אסטרטגיה דורשת יצירתיות או לא? - אתגר להתנסות

• הוסף לסימניות
יש לנו אשכול שכן שמתאר את האסטרטגים והפלנרים כמו שעמיתיהם ממחלקת הקריאטיב אוהבים לומר: מחלקת הגריאטריה. נכון שבתמורה הפלנרים מציירים את אנשי הקריאטיב כמעופפים חסרי תקנה שיותר הורסים מאשר מועילים, אבל ודאי שהאמת היא איכשהו באמצע.

אני יודעת שכולם אוהבים יותר דוגמאות ואתגרים, ואני מביאה אחת בטשטוש כל פרט מזהה.
הנה דוגמה המבוססת על מקרה משולחן העבודה. נראה מי יכול להביא כאן פתרון יצירתי או לא יצירתי.

חנות של מוצרי חשמל. אתם מכירים פרסום של חנויות כאלה? כולם מדברים על הצורך במקררים בערב חג, על מחיר זול, מפרסמים מבצעים או מדברים על איכות, שירות, הובלה עד הבית, טכנאים משלהם, אחריות כפולה ומשולשת.

יש חנות אחת קצת מוזרה. הם עבדו פעם כנראה עם מישהו חכם שידע שצריך בידול. הוא גם ידע לומר שהרבה מאוד מאלה שקונים מוצר חשמלי גדול, כמו מקרר למשל או מכונת כביסה, חשוב להם שהם גם יתאימו למראה של החדר - המטבח למשל.
אז הם תפסו את הנישה הזו והיתרון הזה והלכו איתו רחוק רחוק רחוק (שוב - טשטשתי המון פרטים, אתם לא אמורים להכיר חנות כזו). הם מעסיקים מעצבי פנים כמוכרים ומסוגלים לעצב לך את המטבח מחדש. ואם תרצו - לעשות גם נגרות על הדרך.

שנים כבר הם מפרסמים את החנות שלהם. ברמה ארצית. ולמרות שיש להם באמת בידול מבריק - איכשהו זה לא נכנס מספיק למודעות של האנשים או שזה לא מוביל להעדפה, בכל מקרה - זה לא עובד כמו שהם חשבו שזה אמור לעבוד, ואפילו לא כמו שהם חשבו כשהם פחדו שזה לא יעבוד.
מה עכשיו עושים?

אני חושבת שצריך המון יצירתיות כדי לדעת איך בכלל להסתכל על הסוגיה הזו ומאיזה כיוון בכלל לנסות לתקוף אותה. ולא רק בגלל שהיא מוזרה כל כך או בגלל שיש פה אסטרטגיה קיימת שלא כל כך צלחה.

אל תשכחו שהמטרה איננה לשנות אסטרטגיה או להיכנס לדילמות אחרות. צריך פתרון כאן, עכשיו, שמחר נתחיל להריץ אותו ומחרתיים הוא יביא תוצאות.

אני אתן אח״כ הצצה לתהליך ואכתוב גם מהו הפתרון המוצע, שבעזרת השם יביא לתוצאות נפלאות. אבל לפני זה מזמינה אתכם לנסות את כוחכם, ולבדוק איזו אונה פועלת בחשיבה הזו.

לתשומת לב, האתגר מחולק ל-2: חלק ראשון - איך לזהות מה הבעיה. חלק שני - לפתור אותה.

בהצלחה,
לאה בלוי

• הוסף לסימניות
אני חושבת שקודם כל - יש צורך להמחיש את היתרון לקונה הפוטנציאלי - ולכך קשורה מחלקת הקריאייטיב - מה שיקפיץ ללקוח את התועלת העתידית להיות לו.
וכן לגרום לו לרצות את ההתאמה המושלמת לחדר, כלומר לתת פתרון לשאלות: מה רע באיך שחיינו עד עכשיו? למה להוציא כסף על כך?
לדעתי, הבעיה היא גם בכך שהם מעסיקים מעצבי פנים כמוכרים, ולא כמשהו בליגה- שיש לשלם עליו. לדעתי עליהם לגבות תשלום עבור שירות העיצוב, ולו דמי רצינות פעוטים, וכאן יש יתרון נוסף שהלקוחות ירגישו שנותנים להם בזול - [בהנחה שזהו עיקרון חשוב ללקוחות.]
דבר נוסף - מכיון שהם מפרסמים את עצמם לכאורה בכמה תחומים שונים: מכירת מכשירי חשמל + עיצוב פנים + נגרות - והם לא ממש ממוקדים, עליהם להציג את כל התחומים האלו כאחד בצורה שהלקוחות יפנימו שלא שייך בלי זה. ולא כעוד משהו ועוד ועוד...

• הוסף לסימניות
לא כתבת למה זה כשל?
זה נשמע די מגניב ואפי' יכול לעבוד. השאלה איפה הכשל. האם זה משהו בתהליך? או בכלל בלוגיקה?

• הוסף לסימניות
1. הבעיה היא שה"בידול" הזה עונה לבעיה שאנשים לא ממש חווים אותה או לא מודעים אליה.
2. צריך ליצור לאנשים את הצורך, אולי באמצעות תמונה של רכב (כן רכב!) תקוע בתוך מטבח, או משהו כזה, שישדר את הבעייתיות במוצר חדיש/יוקרתי/זול/מתקדם ככל שיהיה, אבל לא משתלב בעיצוב המטבח הביתי.
אני לא קופירייטר, אבל משפט כמו "מרצדס מרצדס, אבל לא בתוך המטבח שלי..."

אני מבין שהעסק שלהם זה למכור מכשירים. לא העיצוב שאינו אלא גימיק...

