עושק הגננות ברשתות הגנים "החרדיות"

מצב
הנושא נעול.
נכתב ע"י חגי פאהן;n4977945:
נו בדיוק! אז שתלמד מהם לעשות מה שטוב לה כמו שהם עושים מה שטוב להם! "אם אין אני לי, מי לי?" אין בעיה שאדם יסמוך על ה' שיפרנס אותו ויתן לכולם לרמוס אותו - אם הוא באמת חוזר הביתה בסופו של יום עם חיוך על הפנים ובלב. אבל אם לא - אז זה לא באמת נובע מבטחון בה' אלא מחוסר רצון לתקשר, ומהרגשה ש"אם אוותר עוד קצת אז יעזבו אותי כבר בשקט ויתנו לי לחיות את חיי!" תכנית מופלאה, אלא שהצד השני מבין את זה אחרת... "אם הוא ויתר עוד קצת אז בטח יש לו עוד מלא!"

קל זה בטח לא, אבל חבל שדברים יגיעו לקצה גבול כח הסבל ולצעקות במקרה הנהדר.

וזה לא שאני טוב בזה, אבל ידיעת הבעיה היא חצי פתרון.

ואם מחר אותו מנהל חיידר לא יקבל את הבן שלה לחיידר רק בגלל שהיא עזרה להגיש נגדו את התביעה?
אז תגידו - עדיף שלא יילמד אצל כזה מנהל...
הכל טוב כשגרים בעיר שיש בה מבחר מוסדות
ואם זה מקום קטן ואין הרבה ברירות?
ואם גם גני בי"ע וגם ביה"ס יושבים תחת אותה המטריה? היא תישלח את ביתה לבי"ס ממ"ד?

מה אפשר לעשות?
חלק מהגלות זה שהמושחתים שולטים בעולם
ולנו רק נשאר לנסות להציל את עצמינו...

נכון מאוד שכדאי ללמד את הנהלים האלו שאל תהיי בז לכל אדם כולל גם אותנו
אבל לבנתיים אנחנו צריכים לזכור שיש גם מושג של "רשע שהשעה משחקת לו"

להתפלל תמיד עוזר
לא מעבר---

נכתב ע"י חגי פאהן;n4978615:
רגע, אז הכותרת "עושק הגננות" אינה כצעקתה? בעצם גננת במקומות האלה יודעת טוב מאד לאן היא הולכת, ואלה תנאים בע"פ המסוכמים מראש, והיא חיה טוב מאד? כלומר, כולנו סובלים במקום העבודה ויש תמיד מה לשפר, אבל היא החליטה שחוסר הפנסיה וכו' נסבל מצדה? טוב, החלטה שלה... עד עכשיו נבהלתי מהכותרת.

זהו כן עושק
מכיון שאנו גרים במדינה. ולפי ההלכה חובה לכבד את חוקי המדינה
אם יש כספים המגיעים לעובדת מכח החוק ואינם מועברים אליה - הרי זה עושק!
ועליה לקבל את ההטבות בתנאי העבודה + תנאי השכר המלאים המגיעים לה לפי החוק - כולל זכויות פנסיוניות, ותק ושאר הזכויות הסוציאליות.

ועדין, משכורת של גננת לא תהיה כמו משכורת של עובד היטק בכיר
אך היא גם לא שואפת לזה.
היא פשוט לא רוצה להחזיר כל חודש סכום מזומן לידיו של המנהל... (דוגמא)

נכתב ע"י שריתיש;n4978923:
זהו כן עושק
מכיון שאנו גרים במדינה. ולפי ההלכה חובה לכבד את חוקי המדינה
אם יש כספים המגיעים לעובדת מכח החוק ואינם מועברים אליה - הרי זה עושק!
ועליה לקבל את ההטבות בתנאי העבודה + תנאי השכר המלאים המגיעים לה לפי החוק - כולל זכויות פנסיוניות, ותק ושאר הזכויות הסוציאליות.

ועדין, משכורת של גננת לא תהיה כמו משכורת של עובד היטק בכיר
אך היא גם לא שואפת לזה.
היא פשוט לא רוצה להחזיר כל חודש סכום מזומן לידיו של המנהל... (דוגמא)

אם לא רוצה שלא תחזיר מה מונע ממנה לעזוב את העבודה ברגע שאמרו להחזיר חלק מהמשכורת.
לא ברור כלל שההלכה מחייבת לקיים את כל חוקי העבודה לכאורה על פי רוב הפוסקים אם היתנו מראש על תשלום מסויים גם אם זה נגד החוק לא חייבים לשלם אם לא התנו מראש אז זה כבר נידון!

לעניין ההלכה בעניין הגננות:
הרי הכסף של הגננות. המדינה היא זו שמשלמת את זה, ואומרת שזה מגיע לעובד, ובציבור החילוני מעבירים זאות באמת לעובד, כי המעביד מפחד שילך לבית משפט,
ולכן השאלה שנשאלת איזה היתר קיבלו המעסיקים לא להביא את הכסף לעובד, הרי אין שום רב שיתיר להם את זה, (אם ישאלו רב לפני התשלום,) כל רב ישאל אותם מדוע המעבידים החילנים משלמים כן את זה לעובדים, והחרדים לא. אין שום רב שיתיר לקפח ולא להביא לחרדי, וזאות רק משום שאין הוא הולך להלשין בבית משפט.
זה הרי כספים שהמדינה מעבירה לעובד ולא להם, ואין להם שום זכות לקחת לעצמם.

