שיווק רגשי - פרק מיוחד - כליות מתרגשות

• הוסף לסימניות
היי כולם, מה קורה?

כמעט שכחנו מהכליות היועצות הממתינות להבטחה הגרנדיוזית של אלי אלימלך (אני). וכמעט שכחנו את פוסט ההמשך של השיווק הרגשי של ckuh(אני).

אז הנה, האשכול הזה הוא המשך לשני האשכולות הקודמים בנושא 'שיווק רגשי' והמשך לסאגת תרומת הכליות באשכולות אלו. כעת נשתדל לפתור בצורה פשוטה את החסם המרכזי של תורמי הכליות, ואז נציע כיצד להתניע בפועל את תהליך ההתרמה באמצעות השיווק הרגשי (ולמי שלא הבין - הפוסט משותף).

כמובן שכל תהליך שיווקי מתחיל במחקר, בירור ובדיקה.

מה האסוציאציה הראשונה שעולה לאנשים למקרא צמד המילים 'השתלת כליה'?

(בד"כ כדאי לבדוק אסוציאציה מול גירוי חזותי, אלא אם כן יש סיבה מיוחדת - כמו בחינת קמפיין רדיו שאז נבדוק מול גירוי שמיעתי. במקרה שלפנינו ודאי שהגירוי החזותי יותר מעניין, כי מדובר במודעה בעיתון).

תנו לאנשים לראות את צמד המילים הזה. "השתלת כלייה" יש מראה בית-חולים, אנשים חלושים סובלים, מחלה - זה מה שיעלה להם בראש מיידית. התמונות האלה מעוררות פחד.
עכשיו צריך להכיר תהליכים, ולזה יש שרטוטים מדויקים. פחד מעלה בד"כ את המשפט: 'שזה רק לא יקרה לי!'. הרבה פעמים הבנאדם עונה לעצמו מיד: זה לא יקרה לי, אל דאגה. וממשיך הלאה. זה סוג של הדחקה.
אבל יש פתרונות נוספים.
ברוב המקרים, כשבנאדם מפחד שמשהו יקרה לו, הוא נשמר מלהתקרב למקום הזה, וזה לא תמיד הגיוני. אפשר לראות אנשים שמפחדים מלוויות. מה מפחיד בלוויה? מישהו מת, הוא יקום פתאום? לא. הפחד שזה יכול לקרות לו או למישהו ממשפחתו גורמת לו להתרחק כמה מטרים ממפגש עם זה. (הפולנים בכלל בטוחים שבית קברות וילדים זה אש ומים)

כשמדובר בתרומת כליה, צמד המילים 'השתלת כליה' גורם לבנאדם לברוח. לכאורה, אם רק היה יכול, התמונות שעולות במוחו היו גורמות לו לתפוס את שתי כליותיו ולשמור עליהן בכל כוחו.
תגידו לי איך אתם רוצים באותו חלקיק שנייה בדיוק גם לחשוף אותו לרעיון שיוותר על אחת מהן? הרי ברגע הזה הוא כולו עסוק בשמירה עליהן!

נתחיל בעצבים ידועים של השנתיים האחרונות. במשך אלפיים שנה, עם ישראל חי בהפרדה מגדרית מליאה. נשים כאן, גברים כאן. איש למקומו הטבעי. דו-צידי לחלוטין. אף גבר לא כעס על הפרדה, ואף אישה לא חשבה שמישהו מנמיך את קומתה. גם חילונים שראו אותנו מופרדים לא הביטו על זה כאקט השפלתי של הגברים כלפי הנשים. הם אולי הסתכלו עלינו בלעג, אולי כתפיסות מיושנות, לא הבינו מה זו ההתנזרות והקדושה הזו, אבל פה זה התחיל ופה זה נגמר.

היו גברים ונשים (חרדים) שהתעצבנו על כך שמאלצים אותם להיפרד באוטובוס. היו נשים שכעסו על זה שלא מתחשבים בהריונם ומאלצים אותם לשבת על הגלגלים. אבל שוב, זוית ההשפלה או ההנמכה לא היתה קיימת בכלל. כולם ידעו שזה קטע של הפרדה-דו-צידית-צניעותית וזהו.

מה קרה בשנתיים האחרונות במדינת ישראל? פתאום מישהו המציא צמד מילים: 'הדרת נשים'. מה זו הדרת נשים? כל הפרדה קיימת בגלובוס שלנו מתקראת בשם 'הדרת נשים'. אוטובוסים? הדרת נשים. בכותל? הדרת נשים. כל בכל ידיעה חדשותית על המגזר במשך כמה חודשים הוצמדה ההגדרה הזו לכותרת הראשית או לכותרת המשנה כחותם שחור: "שוב, נמצאה הדרת נשים בסמטאות בית שמש". נוצרה בפועל תחושה כביכול ההפרדה היהודית היא הנמכת האחר - במקרה דנן - הנשים.

מה שאומר, שמספיק שינוי טרמינולוגיה בכדי להגדיר מוצר/התנהגות מחדש. אפשר עוד המון דוגמאות בסיפור הזה. רק אתמול ישבתי אני - הכותב חלק מהשורות כאן (אלי אלימלך) במירון ואכלתי טשולנט חם עם כל הקהל באחים פריד - אע"פ שלא העזתי בחיי לאכול חינם בבית-תבשיל, אלא ששינוי הטרמינולוגיה לסעודת יאר-צייט של עולי מירון הפך אותי לנורמטיבי שעושה חסד בעצם האכילה שלו.

