הזמנה לדיון|לבעלי לב חזק|השואה כמוטיב ספרותי

@גלומה
התחזקתי מאד מדברייך. הם דברי טעם.

אבל מכאן שאלה:
האם ה' עשה לנו ככה,
'ביד חזקה ובזרוע נטויה'
בכדי שתוך דור אחד נשכח מה היה?

בכדי שהילדים שלנו לא ידעו מה יכול לקרות למי ששוכח את השם?
עד כמה זה יכול להרחיק לכת?!

אם כך, בשביל מי סבלו אבותינו, בשביל מה?
בשביל שתוך שבעים שנה נשכח ונשכיח ביודעין הכל?

@בתנופה השאלה גדולה עוד יותר.
בדור שלנו יש סבל או אין? לי , לך לילדים שלנו יש תשובות רק למה שקורה איתנו אנו?
לא למה שקרה לאבותינו.
מה מטרת הסבל??
כל אדם יכול לספר לך על כאבים שעובר. לפני שמודדים בכלל למי כואב יותר..
פיגועים. מחלות. שכול.
הגיורת ימימה הי"ד נרצחה לפני כשנתיים בפיגוע דריסה. יצא לי להכיר מקרוב את אמא שלה וחברות. ואיני יודעת מי קידש שם שמים יותר. היא במותה או אמא שלה שתלח"ט בחייה.
עוצמות אדירות.
סמינר מעלות הוציאו עליה בשבעה סרט. משהו מדהים ביותר. מחזק כאין כמוהו.
אם יש התענינות לסיפור שלה אכתוב כאן ואיך נולד הסרט בכלל.
כשידועה לנו בודאות מה מטרת העולם הזה. מה תפקידינו בו. וכל מרכיב מהחיים למה הוא משמש.
הכל נראה אחרת.
ועדיין זה לא סותר את הכאב.
אני מאמינה שהקבה מביא כאב רק כששוכחים אותו השאלה כמה נצטרך לכאוב עד שנשתנה.
ילד בדרך כלל לא יכול לתפוס כאב כדאגה, כטובה.
לאחרונה אמרה לי ביתי משפט שלכאורה היה אמור לצמרר-
הקב"ה שונא אותנו.
לא נבהלתי רק שאלתי למה היא חושבת כך.היתה לה סיבה די טובה לחשוב כך.
דיברנו הרבה והסברתי שאכן יש דברים שהם מאד כואבים . מאד מאד.
אין אמות מידה להכיל אותם.
רק ההתחזקות בה' . ההישענות בו היא מנחמת ונותנת כח.
אצל דוד המלך כתוב שהוא והגברים חזרו מהמלחמה וראו שהרגו להם את כל הנשים והילדים. שרפו את בתיהן ולקחו הכל.
תדמיינו שהעיר מחוקה לגמרי.
זהו אין עיר!
הם בכו ובכו עד כלות הכוחות. בכי שאין כח כבר לבכות אותו ואז כשגמרו לבכות. התחזקו בה'
וזה מה שניחם אותם!

מורת העונש זה תיקון המעשים ואם אכן אנו מתקנים את מעשינו ה' מנחמינו כימות עיניתנו.
ואם לא בעולם הזה אז לעתיד לבוא.
בטוח נקבל!
קצת דחיית סיפוקים לא מזיקה לאיש;)

כנראה שהפורום הזה הפך לשיעורי יהדות והיה והטרחתי לפחות התחזקתי אני:)

כאב לי לקרוא את הדברים, ואת שאר התגובות שהתנבאו בסגנון זה.
יכול להיות שהחינוך שקיבלתי הוא אחרת .
יתכן
אני גדלתי על המקום שאומר-"מי שאומר הקב"ה ותרן יוותרו מעיו"

הפחד מה' הוא לא רק בגלל שהוא יכול לנקום בנו. ואנחנו נעבעך בידים שלו.
אלא זה היראת מהרוממות שלו.
זה הרצון לקבל שכר ורק מידיו.
מי שחי רק על הפחד הוא חוטא למטרה.
כי השם טוב ומטיב. ותכלית הטוב בעולם.

לטשטש את הפחד ממנו ולקחת את החיים בקול זה בעיה לא פחות חמורה.
ואפילו גרועה יותר.

בלומה

ואגב, האם מישהו יכול להצביע על הנקודה הכואבת הבאה:
אחרי השואה, היתה התחזקות באמונה? או - רחמנא ליצלן - נטישה המונית?

כל מי שיצא מחורבן יהדות אירופה מאמין, ובריא בנפשו הוא נס ענק ובלתי נתפס.

ואגב, האם מישהו יכול להצביע על הנקודה הכואבת הבאה:
אחרי השואה, היתה התחזקות באמונה? או - רחמנא ליצלן - נטישה המונית?

