נקודה למחשבה...

• הוסף לסימניות
סיפור ללא תמונה

היום פנתה אלי מעצבת שעובדת איתי באופן קבוע ע"מ לבדוק מחיר של צילום דיוקאן
היא הסבירה לי שללקוחה שלה יש כבר תמונה אבל באיכות לא טובה והצלמת שצילמה את זה רוצה 200 ש"ח עבור התמונה.
הסברתי למעצבת ש200 ש"ח זה מחיר סביר מאוד לתמונה בטח כשמדובר בשימוש חד פעמי לספר שיצא.
וביקשתי לראות את התמונה ע"מ שאוכל להבין למה היא טוענת שהתמונה לא טובה.

לאחר שקיבלתי את התמונה חשכו עיניי
התמונה נראת כאילו ציירו אותה ב16 צבעים בלבד, רעש מחריד על כל האיזורים החשוכים
יש קאסט אפור על כל התמונה והחדות נשארה בעדשה כנראה.

כמובן שסקרן אותי לגלות באיזה ציוד ובאילו נתונים צולמה התמונה

והתוצאות הן:

אורך מוקד: 20 מ"מ (תמונת דיוקאן/פורטרט - למי ששכח)
מהירות תריס: 13" (לא, לא 1/13)
צמצם: F22
ISO: 400
פלאש: בוודאי שפעל.

מצלמה: 450 של קאנון

והאמת שאני לא כועס על הצלמת...
האשמים הם אנחנו הצלמים וחברות הצילום

חברות הצילום שהכניסו מצלמות "מקצועיות" במחירים מצחיקים
וגורמות לכל ילד שיש לו טיפה כסף מיותר
לקנות ציוד לא רע וללכת לצלם איתו אירועים ולעשות מזה כסף
ואנחנו הצלמים שירדנו במחירים בשביל להילחם בזבי החוטם הללו.

חבל

עולם הצילום היום נראה מאווווווווד לא טוב

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י tamiro;388516:
התמונה נראת כאילו ציירו אותה ב16 צבעים בלבד, רעש מחריד על כל האיזורים החשוכים
יש קאסט אפור על כל התמונה והחדות נשארה בעדשה כנראה.
לא לא לא, אתה לא מבין בזה... 16 צבעים זה משהו בגוון מודרני, אתה יודע, אומנותי... זה גם מאוד מודרני לצלם לא בחדות, צלמים שמים את החדות על הקיר זה עושה את זה מעניין... (מה זה עומק שדה? ופוקוס? חדות... אחי אתה לא בעניניים בכללללל)

שמעתי פעם שמישהו אומר שרעש זה יפה (במקור הוא דיבר על תמונת פילם ש/ל מסויימת אבל מה זה משנה? מ.ה.)

לגבי הפרטים הטכניים - מה זה בכלל F? לא ככל שזה יותר גדול זה יותר טוב? ואני לא אוהב לראות על המצלמה שכתוב 1/, אני מעדיף להוריד את ה1/... שיהיה בלעדיו יותר טוב לא?

• הוסף לסימניות
תמיר,

מוכר עד כאב...

לא נותר לי כמעצב אלא לנחם אותך שהנס הגדול שלכם שאי אפשר להעתיק או להוריד מהרשת מצלמות ועדשות, אחרת שוק הצילום היה נראה בדיוק כמו שוק הגרפיקה...

אנחנו בוכים על זה שנים, אם זה מנחם אותך...

• הוסף לסימניות
הרבה תחומים במדיה הדיגיטלית סובלים מאותה תיסמונת.

-בתקופה שסבא שלי היה מעצב כרזות ותפאורות לתערוכות, היו נוסעים מתל-אביב כדי לפגוש אותו בחיפה. כי גרפיקאי מקצועי, היה דבר נדיר.

היום כל אחד מוריד פוטושופ, והופ, הוא כבר גרפיקאי.

כנ"ל לגבי עריכת וידאו...

הנחמה היא, שתמיד יהיו אנשים שיודעים לזהות איכות ולשלם עבורה.

נ.ב. כותבים דיוקן ולא דיוקאן

• הוסף לסימניות
לכלכת, לא יפה.

כן, יש אנשים שחושבים שהם צלמים רק בגלל שיש להם מצלמה טובה, ויש אנשים שלא טורחים ללמוד בצורה מינימלית את המקצוע שעליו הם דורשים כסף. אבל זאת בהחלט אשמתם. להאשים בזה את הצלמים ואת חברות הצילום??? נו באמת.
בתור אחת מ"זבי החוטם" שנכנסו לעולם הצילום רק בזכות הנגישות שלו והמחיר האפשרי של מצלמות הכניסה (שאגב, הוא בכל זאת השקעה לא קטנה), אני חייבת למחות.
יש גם אחרים, שנכנסים לזה ברצינות ולומדים כדי להשתפר (וגם הצלמים הגדולים הרי התחילו מתישהו), ואם תשאל אותי, התחום רק גדל ומתעשר בזכות ההזדמנות שהוא נותן להם, וכן, גם התחרות הרבה יותר שהוא יוצר (תשווה צילומי אירועים מלפני עשרים שנה להיום...).

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י dalit;388667:
לכלכת, לא יפה.

כן, יש אנשים שחושבים שהם צלמים רק בגלל שיש להם מצלמה טובה, ויש אנשים שלא טורחים ללמוד בצורה מינימלית את המקצוע שעליו הם דורשים כסף. אבל זאת בהחלט אשמתם. להאשים בזה את הצלמים ואת חברות הצילום??? נו באמת.
בתור אחת מ"זבי החוטם" שנכנסו לעולם הצילום רק בזכות הנגישות שלו והמחיר האפשרי של מצלמות הכניסה (שאגב, הוא בכל זאת השקעה לא קטנה), אני חייבת למחות.
יש גם אחרים, שנכנסים לזה ברצינות ולומדים כדי להשתפר (וגם הצלמים הגדולים הרי התחילו מתישהו), ואם תשאל אותי, התחום רק גדל ומתעשר בזכות ההזדמנות שהוא נותן להם, וכן, גם התחרות הרבה יותר שהוא יוצר (תשווה צילומי אירועים מלפני עשרים שנה להיום...).

לכלכתי??

כנראה שאת לא מספיק זמן במקצוע.
אני נתקלתי בלקוח שביקש הצעת מחיר לצילום מבנה מסויים.
אחרי שהוא הרים גבה על המחיר ואמר לי שזה לא רלוונטי
הוא הזמין צלם שלא ממש יודע איך מצלמים מבנים מבפנים ומבחוץ
אבל... יש לו מצלמה מקצועית ופלאש!