עוד דוגמא: המון חסידים לא יישנו לעולם במלון. אולם לאיש מהם לא יפריע להתארח בבית- הארחה. ליטאי לא ישקיע בבגדיו - אולם כתלמיד חכם בגדיו הם 'מאני מכבדותי'.

ולעניינו. כשגילינו שמשהו גדול ועמום עומד מול ההחלטה לקרוע קריעה מוחלטת של ריאה חשובה מהגוף, הבנו שמאד יהיה לנו קשה להסביר אותו.

אז סבבה, בואו נוציא את העוקץ מהכלייה: מהיום, לאדם נורמטיבי אין שני כליות. יש לו כליה אחת, פלוס 'כליה מיותרת'. בוא נחפש הגדרה למיותר - כליה אנססרית. זה התרגום האנגלי למילה מיותר (למה אנגלית? שייראה רציני...).

מחר כשתהיה כתבה בהמודיע על אדם שתרם את כלייתו יכתבו שהאיש הצדיק תרם את כלייתו האסנסיבית.

מהיום במקום שמאפיונרים יאיימו בנוסח 'תמכור את הכלייה שלך ותשלם', הם יגידו: תמכור את הכלייה האנססרית שלך.
.

כעת הרבה יותר קל לדבר על 'הפרשת כלייה'. כי אף אחד לא תורם את הכלייה המרכזית שלו - רק את הכלייה האנססרית. כאן מדובר כמעט במידת סדום לא לתרום.

זה מורכב אמנם. כי נושא כליות לא מופיע בתקשורת שלושה פעמים בשבוע עד כדי שכולנו נישטף במונח החדש, אולם בכמה שקלים לחברות יח"צ, ובקצת התמדה (ועקשנות) זה יכול לקרות. אז המהפך לא מתחולל באיזשהו מסע פרסום אגרסיבי - אלא כולה הוספת מילה לאחת משני כליותינו. אז בואו ונברך ברוך אתה השם אלוקינו מלך העולם אשר קידשנו וכו' להפריש כליית האנססרית מהעיקרית. אמן.

וכעת. בהנחה שהצלחנו בפועל לשנות את הטרמינולוגיה ולהפוך באמצעותה את הכליה השנייה לציפורן מיותרת, עדיין דרוש מהלך חכם להשפיע על קהל המטרה הפוטנציאלי לקום ולתרום. כאן כאופציה מחודדת משחק תפקיד השיווק הרגשי.

(מישהו בפורום העלה רעיון לספר על הסבל שעוברים הממתינים לתרומה. זה מגיע כנראה מהתובנה שאנשים שנחשפו לסבל, מבן משפחה קרוב, מוכנים לוותר על כליה. אבל זה לא נכון. הם מוכנים לעשות הכל למענו, מזמן אבדו פחד או פרופורציות וחלקם גם יסכימו לקחת חלק מהסבל של יקירם על עצמם. הם לא דוגמה בשבילנו. להיפך - הסיפור על הסבל רק יעורר יותר פחד, יזכיר יותר סיטואציות מוכרות ומפחידות לנו ויגרום לנו להתרחק יותר מהמחשב לתרום)

טוב, אז מה עושים?
אפשר כמובן להרגיע, כמו שאמרה נעמה באחד האשכולות. לשים פרסומת שתראה איך אחד התורמים מניף את בנו למעלה ומנהל חיים רגילים. זה רעיון טוב, אבל למה לנו להיכנס למגננה? למה לנו לעורר פחד ואז להרגיע?

בואו נסתכל שוב.
המשפט שמייצג את תמהיל הרגשות של הנחשף כרגע לפרסום ולרעיון בכללותו הוא 'השם ישמור, שזה לא יקרה גם לי!'
המשפט ההפוך לזה הוא המשפט: 'גם אני רוצה!'.
כדי להגיע למשפט הזה צריך לעורר תשוקה או קנאה. אם נשתמש במשפט הזה אנחנו אוטומטית מנטרלים את החסם העיקרי 'שזה לא יקרה לי', את הפחד, ולא מתוך התגוננות.

איך אנחנו יוצרים קנאה והשתוקקות?
יש כמה אפשרויות. הן תלויות בעיקר באפיון קהל היעד. לא כל מה שגורם השתוקקות לזה גורם לזה. כמובן שאנו נעדיף מה שיסחוף אלינו יותר אנשים.
הנה פתרון אחד. קחו כמה אנשים מעוררי קנאה. אתם יודעים, אנשים שיש להם הכל: משפחה טובה, כסף, בריאות איתנה. תנו להם לדבר על עצמם, לספר מה הם, להוציא לנו את העיניים, איך הם לא מסתפקים בסתם דברים. הם לא מסתפקים בסתם חינוך לילדים שלהם, לא מסתפקים בסתם ארוחות צהרים פשוטות, לא מסתפקים בסתם חסד. יש להם סטייל. עכשיו תגרמו לי להזיל ריר, לרצות להיות כמותם. תארו לי איזה רכב יש להם, איפה הם גרים, איזה סוג חסדים הם עושים. כן, במילה אחת תבליעו שהם תרמו כליה אחת שלהם כי זה חלק מהמצליחנות, מהסטייל שלהם. איזה יופי, גם אני רוצה!

לא נאמר כמובן שזה יהיה ביום אחד. לא ביומיים. במקביל כמובן צריך להימנע מהמילים 'השתלת כליה', מתיאורי זוועה של סבל ואפילו מתיאורים של תהליך ההשתלה. תכניסו את התורמים למועדון מיוחד וסטייליסטי, קחו אותם לדינר יוקרתי או לנופש מרוכז וספרו על זה לכולם. מי היה שם, מי החבר'ה במועדון, עם מי בא לכם להתחכך. תעשו את זה הכי הכי שאפשר, תהפכו את זה לסמל סטטוס, מקור לגאווה.
הנה, זה פשוט מאוד. וזה עובד.

