כללי שאלה הלכתית בזכויות יוצרים

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י mig;472133:
50 ש"ח זה את אומרת,
בין 50 ש"ח לבין מחיר מלא יש עוד הרבה מאד מחירים באמצע, (בכל אופן אצלי...)

אם הוא לא רוצה לשלם לך מחיר מלא על תיקונים באמצע החיים,
שהגרפיקאית של העיתון תעשה לו את העבודה.

לא הבנת. הוא רוצה לשלם מחיר מלא על תיקונים, אני זו שדורשת את המחיר המקורי.

• הוסף לסימניות
הבנתי,שהמחיר לתיקונים על עבודה מוזמנת שעשו אצלך, נמוך.
רציתי לומר שכאשר העבודה היא רק תיקונים המחיר הרבה יותר גבוה, רוצה ישלם, לא רוצה אז לא.

• הוסף לסימניות
אם את מדברת עם הלקוחה הראשונה שלך- זו שהזמינה אצלך את העבודה - אני מאמינה שיש לך שיח חיובי איתה
תסבירי לה עד כמה השקעת בשבילה, ועד כמה את קשורה לעבודה ולכן אינך חושבת שאת אמורה לוותר. (כמו שהיא בלב כבד "תרמה" לאח שלה את הגרפיקה) אבל את לא מרגישה מחויבות כלפיו לתת לו את מיטב כשרונותיך בחינם.
תודאי שכל הסיפור הזה לא יגרור אי נעימות עם הלקוחה ושהיא תעזור אותך בעקבות זאת.

ועם האח הנחמד תדייני עניינית. אני מבינה שנכנסת קצת למערבולת רגשות ופגיעות לא מוצדקת.
הבנאדם פשוט לא מבין מהי יצירה.
והוא גם לא מבין איכות של עבודה (שאני בטוחה שאת ברמה טובה ביותר ושווה את המחיר שאת דורשת)
לא בטוח שכדאי לך בכלל להתעסק איתו.
אני במקומך הייתי סוגרת את הקבצים כראות עיני ונותנת לו דיסק שילך לאן שהוא רוצה.
כי אם כך את מתחילה איתו הוא ישב לך על הוריד עם כל תיקון וכל נקודה.
ובסוף הוא עוד יתבע אותך למה המודעות לא הביאו לקוחות כמו שהם הביאו לקוחות לאחותו...
המון הצלחה!

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י מטאור;472139:
לא הבנת. הוא רוצה לשלם מחיר מלא על תיקונים, אני זו שדורשת את המחיר המקורי.

ויש לך גם עוד סיבה לזה, את יכולה לטעון שמבחינת שמך את לא עושה לשני עסקים שונים את אותו עיצוב כעיקרון, והסיבה לכך שזה יכול לבלבל אנשים יגידו חשבתי שזה סניף, "לגרפיקאית אין מספיק רעיונות" וכל מיני ציטוטים שונים, בקיצור שם לא משהו לגרפיקאית.
ואם בכל זאת מתעקש ורוצה את אותו עיצוב כמובן לא משנה מי ומה את לוקחת מחיר של כמה שאת מחליטה (50%-80%) בשביל הסיכון.

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י מטאור;472125:
הרי הלקוחה נשארת לקוחה שלי בכל מקרה. (בעז"ה כל עוד העסק שלה קיים.)

מי הבטיח לך?
מי שהבטיח לה שהעסק שלה יחזיק שנים?

נראה לי שיש מקומות בהן כדאי לך (כבעלת עסק) לעגל פינות, אמנם לא 50 ש"ח, כדי שלא תרגישי פראיירית אבל נניח פי 2 או 3 מהמחיר הסטנדרטי שלך לעבודה זו.

מנסיון (אצלי, במיוחד בתחום המתנות) הלקוחות שמקבלים אקסטרא שירות נשארים אצלי תקופות ארוכות וממליצים עלי בפה מלא. זה לא מה שנקרא תודעת שרות?!
ושלא תתבלבלי - אם תרגישי פראירית הוא יחוש זאת ולא ישאר כלקוח (שמחר יזמין מודעות משלו...)

בהצלחה.

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י naamaid;472227:
מי הבטיח לך?
מי שהבטיח לה שהעסק שלה יחזיק שנים?

נראה לי שיש מקומות בהן כדאי לך (כבעלת עסק) לעגל פינות, אמנם לא 50 ש"ח, כדי שלא תרגישי פראיירית אבל נניח פי 2 או 3 מהמחיר הסטנדרטי שלך לעבודה זו.

מנסיון (אצלי, במיוחד בתחום המתנות) הלקוחות שמקבלים אקסטרא שירות נשארים אצלי תקופות ארוכות וממליצים עלי בפה מלא. זה לא מה שנקרא תודעת שרות?!
ושלא תתבלבלי - אם תרגישי פראירית הוא יחוש זאת ולא ישאר כלקוח (שמחר יזמין מודעות משלו...)

בהצלחה.

תודעת שרות זה אומר לבוא לקראת לקוח שמשלם מחיר מלא, ומידי פעם לתת לו הנחות ומתנות . מקובל עלי ואני עושה את זה. אבל כאן מדובר לא על לקוחה שלי - אלא על לקוח חדש שמעולם לא שילם לי שקל. למה שאתן לו מודעה ב 50 ש"ח? מה זה אם לא פראיריות?

• הוסף לסימניות
אני חושב שבאיזה שהוא מקום צריך קצת שכל ישר.

נניח שכל הקו העיצובי, הלוגו וכו' נעשו עבור הלקוח, העובדה שאי אפשר לעשות בו שימוש חוזר ללקוח אחר מוכיח שהעבודה שייכת ללקוח עצמו. העובדה שהאח משתמש באותו קו עיצובי, באותו הלוגו ובאותו השם מוכיח שזה לא משנה אם האחות מחלה או לא, מה שקרה בפועל הוא שהיא הכניסה אותו כשותף עצמאי לסניף חדש.

