כל האמהות חוזרות לבית הספר או זה רק אני?

לתשומת לב,
היו כאן הע(א)רות מאד ספציפיות על ציפיות ביה"ס מההורים.
לא ראיתי דיבורים משמעותיים על אנשי הוראה איומים.
מוכרחה לציין שאני מרוצה מאד מרוב מורותיה של ביתי - גם אם אני לא מסכימה עם צורת פעילות מסוימת.
אלו המורות שיצרו את ההכללה מתקיפה כחלק ממגננה.

@פדואלה , לא ציטטתי את כל הודעתך הארוכה אלא רק קטעים נבחרים, ששוב מדגישים את השיפוטיות העצומה בעולם ההוראה כנגד עולם האמהות.

כמדומני שההגיגים באים ל"חנך" את ציבור המורים לשת"פ עם ציבור הורי התלמידים... (בניגוד לגישת העבר המתנשאת והפטרונית)
אשמח מאוד אם לא קשה לך ואת מסכימה, לרשום לי איפה חשת את השיפוטיות שלי בתגובה שרשמתי.
תודה מאוד.

עיקר החינוך הוא בבית
בית הספר משלים.(לפעמים בונה אם הבית מאד חסר)
רק לצערי.
המורות האיכותיות בעלות ההכלה וההקשבה והקבלה
הן די בודדות.
אחוזים ממש בודדים

אז אני מקדישה את הערכתי וקדה בפני אותן מורות
שהציונים וההספקים והנורמות לא מדברים אליהם (רק בפורפורציות הנכונות)
הן אותן מורות שהנפש של התלמידה הוא העיקר
אותן מורות שכבוד התלמיד הוא השורה הראשונה
ובתגובותיהן הן מלמדות הליכות חיים ותקשורת מיטיבית
הן אותן מורות שרואות את הדרך ולא את התוצאה
שסופגות עלבונות ולחצים מגבוה ובכל זאת ממשיכות ומגנות על התלמיד.
שלא רואות את התמיד כמקפצה להרים את עצמן אלא כאישיות שגדלה יחד איתם.
המשיכו במלאכת הקודש הזאת.
לקדש שם שמים.

עיקר החינוך הוא בבית
בית הספר משלים.(לפעמים בונה אם הבית מאד חסר)
רק לצערי.
הן די בודדות.
אחוזים ממש בודדים

אז אני מקדישה את הערכתי וקדה בפני אותן מורות
שהציונים וההספקים והנורמות לא מדברים אליהם (רק בפורפורציות הנכונות)
הן אותן מורות שהנפש של התלמידה הוא העיקר
אותן מורות שכבוד התלמיד הוא השורה הראשונה
ובתגובותיהן הן מלמדות הליכות חיים ותקשורת מיטיבית
הן אותן מורות שרואות את הדרך ולא את התוצאה
שסופגות עלבונות ולחצים מגבוה ובכל זאת ממשיכות ומגנות על התלמיד.
שלא רואות את התמיד כמקפצה להרים את עצמן אלא כאישיות שגדלה יחד איתם.
המשיכו במלאכת הקודש הזאת.
לקדש שם שמים.

בקשר למשפט:
הן די בודדות.

מתי בסדר היום של המורה היא יכולה להקשיב להכיל ולקבל. לא הבנתי המורות היום יושבות לטיפול אישי עם כל תלמידה בפרטיות בשעות הלימודים? איך אפשר להכיל כיתה של 40 בנות בזמן שב3/4 שעה צריך לקרוא שמות, לבדוק שיעורי בית, ללמד את החומר החדש, להטיל עבודות ושיעורי בית למחר. ועם השמע הצלצול לרוץ לכיתה הבאה וחוזר חלילה. איפה את רואה פה בדיוק אופציה להקשבה והכלה? מתי בדיוק יש לתלמידה הזדמנות להביע את רחשי ליבה או את דעותיה במסגרת יום הלימודים? משהו השתנה מאז ילדותי ולא ידעתי על כך?

אוהו.
זמן איכות אינו ארוך,
זה יכול להיות מילה מתאימה- בדיוק זו שתרים את הילדה
זה יכול להיות הבעת אמון תמידית, עידוד.
יש המון אינטראקציות בין המורה לכיתה
מורה עוברת בין התלמידות, לזו אומרת כך, אל זו מחייכת לזו מעודדת לזו מתפעלת.
אם זה אמיתי ואיכותי זה שווה זהב.
מורה שחיה את הרגע חשה ומרגישה היא יכולה לחוש גם 40 בנות
וכל פעם להגיע לקבוצה אחרת של בנות.
בנות ניגשות לשאול במבחן מקבלות מבחן- אין לך מושג כמה אינטראקציה יש שם. עולם ומלואו.
מורה אמיתית הלימוד הוא שולי
מה שחשוב לה זה התגובות וצורת התקשורת שלה עם כל תלמידה.
יש כאלה
באמת מעט.
מעט מעט.

תגגלו קצת על חינוך אנתרופוסופי... בתי ספר מדהימים.
חבל שאין אותם אצלנו.

