מפרטי מחשבים ניידים

• הוסף לסימניות
שלום לכולם.אשמח לקצת יעוץ.
עקב מעבר שלי ושל המחשב הנייח שלי למשרד חדש ב"ה אני רוצה לקנות איזה מחשב נייד פשוט לבית שישמש בעיקר לגלישה מיילים וכ' אבל שיהיה אפשר גם לעבוד עליו מדי פעם,את רב העבודה אמשיך ב"ה לעשות על המחשב הנייח.התוכנות שאני עובד איתם בד"כ:phothoshop,illustrator,flash,dreamwever ,after effects.

אני מצרף כאן 2 מפרטים למחשב נייד שראיתי והמחיר ואפשרויות התשלום קרצו לי אשמח לדעת ככה:
1.האם המפרטים האלא מספיקים כדי שאוכל לעבוד עם המחשב בצורה נורמלית ונוחה.
2.מה מבין שניהם עדיף.
3.האם יש דברים שאני צריך לבדוק או לחפש במחשב נייד עם יעוד כמו שכתבתי.
4.האם המחיר אכן אטרקטיבי.

מחשב נייד "15.6 Samsung
SAM-NP-R530-JA02IL

מערכת הפעלה: Genuine Windows® 7 Home Premium
מעבד: Intel Pentium Processor T4500 2.3GHz .
זיכרון: 3GB DDR3
כונן קשיח: 320GB
כרטיס קול: HD (High Definition) Audio
רשת: 10/100.
רשת אלחוטית: 802.11b/g/n
מסך: LED "15.6
מצלמה מובנית 0.3 מגה פיקסל
רמקול: רמקולים סטריאופוניים 3W (2 x 1.5W)
סוללה בעלת 6 תאים – עד 10 שעות עבודה
3 חיבורי USB2.
קורא כרטיסים SD, SDHC, MMC
חיבור HDMI
משקל: 2.5 ק"ג (כולל סוללה)
מידות (ס"מ): מ 379.8 x 255.5 x 29.9 ~ 36.2mm
מחיר:₪ 2516.4

מחשב נייד "15.6
Aspire AS5736Z
מערכת הפעלה: Windows 7 Premium 64Bit תמיכה באחת מ- 3 שפות (עברית, אנגלית, רוסית)
מעבד: Intel Dual Core T4500 2.3GHz 800Mhz FSB
זיכרון: DDR3 1066Mhz 3GB
כונן קשיח:320GB SATA .
כרטיס גרפי:INTEL GMA 4500M upto 1759 MB of Shared memory
כרטיס קול: מובנה.
כונן אופטי: צורב פנימי DVD Super Multi Dual Layer.
רשת: 10/100 Lan.
רשת אלחוטית: 802.11b/g/n Wi-Fi CERTIFIED.
מסך:TFT LCD 15.6" WXGA (HD) 1366X768 CrystalBrite
חיבור HDMI
מצלמה מובנית ACER Crystal Eye Webcam
רמקול מובנה + מיקרופון
סוללה בעלת 6 תאים
3 חיבורי USB2
קורא כרטיסים ב SD, MMC
משקל: 2.7 ק"ג
מידות (ס"מ): ג-.2.6,ר-37.2,ע-24.6.
מחיר:₪ 2516.4

• הוסף לסימניות
גלישה + מיילים ניחא, לעבוד עליו מידי פעם בתוכנות שהזכרת, ונניח שיותר מאחת פתוחה בו זמנית, נו נו. קשה לי להאמין שהם יסחבו. תתרחק מ Dual Core. זו הבטחה כוזבת.

• הוסף לסימניות
מה עם הכרטיס גרפי?

בקשר ללשה"ר על Dual Core אני גם קצת התאכזבתי ממנו, וזה גם המעבד המינימלי היום לקנייה, המשמעות של זה לעניין המחיר היא קריטית. Core 2 Dou מהיר ממנו בצורה מוחשית.
אני לא יודע עד כמה אדובי משתמשת בכרטיס גרפי, אבל פלא שבמפרט הראשון הוא כלל לא מוזכר. סוג הכרטיס הגרפי מהוה נתח נכבד במחיר מחשב בכלל ונייד בפרט (תראה כמה עולה כשזה עם כרטיס כמו שצריך)
אני גם לא מבין בכרטיסים גרפיים כך שאין לי דעה על האינטל הזה (חוץ מהעובדה שהוא לא מקצועי כי אין לו זיכרון עצמאי).
אני יכול להגי לך שיש לי נייד עם Core 2 Dou T5800, ואם הייתי גרפיקאי (ועוד עובד על פוסטרים...) לא הייתי מרוצה ממנו, אם כי זה לא הוכחה כי הזיכרון שלי הוא DDR2 וגם רק 2GB.
בכל אופן שיהיה בהצלחה!

