יום השואה- מה פתוח

• הוסף לסימניות
יום השואה לא נקבע כדי להתייחד עם זכר השואה.

הסיבה שנקבע הוא בכדי להצדיק את הקמת המדינה, והשואה היה חלק מהפולחן בכדי לקבל הכרה למדינה.

את הנספים היהודים לא מעניין אותם מבחינתם יהודים היו רק ב100 שנים האחרונות.

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י קקטוס;2075566:
באיזה רגשות פוגע היהודי שנוסע ביום השבת?
בכלום. (שבת זאת מצווה שכלית לחלוטין)
הוא פוגע בעיקר בעצמו, זה חיוב שבין אדם למקום.

באיזה רגשות פוגע יהודי שמזלזל ביום השואה?
ברגשות של אלפי אנשים שנפגעים מכך באופן אישי, שמרגישים פגיעה ביקיריהם.
הוא פוגע באנשים, בנשים, בבין אדם לחברו.

זה עיוות גמור !!!

זה כמו שתגיד למי פוגע שבית המקדש נחרב ובמקומו עומד מסגד, כי בית המקדש הוא כולו מצוות שבין אדם למקום ואם אין אז לא.

שלא לדבר על אלה שאוכלים בתשעה באב, מה קרה אז ? גם אז נהרגו נשים וילדים ? למה מזלזלים.

אתה עושה לי חשק ללכת בדווקא בצפירה.

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י שמחו;2074754:
כל משהו שהוא קצת רשמי ממסדי, סגור ומסוגר.
כדאי קצת לא לבלוט מחר בכל מקרה. הם לא מסוגלים להבין את הזלזול שלנו ביום הזה ולא ביום הזכרון לחיילים.

מה פרוש 'להבין את הזלזול שלנו'- למה צריך לזלזל? למה כל דבר שאני לא עושה ממילא שווה זלזול??
לא חושבת שגם אני לא מסוגלת להבין את הזלזול שלכם

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י פקאן;2075591:
לא נוקטת עמדה, אבל סתם אנקדוטה:
עבדתי בעבר במקום עבודה חילוני, בתוך קבוצה חרדית. ביום השואה רצו שנוסיף עוד שעות עבודה, כששאר העובדים החילונים סיימו כרגיל. לשאלתנו למה? ענתה הבוסית- חילונית, מעדות המזרח, "אתן קיבלתן חופשה בחול המועד, ובמקומכן העובדים האחרים היו צריכים לעבוד יותר. היום שזה יום אבל שלנו (!!!) אנחנו צריכים לסיים מוקדם כדי ללכת לבית הקברות (...)

לכו תסבירו מול בורות שכזו על מליוני קדושים שאפילו לא זכו לקבר ישראל..

א. לא אוהבת את הנישול הגורף של בני עדות המזרח מעניין השואה. חוץ מהעובדה שחלקם 'נטלו חלק' באימי השואה כמו בני אלג'יריה, תוניסיה, לוב ועוד- מדובר בשואה של העם היהודי, ויש כאלו שזוכרים שעדין מדובר כאן בעם אחד.
ישנם מספיק אשכנזים שאין להם אף סב להתאבל עליו או איתו- בני ארץ ישראל, בני ארה"ב, בני דרום אמריקה... האם גם הם מנושלים מן האבל? אולי לימודי השואה בבתי יעקב יחולקו להקבצות על פי מידת הרלוונטיות?

ב. הבוסית יודעת את האמת גם אם נסחה אותה בבורות- מבחינת החרדים אין יום כזה.

ג. מוסדות החינוך והעיתונות החרדיים די מסתבכים עם היום הזה. מצד אחד- אין יום כזה. אבל מצד שני- יש הזדמנות רשמית לדבר על הנושא. הרי באף בית ספר לא מדברים על זה לפני י' טבת או לאחריו, נכון? אז מרב הסברים של 'זו לא הצורה של האבל שלנו' ו'אי אפשר לקבוע יום אבל בניסן' וכן 'בחירת התאריך בשל מרד גטו וורשה, דבר שאינו תואם את ערכינו ולנו יש את יום הקדיש הכללי'- יושבים יום שלם ומדברים על הנושא.
שיהיו רציניים וידברו על זה בשיעורים המיועדים ובאזור עשרה בטבת, וביום השואה הרשמי יסבירו בכמה מילים את הסתייגותנו וימשיכו בשיעור.

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י רמה פלוס;2075570:
חלילה מלכתוב ככה..
כבוד שמים נרמס, וזה לא פוגע בכלום?
אם תדע שלאבא שלך נגרם צער אדיר [לא ניתן לשער את צער השכינה כשאדם מחלל את השבת בפרהסיא] אם יעברו על רצונו, ויבוא אדם ובהינף יד יעשה ככל העולה על רוחו, בתוך תוך הבית של אביך, זה לא יגרום לך לכלום..?

גילוי: ההודעה מתייחסת לפיסקה המצוטטת, ולא לנושא האשכול.
אני חש את הצער הזה באופן שכלי, ומכניס אותו אל הרגש שלי.
כל זה נוצר בעבודה וחינוך שגורמים לך ליצור את הרגש הזה לחילול השם.
אבל באופן טבעי, אין שום סיבה שבן אדם יפגע, אלא אם כן הוא חידד את הרגש שלו לרמה כזאת.
ולרגש הזה אין קשר לבין אדם לחברו.
לעומת זאת הרגש הטבעי של בן אדם, מתוכנן באופן טבעי להיפגע.
ועל כך אנחנו מצווים שלא לצער בן אדם, לא תונו איש את עמיתו.
ויראת מאלוקיך.

נכתב ע"י שוקי;2075604:
זה עיוות גמור !!!

זה כמו שתגיד למי פוגע שבית המקדש נחרב ובמקומו עומד מסגד, כי בית המקדש הוא כולו מצוות שבין אדם למקום ואם אין אז לא.

שלא לדבר על אלה שאוכלים בתשעה באב, מה קרה אז ? גם אז נהרגו נשים וילדים ? למה מזלזלים.

אתה עושה לי חשק ללכת בדווקא בצפירה.
לך בדווקא בצפירה, אם זה עושה לך טוב ומחזק את האגו שלך.
ובשביל מי שכן מעניין אותו, הצער על חורבן בית המקדש, הוא צער שנוצר בעבודה עצמית, ומי שנפגע באופן אישי, הוא פשוט לא מבין את מהות הצער.

