מתי מעלים משכורת

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י מרים פוקס;1964249:
חבל שלא כולם מבינים את מה שאתה מבין...
יש לי גיסה שעובדת אצל מעסיק חרדי אולם לא מאותו הזרם שהיא שייכת אליו.
בעלה תלמיד חכם גדול שמקדיש את עיתותיו ללימוד.
פעם היא אמרה לו אתה יודע שבעלי אברך אז הוא אמר לה "זו בעיה שלכם" בלי להתבלבל.
לפחות כאדם חרדי תעריך את לומדי התורה...

אני באמת לא אוהבת את אלו שתמיד גולשים לנישה הזאת,
ובטוחים שחייבים להם הכל...
הבעל אברך, אשריכם בעולם הזה ובעולם הבא,
מה הקשר אליו????

אולי עצם הכנוי "בעיה" זה לא יפה,
אבל בניסוח עדין "זאת בחירה שלכם!" בחירה מצוינת!!!
אבל, לא הוא אמור לשאת בתוצאות...

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י אקורד;1964279:
אני באמת לא אוהבת את אלו שתמיד גולשים לנישה הזאת,
ובטוחים שחייבים להם הכל...
הבעל אברך, אשריכם בעולם הזה ובעולם הבא,
מה הקשר אליו????

אולי עצם הכנוי "בעיה" זה לא יפה,
אבל בניסוח עדין "זאת בחירה שלכם!" בחירה מצוינת!!!
אבל, לא הוא אמור לשאת בתוצאות...
זה לא היה בנוגע למשכורת זה היה בנוגע לבקשה שלו שהמעסיק ביקש ממנה להשאר שעות נוספות וכשהיא אמרה שהיא לא יכולה כי יש לה ילדים בבית אז הוא אמר שבעלה ישמור עליהם.
שכהיא אמרה לו שבעלה אברך זו היתה התגובה שקיבלה.

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י מרים פוקס;1964054:
כשעבדתי במקומות חרדיים הגישה היתה שאם לא טוב לך את יכולה ללכת כי יש עוד הרבה קופצות על המשרה וכאן אני מרגישה שהם מנסים שאני אהיה מרוצה כי אני עובדת טובה והם רוצים שאני אשאר, זה כל ההבדל בגישה.

לצערי, הרבה מהמעסיקים החרדיים לא קולטים ש"הרבה קופצות על המשרה" זה ממש לא בהכרח "הרבה מתאימות למשרה".
אני עובדת עם נוער בסיכון, בארגון חרדי, וכשיצאתי לחופשה חיפשתי ממלאת מקום. הקו"ח שקיבלתי היו בלתי הגיוניים בעליל, למרות שכתבתי בפרוטורט את דרישותי מהמעומדת למשרה, ואת הנסיון הדרוש. קיבלתי מאות קו"ח של צעירות בגילאי 19-21 שהיו בטוחות שיש להן את הנסיון והיכולת לעבוד עם נוער ונשים במצבי הסיכון הגבוהים ביותר.
3 מהמעומדות כמעט התעלפו בראיון הקבלה כששמעו פרוט קצר של המקרים שאנו מטפלים בהם יומיומית.
בסופו של דבר, לאחר שלא נמצאה מועמדת מתאימה, הבוס שלי קיבל את ההחלטה לקחת עובדת צעירה קצת יותר מדי, עם אף קצת מדי למעלה, ושילם לה שכר בהתאם, לפי שעות.
התוצאה הייתה קטסטרופלית.
עבורי זו דווקא לא הייתה קטסטרופה כ"כ גדולה כי מאז הבוס שלי למד להעריך עבודה טובה ומקצועית, עוד יותר ממה שהעריך בעבר, וכיום הוא עושה הכל בשביל לתת לי את התנאים הנוחים ביותר.

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י מרים פוקס;1964292:
זה לא היה בנוגע למשכורת זה היה בנוגע לבקשה שלו שהמעסיק ביקש ממנה להשאר שעות נוספות וכשהיא אמרה שהיא לא יכולה כי יש לה ילדים בבית אז הוא אמר שבעלה ישמור עליהם.
שכהיא אמרה לו שבעלה אברך זו היתה התגובה שקיבלה.

זה בדיוק הפינה של האסרטיביות
אני לא יכולה, לא כי "יש ילדים בבית", גם אם לא היו לה, יכול מאד להיות שהיא הייתה בוחרת שלא לקחת שעות נוספות.
כשהיא אומרת למעסיק לא יכולה, אז לא- זה לא.
בלי להתנצל ולהסביר.
אחרת זה נגרר עד אין קץ.

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י שושן צחור;1964025:
ביגוד כמדומני שרק עובדי הוראה מקבלים.
הבראה לא כלול במחיר! יש לך בתלוש פירוט על הבראה?

מה זאת אומרת ביגוד? עובדי הוראה מקבלים בגדים? כסף לבגדים? באיזה סדר גודל? (סתם מסקרנות...)

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י מרים פוקס;1964249:
חבל שלא כולם מבינים את מה שאתה מבין...
יש לי גיסה שעובדת אצל מעסיק חרדי אולם לא מאותו הזרם שהיא שייכת אליו.
בעלה תלמיד חכם גדול שמקדיש את עיתותיו ללימוד.
פעם היא אמרה לו אתה יודע שבעלי אברך אז הוא אמר לה "זו בעיה שלכם" בלי להתבלבל.
לפחות כאדם חרדי תעריך את לומדי התורה...