המציאות היא, שהתגובות של המורות פה מגלמות את הסטריאוטיפ של המורה המתנשאת שמנסה לחנך את התלמידות וההורים גם יחד בלי אפשרות להכיל שוני מחשבתי.
אני לא נגד בית הספר, ממש לא. אבל אני חושבת שבית הספר הוא בדיעבד שאי אפשר לשנות אותו.
אני אף פעם לא ידבר נגד בית הספר עם הבת שלי, אבל מצד שני לא אגבה את המורה כשהיא אומרת שטויות (וזה קורה המון). אני גם לא יגיד לה שבטח היא לא הבינה את מה שהמורה אמרה מפי הגבורה. אני יגיד לה שמעניין שכך המורה אומרת, אנחנו חושבים אחרת וזה בסדר.
כשהמורה הכבודה, שאין לה סנהדרין והיא לא צמה יום לפני, מנסה למחוק את האישיות הנפלאה של הבת שלי, כי היא לא מתאימה לתבנית שיש למורה הכבודה בראש, ע"פ שיקול דעתה הבלעדית כמובן, לא אגבה אותה! ומי שמגבה כזו מורה חוטאת בפשע.
אם הקב"ה ברא את הבת שלי אחרת, ואותי אחרת, הוא לא רוצה שאף אחד בעולם יקווץ' אותנו! הוא רוצה שנעבוד אותו איך שאנחנו, מי שאנחנו עם כל הנשמה.
מערכת בית הספר הכללית, ובעיקר בית יעקב היא נגד הגישה הזאת. הגישה מרקסיסטית והפוכה מדעת תורה, כולן צריכות לחשוב אותו דבר, להראות אותו דבר ולהתנהג אותו דבר. נכון, יש כללים וצריך לעמוד בהם. מסכימה! לעולם לא אגבה בת שלובשת משהו שהוא נגד התקנון גם אם הוא לפי כל הכללים. לא כי התקנון הוא גזרה מפי עליון, ומלאך בא בלילה למורה הכבודה שכתבה אותו והדריך אותה מפי הגבורה מה לכתוב, ממש לא!
אני אומרת לבת שלי, כמו שבאנגליה הילדים הולכים עם עניבה וחליפה וחצאית משובצת לבית ספר, כי זו התלבושת וזה מה יש, כך את צריכה ללבוש את התלבושת. לא כי אם היא לובשת סוודר בצבע אחר היא עברה על ג"ע ש"ד וע"ז (כמו התגובה של המורה) אלא כי היא עברה על הנהלים של בית ספר. אולי היא עברה על דינא דמלכותא :) ....
מורות יקרות, אתם משקיעות את הנשמה, אני מעריכה את העבודה שלכם מאוד!
אבל..... אני לא חושבת שאתן נביאות, לא תלמידות חכמות, השמש לא זורחת מטבורכן. אתן טועות לפעמים, ובגדול.
זה לא סותר את ההערכה כמובן, וכל הכבוד שאני רוחשת אליכן.
אבל מצד שני, מותר לכן לטעות גם כן....
אז הואו נעבוד בשיתוף פעולה למען ילדינו בלי התנשאות ובלי חינוך, מספיק "התחנכתי" על ידכן. בואו נבוא אחת לקראת השניה.

גילוי נאות, גם אני מורה - אבל בתיכון. ומלמדת מקצועות חול כך שאין לי רצון או יכולת לחנך את תלמידותי או את הוריהן. מעבירה להן את החומר בצורה הכי חוויתית שאני מסוגלת ומסוגלת להבין שאת חלקן זה לא מעניין, אז אני מבקשת מהן להתכתב כי אם הם מדברות זה מפריע לשאר הכיתה.... אבל להכריח אותם ללמוד, אני לא מסוגלת. יש לי יותר מידי טראומות.

אשת_ חבר יקירה,
למה נשמע (עד אמצע התגובה לפחות) המון מרירות, המון פרשנות שלילית?

נכון,
אני מורה, לא מלאך ח"ו, ולא צמה לפני שאומרת את דבריי, לא שומעת מפי הגבורה כלום, וכמובן גם לא סנהדרין.
ולכן, מה??
לכן אני רוצה ברצון על לקווץ' את הבת שלך, כי היא לא בתבנית שלי ח"ו? ולכן נפל עליי בלילה להציק לה ובבוקר אני פשוט מגשימה אתזה? ולכן אני כל הזמן רק חושבת איך להקשות את חיי תלמידותיי והוריהן?- איזו חשיבה מוטעיית!

