קהילת כתיבה מקצועית

קהילת הכתיבה מיועדת לעוסקים בכתיבה יוצרת, ספרותית ומקצועית, ומטרתה למקצע ולהשביח את יכולות הכתיבה של חבריה.
מנהלי הפורום: מ. י. פרצמן, ניהול קהילת כתיבה
להצטרפות לקהילה הקש כאן

כתיבה וסיפורת >> תוכן מקצועי

עריכה תורנית

הפורום נועד לעזרה וטיפים מקצועיים עבור עורכים תורניים ואלו המתעסקים בתחום.
מנהל הפורום: מוישה
להצטרפות לפורום עריכה תורנית, הקש כאן
נושאים
793
נושאים
793

קהילת סופרות מקצועיות

פורום זה מיועד לסופרות מקצועיות, עורכות מאמרים ומחברות ספרים על סוגיהם. הכתיבה והצפייה בפורום הינה לחברי הקהילה.
מנהלות הפורום: Ruty Kepler, sari levin
פרטי
כבר שבוע אני מנסה לדלות רעיון לסיפור עבור התחרות, ואין. האמת שגם יותר מדי זמן לכתוב אין.
אבל פתאום נזכרתי בסיפור הזה שכתבתי בעבר לתחרות סיפורים בפורום הנשי, משום מה נראה לי קשור איכשהו לנושא.
אני כמובן לא שולחת לתחרות, כי לא ממחזרים חומרים ;) אבל אני יותר מאשמח לקבל פידבק וביקורת.

יש שכר לפעולתך

שתי נקישות קצרות והדלת נפתחת. היא ממהרת למחות את עיניה בגב ידה ומסדרת את המטפחת שנשמטה. יודעת שהיא מכאיבה לו, אבל גם לה כואב. כל כך כואב. אצבעותיה מתהדקות שוב סביב הסורגים הלבנים, ממאנות לעזוב, להפרד.

רחל? היא שומעת בקולו את התקווה הקטנה, הקלושה , שאולי הערב הזה ימצא אותה מקפלת כביסה, מגהצת או אפילו - ואולי לזאת הוא כבר לא מעז לייחל - סתם יושבת וקוראת ספר או מפטפטת עם חברה. אבל רגליו כבר מוליכות אותו לחדר, והיא חוששת להרים את מבטה אליו ולפגוש את ים הכאב בעיניו, כאב שהיא, שקועה בצערה, רק מוסיפה לו.

"שלום, איך היה היום?" מנסה בכח לחזור לתפקיד הרעיה הכשרה, הממתנת. "ברוך השם, הסוגיה קשה, התעיפתי ממש", מאיר באמת נשמע מותש ומצפונה שוב מכה בה: "ילדך הלך לבלי שוב, אבל יש לך בעל אוהב ודואג שרוצה לראות אותך מתאוששת וחוזרת לחיים נורמליים. את לא יכולה להמשיך כך! כבר עבר מספיק זמן", גיחוך עולה בה – 'וכי מי זה מחליט מתי עבר מספיק זמן? כנראה שלי הזמן עוד לא מספיק...'

ליד השולחן הערוך בכוחות משותפים, נראה הכל נורמלי. זוג צעיר יושב ואוכל בצוותא ארוחת ערב, פסטורלי ממש... דמעה קטנה מבצבצת בזוית העין, והיא דוחקת אותה פנימה בכח, חוששת להעכיר את האוירה שוב. אבל נראה שמאיר החליט לעשות זאת במקומה: "רחל, אני לא רוצה להכאיב לך, אבל אולי תחשבי על זה שוב? העריסה הזו צריכה לצאת מהבית שלנו, היא לא עושה לך טוב" הוא כבר נשמע נחרץ יותר הפעם, וגווה מתקשח "אני יודעת טוב מאד מה עושה לי טוב. אני לא מסוגלת להפרד ממנה, למה אתה לא מבין? אין לי ילד, אין לי אפילו חלקת אדמה לבכות עליה, אז יש לי עריסה. יש לי מזרון תכול להריח, ושמיכת קטיפה ללטף. בשבילי, המיטה הזו היא הקבר שלו" הבכי מחלחל בגרונה והיא נודמת. גם מאיר שותק, והדממה מצווחת סביבם באלפי קולות "המיטה הזו היא הקבר שלך"...

בבוקר היא מתעוררת לעוד יום משמים של חופשה. חופשת לידה לאוצר שנולד, וכבר עלה לו בסערה השמימה. היא מלטפת את המזרון התכול, הקטן , בוהה בעריסה הריקה. העינים שוב נשטפות דמעות, היפחות עולות בה, חסרות שליטה והיא גועה בבכי, שוכחת מהעולם כולו.

הצלצול העקשני מנער אותה, מגששת אחר הטלפון ופולטת "הלו" מותש. "שלום, זה בקשר לעריסה" קול לא מוכר מעבר לקו, "בקשר למה?" היא בטוחה שאזניה מטעות אותה. "בקשר לעריסה שפרסמתם ביד2, רציתי לדעת באיזה מצב היא וכמה זמן היתה בשימוש". רחל לא מאמינה, "העריסה לא למכירה" לוחשות שפתיה בזעם והיא טורקת את הטלפון.
'ככה מאיר? ככה ללכת מאחורי הלב הפצוע שלי ולמכור את העריסה? ובכלל, איך הגעת ליד 2 , הרי אין לך גישה לאינטרנט... כמה עוד מעורבים בסיפור שלנו? לכמה אנשים ספרת על אשתך המסכנה שלא מצליחה להתאושש וחיבים לעזור לה?'

הכעס מציף אותה בגלים גבוהים, מפחיד בעצמתו, וכל הכאב, הצער והדמעות מתנקזים לנחשול שוצף של זעם.

פרץ אדרנלין נכנס בה והיא מסתערת על הבית, מסדרת ומנקה, משפשפת בכח ומטמיעה את ים הרגשות הסוער בסמרטוט והדלי. כשהבית מבהיק, מגיע תורו של המטבח. ערימת הקליפות מתגבהת על השולחן, ואט אט שוככת הסערה. היא מכירה את מאיר כבר מספיק זמן כדי לדעת שלא יעשה לה דבר כזה. מוכרח להיות הסבר הגיוני לכל זה, תכף יגיע ויישב את כל הספיקות. מביטה סביבה ומתחיכת - נו, לפחות הרווחנו בית מסודר וארוחה טעימה…

שתי נקישות קצרות והדלת נפתחת. היא ממהרת אל הכניסה. מאיר מחיך אליה, מופתע ממראה עיניו. "איזה ריח טוב" - אושר בקולו - "והבית כל כך מסודר ונוצץ. טוב לראות אותו כך, טוב לראות אותך כך". היא משיבה לו חיוך מתוח.

הוא מכין לעצמו קפה ומתישב נינוח על הספה. מתישבת לצידו, דרוכה. "מאיר" קולה מהסס, "מישהו התקשר הבוקר, בקשר למה שפרסמנו ביד 2..." בניגוד גמור לציפיותיה, הוא לא מסמיק ולא מחויר. "בקשר למה?" פליאה אמיתית בעיניו. "מישהו שאל על העריסה שאנחנו מוכרים, אמר שראה מודעה ביד 2" היא מפרטת בקוצר רוח. "אוי" קריאת צער נפלטת מפיו, "זה בטח היה לך נורא קשה. פגע לך בדיוק בנקודה הכי רגישה." היא לא יכולה לעצור בעצמה יותר - "אם אתה כל כך מבין את זה, למה הלכת ופרסמת שאנחנו מוכרים את העריסה? אני ילדה קטנה שצריך ללכת מאחורי הגב ושלה לקוות שהיא לא תגלה את זה?" הכעס מהבוקר שב ועולה בה. להיתממות כזו היא לא מוכנה. "זה מה שאת חושבת"? מאיר נדהם, פגוע כולו - "באמת נראה לך שאני מסוגל לדבר כזה? אני מבטיח לך שאין לי קשר לזה" אומר בלהט "זו כנראה סתם טעות אומללה במספר".

רחל שותקת, אין לה מילים. יושבים שניהם על הספה, זה לצד זה, ודוממים.

בארוחת הצהריים, עדין שורר ביניהם השקט, והיא מרגישה את האוכל נתקע בגרון. "סליחה" לוחשות מילותיה, "הוא פשוט נגע בדיוק בנקודה הכי רגישה שלי. לא עלה בדעתי שזו יכולה להיות טעות. אני יודעת שאתה לא תעולל לי כך, אני יודעת" מבטם נפגש, והחיוך שב ועולה על שפתיו "זה בסדר, אני מבין אותך לגמרי" קולו רך, "ועכשיו , אולי נטעם מהמעדנים שהכינה אשתי, השפית המוצלחת בתבל?" הבדיחה הישנה מעוררת בשניהם גיחוך, והאויר סביבם הופך קל יותר.

"אתה יודע מאיר" רחל עוצרת פתאום, "אחרי שיחת הטלפון הזה כעסתי מאד, כאבתי נורא, אבל מאחורי החומות הללו, הסתתר לו גם שביב קטן של שמחה, ניצוץ זעיר של הקלה שלא העז להתלקח בלב הגעש. תחושה עמומה של חתימת פרק, של פרידה סופית" היא נרגשת ."אני מרגישה שאני רוצה לקחת את העריסה הזו, ולעשות איתה טוב למישהו. להוציא את ערימת הזכרונות הזו, למקום שבו היא תגרום אושר - ולא צער, חיוך - ולא דמעה. מגיע לאוצר שלנו, שיעשה ברכוש הקטן שהשאיר, משהו גדול".

כמה ימים אחר כך, מאיר מקפל את העריסה, ורחל מסדרת ערימות קטנטנות של בגדים בשקית, נפרדת מכל פריט ופריט. אט אט באה הרגיעה לליבה, והיא שומעת את בת הקול שאומרת: יש שכר לפעולתך....
פסח ה'תשע"ח, בני ברק.

שמעון סקר בעיניו את שולחן הסדר שלפניו. שעות מרוממות עברו עליו ועל משפחתו מתחילת הסדר ועד עכשיו. ברוך ה', קיימו בהידור את מצוות הלילה, אכילת מצה, סימני הסדר, וגם שלוש כוסות כבר מאחוריהם.

מהשולחן הערוך בפאר והדר לא נותר הרבה, כלי השולחן נערמו בחוסר סדר כששאריות מצה וחסה עם שלוליות קטנות של יין מתגוללות ביניהם. על הספה שכבו שנים מילדיו הקטנים רדומים במחלצות החג, ורק רעייתו ושלושה מילדיו הגדולים הסבו עדיין לשולחן הסדר.

החלק הקשה עדיין לפניהם.

מילדותו חקוק בו זכר ההלל הנשגב שנאמר על ידי אביו זכרונו לברכה בליל הסדר.

נאמר, אמרנו?

הושר. הזדמר. נשאג!

לא ישכח לעולם את מראה פניו נוראות ההוד של אביו הצדיק כששר את ההלל, בכיסופין, בסילודין, ברגש עז שהמיס כל צער ויגון, העלה את כולם לפסגות מרוממות בלילה הקדוש הזה.

לפני תחילת ההלל חזר אביו שוב ושוב על המימרא 'חייב אדם לראות את עצמו כאילו הוא יצא ממצרים'.

"חייב!"

"כאילו הוא יצא!"

"הלאה כל הדאגות, כל המתחים! בני חורין אנחנו!!"

שמעון לא מסוגל.

איך ירגיש בן חורין, איך יודה ויהלל בלב שלם, בלב הומה ורוגש, כשלשולחן מסבה שמוטה וחיוורת, בתו הגדולה, זו שהרופאים קצבו לה חודשים ספורים לחיות?!

ויאיר, בנו האהוב – והמיוחד – לשעבר??

שמתהולל ברגעים אלו במועדון אפלולי במחוזות אחרים, רוקד שיכור לאור תאורה משוגעת ולצלילי מוזיקה אפלה...

מביט הוא בעיניה של רעייתו, מבטו חודר מבעד לעיגולים השחורים שסביב עיניה, תוצאת לילות ארוכים ללא שינה ובכיה אין קץ, ומגלה בפנים תהומות של צער....

והיא מביטה בו, יודעת בדיוק מה עובר בראשו של אישה, ולוחשת לו 'שמעון, תתחיל....'

הוא אוזר את כוחותיו, מזדקף וקורא בקול גדול 'הללויה, הללו עבדי ד'.... יהי שם ד' מבורך...' והמילים נשמעות לו כמו צידוק הדין...

קולו נשבר...

פסח ה'תשע"ט, ירושלים.

שמעון סוקר בעיניו את שולחן הסדר שלפניו. עשרות מבני החבורה יושבים שם זה לצד זה, דנים בלהט בהלכות הפסח.

זה עתה סיימו את אכילת הפסח בקדושה ובטהרה, אכילה שקדמו לה הכנה ויגיעה אין סוף. הכול היה חדש כל כך, כמו הרבה דברים בשבועות האחרונים, מאז ריחם השם על עמו ושלח להם את משיחו לגאלם ולהביא פדות נפשם.

לידו ניצב בגו זקוף יאיר, בנו היקר והאהוב, כשכיפה גדולה לראשו וזיפי זקן טרי מעטרים את לחייו. שמעון העיף מבט לעזרת הנשים, שם ישבה בתו, זו שהיתה עד לא מכבר בשערי מוות, וכעת משוחחת בערנות עם אמה.