• הוסף לסימניות
הכל נכון אם לא היינו עומדים מול אנשים דוויים.
ואני מסכימה עם מה שכתבו פה בגדול, אבל-
אם היינו עומדים מול מדינת ישראל, הייתי מתנגדת.
פה- יש אנשים שמתייחדים ביום הזיכרון הזה וכל הזיכרונות שלהם צפים עולים ומכאיבים. הם לא אשמים שהמדינה קבעה את היום לזיכרון בשל סיבה מקוממת כדי להצדיק את קיומה. מבחינתם זה יום זיכרון.
והאנשים הללו בני 80 ולכו תסבירו להם רציונאלית שבעצם היום הזה שכואב להם כל כך, הוא לא נכון ביסודו.
יש מצב שבעוד 20 שנה ופחות, אם המשיח לא יגיע, לא אתחשב ברגשות אף חלוני ביום הצפירה.
כרגע זו עובדה קיימת. אנשים נזכרים ואין מה לדבר איתם הגיונית.
אז נכון שהיום הזה לא הגיוני ומקומם, אבל אם אנחנו רוצים להראות לנאצים שהם לא ניצחו אותנו, לפחות ברוח, עלינו לעמוד בצפירה (אני מקפידה לא לצאת מהבית בזמן הזה וחסל), לא להביע זלזול, ולהתנהג כיהודים שמכבדים את הזולת.

וכנ"ל לגבי יום הזיכרון. והגלות הזו תסתיים בסיום הגלות בע"ה בבוא המשיח במהרה.

• הוסף לסימניות
נראה לי, שכל תגובה בסגנון:
"הם פוגעים ברגשותינו ביום כזה נראה להם איך ההרגשה ונפגע ברגשותיהם"
מוטעית ביסודה, שהרי אף אחד לא חושב שבצורה כזו הוא יצליח לחנך אנשים שאינם שומרי תורה ומצוות לכבד דת.
זה רק תגובה ילדותית של "הוא התחיל" ועל זה אמרו חז"ל מה ששנאוי עליך אל תעשה לחברך.
(גם אם אין להם דין של "רעך" מבחינת מידות זה אותו דבר)

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י מלפפון;2075654:
הכל נכון אם לא היינו עומדים מול אנשים דוויים.
ואני מסכימה עם מה שכתבו פה בגדול, אבל-
אם היינו עומדים מול מדינת ישראל, הייתי מתנגדת.
פה- יש אנשים שמתייחדים ביום הזיכרון הזה וכל הזיכרונות שלהם צפים עולים ומכאיבים. הם לא אשמים שהמדינה קבעה את היום לזיכרון בשל סיבה מקוממת כדי להצדיק את קיומה. מבחינתם זה יום זיכרון.
והאנשים הללו בני 80 ולכו תסבירו להם רציונאלית שבעצם היום הזה שכואב להם כל כך, הוא לא נכון ביסודו.
יש מצב שבעוד 20 שנה ופחות, אם המשיח לא יגיע, לא אתחשב ברגשות אף חלוני ביום הצפירה.
כרגע זו עובדה קיימת. אנשים נזכרים ואין מה לדבר איתם הגיונית.
אז נכון שהיום הזה לא הגיוני ומקומם, אבל אם אנחנו רוצים להראות לנאצים שהם לא ניצחו אותנו, לפחות ברוח, עלינו לעמוד בצפירה (אני מקפידה לא לצאת מהבית בזמן הזה וחסל), לא להביע זלזול, ולהתנהג כיהודים שמכבדים את הזולת.

וכנ"ל לגבי יום הזיכרון. והגלות הזו תסתיים בסיום הגלות בע"ה בבוא המשיח במהרה.

יש הבדל עצום מבחינתי בין יום השואה ליום הזכרון
ביום הזיכרון אעמוד בלב שלם בצפירה
זה יום שנוגע לכל חילוני במדינה , לכל אחד יש ילד בצבא
יש הרבה משפחות שכולות וזה הדרך לבטא אצלם את הכבוד לחללים
וזה מכעיס מקומם ופוגע וחילול ה' עצום אם חרדי מזלזל בזה
לעומת יום השואה ש85-90% באוכלוסיה אין שום קשר משפחתי לזה
(ומי שכתבה שאנשים מתעלמים מהחלק של הספרדים בשואה אז ברור שהשואה היא חורבן יהדות אירופה ולא יהדות המזרח , הקהילה היחידה הספרדית שהושמדה היא ביוון)

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י נפ;2076007:
יש הבדל עצום מבחינתי בין יום השואה ליום הזכרון
ביום הזיכרון אעמוד בלב שלם בצפירה
זה יום שנוגע לכל חילוני במדינה , לכל אחד יש ילד בצבא
יש הרבה משפחות שכולות וזה הדרך לבטא אצלם את הכבוד לחללים
וזה מכעיס מקומם ופוגע וחילול ה' עצום אם חרדי מזלזל בזה
(ומי שכתבה שאנשים מתעלמים מהחלק של הספרדים בשואה אז ברור שהשואה היא חורבן יהדות אירופה ולא יהדות המזרח , הקהילה היחידה הספרדית שהושמדה היא ביוון)

מבחינתך, לא מבחינת הרבה שעברו את השואה.

בואי ניקח 2 נשים שמתמודדות עם קושי מסוים.
אחת מתמודדת בדרך של דיבור, זה משחרר אותה.
והשניה- אם תפתחי את הנושא היא תיפגע אנושות.
אז מה? הראשונה יכולה לבוא ולטעון: מותר לי לדבר איתה על זה כי גם אני מתמודדת ומבחינתי דיבור על העניין לא פוגע?
ואהבת לרעך כמוך- זה כמו שאתה לא אוהב שעושים לך מה שאתה לא אוהב.
כל בנאדם מתמודד בדרך שונה.
אז מבחינתך- את אולי צודקת.
אבל מספיק שמבחינת מבוגר אחד שעבר את השואה את פוגעת ברגשותיו,
רק בשבילו, עלייך לכבד את היום הזה.

וזו הגבורה שלנו. זו גבורת היהדות.
שאנחנו מתנהגים אחרת.

• הוסף לסימניות
ויכוח חסר תועלת ומיותר.

