קהילת כתיבה מקצועית

קהילת הכתיבה מיועדת לעוסקים בכתיבה יוצרת, ספרותית ומקצועית, ומטרתה למקצע ולהשביח את יכולות הכתיבה של חבריה.
מנהלי הפורום: מ. י. פרצמן, ניהול קהילת כתיבה
להצטרפות לקהילה הקש כאן

כתיבה וסיפורת >> תוכן מקצועי

עריכה תורנית

הפורום נועד לעזרה וטיפים מקצועיים עבור עורכים תורניים ואלו המתעסקים בתחום.
מנהל הפורום: מוישה
להצטרפות לפורום עריכה תורנית, הקש כאן
נושאים
793
נושאים
793

קהילת סופרות מקצועיות

פורום זה מיועד לסופרות מקצועיות, עורכות מאמרים ומחברות ספרים על סוגיהם. הכתיבה והצפייה בפורום הינה לחברי הקהילה.
מנהלות הפורום: Ruty Kepler, sari levin
פרטי
  • 536
  • בעקבות @עט להשקיע,
    שאת ספרו החדש,
    טרם יפציע,
    ניסה להציע,
    ויחד עם זאת להצניע...
    וכאן זה ציטוט:
    אולי נעשה הדסטר.. .
    אני רוצה לערוך על זה דיון וסקר:
    ולא יודעת איך עושים אותו...
    ארבע שאלות
    משהו כמו:
    האם אתם מעדיפים לקנות ספר חי?
    האם פעם ניסיתם לקנות בצורה כזו?
    האם לדעתכם יש יתרונות לקונה ברכישה מוקדמת?
    האם תשווקו ספר בצורה כזו?
    וכו'. יחכים אותי לגיוס שלי ל'טל ומחר'.
    ולספרים הבאים...(כן. בקרוב. בע"ה)
    מי יכול לכתוב את הסקר, ואפשרויות הצבעה מלוטשות?
    תודה מאוד!
  • 575
  • "אתה יכול לסגור את הדלת מאחוריך".

"נעים מאוד אברהם גובאי".

"רן יבוק". צרוד משהו.

"ובכן רן, קודם כל ספר על עצמך".

"אוקיי, אני איש פרסום ברמ"ח אברים, שקוע בזה מרגל ועד צוואר כולל אוזן שמאל, שנים בתחום, מתמחה בעיקר בדעת
    קהל ברשתות החברתיות".

"יפה, נשמע טוב, והיכן עבדת עד היום רן"?

"אה, אברהם, נכון?... תשמע זה סיפור מעניין, היתה איזה חברה גדולה שהייתה בקשיים, אני זיהיתי את זה,
    והצעתי להם את שרותיי.

חתמנו על חוזה שמן לחמש שנים, אך למעשה אחרי שנה, העובדים תחתי לא היו בשלים לשינויים הדרסטיים שבקשתי לעשות כדי להוציא אותם מהבוץ, כך שהם פתחו בעיצומים, ובעצם גרמו לכך שיפטרו אותם, המנכ"ל נלחץ והזכיר לי מהיכן יוצאים מהמשרד, כאילו שלא זכרתי, אני איש של שטח לא איש של משרדים.

אבל לא חשוב, ההפסד כל כולו שלהם, הרווח מהיום שלכם".

"לפני שנדבר על רווחים ודיבידנדים רן, חשוב לי לשאול אותך, מה מושך אותך לעבוד פה אצלנו"?

"האמת אברהם, שמגיל קטן חלמתי לעבוד בחברת תקשורת, אתה יודע חבילות חינם וכל זה,

אבל מה שמשך אותי בעיקר, הם הרגעים שעמדתי על סף מוות, ורק בגלל שהיתה לי קליטה בטלפון יצאתי מזה בחיים,

עכשיו תאר לעצמך שאני כל פעם שיוצא מהאוטו ורואה שאין קליטה פשוט לא יכול לצאת, מן פחד כזה שיקרה לי משהו".

"מעניין, אתה יודע רן, אבא שלי עבד כטכנאי בבזק לפני הרבה שנים, והוא אמר לי משפט שמלווה אותי כל החיים,

הוא אמר לי - אביל'ה תדע לך, לכל בנאדם יש כמו תא קולי ששייך רק לו, ויום אחד יעברו איתו על כל ההודעות שהוא השאיר שם אחד לאחד.

נראה לי רן שאתה טיפוס כזה שמשאיר בתא קולי שלו הרבה הודעות, לא"?...

"אהמממ, מה אתה מתכוון הרבה, 300 ביום זה סביר"?

"טוב לא לזה התכוונתי, לענייננו, תשמע בעיקרון יש לנו משרה בשבילך עכשיו,

צריך לטפל בכל הבלאגן של הקומה הכשרה, לחסום את כל קווי החדשות וכו', נראה לי שאתה מתאים לזה,

אבל שתדע לך, פה כולנו באים לעבודה, לא כמו בפוליטיקה, שהכל רק בסיסמאות, אני הייתי גם שם וגם שם, פה זה משהו אחר, הבנת".

"רגע, מה פוליטיקה, אתה לא רציני"...

"למה לא, את אבי גבאי, לא הכרת"?

"ואוו, נכון, איך לא זיהיתי, נעים מאוד רון קובי"...
    'אימא'. כך שמעתי את הילדים הגדולים מכנים אותה. אולי גם אני אקרא לה כך...

בתחילת השבוע חזרה 'אימא' מבית ההחלמה, מותשת ועייפה מרוב שינה.

בימים שהיא הייתה בבית החלמה היה לי כל כך טוב. אלה היו הימים המאושרים של חיי. היה לי אוכל בשפע וברוגע עוד לפני שהספקתי להשמיע ציוץ. נראה לי שהעליתי אולי איזה שלוש מאות גרם בשבוע אחד. האחות בטיפת חלב בטח הייתה יכולה להיות מרוצה מאוד מקצב הגדילה שלי...

כנראה שככה זה כשהאימא נופשת בבית החלמה. התינוק בראש סדר העדיפויות. הכול רגוע.

ובשבילי זה היה מצוין. הרגשתי נסיך.

אבל מאז שהיא חזרה הביתה הגיעו עלי ימים קשים מאוד.

אני רעב. אני לא עולה במשקל. נראה לי שאפילו רזיתי. ואין לי כבר כוח אפילו להשמיע ציוץ. ו'אימא' כל היום מסתובבת בבית סחור סחור. חסרת מנוחה ורוגע. עיגולים שחורים מסביב לעיניה.

וכשהיא עצבנית ולא נחה בחדר שלה כמו שצריך, אוטומטית – גם אני לא רגוע. גם לי אין שלוות נפש.

מה עובר עליה? למה היא כל כך עצבנית? אפילו בלילה היא לא ישנה. הכול בגללי? לאן נעלם הרוגע של 'ימי בית החלמה'?!

איי! מי הדביק לי את הרגליים והבטן? גם הזנב נכנס לצלחת! אח!

ה – צ – י – ל - ו - ! ! !

וסוף סוף האימא נרגעה.
    בס"ד
    "אני מתחתן לשוטר" צועק לי יוסי בתוך האוזן. "אני מתחתן לשוטר" הוא צועק גם לטובי ומאיר ובעצם למי שמוכן לשמוע אותו. "אומרים מתחפש" מפטירה לו טובי.
    "אני מתחפש לתחפושת" הוא משנה עכשיו את המנטרה. כל הבית שלי בשורש חפ"ש, אנחנו מחפשים תחפושות, רוצים להתחפש וכו' ואפשר לחשוב איך נראה ארגז התחפושות שלי.
    חצי ליצן של טובי, 2 כיפות בוכריות, תחפושת אחת של תפוז (שטובי קיבלה מהמעון) ובעצם זהו. אבל זה לא מונע ממני להוציא את הארגז בכל שנה עם דפיקות לב מואצות כאילו מי יודע מה מחכה לי שם, ככה זה בכל שנה תמיד אותה התרגשות.
    השנה ממש חשוב לי לחפש אותם יפה (מלש' תחפושת) גם כי הילדים גדלו וגם בגלל שבשנה שעברה היו לי בושות (מחמותי אמא שלי ואחיות שלי וכו').
    האמת שטובי רוצה להתחפש לתינוקת (בגלל סוכרית מוצץ). מאיר לא רוצה תחפושת בכלל ויוסי כבר אמר שהוא רוצה להיות שוטר בגדול, אני יכולה להיות מאושרת אבל לא, אני רוצה תחפושות ברמה, מושקעות כאלה, כמו שרואים בירושלים, ובני ברק, אז מה אם אני גרה בחור כזה, זה אומר שהבן שלי לא יכול להתחפש לכותל למשל?! ואולי טובי תתחפש לקבר רחל?! את יוסי אולי אני יחפש לאופניים או לעגלת תאומים, (את כל התחפושת דלעיל ראיתי במו עיני, מבטיחה לכם!)
    נראה לי שיש לי רעיון, את טובי אני אחפש למוצץ, זה יותר מקורי מתינוקת נכון?! את מאיר.... אוף!!! לא תאמינו, כבר אחד בלילה(!!) אני מהבוקר יושבת וחושבת, חושבת וכותבת ולא מוצאת שום רעיון, נראה לי שאני יעשה מה שהם רוצים וזהו, אין לי ברירה אחרת.

