שידוך לבחור עם אספרגר

נכתב ע"י מלפפון;2419773:
בואי נניח שיש לנו אישה בדיכאון קל אחרי לידה.
היא מרוטה וחסרת כח, ומרגישה רע עם עצמה.
יש לה האשמות כלפי עצמה למה היא לא יכולה לשמוח עם התינוק,
ךלמה היא מתעצבנת על כל דבר ובוכה כל היום?
הקב"ה נתן לה תינוק חדש. שתשמח.
היא סתם כפוית טובה.
ובעלה מנסה לעזור לה, ואחרי שהוא חוטף קיתונות של עצבים או אדישות,
הוא מתייאש.
יאללה. תצאי מזה.
ואז באים ואומרים לה: מתוקה, יש לך דיכאון.
אם אני הייתי האשה הזו, זה היה השלב שהיה מוציא אותי מהמצב הזה. לא יודעת אם לחלוטין, כי אם זה מצב נוירולוגי, כנראה שצריך עוד משהו, לא יודעת.
אבל זה היה מקל עליי מאד.

את רוצה לומר שיש אשה שתשקע יותר במצב הזה כי נתנו לה אישור לכך?
אם היא במצב קל, אני בטוחה שיש לה רצון לצאת מזה.
ואם היא בדיכאון חריף, ממילא חייבים לאבחן את זה.

כך נראה לעניות דעתי.
יתכן מאד שאני טועה.

אומרים צדיקים,(בבעיות רוחניות) הגדרת הבעיה- חצי פיתרון
וכמובן שבבעיות נפשיות תקף גם הכלל הזה.

נכתב ע"י מלפפון;2419773:
היא סתם כפוית טובה.
הוא מתייאש.
יאללה. תצאי מזה.
אם אני הייתי האשה הזו, זה היה השלב שהיה מוציא אותי מהמצב הזה. לא יודעת אם לחלוטין, כי אם זה מצב נוירולוגי, כנראה שצריך עוד משהו, לא יודעת.
אבל זה היה מקל עליי מאד.

כך נראה לעניות דעתי.
יתכן מאד שאני טועה.

לדעתי זה מאד תלוי בכל הידע וההתייחסות של האדם למושג במקרה זה -דיכאון.
אם הוא אוחז אותו כמשהו מאד בעייתי זה יכול אולי להצניח אותו. כמו חולה הסרטן.
אבל מסכימה איתך שהחלט גם דבר רע ברגע שהוא מוגדר הוא יותר נתון לשליטה מאשר דבר עלום.

נכתב ע"י efrat1;2419778:
מלפפונה, 2 הקישורים חסומים לי.

התואילי להסביר בקצרצרה?

ואחרי זה את מראיינת בשבילי את כל הרשימה של הבוקר?:rolleyes:

בקצרה: בילי ביקסבי היה מופתע מאד כאשר התעורר בבוקר ומצא בחדרו דרקון. הדרקון היה בגודל של חתלתול בערך. הוא ליטף לו את הראש ורץ לספר לאמו.
אמא אמרה: דרקון? אין דבר כזה.
בילי עלה למעלה להתלבש, והדרקון עלה איתו. בילי רצה ללטף לו את הראש, אבל זה היה מטופש. הלו אם אין דרקון, איך אפשר ללטף את ראשו?
לאחר שלא התייחסו אליו גדל הדרקון עוד ועוד עד שמילא כמעט את כל הבית.
כל הבוקר היה על אמא של בילי לעבוד קשה כי היתה צריכה לצאת מהחלונות כדי לנקות את הבית, כי הגוף של הדרקון חסם את פתחי הדלתות.
כשחזר בילי מבית הספר, הדרקון גדל כל כך עד שזנבו וראשו יצאו מהבית
אז עברה משאית של המאפיה, והדרקון היה רעב, לכן הוא רץ אחרי המשאית, וסחב את הבית יחד איתו.
כשאבא של בילי חזר הוא לא מצא את הבית ושכן הראה לו לאיפה הוא נגרר.
אחכ האבא שואל: איך קרה דבר כזה (שאלה שאני נהינית ממנה כל פעם מחדש. האבא לא בבית רוב היום, אבל יודע לשאול שאלות..),
ואז הוא מטפס על ראש הדרקון ונכנס מהחלון בקומה למעלה. ובילי מלטף לדרקון את הראש, ובבת אחת, הדרקון קטן וקטן עד ששוב נהיה כמו חתלתול.
"דרקון כזה קטן לא אכפת לי שיהיה בבית" אמרה אמא.
ובילי אמר: הוא רק רצה שיתייחסו אליו.

סיפור שאני ממש אוהבת.
אני אוהבת שהאבא מגיע וכמובן השכן יודע להנחות אותו איפה הבית..
אני אוהבת את הכניעה של האמא בסוף שמבינה שאי אפשר להתעלם, ולכן דרקון כזה קטן הוא בסדר..
והדרקון שרוצה שישימו לב אליו, ואף אחד לא מתייחס.
לכן הוא חייב לגדול ולגדול.
ברגע שהתייחסו, הוא קטן בחזרה.
ולדרקון כזה קטן אמא מסכימה להתייחס..

אני חושבת שהוא נכלל בספרים הטיפוליים בספריה של הסמינר החדש. תוכלי להתרשם ממנו אם את מסתובבת שם.

נכתב ע"י efrat1;2419778:
מלפפונה, 2 הקישורים חסומים לי.

התואילי להסביר בקצרצרה?

אמא לא האמינה לבילי כשסיפר לה שיש דרקון בבית, ולכן הוא התעלם מהדרקון ולא ליטף אותו. האם גם לא האמינה לבילי כאשר הדרקון גדל ולקח את הבית שלהם, ואותם בתוכו,על גבו למקום אחר. כאשר חזר אביו של בילי לארוחת צהרים וטיפס לתוך הבית, התעקש בילי להסביר כי יש דרקון גדול מאד, וליטף את ראשו של הדרקון.
הדרקון כשכש בזנבו משמחה והתכווץ במהירות לגודל של חתול בית. האם שינתה את דעתה והייתה מוכנה להודות שיש דרקונים: "דרקונים כאלה לא אכפת לי—למה הוא היה צריך לגדול כל כך?"
בילי הסביר שהדרקון גדל כל כך כי "פשוט רצה שישימו לב אליו".

לפעמים נראה לי שיש פה כמה ניקים שיכולים לוותר על התיווך של פרוג ופשוט להנות לבד...
בפוטנציאל, מלפפון, זלפה: תעשו שבת לבד יהיה לכם כיף ביחד!