העביר מבט אוהב על כל ילדיו, ותלה את מבטו באביו הקדוש שישב בראש השולחן, אפוף בשרעפי קודש.

האב המתין עד שאחרוני המכוונים יסיימו את ברכת המזון, לפני שנעמד ברטט וקרא בקול רוגש:

"ילדי היקרים.

בכל שנה, במשך שנים ארוכות, קראנו את ההלל מתוך שמחה גדולה, שהרי חייב אדם לראות את עצמו כאילו הוא יצא ממצרים.

כאילו.

כל אחד היה צריך להתגבר על צרותיו ומועקותיו, על הקשיים הקטנים והגדולים, להודות ולהלל לשמו הגדול על כל טובותיו וחסדיו. וזה היה קשה.

ילדיי היקרים והאהובים!

זכינו למה שלא זכו יהודים אלפי שנים. למה שלא זכו גולי בבל ורומי, נרדפי מסעי הצלב ואנוסי האינקווזיציה, נדכאי הגלויות ושרופי הכבשנים, וכן, גם אלו שרק טרדות היום יום העכירו את שמחתם והקשו על תחושת ההודאה.

זכינו לעמוד כאן היום, בירושלים הבנויה, יחד עם מלך המשיח, עם משה רבינו ואהרון הכהן, עם האבות הקדושים ושבטי י-ה, עם שופטי ומלכי ישראל, התנאים והאמוראים וכל גדולי הדורות, ולומר הלל שלם – בלב שלם!!

הבה, ילדים יקרים, נעלה על הגג ונצטרף לרבבות מליוני בני ישראל, ונשיר, נרקוד את ההלל!!"

טיפסו בני החבורה על גג הבית, אחריהם עולות נשות ובנות המשפחה, ומולם נגלה מחזה שלא מהעולם הזה:

ירושלים במלוא הודה ותפארתה, כשרבבות גגות מוארים מנקדים אותה כיהלומים, בית המקדש ניצב כארי משקיף על העיר ושולח נגוהות קדושה, כשהירח המלא מאיר בעוז.

על הגגות עמדו בני ישראל, איש איש ובני חבורתו, עטופים בגדי שיראין צחים כשלג, עומדים שקטים ודוממים, ממתינים לאות.

בעיר העליונה עמד דוד המלך, נעים זמירות ישראל, כשלידו משה רבינו גואלם של ישראל, בניד ראש רמז למלך ישראל, שפצח בקול אדיר:

'ה-ל-ל-ו-י-ה - - - '

ומשם התגלגל הרעם על פני ירושלים בגלים של הדף, כשריבואות ריבואות יהודים שרים בלב מתרונן את מילות ההלל.....

וזה היה הלל שלם, ההלל הגדול - - -
יאללה, זזנו? אמר מוישה בפרצוף של כואב לי הראש, ונמאס לי.

כן, הנה אני רק לוקחת את המוּסים והיינות ואני באה, את האורז והמילוי של הבורקס לקחת? שאלה בלי לחכות לתשובה. בטח שהוא לקח הוא עטף את זה כל הבוקר שלא ישפך בדרך, והינדס את התבניות של הסיגרים המקורמלים עם הסלמון הגדול שהשד יודע איך הם יעלו אותו לאוטובוס, גם במטען הנהג לא ירשה להם.

שוין יצאנו. האוטובוס היחיד לאופקים כבר בתחנה, הם ראו מהחלון, המעלית נפתחת הם פורצים החוצה, מזל שהינדי ומינדי, חיים ואפרים, מילכי אבריימי ורבקי כבר בתחנה מעכבים אותו, ותופסים את הנהג בגרון, או יותר נכון בתא המטען. הם מכניסים את המזוודה ומהנדסים את עגלת התאומים בין החבילות, ובינתיים אבריימי בודק איפה ההורים.

הכל התחיל בויכוח הישן חדש, של איפה אנחנו אוכלים השנה בפורים.

נמאס לנו אצל קופרשטוק, הצהירו אפרים ומילכי, אין שם ילדים בגיל שלנו ומשעמם שם. ורבקי ממש התאכזבה. מה? בטח אצל קופרשטוק. אצלם אני הכי אוהבת. יש להם מלא ספרים מעניינים ויש לי חברה בגיל.

בטח, אתן סתם שוכבות בחדר החדש שלהם ולא עושות כלום, לכו לספרייה, בשביל זה יש פורים?

היא הסתכלה על מוישה באנחה, גם לי נמאס שם, אולי נעשה בבית, הגיע הזמן. כל הזמן אותם בדיחות כולם מגיעים נבוכים, 'מה נשמע' וכאלה. בצלאל מנסה להפיג את המתח עם טילי לייי לייי לי ללייי והיד שלו קמוצה על השולחן עד שכל המפיונים נופלים מהכוסות החד פעמיות. וחצקל הגבוה שהבטיח לסיים מסכת מגילה נעמד על הכיסא, דורש את כל הצומי המשפחתי. ונופח קדיש אריכא לעילוי נשמותינו ואבוי למי שפוצח בזמר ומפריע. אחריו מופיע ציקי הבן של שושנה מתחיל להגיד קידוש ארוך כמו הגלות ושופך יין יבש על כל מי שלא משתף פעולה, פעם ראשונה צחקנו שניה גם כן, האמת שלכולם זה נמאס אבל שושנה לא מוותרת. נו ציקי, מה עם הקידוש. לא נהרוס לה. אבל אולי באמת הגיע הזמן שנאכל בבית.

בבית? לי אין בעיה. אמר מוישה. והתלבט אם יש בו ניצוץ של תקווה או שזה אבוד מראש. הוא ידע שאין לזה סיכוי, אף אחד לא יסכים שהם יאכלו לבד. והיא לא תרצה לארח, ז'תומרת היא מאוד רוצה, אבל זה נורא מלחיץ אותה. כולם יבואו ויחטטו בארונות ואשתו של שמוליק תוציא לה כלים מהמגירות במטבח ואולי תמצא קערה חד פעמית עם טביעות אצבע שלא נדע. הוא מכיר את התגובות האלו בעל פה. אבל היא הציעה, הוא לא יתנגד.

ומי יבוא אלינו? שאלו הינדי ומינדי שמתחפשות השנה לאלדד ומידד מתנבאים במחנה.

אף אחד, אמרה. לא חייבים אורחים בשביל לשמוח. השלים מוישה את התשובה בראש.

די, נו אמא. מה נשב ככה כמו בתשעה באב?

לא כמו תשעה באב. אבא ישיר איתנו, וכל אחת תכין משהו מבדח להגיד. ונחומי בטח יבוא קצת שתוי מהת"ת. ואולי היא אפילו מדמיינת בקול, אולי כולנו נתחפש, גם אבא ואמא, ויהיה נורא שמח.

פפףףף נראה לך. ואז שחברים של נחום ידפקו בדלת מה תעשו, תרדו מתחת לשולחן עם התחפושת?

מוישה ידע שזה לא ריאלי. אבל לדמיין זה חלק מהחוויה. מה אכפת לו.

בסוף הוחלט ברוב קולות ודעת מיעוט ממורמרת שהשנה יאכלו באופקים, הם יכינו את הדגים והמנה אחרונה ואלי גם קצת תוספות. והמשפחה של שמואל אהרן יכינו את השאר ויקנו שתיה וחד פעמי. לחמניות הבת של שושנה תעשה וביחד יהיה שמח. יש להם אוטובוס ישיר ב13:30, נחומי כבר בדק.

אבריימי כבר היה קצת שתוי. מוישה היה בטוח שהוא לא, והנסיעה תעבור חלק. על כל המטלטלים שהם נושאים איתם. שתהיה בריאה. חשבתי מנה ראשונה ואחרונה. אי אפשר להכין משהו לארוז ולנסוע. שוין הוא מכיר את זה.

להחזיק סלמון שלם שלוקח שתי מושבים באוטובוס מפוצץ אחרי ג'ק דניאל'ס ועוד כוסית שמישהו דחף לו בסוף ישיבת מרדכי הצדיק של משקה לא מזוהה זה לא האטרקציה של החיים. אבל זה צו השעה והצוואה המשפחתית.

הוא מתגעגע לקדיש אריכא של חצקל הגבוה. הוא רוצה לשכב כמה דקות במיטה ולרדת לקופרשטוק בנחת. מה אכפת לו שישירו עוד פעם טילי לייי לייי לי ללייי. כאילו אופקים זה יהיה אחרת.

מרחוק הוא שומע את נחום ומינדי צורחים שיש עשן מהמנוע. בכלל כל החלק האחורי אתרומם שם, הוא לא ידע אם נחמי שתה עוד כוסית. הנהג נעצר בצד. והוא שלא הבין מה קורה הניח את הסלמון ירד למטה והקיא את נשמתו.

ובמעומעם הוא שומע אותה צורחת. איפה התאומים. הינדי מנידי נחומי אבריימי רבקי, הורדתם את התאומים?

הוא לא זכר את כל השמות בכזו מהירות. אבל שמח שהיא נכנסה לעמדת הפיקוד. ושמע את מינדי צווחת, כן אמא הם אצלי. שתיהם.

והסלמון. אבא. איפה הסלמון, סלמון? הוא לא מבין. ומקיא את נשמתו על האספלט. הריח של הקיא והעשן מתערבב לו במוח.

אבא, איפה הסלמון?

תביאי לי מים לשטוף פנים הוא מבקש. אפשר?

אין כאן מים אבא. אין.

יש ויסקי.

נחומי תופס אותו בשתי ידיים והאוטובוס כולו מצטרף. טילי לייי לייי לי ללייי.

חצקל הגבוה צץ משום מקום. לא היה לו איפה לאכול השנה אז הוא גם בא. אפשר לעשות כאן סיום, שאל. הבטחתי שאני אגמור מסכת מגילה עד פורים. ולא נספיק. שקיעה עוד מעט. עד שישלחו אוטובוס.

לנהג של האוטובוס היה שולחן בבאגז' מאי שם נשלפה מפה, ואפילו נרות נמצאו לחגיגה מושלמת.

כביש ארבע, חולות ניצנים תזמורת של נהגים מצפצפים כאילו ביתר ירושלים ניצחה בכדורגל. משתה שמחה וששון.

ורק לרבקי לא היה ספר חדש לקרוא.
האמת שהזכיה תפסה אותי בהפתעה. ו... כן, זה מרגש. באמת. מאוד.
אז תודה לדוכסוסטוס על הפרס, ועל האתגר המיוחד והשווה שבחרת להעניק לנו. אני חושב שהיה ממש כיף לכל המשתתפים, והצלחת להגיש נושא כאוב ולהפוך אותו למשהו פורימי, עליז וחי.

*

וכעת לאתגר הבא, שיתבצע בשני שלבים...
כי למה אחד אם אפשר שניים, תחשבו על זה.

שלב ראשון - שיימשך בדיוק שבוע - עד יום שלישי הבא, 18:00 בערב:
אתם מעלים קטע מפרי עטכם, ובו תתארו בעדינות וברוך אירוע כלשהו שעולה בדמיונכם. כל אירוע. אתם יכולים גם לכתוב שיר, אבל קחו בחשבון שאני שונא שירים, מה-שזה-לא-אומר-מבחינת הסיכוי שלכם לנצח.

אחרי שכתבתם את הקטע שלכם, תבדקו כמה מילים הוא. תשתדלו שהוא יהיה קצר, כי אז יותר אנשים יקראו אותו. אולי סביב ה 400 מילה.
ו... תחדדו. תחדדו. תנו פאנץ' חזק, תביאו משהו טוב. אל תפחדו לשייף את הקטע שכתבתם.

תהיו מקוריים.
תהיו יצירתיים.

אל תבזבזו את כישוריי הכתיבה שלכם על סצנות של דברים שאנחנו רואים סביבנו ביום יום, תביאו דברים שווים באמת.

תנו לדמיונכם דרור.
תנו לעצמכם לעוף, לעטכם ליבב, למקלדתכם להשתובב.

תפעימו את הגולשים, תגרמו להם לפעור פה בהלם קל, לגלול את המסך עוד ועוד בעיניים דלוקות ובלב הולם. בגבות מחושמלות, באוזניים רועדות, בשערות ברווז.

תנו מעצמכם את המקסימום שאתם יכולים. ועשו לעצמכם טובה, תשלבו בטקסט שלכם תמונה כלשהיא שצילמתם, או איור, או כל דבר אחד שיעניק ליצירה שלכם ערך מוסף. כל דבר שהוא שיוסיף ניחוח מיוחד.
ועד פה שלב ראשון.

ובשלב שני... תצטרכו ללמוד לקרוא חומר שלא בדיוק לטעמכם המפונפן. כי כדי לנצח, צריך לעבוד קשה. בינינו, שום דבר טוב לא בא בקלות.

איך זה יתבצע?
כל אחד ממכם יקבל על פי גורל את אחד מהקטעים שהשתתפו באתגר (בהתאמה לפי מגדר, כמובן), ויצטרך לכתוב הסבר מנומק מאוד מהן האיכויות של הקטע, ומדוע דווקא עליו לזכות במדליית הניצחון.