אז בעצם התחפושת זה רק בשבילנו?! כמו גם המשלוחי מנות, בשנה שעברה בעלי עשה משלוחי מנות - סנדוויצ'ים, כי לפי ההלכה זה הכי מהודר וביננו זה גם הכי זול. השנה אני מכינה משלוחים לפי האנשים - לשכנים שמעלי, לוי, אלו שאף פעם לא מלווים לי כלום אבל כל הזמן לווים ממני, אני יכין משלוח שעלותו כוללת עשרה שקלים, שיחזירו קודם את החובות שלהם. לשכנים מתחתי אני ישלח רק שני מוצרים כי הם לא מלווים לי ולא לווים ממני אז גם לא הכי מגיע להם. לאחותי מירי הגדולה אני מכינה משלוח גדול כי גם היא נותנת לי, אבל חיה?! יכולה לשכוח ממשלוח כלשהו ממני. האמת שלאח שלי יש פטנט רשום, אני מעבירה לכם אותו בחינם, הוא לא מכין משלוחי מנות אבל הוא כן שולח, וכיצד?! הוא מקבל משלוח מא' שומר בצד, כשמגיע משלוח מב' הוא נותן לו את המשלוח מא' וחוזר חלילה. בסופו של דבר הוא נשאר עם שקית ממתקים יפה, אה, שכחתי הוא גם עשה חוק, שמכל משלוח הוא מוריד שני ממתקים וככה בסוף היום הוא נשאר עם שקית מכובדת וחוץ מפדיחה אחת הוא לא זוכר אירוע לא נעים.

פעם אחת הוא הוריד שני ממתקים משקית אחת ונותרה בה חב' וופלים בודדה הוא שלח את זה לראש הועד של השכונה (בטעות, בטעות), האשה קיבלה את המשלוח והיא פחדה שאולי הוא לא יצא ידי חובה אז היא התקשרה לרב והוא התקשר אלי והיה סיפור ממש לא נעים.

סלחו לו בסוף, במיוחד ששנה אחת הוא שלח להם משלוח ענק.

תחרות המשלוח הזול יוצאת לדרך, מי שתשלח רעיון הכי זול למשלוח מנות אשקול לתת לה פרס, ומי שתשלח משהו ממש שווה ורציני, נפצה אותה כולנו.
    בבני ברק שמו רמזורים. חדשים, יפים, גבוהים כתרנים, וזוהרים כמגדלורים.
    ולמה שמו אותם? כדי שלא תהיה פיסת כביש בעיר שלא יהיה בה פקק.
    וכך הגו הפרנסים בעניין בתבונתם והוציאו מכרז, וזכה מי שזכה, וקם הרמזור ונהיה.
    ומשעה ששמו את הרמזורים אין כביש שאין בו פקק ואין פקק שאין לו שעה.
    מהבוקר עד הלילה תמיד יש פקק בעיר. פעם יעמדו ביציאה ברחוב כהנמן בואכה קוקה קולה ופעם בנחמיה בסיבוב לחזון איש (ולמה, למה למען ה' לא מעיפים את הבטונדות ופותחים את רחוב הרב לנדא?) פעם באמצע חזון איש, ופעם בגן ורשה.
    תמיד יש פקק היכן שהוא, תמיד יש מדרכה מפורקת מהצד (במסגרת פעילות חידוש הרחובות ובהשתדלותו של העסקן\ חבר המועצה\ ראש העיר) אה, ותמיד יש גם בור בכביש.
    והרמזורים מרמזרים, הפועלים עצלים, הכבישים שבורים ורק נהגי האוטובוס זוכים לטעום את הזעם. שכך היא נסיעה בפקק: מטר, ברקס, מטר, ברקס.
    תחנת אוטובוס. מטר וחצי, עוד ברקס, (נהג! יש פה אישה שרוצה לרדת). רמזור.
    עשרים וחמש מטר! ברקססס (אופניים חשמליים) שתיים עשרה מטר. ברקס (הסייאנה של מישהו חונה באלכסון זנבה בתוך הכביש).
    אז נהג! חלאס עם הברקסים!
    כשהייתי צעיר, העולם היה מקום אומלל. קודר. כולם חיכו שאפשל. שיהיה לי רע, חס וחלילה.

זוכר איך הסנדלר חייך אליי; הוי, געציל. מה שלומך. הפסק לבכות. כנס כנס. אתקן לך את הנעל בקלות. התשלום במזומן.
    כמה פעמים הייתי מגיע אל רופא השיניים, שהיה מקבל אותי בפנים חתומות. הקליניקה פתוחה, שכב על הכיסא, אעשה לך סתימה וחצי. אחר כך תשלם אצל המזכירה.
    הרופא המשפחתי היה סופק כפיים באכפתיות מעושה. געציל!!!! הלב שלך מתרגש ולכן אתה סובל מהזעת יתר. יש לנו פה כדורים מצויינים, קזחיים. התשלום באשראי.
    וכך, באווירה קשה זו - העברתי את מיטב שנותיי.

בכל מקום שבו הלכתי, חייתי וגרתי - הייתי מוקף סביבי בהמוני נותני שירותים, כולם רוצים שאכשל. שלא אצליח. כולם מקווים שבזכותי תהיה להם פרנסה.
    זה רוצה שיהיו לי חורים בשיניים, זה רוצה שיהיו לי חורים בבגדים, זה רוצה שאזדקק לייעוץ משפטי, וזה רוצה שאתקוטט עם אשתי כדי שיוכל להעניק לי ייעוץ נישואין טוב במחיר מחירון.

אבל מכולם, הייתה רק נקודת אור. אחת. אמנם לא גדולה, אבל קבועה.
    איש אחד ויחיד שרצה שאצליח, בכל ליבו הוא התפלל למעני. אוהב, רוצה שחיי ישתפרו.
    הגנב השכונתי.

הוא היה היחיד שבאמת שמח מכל הלב בהצלחתי, בהצלחת שכניי.
    שמח בשבילם כשקנו טוסטר חדש.
    רקד כשקנו לגברת שרשרת חדשה זוהרת.
    עף על גלי אושר כאשר רכשתי מערכת שמע חדשה עם תשע סאב וופרים.
    הוא היה האיש שלא הצליח לישון מרוב שמחה כשראה איך אני מחנה את המרצדס הנוצצת הבוהקת שלי בחניה.

אבל פתאום יש שינויים בחיי, ואני לא עומד בהם.
    העולם הפך להיות מקום מתעתע.
    כי פתאום, בתקופה האחרונה, הגנב החביב כבר לא לבד.
    פתאום כולם רוצים שאצליח!
    בועז בן צור מקורס המכירות של אמזון;
    הרב ברוך טיגר מנכ"ל מסילות לחינוך וישווק עצמי,
    מרדכי דוד סלנסקי, ממציא שיטת מרדכי דוד סלנסקי.
    שלמה אהרן כהנביץ', הנואם הידוע שהפך באחרונה לחברה בע"מ.
    מכל עבר אני מוקף בפרסומים הקוראים לי להירשם לקורס קצרצר ומהיר שיהפוך אותי למכונה משומנת של רווחים. למשפך מזומנים. לאיש שעומד ביעדים של עצמו. אחד שמרוויח בכל חודש טריליון שקל, וכל זה בלי לקום מהכורסא.

כולם רוצים שיהיה לי טוב יותר.
    כולם מאמינים בי.
    רק תרשם לקורס, געציל.
    נעשה לך גם בעשרה תשלומים.

העולם מבלבל אותי.
    מעשה שהיה בשחר ילדותו של יום זה, טרם נגזזו תלתליו הצהובים.

התהפכתי כרגיל במיטתי. הכנה ליציאה לעבודה, ולפתע חשתי עייפות כרונית-חד-פעמית הפושה בי.

שיגרתי לבוס הודעה לאקונית שחליתי ל"ע במחלה בשם DBH (דלקת בכרום החשק) , ונפגשתי עם הרופא הקצב-ברזילאי שלי לפנטז את הטיול שיהיה פה היום!

ההתלבטות היתה בין ירושלים הבנויה לירושלים הקנויה והפור נפל.

שחרי'ס בכותל המערבי !

שום דבר לא יכול להעיב על הקדושה המצפה לי שם, אפילו לא ביקור בממילא, שלאחריו מתוכנן סיור היסטורי רב רושם עם אשראי פתוח בינות קברי מלכי ישראל. נקרא לזה ביקור ארכיאולוגי.

אני גר מעבר לקו הירוק (סוד מודיעיני) והיה עלי לעבור את הגבול ,ב"ה היום יש אוטובוסים שעושים את העבודה ומהר מאוד צלחנו את המחסום הצהוב .

כעבור שעה קלה ניצבתי בתחנה מרכזית, ירושלים קדמה פני בשעון ובשאון, שמתי פעמיי לתחנת רקל"ה היא הרכבת הקלה.

עמדתי בתחנה מרוגש, מנסה לנשום מלא ראותי אויר טהור, להתמלא מקדושתה של ירושלים, קצת היה קשה לי לנשום בעצימת עיניים, אבל שוין, לפחות קידשתי אני את האזור...

לפתע אני מבחין (הצצתי בטעות) בנער צעיר לימים בביגוד מרושל, עומד בצידי התחנה רועד מצינת הבוקר , ומחזיק כלי בידו, הוא היה נראה מסכן כל כך!
    .
    קרבתי אליו, הכלי שבידו לא נראה מלא, והוא עצמו לא נראה היה מיומן במלאכת הקבצנות , חשתי שהוא מייחס לכלי מקור תקוה, כנראה אני זוכה לראות אונליין את הסקר הקובע שכל אחד משלושה ילדים ירושלמים רעב.

חייכתי אליו חיוך חם וחומל, ובפרץ פילנטרופי הוצאתי מכיסי מטבע של עשרה שקלים אותה השלכתי לכוס המושטת.

הנער הסתכל בי בזעם עצור והשליך את הכוס בכעס,

רק אז שמתי לב שזו כוס של קופיקס.
  • 453
  • שם העורך שלא על מנת לקבל פרס:
    [IMG alt="Natan Galant"]https://s3.eu-central-1.amazonaws.com/prod-prog-site-s3/data/avatars/m/26/26596.jpg?1548586821[/IMG]

Natan Galant
    האמת שתכננתי לכתוב לכם שיר נחמד על ט"ו בשבט.
    גיליתי בזמן האחרון שיש לי כשרון מיוחד לשירים אבל נזכרתי בסיפור הזה היום. ולא רק בגלל הרופא שיניים שהלכתי אליו, כי מטבעי אני שונאת רופאי שיניים.

