קהילת כתיבה מקצועית

קהילת הכתיבה מיועדת לעוסקים בכתיבה יוצרת, ספרותית ומקצועית, ומטרתה למקצע ולהשביח את יכולות הכתיבה של חבריה.
מנהלי הפורום: מ. י. פרצמן, ניהול קהילת כתיבה
להצטרפות לקהילה הקש כאן

כתיבה וסיפורת >> תוכן מקצועי

עריכה תורנית

הפורום נועד לעזרה וטיפים מקצועיים עבור עורכים תורניים ואלו המתעסקים בתחום.
מנהל הפורום: מוישה
להצטרפות לפורום עריכה תורנית, הקש כאן
נושאים
793
נושאים
793

קהילת סופרות מקצועיות

פורום זה מיועד לסופרות מקצועיות, עורכות מאמרים ומחברות ספרים על סוגיהם. הכתיבה והצפייה בפורום הינה לחברי הקהילה.
מנהלות הפורום: Ruty Kepler, sari levin
פרטי
בס"ד

אחת הדרכים להתמקצע באומנות, כמעט בכל סוג של אומנות, היא להתנסות בסגנונות שונים. כשלומדים ציור מתנסים בקלאסי ובמודרני, בעיפרון ובשמן; וכך גם כשלומדים מוזיקה, פיסול וכו'.

בכתיבה זה מורכב יותר. כתיבה היא תוצר הרבה יותר מופשט, לכן יותר קשה לנו לכוון את היצירה שלנו למקומות חדשים. בנוסף, האישיות שלנו טמונה עמוק בתוך הטקסט וגם היא מכוונת אותנו באופן בלתי מודע. לכן יכול להיות שאדם כותב הרבה מאד שנים אבל התנסה במספר קטן מאד של כיווני כתיבה.

וזה האתגר שלנו הפעם. אנחנו לוקחים סגנון שמעולם לא התנסנו בו וכותבים אותו. אם היינו רגילים לכתוב סיפורי מתח ננסה הפעם סיפור ילדים קליל; במקום פארודיה צינית נכתוב יומן גוף ראשון חשוף ונוגע ללב; לראשונה נתנסה בשיר, במשל או בסיפור היסטורי, וגם אם כל חיינו התרחקנו מזה כמו מאש- הפעם נחבר בעצמנו דרמת נישואין מלאת דיאלוגים.

הקרטריון היחיד הוא לאתגר הוא, כאמור, לכתוב בסגנון או בסוגה שבהם לא כתבנו עד כה. לאתגר את עצמנו. לכתוב בשטח שלא טבעי לנו ומצריך אותנו לחשיבה נוספת.

בגלל שהאתגר הזה מתמקד יותר בתהליך ופחות בתוצאה (יכול להיות שיהיה קטע מבריק שלא שונה באופן מהותי מכל הקטעים הקודמים של אותו סופר, בעוד שסופר אחר חרק שיניים חמישה ימים על קטע שבאמת הצריך אותו לצאת מהקופסא), כדאי לכתוב לאחר הסיפור רקע כללי קצר, עד חמש שורות, שמתאר את הסגנון הרגיל של הסופר ומה הוביל אותו לבחירת הסגנון הספציפי לאתגר, ואפשר גם כמה מילים על התהליך שהתרחש במהלך הכתיבה. (את הרקע יש לכתוב באותה תגובה של הסיפור, לאחר כמה שורות ריקות. כתיבת הרקע לא חובה).

כמו כל אתגר אמיתי, יש בזה גם קצת קושי... אבל עם הקושי יכולות לבוא גם תובנות, גם כיף וגם נסיון יקר ערך.

האתגר יסתיים בעוד שבועיים, בלילה שבין רביעי לחמישי- אור לי"ז כסליו ב12:00 בלילה.

כאן נמצא הנספח לתגובות.

אז שיהיה בהצלחה לכל הכותבים והכותבות!
הקרניים של פואד נגחו בעוצמה בפליק הקטן, ללא רחם, כמו שרק 'פואדים' יודעים לעשות. גם אחרי שפליק התגלגל על הרצפה כסמרטוט פואד המשיך לנסות לנעוץ בו את קרניו המרושעות.

זה היה מחזה שזעזע וניפץ לי את שארית האימון והביטחון שהיה בתוכי. עולם מרושע.

כל היום הלכתי עם התמונות המזעזעות בראשי, לא הצלחתי לאכול, לשתות, לקפוץ ולרקוד, פשוט נכנסתי להלם תרבות וגדילה, ולא הצלחתי להסיר מליבי הרך את הזעזוע.

*
עברו כמה ימים.

נכנסתי איכשהוא לשגרה, אכלתי עשב, קפצתי בחצר, נשכתי את גיננדל והיא בעטה בי, גיננדל איימה שתזרוק את ה'דיכאוניסט' הזה - אותי, ליער, שיאכלו אותו הזאבים, ויגאל גונן על ה'מסכן' הזה - אני, וכך השגרה חזרה אט אט לעצמה.

*
ואז זה קרה.

יום אחד רקדתי וקפצתי, אירגנתי מלחמת מים, אספתי את כל הגדיים למחבוא שגיננדל לא תמצא, בעטתי בכל הגדיים בעדר. אבל, בסוף היום הרגשתי שרע לי, אין לי סיפוק ושמחה, משהו מציק לי.

ותמהתי,
מה מציק לי? עבר עלי יום מלא עשייה ברוכה, נלחמתי בגיננדל ה'שונאת ישראל', שיחקתי יפה, הייתי חברמן ואת כל הצומי שבעולם קיבלתי, אז מה מציק לי???

*
חשבתי וחשבתי וחשבתי, המוח שלי כבר כאב, מתוך טישטוש צפו בי התמונות של פואד ופליק, כמעט יכולתי לשמוע את נשיפות הזעם של פואד ולחזות בזעם שבעיניו.

ואז נפל לי האסימון - (ככה אומרים, נכון?!?)

אני בדכאון! כי יש בתוכי שלוק קטן וגדי, ויש גם פואד גדול ונוגח והוא מכה בי חזק, מסית אותי לשטויות, נלחם בי וגורם לי להשתולל ואני באמת לא רוצה את זה.

בינגו!!!

במר ליבי וייאושי התחלתי לשוחח עם פואד שבתוכי.

"פואד, מה אתה רוצה ממני? תעזוב אותי. אני עדין, קטן ומתולתל צמר, מה אתה רוצה מחיי???"

"אבל אתה נהנה מזה".

"אני לא! אולי כן… כצת. אבל לא רוצה שתהיה בתוכי".

"אתה כן רוצה! אם אני אלך יהיה לך משעמ

"עם מי את מדבר, שלוק?" זינקתי בבהלה וראיתי את גיננדל עם שפתיים לועסות עומדת מעלי וממתינה לתשובה.

"עם פואד".

"פואד? איפה פואד? הוא בכלל לא פה ולא מדבר עם גדיים טיפשיים כמוך".

שתקתי. אם היא התחילה עם השטויות שלה אין טעם. שתקתי. גיננדל הלכה נאנחת.

*
למחרת בשעה עשר הגיע יוסלה הוטרינר המחוזי, נכנס עם ים דפים, קלסרים ומשקפיים מיותרות שכל הזמן היה צריך להתאמץ להסתכל מעל המסגרת שלהם.

בדק אחד אחד מאיתנו בקפדנות. בלש לי בתוככי הצמר, הביט לתוך הפרסות ואפילו הסתכל לתוך הפה והשיניים.

ואז היא באה, המרשעת, גיננדל באה עם חולצה מכותבת "לך" ואפה המתנשא, רכנה לאוזנו של יוסלה ולחשה לו דברים. הבנתי שהמצב אבוד, העסק מכור מראש, אני הולך ללכת הבייתה. זה הסוף שלי. הבנתי שהיא בוגדת בי. התחלתי לצעוק שהעסק מסריח ולא הוגן, תהליך מזוהם.

אף אחד לא הקשיב לי. כל היו עסוקים בנגיפים, במלונות של אפו דאפי, בהכל חוץ מזעקת האמת שלי. בושה.

*
בצהריים כשאכלנו עשב טרי שיגאל 'נשמה' הביא לנו, גיננדל המרשעת עמדה מעל לראשנו והקריאה קבל צאן את תוצאות הבדיקה.

"גזזת", הקריאה את הכותרת, "כולם איקס - שלילי".
"שפעת העיזים, כולם איקס - שלילי".
"העז המשוגעת, איקס".
חיכתי לפאנץ'. לא הייתי תמים. הבנתי שהיא חותרת לאיפשהוא.
"בהלת, איקס".
"סכיזופרניה - איקס פואד, איקס בשארה, איקס פליק, איקס חוסיין, איקס אבו דאבי - הבנתי שזה בא, כל שונאי ישראל האלו הם איקס, אלעק - איקס מאזן, איקס ביידן - ואז בקול חגיגי - וי שלוק".

מחר כבר רואיינתי לאראל סגלוביץ מ'קול הדיר' ודרכו סיפרתי לעולם על העוול העצום שנעשה לי ולפואד...

ואז, דובר העולם החופשי - אראל, מילמל בזעזוע, "וי שלוק, וי שלוק, אתם מבינים מה קורה פה... תתעוררו אנשים, תתעוררו. וי שלוק, וי שלוק..."

a95f5c83090bd439e4ee9314722eae69.jpg
  • 254
  • בס"ד
    למי שעקב אחר
    מוחין דגדלות מוחין דקטנות הראתי לת"ח אחד
    שהתרעם מדוע צריך להגיע לשלב של 'משבר' ולהגדיר חולשה
    וצורך בהפסקה כ'ירידה' .

קול התורה קצת נחלש.

פחות רעש.

הרגשה מתונה, קצת מידי רגועה.

אווירה זורמת, נוחה.

מסביב יהום הסער.

מזליג בחטף, מבט עין מקנאה.

משתיק מצפון, כך היא מזגי.

אתה לא מעוניין, מבליח קול נגדי.

אצא לבירור, כיול עצמי.

טבילה במעיין, חש רענן.

משכשך רגליים, מסדר מחשבות.

חש הארה, רכשתי תובנה.

למחרת בסדר, לומד בהתמדה.

קול אדיר, ספק שאגה.

בעוד חודש תחזור התמונה.

קול התורה קצת נחלש.

פחות רעש.

הרגשה מתונה, קצת מידי רגועה.

לא אתבלבל, מכיר את הכיוון.

אל בין ההרים, שם חבוי המעיין.

כי כך דרכו של עולם.

כגלגל החוזר.
    כל העובדות המובאות כאן מגובות בהוכחות מוצקות ובתיעודים ברורים שאין בהם כל ספק. ניתן לשלוח בקשה לקבלת חומרים למייל <לא ניתן לפרסם מיילים באופן פומבי> וטוב שכך, כמו כן אנו זקוקים לתרומות לצורך הפצת המידע הקריטי.

הקדמה

1. קצת היסטוריה: עד מלחמת העולם השנייה אף אחד לא התעטף בסוודר, כפי שניתן לראות בתמונות מאותה תקופה שפריט הלבוש הזה נעדר מהן וכפי שיעידו ישישים שחיים אתנו מאז.
    יתכן שהביגוד הבסיסי דאז היה איכותי ומחמם יותר ויתכנו גם תרחישים נוספים, אך קודם כל - אלו העובדות.

2. האינטרס של יצרניות הטקסטיל לשווק פריטי לבוש נוספים – הוא ברור. מוכרים גם ניסיונות נוספים שלהם מפעם לפעם למנף רווחים בשיטה הזו כמו: ביגוד בובות אמריקאיות; יריעות הצללה; אפודים זוהרים; מגיני מזרן ועוד.

אותם יצרניות רוכשות בקביעות נתחי ענק של פרסום דיגיטלי בסכומים בלתי נתפסים, כמו-כן מוכרות דרך אתרי אינטרנט בסך מכירות גדול יותר מכל החנויות שלהן יחד. הפרסום באינטרנט מפרנס בסופו של דבר את יצרנית מערכות ההפעלה של המחשבים Microsoft שבעליה – ביל גייטס תורם מאתיים מיליון דולר בשנה לארגוני הסביבה הנלחמים בהתחממות הגלובלית. הוא גם תועד כשחשב בטעות שהמיקרופונים כבויים, אומר במפורש "המלחמה בהמסת הקרחונים היא מלחמת העולם השלישית". כמו-כן הוא נצפה ביום סגרירי ללא כל סוודר כשלמעשה חולצה מכופתרת בלבד עוטפת את פלג גופו העליון.

3. הכוונה לחבל בטמפרטורה העולמית איננה חדשה וכפי שמבואר בגמרא 'הכול בידי שמיים חוץ מצינים ופחים'. עוד כשהיו בני ישראל במדבר התמודדו מול מלחמת עמלק שמטרתו הייתה לקרר את האמבטי כמרומז בכתוב 'אשר קרך'. זרע עמלק מנסה בכל הדורות להמשיך ולקרר – והוא לא התייאש גם ב-2020. ביל גייטס הנ"ל מסרב לחשוף את מבנה הד.נ.א. שלו שם רואים באופן ברור מאלו שורשים הוא מגיע.

4. בעשרות השנים האחרונות קמו לא פחות ממאות ארגוני סביבה שמטרתם המרכזית כאמור: מלחמה סביב שינויי האקלים, כאשר ההתחממות במשך חמישים שנה מסתכמת במעלות בודדות. בתקציבי הענק של אותם ארגונים ניתן היה לממן מיזוג בחינם לכל אזרחי העולם ולהישאר עם עודף, מה שמצביע על כך שנחלי הזיעה שלנו לא ממש בראש מעייניהם.

5. עם ההתפתחות הטכנולוגית שילבו היצרנים רוכסנים בסוודרים, בהם ניתן לשתול בקלות שבבים מתקדמים. כדי למנוע נזקי מים של מכונות הכביסה, משתמשים בבד ובצבע הדוהים במגע אדוק עם מים – כך מתנזרים הצרכנים מלכבס את הסוודרים. ההוכחה לנתון הזה משתקפת בעליית המחירים התלולה שגרם צירוף הרכיב הטכנולוגי הזה – שמחירו למרבה החוצפה הושת על הצרכנים.

6. מחקר של האוניברסיטה הרשמית של סודן קובע חד-משמעית: הסוודרים לא מגנים מקור ומצינון! מתנדבים שלבשו סוודר ונחשפו לתנאי קור – פיתחו תסמיני צינון באותה מידה של אלה שלבשו סוודר-פלצבו. אבל אנו לא זקוקים למסקנות של מדענים ידועי-שם, שחזור של מלאי הטישו שצרכנו בחורפים קודמים מבהיר היטב את התמונה העגומה.

מחקר נוסף מגדיל לטעון שסוודר גורם לתוצאה הפוכה: אשליית המיגון שמייצר הסוודר גורמת למעט בשיטות חימום אמיתיות, בנוסף: הסוודרים גורמים להזעת יתר ולכבדות כללית שלבסוף מביאה להסרתו.

ההסבר המדעי לכך הוא שהסוודר איננו מחסל אושיות קור אלא צובר אותן, הרפלקסים הטבעיים של הגוף מושבתים בגלל הסוודר, מה שגורם למגע שקט עם קור רציף.

7. מיתוג הביגוד כחלק מאסטרטגיה לחימום הגוף נובע מגישה מערבית-ליברלית שיסודה בנצרות הפרוטסטנטית שלבוש אינו נדרש לשם צניעות האדם. הגישה הזו שמקודמת באובססיביות מאז מהפכת ילדי הפרחים, היא אם כל חטאת ומחוללת הפריצות הגדולה ביותר של המאה העשרים והעשרים ואחת.