נראה לי שפשוט צריך ללמוד במדינה שלנו שבה המצב כל כך מתוח והמחלוקות רבים כל כך. כשתהום ענקית פעורה ביננו לבין אחינו הטועים והתהום הזה הולך ומעמיק, קצת "לקפל" את עצמנו. לא יקרה כלום אם כשאנחנו באזור מלא חילונים נעמוד בצפירה של יום השואה. עבירה זה ודאי לא. נכון, זו לא הדרך שלנו אבל למה להתגרות בהם. זה סתם מכעיס אותם ואין לזה הצדקה. אפשר לעמוד ולומר פרק תהילים לעילוי נשמת.
זה מה שאני עשיתי היום כשעמדתי בתור למרפאה כלשהי בבית חולים והיו שם המון חילוניים. לא נראה לי שטעיתי. והאמת- הייתי ראשונה בתור ואחרי שהצפירה הסתיימה הפקידה כבר התיישבה וחיכתה לי רגע שאסיים את פרק התהילים שהייתי באמצע לקרוא. כשסיימתי היא אמרה לי כל הכבוד שקראת תהילים לעילוי נשמה.[פקידה חילונית....]

אז אפשר לנהוג בעדינות בכדי לא להעמיק את התהום. ואפשר קצת לגלות רגישות. נכון זו לא הדרך שלנו, אבל כל עוד זו לא עבירה אז למה לגרום להם תחושה של חוסר אמפתיה עם דרך הזכרון שלהם?

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י מלפפון;2076016:
מבחינתך, לא מבחינת הרבה שעברו את השואה.

בואי ניקח 2 נשים שמתמודדות עם קושי מסוים.
אחת מתמודדת בדרך של דיבור, זה משחרר אותה.
והשניה- אם תפתחי את הנושא היא תיפגע אנושות.
אז מה? הראשונה יכולה לבוא ולטעון: מותר לי לדבר איתה על זה כי גם אני מתמודדת ומבחינתי דיבור על העניין לא פוגע?
ואהבת לרעך כמוך- זה כמו שאתה לא אוהב שעושים לך מה שאתה לא אוהב.
כל בנאדם מתמודד בדרך שונה.
אז מבחינתך- את אולי צודקת.
אבל מספיק שמבחינת מבוגר אחד שעבר את השואה את פוגעת ברגשותיו,
רק בשבילו, עלייך לכבד את היום הזה.

וזו הגבורה שלנו. זו גבורת היהדות.
שאנחנו מתנהגים אחרת.

התודה בטעות
כמה ניצולי שואה חילוניים שמייחדים את יום השואה את מכירה?
או אפילו ילדים של ניצולי שואה חילוניים?
אני, שגרה בשכונה מעורבת לא מכירה אפילו אחד כזה
אולי אם אגור בשכונה חילונית אשכנזית מובהקת אעמוד בצפירה
ואל תגידי לי שברחוב רואים כי לא נראה לי שבדיוק תראי זקן שצריך להיות מינימום בן 85 שהוא גם אשכנזי וגם ניצול שואה וגם גר בארץ, אוקיי?

• הוסף לסימניות
אני לא אתווכח איתך על עובדות. בסדר?
זה שאת לא מכירה לא אומר שלא קיימים.
ואם את רוצה, פני אליי באישי ואעשה לך הכרות עם כמה ניצולות שואה שכואב להן ביום הזה, והן אפילו לא חילוניות אלא דתיות.
אני בטוחה שתתייחסי לזה אחרת.
קצת לחשוב על מחוץ לעולם הצר שלנו. קצת לחשוב שלשני יש כאב ושאפשר בקלות לא לדרוך לו עליו.

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י מלפפון;2076035:
אני לא אתווכח איתך על עובדות. בסדר?
זה שאת לא מכירה לא אומר שלא קיימים.
ואם את רוצה, פני אליי באישי ואעשה לך הכרות עם כמה ניצולות שואה שכואב להן ביום הזה, והן אפילו לא חילוניות אלא דתיות.
אני בטוחה שתתייחסי לזה אחרת.
קצת לחשוב על מחוץ לעולם הצר שלנו. קצת לחשוב שלשני יש כאב ושאפשר בקלות לא לדרוך לו עליו.

אוקיי, לא שינית את הדעה שלי
את אומרת שבשביל כמה ניצולות שואה שאת מכירה צריך כל הציבור לעמוד, אין בעיה
(זה מה שעשיתי היום, אגב, אבל הייתי במקום ציבורי עם הרבה אנשים אם כי עמדתי בצד לצד חרדיות נוספות אמרתי פרק תהילים ואפילו הספקתי לפטפט קצת ה' ירחם)
אם הייתי במקום יותר מצומצם לא יודעת אם הייתי עומדת וגם הייתי עונה בחזרה לכל המתקיפים בדיוק מה שאני אומרת לך כאן )
אני דבקה בעמדתי לפיה יום השואה לא נוגע ל90% מהאוכלוסיה ואי לכך אין לאף אחד את החוצפה לכפות עלי דברים שאני לא מסכימה בהם
וסתם מיותר להזכיר שהציבור החרדי הוא הציבור שהכי מחובר ומקושר לשואה

• הוסף לסימניות
זה ממש לא נכון לומר של85-90% באוכלוסיה אין שום קשר משפחתי לזה
ולא האמירה:
כמה ניצולי שואה חילוניים שמייחדים את יום השואה את מכירה?
לי אישית יש קרובת משפחה שנמצאת בבית אבות חילוני, ויש במקום קרוב ל100 ניצולי שואה חילוניים! שיש להם משפחה. שמייחדים את יום השואה, ומבחינתם זה יום זיכרון לכל מי שהם איבדו.

לא חכמה להסתכל דרך פתח צר ולקבוע שמה שאני רואה זה מה שקיים...

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י נפ;2076052:
(זה מה שעשיתי היום, אגב, אבל הייתי במקום ציבורי עם הרבה אנשים אם כי עמדתי בצד לצד חרדיות נוספות אמרתי פרק תהילים ואפילו הספקתי לפטפט קצת ה' ירחם)
אם הייתי במקום יותר מצומצם לא יודעת אם הייתי עומדת וגם הייתי עונה בחזרה לכל המתקיפים בדיוק מה שאני אומרת לך כאן )
אני דבקה בעמדתי לפיה יום השואה לא נוגע ל90% מהאוכלוסיה ואי לכך אין לאף אחד את החוצפה לכפות עלי דברים שאני לא מסכימה בהם

לא מסכימה עם דברייך...
בכל מקרה, אני מקווה שכשאת כותבת שזה לא נוגע ל90% מהאוכלוסייה, את מתכוונת רק ליום השואה ולא לשואה עצמה...:mad:

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י נפ;2076052:

אין מצב שאשנה את הדעה שלך.. מלכתחילה לא חלמתי על זה...:)
עוד לא קרה שויכוח שינה דעה של מישהו.
הסבר לוגי- כן, לימוד משותף- גם כן.
אבל ויכוח- אף פעם לא. (אלא א"כ המשוכנע הוא אחד שלא גיבש את דעותיו במשך שנים מתוך יגע, ולשם כך שומר עליהן מכל משמר)..