ואז פשוט נבחר. ננסה להשתכנע. ומי שכתב את ההסבר המשכנע ביותר - יקבל את ההובלה של האתגר הבא, שזה בערך כמו לקבל שרביט זהב פלוס ערימת גביעי מעדני חלב מוקרמים שעליהם בזוקים קילוגרמים של גרנולה וסוכריות.
ובינינו, זה שווה: הרי האתגר על הדיאטה כבר מאחורינו, אז למה לא להשמין עוד קצת.

ואם כל זה לא מספיק...
אז הזוכה המאושר שמרחף מעל הקרקע מעוצמת ההתרגשות, יזכה בשי נוסף, מתנת
@שי קיש 2 :
איור מדהים, ובו יצוייר הדמות הראשית שתוארה בטורו של המנצח.

לקשקשת ונסיונות שוחד והטיית התוצאות, חושו בנוח לעשות את זה כאן
 תגובה אחרונה 
את הסיפור הזה שח לי חבר (שגם פעיל כאן בפורום), וביקש:
תכתוב, תכתוב. טרי טרי, מבטיח.
אז כתבתי.

הגרעין אמיתי, וכל הדמויות טושטשו עם שפכטל.

והנה הסיפור:
בס"ד

אין מצב בכלל, לא יקרה, חתם ראובן. טרק את הטלפון, ומלמל בזעף חנוק:
אני לא רוצה בחור בגיל כזה ועם שם כזה, למה לא מתביישים בכלל להציע לי אותו?
ציפוירע, עייפה ורגילה בכגון דא, השיבה בקול אפור:
יש דרך טובה יותר לדחות הצעה שלא מתאימה, ואם תמשיך לענות בכזו צורה, גם את זה לא יציעו לרוחל'ע המתבגרת שלנו.
ראובן השתתק, המתין שזוגתו תעלם ותצא מטווח שמיעה, ומלמל לעצמו:
נו נו, שמענו.

למחרת, האישה שאלה:
למה באמת לא רצית את הבחור? אולי הוא בחור טוב דווקא. רוחל'ע לא נעשית צעירה יותר בכל יום שעובר.
הפעם הוא מלמל את ה'נו נו' בטווח שמיעתה, וספג בתמורה מבט מוכיח, על סף המאשים.
נו נו.

עוד יום ועוד יום חלף, השדכן לא ההין להתקשר שנית, האישה העמידה פנים ששכחה מההצעה, רוחל'ע לא ידעה דבר, ראובן המשיך להתפלל לחתן הגון, והשדכנים המשיכו להציע עוד ועוד בחורים, אחרים, והזמן מצידו לא שקט על שמריו והמשיך לעבור.

מידי שבוע, ציפוירע ניגשה אל המקרר, הזיזה הצידה את המגנטים קופת העיר וועד הרבנים, והפכה בהתמדה עוד דף ועוד דף בלוח השנה המקושקש עם כתמי הקטשופ. עוד שבוע ועוד שבוע - וחודש אדר ניצב ודפק בדלת:
משנכנס אדר - מרבים בשמחה!
נו נו.

היא טמנה פניה בתהילים:
רבונו של עולם, חוסו רחם על רוחל'ע בת ציפוירע, וזכנו לגדלה לחופה ולמעשים טובים, ועדיף אם אפשר, עוד השבוע.

ואז היא הפכה עוד דף אחד - ופורים בא.
סוער, שמח, מוסיקלי במיוחד. רוטנברג, השכנים מהקומה למעלה, החליטו לבצע השקה מרהיבה למערכת הסטריאו החדשה שלהם. אקוסטיקה צרפתית, עץ טורקי, מגבר משיש טבעי. המוזיקה, זכה וצלולה ובווליום חולני לחלוטין - ניסרה את החלל, השפריצה וחדרה לכל נקיק ולכל תעלת שמע פנויה.

לפעמים, מוזיקה רועשת היא מצויינת, שח ראובן לציפוירע, בזכותה לא שומעים את הדפיקות בדלת. היא הנהנה לעברו בעייפות מה, וחשבה: אין לו מושג שאני לא שומעת מה הוא אומר. לפעמים, מוזיקה רועשת היא מצויינת.

רוחל'ע קמה מהספה, פתחה את הדלת, רצה לסלון, התחרטה, ואז נעלמה באחד מחדרי הבית, שם עזרה לשרי ולגיטי למתוח עם מספריים את הסרטים מעל הצלופנים, פיזרה את הפופקורן בסלסלה לרוטנברג, והדביקה עם סלוטייפ מאובק את המשלוח של מוישי. תוך כדי, היא אמרה לו:
מוישי, יש בחורים בסלון, שיכורים ושמחים, אבא רוקד איתם, לך תסתכל, מהר, זה ממש חמוד.
מוישי רץ לשם כהרף עין, להוט לראות את אביו רוקד את עצמו לדעת, וציפוירע הסריטה את האירוע הנדיר עם הקנון המתפרקת שלה.

אחרי כמה סבבים של ריקודים, התיישבו כולם סביב השולחן. בחורים טובים, אחד אחד. אריות שבחבורה, חריפים ולמדנים.
מפה ומשם, התנהל דיון ער, וראובן חשב:
הבחור ההוא באמצע, ממש נראה לי. חריף, ירא שמיים, מלא וגדוש במעשים טובים ובנועם הליכות.
וממחשבה -
למעשה.
ראובן פנה בהפתעה אל הבחור הרזה, והתעלם לגמרי מהמשא המרכזי של ראש החבורה:
מה השם שלכם?

הבחור ענה, והשם שלו דגדג לראובן את התאים האפורים בירכתי המוח, איפה שמאוחסנת התזכורת לשלם את הארנונה ועוד כל מיני דברים לא דחופים.
משם ומכאן - ראובן נזכר, בבת אחת.
זה הבחור שהוצע לו לא ממזמן, והוא סירב. כעת הוא הבין: חבל שסירב אז, חבל לוותר היום.
יהלום, יהלום של ממש.
ורק ליתר בטחון, הוא ביקש מהבחור את מספר הטלפון. ככה, שיהיה, אם צריך. 'ויהיה צריך', קרץ ראובן אל הבחור המופתע, בחיוך של סוחר נשק ממולח.

ראש החבורה לא ממש התעמק בנעשה והנשמע. הוא רצה רק דבר אחד קטן. הזמן קצר, המלאכה מרובה, ובינתיים עוד לא ראינו פה שקל, לחש ראש החבורה לאוזן סגנו, ומייד קם וטפח על שכמו של ראובן, התחיל לדבר על ביזנס.

ראובן ניצל את המוזיקה של רוטנברג, וצעק בחזרה:
אני לא שומע אותך בכלל, אבל אם אתה רוצה להתפלל מנחה אז יש עוד דקה בבית הכנסת בסוף הרחוב, ושיהיה פורים שמח.
לא עזר לו, כמובן. החבר'ה מכירים את כל התירוצים, ואת כל דרכי ההתמודדות, כן, גם עם אנשים ש'לא שומעים' פתאום.
סגן היו"ר הוציא פתק מכיסו, שרבט עליו כמה מילים, ודחף את הדף מול עיניו של ראובן:
1000 ₪ ואנחנו בחוץ.

אוי ואבוי.
מאיפה יש לבחורים של היום דרישות כאלו?
ראובן גנח, חתם לאט לאט על צ'ק, קיפל אותו לשמונה חלקים שווים, דחף אותו לכיס של ראש החבורה, ודחף את כולם החוצה.
בחדר המדרגות הם הבינו שהובסו: 120 שקל, זה הכל.
בושה.

ציפוירע גיבתה את הסרטון בשלשה כוננים קשיחים, כיווצה אותו ושלחה לכל הגיסות, וראובן קיווה שנחום לא יצפה בקטע, גם ככה נחום לא סופר אותו.

ואחרי פורים, ראובן התקשר לבחור, נפגש איתו, עמד על קנקנו, והתלהב עד עמקי נשמתו.
הוא הכריז:
ציפוירע, מצאתי חתן לרוחל'ע שלנו. ויש לי ממנו אפילו סרטון וידאו.

מוישי במקרה שמע את ההכרזה, קפץ בהתרגשות על הבימבה, ואז ברח למרפסת שירות כי גיטי צעקה עליו שהיא לא מוכנה יותר לרעש שהוא עושה עם הבימבה. שם המתינה לו שרי, החרימה לו את הבימבה, וכמעט צעקה עליו, אבל ברגע האחרון הסדר הושב:
מוישי הציע עסקה משתלמת -
הוא יספר להן מי יהיה הבעל של רוחל'ע, ובתמורה לא יספוג שום צעקות, וגם יקבל את הבימבה לחמשת הדקות הקרובות.
עסקה משתלמת, ללא ספק.

רוחל'ע הייתה האחרונה ששמעה את הבשורה, והיא הכריזה נמרצות: לא!
לא? למה לא?
כי אני לא מוכנה להיפגש עם כל אחד, רק בגלל שהוא יודע להגיד ווארטים טובים גם תחת אדי אלכוהול.
היא כרזה אל החלל, וציפוירע הנהנה בהסכמה שמחה:
אני רוצה בחור ירא שמיים, למדן וצדיק, ולא סתם איזה בחור שבמקרה קפץ עם אבא בסלון בפורים.

ראובן לא התכוון לרדת מהרעיון, והציע פשרה, לא לפני שהאוזן של מוישי זכתה לטיפול עשרת אלפים. מוישי חמוד, אבא לא מרשה להקשיב לשיחות של אבא ואימא, ואין יותר בימבה לשבועיים הקרובים.

רוחל'ע אנפפה: בדיוק, מוישי, לך מפה.
מוישי הלך לסגור חשבון עם שרי וגיטי שהלשינו עליו, וראובן ניצל את השקט והציע לציפוירע ורוחל'ע דיל מהאגדות:
אני יורד עכשיו לבית הכנסת, פותח ספר, ומה שיוצא - יוצא. לפי זה נחליט.

ציפוירע בדיוק הכריזה שלא נראה כל הרעיון, אבל ראובן לא שמע, רוטנברג בדיוק עשו טסט למערכת הסטריאו החדשה, הצדיקים.

הוא ירד במהירות, יום שישי היום, עוד מעט שבת.
דלת בית הכנסת לא הייתה נעולה, מצויין!
הוא שלח יד ארוכה לארון הספרים, שלה משם את מדרש תנחומא, רפרף במהירות אל פרשת השבוע, כי תשא, הניח את האצבע היכן שיוצא, ובהה בטקסט, פשוט בהה.

רגע אחר כך, רוחל'ע וציפוירע הודו: יש אלוקים, והוא אוהב את ראובן, ורוחל'ע לא יכולה לדחות את ההצעה, זהו.
וזה מה שהיה כתוב במדרש תנחומא, בדיוק מתחת האצבע של ראובן. לקח לו חצי שעה להסכים להוריד את האצבע, ורק אחרי שציפוירע הבטיחה שרואים בסרט בדיוק איפה האצבע שלו מונחת:

אָמַר לָהּ: הַקָּדוֹשׁ בָּרוּךְ הוּא יוֹשֵׁב וּמְזַוְּגָן בְּעַל כָּרְחָן וְקוֹשֵׁר קוֹלָר בְּצַוַּאר זֶה וּמְבִיאוֹ מִסּוֹף הָעוֹלָם וּמְזַוֵּג לָזוֹ בְּסוֹף הָעוֹלָם, שֶׁנֶּאֱמַר: אֱלֹהִים מוֹשִׁיב יְחִידִים בַּיְתָה מוֹצִיא אֲסִירִים בַּכּוֹשָׁרוֹת
(תהלים סח, ז). מַה הוּא בַּכּוֹשָׁרוֹת? דְּלָא בָּעֵי, בָּכֵי, וּדְבָעֵי, אָמַר שִׁירָה. הֱוֵי, בַּכּוֹשָׁרוֹת. וּמַעֲלֶה לָזֶה, וּמוֹרִיד לָזֶה בְּסֻלָּמוֹת, לְכָךְ נֶאֱמַר: כִּי אֱלֹהִים שֹׁפֵט זֶה יַשְׁפִּיל וְזֶה יָרִים...

ובחתונה, ראובן ארגן מעגל מיוחד על הבחורים מפורים, וראש החבורה אמר שזה עולה כסף, וראובן הצביע על הרמקולים של געציל מהגמ"ח וסימן:
אני לא שומע כלום.
הפרטים טושטשו היטב- לא לדאוג!

הניגון המשכר

יום שישי, השעה 12 וכמה דקות.

התלמידות והמורות מזדרזות לפנות את שטח המוסד במהירות הבזק.

כולנו אצות לדרכנו: מי ברכב, מי ברגל ומי באוטובוס, כמוני למשל. בצעדים כבדים שירכתי את רגליי אל התחנה הסמוכה לבית הספר. הלאות שהתפשטה התגברה עוד יותר כאשר נזכרתי במה שמצפה לי בבית. הצילו! יום שישי קצר. רק שנשרוד ונצליח איכשהו לקבל את המלכה בחיוך, ברוגע, ואם אפשר - אז ממש בשמחה.

כבר מרחוק ראיתי אותה. מאז האירוסין העיניים שלה נוצצות וקומתה כאילו הזדקפה. גם החיוך הקבוע שלה התארך עוד יותר. הלוואי שתהיה תמיד מאושרת, מגיע לה! הגננת רבקה היא בין הגננות היחידות שהסתדרו עם הבת שלי, כדור אש קופצני. אין ספק שרבקה היא אישיות נעימה ומכילה. הלוואי שתזכה לכל הטוב שבעולם. כך הרהרתי לעצמי בעודי מתיישבת על ספסל הברזל אשר בתחנה.