אני יודעת שכולכם תקפצו ותאמרו שגם אתם שונאים רופאי שיניים, אז תדעו שאצלי זה פתולוגי ממש וזה אפילו עם תעודות. פסיכולוג אחד חתם לי בדף: "חרדה אובססיבית מרופאי שיניים".

מה שקרה הוא שקמתי שבוע שלם עם כאבי שיניים איומים, אחרי כמה חודשים שהשן הזכירה לי את קיומה. התפריט שלי הכיל בשבוע הזה:
    בצל נגד דלקות.
    ציפורן נגד כאבים.
    ארק נגד חיידקים.
    (חוץ מאקמולים שלקחתי בלי סוף)

בקיצור; אתמול החלטנו אני ובעלי, שאין מנוס, הולכים לטפל בשן הכואבת יען כי הכאב איים לקרוע לי את עור התוף.
    נסענו במונית, הגענו לרופא, עוד לפני שבדק אותי הסברתי לו שיש לי "חרדה אובססיבית מרופאי שיניים" והוצאתי נגן, פלאפון , אלבום תמונות של הילדים, ספר ורקמה שהתחלתי בכיתה ח'. הרופא הצרפתי רק ביקש בחיוך שנזיז את הדברים כי זה מפריע לו לעבוד.

דבר ראשון הדלקתי את הנגן. דחפתי אוזניות, התחלתי לשמוע מוזיקה.
    כיביתי, אני שומעת את הרופא שואל משהו.
    "איפה כואב"?
    - "כאן". אני מצביע על שן עליונה טוחנת שכבר טוחנת לי את המח שבוע.
    "בסדר, בסדר, אין בעיות נעשה צילום".
    בסדר, בסדר. עושים צילום, הצילום מראה שאין כלום. השן גבוהה וחזקה עד 120. אין בה ולו חור אחד קטן.
    לצערנו הצילום מראה על חורים בצדדים האחרים; הרופא לא מצליח לראות טוב ועושה לי צילום לכל השיניים, 8 במספר. ובכל פעם "תשכבי ככה לא לזוז".
    יוצא, מצלם, ושוב חוזר עד שכל השיניים שלי נשקפות לו מנייר שחור מדכא.

*

הרופא מוצא חור קטן למטה ובשן שליד זו שכואבת, וחור אחד ענק בשן בצד השני של הפה ועוד חור בשן קדמית, עששת בלסת תחתונה, וגם דלקת חניכיים הדורשת התערבות כירורגית.
    השן הכואבת דווקא בסדר. אין לה כלום. אלא ש, ציטוט: "מגברת המברשת שלך לא מגיעה לשן הזו? יש לך מברשת קצרה?! השן סובלת מהזנחה ודלקת חניכיים קשה, את חייבת לצחצח חזק חזק"
    את המוסר שלי כבר קבלתי.

בקיצור, הרופא עושה לי תוכנית ע"ס 10.000 ₪. כן, קראתם נכון, אבל ככה זה בעסקאות חבילה.

*

אחרי התוכניות, קביעת תורים ותשלומים - חזרתי הביתה עם כאבים.
    אתם מבינים? יצאתי בשביל השן הזאת והרופא הצרפתי מוכן לרפא את כל השיניים חוץ מזו הכואבת...
    ולמה נזכרתי בזה? בגלל הריבת אתרוגים של דודה של סימה.

דודה סימה היא דודה נורא מעצבנת.
    היא מכניסה את כולנו לתחרויות בלי שנרצה, היא יודעת הכל, והכי מעצבן שהכל נעשה מאליו.
    אם את המרק היא רק מעמידה, אז למה לי יוצא מים דלוחים? מדובר באותו מתכון בדיוק.
    בשנה שעברה דודה סימה אמרה שהיא מכינה ריבת אתרוגים. וכמובן - אז שאף אחת לא תכין! היא תשלח לכולם!
    קרוב לט"ו בשבט מתברר ש... הדוד שכח את כל האתרוגים בבית הכנסת, והדודה סימה עצמה הייתה בטוחה שהם שוכנים בהקפאה. אחרי ויכוחים וטיעונים התברר לכולנו שהשנה אין ריבת אתרוגים.
    'מה הבעיה?' אמרתי באבירות, 'אני מכינה השנה לכולם!'
    שכחתי 3 דברים:
    א. אני לא יכולה להתחרות עם דודה סימה שתחי'.
    ב. אני לא יודעת לעשות ריבת אתרוגים.
    ג. מי למען ה' מוכר אתרוגים באמצע שבט, זה לא העונה בעברית.

משם לכאן, הכנתי ריבת לימונים. הטעם הזכיר לימונדה עצובה, עייפה וקצת רקובה, זרקתי הכל לפח.

אח"כ עשיתי ריבה מאשכוליות. כי בינינו, הטעם של האתרוג מריר כמו אשכולית. יצא כנ"ל, בדיוק כמו הלימונים; זרקתי גם את זה.

יומיים הסתובבתי סהרורית- עד שהגיע יום הדין. ט"ו בשבט.

*
    לא העזתי לישון ולא לאכול, יען כל המשפחה המורחבת מחכים לריבתי הזהובה והטעימה. שלחתי את טובי להביא קופסאות פלסטיק קטנות, ומדבקות עליהן כתבתי: "בתיאבון - משפ' דבש".
    בסוף הכנתי ריבה, ומרוב ייאוש שמתי בה את כל הפירות שמצאתי בחנות. רק לא אתרוגים.

הריבה יצאה אדומה, כנראה בגלל התותים. בעלת טעם חמוץ של לימונים ותפוזים, ומעט טעם לוואי של בננות. הוספתי קינמון. שמעתי פעם שהוא מוסיף המון.

שמתי לכל משפחה בקופסא והפלגנו להורים שלי, לחלק את השלל.

*
    כך שהפעם למדתי מהרופא שיניים, לא מצא חור? לא מצאתי אתרוג. נמצא בעיות חדשות, נמצא פתרונות חדשים. ולכל מי ששאל / התעניין / התלונן - עניתי נחרצות: "מה יש? פירות לא טוב? יש פה כל טוב העולם הזה, מי אמר שחייב אתרוגים?..."
    כולם השתתקו, מי יגיד שלא טוב לו לאכול ריבה במיוחד אם מי שהכינה אותה עצבנית, אבל אבא שלי סידר אותי וקנה ריבת אתרוגים: "לא כי לא סמכתי עליך שתביאי.. פשוט בשביל המנהג".
    כן, אני יודעת שכבר י"א בטבת ופיספסתי את המומנטום. אבל האתגר (ממנו עלה לי הסיפור) עדיין חי ובועט, אז הרשתי לעצמי.
    אז לאחר הפסקה ארוכה ומאולצת וקשורה למחשב בתיקון, אני שמחה להיות כאן שוב.
    אשמח מאד לביקורת.

הנני

פרק א'

הצווחה קמה ועלתה, ביקעה את השמיים הקפואים כפלדה, הקיפה את העיר בחומה נוספת, מקרקשת במגני ברזל, חרבות ובליסטראות. קולות ההמולה נשפכו אל תוך העיר שעמדה כך, דמומה, מבוהלת לרגע קט.
    ההמון שעד לרגע זה צעד ברחובות העיר בקול רעש גדול, קריאות ילדים וגעיות בהמות, עמד כעת במקומו הלום רעם. תינוקות נצמדו לשמלת אמם, מבועתים. רק פעיות הכבשים הוסיפו להישמע בחלל, מחדדות את הדממה.
    איש הביט אל אחיו על ידו, מחפש בעיניו מענה לא קיים. בלי משים נצמדים הם אחד לשני, מבקשים חום. מביטים על השמיים הנוצצים בכפור, אולי להם תשובה.
    חומות ירושלים נצבו איתן על מקומן, מכוסות בשכבת שלג עבה, מרגיעה. ההמולה מחוצה להן לא הרעידה אותן במאומה.
    מישאל התקרב אל אלישע.
    "אתה חושב שבאמת – –" לחש.
    אלישע נענע בראשו במהירות, כאילו רצה לנער מראשו את עצם המחשבה.
    "החומות חזקות", לחש חזרה, בלי לדעת למה הוא לוחש. "והאלוקים לא יפיל את העיר".

אט אט חזר ההמון לחיים, הקולות שבו לעלות מן השוק, תוססים ועליזים. מישאל הביט בדוכנים העמוסים, בבהמות המפוטמות, מסתובבות בעצלתיים בשטחים המגודרים להן על יד בעליהן. הביט בקונים המסתובבים ביניהן ובוחנים את כמות הבשר על גופן, וחש צביטה בלתי מוסברת בחזהו. הוא הרים את עיניו לבית הגדול, הלבן, שהתנשא אל על ממרחק, מסוכך על ירושלים. שבוע הבא תהיה זו המשמרת שלהם.
    עיניו עקצצו. הוא העביר עליהן את ידו.
    כשאתה כהן המתגורר בעיר המלכות, רחובותיה יפים, חומותיה מתנשאות אל תוך השמיים, והבית הגדול חופף על העיר; כששבוע הבא תרוץ יחף על הכבש, רועד מרוב קדושה, וסביבך תתנגן שירת מלאכים; אין ספק כי הלחות בעיניך אינה אלא שמש חורף בהירה שנכנסה אליהן, זורחת בלובן מסמא.
    אתמול הוא בכה, יענקי.
    הבנתי אותו, ובאמת כאבתי ביחד איתו. לא פשוט, לא פשוט בכלל להיפרד כך מסבתא בחטף, כמעט בלי שום הכנה מראש. פתאום לעמוד מול הריק, החסר, האין הזה. כאב האובדן.
    אתמול היא עוד היתה כאן, והיום- היא כבר לא. וזה כואב ועצוב כל כך.