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י park;1070768:
לא כתבת למה זה כשל?
זה נשמע די מגניב ואפי' יכול לעבוד. השאלה איפה הכשל. האם זה משהו בתהליך? או בכלל בלוגיקה?

למי פונה שאלתך?

• הוסף לסימניות
1. הבעיה היא שה"בידול" הזה עונה לבעיה שאנשים לא ממש חווים אותה או לא מודעים אליה.
2. צריך ליצור לאנשים את הצורך, אולי באמצעות תמונה של רכב (כן רכב!) תקוע בתוך מטבח, או משהו כזה, שישדר את הבעייתיות במוצר חדיש/יוקרתי/זול/מתקדם ככל שיהיה, אבל לא משתלב בעיצוב המטבח הביתי.
אני לא קופירייטר, אבל משפט כמו "מרצדס מרצדס, אבל לא בתוך המטבח שלי..."

אני מבין שהעסק שלהם זה למכור מכשירים. לא העיצוב שאינו אלא גימיק...

האם הצבת הרכב במרכז פרסומת שמכוונת למכשירי חשמל ביתיים - לא תגרום לאנשים לחשוב שמוכרים כאן רכבים? האם אנשים יקלטו בשניות את המסר הרצוי?

לדעתי, צריך לקבוע איזושהיא קביעה בשטח, שכלל לא יהיו ללקוחות שאלות.
אתם נהנים מהמקרר, ואנחנו דואגים להתאמה!
כלומר: אתם צריכים מקרר, זו עובדה! וצריכים התאמה שלו לחדר, גם כן עובדה!! השאלה רק מי יביא את מה....

אמא אומרת לילדים שלה: וואו, השעה 1:00 בצהריים!! אני מחממת את האוכל ואתם אוספים את המשחקים. (זה מתקבל יופי!!)
לעומת זאת, אמא אחרת: וואו, השעה 1:00!! מי רוצה לאסוף את המשחקים?? (אני לא..... ואני לא שיחקתי ולא פיזרתי ולא ולא ולא....)

לסיכום, עדיף לקבוע עובדות ולא לשאול שאלות.....

• הוסף לסימניות
park
חלק מהאתגר הוא לבדוק מה כשל איך ואיפה. אפשר להשתמש בכלים מתמטיים או יצירתיים כפי רצונכם.

הסיבה שבחרתי את הסיפור הזה דווקא, הוא בגלל שכמעט כל אחד פה הוא קהל היעד, כך שמאוד קל להביא תובנות מהשטח בלי עזרה של ראיונות עומק או קבוצת מיקוד. ומי שרוצה לעשות משהו כזה באופן חובבני כדי לפתוח ראש, יכול בשמחה. אבל באמת שלא צריך.
גם מי ששאל רק את עצמו שאלות כלשהן, כדאי שיציין מה הן היו - כדי שנראה איך איתר את נקודת הכשל.

והנה יש לנו כבר כמה כיווני חשיבה שמסמנים כשל ומביאים פתרון.
אגב, בשיווק כמו בכל תחום אחר - אין דרך אחת בלבד שהיא נכונה, נסו להתפרע בדרכים מגוונות ותצליחו...

• הוסף לסימניות
אם אכן זה קונטספט שיכול לעבוד.
אני חושב שכן אז ככל הנראה הבעיה היא בפרסום. (אסטרטגיה) והייתי בודק קודם את הפרסום של החנות.
איך פרסמו מה פרסמו וכו' האם פרסמו נכון את הקונספט האם פנו לקהל היעד הנכון. לאחר שהיה לי את הפרטים האלה הייתי יכול לבדוק האם אכן זה הכשל.

• הוסף לסימניות
יש לשים לב שהפניה צריכה להיות לנשים, או לאמהות, יותר מלגברים. מכיון שלהן הכי חשובה האסטטיקה וההתאמה.

כמו: תנו למקרר להרגיש בבית. תנו לאמא להרגיש במטבח.

קנה מקרר- תעצב לה מטבח מושלם.

• הוסף לסימניות
הם פרסמו תמונה של מטבח יפהפה לעומת מטבח לא יפה, וכתבו איזו כותרת שמדברת על העיצוב והשירות המשלים. בודי טקסט סטנדרטי עם משפטים כמו: חשוב לכם שהבית יהיה גם יפה, גם איכות בלי להתפשר על העיצוב, אנשי מקצוע מהשורה הראשונה, מובילים אמינים, וכאלה.

פריסת מדיה נרחבת. אין בעיה תקציבית.

• הוסף לסימניות
לדעתי הבעיה שלהם היא עוד שלב אחד קודם.
הבידול שהם יצרו לעצמם כנראה לא מספיק משכנע את הציבור.
כאשר צרכן קונה מכשיר חשמלי הוא בדר"כ רוצה משהו שהוא ידע שהוא מסודר ל-20 השנים הבאות בלי שום כאבי לב מהמכשיר הנ"ל ובלי לראות טכנאי.
לא מכירה הרבה אנשים שמה שבעיקר מדבר אליהם זה המראה החיצוני של המכשיר החשמלי, לרוב אנשים מסתפקים בלבן או במטלי אפילו אם המטבח שלהם בצבע ירוק או סגול. כי מה שחשוב במוצרי חשמל זה הטיב.
יעידו האשכולות הנפתחים חדשים לבקרים בפורום איש את רעהו בנוסח: "תנו המלצות על מקרר / מכונת כביסה / תנור". לא שמתי לב אף פעם שמשהו ציין באשכולות הנ"ל את מראהו החיצוני של המכשיר כנקודה לטובתו או לרעתו.

