3 מעמדות מהמאה ה-19

• הוסף לסימניות
קפטן מחיל הים הבריטי, אסיר מלחמה ושוטר.
מה דעתכם?
(הזכויות שמורות כמובן!)

קבצים מצורפים

• prison.jpg
    KB 418.9 · צפיות: 28
  • Capt Jack A.jpg
    KB 756.2 · צפיות: 34
  • Would_you_like_my_hat2.jpg
    KB 167.5 · צפיות: 18
  • הוסף לסימניות
מעולה!
תעלי יותר, אני אוהב את הסגנון

• הוסף לסימניות
יפה מאוד!-השוטר נראה לי קצת יותר ברון...

• הוסף לסימניות
יפה! נראה שעשית מחקר לגבי הלבוש בזמן ההוא.... ממש יפה ומושקע!

אני מחזקת את ליהיא. אני מבינה שזה אמור להיות אנגליה, אז לשוטרים האנגליים יש לבוש מאד מאד מסויים (Boby... ככה קוראים לשוטרים בכינוי שם..)
לא יודעת איך היו נראים השוטרים במאה ה-19, אבל בטח לא מכובדים וחנוטים בחליפה מבריקה כזו.....
אגב, אהבתי הכי את הברון שהתיימר להיות שוטר ;)

בקטנה- הקפטן- התנוחה לא מתאימה לקפטן, הכפתור הפתוח... או שהוא אחד מעובדי האונייה, שחי את הים ונתלה על המיפרש... או שהוא הקפטן, שעומד כולו אומר כבוד על הסיפון...
אולי כדאי לשנות.

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י Magic Brush;1041292:
יפה! נראה שעשית מחקר לגבי הלבוש בזמן ההוא.... ממש יפה ומושקע!

אני מחזקת את ליהיא. אני מבינה שזה אמור להיות אנגליה, אז לשוטרים האנגליים יש לבוש מאד מאד מסויים (Boby... ככה קוראים לשוטרים בכינוי שם..)
לא יודעת איך היו נראים השוטרים בימי הביניים, אבל בטח לא מכובדים וחנוטים בחליפה מבריקה כזו.....
אגב, אהבתי הכי את הברון שהתיימר להיות שוטר ;)

בקטנה- הקפטן- התנוחה לא מתאימה לקפטן, הכפתור הפתוח... או שהוא אחד מעובדי האונייה, שחי את הים ונתלה על המיפרש... או שהוא הקפטן, שעומד כולו אומר כבוד על הסיפון...
אולי כדאי לשנות.
איך הגעת לימי הביניים? המאה ה19...

• הוסף לסימניות
הצביעה אולי קצת שונה מהמקור
אבל כנראה שהיא עשתה עבודת מחקר טובה
זהו ג'יימס קוק (רב חובל)
קרדיט לויקיפדיה

• הוסף לסימניות
השוטר הוא שוטר צרפתי....וזה לא החליפה שלו, זה המעיל שלו. וזה לא ימי הביניים...זה בסביבות ה-1830. (זה לקוח מספר שנכתב באותה מאה...)
הנה תמונה של רישום של שוטר מאותה תקופה http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/73/Javert.jpg
ולשוטרים האנגליים קראו Bow Street Runners....ואכן הם לבשו מדים יחסית שונים. :)
http://www.open.ac.uk/Arts/history-...History/images/160px/Uniform1829_64_160px.jpg
דכ"א, אני ממוצא בריטי...

ואני מאד אוהבת הסטוריה עממית, אז אני תמיד אוהבת ללמוד דברים חדשים על התקופות השונות.
תודה, קקטוס על התמיכה! :)

• הוסף לסימניות
יפה ומושקע. ניכר שאת יודעת מה את עושה.
פס האור שנופל על האסיר מתבלבל קצת בכיונים שלו. תחשבי אותו שוב. ותתיחסי אליו כאל מקור האור בחדר, כמובן בעוצמה עדינה של רפלקסים.

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י Magic Brush;1041292:
אולי כדאי לשנות.

