Title

הפסקת אוכל

פורום לבישול ומתכונים • תזונה בריאה • וכל מה שקשור למטבח ואוכל.
מנהלות הפורום: ה. בקר, רוחי בלבוחי

מאמרים אחרונים באתר

אינני יודעת אם יש כאן דרישה לביקורת ספרי בישול ואפיה אז הפוסט הזה הוא פיילוט שקשוב לתגובות שלכם.
בתור חובבת קולינריה וקריאה אני מאד אוהבת לקנות (או להחרים לאמא) ספרי בישול ואפיה וחלקם אף השפיעו רבות על המטבח שלי ומוכתמים כיאות.

הפעם אתייחס לספר יחסית חדש שיצא לקראת ראש השנה האחרון.
הספר נכתב על ידי אפרת ליכטנשטט בעלת הבלוג" אז מה את עושה כל היום" ונקרא בשם זהה.

נתחיל קודם כל במילה טובה למחברת:
כשרכשתי את הספר לפני כחצי שנה עשיתי זאת באתר ההוצאה.
ההרשמה היתה תהליך מייגע ובסופה של הרכישה אפילו לא קבלתי אישור הזמנה ו/או קבלה למייל (ולתשומת לבכם כתר- זה ממש לא חוקי).
גם לאחר שבוע לא קבלתי אות חיים מההוצאה וכל נסיונותי להשיגם בטלפון עלו בתוהו.
בצר לי פניתי בחוסר נעימות לאפרת במייל ושאלתי כיצד ניתן להשיג את ההוצאה (בחוסר נעימות כי אין לה שום קשר למכירה ולהפצה).
הופתעתי לקבל ממנה מייל עוד באותו היום שבו היא מסבירה שיש עומס, פוטרת את התנצלותי ומבקשת שאעדכן אותה בעוד מספר ימים אם לא קבלתי את הספר.
שמחתי לראות שהיא לא נגישה רק בבלוג אלא גם לשאלות על הספר וזה חשוב ויפה בעיני.

סוגה:
מדובר בלקט מתכונים שאפרת פרסמה בעיתונות מדי שבוע.
הספר כולל הן מאפים מלוחים ומתוקים והן תבשילים וסלטים בסגנון פשוט יחסית ונגיש.

מבנה:
הספר מחולק לששה פרקים כדלקמן:
רושם ראשוני - מנות ראשונות ומרקים.
החלק הכי כייפי בארוחה- ממרחים וסלטים.
כל היום היא לשה לשה- מאפים.
מה יש לאכול- צמחוני.
כולם לבוא לשולחן- עוף, בשר דגים.
אפשר לוותר על הכל ולהתחיל כאן!-מתוקים.
אינדקס- לפי חומרי גלם.

תוכן:
באופן כללי

צילומים- כיאה למעצבת מוכשרת שכבר צילמה כמה ספרי בישול (לא רק שלה), הספר מעוצב להפליא.
הצילומים יפהפיים ושטופי אור (עד כמה שמגיעה הבנתי בצילום), לא עמוסים ומלווים בסטיילינג רענן ונקי.
צילומי השער לכל פרק מיוחדים במינם ומשובבי עין.
ראויה לשבח העובדה כי לצד כל מתכון יש צילום.
(אינני אוהבת ספרים המלאים במתכונים ללא צילום בצידם).
הערה קטנה וחשובה: אין תמונות בעייתיות בספר.

לשון ועריכה - הספר נערך על ידי עורכת ותיקה ומנוסה (אורלי פלאי - ברונשטיין) ולשון המתכונים ברורה ומפורטת דיה מבלי להעמיס.
בחלק מהמתכונים מוצעים תחליפים לרכיבים.
הערות לשיפור:
1. הספר מכיל מתכונים טבעוניים, ללא גלוטן וללא ביצים. מן הראוי היה לציין זאת בראשם כתת קטגוריה.
( בפרט לאור העובדה שבספרה הקודם של אפרת כן היה את הנ"ל).
כן קיים בסוף הספר אינדקס שבו מסומנים מתכונים טבעוניים או אפשריים כטבעוניים.
2. לא נכתב זמן הכנה משוער.