אני קיבלתי ע"ע את תפקיד ההוראה, מתפללת בלב מלא בקשה שאוכל להגיע לכל תלמידה במשך היום, החודש והשנה, עובדת קשה מאוד גם אחה"צ כדי שלביתך לא ישעמם בביה"ס, משתדלת לגוון לה, לא שוכחת שגם כשאני לא מורה מחנכת לפעמים, עדיין אני צריכה לחנך (בשת"פ גם מצידך כמובן) את הילדה. לדאוג כמה שאוכל למחסורה ולצרכיה.
אבל מפה ועד קבלת כאלה משפטים ומילים??
זה קשה מאוד!!
חייבת לציין שנראה לי מוזר שאת כמורה, עדיין חושבת את מה שרשמת.
איך את כותבת שאת מעריכה מאוד, בזמן שבאותו משפט את מזלזלת בצורה בוטה??
כשאת עובדת כמורה, היית רוצה שכך יתייחסו לדברייך?? (גם אם זה שיעור היסטוריה או ציור)
ואני דוקא מדברת מגרון של אמא לבנות בכל הגילאים כמעט, עם משרה מלאה מהרגע שאני חוזרת מהעבודה, אבל גם כנושאת בתפקיד בבוקר, ולא אוכל להתייחס בכבוד לתלמידה שיושבת מולי בהרגשה שמה היא חטאה שהיא כאן...
אז את רוצה שיכבדו אותך?את רגשותייך? תכבדי אחרים, רוצה שיכבדו את מעלות וחסרונות ביתך? תכבדי את מורותיה .
כשאת מתייחסת אלי כאל בייביסיטר, אין לי שום מחויבות אל ביתך מלבד שמירה על בטיחותה ועל צריכה הגשמיים בלבד (בדיוק כמו שאני מתייחסת אל שמרטפית ילדיי, ששומרת עליהם בגינה שלא ייפלו ויאכלו את הלחם עד הסוף)
ואני לא כותבת את זה ספציפי אלייך, אלא אל כל בנ"א שמפיו בוער בלא שימת לב, שחסר לו הכבוד (ובינינו, כבוד זה צורך בסיסי אם לא רודפים אחריו).

אשמח לשמוע איפה שמעת שיפוטיות במה שכתבתי עם ציטוטים.
סכ"ה אמרתי שאת בתור מורה טועה לפעמים ולא מסוגלת לקבל את זה.
כ"כ נורא?

וכן, עברתי את שנות בית הספר מאוד בקושי, ולמרות שעברו מאז הרבה שנים, אני צוחקת על העניין אבל עדין כואב לי.

• תודה
Reactions: bbr
נכון,
אני מורה, לא מלאך ח"ו, ולא צמה לפני שאומרת את דבריי, לא שומעת מפי הגבורה כלום, וכמובן גם לא סנהדרין.
ולכן, מה??
לכן אני רוצה ברצון על לקווץ' את הבת שלך, כי היא לא בתבנית שלי ח"ו? ולכן נפל עליי בלילה להציק לה ובבוקר אני פשוט מגשימה אתזה? ולכן אני כל הזמן רק חושבת איך להקשות את חיי תלמידותיי והוריהן?- איזו חשיבה מוטעיית!

עברתי שוב על ההודעה של "אשת חבר" לא מצאתי את הדברים שנפגעת מהם כתובים שם. אולי אף מורה לא מתכננת לקווץ' את הבת, אבל מדי הרבה מורות עושות זאת בפועל, מכיון שהן לא מספיק חושבות איך לא לפגוע בבנות, לא מספיק נזהרות בבין אדם לחברו.
אני לא חושבת שמורה שעושה עבודתה נאמנה צריכה להיפגע כשמבקרים את חברותיה שאינן עושות זאת כמוה. וכן, לצערנו יש מורות המצפות שיתייחסו לדבריהן כאילו נאמרו מפי הגבורה, ונוהגות כאילו הן מהסנהדרין. והן לא מעטות.

פדואלה, יקירה, כבוד הוא אלמנט שאמור להיות דו סטרי.
נראה שאלו המזלזלות במורות חוו מחיקה כל כך קשה של כבודן הן כתלמידות, או של כבודן של ילדותיהן. איך אפשר לצפות מהן להיזון חוזר של כבוד למורה?

אני בטוחה שאת מורה מכבדת מאד, ואין הדברים מכוונים כלפייך, חלילה.

פדואלה, יקירה, כבוד הוא אלמנט שאמור להיות דו סטרי.
נראה שאלו המזלזלות במורות חוו מחיקה כל כך קשה של כבודן הן כתלמידות, או של כבודן של ילדותיהן. איך אפשר לצפות מהן להיזון חוזר של כבוד למורה?

אני בטוחה שאת מורה מכבדת מאד, ואין הדברים מכוונים כלפייך, חלילה.

אני לא חושבת שיש הצדקה לזלזול, או לחינוך ילדים לזלזול בכבוד המורים. גם אם סבלת מרורות בבית הספר. ואישית, היו לי כאלו משקעים מבית הספר שבו למדתי- שלא הסכמתי לקחת שם הדרכה, ובכיתה י"ד כסמינרסטית, נאצלו להכריח אותי להעביר שם שיעור - זו הייתה הפעם הראשונה שדרכתי באותו בית הספר מאז כיתה ח'.
לאחרונה אמא שלי פגשה את המחנכת שלי מאחת השנים איומות הזכורות לי באותו ביה"ס ואמרה לה אגב חיוך שהבת שלה לא שוכחת את העונשים שהיא נתנה עד היום (לשבת בכיתה מקבילה משך שיעור שלם זו רק דוגמא לאחד מהעונשים היצירתיים והמעליבים שהנ"ל העניקה ברוחב לב) וכל זאת במטרה לנסות בכוח להכניס אותי לריבוע הלימודי ולגרום לי להיות תלמידה עם שיעורי בית, מחברות מושלמות או בקיצור- תלמידה ממושמעת. למרות שמעולם- מעולם- לא הפרעתי בשיעורים, והעוול היחיד שעשיתי היה לשרבט משהו על דף. (כי לא משנה שאת מקבלת מאה במבחן, את חייבת להשתתף בשיעור ולצעוק את התשובות יחד עם כולן אפילו שזה מסחרר ומבלבל אותך ונראה לך ילדותי ומרגיז. ולא משנה שאת יכולה לענות את כל התשובות בעל פה, אם לא תשלימי את המחברות תקבלי את העונש המגיע לך... כי אחרת תגדלי בלי משמעת בסיסית ובבית שלך לא תהיינה ארוחות צהריים ועוד כהנה וכהנה).
המורה ששמעה זאת נפגעה באופן נורא, וכמה שאמא שלי ניסתה לפייס אותה- היא לא הצליחה.
ואני לא מבינה מה אותה המורה חושבת, להשפיל תלמידה עשרות פעמים בשביל להכניס אותה למערכת בכוח- מותר, ולשמוע פעם אחת שהתלמידה הזו- כמעט 20 שנה אחרי זוכרת את העונשים שלך - זו אמירה שפוגעת בה..

