קהילת הפרסום והקופירייטינג

פורום קהילת פרסומאים וקופירייטרים מהחברה הדתית והחרדית.
מנהלי הפורום: hershy sh, גבריאל פ.
להצטרפות לקהילת הפרסום, הקש כאן

פרסום וקופירייטינג >> תוכן מקצועי

הפקות דפוס

כל מה שקשור להפקות דפוס, הוצאת ספרים לאור וכדו'.
נושאים
8.6K
נושאים
8.6K
בימים האחרונים, ימי טרום בחירות לחוצים, וימי טרום בחירות יש-עוד-זמן-ארציות, הפורום רדום.
חס וחלילה.
כולנו ערים יותר מ-15 שעות ביממה,
אבל,
מה לעשות,
עסוקים במלאכתנו.

זה עם פרוש, זה נגד פרוש,
זה עובד בעצמו, וזה עובד לעצמו.

ובתוך כך, אני מוצא את הזמן לבטא את רגשותיי.

---

לפני כמה ימים עברתי במקום מוכר מאוד,
במיוחד לירושלמים שבינינו,
והחלטתי לצלם את החנות הזאת...
אם לא פרסמתם אף פעם,
ייתכן ואתם נמצאים במקום מרכזי,
ליד חנות פופולארית זו או אחרת,
ואף אחד לא שמע עליכם
אף אחד לא התעניין בכם.

צילמתי את חזית החנות ונכנסתי.
הרגשתי שאני מפריע.
בעל החנות ישב מופנם בפינתו
מול ספר תהילים פתוח וסיגריה 'טיים' בידו.
החנות מסודרת להפליא
בלי שקיות וואקום של סנו,
אין שם אפילו מזגן קטן.
'ונטילאטור' קראו לזה לפני עשרות שנים.
אי אפשר לקרוא לזה אפילו מאוורר.
אולי כן, אולי...
זקנו הצחור התנפנף קלות והוא,
כמו הגיח מתוך אגדה.
בדמיוני ראיתי אותו בגוונים של אפור,
סוגר את החנות הקטנה, עולה על העגלה
ופוקד על סוסו להתחיל בדרכו.
הוא רוכב בחזרה לביתו עם כמה רובלים
כדי לאכול פרוסת לחם
בצוותא עם אשתו.

לתומי שאלתי אותו למה הוא לא מפרסם.
למה הוא לא מסדר את חלון הראווה
ולמה הוא לא פותח את הסורגים שמקיפים את החזית שלו.
למה לא הכרתי אותו למרות שאני עובר שם כמעט כל יום,
ואיך זה שנחשפתי לחנותו רק אחרי שנתיים או יותר,
כשהחלטתי לחקור את התעלומה ולפזר את מסך הערפל סביבו.

פרנסה משמיים -הוא מלמל כשחיוך נמרח על שפתיו-
חיתנתי כמה ילדים ואין לי חובות ברוך השם.
אתה מכיר הרבה אנשים כאלה? זה סייעתא דשמיא.
יש כמה לקוחות שמכירים אותי ונכנסים מדי פעם לקנות משהו,
אני לא מחפש להיות מיליונר, אני שמח בחלקי.
יש לי ברוך השם זמן לשבת לקרוא תהילים וגם ללמוד קצת.
בבוקר אני פותח את החנות,
מסדר קצת את החנות ויושב כאן במהלך היום.
אולי ייכנס מישהו ואולי לא.
אני חושב שלא תבין - הוא אומר ושוב מחייך -
אני "מהדור של פעם".
אתה לא מאמין שיש עדיין אנשים שעובדים כמוני,
ששמחים בחלקם, שלא מחפשים כל הזמן לקוחות,
שישנים טוב בלילה,
שלא מחפשים להגדיל את החנות
ולגנוב קצת מהמדרכה כדי שיהיה יותר מקום בפנים...
אצלי כל הסחורה על המדפים,
ואולי בגלל זה יש כאלה שלא נחשפים אלי.

אני כאן המון שנים.
אני מאושר,
אני שמח.
עכשיו תן לי, בבקשה ממך יהודי יקר,
עלי לסיים את ספר התהילים
לפני שאצטרך לסגור.

ועל לקוחות? מי בכלל חושב?
מיותר לציין את ההתרגשות שאחזה בי.
לא באתי להציע לו דיל עסקי,
לא באתי למכור לו עיצוב לחלון הראווה.
באתי בסך הכול להתעניין,
לשאול איך הוא מצליח להתפרנס בשוק תחרותי כל כך,
בלי לפרסם, בלי לפתוח את התריסים של החנות.

חזרתי פתאום לתקופה של לפני השואה.
חזרתי אולי לתקופת הגמרא.
וכשיצאתי מהחנות וראיתי איפה אני נמצא,
נפלתי באחת אל המציאות, אל השגרה,
והכאב היה עצום.

האמונה התמימה הזאת,
הביטחון המלא הזה בבורא עולם,
הם אלה שעזרו לי לחצות את הכביש
ולהגיע אל מחוז חפצי.
כבוד משתתפי ומבקרי פורום פרסום ויח''צ.

א. ג. נ.

ראשית ברצוני להביע התנצלות עמוקה וכנה, על המעשה הנפשע אותו אני מבצע בעוד מס' דקות, אני הולך בלב קליל ומתרונן לדרדר את רמת הפורום המכובד שלנו לרמת פורום עיצוב גרפי ה''י..., אני רואה אתכם מתחלחלים, צובטים את עצמכם, קוראים לשכן לערוך לכם בדיקת ראיה ומחפשים בגוגל את המס' של 'עינית', אבל אני בכל העוז מכניס בדלת האחורית ובניגוד לכל הסיכומים שאלת יעוץ בנושא פרסום.

אמת, אני מבין שזה לא 'אין' לשאול שאלות פשוטות בפורום זה שכל תפקידו לכתוב פוסטים ארוכים, הגיגים, רסיסי מחשבות וחזיונות לילה, הפורום הזה נועד לעשות מסע יח''צ ברור ורם כ''א למיטיבו הוא, הפורום הזה הוא מקום לרמוז לתקציבאי במשרד המתחרה מה הסופרוויזר שלנו חושב עליו, ואיך הפלנינג שהמשרד השלישי בצעו נמוך... אבל ההכרח לא יגונה.

פשפשתי בעמודים האחוריים של הפורום וגילית משהו מדהים, פעם התיעצו כאן על מסעי פרסום זעירים, על משפטי קופי וקריאייטיב מוצלח, פעם העלו פרסום שעשית כדי לבחון אותו מהצד הפרסומי- היום מעלים קומפוזיציה של מפעל ליצור טונה בפורטוגל, פעם נהנו כאן ממודעה טובה של אנשי הפורום- היום בודקים את מי מיחצ''ן.