אצלי זה נקרא חרדילוני :mad:

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י מרים פוקס;1962524:
שלי חילוני.
כן, מה שחשבתי.
התדמית של המעסיק החרדי הנצלן לא מנותקת מהמצב בשטח....

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י גלבוע;1964257:
למה כעובדת היא צריכה להזדקק לפינה הזו, שכאילו הופכת את המעסיק למישהו שגומל איתה חסדים?

שישלם לה טוב כי היא עובדת טובה. כי היא שווה לעסק. כי היא נותנת לו תמורה טובה לכסף.
נקודה.

לעבור למצב של נזקקת, זה לעבור למצב חולשה, שרק מזמין ניצול.

????
גומל חסד??
אולי הבעיה שלנו בהסתכלות על אברך כמסכן שפושט נדבות??
מסופר שפעם ערכו ערב התרמה לכולל מסוים . אחד הנואמים היה רב צדיק שלצערי איני זוכר את שמו וכשהוא נעמד לדבר וראה את מאות האברכים יושבים סביב לשולחנות ומסתכלים במבטי תודה לכיוון המזרח ( שם ישבו חבורת עשירים מדושני עונג ) הוא פרץ בבכי ולא היה מסוגל להתחיל לדבר .. לבסוף הוא רק אמר : יגיע היום שצורת הישיבה פה תהיה הפוכה .. העשרים יערכו ערב לזכות האברכים שמזכים אותם במעט עולם הבא ונותנים להם בכלל את הזכות לתמוך בתורה הקדושה..

כל אחת ממכן שבעלה לומד תורה צריכה להרגיש גאווה לא רק בפנים אלא גם מול איזה טיפש שחושב שגם אם הוא נתן מליון ללימוד תורה הוא שווה יותר מאברך דלפון שעמל בתורה ..
אני חושב שכשמשדרים את זה באמת ובתמים אז כל מעסיק חרדי ירגיש זכות לשלם יותר ולא גמ"ח או איזו נדבה..
אגב בתורה זבולון הוקדם ליששכר כך שאני לא מזלזל חלילה במי שמחזיק תורה ( ק"ו שאני לצערי לא יששכרניק ובקושי זבולונצ'יק ) אבל לפחות לדעת ולזכור את ההשקפה שלנו

• הוסף לסימניות
לא קראתי את כל התגובות .
אבל לא מסכימה ואפילו מוחה על המוצאים דיבה על מעסיקים חרדים.
עבדתי בעברי אצל מעסיק חרדי שהתחיל עם העובדות במינימום של 30 ש"ח לשעה.
כיום עם מעסיק דתי מקבלת מינימום ואין בכלל אופציה לתוספת.
לפני עבדה מישהי 9 שנים והמשכורת שלה... (בושות למעסיק שככה שילם לה)

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י בקבוק;1963738:
מה הכוונה מצ'פר? תחשוב אם זה גם מה שמתאים להם, הבוס שלי אדם חרדי והחליט לצ'פר אותנו בסוף כל שנה לועזית, שאל מה אנחנו רוצות וענינו חד משמעית שמעדיפות כסף, מדובר על כמה משפחות אברכים צעירות, כל השנה משלם מינימום ותוספת כספית אפילו חד פעמית יכולה בהחלט לעזור, אבל הבוס חשב אחרת והחליט לקחת אותנו לסופשבוע בבית מלון, מבחינתינו משפחות אברכיות קלאסיות, ממש לא הסגנון להיות בשבת בבית מלון, בעלינו אברכים צדיקים הגיעו ממש בחוסר ברירה, כמובן שהזמין רק את הזוגות, אז צריכים למצוא סידור לילדים וכו', בקיצור, הוא צ'יפר אותנו בסכום של כ2000 ש"ח לכל עובדת רק חבל שבדבר הזה ולא בצורה שאנחנו רצינו, למרות שאמרנו לו שוב ושוב שאנחנו מעדיפים לא בית מלון הוא לא הבין....
הוא הבין ועוד איך.
אבל בילוי משותף של העובדים אמור ליצור יותר כימיה עם מקום העבודה, וכתועלת מדודה רבה יותר מתועל תמדודה של תוספת חד פעמים של 2000 ש"ח פר עובד...
לא שאני מצדיק אותו.
לדעתי יותר נכון שיקח את העובדות ליום כיף על חשבון יום עבודה נורמלי, ולא של חשבון שבת. מה שדורש גם הפרדה גברים נשים.

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י 3632;1963720:
כשבוס מביא לעובדת שכר מינימום הוא במילים אחרות אומר, הייתי מביא לך פחות אבל החוק לא מאפשר לי...
בדיוק. הייתי משלם לך גם 15 ש"ח בשעה ותמיד אני אמצא מישהי כזו.
לכן אני מברך את החוק. בפירוש.
כנ"ל מי שנאלץ לעבוד שחור, מקבל סכום- וזהו. בלי שום תוספות מסביב...

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י נני5;1963979:
אוף!
רק אני עובדת 6 שנים באותו מקום, ולא קיבלתי העלאה של שקל[!] במשך כל השנים?!
והבוס עוד טוען שביגוד והבראה כלולים במחיר [32 ש"ח - גרפיקה] :(
חרדי/ חילוני?
למה אני משום מה מהמר על חרדי?

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י איש שמח;1964427:
חרדי/ חילוני?
למה אני משום מה מהמר על חרדי?