אני חייבת להגיב על זה.....
תחשבי שנייה על הסיפור מאחורי הדמות.
הוא נמצא בספינה. בים - באמצע שומקום...לפעמים עוברים ימים, חודשים עד שהם נפגשים עם ספינה אחרת! ידידותית או של האוייב. (ואם זה של האוייב אז בלי שום ספק יהיה קרב....)
אני לא יודעת לגבייך, אבל אני יודעת שאם אני הייתי תקועה על ספינה כמה חודשים (במיוחד אם הייתי הקפטן! כי לעובדים של הספינה אין זמן להשתעשע...) אני הייתי מנסה להעסיק את עצמי בכל דרך אפשרית. ואם זה אחרי קרב ארוך ומייגע הייתי מנסה להרגיע את עצמי בלעמוד/להתלות בקצה הספינה, להסתכל אל האופק ולתת לרוח לשחק בשיערי....:)

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י מרים411;1041430:
הוא נמצא בספינה. בים - באמצע שומקום...לפעמים עוברים ימים, חודשים עד שהם נפגשים עם ספינה אחרת! ידידותית או של האוייב. (ואם זה של האוייב אז בלי שום ספק יהיה קרב....)
אני לא יודעת לגבייך, אבל אני יודעת שאם אני הייתי תקועה על ספינה כמה חודשים (במיוחד אם הייתי הקפטן! כי לעובדים של הספינה אין זמן להשתעשע...) אני הייתי מנסה להעסיק את עצמי בכל דרך אפשרית. ואם זה אחרי קרב ארוך ומייגע הייתי מנסה להרגיע את עצמי בלעמוד/להתלות בקצה הספינה, להסתכל אל האופק ולתת לרוח לשחק בשיערי....:)

לא מסכימה!!! פעם, זה לא היום. שכל אחד עושה מה בא לו. לא דופק חשבון, כולם בני אדם אין מעמדות...
פעם, היו מעמדות. הנה, סתכלי בעצמך על כותרת האשכול. הקפטן של האונייה, לא לבוש כמו המלחים, לא כמו עובדי הצוות, וגם לא מתנהג כמו שהוא רוצה.
אם הוא נורא צריך שיחרור- הוא ילך לחדר שלו ויתן לרוח לבדר את שערותיו- מחלון חדרו.
קפטן, מהמאה ה-19..... כמו זה בתמונה שהעלה קקטוס- את רואה אותו ניתלה על החבלים של המיפרשים עם כפתור פתוח?? אז את לא מכירה את הקפטן של האונייה!!!!

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י Magic Brush;1041431:
לא מסכימה!!! פעם, זה לא היום. שכל אחד עושה מה בא לו. לא דופק חשבון, כולם בני אדם אין מעמדות...
פעם, היו מעמדות. הנה, סתכלי בעצמך על כותרת האשכול. הקפטן של האונייה, לא לבוש כמו המלחים, לא כמו עובדי הצוות, וגם לא מתנהג כמו שהוא רוצה.
אם הוא נורא צריך שיחרור- הוא ילך לחדר שלו ויתן לרוח לבדר את שערותיו- מחלון חדרו.
קפטן, מהמאה ה-19..... כמו זה בתמונה שהעלה קקטוס- את רואה אותו ניתלה על החבלים של המיפרשים עם כפתור פתוח?? אז את לא מכירה את הקפטן של האונייה!!!!

אני לא מכירה את הקפטן שאני ציירתי?????!!!
איזו מין הצהרה זו?? :)
ואני לא מסכימה לגמרי עם שאר הדברים שאמרת. בעקרון, כן. היו מעמדות מאד ברורים בזמנים אלו. וכמובן שהקפטן לא יתלבש כמו שאר עובדי הצוות. פה אין מקום לויכוח. אבל צריך להבין כאן משהו. כשאנחנו רואים צילום, ציור שמן או איור מ"ימים עברו", נושא התמונה תמיד אבל תמיד יהיה לבוש "חגיגי" או פורמאלי. לכן, לדעתי, יש הבנה מוטעית לגבי צורת החיים היומיומיים של האנשים מהתקופות השונות. אנחנו תמיד נראה דיוקן של מלך/מלכה, דוכס או לורד לבושים מלמלה, כי כך הם רצו שיציירו אותם. אם בעתיד הרחוק יראו תמונות שלנו מחתונה או אירוע, זה לאו דווקא אומר שכך התלבשנו יום יום. נכון? אותו דבר כאן. רק בגלל שרוב הציורים שאנו רואים, האנשים שם לבושים מגונדר, זה לא אומר שאיזשהו קפטן, באיזשהו ספינה, באיזשהו יום בשנה לא יחליט שהוא רוצה להתלות בחבלים עם כפתור פתוח.....:)