8. כדור השלג של התעשייה הענפה שצמחה סביב הקור ושות' הגיע למימדים אדירים. השלב המוקדם שלפני הקור – חיזוי מזג האוויר – לבדו מאייש אלפי משרות ברחבי העולם המשתמשים בציוד מתקדם בשווי מיליארדים.
    כמו כן: כלי התקשורת כולם מקדישים באובססיביות פינות קבועות לעדכוני ה"חזאים", מהעיתונות המעניקה שטחים נאים המוערכים באלפי שקלים ליום לפינת התחזית, ועד הערוצים שבכל מהדורת חדשות נועצים את תחזית מזג האוויר בחוסר פרופורציונליות בולט לערך החדשותי שלה. למרבה הבושה גם התקשורת החרדית מגוייסת למסע השיווק המכוער הזה.

אל סחרחרת הכספים הלזו מצטרפת גם החסות הניתנת לתחזית מידי תאגידי הענק של המשק. מעולם לא עלה רעיון להעניק חסות לעדכון חוץ או פלילים, רק מזג האוויר זוכה לפריווילגיה כזו. הדברים ניתנים לבדיקה בכל רגע נתון ע"י פתיחה של עיתון אקראי או הפעלת ערוץ רדיו.
    שורה ארוכה ובלתי נגמרת של מוצרי חימום שרובם ככולם מיוצרים במדינת סין הידועה בפגיעה בזכויות אדם ושאר מרעין בישין. מעילים, צעיפים, כפפות, סוודרים, מחמם אוזניים, כובעי גרב וכו' וכו'.
    שלא לדבר על מוצרי החשמל שהומצאו עבור המערכת המשומנת הזו: תנור ספירלה, מפזר חום, מזגנים, רדיאטור, תנורי אמבטיה, מקרן חום, תנורי לד.

חותמים את העיסקה חברות התרופות שידם רב להן בתרגילים עסקיים מפוקפקים והן כמובן לא חשבו לוותר על חלקן בהונאת הענק הזו עם מגוון תכשירים "רפואיים" להתמודדות עם צינון: אקמול צינון, נורופן צינון, טבע קולד, קל-גרון, קולדקס ועוד שמות שאין הכתב סובלן. באופן מתמיה הוחרגו כל אותם "תרופות" והן ניתנות ללא מרשם רופא, זאת במטרה לדלג על מעצורים שעשויים אי-אלו רופאים הגונים שעוד נותרו במערכת.
    השאלה הגדולה היא: איך יתכן שאחרי כל אותם מוצרים שנועדו כביכול להגן עלינו מפני הקור – עדיין משגשג שוק תרופות למצוננים?
    התעשייה הנ"ל מגלגלת מאות מליארדי דולרים בשנה ומהווה רכיב משמעותי בכלכלת העולם. הסרת מסך העשן מעל פניהן תגרור בהכרח את תרחיש האימה של מדינות העולם: טלטלה כלכלית עולמית.

9. לא רבים יודעים אבל המלחמה הקרה שהתנהלה לפני כחמישים שנה בין מעצמות העולם, זכתה לשמה בעקבות מאבקים סביב תעשיית הקור שהיו הגורמים המרכזיים שלה.

10. מאלפי הפניות שהגיעו למערכת עולים סיפורי זוועה על בתים שהתפרקו וכוללים שנסגרו סביב היתקלויות קור כמו וויכוח על סגירת חלון או הפעלת מיזוג.

תכנית הפעולה שלנו מגובה על ידי גדולי הרבנים מכל החוגים שבשלב זה מעדיפים לא להיחשף מאימת נקמת קונצרני הענק.

צעד ראשון והכרחי לרוקן עוד הלילה את המלתחה מסוודרים ומלבושי חורף אחרים וד"ל.
    מצווה להעביר את דבר המערכה לכל במה אפשרית (במסגרת שימור הזכויות החוקי).
  • 467
  • ב"ה.

(והנה אני מדלגת ברגליים קלילות לנעליים הנוחות שלי. כמה התגעגעתי לכתיבה הזו. לא מתח, לא סאטירה, לא פנטזיה. חוזרת לפשטות ולאותנטיות. חלק ב' כן ירבו של
    הקטע הזה.)

יום אחד אני עוד אעיף את הטלפון הזה לארבע רוחות, ואחזה בו מתפרק לחלקיקים. התסריט עובר לי בראש כבר שנים; אחרי כל פעם שהוא מצלצל, בזמן שאני נכנסת למצב סחיטה במהירות הכי גבוהה, ויוצאת מסמורטטת כליל. נמאס.

צלצול ראשון. הלב שלי מתחיל לדפוק. לא רוצה לענות. אין לי ערב שלם לבזבז על התאוששות מהשיחה, וזה מה שיקרה אם אענה עכשיו. כן, שיחה של שתי דקות עולה לי במחיר של ערב לא מתפקד ולילה חסר שינה. לא בא בחשבון. שמי שמתקשר יסתדר איכשהו.

צלצול שני. אולי אקרא לנתי ואבקש ממנו לענות במקומי ולהגיד שאני לא יכולה לדבר עכשיו? בן הארבע שלי שקיבל את הגנים הנכונים ולא חושש לפתוח את הפה במצבים בהם אני משותקת. "את חושבת שטויות," גערתי בעצמי ברשעות. "את לא יכולה לעשות משהו שילד בן ארבע יכול לעשות? תינוקת."

צלצול שלישי. עוד רגע הם יתייאשו, ואני אתייאש בעצמי על שלא הצלחתי להתגבר. מה כל כך מסובך? להרים את הטלפון, לשמוע מה צריכים ולענות להם. פשוט מאוד. אבל בלתי אפשרי. "אוף איתך, תתבגרי כבר!" הראש הכל כך רציונלי שלי צלף בי. לא מרחם על עצמי הממורטת.

צלצול רביעי. "זהו, את עונה. לא משנה מה יקרה ועל חשבון מה," ציוויתי על עצמי. "תרגישי הרבה יותר גרוע אם לא תעני ותוותרי לעצמך שוב בפעם המיליון בחייך."

ההחלטה מתקבלת לפני שאני מצליחה לקלוט מה אני עושה. ומי נתן לי את הרשות ככה לסחוט לעצמי את האנרגיות? לא יודעת, אני פועלת על אוטומט.

מושיטה יד רועדת אל הטלפון. לוחצת על הכפתור. מה אני עושה לעצמי, מה. "את הזויה," רציתי לצעוק. "את לא נורמלית!" במקום זה נשמתי עמוק.

"הלו?"

"רוצים לזכות בדופלקס יוקרתי עם נוף לכנרת?!"
    קוֹרְאִים לָהֶם מוֹיְשִׁי וְיָעֵל אֶנְגְלַנְדֶּר.
    אַבְרֵךְ וּמוֹרָה.

סִפּוּרָם, זֶה, מַתְחִיל זְמַן מוּעָט אַחַר חֲתֻנָּתָם.

מְאֻבְחָנִים הָיוּ כְּזוּג צָעִיר, מָתוֹק וְתָמִים.
    רְגִילִים כָּאֵלּוּ.

יוֹם אֶחָד הֵחֵלּוּ לְהֵחָשֵׂף לְקִיּוּמוֹ שֶׁל הַמַּנְהִיג.

הַקֶּשֶׁר נוֹצַר וְהֵחֵל בְּיַחַס מָתוּן, מְרֻחָק וּמְאֻפָּק.
    הֲדָדִי.

עִם הַזְּמַן הֵחֵלּוּ לְהִסָּחֵף אַחֲרָיו בְּקֶצֶב הוֹלֵךְ וְגוֹבֵר.
    נִשְׁבּוּ.

בַּתְּחִלָּה, הַמַּנְהִיג רַק וִסֵּת לָהֶם אֶת שְׁעוֹת הַשֵּׁנָה.

הוֹלְכִים לִישֹׁן מֻתָּשִׁים בְּכָפוּף לְהַסְכָּמָתוֹ הָאֲדִיבָה.

קָמִים פִּתְאוֹם כְּדֵי לְהַשְׁבִּיעַ אֶת רְצוֹנוֹ.
    הֲפַכְפַּךְ.

עִם הַזְּמַן הֵחֵלּוּ לְהַשְׁקִיעַ בּוֹ אֶת כָּל כַּסְפָּם וּמָמוֹנָם.
    בְּשִׂמְחָה.

כָּךְ, הָיוּ מוֹצְאִים עַצְמָם חוֹשְׁבִים עָלָיו תָּדִיר, יַחַד וּלְחוּד.
    תְּלוּת.

דָּנִים בֵּינֵיהֶם כֵּיצַד יַצְלִיחוּ לְסַפֵּק אֶת מְבֻקָּשׁוֹ.
    מְרַצִּים.

מִתְחָרִים בֵּינֵיהֶם מִי יַשִּׂיג אֶת תְּשׂוּמַת לִבּוֹ.
    מִשְׁתּוֹקְקִים.

וְהוּא, הוּא בִּצְרָחוֹתָיו הָיָה מַשִּׂיג מֵהֶם עוֹד וְעוֹד.
    דּוֹרֵשׁ.

מֵעֵת לְעֵת מַחֲלִיף מַסֵּכָה וּמֵמִס אוֹתָם בְּחִיּוּךְ.
    שׁוֹבֶה. שָׁוֶה.
    אֲנִי חוֹלֵמְאוּמַתּ,

לֹא נִבְדַּקְתִּי, אֵין לִי צֹרֶךְ בָּזֶה

לַיְלָה לַיְלָה,

שָׁעָה שֶׁיָּרֵחַ זָהֹב וְיָפֶה מְשַׁיֵּט מֵעַל בֵּיתִי.

יֵשׁ לִי אֶת כָּל הַתַּסְמִינִים.

כְּשֶׁאֲנִי קָם, אֲנִי יוֹדֵעַ כְּבָר –

אֲנִי חוֹלֵמְאוּמַתּ.

(07:47AM)

עִם בֹּקֶר,

וְהַשְׁטִיבְּלַעךְ הוֹמִים.

וּלְיַד גַּן הַיְּלָדוֹת,

אַבָּא עַלִּיז מַצְחִיק אֶת הַיַּלְדָּה הַמְּקֻיֶּקֶת שֶׁלּוֹ.

וַאֲנִי תּוֹהֶה

לָמָּה הָעוֹלָם מִתְעוֹרֵר שָׂמֵחַ

וְרַק אֲנִי צָרִיךְ לְמָפְּסֵט אֶת עַצְמִי בְּכֹּחַ?

כְּשֶׁסֵּפֶר הַתּוֹרָה נָטָה לִפֹּל

וְנִשְׁמָע קוֹל קְרִיעָה,

בֵּית הַכְּנֶסֶת כֻּלּוֹ עָצַר אֶת נְשִׁימָתוֹ

הֶחֱסִיר פְּעִימָה,

כְּמוֹ שֶׁיֶּלֶד רָץ לִכְבִישׁ, וְהָרְחוֹב עוֹצֵר

כְּמוֹ רֹאשׁ שֶׁל תִּינוֹק נִשְׁמַט לְאָחוֹר,

וְזֶה רִגֵּשׁ אוֹתִי עַל הַבֹּקֶר

שֶׁלַּמְרוֹת הַכֹּל

הַתּוֹרָה

עָמֹק עָמֹק בְּלִבֵּנוּ.

(08:40AM)

בְּרַכֶּבֶת, מְהוּמָה.

כֻּלָּם רָצִים, דּוֹחֲפִים,

זוֹ מִפַּחַד בּוֹס, וְהַהוּא

מִפַּחַד רֹאשׁ הַכֹּילֶל.

וְרַק חַיָּל שֶׁיָּשַׁב וְנִגֵּן עַל הַפְּסַנְתֵּר

בַּתַּחֲנָה הַמֶּרְכָּזִית,

עָצַר אוֹתִי מֵהַשֶּׁטֶף,

וְהִזְכִּיר לִי, אֶת כְּחֹל הַשָּׁמַיִם

וְאֶת הָעֵצִים הַיְּרֻקִּים,

שֶׁיֵּשׁ פָּנִים מֵאֲחוֹרֵי הַמַּסֵּכוֹת

וְאֶת הַלְּבָבוֹת הַהוֹמִים.

(12:50PM)

הַתּוֹרָה מַכָּה בִּי שָׁרָשִׁים,

לְהַרְגִּישׁ חוֹף מִבְטָחִים

בְּתוֹךְ יָם סוֹעֵר.

(19:20)

אֲנִי בַּדֶּרֶךְ.

רַק פָּנָסֵי רְחוֹב,

וְאִשָּׁה קְטַנָּה,

מְגוֹנֶנֶת עַל אוֹצָר קָטָן שֶׁלָּהּ,

שֶׁפּוֹתֵחַ עֵינַיִם רְעֵבוֹת עַל הָעוֹלָם.

אֲנִי חוֹזֵר.

הַיּוֹם הַזֶּה בְּחֵיקִי.

וְכַּמָּה טוֹב לָשׁוּב מֵהַלֶּבַד שֶׁל הָרְחוֹב

לַבְּיַחַד שֶׁל הַבַּיִת.

למעבר לפרק הראשון לחצו כאן

פרק 2
    העינוי החזק ביותר בעולם הוא הבדידות. הוא הספיק ללמוד זאת על בשרו.
    התא שלו היה הקיצוני בשורת התאים. משמאלו- קיר, ומימינו- תא שנועד להעברת אסירים, כך שתכולתו האנושית התחלפה כל כמה ימים.

"אנטרה!"* צעקה נשמעה מכיוון התא שלימינו. מתאו הטה את אזנו לכיוון מקור הקול.
    חבטה של גוף ברצפה, רעש צורמני של דלת פלדה נטרקת, קרקוש מפתחות. שקט. אנחה חרישית.
    "יש פה מישהו?" לחישה הססנית עולה מהתא הסמוך.
    "יש" החזיר מתאו בלחישה משלו. "מי אתה?"
    "שמי מנואל חוזה, או יותר נכון, יוסף עזרא. ומי אתה?" קולו של מנואל, בניגודיות מוזרה לסיטואציה היה רגוע ורך.
    "אני מתאו קבזה"
    "לא שאלתי מה שמך, שאלתי מי אתה"
    "אה... אני יעקב בן יצחק לופז" ענה מתאו, מחוייך.
    "לופז... הכרתי את אביך. איש טוב. הוא עזר לי רבות בהברחת תשמישי קדושה חיוניים. דרך אגב, על זה נתפסתי. על מה נתפסת אתה, אישי הצעיר? נכנסת לעסק המשפחתי? לא זכור לי ששמך עלה בישיבות הארגון".
    "לא" עכשיו הגיע תורו שלו להיאנח. "לא הייתי מעורב בהברחות תשמישי קדושה. אני נתפסתי על מצווה רגילה, סתמית. סתם מצווה פשוטה, לא חשובה. אבל אתה- אשרייך! זכית להיתפס על מצווה חשובה, באמת! זיכוי הרבים יעמוד לך לעד, ואילו לי..." הוא נעצר, מוחה דמעה סוררת מזווית עינו. "לי דבר לא יעמוד. בזכותך יהודים שמעו תקעת שופר ביום הכיפורים, אכלו כזית מצה בפסח, למדו תורה, התפללו! איזו זכות עצומה!" הכריז בפאתוס. "אתה תמות על קידוש ה' ואני... אמות לחינם." הוא נדם.
    "בלום את פיך!" זעק מנואל- יוסף. "הבלים! אין דבר כזה מצווה גדולה או קטנה. אי אתה יודע מתן שכרן של מצוות, ואינך יכול לזלזל בערכן! אין השוואה בין המצוות בעיניי ה'! יהודי מאמין אינו מת לחינם, וכי קלה היא בעינייך?" הוא התנשם והתנשף, הדיבור קשה עליו.
    "בכל אופן, הגיוני בעינייך ששכר מצוות ציצית שווה ערך לשכר זיכוי הרבים? בעיניי לא." מתאו לא השתכנע.
    "בוודאי שכן" מנואל ברר את מילותיו. "בעיני בוחן כליות ולב העיקר, אינו המטרה, אלא הדרך אליה. התוצר הסופי- זה הפלוס. העמל והיגיעה הם הדב---"
    "טראנקילו!"** לבוש שחורים הגיח לפתע, קוטע באחת את שיחתם, במילותיו תהום של רוע. "במילה הבאה שלכם- אתם בצינוק!!!"

