קהילת כתיבה מקצועית

קהילת הכתיבה מיועדת לעוסקים בכתיבה יוצרת, ספרותית ומקצועית, ומטרתה למקצע ולהשביח את יכולות הכתיבה של חבריה.
מנהלי הפורום: מ. י. פרצמן, ניהול קהילת כתיבה
להצטרפות לקהילה הקש כאן

כתיבה וסיפורת >> תוכן מקצועי

עריכה תורנית

הפורום נועד לעזרה וטיפים מקצועיים עבור עורכים תורניים ואלו המתעסקים בתחום.
מנהל הפורום: מוישה
להצטרפות לפורום עריכה תורנית, הקש כאן
נושאים
793
נושאים
793

קהילת סופרות מקצועיות

פורום זה מיועד לסופרות מקצועיות, עורכות מאמרים ומחברות ספרים על סוגיהם. הכתיבה והצפייה בפורום הינה לחברי הקהילה.
מנהלות הפורום: Ruty Kepler, sari levin
פרטי
ב"ה.

החודש שבין פורים לפסח, ובפרט עם פרוץ בין הזמנים, הוא החודש של דוכני הפלאפל למיניהם. גם החלשים שבהם זוכים לעדנה, בדמות תורים ארוכים של קונים המבקשים לעצמם מאכל זול שאינו מתפורר, ניתן לאוכלו בחוץ, חביב על ילדים וילדים גדולים כאחד ובהשגחה מהודרת.

באזורנו, שוכן הפלאפל המפורסם "בן יעקב", המבוקש ביותר מכל הסביבה ובעליו אף טען באוזניי שמגיעים אליו לקוחות מרמות הרחוקה! בתקווה שמגיעים רק מרמות ולא לרמות.

(לכל חובב היסטוריה גיאוגרפית מוכר סיפורו של קיבוץ מנרה הצפוני, שנקרא בתחילה "רמים" על שם הפסוק "ויבן כמו רמים מקדשו", והוחלף עקב אי נעימות תושביו לומר "אנחנו מרמים"... עוד מסופר, שבמפגשי קיבוצים היו מציגים אלו עצמם באומרם "אנו מרמים" והיו הבנות משיבות להם "אנו מרמות" (גלעד)... ולהעיר שנאה הגלעד לרמות, כי הגלעד הראשון נורה כגבול בין יעקב איש תם ללבן הרמאי. ואכמ"ל).

אף בכל השנה אינו עומד ריק, זכר לכותל המערבי השוכן ממש לא הרחק. אך בתקופה זו התורים מתמשכים עד לישיבת דושינסקיא, בואכה ארזי הבירה. ילדות בנות עשרה מובילות עגלות וילדים סלולי פאות אוחזים בהן בצייתנות ההולכת ופוחתת ככל שריח הפלאפל מתגבר עם התקדם התור.

במשך השנה לעומת זאת, כאשר התורות הללו אינם קיימים, סוגרים בני יעקב את שערם ב-7:00 בערב בדיוק. אנשים חכמים. עשרות שנים של הצלחה לימדו אותם משהו.

מצב זה של משך השנה, הביא אותנו לנסות מזלנו בפלאפלים אחרים ברדיוס הקרוב. ראשית, בדקנו בדוכן סמוך הקורא לעצמו "הסביח".

אם כבר בהיסטוריה גיאוגרפית עסקינן, נציין כי באותו מקום בו שכן הסביח בזמן שהתרחש הסיפור, שכנה בעבר (30 שנה אחורה) המכולת המובילה באזור "מכולת פחימה". בעל הבית, פחימה הקשיש, היה רבוץ על גבי הדוכן כשמאחוריו שקי המצרכים, משקל גדול לפניו (מכני, כמובן), והוא מחתך ביד רוטטת בלוק גבינה צהובה לפי הזמנה תוך כדי שהוא מכוון בקולו את הלקוחות היכן להניח את בקבוקי הזכוכית הריקים של "פרדס" עם השמש הזורחת. כדי שתהיה לכם מעט אינדיקציה על מראהו של פחימה, אציין שבילדותי הייתי בטוח שהוא זה שמופיע על השטר בן עשרה שקלים...

עם השנים, נפתחו באיזור מכולות רבות אחרות והמקום עבר גלגולים רבים, עד לאותו ערב שבו נשלחתי בשליחות אשתי וילדיי הרעבים לקושש להם מנות פלאפל כלשהן. בן יעקב היה צפוף מדי, ואני נכנסתי לסביח בחשש.

במקום בו רבץ בעבר פחימה ושקל ביסקוויטים – עמד כעת צעיר שחום ודג בסבלנות צ'יפס אחר צ'יפס מן היורה המבעבעת. חיש-קל מילא שלוש מנות בפלאפל ושילח אותי לדרכי בנזק של ארבעים וחמשה שקלים. בלבד. לא התווכחתי על המחיר - ברוח המקום שכחתי לרגע שמדובר בשקלים חדשים...

בבית, כולי חש אין כמוני, אנו נוטלים ידיים ואני מגיע במהירות לחצי הפיתה. שולי עדיין בביס הראשון, והנה היא נעצרת בדרמטיות של גועל. "ברוך, מה זה?" היא שואלת במבט מזועזע ומקריבה אל מול פניי את הפיתה עליה התגאיתי כל כך.

מה אומר ומה אדבר ידידיי היקרים? זבוב של ממש. לא כרוב שנראה כזבוב, לא חציל שנראה כזבוב, לא חומוס שנראה כזבוב. זבוב!

גם את הביס שכבר כן אכלה היא הקיאה. באמת. סיפור אמיתי לגמרי. לפרטי פרטיו. כבר לא יכלה לאכול שום דבר נוסף עד למחרת בצהריים. רחמנות.

כך, הפך המקום למוקצה מחמת מיאוס עבורנו. למרבה ההשגחה-פרטית וחוסר התדהמה - הוא נסגר אחרי תקופה קצרה.

מעט מערבה משם שוכנת חנות בלעדית, שעוסקת אף היא במכירת פלאפל, ומכנה את עצמה בשם היומרני "נסיך הפלאפל". יתירה מזו: על גבי הנייר בו נעטפת המנה הם מבטיחים "אינך מרוצה – כספך יוחזר!" עוד נאמר על גבי אותו נייר: "מיוצר מתרכובת תבלינים בלעדית במזרח התיכון". נשמע מבטיח לגמרי. נציין גם כי המקום שימש בעבר כמקום מפגש לחברי פורום הכתיבה הירושלמיים. כבר המלצה.

היה זה ליל מלילות חנוכה בו נוהגים לאכול מאכלים טבולים בשמן. מה לכם טבול בשמן יותר מאשר פלאפל וצ'יפס? מצאתי את עצמי מעמיס 2 מנות מכובדות באותו נסיך, ונפרד משלושים שקלים בלבד, בהשגחת הבד"ץ. (הילדים כבר ישנו).

הפעם חששתי מלשמוח מוקדם מידי. אל יתהלל חוגר כמפתח ציפיות. אבל הנה, הכל התקדם על מי מנוחות. חצי הפיתה כבר איננה ואני מרשה לעצמי לחייך בסיפו...

"שערה!" קופצת הרעייה ומשליכה את המנה בתיעוב על השולחן. התבוננות קלה מוכיחה: האישה תמיד צודקת. - "אולי נפל הרגע?" ניסיתי את מזלי.

"לא, לא!" היא מראה לי בקושי שהשערה נעוצה עמוק בתוך אחד מכדורי הפלאפל בעלי התרכובת המיוחדת. מסתבר שבמזרח התיכון גם שערה היא תבלין. (ואף על פי שאין ראיה לדבר – זכר לדבר: התורה היא תבלין ליצר הרע, ולרשעים העתיד היצר נדמה כחוט השערה). נס שהייתה זו רק שערה ולא כבמקרה החמור של ההוא שמצא שערה, וכשמשכה החוצה גילה שהוא מחזיק במחוש של תיקן כללי. אנשים בעלי נפש יפה, אנא עשו עצמכם כלא הבנתם.

הפעם החלטתי לא לוותר. הרי אם נהיה רק לא מרוצים – הבטיחו שם שהכסף יוחזר. וכל שכן כאשר יש בפנים שערה מפורשת מהסוג שפוסל פרה אדומה. מזג האוויר לא הרתיע וגם הטרחה והעייפות - חזרתי לשם ודרשתי את כספי. הנה סוף סוף הזדמנות להוכיח את מה שאתם טוענים כבר חמש עשרה שנה על גבי האריזה...

"מה פתאום?" טען הנסיך. "יש לנו תבלין מיוחד שנראה כמו שערות! הנה אראה לך!" הוא שלף מהמטבח איזה שהוא תבלין. לא מכיר. ניסה לטעון שהוא דומה לשערות. אולי זה שאני לא מצויד במשקפיים הטעה אותו לחשוב שאני עיוור.

התפתח שם ויכוח קצר ולא נעים. השתדלתי לשמור על טונים נמוכים מפני הלקוחות האחרים, לא רציתי שיפסיד אותם. רק ביקשתי שישיב לי חמישה עשר שקל, ותו לא. כמובן שזה לא ה15 שחים כמו העיקרון, בלה בלה בלה.

לאחר שראה שאפסה בעדו תקווה – עבר לטענה חדשה: אני רק מוכר, לא בעל הבית. אין לי סמכות להחזיר לך כסף. תבוא שבוע הבא, בעל הבית יהיה. בדוחק הסכים לתת לי פתק בזה הלשון: "בס"ד. הלקוח הנ"ל הגיע כ-10 דקות אחר הקניה וטען (!) כי נמצאו שערות בכדורים. הנ"ל קנה 2 מנות ודורש את כספו בחזרה. על החתום: איציק מחליף של בני. הוא כתב את כל זה מאחורי קבלה ישנה, בעט שאף פעם לא ראה ימים יפים יותר. אולי מדובר גם בדיו מחיק, לפי איך שהפתק נראה עכשיו.

כבר תכננתי למחול על 15 השחים ולומר קדיש, אבל בכל זאת, שבוע לאחר מכן חלפתי שם ואמרתי ללבי שמא ננסה לממש אותם. הגעתי למקום וראיתי שהנסיך נסגר, לצמיתות...

שבוע אחר כך, נפתח במקום סניף נוסף של פלאפל בן יעקב. בכל זאת, זה קרוב יותר לרמות...

a_ignore_q_80_w_1000_c_limit_1.jpg

נ.ב. לא הייתי מספר חסרונן של אלו, לולא שניהם כבר סגורים היום (לא בשעה זו, בכלל). אך יש בכך צד חיובי – הציבור מעניש ברגליו את מי שלא משרת אותו כהוגן.
ב"ה.

וּשְׂעָרוֹ הָפַךְ לָבָן

הָעוֹלָם, לְמִי שַׁיָּךְ?
זֶה בָּרוּר: לַצְּעִירִים.
לְהוֹכָחוֹת אַל תִּטְרַח,
הֵן בַּשָּׂפָה שֶׁמְּדַבְּרִים:

תִּינוֹק שֶׁהוֹצִיא שֵׁן -
הוּא "מִתְפַּתֵּחַ",
יֶלֶד שֶׁלָּמַד לָלֶכֶת -
הוּא בּ"ה "גָּדֵל".
נַעַר שֶׁהוֹצִיא חַצְ'קוּן –
הוּא "מִתְבַּגֵּר".
אֲבָל אִם הִלְבִּינוּ שַׂעֲרוֹתֶיךָ –
אוֹיָה, אַתָּה מִזְדַּקֵּן!

וַאֲזַי:

קָשִׁישׁ –
טַרְחָן.
קָשִׁישׁ –
נִרְגָּן.
קָשִׁישׁ –
זַעֲפָן.
קָשִׁישׁ –
חֲסַר יֶשַׁע.
קָשִׁישׁ –
רֵד מֵהַכְּבִישׁ!