ביום שישי זמן ההמתנה ארוך במיוחד, אולי אלו הפקקים או חוסר היעילות של חברת האוטובוס. מה שבטוח הוא שיש לי עוד זמן רב לבלות כאן בתחנה, לפחות 25 דקות מרוחות ומבוזבזות של יום שישי קצר. אוף.

בעודי מתלבטת אם להקשיב לפטפוטי הפלאפון או שמא לפתוח ספר תהלים להתחנן על השבת שלי, והינה רבקה פונה אליי וספרון סגלגל בידה. מייד זיהיתי אותו. "להיות את" - ספרון התחזקות בנושא הצניעות. לימוד של ארבעים יום לישועה ורחמים. איי. אני וקביעות לא הולכים יחד בשנים האחרונות. למה היא מבקשת? אבא, אין לי כוח.

"אולי תרצי ללמוד בספר הזה, ככה, לישועה? הבטחתי לחלק ספרונים כאלו. בזכות הספר הזה אני נושעתי..." אממ.. להתחזק אני שמחה תמיד, אבל דווקא עכשיו ודווקא בצניעות ודווקא ארבעים יום... לא הזדרזתי להשיב, ורבקה בתגובה החלה לספר:

"לפני שנה בערך קניתי ארבעים חוברות כאלו. הבטחתי לחלק אותן לישועה שלי, שאזכה להתארס. אכן חילקתי את כולן ושכחתי מהעסק. לא מהרהרת אחר חשבונות שמיים. את העותק האחרון שמרתי לי וכתבתי את התאריך של קניית החוברות לחלוקה. לפני חודש זכיתי להתארס בשעה טובה ומוצלחת. ביום הווארט צדו עיניי את החוברת שנשמרה מאז. פתחתי אותה ולמרבה ההפתעה התאריך חל ממש באותו יום ווארט! הרגשתי שה' מחייך אליי מהשמיים ואומר לי: 'רואה? לא שכחתי אותך. את נושעת כבר אז! עתה הגיעה עת הפירעון'. מייד התקשרתי להזמין כמות כפולה של חוברות לחלוקה, 80 במספר כמו שהבטחתי אז, ועתה אני מחפשת לקוחות. אז מה את אומרת?"

הלאות כאילו עברה כהרף עין. סיפורים כאלו של השגחה מרגשים אותי בכל פעם מחדש. איך לעיתים העולם המעלים הזה נשדד מכל הטבע שלו ומגלה את הסוד הכמוס שאין עוד מלבדו. מובן שעל-אתר לקחתי את החוברת הסגולה, בקבלה כנה שאכן אנסה ללמוד בה ארבעים יום, בלי נדר בכלל, ויהי רצון שאצליח. עכשיו המשיכה רבקה וסיפרה איך בעצם היא מצאה את החתן המיועד והמיוחד:

"הכול התחיל באירוסין של ורדה", פתחה רבקה בדרמטיות. קפצתי מייד.

"את לא רצינית! איך קשורים האירוסין של ורדה המזכירה שלנו לחתן שלך?!" די! אני לא יכולה להכיל דברים כאלו שקורים לידי ואני לא מעודכנת.

רבקה סימנה בידה לאות סבלנות והמשיכה לספר:

"זה היה שבועיים לפני פורים, היה לנו עומס מטורף בגן, ואני וליאת הסייעת היינו עסוקות בעיצוב, ייצור והפקת תחפושות לשלושים בנות גן 4 שובבות, ולזה צריך לזכור להוסיף מסיבת פורים מאתגרת שיש לתכנן ולהתכונן אליה היטב. אני אומרת לך, עבודת פרך של ממש! עבדתי עד כלות הכוחות, ובסופו של יום לא הייתה בי טיפת כוח. אמרתי לעצמי: 'רבקה, מה לך ללכת לאירוסין?! היית בווארט, בעז"ה תיסעי לחתונה, מספיק!' ופתאום, ללא כל הסבר מתקבל על הדעת, אני מוצאת את עצמי בשעה היעודה מתארגנת ויוצאת. הגעתי קצת באיחור. האולם רעש וגעש. מוזיקה שמחה בדיוק כמו שוורדה אוהבת. את יודעת, הטרנסים וגם המוזיקה האותנטית מבית אבא, מוזיקה פרסית כמובן. אני עומדת לי בקצה המעגל, חוככת בדעתי אם להשתלב בין ההמון החוגג, כשלפתע אישה לא מוכרת מתחילה לתשאל אותי: מי אני, היכן למדתי, בת כמה אני, ומהן שאיפותיי עלי אדמות. היא התעניינה בי, ואני בתגובה תמהתי מי היא ומה מעשיה.

הם אורחים כאן. כך אמרה. ומתארחים במלון אצולת העמק שבעיר. לא, אין להם קשר למחותנים, סה"כ הגיעו לנופש. ואל תשאלי, אילו מניעות היו על הנופש הזה. בכוח סחבה את בעלה למלון.

'די, חייבים חופש!' אמרה לו, 'ואם לא עכשיו, לפני הלחץ של הניקיונות של פסח, אימתי ננוח?' הם הגיעו אתמול. ועכשיו, ממש לפני דקות מספר, בעודם צופים על הנוף הקסום עוטה הערפל, והינה הם שומעים מנגינות משכרות שהדהדו עד לקומה השלישית במלון. 'אתה שומע מה שאני שומעת?' שאלה אותו.

'מוזיקה פרסית! בוא נלך לשמוע מקרוב, מה אכפת לך? נבוא לשמוח ולשמח.'

והוא, גם הוא לא יכול עוד לעמוד בפיתוי. מצאו את עצמם בירכתי האולם אפילו לא מתלבטים אם להיכנס. מובן שהשיחה ביני לבין האישה האורחת התנהלה בצעקות, כי הפרסית חדרה לכל חלקת עור התוף שעוד נותרה לנו. בסיום השיחה ביקשה האישה את המספר שלי. נתתי לה, שואגת את הספרות אחת לאחת. אחרי כמה זמן היא נעלמה, ואני שכחתי ממנה. חשבתי שאולי היא שדכנית או שמא היא מחפשת שידור לקרוב כל שהוא.

שלח מספרך על פני המים, לא יועיל גם לא יזיק.

החיים המשיכו. והינה לאחר חודש וחצי ועל צג הפלאפון מופיע מספר לא מוכר. עניתי. על הקו הייתה לא אחרת מאשר האישה הפרסייה! ומה היא מציעה לי?"

"את הבן שלה!" ניחשתי.

"אכן! הבן השלישי שלהם הוא ארוסי. מעליו שני אחים שאינם נשואים. אבל היא החליטה שאנחנו מתאימים בהתאמה מופלאה ושכנעה אותו לצאת במצוות כיבוד אם. נפגשנו פעם-פעמיים, ומייד ידענו שזה זה. אני אומרת לך! כשזה מגיע - זה מגיע. לא חשבתי שיהיה לי חתן פרסי, והם פרסים, ככה, כמו שצריך, אבל הוא צדיק ולומד, ואני פשוט מאושרת".

כאן הרגשתי איך ההתרגשות מגיעה לשיאים חדשים!

הכול התחבר לי בראש למעין פאזל מושלם של השגחה אלוקית מדהימה.

"המוזיקה הפרסית של ורדה! זה מה שמצא לך את השידוך. את לא מבינה איזה נס!! נס!! נס!!!" רבקה ראתה שאני מתרגשת יתר על המידה. כן, המוזיקה, הם הגיעו לאולם בעקבות המוזיקה. נכון. את זה היא כבר סיפרה.

לא ידעתי מאיפה להתחיל, אז פשוט התחלתי.

"את הרי יודעת שלא הייתה אמורה להיות מוזיקה מהסגנון הזה באולם..."

הסברתי את הברור.

"למה בדיוק את מתכוונת??" תמהה הכלה.

כאן האוטובוס שהגיע הפסיק את הסיפור, אך המתח לא פג.

"רבקה," קראתי באיום, "לא להיעלם! את חייבת לשמוע את הסוף של הסיפור שלך". דוחק עז של יום שישי קידם את פנינו באוטובוס העירוני. רבקה נדחפה לאחורי האוטובוס, בעוד אני מלהטטת בניסיונותי לשלוף את הרב קו מתוך התיק העמוס ספרים ומחברות. לא התכוונתי לוותר. עקפתי, התנצלתי הזדחלתי נואשות עד שהצלחתי להגיע ולעמוד במרחק שמיעה למבקה. אני יושבת והיא רוכנת מעליי...

"בחתונה של ורדה היה זמר ממש נחמד, שמעת?" הזכרתי את הזמר החסידי שהנעים בקולו את הערב.

"כן. הוא אחד מפורסם. התפעלתי מאוד מהמוזיקה היפה והיהודית שהוא ניגן", אמרה רבקה, לא מבינה לאן אני חותרת.

"אז גם אני כמוך, נהניתי מהמוזיקה, אך בו בזמן ידעתי שוורדה שלנו אוהבת סגנון מזרחי וקופצני, והמוזיקה החסידית והחסודה פחות חביבה עליה. כשבאתי ל וורדה לברך ולהתברך התברר הכול.

ורדה אמרה: 'אל תשאלי. זוכרת את האירוסין?! איזה בושות. ראש הישיבה של בעלי לא הסכים שהבחורים ירקדו. לא ראית שהיו חבר'ה ישיבתיים בצד? ככה כמעט כל הריקודים. הם מאוד מקפידים על הבחורים. טרנסים או פרסית לא באים בחשבון. לא הייתה לנו ברירה אלא להתפשר על זמר טוב שעושה מוזיקה טובה אבל בסגנון של הישיבה'.

'אבל, ורדה!' שאלתי אז, מנסה להבין, 'לא ידעתם את זה באירוסין??'

'האמת, ידעתי, אבל לא ידעתי שזה רציני, אז התקליטן זרם עם בקשות המשפחה...'

"את מבינה רבקה?????? ורדה לא הייתה אמורה להשמיע מוזיקה פרסית! היא ידעה שזה לא עובר, ואעפ"כ התנגנה לה המנגינה שמשכה את חמותך וחמיך לעתיד.

כך גלגלה ההשגחה."

רבקה המוארת הוארה עוד יותר. נפרדנו בברכת שבת שלום.

אז יש לנו כלה מהוללה, שחוברת סגולה הוסיפה לה עכשיו עוד חלק לפאזל ההשגחה המדהים של השידוך שלה. והלוואי שהניגון המיוחד שלה (הפרסי או לא, זה כלל לא משנה) ימשיך למשוך עוד ועוד ישועות לביתה. אמן כן יהי רצון.
  • 674
  • אלי ויוכי באים לאמא לאכול צהריים. זוג טרי שבועיים אחרי חתונה, משמרים באדיקות את המנהג העתיק מזה דורות.
    אמא מציידת את יוכי באוכל גם למחר, קצת פרטיות לזוג, גם על זה חשוב לשמור. היא מעמיסה פירה, עוף עסיסי ואפונה וגזר ברוטב מתקתק, בתוך קופסת פלסטיק בעלת מכסה צהוב עם כיתוב מחוק חלקית.
    אלי ויוכי מנומסים להפליא לא שוכחים לומר תודה. כן, לא הכל חייבים להם.

כך עוברים הימים וחולפים השבועות ואחת האחיות של אלי, נועה, מעיזה לגנוב את הזוג להורים ומזמינה אותם לשבת. יוכי, מנומסת, כבר אמרנו, לא באה בידיים ריקות, מביאה עימה סלט טעים טעים שחברה הביאה לה את המתכון. שיהיה לך, שלא תתקעי, אמרה. הסלט, חתוך דק ומשורטט, מונח בשלווה בתוך קופסת הפלסטיק עם המכסה הצהוב.
    השבת חולפת בנעימים. אך לכל שבת יש מוצאי שבת, חוזרים הבייתה. הקופסא נשארת אצל נועה, נו, שיהיה.

פורים מתקרב, כל הגיסות מצד בעלה של נועה מתגייסות יחד לחלוקת תפקידים קרי: מהלך הסעודה, ביניהן. נועה בוחרת להכין תוספת נחמדה למנה העיקרית.
    נועה קוצצת, חותכת, מבשלת ולבסוף מערבבת הכל בתוך קופסת הפלסטיק הראשונה שנקראת בפניה. כן, ההיא עם המכסה הצהוב.
    נועה מגיעה, כולן מחמיאות על התוספת הטעימה, פשוט מעדן! חייבת את המתכון, יש לי מתכון דומה, אבל זה הרבה יותר משובח, ופורים עובר, חולף לו.

רות, חמותה של נועה, שולחת אוכל חם לבינה, ביתה, שילדה לפני שלושה שבועות. קשה לחזור לתפקוד מלא אחרי לידה, ועוד עם ארבעה קטנטנים, גם ילד בן 8 הוא בסה"כ קטן. היא משתדלת לשלוח לה לפחות אוכל. קשה לה עם הגב לעזור יותר מזה, אבל על אוכל היא לא מוותרת.
    אורזת באהבה כמה קופסאות שיהיה לה למספר ימים, ביניהן עומדת יפה, קופסת הפלסטיק עם המכסה הצהוב.
    בינה מקבלת בשמחה ובתודה את המשלוח החמים תרתי משמע, וקוראת לילדים לבוא לאכול, זה עוד חם וטעים!