אז מכיון שאנו בסדנה לימודית, לא שכחנו, נחזור על תהליך העבודה:
1. איתור החסם הרגשי
2. שינוי הטרמינולוגיה
3. בחירת רגש שיוביל לתוצאה הופכית
4. נקיטת פעולה

סיימנו לבינתיים.

אם יש למישהו שאלות נוספות, הערות, משהו לא מחודד מספיק - אנחנו כאן. בשמחה.

אלי אלימלך ו-ckuh.

• הוסף לסימניות
לא הבנתי, אלי אלימך ו ckuh זה פיצול אישיות או סה"כ שני שותפים באותו גוף בעל מוח גאוני?! :rolleyes:

• הוסף לסימניות
זה מעניין, כי בסרטון האמריקאי של מתנת חיים - התורמים מצטיירים כמו אלו שציינתם כאן, לא חסר להם כלום וזה חלק מהסטייל שהם תורמים.

• הוסף לסימניות
תכניסו את התורמים למועדון מיוחד וסטייליסטי, קחו אותם לדינר יוקרתי או לנופש מרוכז וספרו על זה לכולם. מי היה שם, מי החבר'ה במועדון, עם מי בא לכם להתחכך. תעשו את זה הכי הכי שאפשר, תהפכו את זה לסמל סטטוס, מקור לגאווה.
הנה, זה פשוט מאוד. וזה עובד.
.

הנה איך שאני מבין את זה, ואולי זה מחדד נקודה נוספת,
מבוססת על 'אנחנו לא מוכנים לקחת כליה מכל אחד'.

כגון:
מודעה רבה לאורייתא
הננו שמחים להודיע לציבור אנ"ש בלבד [מתאים לכל עדה]
על האפשרות להיות חלק מסלתה משמנה של קהילתנו בתרומת כלייתכם האנססרית.

להלן תנאי ההסכמה העקרונית לקבלת תרומתכם:
כל תורם פוטנציאלי יחוייב לעבור ועדת קבלה לבדיקת טוהר הגזע.

והיה ועמדתם בתנאי זה, תקוטלגו כמועמדים לשלב ב':
ספר היוחסין וסדר הדורות.
עדיפות תינתן בראש ובראשונה למשפחות אצולה
עם רישום היחס המדוייק עד ראש השושלת.

דינר נוצץ יערך, ותעודת הוקרה מפוארה תינתן לזכאים שהגיעו לישורת האחרונה.
ויחקקו בספר דברי הימים לזכרון עולם עד ביאת גואל צדק בב"א. אין כפל מבצעים.

• הוסף לסימניות
איפה אנחנו מעבירים את הקו בין קמפיין גאוני שהופך את הטרמינולוגיה על פיה ומוביל לתוצאה ההופכית הרצויה, לבין קמפיין שהלך צעד אחד רחוק מדי והתובנה שהוא מציע נתפסת כמופרכת לחלוטין?

(לצורך העניין, הקמפיין ההופכי הגאוני ביותר לא יצליח לשכנע אנשים לקפוץ ממגדלי עזריאלי בלי מצנח. גם אם תציגי את זה כדבר הכי נחשק עלי אדמות)

• הוסף לסימניות
בעבר הרחוק, בצבא מסויים, היו מגייסים רק לוחמים שהסכימו לכרות מעצמם אצבע.
ולפני אדוניהו או אבשלום - הזול מבין השניים - היו רצים לוחמים חקוקי כפות רגליים עד העצם.
אנשים הסכימו לכרות חלק מגופם כדי להכנס לסטטוס של גיבורים ואמיצים.

• הוסף לסימניות
"רקב עצמות קנאה" (משלי יד ל)
אם זה משפיע גם על הכליות, יתכן שעדיף לעורר רגש אחר כי הקנאה תהרוס להם את הכליות ואז הם לא יוכלו לתרום.

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י אברוּמי;997422:
בעבר הרחוק, היו מגייסים רק לוחמים שהסכימו לכרות מעצמם אצבע.
ולפני אדוניהו או אבשלום - הזול מבין השתיים - היו רצים לוחמים חקוקי כפות רגליים עד העצם.
אנשים הסכימו לכרות חלק מגופם כדי להכנס לסטטוס של גיבורים ואמיצים.

הבעיה היא שהמשל אינו דומה כ"כ לנמשל.
לגבי לשרת בפלוגת המלך. הדבר עצמו הוא תפקיד נחשק. אבל כדי להעלות את היוקרה של ה'לקוחות הפונטציאלים' היה צורך לבקש 'הקרבה' מצידו של הלקוח.
משא"כ לענינינו התפקיד כשלעצמו יש בו דחיה ספונטנית של אדם שעשוי מבשר ודגים. מה? להוציא ממני כליה? ולתת את זה לאיזה [...] לא יודע מה?

לך תשכנע.

• הוסף לסימניות
יפה מאד מאד. ניתוח מעניין ולדעתי גם מדויק.

לא הבנתי איך הוצאת כליה מיותרת שווה לקפיצה אל המוות. לא משנה.

בכל אופן, יש רק בעיה אחת, כמו שכבר כתבתי בעבר בעניין, להוציא כליה זה ניתוח, זה אשפוז, זה תפרים, זה כחודש של כאבים ולא יודע כמה זמן של צלקת. זה לא כזה "פשוט".

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י האורות;997937:
יפה מאד מאד. ניתוח מעניין ולדעתי גם מדויק.

לא הבנתי איך הוצאת כליה מיותרת שווה לקפיצה אל המוות. לא משנה.