והוא בכה, בכי עמוק וכאוב, מתכנס לעצמו, דוקרני.
    בסך הכל זה טבעי. הוא היה קשור במיוחד לסבתא, היה מבלה בחברתה שעות, כך שמעתי.
    כולם היו רואים כיצד היא היתה נתמכת בידיו והוא היה עוזר לה באופן מעורר השתאות, לא נלאה שוב ושוב לחזור על אותן פעולות. הכל, כדי שיוכל לעזור לסבתא להתקדם, צעד אחר צעד. תמיד היה מתעניין בחיוך ובסבלנות: "אז מה סבתא עושה עכשיו?"
    ועכשיו היא נעלמה לו, סבתא שלו, ונראה שהוא לא מעכל.

קשה לי היה לראותו בצערו העמוק.
    אני יודע שהסבתא שלו היתה פעילה במיוחד. אתם יודעים, יש סבתא- ויש סבתא. וסבתא של יענקי היתה ה---סבתא.
    האמת שהיא היתה פעילה עד הרגע האחרון ממש, פועלת, מתקדמת, מתכננת. עד הרגע האחרון היא עוד עבדה במרץ. ופתאום- נעלמה לו כך, לגמרי פתאום.

זה היה באמצע השיעור, כשיענקי נזכר פתאום בסבתא שוב. ואז, הוא הוציא אותה מהתיק, ומאז הוא לא ראה אותה יותר.
    וזה באמת עצוב לו, כי היא היתה הסבתא המקורית. זו שמוכרים בעשר שקל.
    תפילה מסוגלת לומר קודם מבחן טסט

רבונו של עולם, אתה בראת עולמך מקדם ותלית בו כוכב אחד קטן ליהנות בו בני אנוש,

בראת בו יבשות, מדינות, ערים גדולות ובצורות, ושמת שכל למהלכים בו לנוע ממקום אחד למשנהו,

מעיר לעיר וממדינה למדינה, מהודו ועד כוש, בין בים בין באווירון ובין ביבשה.

מתחילה נעו אבותינו בבהמותיהם ימים רבים ואף שנים, אולם ככל שירדו הדורות טכסו ביחד עצה

כיצד להמשיך ולרדת במהירות וביעף,

אזי נתת בלבם רעיונות, הכשרת ותקנת להם הגלגלים אשר התגלגלו ובאו ביתר זריזות וביתר עוז,

הבהמות הובלו לשחיטה והמכונות מילאו את מקומותיהם ודרכיהם.

"אלוקי, עד שלא נוצרתי איני כדאי, ועכשיו שנוצרתי כאלו לא נוצרתי".

בכל שנות חיי המוקדמות הרגשתי את חסדיך הרבים מלווים אותי דרך כל שלוחיך היקרים,

ובכל מקום ומקום - הרבה שלוחים לו למקום , אלו הרעיפו את טובותיהם עלי תמיד,

בכל תחנה וצומת בחיים שעמדתי נעזב, מיד ראיתי צדיק שהעלני לצומת הבאה ברחמיו,

ושם נותרתי לאגור כוחות, להמשיך לחכות ולצפות, כל נהג ונהג שבא עלי נענעתי לו בראשי וידיי,

עד אשר הואיל לקחתני למחוז חפצי עם כל חפציי אשר עמדי, בקור ובחום תמיד הם באו,

פעמים נדירות במונית מחוממת, הרבה פעמים גם באוטובוס חשוך, לא חשוב מתי באו, לאף אחד אף פעם לא היה חשוב,

העיקר באו.

ובכל מיני צורות נשאוני, בישיבה, בשכיבה, בעמידה ובהשתטחות, עשרה בעמידה חמישה בשכיבה מאה נשארו בתחנה.

מכל נסיעה החכמתי, איזה שידוך נסגר היום ידעתי, גם את מה שנפל שלשום חוויתי, ובכל צרות עמך ישראל הצטערתי.

ואני הקטן לא בקשתי טיבותא לנפשי, לא השתכנעתי מחברים שונים לאורך השנים לקום ולעשות לעצמנו דינים,

רכב של אבא, משאית של שכן, או סתם קטנוע של מתבודד,

לא היוו בשום אופן תחליף לשרותיהם של השליחים המסורים, שהרי מגלגלין זכאי בגלגולים שונים ומשונים

רק על ידי חיובים ונקובים.

ועתה אב רחום ורחמן המנהג ברחמיו כל נהג ונהג שבעולם, על של עכשיו באתי, רמזיך הבנתי והשכלתי,

על רצונך שאתחיל לקבל מידיך הרחבות את כל הטוב ישירות לידיי הבטוחות,

ולא טובות של הנאה וקבלת דבר בתחינה שצרכתי יומיום מעם אחר.

ח"ו לא לימודי טיס דרשתי ולא על רישיון מסחרי חלמתי, B רגיל - מנועי פשוט יעני, אוטומטי, עם בלמים,

ואם יתאפשר אולי לשלב גם חסכוני, זאת אומרת כלשון העם – היברידי, ובכדי שלא להפיח בו בנ"א ויצא אז כל שכרי בהפסדי.

זהו, התחלתי והתקדמתי תיזזתי ותזמנתי, שעור לשעור חברתי והון רב גם שפכתי, עד אשר זכיתי

ולמבחן נגשתי, את כל השאלות ידעתי, נכון מראות קצת פספסתי אבל שמירת עיניים לא גרעתי.

-נסעתי גם נתתי ורק באמונה, שהרי אין מכונית נוגעת בחברתה כמלוא נימא.

-קבעתי עתים וקווים ברורים לעצירה.

-וממש לא עסקתי בצפירה ומריבה.

ועם כל זאת קבלתי דחייה, מה שתאורטית מקביל לשלילה.

חשכו עיני חמרמרו מעי, על מה ולמה עשה לי השם ככה, פשפשתי וחקרתי לא מצאתי.

הרי כוונתי היתה לכוון לדעתך, ואילו רק עלי היה תלוי ועומד המשא החרשתי,

אך מה עם אלה שכבר הבטחתי לקחתם תמיד עמדי, לכבדם במים קרים רק מתוך הרכב וח"ו לא מגלגליו חוצה.

מה עם הקבלה שלא לסרב לאף טרמפיסט שיתחוב ראשו בחלון רכבי וכמו שזוכר אני כמה זה חשוב מימי חלדי.

איה הם ימי התפילה הרבים שרוצה אני לעשות תמידין כסדרם, בין בשביל קופת העיר ובין בשביל שאר קופות חשובות.

מה עם הסבתא שממתינה לי שנים שאבוא לבקר,

ומה אעשה לה שתהיה בריאה, והרי אין אוטובוס ישיר למקום עדן מנוחתה,

עוד במושב זקנים בלובי חיכתה לי ואני, אני ל422 מיהרתי ואת כל האדומים שבכביש חציתי.

עשה גם בשביל ילדי התמימים תשב"ר שלא טעמו עדיין צורת קוף או אפי' סתם ג'ירף מזן אפריקאי פשוט,

למען אותה גמרא שלקחתי פעם מבית הכנסת באילת ורוצה להחזירה בכל נפשי, מה עם כל אלו וכיוצא בהם.

רבון העולמים האם קשה בעיניך שתתן לי מכל הרישיונות שבעולם רק רישיון אחד,

הצילני נא אלוקי כי במקלי עברתי את הטסט הזה ואין ברשותי אף פרוטה לטסט הבא.

אנא נהג אותי לפנים משורת הדין, ואני מבטיח לנהוג במדותיך בכל דרכי ומנהגי ישראל.

יהי רצון מלפניך אבי שבשמים מעביר כל עוון ופשע,

שיקוים בי מקרא שכתוב "תפול עליהם אימתה ופחד עד יעבור עמך ה',

עד יעבור, ויאמרו לי כולם וואו איזה רכב קנית".

שבע יפול צדיק וקם. אמן ואמן.

חדש בזירה, מחכה מאוד לתובנות מחכימות
     תגובה אחרונה 
    שעתה היפה ביותר

כל דבר אפשר להסתיר. אפשר לבלוע את הדעות חזרה עם הרוק ואת הידע להשאיר בבטן, אפשר לסדר את השיער באלגנטיות וללבוש עקבים שנואים ולצרוח (בכנות דווקא) אם רואים ג'וקון קטנטן. אבל את העיניים אי אפשר להסתיר, ובעיניים השחורות של נעמי נצנצה הפיקחות. ולפעמים, ברגעים כאלה של ייאוש, אולי אחרי פגישה מתסכלת במיוחד, הייתה נעמדת מול המראה ושואלת את עצמה אם אי אפשר לכבות את הפנס החזק שם, מאחורה, רק לתקופה אחת קצרה.

אלו היו רגעי חולשה, בוודאי, ורק לכמה דקות. מהר מאד הייתה עוזבת את המראה ועוברת להומור (יש בכך היגיון, כמובן. הומור, בשונה ממראה, יכול לשקף עוד עצמים במרחב); הומור שחור משחור, היא הייתה אלופה בזה. יודעי דבר (אבא, בדרך כלל) היטיבו לאבחן את ה'לא' המתקרב לפי מספר-בדיחות-בדקה. וכשהייתה אומרת, "אני עוד אכתוב על זה ספר סאטירה", זה היה צליל סיום מנחם לעוד סדרה מעייפת, מן משהו שאומר שיום אחד כל הדבר הזה יהיה סיפור חביב לילדים בצהרי יום קר במיוחד.