והעמדה שלך אכן נכונה לגבי כך שהרבה מהאוכלוסיה לא נוגע לה. לא יודעת אם 90%.

ויש עוד דבר שאני חושבת עליו תוך כדי כתיבה-
יום השואה הפך למין ערך מקודש אצל החילונים.
ואין להם הרבה ערכים מקודשים.
מבחינתם זה יום שצריך לכבד, יש מחויבות.
היום בציבור החילוני יש העדר מסגרת, חוסר מחויבות לדברים. (לכן גם אחוזי הגירושין גבוהים). ופתאום יש כאן איזה משהו שכמעט כולם (גיליתי כמה חילונים נוסעים בצפירה, כי הם חילונים גם בזה).. מקדשים. כמו יום כיפור שלא נוסעים שם.
וזה נורא מעצבן שהחרדים מזלזלים בערך.
הרי החרדים רוצים שיסגרו חנויות בשבת, נכון?
אז פתאום את יום השואה המקודש לא מכבדים?
הם לא רואים את ההבדל. הם חושבים שאנחנו בכוונה להכעיס ולפגוע ברגשותיהם.
וכאן מגיע דיון אם המטרה שלנו היא להכאיב ולפגוע, ואם זה יעזור לנו או לא.

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י סביונים;2076065:
זה ממש לא נכון לומר של85-90% באוכלוסיה אין שום קשר משפחתי לזה
ולא האמירה:

לי אישית יש קרובת משפחה שנמצאת בבית אבות חילוני, ויש במקום קרוב ל100 ניצולי שואה חילוניים! שיש להם משפחה. שמייחדים את יום השואה, ומבחינתם זה יום זיכרון לכל מי שהם איבדו.

לא חכמה להסתכל דרך פתח צר ולקבוע שמה שאני רואה זה מה שקיים...

שאני אהיה בבית האבות ביום השואה ברור שאעמוד אין ספק
שאהיה במקומות אחרים אז פחות אתלהב מהענין, כן
יש בית אבות עם 100 זקנים ניצולי שואה, אכן כן, אבל ה100 האלו לא מעלים את היחס שלהם באחוזים באוכלוסיה הכללית שהוא נמוך מאד מאד ופוחת והולך כל שנה

היתה שנה אחת ביום השואה שהייתי ברחוב (בשכונת פיתוח שהתחרדה) ובדיוק באמצע הדרך היתה הצפירה, המשכתי ללכת והנה אשה אחת צורחת עלי מהחלון למה אני הולכת ועוד קללות ..
צעקתי לה בחזרה שסבתא שלי אחרי השואה נשארה היחידה כמעט ממשפחתה ומענין אם גם היא קשורה לשואה
ההיא סתמה את הפה יפה מאד..

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י מלפפון;2076079:
אין מצב שאשנה את הדעה שלך.. מלכתחילה לא חלמתי על זה...:)
עוד לא קרה שויכוח שינה דעה של מישהו.
הסבר לוגי- כן, לימוד משותף- גם כן.
אבל ויכוח- אף פעם לא. (אלא א"כ המשוכנע הוא אחד שלא גיבש את דעותיו במשך שנים מתוך יגע, ולשם כך שומר עליהן מכל משמר)..

והעמדה שלך אכן נכונה לגבי כך שהרבה מהאוכלוסיה לא נוגע לה. לא יודעת אם 90%.

ויש עוד דבר שאני חושבת עליו תוך כדי כתיבה-
יום השואה הפך למין ערך מקודש אצל החילונים.
ואין להם הרבה ערכים מקודשים.
מבחינתם זה יום שצריך לכבד, יש מחויבות.
היום בציבור החילוני יש העדר מסגרת, חוסר מחויבות לדברים. (לכן גם אחוזי הגירושין גבוהים). ופתאום יש כאן איזה משהו שכמעט כולם (גיליתי כמה חילונים נוסעים בצפירה, כי הם חילונים גם בזה).. מקדשים. כמו יום כיפור שלא נוסעים שם.
וזה נורא מעצבן שהחרדים מזלזלים בערך.
הרי החרדים רוצים שיסגרו חנויות בשבת, נכון?
אז פתאום את יום השואה המקודש לא מכבדים?
הם לא רואים את ההבדל. הם חושבים שאנחנו בכוונה להכעיס ולפגוע ברגשותיהם.
וכאן מגיע דיון אם המטרה שלנו היא להכאיב ולפגוע, ואם זה יעזור לנו או לא.

מאיפה לך שיום השואה הפך ליום מקודש אצל החילוניים? מי סיפר לך?

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י נפ;2076101:
מאיפה לך שיום השואה הפך ליום מקודש אצל החילוניים? מי סיפר לך?

רבים מהציבור החרדי לא יודעים עד כמה יום השואה ולמעלה בקודש יום הזיכרון לחללי צה"ל, ולמעלה למעלה בקודש חג העצמאות, הם החגים הקדושים ביותר על החילונים רובם ככולם, ועוד יותר מקודש בעיניהם מיו"כ ובטח שאר החגים שבתורת ישראל, והיקר שביקרים הוא דקת הדומייה שהם עומדים בו דUם ללא מעש, וכפי שהגולם מפארג לא עמד מיומיו, ברוב ברותם הם חושבים שגם אנו מבינים שאלו ימים קדשים ומיוחדים לעם ישראל, יום חג לישראל מקדמת דנא, לדידם הדבר היחיד שאפשר לעשות ולכבד את ההולכים היא בדרך בזבוז דקה מהחיים בעמידה כגולמי עץ, ומשום כך הדבר נתפס אצלם בעמקי ריגושיהם, וכל מי שממרה את הדקת הדומיה והבזבוז הרי שהוא בא לפגוע בעמקי נשמתם, והוא בז לכל היקר להם, ולזיכרון השואה ולשכול של המשפחות השכול.

וגם כשקם עיתונאי חילוני וזעק באומץ האיך נכפה עמידה סתמה על החרדים, הרי זו כפייה חילונית, והאיך אנו באים להילחם נגד הכפייה הדתית של החרדים בשעה שכפייה חילונית מונח לפניך, ועל אף דברי הטעם וההיגיון של אותו לבלר, והקושיה מה נשתנה כפייה זו מכפיית החרדים, ואף שההוא מגדולי מחרפי החרדים, הותקף הלוא קשות האיך מוכן הוא להבין וולהגן על המחללים את הקודש והיקר שביקרים.