בלי להיכנס לעצם הדיון - הנטישה ההמונית התחילה הרבה קודם, והיתה קשורה להשכלה.

כל מי שיצא מחורבן יהדות אירופה מאמין, ובריא בנפשו הוא נס ענק ובלתי נתפס.

אין ספק. וכל בית שהצליח להיבנות. וכל ישיבה שהצליחו להקים. כל ההמשכיות - הפיזית והרוחנית.
איך שרידים שעולמם התהפך עליהם מכל בחינה אפשרית - יכלו להמשיך? זה לא משהו שאפשר להבין בדרך הטבע.

מצטערת שלא שתי לבי לאזהרתו של גשש.
הוא הזהיר בכותרת 'לבעלי לב חזק' - אז למה נכנסתי?...
האשכול הזה העלה בי כאב גדול. כנראה אני לא היחידה.

כמה דברים שחשוב לי להדגיש:
בלי קשר מה גרוע יותר או פחות. אם מישהו חושב שהוא קולט ומבין ויש לו השגה בשאר הפורענויות של עם ישראל, בפרט בחורבן בית המקדש - הוא טועה טעות גדולה ומרה.
אם מישהו חושב, שבגלל שמשווים לשאר פורענויות - מזלזלים בשואה - הוא טועה טעות חמורה.
אם מישהו חושב, שבגלל שמתנגדים לקריאת פירוטי זוועות - מכחישים את השואה - או לא אכפתיים לנושא ולכאבם של הניצולים - הוא טועה טעות גדולה מאוד.

אפשר לדון. מותר שיהיו חילוקי דעות. מותר לחשוב שתופעה כזו או אחרת - איננה טובה.
לא נכון ולא הוגן לעשות פרשנויות על מי שלא חושב כמוך.
לאף אחד אין מונופול על הכאב. על האכפתיות. על מה השליחות הנכונה. ועל ההתייחסות הנכונה לשואה.

הדיון כאן גדול עליי בכמה מספרים.
למדתי בחמש השנים האחרונות יותר ממה שלמדתי כל חיי על השואה ועל חורבן יהדות אירופה. קראתי כל חומר שהגיע לידיי וכמעט כל ביוגרפיה אפשרית שנכתבה סביב נושא השואה חורבן יהדות אירופה, והמלחמה עצמה. עברתי כמה פעמים את המסלול הנורא של יד ושם. ועוד הרבה.

ולמרות זאת, אני חושבת שלכתוב על הנושא זה כמעט חילול הקודש.

בטח שלכתוב סיפור על שתי חברות בסמינר, ועל הדרך לשתול סיפור על סבתא של אחת מהן שעברה את השואה, סתם כדי לתת נופך או נפח לעלילה זה נורא ואיום. גרוע מכך, לכתוב עם מידע נמוך, השכלה בסיסית ומטה, תוך התמקדות בידע ספציפי שנרכש מויקפידיה ודומיה, במטרה להשתמש בשואה כמקדמת מכירות - זה זלזול שאין כדוגמתו. לגבי סיפורי בלהות על ילדים פרטיזנים שמנצחים גרמנים עם מקלות, וקוקמיקסים צבעוניים (!!!) אין בכוונתי להגיב כלל.

אם באמת ברצונכם לכתוב על השואה, ובצורה נכונה, עליכם ללמוד אותה קודם לכן, ואני כלל לא בטוחה שאחרי הלימוד תרצו או תהיו מסוגלים לכתוב מילה בנושא.

לאחר שמחקתי כמה תגובות שירדו לרמה אישית ולגופו של ניק, אני מתרה ומתריע:
אני לא גננת, ולא אבאל'ה, ולא רעבע', ולא מורה, או סגנית, או מנהלת כבודה.
אין לי סבלנות.
מי שיורד לפסים אישיים, יועף מהפורום לשבוע צינון, מינימום.
@מרחבית היטיבה להגדיר, ואצטט:
אפשר לדון. מותר שיהיו חילוקי דעות. מותר לחשוב שתופעה כזו או אחרת - איננה טובה.
לא נכון ולא הוגן לעשות פרשנויות על מי שלא חושב כמוך.
לאף אחד אין מונופול על כלום

למדתי בחמש השנים האחרונות יותר ממה שלמדתי כל חיי על השואה ועל חורבן יהדות אירופה. קראתי כל חומר שהגיע לידיי וכמעט כל ביוגרפיה אפשרית שנכתבה סביב נושא השואה חורבן יהדות אירופה, והמלחמה עצמה. עברתי כמה פעמים את המסלול הנורא של יד ושם. ועוד הרבה.

