דממה לעוד בית יהודי

• הוסף לסימניות
ואת יודעת מה - ואפילו הרס של מישהי אחת! נשמה יהודית אחת! מי התיר לעשות כזה מעשה שיכול להזיק לאחת על חשבון תועלת לאחרת? מי?
איזה מין שיקול דעת זה? מדובר כאן בציבור- ולא ביחידות.
כאשר היה נושא על האיפון הכשר - כמה ישבו על זה גדולי הדור אם זה יהיה טוב או רע - אם מי שצריך ילך לבורות נשברים ומי שלא צריך יחשף (לכשר), והיתה בזה הכרעה של גדולי ישראל, ונתנו אישור לאיפון של נתיב.

וכאן - הוא ממש אותו סיפור. יש כאלה שצריכות, ויש כאלה שנחשפות ופתאום בא להם "צורך". הם בוחונות את הבעלים ומגלות פתאום סדקים לכאורה, שמפרשות התנהגיות לאור ה"כלים" החדשים שמציעה הספרות החרדית. ומה שכמובן בלי זה היה מתפרש אחרת. ספרות טיפולית אמתית נראת אחרת, נשמעת אחרת, ונאמרת במסגרת אחרת, מוגשת כטיפול לנצרכות לכך.

ובנוגע למטפלת, זה נכון, גם היא רב חלקה בנושא זה, אבל הספרות היתה הטריגר הבלתי מעורער לגלישה החזקה כל כך במדרון. היא ראתה לנגד עיניה את חייה לאור גבורת הספר, היא ממש חוותה איתה שלב שלב. תוספי לזה קמצוץ פמינסיטיות שנושב הרבה לאחרונה בכל המדיה החרדית, ולאו דווקא הספרות, והדרך ל"שינוי" מהירה.

וראיתי דעת בפורום של אוצר החכמה שהפנו כאן - גם שם רואים שהספר עשה את שלו.

אני לא מבינה מה ההתעקשות. יש כאן ספרות חרדית שגורמת נזקים. יש להודות בכך, ולומר שאנו בבעיה שיש כאלה שצריכות להחשף וחיות לא טוב אך יש כאלה זה מזיק להם. ויש כאן בעיה בציבור שלנו - וצריך למצוא לזה פתרונות.

ספר העוסק בזה ומשוחרר לכלל הציבור - הוא בור ברשות הרבים!

• הוסף לסימניות
אולי מישהי תוכל לכתוב את שם הספר המדובר? ואם לא בכללי לפחות באישי במייל: <לא ניתן לפרסם מיילים באופן פומבי> תודה

• הוסף לסימניות
קראתי את הספר, זאת אומרת, אחרי ההתלהבות הגורפת והשנויה במחלוקת על הסופרת הנחשונית שהרימה את השטיח או פרצה לארון - ניסיתי לקרוא......., ובלי להתיחס בכלל לנושא הספר, ואם הוא רגיש וכן ראוי להתפרסם או לא - ממש לא הצלחתי. צורת הכתיבה ממש דוחה. סופרת שעפה על עצמה ועשתה מכל אחת שקראה את הספר לאחד ממטופליה.....

רק אני יצאתי עם ההרגשה שלא ברורה לי מידת השפיות של כותבת הספר?!?.....

ועם כל הכבוד לפותחת האשכול - למה אישה נורמטיבית צריכה לחיות ב"סרט" ולהכניס את עצמה לצרות בגלל קריאת ספר?!
סליחה, אבל זה נשמע לי הזוי.

• הוסף לסימניות
זה לא קשור לספר זה או אחר. זה קשור לכל הספרות החרדית שמרשה לעצמה לחדור לגבולות הפרט בחוסר אחריות.

• הוסף לסימניות
סתם כך, אני חושבת שהעם מזמין את הספרות הזו.
ברגע שלא יקראו ספרים כאלו, לא יוציאו אותם.

אישית, לא קראתי את הספר.
לא מעניין אותי להתחיל להתחרבש בנושאים של תהליכים טיפוליים.
אין לי סבלנות לזה.

אבל הרבה סביבי קראו, ואני שומעת התנגדויות ותמיכות.
הסכנה בכאלו ספרים זה כמו כל נושא שמתעסקים איתו מעלה את המודעות
(אחרי כל אשכול בפרוג על מוגנות, חל חיזוק כללי בנושא):),
וכשתלכי להנחיית הורים, אין מצב שלא תשפרי התנהגויות בבית, כי את כל הזמן בתוך זה,
גם אם המנחה לא ממש משדרת בראש שלך,
וכשתלמדי על סוגי רכבים ויצרנים, תסתכלי כל היום ברחוב ותבדילי בין רכבים,
זה טבעי, והדברים נשמעים ויש כאלו שמוטמעים וצריך זמן רב כדי להשתחרר מהם.
ובאמת צריך לברור מה לקרוא, בדיוק כפי שלא אכניס כל ספרות המתקרית 'חרדית' אליי הביתה.