*אנטרה- היכנס

**טראנקילו- שקט
    "שאאאלום לכם וערב טוווואוב!"
    מחיאת כף בודדת נשמעה באולפן הטחוב.
    "איתי הערב נמצאת הכוכבת הגדולה שכווולכם חיכיתם לה, הרוח הצעירה והשחרחרה שפרצה בבת אחת אל קידמת הבמה, קבלו את פריידי השחורה!!!" הנערה הכהה והנמרצת שישבה על הכסא האדום לא התרגשה במיוחד. היא רק התמתחה בפיהוק והציצה בשעון שלה.
    השד מרכוס נאנח. קשה לו עם כאלה מרואיינים.
    הוא אזר את כל מיתרי הקול שלו ופרץ בצרחה מטורפת:
    "אתם מוכנייייםםםם????"
    מחיאת כף בודדת נשמעה באולפן הטחוב. ברנרד המפיק שפשף את ידיו האדומות והצטנף לתוך הגלימה השחורה שלו.
    מרכוס פתח בראיון.
    "שלום לך פריידי השחורה, מה שלומך?"
    "סבבה." היא אמרה. "שום דבר מיוחד."
    "את... את הצלחת לשבור את תקרת הזכוכית, פריידי. זה לא דבר שהרבה זוכים לו. באת ממגזר סגור וסגפני כל כך, והצלחת בבת אחת להגביה את עצמך לגובה מטורף. ההערצה שאנשים רוחשים לך לא הגיונית בהתחשב בגיל שלך! את כוכבת עללללל!!!" מרכוס ליהג להנאתו.
    "ט'נק יו." היא מלמלה ורפרפה על הסמרטפון שלה.
    "טווואווב, אז אולי תספרי לנו קצת על היכולות שלך?"
    "אני שודדת מקצועית." היא לחשה בקול אפל. "אני יודעת איך להוציא מאנשים את הכסף שלהם מהמקומות העמוקים והסגורים ביותר של נפשם."
    "אההם. ומה הם שיטות הפעולה שלך?"
    "דרכים מתוחכמות ואכזריות עד מאוד. אני פועלת בשיטות פסיכולוגיות קשות לפיצוח, בעורמה בלתי נתפסת. מבצעים מפוקפקים ומכירות חיסול תככניות. מיטב נשקים השייכים לרמה הגבוהה ביותר של רוחות הרפאים. "
    "וואו." נדהם מרכוס באמת ובתמים.
    "ומה היכולות שלך?" שאלה פריידי בסקרנות.
    "יש לי טרנזיסטור בבטן. סתאאאאםםם..."
    בלאק פריידי, אלא מה?
    "ועל כן כל האיש ירא חטא ורך הלבב, לא יוריד המסכה מפניו, ולא ירא מאף אדם". הראשיבה חבש את מסכתו לפניו וירד מהבימה.
    שקט השתרר בהיכל. מאות הפרצופים עטויי התכלת הנהנו. בחור אחד סורר הרים את המסיכה לאפיו והידק אותה בתנועה רבת משמעות.
    זמן חורף. היר ווי קם.
    #
    המעוירר קם מלא נדיבות היום. הוא העיר כל חדר בניחותא, מחלק מסיכה תכולה לכל מתמיד או ציקאבער, ללא הבדלי מעמדות.
    אני, כהרגלי בענייני גלגולי נשמות ושהייתן בשמיים טרם תרדנה לארץ הפלאות, המשכתי בגלגול נשמתי.
    "צצצ" צרצור נשמע ליידי. "יוסלה", פתחתי עין אחת. חס על השנייה שלא תתרגל לאור.
    "יוסלה, מחלקים מסיכות. קום כבר" קמתי. התיישבתי. מילה אחת יצאה מפי, "למה?"
    "הראשיבה החליט שאם הולכים כל היום עם סיכות, הוא מממן אותם".
    ניגבתי את ידי בנמרצות לא תואמת שעה, אברומי יודע מה הוא מדבר.
    #
    עשר בלילה, עמדת הטלפונים תפוסה.
    זלמן מדבר שעות עם אמא שלו, מספר לה את כל קורות האתמול והמחר.
    "אז את שומעת? לא נעים לי שיוסלה מחכה פה מאחוריי".
    אני ממסז' לא את הגב ולו לא נעים!
    "יוסלה, זה גבוה כזה. אח של קרויזר מהכולל של אבא".
    שיסיים כבר. נו.
    "קיצר, המסכה נורא מעצבנת, ו--- לא יודע. כואב לי הראש מזה. אבל הראשיבה אמר. אז מה אני יעשה? מה, אני יוריד?"
    עמדת הטלפון השלישית התפנתה. הענקתי טפיחה עזה לגבו של זלמן, הלה התכווץ על מקומו וחזר לגודלו המקורי.
    0527662266- תפוס. תפוס. פנוי. "הלו?"
    "אמא?" מבט לצדדי ואחורי, אני לבד. אחת אפס.
    "יוסלה! מה שלומך? לא שומעים ממך!" קולות של בישול עלו מהטלפון, יש בי משהו מתגעגע.
    "בסדר".
    אמא נאנחה, "מה חוץ מבסדר?"
    תורי להאנח, "נחנקים".
    קולה של חדווה נשמע מבעד לשפופרת, "יוסלה! תפרט קצת! למה אתה כ-זה בן?"
    "חדווה, אני מדבר עם אמא, לצורך העניין".
    אמא מתערבת, "למה אתם נחנקים? מה יש?" מישהו התחיל למסז' לי את הגב, אני מתחיל להקפיץ את הרגל.
    "פשוט. אנחנו כל היום עם מסיכה. מי שמוריד את המסיכה שה' ישמור איזה לינץ' מבטים עושים לו כל השיעור. וסיוט סיוט סיוט. אי אפשר ללמוד ככה בכלל, אבל שורדים".
    עכשיו זמזום שורט לי את האוזן, אני מסתובב לאחורה, מפספס את תגובת ההזדהות של אמא וחדווה.
    "טוב, אמא. חייב לסיים. לילה טוב!"
    #
    "סרולוגית יעזור?"
    המזכיר העיף מבט על המסיכה שעל סנטרי. "לא יעזור קרויזר. כלום לא יעזור".
    "אבל היה לנו כבר קורונה! עשינו כל הישיבה בדיקות! ואני יצאתי חיובי! וגם קרויזר וגם רכניץ וכהן!" אברומי דפק על השולחן נחרץ.
    המזכיר הרים את הדף שהתעופף על הרצפה ואמר, "רבייתי. זה ההחלטה של הראשיבה והצוות. קבלו זאת בהבנה. זיי גיזונט".
    אברומי ניסה להוציא עוד מילה, אבל המשגיח שנכנס לפתע הניס את כולנו באחת מחדר המזכירות. אברומי העיף את מסכתו לתקרה, וזו נתלתה על המנורה המתנדנדת.
    "לדיראון עולם, תשאר המסכה הזו. כאות הנצחה לקידוש השם הנורא והאדיר בלימוד תוך הרג וחנק". הכריז מוטי נרגש. עמדנו כפופים סביבו. אברומי התחיל להתחזן,
    "קל מול----א. רחמייייים". קרצתי למוטי, ושנינו התחלנו בריצה שפופה מתחת לעיניו העצומות של אברומי, מתירים למסיכה לנוד בשובבות מתחת לאפינו.
    #
    היום כבר התחילו לריב מי חזן בשחרית. אין חיוב לאף אחד. וכולם רוצים שעת נשימה קלה ואמיתית של אוויר חופשי וצלול בלי מסיכה.
    אני ניצחתי.
    "..ועל כל ישראל ואמרו אמן". אמן חנוק נשמע מאחוריי. החנוקים מאחוריי החלו למלמל עלינו לשבח. הסתובבתי לאחורי, והרמתי את הסידור מהעמוד.
    המשגיח נעץ בי מבט מוזר. הרמתי את גבותיי לשאלה. הוא סימן על לי על האף, ריחרחתי.
    "הכל בסדר, אני מריח", אותתי למשגיח בתנועות ידיים. המשגיח הזעיף פנים, והתרחק צעד אחד ממני. התקרבתי אליו, אולי הבעיה היא באיפה שאני עומד?
    "משיכה, קרויז'ר, אתה שריך לשים משיכה" מלמל מישהו שורקני לתוך אוזני.
    אה, מסיכה. בטח בטח. לקחתי לגימה גדולה של אוויר.
    #
    מוצאי שבת על הגג. רובי עם גיטרה ושירים של קמפה. ריח חזק של קפה שחור באוויר. מסיכות שחורות באווירה.
    על הגג אנחנו מתירים לעצמינו. לשם הצולניקים לא עולים, ולנו רווחה נשימתית. "חוץ מזה שאנחנו באוויר הפתוח" טרח אי מי להזכיר, וכולם גיחכו.
    לשלום הבריק רעיון, כולנו הוצרכנו לשתוק כי 'הקול שלו נחרך בגלל המסיכה, שלא רואים את תנועות הפה, אז הוא צריך לצרוח'. סוף ציטוט.
    "קיצר א- מייעשה, אמרנו, הראשיבה הרי אמר. לא יפה לבוא בלי מסיכות. זה כאילו מרד. זה יהיה ממש פסאטנישט. אז החלטנו" הוא לגם אוויר והמשיך, "שמחר, כולם הולכים עם מסיכות שחורות. לאות מחאה". מחיאות כפיים הדהדו בגג.
    "צריך לקנות מסכות!" נזעק זלמן בחוסר אונים. שלום חייך מאוזן לאוזן, מוציא משקית שחורה מסיכות שחורות משחור. זלמן שמט את כתפיו ברווחה.
    "שניה, חבר'ה" מצאתי את עצמי מחזיק חבילת מסיכות. "צריך להביא את המסכות למעויירר, אחרת מה עשינו פה?" כולם סביבי הנהנו.
    #
    עיניים מצומצמות מחיוך נראו מבעד למסכות השחורות. קול תפילה אדיר נשמע מההיכל. נעמדתי עם מוטי מאחורי השולחן של הראשיבה. מחכים לאקשן.
    התפילה הסתיימה תוך להט שחור דקדושה.
    כבר החלו להשמע טענות שהמסכות השחורות מאווררות יותר, כשהראישבה דפק על הבימה.
    שקט הושלך בהיכל.
    הראשיבה הסיר את המסכה באיטיות והחל לומר בקול מדוד, "אנחנו רואים את הנאקה והזעקה שלכם. אנחנו רואים את הלימוד תורה שלכם במסירות נפש ממש. מכל מקום מגיעים אלינו דרישות שלום על קידוש ה' שהישיבה שלנו עושה בעולם. אבל, מאחר ומדובר בבריאות הנפש של הבחורים היקרים שלנו. החלטנו, המשגיח המנהל ואני, לאשר את חבישת המסיכות השחורות".
    בום.
    אף אחד לא הפר את הדממה. מאות הפרצופים עטויי השחורים הנהנו. בחור אחד סורר הרים את המסיכה לאפיו והידק אותה בתנועה רבת משמעות.
    #
    אתמול, שדיברתי עם אמא. הסברתי לה את כל ההסברים למה כבר לא חנוק לנו, ולמה על פי כל הבדיקות המדעיות מסיכות שחורות פחות חונקות ויותר מגינות.
    (וכך שמעתי מבעל המעשה,)
    סדר א.

הַגְּמָרָא נֶאֱבֶקֶת בִּי,
    הִיא מַחֲלִיקָה לִי מֵהַיָּד כְּמוֹ גּוּף שֶׁל דָּג מְפַרְפֵּר מֵהַמַּיִם,
    זְנַב הַסּוּגְיָה חוֹמֵק מִבֵּין אֶצְבְּעוֹתַי,
    חוֹבֵט לִי בַּפָּנִים,
    הַסְּנַפִּירִים חוֹתְכִים לִי אֶת הַיָּדַיִם,
    שׂוֹרְטִים בִּי אֶת הַלֵּב.

אֲבָל הַסּוּגְיָה צוֹלֶלֶת מִמֶּנִּי אֶל מַעֲמַקִּי יָם הַתַּלְמוּד
    וְאֵינִי מַעֲלֶה בְּרִשְׁתִּי דָּבָר,
    וְאֵין בְּחַכָּתִי מֵאוּם.
    נוֹתַרְתִּי, עִם יָדַיִם פְּצוּעוֹת וְאוֹקְיָינוֹס גַּעְגּוּעִים,
    לַתּוֹרָה, שֶׁהִיא אַיֶּילֶת אֲהָבִים וְיַעֲלַת חֵן
    וְכָל כִּיסּוּפַיי וּמַחְשְׁבוֹתַיי בָּהּ כָּל הַיָּמִים.

בין הסדרים.

לְכָל הַטִּפְּשִׁים, שֶׁחִיכּוּ אִיתִּי בַּתַּחֲנָה
    וְהִשְׁמִיעוּ קוֹלוֹת שֶׁל לְוָויָה.
    לְכָל הַלְּחוּצִים שֶׁצָּוְוחוּ, נָהַג! נָהַג!
    לְכָל הַקּוֹדְרִים, שֶׁהִזְעִיפוּ לִי פָּנִים.

עֲלֵיכֶם שָׁלוֹם!

סדר שלישי.

לַמְרוֹת שֶׁהִתְאַבְרַכְתְי,
    וּשְׂרִידֵי רַוָוקוּתִי שֶׁנּוֹתְרוּ
    נָשְׁרוּ זֶה מִכְּבָר,
    וּכְבָר אֵינִי יוֹצֵא הַחוּצָה בַּחֻולְצָה חוּץ לַמִּכְנָסַיִים,
    (וּכְבָר אֵין קוֹרְאִים בִּשְׁמִי, אֶלָּא "הָרַב גֻּופְזַר")
    עֲדַיִין, מִידֵּי פַּעַם,
    עַל הַגָּדֵר שֶׁמּוּל לְהָרִים,
    אֲנִי יוֹשֵׁב וּמְנַדְנֵד רַגְלַיִים.
    וַעֲדַיִין, מִידֵּי פַּעַם,
    אֲנִי יוֹצֵא וְהוֹלֵךְ בָּרְחוֹב עִם אוֹזְנִיּוֹת,
    וְשָׁר בְּקוֹל,
    אֶת כָּל הַמִּילִּים.

אי סדר.

נוֹלַדְתִּי פֶּרֶא,
    כְּמוֹ יַעַר
    כְּמוֹ יָם.

חָלְפוּ שָׁנִים,
    וּמֵהַיַּעַר כָּרְתוּ עֵצִים לְדַפֵּי הֲמוֹן סְפָרִים.
    אֶת הַיָּם דָּחַק שׁוֹבֵר הַגַּלִּים.

וַאֲנִי מַמְשִׁיךְ בֵּין אוֹתִיּוֹת,
    לְבַקֵּשׁ אֶת הַשָּׁמַיִם.
    2:45.

'בוקר טוב עולם', צחק מסי בהודעה. אימוג'י מלגלג. זהר הניח את הפלאפון בצד, נותן למזגן לפרוע את שערו המקורזל.

פחיות אקסל ובירה התגלגלו לצד המיטה, וכרזות תלושות מעיתונים נתלו בעקימות עם דבק חשמל סגול מעל לקירות האפורים. מראות לעיני כל את דעותיו על המדינה ועל קברניטיה. עוד יום שחור צהוב שיעבור כמו שעברו קודמיו, חיוך ציני נתלה על פניו המנופחות משינה של זהר. שחור צהוב, שילוב חביב.