זה די צורם, אני לא כ"כ מכירה מעסיקים חרדיים כי בתכנות זה לא דבר נפוץ (למרות ששמעתי שיש) אבל גם מעסיקים חילוניים, יש כאלה שיודעים לנצל טוב טוב (במיוחד כשהם קולטים שאצלנו תמיד יהיו כאלה שיסכימו לעבוד בפחות),

• הוסף לסימניות
יש כאן נקודה שהיא ממש בסיסית בעיניי.
רוב העובדות החרדיות שעובדות במקומות חרדיים, מדובר על מקומות עבודה קטנים יחסית, ולא על חברות ענק שמגלגלות סכומים גדולים
כשהמעסיק בעצמו מרוויח 20-30 אלף במקסימום, ברור שמזכירה/גרפיקאית זוטרה לא תקבל לעולם מעל 4-5
כידוע לכולנו, אין הרבה ארגוני ענק חרדים שמגלגלים הון, ואין הרבה חברות הייטק/ביטוחים/משרדי רואי חשבון מקצועיים ומוכרים המנוהלים על ידי חרדים.
כך שגם אם המנהל מעלה משכורת, אל תצפו באמת שהוא יעלה לכם כמו שמעלים לעובד בחברת הייטק מקבילה שמגלגלת סכומי עתק.

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י דניאל נ;1964361:
????
גומל חסד??
אולי הבעיה שלנו בהסתכלות על אברך כמסכן שפושט נדבות??
מסופר שפעם ערכו ערב התרמה לכולל מסוים . אחד הנואמים היה רב צדיק שלצערי איני זוכר את שמו וכשהוא נעמד לדבר וראה את מאות האברכים יושבים סביב לשולחנות ומסתכלים במבטי תודה לכיוון המזרח ( שם ישבו חבורת עשירים מדושני עונג ) הוא פרץ בבכי ולא היה מסוגל להתחיל לדבר .. לבסוף הוא רק אמר : יגיע היום שצורת הישיבה פה תהיה הפוכה .. העשרים יערכו ערב לזכות האברכים שמזכים אותם במעט עולם הבא ונותנים להם בכלל את הזכות לתמוך בתורה הקדושה..

כל אחת ממכן שבעלה לומד תורה צריכה להרגיש גאווה לא רק בפנים אלא גם מול איזה טיפש שחושב שגם אם הוא נתן מליון ללימוד תורה הוא שווה יותר מאברך דלפון שעמל בתורה ..
אני חושב שכשמשדרים את זה באמת ובתמים אז כל מעסיק חרדי ירגיש זכות לשלם יותר ולא גמ"ח או איזו נדבה..
אגב בתורה זבולון הוקדם ליששכר כך שאני לא מזלזל חלילה במי שמחזיק תורה ( ק"ו שאני לצערי לא יששכרניק ובקושי זבולונצ'יק ) אבל לפחות לדעת ולזכור את ההשקפה שלנו
זה לא משנה.
מעסיק לא צריך להיות לא זבולון ולא תומך תורה ולא כלום.
מבחינת העמדה של העובדת -
את עובדת טובה?
נותנת תמורה לשכר?

טוב ויפה.

על זה תדוני.

כל החיים האישים שלך לא קשורים לכאן כהוא זה.

(במאמר מוסגר, גם 'זבולונים' נוטים להרגיש בעלי בתים על ה'יששכרים'. אפשר לבדוק את זה בכוללים.
זה בוודאי לא צריך להיות ככה, וכל מה שכתבת בהודעה נכון כשלעצמו. אבל לא צריך להגיע לידי ביטוי בשוק העבודה.)

• הוסף לסימניות
בעבודות לא מקצועיות הבעיה בציבור שלנו היא שיש הרבה עובדות בכל מיני עבודות של ברירת מחדל,
לא משהו שבאמת הן היו רוצות אלא על הדרך כי אין ברירה וצריך כסף ועד שנשיג משהו יותר טוב,
ורמת המוטיווציה שלהן לא מדהימה בלשון המעטה שכל מה שהבוס רוצה זה שהיא תעזוב את המקום.
אבל קשה מאד למצוא את רעותה הטובה ממנה.

ולפני שתזרקו עלי ביצים, לא כולן, יש גם כאלו עם מוסר עבודה גבוה, יש.
ואין כאן רצון להכליל כמו שאתם הכללתם את כל המעסיקים החרדים.

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י גלבוע;1964257:
למה כעובדת היא צריכה להזדקק לפינה הזו, שכאילו הופכת את המעסיק למישהו שגומל איתה חסדים?

שישלם לה טוב כי היא עובדת טובה. כי היא שווה לעסק. כי היא נותנת לו תמורה טובה לכסף.
נקודה.

לעבור למצב של נזקקת, זה לעבור למצב חולשה, שרק מזמין ניצול.

