התוכן נכון - אבל לא מדוייק
ואני אסביר:
כשמחברי התפילה חיברו את הוידוי, הם כללו בו את החטאים שיש להתוודות עליהם, ולא את מקום או צורת החטא.
מכיוון שהיצר הרע נברא ע"י הקב"ה לנסות את האדם, והוא עושה את תפקידו באופן הטוב ביותר שניתן להעלות על הדעת.
במשך כל הדורות הוא לא נח, הוא טרח למצוא לאדם צורות שונות לעשות חטאים.
הקב"ה הטביע ביצר הרע יצירתיות אדירה.
הוא אולי כסיל, אבל לא טיפש. הוא יודע להסתיר את עצמו בכל מיני תחפושות וצורות, וברגע שמתקיפים אותו מצד אחד, הוא מגיח מהצד השני.
שבתי צבי, ובעל פעור, מרגלים, סעודתו של אחשוורוש, השכלה, עבודה בשבת בתקופת מדינת הזהב, כל אלו ואחרים הם חלק מהתכסיסים העונתיים של היצר הרע.
בכל דור הוא מביא ניסיונות אחרים, שלא ידעום אבותנו, ולא יידעום בנינו.
ובכל אופן, לא שינו חכמים את סדר הווידוי.
לא מצאנו נוסח כמו "על חטא שחטאנו לפניך בשבתאות"
או "על חטא שחטאנו לפניך בקריאת ספרי מינים"
למה?
בגלל שהיצר הרע הוא אותו יצר, מגיע מאותו שורש, ומנסה לכבוש את אותן מטרות. הכלים הם אלו שמשתנים, המקל הוא שמשתנה, אבל היד שמניעה אותו נשארת אותו יד, ושואפת לאותו מקום.
אם ניקח את המקל וננשוך אותו חזק מאוד, ושוב ושוב, אולי הוא יישבר. אבל בפעם הבאה הוא יבוא עם מקל יותר עבה ויותר גדול, ומה שיקרה זה שהשינים שלנו יישברו.
וזה מה שקורה היום.
נושכים את המקל, נלחמים באופן חזק מאוד נגד ה"אינטרנט", ה"אייפון", ועוד שאר גורמים שהיצר משתמש בהם. אבל מסביב קורים שני דברים מאוד מהותיים.
1. שוכחים מי משתמש באינטרנט כדי להפיל אותנו, ואז מתמקדים רק במניעה של השימוש במכשירים, ולא בשורש של השימוש. כלומר - אין היום חינוך רציני לחיי עסקים יהודיים בעידן האינטרנט. מעולם לא שמעתי הרצאה של רב או דמות חינוכית אחרת שעוסקת באיך כן להשתמש באינטרנט באופן הנכון. איך לשמור על עצמי בעולם שבו האינטרנט תופס את אותו מקום שתפסה המחרשה של לפני 100 שנה. מה שכן שמעתי זה "תשתמש באינטרנט מסונן לצרכי עסקים" בלי שום הכוונה איך להשתמש נכון.
2. סוגרים את השערים של האורווה אחרי שהסוסים בורחים. אני יכול להבטיח לכם שבעוד כמה שנים בודדות, המושג "אייפון", ואולי אפילו המושג "אינטרנט" יהיו לא רלוונטיים. בעולם ההייטק שוקדים על פיתוחים חדשים שיגמדו את פריצת הגבולות של האינטרנט לרמה שלא יהיה ניתן לשלוט בה באמצעים טכנולוגיים כמו חסימה, אלא אם כן יפתחו את החסימה במקביל לפיתוח של אותם אמצעים.
ולכן אני חושב שמן הראוי להקים צוות טכנולוגי מקצועי, ברמה הכי גבוהה שיש, שתפקידו יהיה לעקוב אחרי כל שינוי בעולם הטכנולוגי, ולהעריך את הסיכון שלו מבחינת המשתמש, ולהיערך לכך מבעוד מועד.
האיחור בפיתוח והכשרת הסמרטפון הכשר הוא לא מתקבל על הדעת, לא ייתכן ששוב יהיה מצב שבו יפקירו את האנשים הזקוקים לכך, לחסדי העולם הפרוץ. חייבים למצוא פיתרון לפני שייווצר מצב דומה.
איך זה נוגע לנוסח הווידוי?
פשוט.
יש נוסח ידוע שבו אנו מתוודים על כל החטאים שעשינו. אני חושב שאין בו כמעט שורה שאינה רלוונטית לנושא האינטרנט. ואני מאמין שכל אותן שורות תשארנה רלוונטיות עד היום שבו הקב"ה ישחוט את יצר הרע.
בינתים נתוודה על קלות ראש, על הרהור הלב, ועל גילוי עריות וכל החטאים שעשינו כל השנה, בין עם ע"י מכשיר כזה או אחר, ובין עם לאו.
ואם עשינו מעשים טובים עם האינטרנט, נבקש שהשם יזכור לנו את זה בגמר הדין.
כתיבה וחתימה טובה.