שחלילה לא ישמע שאני מצדיקה את הנעשה, ממש, אבל ממש, לא!
אבל אין מקום להשוות לנעשה אצל החילונים
מי שמכיר מעט את המערכת יודע שהמוכר שאינו רשמי אינו מתוקצב במלואו. אפילו הרשתות- החינוך העצמאי ומעיין, שרשמית מתוקצבים ב100%, מתוקצבים בחסר גדול. אין סוף תוכניות, שעות, העשרות, אנשי מקצוע, מעבדות, בינוי ועוד ועוד אינם מגיעים בכלל לציבור החרדי.
ההשוואה אינה במקומה

נכתב ע"י שריתיש;n4977977:
וכשהיא תרצה להכניס את הבת לגן - לא יקבלו אותה
וכשתרצה להתקבל לסמינר - פתאום יקלקלו לה
וכשהכלה שלה תעבוד במשרה מסודרת ברשת ופתאום יתברר שהיא כלתה - תפוטר מידייית
וכו' וכו'
החבר'ה האלו שולטים על המון מהחיים שלנו
ולא תמיד יש לנו את הכוחות והיכולת להתמודד מולם. הם יודעים זאת ומנצלים את זה.

אצלי היה מקרה
של תלונה חמורה מאד נגד איש צוות
לאחר התייעצות עם הרב
הוא הזדעזע ורצה להפוך עולמות בגין הארוע
אך לא הסכמנו!
ידענו, שהענין כאן הוא מילה שלנו (הורים סטנדרטיים) מול מילת איש הצוות המוערך - לא תעמוד
ואנו נינזק לכל החיים
ומאז
אני רק מתפללת יום יום על כל הילדים/ות שנפגשים באותו איש צוות שלא יפגעו...

ה' ישמור. מקווה מאוד שתתחרטו וכן תתלוננו. זה פיקוח נפש. פיקוח נפש דוחה את הנזק שאת חוששת ממנו.

נכתב ע"י לילי 1;n4998892:
מי שמכיר מעט את המערכת יודע שהמוכר שאינו רשמי אינו מתוקצב במלואו. אפילו הרשתות- החינוך העצמאי ומעיין, שרשמית מתוקצבים ב100%, מתוקצבים בחסר גדול. אין סוף תוכניות, שעות, העשרות, אנשי מקצוע, מעבדות, בינוי ועוד ועוד אינם מגיעים בכלל לציבור החרדי.
ההשוואה אינה במקומה

לא ביקשו להעביר את הסכום שהמדינה מעבירה לרשת חילונית. אבל כן ביקשו להעביר את הסכום שהמדינה מעבירה לרשת חרדית.
ואני יתן דוגמא במידה והמדינה תאשר מענק חד פעמי של 1000 ש"ח לעובד חילוני ו800 ש"ח לעובד חרדי. וזה יעבור לדוגמא דרך העירייות שהם אלו שיצטרכו לתת זאות, והחילונים יעבירו את כל ה1000ש"ח לעובד. (כי יפחדו שהוא ילך להתלונן בבית משפט) והחרדים יעבירו רק 300 ש"ח. מה ההיתר לא להעביר להם את ה500 הנותרים. ולהכניס לכיסם, אף אחד לא יבקש שהם יתנו 1000 ש"ח כמו שמעבירים לחילונים אבל כן יש לדרוש מהם להעביר את כל ה800 ש"ח שמקבלים בשביל החרדים.
ככה גם כאן איך מותר להם לקפח את העבודות החרדיות בגלל שאינם הולכים לבית משפט. (ולכן יש רבנים שהתירו לפנות לבית המשפט)
המציאות הוא שיש הרבה גנים גם בציבור החרדי שכן נותנים את מה שהמדינה מביאה לעובדת, והמנהלים גם מרויחים יפה מאוד. זולת כמה רשתות גדולות שהשתלטו בכח השילטון על הגנים, ואינן נותנים את מה שמגיע לעובדת החרדית ומקפחים אותם לעומת העובדת החילונית.
האם יש איזה בית דין שהתיר זאות? איזה נימוק בעולם יכול להתיר את זה ?
מה עובדת חרדית שונה מעובדת חילונית, לה אין משפחה לפרנס?

במידה וכל הגננות ברשת אחד יתאחדו ויפנו לכל בית דין צדק, בי"ד בוודאי לא יתיר להנהלת הרשת להמשיך לקחת את הכסף לעצמם. הם יחייבו אותם מהיום ואילך להביא לפחות חלק מהכסף לגננות שמגיע להם בצדק וביושר.

הבעיה היא גם שלא רק שהם מקפחים את שכרם לעומת גננות אחרות, הם גם מקפחים את שכרם לעומת רוב העובדות בשוק העבודה החרדי, שמקבלות ימי חופשה, ופנסיה, ודמי הבראה, מה שהיה פעם שהרבה היו עובדים בשחור בשוק העבודה החרדי. ולא קיבלו את זה, כיום דבר זה השתנה. רובם כן מקבלים את זה,
ומדוע הסייעות בגנים שעובדות קשה בשכר מינימום, לא מקבלות את זה. הרי בסך הכל המדינה היא זו שמעבירה להם את הכסף הזה כדי שיתנו את זה לעובדות, ומדוע הם לוקחים את זה לעצמם?

עושק אמיתי! למה יש להן ותק?
כדי שמוסד יוכל להנות מהתקציב הגדול יותר שיש לגננת/מורה עם ותק
עוול של ממש!

נכתב ע"י לילי 1;n4998892:
ההשוואה אינה במקומה

זה לא רלוונטי מה שאת מעלה עם כל הרצון להמשיך לחיות בדמיונות שהכל יפה וטוב...
מה זה אומר שמותר להם לגזול ולעשוק? כי הרי לערכאות אסור ללכת...אז מנצלים!!
התקציב החלקי הזה מגיע למורות! וכל אחד תשולם משכורתו כפי שצריך ...
לא ממש הבנתי למה הסוגיה של תקציב חלקי קשורה?