1. צדקה והחזקת לומדי תורה המעסיק החרדי עושה בנפרד. ולא דרך העסק. לא טוב לערבב בינהם. אם הוא רוצה לתמוך בבעלה הת"ח -ישלח לו מעטפה עם מלגה כל ר"ח בלי קשר לעבודה.
2. תביאו בחשבון שיש ביקוש והיצע- לא הכל זה ניצול וסחטנות- נשמע כאילו כל השכירים הם מעולים בתחומם ושוים לעסק, כשאני הייתי שכירה עבדתי כמזכירה במקום גדול, לא היה צורך בהכשרה ובידע נרחב, ולא היתה שום בעיה להחליף את העובדות כמו גרביים. לעובדות הטובות באמת שילמו יותר! לא רואה בזה ניצול.
לא תמיד טוב ליעץ לעובדת תהיי אסרטיבית ותדרשי ותתוכחי. זה סיכון כי אם היא לא מספיק טובה באמת היא תמצא את עצמה בבית כשיש שורה של 50 מועמדים על כל משרה זו בעיה.
3. וכמובן אל תשכחו -את העסקים רבים (מידי) שבקשיים שכל שקל מחושב שם לא פחות מבית של אברך ממוצע. לא תמיד עובד בעסק יודע במדויק מה מצבו הפיננסי- נשמע פה שכל המעסיקים הם טייקונים בערך. שוב- עובד לא צריך "לגמול חסד" ולשאר בעבודה תמורת שכר מינימום- שכל אחד יעשה את חישובי הכדאיות שלו.
אגב, גם במקומות שנחשבים לשוק עבדים יודעים מצוין לתגמל עובדים טובים
מכירה עובדת במטריקס בעבודה הכי שגרתית שם (בידוק) מקבלת 40-50% יותר מאחרות. למי ששוה להם הם יודעים להחזיק אותו.

לפני 15 שנים אמר לי הבוס שלי שהוא בין אנשי העסקים הגדולים במגזר החרדי:
"יש הרבה עובדים. אין הרבה עובדים טובים"

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י צילומנציה;1964518:
1. צדקה והחזקת לומדי תורה המעסיק החרדי עושה בנפרד. ולא דרך העסק. לא טוב לערבב בינהם. אם הוא רוצה לתמוך בבעלה הת"ח -ישלח לו מעטפה עם מלגה כל ר"ח בלי קשר לעבודה.
מאה אחוז!!!
ולי חשוב להגיד את זה מצד העובדות - אל תגיעו בכלל מהמקום של מי מחזיק את מי ולמה.
תחשבו בראש עסקי בלבד!!!

2. תביאו בחשבון שיש ביקוש והיצע- לא הכל זה ניצול וסחטנות- נשמע כאילו כל השכירים הם מעולים בתחומם ושוים לעסק, כשאני הייתי שכירה עבדתי כמזכירה במקום גדול, לא היה צורך בהכשרה ובידע נרחב, ולא היתה שום בעיה להחליף את העובדות כמו גרביים. לעובדות הטובות באמת שילמו יותר! לא רואה בזה ניצול.
נכון. יש משרות שהרבה מתאימים להם, ומשרות שמעט מתאימים להם.
החכמה שלנו כשכירים (פונה כרגע לשכירות) לפתח ערך ייחודי, שאין לכל אחד, ודרכו לשווק את היכולות שלנו.
בדיוק כמו שמשווקים מוצר, ומחפשים לו ייחודיות על פני האחרים.
לא תמיד טוב ליעץ לעובדת תהיי אסרטיבית ותדרשי ותתוכחי. זה סיכון כי אם היא לא מספיק טובה באמת היא תמצא את עצמה בבית כשיש שורה של 50 מועמדים על כל משרה זו בעיה.
אם היא תדרוש ותתווכח היא עלולה למצוא את עצמה בבית גם אם אין 50 מועמדים על המשרה שלה.
צריך לדעת איך לנהל מו"מ בלי לריב. אפשר ללמוד את זה.
בהקשר הזה, ממליצה מאד על הספר 'כן! לשאת ולתת ולהגיע לסיכום חיובי'.
3. וכמובן אל תשכחו -את העסקים רבים (מידי) שבקשיים שכל שקל מחושב שם לא פחות מבית של אברך ממוצע. לא תמיד עובד בעסק יודע במדויק מה מצבו הפיננסי- נשמע פה שכל המעסיקים הם טייקונים בערך. שוב- עובד לא צריך "לגמול חסד" ולשאר בעבודה תמורת שכר מינימום- שכל אחד יעשה את חישובי הכדאיות שלו.
מדוייק.
מרשה לי להדגיש את המשפט האחרון שלך?
שכל אחד יעשה את חישובי הכדאיות שלו. וממילא, עובד שעובד מתוך שיקולי כדאיות ולא מתוך תחושה של 'אין ברירה' יבוא לעבודה עם הרבה יותר אנרגיה חיובית, שמן הסתם תסייע לו להתקדם.
לפני 15 שנים אמר לי הבוס שלי שהוא בין אנשי העסקים הגדולים במגזר החרדי:
"יש הרבה עובדים. אין הרבה עובדים טובים"
הוא צודק.
שבוע שעבר הייתי בהשתלמות שבה הרצתה דליה נרקיס, יו"ר מנפאואר.
יותר מ- 50% מהמעסיקים מתקשים למצוא עובדים טובים.
כמי שהיתה כבר בצד הזה, שקולט עובדים, אני גם כן מסכימה. זה בכלל לא קל למצוא!

ושוב, יש כאן צ'אנס לשכירים. תשתדלו להיות מהעובדים האלו, שקשה למצוא אותם.
ולא בגלל שאתם מוכנים לעבוד בשכר נמוך!!!!
תייצרו לעצמכם ערך ייחודי.

• הוסף לסימניות
עובדות המעונות-יום, המטפלות, הגננות וכו', לא יושבות על מחשב ואינן יכולות להגיב אז אהיה להם לפה:
למה מעון שמרוויח עשרות אלפי ש"ח נקי בחודש, נותן שכר מינימום על עבודה כ"כ קשה ומתישה.
כל יום בכל העיתונים מחפשים מטפלות. - תשלמו קצת יותר ותקבלו עובדות טובות...
זה שוב התחושה של ה"בוס" החרדי - אני עושה לך "טובה" שאני מקבל אותך לעבודה אצלי...