אבל אני הקטן השפל והנבוך צריך יעוץ בנושא זעיר ולא חשוב בכלל, אבקש מכולכם לחוס עלי ובין מלחמות דון קישוט בתחנות הרוח להתיחס במילה שניים גם עבורי.

תודה מראש.

בעוד דקה אעלה את השאלה.
כך הצליח משרד פרסום תל אביבי ומרוחק להפוך את המועמד לראשות עיריית י-ם, מאיר פרוש, מחרדי קיצוני ומרתיע לטוב-טוב הגמד שמשגע את החילונים

אליק מרגלית | 2/11/2008 17:20
המעלית במגדל הגבוה ביותר במזרח התיכון, הממוקם בגבול רמת גן ותל אביב, זינקה במהירות מאיימת לקומה ה~49. ביציאה ממנה הובילו אותי מסדרונות מנוכרים ומתועשים לדלת זכוכית כבדה ומבהיקה, שחצצה ביני לבין לבה המפמפם של חברת הייעוץ האסטרטגי "ספין".

ח''כ מאיר פרוש צילום: שימי נכטיילר

העושר ניכר בכל פינה, כיאה ליועצים אסטרטגיים שעשו הון מקמפיינים מוצלחים. העיצוב חדשני על גבול האקסטרווגנטי ומשופע במיטב האקססוריז שמשרד יכול לאחל לעצמו. רחוק שנות אור, ולא 60 ק"מ בלבד, מירושלים המתחרדת והצנועה.
אולם ריחוק זה הוא כאין וכאפס לעומת המרחק העצום הקיים בין בעלי החברה, יובל פורת, לאדם שהוא מריץ לראשות העירייה, ח"כ מאיר פרוש.
חברת "ספין" היא זו שאמונה, כאמור, על הקמפיין הייחודי של פרוש, אותו קמפיין ששינה את חוקי המשחק ברמה המקומית ואף הארצית, גם אם לרבים בעיר האיור של פרוש גורם לגיחוך קל, ובטח שלא לתמיכה בו.
פורת (33), איש שמאל לשעבר השייך לאותו מיליה שבו נהנה פרוש לחבוט מעת לעת, הוא האיש שאמור להמליך את חבר הכנסת, שהיה עד לפני חודש מועמד חסר סיכוי בסקרים, על נתיניו הירושלמים.
הדיסוננס המובהק בין חברת האסטרטגיה התל אביבית לפרוש מרתק את עולם הפרסום ואת הביצה הפוליטית המקומית. בינתיים החיבור עובד, אפילו טוב מאוד. פרוש, שהחל את הקמפיין כברווזון המכוער במקרה הטוב או כברווז צולע במקרה הרע, נוסק בזמן האחרון בסקרים.
ברקת, שנהנה לפני כמה חודשים מיתרון
מבטיח ביותר של 24 אחוז, נאלץ בשבועות האחרונים להציץ במראה, שם מתגלה זקנו של פרוש, קרוב הרבה יותר ממה שנדמה היה למועמד החילוני. ככה זה עם מראות.
גם אם פרוש לא יצליח במשימתו להכריז על הקמת שושלת הפרושים בעיר, מדובר עדיין באחד הקמפיינים המבריקים והחשובים שנעשו בשנים האחרונות. בראיון עם אבי הרעיון של הקמפיין האינטרנטי המאויר של פרוש, מגלה פורת כיצד הצליח להפוך את המועמד שישב על משבצת החרדי הגרוטסקי והמאיים לסנטה קלאוס חביב – וכשר, כמובן.
הוא משלנו
שלטון החרדים בעיר, שנראה לפני כחמש שנים כהתגשמות הסיוט החילוני, הוצנע כבר מתחילת הקדנציה של אורי לופוליאנסקי.

ראש עיריית ירושלים, אורי לופוליאנסקי צילום: פלאש 90

ראש העירייה נזהר שלא לטשטש את הסטטוס קוו העדין ממילא, ובעזרת סוללת יועצים אפילו הצליח לחבב עצמו על הירושלמים. רק אלוהים באמת יודע איך זה הצליח.
הסכם הרוטציה שנשלף מארכיונו של פרוש, שבו התחייבה סיעת דגל התורה לוותר על מועמד לראשות העירייה לטובת סיעת שלומי אמונים של פרוש, סלל את הדרך לחזרתו של לופוליאנסקי ל"יד שרה".
פרוש הפך למועמד שרבים אוהבים בעיקר לשנוא. מועמד שהסיכוי להזניק אותו לחיקו החמים של הקונצנזוס הוא בערך כמו הסיכוי להפוך את משה פייגלין ליו"ר הליכוד.
"זה אחד הקמפיינים היחידים שידעתי שאעשה עוד ששמעתי לראשונה על ההתמודדות", מגלה פורת. "אנחנו ב'ספין' רואים כחלק מתפיסת העולם שלנו חשיבות גדולה בקמפיינים לא שגרתיים, ואפילו קשים כמו במקרה של פרוש. אנחנו מעדיפים קמפיינים שנוגעים בלבה של החברה הישראלית".
החיבור ביניכם לפרוש הוא לא טבעי. אתם מגיעים מלב הליברליות החילונית התל אביבית, ואילו הוא מגיע מלב הקנאות הירושלמית.
"עוד לפני שפרוש ידע עלינו, כיוונו לשם. עד כדי כך שכאשר פנה אלינו גוף גדול בירושלים, עוד לפני שדיברנו עם פרוש ואנשיו אמרנו שיש לנו כבר התחייבות", מספר פורת. "המפגש הראשוני עם פרוש היה מרתק. הסתכלתי עליו כאיש מקצוע, כמובן, וגם תחת הכובע של אדם תל אביבי חילוני.
הקמפיין הזה נכון גם מבחינה ערכית. חשוב לי לעבוד עם אנשים מוסריים, ערכיים. אני לא פוליטיקאי, לעולם לא אעבוד עם אנשים פסולים, מושחתים ורעים. היה חיבור ראשוני טוב שהושג בעזרתו של דודי זילברשלג. ברמה האישית אני שואל את עצמי מה אני מרגיש, כי צריך להיות מחובר גם לתחושות, ולא רק לראש. פרוש הוא לא חרדי מחמד, הוא לא לופו וגם לא אריה דרעי. לופו התקבל בציבור, ודרעי, למרות הביקורת עליו, עובר מצוין בטלוויזיה והתקשורת אוהבת אותו.
כמובן, יש להוסיף לזה שאני תל אביבי חילוני, ואינטואיטיבית אני מרגיש פחות קרוב אליו מאשר למועמד חילוני שחווה יום~יום דומה לשלי. עכשיו, אני אדם די ביקורתי, אם ואני שואל את עצמי אם פרוש מתאים, אז כן".
באמת?
"בסופו של דבר הוא מסוגל, וזה ברור. פרוש הוא אחד הפוליטיקאים המשופשפים, המנוסים והביצועיסטים. אתה רואה שהוא בולדוזר, הוא יודע למנות אנשים טובים. להוביל את עיריית ירושלים זה לא להוביל את קריית אונו. אתה לא מנכ"ל, 90 אחוז מהתפקיד שלך זה להניע חקיקה בממשלה.
גם אני לא רוצה ירושלים חרדית, זה גם לא נכון לחרדים ואני מבין שזה לא מה שפרוש מבקש. הוא אמביציוזי ורוצה להירשם כראש עירייה מאוד מוצלח. הוא מבין באופן אותנטי שהוא יכול להצליח רק אם הוא יהיה מקובל על כולם. הסטטוס קוו לא מעניין אותו, כי הוא לא יפגע בו. זו לא בית"ר עילית, הוא מעוניין לעשות מהפכה אזרחית. הבעיה המרכזית היא בעיקר פסיכולוגית, כי הקריטריונים אמנם בעדו, אבל השאלה היא האם הוא משלנו או לא".
יד ביד עם המתנחלים
לא בכדי הלכו פרוש וראשי המטה שלו לפורת, בעוד שניר ברקת הלך על בטוח כשבחר בארתור פינקלשטיין, ליאור חורב ואייל ארד המנוסים והמתוקשרים. ל"ספין" היו הצלחות מוכחות בהיסטוריה הקצרה שלה, ולדברי פורת, האוונגרדיות והיצירתיות של החברה שלו הכריעו את הכף לטובתה.