זהר נטל את הפלאפון לידיו, והחל לעבור על ההודעות שנשלחו במהלך שינתו הארוכה.
    מסי 20 הודעות.
    'לא יישן הבחור', גיחך זהר בקול, ושלח לו אימוג'י נוחר עם כיתוב, 'לך לישון, כלב. אני לא אסחוב אותך כשתקרוס, גם אם זה יהיה בכיכר המדינה'.
    אמא 2 הודעות קוליות. הוא נאנח ושם את הפלאפון לידו על ספיקר;

' זהרוש כפרה עלייך, מה קורה? כבר תשע ואתה לא זמין. תראה לי אות חיים שאתה נושם'.

'זהר. נשמה, תגיב לאמא שלך ההיסטרית. עשר כבר! בחייך!'

זהר הקליט, 'אמאלה, קמתי עכשיו, הכל סבבה. אני מריח, טועם בלי שיעול ונושם חלק'. הוא נאנח בדרמטיות ושחרר את ההקלטה לאימו הלחוצה. זהר קם ממקומו, ופתח את דלת המזווה. הארונות היו ריקים, וחוץ משימורי טונה ופריכיות אורז לא נראה עוד דבר מזון ראוי לאכילה. חיוג מקוצר לאימא הניב את התוצאה הרצויה. בעוד שעה ידפוק השליח המסור ויביא תחת חיקו קוסקוס מרוקאי אמיתי ועופות צלויים בתנור.

תיבת האימייל הישנה הוכיחה לו כי גם היום לא הגיעה אף הצעת עבודה חדשה.'סיכמנו על שחור צהוב', מלמל זהר באכזבה.
    בסתמיות הפעיל את הפלייליסט המוכר ביוטיוב, ומייד מילים לועזיות קיפצו בחלל המבולגן, וזהר החל בסדרת תרגילי כושר לשעת בוקר. תוך כדי ביצוע קפיצות צי'טה חוצות סלונים הוא שם לב לשטף הדם שעל ידו השמאלית.

הוא נעצר באחת, מתבונן בפצע בהבעת סלידה.
    פתאום הוא נזכר במכות אתמול, עם השוטר הג'ינג'י. חיוך מלא אושר חצה את פניו. זה היה לילה מנצח. זה היה לילה שלא ישכח לדורות. זהר שקע במחשבות על ליל אמש, השתרע על הרצפה המלוכלכת, וחייך.

ביפ. הודעה חדשה.

מסי. 'אנחנו יוצאים היום בשבע, עוד שעתיים. תהיה מוכן'.

זהר. 'ישנת?'

מסי. אימוג'י צוחק. 'נראה לך? יא סטלן'.

זהר. 'טוב, אני מוכן מעכשיו.'

מסי. 'אתה דואג לדלק היום'

זהר. אימוג'י כועס.

צפירות ארוכות הרעימו ברחוב השמם. זהר שעט את המדרגות באחת, "רגע, רגע, בלי לחץ" הוא קרא תוך כדי ריצה. ריח של דלק שומני מילא את הרכב הקטן והדחוס ומוזיקת רוק פרועה נשמעה בדציבלים גבוהים. זהר נכנס לרכב, ממלמל סליחה חטופה לכמה חבילות סיגריות קרועות שפינו את מקומן לכבודו. "תשמעו קטע, אני באמצע הספורט בוקר שלי" קולו של זהר גבר מעל למוזיקה הפרועה. "פתאום אני קולט לי על היד כזה שטף דם ענק ומפחיד" זהר הרים את קצה חולצתו וחשף את החבורה. החבר'ה שישבו ברכב ציקצקו בלשונם, מלגלגים. "זהר נשמה, כואב לך?", ליטף עומר את ידו השרירית ברכרוכיות מעושה. זהר המשיך, מתעלם ממבטיהם הלועגים. "ואז נזכרתי, וואלה הג'ינג'י שחטף ג'ננה אתמול בהפגנה והחטיף לנו מכות, הוא עשה לי את זה". מבטיהם של החבורה הקטנה נמלא הערכה בין רגע. הקרבה למען המולדת, זה הסלוגן שחרטו על דגלם השחור בדם לבבם.

'ביבי תתפטר, לעם מגיע עוד יותר' קריאות קצובות מילאו את הרחוב העמוס. זהר עמד בצד. מזמזם לעצמו את המקצב. 'ביבי תתפטר, לעם מגיע עוד יותר'. מסי עמד לידו, מחזיק בין ידיו דגל שחור. 'ביבי תתפטר, לעם מגיע עוד יותר'. עומר צווח מלוא גרונו, אישוניו בערו בדלק לא טבעי.

"סליחה, אפשר לעבור?" חבדניק צעיר, מגבעת לראשו, ושופר מסתלסל בין ידיו. זהר הביט בצעיר ושאל, "מה אתה עושה פה? לא מתאים לכם, פרזיטים". החבדניק חייך בעליזות, "ומה אתה עושה פה?".
    "חה! אני מפגין נגד ביבי, נגד העריצות, נגד הדיקטטורה."

"פשש, נשמע מרשים. אתה חושב שזה מה שימגר את הרוע מהעולם? שתעמוד פה ותצעק 'ביבי תתפטר'?" החבדניק הידק את המסיכה לאפיו, ושילב את ידיו המלאות.

"בטח, זה לא רק אני. זה אני והוא והוא והוא. זה עם שלם שעומד וצועק. אי אפשר להתעלם מזה". זהר משך בכתפיו, נכון לסיים את השיחה. אך החבדניק לא הרפה.

"תשמע, אתה איש נחמד." הוא התקרב צעד אחד לכיוונו של זהר. "תשמע, אני יש לי גם כל מיני דעות, אולי תחשוב שהם פופוליסטיות. אבל הן דעותיי. אחת הדעות שלי אומרת שאני רוצה שכל החבר'ה שעומדים וצורחים פה, יבואו לשמוע היום את השופר הזה". הוא נפנף בשופר המסולסל. זוהר חייך בציניות, "ואתה חושב שאני יעזור לך?". ספק שאל ספק קבע. החבדניק הנהן בראשו, "אני עוזר לך כשאני באתי להיות חלק מהמפגינים, וכך נהיה קהל גדול יותר. ואתה, אתה תעזור לי לממש את הרצונות שלי. איך זה?".
    "אתה גם בחור נחמד, יאללה בוא".

תקיעה. תקיעת שופר חלושה נשמעה ממרכז הרחוב, הקריאות התגברו, לא שמות לב לזוג אנשים חסרי אונים. "חברים! בואו נעשה דקת דומיה, ונשמע את השופר הזה" קולו של זהר החל לגלות סימני צרידות. שברים. לאט לאט עברה השמועה בין האנשים, וחלקם התקרבו לבדוק את השופר מקרוב. תרועה. שקט. השלטים הורדו. ורק קולות פרסות סוסי המשטרה נשמע מידי פעם. תקיעה. שברים תרועה.

זהר עמד זקוף לצידו של החבדניק המזיע. מגן עליו בגופו מפני המפגינים הרוצים לראותו מקרוב. השלטים כולם הורדו, ולרגע יכלו ביבי ויאיר לצאת לנשום אוויר צלול.

(הקטע האחרון אמיתי לחלוטין)
    בס"ד

אחרי מעריב של מוצאי שבת, ב "היכל יוסף שלום" הסמוך לביתי, ניגש אלי אברך, חצי מוכר. מרושל כמו כולם, סתמי עם משקפיים, זקן צמוד ופנים ליטאיות סבר.

"אגוט וואך ר' מיכואל. אני רוזנקוורץ מהרחוב פה למטה, שמעתי שיש לכם בחור בבית".

"בחור?" תמהתי. מנסה להבין אם הוא פנה למיכואל הנכון.

"הבן שלכם לא עולה שנה הבאה לגן חיידר?"

"אהה... אתה מתכוון ליוסי שלי? כן כן. הבחור שלי משחק עכשיו בקליקס." הצהלתי לו פנים.

"אז תשמע!" חתך רוזקוורץ את הבדיחותא. "בטח יקפצו עליכם מכל החיידרים. כל השמות הנוצצים אולי אפילו חידרים מרמה ד' או ו'. תדע לך, אין כמו החיידר הוותיק "קהילת הרמה". אני לא רשם, אבל מנסיון אישי אין כמוהם".

מבטו הממושקף התיישר לכיווני, "בכלל אני לא רוצה לדבר על אחרים. אבל כשיש מקומות תת רמה בלי להזכיר שמות, ויש חיידר על רמה. אז אין התלבטות. ניסיון בחינוך, התמסרות ושלא נדבר על המבצועים".
    בשלב זה, עבר לתנוחת המתקת הסודות. "גם מבחינת אוכלוסיה מתעקשים על הצביון. נכון שאצל אחרים על כל ספרדי יש שלושה אשכנזים ואצלנו רק שניים, אבל. כולם השפיצים של עולם הישיבות. בלי פשרות".

הייתי מפותע למדי, לא היית מוכן לכבוד הזה. במיוחד התרשמתי מהסינון הקפדני בנוגע לעדות המזרח.
    "נראה, נראה." מלמלתי. "שבוע טוב".

בקושי עיכלתי את הסיטואציה החדשה, וכבר חיכה בשולי סדר ב' רשם אמיתי, פרצוף מוכר. כובע עגול, זקן תיש, צרור מפתחות, בלוטוס ועודף דמגוגיה. "שמע נא ר' ייד", ידיו נכרכות אל שכמותיי. "על 'תפארת ילדים' בירושלים בטח שמעת. החיידר ביידיש שעשה מהפכה בעולם החינוך. אז עכשיו הבשורה באה אלינו. המפקח הנודע הרב זלזניק, נעתר להקים סניף ממש כאן ברמה ו'. עם הברען עם הפריילאך".

קולו מתחמם, "אצלנו כל הטייערע קינדרלעך יצאו הייליכער יידן . הסינון קפדני, ואתה מתאים לנו כמו גאלע ליאפצ'וק".

"רמה ו' זה לא ממש כאן זה ממש שם." עניתי. מתעלם לחלוטין שאנחנו לא מדברים אפילו מילה ביידיש.

"נכון" לא התבלבל הרשם. "אבל יש לנו הסעה עם נהגים היימיש שבהיימיש. רגע בטח שמעת על ההפקות במסיבות חומש. אל תשכח שהמרא דאתרא שולח את הבנים שלו אלינו".
    "ובכלל" קרץ אלי. "אל תשכח שכבר יש לנו הבטחה למבנה מרווח וממוזג דווקא ברמה ה' אצלכם".

לפתע התחוור לי גודל מעמדי החדש. זחיחות השתלטה עלי. "תראה רב... רב.. תזכיר לי את השם".

"נוכרמן, שעפסיל נוכרמן" הפליט תוך חיטוט בספר הטלפונים. להראות לי מי בדיוק השמות הנוצצים לשיעור א' של גן חיידר.

"תראה ר' שעפסיל נוכרמן.. נראה לי שההשקפה שלנו לא מתאימה בדיוק. והראיה שאתם קיבלתם מבנה, כי הנציג שלכם יושב בדיוק איפה שהנציג שלנו צריך לשבת" חבטתי בו תיסכול ישן. "כל טוב"

בימים הקרובים, קיבלתי ד"שים מכל החדרים בסביבה. פנו אלי דרך החברותא מ'תנא דבי חזקיה'. התקשרו מחסום מ'כאילו ילדו'. אפילו מרמה ב' שלחו מייל עם הצעה לשמש מיישיב בסדר ב' בכיתה ז', תמורת שליחת הילד לחיידר ההולך ומזדקן 'בני בנים'.

העניין החמיא לי והתאים לאישיותי הבכירה.
    קניתי פראק. הסברתי לאשתי שתמיד ידעתי שיבוא היום. ליתר ביטחון הסתובבתי תמיד עם שקיות של ספרי 'קרינא דאיגרתא' ובתוכם 'שיעורי ר' שמואל –מכות'.

בתוך כל התהילה. התקשיתי להבין מדוע דווקא השכן והחבר מהכולל. מוטק'ה שטרן, לא פנה אלי. כידוע ליודעי חן, מוטק'ה משמש כאחראי הרישום בחיידר החדש והמצליח 'שמחת הלימוד'. ודווקא ממנו, דממה.
    הוטרדתי קלות. אבל לא נתתי למוטק'ה חשוב ככל שיהיה, להרוס את תהילתי.

בוקר סתמי אחד, בתור לחיסון שפעת עבור יוסי חתן השמחה, פגשתי את אביאל עטיה חבר ילדות. מזכיר של תלמוד תורה ספרדי נחשב, ונציג התנועה בעירייה. "אהה מיקי אשכנזי מה ענינים?" פנה בסחבקיות עממית ונטולת גינונים.

"שהההה..., לחשתי בבהלה, תוך כדי פזילה לצדדים.

"מה נהיה? ומה זה הפראק הזה?" התקשה עטיה לזרום עם מעמדי החדש.

"אל תשאל" הסברתי. "אני מחוזר אצל כל החדרים הנחשבים. אני מבין אותך שאתה לא מבין. זה לא שאתה לא בסדר אתה מושלם. אבל הצביון חשוב, לכן פנו אלי ולא אליך. דור העתיד על כף המאזניים".

"פחחחחח...." גיחך עטייה. "ידידי אתה חי בקליפ. שום חיידר אשכנזי לא רוצה אותך. ברור לי שיש להם טעות. ברגע שהם ידעו שאתה מיקי אשכנזי מנתיבות, שלומד בכולל רבנות אצל הרב טוויטו, מהר מאד אתה תהיה ברשימת הדחיה".
    "בכל אופן אם תתקע", חייך חיוך מלא חום. "תפנה אלי. אני אסדר אותך ב'מסורת אבות' אל תתבייש בצביון שלנו".

התפנצ'רתי קלות. אבל שמרתי על ארשת כבוד הנהנתי בראשי, ופיזמתי ניגון חסידי שורשי.

תוך כמה ימים התגשמה הנבואה. כל הרשמים קיבלו עידכון. שמי הועבר אותי מרשימת בני אשכנז. לדרג ב'.
    החדרים הנחשבים נעלמו בעשן הבטחותיהם. במקומם עלו ובאו הרב נזרי מ'בני אברכים מצוינים', בהכוונת הגאב"ד. הרב קדוש 'מחניכי הישיבות המפוארים', בנשיאות מרן ראש הישיבה. והרב בן שושן מ'החדר הספרדי המרכזי'.

הסתגרתי בבית ליומיים.
    בחלוף יומיים התעשתתי, רצתי למוטק'ה השכן והחבר, הרשם של 'שמחת הלימוד', זה שלא רצה אותי בשום שלב.

"מה קורה כאן?" התפלאתי. "תרחמו ר' מרדכי, תקבל אותי אצלכם".

"תראה אשכנזי..." הבהיר בחדות. "אני לא יכול לקבל אותך... המכסה התמלאה. זה לא שאתה לא בסדר אתה מושלם. אבל הצביון חשוב. דור העתיד על כף המאזניים".

"אני אגלה לך סוד". הטעים למול פרצופי המאפיר. "כולם פנו אליך מתוך בלבול. יש שני אשכנזים. חשבו שאתה אשכנזי האשכנזי, הוא אברך יקר שגר ברמה ג'. חצי יום עובד, אבל חושובער. בינתיים התבזבזו עליך, אשכנזי הספרדי".

"למה שהם יחשבו ככה?" לחשתי.

"כי אני אמרתי להם". גיחך מוטק'ה. "רציתי שיתעסקו אתך, בינתיים סגרתי עם אשכנזי השני. עכשיו הם פיספסו. גדול הא?"

"אני יצאתי פיסטוק", כמעט יבבתי.

"יודע מה ר' מיכאל. זרזיף רחמים חדר לליבו הליטאי. "אני אעשה לך הנחה. במקום שלושה, נקבל את יוסף חיים שלך, אם תביא אתך שני אשכנזים.
    בס"ד
    יש לי את הסיפור בראש, אבל עדיין
    לא כתוב. מקווה שייכתב בימים
    הקרובים. אשמח לתגובותיכם.

פרק א'

"תגידי מה בעלך עושה אחרי הכולל, כאילו איך אתם סוגרים את החודש".