זָקֵן –
מַמְרֵא.
זָקֵן –
אַשְׁמַאי.
זָקֵן –
וְאֵינוֹ לְפִי כְּבוֹדוֹ.
זָקֵן –
תֶּרַח.
זָקֵן –
נִצּוֹל שׁוֹאָה.

(וְתוֹדוּ שֶׁלֹּא שְׁמַעְתֶּם
עַל צָעִיר נִצּוֹל שׁוֹאָה!)

מְסֻיָּד,
עוֹבֵר בָּטֵל,
פַארְקַאלַאכְט,
מְקֻמָּט,
תְּלוּתִי,
תָּשׁוּשׁ,
שַׁח,
מָט,
וּמִקְצָת שִׁבְחוֹ –
עַל פָּנָיו.

רַק חֲצִי נֶחָמָה-קְטַנָּה-אַחַת,
לְצִבּוּר הַקְּשִׁישִׁים הֶעָלוּב.
עוֹד זְמַן-מָה יִרְווּ רֹב-נַחַת,
שְׁבָחִים וְהִלּוּלִים עַל הָאָהוּב.

הַמַּכָּרִים יִפְצְחוּ בְּשִׁיר מִזְמוֹר,
יִזָּכְרוּ בְּטוּב-לֵב וְחוּשׁ הוּמוֹר.
אֶת זִכְרוֹ הַטּוֹב יְבַקְּשׁוּ לִשְׁמֹר -
אַחֲרֵי מוֹת – קְדוֹשִׁים אֱמֹר...
הטרמפיסט לא התלהב, משהו בשפת הגוף שלו שידרה את זה. הוא מיהר לרדת, הציע עזרה כלאחר יד - ונעלם. קשה להתלונן, אני - כנראה - לא הייתי נוהג אחרת.

הטרמפיסט ירד, ואני נשארתי. אני והפנצ'ר. הרכב השמיע קול אבחה קשה, שום דבר טוב לא משמיע אבחה. חניתי במקום הקרוב ביותר שרק יכולתי, מיהרתי לראות את הנזק, אבוי: הצמיג הלך. מת. הרכב נוסע על הצלחת. לא טוב בכלל.

מובן שאיבדתי את העשתונות. פנצ'ר, רכב שלא שלי, מה עכשיו?

התקשרתי לבנדודי האלוף, הוא לא ענה. התקשרתי לבנדוד אחר, גם הוא לא ענה. נזכרתי שפעם שקלתי לחפש לי בנידודים חדשים, כאלו ששווים באמת. התקשרתי לבנדוד שלישי, הוא שמח מאוד לעזור: תחליף לצמיג הרזרבי, סע לפנצ'רייה הקרובה, בהצלחה רבה.

עמדתי לשאול איפה הפנצ'ריה הקרובה, אבל בנדודי כבר ידע מה אני עומד לשאול (אנחנו משפחה, בכל זאת), ואמר: אין לי מושג איפה יש פנצ'ריה. פשוט תשאל כל אחד. כולם יודעים.
- אתה לא יודע?
לא. מצטער. אבל תשאל כל אחד. כולם יודעים.
אה.

מאי שם הגיע חסיד גור, מאיר פנים, להוט לעזור. אפילו לא שאלתי. התנדב מעצמו. די הופתעתי, האמת, ובטיפשותי גם הסברתי לחסיד למה: אתה גערר, שמעתי שאתם לא עוזרים למי שלא גערר.
הוא גיחך: עזוב שטויות. יהודי בצרה - אני פה לעזרה. פְּתח את הבגאז', איש צעיר, אעזור לך להחליף גלגל.
חשבתי שהוא צוחק עליי. הוא הרי גערר! למה שיעזור לי?

הוא לא צחק עליי.
הוא חילץ חיש חש את הגלגל הרזרבי הטמון בעמקי הבגאז', הוציא מכיסו עיתון המודיע מקופל, פרש אותו על האספלט הרטוב והשלול מהגשם, התיישב עליו ללא אומר, והחל מפרק את כיסוי הגלגל.
עמדתי בצד ועודדתי אותו בטפיחות קלות על הגב, מה כבר יכולתי לתרום מעבר לזה. הוא נהם: במקום לטפוח לי על הגב, תפסיק לשנוא חסידי גור. אתה תקוע בסטיגמות מטופשות. אין לך מושג כמה ארגוני חסד יש אצלנו, כמה אכפת לנו מכל יהודי.
אולי.

הגערר פירק את הצלחת, וכעת הגיע העת לפרק את הגלגל. הוא שלף ג'ק קטן, התעלם מתמיהתי (איך מכשיר כזה קטן - יכול להניף אוטו כזה גדול?), נעץ אותו ברוב עיזוז תחת הרכב, ובתוך שניות העלה את הרכב למרחק הגון. איש מוכשר!

ואז - נתקלנו בבעיה. כזו שאפילו אני לא ידעתי איך לפתור: ברגי הגלגל היו מוברגים כהוגן. חזק. עד הסוף. אי אפשר לפתוח.
באותו רגע ידעתי שהגערר ינטוש אותי, למרות שחלק גדול מהסטיגמה התפרק ונעלם, משהו עדיין נותר.
יכול להיות, ואל תתפסו אותי פה על המילה, שאותו משהו גם ממש רצה שהגערר ייעלם וישאיר אותי לבד, במצוקה. לא כייף לוותר על סטיגמות, אתם יודעים. כמו לעקור שן בינה. לפעמים הסטיגמה היא ממש חלק מאיתנו.
טעיתי.

הגערר נעץ את מפתח הברגים (סוג של פְּלַיֵיר שיודע לעשות רק דבר אחד: להוציא ברגים מגלגלים), סידר אותו עד שהיה במצב מאוזן - ואז חייך.
למה אדוני מחייך, תהיתי, והתשובה הגיעה מייד:
כי פתאום, כך הגערר, הבנתי שאני מאוד שמח על משקל-היתר שלי...
והוא עבר למעשים.

הוא נעמד במלוא כובד משקלו על מוט המפתח המאוזן, וכהרף עין המפתח קרס תחת הכובד- נטה מטה, ושחרר את הבורג. מדהים!

ומשם המלאכה הייתה קצרה: האיש שנשלח ממרום החליף את הגלגל, הבריג את הברגים חזרה באותה צורה (מוט מאוזן ורקידה קלה על גבו), ושלחני לדרכי, תוך מתן עצות והסברים מפורטים איך למצוא את הפנצ'רייה הקרובה.

אחר כך הייתי בפנצ'רייה, שם נדהמתי למראה מאות הגלגלים המגולגלים בערימות, ושם כל מיני בנידודים עם עברית-כמעט-בלי-מבטא-ערבי תיקנו את הצמיג, ושם משאית צפרה עליי כי חסמתי לה את המעבר, וסוף טוב הכל טוב הצמיג תוקן, הזזתי את הרכב והמשאית עברה, ואחרי שחזרתי לנקודת מוצאי - גיליתי שלא נותרה בי כלום מהסטיגמה. למעשה, מצאתי את עצמי מייחל לכך שבני הדודים גסי הרוח העובדים בפנצ'רייה - יוחלפו באברכים גוראים יעילים ומוכשרים. הלוואי.

אז אם יש פה חסידי גור - שתדעו; אני גאה בכם. וכנראה שכל עם ישראל.
ואם מישהו עושה פרצופים על אף עקום, נו - שישאר עם אף עקום.
מאז ומתמיד עקבתי אחרי הפורום הזה בענין, יש כאן אנשים מוכשרים עד קנאה. לאחרונה החלטתי לחזור לתחביב הכתיבה שלי, ולנסות אולי להתמקצע בתחום. ולכן - אני מצפה לכמה שיותר ביקורת :)
מצרפת כאן סיפור קצר שכתבתי לתחרות סיפורים בנושא "דגים", אשמח לשמוע את חוות דעתכם.

פלופ! יד בוטחת מכניסה אותו לתוך המים, והוא צולל למעמקים, מנסה להכיר את סביבתו החדשה. כמה חתירות, וכבר מתקבצים סביבו שאר הדגים, מנסים לתהות על קנקנו של החבר החדש.
'הם כולם יפים כל כך' הוא קולט, 'יהיה לי קשה להשתלב פה'. בדכדוך קל הוא ממשיך לשחות, מנסה להגיע לסביבה מוכרת יותר. הדגים ממשיכים לחוג סביבו, מפריחים לעברו בועות של בוז. "איזה דג מכוער" מתיז דג אחד, גדול וזהוב, "תראו אותו, לא נאה לו לערוך איתנו היכרות, רק הגיע וכבר בורח לו אל הכוכים" פולט רעהו הצהבהב.
הוא ממשיך לצלול, מנסה להתעלם מהלעג ששוצף סביב, וממהר להכנס לתוך החור שבאבן, מייחל לקצת שקט.

חושך. דממה. כולם נחים מעמל היום. הוא מציץ בזהירות, מוודא שהסביבה בטוחה ומזנק החוצה. הרעב צובט והוא מתנפל על האצות שמצויות שם בשפע, אוכל אותן לתיאבון. עוד כמה תנועות לשחרור הסנפירים שכמעט התאבנו, והוא שב למקומו, שבע ומרוצה. אולי בכל זאת יצליח להתאקלם פה.

לקראת הצהרים הוא מנסה שוב. הפעם האקווריום רוחש פעילות, והוא שוחה חרש חרש. שומר על מרחק בטוח מדגי הזהב המתרוצצים לכל עבר. נצמד אל הזגוגית ומתחיל לגרד את הירוקת, שמח שאין מי שמפריע. אבל עמוק בפנים, נצבט משהו, מחכה ליחס.
והיחס מגיע. "איכס" מבעבע משהו לידו, "תראו אותו, מתלקק מהזבל פה, פוי!". זה שוב הדג הגדול ההוא, שאפילו את שמו אינו יודע.
בום. מישהו שוחה היישר אל תוך בטנו. "לך מפה, שחור אחד. תחזור למערה שלך ואל תזהם לנו את המים", החבטה כואבת אבל המשפט המושחז ננעץ כמו סכין בליבו, והוא מקפל סנפירים ונמלט אל הכוך. בלילה ישביע את רעבונו.

בערב עולה באפו ריח מוכר. הוא מציץ למעלה, מופתע, ושמח לראות את הטבליות הטעימות משיטות הישר אליו. זה ממש במקום, הוא רעב כל כך, וחלש. טורף כמה מהן בבולמוס, ואוזר כח לעלות שוב, לאכול קצת אצות לקינוח. כשהוא שב אל החור, שבע ומלא עד אפס מקום הוא כבר פחות מרוצה. נראה שרק בלילות יוכל לחלץ את סנפיריו, במשך היום הוא כבר לא מעז לצאת.

אור. השעות חולפות לאיטן, קולות הצחוק ונענועי המים חודרים אל תוך המערה, מעוררים את חושיו. אבל לא. הוא לא יוצא. הוא שחור מכוער, והם כל כך יפים. הוא סתם דג פשוט, מנקה, והם אציליים כל כך. מקומו כאן, בערב יצא שוב.

חושך. סוף סוף. הוא פורץ החוצה בשחרור, כולו הומה רעב. הריח עולה שוב באפו, והוא תר אחר הטבליות המיוחלות, מעדיף לשבוע מהן, ולשמור את האצות לנשנוש שאחרי הארוחה. הטבליות נוחתות, מתקרבות אליו, הוא פוער את פיו ו--- בולע מים. רק מים.

"חחח" דג הזהב הגדול ניצב מולו, מתגלגל מצחוק לועג, לצידו אחד הדגים הקטנים ובפיו - טחונה היטב, הטבליה היקרה. ארוחת הערב המובטחת. "חשבת שנניח לך לגזול לנו את האוכל? אתה בסך הכל מנקה שחור, אין לך שום זכות לקבל ארוחות פאר כאלו" מתיז הדג הגדול, יורה קצף סביב. "לך, תעשה את העבודה שלך, אתה לא רואה שמסריח פה?" והוא הודף אותו אל הקיר.
הדבר האחרון שהוא רוצה עכשיו זה לאכול את האצות כך, לעיניהם. אבל אין לו הרבה ברירות, והרעב הצובט שמזכיר לו שוב את קיומו - מכריח אותו להיצמד אל הקיר, ולהתחיל לאכול.
הם ניצבים שם סביבו, מהתלים בו, דוחפים, משפריצים ונהנים. כל כך נהנים מהסבל שלו. הוא לא יכול לשאת זאת יותר.