ואם הם בכל זאת רוצים לשמור על נקודת הבידול הנוכחית שלהם?
שישקיעו בקהל יעד מאוד מסוים, צעירים יצירתיים ועשירים, טרנדיים, גרים בדר"כ בערים מסוימות ובשכונות מסוימות, לא משתמשים ישירים במוצרים (מנהלת משק הבית שלהם היא זאת שסובלת...), לא אכפת להם לפרנס את הטכנאים.

ואם אכן המוצרים שלהם הם מהחברות הגדולות ולא נופלים באיכות שלהם ממוצרי החשמל ה"רגילים", אז שיכניסו את הנקודה הזאת חזק למודעות הציבור. איך? עד כאן היתה פעילה האונה השמאלית שלי, עכשיו צריך להפעיל את הימנית.

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י פוינט ק גת;1070831:
לדעתי הבעיה שלהם היא עוד שלב אחד קודם.
הבידול שהם יצרו לעצמם כנראה לא מספיק משכנע את הציבור.
כאשר צרכן קונה מכשיר חשמלי הוא בדר"כ רוצה משהו שהוא ידע שהוא מסודר ל-20 השנים הבאות בלי שום כאבי לב מהמכשיר הנ"ל ובלי לראות טכנאי.
לא מכירה הרבה אנשים שמה שבעיקר מדבר אליהם זה המראה החיצוני של המכשיר החשמלי, לרוב אנשים מסתפקים בלבן או במטלי אפילו אם המטבח שלהם בצבע ירוק או סגול. כי מה שחשוב במוצרי חשמל זה הטיב.
יעידו האשכולות הנפתחים חדשים לבקרים בפורום איש את רעהו בנוסח: "תנו המלצות על מקרר / מכונת כביסה / תנור". לא שמתי לב אף פעם שמשהו ציין באשכולות הנ"ל את מראהו החיצוני של המכשיר כנקודה לטובתו או לרעתו.

ואם הם בכל זאת רוצים לשמור על נקודת הבידול הנוכחית שלהם?
שישקיעו בקהל יעד מאוד מסוים, צעירים יצירתיים ועשירים, טרנדיים, גרים בדר"כ בערים מסוימות ובשכונות מסוימות, לא משתמשים ישירים במוצרים (מנהלת משק הבית שלהם היא זאת שסובלת...), לא אכפת להם לפרנס את הטכנאים.

ואם אכן המוצרים שלהם הם מהחברות הגדולות ולא נופלים באיכות שלהם ממוצרי החשמל ה"רגילים", אז שיכניסו את הנקודה הזאת חזק למודעות הציבור. איך? עד כאן היתה פעילה האונה השמאלית שלי, עכשיו צריך להפעיל את הימנית.

כשקונים מקרר חשוב גם הגודל.
אפשר למשל - בואו לקנות מקרר ענק שמגדיל את המטבח - בעזרת שירותי עיצוב הפנים המוצעים.

תודה על האשכול המעניין.

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י חיוך;1070839:
כשקונים מקרר חשוב גם הגודל.
אפשר למשל - בואו לקנות מקרר ענק שמגדיל את המטבח - בעזרת שירותי עיצוב הפנים המוצעים.

תודה על האשכול המעניין.

שרותי עיצוב הפנים שלהם יקבעו ללקוח את מידות ארונות המטבח שלו?
בין אם מדובר במטבח קיים ובין אם במטבח מתוכנן, אני אישית הייתי מעדיפה יעוץ של מעצבת חיצונית, מהם אני מחכה למקצועיות בתחומים אחרים.

• הוסף לסימניות
הפרסום הינו בנאלי ורגיל.
פה מדובר על קונספט חדש שצריך להטמיע בתוך האוכלוסיה.
יש אוטומטית שאלות שעולות שצריך לענות עליהם ולגרום לאנשים שמחפשים את השירות הזה לעבור אליו בבטחה.
השאלות שהיו עולות לי.

1. למה אני רוצה את הדבר הזה.
2. איך זה עובד? ומה הם רוצים ממני?
3. מה האיכות של הדבר היפה הזה?
4. כמה זה עולה לי?

1. המוצרים החשמלים שמתרבים כבר מזמן הפכו גם לרהיט. יעידו ע"כ תנורי הבילטאין ומיקסרים במהדרות מוגבלות של כל מיני מעצבים,
הגיע הזמן גם להשתמש בו בחכמה, וכמו כל פריט מעוצב או לא מעוצב אבל בבית מעוצב שיקבל את המיקום ואת ההשלמה למראה הכללי של הקונספט של הבית.

2. באה חברה שהבינה צורך זה ולקחה את המוצר החשמלי צעד קדימה ומשלבים אותו במטבח הקיים או הרצוי תוך שימוש מושכל בעיצוב והתאמת מיקום כדי לעבוד נכון במטבח בצורה הנוחה (מיקום המקרר והכיריים וכו') ובצורה הכי יפה ומושכלת.

3. הדבר שכנראה מטריד את רוב צרכני מוצרי החשמל זה האיכות. כאן חובה להודיע שאיכות הכלים אינה נפגעת ומקבלים בנוסף ליופי את האיכות המקסימלית. (אולי אפילו שירות אחריות לאיזה 100 שנה :))

4. זה תלוי בתמחור לאיזה קהל יעד לפנות (אנשים שמוכנים לשלם הרבה בשביל שירות מסויים, אנשים שרק יוסיפו סכום מסוים סביר, אנשים שרק יואילו בטובם להכנס לחנות זו במקום חנות אחרת בגלל שירות זה.)

