דרוש מידע קבלת תלמידים לבתי ספר

מצב
הנושא נעול.
  • הוסף לסימניות
בעלי שם חולצה לבנה מכופתרת קצרה, ולא ארוכה, בגלל החום והלחות... אני לא יודעת אם הוא ירצה לשנות את זה כי הוא טיפוס שאפילו בחורף בשיא הקור מדליק מזגן. חם לו בצורה פשוט לא רגילה... יכולים לעקם מבט על זה?

ובקשר אלי, דיברתי עם בעלי והעניין שהוא לא ירצה שאני אשנה את סגנון הלבוש שלי (גרביונים שחורים וחצאית ארוכה).. הוא לא מוכן שאשנה את עצמי בשביל להשתלב בחברה. הוא רוצה שיקבלו אותי כמו שאני.. במוסד איכותי, ליטאי... אפשרי? אולי אם נבדוק המון מוסדות יהיה לפחות אחד שירצה לקבל אותנו?

הוא אפילו אמר שהוא מוכן שהילדים ילמדו בחינוך בייתי מאשר שאני אשנה את עצמי.. יש כאלו שלומדים חינוך בייתי או שזה לא שייך בחברה החרדית?
הבה נעשה קצת סדר:
נתחיל מהסוף - חינוך ביתי הוא לא אופציה, לא כ"כ יעיל בציבור הכללי ולא שייך בכלל בציבור החרדי. אין כאן מקום להסביר באריכות, אבל הצורה הנורמלית של חיי חברה ולימוד בצוותא, יש להם ערך ולא רק צורך טכני.
(בקיצור, הסיבה שלא לעשות זאת היא בעיקר בשביל רווחת הילדים עצמם. אבל זה לא עיקר הנושא המדובר, אלא הסיבות שהביאו אתכם להעלאת האפשרות הזאת).

לענין הלבוש שלכם:
תראי, 'קוד לבוש' הוא דבר שקיים באופן כללי בחברה החרדית, אבל כשנכנסים לרזולוציות כאלו, קצת קשה לקבוע מסמרות. יש דברים שמשתנים ממקום למקום גם בתוך הציבור.
למשל: חולצה קצרה ולא ארוכה, יש כוללים וציבורים שבהם זה 'בל יראה'. לא בגלל איסור וכדו' אלא שלא נהוג כך. אז מה עושים החבר'ה? לובשים חולצה ארוכה ומקפלים את השרוולים כמעט עד המרפק.

אבל באופן כללי צריכים לדעת דבר חשוב, שלדעתי הרבה בעלי תשובה מתקשים בו מאוד, והדבר גורם להם לנזק גדול.
בעל תשובה בשנותיו הראשונות בטוח שהציבור החרדי 'חי לפי האמת' ברמה כזאת שאין לו שום אפשרות לעשות דברים שאינם 'לפי האמת'.
הדבר הזה בפירוש לא נכון!!
הציבור החרדי בוודאי אמון על עשיית רצון ה' וכו'. ואין צורך לומר זאת.
אבל הוא 'ציבור'!
וציבור צריך מסגרת. מבדלת. מגדירה. מחייבת את הכלל. מקבעת את הפרט.
ככזו, הוא מחייב 'קוד לבוש'.
וככזו, הוא מתנהג ב'נורמות מסויימות'.
ואלה לא שייכים להיותו 'חרדי', אלא להיותו 'ציבור'!
וכיון שאין אפשרות בעולם להתנהל כיחידים, הרי ה'ציבוריות' היא זו שמגדירה את ה'חרדיות' כקהילה.

אמור מעתה: החרדיות תלויה בציבוריות. הציבוריות מחייבת מסגרת. המסגרת מחייבת קוד לבוש.

ולכן כל המאפיינים של 'קוד הלבוש', אי אפשר לשאול עליהם, 'והרי בגד פלוני הוא יותר צנוע, אז למה שיעקמו לי את האף כשאלבש אותו, מה, הם לא מספיק יראי ה'?' - כי זה לא ענין של 'צניעות' אלא של 'נורמה חברתית', שמחוייבת אצל כל קבוצה בעולם שנמצאת בעמדת 'מיעוט' ורוצה לשמור על ערכיה. ומי שבא לקהילה הזאת בלבוש שאינו תואם את 'רוח הקהילה', היחס אליו יהיה שונה, כי הקהילה מרגישה שהוא 'לא משלנו'. (ובשקט בשקט אוסיף: גם אצל הצדיקים שבינינו שעושים 'אפליה מתקנת' ומקרבים בחיבוק חם את 'יוצאי הדופן' שלבושים אחרת, זה עצמו נובע מאותה תחושה: הם לא משלנו! אלא שהצדקות שלהם גורמת להם לקבל 'אורחים' באהבה. אבל לא זאת המטרה שלנו, המטרה העיקרית היא שנהיה ממש 'אחים' זה לזה, לא אורחים המכבדים בנימוס אירופאי זה את זה).
לכן מי שרוצה להצטרף ל'קבוצה' הזאת, צריך לקבל עליו את 'מרות השבט'.
לא בגלל שהדת מחייבת זאת, אלא בגלל שהחברה מחייבת זאת.

