סיפור בהמשכים אולדנבורג - שיבת הכתר

פתיחה כל כך שגרתית. כאילו חבל לא מתנופף מעל לראש
את צודקת.
אשנה.
האיזכור של הסכנה שבה היא נמצאת הגיע מאוחר מדי, לדעתי. כוונתי, זה הרגיש שהיא חשה כמו בעוד יום רגיל ושגרתי, כשפתאום נזכרה שהיא בעצם אמורה לפחד ולעסוק במוות הצפוי לה. זה הרגיש מעושה. מקווה שהבנת, כי זה יצא קצת מסורבל
לא מסורבל בכלל.
את אומרת שזה נשמע לא אמין לחלוטין. ואני מסכימה איתך לגמרי.
זה פרק ישן, שלא שוכתב לגמרי... ופעם נפלתי הרבה פעמים בבורות כאלו. אז תודה שהארת את עיני...
סוף סוף! כל הקריאה אני תוהה על טיפשותה. שמחה שהאסימון נפל לבסוף.
כן, הגיע הזמן. היה לי קשה להתחבר לצדדים הללו של אנה בהתחלה. למרות שהם הכרחיים [כי נמאס לקרוא על בני אצולה וגיבורים שהם חזקים ובטוחים בעצמם מלידה...]
אוהבת את ההתפתחות המהירה. רק לא הרגיש שעבר אצל דיאנה כבר שבוע
כן, אני כותבת ככה. הכל אצלי קופץ. אין לי סבלנות למריחות... טוב לז'אנר מסוים של כתיבה. לא טוב לאחרים...

תודה על הביקורת! מוערך מאוד...

@קנה סוף - הנה התיקון למה שאמרת.
מה את אומרת?

החיים קשים.

צמד המילים, למרות היותו קלישאתי, היה שגור על שפתיהם של המשרתים. הוא היה נדוש, חסר תחכום או עומק – אבל דווקא הפשטות שלו שיקפה את המציאות.

ועכשיו התרנגולים.

דיאנה קיבעה את מבטה על המשך הרחוב, מתאמצת לא להביט על הסל הנע וזע לקצב קרקורי התרנגולים. למה פראו הנדלר הזדקקה היום לבעלי הכנף הללו היא איננה יודעת ומן הסתם גם לא תדע. אבל היא יכולה לשער ששמעה את השיחה בינה לבין אליס אתמול בה דיברה בחריפות נגד תרנגולים, לכלוך וקרקורים.

פרק 6 [חלק ב]

מאז הנס שב הביתה ובידו המכתב מאריך, מפקד המחתרת – הוא ישב שקוע במחשבות מול השולחן, מצחו נתמך בידו וציפורן אצבעו הימנית עוברת בחריצים שמילאו את לוח העץ בשפע. מדויק יותר, הוא יושב כך מאז חזר מקיתונו של אולף, כשאור ראשון של בוקר ניתז מעל צריחיו המזרחיים של הארמון והיא עומדת על יד החלון כוססת את ציפורניה.

הוא חזר, ואד מוטרד העמיק את הצבע האפור של עיניו. בזמנים כאלו, ידעה רוזה, מוטב להמתין עד שיגיע למסקנות אליהן הוא חותר. ובשביל זה הוא זקוק לשקט ולמזון טוב. אז היא נסוגה אל המטבח אחרי שקיבלה את פניו בשלום וזכתה להמהום חלקי בלבד, הכינה עבורו בזריזות ארוחת בוקר והניחה לפניו.

אמנם כעת הוא הרים את עיניו והודה לה בפה מלא, אבל היא ראתה היטב שהוא לא נמצא כאן כי אם במקום בו מחשבותיו משוטטות. ועל אף שהיא הייתה נותנת הרבה כדי לדעת היכן הוא מקום זה, היא נצרה את לשונה בכוח כמעט ושבה אל המטבח. לא חסר מה לעשות. האביב בפתח, הגיע הזמן להתחיל לשמר ירקות לחורף הבא.

בתסכול היא הכירה בעובדה שהיבול השנה דל ואין כמעט מה לשמר. החורף הבא יהיה קשה מנשוא, ידעה בראיית הנולד שרק עקרות בית ניחנו בו. כסף לקנות מוצרים – אין. מה שהנס מביא הביתה מספיק בקושי לשבוע, וגם כך הם לא פעם מדלגים על ארוחות ומנסים לצמצם כמה שיותר.

והיא יכולה לשער, שאם כך המצב אצלם, כשלהנס ישנה פרנסה כמעט יציבה – מן הסתם בקרב שאר האזרחים מצפון ועד דרום המצב קשה הרבה יותר.

מה יהיה בחורף הבא?

אנחה אצורה נמלטה מפיה בעודה מחזירה את קופסאות האכסון השטופות אל המדפים כשהן נקיות ומבהיקות. רק שהן לא נועדו לנוי, כי אם להחמיץ בתוכן ירקות לזמן שבו הן אינן.

קול בכי דקיק קרע את הדממה השוררת בבית, ורוזה מיהרה לנגב את ידיה בסינרה למרות שהן היו נקיות ויבשות ורצה אל החדר. מילא, אין לה דבר טוב יותר לעשות.

כשחלפה על פני הסלון, הציצה אל בעלה. הוא ישב שם עדיין, צלחתו ריקה לפניו, אבל מבטו בהיר יותר. ציפורנו עדיין חלפה בתוך הסדקים אבל באיטיות, ביטחון אופף את תנועותיו.