בתחילת דרכה ניסתה להילחם בעצמה בכח; הפסיקה לקרוא ספרי עיון (לפעמים הייתה מוצאת את עצמה עם ספר פתוח וסוגרת בבהלה), יצאה לקניות עם חברה אחרת כל ערב. העמידה פני טיפשה בפגישות ושיננה לעצמה פרטי מידע שגויים כדי לבטל כל בדל של ידע עולם. כל זה לא הועיל במיוחד, מה גם שלמרות כל הניסיונות, עדיין, כשהייתה רואה פרסומת ל'און-קי' של סאנדיסק עם מחיר שהוא שורש ריבועי מהמחיר שנתיים אחורה, לא הייתה מתאפקת מלחייך לעצמה, נפעמת איך מן חוק* כזה חצי מתמטי-חצי מיסטי מלפני 50 שנה, יכול להיכנס לנו בדלת האחורית של החיים דרך עלון פרסומת, וכמה זה יפה.

בהמשך הפסיקה להילחם, וגילתה שמספר האנשים שחילקו לה עצות בעניין לא גדל ולא קטן ושבעצם היא יכולה להמציא בעצמה חוק מיסטי-מתמטי למספר העצות השנתי לרווקה כולל מקדם כפל כמה-היא-נראית-רגועה. ורחלי הייתה צוחקת עליה ואומרת, רק אל תפעילי את קסם ההומור שלך בפגישות, את יודעת. ונעמי הייתה עונה, מי שמדברת.
    אבל בסוף גם רחלי התחתנה, כשהגיע זמנה, ונעמי הייתה שמחה בשביל רחלי ועצובה בשביל עצמה, אבל גם שמחה כי לרחלי היו נמשים ודעות ואת שניהם אף פעם לא ניסתה להסתיר והומור שחור (של נעמי לבן לעומתו) ועוד בסמינר כשהסרקסטיות שלה הייתה נשברת מאיזו התפעלות נדירה, הייתה קוראת, "יא אללה, באמת!", ובנות עדינות נפש היו מלכסנות אליה מבט. ורחלי התחתנה עם בחור כמו שחיפשה ונעמי נופפה בעובדה הזאת כסגולה לשמירה מנודניקים נותני-עצות. ובחופה כשאיזו אחת אמרה לנעמי במבט חסוד, היא עוד תהיה אישה טובה, בעייזר השם, אז נעמי הסתכלה עליה ולרגע נפתח לה הפה מרוב תדהמה כי יש אנשים שהם כל כך טיפשים עד שהם מפספסים את כל העניין בכלל. ורצתה לומר לה, טוב, היא תהיה אישה פי מאה טובה ממך, מה שבטוח. ולא אמרה כלום כי אחרי הכל גם היא עוד צריכה להתחתן, וכמו שרחלי הייתה אומרת, כדאי ללמוד להיזהר.

וכך מצאה נעמי את עצמה במוצאי שבת אחד, הפה שלה יבש והראש מזמזם והידיים קצת רועדות מלחץ והיא יושבת על המחשב ומטפלת בבאג קריטי מהעבודה וכל העולם רואה כי האתר כבר בחוץ, ומקללת את עצמה למה לקחה על עצמה את הפרויקט הזה למען השם, ושוכחת שאף אחד לא שאל לדעתה. ובשלוש כתבה לבוס, "אני הולכת לישון, נמשיך מחר". וסגרה את המחשב והתלבטה אם להתקלח או לא כי כל כך עוד מעט היא צריכה כבר לקום ואיזה לילה נורא זה, לחסל את מאגר כוחות הנפש ולגלות שאת צריכה עוד יותר בשביל מחר.
    ופתאום הסתכלה סביבה על הבית החשוך עם האור הקטן בסלון והצללים שמשחקים על הקירות והאדים של הקור בחלון; כשהייתה קטנה אהבה לקום מוקדם בלילות שבת ארוכים, להתחפר על הספה מתחת לאור הצהוב הזה ולשקוע בספר עד שאבא היה קם לתפילה.
    נעמדה מול מראה ובחנה את עצמה, עם שחור מתחת לעיניים מאיפור מרוח ועייפות. הלכה למטבח והכינה קפה ושברה חתיכת שוקולד. ואבא קם, ממצמץ, ואמר, מה את עושה, נעמי? והיא חייכה וענתה, אני חיה.
    והוא שאל, הבעיה הסתדרה? (כי להגיד באג הוא לא יודע),
    והיא אמרה, לא. ואני צריכה לקום עוד שלוש שעות.
    והוא התיישב לידה ושבר גם קצת שוקולד והם שתקו ביחד, ופתאום נעמי אהבה נורא את הלילה הזה. וחשק עלה בה, לקחת איזה ספר נוער מהמדף ולהתכרבל אתו על הספה עד הבוקר.

בסוף התקלחה והלכה לישון. כמה משונים הם המבוגרים.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    "לכן, הבה נצא למלא את חובותינו, ונפעל כך, שאם האימפריה הבריטית וחבר העמים שלה יישארו עוד אלף שנים, עדיין יאמרו האנשים, 'הייתה זו שעתם היפה ביותר'".
    [ו. צ'רצ'יל, "הייתה זו שעתם היפה ביותר", 1940]

..............
    נספחים:
    א.
    חוק מור הוא תחזית נבואית של גורדון מור, ממייסדי "אינטל", אותה הגה לראשונה ב-1965. החוק, בקצרה, אומר כי צפיפות הטרנזיסטורים על מעגל משולב תוכפל כל שנה וחצי עד שנתיים. פרטים טכניים פחות משנים, התוצאה מוכרת לכולנו: מחיר כרטיס זיכרון פוחת כל שנתיים, בגדול, בשורש ריבועי. כלומר: מחיר כרטיס זיכרון של 64GB עולה היום כמו שעלה כרטיס 32GB לפני שנתיים, בקירוב. החוק, בצורה בלתי מובנת, ממשיך להיות תקף גם היום, 55 שנה ועשרות מהפכים טכנולוגיים אחרי שנהגה.

ב. אה, ועוד דבר. למי שהתעניין, נעמי התחתנה. היא מתגוררת עם בעלה בעיר חרדית, אולי מעורבת, בשכונה מלאת זוגות צעירים. יש לה כמה וכמה ילדים קטנים, והיא מחכה לאיזו שבת אחת לפנות בוקר, כשתקום לתינוק בוכה ותגלה ילד מתחפר על הספה עם ספר, מעליו אור צהבהב קטן. היא לא תפריע, רק תביט בו ותתגעגע לזמנים שהיו. וגעגוע זה אין פירושו רצון לחזור לעבר; זהו רק סימן שהעבר היה יפה דיו כדי להעלות בנו טעם מתוק מחוויית ההווה של אתמול.

תודה שקראתם,
    אשמח לביקורת קשוחה
    האמת תכננתי לכתוב לכם שיר נחמד על ט"ו בשבט.

כי גיליתי בזמן האחרון שיש לי כשרון מיוחד לשירים אבל נזכרתי בסיפור הזה היום.

ולא רק בגלל הרופא שיניים שהלכתי אליו, כי מטבעי אני שונאת רופאי שיניים!

אני יודעת שכולכם תקפצו ותאמרו שגם אתם שונאים רופאי שיניים.

אז תדעו שאצלי זה פתולוגי ממש וזה אפילו עם תעודות, פסיכולוג אחד חתם לי בדף "חרדה

אובססיבית מרופאי שיניים". קמתי שבוע שלם עם כאבי שיניים איומים אחרי כמה חודשים שהשן

הזכירה לי את קיומה. התפריט שלי הכיל בשבוע הזה: בצל נגד דלקות. ציפורן נגד כאבים.

ארק נגד חיידקים. חוץ מאקמולים שלקחתי בלי סוף.

בקיצור אתמול החלטנו אני ובעלי, שאין מנוס, הולכים לטפל בשן הכואבת יען כי הכאב איים לקרוע לי

את עור התוף. נסענו במונית, הגענו לרופא, עוד לפני שבדק אותי הסברתי לו שיש לי "חרדה

אובססיבית מרופאי שיניים" והוצאתי נגן, פלאפון , אלבום תמונות של הילדים, ספר ורקמה

שהתחלתי בכיתה ח'. הרופא הצרפתי רק ביקש בחיוך שנזיז את הדברים כי זה מפריע לו לעבוד,

דבר ראשון הדלקתי את הנגן דחפתי אוזניות והתחלתי לשמוע מוזיקה, כיביתי, אני שומעת את

הרופא שואל משהו... "איפה כואב"? "כאן" אני מצביע על שן עליונה טוחנת שכבר טוחנת לי את המח

שבוע. "בסדר, בסדר, אין בעיות נעשה צילום". בסדר, בסדר עושים צילום, הצילום מראה שאין כלום

השן גבוהה וחזקה עד 120 ,אין בה חור אחד קטן רק שלצערנו הצילום מראה על חורים בצדדים

האחרים, הרופא לא מצליח לראות טוב ועושה לי צילום לכל השיניים, 8 במספר, כל פעם "תשכבי,

ככה לא לזוז", יוצא, מצלם, ושוב חוזר עד שכל השיניים שלי נשקפות לו מנייר שחור מדכא. בקיצור

הרופא מוצא חור קטן למטה ובשן שליד זו שכואבת וחור אחד ענק בשן בצד השני של הפה. שממש

לא כואב לי בכלל עוד חור בשן קדמית, עששת בלסת תחתונה ודלקת חניכיים הדורשת התערבות

כירורגית ורק השן הכואבת בסדר, אין לה כלום, חוץ "מגברת המברשת שלך לא מגיעה לשן הזו? יש

לך מברשת קצרה?! השן סובלת מהזנחה ודלקת חניכיים קשה, את חייבת לצחצח חזק חזק" את

המוסר שלי כבר קבלתי. בקיצור הרופא עושה לי תוכנית ע"ס 10.000 ש"ח, כן, קראתם נכון, אבל

ככה זה בעסקאות חבילה, אחרי התוכניות קביעת תורים ותשלומים, חזרתי הביתה עם כאבים, אתם

מבינים? יצאתי בשביל השן הזאת והרופא הצרפתי מוכן לרפא את כל השיניים חוץ מזו הכואבת

. ולמה נזכרתי בזה?