ואחרי הצלם הזה הוא הזמין עוד צלם
כי הראשון לא סיפק את הסחורה (אבל הלך עם הכסף)
ובאופן מפתיע הצלם השני היה זול מהראשון ב100 ש"ח
אז גם כאן הוא קפץ על המציאה.

ובסוף הוא חזר אלי... הראה לי את התמונות ושאל אם אני עדיין מוכן לעשות את העבודה הזאת.

ניסיון זה חשוב אבל שלא יהיה על חשבון הלקוח שלך!

כשפונים אלי (ופונים אלי) לצלם דברים שהם לא בתחום שלי
אני מפנה אותם הלאה לאנשים שכן מתעסקים בזה.

צלמים מקצועיים בד"כ אוהבים להשוות את התחום למנתחים
וכמו שלא כל אדם עם סכין הופך להיות מנתח מומחה
גם אם יש לו את הסכין החדה בעולם
כך לא כל אחד שמחזיק מצלמה הופך להיות צלם.

ולמה החברות אשמות?
כי הן הוזילו את מחירי המצלמות לרמות מצחיקות שבסופו של דבר פוגעות בצלמים הכבדים שקונים את הציוד היקר.
למה לי להשקיע באופטיקה יקרה ובגופים חדשים שכל ילד שקנה עכשיו D50 "מספק" את הסחורה ללקוחות.

והצלמים שהולכים עם הזרם הזה ומנסים לצלם הכללללללל אבל הכלל
גם הם טועים (בטווח הארוך כמובן)
כי הם נגררים עם המחירים כלפי מטה ומורידים את ההשקעה ואת התוצאות בהתאם לרמת התשלום.

• הוסף לסימניות
אוי נגעתה בנקודה כל כך כואבת ואתה צודק ב100% אני לא נגד חברות הצילום אלה אילו שמחשיבים את עצמם צלמים...
רוב הזמן אנשים לא מבינים למה אני כל כך יקרה כאילו מה זאת שלוקחת 1/3 מחיר מימך לא מרויחה מה את מנסה להיות מילונרית מימני?! הלווי שהייתי נהית מילונרית מזה....
כן אולי זה לא הכי קשור כאן לאשכול אבל בה לי להיתלונן....
הרוב לא מבינים שהציוד שהם מישתמשים הוא צעצועה לאומת הציוד שאני מישתמשת וכן אני משוגעת לפעמיים שבוע שעבר בחלטתי שאני לא יכולה שה400די שלי תהיה מצלמת גיבוי זה ממש לא מיקצועי אז הזמנתי מצלמה חדשה שעלה 2500$ דולר רק שיהיה מצלמת גיבוי טובה...
וכן אני יכולה להיסתפק בעדשה אחת בסיסית אבל אני בוחרת שיהיה לי בתיק 4 עדשות וכל אחת למטרה אחרת שמכל מצב אני יוציא את המקסימום....
וכן אני מעדיפה לערוך את התמונות ולעבוד על כל לקוח בערך 10 שעות בממוצה ולא לקבל 3 לקוחות ביום ולעבוד על כל לקוך 3 שעות בערך....
כן אני לא בוחרת לפתח תמונות דקה מהבית אלה במקום מיקצועי שלא תמיד הכי נוח לי...
בקיצוא אני מבינה למה אני לוקחת את המחירים שלי אבל כשכולם נותנים דיסק חינם, ושכולם לוקחים 10 ש"ח לתמונה זה פשוט מוריד מכולם!!!!
עם כולם היו לוקחים כסף על הדיסק כמו בכל מקום בחו"ל (ויש כאילו שלא נותנים בכלל את האופציה) אז אנשים היו משלמים וכולם היו מרויחים אבל בצילום ובכל תחום אחר תמיד חייב להיות הזולה שחושבת שעם היא לא זולה לא יהיה לה עבודה אבל היא לא שמה לב כשהיא מרויחה 100 ש"ח ונותת את הדיסק עם כל התמונות ואפילו עם היא לא מישתמשת בציוד מיקצועי היא מפסידה....
סליחה על האורך הייתי חייבת להוציא!

רק הייתי רוצה להוסיף שכן בהצלחה היתי זולה ולא הרווחתי אלה הפסדתי כסף אבל בניתי תיק עבודות וצברתי ניסיון כן יש לי סטודיו רק שנתיים וכל הזמן לומדים עוד אבל בלקוחות בשנה הראשונה ידעו שאני מתחילה ואני מבינה שתמיד מתחילות חייבות להיות זולות וגם בגלל שהם לא תמיד מספיק טובות אבל לא אחרי שאת בעסק כמה שנים.

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י photosbyrik;388708:
אוי נגעתה בנקודה כל כך כואבת ואתה צודק ב100% אני לא נגד חברות הצילום אלה אילו שמחשיבים את עצמם צלמים...
רוב הזמן אנשים לא מבינים למה אני כל כך יקרה כאילו מה זאת שלוקחת 1/3 מחיר מימך לא מרויחה מה את מנסה להיות מילונרית מימני?! הלווי שהייתי נהית מילונרית מזה....
כן אולי זה לא הכי קשור כאן לאשכול אבל בה לי להיתלונן....
הרוב לא מבינים שהציוד שהם מישתמשים הוא צעצועה לאומת הציוד שאני מישתמשת וכן אני משוגעת לפעמיים שבוע שעבר בחלטתי שאני לא יכולה שה400די שלי תהיה מצלמת גיבוי זה ממש לא מיקצועי אז הזמנתי מצלמה חדשה שעלה 2500$ דולר רק שיהיה מצלמת גיבוי טובה...
וכן אני יכולה להיסתפק בעדשה אחת בסיסית אבל אני בוחרת שיהיה לי בתיק 4 עדשות וכל אחת למטרה אחרת שמכל מצב אני יוציא את המקסימום....
וכן אני מעדיפה לערוך את התמונות ולעבוד על כל לקוח בערך 10 שעות בממוצה ולא לקבל 3 לקוחות ביום ולעבוד על כל לקוך 3 שעות בערך....
כן אני לא בוחרת לפתח תמונות דקה מהבית אלה במקום מיקצועי שלא תמיד הכי נוח לי...
בקיצוא אני מבינה למה אני לוקחת את המחירים שלי אבל כשכולם נותנים דיסק חינם, ושכולם לוקחים 10 ש"ח לתמונה זה פשוט מוריד מכולם!!!!
עם כולם היו לוקחים כסף על הדיסק כמו בכל מקום בחו"ל (ויש כאילו שלא נותנים בכלל את האופציה) אז אנשים היו משלמים וכולם היו מרויחים אבל בצילום ובכל תחום אחר תמיד חייב להיות הזולה שחושבת שעם היא לא זולה לא יהיה לה עבודה אבל היא לא שמה לב כשהיא מרויחה 100 ש"ח ונותת את הדיסק עם כל התמונות ואפילו עם היא לא מישתמשת בציוד מיקצועי היא מפסידה....
סליחה על האורך הייתי חייבת להוציא!