עוד מעט הוא יבקש לשתף אותה במסקנות אליהן הגיע. מעניין מה כל כך הטריד אותו, חשבה וליטפה את לחיו של בנה הבכור לפני שהרימה אותו. אבל לכל המתנה יש סוף, ולהמתנה הקצרה שלה הוא כנראה קרוב מאוד.

ואכן, כפי שחשבה – כך באמת היה.

קומתו התמירה של בעלה הטילה צל על פתח החדר, והיא הסתובבה כשהתינוק בזרועותיה, מפסיקה לזמזם לו באחת.

שביב אור ניצת בעיניו של הנס כששמע את השיר. "כה יפה את ארצי", נימה של געגוע מילאה את קולו. "כמה זמן לא שמעתי את השיר. רק תזהרי, רוזה. אם קולך יגיע אל חייל צללים המפטרל בחוץ, זה יהיה הסוף של כולנו. המלך אינו מרחם על אלו ששיר הממלכה על שפתותיהם".

רוזה נדה בראשה במהירות. זיגמונד אינו יודע רחמים.

"טוב". מעשיות החלטית סיימה את השיח הקצר. "יש לנו הרבה מה לעשות בעניין ה...יורשת, נקרא לה כך, והזמן שלנו קצר מאוד. בואי, יש לנו הוראות חדשות מאריך ואולף".

הנס שב לכיסא הרעוע עליו ישב בשעות האחרונות כמעט בלי נוע, והיא התיישבה מולו כשברי נשען על כתפה. אם פעם חשבה שלהיות רעייה לאיש מחתרת דורש אומץ ונכונות להקרבה, כעת היא מגלה שזה הרבה יותר מזה. הרבה הרבה יותר.

וכשהנס זקוק לאישה, דווקא, שתנהל את המגעים עם אנה – העניין נהיה הרבה יותר מסובך. עליה לגייס מתוך עצמה מקור אומץ מסוג שונה לחלוטין מזה שהשתמשה בו עד היום, כשאפשרה לבעלה להיעלם לשעות ארוכות.

"כן", מיקדה את מבטה וריכזה את מחשבותיה.

הנס הכניס את ידו לכיס גלימתו אותה טרם הסיר, מניח קלף מגולגל על השולחן. "המכתב מאריך", ציין קצרות. "אבל יחד עם האגרת הגיעו גם הוראות חדשות. היורשת לא מתאימה לתפקיד כרגע. היא תסרב לקחת על עצמה את ההנהגה, ולו על מנת שייקרא שם הלדינברג על המחתרת. וגם אם המכתב יכריח אותה להצטרף אלינו, היא תיכשל".

גבותיה של רוזה התרוממו. "אתה לא באמת חושב ככה", הניחה חד וחלק. "אנה היא בת הלדינברג. היא תעשה הכל עבור בני עמה".

"ששש!" היסה אותה בעלה בחריפות, עיניו מזנקות אל החלון הסגור. "והיורשת אכן תהיה מוכנה לעשות הכל, אבל רק בכוח. בפועל, היא לא מאמינה שהיא יכולה. ומלבד זאת, אני מצטט את אריך. ואותו, כפי שאת יכולה להבין, לא יכלתי להתקיף בחוסר אמון".

כמה רגעים של שתיקה השתררו. מבטה של רוזה שייט בחלל, מנסה לעכל את הדברים ולנתח אותם. "אז מה אתה מתכוון לומר בכך?"

אצבעותיו של הנס השתלבו בחוזקה. "אני מתכוון לומר שאנחנו צריכים להתחיל לפעול, ומהר, כי התוכנית לא תוכל לצאת לפועל מיד. היורשת צריכה קודם כל לבנות אמון עצמי. רק אחר כך אולי נוכל לשכנע אותה לעמוד בראש המחתרת, ולו באופן פיקטיבי".

"ואיך המנהיג יודע את כל זה?" הקשתה רוזה אחרי רגע של מחשבה. "מי מוסר לו את המידע על אנה? איך הוא יודע להגדיר לך במדיוק את מצבה הרגשי? באמת, אנה הלדינברג! אני עוד זוכרת את השמועות שרחשו פה, בעיר התחתית, על אחייניתו של המלך וביתו של שר הצבא. זה פשוט לא מתאים!"

הנס נתן בה מבט חודר. "את חושבת שהמנהיג תמים?" שאל בטון שקט. "הוא היה שר הצבא, רוזה. לא מוכר פרחים בשוק. ואם הוא סומך על המידע שהגיע אליו, אני מאמין לכל מילה. דרך הפעולה שלנו תהיה כזו: היורשת צריכה, קודם כל, לפעול עבור המחתרת במעגל מצומצם, שילך ויגדל. ראשית בעצמה, אחר כך תביא חברות ולאחר מכן נוכל להגדיל את סמכותה. כך הורה אולף, ששמע את הדברים".

ידה של רוזה ליטפה את גבו של ברי בעודה נדה בשתיקה.

הנס התרומם. "נצא עכשיו", פסק בהחלטיות. "את ברי נשאיר אצל ההורים שלי".

חצי שעה אחר כך, הזוג העומד תחת שער האבן הגדול והמוזנח ניתקו מאבניו ופסעו לקראת נערה צעירה, בהירת שיער, הנושאת סל תרנגולים.