שאלה גיטי את פייגי חברתה בפרץ נדיר של 'יאכנעאות'.

פייגי נבהלה קלות, מה קרה לגיטי?!. נכון שבסמינר היינו

החברות 'הכי הכי', הרגשנו קרובות אחת לשנייה בלב ובנפש.

השחנו את עמקי הרגשות והקרביים זו לזו.

דיברנו על הכל כולל ה-כ-ל, על הורים ואחים,

מורות וכמובן כל שאר החברות.

אבל מאז ששתינו התחתנו והקמנו בתים, הקשר העמוק,

הדיבור הקרוב והחשוף לאט לאט התמעט ונמוג.

כמובן בהתחלה, ההפסקה והריחוק היו טבעיים.

היות ושתינו התחלנו במערכת יחסים זוגית,

שמטבעה מילאה אחר הרבה מהצרכים הנפשיים.

שהיה נדמה שרק החברות עם גיטי תספק לי.

כבר לא הוצרכתי כל כך לפטפוטי השעות ארוכות

בטלפון, ושיחות נפש עד לשעות הקטנות של הלילה.

אבל עם התמסדות חיי הנישואים

התחלתי לחוש בחסרונה של גיטי בחיי.

למרות שמערכת היחסים עם בעלי רק פורחת ועולה,

ומשתפרת כל יום לעומת קודמתה.

עדיין אני זקוקה לשיחת בנות קלילה, בלי לחשוש

מפאשלות, ולהיזכר בכל פליטת פה במדריכת כלות.

שלמרות היותה מצוינת, היא הפריזה לטעמי עם

כללים ואזהרות. כאילו שבעלי הוא לא ייצור חי

ודינמי בדיוק כמוני. מה היא חשבה שהוא מתאדה

מכל צעקה קטנטנה.

שיחות הטלפון אט אט חזרו, במשך הזמן

הם אף התארכו, וגלשו מעבר לשאלות נימוסים

או עניינים טכניים.

הרגשתי מאושרת, סוף סוף גיטי חזרה

קצת לתוך חיי.

טיילנו בלילות שבת אחרי הדלקת נרות,

יצאנו יחד למסע קניות.

גיליתי בחדווה שאין כל סתירה בין

חברות קרובה לגיטי לחיי נישואים

מוצלחים ויפים.

עם שניהם יש לי סודות. ישנם המשותפים

רק ביני לבעלי, ויש את הגלויים רק לי ולגיטי.

ואין מלכות נוגעת בחברתה.

לכן אתמול אחרי שביליתי סופ"ש

מלא וגדוש חוויות שונות בבית חמותי

שאותן רציתי לחלוק ולנתח בנחת

ביקשתי מגיטי שתצא איתי לפארק

הנמצא בקרבת מקום למקום מגורינו

חשבתי שאוכל לפרוק קצת ממעמסות

החיים וגיטי תהיה לי לאוזן קשבת.

אז חשבתי. הנה גיטי פותחת בפניי את הנושאים

הכאובים ושואלת על ענייני פרנסה,

אני מכירה את גיטי היא לא באמת רכלנית

שמעוניינת לדעת את המצב בחשבון הבנק שלי.

זוהי דרכה לרמז לי שהיא רוצה לשטוח

בפניי את מצוקתה.

פייגי ננערה מהמחשבות. מחייכת

לגיטי את חיוכה השמור לחברות טובות ומבינות.

המשך יבוא בעז"ה
    "יהודית?" אני שולחת קריאה לאוויר. בתקווה שהקריאה תגיע ליעדה במהירות.

מסתכלת על הנמען שלי, ילדונת בכיתה ו', עם צמה מרושלת ושרוך אחד פתוח.

אלישבע לא אוהבת שהבנות נראות ככה, "יש להם בית" היא אומרת בתקיפות, "אין שום סיבה שהן יראו פחות" אבל אלישבע לרוב ספונה במשרד, ולכל מדריכה יש עוד עשר בנות מתוקות. ככה שגם אם הן נראות ככה זה בהחלט מובן ולא נורא לטעמי.

יהודית מסתובבת אלי, הידיים שלה קמוצות.

"בואי." אני מחייכת אליה. "לאן?" היא שואלת. מתוקה. מתחילה את גיל ההתבגרות, והכתף שלה שזעה בהתרסה חמודה לה כ"כ. "לגן היהלומים" אני מחייכת אליה שוב. רוצה לחבק את העיניים שלה שנפקחות במהירות, מהססות, בלתי מאמינות. כן, היום התור שלך ילדונת. מגיע לך.

גן היהלומים מקדם את פנינו עם רוח חמה. יהודית מחזיקה ביד שלה אייס-קפה ונראה שהיא ממש אבל ממש לא רוצה לגמור אותו. אני גומרת את האייס פסיפלורה דייט שלי ומתיישבת יחד איתה בספסל שלי.

בגינה הזאת יש בסך הכל נדנדה שבורה ספסל ועץ. מה שמסביר את השקט שיש בה עכשיו, בשעה שכל האימהות אוהבות לקחת את הילדים שלהן לגינה ולהביא להם עוד ביס מהלחם שהכינו בבית.

אני קוראת לגינה הזאת גן היהלומים. אני מגלה בו יהלומים. באמת. ובפנימייה קוראים לו הגן של אסתי. וזה הכינוי הכי מתוק לגן הזה. גם בשבילי, גם בשביל הבנות.

"מה קורה יהודיתי? לאה סיפרה לי שאת מאד עצובה בימים האחרונים" לאה היא המדריכה של יהודית ומעבירת האינפורמציה הבלתי נדלית שלי.

"רציתי ללכת לשבת לבית" היא אומרת לי, זורקת אלי מילים, וטון ומנגינה.

"ולמה לא?" אני שואלת. זורקת לה בחזרה, מילים וטון ומנגינה. רוצה כ"כ שהיא תיסע, ותרגיש בית ושיהיה לה טוב.

"בשבת דינה מביאה את הילדים שלה, ואבא אמר שאי אפשר שנבוא גם הילדים שלו וגם הילדים שלה ביחד, אבל עכשיו זה שבת חופשה! אני לא אשמה שגם לילדים שלה עכשיו שבת חופשה!" יש לה דמעות קטנות. אבל היא בולעת אותן מהר. בפנימייה לא מרבים לבכות. לומדים להתגבר ולהתבגר. והילדים שלו ושלה מתערבבים לה במח.

אני מניחה עליה יד. שותקת איתה את המילים והאכזבה.

חבל, בדיוק השבת אנחנו נוסעים אל ההורים של דניאל. כ"כ הייתי רוצה שהיא תבוא אלי ותטעם טעם של בית. יודעת שגם אם הייתי בבית דניאל לא היה מאפשר. החלטנו שיש הפרדה בין הבית לפנימייה. וזה הכרחי. חוץ מהפעמים היוצאות דופן, ויש הרבה כאלו, ועליהם הוא שותק. אישי היקר.

שאני נזכרת בו ורואה את השעה אני יודעת שעלי להזדרז.

ממתיקה סוד קטן עם יהודית, כן, אני אנסה לדבר עם המנהלת אולי היא תאשר לה לנסוע לשבת בעוד שבוע או שבועיים. ולשבת אני יכין לה שתי חלות קטנות חמודות, שתרגיש טעם של בית. "ואל תספרי שאני הבאתי לך. טוב?" היא מהנהנת לי בראשה בעיניים נוצצות. ואני מלווה אותה חזרה לפנימייה. מלטפת לה את ראשה ולוחשת לה באוזן שהיא הילדה הכי נפלאה שהכרתי. היא באמת הכי נפלאה שהכרתי, וכולן הכי נפלאות.

היא מאמינה לי, ואני שמחה. מזכירה לה את הסוד הקטן שלנו וממהרת אל הבית שלי, שנמצא מרחק של 4 דקות מכאן, מתנת הפנימייה לצוות העובדים.

הולכת להכין ארוחת ערב ושתי חלות קטנטנות.

מגיעה לבית, מדליקה אורות, פותחת חלונות ומאווררת. זה הכיף שלי. מסתכלת על השעון הגדול. יש לי חצי שעה עד שדניאל יחזור. אנחנו לא נפגשים הרבה. בצהריים הוא חוזר לחצי שעה של ארוחה וחצי שעה של מנוחה ורץ להספיק את הכולל של אחרי צהרים. גם אני יוצאת לפנימייה וחוזרת חצי שעה לפני שהוא מגיע.

מטגנת הרבה בצל עם פטריות, מוסיפה 3 ביצים וקוטז' ומערבבת, מניחה את המכסה, שוטפת ירקות, חותכת, מוסיפה צ'יפס בטטה ומספיקה לערבב, להפוך את החביתה ולקרוץ ממנה לבבות.

מעבירה את הלבבות לצלחת אדומה ואת המסגרת שלהם לאחת כזו רק פרחונית. ושאני לוחצת על המים החמים לקפה הוא נכנס. "ש-לום!" הוא אומר בקול גבוה עם ש שנשמעת כמו ס'. אני מחייכת ומוזגת לו מים קרים. "מה נשמע?" הוא שואל. הטקסט הקבוע. "מעולה, ב"ה!" "איזה ריח טוב יש!" הוא מחייך. אלי, אל השקט. אנחנו מתיישבים. דניאל בוחר בחביתת לב. אני בוחרת במסגרת, נטולת הלבבות.

הוא מספר לי על החברותא שלו, ועל אחיו שלקח הלוואה ואני מספרת לו על הפנימייה, ועל יהודיתי. הוא מחייך שאני מספרת לו על החלות הקטנות ואני יודעת שהוא מעריך. וזה כ"כ הרבה בשבילי.

נזכרת איך התחלתי שם בפנימייה בכלל.

עשיתי מילוי מקום באחת הכיתות, ויום אחד ראיתי את שיראל, ניסיתי לדבר איתה ורק פרצוף נזעם ענה לי, חייכתי אליה ושאלתי אותה אם אפשר לשים אותה בסלט שלי. זה עבד. הפרצוף שלה הראה לי את זה.

בסוף היא לא רצתה להיות הלימון שבסלט שלי ואני הבטחתי לעזור לה. לקחתי אותה לבחוץ, קניתי לה ארטיק, ושם בין שברי מילים הצלחתי לשמוע שהבעיה של שיראל היא כ"כ פיצפונת וכ"כ ענקית ומאיימת עליה. ילדה קטנה. בכל ערב, רגע אחרי כיבוי אורות שיראל קמה לחושך, בטוחה שיש לה אריה קטן בתוך החדר. היא יושבת שם ופחדיה כל ערב, כל יום.

קניתי לה מנורת לילה קטנה וישבתי לידה בלילות הראשונים. עד שאחרי כמה ימים היא באה אלי לספר לי ש"המורה אני כבר לא מפחדת. ובכלל פעם גם אמא שלי הייתה שמה לי מנורה שהייתי מפחדת אבל עכשיו לא ידעתי ממי לבקש" חיבקתי אותה, ובבית בכיתי. ולמחרת הלכתי למשרד וחיכיתי שאלישבע, האם בית, תבוא.

"כן אסתי?" מסתבר שהיא הכירה את השם שלי. ומבחינתי זו כבר היתה התחלה טובה.

ישבתי שם במשרד וצירפתי חלום. וילדות ועבר. כ"כ קיוויתי שהיא תסכים. היא הסתכלה בי, בתחילה באי אמון, ואחרי כן בתהייה ופקפוק, תוהה לכוונתי.

הישרתי לה מבט וסיפרתי לה את הסיפור של שיראל.

ילדה, שרק צריכה מישהו אחד, לספר לו, לבקש ולבכות, מישהו אחד בפנימייה שהיא תהיה לו הכי יקרה ואהובה.

מבוגר אחד, שיאמין.

ואני רציתי להיות.

כבר הייתי בעצם. הייתי ילדה שהאמינה.

ועכשיו רציתי להיות מבוגר. וידעתי שאני יכולה. ילדה קטנה שבתוכי התחננה להקשבה.

רציתי להעניק אותה לילדות שבפנימייה.

וככה התחלתי להיות המבוגר.

בכל צהרים, אחרי בוקר ארוך בכיתת הלימוד. אני מגיעה לפנימייה. נמצאת עם הבנות, עוקבת אחר מהלך העניינים, מדברת עם המדריכות, ובכל פעם מוציאה איתי ילדה אחת.

ומשתדלת שכל פעם היא תהיה בשבילי הכי.

ויש גם עוד ילדה אחת, אסתי שרמן, לשעבר. אבל אני לא דואגת. גם היא יום אחד תצא איתי לגינת היהלומים ותקבל אייס-קפה, 400 קלוריות.

**

גרתי בפתח תקווה, בבית קטן.

כשהייתי בת חמש עשרה עברנו לגור עם סבא וסבתא, אמא אני אח ואחות.

בעצם, הכל התחיל קודם. מהתיכון בפתח תקווה, מהבית החם שהיה לנו.

אבא עבד במטבח של הישיבה, ואש הייתה לו בעיניים.

"אין עבודה שלא מכבדת את בעליה, אסתי" הוא הכריז, צוחק. "ואני זוכה להיות כל היום במקום של תורה" האש יקדה שם, שרה לו בעיניים שיר של תורה.

אמא הייתה מורה, ואני למדתי בתיכון בפתח תקווה. שם למדו כולם. כל העדות, החוגים והמעמדות.

והחיים היו טובים, וצוחקים. והיה בהם בית ואהבה ופשטות. פשטות שאהבתי.

יום אחד חזרתי לבית עם הדס ויעל, ליהגנו בעליזות, מחכות לאוטובוס שיבוא ויאסוף אותנו לתוכו. ייתן לנו מחסה מהחום.

פתאום ראיתי אותו, בצד, פושט יד ונזקק, לבוש קרעים קרעים, וכמה שקלים ואגורות זרוקים סביבו. הוא הרים אלי עיניים וחייך. "אהה- אני חושבת ששכחתי משהו בביצ'פר" פלטתי בקול חנוק להדס ויעל הנדהמות וברחתי, בורחת מהחיוך, ומהעיניים שכ"כ אהבתי.

כי הקבצן שישב שם בתחנה, היה אבא שלי.

והאש שבעיניים כבר לא הייתה שם.

"אמא?" שאלתי אותה בערב, שמורי ואפי הקטנים כבר ישנו. "כן אסתילה?" אמא חייכה והמשיכה לסבן את הצלחות.

"יש לנו כסף? אנחנו עניים?" שאלתי בחשש.

"חס ושלום, מותק. אנחנו אמנם לא עשירים אבל עניים, בכלל לא, ב"ה"

"אז אמא" פלטתי בקול חנוק, לא יכולה להשאיר את המסע לעצמי. "למה ראיתי את-- אבא מקבץ נדבות בתחנה המרכזית?" בום. הצלחת התנפצה. אמא הסתובבה אלי במהירות. "את- את ראית אותו?" הנהנתי בראש, מפוחדת.

אמא הובילה אותי לספה, ושם פרצה בבכי לבהלתי.

"אסתי, אבא כבר יותר מחודשיים מקבץ נדבות בתחנה מרכזית" נדהמתי. אפילו לא הפנמתי את המשמעות.

"מה? אז למה אמרת לי שיש לנו כסף?" שאלתי, מנפצת הווה ועבר ועתיד.

ואז היא סיפרה לי. סיפרה לי על אבא והמחלה שלו, סיפרה לי על הזיות בימים ובלילות, על הדמות החדשה, שלא הייתה אבא שלי. סיפרה לי על הרופאים והתרופות, ועל איש נעורים, שנפשו כבתה. שוכחת שאני עדיין קטנה, ומבוהלת.

ואפילו שהייתי כבר בת 15, הרגשתי שחרב עלי עולמי, כי אבא ואמא היו לי הכל. ובלעדיהם לא היה לי כלום.

אחרי חצי שנה איומה עברנו לגור אצל סבא וסבתא בתל ציון. אמא הייתה חלשה מדי, והמבטים, והבוז, ואבא שכבר לא חזר לבית, היו גדולים ממנה.