נכתב ע"י חוחי;n4999676:
עושק אמיתי! למה יש להן ותק?
כדי שמוסד יוכל להנות מהתקציב הגדול יותר שיש לגננת/מורה עם ותק
עוול של ממש!

ההפך.
גנים חרדיים מתוקצבים בלי קשר לוותק בפועל של הגננות, מה שמותיר אותם עם תקצוב חלקי. זה מה שלילי1 ניסתה להסביר כאן.
גם אם כל הגננות יהיו קשישות עם ותק של 30 שנה, משרד החינוך יעביר לעמותה המפעילה הרבה פחות מזה, לפי תחשיב שנקבע בעבר. השיטה הזו מותירה את העמותות במינוס.

הרשתות החרדיות הגדולות, היום, משלמות לכל גננת לפי הוותק שלה.
בינתיים לצערי לא מצאתי קייס מספיק חזק לכתבה או לתחקיר. (קייס: גננות. עם תקן קבוע. ברשת חרדית מבוססת. שמקבלות באופן עקבי פחות ממה שמגיע להן לפי הוותק או הדרגה).

במקומות קטנים יותר, יש פה ושם אי סדרים. יש גם עוולות של דרישת תשלומים בחזרה. ושוב, זה נובע מחוסר תקצוב.
אי אפשר לרצות גם חינוך עצמאי ופרטי למחצה, וגם תקצוב מלא.

וכשחסר מכאן, מושכים משם, כדי לשלם על דברים אחרים. אז את ה-1000 ש"ח שקיבלו כדי לתת לעובדים, מושכים מהם במזומן כדי לממן אלף צרכים אחרים של המוסד.
מהיכרות עם עשרות עמותות לאורך שנים, אפשר לומר בשקט שדרישה ציבורית לתשלום מלא וחוקי ותקני לכל העובדים, תגרור בהכרח קריסת עמותות ומוסדות.
(חיידרים וישיבות עוד יכולים לגייס תרומות. גנים ובתי ספר, אין להם סיכוי).

פתרון? אין לי.

נכתב ע"י רותי קפלר;n4999730:
ההפך.
גנים חרדיים מתוקצבים בלי קשר לוותק בפועל של הגננות, מה שמותיר אותם עם תקצוב חלקי. זה מה שלילי1 ניסתה להסביר כאן.
גם אם כל הגננות יהיו קשישות עם ותק של 30 שנה, משרד החינוך יעביר לעמותה המפעילה הרבה פחות מזה, לפי תחשיב שנקבע בעבר. השיטה הזו מותירה את העמותות במינוס.

בינתיים לצערי לא מצאתי קייס מספיק חזק לכתבה או לתחקיר. (קייס: גננות. עם תקן קבוע. ברשת חרדית מבוססת. שמקבלות באופן עקבי פחות ממה שמגיע להן לפי הוותק או הדרגה).

במקומות קטנים יותר, יש פה ושם אי סדרים. יש גם עוולות של דרישת תשלומים בחזרה. ושוב, זה נובע מחוסר תקצוב.

וכשחסר מכאן, מושכים משם, כדי לשלם על דברים אחרים. אז את ה-1000 ש"ח שקיבלו כדי לתת לעובדים, מושכים מהם במזומן כדי לממן אלף צרכים אחרים של המוסד.
מהיכרות עם עשרות עמותות לאורך שנים, אפשר לומר בשקט שדרישה ציבורית לתשלום מלא וחוקי ותקני לכל העובדים, תגרור בהכרח קריסת עמותות ומוסדות.

פתרון? אין לי.

עבדתי ברשם העמותות...היו לא מעט תלונות של גננות בעיקר מק"ס וירושלים
על כך שמחייבים אותן לתת מעשרות ליור העמותה וכן מקרי קיצון בהם לא שולם להן שכר
התלונות הללו שבות ריקם - הן פחדו להזדהות ובקשו תמיד מהבוסית החילונייה שלי לדבר איתי השם שלי מידי מעיד על חרדיותי - היה לי עצוב שלא הצלחנו לסייע להם
ועוד יותר עצוב לדעת על מקרים כאלו בציבור שלנו...
מי ישמע כמה הן מרוויחות - כבשת הרש ממש...

לגבי מענקים יש גם טעות חמורה לצוות הגננות
יש מענקים שקשורים למס' ילדים,
בחישוב סטטיסטי ארצי לחצי מהגננות בערך יש ילד אחד מתחת גיל 3
בגנים החרדיים יש 95% מהגננות שיש להן 2 ילדים מתחת גיל שלוש
לכן- המענק שלכאורה עמד על 1000 ש"ח לכל גננת דמי מעונות או משהו כזה
התחלק שווה בשווה בין הגננות והוא עמד על 300 ש"ח
כשהגננות כמובן בטוחות שהעודף השתלשל לכיסיהם של המנהלים.

כמובן- שכולן תצעקנה שעשקו אותן וגזלו אותן
ולא יתנו לאף אחד הזדמנות לענות להן תשובה אחרת...

עוד לגבי הוצאות שאתן לא מעלות בדעתכן-
קרה לכן שהיה לכן גן לא מלא- דהיינו 25 ילדות?
ודאי ובודאי קרה, ועוד יותר מצוי שחיידרים.
מי מחזיק את הגן הזה? המחיר שלו זהה לגן עם 35 ילדות
וההכנסות ממנו הן קטנות מאוד שלא מכסות את ההוצאות.
מי סופג את זה?
אולי הייתן רוצות שיפטרו כל גננת שהגן שלה לא מלא ויצמצמו גנים?
אולי אתן רוצות שיורידו לה במשכורת?
כמובן שלא. אבל חייבים להבין שיש שיקולים שלא שייכים לכן.
אמנם לגנוב אסור לאף אחד ואני לא מדברת על מקרי קיצון שאתן מעלות כאן.
אלא רב הרשתות שמשלמות עפ"י חק (ואל תבלבלו את המח שרובן לא משלמות. אני מכירה את השטח מאוד טוב)
אבל תפסיקו להכנס לכיס ולשיקולים של מה המנהל עושה בכסף, וכמה דירות הוא קונה לילדים שלו.
כמו שאתן לא חושבות מאיפה הוא קנה מזגן חדש לגן כי הישן התקלקל
או מאיפה הוא משלם שכירות על גנים שממוקמים בדירות.

