יום רביעי כג כסליו.
מתנצל על מה שכתבתי לפני רגע. איפה היינו?
גדעון האב בית הלך להילחם באציו, אני חיכיתי במסדרון עד שמויישה מהכיתה שלי הגיע אליי. עכשיו אני צריך לכתוב לכם את ההמשך.
זה לא הוגן.
כאילו, אני מודה שזו אשמתי, עשיתי טעות כשהתחלתי לכתוב את היומן הזה. לא חשבתי שאני עושה טעות כמובן, ההתחלה של הכתיבה תמיד מלהיבה ומעניינת. הבעיה זה ההמשך.
אתם רוצים לדעת איך נפתרו כל מיני בעיות שנקלעתי אליהם בימים הקודמים, בעיות שמבחינתי כבר הייתי שוכח את קיומם. אתם רוצים סוף טוב, איך אני יכול להבטיח לכם סוף טוב? ברור שבסוף יבוא המשיח אבל עכשיו, בעולם הזה, הסוף לא תמיד נראה טוב, גם אם הוא לטובה. לא נדבר על זה שאתם בוחנים אותי כל הזמן, תוהים לעצמכם אם יש במה שאני מספר משהו לא הגיוני, משתמשים במושגים כמו ז'אנר ופיתוח דמויות על קטע קצר מסיפור החיים שלי. כל זה כמובן אם אתם קיימים, אם מישהו יקרא אי פעם את היומן הזה וישרוד עד לסוף, זה לא שהוא מתפרסם באיזה שהוא מקום.
מצד שני, אני כבר התחלתי, אז אני מחוייב. אני לא רוצה לכתוב עכשיו את ההמשך, אבל אני גם לא רוצה לגדול להיות אדם שלא מקיים את ההבטחות שלו.
אז אולי אני לא אכתוב על עצמי, גם ככה לא עשיתי כלום.
נכתוב סיפור אחר, את הסיפור של מויישה.
מויישה וויספיש הוא ילד כמו כולם.
הוא אוהב לחם עם שוקולד ושביום שישי מסיימים מוקדם,
(וגם לחמניה עם שוקולד או סתם שוקולד לבן.)
אבל למויישה היה קושי שעשה אותו עצוב, בכיתה הוא לא הרגיש אהוב.
צחקו עליו ולא דיברו איתו בכלל,
והאמת שזה היה לו כלל לא קל.
-טוב, אני מפסיק עם החרוזים האלה. גם כי הם לא טובים כל כך, וגם כי זאת סתם דרך ליצור אשליה של קלילות, כדי שהמבוגרים שכותבים סיפורים כאלה יוכלו להתעלם מהרובד הכואב יותר של הסיפור. זה כמו לכתוב על סירופ אנטיביוטיקה "בטעם וניל שילדים אוהבים!!" ולהוסיף ציור של דובי.
לענייננו:
מויישה מצא את עצמו מתרגל לשבת לבד, אפוף אומללות, ולבלות את זמן ההפסקה שלו בבהייה בחבורות הילדים המתגודדות לקבוצות ברחבי הכיתה. כמה שהוא רצה להיות כמוהם.
מדי פעם הוא השתעשע במחשבה על איך להיות כמוהם. הוא הוסיף הקשבה לבהייה שלו בחבורות הילדים, וניסה להבין איך להיות מצחיק כמו אלחנן, או טוב בכדורגל כמו אלחנן, או חזק כמו אלחנן, או מדהים כמו רפאל.
(זה הוא חשב עליי, לא אני. אני עכשיו סתם קול שקוף ברקע).
אם רק הייתי מצליח להתקבל לחבורה או לנצח בכדורגל, חשב מויישה ,
הכל היה שונה. אבל בכדורגל הוא תמיד התבלבל, ואף חבורה לא רצתה לקבל אותו.