הכרתי חברות חדשות, היינו כבר גדולות, וההכרות לא הייתה במה אבא/אמא שלך עובדים.

מה שהבטיח לי מקום וחברה.

גם מוריה בת השמונה ואפי בן ה3 וחצי השתלבו, ואמא חזרה לחייך.

ורק אבא נשאר מאחור, בפתח תקווה.

ובכל לילה ראיתי אותו, פושט יד ודמעה. ראיתי אותי. ואת הגב שהפניתי לו, שם, בתחנה המרכזית.

והוא היה אבא שלי, אבא שלי 15 שנה יקרות ואהובות כל כך.

ואני ברחתי.

החלומות המשיכו לרדוף אחרי. ראיתי שם את אבא את בית הילדות האהוב שלי. רציתי להיות שוב בת, ושהוא יהיה לי לאב.

ויום אחד, בלי לאמר מילה לאף אחד, לקחתי תיק קטן ורב-קו ונסעתי לפתח תקווה.

הוא ישב שם, באותו מקום כמו אז, ובגדיו קרעים-קרעים.

צעדתי מהוססת, מפוחדת. לא בטוחה באהבתו. לא בטוחה באהבתי אותו.

קראתי לו. הוא הרים עיניים, מזוגגות, מפוחדות.

"אבא זו אני, אסתי." "אסתי?" הוא ענה, בתמיהה. ורציתי כ"כ שהוא יכיר אותי, למרות הקרעים. אבא. לחשתי שוב ושוב. בושה בדמעותיי. "אסתי חזרת?" לא חזרתי. אני רוצה שאתה תחזור, רציתי לרקוע ברגלי. לבקש שוב אבא ואמא ובית בפתח תקווה.

לקחתי אותו בעדינות בידו, מובילה אותו אחרי. הלכנו לפלאפל של עובדיה. אבא ביקש חריף, וחמוץ ומלוח. ואני רק רציתי מתוק. הוצאתי שטר מהכיס. "חכי אסתי, אני משלם" הוא אמר. ושם למול פניו המופתעות של עובדיה, הוא ספר שקל לשקל, שאנשים בתחנה מרכזית זרקו לעברו בבוז. "אני קונה פלאפל לבת שלי" הוא אמר בקול רם, גאה. והמוכר הביט בי ברחמים.

"תודה רבה אבא!" חייכתי. נזכרת שמוריה נולדה ואבא לקח אותי, ילדה בת שבע נרגשת לקנות פלאפל, והוא היה נרגש, אבא גאה.

ישבתי שם מולו, בבגדים קיציים, בשמלה טורקיז בהירה, ותיק אלגנטי קטן. והוא ישב מולי בבגדי קבצן, ושקית של מטבעות מרשרשים.

והיינו אבא ובת. ועולם ומלואו.

"אסתי,

אתמול הלכתי למשה, זה הרופא, הוא כ"כ התפלא לראות אותי, אמר לי "אדון שרמן, סוף סוף אתה חוזר" ואני אמרתי לו שאני רוצה להיות בריא, כי יש לי ילדה שרוצה שאני יהיה אבא שלה.

והוא שמח. ראיתי שיש לו דמעות. ולא הבנתי, כי זה שמח שאני רוצה להיות בריא. כבר שנתיים הוא מנדנד לי שהוא רוצה שאקח את התרופות. לא יכול. אבל עכשיו אין לי ברירה. אפילו שיש לי כ"כ הרבה קולות במח והתרופות עושות שם שקט מפחיד. אני חייב, ככה הרופא אמר. כדי להיות אבא שלך.

בסוף הפגישה, אחרי שהרופא הסביר לי שוב מה זאת המחלה שלי, ואיזה תרופות אני צריך לקחת הוא נתן לי רעיון.

הוא אמר לי שאני אכתוב לך מכתבים. ויספר לך כמה אני אוהב אותך. שתדעי.

אני לא אביא לך את המכתבים, אולי רק ביום הולדת שלך. רגע, שכחתי לשאול אותך בת כמה את כבר. טוב, בפעם הבאה.

אז זה מה שהרופא אמר, וזה מה שאני אעשה.

ובפעם הבאה שתבואי אני גם אקנה לך פלאפל. ואלי גם ברד, אם יהיה מספיק כסף.

אבא"

שמחה מאד לשתף אותכם בפרק הבכורה שלי כאן:)
    אשמח מאד לתגובתכם ולחוות דעתכם. והאם להמשיך את זה כאן כסיפור בהמשכים?
    תודה!!
    הקלה היא בעיניך

ספרד, 1677 לספירה.

הוא פקח את עיניו באיטיות, מגשש אחר בליטה חשודה במצחו.
    הדבר היחיד שראה היה חושך. כזה שכמעט ואפשר למשש.
    לרגע חשש שהתעוור, אך המציאות התחוורה לו מרגע לרגע.
    הוא כלוא.
    הוא ניסה להעמד, אבל הסחרחורת שלחה אותו אחר כבוד אל הרצפה הנוקשה.
    במאמץ רב הצליח להתיישב, וניסה לשחזר את הרגע האחרון שזכר.
    כשהזיכרון החמקמק חזר, הוא כמעט התעלף חזרה.
    כמה זמן הוא שוכב כאן? שעות? ימים? שבועות?
    כמה זמן עבר מאותו רגע שחלף על פני דייגו סרמיינטו דה ולדרס וקד לפניו, מעשה שגרם לגדילי ציציותיו לצאת החוצה ולהסגירו?
    את המבט שעלה על פניו, הוא לא ישכח לעולם. בתקווה שהלעולם הזה יארך עוד זמן רב...
    "מתאו קבזה! מי קרידו! מה שלום אביך, דון חואן?" הוא היה חייכני למדי. לפתע, סבר פניו השתנה, והוא לפת את ציציותיו של מתאו וצחק ברשעות. "כבר שנים שאני מנסה להפיל אתכם, מראנוס תככניים. ועכשיו- הגיע הרגע! האין זו נקמה מתוקה על כך שסביך גנב מידי אבי את משרתו הרמה? חה חה חה! קחו אותו מכאן!" נהם.
    והוא אפילו לא התנגד. הוא היה מאובן מדי.
    ועכשיו הוא כאן. בתוך תא קטן ומצחין, יושב ובוכה. לא על כך שנתפס, הוא היה מוכן לרגע. אבל את הרגע הזה- דמיין אחרת לגמרי. באמצע סדר פסח, למשל. ביום כיפור או ראש השנה. ברגע מיוחד וקדוש.

אבל ציצית???
    על מצווה כל כך... קטנה, פשוטה. על זה הוא נתפס? מה הטעם? על דבר כזה חסר חשיבות הוא עומד למות?
    על דברים אחרים הוא היה מוכן למסור את נפשו, והסתכן לא אחת בשבילם.
    ועכשיו... הוא מרגיש כל כך עלוב, טיפש. תראה מה זה, מתאו. אתה לא חשוב מספיק בשביל להיתפס על המצווה חשובה באמת.

למה, אלוקים. למה?!

*דייגו סרמיינטו דה ולדרס- האינקוויזיטור הגדול של ספרד בשנה בה עוסק סיפורנו.

**מי קרידו- יקירי
  • 608
  • פרסמתי את הסיפור שלי הראש ישיבה והפסיכולוג
    נותן פה גרסת PDF נוחה להדפסה וקריאה למעוניינים.
    אשמח לכל תגובה, הערה או הארה.
    אפשר גם במייל: shlomoshaked1אין לכתוב כתובת מייל
    ב"ה.

"ואמר ביום ההוא הנה אלוקינו זה---" הפלאפון העיר אותי בחוצפתו הרבה ושר לעצמו בחדווה. ניתרתי בבהלה מתוך פקעת השמיכה שהייתי לכוד בה וראשי התנגש בתקרה. אאוץ'! נטלתי ידיים מהר ועניתי לנודניק שחייג אליי כבר בפעם השנייה.

"הלו?"

"נפתלי," אמר קול חלוד מתוך הפלאפון. "למה לא ענית לי בפעם הראשונה?"

כחכחתי בגרוני. "אממ… סליחה, אבל אני לא מזהה. מי זה, בבקשה?"

"אתה לא יודע מי אני?" ההוא שמעבר לקו נפגע אנושות. "אתה? לא? יודע? מי? אני?!" הקול שלו נסק ונסק, וברגע שהוא הגיע ל"ני" הגבוה והקול שלו חרק, נפל לי האסימון. וזה כאב, כי באמת נפל עליי איזה משהו מהתקרה. אבדוק את זה אחר כך, עכשיו יש לי בעיה רצינית יותר.

דוד שמיל. אוי ויי. הדוד הטיפוסי מהסיפורים, רק יותר גרוע. בעצם, אם זה היה סיפור, הייתי במצב טוב. אבל זה לא היה סיפור, זה היה החיים שלי. ודוד שלי שמחכה למוצא פי ההמום.

"נפתול," דוד שמיל קרקר לי באוזן. "למה אתה לא מדבר? רציתי לספר לך שהתקשרו אליי אתמול כדי לברר עליך. איזה גולדקרנץ, גולדנשמאלץ…"

הלב שלי נפל מרוב הלם, ונחת במים שנשפכו מהקערה כתוצאה מנפילת האסימון-עב"ם. הרמתי אותו, מטאפורית, והחזרתי אותו למקום, גם כן מטאפורית. "מה הם שאלו אותך? לא, קודם תגיד מה ענית להם," סיננתי בשפתיים חשוקות.

דוד שמיל השתעל קלות ואז פתח את פיו ואמר לי משפט שילווה אותי כל החיים. "נפתלי, הם שאלו אותי איך אתה בלימוד. חשבתי לעצמי שמתאים יותר שישאלו את הראשיבה שלך, את החברותא, לא אותי. אבל אם שואלים אותי על האחיין היקר שלי, מי אני שאסרב?" הוא צחק בצרידות. החוורתי והסמקתי חליפות אבל הוא המשיך, לא מודע לכך שהאחיין המדובר הפך לזיקית.

"אז זהו, עניתי להם שבפעם האחרונה שהייתי אצלכם, שאלתי אותך שאלה פשוטה במסכת ברכות ולא ידעת לענות. לא שזה אומר משהו על הלימוד שלך היום, בכל זאת היית בן שנתיים וחצי, אבל אתה יודע… האמת צריכה להיאמר. אז הם אמרו תודה רבה ושהם יודיעו לשדכנית שהם צריכים לקחת הפסקה מהשידוך. התקשרתי לשאול, הודיעו לכם כבר?"

דפיקה בדלת חדרי. אבא. "נפתלי, השדכנית התקשרה…"

לא לא לא! עצמתי את העיניים והתפללתי בכל הכוונה שהרצפה תפתח את פיה ותבלע אותי. בלי הפלאפון, בלי אבא ובלי דוד שמיל. רק לא לשמוע מה השדכנית אמרה ומה דוד שמיל הרס.

"קראשש!" באותו רגע ממש, חתיכת גבס בכובד של ש"ס חתנים התנתקה מהתקרה, נפלה לי על הראש, וצנחנו אני והגוש לתוך החור שנפער ברצפה בקול רעש גדול.

"אבל לא התכוונתי באמת!!!"
    קוראים לי שלוק ואני גְּדִי.

וכולם שואלים אותי למה קוראים לי כאן וי שלוק, שיקראו לי גדו'ש, גדי, עיזון, שלוק, שלוקון, למה ככה?

אז,

אציג את עצמי בקיצור. אני גדי, בן שנה, עם צמר חום מתולתל, שאוהב לקפוץ ולעשות בלאגן. נהנה להרעיש ולדחוף בתור לחציר. כולם אומרים שאני אוהב 'צומי'. לא יודע למה.

מתחביבי: לאכול ולעשות דיאטה. לישון ולהיות ער עד מאוחר בלילה. לעבוד ולנוח. לקפוץ ולשכב. אומרים שיש לי 'פיצוץ אישיות', לא יודע למה.

ועכשיו לסיבה המסקרנת, למה נתנו לי כזההה שם.

לפעמים אני רוצה להשתולל, לנשוך, לקפוץ, לבעוט, לדחוף, לנגוח, להרביץ ואפילו לנבוח כמו מקס של יגאל.

"מתי זה קורה? והתדירות?" שאל אותי פסיכולוג העיזים המחוזי.

במקום תשובה קפצתי למשוך את המשקפיים שגלשו במורד אפו ובתגובה נקשרתי למיני בר כחול ויגאל בעט בי. אני סולח.

מתי זה קורה? מֶמֶּהֵהֵהֵהֵ, כשאני רואה את גיננדל מרימה את חוסיין ואבו דאבי הקטנים ואומרת לי "אתה כבר גדול, מותק, נכון?!? לא מתאים להרים אותך?!?" למתנשא מולי לא אמרתי כלום. 'יגאל התמים מאמין לו, מסכן'.

כשגיננדל מלטפת את הצמר המתולתל שלי, זה גם קורה לי, מה נראה לה? שאני תינוק? אני מנסה לנבוח עליה ויוצא לי עיטוש כזה, היא נבהלת ודוחפת אותי "תגדל כבר, מפונק".

רוצה להרביץ כשכולם מאושרים מכלום ואני לא מוכן להיות מאושר בלי סיבה כמו איזה סתם גדי. תסכול.

רוצה לקפוץ כששמח לי. לרקוד כשעליז. לנתר בגשם ובשלוליות. לדחוף כשמשעמם. לנשוך את המעליבים אותי. לבעוט כשמושכים לי בזנב. לנבוח כשלא מתייחסים אלי.

"מה הם התנאים הסוציאליים שיעניקו לך את האושר?" פנה אלי הפסיכולוג אחרי שתיקה ארוכה. מבט תמה שהעפתי ליגאל הוליד תרגום - "מה יכול לעשות לך טוב. נשמה של יגאל?"

'מה אענה לו? שיעיף את גיננדל שלו מהעיניים הענוגות שלי? שהיה אמור להתחתן עם טיפוס יותר סימפטי? שהבחירה הראשונה שלו בחיים הייתה שגויה?' הירהרתי. בתסכול עניתי "אין דרך. נקודה".

"אנחנו רוצים רק את טובתך" ידו של ממושקף האף נחה על כתפי ומיד ירדה למול זריזות הצוואר ואיכות השיניים הגדית שלי.

בעיטה לפה ולשם, קפיצה וניטור נוסף שיחררו אותי מהכבילה בדרך לדרור.

בפינה חבויה מאחורי הקליניקה נתתי דרור לדמעותי. לא רוצה כלום. כלום. רק שיהיה לי טוב.
    רוצה שגיננדל תרים אותי. לא מוכן שתרים.
    רוצה להיות גדול. חולם להיות קטן.
    לא רוצה הרבה עבודה. לא רוצה בלי עבודה.
    לא רוצה לישון. רוצה כל היום לישון.
    לא רוצה ללמוד. כ"כ רוצה ללמוד.
    לא רוצה לאכול. רוצה לאכול הרבה מאוד.
    תסכול ענקקקק.

פיצול אישיות, סכיזופרניה, מאניה ועוד מילים לועזיות התגלגלו מהחלון.

ויגאל נאנח, "וי, וי, וי שלוק שלי, מה יהיה איתו? מותק".

952c01b7fdf8fc5d777c93321f5b7f7d.jpg

בעולם הספרות הכללי, היצירות הכי מצליחות הן אלו שמשלבות יצורים דמיוניים מעולם הפנטזיה.
    היפוגריפים, דרקונים, קיקלופים, טרולים, גמדים, אלפים, אורקים, זומבים, פיות ועוד...
    הסיפורת על יצורים דמיוניים היא מרתקת ביותר, ועשויה להוביל את הסיפור למחוזות רחוקים ומסעירים. היא גם מפתחת ומנווטת את כוח הדמיון החשוב עד מאד. הרמב"ם כותב שתנאי הכרחי להיות נביא הוא פיתוח יכולת הדמיון לשיא.