• הוסף לסימניות
מבלי להכנס מדי לכל הפרטים שזה מים שאין להם סוף, אני חייב לתקן כאן טעות , DUAL CORE ו CORE2 DUO זה רק שמות שיווקיים שונים. המעבדים שונים אחד מהשני במהירות, זיכרון מטמון, וכדו' ובכל תקופה אינטל מחליטים שמרמה מסוימת זה נקרא CORE2 והרמה הזאת ומטה זה רק DUAL CORE - לכן מאוד יכול להיות שדואל מדור חדש מהיר בהרבה מ CORE2 מדור ישן יותר.
למשל , DC T4400 זה 2.2GHZ עם 2MB זיכרון מטמון ואילו ה T5500 הוא CORE2 והוא איטי לפחות בחצי ממנו (מהירות 1.6 לעומת 2.2 שניהם 2MB ול T4400 מהירות ערוץ של 800 ול T5500 זה 667)
צריך לשפוט לפי פרטי המעבד ולא לפי המיתוג שלו.למשל לאינטל יש מעבד שנרא P6000 והוא ממוצג כפנטיום דואל והוא זול מכמה CORE2 בשוק כשבאמת הוא מבוסס I3 ורק טיפה יותר איטי ועדיף בהרבה מרוב ה CORE2 שבשוק

• הוסף לסימניות
זה ממש חידוש בשבילי מה שאתה (בריס) אומר. אני ממש לא מתמצא בכל המונחים שהזכרת (כמו מהירות ערוץ), אבל בתוך אחד שישב על עשרות מחשבים, הנסיון צירף עובדה לעובדה והסיק שדואל הוא חלש יותר גם כאשר ההרץ שלו היה גבוה יותר (2.8 בדואל מול 1.6 בDou 2).
אני עד היום הייתי בטוח (וכנראה על סמך כתבות כל שהם, אני אף פעם לא סומך עליהם כשאני ממש צריך) שדואל זה טכנלוגיה שונה בדיוק כמו פנטיום וסלרון.

• הוסף לסימניות
ארז פשוט תוסיף עוד אלפיה למחשב ותקנה.

• הוסף לסימניות
גם פנטיום וסלרון (זל, הם הפסיקו כרגע את המיתוג הזה)
זה רק שמות שיווקיים שונים של אותה טכנולוגיה.
בדכ זה מתאפיין בפחות ליבות או פחות זיכרון מטמון וכדו או ביטול של פונקציות כמו ריבוי נימים ווירטואליזציה וכדו׳ אבל זה אותה טכנולוגיה בסהכ

לעצם העניין של ההרגשה שלך , קוראים לזה ״אפקט הפלסבו״
ואל תזלזל בזה תעשיות של מליארדים רבים של דולרים מתפרנסות מזה יפה (הומאופטיה כירופרקטיקה ושות )
יכול להיות עוד גורמים נסיבתיים שונים שיכולים לגרום להרגשה שלך, כמו העובדה שבדכ מחשבים מושקעים יותר שמצטיידים במעבדים יקרים יותר גם נהנים מיותר זיכרון וכרטיסי מסך טובים יותר וכו

• הוסף לסימניות
הפעם אני אומר: לא!
פנטיום וסלרון זו טכנלוגיה שונה!
בסלרון אין כמה פונקציות עיבוד מה שמאריך את הפעולה של תוכנות בהרבה מאוד זמן בדוק ומנוסה.
ובקשר לשלל התחושות שטפלת עלי, ובכן כשאני מאבחן מחשב אני יודע עוד קצת פרטים חוץ ממותג המעבד: כתבתי עשרות מחשבים, ולא מתוך גוזמה. גם האבחנה שלי היא גם לאחר שידרוגי מחשבים שהכרתי כמו שצריך, וגם על הרבה שבניתי אותם בעשר אצבעותיי.

תכלס תוכנות שאני פיתחתי עם עומס עיבוד מודגש עבדו פי כמה מהר בCore 2 Dou, מאשר בDual וזה כשההרצים לטובת האחרון בהרבה. יכול להיות עוד סיבות, אבל אני אשמח לראות הוכחה. בינתיים תחושתי בעינה.

חוץ מזה AMD יש לה מקביל מיוחד לCore 2 Dou, ואני לא חושב שהם עושים תחרות מיתוג... ואולי צריך להעביר את האשכול לפורום יחצנות וכו'...

בינתיים זה נשמע לי ממש "קונספרציה" (אני מקוה שכך כותבים), אם הייתי יכול הייתי בודק באתרים הרשמיים ומחפש שמה קצת תיעוד טכני אבל אני ב"ה בנתיב כך שזה לא הולך בגיגול פשוט...

• הוסף לסימניות
בילבלתם אותי...

חבר'ה אשריכם על כל העזרה - אבל כל הפרטים הטכניים שאמרתם לי רק בילבלו אותי עוד יותר.
בואו נעשה את זה אחרת - אני גרפיקאי שמעצב בעיקר לאינטרנט () מדי פעם לדפוס ולאחרונה יותר ויותר על אפטר שהיא כמובן התוכנה התובענית ביותר מבחינת ביצועי מחשב,כרטיס מסך וכ' - בסה"כ עובד בצורה יום -יומית על התוכנות הנ"ל:flash,dreamweaver,photoshop,illustrator,after effects.
כמו שהיזכרתי אמשיך לעבוד על המחשב הנייח שלי שהוא די פצצה וסוחב הכל די יפה - חוץ מרינדורים כבדים בafter (- זה יהיה נושא לאשכול אחר ב"ה).
השאלה שלי היא כזו:מה הדרישות המינימליות שאני צריך במחשב נייד שאני רוכש כדי שאוכל מדי פעם לעבוד עליו בתוכנות הנ"ל בצורה סבירה.
אני חושב שאם תהיה לנו רשימה כזו זה משהו שיוכל לעזור גם להרבה חברים פה בפורום שחושבים לקנות מחשב שני.
דרך אגב אם יש למישהו גם הצעות מחיר או המלצות ספיציפיות הוא מוזמן לשלוח פה או באישי - מבחינתי גם תנאי תשלום זה אחד הפרמטרים בקניה.
אשריכם.
חנוכה שמח!