בטח שלכתוב סיפור על שתי חברות בסמינר, ועל הדרך לשתול סיפור על סבתא של אחת מהן שעברה את השואה, סתם כדי לתת נופך או נפח לעלילה זה נורא ואיום. גרוע מכך, לכתוב עם מידע נמוך, השכלה בסיסית ומטה, תוך התמקדות בידע ספציפי שנרכש מויקפידיה ודומיה, במטרה להשתמש בשואה כמקדמת מכירות - זה זלזול שאין כדוגמתו. לגבי סיפורי בלהות על ילדים פרטיזנים שמנצחים גרמנים עם מקלות, וקוקמיקסים צבעוניים (!!!) אין בכוונתי להגיב כלל.

אם באמת ברצונכם לכתוב על השואה, ובצורה נכונה, עליכם ללמוד אותה קודם לכן, ואני כלל לא בטוחה שאחרי הלימוד תרצו או תהיו מסוגלים לכתוב מילה בנושא.

כל מילה.
וכנ"ל לגבי כל תקופה היסטורית שהיא.

כל מילה.
וכנ"ל לגבי כל תקופה היסטורית שהיא.
השואה היא לחלוטין לא "כל תקופה היסטורית שהיא" לחלוטין לא.
הבעיה הגדולה בנושא זה, שאם סופר ירצה לכתוב ספר על חורבן הבית ברור לו שיצטרך להקדיש שעות ארוכות מאד ללמידה. לעומת זאת- לגבי השואה, יש הרגשה שהכל ברור וגלוי וידוע. ואפשר לכתוב סיפורים על אושוויץ בכיף לכל מוסף סיפורים בעיתון אם אתה מכיר את המילים "ארבייט מאכט פריי".
דוגמאות? לכתוב בסיפור "ניצול מטרבלינקה" זה הזוי (איך הוא ניצול מטרבלינקה כשטרבלינקה הושמדה לאחר המרד? איפה הוא היה כל התקופה אחר כך? הניצולים מהמרד בודדים ונאצלו להתחבא תקופה ארוכה אחר כך.), לכתוב על אזורים שלמים שבכלל נכחדו בסוביבור ובבלז'ץ בלי לדעת ששם התנהלה עיקר ההשמדה או בלי לדעת על קיומם של המחנות הללו (!) זה בזיון. לכתוב על ילדים שניצלו במחנות שכלל לא היה מצב שם לקיום של ילד זה זלזול.

וגם אחרי שלומדם כל דבר אפשרי בנושא (גם לי קילומטרז' רציני בנושא) מגלים כי כ-ל מה שאנחנו יודעים עדיין לא מקיף את באמת מה שהיה שם. הניצולים צנזרו הרבה מאד, ומפגש פתאומי עם חלקיקי אזכורים מגלה עד כמה אנחנו לא יודעים מה באמת היה ולא נוכל לדעת.
כמו שהתבטא האדמור מקלויזנבורג זצוק"ל שהתבקש להעיד נגד קאפו רשע במשפט בארה"ב וסרב:"זו הייתה פלנטה אחרת".

השואה היא לחלוטין לא "כל תקופה היסטורית שהיא" לחלוטין לא.
הבעיה הגדולה בנושא זה, שאם סופר ירצה לכתוב ספר על חורבן הבית ברור לו שיצטרך להקדיש שעות ארוכות מאד ללמידה. לעומת זאת- לגבי השואה, יש הרגשה שהכל ברור וגלוי וידוע. ואפשר לכתוב סיפורים על אושוויץ בכיף לכל מוסף סיפורים בעיתון אם אתה מכיר את המילים "ארבייט מאכט פריי".
דוגמאות? לכתוב בסיפור "ניצול מטרבלינקה" זה הזוי (איך הוא ניצול מטרבלינקה כשטרבלינקה הושמדה לאחר המרד? איפה הוא היה כל התקופה אחר כך? הניצולים מהמרד בודדים ונאצלו להתחבא תקופה ארוכה אחר כך.), לכתוב על אזורים שלמים שבכלל נכחדו בסוביבור ובבלז'ץ בלי לדעת ששם התנהלה עיקר ההשמדה או בלי לדעת על קיומם של המחנות הללו (!) זה בזיון. לכתוב על ילדים שניצלו במחנות שכלל לא היה מצב שם לקיום של ילד זה זלזול.

באמירה שלי: לגבי כל תקופה היסטורית.

כן התכוונתי להמון בורות חוסר ידע ועיוות מקומם של תקופות קשות מאוד!
- אם לא יודעים כי חסר רקע וידע, או כי במרחק השנים חסר ידע לפרטים - אל תכתבו ודי.

(דוגמא אחת. ספר שקראתי על עשרת הרוגי מלכות. ולא, שום מרחק שנים לא יצליח לעדן את הסיפור האמיתי. אבל בספר הייתה ממש חגיגה. רק קפה ועוגה היו חסרים)

בכוונה איני מצטטת תקופות ואמירות.
מספיק התחדדו כאן עטים.
ולשווא.