מקיתונו של אולף,
קיטון או קיתון?
אני בעצמי לא בטוחה

פרק מדהים.
נהניתי מנקודת המבט החדשה;)

רוזה מתחילה למצוא חן בעיני. הסיום בכלל מוצלח.
רק הערה אחת- כל הדיון הזה על אמון עצמי כשהמצב ברחובות יותר גרוע מסוריה או לבנון--
לא יודעת, אם הייתי חלק מאיזו מחתרת בשלטון דיכוי מזעזע והייתה מישהי אחת שהיתה יכולה להציל את העם, לא הייתי מבזבזת זמן על ענייני אמון ודימוי עצמי וכו'

נערך לאחרונה ב:
המילה השניה, קיטון, מקורה במילה יוונית אחרת ( κοιτών) שפירושה הוא חדר שינה. מעניין לציין שהמילה קיטון קיבלה בעברית של ימינו משמעות של חדרון קטן, חדר שינה זעיר – כנראה גם בגלל הדמיון למילה "קטן".

הקיתון היווני (κώθων) הוא מעין "מסטין" צבאי שבו השתמשו לשתיה ולאחסון נוזלים.

צדקת, @פניני ריין .
משנה...
איזה לא נעים!

פרק יפהפה. נהניתי מנקודת המבט של רוזה.

הוא יושב כך מאז חזר מקיתונו של אולף,
ישב.
קופסאות האכסון
האחסון.
רק שהן לא נועדו לנוי, כי אם להחמיץ בתוכן ירקות לזמן שבו הן אינן.
מתייחס לירקות, נכון? אמור להיות 'הם אינם'.
קול בכי דקיק קרע את הדממה השוררת בבית, ורוזה מיהרה לנגב את ידיה בסינרה למרות שהן היו נקיות ויבשות ורצה אל החדר.
אולי כדאי להוריד אחת מו' החיבור. הקריאה תזרום יותר טוב.
ואכן, כפי שחשבה – כך באמת היה.
התנגן לי כמו שורה מספר ילדים.
ולהמתנה הקצרה שלה הוא כנראה קרוב מאוד.
אני חושבת שעדיף לשנות ל'ושל'.
המלך אינו מרחם על אלו ששיר הממלכה על שפתותיהם".
בכוונה?
הנס הכניס את ידו לכיס גלימתו אותה טרם הסיר, מניח קלף מגולגל על השולחן.
בהנחה שהוא לא הניח את הקלף על השולחן תוך כדי שהוא מכניס את היד לכיס, צריך לשנות ללשון עבר.
אחייניתו של המלך וביתו של שר הצבא.
אהה!

הממממממ
האופי של הנס קצת... מורכב. מצד אחד הוא נחוש ומוכן לעשות הכל בשביל הממלכה, מצד שני הוא קצת... פחדן. ומוריד את הראש. אז "המלך" מתאים לאופי שלו...
כן, לאט לאט מגלים עוד פרטים עליה...
חכו חכו להפתעות על המחתרת

פרק 7 [חלק א]

הרעיון האדיר שלו לא יצא לפועל.

מפקד חיל הצללים התיישב על יד שולחן העבודה שלו, מושך אליו קלף חדש מהמתקן בקצה השולחן. הוא עוד יברר מי האוויל שהיה חייב לערוך תרגול בדיוק היום באגף הדרומי של מבצר הכלא, אבל גם הנקמה הכי אכזרית לא תוכל להעניק לו את העיצה אותה רצה ועבורה יצא אל המבצר.

טוב. מבטו של ראלף התמקד בקלף שלפניו. הוא יכול להמשיך לבכות על החלב שנשפך, וירוויח רק קלף רטוב וחסר תועלת. קרי, קלף ריק שלא יוכל להציג בפני המלך הערב.

נושא המעקב: היינריך שריינר.

הכותרת הייתה אבסורדית דיה, אולם ראלף החליט להוסיף לה עוד שתי מילים מודגשות: המשנה למלך. כעת הכותרת נראתה יותר נלעגת ממוזרה.

ועכשיו הגיע הזמן למלא את החלק הראשון – החשדות. הנוצה עקצצה בין אצבעותיו. מה יכתוב? מעקב על סמך דמיונו הפורה של המלך?

עדיף שלא. המלך ידרוש לעיין בניירות החקירה, והוא ממש לא ירצה להיות בסביבה וגם לא בממלכה כשיקרא את המשפט הזה. חייו יקרים לו.

אז מה כן יכתוב? אין לו שום סיבה הגיונית למעקב אחרי האיש השני למלך. עיניו של מפקד חיל הצללים ריצדו על הקיר שמולו, רואות ולא רואות את המדליות ועיטורי הכבוד התלויים עליהם.

אתה לא חייב למלא את השורה הזאת, הציע קול פנימי. המלך לא יבחין בשורה החסרה, במיוחד אם תביא לו חומר רב ועשיר.

דפיקות קצרות ומהירות קטעו את ריכוזו.

"אפשר להיכנס", קולו חד ונוקשה. דקות השקט המעטות שיש לו תמו, כפי הנראה. והוא עדיין לא הגיע למסקנה איך לבצע את המשימה שהמלך הטיל עליו.

פניו הבהירות של מזכירו הציצו ראשונות, אחריהם שערותיו השחורות ולבסוף גופו השברירי. המזכיר קד עמוקות.

"להוד רוממותו נקבעה פגישה עם שר האוצר לשעה זו. הוא ממתין כבר עשר דקות. אפשר להכניס אותו?"

ראלף גלגל את עיניו לתקרה. שר האוצר. אחד האנשים הטרחניים עלי תבל. "עוד שתי דקות".