יובל פורת צילום: ברקאי וולפסון

חברת "ספין" הוקמה ב~1999 בידי פורת ושותפו זיו ברנע. החברה עוסקת בייעוץ אסטרטגי לחברות וועדים גדולים, ובייעוץ פוליטי. "אנחנו לא משרד פרסום ולא משרד יחסי ציבור", ממהר פורת להסביר. ברנע שימש בעבר יועץ בכיר בכמה משרדי ממשלה, וניהל עמותה גדולה של מרצ.
פורת, שהכיר את ברנע מימי השמאל העליזים של מפ"ם ור"צ, עשה היסטוריה כשכבר בגיל 17 וחצי מונה כחבר במזכירות מפ"ם.
פורת שירת בגלי צה"ל ושימש עורך תכנית הבוקר. לאחר מכן השחרור המשיך בעולם התקשורת ועבר לעיתון "הארץ", שם עבד בתפקידי עריכה במשך כמה שנים.
כאדם שהסוציאליזם היה בעבורו דרך חיים, מפתיע לראות את חדירת הקפיטליזם לחייו, עם המשרדים המפוארים והדירה בשרתון סיטי טאוור, החליפות המוקפדות היטב ואספרסו משובח שהוא מכין בעצמו.
"אם אתה לא סוציאליסט בגיל 20, אין לך לב. אם אתה סוציאליסט בגיל 30, אין לך שכל", מנמק פורת את מנעמי חייו. אך לא רק בנושא זה נדרש פורת להסברים: חברת "ספין", שהוקמה כאמור בידי שני שמאלנים תל אביבים, הפכה לחברת המחמד של הימין.

אריאל שרון אי-פי-איי

לאחר שהצמד כבר התבסס היטב בקהילת העסקים התל אביבית, כשבאמתחתו ועדי העובדים של בנק לאומי ובנק ישראל וגופים כגון בנק ישראל, מינהל מקרקעי ישראל ועוד, הוא השתלט בהדרגה על הסמנים הימניים של המפה הפוליטית.
זה החל עם הקמפיין האגרסיבי נגד ההתנתקות, קמפיין שייזכר כהתקפה אישית על ראש הממשלה דאז, אריאל שרון, עם הסלוגנים "שרון קורע את העם" ו"תנו לעם להחליט". ב"ספין", בניגוד לגורמים הקודמים שייעצו למועצת יש"ע, הלכו על קו מיליטנטי, שהוביל את המתנחלים להתנגשות חזיתית עם המדינה.
הקמפיין, שנחשב בתחילה אפקטיבי, לא הצליח כמובן, אך פורת טען שההישגים היו רבים מהכישלון. לכך יש להוסיף את העובדה שהחיבור של "ספין" ליש"ע זכה ללא מעט מתנגדים, ובראיון ל"מעריב" ב~2005 אמר פורת כי "מהרגע הראשון חזינו שיהיו למהלך הזה השלכות עסקיות". הקמפיין הכתום שצבע את המדינה אמנם לא עצר את ההתנתקות, אך הצליח להגיע לכלל המגזרים בחברה הישראלית, והאימפקט היה עצום.

כמו כן, ב"ספין" מתגאים בכך שהפכו את גדעון סער למה שהוא היום -חבר כנסת בכיר בליכוד -כנגד כל הסיכויים. פורת מסביר שחלק מההצלחה נזקפת דווקא לעובדה שהם נתפסו כשמאלנים שמבינים את התקשורת ויכולים לדבר את השפה של השמאל.
אך ההצלחה הגדולה ביותר של החברה הייתה בבחירות האחרונות ב~2006. פורת וברנע הצליחו לקחת מותג כושל ועלום בשם "הגמלאים" ולהפוך אותו לדבר החם במערכת הבחירות, ולטרנד מבוקש גם בקרב הצעירים.
בקמפיין יצירתי ששילב את האינטרנט לראשונה בצורה יעילה, הצליחו ב"ספין" לגרוף שבעה מנדטים לגמלאים, באחד ההישגים המרשימים בפוליטיקה הישראלית. "היצירתיות היא לא כלי אלא ערך", משחרר פורת קלישאה המנסה להסביר את הצלחת החברה. "ביום שבו נרגיש אחרת נשלם פיצויים לעובדים ונעזוב. אנחנו עושים את עבודתנו מתוך תשוקה ואהבה למקצוע".
לשבור את הסטריאוטיפ
אז איך, למען השם, מפרקים מוקש ששמו פרוש? לפי פורת, מדובר בקצת יצירתיות ולא יותר. ראשית, אין תמונות של פרוש. לא צריך. רק קריקטורה של גמד טוב לב ולא מזיק. מין סנטה קלאוס מתוק כזה שקופץ מתוך ביצת "קינדר".