בינתיים אנחנו מרוויחים מהכתיבה שלכם כאן:)
הנה התרומה שלי לאשכול הזה
סיפור אמיתי מרוסיה לפני 40 שנה
היה מישהו שהחליט שיש לו סוסים בבטן ולא יכל לישון מרוב לחץ
עד שלקחו אותו לבית חולים והרדימו אותו עם מורפיום והעירו אותו והראו לו עגלה מחוץ לבית חולים עם סוסים ואמרו לו הנה זה יצא לך מהבטן ובזה נגמר הסיפור והאיש חזר לאיתנו

כלומר שלפעמים פשוט צריך לדעת לזרום עם השטויות של אנשים

נכתב ע"י מלפפון;2419773:
היא סתם כפוית טובה.
הוא מתייאש.
יאללה. תצאי מזה.
אבל זה היה מקל עליי מאד.

כך נראה לעניות דעתי.
יתכן מאד שאני טועה.

את צודקת לגמרי אם מדובר באישה שיש לה דיכאון.

אבל אם נניח מדובר באישה שנמצאת במקום גבולי.
חלשה, אחרי לידה, מצבי רוח וכו'.
הרי אין גבול מדויק.
והאישה קוראת את הספר של נעמה (לא זוכרת מה שמו)
ואז היא פתאום אומרת לעצמה,
רגע אולי גם לי היו לאחרונה מחשבות אובדניות?
ופתאום היא מתעסקת עם הנושא הזה כל יום בראש.
ופתאום יש לה יותר מחשבות אובדניות.
(זה מוכח מחקרית שעיסוק בנושאים האלה משפיע על אנשים בתת מודע)
זהו.
עכשיו היא כבר נכנסת רשמית לתוך ההגדרה של 'דיכאון אחרי לידה'.

עכשיו אל תשכחו ש'דכאון אחרי לידה' זה לא דלקת ריאות.
ממש לא.
יש לזה השלכות גם לעתיד.
וגם לדורות.

באופן אישי לא אתפלא אם תוך כמה שנים יעלו את הסטטיסטיקה מ1 ל10 נשים ל1-8,
ואז זה ידרדר עוד יותר, וכן הלאה...

אני רק מניחה את זה כאן:

גם מחלות גופניות מובהקות, וגם מצבים רפואיים קשים ואפילו חסרי סיכוי - יכולים להתהפך לטובה ולהפוך ל"ניסים רפואיים" (עפ"י הגדרת הרופאים). הגישה של החולה והסובבים אותו משפיעה בצורה דרמטית על סיכויי ההחלמה.
מכירה מקרוב ואישית כמה מקרים מדהימים במיוחד (גידולים שנעלמו, אנשים שיצאו ממצבי קצה חסרי סיכוי כמו תרדמת בדרגה סופנית ועוד).
אז אפשר להכליל את זה גם על מצבים גופניים.

אבל אישה שאין לה מספיק מודעות, ולא יודעת כמה ההתייחסות שלה למצב יכולה להשפיע, עלולה להרגיש מאוד גרוע ברגע שמתבררת לה ההגדרה הרשמית של מה שהיא עוברת.

אני חושבת שאם בנ"א מתערבב ממשהו ששמע/ראה/קרא למרות שקודם זה היה אצלו בקטן, הווי אומר שהיה לו שהקריאה/וכד' רק היו טריגר, זה היה פורץ במוקדם או במאוחר.
אם אין לו מזה כלום - זה לא אמור להזיז לו.

זוכרת שאי פעם בשנות הסמינר מורה אמרה לנו משהו בסגנון גם לנושא רוחני, שאם משהו מפריע לנו בזולת הווי אומר שאצלינו זה עדיין לא מתוקן במאה אחוז.
אני מסכימה מאד עם הגישה הזו.
ולפעמים הילדים מיטיבים להגדיר "מי שאומר על אחרים - הוא בעצמו" - לטוב ולמוטב.

נכתב ע"י נתין;2419898:
הנה התרומה שלי לאשכול הזה
סיפור אמיתי מרוסיה לפני 40 שנה
היה מישהו שהחליט שיש לו סוסים בבטן ולא יכל לישון מרוב לחץ
עד שלקחו אותו לבית חולים והרדימו אותו עם מורפיום והעירו אותו והראו לו עגלה מחוץ לבית חולים עם סוסים ואמרו לו הנה זה יצא לך מהבטן ובזה נגמר הסיפור והאיש חזר לאיתנו

כלומר שלפעמים פשוט צריך לדעת לזרום עם השטויות של אנשים

היה המשך לסיפור הזה.
הוא שפשף עיניים, הביט בסוסים ואמר: זה לא יכול להיות. הסוסים שהיו אצלי בבטן היו לבנים. ופה הם חומים.

וכבר נגמרה להם מנת המורפיום.

לא היתה לו ברירה והוא יצא מהמצב שלו בעצמו. כי אף אחד כבר לא יכול לקחת עליו אחריות חוץ ממנו.

נכתב ע"י מלפפון;2420032:
היה המשך לסיפור הזה.
הוא שפשף עיניים, הביט בסוסים ואמר: זה לא יכול להיות. הסוסים שהיו אצלי בבטן היו לבנים. ופה הם חומים.

לא היתה לו ברירה והוא יצא מהמצב שלו בעצמו. כי אף אחד כבר לא יכול לקחת עליו אחריות חוץ ממנו.

הורסת שמחות!

נכתב ע"י למען דעת;2419793:
חפשו ברשת "יותם גרינברג"

בלי רחמים, בבקשה
יותם גרינברג נולד עם תסמונת דאון, אבל אמא שלו החליטה להתמודד בדרך לא שגרתית — לגדל אותו כמו כולם. היא נלחמה שילמד בבית ספר רגיל וביקשה מהמורים ומהתלמידים לא לתת לו יחס מיוחד. עם כל הקשיים והספקות מסביב, בינתיים זה עובד. "לרוב הילדים עם תסמונת דאון מציבים דרישות שונות מלילדים 'נורמליים', ואז הם הופכים לילדים 'חריגים'"
עקיבא נוביק
פורסם: 3.12.2013

יותם בבית הספר | צילום: עמית שאבי

"החובה שלנו היא להכין את יותם לחיים, שהוא יוכל להקים משפחה ולהיות עצמאי", מסבירה צילה את היעד. "כל השאר הם אמצעים להגיע למטרה". כדי להגיע לזה, התעקשו צילה וברוך גרינברג שבנם ילמד מהרגע הראשון בכיתה רגילה, ולא ייצא לשיעורים פרטיים — בניגוד לדעתם של מרבית המומחים והיועצים. "הוא צריך להיות אחד מכולם, שיעריכו אותו כמו כל אחד", היא מסבירה. "כשילד יוצא מהשיעור ללימוד פרטני, יש לכך גם מסר סמוי שלילד הוא חד משמעי וברור: אתה שונה מאחרים, אתה חלש יותר. ולא יעזרו המילים היפות שנגיד לו כמה הוא מדהים. תראו לי ילד אחד מהטובים בכיתה שיש לו סייעת. אנחנו יכולים לרמות את עצמנו, לא את הילדים. כאשר יותם נמצא עם כולם בכיתה הוא יודע שמעריכים אותו כמו כולם, זה המסר וזה מה שנותן לו כוח רצון ללמוד, להשתתף, להתאמץ להיות כמו שמצפים ממנו".