בגלל הריבת אתרוגים של דודה של סימה, דודה סימה היא דודה נורא מעצבנת, היא מכניסה את

כולנו לתחרויות בלי שנרצה, היא יודעת הכל, והכי מעצבן שהכל נעשה מאליו, אם את המרק היא רק

מעמידה, אז למה לי יוצא מים דלוחים?

מדובר באותו מתכון בדיוק. בקיצור בשנה שעברה דודה סימה אמרה שהיא מכינה ריבת אתרוגים

שאף אחת לא תכין, היא תשלח לכולם, בקיצור, קרוב לט"ו בשבט מתברר שהדוד שכח את כל

האתרוגים בבית הכנסת ודודה סימה הייתה בטוחה שהם שוכנים בהקפאה, אחרי ויכוחים וטיעונים

התברר לכולנו שהשנה אין ריבת אתרוגים. "מה הבעיה? אמרתי באבירות אני מכינה השנה לכולם

!" שכחתי 3 דברים: א. אני לא יכולה להתחרות עם דודה סימה שתחי'. ב. אני לא יודעת לעשות ריבת

אתרוגים. ג. מי למען ה' מוכר אתרוגים באמצע שבט, זה לא העונה בעברית. בקיצור הכנתי ריבת

לימונים, אבל הטעם הזכיר לימונדה עצובה, עייפה וקצת רקובה, זרקתי הכל לפח ולא התייאשתי,

אח"כ עשיתי ריבה מאשכוליות כי בינינו הטעם של האתרוג מריר כמו אשכולית. יצא כנ"ל כמו

הלימונים, זרקתי גם את זה. יומיים הסתובבתי סהרורית- עד שהגיע יום הדין ט"ו בשבט. לא העזתי

לישון ולא לאכול יען כל המשפחה המורחבת מחכים לריבתי הזהובה והטעימה. שלחתי את טובי

להביא קופסאות פלסטיק קטנות ומדבקות עליהן כתבתי בתיאבון משפ' דבש, בסוף הכנתי ריבה,

ומרוב ייאוש שמתי בה את כל הפירות שמצאתי בחנות רק לא אתרוגים. הריבה יצאה אדומה כנראה

בגלל התותים עם טעם חמוץ של לימונים ותפוזים ומעט טעם לוואי של בננות, הוספתי קינמון

ששמעתי פעם שהוא מוסיף המון, שמתי לכל משפחה בקופסא והפלגנו להורים שלי, לחלק את

השלל. כך שהפעם למדתי מהרופא שיניים, לא מצא חור? לא מצאתי אתרוג נמצא בעיות חדשות,

נמצא פתרונות חדשים, ולכל מי ששאל / התעניין / התלונן עניתי נחרצות, מה יש? פירות לא טוב? יש

פה כל טוב העולם הזה, מי אמר שחייב אתרוגים כולם השתתקו, מי יגיד שלא טוב לו לאכול ריבה

במיוחד אם מי שהכינה אותה עצבנית, אבל אבא שלי סידר אותי. וקנה ריבת אתרוגים "לא כי לא

סמכתי עליך שתביאי.. פשוט בשביל המנהג".
    בהשראת אתגרי האפיון של @R DESIGN ...

"כל המבוגרים היו פעם ילדים, אם כי אולי שכחו זאת" (הנסיך הקטן).

זה נכון, ולפעמים זה עצוב כל כך.

תכתבו את הדמות הזו, ששכחה שהיא היתה פעם ילדה. תיצרו את הדמות הזו שמשתנה לנגד עיניכם, כמו שקרה לנסיכה איריס מ"העולם שמתחת לספריה העירונית" שהפכה לגברת רידר. תנו לה להשתנות במהלך הקטע שלכם, להשתנות באופן שיגרום לקורא להרגיש – אוף. מה קרה לה. פעם אהבתי אותה. למה היא נהייתה כל כך... (המילה הכי מתאימה כאן היא – מוּגְל).

האתגר הוא רק לאפיין את הדמות, התפקיד שלה בעלילה לא משנה. היא גם לא מוכרחה לבוא בתוך עלילה דווקא – אולי תעדיפו לכתוב משהו אחר לגמרי, שיר או הגיג או תיאור ענייני, אבל שהוא יהיה שם, המבוגר הזה ששכח שפעם הוא היה ילד.
    השיפוט יהיה על האפיון – עד כמה הוא אמין ומשכנע.
    נספח – כאן.

בחלק מהשבועיים הקרובים לא אוכל לעקוב אחר הפורום. בעז"ה אשלים את הלייקים כשאחזור... ;) בהצלחה.
  • 781
  • ב"ה

TO BE SHVAT

איזה כיף לאילנות.

למרות שגם להם יש היום יום הולדת, אף אחד לא שואל אותם בני כמה הם באמת.
    אמנם אפשר לבצע איזה חיתוך רוחבי, לספור טבעות ולדעת, אבל נו, את מי זה מעניין עד כדי כך.
    יש וורט מפורסם (הפרסום בפרוג עובד) שטוען שלהבדיל מהעץ, את הגיל של האישה לא תגלו גם אם תחתכו אותה.
    לאחרון שאמר את זה לידי נתתי טיפ: קנה לאשתך טבעת כל שנה, ונוכל לספור את הטבעות שלה גם בלי לחתוך אותה.

אז אילן אילן, במה אברכך?

ממתי אני אילן, ריבונו של עולם? אי אפשר להקריא לי ברכה בלי הפתיח הזה? צילו של האילן הזה כבר מזמן לא נאה.
    'פירותיך מתוקים'...ממשיך לנאום הפרי שלי, אלא מה. הפרי קצת הסתבך עם אמת-המים, (כאילו, מה זה קשור עכשיו?)
    אז ניסיתי לעזור לו: אולי התכוונתם לעוזרת בית? זה מה שאבא מארגן לי מתנה?
    לא הנהון, לא חיוך, גורנישט. מי אמר בול עץ ולא קיבל.

כיבוד צנוע יהלום את האירוע

יש גבול לכל תעלול. ככה לפחות חשבתי. אבל הקונספט הטובישבטי לא נעדר גם מהכיבוד.
    השולחן נראה כמו סניף של גרעיני עפולה ערב פרוץ הט"ו לחיינו.
    סקירה מהירה גילתה לי שיש את כל הפרודוקטים לטנזיה, לחטיפי בריאות ולגרנולה. סגרתי את הפינה של משלוחי המנות, ישתבח שמו.
    אם היו לי שונאים הם היו מקבלים את העוגה. מניחה שאם החברה' פה זרמו עם האילנות זו בטח עוגת גזר.
    (כשכולם ילכו אבקש מארץ-ישראל מחילה, ואתנפל על שויצריה קטנה גדולה).