יובל פורת מפגין נחישות צילום: ברקאי וולפסון

"כשהתחלנו לעבוד על הקמפיין היו לנו כמה הנחות עבודה: קודם כול, סדר היום של הבחירות הוא אזרחי - דיור, תעסוקה, חזות העיר ועוד. דבר שני, התברר לנו גם, בעזרת סקרים וניתוחים, שהנושא הדתי-חילוני הוא לא הסיפור החשוב.
דבר נוסף הוא שהבוחרים מבינים שראש עירייה חרדי אינו אומר שהאינטרס החילוני לא עומד מול עיניו, וזו לא אמירה נאיבית", מסביר פורת.
"הבנו שיש לפרוש יתרון מול ברקת ברמת היכולת הביצועית שהאחרון לא מציג. להיות חבר כנסת זה לא סטארט~אפ, זה קשה. עם זאת, הבנו שיש בעיה ברמת הבטן והרגש. אם יש חרדי עם זקן ארוך, אנשים יאמרו 'עכשיו מגיע הדבר האמיתי'.
חשוב להבין שתחושות זה דבר משמעותי. הרי הכי קל להאמין למישהו שחי כמוך. כלומר, יש קושי אמיתי, או משוכה פסיכולוגית, לשבור את הסטראוטיפ, לגרום לשקשוק מחדש ולהחליף דיסקט. והנה, דווקא חרדי יכול לתת חדשנות, ניהול חכם ולבחון את הדברים בצורה עניינית. צריך לשבור את המסגרות ולהפסיק את הקלישאה שהחרדי הוא סקטוריאלי. הסיפור של פרוש דומה לברק אובמה".

וואו. זה בערך ההקשר הכי תלוש שאני יכול לחשוב עליו.
"הוא דומה. זו הפעם הראשונה שבה מתאפשר ללבנים להצביע לשחור, וזה מראה על התבגרות. אותה חדשנות נדרשת גם אצלנו. יצרנו קמפיין חדשני ביותר, ובכלל החדשנות היא חלק מרכזי בו. אנחנו מריצים את פרוש כמועמד פתוח וחדשני, שיודע לקבל החלטות מהירות ומודרניות, עם אומץ לב נדיר".
האיור הוא השוס של הקמפיין. לטוב ולרע.
"האיור הוא קריצה, חיוך והומור עצמי. יש מעט מאוד פוליטיקאים שיש להם את היכולת הזאת להומור עצמי".
פרוש הלך עם זה בקלות?
"הוא התלבט, הייתה לו הכרעה לא פשוטה. החרדים תקפו בהתחלה את האיור מטעמים מובנים. חשוב להבין שלא היה קמפיין פוליטי כזה בעולם שמשתמש באיור, וזה מעיד על פתיחות, בעיקר כשזה בא מחרדי.
אין לי ספק שבנימין נתניהו ואהוד ברק היו מסרבים לקמפיין כזה. פרוש רצה בהתחלה לקבל תגובות על הרעיון, אך הוא קלט אותו מהר מאוד. לדעתי בשל כך הוא זכה בלא מעט נקודות, וגם במגזר החרדי התלהבו בסופו של דבר".
ומה לגבי הבטחת הקמפיין ש"ירושלים תאהב את פרוש"? מה עומד מאחוריה?
"גם כאן יש שימוש בהומור עצמי. אחד הדברים שמאפיינים פוליטיקאים הוא חוסר בחוש הומור ובסרקזם. זה מאוד לא נכון, צריך לשבור חומות ולא להתלהם. ההבטחה בקמפיין היא בעצם 'אני אדאג שתאהבו אותי, מדובר בקדנציה ארוכה שתאהבו אותה ואותי'.
כלומר, פרוש לוקח אחריות על האהבה של הציבור ואומר 'אני יודע שלא כולם אוהבים אותי, אני מוכן לדבר על זה'. זו נקודה משמעותית וחשובה. השימוש במילה 'אהבה' אצל חרדי הוא משמעותי ביותר.
זו משמעות סמלית שנועדה להמחיש את זה שהוא זוכה לתמיכה מכולם, ולא ליצור תפיסה שציבור אחד הביס ציבור אחר. כמו כן, נעשה מאמצים לסכל את הניסיון לצבוע את ברקת כממלכתי ובצבע כתום. נציג את פרוש כבעל ניסיון אדיר ורקורד של עשייה. ברקת אופורטוניסט, ונוכיח שפרוש לא רק דיבר, אלא גם עשה".
כואב לקרוא זאת וגם מעצבן [אם נכון, ועד כמה שנכון, ואם לא] אבל:
המשך לאחר הציטוט
--------------------------
מתוך מגזין ביקורת התקשורת "העין השביעית"

השיווק הוא המסר - כשר אבל מסריח

מאת:
יובל בלנקובסקי

עיתונאים עובדים במקביל גם כיח"צנים, חברות מסחריות מאיימות על כלי תקשורת, פרסומאים מחרימים עיתונים. הגבול הדק ממילא בין פרסום לעיתונות רופף במיוחד בעיתונות החרדית

תוכנית האקטואליה היומית של מוטי לביא ב"רדיו קול חי", "המהדורה המרכזית", נחשבת אחת התוכניות הנשכניות ביותר בתקשורת החרדית. התוכנית, מספר לביא, נתונה ללחצים בלתי פוסקים מצד משרדי הפרסום. "משפטים כמו, 'אם זה עולה לשידור אנחנו מפסיקים את הקמפיין', או 'אם לא תעלו נושא מסוים נפיל לכם עסקה', הם חלק משגרת העבודה שלי", הוא אומר. "זה קורה המון במגזר החרדי. גורמים אינטרסנטיים מנסים לדחוף וגם להוריד אייטמים. זה מגיע לרמה כזאת שלפעמים כשאני מודיע בתחילת התוכנית על אייטם צפוי בהמשך, אני וכל אנשי המערכת מקבלים טלפונים שמנסים לגרום לנו לא לשדר את האייטם. לקח זמן עד שאנשים התרגלו לז'אנר חדש של עיתונות חרדית, עיתונות שאיננה 'מטעם' ושהקו המנחה שלה הוא העניין לציבור".
לביא מביא דוגמה לתופעה של משרדי פרסום המנסים להשפיע על התוכן העיתונאי בתוכניתו: "בשנת 2005 חברות הסלולר נלחמו על קבלת תו תקן מהרבנים (הכוונה למכשיר סלולרי שלא יהיה פתוח לשירותי תוכן אלא לשיחות יוצאות ונכנסות בלבד; י"ב). חברת 'מירס', שקיבלה ראשונה את ההכשר, עשתה קמפיין ברדיו שלנו. במקביל חשפתי במשך מספר תוכניות גילויים שהיו נגד חברת 'מירס'. בתוכנית אחת הראיתי כי גם המכשירים ש'מירס' משווקת ככשרים, פתוחים למעשה לשירותי תוכן ושהחברה אינה עומדת בסיכומים. השמעתי גם הקלטה של אברך ששואל את אחד הרבנים האחראים על כשרות הסלולריים אם עליו לעזוב את חברת 'פלאפון' ולעבור ל'מירס', או שהוא יכול לחכות עד שחברת 'פלאפון' תקבל גם היא הכשר. התשובה של הרב היתה שהוא יכול לחכות. משרד הפרסום 'גל' איים בהפסקה של קמפיינים נוספים אצלנו, אבל האייטמים שלי שודרו במלואם. מבחינתי, מדובר באינטרס של הציבור שלי, לא יכול להיות שמפני שאני חרדי אני אהיה שבוי בידי 'מירס' ולא פתוח לתחרות מצד כל החברות".
אריה פרנקל מפרסום "גל" אומר בתגובה: "ידידי מוטי לביא, כנראה בגלל עומס העיסוקים שלו בנושאים שעומדים על סדר יומו של הציבור בישראל, לוקה בשכחה קשה ואני מיצר על כך. בתקופה שמוטי לביא עסק בנושא 'מירס' במהדורה המרכזית ב'רדיו קול חי', 'מירס' עדיין לא עלתה בקמפיין פרסומי. לא היה על מה ללחוץ ואיך ללחוץ. כל המצוי בשיטות העבודה שהנהיג פרסום 'גל' בעולם הפרסום החרדי יודע כי קיימת בתוך המשרד הפרדה מוחלטת בין אגף הפרסום לאגף יחסי־הציבור. בקשרי התקשורת עוסק האגף ליחסי־ציבור ללא תלות בפרסום - לטוב ולרע".