בשבוע שעבר שלחה צילה מכתב לכל הצוות החינוכי שמטפל בבנה במטרה להוריד מעט את הגבות המופתעות. "אנחנו מבקשים מבית הספר שיאפשר לו כמו כל אחד לשבת בשיעור, ילמד מה שילמד, יבין מה שיבין, האחריות היא שלו, לא שלכם. אנחנו מצפים ממנו ללמוד מכם, ואף פעם לא באים בטענות למה הוא לא יודע יותר", ציינה במכתב, שבו הסבירה את דרך ההתמודדות המאוד לא שגרתית שלה עם הילד שסובל מפיגור שכלי מסוים.

"אנחנו לא רוצים שלסייעת תהיה פחות עבודה", הוסיפה, "אנחנו פשוט מעריכים את יותם ורוצים שתהיה לו הרבה עבודה!!! מי שעובד קשה — סימן שהוא משהו! סייעת לילד חריג (גם מורה) רוצה להשקיע, רוצה לעבוד איתו הרבה, רוצה למלא את תפקידה כראוי, כי אז היא נחשבת לסייעת/מורה טובה. אנחנו רוצים שהילד שלנו ישקיע, יעבוד הרבה, יהיה בדיוק כמו כל אחד. זהו המסר שלנו ליותם. אנחנו רוצים, כמו הסייעת, שיותם ימלא את תפקידו כדי להיות טוב".

גרינברג הצעיר אמנם לא מתקדם בקצב של חבריו לכיתה (שמנת המשכל הממוצעת שלהם היא מאה, לעומת 40־75 בקרב בעלי תסמונת דאון), אך זה לא מרפה את ידי צוות בית הספר וסביבתו. הוא יוצא לטיולים שנתיים, למחנות קיץ של בני עקיבא, למדורות ל"ג בעומר, ולמעשה לכל פעילות שבה משתתפים חבריו. כך בכל יום מחייו.

כבר בשבוע העשרים להיריון בישרו הרופאים להורים שבנם סובל מהפרעה התפתחותית שתוקפת אחד מאלף תינוקות. הם, מצידם, בחרו בשיטת "מה שלא נדע, לא יזיק". "ילדי תסמונת דאון נולדים עם כרומוזום עודף, ובוחרים איך לקבל אותו", אומרת צילה. "חלק קטן מהקבלה הוא במודע, והרוב בתת מודע. האמנו שיש לילד בחירה וששום תכתיב לא יכול לקבוע את עתידו. אנחנו מאמינים שהילד מתפתח לפי הציפיות ממנו. אם נקרא ונדע מה צפוי לנו ואיך גדל ילד עם תסמונת דאון, ודאי שהילד ישתף פעולה ולא יאכזב אותנו ויגדל לפי הציפיות. אם לא נדע כלום ונגדל אותו בדיוק כמו את אחיו, אזי הוא גם ישתף פעולה ולפי יכולותיו יגדל כמה שיותר דומה להם. כך, עם דרך החיים הזו, יצאנו לדרך".

איך הגיבו בסביבה שלו? במשפחה המורחבת? ביישוב?

"החברים והמשפחה הכירו את יותם כתינוק רגיל, ורק לאחר זמן שמו לב שיש לו שוני, קטן, ומכיוון שבעינינו זה היה חסר משמעות, כך גם בעיניהם. יותם גדל בחברה שלא רואה בו ילד חריג. אתה מדמיין איזה עידוד, כוח, וביטחון עצמי זה נותן לילד?"

יותם גרינברג נשלח מגיל שלוש לגן ילדים רגיל לחלוטין, בדיוק כמו אחיו הגדולים. לצילה ולברוך שישה ילדים, שלושה גדולים מיותם ושניים שקטנים ממנו. המילה "חריג" לא נשמעה אף פעם בבית, והוא לא הלך מימיו לשום אבחון. "להפך", מדגישה אמו. "עד כדי כך מעריכים אותו בבית, שכשהוא עושה שטויות האחים שלו שואלים אותו: 'תגיד יותם, אתה דפוק?' פעם כשהקשבתי לזה מהצד, חשבתי כיצד היו מגיבים אנשים שהיו שומעים את זה? אבל מיד הבנתי שרק על ילד שבטוחים שהוא נורמלי, ובטוחים שהוא כמו כל אחד אפשר לצחוק. דרך האמירות האלו יותם מבין שאנחנו מעריכים אותו, שאנחנו בטוחים שהוא לא דפוק".

בבית הספר היסודי וביישוב עפרה כולם מכירים את יותם. במלאכת הגידול שלו שותפים כמעט כל מי שמכירים אותו: המתפללים בבית הכנסת שרואים אותו מטפס אל ארון הקודש באמצע התפילה ומחייכים אליו, השכנים שפוגשים אותו ברחוב כשהוא יוצא לטייל לבד, או הסייעות בבית הספר, שבהוראת אמו גוערות בו על כל דבר כמו בילד אחר. יותם אמנם "קיבל את זה קל" יחסית, על הסקאלה של תסמונת דאון, אבל המזל הגדול שלו הוא בעיקר שהוריו "קיבלו את זה קל".

"כשמנהל הפגייה בהר הצופים, פרופ' ברעוז המדהים, אמר לנו שיש לילד כרומוזום עודף, הוא הסביר לנו שזהו ענין התפתחותי וזה תלוי בהורים לאן הילד יגיע", מספרת האם. "היום אני יודעת שזה תלוי בהורים, אבל בעיקר תלוי בילד, ברצון שלו".

קל להגיד, אבל איך עושים את זה?

"ההצלחה של יותם בבית הספר קשורה באופן ברור לדרך החיים שבה הוא גדל. לפני שהוא נולד הגעתי לחוג הורים ב'גישת שפר', שם הפכתי מאמא נואשת שרק מחכה שיגיע הלילה והילדים יישנו, לאמא מאושרת שכיף לה עם הילדים, שלא נתקפת חרדה לפני חופשות ושיש לה ילדים עצמאיים, שמתאימים את עצמם ומסתדרים בכל מקום. בשפר גם למדתי איך מעצימים ילדים, ואיך ילד יכול להשתנות מהקצה אל הקצה כשנותנים בו אמון. ואז, לפני 12 וחצי שנים, הגיעה הלידה של יותם. מבחינת חלק מהרופאים אני אפילו פושעת שלא עשיתי מי שפיר ושבחרתי ללדת אותו. אולם בעינינו יש לו נשמה כמו לכל אחד אחר".

הפילוסופיה של צילה וברוך גרינברג, שנובעת משיטת שפר, גורסת שאסור לעסוק בחולשות של הילד המוגבל, ולהתמקד אך ורק בהצלחות הקטנות שמזמנים החיים. כשיותם הגיע לגיל גן, הם שמעו לראשונה שבגלל מוגבלויותיו הוא לא יוכל ללמוד בגן רגיל, אלא יצטרך לנסוע לירושלים, לגן מיוחד לצד ילדי תסמונת דאון נוספים. "אין מצב", ענו מיד ההורים ופנו לגננת בבקשה שתקבל אותו כמו כל ילד אחר.