• הוסף לסימניות
תראה עם תחושות קשה להתווכח, אבל עם מספרים זה כבר ממש טפשי להתווכח.

1. אתה פשוט מדבר מחוסר ידיעה. סלרון זה רק מותג שיווקי של אינטל לבדל אותו מהדגמים היקרים יותר. הוא בדכ יגיע במהירות נמוכה יותר ויהיה חסר כל מיני פונקציות (חלק או כולם) כמו VT - HT - SPEEDSTEP וכד' - אבל הארכיטקטורה זהה. כמובן שבגלל ההבדל בזיכרון המטמון (בסלרון הראשון 300A - לא היה בכלל זיכרון מטמון) הוא יותר איטי.
במשך השנים אינטל החליפו את ארכיטקטורת המעבדים 7-8 פעמים , אבל עדיין ברור שבדכ סלרון של דגם מתקדם יותר יהיה עדיף מפנטיום של דור ישן יותר.
אם אתה לא מאמין לי , שב קצת על הערך סלרון בויקיפדיה ותרווה נחת.

2. אין כמו מספרים. הנה לדוגמה T4400 שהוא המעבד הנייד הכי זול שנמכר היום , וממותג כמובן כ DUAL CORE - מהיר ב 35% מה CORE2 DUO שהיה בין היקרים דור קודם ה T7300 (שדרך אגב יש לו מפרט מאוד דומה 2GHZ לעומת 2.2) אני יכול להביא עוד המון דוגמאות אבל אני חושב שזה מספיק.

צרפתי לך גרפים, מה שמצאתי, אם הייתי מוצא השוואה של T4400 לעומת T5500 היית רואה שהוא מהיר לפחות פי 2. אפילו שהוא ממותג רק DUAL CORE. שלא לדבר על ה P6000 שגם ממותג PENTIUM והוא מהיר פי 3.5 לפחות מה CORE2 DUO של סידרה T5XXX

3. יש המון אנשים , נורמטיבים לכאורה, ואפילו רוקחת עם תואר אקדמי שאני מכיר שמוכנים להשבע שתרופות הומאופטיות עוזרות להם. והם נשמעים בדיוק ככה- "אני יודע מה אני מרגיש וכו'" - אפילו מבחינה מדעית אחרי כמות הדילולים שעושים בהומאופטיה ספק גדול מאווד אם נשארה מולקולה אחת של חומר פעיל בתוך כל הבקבוק, אבל אנשים מוכנים להשבע שזה עוזר להם ומוציאים על זה ממון מרובה.

שיהיה לכולם לבריאות

קבצים מצורפים

• t4400.PNG
    KB 10.7 · צפיות: 18
  • t7200.PNG
    KB 6.4 · צפיות: 13
  • הוסף לסימניות
בקשר למיתוג ב AMD , ודאי שיש ויש.
פעם זה היה פשוט , ליקרים קראו ATHLON ולזולים (שהיו אותו הדבר רק קצת מוחלשים בזיכרון מטמון וכו' ) קראו SEMPRON.
אבל בגלל AMD בלחץ שיווקי מאוד גדול , הם החליפו את השמות 50 פעם בשנתיים האחרונות. היית חייב ממש להסתובב עם חוברת צמודה כי לדעת מי זה מה.
נכון להרגע, הזולים החד ליבתיים זה סידרה שנקראת V1XX או NV בנטבוקים (כמו ה X100E של לנובו) וה PXXX זה מקביל ל CORE2 של אינטל כשסידרה P500 כמובן טובה יותר מ P300 וכו' ועדיין יש להם את המותג של TURION שלא ברור לי בדיוק למה הוא משתש. פה בארץ בכלל AMD לא הלך יפה, כי אנחנו ארץ המותגים. אם זה לא אינטל זה לא שווה. (זה הסיבה למה בכל מחשב רציני אנחנו משלמים עוד כ 400 שח לאינטל דמי מונופול...)

• הוסף לסימניות
תכלס מה לקנות? לא יודע...

אם דיברת על תנאי תשלום, תשמע הלכה חשובה:
אם המוכר קובע במפורש מחיר למזומן נמוך מבתשלומים יש איסור דרבנן לקנות בתשלומים. כמובן שאני לא פוסק, אבל כך הורו לי.

בקשר למחיר זול (לא בתשלומים) חפש בזאפ, נראה לי שאייבורי או KSP מובילים במחיר נמוך על מפרט ומותג נורמליים, ומצד שירות אני פשוט לא יודע. אני עכשיו כותב לך עם מחשב נייד MSI שזה נחשב פירמה חלשה (השורה הפותחת כוללת את Lenovo, Asus, Dell, HP), קניתי אותו באייבורי והוא משרת אותי מעולה. המחיר היה יקר, אבל זה היה מפרט רציני בזמנו (לפני שנתיים, אבל כל חודש קובע בזה).