• הוסף לסימניות
מה שאני ראיתי בתמונה
זו עמידה מאוד מרשימה ועוצמתית של קפטן
שנמצא במרכז העניינים ועומד בעצמו על החבלים, כדי לשלוט במצב ולהפגין נוכחות.
למרות שהיסטורית באמת היו הבדלי מעמדות מאוד ברורים באוניות הצי.

• הוסף לסימניות
ציורים מקסימים ומסקרנים.
מצטרפת להארה על קרן האור.
וההאם בכוונה סגנון הציור שונה מ-2 האחרים?

העמידה נראית עוצמתית, הגיל שלו לא ברור ולכן הוא לא נראה הקפטן בכבודו ובעצמו אלא אחד מאנשי הצוות הבכירים.
אם תקראי עוד קצת על ההיסטוריה של יורדי הים במאות הנ"ל תגלי היררכיה קשוחה עד מוות, מריבות איומות ומאבקי כוח שכולם קשורים בחיי המעמדות על האוניה.

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י תור הזהב;1041545:
ציורים מקסימים ומסקרנים.
מצטרפת להארה על קרן האור.
וההאם בכוונה סגנון הציור שונה מ-2 האחרים?

העמידה נראית עוצמתית, הגיל שלו לא ברור ולכן הוא לא נראה הקפטן בכבודו ובעצמו אלא אחד מאנשי הצוות הבכירים.
אם תקראי עוד קצת על ההיסטוריה של יורדי הים במאות הנ"ל תגלי היררכיה קשוחה עד מוות, מריבות איומות ומאבקי כוח שכולם קשורים בחיי המעמדות על האוניה.

תאמיני לי, אני קוראת הרבה על ההיסטוריה הספציפית הזאת. ומאד נהנית לגלות דברים חדשים ושונים. :)
אין טעם להתוכח על ההיררכיה הקשוחה. אני לגמרי מסכימה איתך.
אבל שוב - רק בגלל שלא שמענו על מקרים של קפטן יותר אדיב, זה לא אומר שלא היה לפחות אחד כזה....
לגבי הגיל שלו - (ואת זה אני יודעת בתור עובדה!) המלחים/עובדי הספינה היו מתחילים בגילאי 6-9! ובקלות היו מתקדמים לסטטוס קפטן בגילאי 20-30. לדוג' נלסון היה בן 47 כשנורה למוות בקרב טרפלגה, והוא כבר היה אדמירל! (בין קפטן לאדמירל יש עוד שניים שלושה קצינים) אם תקראי עוד קצת על ההיסטוריה של אותה מאה תגלי שרמת התמותה הייתה הרבה יותר גבוהה ואנשים בגיל 40 כבר נחשבו לאנשים זקנים. לכן העולם היה שייך יותר לאנשים בגלאי 15-35.
ועוד משהו קטן - אם תשימי לב לתמונה של ג'יימס קוק שקקטוס העלה הוא נראה כמו מה, בן 60-70? הוא היה בן 50 כשנהרג והדיוקן הזה צוייר 4 שנים לפני. השיער הלבן זה רק פאה. שוב, זה חלק מהמדים הרשמיים והחגיגיים שלו.

וכן - התמונה השניה צויירה בסגנון שונה. :)

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י מרים411;1041430:

הנקודה היא לא האם יש לרב חובל תרוץ טוב על התנוחה שאינה לפי כבודו

אלא פשוט האם הציור עושה את העבודה , ולענ"ד כשרואים את הציור , מזהים אדם מתקופת ה1800 בלב ים ..אבל לא את רב החובל
ודרך אגב זה גם תלוי באיזה חלק את עומדת בסיפור ..האם כבר ראו אותו לפני ועכשיו מזהים אותו ..האם זה מתאים לו לאופי יחסית לשאר הסיפור ..
הרבה נתונים
מה שחשוב זה שהקורא יזהה ויכנס לסיפור

השוטר באמת מעולה ..
משהו מתנשא וחשאי , מתאים לו שוטר ..