בכל אופן, יש רק בעיה אחת, כמו שכבר כתבתי בעבר בעניין, להוציא כליה זה ניתוח, זה אשפוז, זה תפרים, זה כחודש של כאבים ולא יודע כמה זמן של צלקת. זה לא כזה "פשוט".
זה בדיוק העניין, שיש עוד דברים שזה צלקות ובלאגן ואנשים עושים זאת כי מאמינים שזה ישתלם או יקנה להם מעמד חברתי. כמעט כמו ללכת ל"ג'ים" (חלילה לא חדר כושר, ג'ים, ג'ים) או ניתוח פלסטי. בעצם נותנים לתרומת הכליה סוג של מעמד שתגיד לעצמך: בוא נתפוס פה איזה מישהו לתת לו כליה, אני חייב, חייב...
הבנתי נכון? (לא נכנסת כרגע ל "אם זה אפשרי עד כדי כך לשכנע")

• הוסף לסימניות
ובמחשבה נוספת:

אימפקט הקנאה יעשה את שלו (אולי. עלי זה לא היה עובד מסתמא, הייתי רואה בזה אקט ציני להחריד) למשך זמן מוגבל. הוא לא יחזיק בשניה שבה האדם ישתף ברעיון את אשתו שתחיה, או את אמא שלו או את חמותו, ויקבל מקלחת של צוננין (או של רותחין, תלוי איזו עדה).
קשה לספר לחמותך סיפורים שאתה מעמיד את נכדיה בסכנת התייתמות (מבחינתה) בגלל שגל קנאה עז שטף אותך ואתה חייב למצב את עצמך מחדש באמצעות סמל הסטטוס הנוצץ של תרומת הכליה האנססרית שלך. דווקא במקום הזה, הלא פשוט, של קבלת האישור מהסביבה למהלך, הכיוון המגננתי שהצעתי עשוי להחזיק הרבה יותר.

[מכל מקום, הפוסט מחכים בהחלט, וזה שלקחתם דוגמה קצת קיצונית לא גורע מערכו]

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י naמסמן;997954:
ובמחשבה נוספת:

אימפקט הקנאה יעשה את שלו (אולי. עלי זה לא היה עובד מסתמא, הייתי רואה בזה אקט ציני להחריד) למשך זמן מוגבל. הוא לא יחזיק בשניה שבה האדם ישתף ברעיון את אשתו שתחיה, או את אמא שלו או את חמותו, ויקבל מקלחת של צוננין (או של רותחין, תלוי איזו עדה).
קשה לספר לחמותך סיפורים שאתה מעמיד את נכדיה בסכנת התייתמות (מבחינתה) בגלל שגל קנאה עז שטף אותך ואתה חייב למצב את עצמך מחדש באמצעות סמל הסטטוס הנוצץ של תרומת הכליה האנססרית שלך. דווקא במקום הזה, הלא פשוט, של קבלת האישור מהסביבה למהלך, הכיוון המגננתי שהצעתי עשוי להחזיק הרבה יותר.

[מכל מקום, הפוסט מחכים בהחלט, וזה שלקחתם דוגמה קצת קיצונית לא גורע מערכו]

את הסבתא מזמן הרגענו באמצעות שינוי הטרמינולוגיה. הקנאה היא אמצעי להנעה לפעולה.

• הוסף לסימניות
יש לי רעיון שאולי יכול לתרום לתוצאה מדויקת יותר.

לעשות סקר נוסף אצל אלו שכבר עשו ניתוח כלשהו באיזור, לשאול אותם אם הם מוכנים לעוד ניתוח בשביל המעמד. ואם לא, אז מדוע. (משפחתי או בגלל הסבל)

פשוט נראה לי שמישהו שלא עבר את זה לא מבין מה זה.
(כמו שמי שלא זקוק לכליה לא באמת יבין את הזקוק לה...)

• הוסף לסימניות
מנסיון, לפני הניתוח זה היה נראה הר בלתי עביר. לאחחריו- זה לא היה כזה נורא.
כמובן שתלוי בסוג הניתוח.

ניתוח לתרומת כליה הוא לא מהקשים, אך גם לא מהפשוטים (לפרוסקופי וכו').
לא זה מה שידבר או לא ידבר אל הקהל.
הרבה אנשים עוברים ניתוחים, חלקם מהחלטה אישית (ניתוח פלסטי, ניתוחי לייזר, ואל תתפסו אותי על הקלות או הקושי של הניתוח).

ואגב, שוב ניתוח באזור? נשמע הרבה יותר מפחיד...(ויתכן שאף לא יעבור את התנאים המחמירים של זכאי לתרום כליה)

הפחד לענ"ד הוא לא מהניתוח עצמו, אלא מהשלכותיו- לחיות עם כליה אחת.

התחושה שנגמר לי האוויר כשאני חושבת על כליה אחת שלי, ומתכווצת לי הבטן מזה שהיה תהיה חסרה, ואולי אפילו אני קצת מרגישה אותה שם, כשאני מדמיינת את היום שאחרי...
היא זו שניעה אותי לומר, לא'ידעת, לא מתאים לי.

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י naamah;997411:
איפה אנחנו מעבירים את הקו בין קמפיין גאוני שהופך את הטרמינולוגיה על פיה ומוביל לתוצאה ההופכית הרצויה, לבין קמפיין שהלך צעד אחד רחוק מדי והתובנה שהוא מציע נתפסת כמופרכת לחלוטין?