לביא מונה רשימה ארוכה של גופים, גם גופים מסחריים וגם גופים ציבוריים כמו עיריית ירושלים, שניסו להשפיע על האופי החדשותי של תוכניתו ולהפעיל לחצים באמצעות איום בשלילת תקציב הפרסום שלהם. מפרסומים הזולגים החוצה מדי פעם ומשיחות עם עיתונאים ואנשי פרסום חרדים, מצטיירת תמונה של איומים ולחצים כחלק בלתי נפרד משגרת היחסים שבין משרדי פרסום חרדיים לבין גופי התקשורת המגזריים. אם בתקשורת החילונית, לחצים להורדת כתבת תחקיר מצד מפרסם גדול ייעשו ברמז, בתקשורת החרדית הם ייעשו בגלוי. לביא טוען שהוא מקבל גיבוי מלא ממנכ"ל הרדיו שלו, עידו ליבוביץ, ושסוד ההצלחה של תוכניתו הוא היכולת לספק חדשות אמיתיות. אבל מה המצב בכלי תקשורת חרדיים אחרים? ובכלל, האם היחס בין עולם הפרסום לבין כלי התקשורת במגזר החרדי שונה מהיחס ביניהם בציבור הכללי? יגאל רווח, הבעלים של משרד הפרסום "אפיקים", אחד משלושת משרדי הפרסום הגדולים למגזר החרדי, טוען כי הפערים הולכים ומצטמצמים: "העיתונות החרדית מפגרת בכמה שנים אחרי העיתונות הכללית. קל יותר לקבל יחסי־ציבור בעיתונות החרדית, או להעביר קומוניקט בלי שיבדקו אם מה שכתוב בו נכון ומה הערך החדשותי שלו, אבל זה הולך ונהיה קשה יותר. העיתונות החרדית עדיין לא מספיק עצמאית, אבל היא בדרך, רואים שינוי גדול לטובה, העיתונות יותר נושכת ויותר חזקה".

עד לפני שנים ספורות היו שני העיתונים המפלגתיים היומיים "יתד נאמן" ו"המודיע" יחידים בשטח. בשנים האחרונות הצטרפו אליהם מספר רב של שבועונים חרדיים קטנים יותר כמו "בקהילה", "במשפחה" או "בשעה טובה". השבועונים החדשים פונים לחלקים ספציפיים יותר בתוך המגזר החרדי, כשהמכנה המשותף לכולם הוא הבעלות המסחרית עליהם, להבדיל מזו המפלגתית של היומונים. רמת המחויבות של השבועונים החדשים לעסקנים, לרבנים ולעולם האידיאולוגי של הציבור החרדי נמוכה יותר מזו של העיתונים הוותיקים. לעומת זאת, מחויבותם לציבור הקוראים שלהם הולכת וגדלה ואיתה גם הרצון להפריד בין תכנים שיווקים לבין תכנים חדשותיים ולעמוד בסטנדרטים של אתיקה עיתונאית. גם משרדי הפרסום לא יכולים להרשות לעצמם "חרם" תמידי על גוף תקשורת, שכן למרות המספר הגדול של העיתונים החרדיים (כ־15), כל אחד מהם פונה לפלג ספציפי של המגזר החרדי, ומפרסם שלא רוצה לוותר על פנייה לאותו פלג ייאלץ במוקדם או במאוחר לפרסם בעיתון הסורר. המפרסמים גם לא יכולים להתעלם מהכוח העצום שיש לעיתונים "מטעם", שהם גם הנפוצים ביותר במגזר. "בשביל הקורא החרדי יש למה שמתפרסם בעיתון ערך מוסף", מסביר אריה פרנקל מפרסום "גל". "כשהוא קורא מודעת פרסומת באחד העיתונים היומיים, אצל כל קורא חרדי נמצאת בתת־המודע הידיעה כי כל מוצר שמופיע בעיתונות החרדית הוותיקה הוא מוצר כשר, הן מהבחינה האידיאולוגית והן מהבחינה הציבורית. הקורא יודע שהוא יכול ללכת עם המוצר ברחוב בלי שישאלו אותו יותר מדי שאלות, כי הוא חלק מהנורמה של הציבור החרדי".
רווח מנסה להסביר את היחס בין גופי התקשורת החרדיים לבין משרדי הפרסום: "אחד ההבדלים הגדולים בין משרדי הפרסום החילוניים לבין משרדי הפרסום החרדיים הוא שלכל משרד פרסום חרדי יש מחלקת יחסי־ציבור פנימית. אתה אמור לתת ללקוח שלך תקשורת שיווקית משולבת. אתה בו־בזמן גם מנסח לו מודעות ומפרסם אותן וגם דואג לעמוד מול העיתונאים ולהעביר קומוניקטים לתקשורת ולדברר את החברה שאתה מפרסם. העיתונות החרדית עדיין חלשה, אין פה "ידיעות" או "מעריב" שהם גופים עצמאיים וחזקים שיכולים לקבל את הפרסום ישירות. בעיתונות החרדית הכל נעשה דרך משרדי הפרסום של המגזר".