• הוסף לסימניות
כתלמידה שלי בפרוג זה באמת לא משנה כל הוויכוח העיקר שרואים התקדמות של מרים באופן משמעותי באופן הביצוע.. שאר הדברים אכן נתונים לוויכוח

עלי והצליחי

פרוגבוט

תוכן שיווקי
פרסומת

פוסטים חדשים שאולי לא קראת....

הכותרת לא באה להתריס היא באה להדגיש מצב
ולא לא באתי לומר שאבא או אמא עם ילד או שניים זה לא אתגר
אבל שימו לב
בעוד אתם בונים על ההורים לרוב פסח ולכן מכשירים פיסת שיש קטן לפינת קפה. מדף במקרר. ובארון
כי מילא רוב החג נהייה אצל ההורים
ההורים והרווקים בבית קורעים את עצמם [תזכרו זה לא היה כזה מזמן]
כן אמא שלך לא נחה כבר 3 שבועות

להפוך בית שלם 100+ מטר של ארונות כיורים שולחנות מטבח סלון כיסאות מזווה מיטות
לכשר לפסח
לאפשרות שאתם וילדכם הסתובבו בחופשיות עם מצה ואפיקומן שסבא קנה
לא נכנסתי להוצאות המטורפות שקצת עוברות לידכם. למה שתקנו מצות יין או חסה או נייר כסף לציפוי המטבח
ושוב לא בהאשמה ולא בטרוניה אלא כנתון מציאותי
אז זו''צ יקר קצת שימת לב
לפרגן לבוא לעזור חצי יום
לפרגן ארוחה לעובדים בבית [הבית שלך חמץ המטבח שלהם במרפסת שרות]
לתת מילה טובה או שוקולד
והחשוב מכל
מעשרות להורים
הם חשובים יותר מכל כולל ארגון או קמחה דפסחא הם ההורים שלך

והם יממנו לך את ארוחות וסעודות החג
בס"ד

ההבדל בין נוכלות לבין כישלון

לפני כחודש נערך בבני ברק מיפגש מאוד מעניין של גוף הנקרא "הפורום להגנת הצרכן" והוא עסק בעיקר בדרכים למניעת נפילות נדל"ן בהם הציבור החרדי "מומחה" ליפול חזור ונפול.

הנוכחים, מומחים איש איש בתחומו, תיארו את הנוכלויות הרווחות היום ותיארו בצבעים קודרים ואמיתיים את המצב בכי רע, היו שם גדולי הדיינים שדיברו על הצורך להבטיח שהדור השני לא עושה שטויות עם הדירה שקיבלו מההורים וכן הלאה.

כאשר ר' איצ'ה דזיאלובסקי העניק לי את רשות המילה האחרונה (בגלל שאיחרתי – הרגל נעשה טבע) בקשתי מהנוכחים שלא יישפכו את התינוק אם המים, כלומר שלא יביאו אנשים למצב שבו הם חושדים בכל מה שלא זז שהוא נוכלות, הדבר הזה טענתי עלול להביא לשיתוק מוחלט של שוק השקעות הנדל"ן החרדי אשר היה והינו הקטליזטור הראשי של הציבור החרדי בדרכו לנישואי ילדים ברוגע ושלווה, המסר המרכזי של שתי דקות הנאום שלי זה מה שאתם הולכים לקרוא באלף מילים הבאות: לא כל עסקה כושלת היא אשמת המשווק!

צרות אחרונות משכחות את הראשונות וכך שכחתי מזה לגמרי, אלא שהשבוע פורסמה כתבה בעיתון 'דה-מרקר' (מי שלא מכיר לא הפסיד - מלא באהבת כסף ושנאת חרדים) כתבת תחקיר עומק אודות תופעת העוקצים בציבור החרדי הכרוכים במבצעי 10/90 הזכורים לשימצה.