בינה מתאוששת יפה, וכבר מכינה ארוחות מלאות ומזינות.
    אבל היום, היום בינה מתרגשת, לא בכל יום היא מארסת גיסה מוז'יניקית. היא מנסה לגלגל את שמה החדש על השפתיים. מירי רוזנברג. איזה מצחיק! היא מכינה פטיפורי שוקולד מיניאטורים, מעל כל אחד מניחה באלגנטיות קשיו ופקאן מסוכר. זהו, היא מסיימת לארוז את כולם בתוך הקופסא.
    פונה מהר לארגן את הילדים ואת עצמה. זהו, מוכנים. נוסעים. יורדים מהרכב ושועטים במדרגות, הדלת פתוחה לרווחה והם נכנסים בהתרגשות. המחותנת החדשה מתלהבת מהפטיפורים הקטנים: וואו, הם מדהימים! יוכי, בואי תראי, איזה יופי! היי, הקופסא הזו מוכרת לי מאנשהו, הצהוב הזה! היא מסובבת את ראשה בכיוון הכיתוב, מחוק חלקית, ושואלת: גם לכם קוראים רוזנברג?
    1#
    יאבי גילה שאם הוא הולך על גדר האבנים הנמוכה, הוא חווה את המציאות פחות. כשאתה הולך על הגדר, כל פסיעה שלך היא סיכון לקרסול עקום ונפילה הצידה על הבוץ שהסתיו מרייר לו בצד השביל.
    אז אתה לא חושב. רק הולך והולך וכל פסיעה מועכת למטה את האובך החמוץ שיושב לך בראש.
    שלושה וחצי חודשים לקח לו. כל חודש הוא ירד ב5 קילו, ומכל גרם הוא נפרד בויכוחים של זוג מריר. מה שהכריע את העניין היתה הפגישה. היחידה. המבט של ההיא שצנח אל הבטן שלו, באותה מהירות שלוקח לעפעף לנגב את עין. עשרות פעמים הוא ניסה לחקות את תנועת העין האגבית הזו. אם הוא יצליח, אולי הוא יהיה האיש שיכול לזה. האיש שיודע להביט. האיש שיכול לפלח חיים של אחרים רק במבט אחד. הוא הפסיק לנסות להביט על אנשים בצורה הזאת רק כשיוסי שאל אותו אם יש לו בעיה בעין. יאבי נתן לזיכרון להציף אותו והגביר קצב, נותן לתחושה לצאת יחד עם הזיעה.
    השביל הזה מתחבא באמצע העיר. לא מתאמץ. פשוט שם עד שרואים אותו. כמו מישהו שאתה חושב שנראה סתמי ואז הוא מחייך והשמש זורחת עם החיוך שלו בעוד גוונים. כל יום שעה הליכה ובקטע השביל המישורי שמתחת לכביש המהיר חיכתה לו ריצה של 20 דקות.
    יאבי קפץ מהגדר אל השביל, הגביר את הקצב ואת הווליום באוזניות.
    אין היום כלום, לא חברותא, לא אבא, לא פגישה, לא ציפיות ולא אספלט.
    יש רק הלב. פו עם פו עם פו עם.

#2.

ר' יצחוק יבין אותו. לא כי יש לו וותק בתור ראש כולל שמבין את נפש אברכיו, אלא כי בעולם אחר הם חברים. לא אחראי משמרת ופקוד, אלא ידידי שיחה שמתענגים על רגע של הבנה משותפת ששנינו מבינים את אותם הדברים על אותם הדברים.
    קשה לאורנית המחשבה שהיא כבר פחות יכולה לעשות דברים. לידה בגיל 45 יכולה להסתבך לכל כך הרבה מקומות. עומר לא שם לב לזה בכלל שהקושי שלה הוא במקום אחר. לידה זה פלא, זה מפגש עם חבר קרוב שאתה לא מכיר.
    כשהאחות שמה לו בידיים את התינוק הוא הסתכל עליו בפליאה. כאילו הוא מסתכל עליו מרחוק מאוד, והתינוק הוא הר, שרק נראה קטן, בגלל המרחק, והמרחק רק מדגיש את זה שהוא נהדר למראה, ועטוף בענני כבוד.
    וכשהוא נכנס לומר מזל טוב לאורנית, היא חייכה, ראש על הכרית. רק חייכה ואמרה שהיא עייפה.
    והוא יצא החוצה כי היתה לו חובה לפרוק רגש תמיהה, וקירבה, ומתיקות שלימה. אז הוא יצא למרפסת ושר את "כל מקדש", בניגון שלמד לראשונה רק לפני 13 שנה, בשבת הראשונה אצל הרב ברזל, וכבר אז הניגון הדהד בו געגועים למשהו שהוא לא חווה מעולם. את הניגון הזה הוא שר גם מתחת לחופה בחתונה עם אורנית, במרפסת הסגורה שבבית של הרב.
    הוא עישן ושר, והסתובב במעגלים וחיבק את עצמו ונרגע קצת.
    וכשאורנית חזרה הביתה הוא נשאר איתם גם למחרת בבוקר בבית. היא אמרה שהוא לא צריך והיא מסתדרת, אבל הוא נשאר, ועשה גרעפצ לילד, ושר לו כל מקדש. והלך רק לסדר ב'.
    ר' יצחוק יבין.

יהשוע שונא להקיא. לא אכפת לו שכולם שונאים את זה. עכשיו, פה, הוא שונא את זה. יש את התחושה הזאת שאדם יושב ופתאום מתנער ומתמלא הכרה שהוא בהה. חלם. והאדם נבוך קצת אבל מתמלא בתחושת הכרה עצמית מסויימת. האבנים הירושלמיות שליד אולמי זנגוויל היו קרובות ליהשוע לפנים. קרובות מאוד. והוא מלא בתחושה ההיא, לא כרגע חולף, אלא כמצב קבוע. הוא מלחלח את שפתיו לא בנסיון להעביר את הטעם, אלא כדי לחוש את הפנים. לשונו מוזרה על שיניו, והוא מזיז את הפה כמו שהוא מכיר אותו לראשונה.
    היין שהביא התתניק השנה היה גרוע. הטעם שלו היה כמו התחושה שציפורן עושה על לוח גירים. אבל הוא שתה שתי בקבוקים.
    ילדה מחופשת לנסיכת המשהו ואם ומשלוח מנות בידה עוברים ברחוב לידו. הוא רואה בזום תלת מימדי את שרירי היד של האם מתהדקים על כף ילדתה, אומרת לה בלי קול, תזהרי, אל תתלכלכי, ואת מבט הילדה, מתעב, תמה, סופג.
    הגועל שעורר בילדה מתחבר אליו. הוא נגעל מעצמו. הוא נגעל מכולו. גוף גמלוני של בן 17 שער מקליש ואף גדול מדי, שומני. בראש מתערבבים לו זוועה ופליאה, פחד וגבהות לב.
    הוא חייב לשתות עוד מהיין הדוחה ההוא. הוא חייב. הוא חייב להרגיש שוב נקי, כמו שנה שעברה, כשהשתכר פעם ראשונה בחיים. אז, שנה שעברה אדי האלכוהול שרו לו בראש, והוא רץ וחטף לאברך אלמוני ברחוב גמרת כיס רכה, רק כי הוא ראה את המילים בבא בתרא. הוא חיבק אותה ושם אותה קרוב ללב ורקד באמצע המעגל רק הוא והגמרא, רק הוא והנשגבות הכי מתוקה היקום. והגמרא חיבקה אותו בחזרה, והראש ישיבה חיבק את שניהם, והאולם סב סביבו וכל הישיבה רקדה בלי לגעת ברצפה בכלל.
    הקור הירושלמי הכה בו.
    השנה, כל היופי הזה לא מגיע. מה קורה, הוא לא מגיע.
    לא יכול להיות שהוא מטונף עד כדי כך, לא יכול להיות.
    מבוהל, נפחד, הוא ניגב את האף עם השרוול ורץ לחפש עוד יין, דחוף.

מכירים את זה שאתם מרגישים על שטיח אדום, פלאשים פלאש פלאש פלאש מסביבכם,
    ואתם רואים את העיניים של האנשים שסביבכם בוהקות, מאור התאורה ומהתפעלות, מסתכלים עליכם, מוחאים כפים עם כל היד, מהכתף, ואתם רואים שאתם יפים בעיני כולם, נשגבים כמעט.
    מכירים את זה שאתם לרגע אחד על גג העולם, מתנשמים ומתנשפים, כי עמדתם בפני קושי שמעטים יכלו לו. ואתם הם אלה שיכולים. ואתם לבד שם בפיסגה, אבל הלבד הזה הוא השקט שבתוך חדר בעל דלת אטומה לקול. עוד מעט יפתחו אותה, והאויר ירטוט מתשואות ואתם תחייכו מופתעים בענווה.
    מכירים את זה שיש בכם מעלה פנימית נדירה, נחשקת, עמוקה מכדי להקיף אותה במבט בודד, אך נגישה מספיק כדי שכל אחד יכמר ליבו בגעגוע, לרגע שהוא ישיג את זה. ואתם תמהים קלות, הלא אתם אדם רגיל, שום דבר לא מיוחד בכם, נולדתם פה, בסורוצקין, בקומה 7, כמו כולם. ואתם מרכינים ראש ועין, ומרימים יד, וחומלים את כולם, ומעניקים להם טוב וחסד, והמוני המעריצים שוחים בכל טיפה שהם זוכים לקבל מכם.
    מכירים את זה?
    יופי.
    כי ככה מרגיש שלוימי, כשהגבאי בחר בו, כדי להעביר את המגילת ישעיהו של ההפטרות, למנין שבקומה למטה, שמתחילים באיחור.
    והמגילה עשויה בקלף ובחגור ובמעיל קטיפה, בדיוק כמו ספר תורה, רק רזה יותר, אבל מרחוק אפשר להתבלבל ולחשוב שזה ספר תורה.
    שלוימי הולך במסדרון וחש.

נתן שיחרר את האקורד האחרון, והרגיש אותו עובר בכל האולם, לוחץ במקומות הנכונים בכל אחד מהאנשים.
    הקהל לא נתן לשקט להיות שם, כולם עמדו על הרגליים והביעו את העונג שלהם. מחיאות הכפיים החרישו את נתן, שהזיע וניסה לומר תודה לכולם, ושהם הקהל הכי מדהים בעולם, וזה הגיטריסט וזה המפיק ותודה ולילה טוב.
    האבטחה השאירה אותו בחדר הקטן, סיבות ביטחוניות, יש יותר מדי לחץ לחוות אותו עוד, עוד שיר.
    נתן עמד בחדר ושאף בעיניים עצומות את נהם הקהל שלחץ ופעם בו. הוא ניער את הראש, ויצא החוצה, מפתיע את המאבטחים שעמדו ומנעו ממעריצים להכנס. הוא נשטף בהם. טפיחות שכם, מבטים מרוחקים, כמהים. בקשות לסלפי, במאות.
    הפיאט היתה צרה מלהחיל את הנשימות שלו, את הרטט של אלפי אנשים שמשתוקקים להיות הוא.
    בפניה אל היישוב כל זה התחיל לרדת, כל סיבוב של ההגה בדרך לרחוב הקטן שמוכתם באספלט יבש, משהו בו קטן והלך.
    האצבעות שלו עוד היו שם, בשאגה של גוף אחד בן 4000 איש. והראש התמלא בעשן מר.
    הוא פתח את הדלת והחושך השקט המשיך את ההרגשה שלו, עמוק יותר, למטה.
    איילה ישבה בפינת האוכל, ידה משוטטת על משהו. הרימה אליו מבט. הוא חייך ואמר, היה..ואוו. חבל שלא באת. היא נסתה לחייך גם.
    השפתיים עדיין עקומות על הפרצוף שלה שומרות על תבנית חיוך, היא קמה ונכנסה לעומק הבית.
    רק כשהוא התיישב עם כוס התה במושב שהיא פינתה, הוא ראה שהיא ליטפה, בטח שעות, את כרך הבבא קמא הקטן. הבבא קמא שהביא גם לפגישות.

מה גיליתי? שהרצון שלי לשלימות מונע ממני להתקדם. אני הראשון שחשב על זה, כן, כן.
    כשאני רוצה להתחיל לכתוב אם אין לי תמונה שלימה ומבוססת שנראית לי נפלאה ויוצאת מגדר הנורמאל, אני לא יושב וכותב.
    לכן אני מתחיל בפרויקט אימון לעצמי בלבד.
    כל יום, או 4 פעמים בשבוע, אכתוב 200 מילה. על רגע של מישהו איפשהו. בלי קשר, עם קשר, מציאותי, מופשט. העיקר לכתוב. תאחלו לי בהצלחה, קהילה מוכשרת וייחודית.
    בכדי שלא אטריח לפתוח אשכול חדש על כל רגע, פשוט אוסיף אותם כאן על ידי כח העל שלי - עריכת הודעות.
    אם תוכל לתת לי קצת ביקורת, אודה לך. זה חומר שאמור להיכנס לספר.
    שני בישליק

עיכוב של יומיים והצלה מחילול שבת - מפעולותיו של הצדיק הרה"ק רבי מרדכי חיים מסלונים זצ"ל
    בעודו אברך צעיר לימים הפליג רבי מרדכי חיים באניה מארץ ישראל לאירופה, היה זה בדרכו למדינת ליטא, שם התגורר מורו ורבו האדמו"ר בעל ה'דברי שמואל' מסלונים.