אדרבה- רותי קפלר- את מוזמנת לעשות כתבת תחקיר על כך שאנשים הולכים ומשמיצים ומלכלכים במקומות שהם לא יודעים.
ועל עובדים שחותמים חוזה ויודעים מצוין מה הם התנאים המוצעים להם והתנאים הם חוקיים
והם בוחרים ביום בהיר או סתם באיזו התקפה של לחץ כספי להתלונן על המעסיק שלהם על לא עוול בכפו.

בלי להכנס לעומק הסוגיה הנפתלת.

נכתב ע"י כוכב103;n4999757:
בטוחה? 95% לא 97.5%?

אין אצלינו גננות בגילאי ה40-60
עוד כמה ללא ילד בגיל, או ילד אחד?

בלי גוזמאות בבקשה.

זה בדיוק סוג של מניפולציה שבשמה מקצצים לגננות גם עם הכספים הולכים למטרות נעלות מאד ולא לדירות עבור נכדיו של היו"ר.

עוד לגבי הוצאות שאתן לא מעלות בדעתכן-
קרה לכן שהיה לכן גן לא מלא- דהיינו 25 ילדות?

רוב השנים היה אצלינו ליהפך.
38-40 ילדות... (לפני חוק סייעת שלישית)
ג'ונגל זה תיאור קטן על מה שנעשה שם...

כנראה שזה מה שעוזר להם לממן את הגנים הדלים יותר.

ההפך.
הרשתות מתוקצבות לפי 15 שנות וותק אם אני לא טועה כך שזה כן על פי ממוצע של וותק ומשום מה בד"כ לא מתגלגל מזה לעובדות כלום. למה היה כותרות בעיתונות החרדית על ההצלחה לעלות את שיעור הוותק בכמה שנים למי זה משנה חוץ ממנהלי העמותות?

פתרון? אין לי.
ונגיד שיגרור קריסת עמותות האם לא יטפלו בזה??

בתאוריה אם נאמר שיפתחו איגוד גגנות וסייעות חרדיות כל עובדות העמותות ויכריזו על שביתה האם לא יהא אפשרי לסדר את התקצוב כהוגן?

פתרון? אין לי.

בשביל שאם הם יתנו את כל מה שמגיע בחוק הם יקרסו, מותר להם לא להביא בכלל?
אני מכיר גן לדוגמא גננת אחרי 10 שנות וותק מקבלת כמו גננת מתחילה, בלי וותק, בלי פנסיה, בלי ימי חופשה וכו',
בנוסף הגן הזה אפילו כשהיה 35 בנות החזיק רק סייעת אחת ואת הכסף של הסייעת השניה לקח לעצמו, (מבלי להתחשב בפסוק בתורה: לא תרדה בו בפרך).
אם המנהל הגן מרגיש שהוא חייב להרויח את כל זה לעצמו, ובלי זה הוא יקרוס, שבאמת ילך הביתה ולא יחזיק את הגן, אף אחד לא ביקש ממנו להחזיק את הגן, יש מספיק גנים בציבור החרדי שכן מביאים את כל זה, ולכה"פ חלק מיזה, והם מאוד ישמחו לקחת את הגן הזה, ולהרוויח פחות, ולתת לעובד את מה שמגיע לו.

ישיבות וחיידרים גם גובים שכ"ל מההורים.
על ישיבות וכתות גבוהות בחיידר אפשר עוד להבין למה, אבל למה לשלם על הגן?

נכתב ע"י אספרסו;n4999783:
בשביל שאם הם יתנו את כל מה שמגיע בחוק הם יקרסו, מותר להם לא להביא בכלל?
אני מכיר גן לדוגמא גננת אחרי 10 שנות וותק מקבלת כמו גננת מתחילה, בלי וותק, בלי פנסיה, בלי ימי חופשה וכו',
אם המנהל הגן מרגיש שהוא חייב להרויח את כל זה לעצמו, ובלי זה הוא יקרוס, שבאמת ילך הביתה ולא יחזיק את הגן, אף אחד לא ביקש ממנו להחזיק את הגן, יש מספיק גנים בציבור החרדי שכן מביאים את כל זה, ולכה"פ חלק מיזה, והם מאוד ישמחו לקחת את הגן הזה, ולהרוויח פחות, ולתת לעובד את מה שמגיע לו.