תאמרו: וכי כל מה שהחברה עושה אנו נהיה מוכרחים לעשות?
התשובה היא: לא. אבל כל מי ששונה, שיקח בחשבון את ההשלכות.
כמו שאם תראי מישהו הולך במכנסי ג'ינס קצרות, לא תחשדי בו ביראת שמים מופלגת או שהוא לומד יום שלם.
למרות שזה אפשרי, וכל ענין הלבוש הוא חיצוני וכו'. בכל זאת אנו חיים בעולם של הגדרות. וכל שינוי בהגדרה גורר בהכרח יחס תואם.

זה נכתב בכאב, לאחר נסיון אצל כמה בעלי תשובה שהתעקשו ללכת בלבוש מסוים (שהיה צנוע יותר!) וזה גרם להם להתרחק יותר ויותר מהציבור החרדי. ובהעדר קהילה תומכת, נשארו קרחים מכאן ומכאן. והנטיה הטבעית במקרים כאלה היא כמובן להאשים את הממסד החרדי ולא לקבל אותו בכלל וכו' וכו'. ואנחנו הפסדנו עוד נשמות יקרות מפז.
מי גרם להם? חוסר ההבנה שאלו הם דברים טכניים. ו(כמובן שצריך לעשות שאלת רב, אבל) לפעמים שווה לוותר על 'הידור' בדברים מסויימים כדי להיות שווה לאחרים באופן חיצוני. [לא מדובר על איסורים חלילה!]. כי השיוויון הזה הוא ערך. ערך עליון. לא ערך מצד עצמו, אלא מצד מה שהוא גורם לנפש: השתייכות קבוצתית למחנה של יראי ה'!

הארכתי קצת כדי להסביר את הרעיון שמאחורי 'קוד הלבוש'. לדעתי זה דבר חשוב.
לענין פרטי לבוש כאלה ואחרים, תביטו במקום שאתם רוצים לגור בו (עדיף במקומות שיש בהם פחות 'סגירות וקבעון בנושא הזה', כלומר פחות בני ברק, ויותר מקומות שיש בהם גם חרדים חוצניקים, או שכונות חדשות, שפחות תופס הענין הזה. אל דאגה, הם חרדים לא פחות), כיצד מתלבשים שם רוב הציבור, תשאלו רב לגבי הרוח הכללית בענין שינוי הלבוש (אל תסמכו עלי!), ותתנהגו בהתאם.

ועל הכל: שאו תפילה שבניכם יהיו מגדולי ישראל וחכמיהם (לא פחות!!)
והבא ליטהר מסייעין בידו!

• הוסף לסימניות
טוב לדעת.
אז אם לדוגמה הילדים שלנו יתחנכו ויגדלו שם, הדור הבא שלהם כבר יוכל להשתלב גם במרכז בני ברק?
אני בן הדור השני ובינתיים ב"ה אין לי שום בעיה להשתלב ב....ירושלים
יכול להיות שבני ברק שונה אין לי מושג

• הוסף לסימניות
אני בן הדור השני ובינתיים ב"ה אין לי שום בעיה להשתלב ב....ירושלים
יכול להיות שבני ברק שונה אין לי מושג
כבר כתבו פה שחוץ מברסלב כמעט בכל מקום קשה להשתלב

• הוסף לסימניות
@זחלוואי קודם כל מעריצה!
על האומץ והכוחות לבחור בדרך לעולם הבא.

ממליצה לך לקרוא את הספר "מסומן" של ר. קפלר, מ. קינן וא. קווין.
(אפשר באתר של 'יפה נוף', או בכל רשת חנויות ספרים חרדית כמו 'אור החיים' ודומיו)
הספר יתן לך מבט על החיים של חוזרים בתשובה, ודרך ההתמודדות בעולם החרדי.

הרבה הצלחה וסייעתא דשמיא

• הוסף לסימניות
למה הלהיטות להשתלב בחברה הליטאית בבני ברק?
מה תרוויחו מכך?
כיום, בשונה מהעבר -הרבה מגדולי ישראל,
במיוחד אלו העוסקים בקירוב,
לא ממליצים לעבור דירה לאזור חרדי
כמובן שיש מקרים יוצאים מן הכלל שחיבים להתרחק מחברה רעה שהתרגלו אליה.ואז צריך לשאול שאלת רב כל אחד לגופו.
יש קהילות מפוארות בחולון, בת ים, ראשון לציון ועוד,
של בני תורה ממש ,דור שני לבעלי תשובה,
יש קהילות ורבנים משכמם ומעלה, כמובן צריך לדעת לבחור למי להשתייך כי יש הכל בכל מקום.
יש מוסדות של קירוב, יש מוסדות לציבור חרדי-לייט, ויש מוסדות גם לבנים וגם לבנות -מצוינים בכל קנה מידה,
לעיתים עוקפים את ירושלים ובני ברק בצניעות, במושגים, בתקשורת השמורה, ביראת שמיים.
מקווה שלא פוגעת פה באף אחד.
באזור המעורב קל יותר לשמור על בידול מוחלט מהרחוב,
באזור חרדי יש המון בלבול,
במיוחד לאור חלק מהציבור החרדי המודרני שלא היה קיים לפני כמה עשרות שנים.
תחשבו בכנות מה אתם מחפשים?
יוקרה? כבוד? מה יגידו?
אז תלכו לבני ברק
ואם אתם מחפשים יראת שמים, קהילות מחבקות ומכילות, שם תוכלו להיות מספר אחת ממש,אז תישארו בחולון.
מבחינת ישיבות וסמינרים- אם הרמה הלימודית וכמובן הרוחנית טובה- מתקבלים לישיבות מצוינות, הן אשכנזיות והן ספרדיות.בכל רחבי הארץ.
לגבי שידוכים- ממילא ציבור בעלי התשובה כל כך גדול וענק ב"ה, שבדרך כלל משתדכים א לו עם אלו, כך קל יותר לזוג שבאים מאותה מנטליות.
וממשיכים את העברת התורה מדור לדור כרצון ה' באמת.
תתפללו לעשות רצון ה' באמת וה' יכוון אתכם למה שטוב לכם.
בהצלחה!