• הוסף לסימניות
לדעתי בידול מהסוג הזה לא מעניין כל אדם מן המניין. קבוצה מאד מצומצמת (במיוחד בציבור החרדי) מגיעה לרמה כזו של קניית מקרר ובעקבותיו שיפוץ המטבח מתחילה...

במידה וזוהי המטרה שלהם-הבידול מהסוג הזה ניתן לחשוב על כיונים כאלו לדוגמא:
יתנו תחושה שהיקר לבסוף נהיה זול (יכניסו עוד קבוצה לקטגורית הלקוחות שלהם)
לדוגמא: כל שנה ישנם אנשים המשפצים את דירתם לקראת החגים וכד', ניתן לעשות דיל משתלם של שיפוץ כולל מכשירי חשמל (- חיסכון בקניה במקום אחד), בהתאמה מלאה למטבח, ניצול המקום באופן מקסימאלי ללא התפשרות על מראה שירות ואיכות. תינתן אפשרות לבחירת המעצבת וכד' כיד הדמיון

זהו. אין לי מושג איזו אונה פעלה פה...:eek:
תודה רבה על השיתוף :)

• הוסף לסימניות
הכשל:
אני חושבת שהכשל מונח בזה שלא פנו בפרסום לקהל היעד הנכון. ולכן גם הפרסומות לא נגעו בקהל יעד הזה.
הפתרון:
קהל היעד שלהם זה ללא ספק העשירון העליון.
לעשירון העליון חשוב מאוד שיכירו במעמד זה שלהם.
על כן היה צריך להיכנס לראש שלהם ולחשוב מה ידבר אליו? מה יגרום לו לרצות או יותר נכון להרגיש חייב לקנות את הדבר הזה.
לדעתי (בלי לחקור אנשי מעמד העליון :cool:) צריך לנגן לו על מידת הייחודיות (במילים אחרות הסנוביות).
כל ה"high society" קונים את זה...
לא להראות מטבח יפה ולא יפה. כי להם המטבח ממילא יפה. ולא יזדהו עם הצורך לשפר המראה ההוא.
אבל משהו כמו: יש יפה. ויש X
יש מטבח מעוצב. ויש מטבח עם מקרר מבית x
או: "משפחת x מרחוב Y התקדמו לחברת Z"

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י חיוך;1070776:
אני הייתי נמנעת מלהציב מכונית במקום מקרר, אנשים לא מתעמקים, יראו מכונית - יעברו הלאה.. אם כבר הייתי משתמשת ברעיון זה לפרסם מכונית, עם משפט כמו: שנים מדברים עליו במטבח על כוס קפה / בדיונים, הגיע הזמן לשחרר אותו לכביש... או משהו בסגנון....

.

סליחה על ההתערבות, אני בכלל לא מהמחלקה של הפרסומות קרטיב או ארטיק, איך שתקראו את זה.
אבל כמעיין במודעות, לראות מרצדס בתוך המטבח מסקרן ומרתק הרבה יותר, בפרט עם התוספות "מרצדס מרצדס - אבל לא במטבח שלי', מאשר המשפט שנשמע די נדוש 'שנים מדברים עליו וכו''.

כך נראה לענ"ד.

בכבוד רב

יוסף הלוי

• הוסף לסימניות
לדעתי יש פה מספר בעיות מי שצריך מקרר לא ירצה לשנות את המטבח על הדרך כי זה ממש לא על הדרך
הם אמורים להשקיע בפרסום על המוצרי חשמל ולא בדברים הנלווים במיוחד שהדברים הנלווים העלות שלהם יכולה לשלש אם לא יותר את המחיר של המקרר
יוצא שאת המקרר לבד הם לא שווקו כי מי שרוצה מקרר לא ירצה בגלל זה לשנות את המטח
וגם למי שירצה כן לשנות את המטבח זה לא משכנע לקחת מעצב שיעצב מטבח בשביל למכור לך מקרר זה מוזיל את עיצוב המטבח שהוא אמור להיות יותר יוקרתי ונחשב ממקרר
זה כמו אדם שמוכר ריפוד לרכבים והוא אומר לך תבחר ריפוד ואני יתאים לך רכב שיוכל להתאים לריפוד שבחרת
הפתרון
שיהפכו להיות מעצבי מטבחים שבנוסף גם מוכרים מוצרי החשמל והשיווק יתמקד על העיצוב וההיתרון שהם גם כוללים מוצרי חשמל

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י gila;1071002:
הכשל:
אני חושבת שהכשל מונח בזה שלא פנו בפרסום לקהל היעד הנכון. ולכן גם הפרסומות לא נגעו בקהל יעד הזה.
הפתרון:
קהל היעד שלהם זה ללא ספק העשירון העליון.
לעשירון העליון חשוב מאוד שיכירו במעמד זה שלהם.
על כן היה צריך להיכנס לראש שלהם ולחשוב מה ידבר אליו? מה יגרום לו לרצות או יותר נכון להרגיש חייב לקנות את הדבר הזה.
לדעתי (בלי לחקור אנשי מעמד העליון :cool:) צריך לנגן לו על מידת הייחודיות (במילים אחרות הסנוביות).
כל ה"high society" קונים את זה...
לא להראות מטבח יפה ולא יפה. כי להם המטבח ממילא יפה. ולא יזדהו עם הצורך לשפר המראה ההוא.
אבל משהו כמו: יש יפה. ויש X
יש מטבח מעוצב. ויש מטבח עם מקרר מבית x
או: "משפחת x מרחוב Y התקדמו לחברת Z"