הגב' קפלר כתבה כאן טענה פשוטה. אכן, חלק גדול מהגננות לא מקבלות מה שמגיע להן. ביניהן רעייתי, שיש לה וותק דו ספרתי ומקבלת הרבה הרבה פחות מהמגיע לה. וגם תוספת מעונות שמגיע לה על פי חוק לא מקבלת. ויש גם סייעות שלא מקבלות משכורת אחת בשנה. הלכו כמה גננות והתאגדו לתביעה נגד הרשת, והביאו אותה למצב של ברירה בין 2 אפשרויות: או לשלם לגננות כל מה שמגיע להן על פי חוק, לקרוס ולשלוח את כל העובדות הביתה. או להכנס לתוכנית הבראה כסחנית שתקצץ לכולן אבל תשאיר מאות ואולי אלפי מקומות עבודה.
הרשת בחרה באפשרות השניה, וגם זו התאפשרה רק אחרי פעילות קדחתנית של הח"כים פרוש וגפני שדאגו לתקציב של מליונים כדי להשאיר את הרשת עם ראש מחוץ למים.
איך הם הגיעו למצב הזה? אחת הסיבות היא מה שכתבה כוכב103 על החזקת גנים לא ריווחיים בפריפריה מסיבות אידיאולוגיות. ויש עוד סיבות שאין בהם שום חשד לפלילים.
יכול מאוד להיות שמנהל הרשת נוסע ברכב חדיש יותר מלאנטיס 97', אבל זה מגיע לו על זה שהסכים להכניס את ראשו למיטה החולה שנקראת רשת הגנים של אגו"י... ואני ממש לא מאמין שהוא צובר סכום שיאפשר לו לחתן את ילדיו.

נכתב ע"י בבא קמא;n4999822:
איך הם הגיעו למצב הזה? אחת הסיבות היא מה שכתבה כוכב103 על החזקת גנים לא ריווחיים בפריפריה מסיבות אידיאולוגיות.

כלומר: החליטו לעשות פרוייקט קירוב ולהטיל את עלותו על חשבון הבנק המצומק של גננות אברכיות מרובות ילדים, בלי לקבל את אישורן.

יש לקוות שאליעזר סורוצקין לא יעלה על הרעיון, ועלותם של פרוייקטי קירוב של לב לאחים לא יוטלו על המשכורות בחנהע"צ... (אל דאגה, זה לא יקרה - הוא אדם הגון)

ואגב, גם אם מנהל הרשת ייסע על צי של ביואיקים עם נהגים פרטיים זה לא יפריע לאף אחד, אם המשכורות תשולמנה במלואן.

לגבי מענקים יש גם טעות חמורה לצוות הגננות
יש מענקים שקשורים למס' ילדים,
בחישוב סטטיסטי ארצי לחצי מהגננות בערך יש ילד אחד מתחת גיל 3
לכן- המענק שלכאורה עמד על 1000 ש"ח לכל גננת דמי מעונות או משהו כזה
התחלק שווה בשווה בין הגננות והוא עמד על 300 ש"ח
כשהגננות כמובן בטוחות שהעודף השתלשל לכיסיהם של המנהלים.

מה פירוש, ומחלקים את המענק שמגיע לגננת אחת (בגלל סיבות אובייקטיביות) לכל הגננות, בלי לבקש את רשותן?

זה מאוד לא הוגן מצד עצמו, וזה גם מעלה חשש שיום אחד המנהל יחליט לדחוף לתוך השווה בשווה גם את עצמו (ולמה לא באמת, הוא גם אחד מעובדי הרשת), וגם את כלתו שתחי' שהיא מ"מ מזכירה בימי שישי של חורף.

פרוגבוט

תוכן שיווקי
פרסומת
מצב
הנושא נעול.

פוסטים חדשים שאולי לא קראת....

הכותרת לא באה להתריס היא באה להדגיש מצב
ולא לא באתי לומר שאבא או אמא עם ילד או שניים זה לא אתגר
אבל שימו לב
בעוד אתם בונים על ההורים לרוב פסח ולכן מכשירים פיסת שיש קטן לפינת קפה. מדף במקרר. ובארון
כי מילא רוב החג נהייה אצל ההורים
ההורים והרווקים בבית קורעים את עצמם [תזכרו זה לא היה כזה מזמן]
כן אמא שלך לא נחה כבר 3 שבועות

להפוך בית שלם 100+ מטר של ארונות כיורים שולחנות מטבח סלון כיסאות מזווה מיטות
לכשר לפסח
לאפשרות שאתם וילדכם הסתובבו בחופשיות עם מצה ואפיקומן שסבא קנה
לא נכנסתי להוצאות המטורפות שקצת עוברות לידכם. למה שתקנו מצות יין או חסה או נייר כסף לציפוי המטבח
ושוב לא בהאשמה ולא בטרוניה אלא כנתון מציאותי
אז זו''צ יקר קצת שימת לב
לפרגן לבוא לעזור חצי יום
לפרגן ארוחה לעובדים בבית [הבית שלך חמץ המטבח שלהם במרפסת שרות]
לתת מילה טובה או שוקולד
והחשוב מכל
מעשרות להורים
הם חשובים יותר מכל כולל ארגון או קמחה דפסחא הם ההורים שלך

והם יממנו לך את ארוחות וסעודות החג
בס"ד

ההבדל בין נוכלות לבין כישלון

לפני כחודש נערך בבני ברק מיפגש מאוד מעניין של גוף הנקרא "הפורום להגנת הצרכן" והוא עסק בעיקר בדרכים למניעת נפילות נדל"ן בהם הציבור החרדי "מומחה" ליפול חזור ונפול.

הנוכחים, מומחים איש איש בתחומו, תיארו את הנוכלויות הרווחות היום ותיארו בצבעים קודרים ואמיתיים את המצב בכי רע, היו שם גדולי הדיינים שדיברו על הצורך להבטיח שהדור השני לא עושה שטויות עם הדירה שקיבלו מההורים וכן הלאה.

כאשר ר' איצ'ה דזיאלובסקי העניק לי את רשות המילה האחרונה (בגלל שאיחרתי – הרגל נעשה טבע) בקשתי מהנוכחים שלא יישפכו את התינוק אם המים, כלומר שלא יביאו אנשים למצב שבו הם חושדים בכל מה שלא זז שהוא נוכלות, הדבר הזה טענתי עלול להביא לשיתוק מוחלט של שוק השקעות הנדל"ן החרדי אשר היה והינו הקטליזטור הראשי של הציבור החרדי בדרכו לנישואי ילדים ברוגע ושלווה, המסר המרכזי של שתי דקות הנאום שלי זה מה שאתם הולכים לקרוא באלף מילים הבאות: לא כל עסקה כושלת היא אשמת המשווק!