משום מה, הספרות החרדית דלה עד מאד בסיפורי פנטזיה, ובמיוחד באלו המכילים יצורים מיתולוגיים.
    היה מקום לחשוב שזה בגלל שהיצורים הללו שייכים למיתולוגיה היוונית, ואין מקומן אצלנו, אלא שלא כך פני הדברים.
    להבדיל אלף אלפי הבדלות - בתנ"ך ובאגדות חז"ל מצויים המוני יצורים אגדתיים, החל מ'הנפילים' ועוג מלך הבשן, עובר דרך 'לוויתן נחש בריח ולוויתן נחש עקלתון' שבתנ"ך, וכן שדים, רוחות ומזיקים, ראם, 'בהמות', סלמנדרה, עוף החול, ואפילו את הסירנות אפשר למצוא.
    הגיע הזמן ליצור את ז'אנר הפנטזיה החרדי!

אם כן, ניגש עתה לאתגר:
    יש לכתוב סיפור שבו משולב לפחות יצור חי דמיוני אחד, וכל המרבה הרי זה משובח.
    כמובן שאין לעשות רימייקים של אגדות חז"ל וכדומה, אלא ליצור סיפור מקורי לחלוטין.

האתגר ינעל בעוד שבועיים, בליל שלישי אור לראש חודש כסלו, בחצות.
    הנספח לאתגר נמצא
    כאן.
    אם הייתם יודעים מי הם באמת- הייתם בהלם.
    הם נראו רגילים כל כך, משפחה נורמלית ומקובלת בשכונה, ממש כמו כולם.
    אף אחד מסביב לא חשד אפילו שזה הסטטוס שלהם.
    עד שהיא הגיעה לבקר, ומאז- התהפך עליהם הגלגל.

מאז ומעולם הם היו כל כך בסדר, התנהגו לפי כל הכללים הכתובים והלא כתובים.
    אבא התפלל 3 פעמים ביום במניין אברייכים מצויונים,
    למד חברוסֵא עם הרושיב'ע פעמיים בשבוע, (הרושיב'ע מחזיק ממנו!)
    ודאג לבחור לסמסונג אברייכים שלו רינגטון מתאים במנגינת "כי הרבֵּייסו".
    אמא הקפידה לסרק את הפאה רק אצל פאנית מאנ"ש,
    היא גם דאגה למרוח את פניה של חני (סבתא נתיבות מתעקשת לקרוא לה אודליה חנה) מידי בוקר במייקאפ בגוון 000.
    הם הקפידו לשיר בשבת "קו אכסויף" ו"השוימר שבוס" בכל סעודה וסעודה בדציבלים גבוהים
    מול חלון פתוח לרשות הרבים, למען יישמעו וייראו.
    אבא ברך את כל השכנים בגיטשאבעס לבבי וכל שתי מילים שילב את הביטויים "שכויח", או "צוזאמן" או שניהם ביחד. אמא מצידה הגישה באדיקות געפילטע פיש חיוור ורוטט לשולחן השבת.

ב"קובה" ששלחה מידי פעם סבתא נתיבות היו מאביסים את דגי הזהב שבאקווריום,
    הם דווקא הסתדרו מצוין עם הכמון והבהרט, והעניין סודר לשביעות רצון שני הצדדים,
    אבל אחרי תקופה טען אבריימי הישיבע בוחער (סבתא נתיבות קוראת לו אברם)
    שאולי יש כאן נפקֶא מינֶא של חשש מראית עין לפי התויספ'ס,
    ומאז הם דאגו שסבתא לא תשלח יותר מאכלים מסגירים.

על קיר הסלון, מול דלת הכניסה תלויה תמונת ענק של כל הגדוילים זצוק"ל ושליט"א,
    על תיבת הדואר מתנוססת מדבקה צהובה זרחנית עם הכיתוב: גם אני מנוי של יתד נאמן,
    ועל סורגי המרפסת תלה שלויימי (סבתא קוראת לו מומו) כרזת ענק של גימל.
    כשנולד הקטנצ'יק בשעה טובה, לא ערכו לו "ברית יצחק" חלילה,
    אלא קראו לכל ילדי אנ"ש ל"קרישמעליין" סביב העריסה והארבע'ס נשפך שם כמים.
    (אגב- שמו בישראל נקרא לייזר ע"ש מורון הרב שך זצוק"ל,
    ועוד אגב- סבתא נתיבות בטוחה שזה בכלל על שם בבא אלעזר... נו שוין.)

הכל היה טוב ונעים ושלו... עד שביום אחד מר ונמהר הפתיעה סבתא נתיבות.

הרבה זמן לא ביקרה אצל הנכדים כפרה עליהם בן פורת יוסף.
    בעצם, כמה שנים טובות... תמיד הם באים אליה, לא רוצים להטריח.
    סבתא אספה את עצמותיה הזקנות, היטיבה את מטפחתה,
    הכניסה בסיר קטן כמה קובות מהבילות בשביל אברם, ומומו ואודליה חנה ואלעזר, כפרה עליהם,
    הוסיפה לסל גם קופסת חילבה שהכינה בשבוע שעבר,
    ודיסק פיוטים של רבי משה חבושה ועלתה לירושלים. (יענו נסעה.)

כל הדרך ישבה וקראה תהילים, מתוך הספרון הקטן שחילקו פעם בתנועת "אל המעיין".
    כמה מזמורים, ככה, מכל הנשמה, על אברם ומומו ואודליה חנה ואלעזר בני רוחמה,
    שיהיו חזקים ובריאים וצדיקים בלי עין רעה בזכות כל התנאים והאמוראים זכותם יגן עלינו.

כמעט שכחה איפה הם גרים, היתה צריכה לשאול כמה אנשים בדרך,
    משפחת אבוקסיס? אף אחד לא הכיר. אולי בכלל התבלבלת גברת,
    ואת מחפשת מישהו משכונת אום אל פאחם? ככה אמרו לה.
    מה שכן, החמסה המחוברת למחזיק המפתחות המחובר לתיק של סבתא נתיבות- משכה הרבה תשומת לב.
    סבתא נתיבות ניסתה להסתדר לבד. היא והסל הלכו הלוך וצעוד,
    כשמטפחת הבד הצבעונית שלראשה מתנופפת ברוח.

ואז ראתה את אודליה חנה.
    מתקרבת מולה ולצידה חברה מהכיתה.
    או!!! אודליה חנה! התרגשה סבתא: כמה גדלת כפרה! ולמה את כל כך לבנה?
    בואי תראי איזה חילבה הבאתי בשבילך, ייתן לך צבע לפנים!
    חני הסמיקה בין רגע.
    בליבה התפללה שתפתח האדמה את פיה ותבלע את סבתא ואת החילבה גם יחד.

אמאל'ה! מי זאת? לחשה פייגי באוזניה, אחרי רגע הבינה בעצמה.
    אה! זאת העוזרת שלכם! לא מצאתם אחת יותר?...
    חני לא ענתה, והעוזרת המשיכה לפסוע לצידה ולצד פייגי.
    נו, אז איך בבצ'פר? כיתה ח' כבר, הא? איך הזמן עובר...
    הנהנה בתנועה לא מחייבת. אויש, הח' היתה גרונית ועמוקה כל כך, איזה בושות!
    בסוף איכשהו הלכה לה פייגי,
    מבטיחה לעצמה לברר עד הסוף את זהות העוזרת התימהונית שקוראת לחני אודליה.

סבתא נתיבות עלתה אט אט במדרגות ולא הבינה למה אודליה חנה נעצרת מול שלט "וייס",
    פותחת את הדלת ומנשקת את המזוזה האלכסונית.
    היחידים ששמחו באמת מביקורה של סבתא נתיבות היו דגי הזהב שבאקווריום.
    וכאשר חזרה סבתא לנתיבות, הגיפו אבא ואמא וייס את החלונות והתריסים וישבו להערכת מצב במטבח.
    באפם עלה ניחוח הקובה, הם הריחו צרות.

ואשר יגורו- בא.
    המכתב השלילי מסמינר "בנות אנ"ש" לא בושש מלהגיע.
    לצערנו, אודליה חנה וייס לא תוכל ללמוד בסמינרנו בשנת הלימודים הבעל"ט.

---
    אבות אכלו קובה...
    הכל בגלל סבתא.
    פרק ראשון, סופה תקשורתית מתהווה

לאחר תחנונים ארוכים קיבל יעקב דולר, שר הגינון והעידור, את הראיון הנחשק בשעת הפריים טיים. "כל המדינה תשמע את הראיון, ואף אחד לא יישאר אדיש", הוא ניבא ברגש ובלהט באוזני מקורביו.
    אשתו, המרשעות, ניסתה להניא אותו: "אני המומה מכל השטויות שאמרת עד היום... כל השקרים שהבטחת עוד הפעם ועוד הפעם.. לפחות תהיה בשקט ואל תעשה גלים.."

עזר לה? מה פתאום. יעקב לא התכוון לוותר על הראיון, ושלח את אריק זנדר, עוזרו, לקדם את הראיון העתידי. המפיק הקדיש לזנדר אייטם ייחודי, בפינה נידחת בקצה האתר: אריק זנדר, ממקורבי סגן שר הגינון, רומז כי בראיון היום יהיו הכרזות הקשורות לשלום הקואליציה!
    וזה הספיק, הסופה התקשורתית התחילה.

פרק שני, סופה תקשורתית בוערת

"יעקב זועם על תהליך ייעור יערות הנגב השרופים"
    (כתב מיובש, ערוץ ד')

"כולנו מחכים בקוצר רוח לשעה 8 בערב כדי לשמוע את הכרזת יעקב דולר, לעת עתה אין מידע עדכני"
    (פרשנה הבכיר של חברת החדשות המרכזית, עמוס צדק)

"הוא יכריז על ריצה לראשות הממשלה ועל מפלגה חדשה, וישנם שמועות הפוכות הגורסות כי הוא יודיע על התפטרותו מהכנסת..."
    (משה ברהנייה, הכתב הנמרץ של אתר ימקא)

פרק שלישי, האנונימים באים

הרשת סערה!
    טוקבקיסטים אנונימיים רעמו, השתוללו.
    - 'מצידי שיעקב דולר יהפוך צמח ויישתל בגן הבוטני החדש בנגב, הנגב סוף סוף ירוויח משהו אמיתי מיעקב דולר'
    (סנייפ, מגיב 19)

- 'יעקב דולר אתה זבל של בנאדם ושקרן וגנב ורמאי הלוואי שתתפטר כבר'
    (קונילמח, מגיב 7)

- 'כולכם סתם מבלבלים את המוח'
    (סעיד, מגיב 236)

'יעקב דולר? נשבע לכם שאנל'א מכיר שם כזה'
    (אנונימי, מגיב 711)

פרק רביעי, אריק זנדר

אריק זנדר גלש שוב ושוב בכפייתיות בשלל אתרי החדשות, וטקבק בהתרגשות ובחדווה. כתב שלל תגובות אוהדות עבור אדונו באתרי החדשות, ומידי פעם כתב לצורך האיזון כמה תגובות הפוכות, שאותן כתב בכנות מלאה: 'יעקב דולר אתה חלאה אמיתית ופוליטיקאי שקרן תחזור למקסיקו' / 'הלוואי שיתפטר כבר ועל הדרך שיקח איתו את ירחי, ראש הממשלה שלא עושה כלום' / 'אוף שיעזוב אותנו בשקט'

פרק חמישי, מתח איום

יעקב דולר הנרגש כתב ברשתות החברתיות בשעה 15:36: שמעתי כל מיני שמועות לא מבוססות. מציע לכולם לפתוח ולהתחבר בשעה 8 בערב:)

העניינים התחממו. פרשנים נדבקו לכסאות באולפנים. אזרחים חיכו בחרדה לחדשות. נהגי מוניות העלו והורידו נוסעים בשרשרת וטחנו להם את המוח.

פרק שישי, רחל לאה

זהו זה. השעה הייעודה הגיעה, ויעקב גם. מעונב, ריחני, מסורק, מגוהץ, יושב באולפן הנוצץ של חדשות 4, ומכריז: "זהו".

- זהו?

"כן, החלטתי לקחת פסק זמן מהפוליטיקה..."

ויעקב הסביר מול עיני השדרנים ההמומים: "החלטתי שתם הפרק הפוליטי בחיי... ויש לי גם בת קטנה, רחל לאה. אני רוצה להיות שותף מלא לגידולה".

פרק שביעי, ירחי המתחנן

התקשורת סערה וגעשה; פרשנים מנוסים דנו על השלכות הפרישה, על תגובת אישי הציבור, ועל יעקב דולר. קולות פרידה נשמע, וכולם סיכמו כי אכן, תם עידן. אף אחד לא ידע איזה בדיוק. את האמת האמיתית הכירו קומץ אישים קטן בלבד: כצפוי מפוליטיקאי, הודעת ההתפטרות הייתה ריקה מתוכן.

דיל מחוכם נרקח בשבועות האחרונים: ירחי עצמו היה אמור לפנות אל הדולר מיידית אחרי ההתפטרות, ולהתחנן: חזור בך, המדינה כולה זקוקה לך. השר המתפטר כבר תיכנן את החזרה הרועשת למרכז הציבוריות הישראלית. איך אפשר לסרב לתחינתו של ירחי, ראש ממשלת ישראל.

באחת מישיבות ההכנה, שאל אריק זנדר: "אדוני, למה שראש הממשלה יתחנן שתחזור? אתה חסר לו כמו מלח לפצע פתוח", ויעקב גיחך: "שום דבר לא בחינם, בני. הבטחתי לו שדרת עצים יוקרתית ע"ש אביו, בגני התקווה החדשים בקרית האצ"ל. הכל רשום על ניירות. חתמנו וסגרנו הכל. אפילו הכנתי טיוטה למכרז להקמת השדירה".

פרק שמיני, בעיות קליטה

השעות נקפו, ויעקב המתוח גילה כי...

ירחי החל לסבול לפתע מבעיות קשות בקליטה, ולא ענה לו לאף שיחה או הודעה. דממה.

יעקב הלחוץ והמוטרד שלח SMS למנכ"ל משרד ראש הממשלה, ללא תגובה.
    צלצל פה, צלצל שם, פנה, לחץ, הפעיל קשרים, נאדה.

שעה ועוד שעה, ויעקב הפנים: ירחי הבריז לו, הנבל.

פרק תשיעי, קול צל"ג

"תבדוק בטוויטר!!" צעק יעקב על עוזרו. "תן לי עדכונים אונליין! נון סטופ! אל תהסס להעיר אותי!"

זנדר בדק. אין ציוץ. ראש הממשלה נאלם!

"תן לו עוד יום, אולי הוא עסוק בהסכם השלום עם חילבה" ניחם יעקב את עצמו, ורץ להתראיין בקול צל"ג, שם טיפח את תדמית האב הטרי שגילה מחדש את רחל-לאה: "הצעד סופי בהחלט, אין לי שום כוונה לחזור לפוליטיקה, ותרשה לי לומר לך זיגי, אני קורא מכאן לכל חבריי השרים לשעבר: תתפטרו גם. יש חיים מחוץ לפוליטיקה. האשה והילדים שלכם מחכים לכם בבית".

רגע אחד אחרי הראיון, זנדר היה לכוד בזרועותיו השעירות והמזיעות של כבוד השר. העוזר האומלל נוענע בפראות, ומשקפי הגלו ווד שלו צנחו, והשאגה צלצלה בכל יישותו: אריקקקק! למה, למה, למה ירחי לא מתחנן שאחזור? מה קורה?

אריק נמלט, מבוהל.

פרק עשירי, המצח הרביעי

העוזר התפטר סופית, פרש לביתו. בנה מודלים מקרטון ביצוע, צייר באקרילק וסרג כדורי צמר. מאושר מכל יום בחיק הטבע ומשפחתו. הרחק מההמולה התקשורתית.