מה שלא אהבתי זה ההתמקדות במתווך חרדי מסוים כאילו הוא שורש הרע בעולם כולו ואיך מלאו ליבו כביכול, ומעשה שהיה כך הווה בעשרות עותקים ברחבי הארץ שרובם מוכרים לי היטיב:

אברכים שחושבים שהם אנשי-עסקים פותו בידי אנשי-עסקים שחושבים שהם אברכים לקנות דירות פאר בערים שהם מכירים רק מחלונות האוטובוס בדרך למירון, נתניה ובת ים מככבות בכתבה אך זה לאורך כל הארץ בערים אשר אברך ממוצע מכיר את שמותיהם רק מהתרעות פיקוד העורף (או מהנפילות שאחריהן) ומעולם לא ביקר בהן.

אז איך משכנעים אברך כולל חסידי בן 22 שקיבל מההורים חצי מיליון ₪ לצורך יחידת 'סליחה' בביתר, לרכוש פנטהוז בהרצליה בארבע מיליון ₪ ?

מספרים לו שזה מבצע מיוחד שהתגלה רק למתווך בגילוי שמימי וכעת צריך רק לשלם עשרה אחוז שזה ארבע מאות אלף שקל ואת המאה הנותרים להביא למתווך על הגילוי הנפלא.

ואיך הדלפון שלנו יממן את מה שעשירי טבריה מתקשים?

כאן מגיע החלק השני של הגילוי אליהו – המתווך יודע לנבא כי בעוד שלוש שנים, כשיצטרכו להשלים את הרכישה הדירה תהיה שווה חמישה מיליון, ואז האברך דנן יתברר כסוחר מוצלח ביותר אשר ימשוך חזרה את הארבע מאות ועוד מיליון רווח נקי וכך לא יצטרך לגור בדירת הסליחה אלא בדירה גדולה המרחיבה דעתו של אדם ומרחיבה ארנקו של המשווק.

אז איפה הקצ'?

שעכשיו זה "אחרי שלוש שנים" ומתברר כי המחיר הכי גבוה שאפשר לקבל על הדירה הוא שלוש וחצי מיליון ואחרי ההוצאות מגיעים לשלוש מאתיים נטו ביד, מה שאומר שלפעמים עדיף לאותו אברך לעשות "ויברח" ולהותיר את הארבע מאות אצל החברה והמשווק ולחזור ליחידת הסליחה אבל וחפוי ראש, והפעם כשוכר...

זה פחות או יותר המסלול שאותו עוברות בחודשים אלו מאות משפחות מאנ"ש שכל מה שהם רצו זה לחתן את הילדים בכבוד וכעת הם מרוסקים לחלוטין וייקח להם שנים רבות אם בכלל כדי להתאושש מהתהום הכלכלית שהם הוכנסו אליה בידי משווק פלוני.

אך עשרת הקוראים כאן יודעים שעד כאן הייתה רק ההקדמה, כעת נתחיל עם הניתוח הכואב של הנתונים ואת הצד של לימוד זכות:

ובכן, קודם כל צריך לדעת שרבים מאוד הרוויחו בפריסיילים ותכניות דומות הרבה כסף, פגשתי ועודני פוגש כל יום אברכים צעירים ומבוגרים שהרוויחו סכומים אגדיים בשנים האחרונות כתוצאה מהפטנט הזה, לא ערכתי מחקר עומק אך מהתרשמותי המרוויחים רבים בהרבה על המפסידים וחבל שאת זה שומרים בסוד מאימת המצ'ינגים, הסיבה היחידה שמספרים לי על כך זה או כדי לשאול איך לעשות את הסיבוב הבא או כדי להתייעץ איך לצמצם את המסים העצומים (ברוך השם, כשיש מס סימן שיש שבח).

כל מי שקנה דירה בירושלים במחירי פריסייל של עשרים ומשהו אלף עשה את המיליון הזה, כך גם רבים שהשקיעו בחלק מהפרוייקטים בבן שמן וכך גם במקומות נוספים אשר המחירים עלו שם דרמטית ולקחו איתם את המשקיעים כלפי מעלה.

אז מה קרה בכל הפרוייקטים הכושלים?