ברם ברגע שהוא יבקש מספיק שינוי השם, כאן זה כבר לא חל, וכבר ניתן לבקש מחיר מחדש, זה כמו שבא ראובן ואומר אני רוצה עיצוב כמו שעשית אתמול לשמעון, אבל אני לא משלם על עיצוב חדש אלא רק מחיר כמו לתיקונים. נשמע הגיוני?????

בקו החסידי, הגרפיקאי ישב ועיצב שעות כתרים וילונות וכו' ואז הוא מוכר עיצוב ללקוח (ע"פ רוב חצרות חסידיים) הרי שאת האלמנטים הוא עיצב לעצמו כדי לשמש לקוחות שרוצים סגנון חסידי, אז בוודאי שלא ניתן לומר שהעבודה נעשה במוכח עבור הלקוח המסויים.

מכאן גם נגזר ההבדל בין המקרה שלך לבין חברה שמוכרת לך פונטים.

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י אליהו פריד;472257:
אני חושב שבאיזה שהוא מקום צריך קצת שכל ישר.

נניח שכל הקו העיצובי, הלוגו וכו' נעשו עבור הלקוח, העובדה שאי אפשר לעשות בו שימוש חוזר ללקוח אחר מוכיח שהעבודה שייכת ללקוח עצמו. העובדה שהאח משתמש באותו קו עיצובי, באותו הלוגו ובאותו השם מוכיח שזה לא משנה אם האחות מחלה או לא, מה שקרה בפועל הוא שהיא הכניסה אותו כשותף עצמאי לסניף חדש.

ברם ברגע שהוא יבקש מספיק שינוי השם, כאן זה כבר לא חל, וכבר ניתן לבקש מחיר מחדש, זה כמו שבא ראובן ואומר אני רוצה עיצוב כמו שעשית אתמול לשמעון, אבל אני לא משלם על עיצוב חדש אלא רק מחיר כמו לתיקונים. נשמע הגיוני?????

בקו החסידי, הגרפיקאי ישב ועיצב שעות כתרים וילונות וכו' ואז הוא מוכר עיצוב ללקוח (ע"פ רוב חצרות חסידיים) הרי שאת האלמנטים הוא עיצב לעצמו כדי לשמש לקוחות שרוצים סגנון חסידי, אז בוודאי שלא ניתן לומר שהעבודה נעשה במוכח עבור הלקוח המסויים.

מכאן גם נגזר ההבדל בין המקרה שלך לבין חברה שמוכרת לך פונטים.

העובדה שהגרפיקאי לא עושה שימוש חוזר בעיצובים שעיצב ללקוח ראשון - עבור לקוח שני, נובעת מהמחויבות המקצועית והמוסרית שלו כלפי הלקוחות שלו, ומה ששונה כאן הוא - שהלקוחה שלי "מוחלת" כביכול על היחודיות העיצובית שלה - דבר נדיר מאד, ומתירה לי בתור גרפיקאית לעצב לו מודעות על אותו בסיס וקו יחודי. זה עדין לא אומר שיש לה בעלות עליהם. האם אני טועה?

• הוסף לסימניות
מטאור? מוחלת על הקו העיצובי... מילא.
מוחלת גם על הלוגו, גם על השם וגם על מס' עוסק המורשה???? נשמע לי קצת מופרך, לא.

(אגב, אולי זה רעיון, לבדוק האם מדובר באותו מס' עוסק מורשה)

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י מטאור;472261:
העובדה שהגרפיקאי לא עושה שימוש חוזר בעיצובים שעיצב ללקוח ראשון - עבור לקוח שני, נובעת מהמחויבות המקצועית והמוסרית שלו כלפי הלקוחות שלו, ומה ששונה כאן הוא - שהלקוחה שלי "מוחלת" כביכול על היחודיות העיצובית שלה - דבר נדיר מאד, ומתירה לי בתור גרפיקאית לעצב לו מודעות על אותו בסיס וקו יחודי. זה עדין לא אומר שיש לה בעלות עליהם. האם אני טועה?

ההסתכלות כאן לא נכונה.
ברגע שעיצבת עיצוב מובהק לעסק מסויים (כמו לוגו) בברירת המחדל עיצוב כזה שייך ללקוח.
אין כאן ענין של "מחויבות מקצועית", לא ניתן לעשות את אותו הלוגו ל-2 עסקים.
אחת הסיבות שלוגואים נוטים להיות יקרים, כי עיצוב כזה נמסר יחד עם זכויות היוצרים.

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י אליהו פריד;472265:
ההסתכלות כאן לא נכונה.
ברגע שעיצבת עיצוב מובהק לעסק מסויים (כמו לוגו) בברירת המחדל עיצוב כזה שייך ללקוח.
אין כאן ענין של "מחויבות מקצועית", לא ניתן לעשות את אותו הלוגו ל-2 עסקים.
אחת הסיבות שלוגואים נוטים להיות יקרים, כי עיצוב כזה נמסר יחד עם זכויות היוצרים.
אם תדפדף קצת תראה שכתבתי על זה. לא ביקשתי מחיר נוסף עבור הלוגו - אלא עבור המודעות. הלוגו שייך ללקוחה.

• הוסף לסימניות
את העיצוב מכרת לה וזכותה לתת לאח שלה את מה שיש לה.
אבל אני מניח שאת הקבצי מקור אין לה והיא לא יכולה לתת לאח שלה את זה כי זה שלך ולא שלה.
לכן אם הוא יכול להשתמש בקבצים הסגורים, זאת זכותו ולכן עדיף שתעשי לו את, מאשר שיילך למישהו אחר.
אבל אם צריך את הקבצי מקור, את יכולה לדרוש כמה שבא לך, את השירות תיקונים את חייבת רק לה ולא לאח שלה.
בשאלה אם שווה להפסיד לקוח בשביל זה, זה שיקול שלך. (אני לא הייתי רוצה לקוח שאם לא תעשי לו בחינם הוא לא יבוא שוב).