אין לו ברירה אחרת. אבל יש לו שתי דקות, והוא יכול להספיק בהן הרבה.

עליו להשיג מידע אטרקטיבי. העניין החל למצוא חן בעיניו יותר ויותר. שנאה עתיקת יומין שררה בינו לבין שריינר, ולא יהיה דבר מענג יותר עבורו מלראותו בכלא.

הוא יכול להפיל על כתפיו תיקים שלא היו ולא נבראו. אם יאמר למלך שהמשנה שלו חבר מחתרת, העניין יגמר רע מאוד עבור אויבו.

בשמיעת המרגל החדה שלו הוא קלט את הדלת החיצונית נפתחת, עוד רגעים בודדים ישמעו דפיקות על הפנימית.

ראלף השפיל את עיניו אל הקלף, תחושת שביעות רצון פושה בליבו. יש לו דרך פעולה.

הדפיקות לא אחרו להגיע. ראלף עמד לאשר את כניסתו של השר, אבל משהו עצר אותו.

אתה באמת הולך להפליל את המשנה למלך בתואנות שקר? שאל קולו של אביו באי אמון. המשנה למלך אינו זך כשלג, אבל מכאן ועד לטפול עליו האשמות כזב הדרך רחוקה. מה קרה לאנושיות שלך?

ראלף הלם באגרופו על השולחן. אי אפשר להאמין שאחרי חמש שנים מחשבות צדקניות תמשכנה לתקוף אותו!

אבל כשאישר ברטינה את כניסתו של שר האוצר, הוא ידע שקולו של אביו לא יעזבהו במהרה. לא שזה ישנה משהו, כמובן. רק יהווה מטרד.

נ.ב. - קוראים יקרים - אני מעלה את הפרקים האלו בעיקר בשביל ביקורת. הסיפור עתיד להיות מוצא לאור, וזאת המטרה היחידה שלי בהעלאת הסיפור.
אז למי שיש ביקורת - אשמח מאוד לשמוע. לא אזלזל באף מבקר, גם אם הוא לא מבין בכתיבה או חושב שהוא לא בטוח בהערה.
תודה!

פרק 7 [חלק ב]

אם היה לדיאנה שבריר מחשבה שהזוג המתקרב אליה עושה זאת באקראי ויחלוף על פניה כלא היה, תוך לעג סמוי לדמיונותיה – ובכן, הוא התבדה.

רוזה והנס נעצרו מולה, האישה תופסת את מבטה. "יש לנו שליחות חשובה אליך", אמרה בקול נמוך, שלא חצה את המטר שסביבם. "מאת אבא שלך". רוזה קיוותה שאלו המילים הנכונות לומר. מרדף בלב הקריה מלכותית תמשוך מידי הרבה תשומת לב אל הנערה, וזה הדבר האחרון שחסר להם. בעיר העילית הנכבדים לא מרבים להתבונן במה שאינו בבואתם או צורך מידי הנוגע אליהם ישירות, אבל מהומה בהחלט תסב את תשומת ליבם הממוקדת בעצמם.

ואז, הם עלולים לזהות את אנה הלדינברג.

צמרמורת חלפה במורד שדרתה מעצם המחשבה.

דיאנה הביטה נכחה, אינה יודעת כיצד להגיב. שליחות מאבא שלה? הבלים. אבא שלה בכלא, קבור במרתפיו של החיה מאֶרְדוֹם. הם כנראה מתבלבלים בינה לבין נערה אחרת. "זאת טעות", הרימה את סלה מהקרקע ותכננה להמשיך בדרכה. "אני לא מי שאת מחפשת".

רוזה כמעט לקחה צעד אחורה. לכל התכוננה רק לא לתגובה הזאת. "את אנה הלדינברג, נכון?" קולה צלל עוד יותר, כמעט בלתי נשמע.

דמה של דיאנה קפא. נשימתה נתקעה בריאותיה, אינה מצליחה להוציא אותו החוצה. אנה הלדינברג. היא זוהתה. זה הסוף שלה. עיניה בהו קדימה, משותקות מאימה. מוחה קפא, אף מחשבה אינה חולפת בו.

"הבאנו עימנו מכתב מאבא שלך", קולה הרך של רוזה חדר אליה, מפשירה את הקיפאון שאחז בה. "אנחנו מהמחתרת, לא מחיל הצללים. את רוצה לראות אותו?" מתוך שמלתה היא הוציאה קלף מגולגל, שכתמי דם נימרו אותו מאחור.

היסוס קל אחז באנה לפני שהיא הושיטה את ידה לקחת את האיגרת. מילא, התגובה הפחדנית שלה הסגירה אותה כליל. גם אם המכתב הזה הוא רק מלכודת – היא כבר נחשפה. בגלל טיפשותה. ואם ישנו סיכוי קלוש... קל שבקלים שהאיגרת הזאת אכן נכתבה על ידי אביה – היא מוכנה להסתכן.

בשתיקה נטלה דיאנה את האיגרת בידה השמאלית, מניחה את הסל המקרקר על ידה, וגוללה את האיגרת במהירות. כתב ידו המלא והחזק של אביה נגלה לעיניה, שבור פה ושם, כשכתמי דם מטשטשים את מילותיו.

לא היה לה ספק. הכתב – כתב ידו של אבא שלה. אבא שלה, שלא קיבלה ממנו אות חיים זה חמש שנים.