לעומתו, אדונו היה הרוס ומרוסק, וימים חרדתיים עברו עליו. חייו קרסו לתוך עצמם. אבן הגולל היה גידי מ"המצח הרביעי", שהצליח לראיין את ירחי, ראש הממשלה, שקבר את יעקב דולר בקבורת חמור מייד עם תחילת הראיון: "קודם כל אני רוצה לברך את יעקב דולר על ההחלטה האמיצה שקיבל, ומאחל לו הצלחה רבה בגידולה של רחל לאה... אזכור אותו תמיד, ולא אנסה ללחוץ עליו לחזור בו מהצעד שעשה..."

פרק אחת עשרה ואחרון בהחלט, איזי פיש

שבור וכואב, ניתק יעקב מגע מכל העולם ויצא לחופשת דייג קטנה עם אשתו בדקוטה הדרומית. מחיר מציאה, הנחה דרך חבר צד ג' שעובד באיזי פיש, טיסות מוזלות.

הם נסעו לבד, לנוח. ואת רחל לאה הקטנה והמעצבנת השאירו אצל המטפלת. "רק לחודשיים וזהו".
    רמזתי לרוט שיגיש את אדלר – זה היה רעיון טוב, התפילה נשמעת כמו שצריכה להישמע מנחה ראשונה של הזמן: ברור; חד; חי את המילים; קצב נכון; קול נעים. "ברוך וברוך שמו---אמן". רוב הבחורים הגיעו, אני רואה כאן דווקא גם הרבה פרצופים מבוגרים. נקווה שההתחלה הזאת תחזיק מעמד כמה שיותר זמן. "ברוך וברוך שמו---אמן".

אוף, למה הם מדברים שם מאחורה? חזרת הש"ץ. שיקלטו את המבט שלי, הנה הוא קלט, השתתק. איך קוראים לו? הרשטיין? אולי הרשוביץ? משהו עם הרש. "ברוך וברוך שמו---אמן". מה קורה אתי? הרגע גמרתי ימים נוראים – אני חייב להתרכז בחזרת הש"ץ. שמע קולנו- רבונו של עולם! עומדים פה כל-כך הרבה בחורים וכולם מבקשים ומייחלים להתחיל זמן של שטייגען מלא בסיפוק, יש כאן כאלה שמחכים הרבה לשידוך – תקשיב לקול שלהם "ברוך וברוך שמו---אמן".

רצה--- אוי! יעלה ויבוא-ראש חודש! מה עושים עכשיו? זה לא לעניין להסתובב עכשיו ולהתחיל מנחה מול כולם. נלך לשיטבלאך? להבהיל שם כמה בחורים? ישמעו בישיבה שהתפללתי גם שם ומיד יעשו את החשבון. איך זה קרה לי? ללכת לחדר רמי"ם להתפלל ביחידות? חבל, יש פה קצת מעלה של תפילה במניין עם המאריכים. אני חייב לקבל החלטה כאן ועכשיו.

אדהכי והכי אדלר סיים. יופי - למר לא נמצא, הקדיש שלי – ניסיתי לייסד מהלך מהיר שמעלת הציבור של הקדיש משוייכת גם לתפילה שבאה אחריו. אמרתי את הקדיש במתינות ופניתי לכיוון החדר רמי"ם. המצפון שטף אותי בייסורים על כל צעד, השתקתי אותו, ממילא אי-אפשר לכוון בתוך המהומה של השטיבלאך, לדעתי הבחורים שם בקושי שמים לב מה הם אומרים. בבריסק תפילות יחיד הן עניין שבשיגרה.

לשמחתי החדר רמי"ם היה פנוי – נעלתי והשארתי את המפתח נעוץ. בערך ב'למלשינים' שמעתי שקשוק מפתח מבחוץ. נרתעתי לרגע אבל הוא אכן לא הצליח לפתוח. היה ניסוי במפתח נוסף ואז במקום להבין את הרמז הוא דפק בדלת. בהתחלה השתדלתי להזדרז, אבל אחרי שהוא לא הרפה, התאזרתי בכוח מחשבה להתפלל עם כוונה כמו שצריך, עם כל הכבוד – שיחכו, אני מדבר עכשיו עם הקב"ה.

כשסיימתי חשבתי לרגע מה לעשות. מצאתי – הורדתי את המים בשירותים, היטבתי את החולצה אל תוך המכנסיים, הצצתי החוצה בחופזה והפטרתי 'מחילה'. ר' ברוך היה בחוץ, לא מתאים לו הלחץ הזה אבל טוב שהוא הזדמן לכאן כי יש לי כמה עניינים ללבן אתו ועכשיו זאת הזדמנות טובה.

אני רוצה שיכניס את המהלך שלו ברעק"א כבר בשבוע הראשון, יש לי שיעור כללי על זה וצריך שהבחורים יכנסו לעניין טוב קודם. מעניין אותי גם מה דעתו כי הבנתי שיש בחורים שלא מרוצים מהפרק של סדר ב'. אבל לפני בררתי אצלו לגבי ההרשטיין או ההרשלר הזה מה המצב אתו, הוא צריך איזה שיחת נזיפה או הפוך- קירוב מיוחד.

"לא שמתי לב למשהו מיוחד, אבל טוב שהרושיבע מעורר, הלאה אני ישים עין" ר' ברוך ניסה לדבר בנחת אבל נשמע לי ממש עצבני. קמתי להרתיח מים לכוס קפה.

"הרושיבע" ר' ברוך נעשה מגומגם וסמוק "למעשה, נפלה עלי עייפות גדולה היום, לא נעים לי, כל מיני טרדות, בפועל, קרה מה שקרה, במנחה לא אמרתי יעלה ויבוא, למעשה השטיבלאך זה רעיון לא כל-כך, ממש ממש לא נעים לי, חשבתי אולי להתפלל כאן בחדר רמי"ם, אם זה לא מפריע לרושיבע עכשיו, פשוט השקיעה עוד כמה דקות, באמת עוד פעם מחילה, באמת שלא נעים".

עלתה בי הרגשה של בבואה דבבואה כעין יהודה ותמר "ר' ברוך אני חייב לומר לך את האמת לאמיתה, מה שהיה כאן בזמן שדפקת – הייתי באמצע מנחה אחרי ששכחתי לדאבוני יעלה ויבוא בהיכל ותוך כדי שאנחנו משוחחים אני תופס ששכחתי גם בפעם השנייה".

ובאווירת ה'את והב בסופה' הזו נעמדנו שנינו לתפילת מנחה שחדר הרמי"ם לא ידע כמותה.
    אמא בטלפון" שימי ענה בענייניות אופינית, 'כן אמא במה העניין?' שרי עמדה ליד הכיור העמוס, מדיחה כלים בחוסר חשק מופגן, המים טפטפו והרטיבו את נעלי הבית שלה, 'הפלאפון שלך', מסמן לה שימי, 'אוי זו דבורי' היא לוחשת, 'אין לי סבלנות שימי'.

שימי סגר את הטלפון, אני יוצא לאמא שלך היא צריכה שאסדר לה משהו בדירה.

הדירה של אבא ואמא הייתה חייבת שיפוץ ושימי דאג לכל מה שצריך מסביב, מלדבר עם הקבלן ולקנות ציוד, ועד לדברים הקטנים והפעוטים ביותר, אמא לא זזה בלעדיו, היא חושבת ונאנחת.

טוב לה עם זה, אמא שלה היא כל עולמה, והיא שמחה ששימי יכול לסייע ולתת.

אבל שוב, דבורי, והצג, היא מתקשרת והלב מחסיר פעימה.

'שימי אל תצא, חכה רגע,' היא יודעת שזה יוביל למקום שייקח ממנה אנרגיות מיותרות.

'תעני', כך הוא בקול שליו, 'כן דבורי', מהצד השני היא שומעת צרור יריות, 'איפה היית אתמול? ראיתי אותך הולכת עם מגב, הלכת לנקות לאמא את הדירה?'

היא פחדה לענות, היה בה באחותה משהו שגרם לה לרעד בגוף ולחץ בחזה.

זה לא התחיל מהיום ,כבר שנים שהיא סוחבת את המשא הזה.

שרי נזכרת בקפוצ'ון שקנתה לאריאל, כל כך התלהבה, היא ליטפה את הסודר, ודמיינה את העניים המתמקדות באריאל ובאמא הייחודית שלו. כל כך כאב לה להיזכר, מרגישה מטופשת, אבל זה צרב, היא יצאה איתו לעת ערב, לבוש כמו נסיך, דבורי באה מולה, עם שוקי בעגלה, 'היי שרי' והיד שלה בתווית, 'הסוודר מהמם', 'אייזה מידה קנית? כמה שילמת? '.

משום מה זה גרם לה לבחילה, לעצבים, לכעס, היא לא הייתה מסוגלת להיישיר מבט, ולענות, רצתה להתחמק ולברוח.

הגדולים כבר ידעו, 'אמא אל תספרי לדבורי אייזו עטיפה קניתי למחברות' , 'אל תספרי לה על הסיום הגדול שאת עושה לי' , לילדים יש חיישנים מיוחדים.

שימי לא ירד לסוף דעתה, פעמים שהיה מגיע הביתה אחרי יום עמוס, מוצא אותה באפיסת כוחות על הספה, 'אני גמורה', הוא ידע לזהות, שוב דבורי? היא רק הייתה מהנהנת, והוא כדרכו שותק.

שימי חשב שפינת הגלידה מעלימה מועקות, המתוק הזה של הוופל, חימם לה את הלב והפה, אבל רק דחף פנימה, לא פתר בעיות, זה ילווה אותה כל החיים, היא בטוחה, וחבל שזה יישאר שם בתחתית הלב היא חייבת לזרוק את זה מהחלון, להעיף את זה עם הרוח, בקלות,.

בערב הם יצאו להליכה, היא מאד אהבה ללכת לצידו, הרגישה ביטחון ועצמה, הם הולכים היא מדברת ומדברת והוא שותק, מקשיב ומנסה כדרכו למצוא פתרונות קסם.

הרמזור מולה מהבהב בכתום, היא מניחה רגל על הכביש, שימי עוצר אותה, 'בואי נשנה כיוון', הוא קורץ לה בחיבה, שרי תולה בו עיניים מאמינות.

לרגע נסחפת שוב אחורה,

זה היה אחרי הלידה של יונתן, שרי לא הצליחה לחזור לעצמה כמו שצריך, ברזל נמוך, וחוסר מצב רוח, דבורי המלאך הטוב, הייתה מגיעה אליה, לוקחת את הילדים ומטפלת בהם במסירות ובחם, הילדים אהבו את הדודה הטובה והנעימה, ורחשו לה חיבה, הם היו כרוכים אחריה, דבורי הייתה מרעיפה עליהם שפע של ממתקים וטוב, ושרי, נו שרי, 'מה איתך?' היא הייתה נוזפת בעצמה, 'את לא מתביישת?' 'היא כל כך הרבה עוזרת לך'.

הרגישה בית כלא שסוגר מכל הכיוונים, תחושות מעורבות ומבלבלות, 'אני אוהבת אותה, היא אחותי, אני שונאת אותה'.

'אייזו מדהימה אחותך, נדירה, כמה היא עוזרת לך, שמעתי שאחרי הלידה הילדים שלך היו שם ימים שלמים, זכית', אסתי עובדת עם דבורי, חדר מורות משותף ומשתתף בכל מהלך מחייה, דבורי ידעה לעשות את זה בצורה הכי טובה ששייך.

ושרי רק הייתה מהנהנת ומחייכת חיוך ענק שמסתיר את המתחולל וגועש שם בפנים.

די למחשבות, די להתבוסס בעבר, הרמזור כבר מתחלף לירוק, 'צאי לדרך חדשה', 'בואי נשנה כיוון'.

היא הולכת לצידו, הוא לצידה, והיא יודעת שזה אפשרי, 'שימי אתה תתן לי כח?',

'יש לך את מסוגלת', שימי מאמין וזה ממלא אותה.

תודה, היא מניחה כף רגל ימין ויוצאת לדרך, אנשים סביבה רצים לימין ולשמאל, הרחוב עמוס, כל אחד ועולמו, היא תבנה את עולמה לא תתן לאף אחד להיכנס גם לא עם ידיים מלאות זהב ונוטפות דבש.

היי דבורי, מה ענינים?
    הייתי בזארה היה מבצע חיסול קניתי גם לך.
    דבורי לא מודעת, מקבלת בטבעיות, ושרי מוחאת כפים מלאות סיפוק.
     תגובה אחרונה 

אולי מעניין אותך גם...

הצטרפות לניוזלטר

איזה כיף שהצטרפתם לניוזלטר שלנו!

מעכשיו, תהיו הראשונים לקבל את כל העדכונים, החדשות, ההפתעות בלעדיות, והתכנים הכי חמים שלנו בפרוג!

לוח מודעות

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!

תהילים פרק כה

אלְדָוִד אֵלֶיךָ יי נַפְשִׁי אֶשָּׂא:באֱלֹהַי בְּךָ בָטַחְתִּי אַל אֵבוֹשָׁה אַל יַעַלְצוּ אֹיְבַי לִי:גגַּם כָּל קוֶֹיךָ לֹא יֵבֹשׁוּ יֵבֹשׁוּ הַבּוֹגְדִים רֵיקָם:דדְּרָכֶיךָ יי הוֹדִיעֵנִי אֹרְחוֹתֶיךָ לַמְּדֵנִי:ההַדְרִיכֵנִי בַאֲמִתֶּךָ וְלַמְּדֵנִי כִּי אַתָּה אֱלֹהֵי יִשְׁעִי אוֹתְךָ קִוִּיתִי כָּל הַיּוֹם:וזְכֹר רַחֲמֶיךָ יי וַחֲסָדֶיךָ כִּי מֵעוֹלָם הֵמָּה:זחַטֹּאות נְעוּרַי וּפְשָׁעַי אַל תִּזְכֹּר כְּחַסְדְּךָ זְכָר לִי אַתָּה לְמַעַן טוּבְךָ יי:חטוֹב וְיָשָׁר יי עַל כֵּן יוֹרֶה חַטָּאִים בַּדָּרֶךְ:טיַדְרֵךְ עֲנָוִים בַּמִּשְׁפָּט וִילַמֵּד עֲנָוִים דַּרְכּוֹ:יכָּל אָרְחוֹת יי חֶסֶד וֶאֱמֶת לְנֹצְרֵי בְרִיתוֹ וְעֵדֹתָיו:יאלְמַעַן שִׁמְךָ יי וְסָלַחְתָּ לַעֲוֹנִי כִּי רַב הוּא:יבמִי זֶה הָאִישׁ יְרֵא יי יוֹרֶנּוּ בְּדֶרֶךְ יִבְחָר:יגנַפְשׁוֹ בְּטוֹב תָּלִין וְזַרְעוֹ יִירַשׁ אָרֶץ:ידסוֹד יי לִירֵאָיו וּבְרִיתוֹ לְהוֹדִיעָם:טועֵינַי תָּמִיד אֶל יי כִּי הוּא יוֹצִיא מֵרֶשֶׁת רַגְלָי:טזפְּנֵה אֵלַי וְחָנֵּנִי כִּי יָחִיד וְעָנִי אָנִי:יזצָרוֹת לְבָבִי הִרְחִיבוּ מִמְּצוּקוֹתַי הוֹצִיאֵנִי:יחרְאֵה עָנְיִי וַעֲמָלִי וְשָׂא לְכָל חַטֹּאותָי:יטרְאֵה אוֹיְבַי כִּי רָבּוּ וְשִׂנְאַת חָמָס שְׂנֵאוּנִי:כשָׁמְרָה נַפְשִׁי וְהַצִּילֵנִי אַל אֵבוֹשׁ כִּי חָסִיתִי בָךְ:כאתֹּם וָיֹשֶׁר יִצְּרוּנִי כִּי קִוִּיתִיךָ:כבפְּדֵה אֱלֹהִים אֶת יִשְׂרָאֵל מִכֹּל צָרוֹתָיו:
    נקרא  2  פעמים
    למעלה