(לצורך העניין, הקמפיין ההופכי הגאוני ביותר לא יצליח לשכנע אנשים לקפוץ ממגדלי עזריאלי בלי מצנח. גם אם תציגי את זה כדבר הכי נחשק עלי אדמות)

המציאות המצערת של מחבלים מתאבדים מוכיחה כי אפשר לגרום לאדם "לקפוץ ממגדלי עזריאלי" באמצעות שטיפת מוח.

• הוסף לסימניות
יש לי רעיון פגז.
כמה שוקלת כליה?
כמה תתנו כדי לרדת במשקל?
תרום כליה, רד במשקל והצל חיים כבונוס.
(אה, אבל כליה שוקלת פחות מקילו? ...חבל)

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י לללי;998265:
התחושה שנגמר לי האוויר כשאני חושבת על כליה אחת שלי, ומתכווצת לי הבטן מזה שהיה תהיה חסרה, ואולי אפילו אני קצת מרגישה אותה שם, כשאני מדמיינת את היום שאחרי...
היא זו שניעה אותי לומר, לא'ידעת, לא מתאים לי.

נכתב ע"י נוי;998346:
יש לי רעיון פגז.
כמה שוקלת כליה?
כמה תתנו כדי לרדת במשקל?
תרום כליה, רד במשקל והצל חיים כבונוס.
(אה, אבל כליה שוקלת פחות מקילו? ...חבל)

הכליה הנותרת מתנפחת וממלאת את החלל. ואפילו עושה עבודה כפולה.;);)

• הוסף לסימניות
לללי, ניתוח שפותחים את הבטן, מוציאים איבר וכו' הוא לגמרי לא דומה לניתוח לייזר בעין.
נכון שאולי לפני הניתוח בן אדם לא יהיה מודע לסבל שאחרי, אבל לחבר ב"שטיבל" או לחברה מהשכונה שיעלו ל"ביקור חולים" שבוע אחרי הניתוח, ייצא כל החשק מניתוח והם יספרו זאת למכריהם.

לגבי מחבל מתאבד, יש הבדל עצום, אולי לא הבדל אלא שני קווים מקבילים בין תפיסה אנושית לתפיסה דתית.

• הוסף לסימניות
לדעתי, אחרי ניתוח אחד יש הרגשה טובה יותר לקראת ניתוח חוזר, כך אני ראיתי. מצד אחד מודעים לכאב ולקושי אבל לא מוטרדים מחוסר ידיעה. כל זאת בניתוחים שאינם מהוים סכנת חיים ברורה. לא מכירה את הסכנות בניתוח המדובר.

פרוגבוט

תוכן שיווקי
פרסומת

פוסטים חדשים שאולי לא קראת....

הכותרת לא באה להתריס היא באה להדגיש מצב
ולא לא באתי לומר שאבא או אמא עם ילד או שניים זה לא אתגר
אבל שימו לב
בעוד אתם בונים על ההורים לרוב פסח ולכן מכשירים פיסת שיש קטן לפינת קפה. מדף במקרר. ובארון
כי מילא רוב החג נהייה אצל ההורים
ההורים והרווקים בבית קורעים את עצמם [תזכרו זה לא היה כזה מזמן]
כן אמא שלך לא נחה כבר 3 שבועות

להפוך בית שלם 100+ מטר של ארונות כיורים שולחנות מטבח סלון כיסאות מזווה מיטות
לכשר לפסח
לאפשרות שאתם וילדכם הסתובבו בחופשיות עם מצה ואפיקומן שסבא קנה
לא נכנסתי להוצאות המטורפות שקצת עוברות לידכם. למה שתקנו מצות יין או חסה או נייר כסף לציפוי המטבח
ושוב לא בהאשמה ולא בטרוניה אלא כנתון מציאותי
אז זו''צ יקר קצת שימת לב
לפרגן לבוא לעזור חצי יום
לפרגן ארוחה לעובדים בבית [הבית שלך חמץ המטבח שלהם במרפסת שרות]
לתת מילה טובה או שוקולד
והחשוב מכל
מעשרות להורים
הם חשובים יותר מכל כולל ארגון או קמחה דפסחא הם ההורים שלך

והם יממנו לך את ארוחות וסעודות החג
בס"ד

ההבדל בין נוכלות לבין כישלון

לפני כחודש נערך בבני ברק מיפגש מאוד מעניין של גוף הנקרא "הפורום להגנת הצרכן" והוא עסק בעיקר בדרכים למניעת נפילות נדל"ן בהם הציבור החרדי "מומחה" ליפול חזור ונפול.

הנוכחים, מומחים איש איש בתחומו, תיארו את הנוכלויות הרווחות היום ותיארו בצבעים קודרים ואמיתיים את המצב בכי רע, היו שם גדולי הדיינים שדיברו על הצורך להבטיח שהדור השני לא עושה שטויות עם הדירה שקיבלו מההורים וכן הלאה.

כאשר ר' איצ'ה דזיאלובסקי העניק לי את רשות המילה האחרונה (בגלל שאיחרתי – הרגל נעשה טבע) בקשתי מהנוכחים שלא יישפכו את התינוק אם המים, כלומר שלא יביאו אנשים למצב שבו הם חושדים בכל מה שלא זז שהוא נוכלות, הדבר הזה טענתי עלול להביא לשיתוק מוחלט של שוק השקעות הנדל"ן החרדי אשר היה והינו הקטליזטור הראשי של הציבור החרדי בדרכו לנישואי ילדים ברוגע ושלווה, המסר המרכזי של שתי דקות הנאום שלי זה מה שאתם הולכים לקרוא באלף מילים הבאות: לא כל עסקה כושלת היא אשמת המשווק!