שני דברים, הראשון שלא ידוע לי אם קרה זה הקפצת מחירים, מאוד ייתכן שמשווק מסוים יבוא לקבלן שיש לו כבר פריסייל ויגיד לו במקום למכור ב3.9 אביא לך קונים בארבע מיליון ואז מקבלים תרי זוזי: מאה אלף מהקבלן ועוד אחד מהלקוח, חד גדיא דזבין את אבא.

זה נורא לשמוע שיש דברים כאלו וטיפש מי שנופל לכך אך מי שיותר טיפש ממנו הוא מי שמאמין שאפשר למנוע דבר כזה באמצעות בירור אם המתווך אמין: גם המתווך האמין ביותר לא יעמוד בפני ניסיון של מאתיים אלף ₪ רק מלאך יוותר על זה ולא ניתנה תורת העסקים למלאכי השרת.

אך הדבר הזה לא מתקיים בדרך כלל משום שרוב הקונים יודעים לבדוק בערך את המחיר בסביבה ולא נופלים לבורות עמוקים, מה שכן קורה זה הדבר השני ועליו ברצוננו לדבר:

המחיר פשוט לא עלה, ולפעמים אפילו ירד.

כן רבייסיי, מחירי דירות לא רק עולים, לפעמים הם גם יורדים, כגון למשל בתקופת מלחמה.

עד מלחמת שמחת-נורא המחירים בנתניה למשל אכן השתוללו כי הצרפתים קנו שם בהמוניהם והוא הדין בצפת שהאמריקאים עטו עליה כי אצלם אין הבדל בין ירושלים לצפת, באמריקה זה מרחק סביר לנסיעה יומיומית לעבודה, אז מישהו משווק להם את זה כירושלים לעניים והם קנו וקנו והמחירים עלו ועלו והייתה היתכנות מסויימת לעלייה צפוייה.

ואז הגיע המלחמה ואין חוצניקים, ועוד מלחמה ועוד מבצע ושום דבר לא חזר לעצמו ואפשר לקלל את איראן (מגיע להם) ואת החמאס (עוד יותר מגיע) אך זה לא יעזור לעובדה הפשוטה שמחירי המגדלים שיועדו בעיקר לאוכלוסיות אלו צולל.

לא בהרבה, אך מספיקה ירידה של 8% כדי שכל העסק יהפוך להפסד.

זה נכון שמעצבן שהמשווק ניבא שהמחירים יעלו והם לא, אמנם אמרו חז"ל שנבואה ניתנה לשוטים אך האמונה כי יש למישהו נבואה ניתנה לשוטים גדולים עוד יותר... כל בר דעת העושה עסקים יודע שבכל הקשור לניבוי עתידות - המשווק ועטיפת המסטיק יודעים לנבא באותה מידה ומי שמסתמך על הבטחות אודות העתיד (כולל אלפי אברכים שנופלים היום בפריסייל של המחר שנקרא פינוי בינוי המבוסס על אותה נבואה כמעט) אין לו לבוא בטענות אלא על עצמו, לא המשווק נשך לשונרא.

מקווה שהצלחתי להסביר: לא כל עסקה כושלת היא נוכלות ולא כל ירידת מחירים היא עקיצה, בכל עסק ייתכן מאוד הפסד ומי שלא מוכן לכך שלא ייכנס לעולם ההשקעות.

אז להפסיק להשקיע בנדל"ן?

חלילה, כמה שיותר להשקיע בנדל"ן וכל המרבה הרי זה משובח – ואם ירצה השם ויהיה זמן נרחיב אולי בטור הבא על "מה כן" – אך רק עסקאות נטולות הימור על כל הקופה, כך שגם אם נגזר עליך להפסיד זה יהיה רק קצת ורק זמני.

ברור לי שכל הדברים האמורים כאן ברורים לכל אחד מעשרת הקוראים וסליחה שבזבזתי את זמנכם אך אם זה ירגיע אבא סוער אחד -שכועס בכל ליבו על המתווך שכאילו הפיל את החתן שלו - והיה זה שכרי.