אבל-
אני לא מסכימה שבית מתפרק בגלל ספרות.
בשביל להתגרש צריך אומץ וחוזק רב.
לא כולם מסוגלים לעמוד בזה,
נח יותר להישאר במקום המוכר גם אם אתה סובל שם, אבל זה השטח המוכר.

הספרות יכולה לגרום לבנאדם לשים לב לכל מיני התנהלויות שעד עתה לא שם לב אליהן,
אבל מדובר מלכתחילה בהתנהגויות שגויות.
זה לא שמשנים את ההתנהגות לפי הספר, אלא שמים אליה לב.
חילוקי דעות תמיד יתגלעו בין בני זוג. אלא א"כ הם נולדו תאומים סיאמיים
ושניהם אוהבים רק גלידת קצפת עם פיסטוק.
זה אולי מעצבן שבעלי מפוזר או לא אוהב לשהות עם הילדים, או מעופף, אבל אין מושלמות,
ולכל אחד יש את ההתמודדויות שלו.
אין כאן סבל, רק חילוקי דעות וזה בסדר.
כאשר יש סבל- זה כבר משהו אחר.
ואז הספר באמת יכול לעזור לאישה כזו שמתחבטת בתוך עצמה, ואין לה את האומץ לעשות את הצעד הזה.
מי שרק מרגישה פה ושם חילוקי דעות, לא תלך להתגרש בגלל זה,
מקסימום תריב באותו בוקר עם בעלה ותעמוד על זה שהיא רוצה שייקח את הילדים וייתן לה לנוח יום שלם,
או תסביר לו כמה היא 'סובלת' מגיסתה- אחותו,
לפרק בית?
זה רק אם קיימת סיבה מלכתחילה וזו לא סיבה של חילוקי דעות רגילים,
אלא באמת משהו מהותי, שכנראה יש מקום לעשות את הצעד הזה.

וגם בשביל להוציא כזה ספר דרוש אומץ.

• הוסף לסימניות
ועם כל הכבוד לפותחת האשכול - למה אישה נורמטיבית צריכה לחיות ב"סרט" ולהכניס את עצמה לצרות בגלל קריאת ספר?!
סליחה, אבל זה נשמע לי הזוי.

הזוי - אבל ככה זה. אנחנו מושפעות מכל מה שאנחנו חוות בין לטוב ובין לרע. קל וחומר כאשר מדובר בחויה סוחפת כמו סרט (מצגת) או ספר.

• הוסף לסימניות
נו.. סיקרנתם!!!! מה שם הספר המיסתורי????

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י גזעית;n5086293:
ו. היא ראתה לנגד עיניה את חייה לאור גבורת הספר, היא ממש חוותה איתה שלב שלב.

הזדהות כ"כ עמוקה עם גיבורת הספר- ואת עדיין משוכנעת שהיא אמורה להישאר???
כשאני קראתי את הספר, מעבר לרחמים וזעזוע על זה שקיימים מקרים כאלה - לא הרגשתי כלום.
בהודעה קודמת רשמת שאין כלים לטפל.
אולי זאת הבעיה?
שאין כלים לטפל?
בשביל זה לטאטא מתחת לשטיח???
ולהמשיך לסבול?
למה???

אני חושבת שדוקא בציבור החרדי,
ששלמות הבית והמשפחה חשובה לו יותר מכל ציבור אחר- צריך לתת מקום לזה.

ואני מבינה את הכאב שלך. מאוד מאוד.
את עוד תראי שכשיעבור קצת זמן הכעס מפנה את מקומו להבנה שכך טוב יותר.
תעדכני עוד כמה חודשים.

• הוסף לסימניות

הכל נכון - אבל למה - למה - לשחרר את זה ככה לציבור שלם, שחלק גדול ממנו לא צריך את זה, לא ידע מה זה, לא יודע איך לאכול את זה!!! אין לו את הכלים להתומדד עם השיטות החדשות האלה - והציבור הזה - נופל וקורס, נבוך ודווקא למי שנחשפה ולא יודעת מה לעשות עם עצמה - אין מענה. ואין מנוס.
[/QUOTE]

לא הצלחתי להבין, איך בדיוק את רוצה לחשוף את מי שכן נזקקת למידע הזה???
יכתבו ספרים, ונדגיש עליהם "מיועד רק לנשים שחוששות שהן סובלות"?
יכשירו מדריכות כלות רק לבחורות שעלולות ליפול על בחורים עם הפרעת אישיות???
את יודעת, אם כבר, אותי מאד מכעיס שהדרכת כלות כוללת רק את כל החיובים של האשה, כמה הכל מוטל על כתפיה, "אשה בונה..." "אשה כשרה" וכו'...
ואף אחד (!!!) לא מכין למצב שחלילה יכולים להיות דברים לא תקינים שאינם באחריות האישה...
אבל נו מילא, אפשר לתרץ שמדובר באחוז מאד קטן וכו' וכו'...
אבל עד שמישהו סוף סוף מרים את הכפפה ונותן סוג של מענה- אז גם על זה למחות?! תמהני.