נכתב ע"י עין כחולה;1964372:
לא קראתי את כל התגובות .
אבל לא מסכימה ואפילו מוחה על המוצאים דיבה על מעסיקים חרדים.
עבדתי בעברי אצל מעסיק חרדי שהתחיל עם העובדות במינימום של 30 ש"ח לשעה.
כיום עם מעסיק דתי מקבלת מינימום ואין בכלל אופציה לתוספת.
לפני עבדה מישהי 9 שנים והמשכורת שלה... (בושות למעסיק שככה שילם לה)

אף אחד לא חושב שהחרדים הם אנשים פחות טובים, אם נשווה אותם עם חילונים, מה היחס שלהם לנשים שלהם, פשוט שהחרדים בלי השוואה לחילונים,
הבעיה היא בשוק העבודה שיש אצל החרדים, בוס חרדי יודע שאם העובדת הספציפית הזאת תלך, יהיה המון קופצות אחרות על המשרה הזאת, אז אין לו שום ענין להעלות לה במשכורת, (על אף שזה לא ממש חכם כי עובדת שמרוצה בעבודה, מפיקה הרבה יותר מעובדת שלא)
וגם על החוק הוא לא ממש שומר,
עוד דוגמא לכך- מעונות חרדים לא שומרים על זכויות ההורים כמו מעונות חילוניים,
אז זה לא אצל כולם,אבל זה כן תופעה אצל חרדים, וזה תופעה קיימת וידועה.

פרוגבוט

תוכן שיווקי
פרסומת

פוסטים חדשים שאולי לא קראת....

הכותרת לא באה להתריס היא באה להדגיש מצב
ולא לא באתי לומר שאבא או אמא עם ילד או שניים זה לא אתגר
אבל שימו לב
בעוד אתם בונים על ההורים לרוב פסח ולכן מכשירים פיסת שיש קטן לפינת קפה. מדף במקרר. ובארון
כי מילא רוב החג נהייה אצל ההורים
ההורים והרווקים בבית קורעים את עצמם [תזכרו זה לא היה כזה מזמן]
כן אמא שלך לא נחה כבר 3 שבועות

להפוך בית שלם 100+ מטר של ארונות כיורים שולחנות מטבח סלון כיסאות מזווה מיטות
לכשר לפסח
לאפשרות שאתם וילדכם הסתובבו בחופשיות עם מצה ואפיקומן שסבא קנה
לא נכנסתי להוצאות המטורפות שקצת עוברות לידכם. למה שתקנו מצות יין או חסה או נייר כסף לציפוי המטבח
ושוב לא בהאשמה ולא בטרוניה אלא כנתון מציאותי
אז זו''צ יקר קצת שימת לב
לפרגן לבוא לעזור חצי יום
לפרגן ארוחה לעובדים בבית [הבית שלך חמץ המטבח שלהם במרפסת שרות]
לתת מילה טובה או שוקולד
והחשוב מכל
מעשרות להורים
הם חשובים יותר מכל כולל ארגון או קמחה דפסחא הם ההורים שלך

והם יממנו לך את ארוחות וסעודות החג
בס"ד

ההבדל בין נוכלות לבין כישלון

לפני כחודש נערך בבני ברק מיפגש מאוד מעניין של גוף הנקרא "הפורום להגנת הצרכן" והוא עסק בעיקר בדרכים למניעת נפילות נדל"ן בהם הציבור החרדי "מומחה" ליפול חזור ונפול.

הנוכחים, מומחים איש איש בתחומו, תיארו את הנוכלויות הרווחות היום ותיארו בצבעים קודרים ואמיתיים את המצב בכי רע, היו שם גדולי הדיינים שדיברו על הצורך להבטיח שהדור השני לא עושה שטויות עם הדירה שקיבלו מההורים וכן הלאה.

כאשר ר' איצ'ה דזיאלובסקי העניק לי את רשות המילה האחרונה (בגלל שאיחרתי – הרגל נעשה טבע) בקשתי מהנוכחים שלא יישפכו את התינוק אם המים, כלומר שלא יביאו אנשים למצב שבו הם חושדים בכל מה שלא זז שהוא נוכלות, הדבר הזה טענתי עלול להביא לשיתוק מוחלט של שוק השקעות הנדל"ן החרדי אשר היה והינו הקטליזטור הראשי של הציבור החרדי בדרכו לנישואי ילדים ברוגע ושלווה, המסר המרכזי של שתי דקות הנאום שלי זה מה שאתם הולכים לקרוא באלף מילים הבאות: לא כל עסקה כושלת היא אשמת המשווק!

צרות אחרונות משכחות את הראשונות וכך שכחתי מזה לגמרי, אלא שהשבוע פורסמה כתבה בעיתון 'דה-מרקר' (מי שלא מכיר לא הפסיד - מלא באהבת כסף ושנאת חרדים) כתבת תחקיר עומק אודות תופעת העוקצים בציבור החרדי הכרוכים במבצעי 10/90 הזכורים לשימצה.