מורות הן בנות אדם שנתונות ללחץ רב ולשחיקה רבה. וכמו בנ"א במצב כזה הן עלולות לעשות טעויות.
ה"ברוך" הוא שהטעויות שלהן קצת יותר קריטיות מטעויות של גרפיקאית ולכן עליהן להיזהר פי כמה.
כמו כן, הן נתונות למעקב ולביקורת מתמשכת הן מצד הנהלה (שזה בכל סוג של עבודה) וכן מצד ההמון, קרי תלמידות, הורים, וסבתות של תלמידות....
לאור המצב הלא פשוט הזה בנו לעצמן המורות (לא כולן...) בתת ההכרה מרחב מוגן, שזה אומר כל ההתנשאות שאנחנו מרגישות וכל ההתערבות בחיים הפרטיים של ההורים.
כי כל ההילה הזאת מבודדת אותן ומגנה עליהן מחיצי הקהל.
הכבוד וההדר מפצים (אותן) על התנאים הקשים והלחץ הנפשי המתמשך.
כי תכל'ס מה כ"כ מדהים בלהיות מורה?? כשאת חולה-שמחים, כשאת מופיעה- את שומעת "אוףףף"
כשיש לך חור בגרב- צוחקים, כשאת עצבנית- מרכלים....
אני מאד מרחמת על מורות, הן כל הזמן נמצאות רק בתדמית ואין להן אפשרות ומצב להיות הן עצמן.
וכל טעות שלהן מוגדלת פי אלף.
ולכל המורות החשובות כאן באתר,
אני יודעת שממש לא כולן מתנשאות ואטומות, אפילו ההיפך אבל קולן החזק של "המורות" מסתיר את היופי שלכן....
וגם העבר הטראומטי של האמהות גורם להן להיות כ"כ מרירות וחסרות אמון.

רק בנותי ואני זכינו ו- 90% ממורותיהן כולל המנהלת הן נשים אוהבות, משקיעות, מתייחסות???
באיזה בי"ס למדתן???
ממה שאני ראיתי, ואני מתארת לעצמי שתקפצו עלי, בביה"ס הספרדיים (יצא לי להכיר ולא בערים הגדולות) יש אוירה חמה ומחבקת מאד.
המורות מאד מפרגנות לבנות ובאמת איכפת להן מהן, אולי כי אין שם את העניין של התדמית?
גם התלמידות מאד פתוחות וישירות עם המורות ונוצרת שם אוירה ממש משפחתית.
לעומתם ביה"ס האשכנזים והחסידיים סובלים מאד מאד מהתופעות הנ"ל
ואני אישית הרגשתי את זה על בשרי כתלמידה וכאמא.
לדוגמא, לאחרונה יצא לי ליסוע בנסיעה ביעירונית באוטובוס של הציבור הכללי, המקום היחיד הפנוי היה ליד מורה מביה"ס של בנותי שגם מלמדת אותן.
אותה אחת גם למדה איתי בסמינר שנתיים מעלי (....) התיישבתי לידה בטבעיות והיה לי ברור שנחליף ביננו אי אלו מילים, היא יודעת מי אני, אני יודעת מי היא וכו'
נאדה!!! האשה התעלמה מקיומי, כאילו בדואית התיישבת לידה.
זו התנשאות? זה שיא הנחיתות!!! מה יקרה לה אם היא תתנהג בחביבות? יורידו לה במשכורת?????
זה היה לא נעים בכלל וגם מדאיג, אולי היא סובלת מנכות חברתית?:rolleyes:

אני מסכימה עם הרבה טענות של הורים כאן לגבי חלק מהמורות. ודאי שלא כולן.
יש כאן הרבה כאב של כאלו שמסיבה כזאת או אחרת לא קבלו את היחס הנכון.
ודאי שיש מה לשפר.
נדמה לי, עם זאת, שלא ברור כאן לכותבות עד כמה זה פוגע במורות, שמשקיעות, לפעמים נותנות את הנשמה, מתאזרות בהרבה סבלנות, חושבות ומתאמצות ללמד את הילדות בצורה הכי טובה מכל הבחינות - ולבסוף אומרים להן שהן בסך הכל בייבי סיטר.
בעיניי זו אמירה פוגעת ומשפילה. זה לבטל בהינף יד את כל מאמציהן ואת כל מה שיש להן לתת.
וזה גם לא נכון. הורים כן רוצים שהילדות שלהן תלמדנה, תתקדמנה, ושהמורות תעשינה את המיטב לכיוון הזה.
זה גם לא אמור לתת איזושהי מוטיבציה למורות לשפר משהו.