מי שיורד לפסים אישיים, יועף מהפורום לשבוע צינון, מינימום.

אוי, זה יותר מידי...
ברוב הפעמים אנשים לא עושים בכוונה, רק נסחפים קצת...

ואני בדבריי כיוונתי לאו דווקא לגופו של ניק. אלא משהו יותר רחב.
אם מישהו חושב אחרת - אפשר לחלוק עליו עניינית. בלי פרשנויות מיותרות, שבדרך כלל גם לא נכונות.

נערך לאחרונה ב:
אמת! אבל בדיוק את הנקודה הזו צריך להפנים: הרוע היה כל כך בלתי נתפס, כל כך בלתי אנושי, שאין לנו את היכולת להבין אותו. רק אחרי שהנקודה הזו הופנמה ניתן לגשת -בחיל וברעדה- לכתוב על הנושא הכל כך מחריד הזה.

נכון. מסכימה עם הדברים. אי אפשר לגשת לכתוב על נושא כזה בלי להכיר שהוא מעל ומעבר לכל הבנה שלנו. אכן, בחיל וברעדה. (בעיניי, גם אם יש כאן חולקים, הוא הדין לשאר פורענויות).
ויחד עם זה כדאי להפנים: הרוע היה כל-כך בלתי נתפס, שאין לנו את היכולת להבין אותו. ולכן כדאי שלא נצפה לזה. שנשלים עם זה שאין אפשרות. ואם זה נקרא הכחשת שואה - אז כן. יש הכחשה שואה כי אי אפשר להכיל דבר כזה בשום אופן. וזה כאמור מתחיל במידה כזו או אחרת מהניצולים עצמם, אם מדברים על אפקט הפרפר. הם לא יכלו אחרת. והם היו חפצי חיים.

@גלומה
התחזקתי מאד מדברייך. הם דברי טעם.

אבל מכאן שאלה:
האם ה' עשה לנו ככה,
'ביד חזקה ובזרוע נטויה'
בכדי שתוך דור אחד נשכח מה היה?

בכדי שהילדים שלנו לא ידעו מה יכול לקרות למי ששוכח את השם?
עד כמה זה יכול להרחיק לכת?!

אם כך, בשביל מי סבלו אבותינו, בשביל מה?
בשביל שתוך שבעים שנה נשכח ונשכיח ביודעין הכל?

בשביל מה סבלו אבותינו?
בעתיד נבין ונדע.
אנחנו לא מתיימרים להבין חשבונות שמיים. לד' יש את המהלכים שלו. ואת התכלית שלו.
אנחנו יודעים, שאין טעות, הכל מדויק והכל לגמרי לטובה.
ידוע גם לכם - כמה מבין הנרצחים באכזריות - לא היו משוכחי ד'.

אמנם - וזה יסוד- כשבאות צרות יש לפשפש במעשים, ויש לתקן כל יחיד וכל ציבור מה שנראה שיש לתקן. וכמו שאומר הרמב''ם. ויש לנו גדולי עולם, שמכוונים אותנו מה ואיך. וכידוע השואה באה בתקופה נוראה של נטישת רבים את היהדות.
עדיין, לחשוב שאנחנו מבינים? לא מתחילים להבין.
להתעורר ולהתחזק? כן. כמה שאפשר.

את הילדים שלי וגם אותי לא מחזק לטבוע בזוועות שהיו - כדי לראות מה יכול לקרות.
מספיק לנו באופן כללי.
מי שזה מחזק אותו ואת ילדיו, מי שזה מעורר בלבו התחזקות והקפדה על מה שצריך - בבקשה.
אותי מחזק לשמוע לאיזו קרבת ד' הגיעו יהודים מסוימים בשואה. איך הם מסרו נפשם על קיום מה שיכלו, ואיך נשארו בצלם אנוש! איך היו כאלה, שעזרו לאחרים בתוך ניסיונות ההישרדות הנוראיים, ואיך היו שדברו והתרפקו על ד' - במקום שלא ברור איך נשאר אפילו קמצוץ של רגש. איך שרו אני מאמין - ועוד כהנה וכהנה. איך קמו בגבורה אחרי השואה והקימו את העם הזה מחדש - אחרי שהם בעצמם אבדו את הכל. ונתנו לאחרים תקווה ורוחניות וגשמיות והמשך!
אותי מחזק ומרגש ומחלחל לתהומות הנפש - לאלו דרגות יהודים הגיעו! לכן חשוב לי סיפורים אמיתיים, אחרת אין בהם ערך.