• הוסף לסימניות
אגב, יכול מאד להיות שהאח מאד ביקש מאחותו והיא לא ממש נעים לה להתקמצן, כי זה אח שלה, אז היא פשוט שלחה אותו אליך כדי שאת תהיי המכשפה.
עוד אפשרות , יתכן שהלקוחה שלך סגרה איזה דיל עם אחיה שהוא משלם לה 50% ממה שהיא שילמה לך ושיקח את הקבצים, אבל לה לא נעים לדבר איתך על זה אז היא שלחה את אח שלה...

אתם יכולים להגיד "חשדנות". אבל אני אומרת על בסיס מקרה דומה שהיה לי.
שווה בדיקה.

אה, וברור שאת לא אמורה להיות פראיירית גם אם הכל בתום לב...

• הוסף לסימניות
כפי שידוע ומקובל (וכפי שמומלץ לציין בהזמנת העבודה), כאשר לקוח מזמין עיצוב, הוא למעשה רוכש את הזכות להשתמש באותו עיצוב עבור עצמו. הדבר אינו מקנה ללקוח זכות להעביר את העיצוב לאף גורם שלישי. (כולל קרובי משפחה מדרגה ראשונה)
כמו"כ, כל אדם שיעשה שימוש בעיצוב ללא רשות המעצב, עובר על חוק זכויות יוצרים וחושף את עצמו לתביעה.

את כל זאת מומלץ לציין מפורשות בהזמנת העבודה, אבל זה נכון אף אם לא צויין כך.
היוצא מן הכלל הוא במקרה שניתן ללקוח אישור מפורש לעשות בעיצוב שימוש חופשי הכולל הפצה ומכירה מחדש.

צריך להסביר ללקוחה ולאחיה בעדינות ובסבלנות את הנ"ל, מבלי להתלהם ומבלי להיכנס לעימותים ברמה האישית.

לאחר שיש הבנה של העניין הזה, ניתן לשאת ולתת על גובה התשלום שאת דורשת עבור רשיון שימוש נוסף בעיצובים. כמובן שאין סיבה להתעקש לגבות עליהם תשלום מלא, הרי אנחנו אנשים סבירים ומעוניינים לעשות עסקים. אבל מאידך, חייב להיות תשלום מסויים על עצם הזכות להשתמש בעיצובים עבור עסק נוסף.
בנוסף, כמובן, תשלום נפרד עבור השינויים וההתאמות ככל שיידרשו.

זה לא מסובך, זה פשוט והגון ונכון וישר ונחמד ונעים.
בהצלחה.

• הוסף לסימניות
תחשבי גם על זה, שבעקרון אחותו יכלה להביא לו את המודעות (הן שלה) ושיעשה בהן כאוות נפשו.... אם היה הולך לגרפיקאי אחר שישנה לו, זה יכל היה לצאת זוועה!

אם את שואלת מבחינת זכויות יוצרים, לפי ההלכה! יש בזה מחלוקת שנים רבות בין הרבנים.
ולכן רצוי שכל אחד ישאל את הרב שלו. (רק לדוג': בי"ד של ר' ניסים קרליץ אומר שאין כזה מושג זכויות יוצרים בהלכה, ולכן אין שום בעיה לצרוב דיסקים וכו' וכמובן לגבי מודעות... אבל הרב אלישיב אומר שאסור, כי יש זכויות יוצרים... זה רק דוגמא יש עוד הרבה רבנים ועדות וכו'...)

אבל כמובן מבחינה חוקית ומצפונית לכל הדעות קיים המושג, והלקוח צריך לשלם!

• הוסף לסימניות
אני לא יודע מהי ההלכה, ואני גם לא נכנס לענין מבחינה מוסרית...
אבל דבר אחד אני יכול להגיד לך. מניסיון.

כשבאים עם לקוח לפנים משורת הדין אף פעם לא מפסידים.
זה כלל שאימצנו לנו בעסק של אשתי והוא אכן הוכיח את עצמו פעם אחר פעם.

לאשתי יש עסק של פיאנות. קרה פעם שלקוחה קנתה פאה ולאחר שאשתי השקיע בה זמן רב (טלפונים, משלוח להביא את הפאות מעיר אחרת, קבלת הלקוחה ושירותה עד ההחלטה על סוג וצבע הפאה ועוד ועוד.. שעות !), התחילה אשתי במלאכת הגזירה והעיצוב, ולאחר קביעת האורך וסיום העיצוב, אמרה לה הלקוחה (עדינה ושקטה שבקושי מוציאה מילה מהפה, ואולי כאן היתה טמונה הבעיה...) שהיא רוצה סירוק מתולתל. נו, מה הבעיה, הענין הוא שאם רוצים מתולתל צריך לקחת את זה בחשבון מראש, ולגזור ארוך יותר מהאורך שרוצים כי התלתול מוריד מהאורך, רק חבל שהיא לא אמרה זאת מראש. בכל אופן אשתי תלתלה לה, ושילחה אותה לביתה מרוצה מאד מהשירות והעבודה, פחות מרוצה מאורך הפאה שהיא חשבה שזה יהיה מעט ארוך יותר.
בחג הקרב ובא אשתי ראתה אותה עם הפאה החדשה ושאלה אותה אם היא מרוצה והיא השיבה לא שאכן כן, והרבה מחמיאים לה על הפאה וכו' וכו'. אבל לבה של אשתי נקפה, שהיא לא הוציאה לקוחה מרוצה ב100% על אף שברור מעל לכל ספק שלא היה כאן פשלה מצידה אלא מצד הלקוחה (הלקוחה אמרה לה את זה במפורש בשעת הקניה).
אשתי התייעצה עם בעלה (במקרה זה אני...) מה עושים. ואז אמרתי לה, תשמעי, הרי מאמינים בני מאמינים אנחנו שפרנסה משמים, וכל העסק הזה של העבודה אינו אלא השתדלות בלבד, ואם יש לך איזה הרגשה לא טובה אפילו מינימאלית בקשר לשביעות רצון של הלקוחה, תפצי אותה, אנחנו לא נפסיד מזה.
אשתי מתקשרת ללקוחה ושואלת אותה שוב אם היא מרוצה מהפאה ומהעיצוב, והיא עונה לה שכן, ממש כן. ואיךהאורך היא שואלת, ואז היא עונה לה חשבתי שיהיה יותר ארוך קצת אבל זה לא נורא.. אשתי שמה לב שיש כאן איזשהיא תחושה לא טובה מצד הלקוחה, ואז היא אמרה לה, יודעת מה, אני אתן לך פאה חדשה בחינם ואני אנסה למכור את הפאה שלך בתור פאה יד שניה (היא לבשה את זה פעם אחת בלבד).
הלקוחה היתה בהלם, מה פתאום, את לא צריכה, זה בעיה שלי, וכו' וכו'. אבל החלטה של אשתי זה החלטה.
הלקוחה באה, קיבלה פאה חדשה והיתה מרוצה עד לב השמים (היא רצתה לשלם תשלום נוסף, אך אשתי לא הסכימה).
לא תאמינו. לא עובר שבוע !!! ומתקשרת אחת שרוצה פאה יפה לא ארוכה מדי ובזול בצבע מסויים... ההמשך מובן.