נערך לאחרונה ב:
תגגלו קצת על חינוך אנתרופוסופי... בתי ספר מדהימים.
חבל שאין אותם אצלנו.
עד כמה שידוע לי מדובר בסוג של כת (אולי אפילו מסיונרית) והרבה כפירה, צריך להזהר

איזה שרשור...

הבה נדמיין שהמורות היו מסכימות. הן היו אומרות שבית הספר הוא רק ביביסיטר. הן לא שואפות ללמד, להנחיל ערכים, לחנך. אין עניין בחוויות מעשירות. מצידן שהבנות לא תדענה חשבון ותשתעממנה מוות בשיעורים. חצי יום אפשר בכלל שהמורה תאכל סנדביץ' והבנות יפטפטו. וזו גם היתה המציאות בשטח.
לא ברור שהיינו רואות שרשור זועם בכיוון ההפוך? איך בית הספר חשוב, ושאחרי הכל, הבנות מבלות בו את מרבית שעות הערות שלהן, ושזה הזמן להכניס בהן חינוך וערכים וידע וחוויות?

סתם נקודה למחשבה.

פרוגבוט

תוכן שיווקי
פרסומת

פוסטים חדשים שאולי לא קראת....

הכותרת לא באה להתריס היא באה להדגיש מצב
ולא לא באתי לומר שאבא או אמא עם ילד או שניים זה לא אתגר
אבל שימו לב
בעוד אתם בונים על ההורים לרוב פסח ולכן מכשירים פיסת שיש קטן לפינת קפה. מדף במקרר. ובארון
כי מילא רוב החג נהייה אצל ההורים
ההורים והרווקים בבית קורעים את עצמם [תזכרו זה לא היה כזה מזמן]
כן אמא שלך לא נחה כבר 3 שבועות

להפוך בית שלם 100+ מטר של ארונות כיורים שולחנות מטבח סלון כיסאות מזווה מיטות
לכשר לפסח
לאפשרות שאתם וילדכם הסתובבו בחופשיות עם מצה ואפיקומן שסבא קנה
לא נכנסתי להוצאות המטורפות שקצת עוברות לידכם. למה שתקנו מצות יין או חסה או נייר כסף לציפוי המטבח
ושוב לא בהאשמה ולא בטרוניה אלא כנתון מציאותי
אז זו''צ יקר קצת שימת לב
לפרגן לבוא לעזור חצי יום
לפרגן ארוחה לעובדים בבית [הבית שלך חמץ המטבח שלהם במרפסת שרות]
לתת מילה טובה או שוקולד
והחשוב מכל
מעשרות להורים
הם חשובים יותר מכל כולל ארגון או קמחה דפסחא הם ההורים שלך

והם יממנו לך את ארוחות וסעודות החג
בס"ד

ההבדל בין נוכלות לבין כישלון

לפני כחודש נערך בבני ברק מיפגש מאוד מעניין של גוף הנקרא "הפורום להגנת הצרכן" והוא עסק בעיקר בדרכים למניעת נפילות נדל"ן בהם הציבור החרדי "מומחה" ליפול חזור ונפול.

הנוכחים, מומחים איש איש בתחומו, תיארו את הנוכלויות הרווחות היום ותיארו בצבעים קודרים ואמיתיים את המצב בכי רע, היו שם גדולי הדיינים שדיברו על הצורך להבטיח שהדור השני לא עושה שטויות עם הדירה שקיבלו מההורים וכן הלאה.

כאשר ר' איצ'ה דזיאלובסקי העניק לי את רשות המילה האחרונה (בגלל שאיחרתי – הרגל נעשה טבע) בקשתי מהנוכחים שלא יישפכו את התינוק אם המים, כלומר שלא יביאו אנשים למצב שבו הם חושדים בכל מה שלא זז שהוא נוכלות, הדבר הזה טענתי עלול להביא לשיתוק מוחלט של שוק השקעות הנדל"ן החרדי אשר היה והינו הקטליזטור הראשי של הציבור החרדי בדרכו לנישואי ילדים ברוגע ושלווה, המסר המרכזי של שתי דקות הנאום שלי זה מה שאתם הולכים לקרוא באלף מילים הבאות: לא כל עסקה כושלת היא אשמת המשווק!

צרות אחרונות משכחות את הראשונות וכך שכחתי מזה לגמרי, אלא שהשבוע פורסמה כתבה בעיתון 'דה-מרקר' (מי שלא מכיר לא הפסיד - מלא באהבת כסף ושנאת חרדים) כתבת תחקיר עומק אודות תופעת העוקצים בציבור החרדי הכרוכים במבצעי 10/90 הזכורים לשימצה.

מה שלא אהבתי זה ההתמקדות במתווך חרדי מסוים כאילו הוא שורש הרע בעולם כולו ואיך מלאו ליבו כביכול, ומעשה שהיה כך הווה בעשרות עותקים ברחבי הארץ שרובם מוכרים לי היטיב:

אברכים שחושבים שהם אנשי-עסקים פותו בידי אנשי-עסקים שחושבים שהם אברכים לקנות דירות פאר בערים שהם מכירים רק מחלונות האוטובוס בדרך למירון, נתניה ובת ים מככבות בכתבה אך זה לאורך כל הארץ בערים אשר אברך ממוצע מכיר את שמותיהם רק מהתרעות פיקוד העורף (או מהנפילות שאחריהן) ומעולם לא ביקר בהן.