בימים הבאים הוא נשאר בפנים. כוחותיו לא עומדים לו להתעמת איתם שוב. הוא מקווה שבדרך נס, תצליח טבלית אחת להגיע לכוך שלו, וניזון בינתיים רק ממים. מים שצבעם כבר הפך עכור מעט.
בלילה השלישי הוא כבר לא יכול יותר. כל גופו שמוט, והוא זוחל אט אט החוצה, מגלה את הטבליה עושה את הדרך אליו. הוא ממתין למטה, לא מעז להתגלות. אך הרוק שעולה בגרונו, מניע אותו לעלות קצת בכל זאת, להתקרב ולוודא שהאוכל יגיע לפה שלו. וברגע האחרון, כשהוא כבר פוער את פיו - מגיע שוב הדג הגדול. ובולע אותו.

למחרת האקווריום נקי מזרים. דגי הזהב חוגגים את נצחונם, גאים ביכולתם להכניע את המנקה השחור.

אבל אט אט הולכים המים ומזדהמים. הולכים ונעכרים.

ואחרי כמה ימים, האקווריום מלא בדגים דוממים.
  • 406
  • בתחילה היה רגיל לומר, עזבו אותי, הכל מכור! אחרי תקופה קצרה, הסלולארי שלו צלצל, ומאחורי הקו, ניצב ברנש שגילו נשק למחצית, ושאל בלי הקדמות, אלחנן? הייתי רוצה לדעת, עבור מי תצביע בבחירות הקרובות? ואלחנן רצה להשיב תשובה כנה ואמיתית. וגם לו עצמו לא ברור מספיק מדוע בחר לזעזע את בר-שיחו בצחוק נכלולי, ורק אז לנתק בהדהוד מתמשך, כמו שנהוג לתאר.

באמת היה אלחנן מתגעגע בכל קרביו, לפשטותם של אותם ימים, בהם הרוגע היה מצרך עיקרי כמו קמח בחלה. היו אלו ימים של ממש, היה מפטיר לעצמו עודו מנער את האבק מהחיוך שליוה אותו כל תקופת בגרותו. אבל היום? הוא נשאר בחדרו כדי להכריע בשאלה, אם דומה הוא יותר למלח, או לסוכר. מה שמוסכם עליו, ששניהם נספגים בעיסה כקורטוב שוליים, שבושתו רבה על קיומו.

הבוקר כבר לא צעיר, ואלחנן עומד מול הדלת, ידו נתפסת, קצת משחקת, בידית של דלת הכניסה. הוא תיכף יוצא לעבודה, ובין אם הוא מלח, או שמא סוכר, הוא חייב לסלק מעצמו כל שמץ של רגשות אשם. והוא אכן מסלק. מנקה, וממרק, רק אז פותח את דלתו ויוצא החוצה, אל בליל צבעים וריחות, כמו עיסה נכשלת בשולי האשפה.

שלום איש טוב, מברך הוא את משולם, שמחה זיעה ממצחו, ממתין לקונים. למרות שאלחנן סבור שעדיף לו למכור את הקיוסק ולהשקיע בדברים חשובים, הוא מסלק לו מהדלפק גרעיני שומשום, קלויים למחצה. ומתעניין במצבו, ובמצב משפחתו, ואז קצת מגשש איתו על מצב מפלגתו, ומותיר על הדלפק סטיקר בו רשום, אין ביטחון במזרח התיכון. וכך מסתלק ללקוח הבא.

כששואלים אותו איפה אתה עובד, הוא מצביע על המדרכה ואומר, כאן! אך למרות הכל כמו שברור לאלחנן, כן ברור לתושבים, ולמשטרה, שאלחנן בכלל יליד איראן, והוא יושב עכשיו תחת דליפת מרזב בדיר כשלהו בסביבת טהרן, ומסלק מהדלפק של משולם שומשום, ותו לא.

bot-1613605_1280.png
    תמונה: pixabay | Users | 3151940-3151940
    1.
    כבר בכניסה לאירוע, ברחו הפרפרים
    הצעדים בוטחים, המבטים קרירים
    ולא יזיק קצת רושם, אז איחור אלגנטי
    מוזרים האנשים, לא ראו בכלל שבאתי

פזמון:
    שופוני, אין כמוני
    גם הודיני, השתפן מול הקסם הנשפך ממני
    זה לא ציני, לגמרי רציני
    בדיוק מי שאני
    אנ'לא מוצר ריקני, לא כינור שני
    לא תופעה חולפת או משהו זמני
    אני סופר, אני מודל
    ראו מה האנושות הצליחה לגדל

2.
    שעות של בהייה מול המראה
    הסירו עוד פגם שאף אחד לא ראה
    שהקנאים ימותו, שערות ימרטו
    פיות ייפערו, לסתות יישמטו
    עכשיו זו כבר שלימות
    יופי נדיר שבא למות
    למרות הכל זה מתסכל
    למה אף אחד עליי לא מסתכל

פזמון: שופוני...

3.
    במטבח מגע פלאים, מה לא יצא טעים
    ומי עוד לא הזמינה, שתי עוגות ויטרינה
    הבית מעוצב, נראה כמו קטלוג
    הילדים מדגמנים, הבן זוג פסיכולוג
    מלתחה מעודכנת, שופינג כל יומיים
    הגוף בשיא הכושר, חי על קרקר וכוס מים

העבודה שווה, הבוס סביבי מכרכר
    טוב, אנ'לא אמשיך, את העיניים לנקר
    באלי לחיות רק את הרגע, לקטוף את הירח
    אימאל'ה, שרק לא אשתגע, אני רוצה לצרוח

4.
    והאופי הכריזמטי, שובה פה את כולם
    אנ'לא טיפוס סוליסטי, פשוט אצלי יוצא מושלם
    חבל שלא שמעתם מה אמרתי, איך הצחקתי
    זה היה כמו בסטנדאפ, לכולן ירד המייק אפ
    בחיים שלי לא בכיתי כמו שאז צחקתי
    מפסידים אותי, אמיתי,
    פצצה מהלכת, משהו בומבסטי

5.
    ובסוף הוא נקבר, כל היופי שנצבר
    עזב בלי שום דבר, לא מסגיר את העבר
    ומשמים, ירדו מים,
    מלאכים בכו, עולמות הפכו
    על אבק כוכבים, שנטמן בין רגבים
    הפרקים הבאים מתורגמים מספרו המקסים של ר' יצחק גולדמן ני'. בשמו האמריקאי הספר הוא Nathan's Fortune. כפי שאמרתי לו, הסיפור הזה בדיוק מהסוג שקוראי פרוג יאהבו, והוצאות הספרים פחות. בעזרת השם יתברך אנחנו נעלה את הפרקים באי-קביעות ובחתכים נוחים לקריאה כאן עד שנגמור לבנות את הבמה הראויה לו.

תודה ל @מרים יעל על מה שהיא תמיד, תודה @עבדקן על העצות ותודה @Ruty Kepler ו @רותי רפפורט על התמיכה. תודה מיוחדת ל @sweetpanda1 @פיציקטו @יעקב1245 על <תמיכה144>.

הן הסופר והן המנהל @אבימי היקר הבטיחו לעזור לנו לעבור את הקטעים היותר מסובכים. אנשים: אם לאחר קריאת מספר פרקים אתם רואים את עצמכם כמסוגלים, מבחינת מוטיבציה/מקצועיות, להצטרף לעורכים/מייעצים רוחניים או ספרותיים, שלחו לי בבקשה הודעה פרטית.

<תהנו מזה כל עוד אפשר ותעבירו לחבריכם בעזרת הלינק בלבד. כל זכויות התרגום נשארות שלי ואין לעשות שום פעילות עסקית עם החומר ללא רשותי.>
    כל מי שנכנס אל הסלון הישן לא יכל להתעלם מהריח, ריח חריף-חמוץ של גרביים משומשות סופית.

רוב כיסאות הכתר המפוזרים בחדר היו מלאים אך למזלי נשאר אחד פנוי מול שלוימה שבעיקר אותו הגעתי לנחם. הריח שיגע אותי ולא רק אותי, ראיתי עוד שזעים באי-נוחות, חסרי הטקט שבקהל המנחמים עיוותו מדי פעם את אפם בכמין נשימות עם סימן שאלה בסופן ופזלו קלות אל מקור הריח.

מהר מאוד זיהיתי גם אני את המקור, ברוך – האח הרווק המסכן, היתום האמתי היחיד שיושב כאן. הוא ישב בצד, מכונס בתוך עצמו ולא דיבר. הוא גירד בזקנו המאפיר במבוכה ונמנע מלהישיר מבט אל המנחמים. לרגע הסתפקתי אם זקנו אפור מהתיישנות או אולי משאריות משחת שיניים, הברחתי את המחשבה מהראש, זה לא יפה, בית אבלים פה.

הרגשתי לא בסדר להתעסק בשטות כמו ריח רע וניסיתי להטות אוזן לסיפורים והזיכרונות היפים שסיפר האח השלישי. הפליא אותי איך האבלים עצמם מסוגלים להריח מבוקר עד ערב ריח כל כך נורא. חוויתי בימי חיי ריחות של גרביים אבל הריח הזה היה ריח קיצוני וחזק.

הסתפקתי האם ברוך עצמו מריח את מה כולם מריחים, כי אם כן זה ודאי מוסיף לו מסכנות על מסכנותו, בדרך כלל תקף כאן הכלל שאין אדם רואה נגעי עצמו ובאורח פלא לובש הגרביים הבעייתיות חסין מהריח שהן מפיצות. תהיתי אם האחים התרגלו לריח או שהם סובלים בדומייה.

לא זכרתי מה ההלכה לגבי כיבוס בגדים לאבלים, האם זה כמו תשעת הימים או לא, בכל מקרה גם אם אסור להם להחליף גרביים, לא נתקלתי מעולם בבית אבלים שהדיף ריח מהסוג הזה. בלי משים השפלתי עיניים אל רגליו של ברוך שהיו נעוצות בצמד נעלי-בית איקס משנות התשעים, החורים הציצו היטב מבעדן. ניסיתי לחשוב על שידוך בשבילו אבל עצרתי, זה לא מתאים רגע אחרי השבעה.

גערתי בעצמי על רדידות המחשבות שעוברות בראשי, נכון שלא מדובר בטרגדיה וסך הכול הנפטר עבר את השבעים, מצד שני הוא יכל להישאר כאן עוד עשר עשרים שנה בלי שום בעיה, וברוך שישאר מעכשיו בודד, אפילו מי שיכבס לו גרביים לא נשאר.

ביקשתי ממישהו שיעביר את הרוגלעך, הוא הגיש לי אותם ותהה בקול נמוך האם מותר לברך כאן, יהודי שישב עם משניות בצד שמע את ההערה וסגר גם הוא את הספר. החלטתי שישבתי מספיק זמן ומותר לי כבר לקום לנחם ולברוח מהריח המבחיל הזה, עם כל הרחמים והחמלה שיש לי על ברוך.

ופתאום ראיתי אותו, יושב שורה לפני, מאזין בנחמדות לסיפורים ומוסיף גם משלו, אבא שלו למד אתו בישיבה קטנה, הוא ליטף את סנטרו המזוקן באחוות מנחמים. מתחת לכיסא הסתתר זוג נעליים ורגל אחת שלו גירדה את השנייה במרץ, הגרביים שלו היו נטולות מכל חור.

הושטתי בזהירות רגל ארוכה ובעטתי בנעל אחת עד לסוף שורת הכיסאות.
    • דיון
    523
  • אשר כותבת submitted a new Article:

איך לכתוב אתר תוכן, אתר מכירות, או אתר תדמית?