דמעות הציפו את עיניה, מסמאות את שדה ראייתה. היא נשמה עמוקות, מנסה להירגע, וניגבה את עיניה בשרוולה. הן רצו על פני השורות, בולעות את תוכנן בלב הולם.

אבא שלה רוצה שהיא תצטרף למחתרת.

ומאמין, שהיא תצליח. מבקש ממנה שאף היא תאמין.

מתגעגע אליה. ומתפלל לפגוש אותה ביום בו תשוחרר הממלכה.

וזהו.

אנה הרימה את עיניה, נפגשת באלו של רוזה. "מה..." היא מצמצה, מגרשת את הדמעות האחרונות, "מה זה אמור להיות?" פניה היו לחות, לחיה אדומות, ספק ממבוכה ספק מהבכי.

רוזה סימנה בראשה, והנס, שידיו היו שלובות על ליבו, הצטרף לשיחה השקטה שהתנהלה באמצע הדרך העולה אל הקריה המלכותית. "נתחיל מהתחלה", אמר בקול נמרץ. "אני הנס וזאת רעייתי רוזה. אנחנו עובדים בשרות המחתרת לשחרור אולדנבורג ונשלחנו הנה על ידי המנהיג – אבא שלך. המצב בממלכה קשה מאוד, אני לא יודע עד כמה את מודעת לו, ואנחנו זקוקים ליכולות שלך".

עיניה של אנה נאטמו, שפתיה מתהדקות לפס צר. "אני לא חושבת שיש לי יותר מידי מה להציע", אמרה בקול עמום, נסוגה צעד אחורה.

הנס החליף מבטים עם רוזה. זה בדיוק מה שאריך אמר לו שהיא תגיד. "אנה, אבא שלך אמר שאת מסוגלת לתפקיד", רוזה תפסה את מושכות השיחה, מוצאת את עצמה מתחננת. אבל את האמת, זה לא מפתיע במיוחד. אם אנה לא תתגייס לעזרתם ותנהיג את המחתרת, לפחות בשם – העם יגווע. הוא לא ישרוד את החורף הקרוב. "אנחנו לא דורשים יותר מידי. רק להעביר לנו מסמכים חשובים מתוך חדר עבודתו של המשנה למלך אחרי שכולם ילכו לישון, ואנחנו נחזיר לך אותם מיד". הרעיון היה של אולף, ואפילו אריך הודה שהוא מושלם. המחתרת קטנה, זערורית, ואין להם באמת תפקיד שהיא יכולה למלא. לא יתנו לה לעשות דבר שיסכן אותה. אבל הם חייבים אותה פעילה... אז הנה. רעיון מושלם.

אבל אנה לא חשבה כך. "אני חושבת שתמצאו מישהי אחרת מתוך הטירה", אמרה בלקוניות, אצבעותיה מועכות קמעה את הקלף העדין ומפרקיה לבנים. "אני מכירה בנות שתשמחה לעזור לכם. אבל אני... איך לומר? לא מתאימה". ביטוי עדין, לגלגה בליבה. לא מתאימה. כיסוי נפלא ללא יוצלחית.

בטח אבא שלה חושב שהיא מתאימה לתפקיד. בימים ההם, כשהייתה אחיינית המלך וביתו של סגן שר הצבא – ודאי שהיה לה את הגב והאומץ לפעול. אבל אבא לא מכיר את אנה היום, את דיאנה המשרתת. אם היה מכיר – כנראה היה אומר אחרת.

שפתיו של הנס התהדקו לפס צר ובהיר. אריך צדק כשאמר שהיא עקשנית, רק לא ברור לו איפה האומץ עליו דיבר נכנס לתמונה. אנה נראית כאילו הצל של עצמה רודף אותה.

אם הוא היה זה שמנהל את השיחה – מזמן היה מרים ידיים. אבל לרוזה יש כוח בדיבורה, והוא מקווה שהיא תצליח לעבור את המשוכה הזאת.

"אנה", קמטיה של רוזה הודגשו פתאום, למרות גילה הצעיר, "המצב קשה. העם מחפש את בית הלדינברג, שינהיג אותו אל החרות. העם שלך גווע, משתעבד לאט אבל בטוח, זיגמונד עוד יהרוג את כולם. את חושבת שאת סתם נמצאת כאן, בצומת אסטרטגית מוצלחת כל כך? את לא יכולה לחשוב רק על עצמך ולהתעלם מאנשיך הגוועים!" כאב אמיתי בער באישוניה. אם לא מצבם הקשה של בני עמה, היא לא הייתה מעיזה לדבר כך אל בת לבית הלדינברג. אבל היא חייבת את עזרתה של אנה, והיא תשיג אותה. ויהי מה.

המילים פילחו את ליבה של אנה, שולחות דקירת כאב עזה שעצרה את נשימתה. עיניה התכולות הפכו לברכות עמוקות ופגיעות. ברגע הראשון אבדו מילותיה, לשונה הופכת לגוש בשר חסר חיים. "אולדנבורג אינה שלי, וכך גם אנשיה", אמרה, מתאמצת לייצב את קולה הרועד. נכשלת. "פנית לאדם הלא נכון".

הדמעות אותן התאמצה לכלוא עמדו לגלוש עם המילים האחרונות, ובאקט של ייאוש היא ניסתה לקחת צעד קדימה, בטוחה שרוזה תחסום את דרכה.

אך להפתעתה, רוזה לא נעה. הדרך, אותה חשבה לחסומה, הייתה פתוחה לפניה.