ממילא המסקנא היא: שהגיון לחוד ורגש לחוד, וכל מקום יש לדון לפי הזמן והמקום והאנשים, ולפעמים העמידה מחויב הוא רק בכדי שלא לפגוע באנשים שסביבך של"ע חושבים שדקה זו שמבזבזים בעמידה כגולם תתרום רבות לאותם ההולכים.

ה' הטוב יכפר בעדם ושנזכה רק לקדש שם שמיים

מתוך אותו ראיון
דקל: שלום לעתונאי אמנון לוי

אמנון לוי: שלום ירון

ירון דקל: "אנחנו נדבר על מגזר אחד שתמיד מצולם בטלויזיה כמי שאיננו מכבד את ה'צפירה' וזה המגזר החרדי"...

אמנון לוי: "נכון, והאמת היא שאני כבר הרבה שנים רוצה לדבר על זה, ואפילו בחריפות, כי בעיני זו דוגמא להסתה בוטה ומכוערת נגד החרדים, בענין הזה".

המראיין: "מדוע"?

אמנון לוי: תראה "באמת כל שנה מצלמים את החרדים בבני ברק ובירושלים שהם לא עומדים בצפירה ביום הזכרון לחללי צה"ל. וזה מכוער, למה? כי קודם לא במקרה בוחרים, את יום הזכרון לחללי צה"ל כדי לצלם אותם שם. אבל, הם גם לא עומדים ביום הזכרון לשואה שחל בדיוק שבוע לפני כן. גם שבוע שעבר, בצפירה ליום הזכרון לשואה, חרדים לא עמדו. החרדים היותר בא נגיד אדוקים, חלק מהחרדים אגב כן עומדים, חלקם הגדול קשה להם עם הצפירה. והם לא עומדים גם ביום השואה, עכשיו אתה אומר, ביום השואה זה לא חללי צה"ל שהם מואשמים בנכור אליהם... זה אבא שלהם, זה אמא שלהם, חסידויות שלמות נשרפו בשואה. הרי אי אפשר להגיד שהשואה לא מענינת את החרדים. אז, אולי הסיבה היא בכלל לא ענין של כבוד וזכרון, ויש פה הסתה"?

המראיין: "הסתה של מי, של הצבור החילוני נגד החרדים"?

אמנון לוי: כן כן "יש פה כפיה חילונית"...

המראיין: "ומה עם לכבד את רגשותינו שלנו החילונים העומדים דום"?

אמנון לוי: "אז בא נדבר על זה רגע, אתה יודע, כל כך הרבה אנחנו החילונים אוהבים להגיד שיש כפיה דתית, הנה מקרה מובהק של כפיה חילונית. כי יהודי דתי, יהודי חרדי, בכל אורחותיו רוצה להבדיל את עצמו מדרך של גוים, וללכת בדרך שלו שהיא על פי קוד של ההלכה, של התנהגות יהודית. בשביל יהודי דתי לכבד מת, זה על ידי שאתה אומר עליו 'קדיש', אתה אומר עליו 'קל מלא רחמים'. יש איזשהוא קוד התנהגותי מאד ברור. צפירה, פרחים זר עם סרט שחור זה לא בקוד התנהגות שלהם"...

המראיין: "מאה אחוז, ומה עם לכבד את הרוב החילוני, או דתיים אחרים שמכבדים את חללי צה"ל בצפירת דומיה"?

אמנון לוי: "אז בא אני אשאל אותך - נניח שמחר ש"ס עולה לשלטון, או מפלגה חרדית יותר קצונית מש"ס, והיא אומרת אנחנו רוצים לכבד את זכר חללי צה"ל, אבל בדרכנו. אשר על כן, בשעה 11 ביום הזכרון אין צפירה, וכולם, כולל אתה ירון דקל החילוני, חייבים לבוא לבית הכנסת ולהגיד קדיש לזכרם של הנופלים"...

ירון דקל: "אז אנחנו, נגיד לא, לא יעלה על הדעת"!

אמנון לוי: "זה בדיוק הנקודה, זה בדיוק הנקודה ירון. אנחנו דורשים היום יותר מידי. למה שלא נכבד, אתה יודע, גם להם יש נופלים גם להם יש מתים, מדוע שלא כל אחד בדרכו יכבד את המתים האלה. זה בכלל לא קשור לזלזול בזכר החללים. זה מכוער להגיד את זה! זה הסתה! כי יודעים את זה, מי שקצת בקי בהלכות החברה החרדית יודע את זה. אין לזה שום קשר לכבוד לנופלים".

המראיין: "אני חייב לומר לך שדברים כאלה אני לא זוכר ששמעתי, בוודאי לא מפי איש חילוני. זה דברים שנשמעים בדרך כלל מפי הדוברים המובהקים של הצבור החרדי, אבל מפי עתונאי חילוני, או חילוני בכלל, לא שמענו"...

אמנון לוי: "תראה, צריך קצת להכיר את החרדים, באמת קצת, כדי להבין שזה לא הענין. בשנים האחרונות, הגל הפטריוטי הלאומי שוטף את החרדים באופן שהרבנים שלהם רואים בזה איום. כל הענין של להגיד ניכור לחללים ובגלל שהם לא משרתים בצבא אז לכן לא אכפת להם מאלה שמתו, זה כל כך 'נמוך', זה כל כך נלוז"...

המראיין: "אין בזה שום אמת"?

אמנון לוי: "אין בזה שום אמת! אבל יש בזה אמת אחת אחרת נורא גדולה, החוסר סבלנות שלנו, אתה יודע אני רואה את זה בצפירה...".

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י נפ;2076007:

כאחת שערכה כתבת תחקיר בנושא, יש עיוות גדול בעניין
רק השנה (באיחור משמעותי...) קיבלו יוצאי טוניס, אלג'יר ועיראק הכרה כנפגעי מלחמת העולם השניה (מרוקו כבר קיבלה הכרה לפני כמה שנים). תדפדפי מעט בגוגל ותדברי עם היסטוריונים ותגלי אלו טרגדיות שהלכו שם. לא בהיקף של אירופה, אמנם, אבל מספיק מצמרר...

פרוגבוט

תוכן שיווקי
פרסומת

פוסטים חדשים שאולי לא קראת....