ומודה, עדיין לא מצליחה להבין איך ספר גורם לזוגיות מושלמת להתפרק. יהיה מטלטל ככל שיהיה.

• הוסף לסימניות
אני לא מסכימה שבית מתפרק בגלל ספרות.
בשביל להתגרש צריך אומץ וחוזק רב.
לא כולם מסוגלים לעמוד בזה,
נח יותר להישאר במקום המוכר גם אם אתה סובל שם, אבל ז

בשביל זה יש טיפול רגשי תומך שיעזור לך להוציא מעצמך את הטוב, לעמוד מאחורי כל החלטה שלך בנחישות - לא משנה מה המחיר. הספרות היא הדלקת הרכב, הטיפול הרגשי הוא הדלק והגז.

• הוסף לסימניות
תקראו את המאמר הזה של גב' אתי הייזלר הדן בנושא זה ובעיקר את תגובות הסופרות , באתר צריך עיון - חשיבה והגות חרדית. זה מענין.

http://iyun.org.il/article/%D7%A1%D7...0%D7%99%D7%9D/

קבצים מצורפים

• אתי הייזלר.docx
    KB 35.7 · צפיות: 193
  • הוסף לסימניות
לא הצלחתי להבין, איך בדיוק את רוצה לחשוף את מי שכן נזקקת למידע הזה???
יכתבו ספרים, ונדגיש עליהם "מיועד רק לנשים שחוששות שהן סובלות"?
יכשירו מדריכות כלות רק לבחורות שעלולות ליפול על בחורים עם הפרעת אישיות???
את יודעת, אם כבר, אותי מאד מכעיס שהדרכת כלות כוללת רק את כל החיובים של האשה, כמה הכל מוטל על כתפיה, "אשה בונה..." "אשה כשרה" וכו'...
ואף אחד (!!!) לא מכין למצב שחלילה יכולים להיות דברים לא תקינים שאינם באחריות האישה...
אבל נו מילא, אפשר לתרץ שמדובר באחוז מאד קטן וכו' וכו'...
אבל עד שמישהו סוף סוף מרים את הכפפה ונותן סוג של מענה- אז גם על זה למחות?! תמהני.

זה בכלל לא השאלה - תודי שיש כאן בעיה!
איך לעשות את זה - נשב ונדון. יתכן שהדרכת כלות יותר מפורטת והדרכה ראויה יכולים לתת איזון בין מה חריג ומה לא.

אבל לקחת אחריות כה גדולה, לפתור את הבעיה בצורת ספר המשוחרר כך ויכול לגרום לנזקים בציבור?

• הוסף לסימניות
בעיני, הספר בעייתי בכך שהוא מציג את התופעה כאילו היא מאד רווחת וכמעט יש תחושה שכל אישה צריכה לעמוד על המשמר לראות שלא קורה אצל אי מי במשפחה...
אישית, לא עורר בי שום מחשבות על מישהו ספציפי אבל יצאתי בתחושת מועקה - קשה לקרוא על כ"כ הרבה סבל וכ"כ הרבה רוע....

• הוסף לסימניות
הייתי רוצה לדייק את התגובות: הפרעת אישיות חוצה כל גבול של תרבויות. קיימת ממזרח לגלובוס ועד מערבו. הפרעת אישיות וההתדיינות בנושא אינה בעיה של "המגזר שלנו", לצערנו הרב. אולם, המאפיין החיובי של סגירות בציבור שלנו בעייתי מעט לגבי נשים שנכנסות לעין הסערה, ולא מבינות מה קורה איתן, מקבלות עיצות מבלבלות, מנסות את כל הדרכים להנצל, אבל כל מה שהם יעשו הם רק יכנסו עמוק יותר לבור. הן תמיד מוצאות את עצמן מוכות וחבולות עם מסר שהן רעות והן אשמות לכל מה שקורה סביבן. ורוב האנשים סביבם, כולל מדריכים, היות שלא מכירים מספיק את המציאות הזאת, טועים ומטעים וגורמים לסבל להימשך ולהימשך, ולקשר השתיקה להתעבות. רחמנות אמיתית. הפרעת אישיות היא הפרעה נוראה, ובני הזוג סופגים את רוב הרוע. (ההפרעה קיימת הן אצל גברים והן אצל נשים).

כתבתי בפירוש בתגובתי שאין לי מושג באיזה ספר מדובר. ועכשיו שאני יודעת אני מודיעה שלא קראתי אותו, כך שכל התגובות שלי מתייחסות להלם של הקרובים של אותה אישה שהחליטה להתגרש. ואין לי מושג אם הבעל בעל הפרעה, רק שהתגובות הראשוניות כאן העלו את האפשרות הסבירה לבעיה זו, שתגובת האשה והסביבה אופינית לה.