• הוסף לסימניות
כבר כתבו פה שחוץ מברסלב כמעט בכל מקום קשה להשתלב
למדתי בישיבה מפורסמת ומקובלת מאד בעולם הישיבתי וזה אחרי שלמדתי בישיבה תיכונית! ( אני חושב שבסמינרים זה לא יקרה)
אח"כ המשכתי לכוילל ליטאי עם שם טוב (הראש כולל לא שואל איפה אבא שלך למד...) ומשם אף אחד לא חפר

• הוסף לסימניות
למה הלהיטות להשתלב בחברה הליטאית בבני ברק?
מה תרוויחו מכך?
כיום, בשונה מהעבר -הרבה מגדולי ישראל,
במיוחד אלו העוסקים בקירוב,
לא ממליצים לעבור דירה לאזור חרדי
כמובן שיש מקרים יוצאים מן הכלל שחיבים להתרחק מחברה רעה שהתרגלו אליה.ואז צריך לשאול שאלת רב כל אחד לגופו.
יש קהילות מפוארות בחולון, בת ים, ראשון לציון ועוד,
של בני תורה ממש ,דור שני לבעלי תשובה,
יש קהילות ורבנים משכמם ומעלה, כמובן צריך לדעת לבחור למי להשתייך כי יש הכל בכל מקום.
יש מוסדות של קירוב, יש מוסדות לציבור חרדי-לייט, ויש מוסדות גם לבנים וגם לבנות -מצוינים בכל קנה מידה,
לעיתים עוקפים את ירושלים ובני ברק בצניעות, במושגים, בתקשורת השמורה, ביראת שמיים.
מקווה שלא פוגעת פה באף אחד.
באזור המעורב קל יותר לשמור על בידול מוחלט מהרחוב,
באזור חרדי יש המון בלבול,
במיוחד לאור חלק מהציבור החרדי המודרני שלא היה קיים לפני כמה עשרות שנים.
תחשבו בכנות מה אתם מחפשים?
יוקרה? כבוד? מה יגידו?
אז תלכו לבני ברק
ואם אתם מחפשים יראת שמים, קהילות מחבקות ומכילות, שם תוכלו להיות מספר אחת ממש,אז תישארו בחולון.
מבחינת ישיבות וסמינרים- אם הרמה הלימודית וכמובן הרוחנית טובה- מתקבלים לישיבות מצוינות, הן אשכנזיות והן ספרדיות.בכל רחבי הארץ.
לגבי שידוכים- ממילא ציבור בעלי התשובה כל כך גדול וענק ב"ה, שבדרך כלל משתדכים א לו עם אלו, כך קל יותר לזוג שבאים מאותה מנטליות.
וממשיכים את העברת התורה מדור לדור כרצון ה' באמת.
תתפללו לעשות רצון ה' באמת וה' יכוון אתכם למה שטוב לכם.
בהצלחה!
לא חושבת שהסגנון החרד"לי מתאים. בכלל בכלל לא.
אם כבר הייתי ממליצה על קהילה של חוזרים בתשובה
יש היום בהמון ערים קהילות שמורות וחזקות

• הוסף לסימניות
מי דיבר על חרד"לי??
דיברתי על קהילותשל חוזרים בתשובה,
עם רבנים בוגרי ישיבות קדושות,
שמתנהלות אך ורק על פי דעת תורה.
אגב נושא אשכנזים-ספרדיים לא קיים בכלל בערים הללו.
מוסדות החינוך הם הן של החינוך העצמאי והן של רשת בני יוסף,
ואין כל הבדלה, מאחר ומדובר בבעלי תשובה.
עוד סיבה להישאר בחולון.

• הוסף לסימניות
באמת כל הכבוד על הדרך, ממש מעריצה!

לא קראתי הכל...
אבל לעניות דעתי אתם צריכים להביא בחשבון שאם עוברים לבני ברק יש סיכוי שתצטרכו גם לעשות ויתורים
בני ברק - יש לה הרבה מעלות (וגם חסרונות ועכברים ;) )
אך מצד שני בני ברק קשוחה,

בעלי תשובה קשה להם לזהות קודים חברתיים 'דוסים'
אבל הילדים שלהם כבר מבינים מצוין.
ולא תמיד ההורים מסוגלים לשנות, כי אחרי הכל קודים חברתיים הם ממש לא חלק מתריג מצוות
ולפעמים חסרי טעם לחלוטין, אבל מה לעשות בן אדם הוא יצור חברתי, ולכל ילד נורמלי
יש כמיהה להיות שווה בין שווים ועלול להיווצר קונפליקט לא נחמד.

לדעתי מוסדות חינוך מחוץ לבני ברק יהיו יותר סבלניים, ויותר פתוחים ומקבלים.