בהתייחסות לפרקים:
הפרק הראשון קצר יחסית ולא מאד מבריק.
פרט למרק הברוקולי והפיסטוק שאר המרקים לא מחדשים יותר מדי וישנן רק 5 מנות פתיחה שאחת מתוכן לא רלוונטית לנו (אספרגוס).
פרק שני- פרק טוב עם כמה סלטים מצוינים ומדריך להכנת חומוס.
לטעמי היה אפשר להרחיב אותו.
פרק שלישי- כולל בעיקר מאפים מלוחים קלי הכנה ו/או מתאימים לילדים וכמה חידושים כמו: קיש מבצק פטנט, לחם סודה מהיר הכנה ולחמניות שוודיות עם קליעה מיוחדת (תהיה עוד התייחסות למאפים מהמטבח השוודי בהמשך הספר. נראה כי העולם מגלה אותם לאחרונה).
פרק רביעי- ייתכן כי אינני אוביייקטיבית לגמרי בעניין וזאת כי אני תרה כל הזמן אחרי מאכלים צמחוניים אבל הפרק הנ"ל בהחלט ראוי ומצוין וכולל תבשילים צמחוניים קלי הכנה ובריאים.
פרק חמישי- הפרק די ממוקד במאכלים פשוטים ותואמי משפחה וזה מצוין. קרי: תבשילים וצלי שהם ארוחה שלמה
בסיר /תבנית, קציצות במגוון טעמים ורטבים שמתאימות לילדים, שניצל בהכנה מיוחדת, סלופי ג'ו בגרסה בריאה עם ירקות חבויים בתבשיל ומדריך להכנת פסטרמה ביתית.
פרק שישי ואחרון- מתוקים. מהפרקים הארוכים והמעניינים שבספר.
אפרת מאד אוהבת את השימוש בקמח כוסמין והדבר מתבטא בפרק בעוגות ושאר מאפים בהם היא ממליצה ומסבירה לשלב אותו.
כמו כן חיבתה לשילובי טעמים חדשים ומיוחדים באה לידי ביטוי במתכונים כמו טארט שוקולד רוזמרין או מאפי הל וקינמון שוודיים בקליעה מיוחדת.
יש התייחסות נרחבת למאפים מסוג חיתוכיות - משהו שדי נשכח אצלנו וזה דווקא נחמד.
הערות לשיפור:
פרופורציות- מתוך 21 מתכונים בפרק ישנם 7 מאפי שמרים, 5 טארטים לעומת מתכון אחד בלבד של עוגיות ומתכון אחד של קינוח.
שלבים - למאפים עם צורת קליעה מיוחדת או מורכבת הייתי מצרפת עמוד של צילום או ציור השלבים.
אכן קיימת הפניה לסרטונים בערוץ היוטיוב שלה אבל בראייה מגזרית , לנו זה פחות מתאים.
ראוי לציין שהמאפים מיוחדים ודי פשוטים להכנה בד"כ ויש גם מדריך להכנת חלבה ביתית.

מסקנה:
אם אתם חובבי מטבח נגיש ששואף להיות בריא אך גם מאוהבי החידושים הספר הזה הוא בשבילכם.
יצוין כי רוב המתכונים שבספר לא זמינים בבלוג כיון שהם פורסמו בעיתונות (ויש כמו תמיד חוזה שמגביל את פרסומם החינמי), מה שמבחינתי מהווה שיקול נוסף לטובת קניית הספר.