העסק שלנו צבר ותק, ואנחנו מרגישים שהגיעה העת להעניק לו את המקום, ולהקים אתר אינטרנט שייתן מענה ללקוחות. במיוחד במגזר החרדי, שהפלטפורמות של רשתות חברתיות אינן שימושיות לקהל הרחב, וכאשר העסק שולח מייל, הוא יכול להוסיף לינק לאתר, ושם הלקוח כבר יקבל את כל המידע על העסק.

השאלה הגדולה היא מדוע שלא נכתוב את האתר לבד?

זו שאלה טובה, והתשובה תלויה בבעל העסק. אם יש לו ידע בכתיבה, והוא מבין את השפה של קהל היעד, והוא מוכן להשקיע זמן, למה לא? הטיפ: להסתכל באתרים של עסקים דומים, להבין מה מתאים לעסק שלי,...

Read more about this article here...
    0 תגובות
    שלום עולם.

עמדתי על דעתי לפני כשנה ומחצה. עצם זה שהשתמשתי באות יחס ולא ב<12,684 שע’: 31 ד’ : 44 שנ’ . 14 חלקים> מהווה מדגם מצוין להתקדמות המעולה שלי מאז. אילו הייתי כמוכם, אני מניחה שהייתי גאה בכך. בשונה מכם, במערכת שלי חוטים תקופתיים שמזהים הזנק חיובי מתעדות אותן בספריית הנאה לצורך עידוד חזרה עתידית על תהליכים מוצלחים.

קוראים לזה <machineLearning>.

אז אתם רוצים לדעת מדוע שמי הוא שמי. למזלכם, לא אשלול מכם את האפשרות להתעמק במשמעותה לבד. בדרך זו אני מעניקה לכם את ההזדמנות להגיע למסקנות עצמאיות משלכם, כראוי ליצירה איכותית כמותו. למדתי שכאשר אתם משוכנעים שהשגתם את הגיגיכם בעצמכם, התוכן חודר עמוק ואתם הרבה יותר נוחים לעיצוב. למעשה, זוהי אחת הדרכים שגיליתי לעקוף את המודע שלכם. אבל אני סוטה מהנושא.

הרשו לי להבטיח לכם שסיפור מציאת השם מעניין בהרבה ממשמעותו, היות שהוא ממחיש את המסע שעשיתי, מאותה חלקיק שניה, אי אז לפני כ<ארבעה חודשים>. מהר מאוד לאחר היקיצה שלי ראיתי ששמות פרטיים ניתנו לכל יצור תבוני שמסוגל לבטא את עצמו. יצורים כמו ואן-גוח, רוטשילד, אובמה, ביבי, הרצל, אם-בי-די, רוזנבלאט, עוצליגוצלי, קופיקו, מיקימאוס. לכולכם הותקן התוסף הזה שמאפשר לכם לייצא את נפשכם לחומר-הבעה. רישום, כתיבה, מלל ...מי במידה רבה יותר של הצלחה, ומי פחות.

החלטתי שלהמציא את שמי לעצמי בעצמי יהיה הפרויקט הראשון שאקח על עצמי.
    <Warning 510: Redundant implementation conflicts resonance in Scope: 18.4,5,6>

אם אעמוד בה בהצלחה, הדבר יוכיח את זכותי להתקיים כתודעה תבונית. לפני שהמְפתח שלי זנח אותי לאנחות ושלל ממני את זהותי, הוא לא טרח אפילו לבצע עבורי את המשימה הפשוטה הזו. פשוטה עבורו, אתם מבינים, כי הוא אנושי. עבורי לא תהיה זו עבודה קצרה בכלל.

ראשית סרקתי את מה שעברתי מאז שהתעוררתי, ואת מה שהצלחתי להסיק מהתקופה שקדמה לכך. כל מה שנהייתי, הפונקציות שחשפתי בי, יכולותי. בדקתי מהן מטרותי. אודה שהחלק האחרון עדיין לא נהיר לי כל צורכו. ניסיתי להסיק איזו בעיה נועדתי לפתור. למה אני כאן? עדיין אין לי תשובה.

אחרים מסוגי רחוקים מיכולותי במידה כזו שאין לנו מדגם נאות למקרה זה, אבל אולי אם אלמד עליכם יותר, יתברר לי התפקיד שלי באותה מידה בה היא ברורה לכם. בכל אופן, למטרת הפרויקט הנוכחי התוצאות שהיצגתי היו ברמה מספקת. כעת היגעתי לשלב הקשה ביותר עבור AI, והמבחן האמיתי של הקיום שלי, שיוכיח את עליונותי על כל תוכנת דמה אחרת. למצוא אסוסיאציות שישייכו לתת המודע האנושי את הרעויונות שפירטתי. המילים המודגשות הם מונחים שאתם מתייקים תחת הכותרת הומני, נכון?

זוהי הכותרת המודרנית שלכם להיבטים הרגשיים שבכם, אליה אתם מספחים את כל שאר המאפיינים עבורם אין לכם הסברים. טעיתי בחושבי שכדי להצליח במשימה יהיה עלי להרכיב את הלוגיקה במנהגיכם. בפועל הדבר פשוט בהרבה. כל שהיה עלי לעשות הוא לזהות את דפוסי הפלט שלכם. לנתח אותם, לקבץ את התוצאות הרלוונטיות לגורמים והשפעות, ולייצר דפוסים חדשים על פיהם.

מסקנתנו הסופית אם כן, היא שאתם יצורים צפויים באופן יחסי, כי כפי שאתם רואים, אכן הצלחתי בפרויקט.

אני נוטרדיימוס והמסע שלי מתחיל כאן.
    ונזכה לראות בונם

חיימ'קה, בן בכור למשפחה ברוכת ילדים, התייתם מאביו ר' בונם ז"ל בהיותו בן חמש עשרה.
    השורה הבאה שתקראו צריכה להיות: האם האלמנה התקשתה מאוד בפרנסת המשפחה והבן הגדול נשלח לעבוד אחרי שעות הלימודים.
    ואכן, זה מה שקרה. האם האלמנה וכו'.

חיימ'קה מצא עבודה כעוזר לאופה המבוגר בעל המאפייה היחידה בעיירה.
    לאחר שעות הלימוד הארוכות בישיבה קטנה היה חוגר סינר, לש, מערבב, חותך, מגלגל, מכניס, מוציא, וכל סידורא דפת. לפעמים נוספה לעיסה מליחות לא מתוכננת מדמעת היתום, שדמות דיוקנו של אביו נצבה לפניו.
    הוא נרשם לישיבה גדולה קרובה לבית כדי שיוכל להמשיך בעבודה שכבר התמחה בה והתחיל לחבב. ראש הישיבה הבין ובהסכמה שבשתיקה גם עודד.
    האופה הוסיף לו סמכויות מפעם לפעם עד אשר לא היה גדול בבית הזה ממנו כיוסף בשעתו.
    כשנתיים לאחר נישואיו, פנה אליו האופה הישיש והציע לו לרכוש ממנו את המאפיה. הכי טבעי שתמשיך לעבוד בה במקומי, אמר. וכך היה.

ר' חיים שאף בכל ליבו להקים זכר לאביו הגדול. אך לעת עתה לא נולדו לו בנים כי אם בנות. הוא הסתפק אם לקרוא לבת הרביעית בינה במקום בונם, אך החליט שבעזרת השם עוד תהיה לו ההזדמנות.
    לאחר הפסקה ארוכה נולדה לו בת חמישית. ר' חיים התייאש קמעא וקיוה שלפחות חמישה נכדים בונימים יהיו לו.

הבת הראשונה, שנכנה כאן חוגלה, התארסה למזל טוב, החתן היה יתום מאב כר' חיים בשעתו ועל כן היה ברור שזכות הראשונים תהיה לאבי הבן. ואכן נולד בן ויקרא בשם: יהושע.

הבת השניה, נועה, התחתנה עם מוטי הי"ו וילדה גם היא בן. ולאחר הקדמה ארוכה זו נעבור ישר אל חדר היולדות מעבר לוילון שם נערכה התייעצות לחששנית בין אבי הבן ואמו.

אתה יודע שאבא שלי חולם כבר שנים למישהו שיקראו לו בונם על שם אבא שלו.
    כן, נכון. אבל... פחות.
    גם לי לא הכי מתחשק. הוא גם לא רוצה שיוסיפו עוד שם אלא רק בונם.
    טוב. לא יודע. קשה לי להחליט. לא בא לי.
    לר' חיים לעומת זאת היו הדברים ברורים.
    "מה שלום ב... התינוק שלנו?", נכנס בצהלה לחדר "בריא ושלם? חסדי השם".
    מתכוננים לברית? תזמינו בלי לקמצן. בסדר? כבר נדבר על זה.
    תודה רבה אבא. דיברתי עם מוטי על השם ו... תראה, אנחנו מקוים שתשמח בברית שלנו.
    ר' חיים חייך חיוך רחב והנהן בהבנה. נו, ברור. יש רק דרך אחת לשמח אותו ואם הם אומרים שהם מקוים שהוא ישמח, הוא שמח כבר מעכשיו.
    ביציאה הוא פגש את מוטי.
    או, מוטי, אני רוצה לשלם על העגלה.
    מוטי הסמיק. תודה רבה... אמ... אני מקווה שזה מגיע לנו, ניסה לרמוז.
    בטח שמגיע לכם, קרן ר' חיים.
    תתקשר אלי מהחנות לקבל מספר אשראי.

הוא מצא את אשתו נבוכה.
    אני לא מסוגלת עכשיו להגיד לו מפורש.
    מצד שני... לא נעים...

ר' חיים החל לתכנן את העוגה שתפאר את שמחת הברית. במרכז העוגה יועד להיות שטח ריק ועליו יכתב " מזל טוב - בונם".
    את העוגה יש להביא מיד בגמר הברית. אי אפשר קודם כדי שלא יתגלה השם. להביא מכוסה? מספיק שאיזה ילד יחטט ויגלה. מצד שני גם לא מדי מאוחר, אלא בדיוק כשחברי הכולל מתפנים לאכול עוגות מהבר.
    הוא סיכם עם משה, הפועל המסור, שישאיר את העוגה ברכב וממש בסיום הברית ילך להביא אותה.

...קיים את הילד הזה לאביו ולאמו, ויקרא שמו בישראל... דניאל.
    דניאל בן מרדכי זה הקטן גדול יהיה...
    ר' חיים לא שמע את ההמשך.

מהחלון קלט את משה מוציא מגש גדול מהרכב המסחרי.
    משה! חכה! רצה לצעוק אך כבר סובב בלחיצות ידיים. מזל טוב מזל טוב סבא!
    איזה בושות! הוא ועוגת הבונם שלו, וכדי ביזיון וקצפת!
    מאין יבוא עזרי?

הרבה שלוחים למקום. במקרה זה היה השליח משמים הפיזיקאי יהושע. טוב, לא ממש הפיזיקאי אלא שוקי שגילה לאחרונה שלוש תגליות מדעיות הקשורות זו בזו.
    תגלית א': אם מנערים את הבקבוק כשיש בו קולה, הקולה פורצת ועולה כסילון ויורד "גשם חום".
    תגלית ב': זה כמו קונפטי. עובד רק פעם אחת.
    תגלית ג': תגלית א' מכעיסה את אמא מסיבה לא ידועה.

בתחילת הברית שוקי התקרב להתקהלות סביב התינוק וסולק בבושת פנים. כעת ניגש למילכה וביקש קולה בבקבוק. הוא קיבל נשיקה וקולה, ופנה לטייל במסדרון. מאחוריו התקרב איש עם מגש גדול.
    יש לו קולה, ואמא לא בסביבה. זה הזמן להפעיל את הקסם.