מה שלא אהבתי זה ההתמקדות במתווך חרדי מסוים כאילו הוא שורש הרע בעולם כולו ואיך מלאו ליבו כביכול, ומעשה שהיה כך הווה בעשרות עותקים ברחבי הארץ שרובם מוכרים לי היטיב:

אברכים שחושבים שהם אנשי-עסקים פותו בידי אנשי-עסקים שחושבים שהם אברכים לקנות דירות פאר בערים שהם מכירים רק מחלונות האוטובוס בדרך למירון, נתניה ובת ים מככבות בכתבה אך זה לאורך כל הארץ בערים אשר אברך ממוצע מכיר את שמותיהם רק מהתרעות פיקוד העורף (או מהנפילות שאחריהן) ומעולם לא ביקר בהן.

אז איך משכנעים אברך כולל חסידי בן 22 שקיבל מההורים חצי מיליון ₪ לצורך יחידת 'סליחה' בביתר, לרכוש פנטהוז בהרצליה בארבע מיליון ₪ ?

מספרים לו שזה מבצע מיוחד שהתגלה רק למתווך בגילוי שמימי וכעת צריך רק לשלם עשרה אחוז שזה ארבע מאות אלף שקל ואת המאה הנותרים להביא למתווך על הגילוי הנפלא.

ואיך הדלפון שלנו יממן את מה שעשירי טבריה מתקשים?

כאן מגיע החלק השני של הגילוי אליהו – המתווך יודע לנבא כי בעוד שלוש שנים, כשיצטרכו להשלים את הרכישה הדירה תהיה שווה חמישה מיליון, ואז האברך דנן יתברר כסוחר מוצלח ביותר אשר ימשוך חזרה את הארבע מאות ועוד מיליון רווח נקי וכך לא יצטרך לגור בדירת הסליחה אלא בדירה גדולה המרחיבה דעתו של אדם ומרחיבה ארנקו של המשווק.

אז איפה הקצ'?

שעכשיו זה "אחרי שלוש שנים" ומתברר כי המחיר הכי גבוה שאפשר לקבל על הדירה הוא שלוש וחצי מיליון ואחרי ההוצאות מגיעים לשלוש מאתיים נטו ביד, מה שאומר שלפעמים עדיף לאותו אברך לעשות "ויברח" ולהותיר את הארבע מאות אצל החברה והמשווק ולחזור ליחידת הסליחה אבל וחפוי ראש, והפעם כשוכר...

זה פחות או יותר המסלול שאותו עוברות בחודשים אלו מאות משפחות מאנ"ש שכל מה שהם רצו זה לחתן את הילדים בכבוד וכעת הם מרוסקים לחלוטין וייקח להם שנים רבות אם בכלל כדי להתאושש מהתהום הכלכלית שהם הוכנסו אליה בידי משווק פלוני.

אך עשרת הקוראים כאן יודעים שעד כאן הייתה רק ההקדמה, כעת נתחיל עם הניתוח הכואב של הנתונים ואת הצד של לימוד זכות:

ובכן, קודם כל צריך לדעת שרבים מאוד הרוויחו בפריסיילים ותכניות דומות הרבה כסף, פגשתי ועודני פוגש כל יום אברכים צעירים ומבוגרים שהרוויחו סכומים אגדיים בשנים האחרונות כתוצאה מהפטנט הזה, לא ערכתי מחקר עומק אך מהתרשמותי המרוויחים רבים בהרבה על המפסידים וחבל שאת זה שומרים בסוד מאימת המצ'ינגים, הסיבה היחידה שמספרים לי על כך זה או כדי לשאול איך לעשות את הסיבוב הבא או כדי להתייעץ איך לצמצם את המסים העצומים (ברוך השם, כשיש מס סימן שיש שבח).

כל מי שקנה דירה בירושלים במחירי פריסייל של עשרים ומשהו אלף עשה את המיליון הזה, כך גם רבים שהשקיעו בחלק מהפרוייקטים בבן שמן וכך גם במקומות נוספים אשר המחירים עלו שם דרמטית ולקחו איתם את המשקיעים כלפי מעלה.

אז מה קרה בכל הפרוייקטים הכושלים?

שני דברים, הראשון שלא ידוע לי אם קרה זה הקפצת מחירים, מאוד ייתכן שמשווק מסוים יבוא לקבלן שיש לו כבר פריסייל ויגיד לו במקום למכור ב3.9 אביא לך קונים בארבע מיליון ואז מקבלים תרי זוזי: מאה אלף מהקבלן ועוד אחד מהלקוח, חד גדיא דזבין את אבא.

זה נורא לשמוע שיש דברים כאלו וטיפש מי שנופל לכך אך מי שיותר טיפש ממנו הוא מי שמאמין שאפשר למנוע דבר כזה באמצעות בירור אם המתווך אמין: גם המתווך האמין ביותר לא יעמוד בפני ניסיון של מאתיים אלף ₪ רק מלאך יוותר על זה ולא ניתנה תורת העסקים למלאכי השרת.

אך הדבר הזה לא מתקיים בדרך כלל משום שרוב הקונים יודעים לבדוק בערך את המחיר בסביבה ולא נופלים לבורות עמוקים, מה שכן קורה זה הדבר השני ועליו ברצוננו לדבר:

המחיר פשוט לא עלה, ולפעמים אפילו ירד.

כן רבייסיי, מחירי דירות לא רק עולים, לפעמים הם גם יורדים, כגון למשל בתקופת מלחמה.