מצד שני, אם באמת אתם רוצים בית סגנון 'אולטרא חרדי', אז חורב ודאי לא הסגנון
וכדאי לברר טוב טוב, כי אחרי הכל מוסד חינוכי וסגנון החברה בו משפיע מאד על הילדים.
ולפעמים שווה להתאמץ ולעשות ויתורים, כי מה לא עושים בשביל הילדים...

אבל מה שהכי חשוב זה למצוא עם מי להתייעץ פנים מול פנים
מישהו שידע להבין בדיוק מה הסגנון, מה השאיפות ומה מתאים לכם

נערך לאחרונה ב:
  • הוסף לסימניות
כל אלו ששמחו וקידמו בברכות היו שולחים את הילד שלהם לבית שבו אפילו רק הורה אחד חז''ב?
מאמין שכן
זה תלוי בעוד הרבה משתנים ובעיקרון כל מקרה לגופו
וכמה שזה נשמע מוזר וטיפשי אבל כן זו שאלה הרת גורל שיכולה בהחלט לשנות חיים של מישהו מקצה אל קצה.
בעיקר תלוי בהורים ובחכמת חיים שלהם

בקיצור
כל דבר יש לקחת בע"מ אבל בכללי יש מקום לאופטימיות

• הוסף לסימניות
באמת כמו שכבר אמרו פה
תתיעצו עם הרב שלכם
ואולי הצעד הטוב בשבילכם
הוא לא לבוא לבב

• הוסף לסימניות
מאמין שכן
זה תלוי בעוד הרבה משתנים ובעיקרון כל מקרה לגופו

בעיקר תלוי בהורים ובחכמת חיים שלהם

בקיצור
כל דבר יש לקחת בע"מ אבל בכללי יש מקום לאופטימיות
הלוואי...
חבל להשלות...הם סתם יהו אופטימיים ויקבלו סטירה לפנים...
ביננו, אצל החרדים החוזרים בתשובה מתחילים בפרופיל הרבה יותר נמוך לצערנו,
לא כי זהאמת אלא כי זה עולם השקר עד שיבוא משיח צדקינו.

• הוסף לסימניות
עם הזמן כן, אבל להתחיל להגיע ללא רקע זה קשה כי מייד יקטלגו אתכם ולא כדאי...
אבל כרגע כבר עברו 10 שנים מה את מרגישה?
שאת קולטת יותר ויותר דברים דקים ומסוימים אצל החרדים שלא היית שמה לב לפני?
את גרה בסביבה חרדית?
וכמובן לא בטוח שההתאמות האלו מתאימות לכ"א, ההמלצות פה הן בכללי כי אין פה היכרות אישית
ולגבי הצד הליטאי-זוהי נקודת זכות..
שה' ינחה אתכם בדרך נכונה והטובה בעבורכם ובעבור ילדכם.
אני לא מכירה כלום בנושא הזה. אנחנו גרים בחולון ואין את כל העניינים האלו פה.
והאמת שכל הדבר הזה חדש לי. חידשו לי פה הרבה בפורום, לא ידעתי את כל מה שאמרו כאן..
זה גם לא בדיוק 10 שנים, זה 10 שנים מתחילת התהליך, כשהכל היה ממש בהתחלה שעוד שמרתי שבת חלקית וכו'.
לקח תקופה עד שעברתי את השלב הזה, ואז נכנסתי למדרשה, וכשלמדתי שם לא לימדו אותנו כלום על הניואנסים וכו'. רק הלכות ודברים חיוניים מאוד שלא ניכשל בהם.
אח"כ כשהתחתנו ועברנו לרכסים אז הייתי חברה של בנות כמוני שחזרו בתשובה ככה שלא הייתי בחברת חרדים מבית.
אז יש הרבה מה ללמוד...
שמתי לב רק לדבר אחד כשגרנו בעבר ברכסים: פעם אחת בעלי אמר למישהו "מה נסגר איתך?" וכולם הרימו גבה, ומישהו העיר לו שלא מדברים ככה... אבל לא חשבתי שזה כזה משמעותי.

• הוסף לסימניות
תודה רבה לכל העונים! קראנו הכל ועכשיו אנחנו כבר ממש מתלבטים אם בכלל כדאי לנו לעבור..
רוב הדעות הגורפות היו שלא כדאי.
פשוט רצינו בשביל חינוך הילדים, סביבה שמורה, שלא יראו חילונים, שנוסעים בשבת וכו'...

כמה שאלות:
1. הבנתי שליטאים / חסידים זה קצת מסובך... אבל אולי יתנו לנו להיכנס למוסדות של ספרדים בבני ברק (אם בעלי ליטאי)? אני שואלת גם מבחינת סגנון הלבוש שלי, אם זה בעייתי?
2. איזה עוד קהילות יש חוץ מספרדים / אשכנזים / חסידיים? יש קהילות אחרות שיוכלו לקבל אותנו?
3. האם גם אצל הספרדים בבני ברק קיימים כל הניואנסים?
4. בעלי שואל: אם אני אשאר כך מבחינת סגנון הלבוש שלי, ורק נלמד את הניואנסים, זה יעלה את הסיכוי שלנו למוסדות ליטאיים?
5. עוד משהו שקשור לסגנון הלבוש שלי: זה בעייתי אם אני לובשת רק חולצה ארוכה? ולא עד המרפק? ומה בקשר לצווארונים? כל החולצות / שמלות שלי הן עם צווארון שמכסה חלקית את הצוואר. ומה לגבי פאה? כי בעלי לא מוכן.. אני שמה מטפחת / כובע. מה מהדברים הנ"ל בעייתי?
6. וגם נראה לי שלא ענו לי על זה: אם אנו נחנך את הילדים באזורים כמו פרדס כץ או קרית הרצוג, הדור הבא כבר יוכל להשתלב במרכז בני ברק בלי בעיות?