מתכונים שניסיתי:
שומר צלוי בתנור- לא ייאמן כמה הוא טעים כשהוא אפוי.
סלט אדממה וצנוניות - קל, בריא, צבעוני וטעים להפליא.
חלת כוסברה- מתכון מדהים. אימצתי בחום כלחמניות הקבועות שלנו.
עוגיות שוקולד צ'יפס עם קמח כוסמין- טעימות אבל מתוקות מדי.
קציצות נחמה- טעימות אבל המתכון של אמא מוצלח יותר :)

שווה לנסות:
מרק ערמונים.
סלט שומר בוינגרט חרדל ודבש.
קיש בטטה מקמח כוסמין עם בצק פטנט.
תבשיל קארי ופתיתים.
המבורגר פטריות.
קארי עוף עם בטטה בתנור.
סלופי ג'ו עם בטטה ודלורית.
קובה בורגול ובשר בתנור- בהגשה יפהפיה.
רולדת עוגת גזר במילוי קרם גבינת שמנת.
מאפי שמרים שוודיים עם הל וקינמון.
קראנץ שמרים שוקולד וטחינה.
חיתוכיות שוקולד לבן ופירות יער.
אז האמת היא שכבר תקופה שאני רוצה לנסו להכין פיתות כמו בטאבון.
למה כמו? כי אין לי טאבון.
פשוט, אה?

אש יש לי.
בגז.
יופי
כבר משהו.

עכשיו צריך משטח שעליו אוכל להניח את עיגול הבצק לפיתה.
נו, באמת העני, מאיפה יהיה לך??
תגנזי את הרעיון.
מקסימום תשרפי במחבת.

מחבת?
משהו מתחיל לגרד לי בראש.
מחבת.
טפלון
הפוכה.
על האש

יש לי איך להכין פיתות כמו בטאבון.

אני מתלהבת מההברקה שלי.
מכינה בצק
2 קילו
שיהיה.
נעשה גם לחמניות שום על הדרך.

הבצק הבסיסי שאתן כבר מכירות רק מורידה בסוכר במקום 3/4 כוס רק 3 כפות.
מתפיחה.
תולשת פיסות בצק, מרדדת לעיגול [או עב"מ דומה] ומתחילה לשרוף.

מניחה מחבת טפלון הפוכה על להבה בוערת. נזהרת שהידית לא תיגע באש. רק שטחו של המחבת על האש.
מרססת טיפה שמן מתרסיס. רק בפעם הראשונה.
מחכה שיעלו אדים קצת, אות שהמשטח שלי חם מספיק.
מניחה בזהירות עיגול בצק. גולש רק מעט לדפנות המחבת.
לא מזיזה עין.
מחכה לראות בועות בבצק. מחכה עוד כמה שניות והופכת.
שורפת גם על הצד השני קצת.

כשהפיתה צלויה עם כתמים חומים ומרגישה אפויה היא מוכנה.
IMG_3153.JPG
מניחה על מגבת.
ועוברת לפיתה הבאה.
עורמת על מגבת.
IMG_3155.JPG

IMG_3156.JPG
כשאני מסיימת, אני מכבה את האש ו---צועקת
"יש פיתתתתתתתתתתתתתוותתתתתתת"

זהו
הם באים
טועמים
IMG_3154.JPG
תכיני עוד מחר.

[גילוי נאות- אל תשתמשו במחבת טפלון הכי טובה שלכם. לשלי לא קרה כלום. לקחתי סיכון על מחבת ישנה כי יש לי 2. לא אמרו לקרות לה כלום. אבל אני לא משלמת פיצויים]

מה שנשאר הכנסתי לשקית ניילון, קשרתי היטב ושלחתי למקפיא.
נפשיר מחר.

אהמ---
ומה קרה ללחמניות שום?
הייתי כל כך עסוקה עם הפיתות שהלחמניות בתבנית אחת מתוך 2 [10 לחמניות מתוך 20] נשרפו לגמרי.
[לא צילמתי, כדי שלא תתעצבו איתי]

הערה: הובא לתשומת ליבי וזו הערה חשובה ממש.
תחתית הסירים והמחבתות יש שפוסקים שהם טרפים כמו החצובות.
לכן- אל תשתמשו במחבת ישנה אם הגז שלכם חלבי ובשרי יחד ללא שאלת רב.
אפשר לייחד לזה מחבת חדשה שחלקה התחתון לא נגע בחצובות.