עד מלחמת שמחת-נורא המחירים בנתניה למשל אכן השתוללו כי הצרפתים קנו שם בהמוניהם והוא הדין בצפת שהאמריקאים עטו עליה כי אצלם אין הבדל בין ירושלים לצפת, באמריקה זה מרחק סביר לנסיעה יומיומית לעבודה, אז מישהו משווק להם את זה כירושלים לעניים והם קנו וקנו והמחירים עלו ועלו והייתה היתכנות מסויימת לעלייה צפוייה.

ואז הגיע המלחמה ואין חוצניקים, ועוד מלחמה ועוד מבצע ושום דבר לא חזר לעצמו ואפשר לקלל את איראן (מגיע להם) ואת החמאס (עוד יותר מגיע) אך זה לא יעזור לעובדה הפשוטה שמחירי המגדלים שיועדו בעיקר לאוכלוסיות אלו צולל.

לא בהרבה, אך מספיקה ירידה של 8% כדי שכל העסק יהפוך להפסד.

זה נכון שמעצבן שהמשווק ניבא שהמחירים יעלו והם לא, אמנם אמרו חז"ל שנבואה ניתנה לשוטים אך האמונה כי יש למישהו נבואה ניתנה לשוטים גדולים עוד יותר... כל בר דעת העושה עסקים יודע שבכל הקשור לניבוי עתידות - המשווק ועטיפת המסטיק יודעים לנבא באותה מידה ומי שמסתמך על הבטחות אודות העתיד (כולל אלפי אברכים שנופלים היום בפריסייל של המחר שנקרא פינוי בינוי המבוסס על אותה נבואה כמעט) אין לו לבוא בטענות אלא על עצמו, לא המשווק נשך לשונרא.

מקווה שהצלחתי להסביר: לא כל עסקה כושלת היא נוכלות ולא כל ירידת מחירים היא עקיצה, בכל עסק ייתכן מאוד הפסד ומי שלא מוכן לכך שלא ייכנס לעולם ההשקעות.

אז להפסיק להשקיע בנדל"ן?

חלילה, כמה שיותר להשקיע בנדל"ן וכל המרבה הרי זה משובח – ואם ירצה השם ויהיה זמן נרחיב אולי בטור הבא על "מה כן" – אך רק עסקאות נטולות הימור על כל הקופה, כך שגם אם נגזר עליך להפסיד זה יהיה רק קצת ורק זמני.

ברור לי שכל הדברים האמורים כאן ברורים לכל אחד מעשרת הקוראים וסליחה שבזבזתי את זמנכם אך אם זה ירגיע אבא סוער אחד -שכועס בכל ליבו על המתווך שכאילו הפיל את החתן שלו - והיה זה שכרי.

גילוי נאות: לכותב אין ולא היה שום אינטרס כלכלי בשום פרוייקט של פריסל והוא אינו קשור היום לשום שיווק לא במישרין ולא בעקיפין, המידע מובא ללא כל אינטרס כלכלי אלא כצדקה ושירות לציבור, לשאלות ספציפיות ניתן לפנות למייל והתשובות שם חינם וללא אחריות.
סיכום אירועים: איראן בלהבות - מהמחאות ועד לסף עימות עולמי

הרקע וההתפרצות (סוף דצמבר 2025):

המחאות החלו ב-28 בדצמבר 2025 בטהראן, על רקע משבר כלכלי חריף וצניחה חדה בערך הריאל. מה שהחל כזעקת סוחרים ואזרחים על יוקר המחיה, הפך במהירות לגל הפגנות חסר תקדים ב-187 ערים הקורא להפלת המשטר.

הטבח והחשכת המידע (ינואר 2026):
  • דיכוי אלים: המשטר האיראני הגיב באכזריות יוצאת דופן. לפי נתוני ארגון זכויות האדם HRANA, נכון ל-23 בינואר, מספר ההרוגים המאומת עומד על למעלה מ-5,000 בני אדם, בהם 4,716 מפגינים ועשרות ילדים.
    יש דיווחים לא מאומתים מצד האופוזיציה האיראנית על מעל 60,000 הרוגים!

• מעצרים המוניים: למעלה מ-26,500 בני אדם נעצרו, וקיים חשש כבד להוצאות להורג המוניות בבתי הכלא.

• חסימת אינטרנט: החל מה-8 בינואר הוטל מצור דיגיטלי כמעט מוחלט על המדינה כדי למנוע זליגת תיעודים מהטבח.

המעורבות האמריקנית - "הארמדה של טראמפ":
הנשיא טראמפ, שחזר והזהיר את טהראן מפני המשך הטבח, הכריז ב-22 בינואר כי "ארמדה" אמריקנית (צי ספינות מלחמה, כולל נושאת המטוסים אברהם לינקולן) עושה את דרכה למפרץ הפרסי. טראמפ הבהיר כי ארה"ב בוחנת אפשרויות תקיפה ישירות נגד מטרות שלטוניות אם לא ייפסק הדיכוי. ולאחר הדלפות על ממדי הטבח, הכריז "העזרה בדרך".

הזווית הישראלית והאזורית:
  • כוננות שיא: ישראל נמצאת בדריכות עליונה מחשש שהסלמה אמריקנית תוביל לתגובה איראנית ישירה או באמצעות שלוחיה (פרוקסי).

• איומי נתניהו: ראש הממשלה נתניהו הזהיר כי אם איראן תבצע "טעות" ותתקוף את ישראל, היא תפגוש עוצמה שטרם הכירה.

• איומי טהראן: המשטר האיראני הודיע כי במקרה של תקיפה, בסיסים אמריקניים ויעדים בישראל יהיו "מטרות לגיטימיות".