פרסום פסקי הלכה התומכים בקניית מוצרים או מתנגדים להם היא תופעה רווחת בעולם הפרסום החרדי. הרבנים, והעסקנים שפועלים סביבם, משפיעים על כל תחומי החיים בחברה החרדית, גם על משרדי הפרסום ויחסם לתקשורת. כך נוספת לארסנל הטענות והמענות של משרד הפרסום, המנסה להשפיע על הסיקור של המוצר שהוא מקדם, הטענה כי מדובר במוצר שישנה גם חשיבות הלכתית בקידומו. בשיטת "הכל לשם שמים", גבולות האתיקה העיתונאית נפרצים בקלות והאיומים והלחצים נחשבים אמצעים לגיטימיים. אחד המאבקים הגדולים בשנה האחרונה בין החברות המסחריות המתחרות על נתחים בשוק החרדי התחולל סביב שיווקו של נייר טואלט.

איור: רות גוילי
יזם חרדי, שהקים חברת טואלט בשם "שניב", פרסם בעיתון "המודיע" מודעת תמיכה של "ועד הרבנים לענייני השבת". המודעה קראה לציבור החרדי לרכוש דווקא את נייר הטואלט של "שניב" ולא את זה של היצרניות הגדולות כמו "סנו" ו"חוגלה", משום שרק נייר הטואלט של "שניב" הוא נייר שייצורו אינו כרוך בחילול שבת. "סנו", שב־2005 היתה המפרסמת הגדולה ביותר בציבור החרדי, נפגעה מהפרסום. בענף הפרסום והעיתונות של הציבור החרדי מספרים על לחצים כבדים שהפעילה "סנו" על העיתון בעקבות הפרסום. במסדרונות "המודיע" לא התלהבו לדבר על הלחצים והסתפקו באמירות מעומעמות: "שמעתי בעקיפין שמדובר על כך", אמר אחד מבכירי העיתון. התגובה הרשמית של "המודיע" היתה: "הדברים התנהלו בהתאם לרוח העיתון וכללי ההלכה. העיתון מפנה את תשומת הלב של קוראיו לכל מי שקיבל את אישורם של הרבנים". ואכן, משום שלכל עיתון חרדי ישנה התחייבות בלתי כתובה לפרסם כל גילוי דעת של רב הנמנה עם המגזר שאליו הוא פונה, נאלצה "סנו" לגייס לטובתה את ההכשר היוקרתי, בד"ץ העדה החרדית, שפרסם מודעה הקובעת כי גם היצור של נייר הטואלט של "סנו" אינו כרוך בחילול שבת.
רווח, שמשרד הפרסום שלו ניהל את הקמפיין של "סנו", אומר כי אכן היתה סערת רגשות ב"סנו" לאחר פרסום המודעה המתחרה. "באופן טבעי יש לחץ; גם במגזר הכללי יש לחץ. 'סנו' המשיכה לפרסם לכל אורך התקופה בעיתון 'המודיע'. היא בהחלט ניסתה לגרום לכך שיבהירו את הצד שלה בעולם העיתונות".

תופעה נוספת שרווחת בתקשורת החרדית היא עיתונאים המשמשים גם יועצי תקשורת, דוברים, או עובדים במשרדי פרסום. כך, למשל, דודי זילברשלג הוא מו"ל העיתון "בקהילה" ובמקביל גם הבעלים של משרד הפרסום "קשרים". "משרד הפרסום שלי היה פעם אחד הדומיננטיים", אומר זילברשלג, "מזמן כניסתי לעיתונות, המשרד עוסק בייעוץ אסטרטגי בלבד, בגלל הזיקה שבין בעלות על מדיה ופרסום. העיתון מרבה לתת שבחים לשונאי ולצלוב את ידידי ואני חי עם זה בשלום".

בנוסף לזילברשלג ישנם כמה עיתונאים בכירים שעוסקים גם ביח"צנות, כמו למשל מנחם גשייד מ"המודיע" שמשמש כדובר של הרב פירר, אריה זוסמן מ"יתד נאמן" שמשמש גם כדובר מועצת מודיעין עילית, ובצלאל קהאן, גם הוא מ"יתד נאמן", שמשמש כיועץ התקשורת של ראש העיר ביתר עילית. "אני לא כותב על ביתר עילית ובייחוד לא על ראש העיר יצחק פינדרוס, שאני מייעץ לו", אומר קהאן. "אני לא נוגע באף ידיעה שיש בה ניגוד אינטרסים, אלא משאיר אותה לאחרים. אנחנו חברים על בסיס אישי עוד לפני שהוא נתמנה לראש עיר, וממילא הוא איש מפלגת "דגל התורה" שעומדת מאחורי העיתון שבו אני עובד, כך שהוא זוכה ממילא לתמיכת העיתון. אני מודע לכך שזה לא לחלוטין אתי, ואני לא רוצה להישמע כמטיח איזושהי ביקורת על תנאי השכר בעיתונות החרדית, אבל הם יכולים להיות יותר טובים. אני מסתכל על העבודה שלי כיועץ תקשורת כאילוץ. יש לא מעט עיתונאים חרדים שעובדים בעבודה נוספת, חלקם ביחסי־ציבור או כקופירייטרים במשרדי פרסום חרדיים".
גשייד מסביר שהנוהג מקובל על העורכים. "המערכות יודעות מראש ונותנות הסכמה לגבי כל גוף שאנו מייצגים". הוא מסביר גם שלכל חברה מנהגים משלה. כך עיתונאים המשמשים משני צדי המתרס הם, לדבריו, "תופעה ייחודית לעיתונות החרדית, כמו שבעיתונות החילונית ישנה תופעה שלא קיימת בעיתונות החרדית: עיתונאים שמשתתפים בפרסומות. למשל, יאיר לפיד ובנק הפועלים או גבי גזית שעושה קמפיינים ברדיו". זוסמן מסביר כי "ככתב מדיני ב'יתד נאמן' אין שום סתירה בין עבודתי בעיתון לבין הייעוץ התקשורתי שאני מעניק".
שי הורביץ, הבעלים של משרד הפרסום ויחסי־הציבור "נטו" הפונה למגזר החרדי, מנסה להסביר את התופעה: "לפני עשר שנים ואחורה, מקצוע העיתונות נחשב לא מכובד בחברה החרדית, והיה מקובל לכתוב ידיעות בשם עט. אז היה מאוד מקובל לפנות לכתב ולבקש ממנו לנסח פרוספקט בתשלום או לכתוב מאמר פובליציסטי שתומך באינטרס מסוים, לחתום עליו בשם עט ולקבל תשלום. כיום העיתונות הפכה למקצוע מכובד יותר, אבל עדיין השכר הנמוך בעיתונות גורם לעיתונאים לעסוק גם ביחסי־ציבור. סיבה נוספת היא שהעיתונות החרדית היא עיתונות צעירה ועדיין לא גיבשה לעצמה סטנדרטים אתיים".
היותה של העיתונות מקצוע שאינו מכובד דיו, תגמול מקצועי נמוך והעדר מסורת אתית מגובשת הם נתונים שיכולים להשתנות, אולם ההבדל האחרון בין העיתונות החרדית לכללית שמונה הורביץ, נראה כטבוע בה מעצם הגדרתה: "העיתונות החרדית היא עיתונות מחנכת", הוא אומר, "בעיתונות החרדית מקובל להתערב בתוכן העיתונאי בגלל שיקולים ערכיים והלכתיים. אותו הרגל יוצר מקום גם לאנשי הפרסום ולעסקנים לנסות ולהשפיע על אופי הידיעות בעיתון".