יום אחד, בחודש כסליו, משהו קטן קרה: הארנק של מויישה נעלם. רוב הילדים היו עצובים אם היה נעלם להם הארנק, אבל מויישה קיווה שהארנק לא סתם נעלם, אלא נגנב. הוא רצה להיות האחד שימצא את הגנב ויציל את חבריו מאובדן הארנקים שלהם.
נראה מי יחרים אותי אז, הוא חשב.
ולכן, כשהוא קיבל מכתב מילד מסתורי בחבורת ילדים, הוא לא חשב פעמיים: וקיים אחר כל ההוראות שהיו בו.
ההוראות היו פשוטות: לקחת את השעון של רפאל, שכלל מכשיר הקלטה, ולהחביא אותו בחדר של אב הבית שהיה החשוד המרכזי. מויישה עשה את תוך רגע. הוא לקח את השעון של רפאל בזמן שהוא ישן, ביקש לשתות והלך לחדר הריק של גדעון, אב הבית. החדר היה ריק והמפתחות היו מונחות על השולחן. הוא הניח את השעון בתוך אחת המגירות ואפילו עשה חיפוש קצר אחר הארנקים, שלא היו שם.
לא נורא, הוא חשב,
הילד המסתורי ששלחת המכתב יעשה את שאר העבודה.
במקום כלשהו בליבו הוא האמין שהילד המסתורי הוא רפאל בעצמו, ושהמשימה המסתורית היא מבחן האם מויישה מתאים להצטרף לחבורה שלו. ככה החלק של גנבת השעון יהיה הרבה פחות מביך בסוף הסיפור.
הכל היה מושלם, והוא תכנן לרוץ בסוף השיעור למקלט, לחכות לילד המסתורי, אבל אז הגיע אלחנן.
"מה זה המפתחות האלה וויספיכס?" הוא קרה, שולף אותם מידו של מויישה "קנית מחסן?"
"תן לי אותם" מויישה ליחשש, אבל אלחנן התעלם ושם את התיק על כתיפו.
"אני מאחר לאוטובוס" הוא אמר למויישה והלך.
מויישה אפילו לא ניסה לרדוף אחריו. הוא ישב על המדרגות במסדרון והרגיש מובס.
לבסוף הוא קם.
אסביר לילד המסתורי מה קרה, הוא חשב,
ואני רק מקווה שהוא לא ישנא אותי לעולמים ויוציא אותי מהחבורה שלו לפני שנכנסתי.
(כן, כל פעם שאני כותב מה שמויישה חשב זה בדיוק מה שהוא חשב באותם רגעים. איך אני יודע את זה? אני לא. אני סתם מנחש בהצלחה.)
אבל וחפוי ראש, מויישה הלך באיחור לכיוון המקלט, עד שהוא שמע קול התייפחות של ילד בגילו.
זה היה רפאל, אחד הילדים שמויישה רצה להיות כמוהם, והוא נשען על הקיר ובכה, שלושה ארנקים בידו.
אולי זה באמת היה מבחן, חשב מויישה, ובקול הוא אמר: "גנבו לי את המפתחות של המחסן אז אני לא יכול להחזיר לך את השעון" רפאל לא ענה, ומויישה ניסה עוד משפט: "מצאנו את הגנב של הארנקים?"
"אין גנב" יצאו בלחש המילים מפיו של רפאל.
מויישה שמח שהוא צדק ושזה באמת היה מבחן, אבל הוא עדיין לא הבין למה רפאל בוכה.
הוא הביט על המסדרון הריק והחשוך. זה לא היה מקום נעים, והוא כמעט דמיין שהוא שומע קולות מאבק, אבל לא היה שום דבר שאמור לגרום לילד רגיל לבכות, אלא אם כן...
מויישה נזכר שרפאל יוצא לפעמים מהכיתה כי 'צפוף' לו, יכול להיות שהוא סובל מקלסטרופוביה?
כנראה שכן, החליט מויישה.
(הוא טעה כמובן, אבל תתעלמו. אני סתם קול שקוף עכשיו.)