נכון, אשתי מכרה שתי פאות ולא הרויחה כלום. אם היא היתה עומדת על שלה היא היתה יכולה להרויח, אבל את ההרגשה הטובה שהיה לה מכל הסיפור אף כסף בעולם לא יכול להחליף. חוץ מזה שמדברים כאלו יצא לה שם טוב ואני בטוח שאת הרווח שהיא יכלה להרוויח מאותה לקוחה היא אכן הרויחה בצורה אחרת. ואם לא, אז חסכנו איזה טיפול שיניים... שהרי הרווח קצוב לנו מלמעלה.

ויש לי עוד כמה סיפורים כאלו, וכוווולם נגמרו באותו סגנון. אף פעם, אבל אף פעם לא הפסדנו משירות שהוא לפנים משורת הדין. ואני מדגיש, זה אכן לפנים משורת הדין, אבל זה עדיין בכלל שירות, ולא פראייריות וכדו'.

יבואו ויגידו, טוב אז נעבוד בחינם, ניתן לכל דכפין עבודות גרפיקה והוא יעשה עלינו כסף וכו' וכו'. זה כמובן לא טענות מהענין. השתדלות צריך לעשות, וחלק מההשתדלות זה לנסות להרוויח את לחמנו ביושר ובכבוד. אבל צריך להכניס את זה טוב טוב לראש, כסף בא, כסף הולך, וזה לא הכי חשוב בחיים. אם נאמין בזה באמת יהיה לנו הרבה יותר קל לתת שירות ללקוחות גם אם זה כאילו בא על חשבוננו. ולמעשה, הדברים האלו מעבר לתחושה הטובה שהם נוסכים בבן אדם, בסופו של דבר גם שווים מבחינה כלכלית.

הרבה הצלחה

• הוסף לסימניות
מטאור, לצערי נתקלתי במקרים כאלו כמה פעמים,
מברור שערכתי ומהרגשה שלי בענין:
כשהלקוח משלם הוא מקבל קובץ סגור בלבד, איתו הוא יכול לעשות מה שירצה .
ברגע שגורם אחר מעונין להשתמש בקובץ, והוא זקוק לקובץ פתוח כדי שאעשה בו שינויים,
מבחינתי הוא מקבל ממני יצירה שיצרתי ואמור לשלם מחיר מלא.
בפועל, היות שקשה היה ללקוחות להבין את זה, דרשתי מהם רק 50-75% מהמחיר.
אל תקחי את זה כפסיקה הלכתית.

חיוכון,
יש הבדל מהותי בין "לפנים משורת הדין" שבא מצד הגרפיקאי
לבין "לפנים משורת הדין" שמכתיב הלקוח............ וד"ל.

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י חיוכון;472619:
אני לא יודע מהי ההלכה, ואני גם לא נכנס לענין מבחינה מוסרית...
אבל דבר אחד אני יכול להגיד לך. מניסיון.

כשבאים עם לקוח לפנים משורת הדין אף פעם לא מפסידים.
זה כלל שאימצנו לנו בעסק של אשתי והוא אכן הוכיח את עצמו פעם אחר פעם.

לאשתי יש עסק של פיאנות. קרה פעם שלקוחה קנתה פאה ולאחר שאשתי השקיע בה זמן רב (טלפונים, משלוח להביא את הפאות מעיר אחרת, קבלת הלקוחה ושירותה עד ההחלטה על סוג וצבע הפאה ועוד ועוד.. שעות !), התחילה אשתי במלאכת הגזירה והעיצוב, ולאחר קביעת האורך וסיום העיצוב, אמרה לה הלקוחה (עדינה ושקטה שבקושי מוציאה מילה מהפה, ואולי כאן היתה טמונה הבעיה...) שהיא רוצה סירוק מתולתל. נו, מה הבעיה, הענין הוא שאם רוצים מתולתל צריך לקחת את זה בחשבון מראש, ולגזור ארוך יותר מהאורך שרוצים כי התלתול מוריד מהאורך, רק חבל שהיא לא אמרה זאת מראש. בכל אופן אשתי תלתלה לה, ושילחה אותה לביתה מרוצה מאד מהשירות והעבודה, פחות מרוצה מאורך הפאה שהיא חשבה שזה יהיה מעט ארוך יותר.
בחג הקרב ובא אשתי ראתה אותה עם הפאה החדשה ושאלה אותה אם היא מרוצה והיא השיבה לא שאכן כן, והרבה מחמיאים לה על הפאה וכו' וכו'. אבל לבה של אשתי נקפה, שהיא לא הוציאה לקוחה מרוצה ב100% על אף שברור מעל לכל ספק שלא היה כאן פשלה מצידה אלא מצד הלקוחה (הלקוחה אמרה לה את זה במפורש בשעת הקניה).
אשתי התייעצה עם בעלה (במקרה זה אני...) מה עושים. ואז אמרתי לה, תשמעי, הרי מאמינים בני מאמינים אנחנו שפרנסה משמים, וכל העסק הזה של העבודה אינו אלא השתדלות בלבד, ואם יש לך איזה הרגשה לא טובה אפילו מינימאלית בקשר לשביעות רצון של הלקוחה, תפצי אותה, אנחנו לא נפסיד מזה.
אשתי מתקשרת ללקוחה ושואלת אותה שוב אם היא מרוצה מהפאה ומהעיצוב, והיא עונה לה שכן, ממש כן. ואיךהאורך היא שואלת, ואז היא עונה לה חשבתי שיהיה יותר ארוך קצת אבל זה לא נורא.. אשתי שמה לב שיש כאן איזשהיא תחושה לא טובה מצד הלקוחה, ואז היא אמרה לה, יודעת מה, אני אתן לך פאה חדשה בחינם ואני אנסה למכור את הפאה שלך בתור פאה יד שניה (היא לבשה את זה פעם אחת בלבד).
הלקוחה היתה בהלם, מה פתאום, את לא צריכה, זה בעיה שלי, וכו' וכו'. אבל החלטה של אשתי זה החלטה.
הלקוחה באה, קיבלה פאה חדשה והיתה מרוצה עד לב השמים (היא רצתה לשלם תשלום נוסף, אך אשתי לא הסכימה).
לא תאמינו. לא עובר שבוע !!! ומתקשרת אחת שרוצה פאה יפה לא ארוכה מדי ובזול בצבע מסויים... ההמשך מובן.