פירמה במחשב נייד, זה נראה לי שווה בהחלט כסף. המחשב פשוט יותר מושקע (דוגמא פשוטה וקולעת: יש משטח עכבר, כשאתה רוצה לנטרל אותו יש כפתור ייעודי או ש...לא ואתה יוצא מדעתך. ועוד דברים שקריטיים יותר מהביצועים (אפי' איכות הפלסטיק של צירי המסך וכדו').

היה לי משעמם אז כתבתי הרבה, בהצלחה!

• הוסף לסימניות
היי בריס!

אני רק עכשיו קראתי את הודעות שלך ואכן עם מספרים אני משתכנע בקלות.
ובקשר לאמפטיה שלך להומאופטיה, אני חושש שהגרפים האלה עושים לך את אותו דבר...

אני דיברתי במונחים של תחושות רק בשביל ללמד לשוני לומר איני יודע (וגם כדי לא לפשל אחרי שתראה לי שחור ע"ג לבן...), אבל אני ממוספר מאוד ובתוכנות שלי אני עשיתי טיימרים על מיליסקונדים עם שליטה מלאה מה וכמה פעולות מעבד וזיכרון (לא להתרגש, ב.NET זה פשוט פקד מוכן).

רק מה, בהחלט לא עשיתי בדיקה יעודית לכך בתנאים 'נקיים', ז"א יכול להיות 300 סיבות להפרש הזה, אז כעת אני מבין שכנראה היה הבדלים טכניים אחרים בין המעבדים.

אגב לבדוק אותך כתבתי שאני לא יכול מפני ה'נתיב', ואת הגרפים לא כ"כ הבנתי. ויקיפדיה לא אמינה עלי כ"כ (כן, פחות מפרוספקט פירסומי של אינטל).

• הוסף לסימניות
מונופול או לא אינטל חסכני יותר בחשמל וחום
למרות שהמעבד כביכול באותה רמה של כח עיבוד

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י trew;488775:
מונופול או לא אינטל חסכני יותר בחשמל וחום
למרות שהמעבד כביכול באותה רמה של כח עיבוד
גם זה קצת לא מעודכן, זה היה פעם , דברים משתנים בשוק הזה על בסיס שבועי...

בשלוש - ארבע שנים אחרונות אין הבדל רציני בנושא צריכת החשמל בין AMD לאינטל אבל יש הבדל בביצועים, ואני טיפה אפרט.

היום כל המעבדים נמדדים לפי ה"מעטפת התרמית" שלהם (בלעז TDP) דהיינו כמה אנרגיה (בוואטים) הם צורכים (שזה מה שיוצא בסוף בצורת חום).
למשל כל מעבדי ה TXXXX הם במעטפת של 35WATT לא משנה איזה מפרט יש למעבד וכדו' מעבדי P8XXX הם 25 WATT וכן הלאה.
היום גם אינטל וגם AMD אוחזים בערך באותה רמת של צריכת אנרגיה , שזה אומר בסביבות 90WATT למעבד שולחני מתקדם (סידרה I3-I5-I7-8XX) וכנל ב AMD ל PHENOM החדש. (ה X2 הוא 65WATT וה X4 גם 90 WATT)
וכמו שאמרנו מבחינת ביצועים , פר מהירות שעון , AMD כבר בפיגור של 30% לפחות כבר כמה שנים, לדוגמא ה PHENOM X4 במהירות 3.2 נותן אותם ביצועים פחות או יותר כמו ה I5-750 שהוא 2.6. זה ככה כבר כמה שנים (מאז ה CORE2) הם לא לחוצים במיוחד כי לרוב הצרכנים זה לא ככ משנה.

מה שאמרת על בעיות התחממות, זה היה לפני 7-8 שנים במעבדי ה ATHLON הראשונים. היום אין כזאת בעיה (אני לא אומר שאין בעיות אחרות - בעיקר בערכות שבבים ולא במעבדים..)

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י שמח לעזור;488772:
אני רק עכשיו קראתי את הודעות שלך ואכן עם מספרים אני משתכנע בקלות.
ובקשר לאמפטיה שלך להומאופטיה, אני חושש שהגרפים האלה עושים לך את אותו דבר...

אני דיברתי במונחים של תחושות רק בשביל ללמד לשוני לומר איני יודע (וגם כדי לא לפשל אחרי שתראה לי שחור ע"ג לבן...), אבל אני ממוספר מאוד ובתוכנות שלי אני עשיתי טיימרים על מיליסקונדים עם שליטה מלאה מה וכמה פעולות מעבד וזיכרון (לא להתרגש, ב.NET זה פשוט פקד מוכן).

רק מה, בהחלט לא עשיתי בדיקה יעודית לכך בתנאים 'נקיים', ז"א יכול להיות 300 סיבות להפרש הזה, אז כעת אני מבין שכנראה היה הבדלים טכניים אחרים בין המעבדים.

אגב לבדוק אותך כתבתי שאני לא יכול מפני ה'נתיב', ואת הגרפים לא כ"כ הבנתי. ויקיפדיה לא אמינה עלי כ"כ (כן, פחות מפרוספקט פירסומי של אינטל).