משהו השתנה במויישה באותו רגע. המראה של ילד מוצלח יותר נואש לעזרתו גרם לקולו להתחזק מעט כשהוא אמר "בוא רפאל".
"אתה...חייב...לצאת..מכאן..." רפאל מלמל אליו.
"ולהשאיר אותך בוכה? אתה בא איתי". ובנימה מרגיעה הוסיף "אני לא מספר לאף אחד שבכית".
רפאל לא היה מסוגל לזוז (ספציפית את זה אני באמת יודע) ומויישה משך את ידו והוליך אותו כל הדרך, כמו שמוליכים עיוור.
הוא המשיך גם כשרפאל התכווץ מפני ריח שהזכיר קצת עשן, והוא אפילו ניסה לדבר עם רפאל ולהרגיע אותו כשהוא רעד לקול שניתן היה לדמיין כיריות.
כשהם יצאו לחצר ורפאל עדיין עמד כמו נציב מלח, מויישה כמעט נכנע. השער כבר היה נעול מזמן ומויישה לא היה מספיק חזק כדי להרים את רפאל מעבר לגדר.
"רק נגיע לשוטרים ששם, רפאל" הוא אמר בטון מרגיע כשראה שלושה שוטרים יושבים בפלאפל שבהמשך הרחוב וסועדים את ליבם "הם בטח יודעים מה לעשות עם קלסטרופובים".
לשמחתו של מויישה, זה עבד. משהו במראה השוטרים העיר מעט את רפאל. הוא טיפס על הגדר במהירות, ורץ לכיוון השוטרים.
"היי רפאלי!" קרא שוטר שזקנו מלוכלך בטחינה.
"הוא בוכה מאז שמצאתי אותו לבד במסדרון" הסביר מויישה המתנשף "אתם יודעים מה לעשות?"
"כן, אני יתקשר לאבא שלו" אמר שוטר שקם באמצע לעיסת צ'יפס "איזה מסדרון?"
מויישה ידע שאבא של רפאל מתנדב במשהו שקשור למשטרה, התפוח לא נופל רחוק מהעץ.
"בתלמוד תורה שלנו, שם". הוא הצביע "תוכלו לעזור לו מכאן?"
"כן ילד, אתה יכול ללכת". אמר השוטר השלישי.
מויישה נופף בידו לרפאל והלך.
בבוקר יום המחרת הוא קם לתלמוד תורה בהרגשה אחרת. הוא כבר הבין שגם לילדים אותם הוא החשיב כמוצלחים ממנו יש חולשות ושלא כל הנוצץ זהב. יותר מכך, הוא גם ראה שיש לו דברים טובים אותם הוא יכול לתת לחבריו. אולי, הוא העז לחשוב, היום הזה, או היום שאחריו, או אחריו, או אפילו עוד כמה ימים, יהיה היום שחייו ישתנו.
הסוף
אבל זה לא היה הסוף. אני ואתם יודעים את זה.
לפעמים סופרים כותבים רק את החלק שנוח להם, ופה הייתה נקודה מאוד נוחה לסיים את הסיפור: מויישה עבר תהליך עם עצמו ומבחינתו כולם היו שמחים.
אולי זה נכון.
אולי עדיף לוותר על מה שמויישה לא ידע.
אולי לא צריך לכתוב על זה ששניים מהשוטרים רצו מיד לכוון התלמוד תורה, שולפים אקדחים, ושהשוטר השלישי שהתקשר לאבא שלי החזיק אותי כדי שלא ארוץ אחריהם.
אולי אין טעם לתאר את זה שצרחתי ובכיתי ונאבקתי עד שהצלחתי להשתחרר ממנו.
אולי עדיף לא לספר על היריות ששמעתי עד שהשוטרים צעקו שהאויב נוטרל.
אולי לא נכון להתעכב על זה שהשוטר השני ניסה למנוע ממני להגיע אל גדעון בזמן שהראשון גהר מעליו.
ואולי את הרגעים שאחרי אני לא יכול לכתוב גם אם תרצו, כי התעלפתי כשראיתי את הדם.