תודה רבה לכל העונים!! אני ובעלי החכמנו מאוד.

• הוסף לסימניות
ממליצה לך על הספר

מצאתי פה

• הוסף לסימניות
2. אם נעבור לבני ברק לקרית הרצוג / פרדס כץ - שם יותר קל להשתלב במוסדות חינוך?
לבנות כן כי זה אזורי אבל לבנים לא...
יכול להיות.
אבל קחי בחשבון שהחברה שם הרבה פחות שמורה גם בציבור הליטאי.
אני ידון לכף זכות שאת לא מכירה את האזור...
השאלה הייתה על ציבור הליטאי אומנם לא כולם חזו"א וגרינמנים אבל הציבור הליטאי די דומה לכל אזור ליטאי...

פרוגבוט

תוכן שיווקי
פרסומת
מצב
הנושא נעול.

פוסטים חדשים שאולי לא קראת....

הכותרת לא באה להתריס היא באה להדגיש מצב
ולא לא באתי לומר שאבא או אמא עם ילד או שניים זה לא אתגר
אבל שימו לב
בעוד אתם בונים על ההורים לרוב פסח ולכן מכשירים פיסת שיש קטן לפינת קפה. מדף במקרר. ובארון
כי מילא רוב החג נהייה אצל ההורים
ההורים והרווקים בבית קורעים את עצמם [תזכרו זה לא היה כזה מזמן]
כן אמא שלך לא נחה כבר 3 שבועות

להפוך בית שלם 100+ מטר של ארונות כיורים שולחנות מטבח סלון כיסאות מזווה מיטות
לכשר לפסח
לאפשרות שאתם וילדכם הסתובבו בחופשיות עם מצה ואפיקומן שסבא קנה
לא נכנסתי להוצאות המטורפות שקצת עוברות לידכם. למה שתקנו מצות יין או חסה או נייר כסף לציפוי המטבח
ושוב לא בהאשמה ולא בטרוניה אלא כנתון מציאותי
אז זו''צ יקר קצת שימת לב
לפרגן לבוא לעזור חצי יום
לפרגן ארוחה לעובדים בבית [הבית שלך חמץ המטבח שלהם במרפסת שרות]
לתת מילה טובה או שוקולד
והחשוב מכל
מעשרות להורים
הם חשובים יותר מכל כולל ארגון או קמחה דפסחא הם ההורים שלך

והם יממנו לך את ארוחות וסעודות החג
בס"ד

ההבדל בין נוכלות לבין כישלון

לפני כחודש נערך בבני ברק מיפגש מאוד מעניין של גוף הנקרא "הפורום להגנת הצרכן" והוא עסק בעיקר בדרכים למניעת נפילות נדל"ן בהם הציבור החרדי "מומחה" ליפול חזור ונפול.

הנוכחים, מומחים איש איש בתחומו, תיארו את הנוכלויות הרווחות היום ותיארו בצבעים קודרים ואמיתיים את המצב בכי רע, היו שם גדולי הדיינים שדיברו על הצורך להבטיח שהדור השני לא עושה שטויות עם הדירה שקיבלו מההורים וכן הלאה.

כאשר ר' איצ'ה דזיאלובסקי העניק לי את רשות המילה האחרונה (בגלל שאיחרתי – הרגל נעשה טבע) בקשתי מהנוכחים שלא יישפכו את התינוק אם המים, כלומר שלא יביאו אנשים למצב שבו הם חושדים בכל מה שלא זז שהוא נוכלות, הדבר הזה טענתי עלול להביא לשיתוק מוחלט של שוק השקעות הנדל"ן החרדי אשר היה והינו הקטליזטור הראשי של הציבור החרדי בדרכו לנישואי ילדים ברוגע ושלווה, המסר המרכזי של שתי דקות הנאום שלי זה מה שאתם הולכים לקרוא באלף מילים הבאות: לא כל עסקה כושלת היא אשמת המשווק!

צרות אחרונות משכחות את הראשונות וכך שכחתי מזה לגמרי, אלא שהשבוע פורסמה כתבה בעיתון 'דה-מרקר' (מי שלא מכיר לא הפסיד - מלא באהבת כסף ושנאת חרדים) כתבת תחקיר עומק אודות תופעת העוקצים בציבור החרדי הכרוכים במבצעי 10/90 הזכורים לשימצה.

מה שלא אהבתי זה ההתמקדות במתווך חרדי מסוים כאילו הוא שורש הרע בעולם כולו ואיך מלאו ליבו כביכול, ומעשה שהיה כך הווה בעשרות עותקים ברחבי הארץ שרובם מוכרים לי היטיב:

אברכים שחושבים שהם אנשי-עסקים פותו בידי אנשי-עסקים שחושבים שהם אברכים לקנות דירות פאר בערים שהם מכירים רק מחלונות האוטובוס בדרך למירון, נתניה ובת ים מככבות בכתבה אך זה לאורך כל הארץ בערים אשר אברך ממוצע מכיר את שמותיהם רק מהתרעות פיקוד העורף (או מהנפילות שאחריהן) ומעולם לא ביקר בהן.