רק הייתי רוצה להוסיף שכן בהצלחה היתי זולה ולא הרווחתי אלה הפסדתי כסף אבל בניתי תיק עבודות וצברתי ניסיון כן יש לי סטודיו רק שנתיים וכל הזמן לומדים עוד אבל בלקוחות בשנה הראשונה ידעו שאני מתחילה ואני מבינה שתמיד מתחילות חייבות להיות זולות וגם בגלל שהם לא תמיד מספיק טובות אבל לא אחרי שאת בעסק כמה שנים.

מסכימה איתך, אבל אני חושבת שמי שטוב - בכל זאת מצליח להתבלט מעל הבררה. ואז יהיו את הלקוחות שיעדיפו לשלם מעט ולקבל מעט, אבל תמיד יהיו את אלה שיחפשו יותר ויסכימו לשלם בשביל זה יותר.
לשמחתך, את מוכיחה את זה. את מאוד מוכשרת ומצלמת מדהים, וב"ה נראה (מבחוץ) שיש לך פרנסה ואנשים בהחלט באים אליך לצילומים, גם בישראל (ולא רק בארה"ב שם מקובל להוציא כאלה סכומים).

אני בונה את עצמי כיום, אני בשלבי לימוד ואני כרגע לא יקרה בכלל, אבל אני מקווה יום אחד למתג את עצמי כצלמת יקרה ששווה את המחיר שלה. בעזרת ה'.

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י רבקה אריאל;388728:
מסכימה איתך, אבל אני חושבת שמי שטוב - בכל זאת מצליח להתבלט מעל הבררה. ואז יהיו את הלקוחות שיעדיפו לשלם מעט ולקבל מעט, אבל תמיד יהיו את אלה שיחפשו יותר ויסכימו לשלם בשביל זה יותר.
לשמחתך, את מוכיחה את זה. את מאוד מוכשרת ומצלמת מדהים, וב"ה נראה (מבחוץ) שיש לך פרנסה ואנשים בהחלט באים אליך לצילומים, גם בישראל (ולא רק בארה"ב שם מקובל להוציא כאלה סכומים).

אני בונה את עצמי כיום, אני בשלבי לימוד ואני כרגע לא יקרה בכלל, אבל אני מקווה יום אחד למתג את עצמי כצלמת יקרה ששווה את המחיר שלה. בעזרת ה'.

ב"ה יש לי פרנסה ויש לי לקוחות שבאמת מוכנים לשלם יותר על איכות אבל אפילו אילו שבאים בגלל שהם רוצים יותר עדין שואלים שאלות וזה לפעמיים מעצבן...

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י Shia;388581:
הרבה תחומים במדיה הדיגיטלית סובלים מאותה תיסמונת.

-בתקופה שסבא שלי היה מעצב כרזות ותפאורות לתערוכות, היו נוסעים מתל-אביב כדי לפגוש אותו בחיפה. כי גרפיקאי מקצועי, היה דבר נדיר.

היום כל אחד מוריד פוטושופ, והופ, הוא כבר גרפיקאי.

כנ"ל לגבי עריכת וידאו...

מהנהנת בעצב מה מתחום הציור...
אחיני המסכן יושב מול ציורי עשרת המכות שצוירו על ידי ילדה מתחילה לא מוכשרת במיוחד בתחום, ומנסה לשווא להבין איפה הצפרדע... (מעין פרה ממוזערת צבועה ירוק),
אבל העיקר לזכור שפרנסה משמים, ולא להתחיל לזלזל בגלל אותם חפיפניקים, חלילה.

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י tamiro;388697:
לכלכתי??

כנראה שאת לא מספיק זמן במקצוע.
אני נתקלתי בלקוח שביקש הצעת מחיר לצילום מבנה מסויים.
אחרי שהוא הרים גבה על המחיר ואמר לי שזה לא רלוונטי
הוא הזמין צלם שלא ממש יודע איך מצלמים מבנים מבפנים ומבחוץ
אבל... יש לו מצלמה מקצועית ופלאש!

ואחרי הצלם הזה הוא הזמין עוד צלם
כי הראשון לא סיפק את הסחורה (אבל הלך עם הכסף)
ובאופן מפתיע הצלם השני היה זול מהראשון ב100 ש"ח
אז גם כאן הוא קפץ על המציאה.

ובסוף הוא חזר אלי... הראה לי את התמונות ושאל אם אני עדיין מוכן לעשות את העבודה הזאת.

ניסיון זה חשוב אבל שלא יהיה על חשבון הלקוח שלך!

כשפונים אלי (ופונים אלי) לצלם דברים שהם לא בתחום שלי
אני מפנה אותם הלאה לאנשים שכן מתעסקים בזה.

צלמים מקצועיים בד"כ אוהבים להשוות את התחום למנתחים
וכמו שלא כל אדם עם סכין הופך להיות מנתח מומחה
גם אם יש לו את הסכין החדה בעולם
כך לא כל אחד שמחזיק מצלמה הופך להיות צלם.

ולמה החברות אשמות?
כי הן הוזילו את מחירי המצלמות לרמות מצחיקות שבסופו של דבר פוגעות בצלמים הכבדים שקונים את הציוד היקר.
למה לי להשקיע באופטיקה יקרה ובגופים חדשים שכל ילד שקנה עכשיו D50 "מספק" את הסחורה ללקוחות.

והצלמים שהולכים עם הזרם הזה ומנסים לצלם הכללללללל אבל הכלל
גם הם טועים (בטווח הארוך כמובן)
כי הם נגררים עם המחירים כלפי מטה ומורידים את ההשקעה ואת התוצאות בהתאם לרמת התשלום.

תקרא שוב את מה שכתבתי. לא אמרתי שאין אנשים כאלה, להפך, יש, וזה חבל מאוד.
אבל בכל תחום יש מתחילים ויש מומחים, ויש חאפרים. לקוח יכול לבחור אם לשלם יותר בשביל לקבל מומחה, או לשלם פחות למתחיל - בידיעה שיקבל פחות!, והוא יכול ללכת בעיניים עצומות לחאפר ולהידפק, וללמוד להבא לבדוק עם מי יש לו עסק.
עכשיו, עם D50 אפשר להיות חאפר (ואגב, גם עם D700 אפשר...) אבל אפשר גם להיות מתחיל, ולתת תוצאות שבהחלט יספקו חלק נכבד מהאנשים (לפעמים אלה אנשים שבכלל לא היו משקיעים בלקחת צלם אם זה היה עולה הרבה יותר, והיו נותנים למישהו מהמשפחה לצלם, פשוט כי זה לא חשוב להם עד כדי כך).
זה לא צריך לפגוע בפרנסה של המקצועיים והמנוסים יותר, כי תמיד יהיו גם לקוחות שיעריכו איכות גבוהה וירצו לשלם יותר עבור המומחיות שלהם. והנה, הסיפור שלך רק מוכיח את זה, אז מה הבעיה?