הכותרת לא באה להתריס היא באה להדגיש מצב
ולא לא באתי לומר שאבא או אמא עם ילד או שניים זה לא אתגר
אבל שימו לב
בעוד אתם בונים על ההורים לרוב פסח ולכן מכשירים פיסת שיש קטן לפינת קפה. מדף במקרר. ובארון
כי מילא רוב החג נהייה אצל ההורים
ההורים והרווקים בבית קורעים את עצמם [תזכרו זה לא היה כזה מזמן]
כן אמא שלך לא נחה כבר 3 שבועות

להפוך בית שלם 100+ מטר של ארונות כיורים שולחנות מטבח סלון כיסאות מזווה מיטות
לכשר לפסח
לאפשרות שאתם וילדכם הסתובבו בחופשיות עם מצה ואפיקומן שסבא קנה
לא נכנסתי להוצאות המטורפות שקצת עוברות לידכם. למה שתקנו מצות יין או חסה או נייר כסף לציפוי המטבח
ושוב לא בהאשמה ולא בטרוניה אלא כנתון מציאותי
אז זו''צ יקר קצת שימת לב
לפרגן לבוא לעזור חצי יום
לפרגן ארוחה לעובדים בבית [הבית שלך חמץ המטבח שלהם במרפסת שרות]
לתת מילה טובה או שוקולד
והחשוב מכל
מעשרות להורים
הם חשובים יותר מכל כולל ארגון או קמחה דפסחא הם ההורים שלך

והם יממנו לך את ארוחות וסעודות החג
בס"ד

ההבדל בין נוכלות לבין כישלון

לפני כחודש נערך בבני ברק מיפגש מאוד מעניין של גוף הנקרא "הפורום להגנת הצרכן" והוא עסק בעיקר בדרכים למניעת נפילות נדל"ן בהם הציבור החרדי "מומחה" ליפול חזור ונפול.

הנוכחים, מומחים איש איש בתחומו, תיארו את הנוכלויות הרווחות היום ותיארו בצבעים קודרים ואמיתיים את המצב בכי רע, היו שם גדולי הדיינים שדיברו על הצורך להבטיח שהדור השני לא עושה שטויות עם הדירה שקיבלו מההורים וכן הלאה.

כאשר ר' איצ'ה דזיאלובסקי העניק לי את רשות המילה האחרונה (בגלל שאיחרתי – הרגל נעשה טבע) בקשתי מהנוכחים שלא יישפכו את התינוק אם המים, כלומר שלא יביאו אנשים למצב שבו הם חושדים בכל מה שלא זז שהוא נוכלות, הדבר הזה טענתי עלול להביא לשיתוק מוחלט של שוק השקעות הנדל"ן החרדי אשר היה והינו הקטליזטור הראשי של הציבור החרדי בדרכו לנישואי ילדים ברוגע ושלווה, המסר המרכזי של שתי דקות הנאום שלי זה מה שאתם הולכים לקרוא באלף מילים הבאות: לא כל עסקה כושלת היא אשמת המשווק!

צרות אחרונות משכחות את הראשונות וכך שכחתי מזה לגמרי, אלא שהשבוע פורסמה כתבה בעיתון 'דה-מרקר' (מי שלא מכיר לא הפסיד - מלא באהבת כסף ושנאת חרדים) כתבת תחקיר עומק אודות תופעת העוקצים בציבור החרדי הכרוכים במבצעי 10/90 הזכורים לשימצה.

מה שלא אהבתי זה ההתמקדות במתווך חרדי מסוים כאילו הוא שורש הרע בעולם כולו ואיך מלאו ליבו כביכול, ומעשה שהיה כך הווה בעשרות עותקים ברחבי הארץ שרובם מוכרים לי היטיב:

אברכים שחושבים שהם אנשי-עסקים פותו בידי אנשי-עסקים שחושבים שהם אברכים לקנות דירות פאר בערים שהם מכירים רק מחלונות האוטובוס בדרך למירון, נתניה ובת ים מככבות בכתבה אך זה לאורך כל הארץ בערים אשר אברך ממוצע מכיר את שמותיהם רק מהתרעות פיקוד העורף (או מהנפילות שאחריהן) ומעולם לא ביקר בהן.

אז איך משכנעים אברך כולל חסידי בן 22 שקיבל מההורים חצי מיליון ₪ לצורך יחידת 'סליחה' בביתר, לרכוש פנטהוז בהרצליה בארבע מיליון ₪ ?

מספרים לו שזה מבצע מיוחד שהתגלה רק למתווך בגילוי שמימי וכעת צריך רק לשלם עשרה אחוז שזה ארבע מאות אלף שקל ואת המאה הנותרים להביא למתווך על הגילוי הנפלא.

ואיך הדלפון שלנו יממן את מה שעשירי טבריה מתקשים?

כאן מגיע החלק השני של הגילוי אליהו – המתווך יודע לנבא כי בעוד שלוש שנים, כשיצטרכו להשלים את הרכישה הדירה תהיה שווה חמישה מיליון, ואז האברך דנן יתברר כסוחר מוצלח ביותר אשר ימשוך חזרה את הארבע מאות ועוד מיליון רווח נקי וכך לא יצטרך לגור בדירת הסליחה אלא בדירה גדולה המרחיבה דעתו של אדם ומרחיבה ארנקו של המשווק.

אז איפה הקצ'?

שעכשיו זה "אחרי שלוש שנים" ומתברר כי המחיר הכי גבוה שאפשר לקבל על הדירה הוא שלוש וחצי מיליון ואחרי ההוצאות מגיעים לשלוש מאתיים נטו ביד, מה שאומר שלפעמים עדיף לאותו אברך לעשות "ויברח" ולהותיר את הארבע מאות אצל החברה והמשווק ולחזור ליחידת הסליחה אבל וחפוי ראש, והפעם כשוכר...

זה פחות או יותר המסלול שאותו עוברות בחודשים אלו מאות משפחות מאנ"ש שכל מה שהם רצו זה לחתן את הילדים בכבוד וכעת הם מרוסקים לחלוטין וייקח להם שנים רבות אם בכלל כדי להתאושש מהתהום הכלכלית שהם הוכנסו אליה בידי משווק פלוני.

אך עשרת הקוראים כאן יודעים שעד כאן הייתה רק ההקדמה, כעת נתחיל עם הניתוח הכואב של הנתונים ואת הצד של לימוד זכות:

ובכן, קודם כל צריך לדעת שרבים מאוד הרוויחו בפריסיילים ותכניות דומות הרבה כסף, פגשתי ועודני פוגש כל יום אברכים צעירים ומבוגרים שהרוויחו סכומים אגדיים בשנים האחרונות כתוצאה מהפטנט הזה, לא ערכתי מחקר עומק אך מהתרשמותי המרוויחים רבים בהרבה על המפסידים וחבל שאת זה שומרים בסוד מאימת המצ'ינגים, הסיבה היחידה שמספרים לי על כך זה או כדי לשאול איך לעשות את הסיבוב הבא או כדי להתייעץ איך לצמצם את המסים העצומים (ברוך השם, כשיש מס סימן שיש שבח).