נכון, אשתי מכרה שתי פאות ולא הרויחה כלום. אם היא היתה עומדת על שלה היא היתה יכולה להרויח, אבל את ההרגשה הטובה שהיה לה מכל הסיפור אף כסף בעולם לא יכול להחליף. חוץ מזה שמדברים כאלו יצא לה שם טוב ואני בטוח שאת הרווח שהיא יכלה להרוויח מאותה לקוחה היא אכן הרויחה בצורה אחרת. ואם לא, אז חסכנו איזה טיפול שיניים... שהרי הרווח קצוב לנו מלמעלה.

ויש לי עוד כמה סיפורים כאלו, וכוווולם נגמרו באותו סגנון. אף פעם, אבל אף פעם לא הפסדנו משירות שהוא לפנים משורת הדין. ואני מדגיש, זה אכן לפנים משורת הדין, אבל זה עדיין בכלל שירות, ולא פראייריות וכדו'.

יבואו ויגידו, טוב אז נעבוד בחינם, ניתן לכל דכפין עבודות גרפיקה והוא יעשה עלינו כסף וכו' וכו'. זה כמובן לא טענות מהענין. השתדלות צריך לעשות, וחלק מההשתדלות זה לנסות להרוויח את לחמנו ביושר ובכבוד. אבל צריך להכניס את זה טוב טוב לראש, כסף בא, כסף הולך, וזה לא הכי חשוב בחיים. אם נאמין בזה באמת יהיה לנו הרבה יותר קל לתת שירות ללקוחות גם אם זה כאילו בא על חשבוננו. ולמעשה, הדברים האלו מעבר לתחושה הטובה שהם נוסכים בבן אדם, בסופו של דבר גם שווים מבחינה כלכלית.

הרבה הצלחה

אפשר לפתוח אשכול בנושא "שרות לקוחות". יש הרבה מה לדון בנושא.
ההבדל הקטן הוא שכאן מדובר בשרות אחים של לקוחות...
חיוכון, לא נראה לי שהיית ממשיך לחייך ל"לקוח" מסוג כזה...

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י חיוכון;472619:
...ואני גם לא נכנס לענין מבחינה מוסרית...

רק לי זה היה נשמע כמו שיחת מוסר?
:confused:

פרוגבוט

תוכן שיווקי
פרסומת

פוסטים חדשים שאולי לא קראת....

הכותרת לא באה להתריס היא באה להדגיש מצב
ולא לא באתי לומר שאבא או אמא עם ילד או שניים זה לא אתגר
אבל שימו לב
בעוד אתם בונים על ההורים לרוב פסח ולכן מכשירים פיסת שיש קטן לפינת קפה. מדף במקרר. ובארון
כי מילא רוב החג נהייה אצל ההורים
ההורים והרווקים בבית קורעים את עצמם [תזכרו זה לא היה כזה מזמן]
כן אמא שלך לא נחה כבר 3 שבועות

להפוך בית שלם 100+ מטר של ארונות כיורים שולחנות מטבח סלון כיסאות מזווה מיטות
לכשר לפסח
לאפשרות שאתם וילדכם הסתובבו בחופשיות עם מצה ואפיקומן שסבא קנה
לא נכנסתי להוצאות המטורפות שקצת עוברות לידכם. למה שתקנו מצות יין או חסה או נייר כסף לציפוי המטבח
ושוב לא בהאשמה ולא בטרוניה אלא כנתון מציאותי
אז זו''צ יקר קצת שימת לב
לפרגן לבוא לעזור חצי יום
לפרגן ארוחה לעובדים בבית [הבית שלך חמץ המטבח שלהם במרפסת שרות]
לתת מילה טובה או שוקולד
והחשוב מכל
מעשרות להורים
הם חשובים יותר מכל כולל ארגון או קמחה דפסחא הם ההורים שלך

והם יממנו לך את ארוחות וסעודות החג
בס"ד

ההבדל בין נוכלות לבין כישלון

לפני כחודש נערך בבני ברק מיפגש מאוד מעניין של גוף הנקרא "הפורום להגנת הצרכן" והוא עסק בעיקר בדרכים למניעת נפילות נדל"ן בהם הציבור החרדי "מומחה" ליפול חזור ונפול.