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י dalit;388753:
תקרא שוב את מה שכתבתי. לא אמרתי שאין אנשים כאלה, להפך, יש, וזה חבל מאוד.
אבל בכל תחום יש מתחילים ויש מומחים, ויש חאפרים. לקוח יכול לבחור אם לשלם יותר בשביל לקבל מומחה, או לשלם פחות למתחיל - בידיעה שיקבל פחות!, והוא יכול ללכת בעיניים עצומות לחאפר ולהידפק, וללמוד להבא לבדוק עם מי יש לו עסק.
עכשיו, עם D50 אפשר להיות חאפר (ואגב, גם עם D700 אפשר...) אבל אפשר גם להיות מתחיל, ולתת תוצאות שבהחלט יספקו חלק נכבד מהאנשים (לפעמים אלה אנשים שבכלל לא היו משקיעים בלקחת צלם אם זה היה עולה הרבה יותר, והיו נותנים למישהו מהמשפחה לצלם, פשוט כי זה לא חשוב להם עד כדי כך).
זה לא צריך לפגוע בפרנסה של המקצועיים והמנוסים יותר, כי תמיד יהיו גם לקוחות שיעריכו איכות גבוהה וירצו לשלם יותר עבור המומחיות שלהם. והנה, הסיפור שלך רק מוכיח את זה, אז מה הבעיה?

א: את לא צריכה לקחת את זה אישית. (לא זכור לי שזה הופנה אליך)
ב: הציוד לא תמיד פקטור שמעיד על איכות.

את יודעת באיזה תחום זה פוגע הכי הרבה?
צילום אירועים... זה מתחיל באירועים הקטנים בהם יש יםםםםם של ילדים עם SLR ונגמר באירועים הגדולים שגם שם תמצאי מלא דברים מצחיקים.

אני לא העזתי להיכנס לתחום ולקחת כסף על זה
עד שלא צילמתי 20 אירועים בחינם בשביל הכיף
ועוד כמה אירועים צילמתי כ"צלם" ראשי שבתכלס היה איתי עוד צלם שגיבה אותי במשך כל האירוע. ורק אז יצאתי לבד לצלם אחרי שאני כבר יודע שאני מסוגל לספק את הסחורה לאדם שמשלם על כך.

וזה נכון לכל תחום בו נכנסתי.

אגב הסיפור שלי הוא לא מלא לחלוטין כדי לא לחשוף את הצלמת ואת המצולמת, רק אציין שהלקוחה לא כ"כ רואה... דבר שבטח עזר לה לרצות לרכוש את התמונה של עצמה.

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י tamiro;388764:
א: את לא צריכה לקחת את זה אישית. (לא זכור לי שזה הופנה אליך)
ב: הציוד לא תמיד פקטור שמעיד על איכות.

את יודעת באיזה תחום זה פוגע הכי הרבה?
צילום אירועים... זה מתחיל באירועים הקטנים בהם יש יםםםםם של ילדים עם SLR ונגמר באירועים הגדולים שגם שם תמצאי מלא דברים מצחיקים.

אני לא העזתי להיכנס לתחום ולקחת כסף על זה
עד שלא צילמתי 20 אירועים בחינם בשביל הכיף
ועוד כמה אירועים צילמתי כ"צלם" ראשי שבתכלס היה איתי עוד צלם שגיבה אותי במשך כל האירוע. ורק אז יצאתי לבד לצלם אחרי שאני כבר יודע שאני מסוגל לספק את הסחורה לאדם שמשלם על כך.

וזה נכון לכל תחום בו נכנסתי.

אגב הסיפור שלי הוא לא מלא לחלוטין כדי לא לחשוף את הצלמת ואת המצולמת, רק אציין שהלקוחה לא כ"כ רואה... דבר שבטח עזר לה לרצות לרכוש את התמונה של עצמה.

אני לא לוקחת אישית.
אני כן מנסה להראות מנקודת המבט שלי את הצד החיובי של העניין, ולומר שלא צריך לשלול תופעה שלמה רק בגלל שיש כאלה שלוקחים אותה לצד השלילי.

אנחנו לא מתווכחים בכלל על הצורך לספק תמורה מקצועית למי שמשלם לך (רק שיש דרגות שונות של מקצועיות, וללקוחות יש בחירה חופשית במי לבחור).

• הוסף לסימניות
באשכול אחר כאן כתבתי על מושג שנקרא "סטאז'"
וזה נכון לכל תחום.
ולא נעים להגיד בקול, אבל על תקופת סטאז' לא גובים תשלום, ואם גובים אז משהו סמלי.
ומי שלא מכבד את המקצוע שהוא רוכש, והוא חושב שלו לא נדרשת תקופת שפשפוף, הוא לא רק דופק את עצמו, אלא הוא כורת את הענף עליו יושסים הוא וכל חבריו למקצוע, וחבל.

• הוסף לסימניות
תמיר,

אתה צודק ואני מבין לליבך. אבל אם הלקוחות מעוניינים לקבל לא מקצועי זה עסק שלהם.

חבל שהציבור לא יודע להעריך צילום איכותי, אבל מעבר לכך אני מעריך כל אדם שעמל לפרנסתו ביושר ואם יש כאלו שמתפרנסים מצילום תמונות גרועות, כל עוד שהם לא גונבים אני לא רואה כל טענה כלפיהם.

בתחומי מקצוע מסויימים קיימים איגודים מקצועיים המכתיבים כללים וקריטריונים כדי להגן על כלל בעלי המקצוע בתחום. מה לעשות שתחום הצילום כנראה לא מאפשר התאגדות מכיון שכל אדם יכול לאחוז מצלמה ולהקליק ואם זה מספק את הקליינט אפשר רק להצר על כך שהציבור לא מעריך צילום מהוקצע ואיכותי.

גם במוסיקה יש רבים שמוציאים אלבומים צורמי אוזניים, האם בגלל שאפשר להקליט בזול וכל אחד יכול להחליט שהוא זמר זה פוסל את אותם אנשים?