אין מה להבין הרבה בגרף, יש חברה שקוראים לה PASSMARK וההתמחות שלהם זה בבדיקת ביצועים של חומרה - ויש להם תוכנה שנקראת PCMARK והם העלו לאתר שלהם תוצאות בדיקות של רוב המעבדים של ה-4 שנים אחרונות. מדובר על אותה בדיקה ואותו מבחן, ויש הפרש בתוצאה של 30 אחוז ויותר לטובת ה DC על פני ה CORE2.

נ.ב. יש לך כנראה בלבול בפירוש המילה "אמפטיה" - התכוונת כנראה ל "אפטיה" - זה בהגדרה המילונית ההפך מאמפטיה.

פרוגבוט

תוכן שיווקי
פרסומת

פוסטים חדשים שאולי לא קראת....

הכותרת לא באה להתריס היא באה להדגיש מצב
ולא לא באתי לומר שאבא או אמא עם ילד או שניים זה לא אתגר
אבל שימו לב
בעוד אתם בונים על ההורים לרוב פסח ולכן מכשירים פיסת שיש קטן לפינת קפה. מדף במקרר. ובארון
כי מילא רוב החג נהייה אצל ההורים
ההורים והרווקים בבית קורעים את עצמם [תזכרו זה לא היה כזה מזמן]
כן אמא שלך לא נחה כבר 3 שבועות

להפוך בית שלם 100+ מטר של ארונות כיורים שולחנות מטבח סלון כיסאות מזווה מיטות
לכשר לפסח
לאפשרות שאתם וילדכם הסתובבו בחופשיות עם מצה ואפיקומן שסבא קנה
לא נכנסתי להוצאות המטורפות שקצת עוברות לידכם. למה שתקנו מצות יין או חסה או נייר כסף לציפוי המטבח
ושוב לא בהאשמה ולא בטרוניה אלא כנתון מציאותי
אז זו''צ יקר קצת שימת לב
לפרגן לבוא לעזור חצי יום
לפרגן ארוחה לעובדים בבית [הבית שלך חמץ המטבח שלהם במרפסת שרות]
לתת מילה טובה או שוקולד
והחשוב מכל
מעשרות להורים
הם חשובים יותר מכל כולל ארגון או קמחה דפסחא הם ההורים שלך

והם יממנו לך את ארוחות וסעודות החג
בס"ד

ההבדל בין נוכלות לבין כישלון

לפני כחודש נערך בבני ברק מיפגש מאוד מעניין של גוף הנקרא "הפורום להגנת הצרכן" והוא עסק בעיקר בדרכים למניעת נפילות נדל"ן בהם הציבור החרדי "מומחה" ליפול חזור ונפול.

הנוכחים, מומחים איש איש בתחומו, תיארו את הנוכלויות הרווחות היום ותיארו בצבעים קודרים ואמיתיים את המצב בכי רע, היו שם גדולי הדיינים שדיברו על הצורך להבטיח שהדור השני לא עושה שטויות עם הדירה שקיבלו מההורים וכן הלאה.

כאשר ר' איצ'ה דזיאלובסקי העניק לי את רשות המילה האחרונה (בגלל שאיחרתי – הרגל נעשה טבע) בקשתי מהנוכחים שלא יישפכו את התינוק אם המים, כלומר שלא יביאו אנשים למצב שבו הם חושדים בכל מה שלא זז שהוא נוכלות, הדבר הזה טענתי עלול להביא לשיתוק מוחלט של שוק השקעות הנדל"ן החרדי אשר היה והינו הקטליזטור הראשי של הציבור החרדי בדרכו לנישואי ילדים ברוגע ושלווה, המסר המרכזי של שתי דקות הנאום שלי זה מה שאתם הולכים לקרוא באלף מילים הבאות: לא כל עסקה כושלת היא אשמת המשווק!

צרות אחרונות משכחות את הראשונות וכך שכחתי מזה לגמרי, אלא שהשבוע פורסמה כתבה בעיתון 'דה-מרקר' (מי שלא מכיר לא הפסיד - מלא באהבת כסף ושנאת חרדים) כתבת תחקיר עומק אודות תופעת העוקצים בציבור החרדי הכרוכים במבצעי 10/90 הזכורים לשימצה.

מה שלא אהבתי זה ההתמקדות במתווך חרדי מסוים כאילו הוא שורש הרע בעולם כולו ואיך מלאו ליבו כביכול, ומעשה שהיה כך הווה בעשרות עותקים ברחבי הארץ שרובם מוכרים לי היטיב:

אברכים שחושבים שהם אנשי-עסקים פותו בידי אנשי-עסקים שחושבים שהם אברכים לקנות דירות פאר בערים שהם מכירים רק מחלונות האוטובוס בדרך למירון, נתניה ובת ים מככבות בכתבה אך זה לאורך כל הארץ בערים אשר אברך ממוצע מכיר את שמותיהם רק מהתרעות פיקוד העורף (או מהנפילות שאחריהן) ומעולם לא ביקר בהן.

אז איך משכנעים אברך כולל חסידי בן 22 שקיבל מההורים חצי מיליון ₪ לצורך יחידת 'סליחה' בביתר, לרכוש פנטהוז בהרצליה בארבע מיליון ₪ ?