אז איך משכנעים אברך כולל חסידי בן 22 שקיבל מההורים חצי מיליון ₪ לצורך יחידת 'סליחה' בביתר, לרכוש פנטהוז בהרצליה בארבע מיליון ₪ ?

מספרים לו שזה מבצע מיוחד שהתגלה רק למתווך בגילוי שמימי וכעת צריך רק לשלם עשרה אחוז שזה ארבע מאות אלף שקל ואת המאה הנותרים להביא למתווך על הגילוי הנפלא.

ואיך הדלפון שלנו יממן את מה שעשירי טבריה מתקשים?

כאן מגיע החלק השני של הגילוי אליהו – המתווך יודע לנבא כי בעוד שלוש שנים, כשיצטרכו להשלים את הרכישה הדירה תהיה שווה חמישה מיליון, ואז האברך דנן יתברר כסוחר מוצלח ביותר אשר ימשוך חזרה את הארבע מאות ועוד מיליון רווח נקי וכך לא יצטרך לגור בדירת הסליחה אלא בדירה גדולה המרחיבה דעתו של אדם ומרחיבה ארנקו של המשווק.

אז איפה הקצ'?

שעכשיו זה "אחרי שלוש שנים" ומתברר כי המחיר הכי גבוה שאפשר לקבל על הדירה הוא שלוש וחצי מיליון ואחרי ההוצאות מגיעים לשלוש מאתיים נטו ביד, מה שאומר שלפעמים עדיף לאותו אברך לעשות "ויברח" ולהותיר את הארבע מאות אצל החברה והמשווק ולחזור ליחידת הסליחה אבל וחפוי ראש, והפעם כשוכר...

זה פחות או יותר המסלול שאותו עוברות בחודשים אלו מאות משפחות מאנ"ש שכל מה שהם רצו זה לחתן את הילדים בכבוד וכעת הם מרוסקים לחלוטין וייקח להם שנים רבות אם בכלל כדי להתאושש מהתהום הכלכלית שהם הוכנסו אליה בידי משווק פלוני.

אך עשרת הקוראים כאן יודעים שעד כאן הייתה רק ההקדמה, כעת נתחיל עם הניתוח הכואב של הנתונים ואת הצד של לימוד זכות:

ובכן, קודם כל צריך לדעת שרבים מאוד הרוויחו בפריסיילים ותכניות דומות הרבה כסף, פגשתי ועודני פוגש כל יום אברכים צעירים ומבוגרים שהרוויחו סכומים אגדיים בשנים האחרונות כתוצאה מהפטנט הזה, לא ערכתי מחקר עומק אך מהתרשמותי המרוויחים רבים בהרבה על המפסידים וחבל שאת זה שומרים בסוד מאימת המצ'ינגים, הסיבה היחידה שמספרים לי על כך זה או כדי לשאול איך לעשות את הסיבוב הבא או כדי להתייעץ איך לצמצם את המסים העצומים (ברוך השם, כשיש מס סימן שיש שבח).

כל מי שקנה דירה בירושלים במחירי פריסייל של עשרים ומשהו אלף עשה את המיליון הזה, כך גם רבים שהשקיעו בחלק מהפרוייקטים בבן שמן וכך גם במקומות נוספים אשר המחירים עלו שם דרמטית ולקחו איתם את המשקיעים כלפי מעלה.

אז מה קרה בכל הפרוייקטים הכושלים?

שני דברים, הראשון שלא ידוע לי אם קרה זה הקפצת מחירים, מאוד ייתכן שמשווק מסוים יבוא לקבלן שיש לו כבר פריסייל ויגיד לו במקום למכור ב3.9 אביא לך קונים בארבע מיליון ואז מקבלים תרי זוזי: מאה אלף מהקבלן ועוד אחד מהלקוח, חד גדיא דזבין את אבא.

זה נורא לשמוע שיש דברים כאלו וטיפש מי שנופל לכך אך מי שיותר טיפש ממנו הוא מי שמאמין שאפשר למנוע דבר כזה באמצעות בירור אם המתווך אמין: גם המתווך האמין ביותר לא יעמוד בפני ניסיון של מאתיים אלף ₪ רק מלאך יוותר על זה ולא ניתנה תורת העסקים למלאכי השרת.

אך הדבר הזה לא מתקיים בדרך כלל משום שרוב הקונים יודעים לבדוק בערך את המחיר בסביבה ולא נופלים לבורות עמוקים, מה שכן קורה זה הדבר השני ועליו ברצוננו לדבר:

המחיר פשוט לא עלה, ולפעמים אפילו ירד.

כן רבייסיי, מחירי דירות לא רק עולים, לפעמים הם גם יורדים, כגון למשל בתקופת מלחמה.

עד מלחמת שמחת-נורא המחירים בנתניה למשל אכן השתוללו כי הצרפתים קנו שם בהמוניהם והוא הדין בצפת שהאמריקאים עטו עליה כי אצלם אין הבדל בין ירושלים לצפת, באמריקה זה מרחק סביר לנסיעה יומיומית לעבודה, אז מישהו משווק להם את זה כירושלים לעניים והם קנו וקנו והמחירים עלו ועלו והייתה היתכנות מסויימת לעלייה צפוייה.