ואם באמת אנחנו לא שוכחים את תכלית החיים שלנו כאן - יש שאלה אחת שצריך כל פעם לשאול:
מה באמת מקדם אותי. מה באמת גורם לי לצעוד לעבר התכלית. מה, לעומת זאת, מסיג אותי אחורה.
התעמקות בזוועות? התעלמות מהם? התמקדות בגדלות הרוחנית שהיתה?
סיסמאות לא יעזרו לנו כאן. רק כנות. רק בדיקה אמיתית של כל אחד - מול תכלית החיים.

נערך לאחרונה ב:
שנשלים עם זה שאין אפשרות. ואם זה נקרא הכחשת שואה - אז כן. יש הכחשה שואה כי אי אפשר להכיל דבר כזה בשום אופן.
אסור להשלים עם זה - וזו בדיוק הכרת השואה. אני כיוונתי לנוהגים להיפך. אלו שלא כותבים בצורה נכונה ומתאימה.
ואגב, זעזעה אותי העובדה ההזויה שנכנסה לכאן כביכול 'אני דור שני לניצול שואה' 'אני לא מכירהאת הנושא מהבית' וכו' וכו'. למה זה רלוונטי? מה זה משנה אם סבא שלי נהרג בשואה או לא (והוא לא!)? אני מזדעזע בגלל שהסבתא שלי ניצלה בשואה (והיא לא) או בגלל שהעם היהודי עבר צרות שאינן נתפסות בשכל אנוש?!
אז נכון שכאשר אדם גדל בבית בו מריף צל השואה תדיר הוא מחובר יותר לנושא, אבל הרגש הבסיסי לשואה אמור להיות אחיד. אצל האחד יותר בעוצמה - אצל השני [אולי] פחות.

את הילדים שלי וגם אותי לא מחזק לטבוע בזוועות שהיו - כדי לראות מה יכול לקרות.
מספיק לנו באופן כללי.
אין צורך לשקוע בזוועות. מאוד חשוב לדעת שהיו כאלו, גם אם לדעתי אכן כדאי שהילדים לא יקראו כל פרט. מכאן ועד להפוך את השואה לחוויה על גבול המשעשעת - יש מליארדי ק"מ, וגם אז יש עוד פער גדול.
הכתיבה צריכה שתהיה במידה הנכונה בהתאמה חגיל ובהתאמה לרגישויות הרבות. ואגב, דבר שצרם פה לכמה מחברי הפורום ודווקא בעיני הוא פחות רלוונטי לדיון הנוכחי: נושא הדיוק המאורעות ההיסטורים. אינני רוצה לדעת על מאן דהו שהצליח לברוח מסוביבור בבריחה הגדולה לאחר חמש שנים במחנה, אבל לעניינינו מי שכתב שטויות שכאלו לפחות לא פגע ביסוד הרגש. הוא סתם השתטה בפומבי

פרוגבוט

תוכן שיווקי
פרסומת

פוסטים חדשים שאולי לא קראת....

הכותרת לא באה להתריס היא באה להדגיש מצב
ולא לא באתי לומר שאבא או אמא עם ילד או שניים זה לא אתגר
אבל שימו לב
בעוד אתם בונים על ההורים לרוב פסח ולכן מכשירים פיסת שיש קטן לפינת קפה. מדף במקרר. ובארון
כי מילא רוב החג נהייה אצל ההורים
ההורים והרווקים בבית קורעים את עצמם [תזכרו זה לא היה כזה מזמן]
כן אמא שלך לא נחה כבר 3 שבועות

להפוך בית שלם 100+ מטר של ארונות כיורים שולחנות מטבח סלון כיסאות מזווה מיטות
לכשר לפסח
לאפשרות שאתם וילדכם הסתובבו בחופשיות עם מצה ואפיקומן שסבא קנה
לא נכנסתי להוצאות המטורפות שקצת עוברות לידכם. למה שתקנו מצות יין או חסה או נייר כסף לציפוי המטבח
ושוב לא בהאשמה ולא בטרוניה אלא כנתון מציאותי
אז זו''צ יקר קצת שימת לב
לפרגן לבוא לעזור חצי יום
לפרגן ארוחה לעובדים בבית [הבית שלך חמץ המטבח שלהם במרפסת שרות]
לתת מילה טובה או שוקולד
והחשוב מכל
מעשרות להורים
הם חשובים יותר מכל כולל ארגון או קמחה דפסחא הם ההורים שלך

והם יממנו לך את ארוחות וסעודות החג
בס"ד

ההבדל בין נוכלות לבין כישלון

לפני כחודש נערך בבני ברק מיפגש מאוד מעניין של גוף הנקרא "הפורום להגנת הצרכן" והוא עסק בעיקר בדרכים למניעת נפילות נדל"ן בהם הציבור החרדי "מומחה" ליפול חזור ונפול.

הנוכחים, מומחים איש איש בתחומו, תיארו את הנוכלויות הרווחות היום ותיארו בצבעים קודרים ואמיתיים את המצב בכי רע, היו שם גדולי הדיינים שדיברו על הצורך להבטיח שהדור השני לא עושה שטויות עם הדירה שקיבלו מההורים וכן הלאה.