"רק את תוקעת את עצמך", לחש קולה של רוזה מאחורי גבה. "את יכולה לעשות הכל, אם רק תאמיני בעצמך ולא תעצרי אותך מלהתקדם ולשאוף גבוה".

פרקים יפים.
אבל בפרק של ראלף היתה לי הרגשה שאין בו התקדמות כלשהי. רק היכרות עם מצפונו שמצייץ מדי פעם ומושתק בלא מאמץ. אבל אולי גם זו סוג של מטרה טובה לפרק.
ראלף גלגל את עיניו לתקרה. שר האוצר. אחד האנשים הטרחניים עלי תבל. "עוד שתי דקות".
הוא נשמע כאן כמו ילד שאמא שלו הזכירה לו לסדר את החדר. לא כמו אדם קשוח שממלכה שלימה רועדת ממנו.
העניין החל למצוא חן בעיניו יותר ויותר. שנאה עתיקת יומין שררה בינו לבין שריינר, ולא יהיה דבר מענג יותר עבורו מלראותו בכלא.
העניין חוזר על עצמו יותר מדי פעמים, לא? הרי הבנו את זה כבר קודם.
אתה באמת הולך להפליל את המשנה למלך בתואנות שקר? שאל קולו של אביו באי אמון. המשנה למלך אינו זך כשלג, אבל מכאן ועד לטפול עליו האשמות כזב הדרך רחוקה. מה קרה לאנושיות שלך?
למה תואנות שקר? בקלות יוכל להפליל את המשנה למלך בהסתרת אנה הלדינבורג, אם מצפון הוא לא הצד החזק שלו.
נשימתה נתקעה בריאותיה, אינה מצליחה להוציא אותו החוצה.
אותה. אבל מלבד זאת, 'אינה מצליחה' מתייחס לנשימה שלה, לא? ואם כן, צריך להיות כתוב 'לצאת' ולא 'להוציא'.
קולה הרך של רוזה חדר אליה, מפשירה את הקיפאון שאחז בה.
כנ"ל. מתייחס לקולה של רוזה.
כשהייתה אחיינית המלך וביתו של סגן שר הצבא
סגן או שר הצבא בעצמו?

העניין חוזר על עצמו יותר מדי פעמים, לא? הרי הבנו את זה כבר קודם
תודה!
אם כבר מובן, אז אין צורך לכתוב בפירוש. משנה. תודה ששמת לב...
למה תואנות שקר? בקלות יוכל להפליל את המשנה למלך בהסתרת אנה הלדינבורג, אם מצפון הוא לא הצד החזק שלו.
מעניין...
ברגע הראשון חשבתי להגיד - יש בזה משהו, אבל ברגע הבא, נזכרתי בכמה דברים על אופיו של ראלף, ואז נזכרתי למה כתבתי את זה...
צחוקים. יש משהו בזה שאני קצת במקום של הקוראים, שוכחת קצת את עומק הדמויות.... שוכחת מה אמור להיות בסוף.
אותה. אבל מלבד זאת, 'אינה מצליחה' מתייחס לנשימה שלה, לא? ואם כן, צריך להיות כתוב 'לצאת' ולא 'להוציא'.
סגור. מה קורה לי?? ;)
כנ"ל. מתייחס לקולה של רוזה.
טוב. אני מרימה ידיים.
סגן או שר הצבא בעצמו?
אוללה.
אנשים צודקים, מה אומר לך?
אני כל הזמן כותבת על סגן שר הצבא, קרי - אולף, ששכחתי שלפעמים אני גם מדברת על שר הצבא עצמו...
שכוייח.
רצה מהר מהר לתקן את השגיאות. [או שבהתאם לשגיאות שלי - שגיאים??]

פרק 8 [חלק א]

גלי הים נקשו על דפנות האונייה, בעוד קרני השמש מתזזות על פניהם וזורקות לכל עבר נצנוצים זהובים. תכול מילא את כל האופק, למעט לשון צרה של אדמה שעוד ניכרה בקצה המישור הגלי.

עוד כמה דקות, ידע בַּלְדוֹר, ואף היא תעלם.

"כמה אני אוהב את הרגעים הללו", אביו נעמד על ידו, מניח יד על כתפו. "כשכבליו של זיגמונד טובעים בגלים ופנינו מועדות אל יבשה בה אנחנו חופשיים".

בלדור נד, אינו מתיק עיניו מרצועת האדמה המתרחקת לפי קצב המשוטים. "הלוואי שיכולנו להביא את כל העם לכאן", אף תו לא נד בפניו. בן אמיתי של ערי החוף. "לו היה מספיק מקום".

דֵיין הנהן, שותק.

דרי שלוש ערי החוף המרכזיות של אולדנבורג היו קרוצים מחומר ייחודי, ורב היה השונה בהם על השווה עם אנשי אולדנבורג. שערותיהם כהות וארוכות, יורדות כשערות סוס חלקות במורד גבם. הם היו לוחמים אמיצים בטבעם ויורדי ים ששמעם התפרסם ברחבי היבשת כולה, ויחד עם זאת אופיים שקט ומאופק. לעולם לא תמצא מילה לא מדוקדקת בדבריהם. תנועותיהם מחושבות, מדויקות, ועיניהם חדות מבע וחודרות. בלדור, כמו אביו דיין, לא היה שונה מבני עירו.