לדעתי יראה הציבור וישפוט. חשוב לזכור שפרנסה מן השמים.

ספר קהלת פרק ט:
שַׁבְתִּי וְרָאֹה תַחַת הַשֶּׁמֶשׁ כִּי לֹא לַקַּלִּים הַמֵּרוֹץ וְלֹא לַגִּבּוֹרִים הַמִּלְחָמָה וְגַם לֹא לַחֲכָמִים לֶחֶם וְגַם לֹא לַנְּבֹנִים עֹשֶׁר וְגַם לֹא לַיֹּדְעִים חֵן...

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י כדרלעמר;388839:
תמיר,

אתה צודק ואני מבין לליבך. אבל אם הלקוחות מעוניינים לקבל לא מקצועי זה עסק שלהם.

חבל שהציבור לא יודע להעריך צילום איכותי, אבל מעבר לכך אני מעריך כל אדם שעמל לפרנסתו ביושר ואם יש כאלו שמתפרנסים מצילום תמונות גרועות, כל עוד שהם לא גונבים אני לא רואה כל טענה כלפיהם.

לצערי אני חייב לחלוק עלייך,
אותם אלו שעליהם מדובר כאן באשכול, מנצלים לרעה את תמימותם של האנשים,
וזה בהחלט משום לפני עיוור לא תיתן מכשול,
היות והם עוסקים במקצוע שלא רכשו ולא למדו.

וכן, זו גם גניבה, וגם גניבת דעת נחשבת גניבה, אם המחיר הזול הוא הפתיון להשגת עבודות שלא עונות על המקצועיות ומשאירות את הלקוחות עם טעם מר מהבחירה.

לרוב ה"צלמים" האלו אין לקוחות חוזרים.
אני מכיר את התחום כמה שנים טובות וגם את החאפרים האלו.

אז לא בכל מקום נדרש מישהו שילמד זכות ויצטט לנו פסוקים או שיזכיר כי הפרנסה משמיים.

לא רציתי להגיב כאן באשכול, כי בטני מלאה עליהם, אבל זה כבר מוגזם ללמד עליהם זכות.

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י yossmor2;388890:

וכן, זו גם גניבה, וגם גניבת דעת נחשבת גניבה, אם המחיר הזול הוא הפתיון להשגת עבודות שלא עונות על המקצועיות ומשאירות את הלקוחות עם טעם מר מהבחירה.

אז לא בכל מקום נדרש מישהו שילמד זכות ויצטט לנו פסוקים או שיזכיר כי הפרנסה משמיים.

לא רציתי להגיב כאן באשכול, כי בטני מלאה עליהם, אבל זה כבר מוגזם ללמד עליהם זכות.

רק רציתי להוסיף שאני לא מצלמת אירועים אפילו שאפשר לעשות שם כסף טוב בגלל שאני לא מאמינה שיהיה לי לקוחות חוזרים בגלל שאני גרועה בזה וכן אולי לפעמיים יותר טובה מכאילו שלא מיתביישים ליקנות מצלמה ופלאש ולהתחיל להיות צלמת בעזרת נשים שהם לא מבינות במהירות טריס, תאורה, ודברים בסיסים ואני לפעמיים מפטפטת עם צלמות בחתונות והם לא מבינות כלום בצילום ולפעמיים הצלמים הם צלמים מהשורה הראשונה שלוקחים את הצלמות האילו....

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י yossmor2;388890:

יוסי,

אם אדם לוקח צלם לאירוע והצלם לא יודע לצלם אתה צודק ב100%, הוא הרי נותן לקליינט תחושה שהאירוע שלו יתועד כראוי והוא לא מסוגל לבצע זאת. לעומת זאת תמיר מדבר על מקרה שבו צלם/ת מוכר/ת תמונה מגורענת וגרועה מבחינה טכנית במחיר של צילום מקצועי ואיכותי. כאן לדעתי אין שום טענה כי אם זה מה שהקליינט רוצה זה מה שיקבל.

ציטוט פסוקים? אוקיי אני מבין שלא אהבת את זה אבל זה נכון. גם בתחום העבודה שלי (הצילום אצלי הוא בעיקר תחביב ומעט צילום טכני של מבנים בהתהוות, אני מתעסק בתחום הנדל"ן והבניה) אני מכיר רבים שהשקיעו ולמדו, רכשו ציוד והשכלה ולא הולך להם כי יש חאפרים שעובדים בזול יותר ועושים כסף ולפעמים אפילו כסף גדול. אז יש אפשרות להיות עם בטן מלאה ויש אפשרות לדעת שעם כל היכולת, השתדלות והרצון שבעולם לא הכל תלוי בנו.

אז אני ממש לא חושב שזה מוגזם ללמד זכות על בעלי מקצוע גרועים. כל עוד שהלקוח מודע לסחורה ולאיכותה אני לא רואה שום בעיה מוסרית, אתית, הלכתית וכ"כ בכל תחום (ותחום הצילום הוא יחסית תחום קטן לעומת תחומים רבים אחרים המלאים בחאפרים שנושכים באחוזים גדולים מהשוק).

• הוסף לסימניות
מצחיק,
באירוסין שלי הזמנתי את גיס של אח שלי שיצלם,
יש לו מצלמה מקצועית, (Canon EOS Kiss Digital X)
והוא מתפרנס מדי פעם מהמצלמה שלו,
(זה לא עיסוקו, אלא תחביב.)
משהו היה מוזר לי קצת בתמונות,
שאלתי אותו מה נתוני האיזו שהוא צילם,
הוא שואל אותי מה זה איזו?
.....

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י כדרלעמר;388972:
יוסי,
אם אדם לוקח צלם לאירוע והצלם לא יודע לצלם אתה צודק ב100%, הוא הרי נותן לקליינט תחושה שהאירוע שלו יתועד כראוי והוא לא מסוגל לבצע זאת. לעומת זאת תמיר מדבר על מקרה שבו צלם/ת מוכר/ת תמונה מגורענת וגרועה מבחינה טכנית במחיר של צילום מקצועי ואיכותי. כאן לדעתי אין שום טענה כי אם זה מה שהקליינט רוצה זה מה שיקבל.

תמיר לא פרט מה היה המקרה על כל פרטיו,
אז, רק בכדי שיובן מדוע קראתי לזה "לפני עיוור" וגניבת דעת, אציין כי המצולמת הינה עיוורת.

וכן כל מי שסומך על הצלם ב"עיניים עצומות" הינו בהגדרת עיוור, ועל הצלם להיות ישר ואמין מספיק בכדי לתת ללקוח את כל המידע והמקצועיות.

פרוגבוט

תוכן שיווקי
פרסומת

פוסטים חדשים שאולי לא קראת....