"לנו לא חשוב מה הוא ילמד או יעשה, אלא שהוא יהיה כמו כולם בתוך המסגרת", אומרת צילה, "זו ההכנה לחיים האמיתיים". כשיותם הגיע לכיתה א', הוא נכנס ביום הראשון בשערי בית הספר "נחלת בנימין" והתיישב בין חבריו שרק התחילו להבין את העובדה שהוא שונה מהם. "הם לא ידעו שיש כאן משהו שונה, ולכן שיתפו אותו בכל, שיחקו איתו, התנהגו איתו כמו עם כל אחד — מה שאיפשר לו לצמוח איתם, להיות כל מה שהוא יכול, ללמוד ולהתקדם".

יותם גרינברג למד קריאה וכתיבה באותה שיטה שלמדו חבריו ובקצב שלהם. הוא אמנם לא התקדם כמותם, וחלק מהחברים חשבו שהוא מדבר צרפתית, אך כיוון שלא הופרד מהכיתה, הם הניחו שהוא פשוט ילד שמתקשה בלימודים. הקשיים הופיעו בכיתות הגבוהות יותר של בית הספר היסודי, שם כבר יש הרבה יותר מוסכמות. אז הציבה צילה דרישה חד משמעית בפני חבריו וצוות המורים: לא לעשות לבנה שום הנחה ולגעור בו כשצריך כמו בכל אחד אחר.

"ילד לומד הכי טוב את החיים דרך הטבע", מסבירה צילה. "אם הוא לוקח משהו לחבר, החבר צועק עליו ואז הוא מבין שלא כדאי לו יותר לקחת. במקרה של יותם, אם יותם לוקח לחבר לא נעים לצעוק עליו, אז הוא יכול לקחת שוב. כך בעצם רוב הילדים עם תסמונת דאון גדלים עם דרישות שונות מילדים 'נורמליים' ויוצאים ילדים 'חריגים'. ליותם אין שום הנחות, הוא שומר על אחיו הקטנים כאשר אני יוצאת בערבים להעביר חוגי הורים, הוא מסדר ועוזר. כנ"ל בבית הספר".

את חושבת על היום שיעצרו אותך? שההתפתחות שלו תהיה במצב שבו הוא כבר לא יוכל לצמוח בסביבה רגילה?

"חוץ מהצבא, שאני לא יודעת מה ייתנו לו שם, מבחינתי אין שום דבר שעלול לחסום אותו במשהו".

בגרויות?

"תלוי בו. כשאני מסתכלת על זה קדימה זה נראה לי בלתי הגיוני, אבל אז אני מסתכלת אחורה וזוכרת שלא חשבתי שהוא יהיה בכיתה ו'. ואז אני לא מרשה לעצמי להגיד שהוא לא יוכל. אני לא יודעת איך הוא יוכל לעבור בגרויות, אבל זה לא ממש מטריד אותי. אני לא מצפה שהוא יהיה פרופסור או יביא 800 בפסיכומטרי. ברור לי שהוא לא כמו כל אחד, אבל המטרה שלי היא לאפשר לו להגיע הכי גבוה שהוא יכול".

נכתב ע"י מלפפון;2420032:
היה המשך לסיפור הזה.

אבל מלפפון צודקת.
לפעמים זה עוזר 'לעבוד' על סכיזופרנים בצורה כזו,
אבל לפעמים לא.
כי המנגנון הפגוע בנפש, זה שהמציא את חלק א' של הסיפור, ימציא גם את חלק ב'.

אני מאד בשיטה של: היחיד שיכול לעזור לך, הוא אתה בעצמך.

לכו לפסיכולוגים, אל תלכו ותשבו בבית, תהיו עם דיכאון או עם כל מה שתרצו.
בדקה שתחליטו לעזור לעצמכם, זה יקרה.

גם הליכה לפסיכולוג זה צעד לעזרה עצמית.
וגם טלפון ליעוץ לעמותה שמתעסקת בנושא מסוים, זו עזרה.

מי שלא רוצה לעזור לעצמו, גם עשרות פסיכיאטרים לא יצליחו לעשות זאת.

ולפעמים זה קשה ומורכב, ולכן תלך לפסיכולוג.
ולפעמים זה לא כזה קשה, אבל אתה לא רוצה לצאת מהמצב ולכן תעדיף ללכת לפסיכולוג ולמרוח אותו ואותך, והעיקר שיעזבו אותך ויתנו לך להישאר מסכן.

בהצלחה לכולם.

נכתב ע"י מלפפון;2420063:
בלי רחמים, בבקשה
יותם גרינברג נולד עם תסמונת דאון, אבל אמא שלו החליטה להתמודד בדרך לא שגרתית — לגדל אותו כמו כולם. היא נלחמה שילמד בבית ספר רגיל וביקשה מהמורים ומהתלמידים לא לתת לו יחס מיוחד. עם כל הקשיים והספקות מסביב, בינתיים זה עובד. "לרוב הילדים עם תסמונת דאון מציבים דרישות שונות מלילדים 'נורמליים', ואז הם הופכים לילדים 'חריגים'"
עקיבא נוביק
פורסם: 3.12.2013

יותם בבית הספר | צילום: עמית שאבי

"החובה שלנו היא להכין את יותם לחיים, שהוא יוכל להקים משפחה ולהיות עצמאי", מסבירה צילה את היעד. "כל השאר הם אמצעים להגיע למטרה". כדי להגיע לזה, התעקשו צילה וברוך גרינברג שבנם ילמד מהרגע הראשון בכיתה רגילה, ולא ייצא לשיעורים פרטיים — בניגוד לדעתם של מרבית המומחים והיועצים. "הוא צריך להיות אחד מכולם, שיעריכו אותו כמו כל אחד", היא מסבירה. "כשילד יוצא מהשיעור ללימוד פרטני, יש לכך גם מסר סמוי שלילד הוא חד משמעי וברור: אתה שונה מאחרים, אתה חלש יותר. ולא יעזרו המילים היפות שנגיד לו כמה הוא מדהים. תראו לי ילד אחד מהטובים בכיתה שיש לו סייעת. אנחנו יכולים לרמות את עצמנו, לא את הילדים. כאשר יותם נמצא עם כולם בכיתה הוא יודע שמעריכים אותו כמו כולם, זה המסר וזה מה שנותן לו כוח רצון ללמוד, להשתתף, להתאמץ להיות כמו שמצפים ממנו".

בשבוע שעבר שלחה צילה מכתב לכל הצוות החינוכי שמטפל בבנה במטרה להוריד מעט את הגבות המופתעות. "אנחנו מבקשים מבית הספר שיאפשר לו כמו כל אחד לשבת בשיעור, ילמד מה שילמד, יבין מה שיבין, האחריות היא שלו, לא שלכם. אנחנו מצפים ממנו ללמוד מכם, ואף פעם לא באים בטענות למה הוא לא יודע יותר", ציינה במכתב, שבו הסבירה את דרך ההתמודדות המאוד לא שגרתית שלה עם הילד שסובל מפיגור שכלי מסוים.