אצלי הגז רק בשרי.
כך שאין לי בעיה. ולכן גם לא עלה על דעתי הענין כלל
רק לא אוכלים עם חלבי.
תודה לניקית
@אמא ועוד.. על ההע[א]רה החשובה מאוד.

אולי מעניין אותך גם...

הצטרפות לניוזלטר

איזה כיף שהצטרפתם לניוזלטר שלנו!

מעכשיו, תהיו הראשונים לקבל את כל העדכונים, החדשות, ההפתעות בלעדיות, והתכנים הכי חמים שלנו בפרוג!

לוח מודעות

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!

תהילים פרק כה

אלְדָוִד אֵלֶיךָ יי נַפְשִׁי אֶשָּׂא:באֱלֹהַי בְּךָ בָטַחְתִּי אַל אֵבוֹשָׁה אַל יַעַלְצוּ אֹיְבַי לִי:גגַּם כָּל קוֶֹיךָ לֹא יֵבֹשׁוּ יֵבֹשׁוּ הַבּוֹגְדִים רֵיקָם:דדְּרָכֶיךָ יי הוֹדִיעֵנִי אֹרְחוֹתֶיךָ לַמְּדֵנִי:ההַדְרִיכֵנִי בַאֲמִתֶּךָ וְלַמְּדֵנִי כִּי אַתָּה אֱלֹהֵי יִשְׁעִי אוֹתְךָ קִוִּיתִי כָּל הַיּוֹם:וזְכֹר רַחֲמֶיךָ יי וַחֲסָדֶיךָ כִּי מֵעוֹלָם הֵמָּה:זחַטֹּאות נְעוּרַי וּפְשָׁעַי אַל תִּזְכֹּר כְּחַסְדְּךָ זְכָר לִי אַתָּה לְמַעַן טוּבְךָ יי:חטוֹב וְיָשָׁר יי עַל כֵּן יוֹרֶה חַטָּאִים בַּדָּרֶךְ:טיַדְרֵךְ עֲנָוִים בַּמִּשְׁפָּט וִילַמֵּד עֲנָוִים דַּרְכּוֹ:יכָּל אָרְחוֹת יי חֶסֶד וֶאֱמֶת לְנֹצְרֵי בְרִיתוֹ וְעֵדֹתָיו:יאלְמַעַן שִׁמְךָ יי וְסָלַחְתָּ לַעֲוֹנִי כִּי רַב הוּא:יבמִי זֶה הָאִישׁ יְרֵא יי יוֹרֶנּוּ בְּדֶרֶךְ יִבְחָר:יגנַפְשׁוֹ בְּטוֹב תָּלִין וְזַרְעוֹ יִירַשׁ אָרֶץ:ידסוֹד יי לִירֵאָיו וּבְרִיתוֹ לְהוֹדִיעָם:טועֵינַי תָּמִיד אֶל יי כִּי הוּא יוֹצִיא מֵרֶשֶׁת רַגְלָי:טזפְּנֵה אֵלַי וְחָנֵּנִי כִּי יָחִיד וְעָנִי אָנִי:יזצָרוֹת לְבָבִי הִרְחִיבוּ מִמְּצוּקוֹתַי הוֹצִיאֵנִי:יחרְאֵה עָנְיִי וַעֲמָלִי וְשָׂא לְכָל חַטֹּאותָי:יטרְאֵה אוֹיְבַי כִּי רָבּוּ וְשִׂנְאַת חָמָס שְׂנֵאוּנִי:כשָׁמְרָה נַפְשִׁי וְהַצִּילֵנִי אַל אֵבוֹשׁ כִּי חָסִיתִי בָךְ:כאתֹּם וָיֹשֶׁר יִצְּרוּנִי כִּי קִוִּיתִיךָ:כבפְּדֵה אֱלֹהִים אֶת יִשְׂרָאֵל מִכֹּל צָרוֹתָיו:
נקרא  2  פעמים
למעלה