האונייה המשיכה לנוע על פני הגלים, חותרת אל האי המרוחק. יום וחצי הפלגה מפרידים בינו לבין ממלכת אולדנבורג, אבל ההבדל הקוטבי ביניהם הופך את עובדת היותם על אותו יקום לחידה בלתי פתירה, מפליאה.

דיין התמהמה עוד רגע ושניים, ואז שב בנקישות מגפיים קצובות אל המגויסים הטריים שמתאמנים בחלקו האחורי של הסיפון.

בלדור נותר לבדו, צופה אל פני הגלים השקטים ומהרהר. פעמים רבות עשה את הדרך הזו, ממֶרְבּוֹלְזֶן אל האי הנתון לשליטתם. לפני שלוש שנים, כשהנבל מארדום ניסה להשמיד את הכוח המאיים עליו מן הדרום ולמגר את צבאם – הוא היה מאלו שהצטוו להעביר את הנשים והילדים מן העיר אל האי הקטן. הערים הפכו לשדה קרב למשך מספר ימים, כשכל הכוח הימי של זיגמונד צולל למצולות והכוח היבשתי שלו מוכה שוק על ירך.

מאז, שיחזר בלדור כששביב חיוך על שפתיו המשורטטות, הם מתקיימים במעין הסכמה שבשתיקה. אמנם מצבת החיילים באזורם לא הוכפלה כי אם שולשה, אבל אף חיל לא עבר את הגבול שאלוקים הציב לים. הים – נעשה שלהם, וכמותו גם האי המרוחק עליו ערכו את אימוניהם.

כשיבוא היום, לנצר מבית הלדינברג יהיה צבא מאומן היטב שיסלול את הדרך אל הכס. השאלה היא רק כמה זמן ייקח עד שאותו יום יבוא.

אנחה לא רצונית בקעה מליבו של בלדור, וזה הזדקף בחומרה. ממתי הוא נאנח, ועוד אנחות לא רצוניות?

הוא זקוק בדחיפות לחזור לאימונים, כנראה.

לישיבה שנערכה במעמקי הספינה נקרא אף בלדור, למרות גילו הצעיר. סביב השולחן הצר ישבו המאמנים והמפקדים, רציניים וחמורי סבר. אפילו טׅיגוּאֶן כרות האוזן ישב בראש, בניגוד להרגלו, מנחה את הישיבה.

"אני מנצל הזדמנות נדירה זו", קולו של טיגואן הדהד בדממה הקשובה שמילאה את החדר מקיר אל קיר, "בה כל ראשי הערים והמפקדים הבכירים נמצאים יחד, כדי לדון בבעיה קשה העומדת על הפרק".

איש לא נע.

מבטו של טיגואן ירד לרגע לאצבעותיו השלובות בחוזקה על השולחן, מסדר את מילותיו. "החורף האחרון גבה מחיר כבד מאת עמנו, וזה הבא יקבור אותו כליל. נותרו בפנינו שתי אפשרויות: לפנות את ערי החוף אל האי ולבגוד בשאר בני אולדנבורג, או להישאר וללחום את מלחמתה של הממלכה".

הדממה העמיקה.

"אם יורשה לי", ביקש מפקד בכיר בעל עצמות לחיים גבוהות ושערות כהות, ארוכות, שהשתפלו על כתפיו ולא נעו במילימטר.

טיגואן נד לאישור.

עיניו היו ישרות וחפות מכל רגש שהוא כשדיבר. "אני לא חושב שמלחמה הינה בגדר אפשרות", אמר מדודות. "אנחנו לא יכולים לעמוד מול צבאו של הנבל מארדום. מה נועיל לאומה אם נוביל לשחיטה את טובי בניה ונפקיר את הנשים והילדים?"

השאלה הדהדה בחלל, מעיקה. מי היה מאמין לפני חמש שנים שיגיעו למצב כזה? לשאלה כזו?

חמש שנים הן לא פרק זמן ארוך. ולמרות זאת, הם מתקשים להאמין שהימים הטובים ההם אכן היו והם לא פרי חלום טוב מידי.

עבים התקדרו בעיניהם של טיגואן ושל דיין, סגנו. "אתה באמת מוכן לשקול בגידה בממלכה?" טון דיבורו של דיין היה סתמי, רגיל, מתעניין כמעט. אבל מבטו ירה ברקים, מזהיר.

המפקד הדובר הרכין את ראשו. "חלילה, המפקד. זאת גם אינה אופציה. אנחנו עומדים בפני שוקת שבורה".

"אף זאת לא אפשרות", הלם טיגואן באגרופו על השולחן, מגלה עד כמה הוא נסער. מעטות הפעמים בהן זכו השולחנות המשמשים את תושבי ערי החוף לחבטות אגרופים. "ואני מעדיף למות מאשר לראות את עמי גווע".

היושבים סביב השולחן נדו בראשם להסכמה, מביעים את הצטרפותם להצהרתו.

בלדור היסס לפני שדיבר, אבל לבסוף אזר אומץ. "ומה עם המחתרת?" שאל באגביות, יודע שנוגע בנקודה רגישה.

עיני כולם הופנו אליו בחדות.

"המחתרת אינה עושה דבר", חרץ דיין מידית, מבטל את דברי בנו. "הם טוענים שהם פועלים בהוראתו של הוד מלכותו, אריך השני. אבל הם לא עושים כלום, כך שהפועל 'פועלים' אינו מגיע להם".