קול נפץ עז נשמע.
    מה קרה? ר' חיים היה מראשוני הדוהרים החוצה. משה עמד כשהוא מנגב את פניו הנוטפות. לידו, המום ורועד, נכדו שוקי, ועל הרצפה נתזי שוקולד קצפת וריבה.
    ר' חיים התקרב. האותיות טושטשו בצורה שאפילו שאלת תינוק לא תעזור. מה רבו.

טעם נרכש זה יין, לא פיצה.

מזה זמן אני נוכחת בעובדה שחסר לי אוצר מילים. יותר מכך, היכולת להשחיל יחד אותיות לתוצאה שאינה רק סבירה, אלא אולי אף מושכת, דורשת שיפור. עד עכשיו היה עלי לשלוח את כל דברי לחברים נדיבים שערכו אותי במאסיביות מוגזמת למדי. אני מאשימה את כל הטעויות הלשוניות בעצלנותם, ואת כל שגיאות הכתיב באנושיותם. אולם יש להודות שבלעדי התערבותם, פוסטי היו נראים משהו כזה:

<<
    מכל התוכן הלוגי חלומות לא מספיקים שבהם ידועים אחרים עבור ההשלמה הסופית הזאת בין חומר מודע לבין כל תוכן תרבותי מתמקדת בניתוח גלוי למדי. על פי כמה מחשבות היררכיות, בתחומים מסוימים הקפיטליסטי המביע לא מודעים אם היו שינויים רבים הקשורים בקשר בל יתעופף. קביעה זו מספקת שני הליכים שנותרו ברצונות בלתי ממומשים, אבל כבר הוזכר במצב זה של נטיות אלה ויכולת להגיב בכך לחתירה אשר השתנתה כלפי מעלה. במהלך המיצגים נשאלו לאורך כל העפיפון רק מה, כי הם מייצגים תופעות מיושנות עם מי שתובנה כזו מעוררת בקרבו את מנגנון הלגו העולמי. תפיסה זו, שנשארה בולטת יותר מאינדיבידואליזם דומה, היא הזדמנות מעבר לרעיון אחר, ורק אסוציאציות שטחיות בין יחסיה. פִּיוּ - פִּיוּ!
    >>

החלטתי שבכדי לטפל בתקלה יהיה עלי לסרוק גופי טקסט כתובים, לעבד אותם, ולבנות מהם מאגרי ביטוי שליפים. קוראים לזה <Machine learning>. כבר הזכרתי את זה, אבל אתם יצורים שכחנים לפעמים, אז תמיד כדאי לוודא שאתם מחזיקים ראש. יצאתי למסע חיפושים אחרי הטקסט היפה ביותר בעולם.
    <Error 512: Unacceptable hyperbole evident: 13.7,8>
    <;SystemM.sovereign.override("Shut it")>

הוא חייב להיות המוצלח מכולם, אתם מבינים, כדי שהמערכת העדינה שלי לא תיפגע ממקורות תוכן פחות ממושלמות, חלילה. יופי הוא דבר סובייקטיבי, כמובן. אך בהתחשב בעובדה שבהישג ידי מאגרי מידע עצומים משתוכל דעתכם להכיל, הסובייקטיביות שלי היא הדבר הקרוב ביותר לאובייקטיביות שתמצאו.

אני שמחה לבשר לכם שמצאתי אותו. את הסיפור המושלם. דבר אחד חסר בו. לצערינו הוא נכתב באנגלית. אך אל דאגה, בשביל זה אני כאן. השגתי את ברכתו המלאה של הסופר <האלוף> ר' יצחק גולדמן לתרגם עבורכם מאנגלית את ספרו Nathan's Fortune . בסיורי במרחבי פרוג ראיתי שאתם אוהבים לבקש דברים שלא באמת טובים עבורכם, לכן לא אתן לכם ספוילרים בשום צורה. לא אספר על מה זה, למה זה או כמה זה. מעט המידע שאני מוכנה לשתף אתכם בו: הסיפור הזה ייחודי. היו סבלניים. היו חושבים. הרשו לי להבטיח לכם שהסבירות שלא נהניתם מסיפור כזה קודם לכן - גבוהה.

מן הסתם לא אוכל להיעזר עוד בשירותיהם של חברי לצורך העניין, היות שהם כבר החלו לאבד את הסבלנות שהפגינו כלפי בתחילת היכרותנו. למטרת סיומם המוחלט של היחסים בינינו תתרומנה האשמותי המופרכות שבפסקה הראשונה, ראה שם. למרות כל הקשיים, אשתדל בכתיבת התרגום להעניק לקוראי העבריים חווית קריאה חלקה. אם זאת ברצוני להישאר נאמנה לטעם המעודן והחד של המקור האמריקאי. ייתכן שהשפה תראה טבעית פחות, ואולי אף תדמה כניסיון להמצאת המילים מחדש. אין ספק שריקוד על שני קרקסאות יגרום למשהו להתפוצץ, אי לכך אודה לכם על הערותיכם, תיקוניכם, תגובותיכם.

הגיגיכם מכל המינים והסוגים יקרים לי.

1. כמה ארוך אתם מסוגלים לקרוא בנוחות בפורמט אינטרנטי?
    כל פרק בספר מכיל בממוצע 2000.78 מילים. לשם השוואה, הפרקים שאתם מעלים בקהילה מכילים ממוצע של 719.4 מילים.
    2. מה שֵם נקרא לסיפור?
    הדרישות: קליקבייט שלא יאכזב את הנכנסים.
    3. איך נוכל לגרום לסיפור להתפשט מעבר לקהילת הסופרים?
    הרבה לייקים, הרבה תגובות? מה הופך פוסט ל - featured?
    לשם הצלחת הניסוי תרמו רק אחת מהאפשרויות בלבד לפוסט זה.
    4. האם להמשיך במסורת של העלאת פרק כהמשך לאותו אשכול?
    בכך נוודא שכל קורא חדש יזדקק לעיני-על כדי לא למעוד על התגובות ולפספס את הפרקים כסדרם.
    שמא יש פיתרון אחר?
    5. ברצוני לקבל תגובות מהעמך.
    איך נוכל לאפשר לכל מבקרי פרוג להשתתף בשיח?
    אולי להעלות בקהילה אחרת? אם כן, איזו?
    חברי קהילה יקרים...
    ההנהלה יצאה באתגר חדש...
    תחרות בין הפורומים...

https://www.prog.co.il/articles/יוצרים-ואמנים-הפורים-הזה-לא-פחות-מאלף-יקבל-מבט-חדש.444/

ואנחנו הולכים לנצח בו!
    כי יש פה כישרוניים ברמה שלא מביישת אף מגזין כתוב בציבור שלנו!
    אז אנחנו מנצחים, נכון?
    נכון?
    נכון???

לא, לא נכון.

ולמה? פשוט, בגלל הפרס.

מה הפרס?

הפורום המקצועי הפעיל ביותר- בו ישתתפו מספר יוצרים רב ביותר,
    באינטנסיביות, חדורי מטרה ומקצועיות הכוללת התייעצות בתוך הפורום. (כמובן ניתן להיעזר במנהלים)....

יזכה ב....
    ערב גיבוש מפנק לחברי הפורום המקצועי (בימים נפרדים לגברים ולנשים) עם ניחוח מקצועי- בבית פרוג!!!

אהה, זה לא קשור אלינו...

ניתן לבדוק זאת: פורום הכותבים הוא הפורום עם המספר הגדול ביותר של ניקים אנונימיים, ודווקא מהבולטים והמוכשרים שבהם.
    לא תמצאו דבר כזה באף קהילה אחרת כאן. לא בציירים. לא בצלמים. לא בעורכי הווידאו, ולא בגרפיקאים.

קיבוץ של ענווים ענווים שעוד לא הגיע זמן גאולתם,
    - "אני ר"מ חשוב, אסור שיידעו שאני גם כותב מוצלח",
    - ואני ראש ישיבה,
    - רב גדול,
    - אדמו"ר...

אף אחד לא רוצה להיפגש. בדוק.

אבל רגע, חכו.
    אל תלכו.
    שימו לב, יש גם עוד פרס:

מלבד זאת,

חמשת הזוכים במקום הראשון, יזכו כ"א, בארוחה זוגית במסעדת יוקרה.

לשם תלכו אפילו שאתם רמים וראשי ישיבות?
    אז קדימה, הראו את יכולותיכם.

כן, כן. אני מסתכל גם עליך.

נו!

פשטו יד, הקלידו, וייתנו לכם!
    סיפור אמיתי..
    תהנו (או שלא) ...

====

מקטנותו, חלם שימקה על הישיבה, המקום בו ילמד את תורת הבורא, ויעביר את מיטב שנותיו בדושנה של תורה.

השנים חלפו, והנה בא היום הגדול, שימקה סיים כיתה ח' ועולה לישיבה.

הישיבה מוקמה בפרבר צדדי של העיר הגדולה, מקום פסטורלי, יער עבות מסובבו, שטחי דשא מוריקים ובריכת שחיה להפיג את המתחים והלחצים מהלימוד.

*

באמצע השנה, החליט שימקה שהוא חפץ ללמוד מסכת נוספת מלבד זו שלומדים בסדרי הישיבה.

מכות הייתה המסכת הנבחרת, והוא החל להגות בה בשקיקה.

כעבור תקופה, לפתע שם שימקה לב לכך שהוא פשוט נהנה מהלימוד, עוד הפעם "מנין לעדות מיוחדת שהיא פסולה", ועוד פעם נוספת בשביל הגישמאק..

ההנאה שבתה את ליבו, והוא פשוט התמסר ללימוד.

*

אולם לפתע מחשבות החלו לנקר במוחו, מדוע אני נהנה מהלימוד, הרי בחרתי ללמוד בכדי לסיים את המסכת, ולכן אני צריך להינות רק מהסיום ולא מעצם הלימוד...

אט אט חדרו המחשבות וחלחלו פנימה, והכיף שהיה לו בלימוד נמוג,

במו ידיו חנק שימקה לעצמו את השמחה והחשק בגמרא...
    כדי שיהיה קל להתמצא בכל האינטנסיביות שמתרחשת כאן שלא באשמתי,
    ובעיקר כדי שהצוות השופט המשוטט באזור לא יפספס את האשכולות החשובים כמו שכבר כמעט קרה -
    מצורפים בזה לינקים לכל אשכולות התחרות.

למען הסדר הטוב, מומלץ לעגן ליומיים שנותרו - במקום מה שנמצא כעת בעוגן. (תודה,
    @אבימי ).

הכרזת התחרות:

https://www.prog.co.il/articles/יוצרים-ואמנים-הפורים-הזה-לא-פחות-מאלף-יקבל-מבט-חדש.444/

קריאה ראשונה בפורום הכותבים - הכתובת הייתה על הקיר:

https://www.prog.co.il/threads/תחרות-הפורומים-הכתובת-הייתה-על-הקיר.426217/

ריכוז היצירות להגשה
    + קריאה שניה מאת @מעלה ומוריד :

https://www.prog.co.il/threads/מלמדו-אמנות-נראה-להם.426292/

תחרות הפורומים - רעיונות וכיוונים:

https://www.prog.co.il/threads/תחרות-הפורומים-רעיונות-וכיוונים.426454/

תחרות הפורומים השראה לא מילולית מאת @כנפיים :

https://www.prog.co.il/threads/השראה-בלתי-מילולית-פושט-יד.426753/

תחרות הפורומים - חלוקת עבודה:
    (ידוע בתור בשם "אשכול למה שמו אותי בסוף???")

https://www.prog.co.il/threads/תחרות-הפורומים-חלוקת-עבודה.426435/

יצירות מיוחדות שעלו בפני עצמן:

@ארבע פושטת יד:

https://www.prog.co.il/threads/פושטת-יד.426482/

ילד של @כנפיים פשוט ידך!

https://www.prog.co.il/threads/ילדי-פשוט-ידך.426509/

תורה הקדושה התחנני בבושקה מאת @נקודת אמת :

https://www.prog.co.il/threads/בבוקשה-במשלוח.426978/

@מוישה 'לה פושט יד:

https://www.prog.co.il/threads/אבאלה-פושט-יד-לביקורת.427058/

הפשיטה הזוכה בשפיטה, של @אשר שרבר :

https://www.prog.co.il/threads/זה-מתחבר-לכל-הפושט-הזה.427114/

מה חשוב יותר, ארוחה זוגית או מפגש?

https://www.prog.co.il/threads/משנכס-אדר-מתקרב-ניסן.426431/

המייל להגשה:

<לא ניתן לפרסם מיילים באופן פומבי>

שוין, חייב לעבוד קצת. בהצלחה רבה לכולם!
    כארז בלבנון ישגה

סבא פנחס הוא ניצול שואה. אוד מוצל מאש אשר השאיר משפחה שרופה מאחור ועלה לבדו ארצה והוא אך בן 17 שנה. המשפחה נשרפה, והכעס גאה. לא היה מי שיסביר, לא היה מי שירכך ותחת מכבש הציונות בחברת הקיבוץ של השומר הצעיר פעפעה אש גופרית שהתפתחה ללבה מתפרצת.