הכותרת לא באה להתריס היא באה להדגיש מצב
ולא לא באתי לומר שאבא או אמא עם ילד או שניים זה לא אתגר
אבל שימו לב
בעוד אתם בונים על ההורים לרוב פסח ולכן מכשירים פיסת שיש קטן לפינת קפה. מדף במקרר. ובארון
כי מילא רוב החג נהייה אצל ההורים
ההורים והרווקים בבית קורעים את עצמם [תזכרו זה לא היה כזה מזמן]
כן אמא שלך לא נחה כבר 3 שבועות

להפוך בית שלם 100+ מטר של ארונות כיורים שולחנות מטבח סלון כיסאות מזווה מיטות
לכשר לפסח
לאפשרות שאתם וילדכם הסתובבו בחופשיות עם מצה ואפיקומן שסבא קנה
לא נכנסתי להוצאות המטורפות שקצת עוברות לידכם. למה שתקנו מצות יין או חסה או נייר כסף לציפוי המטבח
ושוב לא בהאשמה ולא בטרוניה אלא כנתון מציאותי
אז זו''צ יקר קצת שימת לב
לפרגן לבוא לעזור חצי יום
לפרגן ארוחה לעובדים בבית [הבית שלך חמץ המטבח שלהם במרפסת שרות]
לתת מילה טובה או שוקולד
והחשוב מכל
מעשרות להורים
הם חשובים יותר מכל כולל ארגון או קמחה דפסחא הם ההורים שלך

והם יממנו לך את ארוחות וסעודות החג
בס"ד

ההבדל בין נוכלות לבין כישלון

לפני כחודש נערך בבני ברק מיפגש מאוד מעניין של גוף הנקרא "הפורום להגנת הצרכן" והוא עסק בעיקר בדרכים למניעת נפילות נדל"ן בהם הציבור החרדי "מומחה" ליפול חזור ונפול.

הנוכחים, מומחים איש איש בתחומו, תיארו את הנוכלויות הרווחות היום ותיארו בצבעים קודרים ואמיתיים את המצב בכי רע, היו שם גדולי הדיינים שדיברו על הצורך להבטיח שהדור השני לא עושה שטויות עם הדירה שקיבלו מההורים וכן הלאה.

כאשר ר' איצ'ה דזיאלובסקי העניק לי את רשות המילה האחרונה (בגלל שאיחרתי – הרגל נעשה טבע) בקשתי מהנוכחים שלא יישפכו את התינוק אם המים, כלומר שלא יביאו אנשים למצב שבו הם חושדים בכל מה שלא זז שהוא נוכלות, הדבר הזה טענתי עלול להביא לשיתוק מוחלט של שוק השקעות הנדל"ן החרדי אשר היה והינו הקטליזטור הראשי של הציבור החרדי בדרכו לנישואי ילדים ברוגע ושלווה, המסר המרכזי של שתי דקות הנאום שלי זה מה שאתם הולכים לקרוא באלף מילים הבאות: לא כל עסקה כושלת היא אשמת המשווק!

צרות אחרונות משכחות את הראשונות וכך שכחתי מזה לגמרי, אלא שהשבוע פורסמה כתבה בעיתון 'דה-מרקר' (מי שלא מכיר לא הפסיד - מלא באהבת כסף ושנאת חרדים) כתבת תחקיר עומק אודות תופעת העוקצים בציבור החרדי הכרוכים במבצעי 10/90 הזכורים לשימצה.

מה שלא אהבתי זה ההתמקדות במתווך חרדי מסוים כאילו הוא שורש הרע בעולם כולו ואיך מלאו ליבו כביכול, ומעשה שהיה כך הווה בעשרות עותקים ברחבי הארץ שרובם מוכרים לי היטיב:

אברכים שחושבים שהם אנשי-עסקים פותו בידי אנשי-עסקים שחושבים שהם אברכים לקנות דירות פאר בערים שהם מכירים רק מחלונות האוטובוס בדרך למירון, נתניה ובת ים מככבות בכתבה אך זה לאורך כל הארץ בערים אשר אברך ממוצע מכיר את שמותיהם רק מהתרעות פיקוד העורף (או מהנפילות שאחריהן) ומעולם לא ביקר בהן.

אז איך משכנעים אברך כולל חסידי בן 22 שקיבל מההורים חצי מיליון ₪ לצורך יחידת 'סליחה' בביתר, לרכוש פנטהוז בהרצליה בארבע מיליון ₪ ?

מספרים לו שזה מבצע מיוחד שהתגלה רק למתווך בגילוי שמימי וכעת צריך רק לשלם עשרה אחוז שזה ארבע מאות אלף שקל ואת המאה הנותרים להביא למתווך על הגילוי הנפלא.

ואיך הדלפון שלנו יממן את מה שעשירי טבריה מתקשים?

כאן מגיע החלק השני של הגילוי אליהו – המתווך יודע לנבא כי בעוד שלוש שנים, כשיצטרכו להשלים את הרכישה הדירה תהיה שווה חמישה מיליון, ואז האברך דנן יתברר כסוחר מוצלח ביותר אשר ימשוך חזרה את הארבע מאות ועוד מיליון רווח נקי וכך לא יצטרך לגור בדירת הסליחה אלא בדירה גדולה המרחיבה דעתו של אדם ומרחיבה ארנקו של המשווק.

אז איפה הקצ'?

שעכשיו זה "אחרי שלוש שנים" ומתברר כי המחיר הכי גבוה שאפשר לקבל על הדירה הוא שלוש וחצי מיליון ואחרי ההוצאות מגיעים לשלוש מאתיים נטו ביד, מה שאומר שלפעמים עדיף לאותו אברך לעשות "ויברח" ולהותיר את הארבע מאות אצל החברה והמשווק ולחזור ליחידת הסליחה אבל וחפוי ראש, והפעם כשוכר...

זה פחות או יותר המסלול שאותו עוברות בחודשים אלו מאות משפחות מאנ"ש שכל מה שהם רצו זה לחתן את הילדים בכבוד וכעת הם מרוסקים לחלוטין וייקח להם שנים רבות אם בכלל כדי להתאושש מהתהום הכלכלית שהם הוכנסו אליה בידי משווק פלוני.