צרות אחרונות משכחות את הראשונות וכך שכחתי מזה לגמרי, אלא שהשבוע פורסמה כתבה בעיתון 'דה-מרקר' (מי שלא מכיר לא הפסיד - מלא באהבת כסף ושנאת חרדים) כתבת תחקיר עומק אודות תופעת העוקצים בציבור החרדי הכרוכים במבצעי 10/90 הזכורים לשימצה.

מה שלא אהבתי זה ההתמקדות במתווך חרדי מסוים כאילו הוא שורש הרע בעולם כולו ואיך מלאו ליבו כביכול, ומעשה שהיה כך הווה בעשרות עותקים ברחבי הארץ שרובם מוכרים לי היטיב:

אברכים שחושבים שהם אנשי-עסקים פותו בידי אנשי-עסקים שחושבים שהם אברכים לקנות דירות פאר בערים שהם מכירים רק מחלונות האוטובוס בדרך למירון, נתניה ובת ים מככבות בכתבה אך זה לאורך כל הארץ בערים אשר אברך ממוצע מכיר את שמותיהם רק מהתרעות פיקוד העורף (או מהנפילות שאחריהן) ומעולם לא ביקר בהן.

אז איך משכנעים אברך כולל חסידי בן 22 שקיבל מההורים חצי מיליון ₪ לצורך יחידת 'סליחה' בביתר, לרכוש פנטהוז בהרצליה בארבע מיליון ₪ ?

מספרים לו שזה מבצע מיוחד שהתגלה רק למתווך בגילוי שמימי וכעת צריך רק לשלם עשרה אחוז שזה ארבע מאות אלף שקל ואת המאה הנותרים להביא למתווך על הגילוי הנפלא.

ואיך הדלפון שלנו יממן את מה שעשירי טבריה מתקשים?

כאן מגיע החלק השני של הגילוי אליהו – המתווך יודע לנבא כי בעוד שלוש שנים, כשיצטרכו להשלים את הרכישה הדירה תהיה שווה חמישה מיליון, ואז האברך דנן יתברר כסוחר מוצלח ביותר אשר ימשוך חזרה את הארבע מאות ועוד מיליון רווח נקי וכך לא יצטרך לגור בדירת הסליחה אלא בדירה גדולה המרחיבה דעתו של אדם ומרחיבה ארנקו של המשווק.

אז איפה הקצ'?

שעכשיו זה "אחרי שלוש שנים" ומתברר כי המחיר הכי גבוה שאפשר לקבל על הדירה הוא שלוש וחצי מיליון ואחרי ההוצאות מגיעים לשלוש מאתיים נטו ביד, מה שאומר שלפעמים עדיף לאותו אברך לעשות "ויברח" ולהותיר את הארבע מאות אצל החברה והמשווק ולחזור ליחידת הסליחה אבל וחפוי ראש, והפעם כשוכר...

זה פחות או יותר המסלול שאותו עוברות בחודשים אלו מאות משפחות מאנ"ש שכל מה שהם רצו זה לחתן את הילדים בכבוד וכעת הם מרוסקים לחלוטין וייקח להם שנים רבות אם בכלל כדי להתאושש מהתהום הכלכלית שהם הוכנסו אליה בידי משווק פלוני.

אך עשרת הקוראים כאן יודעים שעד כאן הייתה רק ההקדמה, כעת נתחיל עם הניתוח הכואב של הנתונים ואת הצד של לימוד זכות:

ובכן, קודם כל צריך לדעת שרבים מאוד הרוויחו בפריסיילים ותכניות דומות הרבה כסף, פגשתי ועודני פוגש כל יום אברכים צעירים ומבוגרים שהרוויחו סכומים אגדיים בשנים האחרונות כתוצאה מהפטנט הזה, לא ערכתי מחקר עומק אך מהתרשמותי המרוויחים רבים בהרבה על המפסידים וחבל שאת זה שומרים בסוד מאימת המצ'ינגים, הסיבה היחידה שמספרים לי על כך זה או כדי לשאול איך לעשות את הסיבוב הבא או כדי להתייעץ איך לצמצם את המסים העצומים (ברוך השם, כשיש מס סימן שיש שבח).

כל מי שקנה דירה בירושלים במחירי פריסייל של עשרים ומשהו אלף עשה את המיליון הזה, כך גם רבים שהשקיעו בחלק מהפרוייקטים בבן שמן וכך גם במקומות נוספים אשר המחירים עלו שם דרמטית ולקחו איתם את המשקיעים כלפי מעלה.

אז מה קרה בכל הפרוייקטים הכושלים?

שני דברים, הראשון שלא ידוע לי אם קרה זה הקפצת מחירים, מאוד ייתכן שמשווק מסוים יבוא לקבלן שיש לו כבר פריסייל ויגיד לו במקום למכור ב3.9 אביא לך קונים בארבע מיליון ואז מקבלים תרי זוזי: מאה אלף מהקבלן ועוד אחד מהלקוח, חד גדיא דזבין את אבא.

זה נורא לשמוע שיש דברים כאלו וטיפש מי שנופל לכך אך מי שיותר טיפש ממנו הוא מי שמאמין שאפשר למנוע דבר כזה באמצעות בירור אם המתווך אמין: גם המתווך האמין ביותר לא יעמוד בפני ניסיון של מאתיים אלף ₪ רק מלאך יוותר על זה ולא ניתנה תורת העסקים למלאכי השרת.

אך הדבר הזה לא מתקיים בדרך כלל משום שרוב הקונים יודעים לבדוק בערך את המחיר בסביבה ולא נופלים לבורות עמוקים, מה שכן קורה זה הדבר השני ועליו ברצוננו לדבר:

המחיר פשוט לא עלה, ולפעמים אפילו ירד.