"אנחנו לא רוצים שלסייעת תהיה פחות עבודה", הוסיפה, "אנחנו פשוט מעריכים את יותם ורוצים שתהיה לו הרבה עבודה!!! מי שעובד קשה — סימן שהוא משהו! סייעת לילד חריג (גם מורה) רוצה להשקיע, רוצה לעבוד איתו הרבה, רוצה למלא את תפקידה כראוי, כי אז היא נחשבת לסייעת/מורה טובה. אנחנו רוצים שהילד שלנו ישקיע, יעבוד הרבה, יהיה בדיוק כמו כל אחד. זהו המסר שלנו ליותם. אנחנו רוצים, כמו הסייעת, שיותם ימלא את תפקידו כדי להיות טוב".

גרינברג הצעיר אמנם לא מתקדם בקצב של חבריו לכיתה (שמנת המשכל הממוצעת שלהם היא מאה, לעומת 40־75 בקרב בעלי תסמונת דאון), אך זה לא מרפה את ידי צוות בית הספר וסביבתו. הוא יוצא לטיולים שנתיים, למחנות קיץ של בני עקיבא, למדורות ל"ג בעומר, ולמעשה לכל פעילות שבה משתתפים חבריו. כך בכל יום מחייו.

כבר בשבוע העשרים להיריון בישרו הרופאים להורים שבנם סובל מהפרעה התפתחותית שתוקפת אחד מאלף תינוקות. הם, מצידם, בחרו בשיטת "מה שלא נדע, לא יזיק". "ילדי תסמונת דאון נולדים עם כרומוזום עודף, ובוחרים איך לקבל אותו", אומרת צילה. "חלק קטן מהקבלה הוא במודע, והרוב בתת מודע. האמנו שיש לילד בחירה וששום תכתיב לא יכול לקבוע את עתידו. אנחנו מאמינים שהילד מתפתח לפי הציפיות ממנו. אם נקרא ונדע מה צפוי לנו ואיך גדל ילד עם תסמונת דאון, ודאי שהילד ישתף פעולה ולא יאכזב אותנו ויגדל לפי הציפיות. אם לא נדע כלום ונגדל אותו בדיוק כמו את אחיו, אזי הוא גם ישתף פעולה ולפי יכולותיו יגדל כמה שיותר דומה להם. כך, עם דרך החיים הזו, יצאנו לדרך".

איך הגיבו בסביבה שלו? במשפחה המורחבת? ביישוב?

"החברים והמשפחה הכירו את יותם כתינוק רגיל, ורק לאחר זמן שמו לב שיש לו שוני, קטן, ומכיוון שבעינינו זה היה חסר משמעות, כך גם בעיניהם. יותם גדל בחברה שלא רואה בו ילד חריג. אתה מדמיין איזה עידוד, כוח, וביטחון עצמי זה נותן לילד?"

יותם גרינברג נשלח מגיל שלוש לגן ילדים רגיל לחלוטין, בדיוק כמו אחיו הגדולים. לצילה ולברוך שישה ילדים, שלושה גדולים מיותם ושניים שקטנים ממנו. המילה "חריג" לא נשמעה אף פעם בבית, והוא לא הלך מימיו לשום אבחון............................................................................
....................................................
"תלוי בו. כשאני מסתכלת על זה קדימה זה נראה לי בלתי הגיוני, אבל אז אני מסתכלת אחורה וזוכרת שלא חשבתי שהוא יהיה בכיתה ו'. ואז אני לא מרשה לעצמי להגיד שהוא לא יוכל. אני לא יודעת איך הוא יוכל לעבור בגרויות, אבל זה לא ממש מטריד אותי. אני לא מצפה שהוא יהיה פרופסור או יביא 800 בפסיכומטרי. ברור לי שהוא לא כמו כל אחד, אבל המטרה שלי היא לאפשר לו להגיע הכי גבוה שהוא יכול".

קראתי כל מילה,
אני רק מנסה לחשוב על יותם רוצה להכנס לצבא כמו כל חביריו ולא מתקבל,
הוא כבר התרגל שהוא ילד רגיל, זה ממש משבר מבחינתו,
הלאה, לימודי מקצוע ,נישואין, כאן הוא כבר לא משתלב?
מה הוא חושב אז?
איך הוא מרגיש?
שמעתי ממשהי שהכירה תסמונת דאון כזאת,
שלמדה בהצלחה רפואה+ עריכת דין,
אבל אף אחד לא מסכים ללכת לרופאה תסמונת דאון
ואז הכאב הוא אדיר,
מה היא אשמה שהיא דאון???
בגלל זה היא לא תתחתן כמו כולם?
לא תוכל להתפרנס,
היא ממש כעסה על הוריה שפיתחו אותה קצת יותר מידי,

זה על אותו רצף של להתעלם מהצורך במשקפיים, ריטלין וכד'
רק קיצוני יותר.

נכתב ע"י אקורד;2420207:
קראתי כל מילה,
אני רק מנסה לחשוב על יותם רוצה להכנס לצבא כמו כל חביריו ולא מתקבל,
הוא כבר התרגל שהוא ילד רגיל, זה ממש משבר מבחינתו,
הלאה, לימודי מקצוע ,נישואין, כאן הוא כבר לא משתלב?
מה הוא חושב אז?
איך הוא מרגיש?
ואז הכאב הוא אדיר,
מה היא אשמה שהיא דאון???
בגלל זה היא לא תתחתן כמו כולם?
לא תוכל להתפרנס,
היא ממש כעסה על הוריה שפיתחו אותה קצת יותר מידי,

מכירה תסמונת דאון שעובדת כפקידה בחברה ממשלתית.
עברה ניתוח פלסטי.
אף אחד לא חולם על כיוון של תסמונת.

התחלנו עם אספרגר,
גמרנו(בינתים) עם תסמונת דאון...
כל השאר זה רק בונוס:rolleyes::rolleyes::rolleyes:

נכתב ע"י אקורד;2420207:

מעניין מה שאת אומרת. יש אולי פרטים על הסיפור הזה?
כי ככל שאני יודעת, לרפואה יש תנאי סף מאד גבוהים, צריך מנת משכל חריגה מאד כלפי מעלה כדי להתקבל.
לאנשים עם תסמונת דאון יש מנת משכל נמוכה מאד (75-40, כמו שנכתב כאן).
קשה להאמין שמישהו עם תסמונת דאון הצליח להתקבל ללימודי רפואה, או לסיים מבחן של לשכת עורכי הדין.

נכתב ע"י רותי קפלר;2420269:
כי ככל שאני יודעת, לרפואה יש תנאי סף מאד גבוהים, צריך מנת משכל חריגה מאד כלפי מעלה כדי להתקבל.
קשה להאמין שמישהו עם תסמונת דאון הצליח להתקבל ללימודי רפואה, או לסיים מבחן של לשכת עורכי הדין.