בהיותו על הספינה הוא עשה חשבון שלפי תכנית הנסיעה הם יצטרכו לרדת מהספינה בעיצומו של יום השבת, וכשיורדים מהאניה בשבת זה כרוך בטלטול מוקצה וטלטול ללא עירוב ושאר איסורי שבת, עקב כך נדר סכום של שני בישליק (מטבע מהימים ההם) לקופת רבי מאיר בעל הנס שלא יצטרכו לרדת מהספינה בשבת.

הקב"ה היה בעזרו ונגרם עיכוב בהפלגת האנייה. זמן קצר אחרי שתרם את תרומתו, הכריזו באנייה שהתגלה אצל אחד הנוסעים שלקה במחלת טיפוס מדבקת מאוד. ולכן מעכבים את כל הנוסעים למשך ארבעים יום בלב ים, אחרי ארבעים יום יבדקו מי מהנוסעים נדבק במחלה, ואותם שנדבקו לא יוכלו לרדת מהספינה ולהיכנס לעיר.

כששמעו הנוסעים דבר המחלה הזדעזעו, שכן היו שם סוחרי אתרוגים שהיו אמורים להגיע עם סחורתם לפני ראש השנה למחוז חפצם, ועכשיו יעכבו אותם עם אתרוגיהם בלב ים למשך ארבעים יום! אחד הנוסעים ראה שמרן הרמ"ח יושב שליו ואינו טרוד כלל מהבשורה המרה, ניגש אליו ושאלו וכי אין הדבר מטרידו שיצטרך להיות באניה משך ארבעים יום, ועוד ביו"ט. וענה לו שהוא אשם בכך ובעזר ה' תוך כמה ימים הכל על מכונו יבוא בשלום.

תוך יום נמלחו המלחים בדעתם שעליהם להיכנס לעיר 'ברנדזי' שהיו קרובים אליה, כדי לבדוק את החולה אם אכן לקה במחלה זו ולתת לו תרופה מסויימת. כשבאו לעיר הורידו את החולה והמתינו עמו לראות איך יפול דבר. לאחר כיומיים חזרו עם החולה ואמרו שטעות הייתה בידם וכי לא לקה במחלה המדבקת, ואפשר להמשיך במסע ועוד יספיקו לבוא למחוז חפצם כמתוכנן מראש. ועקב שהותם יומיים בחופי העיר ברנדזי ירדו מהספינה ביום שני בשבוע.

מלחמה מול הסטרא אחרא
    על גודל כוחו לעמוד לישע עם ישראל ולביטול גזירות, ניתן ללמוד מכך שהאדמו"ר בעל ה'בית אברהם' מסלונים זצ"ל ביקש ממנו להצטרף אליו למלחמה נגד הסטרא אחרא.

הדבר היה בעת ביקורו השני של בעל ה'בית אברהם' בארץ ישראל בשנת תרצ"ג, הבית אברהם ראה כבר אז ברוח קדשו את האסון שהיטלר ימ"ש יכול להמיט על העם היהודי, והכריז מולו וביקש מרבי מוטל שיצטרף אליו. רבי מוטל אמר לו: "זה הס"מ בעצמו ועם הס"מ בעצמו אני מפחד להילחם", והבית אברהם כנראה כן יצא למלחמה ותוך תקופה קצרה הסתלק מן העולם. כשהודיעו לרבי מוטל שהסתלק אמר: הוא לקח על עצמו להילחם עם הס"מ עצמו, (ער האט זיך פאר נומען א מלחמה מיט'ן ס"מ אליין).

עליה לגג
    פעם אחרי מסיבת שבת – אחים בליל שבת שהתקיימה בביתו, בתקופת המאורעות של הערבים. מרן ה'ברכת אברהם' וה'נתיבות שלום' הלכו מביתו ומיד כשנכנסו לביתם הסמוך, נשמע רעם פצצה שהשליכו הערבים אל ביתו והתפוצצה תחת חלונו. ערבי אחד מתושבי השכונה צעק שזה התפוצץ בבית של ה'דיין', למשמע הדברים תקף אותם חלחלה.

אך מייד שמעו את קולו של מרן הרמ"ח שקרא להם מגג ביתו, לבשר להם שב"ה הוא שלם בגופו. וסיפר הרמ"ח שלפתע עלתה מחשבה במוחו לעלות על הגג, ואפילו שלפני זה לא תכנן לעשות זאת, כיון שעלתה ברעיונו מחשבה כזאת הוא קם ועלה לגג, ומיד לאחר שעלה על הגג נפלה הפצצה בתוך חדרו סמוך למקום שהיה יושן, וניצל ממש בנס.

הטאטוא
    האדמו"ר בעל ה'ברכת אברהם' סיפר סיפור נוסף מתקופה זו:

בשבתות היו ערבים באים לשבת ליד ביתו כדי להפריע, והשכנים היו סובלים מהם. פעם בערב שבת – קדש ה'ברכת אברהם' ראה את מרן הרמ"ח עומד ליד ביתו כשמטאטא בידו ומטאטא את סביבות הבית.

כשהברכת אברהם ראה זאת, הוא סיפר למשפחתו סיפור ששמע מרבי מוטל בעצמו, שהרה"ק רבי צבי אריה מאליק זי"ע, התאכסן במקום שסבלו מגויים שהיו מתאספים בכל לילה והיו מרעישים ומפריעים, ולקח הצדיק מטאטא וטאטא סביבות הבית, בליל ש"ק הגיעו הגויים כדרכם וכשהתקרבו לבית אמר אחד מהם: "מה לנו להיכנס לפה ? מוטב לנו לילך למקום אחר", ומיד הלכו כולם. וההסבר הוא, שבמקום שהוא טאטא כבר לא הייתה שליטה לסטרא – אחרא.

ואמר הברכת אברהם למשפחתו, בוודאי רבי מוטל מטאטא באותה כוונה, תראו שבשבת זו כבר יהיה לנו שקט מהערבים. וכך היה בותה שבת כשבאו הערבים הם אמרו: נעזוב את הזקן הזה, והלכו הלאה לדרכם. ויהי לפלא.

כוס התה
    חוש הריח שלו בענייני קדושה היה באופן פלאי. פעם כשבא לישיבת אור תורה בטבריא והיה עייף ויגע מטורח הדרך, והחום העיק מאוד, כידוע איך היה החום של טבריא בימות הקיץ ללא מאוורר וללא מזגן, מזגו לו כוס תה, וכשהגישו לפניו את התה הוא לא שתה, אח"כ התברר שהכוס אינה טבולה והגישו לו כוס תה אחר. לאחר ששתה שאלו אותו מדוע לא שתה בכוס הראשונה, והשיב, שהיא לא נשאה חן בעיניו. כמו"כ אמר פעם שמכיר בשפמו של מי שלא טבל במקוה.

מתולדות חייו
    רבי מרדכי חיים נולד בר"ח תמוז שנת תרכ"ח בכפר קטן בסביבת העיירה קרינקי בפלך גרודנא. אביו היה איש חסיד ועובד ה' מופלא הגה"צ רבי יהודה לייב קסטלניץ זצ"ל, גאון בנגלה ובנסתר, אשר בו בחר האדמו"ר מסלונים בעל ה'יסוד העבודה' לכתוב את חידושיו בסתרי תורה. אביו של רבי יהודה לייב היה רבי יוסף ישראל ז"ל, וזקנו רבי דוב בער ז"ל שימש דיין ומו"צ בעיר מגוריו סלונים.

בילדותו עלה עם אביו לארץ ישראל והתיישבו בעיר טבריה. אחרי נישואיו התגורר בעיר צפת והקים בה ישיבה, בין תלמידיו היה הגאון רבי משה קליערס רבה של טבריה. אחרי שנים חזר להתגורר בטבריה שם כיהן כדיין ומו"צ. בערוב ימיו עלה להתגורר בירושלים עיה"ק.

אחרי שואת יהדות אירופה, התלכדו סביב רבי מרדכי חיים שרידי עדת חסידי סלונים, שרוב מנינה ובנינה במדינות פולין וליטא עלה בלהבות, ובראשם האדמו"ר הקדוש רבי שלמה דוד יהושע וינברג הי"ד. תלמידי הישיבה הקדושה חיפשו את קרבתו והשתוקקו שיאציל עליהם מאודו, יחד עמם אברכים צעירים וזקנים מבני החבורה התאבקו בעפר רגליו.

רבי מרדכי חיים כבר הזקין, התקרב ובא לגבורות, אבל כולו אומר תסיסה רוחנית ורענן ברוחו. הלילות כימים קודש לתורה ולעבודה. משמרות תלמידים מתחלפים אצלו במחזורים של שיעורי תורה מאשמורת הבוקר עד קרוב לחצות הלילה. בצדקותו לא יניח למישהו לעשות עבורו את השימוש הקל ביותר.

בשנת תש"י חזקו עלו הפצרות החסידים שייעתר לקבל עליו את הנשיאות ולהיות מורם ורבם.

רבי מרדכי חיים הסתלק מן העולם בגיל שמונים ושש, פטירתו הייתה כאדם העובר מחדר אחד לחדר שני, בלי שום מחלה ויסורים ח"ו, איש לא העלה בדעתו שהוא עומד כבר להסתלק מן העולם. ביום שישי לסדר ויחי קרוב לחצות היום י"ב טבת תשי"ד נתבקש רבי מרדכי חיים למתיבתא דרקיעא.

האבל והיגון שעטף את העדה הקדושה חסידי סלונים לא היה מנת חלקם בלבד. אלפים מיהודי ירושלים ונקיי הדעת שבה הורידו כנחל דמעה על הילקחו של עמוד התורה והעבודה. שעות מעטות לפני כניסת השבת נגנז ארון הקודש במרומי הר המנוחות בואך ירושלים.

לב חדש

מעשה פלא ממרן ה'חפץ חיים' וזכות קבלת שבת בשעה מוקדמת
    מעשה פלא סיפר הגאון רבי שמחה קפלן זצ"ל רבה של צפת זמן קצר לפני פטירתו, סיפור ששמע בשנות למודיו בישיבה כשהיה בחור בישיבת מיר והתאכסן אצל משפחה בזמן לימודיו בישיבה:

התאכסנתי אצל משפחה ולה בן יחיד בשם בערלה, באחד מימי השישי כאשר קמתי ממיטתי ללכת לישיבה ראיתי את בעה"ב מתכונן לצאת לשוק העיירה למסחר, ובעלת הבית אומרת לו כמה פעמים, 'היום ערב שבת ותחזור מוקדם'!

כשחזרתי לאכסנייתי בצהרים, מוצא אני את בעלת הבית עומדת בעד החלון ומשקיפה החוצה במתח ודאגה, הנני שומע שפולטת מפיה ואומרת: "עוד מעט שבת, עוד מעט שבת..." הבעתי את פליאתי בפניה, הרי עוד היום גדול וכמה שעות נשארו עד לכניסת השבת, מדוע הנך דואגת כבר מעכשיו?

בעלת הבית השיבה לי, אספר לך מתולדות חיינו ותבין פשר הדבר:

שנים רבות לא זכינו להיפקד בבנים ובעזרת השי"ת לאחר שנות סבל זכינו לבן זכר. אך לדאבוננו לא התפתח כבני גילו, ורבות סבלנו בגידולו. ביקרנו עמו אצל רופא העיירה ואבחנתו הדאיגה אותנו באומרו שכנראה זו בעיית מום בלב, לו אין אפשרות להועיל כלום, אך הפנה אותנו לוילנא שם יש רופא גדול הוא יוכל לעזור לנו.

נסענו לוילנא לרופא הגדול, הוא בדק את הילד, ואמר לנו בצורה פסקנית: לילד הזה אין סיכוי לחיות יותר מכמה שנים, חבל לכם להשליך ממון לחינם, חיזרו לביתכם והשלימו עם המציאות!...

שבורים ורצוצים יצאנו מבית הרופא, לא ידענו נפשנו מרוב צער ויגון לאחר ששמענו דברי יאוש אלו, כך הגענו דווים לאכסניה שבוילנא, ושם פרצתי בבכי תמרורים ומאנתי להנחם. תושבי האכסניה כששמעו על צרתנו הציעו לנו שבדרכנו חזרה למיר נעבור בראדין שם מתגורר הצדיק הקדוש החפץ חיים שרבים נושעו מברכותיו, ונפנה אליו ובודאי נוושע. זיק של תקוה ניצת בעיננו, וללא ואמר ודברים ארזנו חפצנו ושמנו פעמינו לדרך לעיירה ראדין.