אך עשרת הקוראים כאן יודעים שעד כאן הייתה רק ההקדמה, כעת נתחיל עם הניתוח הכואב של הנתונים ואת הצד של לימוד זכות:

ובכן, קודם כל צריך לדעת שרבים מאוד הרוויחו בפריסיילים ותכניות דומות הרבה כסף, פגשתי ועודני פוגש כל יום אברכים צעירים ומבוגרים שהרוויחו סכומים אגדיים בשנים האחרונות כתוצאה מהפטנט הזה, לא ערכתי מחקר עומק אך מהתרשמותי המרוויחים רבים בהרבה על המפסידים וחבל שאת זה שומרים בסוד מאימת המצ'ינגים, הסיבה היחידה שמספרים לי על כך זה או כדי לשאול איך לעשות את הסיבוב הבא או כדי להתייעץ איך לצמצם את המסים העצומים (ברוך השם, כשיש מס סימן שיש שבח).

כל מי שקנה דירה בירושלים במחירי פריסייל של עשרים ומשהו אלף עשה את המיליון הזה, כך גם רבים שהשקיעו בחלק מהפרוייקטים בבן שמן וכך גם במקומות נוספים אשר המחירים עלו שם דרמטית ולקחו איתם את המשקיעים כלפי מעלה.

אז מה קרה בכל הפרוייקטים הכושלים?

שני דברים, הראשון שלא ידוע לי אם קרה זה הקפצת מחירים, מאוד ייתכן שמשווק מסוים יבוא לקבלן שיש לו כבר פריסייל ויגיד לו במקום למכור ב3.9 אביא לך קונים בארבע מיליון ואז מקבלים תרי זוזי: מאה אלף מהקבלן ועוד אחד מהלקוח, חד גדיא דזבין את אבא.

זה נורא לשמוע שיש דברים כאלו וטיפש מי שנופל לכך אך מי שיותר טיפש ממנו הוא מי שמאמין שאפשר למנוע דבר כזה באמצעות בירור אם המתווך אמין: גם המתווך האמין ביותר לא יעמוד בפני ניסיון של מאתיים אלף ₪ רק מלאך יוותר על זה ולא ניתנה תורת העסקים למלאכי השרת.

אך הדבר הזה לא מתקיים בדרך כלל משום שרוב הקונים יודעים לבדוק בערך את המחיר בסביבה ולא נופלים לבורות עמוקים, מה שכן קורה זה הדבר השני ועליו ברצוננו לדבר:

המחיר פשוט לא עלה, ולפעמים אפילו ירד.

כן רבייסיי, מחירי דירות לא רק עולים, לפעמים הם גם יורדים, כגון למשל בתקופת מלחמה.

עד מלחמת שמחת-נורא המחירים בנתניה למשל אכן השתוללו כי הצרפתים קנו שם בהמוניהם והוא הדין בצפת שהאמריקאים עטו עליה כי אצלם אין הבדל בין ירושלים לצפת, באמריקה זה מרחק סביר לנסיעה יומיומית לעבודה, אז מישהו משווק להם את זה כירושלים לעניים והם קנו וקנו והמחירים עלו ועלו והייתה היתכנות מסויימת לעלייה צפוייה.

ואז הגיע המלחמה ואין חוצניקים, ועוד מלחמה ועוד מבצע ושום דבר לא חזר לעצמו ואפשר לקלל את איראן (מגיע להם) ואת החמאס (עוד יותר מגיע) אך זה לא יעזור לעובדה הפשוטה שמחירי המגדלים שיועדו בעיקר לאוכלוסיות אלו צולל.

לא בהרבה, אך מספיקה ירידה של 8% כדי שכל העסק יהפוך להפסד.

זה נכון שמעצבן שהמשווק ניבא שהמחירים יעלו והם לא, אמנם אמרו חז"ל שנבואה ניתנה לשוטים אך האמונה כי יש למישהו נבואה ניתנה לשוטים גדולים עוד יותר... כל בר דעת העושה עסקים יודע שבכל הקשור לניבוי עתידות - המשווק ועטיפת המסטיק יודעים לנבא באותה מידה ומי שמסתמך על הבטחות אודות העתיד (כולל אלפי אברכים שנופלים היום בפריסייל של המחר שנקרא פינוי בינוי המבוסס על אותה נבואה כמעט) אין לו לבוא בטענות אלא על עצמו, לא המשווק נשך לשונרא.

מקווה שהצלחתי להסביר: לא כל עסקה כושלת היא נוכלות ולא כל ירידת מחירים היא עקיצה, בכל עסק ייתכן מאוד הפסד ומי שלא מוכן לכך שלא ייכנס לעולם ההשקעות.

אז להפסיק להשקיע בנדל"ן?

חלילה, כמה שיותר להשקיע בנדל"ן וכל המרבה הרי זה משובח – ואם ירצה השם ויהיה זמן נרחיב אולי בטור הבא על "מה כן" – אך רק עסקאות נטולות הימור על כל הקופה, כך שגם אם נגזר עליך להפסיד זה יהיה רק קצת ורק זמני.

ברור לי שכל הדברים האמורים כאן ברורים לכל אחד מעשרת הקוראים וסליחה שבזבזתי את זמנכם אך אם זה ירגיע אבא סוער אחד -שכועס בכל ליבו על המתווך שכאילו הפיל את החתן שלו - והיה זה שכרי.

גילוי נאות: לכותב אין ולא היה שום אינטרס כלכלי בשום פרוייקט של פריסל והוא אינו קשור היום לשום שיווק לא במישרין ולא בעקיפין, המידע מובא ללא כל אינטרס כלכלי אלא כצדקה ושירות לציבור, לשאלות ספציפיות ניתן לפנות למייל והתשובות שם חינם וללא אחריות.
סיכום אירועים: איראן בלהבות - מהמחאות ועד לסף עימות עולמי

הרקע וההתפרצות (סוף דצמבר 2025):

המחאות החלו ב-28 בדצמבר 2025 בטהראן, על רקע משבר כלכלי חריף וצניחה חדה בערך הריאל. מה שהחל כזעקת סוחרים ואזרחים על יוקר המחיה, הפך במהירות לגל הפגנות חסר תקדים ב-187 ערים הקורא להפלת המשטר.

הטבח והחשכת המידע (ינואר 2026):
  • דיכוי אלים: המשטר האיראני הגיב באכזריות יוצאת דופן. לפי נתוני ארגון זכויות האדם HRANA, נכון ל-23 בינואר, מספר ההרוגים המאומת עומד על למעלה מ-5,000 בני אדם, בהם 4,716 מפגינים ועשרות ילדים.
    יש דיווחים לא מאומתים מצד האופוזיציה האיראנית על מעל 60,000 הרוגים!

• מעצרים המוניים: למעלה מ-26,500 בני אדם נעצרו, וקיים חשש כבד להוצאות להורג המוניות בבתי הכלא.

• חסימת אינטרנט: החל מה-8 בינואר הוטל מצור דיגיטלי כמעט מוחלט על המדינה כדי למנוע זליגת תיעודים מהטבח.