מספרים לו שזה מבצע מיוחד שהתגלה רק למתווך בגילוי שמימי וכעת צריך רק לשלם עשרה אחוז שזה ארבע מאות אלף שקל ואת המאה הנותרים להביא למתווך על הגילוי הנפלא.

ואיך הדלפון שלנו יממן את מה שעשירי טבריה מתקשים?

כאן מגיע החלק השני של הגילוי אליהו – המתווך יודע לנבא כי בעוד שלוש שנים, כשיצטרכו להשלים את הרכישה הדירה תהיה שווה חמישה מיליון, ואז האברך דנן יתברר כסוחר מוצלח ביותר אשר ימשוך חזרה את הארבע מאות ועוד מיליון רווח נקי וכך לא יצטרך לגור בדירת הסליחה אלא בדירה גדולה המרחיבה דעתו של אדם ומרחיבה ארנקו של המשווק.

אז איפה הקצ'?

שעכשיו זה "אחרי שלוש שנים" ומתברר כי המחיר הכי גבוה שאפשר לקבל על הדירה הוא שלוש וחצי מיליון ואחרי ההוצאות מגיעים לשלוש מאתיים נטו ביד, מה שאומר שלפעמים עדיף לאותו אברך לעשות "ויברח" ולהותיר את הארבע מאות אצל החברה והמשווק ולחזור ליחידת הסליחה אבל וחפוי ראש, והפעם כשוכר...

זה פחות או יותר המסלול שאותו עוברות בחודשים אלו מאות משפחות מאנ"ש שכל מה שהם רצו זה לחתן את הילדים בכבוד וכעת הם מרוסקים לחלוטין וייקח להם שנים רבות אם בכלל כדי להתאושש מהתהום הכלכלית שהם הוכנסו אליה בידי משווק פלוני.

אך עשרת הקוראים כאן יודעים שעד כאן הייתה רק ההקדמה, כעת נתחיל עם הניתוח הכואב של הנתונים ואת הצד של לימוד זכות:

ובכן, קודם כל צריך לדעת שרבים מאוד הרוויחו בפריסיילים ותכניות דומות הרבה כסף, פגשתי ועודני פוגש כל יום אברכים צעירים ומבוגרים שהרוויחו סכומים אגדיים בשנים האחרונות כתוצאה מהפטנט הזה, לא ערכתי מחקר עומק אך מהתרשמותי המרוויחים רבים בהרבה על המפסידים וחבל שאת זה שומרים בסוד מאימת המצ'ינגים, הסיבה היחידה שמספרים לי על כך זה או כדי לשאול איך לעשות את הסיבוב הבא או כדי להתייעץ איך לצמצם את המסים העצומים (ברוך השם, כשיש מס סימן שיש שבח).

כל מי שקנה דירה בירושלים במחירי פריסייל של עשרים ומשהו אלף עשה את המיליון הזה, כך גם רבים שהשקיעו בחלק מהפרוייקטים בבן שמן וכך גם במקומות נוספים אשר המחירים עלו שם דרמטית ולקחו איתם את המשקיעים כלפי מעלה.

אז מה קרה בכל הפרוייקטים הכושלים?

שני דברים, הראשון שלא ידוע לי אם קרה זה הקפצת מחירים, מאוד ייתכן שמשווק מסוים יבוא לקבלן שיש לו כבר פריסייל ויגיד לו במקום למכור ב3.9 אביא לך קונים בארבע מיליון ואז מקבלים תרי זוזי: מאה אלף מהקבלן ועוד אחד מהלקוח, חד גדיא דזבין את אבא.

זה נורא לשמוע שיש דברים כאלו וטיפש מי שנופל לכך אך מי שיותר טיפש ממנו הוא מי שמאמין שאפשר למנוע דבר כזה באמצעות בירור אם המתווך אמין: גם המתווך האמין ביותר לא יעמוד בפני ניסיון של מאתיים אלף ₪ רק מלאך יוותר על זה ולא ניתנה תורת העסקים למלאכי השרת.

אך הדבר הזה לא מתקיים בדרך כלל משום שרוב הקונים יודעים לבדוק בערך את המחיר בסביבה ולא נופלים לבורות עמוקים, מה שכן קורה זה הדבר השני ועליו ברצוננו לדבר:

המחיר פשוט לא עלה, ולפעמים אפילו ירד.

כן רבייסיי, מחירי דירות לא רק עולים, לפעמים הם גם יורדים, כגון למשל בתקופת מלחמה.

עד מלחמת שמחת-נורא המחירים בנתניה למשל אכן השתוללו כי הצרפתים קנו שם בהמוניהם והוא הדין בצפת שהאמריקאים עטו עליה כי אצלם אין הבדל בין ירושלים לצפת, באמריקה זה מרחק סביר לנסיעה יומיומית לעבודה, אז מישהו משווק להם את זה כירושלים לעניים והם קנו וקנו והמחירים עלו ועלו והייתה היתכנות מסויימת לעלייה צפוייה.