אין לי מושג אם הסיפור הנ"ל נכון או לא.
אבל לגבי מה שאת אומרת על תנאי הסף ללימודי רפואה. מאד נפוצה התופעה היום שצעירים לומדים רפואה בחו"ל, בארצות פחות מתקדמות שתנאי הסף שם קלים מהרף הנדרש בארץ, מבחינת מנת משכל ומעוד בחינות חשובות. זה גם זול יותר ללמוד שם.
אח"כ הם חוזרים לארץ ומכירים כאן בתואר שלהם. זה באמת מוריד את רמת הרפואה והרופאים.

נכתב ע"י רותי קפלר;2420269:

סיפרה לי את הסיפור,
אחת המרכזות של הקיטנה של עזר מציון, לילדים מיוחדים,
היא סיפרה מהכרות,
אני לא מכירה את הת"ד וגם לא את מרכזת כיום,

פרוגבוט

תוכן שיווקי
פרסומת

פוסטים חדשים שאולי לא קראת....

הכותרת לא באה להתריס היא באה להדגיש מצב
ולא לא באתי לומר שאבא או אמא עם ילד או שניים זה לא אתגר
אבל שימו לב
בעוד אתם בונים על ההורים לרוב פסח ולכן מכשירים פיסת שיש קטן לפינת קפה. מדף במקרר. ובארון
כי מילא רוב החג נהייה אצל ההורים
ההורים והרווקים בבית קורעים את עצמם [תזכרו זה לא היה כזה מזמן]
כן אמא שלך לא נחה כבר 3 שבועות

להפוך בית שלם 100+ מטר של ארונות כיורים שולחנות מטבח סלון כיסאות מזווה מיטות
לכשר לפסח
לאפשרות שאתם וילדכם הסתובבו בחופשיות עם מצה ואפיקומן שסבא קנה
לא נכנסתי להוצאות המטורפות שקצת עוברות לידכם. למה שתקנו מצות יין או חסה או נייר כסף לציפוי המטבח
ושוב לא בהאשמה ולא בטרוניה אלא כנתון מציאותי
אז זו''צ יקר קצת שימת לב
לפרגן לבוא לעזור חצי יום
לפרגן ארוחה לעובדים בבית [הבית שלך חמץ המטבח שלהם במרפסת שרות]
לתת מילה טובה או שוקולד
והחשוב מכל
מעשרות להורים
הם חשובים יותר מכל כולל ארגון או קמחה דפסחא הם ההורים שלך

והם יממנו לך את ארוחות וסעודות החג
בס"ד

ההבדל בין נוכלות לבין כישלון

לפני כחודש נערך בבני ברק מיפגש מאוד מעניין של גוף הנקרא "הפורום להגנת הצרכן" והוא עסק בעיקר בדרכים למניעת נפילות נדל"ן בהם הציבור החרדי "מומחה" ליפול חזור ונפול.

הנוכחים, מומחים איש איש בתחומו, תיארו את הנוכלויות הרווחות היום ותיארו בצבעים קודרים ואמיתיים את המצב בכי רע, היו שם גדולי הדיינים שדיברו על הצורך להבטיח שהדור השני לא עושה שטויות עם הדירה שקיבלו מההורים וכן הלאה.

כאשר ר' איצ'ה דזיאלובסקי העניק לי את רשות המילה האחרונה (בגלל שאיחרתי – הרגל נעשה טבע) בקשתי מהנוכחים שלא יישפכו את התינוק אם המים, כלומר שלא יביאו אנשים למצב שבו הם חושדים בכל מה שלא זז שהוא נוכלות, הדבר הזה טענתי עלול להביא לשיתוק מוחלט של שוק השקעות הנדל"ן החרדי אשר היה והינו הקטליזטור הראשי של הציבור החרדי בדרכו לנישואי ילדים ברוגע ושלווה, המסר המרכזי של שתי דקות הנאום שלי זה מה שאתם הולכים לקרוא באלף מילים הבאות: לא כל עסקה כושלת היא אשמת המשווק!

צרות אחרונות משכחות את הראשונות וכך שכחתי מזה לגמרי, אלא שהשבוע פורסמה כתבה בעיתון 'דה-מרקר' (מי שלא מכיר לא הפסיד - מלא באהבת כסף ושנאת חרדים) כתבת תחקיר עומק אודות תופעת העוקצים בציבור החרדי הכרוכים במבצעי 10/90 הזכורים לשימצה.

מה שלא אהבתי זה ההתמקדות במתווך חרדי מסוים כאילו הוא שורש הרע בעולם כולו ואיך מלאו ליבו כביכול, ומעשה שהיה כך הווה בעשרות עותקים ברחבי הארץ שרובם מוכרים לי היטיב:

אברכים שחושבים שהם אנשי-עסקים פותו בידי אנשי-עסקים שחושבים שהם אברכים לקנות דירות פאר בערים שהם מכירים רק מחלונות האוטובוס בדרך למירון, נתניה ובת ים מככבות בכתבה אך זה לאורך כל הארץ בערים אשר אברך ממוצע מכיר את שמותיהם רק מהתרעות פיקוד העורף (או מהנפילות שאחריהן) ומעולם לא ביקר בהן.

אז איך משכנעים אברך כולל חסידי בן 22 שקיבל מההורים חצי מיליון ₪ לצורך יחידת 'סליחה' בביתר, לרכוש פנטהוז בהרצליה בארבע מיליון ₪ ?

מספרים לו שזה מבצע מיוחד שהתגלה רק למתווך בגילוי שמימי וכעת צריך רק לשלם עשרה אחוז שזה ארבע מאות אלף שקל ואת המאה הנותרים להביא למתווך על הגילוי הנפלא.

ואיך הדלפון שלנו יממן את מה שעשירי טבריה מתקשים?

כאן מגיע החלק השני של הגילוי אליהו – המתווך יודע לנבא כי בעוד שלוש שנים, כשיצטרכו להשלים את הרכישה הדירה תהיה שווה חמישה מיליון, ואז האברך דנן יתברר כסוחר מוצלח ביותר אשר ימשוך חזרה את הארבע מאות ועוד מיליון רווח נקי וכך לא יצטרך לגור בדירת הסליחה אלא בדירה גדולה המרחיבה דעתו של אדם ומרחיבה ארנקו של המשווק.

אז איפה הקצ'?

שעכשיו זה "אחרי שלוש שנים" ומתברר כי המחיר הכי גבוה שאפשר לקבל על הדירה הוא שלוש וחצי מיליון ואחרי ההוצאות מגיעים לשלוש מאתיים נטו ביד, מה שאומר שלפעמים עדיף לאותו אברך לעשות "ויברח" ולהותיר את הארבע מאות אצל החברה והמשווק ולחזור ליחידת הסליחה אבל וחפוי ראש, והפעם כשוכר...