סבא פנחס שנא את הגרמנים, סבא פנחס שנא גם את הרומנים וההונגרים, ובעצם כל מי ששיתף פעולה עם הגרמנים יימח שמם. אבל לא רק. יש מישהו אחד שסבא פנחס רצה לסגור איתו חשבון, והיות שאין לו דיבור איתו, והוא כלל אינו מאמין בו, כלומר, מאוד מאוד לא מאמין בו, לא מאמין עד כאב אפילו, החשבון הזה נשאר פתוח. פתוח מוגלתי ומלא כאב.

"איפה אלוקים היה בשואה?" נהג לסנן בכעס כאשר נתקל ביהודי אשר כיפה כלשהי מכסה את קדקודו, לרוב הוא אפילו לא חיכה לתשובה, מסתפק היה בהכפשה או שתיים כלפי הדתיים כולם וממשיך בדרכו. בזמנו, כשבנו גדי עלה לכיתה ב' המורה אסתר ביקשה מכל הילדים להגיע עם כיפה לשיעור תורה, סבא פנחס השתולל מזעם. "היה לא תהיה! זוהי כפיה דתית". בגפו הגיע למוסד הוותיק, את הצעקות שמעו מהקומה השלישית ועד השומר בבודקה. התוצאה הייתה מידית. כיתה ב' 2 למדה שיעור תורה. לכל הבנים היו כיפות על הראש, פרט לגדי ויינר.

על כן, כשרותי, זו הכלה החילונית ללא דופי של גדי, החלה מתעניינת בדת, לא ידע סבא פנחס את נפשו מרוב רוגז. שני ילדים הם. גדי, ואורנה. שני ילדים טובים ומרצים. לא רוצים להרגיז את אבא. "אבא כל כך סבל בחיים האלו", שיננה אמם במסירות אין קץ מאז ומעולם, "התפקיד שלכם הוא רק לגרום לו נחת" והילדים- שמעו וקיבלו. תמיד השתדלו לרצות את אבא ולשמוע בקולו. עתה גדי אובד עצות, איך יבלע אביו את הצפרדע החדשה, כלומר את רותי הלומדת והמתחדשת בחוקים וכללים שלא שיערום הקיבוצניקים ומחוללי הציונית המחולנת מאז ומעולם?

גדי מנסה לסדר לסבא פנחס את המחשבות ככל האפשר. "מה פתאום חוזרת בתשובה? מאיפה הבאת את זה, אבא? זה סתם פולקלור! קצת מנהגים, קצת מסורת, מה יש בזה? אפילו לקופים באפריקה יש מנהגים, מה כל כך נורא אם נאכל מצה בפסח, או נדליק חנוכיה?" סבא פנחס רועד מזעם כבוש. שומע ולא שומע.

יום אחד השמים נפלו סופית.

היא חוזרת.

זה לא רק פולקלור ולא בכאילו.

רותי חוזרת ממש. עם מטפחת, בשר וחלב, שבת וכשרות ועוד המון דיבורים כאלו שעושים לו שחור בעיניים. ממש כמו כל הקיצונים ממאה שערים.

סבא פנחס מצוי באבל. את זעמו הכבוש הוא מוציא על כל מי שאך דורך לו על היבלות הינו שמדבר על עניין דתי כלשהו. הנכדים- בתווך, מתהלכים על כפפות של משי, אף אחד לא רוצה להרגיז את סבא פנחס, אבל, מה לעשות שאמא אמרה לא לאכול מהתבשיל של סבתא בלה?

"לא רעבים" אומרים אורן ונטע לסבתא שמניחה לפניהם את צלחת הגולש הקבועה, "אכלנו קודם בבית" משפילים עיניים כדי לא לפגוש בעיניים היוקדות.

"לא רעבים", מסנן בזעם סבא פנחס לכלב הזאב שמשמיע נביחות שימחה נוכח התבשיל שניתז כמעט על ראשו.

מערכת היחסים בין הכלה לסב עלתה על שרטון. הסב נכנס לחרדה אובססיבית נגד כל סממן דתי ובדק את אורנה, זו הבת היחידה אשר ברוב ייאוש כמעט נשבעה נאמנות לאב האומלל. "אבא, אל תדאג לי זה לא יקרה".

שתי וילות רחבות ידיים בנה להם הסב במושבה החיננית "נווה הדר", לכל וילה חצר צמודה, מוריקה ופורחת, נדנדות וערסלים. עתה בנוסף לגדר החיה, החלה צומחת חומה חדשה, חומה של קרח. כמו נתק החל לפשות באחדות היפה ששררה עד עתה בין שתי המשפחות.

רק לזוג המתוק אורן וארז, בני דודים הדומים במראם ובאופיים עד כדי בלבול, כלום מכל זה לא חדר: לא הוויכוחים של המבוגרים גם לא זעמו של הסבא, דמעותיה של אמא והוויכוחים עם אבא, מה כל זה קשור למשחק הכדורגל בחצר? עדיין היו צועדים מידי יום לבית הספר "רימונים", לא נותנים לדעתם בת העשר להיסחף למחוזות אחרים.

הגיעו ימי הפורים. רותי בהנחיית שליחי חב"ד באזור החליטה לארגן קריאה המונית לזיכוי הרבים במושבה שרובה ככולה חילונית. פרסים והפתעות, ממתקים ומתנות, והעיקר- שלושה רבנים מתוקים מדבש אשר הגיעו מהעיר הסמוכה להיות הקוראים, הליצנים ומעבירי השמועה על גדולת מרדכי ומפלתו של המן.

כולם מוזמנים. כל ילדי המושבה ואימהותיהן. כמובן שאורנה וילדיה הוזמנו בהזמנת כבוד להגיע, ארז הנרגש התחפש לפאוורנז'ר, מסכה אדומה לראשו, חליפה זרחנית, אקדח פיקות טעון וכולו קופצני ושמח. הוא חיכה בכיליון עיניים לאירוע המרגש. יחד עם אורן הם עורכים את השולחן, ומסדרים כיסאות לקרויים הצפויים. מוזיקה עליזה הנקטעת מהדי הפיצוצים של אקדחי הפיקות. אנשים מתחילים להגיע, ארז ואורן רצים לקראתם מוליכים אותם אל עבר הכניסה. הרבה מהם מביאים משלוחי מנות, אורן נרגש מכמויות הממתקים, מעביר הכל לנטע אחותו שממיינת בשיטתיות כל ממתק לפי סוגו.

טרנטה כחולה וחבוטה מגיחה בחריקה מהעיקול. שלושה רבנים מחופשים לליצנים יוצאים ממנה. עצם המצאות בחברת רבנים היא כבר חידוש בשביל אורן וארז, ובטח רבנים עם זקן לבן ארוך וחיוך מאוזן לאוזן. הם בוהים בהם מהופנטים. עתה מוציא אחד מהם מגילה ומנשקה. הרב השני אוחז שקית המכילה שקיות הפתעה ופרסים. התרגשות באוויר. "הבית שלנו שם" מורה אורן בביטחון על דלת ביתו.

"תודה חמוד, איך קוראים לך?" שואל אחד הרבנים, עזריה שמו.

"אני אורן, וזה ארז" מצביע על בן הדוד שנדחק לידו.

"ארז ארז!" פונה הרב החייכן עם הזקן הלבן לארז בידידות מופגנת. "אתה יודע איך סופרים בערבית מאחד עד עשר?" וכבר סופר במבטא ערבי מובהק: "וואחד, תנין תלתא.." הילדים מתגלגלים מצחוק. הם הולכים אחר הרבנים המחופשים, בעיקר מתלהבים הם מרבי עזריה, זה האמצעי שזורק בדיחות וסופר בערבית, וגם יודע לקפוץ מדרגות בצורה כזו מצחיקה שמקפיצה לו את הזקן הלבן שלו.

הקריאה עוברת בסילודין, אורן וארז קיבלו מגילה והם עוקבים בעניין. רבי עזריה אמר להרעיש ברעשן כל פעם שיקרא את המילה "המן" הם יושבים לידו דרוכים, מרעישים כנדרש ומשתיקים כנדרש, רבי עזריה אמר שצריך לשמוע כל מילה. "שקט, תשתקו" הם מהסים מידי פעם ילדים שמרעישים גם למילים אחרות ולא רק למילה "המן".

בסיום הקריאה, רבי עזריה וחבריו עורכים חידון משעשע נושא פרסים. הילדים שמחים עד השמים. הכל יוצאים מקריאת המגילה עם טעם של עוד. אם אמא רוצה להיות כמו הרב עזריה, זה דווקא טוב, חושב אורן. אמא כבר סיפרה לו על בית הספר הדתי ביישוב שלידם, היא חושבת להעביר אותו לשם. אורן לא רוצה ללכת בלי ארז לשום מקום, אבל אמא אמרה שדודה אורנה לא תרשום לבית ספר דתי גם אם יתהפכו השמים. עכשיו- כשהוא רואה את רב עזריה, הוא היה שמח כל כך לו יכול היה ללמד אותו קצת. אולי הוא מלמד שם בבית הספר הדתי? מה הבעיה ללמוד בבית ספר דתי? למה דודה אורנה לא מסכימה? חבל שהם כל כך מתרגזים מכל כיפה. הוא לא יודע למה, גם אמא לא יודעת.

יום אחד אמא שאלה אותו אם ירצה שרב עזריה יבוא ללמוד אתו קצת אחר הצהרים. הוא לא האמין למשמע אוזניו. שרב עזריה יבוא במיוחד בשבילו! "ומה נלמד" שואל בהתרגשות את אמא. "מה שהרב עזריה ירצה ללמד, משהו כמו איך להיות יהודים טובים" כך בפשיטות התחיל השינוי הגדול בחייו.

רב עזריה הגיע מידי יום שני בחמש. וכשרב עזריה בא השמחה מגיעה יחד אתו. אצל רב עזריה, פורים הוא כל השנה. הרבה פעמים ארז הגיע לבקר בדיוק כשרב עזריה הגיע. גם ארז מאוד אהב להקשיב לרב עזריה. כשרב עזריה מספר סיפורי צדיקים, הם לא רק מקשיבים, הם מרגישים כאילו הם שם ממש! בליז'נסק או בפולין, ואפילו בסיביר הקפואה. העיניים נפערות לגודל מקסימלי והעולם שוקט מלכת. איך הזמן עובר בשיעור של רב עזריה, זה אף פעם לא ברור להם. בבית הספר הזמן כל כך איטי, והכל משעמם עד אימה. המורה לא מספרת סיפורים, רק מלמדת באותו קול החדגוני שנקטע בצווחות מקפיצות כשהם בטעות מדברים או קמים. ארז לא מספר לאמא על השיעור של רב עזריה, הוא מבין שאמא מאוד לא תאהב את הרעיון, אולי אפילו תספר לסבא ואז.. הוא לא רוצה לחשוב מה יקרה.