ולגבי מה שביקשתי מדם לבי, אני עדיין מבקשת ומתחננת למחנכים: תנו לצעירים את הידע, בתקוה שהוא לא יהיה נחוץ להם. תנו אותו עבור אחת מאלף שעלולה לסבול נוראות, היא וילדיה, סבל איום כל דקה וכל שניה, לפחות שתדע, שתוכל לבדוק את עצמה, כי ידע הוא כח. אפשר לחיות בצל בן זוג עם הפרעה, אבל חייבים לדעת שזה המצב. כמו שלא תטפלי בעצמך באקמול במקום בכימותרפיה לא עלינו.

וה' יצילנו מכל צרה ויגון ואנחה.
​​​​​

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י גזעית;n5086293:
ואת יודעת מה - ואפילו הרס של מישהי אחת! נשמה יהודית אחת! מי התיר לעשות כזה מעשה שיכול להזיק לאחת על חשבון תועלת לאחרת? מי?
איזה מין שיקול דעת זה? מדובר כאן בציבור- ולא ביחידות.
מי עדיף על מי,
זו שאלה הלכתית,
שלא את ולא אני נכריע בה.

והסופרת אומרת בפה מלא שקבלה עידוד ותמיכה של רבנים בנושא.
אז דעת תורה היתה בעד,
ודעת נשים...

• הוסף לסימניות
איך אפשר לבדוק הפרעת אישיות אצל מועמד לנישואין, לפני שהעגלה דוהרת, חלילה, לתוך הבוץ?

• הוסף לסימניות
דעת תורה לא נאמרת בחשאי.
כל מעשה ציבורי חייב להיות מגובה ברבנים מוצהרים ולא סתם "ועדה ואנשי חינוך".
צר לי - אין לך שום אפשרות לדעת מי הם הרבנים האלה.
ודווקא בגלל שזה דבר שנושק לכלל הציבור החרדי הרבנים צריכים להיות בסדר גודל מתאים, ומי אמר לך שכך היה במקרה הזה? מי אמר שאותה דעת תורה לא נאמרה בהסתיגות מסוימות שלא מתממשות בפרסום הספר?

מה פשר החשאיות הזו? מאחורי איזה רבנים זה מסתתר?

אפה הרב שיגיד בפה מלא : "לאחר תמורות בציבור, ולאור מקרים רבים ונשנים של בעיות בחיי הנישואין, הוחלט לעורר כל בת, כולל את בנות הסמינרים שיחיו, לבעיות שיכולות לצוץ ועליה להיות מודעת להם. לא משנה מתי בכל גיל בכל מצב, צריך לדעת שספר כזה מונח על ארון הספרים. אני לוקח את האחריות של החשיפה של אלו שאינן צריכות לקח על חשבון הצריכות לכך, וזהו השיקול הציבורי הנצרך בעת זו".

• הוסף לסימניות
לעניות דעתי
אם בית מתפרק בגלל ספר
אולי הוא לא היה מספיק חזק גם קודם?!
נקודה למחשבה...

• הוסף לסימניות
את מתארת תהליך של אשה שקראה בספר על מצב חמור ולא שגרתי, הרגישה הזדהות עמוקה עם גיבורת הספר,
זה גרם לה להרגיש צורך בטיפול - והמטפלת - "גם היא רב חלקה בנושא זה" וזה הוביל לגירושין??
כל זה כשהבעל "היה שם והיה מוכן לעשות הכל".
קשה לי להאמין שזו התמונה המלאה. ואולי זו נראית לך התמונה המלאה, אך לא לזו עליה את מדברת.

• הוסף לסימניות
אין לי זמן להאריך, אבל ניכר מתוך הדברים שחסרים כאן מושגי יסוד: בעל שמוכן לעשות הכל הכל למען שלום בית זהו אחד הסימפטומים המובהקים של הפרעת אישיות. ממליצה לקרוא ספרים מקצועיים בנושא ואז בבטחה "בתים לא יתפרקו סתם כך"

פרוגבוט

תוכן שיווקי
פרסומת

פוסטים חדשים שאולי לא קראת....