צרות אחרונות משכחות את הראשונות וכך שכחתי מזה לגמרי, אלא שהשבוע פורסמה כתבה בעיתון 'דה-מרקר' (מי שלא מכיר לא הפסיד - מלא באהבת כסף ושנאת חרדים) כתבת תחקיר עומק אודות תופעת העוקצים בציבור החרדי הכרוכים במבצעי 10/90 הזכורים לשימצה.

מה שלא אהבתי זה ההתמקדות במתווך חרדי מסוים כאילו הוא שורש הרע בעולם כולו ואיך מלאו ליבו כביכול, ומעשה שהיה כך הווה בעשרות עותקים ברחבי הארץ שרובם מוכרים לי היטיב:

אברכים שחושבים שהם אנשי-עסקים פותו בידי אנשי-עסקים שחושבים שהם אברכים לקנות דירות פאר בערים שהם מכירים רק מחלונות האוטובוס בדרך למירון, נתניה ובת ים מככבות בכתבה אך זה לאורך כל הארץ בערים אשר אברך ממוצע מכיר את שמותיהם רק מהתרעות פיקוד העורף (או מהנפילות שאחריהן) ומעולם לא ביקר בהן.

אז איך משכנעים אברך כולל חסידי בן 22 שקיבל מההורים חצי מיליון ₪ לצורך יחידת 'סליחה' בביתר, לרכוש פנטהוז בהרצליה בארבע מיליון ₪ ?

מספרים לו שזה מבצע מיוחד שהתגלה רק למתווך בגילוי שמימי וכעת צריך רק לשלם עשרה אחוז שזה ארבע מאות אלף שקל ואת המאה הנותרים להביא למתווך על הגילוי הנפלא.

ואיך הדלפון שלנו יממן את מה שעשירי טבריה מתקשים?

כאן מגיע החלק השני של הגילוי אליהו – המתווך יודע לנבא כי בעוד שלוש שנים, כשיצטרכו להשלים את הרכישה הדירה תהיה שווה חמישה מיליון, ואז האברך דנן יתברר כסוחר מוצלח ביותר אשר ימשוך חזרה את הארבע מאות ועוד מיליון רווח נקי וכך לא יצטרך לגור בדירת הסליחה אלא בדירה גדולה המרחיבה דעתו של אדם ומרחיבה ארנקו של המשווק.

אז איפה הקצ'?

שעכשיו זה "אחרי שלוש שנים" ומתברר כי המחיר הכי גבוה שאפשר לקבל על הדירה הוא שלוש וחצי מיליון ואחרי ההוצאות מגיעים לשלוש מאתיים נטו ביד, מה שאומר שלפעמים עדיף לאותו אברך לעשות "ויברח" ולהותיר את הארבע מאות אצל החברה והמשווק ולחזור ליחידת הסליחה אבל וחפוי ראש, והפעם כשוכר...

זה פחות או יותר המסלול שאותו עוברות בחודשים אלו מאות משפחות מאנ"ש שכל מה שהם רצו זה לחתן את הילדים בכבוד וכעת הם מרוסקים לחלוטין וייקח להם שנים רבות אם בכלל כדי להתאושש מהתהום הכלכלית שהם הוכנסו אליה בידי משווק פלוני.

אך עשרת הקוראים כאן יודעים שעד כאן הייתה רק ההקדמה, כעת נתחיל עם הניתוח הכואב של הנתונים ואת הצד של לימוד זכות:

ובכן, קודם כל צריך לדעת שרבים מאוד הרוויחו בפריסיילים ותכניות דומות הרבה כסף, פגשתי ועודני פוגש כל יום אברכים צעירים ומבוגרים שהרוויחו סכומים אגדיים בשנים האחרונות כתוצאה מהפטנט הזה, לא ערכתי מחקר עומק אך מהתרשמותי המרוויחים רבים בהרבה על המפסידים וחבל שאת זה שומרים בסוד מאימת המצ'ינגים, הסיבה היחידה שמספרים לי על כך זה או כדי לשאול איך לעשות את הסיבוב הבא או כדי להתייעץ איך לצמצם את המסים העצומים (ברוך השם, כשיש מס סימן שיש שבח).

כל מי שקנה דירה בירושלים במחירי פריסייל של עשרים ומשהו אלף עשה את המיליון הזה, כך גם רבים שהשקיעו בחלק מהפרוייקטים בבן שמן וכך גם במקומות נוספים אשר המחירים עלו שם דרמטית ולקחו איתם את המשקיעים כלפי מעלה.

אז מה קרה בכל הפרוייקטים הכושלים?

שני דברים, הראשון שלא ידוע לי אם קרה זה הקפצת מחירים, מאוד ייתכן שמשווק מסוים יבוא לקבלן שיש לו כבר פריסייל ויגיד לו במקום למכור ב3.9 אביא לך קונים בארבע מיליון ואז מקבלים תרי זוזי: מאה אלף מהקבלן ועוד אחד מהלקוח, חד גדיא דזבין את אבא.

זה נורא לשמוע שיש דברים כאלו וטיפש מי שנופל לכך אך מי שיותר טיפש ממנו הוא מי שמאמין שאפשר למנוע דבר כזה באמצעות בירור אם המתווך אמין: גם המתווך האמין ביותר לא יעמוד בפני ניסיון של מאתיים אלף ₪ רק מלאך יוותר על זה ולא ניתנה תורת העסקים למלאכי השרת.