ואז הגיע המלחמה ואין חוצניקים, ועוד מלחמה ועוד מבצע ושום דבר לא חזר לעצמו ואפשר לקלל את איראן (מגיע להם) ואת החמאס (עוד יותר מגיע) אך זה לא יעזור לעובדה הפשוטה שמחירי המגדלים שיועדו בעיקר לאוכלוסיות אלו צולל.

לא בהרבה, אך מספיקה ירידה של 8% כדי שכל העסק יהפוך להפסד.

זה נכון שמעצבן שהמשווק ניבא שהמחירים יעלו והם לא, אמנם אמרו חז"ל שנבואה ניתנה לשוטים אך האמונה כי יש למישהו נבואה ניתנה לשוטים גדולים עוד יותר... כל בר דעת העושה עסקים יודע שבכל הקשור לניבוי עתידות - המשווק ועטיפת המסטיק יודעים לנבא באותה מידה ומי שמסתמך על הבטחות אודות העתיד (כולל אלפי אברכים שנופלים היום בפריסייל של המחר שנקרא פינוי בינוי המבוסס על אותה נבואה כמעט) אין לו לבוא בטענות אלא על עצמו, לא המשווק נשך לשונרא.

מקווה שהצלחתי להסביר: לא כל עסקה כושלת היא נוכלות ולא כל ירידת מחירים היא עקיצה, בכל עסק ייתכן מאוד הפסד ומי שלא מוכן לכך שלא ייכנס לעולם ההשקעות.

אז להפסיק להשקיע בנדל"ן?

חלילה, כמה שיותר להשקיע בנדל"ן וכל המרבה הרי זה משובח – ואם ירצה השם ויהיה זמן נרחיב אולי בטור הבא על "מה כן" – אך רק עסקאות נטולות הימור על כל הקופה, כך שגם אם נגזר עליך להפסיד זה יהיה רק קצת ורק זמני.

ברור לי שכל הדברים האמורים כאן ברורים לכל אחד מעשרת הקוראים וסליחה שבזבזתי את זמנכם אך אם זה ירגיע אבא סוער אחד -שכועס בכל ליבו על המתווך שכאילו הפיל את החתן שלו - והיה זה שכרי.

גילוי נאות: לכותב אין ולא היה שום אינטרס כלכלי בשום פרוייקט של פריסל והוא אינו קשור היום לשום שיווק לא במישרין ולא בעקיפין, המידע מובא ללא כל אינטרס כלכלי אלא כצדקה ושירות לציבור, לשאלות ספציפיות ניתן לפנות למייל והתשובות שם חינם וללא אחריות.
סיכום אירועים: איראן בלהבות - מהמחאות ועד לסף עימות עולמי

הרקע וההתפרצות (סוף דצמבר 2025):

המחאות החלו ב-28 בדצמבר 2025 בטהראן, על רקע משבר כלכלי חריף וצניחה חדה בערך הריאל. מה שהחל כזעקת סוחרים ואזרחים על יוקר המחיה, הפך במהירות לגל הפגנות חסר תקדים ב-187 ערים הקורא להפלת המשטר.

הטבח והחשכת המידע (ינואר 2026):
  • דיכוי אלים: המשטר האיראני הגיב באכזריות יוצאת דופן. לפי נתוני ארגון זכויות האדם HRANA, נכון ל-23 בינואר, מספר ההרוגים המאומת עומד על למעלה מ-5,000 בני אדם, בהם 4,716 מפגינים ועשרות ילדים.
    יש דיווחים לא מאומתים מצד האופוזיציה האיראנית על מעל 60,000 הרוגים!

• מעצרים המוניים: למעלה מ-26,500 בני אדם נעצרו, וקיים חשש כבד להוצאות להורג המוניות בבתי הכלא.

• חסימת אינטרנט: החל מה-8 בינואר הוטל מצור דיגיטלי כמעט מוחלט על המדינה כדי למנוע זליגת תיעודים מהטבח.

המעורבות האמריקנית - "הארמדה של טראמפ":
הנשיא טראמפ, שחזר והזהיר את טהראן מפני המשך הטבח, הכריז ב-22 בינואר כי "ארמדה" אמריקנית (צי ספינות מלחמה, כולל נושאת המטוסים אברהם לינקולן) עושה את דרכה למפרץ הפרסי. טראמפ הבהיר כי ארה"ב בוחנת אפשרויות תקיפה ישירות נגד מטרות שלטוניות אם לא ייפסק הדיכוי. ולאחר הדלפות על ממדי הטבח, הכריז "העזרה בדרך".

הזווית הישראלית והאזורית:
  • כוננות שיא: ישראל נמצאת בדריכות עליונה מחשש שהסלמה אמריקנית תוביל לתגובה איראנית ישירה או באמצעות שלוחיה (פרוקסי).

• איומי נתניהו: ראש הממשלה נתניהו הזהיר כי אם איראן תבצע "טעות" ותתקוף את ישראל, היא תפגוש עוצמה שטרם הכירה.

• איומי טהראן: המשטר האיראני הודיע כי במקרה של תקיפה, בסיסים אמריקניים ויעדים בישראל יהיו "מטרות לגיטימיות".