כאשר ר' איצ'ה דזיאלובסקי העניק לי את רשות המילה האחרונה (בגלל שאיחרתי – הרגל נעשה טבע) בקשתי מהנוכחים שלא יישפכו את התינוק אם המים, כלומר שלא יביאו אנשים למצב שבו הם חושדים בכל מה שלא זז שהוא נוכלות, הדבר הזה טענתי עלול להביא לשיתוק מוחלט של שוק השקעות הנדל"ן החרדי אשר היה והינו הקטליזטור הראשי של הציבור החרדי בדרכו לנישואי ילדים ברוגע ושלווה, המסר המרכזי של שתי דקות הנאום שלי זה מה שאתם הולכים לקרוא באלף מילים הבאות: לא כל עסקה כושלת היא אשמת המשווק!

צרות אחרונות משכחות את הראשונות וכך שכחתי מזה לגמרי, אלא שהשבוע פורסמה כתבה בעיתון 'דה-מרקר' (מי שלא מכיר לא הפסיד - מלא באהבת כסף ושנאת חרדים) כתבת תחקיר עומק אודות תופעת העוקצים בציבור החרדי הכרוכים במבצעי 10/90 הזכורים לשימצה.

מה שלא אהבתי זה ההתמקדות במתווך חרדי מסוים כאילו הוא שורש הרע בעולם כולו ואיך מלאו ליבו כביכול, ומעשה שהיה כך הווה בעשרות עותקים ברחבי הארץ שרובם מוכרים לי היטיב:

אברכים שחושבים שהם אנשי-עסקים פותו בידי אנשי-עסקים שחושבים שהם אברכים לקנות דירות פאר בערים שהם מכירים רק מחלונות האוטובוס בדרך למירון, נתניה ובת ים מככבות בכתבה אך זה לאורך כל הארץ בערים אשר אברך ממוצע מכיר את שמותיהם רק מהתרעות פיקוד העורף (או מהנפילות שאחריהן) ומעולם לא ביקר בהן.

אז איך משכנעים אברך כולל חסידי בן 22 שקיבל מההורים חצי מיליון ₪ לצורך יחידת 'סליחה' בביתר, לרכוש פנטהוז בהרצליה בארבע מיליון ₪ ?

מספרים לו שזה מבצע מיוחד שהתגלה רק למתווך בגילוי שמימי וכעת צריך רק לשלם עשרה אחוז שזה ארבע מאות אלף שקל ואת המאה הנותרים להביא למתווך על הגילוי הנפלא.

ואיך הדלפון שלנו יממן את מה שעשירי טבריה מתקשים?

כאן מגיע החלק השני של הגילוי אליהו – המתווך יודע לנבא כי בעוד שלוש שנים, כשיצטרכו להשלים את הרכישה הדירה תהיה שווה חמישה מיליון, ואז האברך דנן יתברר כסוחר מוצלח ביותר אשר ימשוך חזרה את הארבע מאות ועוד מיליון רווח נקי וכך לא יצטרך לגור בדירת הסליחה אלא בדירה גדולה המרחיבה דעתו של אדם ומרחיבה ארנקו של המשווק.

אז איפה הקצ'?

שעכשיו זה "אחרי שלוש שנים" ומתברר כי המחיר הכי גבוה שאפשר לקבל על הדירה הוא שלוש וחצי מיליון ואחרי ההוצאות מגיעים לשלוש מאתיים נטו ביד, מה שאומר שלפעמים עדיף לאותו אברך לעשות "ויברח" ולהותיר את הארבע מאות אצל החברה והמשווק ולחזור ליחידת הסליחה אבל וחפוי ראש, והפעם כשוכר...

זה פחות או יותר המסלול שאותו עוברות בחודשים אלו מאות משפחות מאנ"ש שכל מה שהם רצו זה לחתן את הילדים בכבוד וכעת הם מרוסקים לחלוטין וייקח להם שנים רבות אם בכלל כדי להתאושש מהתהום הכלכלית שהם הוכנסו אליה בידי משווק פלוני.

אך עשרת הקוראים כאן יודעים שעד כאן הייתה רק ההקדמה, כעת נתחיל עם הניתוח הכואב של הנתונים ואת הצד של לימוד זכות:

ובכן, קודם כל צריך לדעת שרבים מאוד הרוויחו בפריסיילים ותכניות דומות הרבה כסף, פגשתי ועודני פוגש כל יום אברכים צעירים ומבוגרים שהרוויחו סכומים אגדיים בשנים האחרונות כתוצאה מהפטנט הזה, לא ערכתי מחקר עומק אך מהתרשמותי המרוויחים רבים בהרבה על המפסידים וחבל שאת זה שומרים בסוד מאימת המצ'ינגים, הסיבה היחידה שמספרים לי על כך זה או כדי לשאול איך לעשות את הסיבוב הבא או כדי להתייעץ איך לצמצם את המסים העצומים (ברוך השם, כשיש מס סימן שיש שבח).