אך הדבר הזה לא מתקיים בדרך כלל משום שרוב הקונים יודעים לבדוק בערך את המחיר בסביבה ולא נופלים לבורות עמוקים, מה שכן קורה זה הדבר השני ועליו ברצוננו לדבר:

המחיר פשוט לא עלה, ולפעמים אפילו ירד.

כן רבייסיי, מחירי דירות לא רק עולים, לפעמים הם גם יורדים, כגון למשל בתקופת מלחמה.

עד מלחמת שמחת-נורא המחירים בנתניה למשל אכן השתוללו כי הצרפתים קנו שם בהמוניהם והוא הדין בצפת שהאמריקאים עטו עליה כי אצלם אין הבדל בין ירושלים לצפת, באמריקה זה מרחק סביר לנסיעה יומיומית לעבודה, אז מישהו משווק להם את זה כירושלים לעניים והם קנו וקנו והמחירים עלו ועלו והייתה היתכנות מסויימת לעלייה צפוייה.

ואז הגיע המלחמה ואין חוצניקים, ועוד מלחמה ועוד מבצע ושום דבר לא חזר לעצמו ואפשר לקלל את איראן (מגיע להם) ואת החמאס (עוד יותר מגיע) אך זה לא יעזור לעובדה הפשוטה שמחירי המגדלים שיועדו בעיקר לאוכלוסיות אלו צולל.

לא בהרבה, אך מספיקה ירידה של 8% כדי שכל העסק יהפוך להפסד.

זה נכון שמעצבן שהמשווק ניבא שהמחירים יעלו והם לא, אמנם אמרו חז"ל שנבואה ניתנה לשוטים אך האמונה כי יש למישהו נבואה ניתנה לשוטים גדולים עוד יותר... כל בר דעת העושה עסקים יודע שבכל הקשור לניבוי עתידות - המשווק ועטיפת המסטיק יודעים לנבא באותה מידה ומי שמסתמך על הבטחות אודות העתיד (כולל אלפי אברכים שנופלים היום בפריסייל של המחר שנקרא פינוי בינוי המבוסס על אותה נבואה כמעט) אין לו לבוא בטענות אלא על עצמו, לא המשווק נשך לשונרא.

מקווה שהצלחתי להסביר: לא כל עסקה כושלת היא נוכלות ולא כל ירידת מחירים היא עקיצה, בכל עסק ייתכן מאוד הפסד ומי שלא מוכן לכך שלא ייכנס לעולם ההשקעות.

אז להפסיק להשקיע בנדל"ן?

חלילה, כמה שיותר להשקיע בנדל"ן וכל המרבה הרי זה משובח – ואם ירצה השם ויהיה זמן נרחיב אולי בטור הבא על "מה כן" – אך רק עסקאות נטולות הימור על כל הקופה, כך שגם אם נגזר עליך להפסיד זה יהיה רק קצת ורק זמני.

ברור לי שכל הדברים האמורים כאן ברורים לכל אחד מעשרת הקוראים וסליחה שבזבזתי את זמנכם אך אם זה ירגיע אבא סוער אחד -שכועס בכל ליבו על המתווך שכאילו הפיל את החתן שלו - והיה זה שכרי.

גילוי נאות: לכותב אין ולא היה שום אינטרס כלכלי בשום פרוייקט של פריסל והוא אינו קשור היום לשום שיווק לא במישרין ולא בעקיפין, המידע מובא ללא כל אינטרס כלכלי אלא כצדקה ושירות לציבור, לשאלות ספציפיות ניתן לפנות למייל והתשובות שם חינם וללא אחריות.
סיכום אירועים: איראן בלהבות - מהמחאות ועד לסף עימות עולמי

הרקע וההתפרצות (סוף דצמבר 2025):

המחאות החלו ב-28 בדצמבר 2025 בטהראן, על רקע משבר כלכלי חריף וצניחה חדה בערך הריאל. מה שהחל כזעקת סוחרים ואזרחים על יוקר המחיה, הפך במהירות לגל הפגנות חסר תקדים ב-187 ערים הקורא להפלת המשטר.

הטבח והחשכת המידע (ינואר 2026):
  • דיכוי אלים: המשטר האיראני הגיב באכזריות יוצאת דופן. לפי נתוני ארגון זכויות האדם HRANA, נכון ל-23 בינואר, מספר ההרוגים המאומת עומד על למעלה מ-5,000 בני אדם, בהם 4,716 מפגינים ועשרות ילדים.
    יש דיווחים לא מאומתים מצד האופוזיציה האיראנית על מעל 60,000 הרוגים!

• מעצרים המוניים: למעלה מ-26,500 בני אדם נעצרו, וקיים חשש כבד להוצאות להורג המוניות בבתי הכלא.

• חסימת אינטרנט: החל מה-8 בינואר הוטל מצור דיגיטלי כמעט מוחלט על המדינה כדי למנוע זליגת תיעודים מהטבח.

המעורבות האמריקנית - "הארמדה של טראמפ":
הנשיא טראמפ, שחזר והזהיר את טהראן מפני המשך הטבח, הכריז ב-22 בינואר כי "ארמדה" אמריקנית (צי ספינות מלחמה, כולל נושאת המטוסים אברהם לינקולן) עושה את דרכה למפרץ הפרסי. טראמפ הבהיר כי ארה"ב בוחנת אפשרויות תקיפה ישירות נגד מטרות שלטוניות אם לא ייפסק הדיכוי. ולאחר הדלפות על ממדי הטבח, הכריז "העזרה בדרך".

הזווית הישראלית והאזורית:
  • כוננות שיא: ישראל נמצאת בדריכות עליונה מחשש שהסלמה אמריקנית תוביל לתגובה איראנית ישירה או באמצעות שלוחיה (פרוקסי).