הנוכחים, מומחים איש איש בתחומו, תיארו את הנוכלויות הרווחות היום ותיארו בצבעים קודרים ואמיתיים את המצב בכי רע, היו שם גדולי הדיינים שדיברו על הצורך להבטיח שהדור השני לא עושה שטויות עם הדירה שקיבלו מההורים וכן הלאה.

כאשר ר' איצ'ה דזיאלובסקי העניק לי את רשות המילה האחרונה (בגלל שאיחרתי – הרגל נעשה טבע) בקשתי מהנוכחים שלא יישפכו את התינוק אם המים, כלומר שלא יביאו אנשים למצב שבו הם חושדים בכל מה שלא זז שהוא נוכלות, הדבר הזה טענתי עלול להביא לשיתוק מוחלט של שוק השקעות הנדל"ן החרדי אשר היה והינו הקטליזטור הראשי של הציבור החרדי בדרכו לנישואי ילדים ברוגע ושלווה, המסר המרכזי של שתי דקות הנאום שלי זה מה שאתם הולכים לקרוא באלף מילים הבאות: לא כל עסקה כושלת היא אשמת המשווק!

צרות אחרונות משכחות את הראשונות וכך שכחתי מזה לגמרי, אלא שהשבוע פורסמה כתבה בעיתון 'דה-מרקר' (מי שלא מכיר לא הפסיד - מלא באהבת כסף ושנאת חרדים) כתבת תחקיר עומק אודות תופעת העוקצים בציבור החרדי הכרוכים במבצעי 10/90 הזכורים לשימצה.

מה שלא אהבתי זה ההתמקדות במתווך חרדי מסוים כאילו הוא שורש הרע בעולם כולו ואיך מלאו ליבו כביכול, ומעשה שהיה כך הווה בעשרות עותקים ברחבי הארץ שרובם מוכרים לי היטיב:

אברכים שחושבים שהם אנשי-עסקים פותו בידי אנשי-עסקים שחושבים שהם אברכים לקנות דירות פאר בערים שהם מכירים רק מחלונות האוטובוס בדרך למירון, נתניה ובת ים מככבות בכתבה אך זה לאורך כל הארץ בערים אשר אברך ממוצע מכיר את שמותיהם רק מהתרעות פיקוד העורף (או מהנפילות שאחריהן) ומעולם לא ביקר בהן.

אז איך משכנעים אברך כולל חסידי בן 22 שקיבל מההורים חצי מיליון ₪ לצורך יחידת 'סליחה' בביתר, לרכוש פנטהוז בהרצליה בארבע מיליון ₪ ?

מספרים לו שזה מבצע מיוחד שהתגלה רק למתווך בגילוי שמימי וכעת צריך רק לשלם עשרה אחוז שזה ארבע מאות אלף שקל ואת המאה הנותרים להביא למתווך על הגילוי הנפלא.

ואיך הדלפון שלנו יממן את מה שעשירי טבריה מתקשים?

כאן מגיע החלק השני של הגילוי אליהו – המתווך יודע לנבא כי בעוד שלוש שנים, כשיצטרכו להשלים את הרכישה הדירה תהיה שווה חמישה מיליון, ואז האברך דנן יתברר כסוחר מוצלח ביותר אשר ימשוך חזרה את הארבע מאות ועוד מיליון רווח נקי וכך לא יצטרך לגור בדירת הסליחה אלא בדירה גדולה המרחיבה דעתו של אדם ומרחיבה ארנקו של המשווק.

אז איפה הקצ'?

שעכשיו זה "אחרי שלוש שנים" ומתברר כי המחיר הכי גבוה שאפשר לקבל על הדירה הוא שלוש וחצי מיליון ואחרי ההוצאות מגיעים לשלוש מאתיים נטו ביד, מה שאומר שלפעמים עדיף לאותו אברך לעשות "ויברח" ולהותיר את הארבע מאות אצל החברה והמשווק ולחזור ליחידת הסליחה אבל וחפוי ראש, והפעם כשוכר...

זה פחות או יותר המסלול שאותו עוברות בחודשים אלו מאות משפחות מאנ"ש שכל מה שהם רצו זה לחתן את הילדים בכבוד וכעת הם מרוסקים לחלוטין וייקח להם שנים רבות אם בכלל כדי להתאושש מהתהום הכלכלית שהם הוכנסו אליה בידי משווק פלוני.

אך עשרת הקוראים כאן יודעים שעד כאן הייתה רק ההקדמה, כעת נתחיל עם הניתוח הכואב של הנתונים ואת הצד של לימוד זכות:

ובכן, קודם כל צריך לדעת שרבים מאוד הרוויחו בפריסיילים ותכניות דומות הרבה כסף, פגשתי ועודני פוגש כל יום אברכים צעירים ומבוגרים שהרוויחו סכומים אגדיים בשנים האחרונות כתוצאה מהפטנט הזה, לא ערכתי מחקר עומק אך מהתרשמותי המרוויחים רבים בהרבה על המפסידים וחבל שאת זה שומרים בסוד מאימת המצ'ינגים, הסיבה היחידה שמספרים לי על כך זה או כדי לשאול איך לעשות את הסיבוב הבא או כדי להתייעץ איך לצמצם את המסים העצומים (ברוך השם, כשיש מס סימן שיש שבח).

כל מי שקנה דירה בירושלים במחירי פריסייל של עשרים ומשהו אלף עשה את המיליון הזה, כך גם רבים שהשקיעו בחלק מהפרוייקטים בבן שמן וכך גם במקומות נוספים אשר המחירים עלו שם דרמטית ולקחו איתם את המשקיעים כלפי מעלה.

אז מה קרה בכל הפרוייקטים הכושלים?

שני דברים, הראשון שלא ידוע לי אם קרה זה הקפצת מחירים, מאוד ייתכן שמשווק מסוים יבוא לקבלן שיש לו כבר פריסייל ויגיד לו במקום למכור ב3.9 אביא לך קונים בארבע מיליון ואז מקבלים תרי זוזי: מאה אלף מהקבלן ועוד אחד מהלקוח, חד גדיא דזבין את אבא.