גילוי נאות: לכותב אין ולא היה שום אינטרס כלכלי בשום פרוייקט של פריסל והוא אינו קשור היום לשום שיווק לא במישרין ולא בעקיפין, המידע מובא ללא כל אינטרס כלכלי אלא כצדקה ושירות לציבור, לשאלות ספציפיות ניתן לפנות למייל והתשובות שם חינם וללא אחריות.
סיכום אירועים: איראן בלהבות - מהמחאות ועד לסף עימות עולמי

הרקע וההתפרצות (סוף דצמבר 2025):

המחאות החלו ב-28 בדצמבר 2025 בטהראן, על רקע משבר כלכלי חריף וצניחה חדה בערך הריאל. מה שהחל כזעקת סוחרים ואזרחים על יוקר המחיה, הפך במהירות לגל הפגנות חסר תקדים ב-187 ערים הקורא להפלת המשטר.

הטבח והחשכת המידע (ינואר 2026):
  • דיכוי אלים: המשטר האיראני הגיב באכזריות יוצאת דופן. לפי נתוני ארגון זכויות האדם HRANA, נכון ל-23 בינואר, מספר ההרוגים המאומת עומד על למעלה מ-5,000 בני אדם, בהם 4,716 מפגינים ועשרות ילדים.
    יש דיווחים לא מאומתים מצד האופוזיציה האיראנית על מעל 60,000 הרוגים!

• מעצרים המוניים: למעלה מ-26,500 בני אדם נעצרו, וקיים חשש כבד להוצאות להורג המוניות בבתי הכלא.

• חסימת אינטרנט: החל מה-8 בינואר הוטל מצור דיגיטלי כמעט מוחלט על המדינה כדי למנוע זליגת תיעודים מהטבח.

המעורבות האמריקנית - "הארמדה של טראמפ":
הנשיא טראמפ, שחזר והזהיר את טהראן מפני המשך הטבח, הכריז ב-22 בינואר כי "ארמדה" אמריקנית (צי ספינות מלחמה, כולל נושאת המטוסים אברהם לינקולן) עושה את דרכה למפרץ הפרסי. טראמפ הבהיר כי ארה"ב בוחנת אפשרויות תקיפה ישירות נגד מטרות שלטוניות אם לא ייפסק הדיכוי. ולאחר הדלפות על ממדי הטבח, הכריז "העזרה בדרך".

הזווית הישראלית והאזורית:
  • כוננות שיא: ישראל נמצאת בדריכות עליונה מחשש שהסלמה אמריקנית תוביל לתגובה איראנית ישירה או באמצעות שלוחיה (פרוקסי).

• איומי נתניהו: ראש הממשלה נתניהו הזהיר כי אם איראן תבצע "טעות" ותתקוף את ישראל, היא תפגוש עוצמה שטרם הכירה.

• איומי טהראן: המשטר האיראני הודיע כי במקרה של תקיפה, בסיסים אמריקניים ויעדים בישראל יהיו "מטרות לגיטימיות".

באשכול זה נמשיך לעדכן סביב השעון בכל התפתחות, דיווחים מהשטח ופרשנויות ביטחוניות.
עודכן אדר תשפ"ד
ראשית, גופי הכשרות
ברוב אשכולות בנושא 'השקעות בשוק ההון' בפרוג, משתרבב עניין הכשרות.
למען הסדר באשכול זה נעלה עדכונים בנושא כשרות.
אני אשתדל לסכם ולתמצת ככל האפשר.

יש 4 גופי כשרות
  • בד"ץ העדה החרדית - על פי פסקי הרב יעקב בלוי זצ"ל שהיה בקיא גדול בתחום שוק ההון והוא שהביא את פסקיו ועל פי פסקים אלו נוהגים עד היום בגוף כשרות זה. היום הכשרות בראשות הרב שלמה זאב קרליבך.
  • גלאט הון - על פי פסקי רבי ניסים קרליץ והרב שמואל ואזנר. שסמכו ידיהם על הרב יעקב לנדו שמכיר את שוק ההון לעומקו. הרב משה שטרנבוך ראב"ד העדה החרדית הוא מרבני 'גלאט הון'.
  • תשואה כהלכה – הרב שמואל דוד גרוס, רב חסידי גור אשדוד ועוד רבנים מוכרים וידועים בכל שכבות הציבור החרדי.
  • כלכלה על פי ההלכה- הרב אריה דביר, על פי פסקי הרב יוסף שלום אלישיב.