יובל בלנקובסקי הוא דוקטורנט ליהדות באוניברסיטת פוסטדאם

http://www.the7eye.org.il/articles/Pages/article6603.aspx

---------------------------------------

המשך: אבל קצה הקרחון בתקשורת החילונית נחשף במלא מערומיו בפרשיית כלבוטק-זוגלובק
כשפיטרו בכיר בפרסום על אמירה שלקוח גדול מזוגלובק לא היה חוטף זאת, וכו'

קשה לי להאמין שמי שמצוי בברנז'ה לא ידע על המצב החלוני לפני כן ואם כן נשאלת השאלה
הכיצד ולמה כל אנשי התקשורת החרדיים המצוטטים בכתבה לא יכלו לדברר אותנו טיפה יותר טוב שלא לדבר על לשחק לידיים שלהם? מבחינה דתית ומבחינה מקצועית!
במדור שיווק ופרסום של ר. גיל ביתד נאמן פורסמה ידיעה מעניינת.
יש לי מזל שאחותי יודעת להקליד בשיטה עיוורת, כי לא היה סיכוי שהייתי מקליד את כל זה לבד.
חיפשתי את המודעה, מצאתי אותה וצינזרתי מילה. תהנו.

-----

שערוריית פרסום חוצה גבולות

חברי הנהלת איגוד חברות הפרסום, שבשבוע שעבר דיווחנו כי יהפכו למגשרי סכסוכים בענף הפרסום התככן והאנטי מוסרי (ואשרינו שיש לנו קודים אחרים...) לא נשארו מחוסרי עבודה לאורך זמן. שערוריה חדשה זומנה להם מאגף משרדי הפרסום והיא מוציאה מונח חדש לעולם: השד הפרסומי.
האם בחירת פרסומאים ישראלים המתמודדים בתחרויות בינלאומיות מבוססת על שיקולים אנטישמיים גזעניים? במקאן אריקסון ישראל לפחות סבורים שכן. המשרד התמודד בתחרות הגולדן דראם הנחשבת על תואר "סוכנות השנה" וזכה במקום שני בהפרש של נקודה בלבד. איבוד הכתר על חודו של קול הכעיס אותם מאד ונבע לדבריהם משיקולים לא טהורים חדורי שנאה לאומנית. המחאה שלהם, כמו כל איש מקצוע, הפכה במהרה למודעת דאבל גדולה. היא פורסמה בעיתון תחת ההצהרה הברורה: אנטישמים. נקודה. המרמזת בציניות על גזילת התואר במחי נקודה על רקע אנטישמי מובהק.
הפרשה יכלה להסתיים בכך, לולא החליט משרד פרסום מתחרה לגלגל אותה הלאה וללבות את האש חזק יותר. מה הניע את שלומי אבנון מבעלי משרד הפרסום שלמור אבנון עמיחי כששלח את המודעה לאחד משופטי התחרות בחו"ל? קל לשער שלא מצפון מוסרי ויושר אישי. נראה שלא יכל לעמוד בפיתוי על ההזדמנות לנגח את המתחרים הכבדים שלו. לטענתו, הפניה הגיעה דווקא מהשופט הסלובני ולא הייתה יוזמתו האישית. כל כוונתו הייתה לצאת נגד מה שהוא מכנה ההומור הרע במודעה שעושה שרות רע עוד יותר למדינה עם היסטוריית שואה. אם ציפה לנזיפה חמורה או אפילו להדחת מקאן מהתחרות על הרקע הזה, הרי שטעה. השופטים דווקא התייחסו לסיפור בהומור ולא עשו עניין כמתבקש. אבל הם בודאי לא ישכחו את הסגנון הדורסני של הפרסומאים בישראל, שהגיע לאחרונה כמעט לנקודת האל חזור.
תלחץ עכשיו, תתקדם!

ראיתי את הבאנר הזה באחד האתרים החרדיים והתלהבתי. לאן אפשר להתקדם עם ההגבלות של ועדת הרבנים לענייני תקשורת? האם יש מכשירים חדשים? הייתי חייב ללחוץ על זה. ולחצתי. רציתי להתקדם.

נפתח חלון חדש על שם מקאן, סלקום, מוטורלהK1. ואני רואה נוקיה. העכבר מטייל בחלון ומנסה ללחוץ על משהו. מזרח מערב ימינה ושמאלה, שום דבר. אין חדש. חיפשתי כתובת אינטרנט לפרטים נוספים, שום דבר. חיפשתי אולי מספר טלפון לבירורים - אפילו מס' כשר לא היה. גורנישט. אני לא מצליח להבין איך זה אפקטיבי ובשביל מה לבזבז תקציב פרסום שמיועד למגזר החרדי, לכאלה שקונים מכשירים כשרים - באינטרנט.
מישהו יכול להסביר את זה?
כולנו היינו בעברינו הלא רחוק. ילדים עם רעב בעיניים.
כולנו חיכינו לעיתון הילדים של יום שישי,
או לזרקור של רביעי..
כשבגרנו קצת גילינו את הפרסמואים שחשבו במיוחד עלינו, "גזרו את האריזות, שלחו בדואר, בואו לתחנת האיסוף, קבלו צלחת מעופפת, פינג פונג, יו יו, או שאולי תזכו בפרס הראשון-- קורקינט!!!"
כן,
כולנו במוקדם או במאוחר היינו קוראים נאמנים וקהל יעד נלהב למפרסמים.
לאט לאט, במקביל להבשלת שכלינו הבנו את הקסם שבפרסום.
את העוצמה שבעיתונות הכתובה והמודפסת באלפי עותקים.
השאיפה לעמוד בצד השני של המתרס. ולהשפיע על קובץ הדפים האלו שמבקרים בכל כך הרבה בתים בישראל הלכה והתגברה, הלכה והתברגה בנו, עמוק.
מאותה תקופה הגדרנו את עצמינו בעלי זיקה לפרסום, עניין בפרסומאים. ואולי אפילו מצאנו את עצמינו כאשר העמודיים השמאליים בעיתון קורצים לנו יותר מעמודי ימין עמוסי הטקסט הרציף.
כל אחד מאיתנו והמסלול שלו.
יש מאיתנו שאפילו נגעו בקסם כפרנסה.
כאשר אנו מקבלים סכום כסף ממישו בשביל משו מאד מסוים הפרסום הוא כבר מזמן לא משחק ילדים ולא חלום וורוד. הוא מטלות ברורות שצריכות להביא בעקבותן קבלות.
רק ש...
לעיתים האהבה לעולם הקסום והעוצמתי הזה, מקלקלת את השורה.
ברגע קטן של חשבון נפש איזה אנחנו ייטה את הכף, יילד מולהב או איש מקצוע קר ושקול?