כל מי שקנה דירה בירושלים במחירי פריסייל של עשרים ומשהו אלף עשה את המיליון הזה, כך גם רבים שהשקיעו בחלק מהפרוייקטים בבן שמן וכך גם במקומות נוספים אשר המחירים עלו שם דרמטית ולקחו איתם את המשקיעים כלפי מעלה.

אז מה קרה בכל הפרוייקטים הכושלים?

שני דברים, הראשון שלא ידוע לי אם קרה זה הקפצת מחירים, מאוד ייתכן שמשווק מסוים יבוא לקבלן שיש לו כבר פריסייל ויגיד לו במקום למכור ב3.9 אביא לך קונים בארבע מיליון ואז מקבלים תרי זוזי: מאה אלף מהקבלן ועוד אחד מהלקוח, חד גדיא דזבין את אבא.

זה נורא לשמוע שיש דברים כאלו וטיפש מי שנופל לכך אך מי שיותר טיפש ממנו הוא מי שמאמין שאפשר למנוע דבר כזה באמצעות בירור אם המתווך אמין: גם המתווך האמין ביותר לא יעמוד בפני ניסיון של מאתיים אלף ₪ רק מלאך יוותר על זה ולא ניתנה תורת העסקים למלאכי השרת.

אך הדבר הזה לא מתקיים בדרך כלל משום שרוב הקונים יודעים לבדוק בערך את המחיר בסביבה ולא נופלים לבורות עמוקים, מה שכן קורה זה הדבר השני ועליו ברצוננו לדבר:

המחיר פשוט לא עלה, ולפעמים אפילו ירד.

כן רבייסיי, מחירי דירות לא רק עולים, לפעמים הם גם יורדים, כגון למשל בתקופת מלחמה.

עד מלחמת שמחת-נורא המחירים בנתניה למשל אכן השתוללו כי הצרפתים קנו שם בהמוניהם והוא הדין בצפת שהאמריקאים עטו עליה כי אצלם אין הבדל בין ירושלים לצפת, באמריקה זה מרחק סביר לנסיעה יומיומית לעבודה, אז מישהו משווק להם את זה כירושלים לעניים והם קנו וקנו והמחירים עלו ועלו והייתה היתכנות מסויימת לעלייה צפוייה.

ואז הגיע המלחמה ואין חוצניקים, ועוד מלחמה ועוד מבצע ושום דבר לא חזר לעצמו ואפשר לקלל את איראן (מגיע להם) ואת החמאס (עוד יותר מגיע) אך זה לא יעזור לעובדה הפשוטה שמחירי המגדלים שיועדו בעיקר לאוכלוסיות אלו צולל.

לא בהרבה, אך מספיקה ירידה של 8% כדי שכל העסק יהפוך להפסד.

זה נכון שמעצבן שהמשווק ניבא שהמחירים יעלו והם לא, אמנם אמרו חז"ל שנבואה ניתנה לשוטים אך האמונה כי יש למישהו נבואה ניתנה לשוטים גדולים עוד יותר... כל בר דעת העושה עסקים יודע שבכל הקשור לניבוי עתידות - המשווק ועטיפת המסטיק יודעים לנבא באותה מידה ומי שמסתמך על הבטחות אודות העתיד (כולל אלפי אברכים שנופלים היום בפריסייל של המחר שנקרא פינוי בינוי המבוסס על אותה נבואה כמעט) אין לו לבוא בטענות אלא על עצמו, לא המשווק נשך לשונרא.

מקווה שהצלחתי להסביר: לא כל עסקה כושלת היא נוכלות ולא כל ירידת מחירים היא עקיצה, בכל עסק ייתכן מאוד הפסד ומי שלא מוכן לכך שלא ייכנס לעולם ההשקעות.

אז להפסיק להשקיע בנדל"ן?

חלילה, כמה שיותר להשקיע בנדל"ן וכל המרבה הרי זה משובח – ואם ירצה השם ויהיה זמן נרחיב אולי בטור הבא על "מה כן" – אך רק עסקאות נטולות הימור על כל הקופה, כך שגם אם נגזר עליך להפסיד זה יהיה רק קצת ורק זמני.

ברור לי שכל הדברים האמורים כאן ברורים לכל אחד מעשרת הקוראים וסליחה שבזבזתי את זמנכם אך אם זה ירגיע אבא סוער אחד -שכועס בכל ליבו על המתווך שכאילו הפיל את החתן שלו - והיה זה שכרי.