הכותרת לא באה להתריס היא באה להדגיש מצב
ולא לא באתי לומר שאבא או אמא עם ילד או שניים זה לא אתגר
אבל שימו לב
בעוד אתם בונים על ההורים לרוב פסח ולכן מכשירים פיסת שיש קטן לפינת קפה. מדף במקרר. ובארון
כי מילא רוב החג נהייה אצל ההורים
ההורים והרווקים בבית קורעים את עצמם [תזכרו זה לא היה כזה מזמן]
כן אמא שלך לא נחה כבר 3 שבועות

להפוך בית שלם 100+ מטר של ארונות כיורים שולחנות מטבח סלון כיסאות מזווה מיטות
לכשר לפסח
לאפשרות שאתם וילדכם הסתובבו בחופשיות עם מצה ואפיקומן שסבא קנה
לא נכנסתי להוצאות המטורפות שקצת עוברות לידכם. למה שתקנו מצות יין או חסה או נייר כסף לציפוי המטבח
ושוב לא בהאשמה ולא בטרוניה אלא כנתון מציאותי
אז זו''צ יקר קצת שימת לב
לפרגן לבוא לעזור חצי יום
לפרגן ארוחה לעובדים בבית [הבית שלך חמץ המטבח שלהם במרפסת שרות]
לתת מילה טובה או שוקולד
והחשוב מכל
מעשרות להורים
הם חשובים יותר מכל כולל ארגון או קמחה דפסחא הם ההורים שלך

והם יממנו לך את ארוחות וסעודות החג
בס"ד

ההבדל בין נוכלות לבין כישלון

לפני כחודש נערך בבני ברק מיפגש מאוד מעניין של גוף הנקרא "הפורום להגנת הצרכן" והוא עסק בעיקר בדרכים למניעת נפילות נדל"ן בהם הציבור החרדי "מומחה" ליפול חזור ונפול.

הנוכחים, מומחים איש איש בתחומו, תיארו את הנוכלויות הרווחות היום ותיארו בצבעים קודרים ואמיתיים את המצב בכי רע, היו שם גדולי הדיינים שדיברו על הצורך להבטיח שהדור השני לא עושה שטויות עם הדירה שקיבלו מההורים וכן הלאה.

כאשר ר' איצ'ה דזיאלובסקי העניק לי את רשות המילה האחרונה (בגלל שאיחרתי – הרגל נעשה טבע) בקשתי מהנוכחים שלא יישפכו את התינוק אם המים, כלומר שלא יביאו אנשים למצב שבו הם חושדים בכל מה שלא זז שהוא נוכלות, הדבר הזה טענתי עלול להביא לשיתוק מוחלט של שוק השקעות הנדל"ן החרדי אשר היה והינו הקטליזטור הראשי של הציבור החרדי בדרכו לנישואי ילדים ברוגע ושלווה, המסר המרכזי של שתי דקות הנאום שלי זה מה שאתם הולכים לקרוא באלף מילים הבאות: לא כל עסקה כושלת היא אשמת המשווק!

צרות אחרונות משכחות את הראשונות וכך שכחתי מזה לגמרי, אלא שהשבוע פורסמה כתבה בעיתון 'דה-מרקר' (מי שלא מכיר לא הפסיד - מלא באהבת כסף ושנאת חרדים) כתבת תחקיר עומק אודות תופעת העוקצים בציבור החרדי הכרוכים במבצעי 10/90 הזכורים לשימצה.

מה שלא אהבתי זה ההתמקדות במתווך חרדי מסוים כאילו הוא שורש הרע בעולם כולו ואיך מלאו ליבו כביכול, ומעשה שהיה כך הווה בעשרות עותקים ברחבי הארץ שרובם מוכרים לי היטיב:

אברכים שחושבים שהם אנשי-עסקים פותו בידי אנשי-עסקים שחושבים שהם אברכים לקנות דירות פאר בערים שהם מכירים רק מחלונות האוטובוס בדרך למירון, נתניה ובת ים מככבות בכתבה אך זה לאורך כל הארץ בערים אשר אברך ממוצע מכיר את שמותיהם רק מהתרעות פיקוד העורף (או מהנפילות שאחריהן) ומעולם לא ביקר בהן.

אז איך משכנעים אברך כולל חסידי בן 22 שקיבל מההורים חצי מיליון ₪ לצורך יחידת 'סליחה' בביתר, לרכוש פנטהוז בהרצליה בארבע מיליון ₪ ?

מספרים לו שזה מבצע מיוחד שהתגלה רק למתווך בגילוי שמימי וכעת צריך רק לשלם עשרה אחוז שזה ארבע מאות אלף שקל ואת המאה הנותרים להביא למתווך על הגילוי הנפלא.

ואיך הדלפון שלנו יממן את מה שעשירי טבריה מתקשים?

כאן מגיע החלק השני של הגילוי אליהו – המתווך יודע לנבא כי בעוד שלוש שנים, כשיצטרכו להשלים את הרכישה הדירה תהיה שווה חמישה מיליון, ואז האברך דנן יתברר כסוחר מוצלח ביותר אשר ימשוך חזרה את הארבע מאות ועוד מיליון רווח נקי וכך לא יצטרך לגור בדירת הסליחה אלא בדירה גדולה המרחיבה דעתו של אדם ומרחיבה ארנקו של המשווק.

אז איפה הקצ'?