העשירון העליון לא קהל היעד לדעתי.
אני עוקבת אחרי מדורי אדריכלות שעוסקים בעשירון העליון ושם תכנון המטבח, כמו שאר הבית, נעשה מאפס על ידי אדריכל-צמרת עם משרד גדול ונחשב שמנהל את הפרוייקט, וזה כולל גם התאמה של מוצרי החשמל, כולל הזמנה מיוחדת מחו"ל אם צריך.
אנשי העשירון העליון לא הולכים בעצמם לחנות מוצרי חשמל בעצמם, פנסית ככל שתהיה, ובוודאי שמתחת לכבודם לקבל ייעוץ חינמי ממעצבים בחנות. הם מפקידים את תכנון ועיצוב הבית בידי אדריכל ידוע שם שאפשר להשוויץ שהוא תכנן את הבית מאפס, וככל שזה עלה יותר, כך יותר טוב.

• הוסף לסימניות
במחשבה שניה ניתן לפנות לקהל היעד של מעצבי פנים.
חנות כזאת יכולה להיות מתנה למעצבי הפנים ואדריכלים,
הם מעצבים מטבח וזה חלק מהעיצוב שלהם. וגם אספקה של תנורים מעוצבים במיוחד. עם שירות שמתאים להם בול. וכן יש להם אמירה לשוכר השירותים שלהם. אם מישהו שוכר מעצבת פנים זה כבר מעיד על החשיבות שמקדיש לעיצוב ועל מוכנות להשקיע. ואם היא אומרת שבשביל המטבח היא צריכה תנור דלקוליין בעיצוב כפרי פוסט מודרני, וכו וכו' אז הלקוח יקנה.
ולפעמים יש להם כבר את אפשרות רק להגיש חשבון. ואז אין ספק שאם הם לא בעלי הבית והם צריכים לקנות את מוצרי החשמל הם לא יחשבו פעמיים ויקנו בחנות זו וימליצו בכל פה על כך.
ובנוסף בד"כ מדובר בעסקאות חבילה של מספר מוצרי חשמל כי כשמזמינים מעצב פנים זה בד"כ לדירה חדשה או שיפוץ מסיבי וצריך קניה של מוצרי חשמל של מטבח שלם.

פרוגבוט

תוכן שיווקי
פרסומת

פוסטים חדשים שאולי לא קראת....

הכותרת לא באה להתריס היא באה להדגיש מצב
ולא לא באתי לומר שאבא או אמא עם ילד או שניים זה לא אתגר
אבל שימו לב
בעוד אתם בונים על ההורים לרוב פסח ולכן מכשירים פיסת שיש קטן לפינת קפה. מדף במקרר. ובארון
כי מילא רוב החג נהייה אצל ההורים
ההורים והרווקים בבית קורעים את עצמם [תזכרו זה לא היה כזה מזמן]
כן אמא שלך לא נחה כבר 3 שבועות

להפוך בית שלם 100+ מטר של ארונות כיורים שולחנות מטבח סלון כיסאות מזווה מיטות
לכשר לפסח
לאפשרות שאתם וילדכם הסתובבו בחופשיות עם מצה ואפיקומן שסבא קנה
לא נכנסתי להוצאות המטורפות שקצת עוברות לידכם. למה שתקנו מצות יין או חסה או נייר כסף לציפוי המטבח
ושוב לא בהאשמה ולא בטרוניה אלא כנתון מציאותי
אז זו''צ יקר קצת שימת לב
לפרגן לבוא לעזור חצי יום
לפרגן ארוחה לעובדים בבית [הבית שלך חמץ המטבח שלהם במרפסת שרות]
לתת מילה טובה או שוקולד
והחשוב מכל
מעשרות להורים
הם חשובים יותר מכל כולל ארגון או קמחה דפסחא הם ההורים שלך

והם יממנו לך את ארוחות וסעודות החג
בס"ד

ההבדל בין נוכלות לבין כישלון

לפני כחודש נערך בבני ברק מיפגש מאוד מעניין של גוף הנקרא "הפורום להגנת הצרכן" והוא עסק בעיקר בדרכים למניעת נפילות נדל"ן בהם הציבור החרדי "מומחה" ליפול חזור ונפול.

הנוכחים, מומחים איש איש בתחומו, תיארו את הנוכלויות הרווחות היום ותיארו בצבעים קודרים ואמיתיים את המצב בכי רע, היו שם גדולי הדיינים שדיברו על הצורך להבטיח שהדור השני לא עושה שטויות עם הדירה שקיבלו מההורים וכן הלאה.

כאשר ר' איצ'ה דזיאלובסקי העניק לי את רשות המילה האחרונה (בגלל שאיחרתי – הרגל נעשה טבע) בקשתי מהנוכחים שלא יישפכו את התינוק אם המים, כלומר שלא יביאו אנשים למצב שבו הם חושדים בכל מה שלא זז שהוא נוכלות, הדבר הזה טענתי עלול להביא לשיתוק מוחלט של שוק השקעות הנדל"ן החרדי אשר היה והינו הקטליזטור הראשי של הציבור החרדי בדרכו לנישואי ילדים ברוגע ושלווה, המסר המרכזי של שתי דקות הנאום שלי זה מה שאתם הולכים לקרוא באלף מילים הבאות: לא כל עסקה כושלת היא אשמת המשווק!

צרות אחרונות משכחות את הראשונות וכך שכחתי מזה לגמרי, אלא שהשבוע פורסמה כתבה בעיתון 'דה-מרקר' (מי שלא מכיר לא הפסיד - מלא באהבת כסף ושנאת חרדים) כתבת תחקיר עומק אודות תופעת העוקצים בציבור החרדי הכרוכים במבצעי 10/90 הזכורים לשימצה.