גילוי נאות: לכותב אין ולא היה שום אינטרס כלכלי בשום פרוייקט של פריסל והוא אינו קשור היום לשום שיווק לא במישרין ולא בעקיפין, המידע מובא ללא כל אינטרס כלכלי אלא כצדקה ושירות לציבור, לשאלות ספציפיות ניתן לפנות למייל והתשובות שם חינם וללא אחריות.
סיכום אירועים: איראן בלהבות - מהמחאות ועד לסף עימות עולמי

הרקע וההתפרצות (סוף דצמבר 2025):

המחאות החלו ב-28 בדצמבר 2025 בטהראן, על רקע משבר כלכלי חריף וצניחה חדה בערך הריאל. מה שהחל כזעקת סוחרים ואזרחים על יוקר המחיה, הפך במהירות לגל הפגנות חסר תקדים ב-187 ערים הקורא להפלת המשטר.

הטבח והחשכת המידע (ינואר 2026):
  • דיכוי אלים: המשטר האיראני הגיב באכזריות יוצאת דופן. לפי נתוני ארגון זכויות האדם HRANA, נכון ל-23 בינואר, מספר ההרוגים המאומת עומד על למעלה מ-5,000 בני אדם, בהם 4,716 מפגינים ועשרות ילדים.
    יש דיווחים לא מאומתים מצד האופוזיציה האיראנית על מעל 60,000 הרוגים!

• מעצרים המוניים: למעלה מ-26,500 בני אדם נעצרו, וקיים חשש כבד להוצאות להורג המוניות בבתי הכלא.

• חסימת אינטרנט: החל מה-8 בינואר הוטל מצור דיגיטלי כמעט מוחלט על המדינה כדי למנוע זליגת תיעודים מהטבח.

המעורבות האמריקנית - "הארמדה של טראמפ":
הנשיא טראמפ, שחזר והזהיר את טהראן מפני המשך הטבח, הכריז ב-22 בינואר כי "ארמדה" אמריקנית (צי ספינות מלחמה, כולל נושאת המטוסים אברהם לינקולן) עושה את דרכה למפרץ הפרסי. טראמפ הבהיר כי ארה"ב בוחנת אפשרויות תקיפה ישירות נגד מטרות שלטוניות אם לא ייפסק הדיכוי. ולאחר הדלפות על ממדי הטבח, הכריז "העזרה בדרך".

הזווית הישראלית והאזורית:
  • כוננות שיא: ישראל נמצאת בדריכות עליונה מחשש שהסלמה אמריקנית תוביל לתגובה איראנית ישירה או באמצעות שלוחיה (פרוקסי).

• איומי נתניהו: ראש הממשלה נתניהו הזהיר כי אם איראן תבצע "טעות" ותתקוף את ישראל, היא תפגוש עוצמה שטרם הכירה.

• איומי טהראן: המשטר האיראני הודיע כי במקרה של תקיפה, בסיסים אמריקניים ויעדים בישראל יהיו "מטרות לגיטימיות".

באשכול זה נמשיך לעדכן סביב השעון בכל התפתחות, דיווחים מהשטח ופרשנויות ביטחוניות.
עודכן אדר תשפ"ד
ראשית, גופי הכשרות
ברוב אשכולות בנושא 'השקעות בשוק ההון' בפרוג, משתרבב עניין הכשרות.
למען הסדר באשכול זה נעלה עדכונים בנושא כשרות.
אני אשתדל לסכם ולתמצת ככל האפשר.

יש 4 גופי כשרות
  • בד"ץ העדה החרדית - על פי פסקי הרב יעקב בלוי זצ"ל שהיה בקיא גדול בתחום שוק ההון והוא שהביא את פסקיו ועל פי פסקים אלו נוהגים עד היום בגוף כשרות זה. היום הכשרות בראשות הרב שלמה זאב קרליבך.
  • גלאט הון - על פי פסקי רבי ניסים קרליץ והרב שמואל ואזנר. שסמכו ידיהם על הרב יעקב לנדו שמכיר את שוק ההון לעומקו. הרב משה שטרנבוך ראב"ד העדה החרדית הוא מרבני 'גלאט הון'.
  • תשואה כהלכה – הרב שמואל דוד גרוס, רב חסידי גור אשדוד ועוד רבנים מוכרים וידועים בכל שכבות הציבור החרדי.
  • כלכלה על פי ההלכה- הרב אריה דביר, על פי פסקי הרב יוסף שלום אלישיב.

היום בכל החברות יש מסלולים כשרים, שמאושרים לפחות ע"י אחת מהכשרויות.
בין החברות שנמצאת ברשותם תעודת כשרות אפשר למצוא את:
אלטשולר שחם, אינפיניטי, הפניקס, הראל, כלל, מגדל, מור, מיטב דש, מנורה.

רשימות קרנות כשרות: