ריקושטים למנטה בייגל (2)

• הוסף לסימניות
שוב שבוע טוב

א) בנוגע לאשכול הקודם ותגובת ידידנו המוכשר ר' הלל/מוטי נאה.

לא חשבתי שמערב שבת ועד מוצ"ש התגובה שלי תעורר סערה כ"כ, וגם לא ממש התכוונתי לכך.

מראש אדגיש, שמעיון בתיק העבודות שלך ניכר שהנך מקצוען ומבין עניין, אני מצדיע לגמרי על היוזמה והתעוזה לגשת לקמפיינים מרענננים כאלו - דבריי דלקמן יכוונו רק לקמפיין הנקודתי הזה ותו לא.

מכיוון שמדובר בבימה לימודית ייחודית, והמכשלה הזו יכולה לגרום לפרחי קרייאטיב לאמצה בחום, אזי אני מוצא לעצמי לחגור חרב על ירך ולהדוף את טענותיך אחת לאחת. ומראש אבקש סליחתך ר' הלל/מוטי.

ב) נתחיל בנתונים. העובדות הינן פשוטות מאד: הבידול העיקרי של מנטה בייגל מהמתחרות שלה, כשנתפוס אותה בטוסט הלוהט - הטעם.

המיקום שלה לא 'אי-אי-אי', המחירים לא זולים במיוחד (ובצדק), וגם אפשרויות הישיבה מצומצמות למדי.

מה שבגדול גורם לה להיות שונה ממתחרותיה, זה היותה טוסטייה מפנקת במיוחד. מגרדים את הארנק, ומקבלים טוסט פיקנטי ועסיסי.

אי לכך, על הפרסום בעיקר לתמוך במסר הזה: מדובר במסעדה ששווה לכם להגיע מכל העיר, להמתין שעה בתור - העיקר לפנק את עצמכם.

ג) עד לפני תקופה עשיתם את זה מעולה. הקונפסט רכב על תובנות כמו סיבות 'מגיע לי את הפינוק של מנטה בייגל מסיבה כלשהיא', ועוד כהנה וכהנה, וכך מיקמתם את עצמכם כפינוק האולטמטיבי של קשיי החיים של בני ברק.

זה שירת היטב את התדמית שלכם. וכמובן שלטווח הארוך הוא היטיב עשרת מונים עם פרסום מחירתי של פיצה בשקל.

(לאחרונה חרגתם והחלפתם מסר בכל שבוע - זה הזכיר לי את השיפוצניק שמוכר אמינות+זריזות+24 שעות+מחיר)

ד) מה קרה כעת? כדבריך יצאת בפרסום חד פעמי, תקופתי חריג וענק.

ישנם 2 סיבות שאמורות לתקצב פרסום חד פעמי ענק.
1 - אם החלטתם שמי שמכיר כבר את המסעדה כבר אין צורך לשכנע אותו (הסדרה הקבועה מפמפמת את זה בסדר גמור), ואתם רוצים לצאת במסע פרסום שייצר בולטות וזכירות לאלו שלא מכירים אותה.
2 - צעד שיווקי להביא קונים עכשיו.

(יש עוד כמה סיבות, פתיחת סניף וכו', אבל אלו שהזכרתי מתאימות למצבה הנוכחי של המסעדה, והשאר לא רלוונטית כרגע)

ה) איך מייצרים קמפיין לחדירה לקהל יעד חדש? מה הבעיה - עושים טייק אוף למודעה הפרובוקטיבית האולטמטיבית - הסרת כשרות, והנה אין לך רכלן בבעלזע מקווה שלא ישוחח על 'מנטה בייגל'...

וכאן בעצם אתה טוען שבגדול: אנשים יודעים שלפעמים, צריך לצאת קצת מגבולות ה'מותר' כדי להתפרסם.

נכון מאד. כולם יסלחו לך על שובבותך - אל דאגה. יש לי הצעה יותר מפתה בשבילך. ובהרבה פחות כסף.

קח מחר את נחמן הקברן של בני ברק (לירושלמים שבפורום: 'קלצקין'), יסע עם רכבו ברחובות בני ברק, ויכריז בניגון מוכר של 'תורה תורה חגרי שק', על מעלותיה של מנטה בייגל. זה פרובוטקטיבי פי אלף, במיחד בימים אלו שכל רמקול כזה מקפיץ את בני התורה והחסידות וד"ל... מבטיח לך תצטרך להביא מאבטחים למסעדה בימים שאחרי הרמקול מרוב עומס קליינטים.

לא ולא! זו לא הדרך! תפקידך כאיש קרייאטיב לקחת את המסר הרלוונטי לקמפיין, לשבת שלושה ימים ושלושה לילות במקלחת עד שהרעיון הגדול יבצבץ מהטוש - לאמר, באמצעות פעולה כזו וכזו, שתביע את המסר המדוייק אכיר את המסעדה לאלו שלא הרגישו בה. אני מתעצל לחשוב על דרך לעשות את זה, אבל ניחונת במוח יצירתי מספיק קודח, אז קדימה.

ה) הנה 'פעמית סטור', שפתחה סניף בבני ברק. 'מקאן אריקסון' פרסו שטיח חד-פעמי כחול לאורך המדרכה ברחוב רבי עקיבא - וכך המסר היה: אנחנו שולטים על זירת החד-פעמי! (כל העיר דיברה עליהם והם ממש לא התבזו, להיפך!)

עלית (בולטון פוטנציאל) רצו לפמפם על הקפה שלהם, וחילקו למשכימי קום של בני ברק שקיקי קפה בשעה שעדיין הירקרוקת דבוקה לעפעפיהם. זה רלוונטי. זה בלתי-צפוי. זה מושלם!

ו) ואז הנך מסביר, שהפרסום לא הסיט את המסר המרכזי של המסעדה.

קשה לי להאמין שמנטה בייגל מסתייעת בחברת סקרים בכדי לבדוק את ההשלכות של פרסום כזה על השאלה 'כיצד מצטיירת ברוחך מסעדת מנטה בייגל'. (אם היתה השאלה על 'מודעות נעזרת' ו'שאינה נעזרת' אני מאמין שהמד היה קופץ בגדול אחרי הפרסום)

ואני משער גם שהקהל לא מפסיק לצבוא על שערי המסעדה, ובצדק. מסע הפרסום קצת הקפיץ אותה מעלה בזכרון. אבל שוב, מטרת הפרסום הרי היתה על מנת להציג אותו לקהל חדש (או לסיבה השניה), אך הקהל החדש הזה ממש לא השתכנע מהטקסט העכור שאכן כצעקתה. הנוסח נשמע חובבני ולא אמין בעליל (דבר שנעשה כמובן בכוונה, ולא מכתיבה חלשה שלך). הנחשף לפרסום לראשונה אומר לעצמו: נו, הוא צווח לי באוזן, שיירגע.

מלבד זאת, שהעלייה הנקודתית במכירות בימים אלו, ככל הנראה הכניסה הרבה פחות מהאלפים שהוצאו על הקמפיין.

ז) ואם מטרת מסע הפרסום היתה למטרת מכירה עכשיו - וכצעד שיווקי, הוא יכול היה להיות בצורה הרבה יותר מכובדת. 'ספר המחסלים' של פלדהיים, מבצעים, הנחות, מתנות וכו' ושאר הכלים הידועים. ממש לא ריקוד בכיכר העיר.

(הגם שצעד כזה לא אמור לתרום מאום ל'מנטה בייגל'. אולי בערב פסח מומלץ ורצוי)

ז) צא ולמד ממסעי הפרסום של ועדות הצדקה.

הללו לאורך כל השנה מפמפמים כל אחת על גדלותה, אמינותה, וחשיבותה. מה שגורם לכל מי שנתקע במעלית יותר מעשרים שניות להתקשר לארגון האחרון שהוא ראה למול עיניו, או לארגון שהיטיב לשכנעו על עוצמת 'המופתים' שלו.

לזה ייקרא פרסום תדמיתי. 'אני הארגון שכשתצטרך ישועה - אצלי הכל. ישועות פק"מ עם ערבות בנקאית' וכו' וכו'.

והנה הפרסום המכירתי: לכל ארגון יש פעם אחת בשנה 'תאריך-מחץ', בו הוא מרכז את המאמצים לשכנע לתרום לו עכשיו (מכירתי). הוה אומר, לגרום למי שלא תכנן כלל לתרום כסף ביום הזה - לפתוח את הארנק ולהעביר את מספר האשראי לטלפנייה הקורסת במוקד. (קופת העיר כמשל בשעה התשיעית, הידברות בהגרלה, עזר מציון מכירה סינית וכו')

כשבועיים לפני יום השעה התשיעית של קופת העיר, כל הריכוזים החרדיים מפוצצים בפרסומים על ההזדמנות החד-פעמית הנדירה שעומדת לחלוף, ואבוי למי שיפספס אותה, ובלחץ מטורף הם הופים את היום הזה ליום ההכנסות הגדול ביותר במשך השנה (מלבד פורים).

הם עושים זאת לא כצעד תדמיתי, אלא כאמצעי להגדלת הקופה בהון ענק נוסף 'מהצד'.

ח) שני הטיעונים ש'אנשים לא כל כך חכמים להבין אווירות בפרסום', וכן ש'כלי המדיה אינו משפיע על המסר הפרסומי', אני לא טורח אפילו להכחיש. זה ויכוח עם כללים עתיקים עוד מימות אוגליבי.

ט) בכל אופן, חשוב לי להדגיש, שהתעוזה הזו להפיק דברים שונים מוכיחה שהנך ניחון בגנים של איש קרייאטיב מוצלח (דבר שלצערי הרב לא ממש ניחונתי בו, ואיני מתיימר גם - גם תיק העבודות שלך הוא מיוחד במינו!), ואזי אני מייעץ לך לדרוך מספר חודשים בין כותלי 'הבצפר' של איתן דובקין בכדי לקבל עוד כמה תובנות על ניהול הפרסום וליישמם בהצלחה.

סליחה על האריכות והטרחנות אבל לא נורא.

שבוע טוב - אלי

• הוסף לסימניות
אני מבין שחוץ מ'תודות' אין לאף אחד מה להגיב על כל מה שטרחתי לכתוב? אוקי :(

• הוסף לסימניות
אין לי ממש זמן לקורא את הנאמר, רק אציין שממעבר באוטובוס ברחובות בני ברק בלי יכולת לקרוא את האותיות הקטנות באמת הבנתי שיוצאים נגד החנות ועם הידע הזה נשארתי (עד שיאפשרו בחלונות האוטובוסים לעשות "זום" למודעות)
אני אולי לא הרוב אבל אצלי זה נכשל.

• הוסף לסימניות
התודה שלי היתה על כך שטרחת והסברת מאוד טוב את דעתך על הפרסום,
כל הנאום הנ"ל היה בשבילי לימוד ממש טוב!!!!ועל כך נדדתי לפעמון.............ושוב תודה!

אבל מכאן ועד לתת לך הערות ......... כשאהיה פרסומאים בע"ה.
(חוץ מזה שאני פשוט מסכימה איתך...)

• הוסף לסימניות
כנראה שאתה צודק ולכן אף אחד לא מנסה להתווכח

• הוסף לסימניות
נתנו לך את כבוד המילה האחרונה!! ;)

• הוסף לסימניות
כל מילה נכונה, וכן צריך להתייחס לציבור "שלא מבין בפרסום". תתחילו לסמוך על האינטלגנציה של האנשים. הפרסומת הזו גרמה להרבה אנשים חכמים ונורמלים להרגיש שמישהו עושה מהם צחוק. אף אחד לא שמח לראות שעשו ממנו בדיחה, חוץ מילדים, אולי, שזו השיטה שלהם ("אני...לא").
המחשבה לעשות פרסום, רק בגלל שאנשים לא מבינים בבריף, הופכת את הצורך במשרדי פרסום למיותר לחלוטין, וכידוע לא רק שהוא לא מיותר, אלא עוד צריך שפשוף וחידוד במקצועיות אמיתית ולא כזאת מפוברקת ונשלפת מהשרוול הקריאיטיבי בלבד.
כל זאת נכתב למרות שאני ממחזיקי הקראיטיב ומאוהדיו. לימוד מסיבי גרם לי לסוויצ' במחשבה...

• הוסף לסימניות
תודה מפורטת כבקשתך

תודה רבה לימדתי המון מהנכתב!
אין לי מספיק ידע בשביל להתווכח עם הדיעות המלומדות שלך;);)
חן חן. אם זה לא היה מספיק טוב לא הייתי קורא עד הסוף, וקראתי!

• הוסף לסימניות
אני ממש לא איש פרסום, סתם עוד איש בני ברקי שביקר במנטה בייגל כמה פעמים...

אם לא שהיית מבקש הייתי מעדיף לתת למילים שלך להיות המילה האחרונה, אבל אם כבר, אז,
אחרי שנופל לך האסימון שמדובר במודעה פרובוקטיבית ומוליכה שולל, אתה מתקומם על כך שהוליכו אותך שולל, ומכיון שאתה אדם בוגר התגובה האוטומטית היא דחייה של המסר הפרסומי, ממש כמו שכתבת: "נו, הוא צווח לי באוזן, שיירגע"

זוהי התחושה שלי כאדם שקורא מן הצד ואמור לכאורה להיות מושפע מן המניפולטיביות של הקופירייטר התורן.

לסיום רק אומר, זה חשוב מאוד להשקיע בכך שאנשים יקראו את המודעה, וכמה שיותר אנשים, אבל יותר חשוב להשקיע בכך שהמסר הפרסומי יישאר במוחם ו/או לבם של הקוראים ואפילו אם יהיו כמה שיתעלמו מן הפרסום.

• הוסף לסימניות
דברים כדרבנות.

ובהקשר לענייננו, סוד הפרסום הוא התמצות.

• הוסף לסימניות
ובנימה אישית, כלקוח מזדמן מפעם לפעם במנטה בייגל, וכפריק של פרסומות, ולו הזעירה שבמכמני כוח הפרסום ובעוצמה, אני חש שבעלי המקום עושים עוול לעצמם בסגנון הפרסום שלהם.

יש לכם מוצר טוב, תראו אותו, תמכרו אותו.

במקום בקריאייטיב חסר קשר ופשר, תשקיעו לדוגמה בצילום מקצועי ואיכותי של האוכל שלכם.

מובטחני שתמונה אחת טובה רוויה בפוד-אפיל עסיסי, תביא יותר קונים מכל התחכמויות חסרות קשר שבעולם.

• הוסף לסימניות
ידידי היקר נטיעות,

א. אני ממש לא בטוח שהחסרון במקרה דנן הוא הטקסט.

כי החרדים (בניגוד לחילונים שגם הם היו פעם כמונו בעניין הזה) נוהגים לקרוא טקסט - במיוחד כשהוא מופיע במקום שלא אמור להיות טקסט. ולהיפך, זה גם מושך את העין וגורם לחיכוך זמן ארוך יותר עם המותג המתפרסם.

ב. לשים תמונה של המוצר דנן בכדי לגרות את החושים, לצערינו הרב בשוק-מחנה-יהודה של הפרסום, שכל פיצריה מורידה תמונה משטראסטוק ומשבצת במודעותיה, כבר לא ידגדג לאיש.

וזו דעתי האישית - אבל אולי כדבריך.

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י אלי אלימלך;743738:
ידידי היקר נטיעות,

א. אני ממש לא בטוח שהחסרון במקרה דנן הוא הטקסט.

כי החרדים (בניגוד לחילונים שגם הם היו פעם כמונו בעניין הזה) נוהגים לקרוא טקסט - במיוחד כשהוא מופיע במקום שלא אמור להיות טקסט. ולהיפך, זה גם מושך את העין וגורם לחיכוך זמן ארוך יותר עם המותג המתפרסם.

ב. לשים תמונה של המוצר דנן בכדי לגרות את החושים, לצערינו הרב בשוק-מחנה-יהודה של הפרסום, שכל פיצריה מורידה תמונה משטראסטוק ומשבצת במודעותיה, כבר לא ידגדג לאיש.

וזו דעתי האישית - אבל אולי כדבריך.
רגע,
אז מה כן ? :confused:

• הוסף לסימניות
אם כבר בריקושטים עסקינן,
לדעתי [ולטעמי], הבעיה בסיסית יותר -
וללא קשר לפרסומים האחרונים -
שם העסק מנטה בייגל.

זהו צמד מילים אבסורדי כמו:
לימון בצל,
ריבת אווז,
תות בטטה,
מחית פלפל,
אגרול שטרודל,
סושי מושי...

מה זה מנטה בייגל?!
האמריקאים נוהגים להתרענן עם בייגל?
לכרסם מנטה לארוחת צהריים?

כל מילה אחרת תתאים ל'בייגל' יותר מ'מנטה'.
'יוסי בייגל', 'אסי בייגל' שלא לאמר 'טאבון בייגל'
כבר מגרים יותר את בלוטות הדמיון והרוק.

ואם ניחוח אמריקה בדווקא,
אפשר לצרף שם אקראי בעל צליל אמריקאי,
מה רע בשר ההגנה האמריקני פאנטה למשל,

• הוסף לסימניות
אלי היקר

לא יודע היכן מצאת בדבריי לא את א' שבדבריך, ואף לא את ב'.

לא דיברתי על עצם אורך הטקסט, ובוודאי שלא המלצתי על תמונת שאטר-איי-סטוק. דיברתי על בוק צילומים מקצועי למאכלי מנטה בייגל, שלדעתי, אגב, הינו שם מצוין.

• הוסף לסימניות
אם כבר בריקושטים עסקינן,
לדעתי [ולטעמי], הבעיה בסיסית יותר -
וללא קשר לפרסומים האחרונים -
שם העסק מנטה בייגל.
הוצאת את המילים מהפה.
זה כל כך לא מגרה, מכניס טעם של מנטה לפה ומה זה לא בא לי מנטה כשאני רעבה...

• הוסף לסימניות
הייתי שולחת את 'מנטה' לפינה מרעננת של מנטה ומיצים
ואת 'ביגל' למסעדת אוכל ממש.

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י מי אני;744387:
הייתי שולחת את 'מנטה' לפינה מרעננת של מנטה ומיצים
ואת 'ביגל' למסעדת אוכל ממש.

ואולי בכל מנטה זה ראשי התיבות (וכד') של הבעלים?

• הוסף לסימניות
לא נראה לי... נשמע יותר כמו סוג של התחכמות שלא במקומה.
זה יישמע טפשי אולי,
אבל במקום מגורינו הקודם היינו ממש שתי דקות מהם,
ובתחילה משך תקופה ארוכה לא פזלתי לשם אפילו,
כי המנטה הוציא לי את כל הטעם מהבייגל.
רק לחשוב על השילוב הזה בתוך טוסט אחד, ועם חמאה למעלה!!!
אפילו בתור שם לחנות שעונים זה היה מוצלח יותר.

פרוגבוט

תוכן שיווקי
פרסומת

פוסטים חדשים שאולי לא קראת....

הכותרת לא באה להתריס היא באה להדגיש מצב
ולא לא באתי לומר שאבא או אמא עם ילד או שניים זה לא אתגר
אבל שימו לב
בעוד אתם בונים על ההורים לרוב פסח ולכן מכשירים פיסת שיש קטן לפינת קפה. מדף במקרר. ובארון
כי מילא רוב החג נהייה אצל ההורים
ההורים והרווקים בבית קורעים את עצמם [תזכרו זה לא היה כזה מזמן]
כן אמא שלך לא נחה כבר 3 שבועות

להפוך בית שלם 100+ מטר של ארונות כיורים שולחנות מטבח סלון כיסאות מזווה מיטות
לכשר לפסח
לאפשרות שאתם וילדכם הסתובבו בחופשיות עם מצה ואפיקומן שסבא קנה
לא נכנסתי להוצאות המטורפות שקצת עוברות לידכם. למה שתקנו מצות יין או חסה או נייר כסף לציפוי המטבח
ושוב לא בהאשמה ולא בטרוניה אלא כנתון מציאותי
אז זו''צ יקר קצת שימת לב
לפרגן לבוא לעזור חצי יום
לפרגן ארוחה לעובדים בבית [הבית שלך חמץ המטבח שלהם במרפסת שרות]
לתת מילה טובה או שוקולד
והחשוב מכל
מעשרות להורים
הם חשובים יותר מכל כולל ארגון או קמחה דפסחא הם ההורים שלך

והם יממנו לך את ארוחות וסעודות החג
בס"ד

ההבדל בין נוכלות לבין כישלון

לפני כחודש נערך בבני ברק מיפגש מאוד מעניין של גוף הנקרא "הפורום להגנת הצרכן" והוא עסק בעיקר בדרכים למניעת נפילות נדל"ן בהם הציבור החרדי "מומחה" ליפול חזור ונפול.

הנוכחים, מומחים איש איש בתחומו, תיארו את הנוכלויות הרווחות היום ותיארו בצבעים קודרים ואמיתיים את המצב בכי רע, היו שם גדולי הדיינים שדיברו על הצורך להבטיח שהדור השני לא עושה שטויות עם הדירה שקיבלו מההורים וכן הלאה.

כאשר ר' איצ'ה דזיאלובסקי העניק לי את רשות המילה האחרונה (בגלל שאיחרתי – הרגל נעשה טבע) בקשתי מהנוכחים שלא יישפכו את התינוק אם המים, כלומר שלא יביאו אנשים למצב שבו הם חושדים בכל מה שלא זז שהוא נוכלות, הדבר הזה טענתי עלול להביא לשיתוק מוחלט של שוק השקעות הנדל"ן החרדי אשר היה והינו הקטליזטור הראשי של הציבור החרדי בדרכו לנישואי ילדים ברוגע ושלווה, המסר המרכזי של שתי דקות הנאום שלי זה מה שאתם הולכים לקרוא באלף מילים הבאות: לא כל עסקה כושלת היא אשמת המשווק!

צרות אחרונות משכחות את הראשונות וכך שכחתי מזה לגמרי, אלא שהשבוע פורסמה כתבה בעיתון 'דה-מרקר' (מי שלא מכיר לא הפסיד - מלא באהבת כסף ושנאת חרדים) כתבת תחקיר עומק אודות תופעת העוקצים בציבור החרדי הכרוכים במבצעי 10/90 הזכורים לשימצה.

מה שלא אהבתי זה ההתמקדות במתווך חרדי מסוים כאילו הוא שורש הרע בעולם כולו ואיך מלאו ליבו כביכול, ומעשה שהיה כך הווה בעשרות עותקים ברחבי הארץ שרובם מוכרים לי היטיב:

אברכים שחושבים שהם אנשי-עסקים פותו בידי אנשי-עסקים שחושבים שהם אברכים לקנות דירות פאר בערים שהם מכירים רק מחלונות האוטובוס בדרך למירון, נתניה ובת ים מככבות בכתבה אך זה לאורך כל הארץ בערים אשר אברך ממוצע מכיר את שמותיהם רק מהתרעות פיקוד העורף (או מהנפילות שאחריהן) ומעולם לא ביקר בהן.

אז איך משכנעים אברך כולל חסידי בן 22 שקיבל מההורים חצי מיליון ₪ לצורך יחידת 'סליחה' בביתר, לרכוש פנטהוז בהרצליה בארבע מיליון ₪ ?

מספרים לו שזה מבצע מיוחד שהתגלה רק למתווך בגילוי שמימי וכעת צריך רק לשלם עשרה אחוז שזה ארבע מאות אלף שקל ואת המאה הנותרים להביא למתווך על הגילוי הנפלא.

ואיך הדלפון שלנו יממן את מה שעשירי טבריה מתקשים?

כאן מגיע החלק השני של הגילוי אליהו – המתווך יודע לנבא כי בעוד שלוש שנים, כשיצטרכו להשלים את הרכישה הדירה תהיה שווה חמישה מיליון, ואז האברך דנן יתברר כסוחר מוצלח ביותר אשר ימשוך חזרה את הארבע מאות ועוד מיליון רווח נקי וכך לא יצטרך לגור בדירת הסליחה אלא בדירה גדולה המרחיבה דעתו של אדם ומרחיבה ארנקו של המשווק.

אז איפה הקצ'?

שעכשיו זה "אחרי שלוש שנים" ומתברר כי המחיר הכי גבוה שאפשר לקבל על הדירה הוא שלוש וחצי מיליון ואחרי ההוצאות מגיעים לשלוש מאתיים נטו ביד, מה שאומר שלפעמים עדיף לאותו אברך לעשות "ויברח" ולהותיר את הארבע מאות אצל החברה והמשווק ולחזור ליחידת הסליחה אבל וחפוי ראש, והפעם כשוכר...

זה פחות או יותר המסלול שאותו עוברות בחודשים אלו מאות משפחות מאנ"ש שכל מה שהם רצו זה לחתן את הילדים בכבוד וכעת הם מרוסקים לחלוטין וייקח להם שנים רבות אם בכלל כדי להתאושש מהתהום הכלכלית שהם הוכנסו אליה בידי משווק פלוני.

אך עשרת הקוראים כאן יודעים שעד כאן הייתה רק ההקדמה, כעת נתחיל עם הניתוח הכואב של הנתונים ואת הצד של לימוד זכות:

ובכן, קודם כל צריך לדעת שרבים מאוד הרוויחו בפריסיילים ותכניות דומות הרבה כסף, פגשתי ועודני פוגש כל יום אברכים צעירים ומבוגרים שהרוויחו סכומים אגדיים בשנים האחרונות כתוצאה מהפטנט הזה, לא ערכתי מחקר עומק אך מהתרשמותי המרוויחים רבים בהרבה על המפסידים וחבל שאת זה שומרים בסוד מאימת המצ'ינגים, הסיבה היחידה שמספרים לי על כך זה או כדי לשאול איך לעשות את הסיבוב הבא או כדי להתייעץ איך לצמצם את המסים העצומים (ברוך השם, כשיש מס סימן שיש שבח).

כל מי שקנה דירה בירושלים במחירי פריסייל של עשרים ומשהו אלף עשה את המיליון הזה, כך גם רבים שהשקיעו בחלק מהפרוייקטים בבן שמן וכך גם במקומות נוספים אשר המחירים עלו שם דרמטית ולקחו איתם את המשקיעים כלפי מעלה.

אז מה קרה בכל הפרוייקטים הכושלים?

שני דברים, הראשון שלא ידוע לי אם קרה זה הקפצת מחירים, מאוד ייתכן שמשווק מסוים יבוא לקבלן שיש לו כבר פריסייל ויגיד לו במקום למכור ב3.9 אביא לך קונים בארבע מיליון ואז מקבלים תרי זוזי: מאה אלף מהקבלן ועוד אחד מהלקוח, חד גדיא דזבין את אבא.

זה נורא לשמוע שיש דברים כאלו וטיפש מי שנופל לכך אך מי שיותר טיפש ממנו הוא מי שמאמין שאפשר למנוע דבר כזה באמצעות בירור אם המתווך אמין: גם המתווך האמין ביותר לא יעמוד בפני ניסיון של מאתיים אלף ₪ רק מלאך יוותר על זה ולא ניתנה תורת העסקים למלאכי השרת.

אך הדבר הזה לא מתקיים בדרך כלל משום שרוב הקונים יודעים לבדוק בערך את המחיר בסביבה ולא נופלים לבורות עמוקים, מה שכן קורה זה הדבר השני ועליו ברצוננו לדבר:

המחיר פשוט לא עלה, ולפעמים אפילו ירד.

כן רבייסיי, מחירי דירות לא רק עולים, לפעמים הם גם יורדים, כגון למשל בתקופת מלחמה.

עד מלחמת שמחת-נורא המחירים בנתניה למשל אכן השתוללו כי הצרפתים קנו שם בהמוניהם והוא הדין בצפת שהאמריקאים עטו עליה כי אצלם אין הבדל בין ירושלים לצפת, באמריקה זה מרחק סביר לנסיעה יומיומית לעבודה, אז מישהו משווק להם את זה כירושלים לעניים והם קנו וקנו והמחירים עלו ועלו והייתה היתכנות מסויימת לעלייה צפוייה.

ואז הגיע המלחמה ואין חוצניקים, ועוד מלחמה ועוד מבצע ושום דבר לא חזר לעצמו ואפשר לקלל את איראן (מגיע להם) ואת החמאס (עוד יותר מגיע) אך זה לא יעזור לעובדה הפשוטה שמחירי המגדלים שיועדו בעיקר לאוכלוסיות אלו צולל.

לא בהרבה, אך מספיקה ירידה של 8% כדי שכל העסק יהפוך להפסד.

זה נכון שמעצבן שהמשווק ניבא שהמחירים יעלו והם לא, אמנם אמרו חז"ל שנבואה ניתנה לשוטים אך האמונה כי יש למישהו נבואה ניתנה לשוטים גדולים עוד יותר... כל בר דעת העושה עסקים יודע שבכל הקשור לניבוי עתידות - המשווק ועטיפת המסטיק יודעים לנבא באותה מידה ומי שמסתמך על הבטחות אודות העתיד (כולל אלפי אברכים שנופלים היום בפריסייל של המחר שנקרא פינוי בינוי המבוסס על אותה נבואה כמעט) אין לו לבוא בטענות אלא על עצמו, לא המשווק נשך לשונרא.

מקווה שהצלחתי להסביר: לא כל עסקה כושלת היא נוכלות ולא כל ירידת מחירים היא עקיצה, בכל עסק ייתכן מאוד הפסד ומי שלא מוכן לכך שלא ייכנס לעולם ההשקעות.

אז להפסיק להשקיע בנדל"ן?

חלילה, כמה שיותר להשקיע בנדל"ן וכל המרבה הרי זה משובח – ואם ירצה השם ויהיה זמן נרחיב אולי בטור הבא על "מה כן" – אך רק עסקאות נטולות הימור על כל הקופה, כך שגם אם נגזר עליך להפסיד זה יהיה רק קצת ורק זמני.

ברור לי שכל הדברים האמורים כאן ברורים לכל אחד מעשרת הקוראים וסליחה שבזבזתי את זמנכם אך אם זה ירגיע אבא סוער אחד -שכועס בכל ליבו על המתווך שכאילו הפיל את החתן שלו - והיה זה שכרי.

גילוי נאות: לכותב אין ולא היה שום אינטרס כלכלי בשום פרוייקט של פריסל והוא אינו קשור היום לשום שיווק לא במישרין ולא בעקיפין, המידע מובא ללא כל אינטרס כלכלי אלא כצדקה ושירות לציבור, לשאלות ספציפיות ניתן לפנות למייל והתשובות שם חינם וללא אחריות.
סיכום אירועים: איראן בלהבות - מהמחאות ועד לסף עימות עולמי

הרקע וההתפרצות (סוף דצמבר 2025):

המחאות החלו ב-28 בדצמבר 2025 בטהראן, על רקע משבר כלכלי חריף וצניחה חדה בערך הריאל. מה שהחל כזעקת סוחרים ואזרחים על יוקר המחיה, הפך במהירות לגל הפגנות חסר תקדים ב-187 ערים הקורא להפלת המשטר.

הטבח והחשכת המידע (ינואר 2026):
  • דיכוי אלים: המשטר האיראני הגיב באכזריות יוצאת דופן. לפי נתוני ארגון זכויות האדם HRANA, נכון ל-23 בינואר, מספר ההרוגים המאומת עומד על למעלה מ-5,000 בני אדם, בהם 4,716 מפגינים ועשרות ילדים.
    יש דיווחים לא מאומתים מצד האופוזיציה האיראנית על מעל 60,000 הרוגים!

• מעצרים המוניים: למעלה מ-26,500 בני אדם נעצרו, וקיים חשש כבד להוצאות להורג המוניות בבתי הכלא.

• חסימת אינטרנט: החל מה-8 בינואר הוטל מצור דיגיטלי כמעט מוחלט על המדינה כדי למנוע זליגת תיעודים מהטבח.

המעורבות האמריקנית - "הארמדה של טראמפ":
הנשיא טראמפ, שחזר והזהיר את טהראן מפני המשך הטבח, הכריז ב-22 בינואר כי "ארמדה" אמריקנית (צי ספינות מלחמה, כולל נושאת המטוסים אברהם לינקולן) עושה את דרכה למפרץ הפרסי. טראמפ הבהיר כי ארה"ב בוחנת אפשרויות תקיפה ישירות נגד מטרות שלטוניות אם לא ייפסק הדיכוי. ולאחר הדלפות על ממדי הטבח, הכריז "העזרה בדרך".

הזווית הישראלית והאזורית:
  • כוננות שיא: ישראל נמצאת בדריכות עליונה מחשש שהסלמה אמריקנית תוביל לתגובה איראנית ישירה או באמצעות שלוחיה (פרוקסי).

• איומי נתניהו: ראש הממשלה נתניהו הזהיר כי אם איראן תבצע "טעות" ותתקוף את ישראל, היא תפגוש עוצמה שטרם הכירה.

• איומי טהראן: המשטר האיראני הודיע כי במקרה של תקיפה, בסיסים אמריקניים ויעדים בישראל יהיו "מטרות לגיטימיות".

באשכול זה נמשיך לעדכן סביב השעון בכל התפתחות, דיווחים מהשטח ופרשנויות ביטחוניות.
עודכן אדר תשפ"ד
ראשית, גופי הכשרות
ברוב אשכולות בנושא 'השקעות בשוק ההון' בפרוג, משתרבב עניין הכשרות.
למען הסדר באשכול זה נעלה עדכונים בנושא כשרות.
אני אשתדל לסכם ולתמצת ככל האפשר.

יש 4 גופי כשרות
  • בד"ץ העדה החרדית - על פי פסקי הרב יעקב בלוי זצ"ל שהיה בקיא גדול בתחום שוק ההון והוא שהביא את פסקיו ועל פי פסקים אלו נוהגים עד היום בגוף כשרות זה. היום הכשרות בראשות הרב שלמה זאב קרליבך.
  • גלאט הון - על פי פסקי רבי ניסים קרליץ והרב שמואל ואזנר. שסמכו ידיהם על הרב יעקב לנדו שמכיר את שוק ההון לעומקו. הרב משה שטרנבוך ראב"ד העדה החרדית הוא מרבני 'גלאט הון'.
  • תשואה כהלכה – הרב שמואל דוד גרוס, רב חסידי גור אשדוד ועוד רבנים מוכרים וידועים בכל שכבות הציבור החרדי.
  • כלכלה על פי ההלכה- הרב אריה דביר, על פי פסקי הרב יוסף שלום אלישיב.

היום בכל החברות יש מסלולים כשרים, שמאושרים לפחות ע"י אחת מהכשרויות.
בין החברות שנמצאת ברשותם תעודת כשרות אפשר למצוא את:
אלטשולר שחם, אינפיניטי, הפניקס, הראל, כלל, מגדל, מור, מיטב דש, מנורה.

רשימות קרנות כשרות:

הצטרפות לניוזלטר

איזה כיף שהצטרפתם לניוזלטר שלנו!

מעכשיו, תהיו הראשונים לקבל את כל העדכונים, החדשות, ההפתעות בלעדיות, והתכנים הכי חמים שלנו בפרוג!

לוח מודעות

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!

תהילים פרק כה

אלְדָוִד אֵלֶיךָ יי נַפְשִׁי אֶשָּׂא:באֱלֹהַי בְּךָ בָטַחְתִּי אַל אֵבוֹשָׁה אַל יַעַלְצוּ אֹיְבַי לִי:גגַּם כָּל קוֶֹיךָ לֹא יֵבֹשׁוּ יֵבֹשׁוּ הַבּוֹגְדִים רֵיקָם:דדְּרָכֶיךָ יי הוֹדִיעֵנִי אֹרְחוֹתֶיךָ לַמְּדֵנִי:ההַדְרִיכֵנִי בַאֲמִתֶּךָ וְלַמְּדֵנִי כִּי אַתָּה אֱלֹהֵי יִשְׁעִי אוֹתְךָ קִוִּיתִי כָּל הַיּוֹם:וזְכֹר רַחֲמֶיךָ יי וַחֲסָדֶיךָ כִּי מֵעוֹלָם הֵמָּה:זחַטֹּאות נְעוּרַי וּפְשָׁעַי אַל תִּזְכֹּר כְּחַסְדְּךָ זְכָר לִי אַתָּה לְמַעַן טוּבְךָ יי:חטוֹב וְיָשָׁר יי עַל כֵּן יוֹרֶה חַטָּאִים בַּדָּרֶךְ:טיַדְרֵךְ עֲנָוִים בַּמִּשְׁפָּט וִילַמֵּד עֲנָוִים דַּרְכּוֹ:יכָּל אָרְחוֹת יי חֶסֶד וֶאֱמֶת לְנֹצְרֵי בְרִיתוֹ וְעֵדֹתָיו:יאלְמַעַן שִׁמְךָ יי וְסָלַחְתָּ לַעֲוֹנִי כִּי רַב הוּא:יבמִי זֶה הָאִישׁ יְרֵא יי יוֹרֶנּוּ בְּדֶרֶךְ יִבְחָר:יגנַפְשׁוֹ בְּטוֹב תָּלִין וְזַרְעוֹ יִירַשׁ אָרֶץ:ידסוֹד יי לִירֵאָיו וּבְרִיתוֹ לְהוֹדִיעָם:טועֵינַי תָּמִיד אֶל יי כִּי הוּא יוֹצִיא מֵרֶשֶׁת רַגְלָי:טזפְּנֵה אֵלַי וְחָנֵּנִי כִּי יָחִיד וְעָנִי אָנִי:יזצָרוֹת לְבָבִי הִרְחִיבוּ מִמְּצוּקוֹתַי הוֹצִיאֵנִי:יחרְאֵה עָנְיִי וַעֲמָלִי וְשָׂא לְכָל חַטֹּאותָי:יטרְאֵה אוֹיְבַי כִּי רָבּוּ וְשִׂנְאַת חָמָס שְׂנֵאוּנִי:כשָׁמְרָה נַפְשִׁי וְהַצִּילֵנִי אַל אֵבוֹשׁ כִּי חָסִיתִי בָךְ:כאתֹּם וָיֹשֶׁר יִצְּרוּנִי כִּי קִוִּיתִיךָ:כבפְּדֵה אֱלֹהִים אֶת יִשְׂרָאֵל מִכֹּל צָרוֹתָיו:
נקרא  2  פעמים
למעלה