• איומי נתניהו: ראש הממשלה נתניהו הזהיר כי אם איראן תבצע "טעות" ותתקוף את ישראל, היא תפגוש עוצמה שטרם הכירה.

• איומי טהראן: המשטר האיראני הודיע כי במקרה של תקיפה, בסיסים אמריקניים ויעדים בישראל יהיו "מטרות לגיטימיות".

באשכול זה נמשיך לעדכן סביב השעון בכל התפתחות, דיווחים מהשטח ופרשנויות ביטחוניות.
עודכן אדר תשפ"ד
ראשית, גופי הכשרות
ברוב אשכולות בנושא 'השקעות בשוק ההון' בפרוג, משתרבב עניין הכשרות.
למען הסדר באשכול זה נעלה עדכונים בנושא כשרות.
אני אשתדל לסכם ולתמצת ככל האפשר.

יש 4 גופי כשרות
  • בד"ץ העדה החרדית - על פי פסקי הרב יעקב בלוי זצ"ל שהיה בקיא גדול בתחום שוק ההון והוא שהביא את פסקיו ועל פי פסקים אלו נוהגים עד היום בגוף כשרות זה. היום הכשרות בראשות הרב שלמה זאב קרליבך.
  • גלאט הון - על פי פסקי רבי ניסים קרליץ והרב שמואל ואזנר. שסמכו ידיהם על הרב יעקב לנדו שמכיר את שוק ההון לעומקו. הרב משה שטרנבוך ראב"ד העדה החרדית הוא מרבני 'גלאט הון'.
  • תשואה כהלכה – הרב שמואל דוד גרוס, רב חסידי גור אשדוד ועוד רבנים מוכרים וידועים בכל שכבות הציבור החרדי.
  • כלכלה על פי ההלכה- הרב אריה דביר, על פי פסקי הרב יוסף שלום אלישיב.

היום בכל החברות יש מסלולים כשרים, שמאושרים לפחות ע"י אחת מהכשרויות.
בין החברות שנמצאת ברשותם תעודת כשרות אפשר למצוא את:
אלטשולר שחם, אינפיניטי, הפניקס, הראל, כלל, מגדל, מור, מיטב דש, מנורה.

רשימות קרנות כשרות:

הצטרפות לניוזלטר

איזה כיף שהצטרפתם לניוזלטר שלנו!

מעכשיו, תהיו הראשונים לקבל את כל העדכונים, החדשות, ההפתעות בלעדיות, והתכנים הכי חמים שלנו בפרוג!

לוח מודעות

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!

תהילים פרק כה

אלְדָוִד אֵלֶיךָ יי נַפְשִׁי אֶשָּׂא:באֱלֹהַי בְּךָ בָטַחְתִּי אַל אֵבוֹשָׁה אַל יַעַלְצוּ אֹיְבַי לִי:גגַּם כָּל קוֶֹיךָ לֹא יֵבֹשׁוּ יֵבֹשׁוּ הַבּוֹגְדִים רֵיקָם:דדְּרָכֶיךָ יי הוֹדִיעֵנִי אֹרְחוֹתֶיךָ לַמְּדֵנִי:ההַדְרִיכֵנִי בַאֲמִתֶּךָ וְלַמְּדֵנִי כִּי אַתָּה אֱלֹהֵי יִשְׁעִי אוֹתְךָ קִוִּיתִי כָּל הַיּוֹם:וזְכֹר רַחֲמֶיךָ יי וַחֲסָדֶיךָ כִּי מֵעוֹלָם הֵמָּה:זחַטֹּאות נְעוּרַי וּפְשָׁעַי אַל תִּזְכֹּר כְּחַסְדְּךָ זְכָר לִי אַתָּה לְמַעַן טוּבְךָ יי:חטוֹב וְיָשָׁר יי עַל כֵּן יוֹרֶה חַטָּאִים בַּדָּרֶךְ:טיַדְרֵךְ עֲנָוִים בַּמִּשְׁפָּט וִילַמֵּד עֲנָוִים דַּרְכּוֹ:יכָּל אָרְחוֹת יי חֶסֶד וֶאֱמֶת לְנֹצְרֵי בְרִיתוֹ וְעֵדֹתָיו:יאלְמַעַן שִׁמְךָ יי וְסָלַחְתָּ לַעֲוֹנִי כִּי רַב הוּא:יבמִי זֶה הָאִישׁ יְרֵא יי יוֹרֶנּוּ בְּדֶרֶךְ יִבְחָר:יגנַפְשׁוֹ בְּטוֹב תָּלִין וְזַרְעוֹ יִירַשׁ אָרֶץ:ידסוֹד יי לִירֵאָיו וּבְרִיתוֹ לְהוֹדִיעָם:טועֵינַי תָּמִיד אֶל יי כִּי הוּא יוֹצִיא מֵרֶשֶׁת רַגְלָי:טזפְּנֵה אֵלַי וְחָנֵּנִי כִּי יָחִיד וְעָנִי אָנִי:יזצָרוֹת לְבָבִי הִרְחִיבוּ מִמְּצוּקוֹתַי הוֹצִיאֵנִי:יחרְאֵה עָנְיִי וַעֲמָלִי וְשָׂא לְכָל חַטֹּאותָי:יטרְאֵה אוֹיְבַי כִּי רָבּוּ וְשִׂנְאַת חָמָס שְׂנֵאוּנִי:כשָׁמְרָה נַפְשִׁי וְהַצִּילֵנִי אַל אֵבוֹשׁ כִּי חָסִיתִי בָךְ:כאתֹּם וָיֹשֶׁר יִצְּרוּנִי כִּי קִוִּיתִיךָ:כבפְּדֵה אֱלֹהִים אֶת יִשְׂרָאֵל מִכֹּל צָרוֹתָיו:
נקרא  2  פעמים
למעלה