המעורבות האמריקנית - "הארמדה של טראמפ":
הנשיא טראמפ, שחזר והזהיר את טהראן מפני המשך הטבח, הכריז ב-22 בינואר כי "ארמדה" אמריקנית (צי ספינות מלחמה, כולל נושאת המטוסים אברהם לינקולן) עושה את דרכה למפרץ הפרסי. טראמפ הבהיר כי ארה"ב בוחנת אפשרויות תקיפה ישירות נגד מטרות שלטוניות אם לא ייפסק הדיכוי. ולאחר הדלפות על ממדי הטבח, הכריז "העזרה בדרך".

הזווית הישראלית והאזורית:
  • כוננות שיא: ישראל נמצאת בדריכות עליונה מחשש שהסלמה אמריקנית תוביל לתגובה איראנית ישירה או באמצעות שלוחיה (פרוקסי).

• איומי נתניהו: ראש הממשלה נתניהו הזהיר כי אם איראן תבצע "טעות" ותתקוף את ישראל, היא תפגוש עוצמה שטרם הכירה.

• איומי טהראן: המשטר האיראני הודיע כי במקרה של תקיפה, בסיסים אמריקניים ויעדים בישראל יהיו "מטרות לגיטימיות".

באשכול זה נמשיך לעדכן סביב השעון בכל התפתחות, דיווחים מהשטח ופרשנויות ביטחוניות.
עודכן אדר תשפ"ד
ראשית, גופי הכשרות
ברוב אשכולות בנושא 'השקעות בשוק ההון' בפרוג, משתרבב עניין הכשרות.
למען הסדר באשכול זה נעלה עדכונים בנושא כשרות.
אני אשתדל לסכם ולתמצת ככל האפשר.

יש 4 גופי כשרות
  • בד"ץ העדה החרדית - על פי פסקי הרב יעקב בלוי זצ"ל שהיה בקיא גדול בתחום שוק ההון והוא שהביא את פסקיו ועל פי פסקים אלו נוהגים עד היום בגוף כשרות זה. היום הכשרות בראשות הרב שלמה זאב קרליבך.
  • גלאט הון - על פי פסקי רבי ניסים קרליץ והרב שמואל ואזנר. שסמכו ידיהם על הרב יעקב לנדו שמכיר את שוק ההון לעומקו. הרב משה שטרנבוך ראב"ד העדה החרדית הוא מרבני 'גלאט הון'.
  • תשואה כהלכה – הרב שמואל דוד גרוס, רב חסידי גור אשדוד ועוד רבנים מוכרים וידועים בכל שכבות הציבור החרדי.
  • כלכלה על פי ההלכה- הרב אריה דביר, על פי פסקי הרב יוסף שלום אלישיב.

היום בכל החברות יש מסלולים כשרים, שמאושרים לפחות ע"י אחת מהכשרויות.
בין החברות שנמצאת ברשותם תעודת כשרות אפשר למצוא את:
אלטשולר שחם, אינפיניטי, הפניקס, הראל, כלל, מגדל, מור, מיטב דש, מנורה.

רשימות קרנות כשרות:

הצטרפות לניוזלטר

איזה כיף שהצטרפתם לניוזלטר שלנו!

מעכשיו, תהיו הראשונים לקבל את כל העדכונים, החדשות, ההפתעות בלעדיות, והתכנים הכי חמים שלנו בפרוג!

לוח מודעות

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!

תהילים פרק כה

אלְדָוִד אֵלֶיךָ יי נַפְשִׁי אֶשָּׂא:באֱלֹהַי בְּךָ בָטַחְתִּי אַל אֵבוֹשָׁה אַל יַעַלְצוּ אֹיְבַי לִי:גגַּם כָּל קוֶֹיךָ לֹא יֵבֹשׁוּ יֵבֹשׁוּ הַבּוֹגְדִים רֵיקָם:דדְּרָכֶיךָ יי הוֹדִיעֵנִי אֹרְחוֹתֶיךָ לַמְּדֵנִי:ההַדְרִיכֵנִי בַאֲמִתֶּךָ וְלַמְּדֵנִי כִּי אַתָּה אֱלֹהֵי יִשְׁעִי אוֹתְךָ קִוִּיתִי כָּל הַיּוֹם:וזְכֹר רַחֲמֶיךָ יי וַחֲסָדֶיךָ כִּי מֵעוֹלָם הֵמָּה:זחַטֹּאות נְעוּרַי וּפְשָׁעַי אַל תִּזְכֹּר כְּחַסְדְּךָ זְכָר לִי אַתָּה לְמַעַן טוּבְךָ יי:חטוֹב וְיָשָׁר יי עַל כֵּן יוֹרֶה חַטָּאִים בַּדָּרֶךְ:טיַדְרֵךְ עֲנָוִים בַּמִּשְׁפָּט וִילַמֵּד עֲנָוִים דַּרְכּוֹ:יכָּל אָרְחוֹת יי חֶסֶד וֶאֱמֶת לְנֹצְרֵי בְרִיתוֹ וְעֵדֹתָיו:יאלְמַעַן שִׁמְךָ יי וְסָלַחְתָּ לַעֲוֹנִי כִּי רַב הוּא:יבמִי זֶה הָאִישׁ יְרֵא יי יוֹרֶנּוּ בְּדֶרֶךְ יִבְחָר:יגנַפְשׁוֹ בְּטוֹב תָּלִין וְזַרְעוֹ יִירַשׁ אָרֶץ:ידסוֹד יי לִירֵאָיו וּבְרִיתוֹ לְהוֹדִיעָם:טועֵינַי תָּמִיד אֶל יי כִּי הוּא יוֹצִיא מֵרֶשֶׁת רַגְלָי:טזפְּנֵה אֵלַי וְחָנֵּנִי כִּי יָחִיד וְעָנִי אָנִי:יזצָרוֹת לְבָבִי הִרְחִיבוּ מִמְּצוּקוֹתַי הוֹצִיאֵנִי:יחרְאֵה עָנְיִי וַעֲמָלִי וְשָׂא לְכָל חַטֹּאותָי:יטרְאֵה אוֹיְבַי כִּי רָבּוּ וְשִׂנְאַת חָמָס שְׂנֵאוּנִי:כשָׁמְרָה נַפְשִׁי וְהַצִּילֵנִי אַל אֵבוֹשׁ כִּי חָסִיתִי בָךְ:כאתֹּם וָיֹשֶׁר יִצְּרוּנִי כִּי קִוִּיתִיךָ:כבפְּדֵה אֱלֹהִים אֶת יִשְׂרָאֵל מִכֹּל צָרוֹתָיו:
נקרא  2  פעמים
למעלה