זה פחות או יותר המסלול שאותו עוברות בחודשים אלו מאות משפחות מאנ"ש שכל מה שהם רצו זה לחתן את הילדים בכבוד וכעת הם מרוסקים לחלוטין וייקח להם שנים רבות אם בכלל כדי להתאושש מהתהום הכלכלית שהם הוכנסו אליה בידי משווק פלוני.

אך עשרת הקוראים כאן יודעים שעד כאן הייתה רק ההקדמה, כעת נתחיל עם הניתוח הכואב של הנתונים ואת הצד של לימוד זכות:

ובכן, קודם כל צריך לדעת שרבים מאוד הרוויחו בפריסיילים ותכניות דומות הרבה כסף, פגשתי ועודני פוגש כל יום אברכים צעירים ומבוגרים שהרוויחו סכומים אגדיים בשנים האחרונות כתוצאה מהפטנט הזה, לא ערכתי מחקר עומק אך מהתרשמותי המרוויחים רבים בהרבה על המפסידים וחבל שאת זה שומרים בסוד מאימת המצ'ינגים, הסיבה היחידה שמספרים לי על כך זה או כדי לשאול איך לעשות את הסיבוב הבא או כדי להתייעץ איך לצמצם את המסים העצומים (ברוך השם, כשיש מס סימן שיש שבח).

כל מי שקנה דירה בירושלים במחירי פריסייל של עשרים ומשהו אלף עשה את המיליון הזה, כך גם רבים שהשקיעו בחלק מהפרוייקטים בבן שמן וכך גם במקומות נוספים אשר המחירים עלו שם דרמטית ולקחו איתם את המשקיעים כלפי מעלה.

אז מה קרה בכל הפרוייקטים הכושלים?

שני דברים, הראשון שלא ידוע לי אם קרה זה הקפצת מחירים, מאוד ייתכן שמשווק מסוים יבוא לקבלן שיש לו כבר פריסייל ויגיד לו במקום למכור ב3.9 אביא לך קונים בארבע מיליון ואז מקבלים תרי זוזי: מאה אלף מהקבלן ועוד אחד מהלקוח, חד גדיא דזבין את אבא.

זה נורא לשמוע שיש דברים כאלו וטיפש מי שנופל לכך אך מי שיותר טיפש ממנו הוא מי שמאמין שאפשר למנוע דבר כזה באמצעות בירור אם המתווך אמין: גם המתווך האמין ביותר לא יעמוד בפני ניסיון של מאתיים אלף ₪ רק מלאך יוותר על זה ולא ניתנה תורת העסקים למלאכי השרת.

אך הדבר הזה לא מתקיים בדרך כלל משום שרוב הקונים יודעים לבדוק בערך את המחיר בסביבה ולא נופלים לבורות עמוקים, מה שכן קורה זה הדבר השני ועליו ברצוננו לדבר:

המחיר פשוט לא עלה, ולפעמים אפילו ירד.

כן רבייסיי, מחירי דירות לא רק עולים, לפעמים הם גם יורדים, כגון למשל בתקופת מלחמה.

עד מלחמת שמחת-נורא המחירים בנתניה למשל אכן השתוללו כי הצרפתים קנו שם בהמוניהם והוא הדין בצפת שהאמריקאים עטו עליה כי אצלם אין הבדל בין ירושלים לצפת, באמריקה זה מרחק סביר לנסיעה יומיומית לעבודה, אז מישהו משווק להם את זה כירושלים לעניים והם קנו וקנו והמחירים עלו ועלו והייתה היתכנות מסויימת לעלייה צפוייה.

ואז הגיע המלחמה ואין חוצניקים, ועוד מלחמה ועוד מבצע ושום דבר לא חזר לעצמו ואפשר לקלל את איראן (מגיע להם) ואת החמאס (עוד יותר מגיע) אך זה לא יעזור לעובדה הפשוטה שמחירי המגדלים שיועדו בעיקר לאוכלוסיות אלו צולל.

לא בהרבה, אך מספיקה ירידה של 8% כדי שכל העסק יהפוך להפסד.

זה נכון שמעצבן שהמשווק ניבא שהמחירים יעלו והם לא, אמנם אמרו חז"ל שנבואה ניתנה לשוטים אך האמונה כי יש למישהו נבואה ניתנה לשוטים גדולים עוד יותר... כל בר דעת העושה עסקים יודע שבכל הקשור לניבוי עתידות - המשווק ועטיפת המסטיק יודעים לנבא באותה מידה ומי שמסתמך על הבטחות אודות העתיד (כולל אלפי אברכים שנופלים היום בפריסייל של המחר שנקרא פינוי בינוי המבוסס על אותה נבואה כמעט) אין לו לבוא בטענות אלא על עצמו, לא המשווק נשך לשונרא.

מקווה שהצלחתי להסביר: לא כל עסקה כושלת היא נוכלות ולא כל ירידת מחירים היא עקיצה, בכל עסק ייתכן מאוד הפסד ומי שלא מוכן לכך שלא ייכנס לעולם ההשקעות.

אז להפסיק להשקיע בנדל"ן?

חלילה, כמה שיותר להשקיע בנדל"ן וכל המרבה הרי זה משובח – ואם ירצה השם ויהיה זמן נרחיב אולי בטור הבא על "מה כן" – אך רק עסקאות נטולות הימור על כל הקופה, כך שגם אם נגזר עליך להפסיד זה יהיה רק קצת ורק זמני.

ברור לי שכל הדברים האמורים כאן ברורים לכל אחד מעשרת הקוראים וסליחה שבזבזתי את זמנכם אך אם זה ירגיע אבא סוער אחד -שכועס בכל ליבו על המתווך שכאילו הפיל את החתן שלו - והיה זה שכרי.

גילוי נאות: לכותב אין ולא היה שום אינטרס כלכלי בשום פרוייקט של פריסל והוא אינו קשור היום לשום שיווק לא במישרין ולא בעקיפין, המידע מובא ללא כל אינטרס כלכלי אלא כצדקה ושירות לציבור, לשאלות ספציפיות ניתן לפנות למייל והתשובות שם חינם וללא אחריות.
סיכום אירועים: איראן בלהבות - מהמחאות ועד לסף עימות עולמי

הרקע וההתפרצות (סוף דצמבר 2025):

המחאות החלו ב-28 בדצמבר 2025 בטהראן, על רקע משבר כלכלי חריף וצניחה חדה בערך הריאל. מה שהחל כזעקת סוחרים ואזרחים על יוקר המחיה, הפך במהירות לגל הפגנות חסר תקדים ב-187 ערים הקורא להפלת המשטר.

הטבח והחשכת המידע (ינואר 2026):
  • דיכוי אלים: המשטר האיראני הגיב באכזריות יוצאת דופן. לפי נתוני ארגון זכויות האדם HRANA, נכון ל-23 בינואר, מספר ההרוגים המאומת עומד על למעלה מ-5,000 בני אדם, בהם 4,716 מפגינים ועשרות ילדים.
    יש דיווחים לא מאומתים מצד האופוזיציה האיראנית על מעל 60,000 הרוגים!