מה שלא אהבתי זה ההתמקדות במתווך חרדי מסוים כאילו הוא שורש הרע בעולם כולו ואיך מלאו ליבו כביכול, ומעשה שהיה כך הווה בעשרות עותקים ברחבי הארץ שרובם מוכרים לי היטיב:

אברכים שחושבים שהם אנשי-עסקים פותו בידי אנשי-עסקים שחושבים שהם אברכים לקנות דירות פאר בערים שהם מכירים רק מחלונות האוטובוס בדרך למירון, נתניה ובת ים מככבות בכתבה אך זה לאורך כל הארץ בערים אשר אברך ממוצע מכיר את שמותיהם רק מהתרעות פיקוד העורף (או מהנפילות שאחריהן) ומעולם לא ביקר בהן.

אז איך משכנעים אברך כולל חסידי בן 22 שקיבל מההורים חצי מיליון ₪ לצורך יחידת 'סליחה' בביתר, לרכוש פנטהוז בהרצליה בארבע מיליון ₪ ?

מספרים לו שזה מבצע מיוחד שהתגלה רק למתווך בגילוי שמימי וכעת צריך רק לשלם עשרה אחוז שזה ארבע מאות אלף שקל ואת המאה הנותרים להביא למתווך על הגילוי הנפלא.

ואיך הדלפון שלנו יממן את מה שעשירי טבריה מתקשים?

כאן מגיע החלק השני של הגילוי אליהו – המתווך יודע לנבא כי בעוד שלוש שנים, כשיצטרכו להשלים את הרכישה הדירה תהיה שווה חמישה מיליון, ואז האברך דנן יתברר כסוחר מוצלח ביותר אשר ימשוך חזרה את הארבע מאות ועוד מיליון רווח נקי וכך לא יצטרך לגור בדירת הסליחה אלא בדירה גדולה המרחיבה דעתו של אדם ומרחיבה ארנקו של המשווק.

אז איפה הקצ'?

שעכשיו זה "אחרי שלוש שנים" ומתברר כי המחיר הכי גבוה שאפשר לקבל על הדירה הוא שלוש וחצי מיליון ואחרי ההוצאות מגיעים לשלוש מאתיים נטו ביד, מה שאומר שלפעמים עדיף לאותו אברך לעשות "ויברח" ולהותיר את הארבע מאות אצל החברה והמשווק ולחזור ליחידת הסליחה אבל וחפוי ראש, והפעם כשוכר...

זה פחות או יותר המסלול שאותו עוברות בחודשים אלו מאות משפחות מאנ"ש שכל מה שהם רצו זה לחתן את הילדים בכבוד וכעת הם מרוסקים לחלוטין וייקח להם שנים רבות אם בכלל כדי להתאושש מהתהום הכלכלית שהם הוכנסו אליה בידי משווק פלוני.

אך עשרת הקוראים כאן יודעים שעד כאן הייתה רק ההקדמה, כעת נתחיל עם הניתוח הכואב של הנתונים ואת הצד של לימוד זכות:

ובכן, קודם כל צריך לדעת שרבים מאוד הרוויחו בפריסיילים ותכניות דומות הרבה כסף, פגשתי ועודני פוגש כל יום אברכים צעירים ומבוגרים שהרוויחו סכומים אגדיים בשנים האחרונות כתוצאה מהפטנט הזה, לא ערכתי מחקר עומק אך מהתרשמותי המרוויחים רבים בהרבה על המפסידים וחבל שאת זה שומרים בסוד מאימת המצ'ינגים, הסיבה היחידה שמספרים לי על כך זה או כדי לשאול איך לעשות את הסיבוב הבא או כדי להתייעץ איך לצמצם את המסים העצומים (ברוך השם, כשיש מס סימן שיש שבח).

כל מי שקנה דירה בירושלים במחירי פריסייל של עשרים ומשהו אלף עשה את המיליון הזה, כך גם רבים שהשקיעו בחלק מהפרוייקטים בבן שמן וכך גם במקומות נוספים אשר המחירים עלו שם דרמטית ולקחו איתם את המשקיעים כלפי מעלה.

אז מה קרה בכל הפרוייקטים הכושלים?

שני דברים, הראשון שלא ידוע לי אם קרה זה הקפצת מחירים, מאוד ייתכן שמשווק מסוים יבוא לקבלן שיש לו כבר פריסייל ויגיד לו במקום למכור ב3.9 אביא לך קונים בארבע מיליון ואז מקבלים תרי זוזי: מאה אלף מהקבלן ועוד אחד מהלקוח, חד גדיא דזבין את אבא.

זה נורא לשמוע שיש דברים כאלו וטיפש מי שנופל לכך אך מי שיותר טיפש ממנו הוא מי שמאמין שאפשר למנוע דבר כזה באמצעות בירור אם המתווך אמין: גם המתווך האמין ביותר לא יעמוד בפני ניסיון של מאתיים אלף ₪ רק מלאך יוותר על זה ולא ניתנה תורת העסקים למלאכי השרת.

אך הדבר הזה לא מתקיים בדרך כלל משום שרוב הקונים יודעים לבדוק בערך את המחיר בסביבה ולא נופלים לבורות עמוקים, מה שכן קורה זה הדבר השני ועליו ברצוננו לדבר:

המחיר פשוט לא עלה, ולפעמים אפילו ירד.

כן רבייסיי, מחירי דירות לא רק עולים, לפעמים הם גם יורדים, כגון למשל בתקופת מלחמה.