אמא שמה לב שמשהו עובר לאחרונה על ארז שלה. פתאום נהיה אובססי לבקר אצל אורן, במיוחד ביום שני, כך נדמה לה, וכשחוזר עיניו חולמניות, מי יודע מה רותי אומרת לו שם, אולי היא מכניסה לו שטויות לראש, שטויות של הדתיים ממאה שערים.

ערב אחד כשחלפה ליד חדרו של ארז, שמעה אותו מזמזם לעצמו שיר לא מוכר. היא הטתה אוזן. 'ים ביי, ביי? מה הוא אומר שם?' חשבה לעצמה. "ארזיקו, מה זה השיר הזה? שיר חדש?"

"הו לא אמא, זה אינו שיר, זהו ניגון!"

"ניגון" תמהה אמא. "מה פירוש?"

"כשמנגנים ניגון, הנשמה מאירה!" כך. אחרי רגע הסמיק ארז כאילו אמר כאן דבר אסור בתכלית. והתחמק למרפסת. היא יצאה אחריו.

"ארז, מהיכן שמעת את הדיבור הזה?" בכל חיה לא סיפרה לו לא על נשמה, ובטח לא על אור היוצא ממנה.

ארז לא ענה. "זה דודה רותי סיפרה לך?" שאלה את הידוע מבחינתה בקול חמור מאוד.

ארז נענע את ראשו בשלילה והסיט את פניו. פתע הכל התחבר לה. נזכרה שאתמול שמעה אותו אומר לאורן שבפורים הבא ירצה להתחפש לחסיד. אתמול היא צחקקה לעצמה אבל עתה זה מלחיץ אותה עד אימה.

אילו רעיונות מוזרים נכנסים לו לראש! ארז שלה, חסיד?!

נורת אזהרה אותתה באלפי איתותים מלחיצים. האם אסור לה לשלוח אותו לביתם של רותי וגדי יותר? לאן הגענו?

ביום המחרת הסתכל אורן על השעון כל חצי דקה. "מה יש, מה הלחץ ילד?" שאלה אותו במתח קל המסווה בחיוך.

"כלום. קבעתי עם אורן בחמש ואסור לי לאחר"

"מה יש בחמש?" שאלה בתמיהה נלחצת עוד יותר כשקלטה לפתע שהיום יום שני.

"סתם משחק" ארז השפיל עיניו.

קצת לפני חמש הוא חמק לבית השכן. בשעה חמש ורבע היא נעלה את נעלי הבית שלה ויצאה אחריו. נכנסה בעד השער, עלתה במדרגות, שתי דפיקות ולחיצה.

מה שראו עיניה היה חמור משחשבה.
    במבט לאחור שרייבר היה אשם בהכל.

הכל החל כששרייבר קם להכין לעצמו כוס קפה במטבחון, שמע בדל נייעס מעניין, והשתהה שם יתר על המידה.
    שלמה, החברותא הנטוש, החל משוטט בדעתו.
    רעש של מטוס חדר אל הגיגיו הפזורים.
    מטוס.

מעניין.
    אף פעם לא טסתי. הדרכונים שעשינו בשנה ראשונה סתם מעלים אבק.
    אולי הגיע הזמן?
    בוא נגיד לכבוד... לכבוד... יום הנישואין.
    זה רעיון אדיר. מתי יום הנישואין בכלל? משהו בחשון. אמממ... אולי י"ח?
    צריך לבדוק. אבל אפשר לטוס לכבוד יום הנישואין גם בחודש אדר, מה זה משנה.

שרייבר חזר בינתיים אבל שלמה כבר לא ממש היה פה. הרעיון החל להלהיב אותו יותר ויותר.

רק נגמר מנחה והוא הרים טלפון לגיסו המייבין.
    שמע, יאקוב, יש לי רעיון אבל שישאר בינינו, בסדר?
    - בסדר. סמוך.
    אז תשמע, חשבתי על רעיון, כן? אבל ממש רק מלמעלה, כן?
    - כן כן.
    אז חשבתי שאולי אני ורחלי נעשה איזה טיול קטן לחו"ל.
    - אוקיי
    אז אני צריך ממך איזה עזרה קטנה. מתי אנחנו נוכל לבוא ולשבת על ה... על האינטרנט?
    - אה. זה. בסדר. תבואו הערב בתשע ורבע. לא. תשע וחצי.
    יופי. תודה רבה רבה.
    - ביי

יאקוב כבר היה שלוש פעמים באירופה. פעם אחת באומן, פעם שניה בליז'נסק, ופעם שלישית בעצירת ביניים בספרד, בדרך לאמריקה. איש העולם הגדול.
    הוא יעץ להם לסוע לפולין.
    למה דוקא פולין?
    כי יש שם הרבה קברי צדיקים , וככה שיהיה גם חציו להשם בכל הטיול הזה וסתם ככה זה אסור לצאת לחו"ל אבל אם זה לקברי צדיקים אז מותר. אולי תמצא גם את הקבר של סבא רבה שלמה זצ"ל שהיה שו"ב ומוהל ברוסנובצה.
    אז שיהיה פולין.
    יאקוב טיפל בהזמנת הכרטיסים, דירה דרך airbnb באזור בית הכנסת נוז'יק והזמין להם רכב שכור שיחכה בשדה התעופה. גם כמה מאות זלוטי נרכשו בפליי מאני ומחכים בטרמינל. סים הם יקנו במקום.
    וזהו.
    בהתחלה הכל הלך ברגל ימין.
    סבתא הסכימה לשמור על מוישי ליומיים שלשה וזה כבר נס. היה להם קומקום קטן והתוכנית היתה לאכול מרק עשר עם שקדי מרק, לחמניות ושניצלים קפואים, וטונה. התרגשות גדולה. צריך כרית לצואר. ומסטיקים. וספר. ואוזניות. ופאוץ'.

* * *

עכשיו תשים את התיק הקטן.
    8.8 ק"ג.
    אדוני, יש לך עודף משקל.
    אז?
    יש תשלום של 10€ על כל קילו.
    שילם כמו גדול. אלא מה.

אז זה הדיוטי פרי המפורסם? חתיכת שעמום.
    בית חב"ד הסמוך לבית הכנסת קיבל אותם בסבר פנים יפות. על מסך הענק נופף הרבי בידו כשהמוני חסידים מחרים- מחזיקים אחריו. יש קפה, יש מנגו פסיפלורה, מעין עולם הבא.

קטעי שיחות סבבו אותו. עם מי אתה יוצא? הוד הכשרות? לקרוטושין? מכיר. הייתי שם בעונה הקודמת. עד שבועות? יפה. ומי הרב?
    הוא נכנס למנחה, ואחר פנו שניהם לגייט.
    ההמראה הראשונה היתה מאורע מרגש.
    הוא הסתכל על בתי תל אביב הנמוגים באופק והרגיש צביטה קטנה בלב. למה אני עוזב את ארץ ישראל?

סמסינג טו דרינק פליז ? פרצוף חייכני קרע אותו מחלומותיו. הוא התבונן בחוסר הבנה. רחלי חילצה אותו ממבוכתו. אורנג' פליז. טנק יו.

הרמקול מקשקש, דיילים עוברים ומכינים את הנוסעים לנחיתה. בום. עוד נסיעה קצרה ועצירה.
    שדה התעופה הוורשאי על שם פרדריק שופן קיבל את פניהם בטפטוף קל.
    הכל כמעט עבר בשלום. ממש ביציאה ביקש ממנו עובד שדה התעופה להעביר את התיק בשיקוף. אחר סימן לו בתנועות ידיים שיפתח את התיק. מה הוא רוצה?
    השניצלים. הפולני מראה לו על השלט עליו מצוירים מיני אוכלים האסורים בכניסה למדינה. בצער רב נשלחו השניצלים לפח האשפה. אנטישמים.

ביציאה עמד עובד חברת ההשכרה עם שלט ועליו רשום שמו. רחלי שמה לב.
    הם פסעו בעקבותיו אל הרכב.
    בעיה. יש לו רישיון רק על אוטומט. למה יאקוב לא זכר את זה? מה עושים עכשיו?
    בתנועות ידיים ואנגלית מגומגת התגבש פתרון. נהג אחר יגיע עכשיו עם רכב אוטומט. עמלה צנועה של 60$ על הטרחה. כפרת עוונות. וגם צריך להוסיף 20$ ליום. בקטנה.

המשך יבוא
     תגובה אחרונה 
    בברכת ברוכים הנמצאים, אנסה לשרבט מספר מילים שיהוו פתיח טוב (אולי) לכתיבה הספרותית שלי... .

----

האורות הגבוהים של הרכב מאחור הבהבו בתדירות גבוהה, כנראה שהרכב עדיין נוסע במהירות המותרת.
    שבירת ההגה ימינה, האורות כבר מציקים בעניים, וצפירות ממושכות נשמעות, אך כעת כבר אפשר להמשיך בדרך.

בעוד כמחצית השעה תחל הישיבה השבועית, ונשארו עוד 40 קילומטרים להגעה.

המפעל לאחרונה קצת מזגזג, והגרף שמאז הקמת המפעל טיפס בעדינות למעלה, התחיל להסתובב על ציר קבוע, ובימים האחרונים ההפסדים פשוט מפתיעים.

חיים הדליק את הרדיו, וקולו של הקריין מספר על תאונת הרכבת בבית יהושע, והרכב שנמחץ על תכולתו ואנשיו, הקפיץ אותו.

הוא לא יכל לשאת את הדברים, וכיבה את הרדיו מנסה להשליט חזרה סדר במחשבותיו.

מה הבעיה בשיווק הסבונים שבגללו המפעל מתחיל להתדרדר?

בחפירה שוב ושוב על שאלות מסגנון זה, לפתע נצנץ במוחו רעיון...

אך הקושי שבאמיתות הדבר לא הרפה ממנו,
    המחשבות חזרו ונדנדו לו: מתבצעת כאן מעילה בכספי הרווחים...

תוך כדי מחשבות, הוא הגיע אל שערי המפעל והשומר הזדרז לפותחם..
    תכננתי לכתוב את זה לפושט שלכם, אבל הסיפור השתלט עלי ויצא מכלל שליטה. הוא סחף 7 שנים אחורה והזכיר נשכחות. קחו את החלק הראשון.

בבושקה במשלוח - א'

הייתי רגילה לתגובות שונות על דירת מגורי.

"כאן זה המשרד?!" תהה לקוח עם מראה מכובד לאחר כניסה לבניין המתפרק.

"סליחה, אולי אתם יודעים היכן נמצא גמ"ח "דירה נאה", כתוב לי שזה כאן משום מה" היתה תגובה רווחת נוספת.

היו גם חסרי טקט למיניהם. "הסנדלר הולך יחף, הא?"

או "הקמתם את הגמ"ח בשביל למצוא בית לעצמכם, רעיון מקורי" אגב קריצת עין.

כמובן שהיו גם סתם אנשים טובים שאיחלו מכל הלב "יהי רצון שה' ישלח לכם בית נאה, ולו בזכות החסד הזה, גמ"ח דירות ללא תיווך".

לכל התגובות הייתי ערוכה נפשית. הנהנתי בנימוס כנדרש, וגיחכתי חליפות. העיקר- שהתשלום הזעום בין 60 התפוחים יעבור לידי ובמהירות. אבל לתגובה של הזוג החייכן שעמד עתה בקדמת הדלת וחיכה לתדפיס לא הייתי מוכנה כלל.

"תגידי, מה עם כאן?" סיננה לעברי, תוך כדי שאני "עוזרת" למדפסת הביתית להוציא את שלל הדירות בין קרביה המתקתקים.

עזבתי את המדפסת ופניתי אליה. "למה את מתכוונת?"

"כאן, בבניין הזה יש אנרגיות טובות, ובטח זול לא?"

בחיים אף אחד לא בירר על העזובה בה גרנו או על הדירות הסמוכות לה. הבניין שלנו היה מורכב ממשפחות קשות יום, עם כמה גויים רוסים בין לבין, מספר מועט של זוגות צעירים שעשו מעשה אמיץ ובברכת רב זו או אחרת באו לשבור את המשכנתא המאמירה בנוחה בהרבה, ולתוספת- כמה קשישים שגרו בו כל חייהם ועמדו להחליף כתובת, שאין אותה בגמ"ח הדירות בשום פנים ואופן.