ועכשיו תורי

ככה זה נראה. כי כולם מסתכלים עלי בציפיה דרוכה. אה כן! סיכמנו ששקיות הממתקים עלי! אוחח.
    לא שכחתי! מה פתאום! הבטחתי לעיניים לא מאמינות בעליל, תוך כדי הליכה למטבח.
    - הנה, הבאתי לכם שקיק יומולדת.
    - שקיק? מה נסגר?
    - מכירים את 'שבעה בשקיק'? אז זה.
    - א-מ-א !!!
    - אתם התחלתם...
    עמוס הציץ בראי המטונף שעמד בכניסה לבית, הצצה אחרונה בהחלט לפני שהוא יוצא לרחוב.
    "אני לא נראה כמו עני" הוא חשב, והמחשבה הזאת עשתה לו קצת טוב.
    החליפה שלו אמנם ישנה, אבל הסוודר שחיים מהבית כנסת הביא לו מהבגאז' של האוטו, היה ממש כמו חדש.
    הוא חייך לעצמו בתפילה, "בזכות הנדר" הוא הכריז לחלל הבית, ורחל ששכבה על הספה הבלוייה ונשכה כוס כוס חד פעמית, תוך כדי קריאת ספר, ענתה אמן בקול.
    "איזו צורה זאת לשבת עם הרגלים על הספה.." הוא מילמל כשהבחין בתנוחת הישיבה שלה, ולמזלו היא לא שמעה, הוא אמר שלום ויצא לחדר המדרגות האפלולי.
    ריח צחנה שרר שם, תוצר לוואי של השיכורים שניצלו את העובדה שלאף אחד מהדיירים לא היה כסף כדי לתקן את האינטרקום, ואריאלה הרווקה, ששימשה כוועד הבית, לא העיזה לבקש מאף אחד.
    "כשאני אצא מכל זה", הוא חשב לעצמו, "יהיה לי בית נורמלי בשכונה נורמלית, עם ספה נורמלית, ונראה את רחל מעיזה לשבת ככה עם רגליים על הספה!"
    הרחוב היה קצת ריק מתמיד, אנשים מפחדים מפיגועים והם לא באים לפה עכשיו, קצת מזכיר לו את השכונה לפני עשר שנים, שקט בלילה, בלי המועדנים והמוזיקה והעשן של הגראס, רק זקנים שחוזרים ממנחה וערבית בזהרי חמה, חוצים את הרחוב בהליכה איטית, ואנשים עם סלים שמחכים לאוטובוס בתחנה מוכת גשם ברחוב יפו.
    כל הסוחרים בשוק מכירים אותו, הוא היה מסדר לכולם את האזכרות, מביא רבנים שידברו, בחורים שיאכלו, והרבה קופות צדקה מהבית כנסת, צדקה תציל ממוות.
    ביד ימין הוא החזיק שקית של רמי לוי, כבר הרבה זמן הוא הולך איתה במקום עם תיק נורמלי, אם הוא לא היה מוציא את כל הכסף על הכדורים והפסיכולוגית של שוש, הוא היה הולך עכשיו עם תיק ג'ימס בונד, מלא כנראה בשטרות של 200 דולר, מסודרות בצפיפות, נתונות בגומיות.
    לפחות ככה הוא הרגיש.
    בלב שלו הוא ידע שזה לא נכון, אם היה לו כסף הוא היה מבזבז אותו על לוטו וחיש גד בקיוסק של קסלסי, איפה שיושבים כל המובטלים ושותים בירה מול הטלוויזיה, מפרשנים במקצוענות מהלכי כדורגל, ומתווכחים בלי סוף.
    בתוך השקית היתה קופסה קטנה, כשהוא דיבר עם רחל על הרצון שלו לצאת לרחוב, היא הלכה לארון שלה ושמה לו ביד את הקופסה הזאת.
    "הבן אדם הראשון שנותן לך כסף, תן אותה לו", היא הורתה לו.
    "מה יש בפנים?" הוא שאל.
    "שרשרת כסף", היא ענתה, "שרשרת כסף שקיבלתי ממצליח, אני בחיים לא אלבש אותה, אחרי מה שהיא עשתה לנו", היא נשמה עמוק אחרי המשפט הזה, "קח אותה, אבא".
    הוא מאוד התרגש מהמחווה שלה, ויורדות לו דמעות בקלות, אז הוא בכה מאוד.
    "תודה רחל", הוא לחש בגרון חנוק, "אני נודר עכשיו נדר".
    "מה הנדר?"
    הוא כחכח בגרון טיפה, הזדקף והכריז:
    "הבן אדם הראשון ששם לי צדקה, הוא יזכה בשרשרת הזאת!"
    "טוב מאוד, אבא", היא הנהנה בעיניים עצומות, "בנדר?" היא שאלה.
    "בנדר!" הצהיר עמוס ועיין בקופסה שהחזיק ביד.
    "אני לא פותח את הקופסה", הוא הסביר לה, "אני אפתח אותה רק כשיגיע הנדיב הראשון, אחרת האופי הקמצני שלי לא יוכל לשחרר את השרשרת", הוא צחק לעצמו מתוך הדמעות שהציפו את העיניים הירוקות שלו.
    ברחוב יפו אי אפשר לעמוד סתם ולקבץ נדבות, לכל קבצן יש את השטח שלו, חמש דקות אתה על המקום, וזה המקסימום. אם אתה לא מספיק חזק ונואש, יסלקו אותך מהאזור כמו כלום.
    עמוס הוא כזה שיודע את הגבולות של הקבצנים, עם כולם הוא החליף כמה מילים, צחק, והיה מחלק להם תה שנשאר מהבית כנסת, במוצאי שבת.
    ליד שערי העיר אפשר לעמוד, הוא ידע, רק שמזמינים לך משטרה מהמשרדים שם.
    בשערי צדק הישן אתה יכול לעמוד שעות, ואף אחד לא יסתכל עליך, לכן אף קבצן לא עומד שם.
    מה שנשאר זה הכניסה למעיין 2000, הוא כבר למד את השטח כמה פעמים, המום כל פעם מחדש מהעובדה שהאופציה של לפשוט יד עלתה בכלל בראש שלו.
    אין אף קבצן ליד מעיין 2000, והבעלים הוא נחמד, הוא ראה אותו מוציא בחורף ארגזים של חזרות, ומשאיר אותם במתכוון בחוץ, כדי שמי שצריך יוכל לקחת, ותמיד היו כמה מהשכונה שהיו הולכים עם עגלת שוק לדלת האחורית שם, וחוזרים עם קופסאות שימורים שנפגמו, אורז בשקית קרועה, וירקות כמושים, זה לפחות מכובד יותר מלחפש על הרצפה בשוק העירקי.
    הקיר מאחוריו היה נקי, אבן ירושלמית בלי גרפיטי ובלי קישקושים, סתם אבן רגילה של השכונות החדשות, ומול פניו התרחשות מעניינת באתר בניה, כמות גדולה של פועלים ניווטו צינור בקוטר עצום, אשר השתלשל ממנוף ענק, אל תוך מערכת פיגומים מרשימה.
    השקית לצידו, הקופסה בפנים, הלב דופק והעיניים שוב מתחילות להתמלא בדמעות.
    הוא הביט לכל הכיוונים, אף אחד לא מכיר אותו כאן, לפחות בטווח של חמישים מטר ממנו.
    הוא שם כמה עשרות אגורות ביד, במקרה הוא מצא מתחת הספה הישנה, איפה שיש חור כזה שנופלים אליו דברים, שוש היתה קוראת לחור הזה "עמוקה", היא שמעה את השם הזה באיזו תוכנית רדיו, ומאז היא לא נרגעת, כל החיים שלה זה משחקי מילים, והוא לא ממש עומד בקצב.
    "צדקה לשבת!" הוא ניסה לומר, אבל שום קול לא יצא לו, רק היה נותרה עדיין באוויר, שלוש מטבעות של 10 אגורות מנסות להשמיע את קולן, כמעט אבודות בתוך היד המסוקסת שלו.
    "דינג!"
    הוא שמע, כשבחור אחד בפליז שחור הניח לו מטבע של 10 שקל ביד.
    "דונג!"
    אישה במטפחת הניחה לו מטבע של שקל.
    "תזכו למצוות", הוא מלמל בקול נבוך כשהתורמים התרחקו.
    פתאום הוא התעורר, "לא נתתי להם את השרשרת!" הוא הזדעק לעצמו, "נדרתי נדר!"
    מה שהמוח יכול להספיק בשניה וחצי זה מדהים.
    עמוס הריץ את הסיטואציה במהירות בראש, מי הניח את המטבע ראשון? הבחור בפליז או האישה במטפחת.
    בזמן רגיל היה לוקח לו כמה דקות לשחזר את הסיטואציה, אבל עכשיו המוח טס מהר, הוא ניתח את הצליל של שני המטבעות, ותוך רגע הוא כבר היה במרדף אחרי הבחור.
    "בוא רגע!" הוא קרא לו, "זה ישתלם לך!" הבטיח.
    הבחור היה ממהר, אבל הוא לא הרפה, "בוא לפה שניה, מבטיח לך שתרוויח מזה", והבחור התרצה.
    "יש לי משהו בשבילך", הוא התכופף לעבר השקית והוציא את הקופסה הקטנה. "היינו צריכים אוכל לשבת, ולא היה לי כסף, אז הבת שלי אמרה לי:"אבא, קח את השרשרת הזאת, ומי שנותן לך צדקה לשבת, תן לו אותה", צדיקה זאתי, ככה עם כל הלב נתנה.
    יכלתי למכור אותה, לקבל עליה כסף, אבל עשיתי מה שהיא רוצה, ונדרתי נדר, ונדר זה נדר".
    הוא פתח את הקופסה, והשרשרת, פשוטה ודקה, הצטנפה לה בפינת הקופסה, שהיתה גדולה ממידותיה.
    הוא היה קצת המום מהעליבות שלה, גם אם הוא היה מוכר אותה, אף אחד לא היה נותן לה עליה יותר משלושים שקל, הוא סתם בנה עליה.
    אבל שלושים שקל זה יותר מעשר שקל, הוא מפסיד עליו עשרים שקל, אבל נדר זה נדר.
    "מה פתאום!" הבחור דחה את ההצעה שלו, "אני לא יכול לקחת כזה דבר, לא נתתי בשביל לקבל".
    "נדר זה נדר", הודיע לו עמוס, "אני חייב לתת לך את זה, יש לך אישה?" הוא שאל.
    "ברוך השם", ענה הבחור בחיוך. "תשאיר את השרשרת אצלך, זה בסדר".
    "אתה חייב לקחת", הוא התעקש.
    "טוב", הסכים הבחור, "תן לי אותה!" הוא ביקש והושיט יד לעבר הקופסה.
    "הנה לקחתי אותה!" הוא הצהיר, "והנה אני נותן לך אותה במתנה, קח ממני במתנה".
    "מה פתאום", מחה עמוס, "היא שלך!"
    "קח בכבוד שלי", אמר הבחור, וזה כבר היה סיפור אחר, עמוס יודע לתת כבוד.
    "בסדר", הוא לקח את הקופסה בחזר, וקד לעבר הבחור בהערכה.
    "רגע רגע", אמר הבחור, "זה לא בא לבד", הוא פתח ארנק בלוי אך תפוח למדי, ופשפש בתוכו, שטרות רבים של 200 היו שם, אבל הבחור התעכב דווקא על השטר של החמישים, ועמוס כבר לא יכל להתאפק, הוא ינסה, מה יקרה..
    "200 שקל יספיקו לי לקניה של שבת", הוא שמע את עצמו אומר ומיד הסמיק, אבל לא ראו את זה עליו, יש לו עור כהה.
    "יודע מה", אמר הבחור, "סבבה, קח".
    הוא שם לו ביד 200 שקל, ובנוסף נתן לו גם חיבוק של אשכנזים, קר ומרוחק כראוי.
    "השם יברך אותך בכל הברכות, ותזכה לראות נחת מכל הילדים ומקרר מלא תמיד אמן כן יהי רצון בברכת כהנים, ונאמר- אמן!"
    אבל אף אחד לא ענה אמן, הבחור כבר התרחק, ועמוס שהבין ששיחקה לו השעה, נכנס למעיין 2000 והתחיל למלא את העגלה במצרכים בסיסיים, אורז, שמן, שימורים ואפילו מגש של כנפיים.
    זה כסף של ברכה, הוא חשב, צריך לקנות בו רק דברים לשבת.
    לפי החשבון שלו הוא הגיע ל200 בדיוק, אבל בקופה היא החזירה לו 10 שקל עודף - "יש מבצע על העופות של מחפוד, כי עוד מעט נגמר להם התוקף", היא הסבירה באדיבות.
    לא נורא, הוא כבר יקנה חיש גד אצל קסלסי, אם משחק לו המזל, אולי הוא יצליח לגרד בזה עוד איזה 100 שקל או יותר.
    "לא תאמיני איזה נס היה לי!" הוא הכריז כשהוא נכנס הביתה וראה את רחל יושבת על הספה, כמעט באותה תנוחה, הפעם שקועה בטלפון שלה, מפוצצת קוביות ועיגולים במשחק מטופש.
    "כמה עשית?" היא שאלה אותו בלי להסתכל.
    "200 שקל!" הוא התרגש, "והנה המצרכים לשבת, תראי!" הצביע על השקיות המלאות.
    "אתה יכול לשים את השרשרת אצלי בארון", היא אמרה, "שבוע הבא אני אתן לך אחת שווה יותר".
    "אוי לא!" הוא חשב
    "אוי לא".
    כששלומי קם בסיום הרצאתו של גיל המקריח, ידע, אני הולך להיות עשיר, מליונר. קניתי לי את שיטת 'גילגל' המצליחה, שעזרה לאלפי מוצרים להשתווק נכונה בשוק. 'האמונה במוצר'.