כשהגענו הזדרזנו ללכת לביתו של החפץ חיים, אך מה גדל צערינו ורבה אכזבתינו, כשהודיעו לנו שלא נוכל להיכנס לחדרו של החפץ חיים, כי מצבו חלוש ביותר ואין באפשרותו לקבל קהל. נשארנו קפואים ודוממים במקומנו, ובעוד אנו עומדים תוהים, לפתע בסייעתא דשמיא רואים אנו את בעל נכדתו של החפץ חיים, אברך צעיר שזה מכבר למד בישיבת מיר והיה מתגורר בביתנו, חזינו בהתגשמותו של הכתוב 'שלח לחמך על פני המים כי ברוב הימים תמצאנו', שאותו אברך הכיר לנו טובה ומיד הכניס אותנו לחדר סבו.

החפץ חיים ישב על כסאו כשספר עזרא בידו, ישבנו וסיפרנו לו את כל השתלשלות חיינו וצרת בננו העומדת כעת על הפרק. הרים החפץ חיים את עיניו הקדושות ואמר לנו: מה ביכולתי לעזור? כסף אין לי, מה אוכל לעזור לכם? ושתק! שוב פרצתי בבכי תמרורים ודמעות שליש זלגו מעיני. נכדו שישב אתנו הוסיף ואמר לסבו והרי זה בן יחיד שלהם!!!

קרא לי החפץ חיים בלשון חיבה ואמר: בתי, קבלי עלייך שתקדימי לקבל את שבת מלכתא! הרהבתי עוז ושאלתי: מה הכוונה להקדים לקבל את השבת? ענה לי: ביום שישי בחצות תהיה כבר מפת שלחן של שבת פרוסה ופמוטי הנרות סדורים על השלחן, ומזמן הדלקת הנרות לא לעשות שום מלאכה ויהי מה! מיד קבלתי בליבי בקבלה נחושה שלא לשנות כלום מדבריו הקדושים.

יצאנו לדרך חזרה למיר, מיד בהגיענו לביתנו, כבר חל שיפור ניכר בילדנו וקימעא קימעא החל לאכול יותר ויותר, וכעבור ימים אחדים גם חזר לגדול ולהתפתח בצורה רגילה כשאר ילדי גילו. כמובן שביקרנו אצל רופא העיירה שלנו ששלח אותנו בשעתו לוילנא והוא השתומם למראה עיניו. ומרוב התפעלותו הוציא מכיסו סכום כסף נכבד, שניסע לרופא הגדול בוילנא שיראה את הפלא הזה. כשהגענו לוילנא לרופא הגדול אמר לנו הרופא: הרי זה ילד אחר! ולא אותו ילד שבדקתי לפני תקופה קצרה, קבע בפסקנות!

שאל הרופא האם הייתם בווינא, שם היה אז מרכז רפואי עולמי? אמרנו לו, לא! וחזר ושאל א"כ לאיזה רופא הלכתם? אמרנו לו שהלכנו ל'רבינער' החפץ חיים בראדין והוא יעץ לנו את עצתו.

אמר הרופא: אנחנו הרופאים יש בידינו לתקן את הקיים, וכשהלב פגום מנסים אנו לתקנו! ה'רבינער' החפץ חיים יכול לברוא יש מאין! ממש לב חדש! ועכשיו יכול אני לספר לכם אמר הרופא הלב של בנכם היה אכול לגמרי ולכן לא נתתי לכם סיכוי, החפץ חיים ברא לו לב חדש לגמרי!

עכשיו הנך מבין מדוע אני כל כך נזהרת, אמרה בעלת הבית להרב קפלן, ממתינה אני בדריכות שבעלי כבר יגיע, כי שעת חצות כבר הגיעה ושבת המלכה הולכת ופורשת כנפיה.

מעשה הדיבוק –
    החפץ חיים ובני חבורתו מתקנים נשמה שמתייסרת בעולם העליון על חטאיה

כידוע הקים מרן החפץ חיים בית מדרש מיוחד לאברכים גדולי תורה. עליהם היה להקדיש חלק חשוב מיומם ללימוד בסדר "קדשים", העוסק בענייני עבודת בית-המקדש. בין הרבנים שלמדו שם היו רבי נפתלי טרופ זצ"ל, רבי אלחנן וסרמן הי"ד זצ"ל, רבי יוסף כהנמן זצ"ל (ראש ישיבת פונוביז'), רבי ירוחם הלוי ליבוביץ זצ"ל (המשגיח בישיבת מיר), רבי אליהו דושינצר זצ"ל, ועוד.

בשנה הרביעית להקמת הכולל, בד' אדר שנת תרס"ט, התרחש בעיירה מאורע כביר. היה זה כאשר ה"חפץ חיים" הטיל על תלמידי חכמים אחדים מהכולל להוציא דיבוק מנערה יהודיה בת ארבע עשרה. אחד מהרבנים שהתעסקו בזה היה רבי אלחנן וסרמן, והיה נוהג לספרו לתלמידי ישיבתו בכל שנה בחג הפורים, במשך כשלוש שעות היה מתאר את כל פרטי המעמד הנורא ההוא.

לפנינו סיפורו של רבי אלחנן:

במרחק שני מיל מאיישישק, יש כפר הנקרא סטרלצי, וסמוך לו כפר פאסלי, שם גר יהודי ושמו נחום. והנה בשנת תרס"ט, יום חמישי ד' אדר, בא נחום עם בתו בת ה-14 לראדין אל ה"חפץ חיים". הוא סיפר כי בתו הייתה חולנית, ואמר שיש בה גלגול. (דהיינו שנכנס לתוכה איזה רוח של אדם שכבר נפטר). וסיפר לי האב כיצד נכנסה הרוח לתוך בתו.

וכך סיפר לי האב:

"אחר חנוכה, בחודש טבת, (דהיינו, בערך לפני כחודשיים), נפל אצלנו סוס ומת ברפת. תיכף בשומענו זאת יצאנו כל אנשי הבית יחד עם ביתי בבהלה. בחזרתה מהרפת הייתה מכוסה בזיעה, ונכנסה אל הבית ושתתה מים קרים ומהעת ההיא חלתה. בתחילה, היה אוחזה לפעמים התכווצות חזקה, ואז הייתה נופלת כאבן דומם בלא שום הרגשות. וכשזה היה קורה לה - לא ידעה כלום מהנעשה עמה, רק שהייתה בלא כוח בגלל הייסורים. אחר כך היה נשמע ממנה קול מנגן, ואחר כך היה מדבר.

"והגיד לי הקול, איך שהייתה (אותה רוח שנכנסה בבתי) נערה בת 12 אצל הורים זקנים, ומצבה הרע הביאה לזה, שתמיר דתה. והיא הייתה אז בעיר קטנה, וילדי ישראל היו רצים אחריה וקוראים לה "משומדת". והלכה עם נוכרים שונאי ישראל, וחנקה שני ילדים מישראל. וחמש שנים אחרי זה, כשהייתה בת 17 שנה - מתה, ודנוה בבית דין של מעלה.

והסבירה לי הרוח, כיצד היא מתגלגלת בעולם מאותה עת.

"והמשיכה הרוח ואמרה לי, שבתחילה (אחר פטירתה) נכנסה הרוח שלה לתוך הצלם (הצלב) של קברה. אחר כך ניתצו את הצלם ונכנסה לאילן. וקצצו את האילן... ולבסוף נכנסה לתוך אבן, שהייתה מונחת ברפת, שהסוס עמד שם. והסוס נגע באבן ותיכף מת... ומהסוס נכנסה לתוך כוס המים...

והוסיפה הרוח ואמרה: "בעת שכולכם נכנסתם במרוצה לרפת ראיתי את כולכם. וגם אותה, היינו בתך, ראיתי, ובכלל לא רציתי להסתכל עליה".

ועוד אמרה, ש"בפסח שנה זו ימלאו חמש שנים מעת שמתה".

"ושאלתי אותה: "אבל מה יש לך מהילדה שלי?".

והשיבה לי הרוח בקול עצב מאוד: "ר' נחום, אתה לא יודע שרע לי?".

והמשכתי לשאול: "לך רע, כי את חוטאת, אבל מה אשמה בתי?!".

והשיבה: "היא, גם כן חוטאת!".

והוספתי לשאול: "במה?".

והשיבה לי: "ילדה כזאת, כשהיא שותה מים צריכה לברך. אם היא הייתה מברכת, לא הייתי יכולה להיכנס אליה!".

כל זה סיפר האב נחום לרבי אלחנן. והמשיך רבי אלחנן לספר על השתלשלות המאורעות בראדין, למחרת הגעתו של האב:

ערב שבת קודש למדתי עם הרב רבי נפתלי טרופ, והרב יוסף קולער (הרב מפונוביז') בעלייה שלומדים שם קדשים. בעוד אנו לומדים, והנה בא החפץ חיים ובקש מאיתנו, שנלך לראות את הילדה, שנכנסה בה הרוח. עשינו כמצוות רבינו, והלכנו שלשתינו לבית רבי יצחק צבי השמש. בבואנו לשם היו שם אנשים רבים...

שאלתי אותה (רבי אלחנן את הרוח): "מי את?".

והשיבה: "אדם".

והמשכתי לשאול: "מאין את?".

והשיבה: "מן הרפש...".

ממשיך רבי אלחנן וסרמן ומספר: בליל שבת קודש היו נוכחים אצל הנערה - רבי אליהו דושינצר ורבי ירוחם. יותר מאוחר סיפר רבי אליהו מה שדברו עם הרוח.

רבי אליהו שאל את הרוח: "מי הם הממונים עלייך?".

והשיבה: "שדים".

ושאל: "מה שמם?".

והשיבה: "לשם מה אתה צריך לדעת זאת?".

והוסיפה ואמרה: "בעת שאני נכנסת לאיזה חפץ או לאיזה גוף, אני נסתרת כמו במקום מקלט, והרודפים ממתינים לי, ותיכף שאני יוצאת הם חובטים ומכים אותי ומגרשים אותי החוצה". (ומוכרחת הרוח לצאת כדי לקבל את עונשה, כמבואר בכתבי האר"י ז"ל).

גם סיפר לי רבי אליהו, שבעת שהקול היה מדבר, הביטו כולם בתוך פיה, וראו שלשונה אינה מתנועעת בכוח עצמה, אלא כמו על-ידי כוח אחר.

והרב אפרים אהרן גולדברג ממונאלישאק שלמד אז בראדין העיד לפני, ששמע בעצמו איך ששאל רבי אליהו דושינצר את הרוח: "הלוא רשעים יש להם מנוחה בשבת קודש באותו העולם, ומדוע אין לך מנוחה?".

והשיבה: "שכל מי ששבת בשבת קודש בזה העולם, יש לו מנוחה גם שם בשבת קודש. וכל מי שלא שמר את שבת קודש בזה העולם, גם שם אין לו מנוחה".

עוד סיפר ר' אלחנן, שכאשר הביאו את הדיבוק לפני הגאון ממינסק, החלה פתאום הרוח לצעוק צעקות נוראיות, שהיא חייבת לעזוב מיד את המקום ושיניחו לה, וכששאלו אותה מה קרה? היא ענתה: כי ביום זה חל יום פטירתו של הגאון מוילנא, והוא דורש בדברי תורה בפני פמליה של מעלה בגן עדן, ורבבות רבבות של מלאכים רצים לשמוע את שיעורו, ואף היא רוצה לרוץ לשומעו…

הגאון ר' ירוחם ממיר, שהיה אף הוא נוכח באותו מעמד סיפר ששאל את הדיבוק: "מה הביאור בדברי חז"ל ש'רשעים אפילו על פתחו של גיהנום אינם חוזרים בתשובה'? איך שייך דבר כזה?" וענה הדיבוק: "כך הוא הדבר כפשוטו, מפני שכח הרע הוא כ"כ גדול"

מספר רבי אלחנן, בקשתי שבעת שתחל הרוח לדבר יודיעו לי. ובשבת קודש אחר הצהרים הודיעו לי, שכעת היא מדברת, ותיכף הלכתי לשם.

הדיבוק סרב לצאת מגוף הנערה, ואז שאלתי את הרוח: "האם את יודעת אתה מיהו החפץ חיים?"

כאשר הזכרתי את שמו של החפץ חיים, התחיל גוף הנערה לרעוד, והדיבוק השיב:

"אני יודעת! ואני רועד, כי בשמים מחשיבים אותו כתנא!!" חזרתי ושאלתי:

"על מה מעריכים את החפץ חיים בשמים?"

היא ענתה:

"על התמדתו בתורה, שכל חייו הם 'שויתי ה' לנגדי תמיד' "

ושאלתי אותה: "אם הוא יבקשך לצאת מהחולה, האם תצייתי לו?".

והשיבה: "אני אציית!".

ואמרתי לה: "באמת הוא מבקש ממך לצאת".

והשיבה: "אני אצא".

שאלתי: "מתי תצאי?".

השיבה: "היום בערב".

שאלתיה: "לאחר שתצאי מהחולה, האם לא תשובי להיכנס אליה?".

והשיבה בזה הלשון: "אם יאמרו אחרי קדיש, לא אכנס שוב. אך אם לא יאמרו אחרי קדיש, אכנס שוב, ואם לא אליה, אז אכנס לאחותה".

והמשכתי לשאול: "מי יאמר אחריך קדיש?".

והיא ענתה: "שני רבנים".

הבנו, שהיא מתכוונת לשני אברכים מכולל קדשים.

שאלתיה: "למשך כמה זמן יאמרו אחריך קדיש?".

והשיבה: "שבוע".

ושאלה: "מאיזה מקום אצא מגוף החולה?". ולא ידעתי מה להשיבה.