שעכשיו זה "אחרי שלוש שנים" ומתברר כי המחיר הכי גבוה שאפשר לקבל על הדירה הוא שלוש וחצי מיליון ואחרי ההוצאות מגיעים לשלוש מאתיים נטו ביד, מה שאומר שלפעמים עדיף לאותו אברך לעשות "ויברח" ולהותיר את הארבע מאות אצל החברה והמשווק ולחזור ליחידת הסליחה אבל וחפוי ראש, והפעם כשוכר...

זה פחות או יותר המסלול שאותו עוברות בחודשים אלו מאות משפחות מאנ"ש שכל מה שהם רצו זה לחתן את הילדים בכבוד וכעת הם מרוסקים לחלוטין וייקח להם שנים רבות אם בכלל כדי להתאושש מהתהום הכלכלית שהם הוכנסו אליה בידי משווק פלוני.

אך עשרת הקוראים כאן יודעים שעד כאן הייתה רק ההקדמה, כעת נתחיל עם הניתוח הכואב של הנתונים ואת הצד של לימוד זכות:

ובכן, קודם כל צריך לדעת שרבים מאוד הרוויחו בפריסיילים ותכניות דומות הרבה כסף, פגשתי ועודני פוגש כל יום אברכים צעירים ומבוגרים שהרוויחו סכומים אגדיים בשנים האחרונות כתוצאה מהפטנט הזה, לא ערכתי מחקר עומק אך מהתרשמותי המרוויחים רבים בהרבה על המפסידים וחבל שאת זה שומרים בסוד מאימת המצ'ינגים, הסיבה היחידה שמספרים לי על כך זה או כדי לשאול איך לעשות את הסיבוב הבא או כדי להתייעץ איך לצמצם את המסים העצומים (ברוך השם, כשיש מס סימן שיש שבח).

כל מי שקנה דירה בירושלים במחירי פריסייל של עשרים ומשהו אלף עשה את המיליון הזה, כך גם רבים שהשקיעו בחלק מהפרוייקטים בבן שמן וכך גם במקומות נוספים אשר המחירים עלו שם דרמטית ולקחו איתם את המשקיעים כלפי מעלה.

אז מה קרה בכל הפרוייקטים הכושלים?

שני דברים, הראשון שלא ידוע לי אם קרה זה הקפצת מחירים, מאוד ייתכן שמשווק מסוים יבוא לקבלן שיש לו כבר פריסייל ויגיד לו במקום למכור ב3.9 אביא לך קונים בארבע מיליון ואז מקבלים תרי זוזי: מאה אלף מהקבלן ועוד אחד מהלקוח, חד גדיא דזבין את אבא.

זה נורא לשמוע שיש דברים כאלו וטיפש מי שנופל לכך אך מי שיותר טיפש ממנו הוא מי שמאמין שאפשר למנוע דבר כזה באמצעות בירור אם המתווך אמין: גם המתווך האמין ביותר לא יעמוד בפני ניסיון של מאתיים אלף ₪ רק מלאך יוותר על זה ולא ניתנה תורת העסקים למלאכי השרת.

אך הדבר הזה לא מתקיים בדרך כלל משום שרוב הקונים יודעים לבדוק בערך את המחיר בסביבה ולא נופלים לבורות עמוקים, מה שכן קורה זה הדבר השני ועליו ברצוננו לדבר:

המחיר פשוט לא עלה, ולפעמים אפילו ירד.

כן רבייסיי, מחירי דירות לא רק עולים, לפעמים הם גם יורדים, כגון למשל בתקופת מלחמה.

עד מלחמת שמחת-נורא המחירים בנתניה למשל אכן השתוללו כי הצרפתים קנו שם בהמוניהם והוא הדין בצפת שהאמריקאים עטו עליה כי אצלם אין הבדל בין ירושלים לצפת, באמריקה זה מרחק סביר לנסיעה יומיומית לעבודה, אז מישהו משווק להם את זה כירושלים לעניים והם קנו וקנו והמחירים עלו ועלו והייתה היתכנות מסויימת לעלייה צפוייה.

ואז הגיע המלחמה ואין חוצניקים, ועוד מלחמה ועוד מבצע ושום דבר לא חזר לעצמו ואפשר לקלל את איראן (מגיע להם) ואת החמאס (עוד יותר מגיע) אך זה לא יעזור לעובדה הפשוטה שמחירי המגדלים שיועדו בעיקר לאוכלוסיות אלו צולל.

לא בהרבה, אך מספיקה ירידה של 8% כדי שכל העסק יהפוך להפסד.

זה נכון שמעצבן שהמשווק ניבא שהמחירים יעלו והם לא, אמנם אמרו חז"ל שנבואה ניתנה לשוטים אך האמונה כי יש למישהו נבואה ניתנה לשוטים גדולים עוד יותר... כל בר דעת העושה עסקים יודע שבכל הקשור לניבוי עתידות - המשווק ועטיפת המסטיק יודעים לנבא באותה מידה ומי שמסתמך על הבטחות אודות העתיד (כולל אלפי אברכים שנופלים היום בפריסייל של המחר שנקרא פינוי בינוי המבוסס על אותה נבואה כמעט) אין לו לבוא בטענות אלא על עצמו, לא המשווק נשך לשונרא.