כן רבייסיי, מחירי דירות לא רק עולים, לפעמים הם גם יורדים, כגון למשל בתקופת מלחמה.

עד מלחמת שמחת-נורא המחירים בנתניה למשל אכן השתוללו כי הצרפתים קנו שם בהמוניהם והוא הדין בצפת שהאמריקאים עטו עליה כי אצלם אין הבדל בין ירושלים לצפת, באמריקה זה מרחק סביר לנסיעה יומיומית לעבודה, אז מישהו משווק להם את זה כירושלים לעניים והם קנו וקנו והמחירים עלו ועלו והייתה היתכנות מסויימת לעלייה צפוייה.

ואז הגיע המלחמה ואין חוצניקים, ועוד מלחמה ועוד מבצע ושום דבר לא חזר לעצמו ואפשר לקלל את איראן (מגיע להם) ואת החמאס (עוד יותר מגיע) אך זה לא יעזור לעובדה הפשוטה שמחירי המגדלים שיועדו בעיקר לאוכלוסיות אלו צולל.

לא בהרבה, אך מספיקה ירידה של 8% כדי שכל העסק יהפוך להפסד.

זה נכון שמעצבן שהמשווק ניבא שהמחירים יעלו והם לא, אמנם אמרו חז"ל שנבואה ניתנה לשוטים אך האמונה כי יש למישהו נבואה ניתנה לשוטים גדולים עוד יותר... כל בר דעת העושה עסקים יודע שבכל הקשור לניבוי עתידות - המשווק ועטיפת המסטיק יודעים לנבא באותה מידה ומי שמסתמך על הבטחות אודות העתיד (כולל אלפי אברכים שנופלים היום בפריסייל של המחר שנקרא פינוי בינוי המבוסס על אותה נבואה כמעט) אין לו לבוא בטענות אלא על עצמו, לא המשווק נשך לשונרא.

מקווה שהצלחתי להסביר: לא כל עסקה כושלת היא נוכלות ולא כל ירידת מחירים היא עקיצה, בכל עסק ייתכן מאוד הפסד ומי שלא מוכן לכך שלא ייכנס לעולם ההשקעות.

אז להפסיק להשקיע בנדל"ן?

חלילה, כמה שיותר להשקיע בנדל"ן וכל המרבה הרי זה משובח – ואם ירצה השם ויהיה זמן נרחיב אולי בטור הבא על "מה כן" – אך רק עסקאות נטולות הימור על כל הקופה, כך שגם אם נגזר עליך להפסיד זה יהיה רק קצת ורק זמני.

ברור לי שכל הדברים האמורים כאן ברורים לכל אחד מעשרת הקוראים וסליחה שבזבזתי את זמנכם אך אם זה ירגיע אבא סוער אחד -שכועס בכל ליבו על המתווך שכאילו הפיל את החתן שלו - והיה זה שכרי.

גילוי נאות: לכותב אין ולא היה שום אינטרס כלכלי בשום פרוייקט של פריסל והוא אינו קשור היום לשום שיווק לא במישרין ולא בעקיפין, המידע מובא ללא כל אינטרס כלכלי אלא כצדקה ושירות לציבור, לשאלות ספציפיות ניתן לפנות למייל והתשובות שם חינם וללא אחריות.
סיכום אירועים: איראן בלהבות - מהמחאות ועד לסף עימות עולמי

הרקע וההתפרצות (סוף דצמבר 2025):

המחאות החלו ב-28 בדצמבר 2025 בטהראן, על רקע משבר כלכלי חריף וצניחה חדה בערך הריאל. מה שהחל כזעקת סוחרים ואזרחים על יוקר המחיה, הפך במהירות לגל הפגנות חסר תקדים ב-187 ערים הקורא להפלת המשטר.

הטבח והחשכת המידע (ינואר 2026):
  • דיכוי אלים: המשטר האיראני הגיב באכזריות יוצאת דופן. לפי נתוני ארגון זכויות האדם HRANA, נכון ל-23 בינואר, מספר ההרוגים המאומת עומד על למעלה מ-5,000 בני אדם, בהם 4,716 מפגינים ועשרות ילדים.
    יש דיווחים לא מאומתים מצד האופוזיציה האיראנית על מעל 60,000 הרוגים!

• מעצרים המוניים: למעלה מ-26,500 בני אדם נעצרו, וקיים חשש כבד להוצאות להורג המוניות בבתי הכלא.

• חסימת אינטרנט: החל מה-8 בינואר הוטל מצור דיגיטלי כמעט מוחלט על המדינה כדי למנוע זליגת תיעודים מהטבח.

המעורבות האמריקנית - "הארמדה של טראמפ":
הנשיא טראמפ, שחזר והזהיר את טהראן מפני המשך הטבח, הכריז ב-22 בינואר כי "ארמדה" אמריקנית (צי ספינות מלחמה, כולל נושאת המטוסים אברהם לינקולן) עושה את דרכה למפרץ הפרסי. טראמפ הבהיר כי ארה"ב בוחנת אפשרויות תקיפה ישירות נגד מטרות שלטוניות אם לא ייפסק הדיכוי. ולאחר הדלפות על ממדי הטבח, הכריז "העזרה בדרך".

הזווית הישראלית והאזורית:
  • כוננות שיא: ישראל נמצאת בדריכות עליונה מחשש שהסלמה אמריקנית תוביל לתגובה איראנית ישירה או באמצעות שלוחיה (פרוקסי).

• איומי נתניהו: ראש הממשלה נתניהו הזהיר כי אם איראן תבצע "טעות" ותתקוף את ישראל, היא תפגוש עוצמה שטרם הכירה.