אז איך משכנעים אברך כולל חסידי בן 22 שקיבל מההורים חצי מיליון ₪ לצורך יחידת 'סליחה' בביתר, לרכוש פנטהוז בהרצליה בארבע מיליון ₪ ?

מספרים לו שזה מבצע מיוחד שהתגלה רק למתווך בגילוי שמימי וכעת צריך רק לשלם עשרה אחוז שזה ארבע מאות אלף שקל ואת המאה הנותרים להביא למתווך על הגילוי הנפלא.

ואיך הדלפון שלנו יממן את מה שעשירי טבריה מתקשים?

כאן מגיע החלק השני של הגילוי אליהו – המתווך יודע לנבא כי בעוד שלוש שנים, כשיצטרכו להשלים את הרכישה הדירה תהיה שווה חמישה מיליון, ואז האברך דנן יתברר כסוחר מוצלח ביותר אשר ימשוך חזרה את הארבע מאות ועוד מיליון רווח נקי וכך לא יצטרך לגור בדירת הסליחה אלא בדירה גדולה המרחיבה דעתו של אדם ומרחיבה ארנקו של המשווק.

אז איפה הקצ'?

שעכשיו זה "אחרי שלוש שנים" ומתברר כי המחיר הכי גבוה שאפשר לקבל על הדירה הוא שלוש וחצי מיליון ואחרי ההוצאות מגיעים לשלוש מאתיים נטו ביד, מה שאומר שלפעמים עדיף לאותו אברך לעשות "ויברח" ולהותיר את הארבע מאות אצל החברה והמשווק ולחזור ליחידת הסליחה אבל וחפוי ראש, והפעם כשוכר...

זה פחות או יותר המסלול שאותו עוברות בחודשים אלו מאות משפחות מאנ"ש שכל מה שהם רצו זה לחתן את הילדים בכבוד וכעת הם מרוסקים לחלוטין וייקח להם שנים רבות אם בכלל כדי להתאושש מהתהום הכלכלית שהם הוכנסו אליה בידי משווק פלוני.

אך עשרת הקוראים כאן יודעים שעד כאן הייתה רק ההקדמה, כעת נתחיל עם הניתוח הכואב של הנתונים ואת הצד של לימוד זכות:

ובכן, קודם כל צריך לדעת שרבים מאוד הרוויחו בפריסיילים ותכניות דומות הרבה כסף, פגשתי ועודני פוגש כל יום אברכים צעירים ומבוגרים שהרוויחו סכומים אגדיים בשנים האחרונות כתוצאה מהפטנט הזה, לא ערכתי מחקר עומק אך מהתרשמותי המרוויחים רבים בהרבה על המפסידים וחבל שאת זה שומרים בסוד מאימת המצ'ינגים, הסיבה היחידה שמספרים לי על כך זה או כדי לשאול איך לעשות את הסיבוב הבא או כדי להתייעץ איך לצמצם את המסים העצומים (ברוך השם, כשיש מס סימן שיש שבח).

כל מי שקנה דירה בירושלים במחירי פריסייל של עשרים ומשהו אלף עשה את המיליון הזה, כך גם רבים שהשקיעו בחלק מהפרוייקטים בבן שמן וכך גם במקומות נוספים אשר המחירים עלו שם דרמטית ולקחו איתם את המשקיעים כלפי מעלה.

אז מה קרה בכל הפרוייקטים הכושלים?

שני דברים, הראשון שלא ידוע לי אם קרה זה הקפצת מחירים, מאוד ייתכן שמשווק מסוים יבוא לקבלן שיש לו כבר פריסייל ויגיד לו במקום למכור ב3.9 אביא לך קונים בארבע מיליון ואז מקבלים תרי זוזי: מאה אלף מהקבלן ועוד אחד מהלקוח, חד גדיא דזבין את אבא.

זה נורא לשמוע שיש דברים כאלו וטיפש מי שנופל לכך אך מי שיותר טיפש ממנו הוא מי שמאמין שאפשר למנוע דבר כזה באמצעות בירור אם המתווך אמין: גם המתווך האמין ביותר לא יעמוד בפני ניסיון של מאתיים אלף ₪ רק מלאך יוותר על זה ולא ניתנה תורת העסקים למלאכי השרת.

אך הדבר הזה לא מתקיים בדרך כלל משום שרוב הקונים יודעים לבדוק בערך את המחיר בסביבה ולא נופלים לבורות עמוקים, מה שכן קורה זה הדבר השני ועליו ברצוננו לדבר:

המחיר פשוט לא עלה, ולפעמים אפילו ירד.

כן רבייסיי, מחירי דירות לא רק עולים, לפעמים הם גם יורדים, כגון למשל בתקופת מלחמה.

עד מלחמת שמחת-נורא המחירים בנתניה למשל אכן השתוללו כי הצרפתים קנו שם בהמוניהם והוא הדין בצפת שהאמריקאים עטו עליה כי אצלם אין הבדל בין ירושלים לצפת, באמריקה זה מרחק סביר לנסיעה יומיומית לעבודה, אז מישהו משווק להם את זה כירושלים לעניים והם קנו וקנו והמחירים עלו ועלו והייתה היתכנות מסויימת לעלייה צפוייה.