היום בכל החברות יש מסלולים כשרים, שמאושרים לפחות ע"י אחת מהכשרויות.
בין החברות שנמצאת ברשותם תעודת כשרות אפשר למצוא את:
אלטשולר שחם, אינפיניטי, הפניקס, הראל, כלל, מגדל, מור, מיטב דש, מנורה.

רשימות קרנות כשרות:

הצטרפות לניוזלטר

איזה כיף שהצטרפתם לניוזלטר שלנו!

מעכשיו, תהיו הראשונים לקבל את כל העדכונים, החדשות, ההפתעות בלעדיות, והתכנים הכי חמים שלנו בפרוג!

לוח מודעות

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!

תהילים פרק כה

אלְדָוִד אֵלֶיךָ יי נַפְשִׁי אֶשָּׂא:באֱלֹהַי בְּךָ בָטַחְתִּי אַל אֵבוֹשָׁה אַל יַעַלְצוּ אֹיְבַי לִי:גגַּם כָּל קוֶֹיךָ לֹא יֵבֹשׁוּ יֵבֹשׁוּ הַבּוֹגְדִים רֵיקָם:דדְּרָכֶיךָ יי הוֹדִיעֵנִי אֹרְחוֹתֶיךָ לַמְּדֵנִי:ההַדְרִיכֵנִי בַאֲמִתֶּךָ וְלַמְּדֵנִי כִּי אַתָּה אֱלֹהֵי יִשְׁעִי אוֹתְךָ קִוִּיתִי כָּל הַיּוֹם:וזְכֹר רַחֲמֶיךָ יי וַחֲסָדֶיךָ כִּי מֵעוֹלָם הֵמָּה:זחַטֹּאות נְעוּרַי וּפְשָׁעַי אַל תִּזְכֹּר כְּחַסְדְּךָ זְכָר לִי אַתָּה לְמַעַן טוּבְךָ יי:חטוֹב וְיָשָׁר יי עַל כֵּן יוֹרֶה חַטָּאִים בַּדָּרֶךְ:טיַדְרֵךְ עֲנָוִים בַּמִּשְׁפָּט וִילַמֵּד עֲנָוִים דַּרְכּוֹ:יכָּל אָרְחוֹת יי חֶסֶד וֶאֱמֶת לְנֹצְרֵי בְרִיתוֹ וְעֵדֹתָיו:יאלְמַעַן שִׁמְךָ יי וְסָלַחְתָּ לַעֲוֹנִי כִּי רַב הוּא:יבמִי זֶה הָאִישׁ יְרֵא יי יוֹרֶנּוּ בְּדֶרֶךְ יִבְחָר:יגנַפְשׁוֹ בְּטוֹב תָּלִין וְזַרְעוֹ יִירַשׁ אָרֶץ:ידסוֹד יי לִירֵאָיו וּבְרִיתוֹ לְהוֹדִיעָם:טועֵינַי תָּמִיד אֶל יי כִּי הוּא יוֹצִיא מֵרֶשֶׁת רַגְלָי:טזפְּנֵה אֵלַי וְחָנֵּנִי כִּי יָחִיד וְעָנִי אָנִי:יזצָרוֹת לְבָבִי הִרְחִיבוּ מִמְּצוּקוֹתַי הוֹצִיאֵנִי:יחרְאֵה עָנְיִי וַעֲמָלִי וְשָׂא לְכָל חַטֹּאותָי:יטרְאֵה אוֹיְבַי כִּי רָבּוּ וְשִׂנְאַת חָמָס שְׂנֵאוּנִי:כשָׁמְרָה נַפְשִׁי וְהַצִּילֵנִי אַל אֵבוֹשׁ כִּי חָסִיתִי בָךְ:כאתֹּם וָיֹשֶׁר יִצְּרוּנִי כִּי קִוִּיתִיךָ:כבפְּדֵה אֱלֹהִים אֶת יִשְׂרָאֵל מִכֹּל צָרוֹתָיו:
נקרא  2  פעמים
למעלה