ואז הגיע המלחמה ואין חוצניקים, ועוד מלחמה ועוד מבצע ושום דבר לא חזר לעצמו ואפשר לקלל את איראן (מגיע להם) ואת החמאס (עוד יותר מגיע) אך זה לא יעזור לעובדה הפשוטה שמחירי המגדלים שיועדו בעיקר לאוכלוסיות אלו צולל.

לא בהרבה, אך מספיקה ירידה של 8% כדי שכל העסק יהפוך להפסד.

זה נכון שמעצבן שהמשווק ניבא שהמחירים יעלו והם לא, אמנם אמרו חז"ל שנבואה ניתנה לשוטים אך האמונה כי יש למישהו נבואה ניתנה לשוטים גדולים עוד יותר... כל בר דעת העושה עסקים יודע שבכל הקשור לניבוי עתידות - המשווק ועטיפת המסטיק יודעים לנבא באותה מידה ומי שמסתמך על הבטחות אודות העתיד (כולל אלפי אברכים שנופלים היום בפריסייל של המחר שנקרא פינוי בינוי המבוסס על אותה נבואה כמעט) אין לו לבוא בטענות אלא על עצמו, לא המשווק נשך לשונרא.

מקווה שהצלחתי להסביר: לא כל עסקה כושלת היא נוכלות ולא כל ירידת מחירים היא עקיצה, בכל עסק ייתכן מאוד הפסד ומי שלא מוכן לכך שלא ייכנס לעולם ההשקעות.

אז להפסיק להשקיע בנדל"ן?

חלילה, כמה שיותר להשקיע בנדל"ן וכל המרבה הרי זה משובח – ואם ירצה השם ויהיה זמן נרחיב אולי בטור הבא על "מה כן" – אך רק עסקאות נטולות הימור על כל הקופה, כך שגם אם נגזר עליך להפסיד זה יהיה רק קצת ורק זמני.

ברור לי שכל הדברים האמורים כאן ברורים לכל אחד מעשרת הקוראים וסליחה שבזבזתי את זמנכם אך אם זה ירגיע אבא סוער אחד -שכועס בכל ליבו על המתווך שכאילו הפיל את החתן שלו - והיה זה שכרי.

גילוי נאות: לכותב אין ולא היה שום אינטרס כלכלי בשום פרוייקט של פריסל והוא אינו קשור היום לשום שיווק לא במישרין ולא בעקיפין, המידע מובא ללא כל אינטרס כלכלי אלא כצדקה ושירות לציבור, לשאלות ספציפיות ניתן לפנות למייל והתשובות שם חינם וללא אחריות.
סיכום אירועים: איראן בלהבות - מהמחאות ועד לסף עימות עולמי

הרקע וההתפרצות (סוף דצמבר 2025):

המחאות החלו ב-28 בדצמבר 2025 בטהראן, על רקע משבר כלכלי חריף וצניחה חדה בערך הריאל. מה שהחל כזעקת סוחרים ואזרחים על יוקר המחיה, הפך במהירות לגל הפגנות חסר תקדים ב-187 ערים הקורא להפלת המשטר.

הטבח והחשכת המידע (ינואר 2026):
  • דיכוי אלים: המשטר האיראני הגיב באכזריות יוצאת דופן. לפי נתוני ארגון זכויות האדם HRANA, נכון ל-23 בינואר, מספר ההרוגים המאומת עומד על למעלה מ-5,000 בני אדם, בהם 4,716 מפגינים ועשרות ילדים.
    יש דיווחים לא מאומתים מצד האופוזיציה האיראנית על מעל 60,000 הרוגים!

• מעצרים המוניים: למעלה מ-26,500 בני אדם נעצרו, וקיים חשש כבד להוצאות להורג המוניות בבתי הכלא.

• חסימת אינטרנט: החל מה-8 בינואר הוטל מצור דיגיטלי כמעט מוחלט על המדינה כדי למנוע זליגת תיעודים מהטבח.

המעורבות האמריקנית - "הארמדה של טראמפ":
הנשיא טראמפ, שחזר והזהיר את טהראן מפני המשך הטבח, הכריז ב-22 בינואר כי "ארמדה" אמריקנית (צי ספינות מלחמה, כולל נושאת המטוסים אברהם לינקולן) עושה את דרכה למפרץ הפרסי. טראמפ הבהיר כי ארה"ב בוחנת אפשרויות תקיפה ישירות נגד מטרות שלטוניות אם לא ייפסק הדיכוי. ולאחר הדלפות על ממדי הטבח, הכריז "העזרה בדרך".

הזווית הישראלית והאזורית:
  • כוננות שיא: ישראל נמצאת בדריכות עליונה מחשש שהסלמה אמריקנית תוביל לתגובה איראנית ישירה או באמצעות שלוחיה (פרוקסי).

• איומי נתניהו: ראש הממשלה נתניהו הזהיר כי אם איראן תבצע "טעות" ותתקוף את ישראל, היא תפגוש עוצמה שטרם הכירה.

• איומי טהראן: המשטר האיראני הודיע כי במקרה של תקיפה, בסיסים אמריקניים ויעדים בישראל יהיו "מטרות לגיטימיות".

