נראה לי שמשהו בסיסי היה חסר בדיון הקודם, רק
@Ruty Kepler התייחסה אליו, וזה ההיבט היותר רחב וההשפעה הכללית ולא רק הנקודתית. ואולי זו הסיבה שדווקא היא פנתה לחברה לברור הדברים.
לכל דבר יש את הכללים שנקבעו לו. לכל מוסד, לכל בית חולים, לכל בית ספר, לכל חברה ולכל הפעלה של משהו כמו תחבורה, אירועים, וכו'. אפילו לכל בית יש כללים משלו לצורך ניהולו.
אם לא הכללים - היינו חיים בכאוס. כל אחד היה מחליט מה שנראה לו או מה טוב לו באותו רגע.
אני לא מדברת על הלכה. וכל כלל כשלעצמו - אם איננו הלכתי - הוא לא מקודש ולא הלכה למשה מסיני, ובעת הצורך אפשר וצריך לחרוג.
אך ההדגשה שלי היא שבגדול - לכללים יש משקל רציני - אם רוצים חיים מסודרים והגיוניים בכל תחומי החיים.
מה שראיתי באשכול (הקודם), שדנים על שני צדדים כאילו אין צד אחד שהוא הוא הנורמטיבי, כי זה הכללים שנקבעו לדבר, והצד השני הוא חריגה מהכללים.
ליסוע לאחר שהדלת ננעלת - זה הכלל. לפתוח דלת בכוח לאחר נעילתה - היא חריגה מהכללים.
בחיים מתוקנים - אם לא רוצים כאוס - חייבים קודם כל להבין בכל עניין מה שייך לכללים הרגילים, ומה לעומת זה חורג מהכללים.
רק לאחר מכן להתחיל את הדיון, כאשר ברור (לפחות לי) שהכללים הם הקודמים - כל עוד אין סיבה טובה דיה להפר אותם.
עכשיו, נכון שיש לא פעם סיבות טובות מאוד להפר כללים. אבל בדיונים כגון אלה לא מדובר בשני צדדים עם נתוני פתיחה שווים. חשובה המודעות שצד אחד - זה הכלל, והצד השני - זה הפרתו.
כולנו מעוניינים בתחבורה נוחה ומדויקת, שאפשר פחות או יותר לתכנן מראש מתי יוצאים ומתי מגיעים, לעבור בין שניים או שלושה אוטובוסים או רכבות בעת הצורך ללא המתנה רבה, חוץ ממקרים חריגים. וזה קיים בעולם. זה לא היפותטי.
כשכל אחד מחליט באופן נקודתי מצומצם מה כרגע נראה לו לעשות, הכל משתבש.
הנורמות האלה שהכללים לא מעניינים, ולאו דווקא בתחבורה, גורמות לאלפי כאוסים והצקות בכל מקום שזה קיים. גורמות שאין שירות טוב וזמין בהרבה מקומות, לאיחורים והמתנות מיותרות, לחוסר יכולת לתכנן דברים בצורה נורמלית, ולעוד הרבה רעות חולות. בכל מקום שהכללים הם המלצה בלבד וכל אחד עושה מה שבא לו או מה שנראה לו, הדברים משובשים.(נכון שגם קיצוניות הפוכה - גורמת להצקות ושיבושים. אני מדברת על בסיס נורמלי ולא על ראש בקיר).
אני לא נכנסת לדיון הספציפי, כי אין לי הרבה ניסיון ברכבת הקלה, וגם אינני יודעת מה ההלכה במקרים אלו.
אך עצם העובדה שמתנהל דיון ממושך על בסיס כאילו שני הצדדים מתחילים מעמדה שווה, והשאלה היא רק לברר נקודתית מה חסד יותר גדול, מה על חשבון אחרים ומה לא -
ואין (כמעט) כל ההתייחסות לדבר הכולל יותר, שיש כאן מערכת כללים שנקבעו על ידי הממונים, ולא במקרה, אלא כדי לתפעל את הפרויקט על הצד היותר טוב, והשאלה ביסודה היא: האם ומתי לחרוג מהכללים -
זו נראית לי טעות גדולה.
ככה אי אפשר לנהל כלום לא בחיי הפרט ולא בחיי הכלל.