זה נורא לשמוע שיש דברים כאלו וטיפש מי שנופל לכך אך מי שיותר טיפש ממנו הוא מי שמאמין שאפשר למנוע דבר כזה באמצעות בירור אם המתווך אמין: גם המתווך האמין ביותר לא יעמוד בפני ניסיון של מאתיים אלף ₪ רק מלאך יוותר על זה ולא ניתנה תורת העסקים למלאכי השרת.

אך הדבר הזה לא מתקיים בדרך כלל משום שרוב הקונים יודעים לבדוק בערך את המחיר בסביבה ולא נופלים לבורות עמוקים, מה שכן קורה זה הדבר השני ועליו ברצוננו לדבר:

המחיר פשוט לא עלה, ולפעמים אפילו ירד.

כן רבייסיי, מחירי דירות לא רק עולים, לפעמים הם גם יורדים, כגון למשל בתקופת מלחמה.

עד מלחמת שמחת-נורא המחירים בנתניה למשל אכן השתוללו כי הצרפתים קנו שם בהמוניהם והוא הדין בצפת שהאמריקאים עטו עליה כי אצלם אין הבדל בין ירושלים לצפת, באמריקה זה מרחק סביר לנסיעה יומיומית לעבודה, אז מישהו משווק להם את זה כירושלים לעניים והם קנו וקנו והמחירים עלו ועלו והייתה היתכנות מסויימת לעלייה צפוייה.

ואז הגיע המלחמה ואין חוצניקים, ועוד מלחמה ועוד מבצע ושום דבר לא חזר לעצמו ואפשר לקלל את איראן (מגיע להם) ואת החמאס (עוד יותר מגיע) אך זה לא יעזור לעובדה הפשוטה שמחירי המגדלים שיועדו בעיקר לאוכלוסיות אלו צולל.

לא בהרבה, אך מספיקה ירידה של 8% כדי שכל העסק יהפוך להפסד.

זה נכון שמעצבן שהמשווק ניבא שהמחירים יעלו והם לא, אמנם אמרו חז"ל שנבואה ניתנה לשוטים אך האמונה כי יש למישהו נבואה ניתנה לשוטים גדולים עוד יותר... כל בר דעת העושה עסקים יודע שבכל הקשור לניבוי עתידות - המשווק ועטיפת המסטיק יודעים לנבא באותה מידה ומי שמסתמך על הבטחות אודות העתיד (כולל אלפי אברכים שנופלים היום בפריסייל של המחר שנקרא פינוי בינוי המבוסס על אותה נבואה כמעט) אין לו לבוא בטענות אלא על עצמו, לא המשווק נשך לשונרא.

מקווה שהצלחתי להסביר: לא כל עסקה כושלת היא נוכלות ולא כל ירידת מחירים היא עקיצה, בכל עסק ייתכן מאוד הפסד ומי שלא מוכן לכך שלא ייכנס לעולם ההשקעות.

אז להפסיק להשקיע בנדל"ן?

חלילה, כמה שיותר להשקיע בנדל"ן וכל המרבה הרי זה משובח – ואם ירצה השם ויהיה זמן נרחיב אולי בטור הבא על "מה כן" – אך רק עסקאות נטולות הימור על כל הקופה, כך שגם אם נגזר עליך להפסיד זה יהיה רק קצת ורק זמני.

ברור לי שכל הדברים האמורים כאן ברורים לכל אחד מעשרת הקוראים וסליחה שבזבזתי את זמנכם אך אם זה ירגיע אבא סוער אחד -שכועס בכל ליבו על המתווך שכאילו הפיל את החתן שלו - והיה זה שכרי.

גילוי נאות: לכותב אין ולא היה שום אינטרס כלכלי בשום פרוייקט של פריסל והוא אינו קשור היום לשום שיווק לא במישרין ולא בעקיפין, המידע מובא ללא כל אינטרס כלכלי אלא כצדקה ושירות לציבור, לשאלות ספציפיות ניתן לפנות למייל והתשובות שם חינם וללא אחריות.
סיכום אירועים: איראן בלהבות - מהמחאות ועד לסף עימות עולמי

הרקע וההתפרצות (סוף דצמבר 2025):

המחאות החלו ב-28 בדצמבר 2025 בטהראן, על רקע משבר כלכלי חריף וצניחה חדה בערך הריאל. מה שהחל כזעקת סוחרים ואזרחים על יוקר המחיה, הפך במהירות לגל הפגנות חסר תקדים ב-187 ערים הקורא להפלת המשטר.

הטבח והחשכת המידע (ינואר 2026):
  • דיכוי אלים: המשטר האיראני הגיב באכזריות יוצאת דופן. לפי נתוני ארגון זכויות האדם HRANA, נכון ל-23 בינואר, מספר ההרוגים המאומת עומד על למעלה מ-5,000 בני אדם, בהם 4,716 מפגינים ועשרות ילדים.
    יש דיווחים לא מאומתים מצד האופוזיציה האיראנית על מעל 60,000 הרוגים!

• מעצרים המוניים: למעלה מ-26,500 בני אדם נעצרו, וקיים חשש כבד להוצאות להורג המוניות בבתי הכלא.

• חסימת אינטרנט: החל מה-8 בינואר הוטל מצור דיגיטלי כמעט מוחלט על המדינה כדי למנוע זליגת תיעודים מהטבח.

המעורבות האמריקנית - "הארמדה של טראמפ":
הנשיא טראמפ, שחזר והזהיר את טהראן מפני המשך הטבח, הכריז ב-22 בינואר כי "ארמדה" אמריקנית (צי ספינות מלחמה, כולל נושאת המטוסים אברהם לינקולן) עושה את דרכה למפרץ הפרסי. טראמפ הבהיר כי ארה"ב בוחנת אפשרויות תקיפה ישירות נגד מטרות שלטוניות אם לא ייפסק הדיכוי. ולאחר הדלפות על ממדי הטבח, הכריז "העזרה בדרך".