מקווה שהצלחתי להסביר: לא כל עסקה כושלת היא נוכלות ולא כל ירידת מחירים היא עקיצה, בכל עסק ייתכן מאוד הפסד ומי שלא מוכן לכך שלא ייכנס לעולם ההשקעות.

אז להפסיק להשקיע בנדל"ן?

חלילה, כמה שיותר להשקיע בנדל"ן וכל המרבה הרי זה משובח – ואם ירצה השם ויהיה זמן נרחיב אולי בטור הבא על "מה כן" – אך רק עסקאות נטולות הימור על כל הקופה, כך שגם אם נגזר עליך להפסיד זה יהיה רק קצת ורק זמני.

ברור לי שכל הדברים האמורים כאן ברורים לכל אחד מעשרת הקוראים וסליחה שבזבזתי את זמנכם אך אם זה ירגיע אבא סוער אחד -שכועס בכל ליבו על המתווך שכאילו הפיל את החתן שלו - והיה זה שכרי.

גילוי נאות: לכותב אין ולא היה שום אינטרס כלכלי בשום פרוייקט של פריסל והוא אינו קשור היום לשום שיווק לא במישרין ולא בעקיפין, המידע מובא ללא כל אינטרס כלכלי אלא כצדקה ושירות לציבור, לשאלות ספציפיות ניתן לפנות למייל והתשובות שם חינם וללא אחריות.
סיכום אירועים: איראן בלהבות - מהמחאות ועד לסף עימות עולמי

הרקע וההתפרצות (סוף דצמבר 2025):

המחאות החלו ב-28 בדצמבר 2025 בטהראן, על רקע משבר כלכלי חריף וצניחה חדה בערך הריאל. מה שהחל כזעקת סוחרים ואזרחים על יוקר המחיה, הפך במהירות לגל הפגנות חסר תקדים ב-187 ערים הקורא להפלת המשטר.

הטבח והחשכת המידע (ינואר 2026):
  • דיכוי אלים: המשטר האיראני הגיב באכזריות יוצאת דופן. לפי נתוני ארגון זכויות האדם HRANA, נכון ל-23 בינואר, מספר ההרוגים המאומת עומד על למעלה מ-5,000 בני אדם, בהם 4,716 מפגינים ועשרות ילדים.
    יש דיווחים לא מאומתים מצד האופוזיציה האיראנית על מעל 60,000 הרוגים!

• מעצרים המוניים: למעלה מ-26,500 בני אדם נעצרו, וקיים חשש כבד להוצאות להורג המוניות בבתי הכלא.

• חסימת אינטרנט: החל מה-8 בינואר הוטל מצור דיגיטלי כמעט מוחלט על המדינה כדי למנוע זליגת תיעודים מהטבח.

המעורבות האמריקנית - "הארמדה של טראמפ":
הנשיא טראמפ, שחזר והזהיר את טהראן מפני המשך הטבח, הכריז ב-22 בינואר כי "ארמדה" אמריקנית (צי ספינות מלחמה, כולל נושאת המטוסים אברהם לינקולן) עושה את דרכה למפרץ הפרסי. טראמפ הבהיר כי ארה"ב בוחנת אפשרויות תקיפה ישירות נגד מטרות שלטוניות אם לא ייפסק הדיכוי. ולאחר הדלפות על ממדי הטבח, הכריז "העזרה בדרך".

הזווית הישראלית והאזורית:
  • כוננות שיא: ישראל נמצאת בדריכות עליונה מחשש שהסלמה אמריקנית תוביל לתגובה איראנית ישירה או באמצעות שלוחיה (פרוקסי).

• איומי נתניהו: ראש הממשלה נתניהו הזהיר כי אם איראן תבצע "טעות" ותתקוף את ישראל, היא תפגוש עוצמה שטרם הכירה.

• איומי טהראן: המשטר האיראני הודיע כי במקרה של תקיפה, בסיסים אמריקניים ויעדים בישראל יהיו "מטרות לגיטימיות".

באשכול זה נמשיך לעדכן סביב השעון בכל התפתחות, דיווחים מהשטח ופרשנויות ביטחוניות.
עודכן אדר תשפ"ד
ראשית, גופי הכשרות
ברוב אשכולות בנושא 'השקעות בשוק ההון' בפרוג, משתרבב עניין הכשרות.
למען הסדר באשכול זה נעלה עדכונים בנושא כשרות.
אני אשתדל לסכם ולתמצת ככל האפשר.