באשכול זה נמשיך לעדכן סביב השעון בכל התפתחות, דיווחים מהשטח ופרשנויות ביטחוניות.
עודכן אדר תשפ"ד
ראשית, גופי הכשרות
ברוב אשכולות בנושא 'השקעות בשוק ההון' בפרוג, משתרבב עניין הכשרות.
למען הסדר באשכול זה נעלה עדכונים בנושא כשרות.
אני אשתדל לסכם ולתמצת ככל האפשר.

יש 4 גופי כשרות
  • בד"ץ העדה החרדית - על פי פסקי הרב יעקב בלוי זצ"ל שהיה בקיא גדול בתחום שוק ההון והוא שהביא את פסקיו ועל פי פסקים אלו נוהגים עד היום בגוף כשרות זה. היום הכשרות בראשות הרב שלמה זאב קרליבך.
  • גלאט הון - על פי פסקי רבי ניסים קרליץ והרב שמואל ואזנר. שסמכו ידיהם על הרב יעקב לנדו שמכיר את שוק ההון לעומקו. הרב משה שטרנבוך ראב"ד העדה החרדית הוא מרבני 'גלאט הון'.
  • תשואה כהלכה – הרב שמואל דוד גרוס, רב חסידי גור אשדוד ועוד רבנים מוכרים וידועים בכל שכבות הציבור החרדי.
  • כלכלה על פי ההלכה- הרב אריה דביר, על פי פסקי הרב יוסף שלום אלישיב.

היום בכל החברות יש מסלולים כשרים, שמאושרים לפחות ע"י אחת מהכשרויות.
בין החברות שנמצאת ברשותם תעודת כשרות אפשר למצוא את:
אלטשולר שחם, אינפיניטי, הפניקס, הראל, כלל, מגדל, מור, מיטב דש, מנורה.

רשימות קרנות כשרות:

הצטרפות לניוזלטר

איזה כיף שהצטרפתם לניוזלטר שלנו!

מעכשיו, תהיו הראשונים לקבל את כל העדכונים, החדשות, ההפתעות בלעדיות, והתכנים הכי חמים שלנו בפרוג!

לוח מודעות

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!

תהילים פרק כה

אלְדָוִד אֵלֶיךָ יי נַפְשִׁי אֶשָּׂא:באֱלֹהַי בְּךָ בָטַחְתִּי אַל אֵבוֹשָׁה אַל יַעַלְצוּ אֹיְבַי לִי:גגַּם כָּל קוֶֹיךָ לֹא יֵבֹשׁוּ יֵבֹשׁוּ הַבּוֹגְדִים רֵיקָם:דדְּרָכֶיךָ יי הוֹדִיעֵנִי אֹרְחוֹתֶיךָ לַמְּדֵנִי:ההַדְרִיכֵנִי בַאֲמִתֶּךָ וְלַמְּדֵנִי כִּי אַתָּה אֱלֹהֵי יִשְׁעִי אוֹתְךָ קִוִּיתִי כָּל הַיּוֹם:וזְכֹר רַחֲמֶיךָ יי וַחֲסָדֶיךָ כִּי מֵעוֹלָם הֵמָּה:זחַטֹּאות נְעוּרַי וּפְשָׁעַי אַל תִּזְכֹּר כְּחַסְדְּךָ זְכָר לִי אַתָּה לְמַעַן טוּבְךָ יי:חטוֹב וְיָשָׁר יי עַל כֵּן יוֹרֶה חַטָּאִים בַּדָּרֶךְ:טיַדְרֵךְ עֲנָוִים בַּמִּשְׁפָּט וִילַמֵּד עֲנָוִים דַּרְכּוֹ:יכָּל אָרְחוֹת יי חֶסֶד וֶאֱמֶת לְנֹצְרֵי בְרִיתוֹ וְעֵדֹתָיו:יאלְמַעַן שִׁמְךָ יי וְסָלַחְתָּ לַעֲוֹנִי כִּי רַב הוּא:יבמִי זֶה הָאִישׁ יְרֵא יי יוֹרֶנּוּ בְּדֶרֶךְ יִבְחָר:יגנַפְשׁוֹ בְּטוֹב תָּלִין וְזַרְעוֹ יִירַשׁ אָרֶץ:ידסוֹד יי לִירֵאָיו וּבְרִיתוֹ לְהוֹדִיעָם:טועֵינַי תָּמִיד אֶל יי כִּי הוּא יוֹצִיא מֵרֶשֶׁת רַגְלָי:טזפְּנֵה אֵלַי וְחָנֵּנִי כִּי יָחִיד וְעָנִי אָנִי:יזצָרוֹת לְבָבִי הִרְחִיבוּ מִמְּצוּקוֹתַי הוֹצִיאֵנִי:יחרְאֵה עָנְיִי וַעֲמָלִי וְשָׂא לְכָל חַטֹּאותָי:יטרְאֵה אוֹיְבַי כִּי רָבּוּ וְשִׂנְאַת חָמָס שְׂנֵאוּנִי:כשָׁמְרָה נַפְשִׁי וְהַצִּילֵנִי אַל אֵבוֹשׁ כִּי חָסִיתִי בָךְ:כאתֹּם וָיֹשֶׁר יִצְּרוּנִי כִּי קִוִּיתִיךָ:כבפְּדֵה אֱלֹהִים אֶת יִשְׂרָאֵל מִכֹּל צָרוֹתָיו:
נקרא  2  פעמים
למעלה