כל מי שקנה דירה בירושלים במחירי פריסייל של עשרים ומשהו אלף עשה את המיליון הזה, כך גם רבים שהשקיעו בחלק מהפרוייקטים בבן שמן וכך גם במקומות נוספים אשר המחירים עלו שם דרמטית ולקחו איתם את המשקיעים כלפי מעלה.

אז מה קרה בכל הפרוייקטים הכושלים?

שני דברים, הראשון שלא ידוע לי אם קרה זה הקפצת מחירים, מאוד ייתכן שמשווק מסוים יבוא לקבלן שיש לו כבר פריסייל ויגיד לו במקום למכור ב3.9 אביא לך קונים בארבע מיליון ואז מקבלים תרי זוזי: מאה אלף מהקבלן ועוד אחד מהלקוח, חד גדיא דזבין את אבא.

זה נורא לשמוע שיש דברים כאלו וטיפש מי שנופל לכך אך מי שיותר טיפש ממנו הוא מי שמאמין שאפשר למנוע דבר כזה באמצעות בירור אם המתווך אמין: גם המתווך האמין ביותר לא יעמוד בפני ניסיון של מאתיים אלף ₪ רק מלאך יוותר על זה ולא ניתנה תורת העסקים למלאכי השרת.

אך הדבר הזה לא מתקיים בדרך כלל משום שרוב הקונים יודעים לבדוק בערך את המחיר בסביבה ולא נופלים לבורות עמוקים, מה שכן קורה זה הדבר השני ועליו ברצוננו לדבר:

המחיר פשוט לא עלה, ולפעמים אפילו ירד.

כן רבייסיי, מחירי דירות לא רק עולים, לפעמים הם גם יורדים, כגון למשל בתקופת מלחמה.

עד מלחמת שמחת-נורא המחירים בנתניה למשל אכן השתוללו כי הצרפתים קנו שם בהמוניהם והוא הדין בצפת שהאמריקאים עטו עליה כי אצלם אין הבדל בין ירושלים לצפת, באמריקה זה מרחק סביר לנסיעה יומיומית לעבודה, אז מישהו משווק להם את זה כירושלים לעניים והם קנו וקנו והמחירים עלו ועלו והייתה היתכנות מסויימת לעלייה צפוייה.

ואז הגיע המלחמה ואין חוצניקים, ועוד מלחמה ועוד מבצע ושום דבר לא חזר לעצמו ואפשר לקלל את איראן (מגיע להם) ואת החמאס (עוד יותר מגיע) אך זה לא יעזור לעובדה הפשוטה שמחירי המגדלים שיועדו בעיקר לאוכלוסיות אלו צולל.

לא בהרבה, אך מספיקה ירידה של 8% כדי שכל העסק יהפוך להפסד.

זה נכון שמעצבן שהמשווק ניבא שהמחירים יעלו והם לא, אמנם אמרו חז"ל שנבואה ניתנה לשוטים אך האמונה כי יש למישהו נבואה ניתנה לשוטים גדולים עוד יותר... כל בר דעת העושה עסקים יודע שבכל הקשור לניבוי עתידות - המשווק ועטיפת המסטיק יודעים לנבא באותה מידה ומי שמסתמך על הבטחות אודות העתיד (כולל אלפי אברכים שנופלים היום בפריסייל של המחר שנקרא פינוי בינוי המבוסס על אותה נבואה כמעט) אין לו לבוא בטענות אלא על עצמו, לא המשווק נשך לשונרא.

מקווה שהצלחתי להסביר: לא כל עסקה כושלת היא נוכלות ולא כל ירידת מחירים היא עקיצה, בכל עסק ייתכן מאוד הפסד ומי שלא מוכן לכך שלא ייכנס לעולם ההשקעות.

אז להפסיק להשקיע בנדל"ן?

חלילה, כמה שיותר להשקיע בנדל"ן וכל המרבה הרי זה משובח – ואם ירצה השם ויהיה זמן נרחיב אולי בטור הבא על "מה כן" – אך רק עסקאות נטולות הימור על כל הקופה, כך שגם אם נגזר עליך להפסיד זה יהיה רק קצת ורק זמני.

ברור לי שכל הדברים האמורים כאן ברורים לכל אחד מעשרת הקוראים וסליחה שבזבזתי את זמנכם אך אם זה ירגיע אבא סוער אחד -שכועס בכל ליבו על המתווך שכאילו הפיל את החתן שלו - והיה זה שכרי.

גילוי נאות: לכותב אין ולא היה שום אינטרס כלכלי בשום פרוייקט של פריסל והוא אינו קשור היום לשום שיווק לא במישרין ולא בעקיפין, המידע מובא ללא כל אינטרס כלכלי אלא כצדקה ושירות לציבור, לשאלות ספציפיות ניתן לפנות למייל והתשובות שם חינם וללא אחריות.
סיכום אירועים: איראן בלהבות - מהמחאות ועד לסף עימות עולמי

הרקע וההתפרצות (סוף דצמבר 2025):

המחאות החלו ב-28 בדצמבר 2025 בטהראן, על רקע משבר כלכלי חריף וצניחה חדה בערך הריאל. מה שהחל כזעקת סוחרים ואזרחים על יוקר המחיה, הפך במהירות לגל הפגנות חסר תקדים ב-187 ערים הקורא להפלת המשטר.

הטבח והחשכת המידע (ינואר 2026):
  • דיכוי אלים: המשטר האיראני הגיב באכזריות יוצאת דופן. לפי נתוני ארגון זכויות האדם HRANA, נכון ל-23 בינואר, מספר ההרוגים המאומת עומד על למעלה מ-5,000 בני אדם, בהם 4,716 מפגינים ועשרות ילדים.
    יש דיווחים לא מאומתים מצד האופוזיציה האיראנית על מעל 60,000 הרוגים!

• מעצרים המוניים: למעלה מ-26,500 בני אדם נעצרו, וקיים חשש כבד להוצאות להורג המוניות בבתי הכלא.

• חסימת אינטרנט: החל מה-8 בינואר הוטל מצור דיגיטלי כמעט מוחלט על המדינה כדי למנוע זליגת תיעודים מהטבח.