עד מלחמת שמחת-נורא המחירים בנתניה למשל אכן השתוללו כי הצרפתים קנו שם בהמוניהם והוא הדין בצפת שהאמריקאים עטו עליה כי אצלם אין הבדל בין ירושלים לצפת, באמריקה זה מרחק סביר לנסיעה יומיומית לעבודה, אז מישהו משווק להם את זה כירושלים לעניים והם קנו וקנו והמחירים עלו ועלו והייתה היתכנות מסויימת לעלייה צפוייה.

ואז הגיע המלחמה ואין חוצניקים, ועוד מלחמה ועוד מבצע ושום דבר לא חזר לעצמו ואפשר לקלל את איראן (מגיע להם) ואת החמאס (עוד יותר מגיע) אך זה לא יעזור לעובדה הפשוטה שמחירי המגדלים שיועדו בעיקר לאוכלוסיות אלו צולל.

לא בהרבה, אך מספיקה ירידה של 8% כדי שכל העסק יהפוך להפסד.

זה נכון שמעצבן שהמשווק ניבא שהמחירים יעלו והם לא, אמנם אמרו חז"ל שנבואה ניתנה לשוטים אך האמונה כי יש למישהו נבואה ניתנה לשוטים גדולים עוד יותר... כל בר דעת העושה עסקים יודע שבכל הקשור לניבוי עתידות - המשווק ועטיפת המסטיק יודעים לנבא באותה מידה ומי שמסתמך על הבטחות אודות העתיד (כולל אלפי אברכים שנופלים היום בפריסייל של המחר שנקרא פינוי בינוי המבוסס על אותה נבואה כמעט) אין לו לבוא בטענות אלא על עצמו, לא המשווק נשך לשונרא.

מקווה שהצלחתי להסביר: לא כל עסקה כושלת היא נוכלות ולא כל ירידת מחירים היא עקיצה, בכל עסק ייתכן מאוד הפסד ומי שלא מוכן לכך שלא ייכנס לעולם ההשקעות.

אז להפסיק להשקיע בנדל"ן?

חלילה, כמה שיותר להשקיע בנדל"ן וכל המרבה הרי זה משובח – ואם ירצה השם ויהיה זמן נרחיב אולי בטור הבא על "מה כן" – אך רק עסקאות נטולות הימור על כל הקופה, כך שגם אם נגזר עליך להפסיד זה יהיה רק קצת ורק זמני.

ברור לי שכל הדברים האמורים כאן ברורים לכל אחד מעשרת הקוראים וסליחה שבזבזתי את זמנכם אך אם זה ירגיע אבא סוער אחד -שכועס בכל ליבו על המתווך שכאילו הפיל את החתן שלו - והיה זה שכרי.

גילוי נאות: לכותב אין ולא היה שום אינטרס כלכלי בשום פרוייקט של פריסל והוא אינו קשור היום לשום שיווק לא במישרין ולא בעקיפין, המידע מובא ללא כל אינטרס כלכלי אלא כצדקה ושירות לציבור, לשאלות ספציפיות ניתן לפנות למייל והתשובות שם חינם וללא אחריות.
סיכום אירועים: איראן בלהבות - מהמחאות ועד לסף עימות עולמי

הרקע וההתפרצות (סוף דצמבר 2025):

המחאות החלו ב-28 בדצמבר 2025 בטהראן, על רקע משבר כלכלי חריף וצניחה חדה בערך הריאל. מה שהחל כזעקת סוחרים ואזרחים על יוקר המחיה, הפך במהירות לגל הפגנות חסר תקדים ב-187 ערים הקורא להפלת המשטר.

הטבח והחשכת המידע (ינואר 2026):
  • דיכוי אלים: המשטר האיראני הגיב באכזריות יוצאת דופן. לפי נתוני ארגון זכויות האדם HRANA, נכון ל-23 בינואר, מספר ההרוגים המאומת עומד על למעלה מ-5,000 בני אדם, בהם 4,716 מפגינים ועשרות ילדים.
    יש דיווחים לא מאומתים מצד האופוזיציה האיראנית על מעל 60,000 הרוגים!

• מעצרים המוניים: למעלה מ-26,500 בני אדם נעצרו, וקיים חשש כבד להוצאות להורג המוניות בבתי הכלא.

• חסימת אינטרנט: החל מה-8 בינואר הוטל מצור דיגיטלי כמעט מוחלט על המדינה כדי למנוע זליגת תיעודים מהטבח.

המעורבות האמריקנית - "הארמדה של טראמפ":
הנשיא טראמפ, שחזר והזהיר את טהראן מפני המשך הטבח, הכריז ב-22 בינואר כי "ארמדה" אמריקנית (צי ספינות מלחמה, כולל נושאת המטוסים אברהם לינקולן) עושה את דרכה למפרץ הפרסי. טראמפ הבהיר כי ארה"ב בוחנת אפשרויות תקיפה ישירות נגד מטרות שלטוניות אם לא ייפסק הדיכוי. ולאחר הדלפות על ממדי הטבח, הכריז "העזרה בדרך".

הזווית הישראלית והאזורית:
  • כוננות שיא: ישראל נמצאת בדריכות עליונה מחשש שהסלמה אמריקנית תוביל לתגובה איראנית ישירה או באמצעות שלוחיה (פרוקסי).

• איומי נתניהו: ראש הממשלה נתניהו הזהיר כי אם איראן תבצע "טעות" ותתקוף את ישראל, היא תפגוש עוצמה שטרם הכירה.