ואז הגיע המלחמה ואין חוצניקים, ועוד מלחמה ועוד מבצע ושום דבר לא חזר לעצמו ואפשר לקלל את איראן (מגיע להם) ואת החמאס (עוד יותר מגיע) אך זה לא יעזור לעובדה הפשוטה שמחירי המגדלים שיועדו בעיקר לאוכלוסיות אלו צולל.

לא בהרבה, אך מספיקה ירידה של 8% כדי שכל העסק יהפוך להפסד.

זה נכון שמעצבן שהמשווק ניבא שהמחירים יעלו והם לא, אמנם אמרו חז"ל שנבואה ניתנה לשוטים אך האמונה כי יש למישהו נבואה ניתנה לשוטים גדולים עוד יותר... כל בר דעת העושה עסקים יודע שבכל הקשור לניבוי עתידות - המשווק ועטיפת המסטיק יודעים לנבא באותה מידה ומי שמסתמך על הבטחות אודות העתיד (כולל אלפי אברכים שנופלים היום בפריסייל של המחר שנקרא פינוי בינוי המבוסס על אותה נבואה כמעט) אין לו לבוא בטענות אלא על עצמו, לא המשווק נשך לשונרא.

מקווה שהצלחתי להסביר: לא כל עסקה כושלת היא נוכלות ולא כל ירידת מחירים היא עקיצה, בכל עסק ייתכן מאוד הפסד ומי שלא מוכן לכך שלא ייכנס לעולם ההשקעות.

אז להפסיק להשקיע בנדל"ן?

חלילה, כמה שיותר להשקיע בנדל"ן וכל המרבה הרי זה משובח – ואם ירצה השם ויהיה זמן נרחיב אולי בטור הבא על "מה כן" – אך רק עסקאות נטולות הימור על כל הקופה, כך שגם אם נגזר עליך להפסיד זה יהיה רק קצת ורק זמני.

ברור לי שכל הדברים האמורים כאן ברורים לכל אחד מעשרת הקוראים וסליחה שבזבזתי את זמנכם אך אם זה ירגיע אבא סוער אחד -שכועס בכל ליבו על המתווך שכאילו הפיל את החתן שלו - והיה זה שכרי.

גילוי נאות: לכותב אין ולא היה שום אינטרס כלכלי בשום פרוייקט של פריסל והוא אינו קשור היום לשום שיווק לא במישרין ולא בעקיפין, המידע מובא ללא כל אינטרס כלכלי אלא כצדקה ושירות לציבור, לשאלות ספציפיות ניתן לפנות למייל והתשובות שם חינם וללא אחריות.
סיכום אירועים: איראן בלהבות - מהמחאות ועד לסף עימות עולמי

הרקע וההתפרצות (סוף דצמבר 2025):

המחאות החלו ב-28 בדצמבר 2025 בטהראן, על רקע משבר כלכלי חריף וצניחה חדה בערך הריאל. מה שהחל כזעקת סוחרים ואזרחים על יוקר המחיה, הפך במהירות לגל הפגנות חסר תקדים ב-187 ערים הקורא להפלת המשטר.

הטבח והחשכת המידע (ינואר 2026):
  • דיכוי אלים: המשטר האיראני הגיב באכזריות יוצאת דופן. לפי נתוני ארגון זכויות האדם HRANA, נכון ל-23 בינואר, מספר ההרוגים המאומת עומד על למעלה מ-5,000 בני אדם, בהם 4,716 מפגינים ועשרות ילדים.
    יש דיווחים לא מאומתים מצד האופוזיציה האיראנית על מעל 60,000 הרוגים!

• מעצרים המוניים: למעלה מ-26,500 בני אדם נעצרו, וקיים חשש כבד להוצאות להורג המוניות בבתי הכלא.

• חסימת אינטרנט: החל מה-8 בינואר הוטל מצור דיגיטלי כמעט מוחלט על המדינה כדי למנוע זליגת תיעודים מהטבח.

המעורבות האמריקנית - "הארמדה של טראמפ":
הנשיא טראמפ, שחזר והזהיר את טהראן מפני המשך הטבח, הכריז ב-22 בינואר כי "ארמדה" אמריקנית (צי ספינות מלחמה, כולל נושאת המטוסים אברהם לינקולן) עושה את דרכה למפרץ הפרסי. טראמפ הבהיר כי ארה"ב בוחנת אפשרויות תקיפה ישירות נגד מטרות שלטוניות אם לא ייפסק הדיכוי. ולאחר הדלפות על ממדי הטבח, הכריז "העזרה בדרך".

הזווית הישראלית והאזורית:
  • כוננות שיא: ישראל נמצאת בדריכות עליונה מחשש שהסלמה אמריקנית תוביל לתגובה איראנית ישירה או באמצעות שלוחיה (פרוקסי).

• איומי נתניהו: ראש הממשלה נתניהו הזהיר כי אם איראן תבצע "טעות" ותתקוף את ישראל, היא תפגוש עוצמה שטרם הכירה.

• איומי טהראן: המשטר האיראני הודיע כי במקרה של תקיפה, בסיסים אמריקניים ויעדים בישראל יהיו "מטרות לגיטימיות".