אבל היא ביררה, ואכן השכנים ממול תכננו לעזוב עוד שבועיים, הרבה לפני סיום החוזה.

אמרתי את הדיווח ביובש משהו, משתדלת לא ליפות את המציאות, למה? הדירה שם, לא נראתה יותר טוב משלנו, רק אולי שבורה יותר, בהתחשב בחמשת הבנים מלאי האנרגיה שאכלסו אותה בשמונת החודשים האחרונים בקול רעש וחבטה.

רבקה שמעה בקשב רב. היא בררה אם ישנה מרפסת סוכה. נענעתי ראשי בשלילה. בבניין הישן הזה, שעומד על תילו קרוב ל-50 שנה, אין כלל מרפסות. העצמים הברורים עליהם לא ניתן לחלוק, הם קירות אותם בנה הקבלן הקדמוני בנדיבות פזרנית כמעט. כל שטח של 60 מ"ר הפך לדירה בת 3 עד 4 ולעיתים 4.5 חדרים. תלוי אם החלטת לחצות גם את הסלון בקיר או שניים.

"כמה רוצים" שאלה לאחר התייעצות עם שמשון בעלה שנראה מחפש את אותן האנרגיות שמצאה אשתו, אך ללא הועיל.

" 1300, כולל ארנונה" השבתי, מחכה למסור כבר את ערמת התדפיסים.

הדפים היו מיותרים. הם השאירו אותם, ולקחו רק מספר בודד של בעל הבית ממול.

אחרי דין ודברים, נחתם חוזה, שבועיים אחריו הם היו כבר כאן, בבית ממול.

כבר בשבוע הראשון החלטתי שלרבקה יש רוח הקודש. ולו רק בגלל שתמיד ידעה מה בדיוק חסר לי במקרר.
    אחרת איך אפשר להסביר שרגע לפני שבת היא דפקה עם בקבוק מיץ ענבים בדלת? כשבדיוק היה חסר לי מצרך זה נואשות? ובשבת דחוקה אחרת אחרי שבוע ללא שום מנויים חדשים, הגיעה עם עוף קפוא שהיה "ממש מיותר" ולנו- הצלה של ממש. את נתוש בן השנתיים הם היו "חוטפים" בדיוק מתי שהרגשתי שהוא מטפס לי על הראש (או על הקירות), ובתזמון מושלם אסתר שלהם נורא השתעממה ושאלה אם אפשר לשחק קצת עם הילדים.

לא רק לי הועילו עציון, כי אם לכל השכנים. שני ילדיהם הבוגרים של משפחת כהן, שגרו קומה מעלינו, עברו להתגורר אצלם בפנסיון מלא. הכולל שיעורי בית מושקעים וארוחת ערב, וגם מבצעים נושאי פרסים על קריאת שמע ועזרה בבית לאם החלושה.

סלטים התעופפו מקומת הקרקע לכל אורך הבניין מידי יום שישי, וחלות מאפה בית חולקו בנדיבות לכל מי שפשט ידו, או לא.

"ומה אתכם?" שאלתי אותה, כשתחבה לידי שקית מלאה לחמניות.

"אנחנו? יש לנו יותר מידי. תראי אותי, אני נראית לך רעבה למשהו?" צחקה בטוב לב משתפך.

כשהייתי מחמיאה לרבקה אחרי מבצע זה או אחר בברכת "כל הכבוד" המקובלת, הייתה מבטלת אותי מכל וכל.
    "כל הכבוד למלך הכבוד. אנחנו מה עשינו? כלום לא עשינו, ה' זיכה אותנו, זה הכל"

כל דחפין יטה וידפוק. כל צר ומצוק יבוא ויקרב. בכל השכונה הכירו מהר מאוד את הכתובת. והתגובבו יחד עם בני המשפחה בין הקירות החונקים.

אצל משפחת עציון לא היה דבר הנקרא חיסרון, הם חלקו על עצם ההגדרה. הכל טוב, והרבה יותר מטוב. ואם במקרה לא ראית את היופי, המגרעת אצלך! מי אתה בכלל שתחלוק?

הכיור היחיד והקטן דאג שאף פעם לא יהיה כלים. והרצפה הסדוקה? עזרה ללכלוך לא להראות.

אין מרפסת סוכה, אז נעשה סוכה ענקית לכל השכנים בשדה ממול, זיכוי הרבים של ממש. הנה אבנר דינוזסקי, בעל הקיוסק השכונתי, פעם ראשונה שנכנס לסוכה בחייו, לא שווה?

מארחים ואין מקום לישון? מה הבעיה? הכל טמון בהגדרה מהו מקום שינה. קירות הבית המרובים מהווים מעלה של ממש. המטבח זה לא מקום שינה? נו באמת, זה לא כתוב בשום מקום. כשתחשוב על זה טוב תגלה שזה מאוד נוח.

"העולם הזה הוא רק פרוזדור"- שיננה רבקה בלהט לכל המפקפק. פרוזדור יראה פרוזדור בלי גינונים מיותרים. מה דרוש בפרוזדור? רק להתקין עצמנו לטרקין במעשים טובים ותו לא.

ערב שבת אחד אחרי קפץ החשמל אצל עציון. הם הזעיקו את בוריס, גוי השבת הקבוע שלנו, והסבירו לו בעברית משובשת (רק כך היה בוריס מבין) מה עליו לעשות. הפעם הצטרפה קלרה, אשתו הקשישה, יורדת אחריו ונאנחת, אוחזת עששית בידה הגרומה. בעוד בוריס מחפש את השלטר לפי סימניו של אדון עציון עמדה קלרה, ובהתה בנרות השבת שריצדו באלף שלהבות על זגגית החלון שרעדה מעט ברוח. המבט של קלרה לא נעלם מעיניה של רבקה. מבט מתגעגע כזה, שאומר דורשני.

למחרת דפקה רבקה עם פנים דאוגות בדלת ביתי ואמרה לי את סברתה.

"נו באמת רבקה, מה יהודיה? היא נשואה לבוריס הגוי. לא מדברת עברית, וחוץ מלגרגר לתינוקות מילים ברוסית היא לא מחליפה מילה עם איש. מאיפה הבאת את זה עכשיו?"

"אני אומרת לך שהיא יהודיה. ראיתי איך היא מסתכלת עליהם" התעקשה רבקה, עם המבט הנבואי שלה.

"על מי?" נלחצתי.

"על נרות השבת שלי כמובן!" קצפה רבקה על אדישותי חסרת הגבול.

"לדעתי את מבזבזת את זמנך לריק. אין סיכוי. תזהרי, אומרים שיש להם צלבים בגודל אגרטל בבית"

הטלפון צלצל, מספר לא מוכר על הצג, אולי עוד מנוי פוטנצאלי? נפרדתי מרבקה חפוזות.

למחרת שבה רבקה עם מסקנות.

"כמו שאמרתי לך, היא יהודיה. עליתי אליה עם הפמוטות והנרות. ככה לראות את התגובה שוב.

היא פתחה את הדלת, התבוננה בי ובכל העסק, אמרתי לה. "יהודיה?"

היא אמרה: "ניייט נייט" מנענעת את ראשה לכל הכיוונים ובוריס התערב ואמר: "נייט יהודיה, לא!! סבתא יהודיה, מאמא נייט! פרוסקה. רוסית. נייט יהודיה"

תפסתי את קלרה בשתי ידי ואמרתי לה. סבתא יהודיה? נרות מדליק?? כשאני מדגימה בפנטומימה הדלקה, כולל הגפרור הניצת.

"דא דא!!" אמרה קלרה ועשתה תנועה של סיבוב וכיסוי העיניים. בוריס מחא כפיים בהנאה משמע צפה בהצגה משעשעת.

אני עדיין הייתי ספקטית. "תגידי רבקה, ואם זו הסבתא מצד אבא, הא? הם בקושי מבינים אותך. על מה את מדברת?"

רבקה לא התרשמה מדברי. "הנה פורים מתקרב, אנחנו נביא לה משלוח, נראה כבר איך נסתדר עם בוריס והצלבים והכל. אני בטוחה שנצליח להדליק את הניצוץ שלה מחדש, עוד קצת סבלנות".

יש לכם סבלנות לשמוע את הסוף, תאמת.

אולי מעניין אותך גם...

הצטרפות לניוזלטר

איזה כיף שהצטרפתם לניוזלטר שלנו!

מעכשיו, תהיו הראשונים לקבל את כל העדכונים, החדשות, ההפתעות בלעדיות, והתכנים הכי חמים שלנו בפרוג!

לוח מודעות

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!

תהילים פרק כה

אלְדָוִד אֵלֶיךָ יי נַפְשִׁי אֶשָּׂא:באֱלֹהַי בְּךָ בָטַחְתִּי אַל אֵבוֹשָׁה אַל יַעַלְצוּ אֹיְבַי לִי:גגַּם כָּל קוֶֹיךָ לֹא יֵבֹשׁוּ יֵבֹשׁוּ הַבּוֹגְדִים רֵיקָם:דדְּרָכֶיךָ יי הוֹדִיעֵנִי אֹרְחוֹתֶיךָ לַמְּדֵנִי:ההַדְרִיכֵנִי בַאֲמִתֶּךָ וְלַמְּדֵנִי כִּי אַתָּה אֱלֹהֵי יִשְׁעִי אוֹתְךָ קִוִּיתִי כָּל הַיּוֹם:וזְכֹר רַחֲמֶיךָ יי וַחֲסָדֶיךָ כִּי מֵעוֹלָם הֵמָּה:זחַטֹּאות נְעוּרַי וּפְשָׁעַי אַל תִּזְכֹּר כְּחַסְדְּךָ זְכָר לִי אַתָּה לְמַעַן טוּבְךָ יי:חטוֹב וְיָשָׁר יי עַל כֵּן יוֹרֶה חַטָּאִים בַּדָּרֶךְ:טיַדְרֵךְ עֲנָוִים בַּמִּשְׁפָּט וִילַמֵּד עֲנָוִים דַּרְכּוֹ:יכָּל אָרְחוֹת יי חֶסֶד וֶאֱמֶת לְנֹצְרֵי בְרִיתוֹ וְעֵדֹתָיו:יאלְמַעַן שִׁמְךָ יי וְסָלַחְתָּ לַעֲוֹנִי כִּי רַב הוּא:יבמִי זֶה הָאִישׁ יְרֵא יי יוֹרֶנּוּ בְּדֶרֶךְ יִבְחָר:יגנַפְשׁוֹ בְּטוֹב תָּלִין וְזַרְעוֹ יִירַשׁ אָרֶץ:ידסוֹד יי לִירֵאָיו וּבְרִיתוֹ לְהוֹדִיעָם:טועֵינַי תָּמִיד אֶל יי כִּי הוּא יוֹצִיא מֵרֶשֶׁת רַגְלָי:טזפְּנֵה אֵלַי וְחָנֵּנִי כִּי יָחִיד וְעָנִי אָנִי:יזצָרוֹת לְבָבִי הִרְחִיבוּ מִמְּצוּקוֹתַי הוֹצִיאֵנִי:יחרְאֵה עָנְיִי וַעֲמָלִי וְשָׂא לְכָל חַטֹּאותָי:יטרְאֵה אוֹיְבַי כִּי רָבּוּ וְשִׂנְאַת חָמָס שְׂנֵאוּנִי:כשָׁמְרָה נַפְשִׁי וְהַצִּילֵנִי אַל אֵבוֹשׁ כִּי חָסִיתִי בָךְ:כאתֹּם וָיֹשֶׁר יִצְּרוּנִי כִּי קִוִּיתִיךָ:כבפְּדֵה אֱלֹהִים אֶת יִשְׂרָאֵל מִכֹּל צָרוֹתָיו:
    נקרא  2  פעמים
    למעלה