...
המשבר העולמי והמיתון שבפתח מביאים תמיד גם ירידות בתקציבי הפרסום. בעוד במשרדי הפרסום הגדולים מדברים על צעדי חיסכון, עבור המשרדים הקטנים המיתון שבפתח הוא סכנת קיום של ממש.

"ההבדל העיקרי בין משרדי הפרסום הקטנים לגדולים בעת משבר הוא שהגדולים יכולים לקצץ בשכבות השומן שיש להם. לקטנים אין רזרבות להוריד, וכל קיצוץ מאיים על המשך תפקודו של המשרד", מסביר פרסומאי ותיק שהיה בעבר שותף במשרדי פרסום קטנים. בעוד משרדי הפרסום הגדולים מנהלים תקציבים של מיליוני שקלים בשנה, כמו רשתות קמעונאיות גדולות, חברות סלולר ותקשורת - תקציבי הפרסום המנוהלים במשרדים הקטנים מצומצמים בהרבה, וכך גם היכולת להרוויח מהם. במילים אחרות, בדרך כלל הלקוחות הקטנים פונים למשרדים קטנים - בעיקר כדי ליהנות מיחס אישי, שאותו לא יקבלו במשרד גדול. "המפרסמים הקטנים חיים מהיד לפה. משבר פיננסי, מיתון עמוק, מצב ביטחוני קשה - גורמים לעצור את הפרסום, ולמשרדים הקטנים המטפלים בהם אין ברירות - הם נאלצים לחתוך בבשר החי".

אחת האפשרויות שעומדות לפני משרדי פרסום קטנים כדי לצלוח את המשבר הנוכחי ואת המיתון שעומד בפתח היא התמזגות עם משרדים אחרים. בשנים האחרונות לא מעט משרדי פרסום קטנים במגזר הכללי חברו למשרדים אחרים. אם שני משרדים קטנים רוצים להתייעל, מיזוג עשוי ליצור הזדמנות טובה, המהלך חוסך בכוח האדם, כי עכשיו אין צורך בשתי מחלקות של פלנינג, קריאייטיב או כל מחלקה אחרת. אין צורך להחזיק שני סטודיו, וכמובן חוסכים בעלות החזקת משרד.

העיתנות הכללית, כך נראה, פסימית מתמיד. אך שאלת השאלות היא האם המיתון ישפיע גם על ענף הפרסום החרדי הרווי בעיתונות וכלי תקשורת? האם בתקופה הקרובה נראה מקומונים קורסים ומשרדי פרסום נסגרים, או שמא המיתון רק יגביר את תעשיית הפרסום?
ובכלל, האם שייך, לדעתכם, לראות גם במגזר החרדי מיזוגים בין משרדים קטנים?

אולי מעניין אותך גם...

הצטרפות לניוזלטר

איזה כיף שהצטרפתם לניוזלטר שלנו!

מעכשיו, תהיו הראשונים לקבל את כל העדכונים, החדשות, ההפתעות בלעדיות, והתכנים הכי חמים שלנו בפרוג!

לוח מודעות

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!

תהילים פרק כה

אלְדָוִד אֵלֶיךָ יי נַפְשִׁי אֶשָּׂא:באֱלֹהַי בְּךָ בָטַחְתִּי אַל אֵבוֹשָׁה אַל יַעַלְצוּ אֹיְבַי לִי:גגַּם כָּל קוֶֹיךָ לֹא יֵבֹשׁוּ יֵבֹשׁוּ הַבּוֹגְדִים רֵיקָם:דדְּרָכֶיךָ יי הוֹדִיעֵנִי אֹרְחוֹתֶיךָ לַמְּדֵנִי:ההַדְרִיכֵנִי בַאֲמִתֶּךָ וְלַמְּדֵנִי כִּי אַתָּה אֱלֹהֵי יִשְׁעִי אוֹתְךָ קִוִּיתִי כָּל הַיּוֹם:וזְכֹר רַחֲמֶיךָ יי וַחֲסָדֶיךָ כִּי מֵעוֹלָם הֵמָּה:זחַטֹּאות נְעוּרַי וּפְשָׁעַי אַל תִּזְכֹּר כְּחַסְדְּךָ זְכָר לִי אַתָּה לְמַעַן טוּבְךָ יי:חטוֹב וְיָשָׁר יי עַל כֵּן יוֹרֶה חַטָּאִים בַּדָּרֶךְ:טיַדְרֵךְ עֲנָוִים בַּמִּשְׁפָּט וִילַמֵּד עֲנָוִים דַּרְכּוֹ:יכָּל אָרְחוֹת יי חֶסֶד וֶאֱמֶת לְנֹצְרֵי בְרִיתוֹ וְעֵדֹתָיו:יאלְמַעַן שִׁמְךָ יי וְסָלַחְתָּ לַעֲוֹנִי כִּי רַב הוּא:יבמִי זֶה הָאִישׁ יְרֵא יי יוֹרֶנּוּ בְּדֶרֶךְ יִבְחָר:יגנַפְשׁוֹ בְּטוֹב תָּלִין וְזַרְעוֹ יִירַשׁ אָרֶץ:ידסוֹד יי לִירֵאָיו וּבְרִיתוֹ לְהוֹדִיעָם:טועֵינַי תָּמִיד אֶל יי כִּי הוּא יוֹצִיא מֵרֶשֶׁת רַגְלָי:טזפְּנֵה אֵלַי וְחָנֵּנִי כִּי יָחִיד וְעָנִי אָנִי:יזצָרוֹת לְבָבִי הִרְחִיבוּ מִמְּצוּקוֹתַי הוֹצִיאֵנִי:יחרְאֵה עָנְיִי וַעֲמָלִי וְשָׂא לְכָל חַטֹּאותָי:יטרְאֵה אוֹיְבַי כִּי רָבּוּ וְשִׂנְאַת חָמָס שְׂנֵאוּנִי:כשָׁמְרָה נַפְשִׁי וְהַצִּילֵנִי אַל אֵבוֹשׁ כִּי חָסִיתִי בָךְ:כאתֹּם וָיֹשֶׁר יִצְּרוּנִי כִּי קִוִּיתִיךָ:כבפְּדֵה אֱלֹהִים אֶת יִשְׂרָאֵל מִכֹּל צָרוֹתָיו:
נקרא  2  פעמים
למעלה