באשכול זה נמשיך לעדכן סביב השעון בכל התפתחות, דיווחים מהשטח ופרשנויות ביטחוניות.
עודכן אדר תשפ"ד
ראשית, גופי הכשרות
ברוב אשכולות בנושא 'השקעות בשוק ההון' בפרוג, משתרבב עניין הכשרות.
למען הסדר באשכול זה נעלה עדכונים בנושא כשרות.
אני אשתדל לסכם ולתמצת ככל האפשר.

יש 4 גופי כשרות
  • בד"ץ העדה החרדית - על פי פסקי הרב יעקב בלוי זצ"ל שהיה בקיא גדול בתחום שוק ההון והוא שהביא את פסקיו ועל פי פסקים אלו נוהגים עד היום בגוף כשרות זה. היום הכשרות בראשות הרב שלמה זאב קרליבך.
  • גלאט הון - על פי פסקי רבי ניסים קרליץ והרב שמואל ואזנר. שסמכו ידיהם על הרב יעקב לנדו שמכיר את שוק ההון לעומקו. הרב משה שטרנבוך ראב"ד העדה החרדית הוא מרבני 'גלאט הון'.
  • תשואה כהלכה – הרב שמואל דוד גרוס, רב חסידי גור אשדוד ועוד רבנים מוכרים וידועים בכל שכבות הציבור החרדי.
  • כלכלה על פי ההלכה- הרב אריה דביר, על פי פסקי הרב יוסף שלום אלישיב.

היום בכל החברות יש מסלולים כשרים, שמאושרים לפחות ע"י אחת מהכשרויות.
בין החברות שנמצאת ברשותם תעודת כשרות אפשר למצוא את:
אלטשולר שחם, אינפיניטי, הפניקס, הראל, כלל, מגדל, מור, מיטב דש, מנורה.

רשימות קרנות כשרות:

אולי מעניין אותך גם...

הצטרפות לניוזלטר

איזה כיף שהצטרפתם לניוזלטר שלנו!

מעכשיו, תהיו הראשונים לקבל את כל העדכונים, החדשות, ההפתעות בלעדיות, והתכנים הכי חמים שלנו בפרוג!

לוח מודעות

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!

תהילים פרק כה

אלְדָוִד אֵלֶיךָ יי נַפְשִׁי אֶשָּׂא:באֱלֹהַי בְּךָ בָטַחְתִּי אַל אֵבוֹשָׁה אַל יַעַלְצוּ אֹיְבַי לִי:גגַּם כָּל קוֶֹיךָ לֹא יֵבֹשׁוּ יֵבֹשׁוּ הַבּוֹגְדִים רֵיקָם:דדְּרָכֶיךָ יי הוֹדִיעֵנִי אֹרְחוֹתֶיךָ לַמְּדֵנִי:ההַדְרִיכֵנִי בַאֲמִתֶּךָ וְלַמְּדֵנִי כִּי אַתָּה אֱלֹהֵי יִשְׁעִי אוֹתְךָ קִוִּיתִי כָּל הַיּוֹם:וזְכֹר רַחֲמֶיךָ יי וַחֲסָדֶיךָ כִּי מֵעוֹלָם הֵמָּה:זחַטֹּאות נְעוּרַי וּפְשָׁעַי אַל תִּזְכֹּר כְּחַסְדְּךָ זְכָר לִי אַתָּה לְמַעַן טוּבְךָ יי:חטוֹב וְיָשָׁר יי עַל כֵּן יוֹרֶה חַטָּאִים בַּדָּרֶךְ:טיַדְרֵךְ עֲנָוִים בַּמִּשְׁפָּט וִילַמֵּד עֲנָוִים דַּרְכּוֹ:יכָּל אָרְחוֹת יי חֶסֶד וֶאֱמֶת לְנֹצְרֵי בְרִיתוֹ וְעֵדֹתָיו:יאלְמַעַן שִׁמְךָ יי וְסָלַחְתָּ לַעֲוֹנִי כִּי רַב הוּא:יבמִי זֶה הָאִישׁ יְרֵא יי יוֹרֶנּוּ בְּדֶרֶךְ יִבְחָר:יגנַפְשׁוֹ בְּטוֹב תָּלִין וְזַרְעוֹ יִירַשׁ אָרֶץ:ידסוֹד יי לִירֵאָיו וּבְרִיתוֹ לְהוֹדִיעָם:טועֵינַי תָּמִיד אֶל יי כִּי הוּא יוֹצִיא מֵרֶשֶׁת רַגְלָי:טזפְּנֵה אֵלַי וְחָנֵּנִי כִּי יָחִיד וְעָנִי אָנִי:יזצָרוֹת לְבָבִי הִרְחִיבוּ מִמְּצוּקוֹתַי הוֹצִיאֵנִי:יחרְאֵה עָנְיִי וַעֲמָלִי וְשָׂא לְכָל חַטֹּאותָי:יטרְאֵה אוֹיְבַי כִּי רָבּוּ וְשִׂנְאַת חָמָס שְׂנֵאוּנִי:כשָׁמְרָה נַפְשִׁי וְהַצִּילֵנִי אַל אֵבוֹשׁ כִּי חָסִיתִי בָךְ:כאתֹּם וָיֹשֶׁר יִצְּרוּנִי כִּי קִוִּיתִיךָ:כבפְּדֵה אֱלֹהִים אֶת יִשְׂרָאֵל מִכֹּל צָרוֹתָיו:
נקרא  2  פעמים
למעלה