המעורבות האמריקנית - "הארמדה של טראמפ":
הנשיא טראמפ, שחזר והזהיר את טהראן מפני המשך הטבח, הכריז ב-22 בינואר כי "ארמדה" אמריקנית (צי ספינות מלחמה, כולל נושאת המטוסים אברהם לינקולן) עושה את דרכה למפרץ הפרסי. טראמפ הבהיר כי ארה"ב בוחנת אפשרויות תקיפה ישירות נגד מטרות שלטוניות אם לא ייפסק הדיכוי. ולאחר הדלפות על ממדי הטבח, הכריז "העזרה בדרך".

הזווית הישראלית והאזורית:
  • כוננות שיא: ישראל נמצאת בדריכות עליונה מחשש שהסלמה אמריקנית תוביל לתגובה איראנית ישירה או באמצעות שלוחיה (פרוקסי).

• איומי נתניהו: ראש הממשלה נתניהו הזהיר כי אם איראן תבצע "טעות" ותתקוף את ישראל, היא תפגוש עוצמה שטרם הכירה.

• איומי טהראן: המשטר האיראני הודיע כי במקרה של תקיפה, בסיסים אמריקניים ויעדים בישראל יהיו "מטרות לגיטימיות".

באשכול זה נמשיך לעדכן סביב השעון בכל התפתחות, דיווחים מהשטח ופרשנויות ביטחוניות.
עודכן אדר תשפ"ד
ראשית, גופי הכשרות
ברוב אשכולות בנושא 'השקעות בשוק ההון' בפרוג, משתרבב עניין הכשרות.
למען הסדר באשכול זה נעלה עדכונים בנושא כשרות.
אני אשתדל לסכם ולתמצת ככל האפשר.

יש 4 גופי כשרות
  • בד"ץ העדה החרדית - על פי פסקי הרב יעקב בלוי זצ"ל שהיה בקיא גדול בתחום שוק ההון והוא שהביא את פסקיו ועל פי פסקים אלו נוהגים עד היום בגוף כשרות זה. היום הכשרות בראשות הרב שלמה זאב קרליבך.
  • גלאט הון - על פי פסקי רבי ניסים קרליץ והרב שמואל ואזנר. שסמכו ידיהם על הרב יעקב לנדו שמכיר את שוק ההון לעומקו. הרב משה שטרנבוך ראב"ד העדה החרדית הוא מרבני 'גלאט הון'.
  • תשואה כהלכה – הרב שמואל דוד גרוס, רב חסידי גור אשדוד ועוד רבנים מוכרים וידועים בכל שכבות הציבור החרדי.
  • כלכלה על פי ההלכה- הרב אריה דביר, על פי פסקי הרב יוסף שלום אלישיב.

היום בכל החברות יש מסלולים כשרים, שמאושרים לפחות ע"י אחת מהכשרויות.
בין החברות שנמצאת ברשותם תעודת כשרות אפשר למצוא את:
אלטשולר שחם, אינפיניטי, הפניקס, הראל, כלל, מגדל, מור, מיטב דש, מנורה.

רשימות קרנות כשרות:

אולי מעניין אותך גם...

הצטרפות לניוזלטר

איזה כיף שהצטרפתם לניוזלטר שלנו!

מעכשיו, תהיו הראשונים לקבל את כל העדכונים, החדשות, ההפתעות בלעדיות, והתכנים הכי חמים שלנו בפרוג!

לוח מודעות

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!

תהילים פרק כה

אלְדָוִד אֵלֶיךָ יי נַפְשִׁי אֶשָּׂא:באֱלֹהַי בְּךָ בָטַחְתִּי אַל אֵבוֹשָׁה אַל יַעַלְצוּ אֹיְבַי לִי:גגַּם כָּל קוֶֹיךָ לֹא יֵבֹשׁוּ יֵבֹשׁוּ הַבּוֹגְדִים רֵיקָם:דדְּרָכֶיךָ יי הוֹדִיעֵנִי אֹרְחוֹתֶיךָ לַמְּדֵנִי:ההַדְרִיכֵנִי בַאֲמִתֶּךָ וְלַמְּדֵנִי כִּי אַתָּה אֱלֹהֵי יִשְׁעִי אוֹתְךָ קִוִּיתִי כָּל הַיּוֹם:וזְכֹר רַחֲמֶיךָ יי וַחֲסָדֶיךָ כִּי מֵעוֹלָם הֵמָּה:זחַטֹּאות נְעוּרַי וּפְשָׁעַי אַל תִּזְכֹּר כְּחַסְדְּךָ זְכָר לִי אַתָּה לְמַעַן טוּבְךָ יי:חטוֹב וְיָשָׁר יי עַל כֵּן יוֹרֶה חַטָּאִים בַּדָּרֶךְ:טיַדְרֵךְ עֲנָוִים בַּמִּשְׁפָּט וִילַמֵּד עֲנָוִים דַּרְכּוֹ:יכָּל אָרְחוֹת יי חֶסֶד וֶאֱמֶת לְנֹצְרֵי בְרִיתוֹ וְעֵדֹתָיו:יאלְמַעַן שִׁמְךָ יי וְסָלַחְתָּ לַעֲוֹנִי כִּי רַב הוּא:יבמִי זֶה הָאִישׁ יְרֵא יי יוֹרֶנּוּ בְּדֶרֶךְ יִבְחָר:יגנַפְשׁוֹ בְּטוֹב תָּלִין וְזַרְעוֹ יִירַשׁ אָרֶץ:ידסוֹד יי לִירֵאָיו וּבְרִיתוֹ לְהוֹדִיעָם:טועֵינַי תָּמִיד אֶל יי כִּי הוּא יוֹצִיא מֵרֶשֶׁת רַגְלָי:טזפְּנֵה אֵלַי וְחָנֵּנִי כִּי יָחִיד וְעָנִי אָנִי:יזצָרוֹת לְבָבִי הִרְחִיבוּ מִמְּצוּקוֹתַי הוֹצִיאֵנִי:יחרְאֵה עָנְיִי וַעֲמָלִי וְשָׂא לְכָל חַטֹּאותָי:יטרְאֵה אוֹיְבַי כִּי רָבּוּ וְשִׂנְאַת חָמָס שְׂנֵאוּנִי:כשָׁמְרָה נַפְשִׁי וְהַצִּילֵנִי אַל אֵבוֹשׁ כִּי חָסִיתִי בָךְ:כאתֹּם וָיֹשֶׁר יִצְּרוּנִי כִּי קִוִּיתִיךָ:כבפְּדֵה אֱלֹהִים אֶת יִשְׂרָאֵל מִכֹּל צָרוֹתָיו:
נקרא  2  פעמים
למעלה