באשכול זה נמשיך לעדכן סביב השעון בכל התפתחות, דיווחים מהשטח ופרשנויות ביטחוניות.
עודכן אדר תשפ"ד
ראשית, גופי הכשרות
ברוב אשכולות בנושא 'השקעות בשוק ההון' בפרוג, משתרבב עניין הכשרות.
למען הסדר באשכול זה נעלה עדכונים בנושא כשרות.
אני אשתדל לסכם ולתמצת ככל האפשר.

יש 4 גופי כשרות
  • בד"ץ העדה החרדית - על פי פסקי הרב יעקב בלוי זצ"ל שהיה בקיא גדול בתחום שוק ההון והוא שהביא את פסקיו ועל פי פסקים אלו נוהגים עד היום בגוף כשרות זה. היום הכשרות בראשות הרב שלמה זאב קרליבך.
  • גלאט הון - על פי פסקי רבי ניסים קרליץ והרב שמואל ואזנר. שסמכו ידיהם על הרב יעקב לנדו שמכיר את שוק ההון לעומקו. הרב משה שטרנבוך ראב"ד העדה החרדית הוא מרבני 'גלאט הון'.
  • תשואה כהלכה – הרב שמואל דוד גרוס, רב חסידי גור אשדוד ועוד רבנים מוכרים וידועים בכל שכבות הציבור החרדי.
  • כלכלה על פי ההלכה- הרב אריה דביר, על פי פסקי הרב יוסף שלום אלישיב.

היום בכל החברות יש מסלולים כשרים, שמאושרים לפחות ע"י אחת מהכשרויות.
בין החברות שנמצאת ברשותם תעודת כשרות אפשר למצוא את:
אלטשולר שחם, אינפיניטי, הפניקס, הראל, כלל, מגדל, מור, מיטב דש, מנורה.

רשימות קרנות כשרות:

אולי מעניין אותך גם...

הצטרפות לניוזלטר

איזה כיף שהצטרפתם לניוזלטר שלנו!

מעכשיו, תהיו הראשונים לקבל את כל העדכונים, החדשות, ההפתעות בלעדיות, והתכנים הכי חמים שלנו בפרוג!

לוח מודעות

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!

תהילים פרק כה

אלְדָוִד אֵלֶיךָ יי נַפְשִׁי אֶשָּׂא:באֱלֹהַי בְּךָ בָטַחְתִּי אַל אֵבוֹשָׁה אַל יַעַלְצוּ אֹיְבַי לִי:גגַּם כָּל קוֶֹיךָ לֹא יֵבֹשׁוּ יֵבֹשׁוּ הַבּוֹגְדִים רֵיקָם:דדְּרָכֶיךָ יי הוֹדִיעֵנִי אֹרְחוֹתֶיךָ לַמְּדֵנִי:ההַדְרִיכֵנִי בַאֲמִתֶּךָ וְלַמְּדֵנִי כִּי אַתָּה אֱלֹהֵי יִשְׁעִי אוֹתְךָ קִוִּיתִי כָּל הַיּוֹם:וזְכֹר רַחֲמֶיךָ יי וַחֲסָדֶיךָ כִּי מֵעוֹלָם הֵמָּה:זחַטֹּאות נְעוּרַי וּפְשָׁעַי אַל תִּזְכֹּר כְּחַסְדְּךָ זְכָר לִי אַתָּה לְמַעַן טוּבְךָ יי:חטוֹב וְיָשָׁר יי עַל כֵּן יוֹרֶה חַטָּאִים בַּדָּרֶךְ:טיַדְרֵךְ עֲנָוִים בַּמִּשְׁפָּט וִילַמֵּד עֲנָוִים דַּרְכּוֹ:יכָּל אָרְחוֹת יי חֶסֶד וֶאֱמֶת לְנֹצְרֵי בְרִיתוֹ וְעֵדֹתָיו:יאלְמַעַן שִׁמְךָ יי וְסָלַחְתָּ לַעֲוֹנִי כִּי רַב הוּא:יבמִי זֶה הָאִישׁ יְרֵא יי יוֹרֶנּוּ בְּדֶרֶךְ יִבְחָר:יגנַפְשׁוֹ בְּטוֹב תָּלִין וְזַרְעוֹ יִירַשׁ אָרֶץ:ידסוֹד יי לִירֵאָיו וּבְרִיתוֹ לְהוֹדִיעָם:טועֵינַי תָּמִיד אֶל יי כִּי הוּא יוֹצִיא מֵרֶשֶׁת רַגְלָי:טזפְּנֵה אֵלַי וְחָנֵּנִי כִּי יָחִיד וְעָנִי אָנִי:יזצָרוֹת לְבָבִי הִרְחִיבוּ מִמְּצוּקוֹתַי הוֹצִיאֵנִי:יחרְאֵה עָנְיִי וַעֲמָלִי וְשָׂא לְכָל חַטֹּאותָי:יטרְאֵה אוֹיְבַי כִּי רָבּוּ וְשִׂנְאַת חָמָס שְׂנֵאוּנִי:כשָׁמְרָה נַפְשִׁי וְהַצִּילֵנִי אַל אֵבוֹשׁ כִּי חָסִיתִי בָךְ:כאתֹּם וָיֹשֶׁר יִצְּרוּנִי כִּי קִוִּיתִיךָ:כבפְּדֵה אֱלֹהִים אֶת יִשְׂרָאֵל מִכֹּל צָרוֹתָיו:
נקרא  2  פעמים
למעלה