ואמרו לי האנשים העומדים שם: "תאמר לה שתצא דרך האצבע הקטנה ".

וכך אמרתי לה.

בעת שהתפללנו ערבית במוצאי שבת קודש, אחר קריאת שמע, באמצע הברכה "אמת ואמונה", נכנסו אנשים והודיעו, שכעת היא יצאה.

בעת יציאתה עמדו שם שלושה אנשים, וכך היה המעשה: הנערה החולנית החלה לצעוק: "כאן כואב לי", ואחר כך: "הכתף כואב לי". ואחר כך: "הזרוע כואבת לי"... ואחר כך התנפחה פיסת היד, ואחר כך האצבע הקטנה... ואחר כך נשמע קול נפץ בזגוגית החלון, וראו ששברה החלון לצאת החוצה. כל זה אירע בבית רבי פאלק המלמד.

והיות ובעת האחרונה היה תוקף את הנערה ההתכווצות אחת לכמה שעות, המתינו עד יום ראשון בערב, וכשראו שאינה סובלת יותר מהמחלה, והיא ממש ככל האנשים, אז נסע אביה עמה לביתה.

אחר כל זה, ציוה מרן ה'חפץ חיים' לעשות מנין בעלייה בה למדו קדשים, וגם החפץ חיים התפלל עמנו. כשסיימנו את התפילה, למדו משניות עבורה. והרב אליהו דושינצר והרב גרשון מסלאנט אמרו קדיש עבורה כל השבוע, עד קריאת המגילה.

המעמד היה כה נורא הוד, עד שהתבטא עליו ר' אלחנן שאחר כל זה, יתכן שלא מגיע לו שכר על מצות אמונה בהשי"ת, כי התבטל ממנו כח הבחירה אחר שראה זאת בחוש.

רבי אלחנן וסרמן הי"ד, היה מספר זאת גם בהזדמנויות נוספות, הואיל וראה בסיפור עובדה זו חיזוק גדול לאמונה בהשגחת ה'. חיזוק לידיעה שיש דִין ויש דַיָן; יש עולם הבא, ויש מתן שכר טוב לצדיקים ועונש לרשעים. רבי אלחנן היה אומר: "אחרי ראותי עין בעין את מעשה הדיבוק, אין שום סיבה לגמול לי שכר בעולם הבא בעד אמונה".
    • דיון
    290
  • ב.א. submitted a new Article:

רשמים מהמסע לאושוויץ

פתיחה
    הביקור באושוויץ אינו עוד ביקור. זהו מסע. מסע עמוק לתוככי הנפש והנשמה. במסע נכון במקום, כל פני אישיותו של האדם צפות ועולות למול עיניו בבהירות מדהימה. אני כבר מדמה לחשוב שאדם שבנפשו בעיות, כשהכוונה בעיקר לאלו האכזריות, אינו צריך לגשת לרופא נפש, מספיק שייגש למחנה השמדה, בו יראה בצורה האמיתית ביותר לאן יכול אדם להגיע. הרתיעה הנוראית תהיה רפואתו. כן, הנאצים היו בני אדם. לא ניתן לבוא בטרוניה לפחיתות ערך התנהגותה של הבהמה, כשם שלא ניתן לשנוא את...​
    0 תגובות
    לא קל להיות כבד משקל.
    מכפישים אותנו. קוראים לנו כבדי משקל ולא שמנים. מודדים מה העיר השמנה ביותר. מתעללים בנו בדיאטות סרק סדיסטיות. מפחיתים לנו את הסוכר במוצרים. מגבילים אותנו במעליות. רופאים חסרי טקט נוזפים בנו. לא מוכרים בגדים במידות שלנו. מסמנים מספרי קלוריות מאיימים. משווקים עבורנו מדבקות ואלקטרודות. מחנכים ילדים לא להיות כמונו. ועוד ועוד יכלה האתגר והם לא יכלו.

אבל מה? לא מצליחים למחוק לנו את החיוך מהפנים. והמשוב הציבורי? יותר ויותר אנשים מצטרפים לאוכלוסיית השמנים ולא משתכנעים מהדמגוגיות המטופשות שארגוני הבריאות מפמפמים לנו בעקבות הדילים שלהם עם מכוני ההרזיה והמנתחים הבריאטריים.

פעם פעם הייתה גאווה להיות שמנים, זה היה נחשב כסימן לבריאות ולעושר. רזים היו מתעטפים בשכבות בגדים כדי להיראות בעלי בשר, ראש הממשלה האחרון שקיבל ארבעים מנדטים היה כבד משקל, כבד מאוד, נשיא ארה"ב גם הוא שוקל לא מעט. דרכם של מחקרים בדומה לעולם האופנה שהם משחזרים את עצמם בכל כמה שנים - לתשומת לבכם, רזים יקרים! התחילו לאכול מעכשיו כדי לצבור משקל נאה.

עד כאן דברי טרחנות וניצול הבמה שזכיתי בה (זה היה הפרס, תעשו משהו). וכעת לאתגר הקורא תיגר ומטפס על בריקדות:
    כתבו לנו כמה טוב להיות בעלי משקל עודף, ספרו על כך שהשמנת יתר היא נכס, הצביעו אל היתרונות שנותנים לנו הקילוגרמים הנוספים. אפשרי גם להתמקד בזווית הרחמים על אחינו הרזים והשדופים ה' ישמרם ויצילם.

במילים אחדות וברורות: המסר יהיה על הטוב שבשומנים. טוב להם, טוב לעולם, או כל טוב שתבחרו.

והנה הכללים:
    • חריגות לכאן ולשם? אפשרי כל עוד נשמרת העובדה שלהיות שמן זה חיובי.
    • תאריך יעד? כתוב בכותרת האשכול דו שבועי אך קיים צפי לזמני בונוס.
    • הגבלת מילים? יהיה זה אבסורד באתגר על משקל ללא הגבלה, להגביל דווקא את המילים.
    • שירה ופיוט? משער שיום יבוא ואבימי יקדיש לנו שירשור.
    • הזוכה הבא? מי שיצליח לשבור לי את הדיאטה.
    • פרס למקום הראשון? אכול כפי יכולתך.
    • והמקום השני מה? אכול חצי מכפי יכולתך.
    באשכול זה יצירות בלבד! שאלות ובירורים, באגים והגיגים, פידבקים נלהבים וגינויים מקיר לקיר, קושיות תם ושאינם יודעים להיות שאלות, כל אלה ועוד בנספח שהוקם אבן על אבן בדיוק למטרות נשגבות אלו. לא כאן. נדאג לאכיפה אדוקה של ההנהלה על הנושא לאחר שבאתגרים קודמים נרשמו חריקות מצערות.
    חברים!

האמת, הקרדיט ל
    אתגר הגדול הוא לנו.
    אם לא התחרות שפתחנו מול קהילת המאיירים, מי היה חושב על רעיון כזה.

ומה, הם רוצים שנביא להם אמנות... הו...
    מישהו יכול עלינו?...

בואו נעיף את האתר.
    הרוששיבע (מתחיל בא' נגמר ב'מי', לא אנונימי..) עם החָרשים אילמים :(
    הוא, לא איתנו, אז אם אין אנו לנו - מילאנו.
    וברצינות, @אבימי, נו, באמת. מישהו יעיף מבט על ציור, מול קטע מושחז של @... ?

סבורני שהאתגר הזה הוא מעולה. סבורכם גם אתם?
    בואו נארגן פה תחרות, החברה המוכשרים יביאו פה קטעים פורימיים / שנונים / חדים / מרגשים - ירימו אותנו, יעיפו אותנו.

באמת, יש לנו את זה. קדימה!

ושאף אחד פה לא יקיים בנפשו ויתאפק אמן. צאו מהקונכיות, השחיזו עטכם, ערבבו את השטן.

מי ראשון.

----

האשכול הזה לחומרים. האשכול הסמוך לדיונים.​
     תגובה אחרונה 
    בעודו מנמנם הרגיש יונה שכיסו רוטט. הוא שלף את מכשיר הטלפון, וגילה על הצג 'תזכורת'. הוא לחץ על מקש כלשהו, הדיח את פניו ויצא לרחוב.

היה זה יום שלישי סתמי בירושלים. מכוניות עמדו בפקק, והרמזורים הפכו להמלצה. רעש, המולה, אנשים חולפים כרוח. ויונה פוסע על האספלט וחושב מחשבות. על היותו ילד תפנוק בבקעת החוף, וכיום, אברך, מעוטר זקן, וירא ה'. מהלך הוא בנחת, בדרכו לאסוף את רינתו'ש הקטנה מהגן.

אשתו, שתהיה בריאה, הודיעה לו עוד בבוקר עודה פורסת ירקות, היום תאסוף את רינתו'ש מהגן? והוא הציץ בעיתון כמו בכל יום. העיתון מקופל על השיש, והוא מציץ מבין כפליו, נזהר לבל יגע בו, רק מציץ ממרחק, עומד על חדשות היום, בקיצור. בסדר יונה? אמרה מנסה לתפוס את תשומתו, והוא גוהר על העיתון בראש מעוקם, מנחש כותרות, בהצלחה נמרצת.

הוא שמע אותה. את אשתו. זאת אנו יודעים לעת צהרים, יונה נעקף ממזרח ומתימן, עוברי אורח לחוצים, הוא חושב בין לבין. ראשו מתפקע מחשבות כמו סל ניירות, סקיצות, שירטוטים, ועוד כמה תובנות מעוקמות. על עולמינו זה, ועל ש"י אחרים.

ואת הכאוס המשתולל גודע הטלפון. הוא מציץ במסך, רק אז מגלה 'אשתי היקרה'. הוא ממהר לענות, והוא שומע, למה לא אספת את רינתו'ש? דיברתי איתך?!

================================================================

תסריט מוזר שרדף אותי.

אולי מעניין אותך גם...

הצטרפות לניוזלטר

איזה כיף שהצטרפתם לניוזלטר שלנו!

מעכשיו, תהיו הראשונים לקבל את כל העדכונים, החדשות, ההפתעות בלעדיות, והתכנים הכי חמים שלנו בפרוג!

לוח מודעות

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!

תהילים פרק כה

אלְדָוִד אֵלֶיךָ יי נַפְשִׁי אֶשָּׂא:באֱלֹהַי בְּךָ בָטַחְתִּי אַל אֵבוֹשָׁה אַל יַעַלְצוּ אֹיְבַי לִי:גגַּם כָּל קוֶֹיךָ לֹא יֵבֹשׁוּ יֵבֹשׁוּ הַבּוֹגְדִים רֵיקָם:דדְּרָכֶיךָ יי הוֹדִיעֵנִי אֹרְחוֹתֶיךָ לַמְּדֵנִי:ההַדְרִיכֵנִי בַאֲמִתֶּךָ וְלַמְּדֵנִי כִּי אַתָּה אֱלֹהֵי יִשְׁעִי אוֹתְךָ קִוִּיתִי כָּל הַיּוֹם:וזְכֹר רַחֲמֶיךָ יי וַחֲסָדֶיךָ כִּי מֵעוֹלָם הֵמָּה:זחַטֹּאות נְעוּרַי וּפְשָׁעַי אַל תִּזְכֹּר כְּחַסְדְּךָ זְכָר לִי אַתָּה לְמַעַן טוּבְךָ יי:חטוֹב וְיָשָׁר יי עַל כֵּן יוֹרֶה חַטָּאִים בַּדָּרֶךְ:טיַדְרֵךְ עֲנָוִים בַּמִּשְׁפָּט וִילַמֵּד עֲנָוִים דַּרְכּוֹ:יכָּל אָרְחוֹת יי חֶסֶד וֶאֱמֶת לְנֹצְרֵי בְרִיתוֹ וְעֵדֹתָיו:יאלְמַעַן שִׁמְךָ יי וְסָלַחְתָּ לַעֲוֹנִי כִּי רַב הוּא:יבמִי זֶה הָאִישׁ יְרֵא יי יוֹרֶנּוּ בְּדֶרֶךְ יִבְחָר:יגנַפְשׁוֹ בְּטוֹב תָּלִין וְזַרְעוֹ יִירַשׁ אָרֶץ:ידסוֹד יי לִירֵאָיו וּבְרִיתוֹ לְהוֹדִיעָם:טועֵינַי תָּמִיד אֶל יי כִּי הוּא יוֹצִיא מֵרֶשֶׁת רַגְלָי:טזפְּנֵה אֵלַי וְחָנֵּנִי כִּי יָחִיד וְעָנִי אָנִי:יזצָרוֹת לְבָבִי הִרְחִיבוּ מִמְּצוּקוֹתַי הוֹצִיאֵנִי:יחרְאֵה עָנְיִי וַעֲמָלִי וְשָׂא לְכָל חַטֹּאותָי:יטרְאֵה אוֹיְבַי כִּי רָבּוּ וְשִׂנְאַת חָמָס שְׂנֵאוּנִי:כשָׁמְרָה נַפְשִׁי וְהַצִּילֵנִי אַל אֵבוֹשׁ כִּי חָסִיתִי בָךְ:כאתֹּם וָיֹשֶׁר יִצְּרוּנִי כִּי קִוִּיתִיךָ:כבפְּדֵה אֱלֹהִים אֶת יִשְׂרָאֵל מִכֹּל צָרוֹתָיו:
    נקרא  2  פעמים
    למעלה