באשכול זה נמשיך לעדכן סביב השעון בכל התפתחות, דיווחים מהשטח ופרשנויות ביטחוניות.
עודכן אדר תשפ"ד
ראשית, גופי הכשרות
ברוב אשכולות בנושא 'השקעות בשוק ההון' בפרוג, משתרבב עניין הכשרות.
למען הסדר באשכול זה נעלה עדכונים בנושא כשרות.
אני אשתדל לסכם ולתמצת ככל האפשר.

יש 4 גופי כשרות
  • בד"ץ העדה החרדית - על פי פסקי הרב יעקב בלוי זצ"ל שהיה בקיא גדול בתחום שוק ההון והוא שהביא את פסקיו ועל פי פסקים אלו נוהגים עד היום בגוף כשרות זה. היום הכשרות בראשות הרב שלמה זאב קרליבך.
  • גלאט הון - על פי פסקי רבי ניסים קרליץ והרב שמואל ואזנר. שסמכו ידיהם על הרב יעקב לנדו שמכיר את שוק ההון לעומקו. הרב משה שטרנבוך ראב"ד העדה החרדית הוא מרבני 'גלאט הון'.
  • תשואה כהלכה – הרב שמואל דוד גרוס, רב חסידי גור אשדוד ועוד רבנים מוכרים וידועים בכל שכבות הציבור החרדי.
  • כלכלה על פי ההלכה- הרב אריה דביר, על פי פסקי הרב יוסף שלום אלישיב.

היום בכל החברות יש מסלולים כשרים, שמאושרים לפחות ע"י אחת מהכשרויות.
בין החברות שנמצאת ברשותם תעודת כשרות אפשר למצוא את:
אלטשולר שחם, אינפיניטי, הפניקס, הראל, כלל, מגדל, מור, מיטב דש, מנורה.

רשימות קרנות כשרות:

הצטרפות לניוזלטר

איזה כיף שהצטרפתם לניוזלטר שלנו!

מעכשיו, תהיו הראשונים לקבל את כל העדכונים, החדשות, ההפתעות בלעדיות, והתכנים הכי חמים שלנו בפרוג!

לוח מודעות

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!

תהילים פרק כה

אלְדָוִד אֵלֶיךָ יי נַפְשִׁי אֶשָּׂא:באֱלֹהַי בְּךָ בָטַחְתִּי אַל אֵבוֹשָׁה אַל יַעַלְצוּ אֹיְבַי לִי:גגַּם כָּל קוֶֹיךָ לֹא יֵבֹשׁוּ יֵבֹשׁוּ הַבּוֹגְדִים רֵיקָם:דדְּרָכֶיךָ יי הוֹדִיעֵנִי אֹרְחוֹתֶיךָ לַמְּדֵנִי:ההַדְרִיכֵנִי בַאֲמִתֶּךָ וְלַמְּדֵנִי כִּי אַתָּה אֱלֹהֵי יִשְׁעִי אוֹתְךָ קִוִּיתִי כָּל הַיּוֹם:וזְכֹר רַחֲמֶיךָ יי וַחֲסָדֶיךָ כִּי מֵעוֹלָם הֵמָּה:זחַטֹּאות נְעוּרַי וּפְשָׁעַי אַל תִּזְכֹּר כְּחַסְדְּךָ זְכָר לִי אַתָּה לְמַעַן טוּבְךָ יי:חטוֹב וְיָשָׁר יי עַל כֵּן יוֹרֶה חַטָּאִים בַּדָּרֶךְ:טיַדְרֵךְ עֲנָוִים בַּמִּשְׁפָּט וִילַמֵּד עֲנָוִים דַּרְכּוֹ:יכָּל אָרְחוֹת יי חֶסֶד וֶאֱמֶת לְנֹצְרֵי בְרִיתוֹ וְעֵדֹתָיו:יאלְמַעַן שִׁמְךָ יי וְסָלַחְתָּ לַעֲוֹנִי כִּי רַב הוּא:יבמִי זֶה הָאִישׁ יְרֵא יי יוֹרֶנּוּ בְּדֶרֶךְ יִבְחָר:יגנַפְשׁוֹ בְּטוֹב תָּלִין וְזַרְעוֹ יִירַשׁ אָרֶץ:ידסוֹד יי לִירֵאָיו וּבְרִיתוֹ לְהוֹדִיעָם:טועֵינַי תָּמִיד אֶל יי כִּי הוּא יוֹצִיא מֵרֶשֶׁת רַגְלָי:טזפְּנֵה אֵלַי וְחָנֵּנִי כִּי יָחִיד וְעָנִי אָנִי:יזצָרוֹת לְבָבִי הִרְחִיבוּ מִמְּצוּקוֹתַי הוֹצִיאֵנִי:יחרְאֵה עָנְיִי וַעֲמָלִי וְשָׂא לְכָל חַטֹּאותָי:יטרְאֵה אוֹיְבַי כִּי רָבּוּ וְשִׂנְאַת חָמָס שְׂנֵאוּנִי:כשָׁמְרָה נַפְשִׁי וְהַצִּילֵנִי אַל אֵבוֹשׁ כִּי חָסִיתִי בָךְ:כאתֹּם וָיֹשֶׁר יִצְּרוּנִי כִּי קִוִּיתִיךָ:כבפְּדֵה אֱלֹהִים אֶת יִשְׂרָאֵל מִכֹּל צָרוֹתָיו:
נקרא  2  פעמים
למעלה