הזווית הישראלית והאזורית:
  • כוננות שיא: ישראל נמצאת בדריכות עליונה מחשש שהסלמה אמריקנית תוביל לתגובה איראנית ישירה או באמצעות שלוחיה (פרוקסי).

• איומי נתניהו: ראש הממשלה נתניהו הזהיר כי אם איראן תבצע "טעות" ותתקוף את ישראל, היא תפגוש עוצמה שטרם הכירה.

• איומי טהראן: המשטר האיראני הודיע כי במקרה של תקיפה, בסיסים אמריקניים ויעדים בישראל יהיו "מטרות לגיטימיות".

באשכול זה נמשיך לעדכן סביב השעון בכל התפתחות, דיווחים מהשטח ופרשנויות ביטחוניות.
עודכן אדר תשפ"ד
ראשית, גופי הכשרות
ברוב אשכולות בנושא 'השקעות בשוק ההון' בפרוג, משתרבב עניין הכשרות.
למען הסדר באשכול זה נעלה עדכונים בנושא כשרות.
אני אשתדל לסכם ולתמצת ככל האפשר.

יש 4 גופי כשרות
  • בד"ץ העדה החרדית - על פי פסקי הרב יעקב בלוי זצ"ל שהיה בקיא גדול בתחום שוק ההון והוא שהביא את פסקיו ועל פי פסקים אלו נוהגים עד היום בגוף כשרות זה. היום הכשרות בראשות הרב שלמה זאב קרליבך.
  • גלאט הון - על פי פסקי רבי ניסים קרליץ והרב שמואל ואזנר. שסמכו ידיהם על הרב יעקב לנדו שמכיר את שוק ההון לעומקו. הרב משה שטרנבוך ראב"ד העדה החרדית הוא מרבני 'גלאט הון'.
  • תשואה כהלכה – הרב שמואל דוד גרוס, רב חסידי גור אשדוד ועוד רבנים מוכרים וידועים בכל שכבות הציבור החרדי.
  • כלכלה על פי ההלכה- הרב אריה דביר, על פי פסקי הרב יוסף שלום אלישיב.

היום בכל החברות יש מסלולים כשרים, שמאושרים לפחות ע"י אחת מהכשרויות.
בין החברות שנמצאת ברשותם תעודת כשרות אפשר למצוא את:
אלטשולר שחם, אינפיניטי, הפניקס, הראל, כלל, מגדל, מור, מיטב דש, מנורה.

רשימות קרנות כשרות:

הצטרפות לניוזלטר

איזה כיף שהצטרפתם לניוזלטר שלנו!

מעכשיו, תהיו הראשונים לקבל את כל העדכונים, החדשות, ההפתעות בלעדיות, והתכנים הכי חמים שלנו בפרוג!

לוח מודעות

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!

תהילים פרק כה

אלְדָוִד אֵלֶיךָ יי נַפְשִׁי אֶשָּׂא:באֱלֹהַי בְּךָ בָטַחְתִּי אַל אֵבוֹשָׁה אַל יַעַלְצוּ אֹיְבַי לִי:גגַּם כָּל קוֶֹיךָ לֹא יֵבֹשׁוּ יֵבֹשׁוּ הַבּוֹגְדִים רֵיקָם:דדְּרָכֶיךָ יי הוֹדִיעֵנִי אֹרְחוֹתֶיךָ לַמְּדֵנִי:ההַדְרִיכֵנִי בַאֲמִתֶּךָ וְלַמְּדֵנִי כִּי אַתָּה אֱלֹהֵי יִשְׁעִי אוֹתְךָ קִוִּיתִי כָּל הַיּוֹם:וזְכֹר רַחֲמֶיךָ יי וַחֲסָדֶיךָ כִּי מֵעוֹלָם הֵמָּה:זחַטֹּאות נְעוּרַי וּפְשָׁעַי אַל תִּזְכֹּר כְּחַסְדְּךָ זְכָר לִי אַתָּה לְמַעַן טוּבְךָ יי:חטוֹב וְיָשָׁר יי עַל כֵּן יוֹרֶה חַטָּאִים בַּדָּרֶךְ:טיַדְרֵךְ עֲנָוִים בַּמִּשְׁפָּט וִילַמֵּד עֲנָוִים דַּרְכּוֹ:יכָּל אָרְחוֹת יי חֶסֶד וֶאֱמֶת לְנֹצְרֵי בְרִיתוֹ וְעֵדֹתָיו:יאלְמַעַן שִׁמְךָ יי וְסָלַחְתָּ לַעֲוֹנִי כִּי רַב הוּא:יבמִי זֶה הָאִישׁ יְרֵא יי יוֹרֶנּוּ בְּדֶרֶךְ יִבְחָר:יגנַפְשׁוֹ בְּטוֹב תָּלִין וְזַרְעוֹ יִירַשׁ אָרֶץ:ידסוֹד יי לִירֵאָיו וּבְרִיתוֹ לְהוֹדִיעָם:טועֵינַי תָּמִיד אֶל יי כִּי הוּא יוֹצִיא מֵרֶשֶׁת רַגְלָי:טזפְּנֵה אֵלַי וְחָנֵּנִי כִּי יָחִיד וְעָנִי אָנִי:יזצָרוֹת לְבָבִי הִרְחִיבוּ מִמְּצוּקוֹתַי הוֹצִיאֵנִי:יחרְאֵה עָנְיִי וַעֲמָלִי וְשָׂא לְכָל חַטֹּאותָי:יטרְאֵה אוֹיְבַי כִּי רָבּוּ וְשִׂנְאַת חָמָס שְׂנֵאוּנִי:כשָׁמְרָה נַפְשִׁי וְהַצִּילֵנִי אַל אֵבוֹשׁ כִּי חָסִיתִי בָךְ:כאתֹּם וָיֹשֶׁר יִצְּרוּנִי כִּי קִוִּיתִיךָ:כבפְּדֵה אֱלֹהִים אֶת יִשְׂרָאֵל מִכֹּל צָרוֹתָיו:
נקרא  2  פעמים
למעלה