יש 4 גופי כשרות
  • בד"ץ העדה החרדית - על פי פסקי הרב יעקב בלוי זצ"ל שהיה בקיא גדול בתחום שוק ההון והוא שהביא את פסקיו ועל פי פסקים אלו נוהגים עד היום בגוף כשרות זה. היום הכשרות בראשות הרב שלמה זאב קרליבך.
  • גלאט הון - על פי פסקי רבי ניסים קרליץ והרב שמואל ואזנר. שסמכו ידיהם על הרב יעקב לנדו שמכיר את שוק ההון לעומקו. הרב משה שטרנבוך ראב"ד העדה החרדית הוא מרבני 'גלאט הון'.
  • תשואה כהלכה – הרב שמואל דוד גרוס, רב חסידי גור אשדוד ועוד רבנים מוכרים וידועים בכל שכבות הציבור החרדי.
  • כלכלה על פי ההלכה- הרב אריה דביר, על פי פסקי הרב יוסף שלום אלישיב.

היום בכל החברות יש מסלולים כשרים, שמאושרים לפחות ע"י אחת מהכשרויות.
בין החברות שנמצאת ברשותם תעודת כשרות אפשר למצוא את:
אלטשולר שחם, אינפיניטי, הפניקס, הראל, כלל, מגדל, מור, מיטב דש, מנורה.

רשימות קרנות כשרות:

הצטרפות לניוזלטר

איזה כיף שהצטרפתם לניוזלטר שלנו!

מעכשיו, תהיו הראשונים לקבל את כל העדכונים, החדשות, ההפתעות בלעדיות, והתכנים הכי חמים שלנו בפרוג!

לוח מודעות

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!

תהילים פרק כה

אלְדָוִד אֵלֶיךָ יי נַפְשִׁי אֶשָּׂא:באֱלֹהַי בְּךָ בָטַחְתִּי אַל אֵבוֹשָׁה אַל יַעַלְצוּ אֹיְבַי לִי:גגַּם כָּל קוֶֹיךָ לֹא יֵבֹשׁוּ יֵבֹשׁוּ הַבּוֹגְדִים רֵיקָם:דדְּרָכֶיךָ יי הוֹדִיעֵנִי אֹרְחוֹתֶיךָ לַמְּדֵנִי:ההַדְרִיכֵנִי בַאֲמִתֶּךָ וְלַמְּדֵנִי כִּי אַתָּה אֱלֹהֵי יִשְׁעִי אוֹתְךָ קִוִּיתִי כָּל הַיּוֹם:וזְכֹר רַחֲמֶיךָ יי וַחֲסָדֶיךָ כִּי מֵעוֹלָם הֵמָּה:זחַטֹּאות נְעוּרַי וּפְשָׁעַי אַל תִּזְכֹּר כְּחַסְדְּךָ זְכָר לִי אַתָּה לְמַעַן טוּבְךָ יי:חטוֹב וְיָשָׁר יי עַל כֵּן יוֹרֶה חַטָּאִים בַּדָּרֶךְ:טיַדְרֵךְ עֲנָוִים בַּמִּשְׁפָּט וִילַמֵּד עֲנָוִים דַּרְכּוֹ:יכָּל אָרְחוֹת יי חֶסֶד וֶאֱמֶת לְנֹצְרֵי בְרִיתוֹ וְעֵדֹתָיו:יאלְמַעַן שִׁמְךָ יי וְסָלַחְתָּ לַעֲוֹנִי כִּי רַב הוּא:יבמִי זֶה הָאִישׁ יְרֵא יי יוֹרֶנּוּ בְּדֶרֶךְ יִבְחָר:יגנַפְשׁוֹ בְּטוֹב תָּלִין וְזַרְעוֹ יִירַשׁ אָרֶץ:ידסוֹד יי לִירֵאָיו וּבְרִיתוֹ לְהוֹדִיעָם:טועֵינַי תָּמִיד אֶל יי כִּי הוּא יוֹצִיא מֵרֶשֶׁת רַגְלָי:טזפְּנֵה אֵלַי וְחָנֵּנִי כִּי יָחִיד וְעָנִי אָנִי:יזצָרוֹת לְבָבִי הִרְחִיבוּ מִמְּצוּקוֹתַי הוֹצִיאֵנִי:יחרְאֵה עָנְיִי וַעֲמָלִי וְשָׂא לְכָל חַטֹּאותָי:יטרְאֵה אוֹיְבַי כִּי רָבּוּ וְשִׂנְאַת חָמָס שְׂנֵאוּנִי:כשָׁמְרָה נַפְשִׁי וְהַצִּילֵנִי אַל אֵבוֹשׁ כִּי חָסִיתִי בָךְ:כאתֹּם וָיֹשֶׁר יִצְּרוּנִי כִּי קִוִּיתִיךָ:כבפְּדֵה אֱלֹהִים אֶת יִשְׂרָאֵל מִכֹּל צָרוֹתָיו:
נקרא  2  פעמים
למעלה