• מעצרים המוניים: למעלה מ-26,500 בני אדם נעצרו, וקיים חשש כבד להוצאות להורג המוניות בבתי הכלא.

• חסימת אינטרנט: החל מה-8 בינואר הוטל מצור דיגיטלי כמעט מוחלט על המדינה כדי למנוע זליגת תיעודים מהטבח.

המעורבות האמריקנית - "הארמדה של טראמפ":
הנשיא טראמפ, שחזר והזהיר את טהראן מפני המשך הטבח, הכריז ב-22 בינואר כי "ארמדה" אמריקנית (צי ספינות מלחמה, כולל נושאת המטוסים אברהם לינקולן) עושה את דרכה למפרץ הפרסי. טראמפ הבהיר כי ארה"ב בוחנת אפשרויות תקיפה ישירות נגד מטרות שלטוניות אם לא ייפסק הדיכוי. ולאחר הדלפות על ממדי הטבח, הכריז "העזרה בדרך".

הזווית הישראלית והאזורית:
  • כוננות שיא: ישראל נמצאת בדריכות עליונה מחשש שהסלמה אמריקנית תוביל לתגובה איראנית ישירה או באמצעות שלוחיה (פרוקסי).

• איומי נתניהו: ראש הממשלה נתניהו הזהיר כי אם איראן תבצע "טעות" ותתקוף את ישראל, היא תפגוש עוצמה שטרם הכירה.

• איומי טהראן: המשטר האיראני הודיע כי במקרה של תקיפה, בסיסים אמריקניים ויעדים בישראל יהיו "מטרות לגיטימיות".

באשכול זה נמשיך לעדכן סביב השעון בכל התפתחות, דיווחים מהשטח ופרשנויות ביטחוניות.
עודכן אדר תשפ"ד
ראשית, גופי הכשרות
ברוב אשכולות בנושא 'השקעות בשוק ההון' בפרוג, משתרבב עניין הכשרות.
למען הסדר באשכול זה נעלה עדכונים בנושא כשרות.
אני אשתדל לסכם ולתמצת ככל האפשר.

יש 4 גופי כשרות
  • בד"ץ העדה החרדית - על פי פסקי הרב יעקב בלוי זצ"ל שהיה בקיא גדול בתחום שוק ההון והוא שהביא את פסקיו ועל פי פסקים אלו נוהגים עד היום בגוף כשרות זה. היום הכשרות בראשות הרב שלמה זאב קרליבך.
  • גלאט הון - על פי פסקי רבי ניסים קרליץ והרב שמואל ואזנר. שסמכו ידיהם על הרב יעקב לנדו שמכיר את שוק ההון לעומקו. הרב משה שטרנבוך ראב"ד העדה החרדית הוא מרבני 'גלאט הון'.
  • תשואה כהלכה – הרב שמואל דוד גרוס, רב חסידי גור אשדוד ועוד רבנים מוכרים וידועים בכל שכבות הציבור החרדי.
  • כלכלה על פי ההלכה- הרב אריה דביר, על פי פסקי הרב יוסף שלום אלישיב.

היום בכל החברות יש מסלולים כשרים, שמאושרים לפחות ע"י אחת מהכשרויות.
בין החברות שנמצאת ברשותם תעודת כשרות אפשר למצוא את:
אלטשולר שחם, אינפיניטי, הפניקס, הראל, כלל, מגדל, מור, מיטב דש, מנורה.

רשימות קרנות כשרות:

הצטרפות לניוזלטר

איזה כיף שהצטרפתם לניוזלטר שלנו!

מעכשיו, תהיו הראשונים לקבל את כל העדכונים, החדשות, ההפתעות בלעדיות, והתכנים הכי חמים שלנו בפרוג!

לוח מודעות

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!

תהילים פרק כה

אלְדָוִד אֵלֶיךָ יי נַפְשִׁי אֶשָּׂא:באֱלֹהַי בְּךָ בָטַחְתִּי אַל אֵבוֹשָׁה אַל יַעַלְצוּ אֹיְבַי לִי:גגַּם כָּל קוֶֹיךָ לֹא יֵבֹשׁוּ יֵבֹשׁוּ הַבּוֹגְדִים רֵיקָם:דדְּרָכֶיךָ יי הוֹדִיעֵנִי אֹרְחוֹתֶיךָ לַמְּדֵנִי:ההַדְרִיכֵנִי בַאֲמִתֶּךָ וְלַמְּדֵנִי כִּי אַתָּה אֱלֹהֵי יִשְׁעִי אוֹתְךָ קִוִּיתִי כָּל הַיּוֹם:וזְכֹר רַחֲמֶיךָ יי וַחֲסָדֶיךָ כִּי מֵעוֹלָם הֵמָּה:זחַטֹּאות נְעוּרַי וּפְשָׁעַי אַל תִּזְכֹּר כְּחַסְדְּךָ זְכָר לִי אַתָּה לְמַעַן טוּבְךָ יי:חטוֹב וְיָשָׁר יי עַל כֵּן יוֹרֶה חַטָּאִים בַּדָּרֶךְ:טיַדְרֵךְ עֲנָוִים בַּמִּשְׁפָּט וִילַמֵּד עֲנָוִים דַּרְכּוֹ:יכָּל אָרְחוֹת יי חֶסֶד וֶאֱמֶת לְנֹצְרֵי בְרִיתוֹ וְעֵדֹתָיו:יאלְמַעַן שִׁמְךָ יי וְסָלַחְתָּ לַעֲוֹנִי כִּי רַב הוּא:יבמִי זֶה הָאִישׁ יְרֵא יי יוֹרֶנּוּ בְּדֶרֶךְ יִבְחָר:יגנַפְשׁוֹ בְּטוֹב תָּלִין וְזַרְעוֹ יִירַשׁ אָרֶץ:ידסוֹד יי לִירֵאָיו וּבְרִיתוֹ לְהוֹדִיעָם:טועֵינַי תָּמִיד אֶל יי כִּי הוּא יוֹצִיא מֵרֶשֶׁת רַגְלָי:טזפְּנֵה אֵלַי וְחָנֵּנִי כִּי יָחִיד וְעָנִי אָנִי:יזצָרוֹת לְבָבִי הִרְחִיבוּ מִמְּצוּקוֹתַי הוֹצִיאֵנִי:יחרְאֵה עָנְיִי וַעֲמָלִי וְשָׂא לְכָל חַטֹּאותָי:יטרְאֵה אוֹיְבַי כִּי רָבּוּ וְשִׂנְאַת חָמָס שְׂנֵאוּנִי:כשָׁמְרָה נַפְשִׁי וְהַצִּילֵנִי אַל אֵבוֹשׁ כִּי חָסִיתִי בָךְ:כאתֹּם וָיֹשֶׁר יִצְּרוּנִי כִּי קִוִּיתִיךָ:כבפְּדֵה אֱלֹהִים אֶת יִשְׂרָאֵל מִכֹּל צָרוֹתָיו:
נקרא  2  פעמים
למעלה