המוצר המנצח היה, ווקמן. הלהיט הבוער באותו תקופה.

שלומי שכר חנות קטנה בפינת ר' עקיבא, מתח שלט "ווקמן מנצח", והמתין לקונים.

סטנדים מילאו את אורך החנות. ווקמן פשוט ומעוצב. שחור, ורוד ולבן. מפואר לחתנים וכלות. קומפקטי לטיולים, ועוד.

ה'אני מאמין' שלו היה, להאמין בכל מוצר ומוצר שלו, גם אם היה עקום וצרוד וגם אם נשרט מעט.

כשלוקח היה בא להתלונן על ווקמן תקול, שלומי היה פוער עיניים גדולות, משל סיפרו לו שג'ורג' בוש הבן סוכן סמוי כפול של אל קעידא, "אתה בטוח? לא יכול להאמין… אבל תביא, ונחליף לך כרגע, עוד נבדוק את העניין, אך תדע שזה לא נתפס".

*​

דוד קרא את המודעה שנתלתה על קיר החיצון של 'ווקמן מנצח'. 'דרוש עובד חרוץ לשעות אחה"צ, פרטים בחנות', ונכנס להציע את עצמו.

פגישת העבודה דמתה בעיניו, לנאום קומונסטי בן שנות האלפיים. "הווקמנים שלנו הם האיכותיים ביותר, ייקח לך זמן ללמוד את האיכות שלהם, ואת האופציות הגלומות בהם, וכן כל סטנד ומוצר מונח כאן במיקום אסטרטגי ומנצח." את מחאתו שהוא מומחה לווקמנים דחה שלומי כלאחר יד, "את הווקמנים שלנו אינך מכיר".

או משוגע או מוצלח, הייתה המחשבה שחלפה אצל דוד. הרצון להתקבל לעבודה גרם לו להסכים לקרוא את המללים הארוכים של שלומי בשבח חנותו וווקמוניה, דבר שהיווה תנאי מחייב מוקדם לתנאי ההעסקה של שלומי.

"שלומי, נראה לי שאת הסטנד של החתנים והכלות כדאי להעביר לכניסה". שלומי הפנה את ראשו בהלם, "דוד, אתה יודע כמה מחשבה הושקעה בזה, העמדת הסטנד במעמקי החנות הינה אסטרטגיה מדהימה".

דוד לא חשב כן, אך כשראה את ההחלטיות. שתק.

הערה ועוד אחת חברו, תיקונים הכרחים נדחו שוב ושוב. כי הכל פה טוב ומוצלח ביותר. "תבין, דוד, אתה מוכרח להאמין במוצר בשביל שהוא יצליח"...

*​

את החנות פתח דוד נסער, אוחז בידו גזיר עיתון. "שלומי, ראה את ההמצאה החדשה, נגן אם פי שלוש".

"מה הרעיש אותך?"

"אתה לא מבין? בקרוב העולם ינטוש את הווקמנים ויחליף לנגנים".

"פףףףףף, נראה לי שיהיה באמת מישהו שבאמת יקנה את הדבר הזה? נראה לך שינטשו את הווקמנים הטובים ביותר???"

מאותו יום הביט בדוד כסוכן כפול. חסר אמונה בעסק, לא מאמין במוצר. אי אפשר כך לעבוד, זכר שלומי את גיל. אמונה במוצר זה א' ב' בשיווק.

כשהחנות הידלדלה. האבק נעטה על הווקמנים הוורדים והשחורים. החנות הייתה בשלבי קריסה - סגירה. העז דוד לבצע ניסוי אחרון, "שלומי, אולי נתחיל למכור נגנים? כמו שליזיפוביץ מסוף הרחוב?"

הקיטון שנשפך לראשו, היה שירת הברבור של שלומי, הווקמנים, האמונה והעיוורת. "תדע לך, כל מה שהחנות קרסה, זה בגלל החוסר האמונה שלך במוצרינו. מהיום הראשון שלך - זה אולי נעביר לכאן, אולי את זה כדאי להחליף, המכירה של ההוא לא ריווחית, אולי נמכור נגנים, כאן טמונה סיבת הקריסה! לכן, מהיום ואילך חפש לך מקום העסקה אחר".

למחרת, פתח שלומי את חנותו בבוקר ונעלה בעצמו בערב. אין לו עובד ואין לו תקציב לעובד. ובהכל אשם העובד וחוסר אמונתו…

השמועות מספרות ששלומי עדיין עומד שם מאחורי הדלפק, מאחוריו מנוסח כהלכה הא' ב' של החנות - ה'אני מאמין בכל מוצר ומוצר', והאבק מלפניו מאחוריו ומצדדיו.

ודוד? פתח חנות לאלקטרוניקה, נגנים, פלאפונים ועוד. אם אתה רוצה סחורה א' א' ומעודכנת, תפנה אליו. הוא מתקדם ומתייעל כל הזמן.

אולי מעניין אותך גם...

הצטרפות לניוזלטר

איזה כיף שהצטרפתם לניוזלטר שלנו!

מעכשיו, תהיו הראשונים לקבל את כל העדכונים, החדשות, ההפתעות בלעדיות, והתכנים הכי חמים שלנו בפרוג!

לוח מודעות

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!

תהילים פרק כה

אלְדָוִד אֵלֶיךָ יי נַפְשִׁי אֶשָּׂא:באֱלֹהַי בְּךָ בָטַחְתִּי אַל אֵבוֹשָׁה אַל יַעַלְצוּ אֹיְבַי לִי:גגַּם כָּל קוֶֹיךָ לֹא יֵבֹשׁוּ יֵבֹשׁוּ הַבּוֹגְדִים רֵיקָם:דדְּרָכֶיךָ יי הוֹדִיעֵנִי אֹרְחוֹתֶיךָ לַמְּדֵנִי:ההַדְרִיכֵנִי בַאֲמִתֶּךָ וְלַמְּדֵנִי כִּי אַתָּה אֱלֹהֵי יִשְׁעִי אוֹתְךָ קִוִּיתִי כָּל הַיּוֹם:וזְכֹר רַחֲמֶיךָ יי וַחֲסָדֶיךָ כִּי מֵעוֹלָם הֵמָּה:זחַטֹּאות נְעוּרַי וּפְשָׁעַי אַל תִּזְכֹּר כְּחַסְדְּךָ זְכָר לִי אַתָּה לְמַעַן טוּבְךָ יי:חטוֹב וְיָשָׁר יי עַל כֵּן יוֹרֶה חַטָּאִים בַּדָּרֶךְ:טיַדְרֵךְ עֲנָוִים בַּמִּשְׁפָּט וִילַמֵּד עֲנָוִים דַּרְכּוֹ:יכָּל אָרְחוֹת יי חֶסֶד וֶאֱמֶת לְנֹצְרֵי בְרִיתוֹ וְעֵדֹתָיו:יאלְמַעַן שִׁמְךָ יי וְסָלַחְתָּ לַעֲוֹנִי כִּי רַב הוּא:יבמִי זֶה הָאִישׁ יְרֵא יי יוֹרֶנּוּ בְּדֶרֶךְ יִבְחָר:יגנַפְשׁוֹ בְּטוֹב תָּלִין וְזַרְעוֹ יִירַשׁ אָרֶץ:ידסוֹד יי לִירֵאָיו וּבְרִיתוֹ לְהוֹדִיעָם:טועֵינַי תָּמִיד אֶל יי כִּי הוּא יוֹצִיא מֵרֶשֶׁת רַגְלָי:טזפְּנֵה אֵלַי וְחָנֵּנִי כִּי יָחִיד וְעָנִי אָנִי:יזצָרוֹת לְבָבִי הִרְחִיבוּ מִמְּצוּקוֹתַי הוֹצִיאֵנִי:יחרְאֵה עָנְיִי וַעֲמָלִי וְשָׂא לְכָל חַטֹּאותָי:יטרְאֵה אוֹיְבַי כִּי רָבּוּ וְשִׂנְאַת חָמָס שְׂנֵאוּנִי:כשָׁמְרָה נַפְשִׁי וְהַצִּילֵנִי אַל אֵבוֹשׁ כִּי חָסִיתִי בָךְ:כאתֹּם וָיֹשֶׁר יִצְּרוּנִי כִּי קִוִּיתִיךָ:כבפְּדֵה אֱלֹהִים אֶת יִשְׂרָאֵל מִכֹּל צָרוֹתָיו:
    נקרא  2  פעמים
    למעלה