• איומי טהראן: המשטר האיראני הודיע כי במקרה של תקיפה, בסיסים אמריקניים ויעדים בישראל יהיו "מטרות לגיטימיות".

באשכול זה נמשיך לעדכן סביב השעון בכל התפתחות, דיווחים מהשטח ופרשנויות ביטחוניות.
עודכן אדר תשפ"ד
ראשית, גופי הכשרות
ברוב אשכולות בנושא 'השקעות בשוק ההון' בפרוג, משתרבב עניין הכשרות.
למען הסדר באשכול זה נעלה עדכונים בנושא כשרות.
אני אשתדל לסכם ולתמצת ככל האפשר.

יש 4 גופי כשרות
  • בד"ץ העדה החרדית - על פי פסקי הרב יעקב בלוי זצ"ל שהיה בקיא גדול בתחום שוק ההון והוא שהביא את פסקיו ועל פי פסקים אלו נוהגים עד היום בגוף כשרות זה. היום הכשרות בראשות הרב שלמה זאב קרליבך.
  • גלאט הון - על פי פסקי רבי ניסים קרליץ והרב שמואל ואזנר. שסמכו ידיהם על הרב יעקב לנדו שמכיר את שוק ההון לעומקו. הרב משה שטרנבוך ראב"ד העדה החרדית הוא מרבני 'גלאט הון'.
  • תשואה כהלכה – הרב שמואל דוד גרוס, רב חסידי גור אשדוד ועוד רבנים מוכרים וידועים בכל שכבות הציבור החרדי.
  • כלכלה על פי ההלכה- הרב אריה דביר, על פי פסקי הרב יוסף שלום אלישיב.

היום בכל החברות יש מסלולים כשרים, שמאושרים לפחות ע"י אחת מהכשרויות.
בין החברות שנמצאת ברשותם תעודת כשרות אפשר למצוא את:
אלטשולר שחם, אינפיניטי, הפניקס, הראל, כלל, מגדל, מור, מיטב דש, מנורה.

רשימות קרנות כשרות:

הצטרפות לניוזלטר

איזה כיף שהצטרפתם לניוזלטר שלנו!

מעכשיו, תהיו הראשונים לקבל את כל העדכונים, החדשות, ההפתעות בלעדיות, והתכנים הכי חמים שלנו בפרוג!

לוח מודעות

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!

תהילים פרק כה

אלְדָוִד אֵלֶיךָ יי נַפְשִׁי אֶשָּׂא:באֱלֹהַי בְּךָ בָטַחְתִּי אַל אֵבוֹשָׁה אַל יַעַלְצוּ אֹיְבַי לִי:גגַּם כָּל קוֶֹיךָ לֹא יֵבֹשׁוּ יֵבֹשׁוּ הַבּוֹגְדִים רֵיקָם:דדְּרָכֶיךָ יי הוֹדִיעֵנִי אֹרְחוֹתֶיךָ לַמְּדֵנִי:ההַדְרִיכֵנִי בַאֲמִתֶּךָ וְלַמְּדֵנִי כִּי אַתָּה אֱלֹהֵי יִשְׁעִי אוֹתְךָ קִוִּיתִי כָּל הַיּוֹם:וזְכֹר רַחֲמֶיךָ יי וַחֲסָדֶיךָ כִּי מֵעוֹלָם הֵמָּה:זחַטֹּאות נְעוּרַי וּפְשָׁעַי אַל תִּזְכֹּר כְּחַסְדְּךָ זְכָר לִי אַתָּה לְמַעַן טוּבְךָ יי:חטוֹב וְיָשָׁר יי עַל כֵּן יוֹרֶה חַטָּאִים בַּדָּרֶךְ:טיַדְרֵךְ עֲנָוִים בַּמִּשְׁפָּט וִילַמֵּד עֲנָוִים דַּרְכּוֹ:יכָּל אָרְחוֹת יי חֶסֶד וֶאֱמֶת לְנֹצְרֵי בְרִיתוֹ וְעֵדֹתָיו:יאלְמַעַן שִׁמְךָ יי וְסָלַחְתָּ לַעֲוֹנִי כִּי רַב הוּא:יבמִי זֶה הָאִישׁ יְרֵא יי יוֹרֶנּוּ בְּדֶרֶךְ יִבְחָר:יגנַפְשׁוֹ בְּטוֹב תָּלִין וְזַרְעוֹ יִירַשׁ אָרֶץ:ידסוֹד יי לִירֵאָיו וּבְרִיתוֹ לְהוֹדִיעָם:טועֵינַי תָּמִיד אֶל יי כִּי הוּא יוֹצִיא מֵרֶשֶׁת רַגְלָי:טזפְּנֵה אֵלַי וְחָנֵּנִי כִּי יָחִיד וְעָנִי אָנִי:יזצָרוֹת לְבָבִי הִרְחִיבוּ מִמְּצוּקוֹתַי הוֹצִיאֵנִי:יחרְאֵה עָנְיִי וַעֲמָלִי וְשָׂא לְכָל חַטֹּאותָי:יטרְאֵה אוֹיְבַי כִּי רָבּוּ וְשִׂנְאַת חָמָס שְׂנֵאוּנִי:כשָׁמְרָה נַפְשִׁי וְהַצִּילֵנִי אַל אֵבוֹשׁ כִּי חָסִיתִי בָךְ:כאתֹּם וָיֹשֶׁר יִצְּרוּנִי כִּי קִוִּיתִיךָ:כבפְּדֵה אֱלֹהִים אֶת יִשְׂרָאֵל מִכֹּל צָרוֹתָיו:
נקרא  2  פעמים
למעלה