• איומי טהראן: המשטר האיראני הודיע כי במקרה של תקיפה, בסיסים אמריקניים ויעדים בישראל יהיו "מטרות לגיטימיות".

באשכול זה נמשיך לעדכן סביב השעון בכל התפתחות, דיווחים מהשטח ופרשנויות ביטחוניות.
עודכן אדר תשפ"ד
ראשית, גופי הכשרות
ברוב אשכולות בנושא 'השקעות בשוק ההון' בפרוג, משתרבב עניין הכשרות.
למען הסדר באשכול זה נעלה עדכונים בנושא כשרות.
אני אשתדל לסכם ולתמצת ככל האפשר.

יש 4 גופי כשרות
  • בד"ץ העדה החרדית - על פי פסקי הרב יעקב בלוי זצ"ל שהיה בקיא גדול בתחום שוק ההון והוא שהביא את פסקיו ועל פי פסקים אלו נוהגים עד היום בגוף כשרות זה. היום הכשרות בראשות הרב שלמה זאב קרליבך.
  • גלאט הון - על פי פסקי רבי ניסים קרליץ והרב שמואל ואזנר. שסמכו ידיהם על הרב יעקב לנדו שמכיר את שוק ההון לעומקו. הרב משה שטרנבוך ראב"ד העדה החרדית הוא מרבני 'גלאט הון'.
  • תשואה כהלכה – הרב שמואל דוד גרוס, רב חסידי גור אשדוד ועוד רבנים מוכרים וידועים בכל שכבות הציבור החרדי.
  • כלכלה על פי ההלכה- הרב אריה דביר, על פי פסקי הרב יוסף שלום אלישיב.

היום בכל החברות יש מסלולים כשרים, שמאושרים לפחות ע"י אחת מהכשרויות.
בין החברות שנמצאת ברשותם תעודת כשרות אפשר למצוא את:
אלטשולר שחם, אינפיניטי, הפניקס, הראל, כלל, מגדל, מור, מיטב דש, מנורה.

רשימות קרנות כשרות:

הצטרפות לניוזלטר

איזה כיף שהצטרפתם לניוזלטר שלנו!

מעכשיו, תהיו הראשונים לקבל את כל העדכונים, החדשות, ההפתעות בלעדיות, והתכנים הכי חמים שלנו בפרוג!

לוח מודעות

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!

תהילים פרק כה

אלְדָוִד אֵלֶיךָ יי נַפְשִׁי אֶשָּׂא:באֱלֹהַי בְּךָ בָטַחְתִּי אַל אֵבוֹשָׁה אַל יַעַלְצוּ אֹיְבַי לִי:גגַּם כָּל קוֶֹיךָ לֹא יֵבֹשׁוּ יֵבֹשׁוּ הַבּוֹגְדִים רֵיקָם:דדְּרָכֶיךָ יי הוֹדִיעֵנִי אֹרְחוֹתֶיךָ לַמְּדֵנִי:ההַדְרִיכֵנִי בַאֲמִתֶּךָ וְלַמְּדֵנִי כִּי אַתָּה אֱלֹהֵי יִשְׁעִי אוֹתְךָ קִוִּיתִי כָּל הַיּוֹם:וזְכֹר רַחֲמֶיךָ יי וַחֲסָדֶיךָ כִּי מֵעוֹלָם הֵמָּה:זחַטֹּאות נְעוּרַי וּפְשָׁעַי אַל תִּזְכֹּר כְּחַסְדְּךָ זְכָר לִי אַתָּה לְמַעַן טוּבְךָ יי:חטוֹב וְיָשָׁר יי עַל כֵּן יוֹרֶה חַטָּאִים בַּדָּרֶךְ:טיַדְרֵךְ עֲנָוִים בַּמִּשְׁפָּט וִילַמֵּד עֲנָוִים דַּרְכּוֹ:יכָּל אָרְחוֹת יי חֶסֶד וֶאֱמֶת לְנֹצְרֵי בְרִיתוֹ וְעֵדֹתָיו:יאלְמַעַן שִׁמְךָ יי וְסָלַחְתָּ לַעֲוֹנִי כִּי רַב הוּא:יבמִי זֶה הָאִישׁ יְרֵא יי יוֹרֶנּוּ בְּדֶרֶךְ יִבְחָר:יגנַפְשׁוֹ בְּטוֹב תָּלִין וְזַרְעוֹ יִירַשׁ אָרֶץ:ידסוֹד יי לִירֵאָיו וּבְרִיתוֹ לְהוֹדִיעָם:טועֵינַי תָּמִיד אֶל יי כִּי הוּא יוֹצִיא מֵרֶשֶׁת רַגְלָי:טזפְּנֵה אֵלַי וְחָנֵּנִי כִּי יָחִיד וְעָנִי אָנִי:יזצָרוֹת לְבָבִי הִרְחִיבוּ מִמְּצוּקוֹתַי הוֹצִיאֵנִי:יחרְאֵה עָנְיִי וַעֲמָלִי וְשָׂא לְכָל חַטֹּאותָי:יטרְאֵה אוֹיְבַי כִּי רָבּוּ וְשִׂנְאַת חָמָס שְׂנֵאוּנִי:כשָׁמְרָה נַפְשִׁי וְהַצִּילֵנִי אַל אֵבוֹשׁ כִּי חָסִיתִי בָךְ:כאתֹּם וָיֹשֶׁר יִצְּרוּנִי כִּי קִוִּיתִיךָ:כבפְּדֵה אֱלֹהִים אֶת יִשְׂרָאֵל מִכֹּל צָרוֹתָיו:
נקרא  2  פעמים
למעלה