"אתה חריף, ידידי", ציין טיגואן בנחת, מפנה את עיניו החודרות אל סגנו. "ואני חושב כי בנך צודק. נחכה עוד חודשיים, ונראה אם יהיה חדש מהבירה. אם לא, נצטרך להכריע בין התאבדות לבגידה".

הישיבה ננעלה בדיוק כפי שהחלה. בדממה, פינו הנכבדים את מקומותיהם, יוצאים לשאוף אויר צח לפני שיקראו לחיילים הצעירים לסבב אימונים נוסף.

טיגואן הניח יד על כתפו של בלדור, עוצר אותו בדרכו החוצה. "אתה מוזמן מהיום לכל אסיפה שהיא", הודיע בלי שישתנה גוון קולו, כאילו מעדכן אותו על המזג האוויר הצפוי למחר. וממשיך הלאה.

בלדור הביט ניכחו באי אמון, כמעט ובולע את לשונו. תווי פניו לא גילו מאומה, אמנם, אבל בתוכו ליבו רקד.

הוא קיבל אישור להשתתף בכל ישיבה. מאת טיגואן.

צעיר בן עשרים וארבע.

כשיגיע לאי, יהיה לו מה לספר לאישתו.

מקסים.
דיין התמהמה עוד רגע ושניים, ואז שב בנקישות מגפיים קצובות אל המגויסים הטריים שמתאמנים בחלקו האחורי של הסיפון.
התאמנו.
"אנחנו לא יכולים לעמוד מול צבאו של הנבל מארדום. מה נועיל לאומה אם נוביל לשחיטה את טובי בניה ונפקיר את הנשים והילדים?"

השאלה הדהדה בחלל, מעיקה. מי היה מאמין לפני חמש שנים שיגיעו למצב כזה? לשאלה כזו?

חמש שנים הן לא פרק זמן ארוך. ולמרות זאת, הם מתקשים להאמין שהימים הטובים ההם אכן היו והם לא פרי חלום טוב מידי.

עבים התקדרו בעיניהם של טיגואן ושל דיין, סגנו.
שני המשפטים המודגשים מעט תוקעים את הקטע. אני מתכוונת, שיש כאן אמירה ותגובה (לאו דווקא זו המילולית), אבל באמצע יש גלישה לכיוון אחר. כך שבין האמירה לתגובה יש כמה שניות של הרהורים, שנותנות הרגשה של הצתה מאוחרת אצל טיגואן ודיין.
תווי פניו לא גילו מאומה, אמנם, אבל בתוכו ליבו רקד.

צעיר בן עשרים וארבע.

כשיגיע לאי, יהיה לו מה לספר לאישתו.
משום מה חשבתי שהוא יהיה ענייני יותר בתחושותיו כלפי הבשורה.

צודקת. יותר מתאים לאופי שלו להיות ענייני.
בדלור היא דמות שאני כל כך אוהבת... במיוחד שהוא נוצר לי באמצע ,בעיקרון, בפרק 35. אחר כך חזרתי אחורה לכתוב על לוחמי הדרום.
אשנה את זה...
תודה!

הנה התיקון, תגידי אם הוא מספיק מתאים [זאת הודעה מפתיעה מאוד, הוא בכל זאת אדם; אבל הוא בן לערי החוף. אז ניסיתי לשלב. אם זה לא מספיק טוב - אשכתב אדיש יותר].

בלדור פקח עיניים גדולות, כמעט ובולע את לשונו לרגע, ואז התעשת.

אשתו תשמח לשמוע שבעלה הצעיר זכה לאמון רב כל כך.

זה רק אומר שעות רבות של היעדרות, משימות אינסופיות ואחריות. והוא יצטרך להיות מוכן לזה, בין אם הוא כן ובין אם לאו. העם קורא לו לדגל. והוא לא יסרב.

בלדור פקח עיניים גדולות, כמעט ובולע את לשונו לרגע, ואז התעשת.

אשתו תשמח לשמוע שבעלה הצעיר זכה לאמון רב כל כך.

זה רק אומר שעות רבות של היעדרות, משימות אינסופיות ואחריות. והוא יצטרך להיות מוכן לזה, בין אם הוא כן ובין אם לאו. העם קורא לו לדגל. והוא לא יסרב.
זה מעולה ממש.

נשמע סיפור מעניין, מלא סודות ומסתרים וכמובן שכיף לקרוא עוד סיפורים בענייני ממלכות.
אני רק שאלה:
ראיתי שכתבת בתחילת האשכול שיש לך צורך בשכתוב של ענייני ייחוד. הכול טוב ויפה, אבל לא ראיתי אזכור של יהדות שבעבורה תצטרכי להתעמק בעניין הייחוד...

נשמע סיפור מעניין, מלא סודות ומסתרים וכמובן שכיף לקרוא עוד סיפורים בענייני ממלכות.
אני רק שאלה:
ראיתי שכתבת בתחילת האשכול שיש לך צורך בשכתוב של ענייני ייחוד. הכול טוב ויפה, אבל לא ראיתי אזכור של יהדות שבעבורה תצטרכי להתעמק בעניין הייחוד...
מה שנכון-נכון.
אבל עדיין, למרות שאין כאן לא יהודים ולא גויים [למה הם פשוט לא אמיתיים] אני לא יכולה לתת לאנה ללכת עם הנס לבד בתוך יער... מבינה?

תודה רבה על שימת הלב!

פרוגבוט

תוכן שיווקי
פרסומת

פוסטים חדשים שאולי לא קראת....

הכותרת לא באה להתריס היא באה להדגיש מצב
ולא לא באתי לומר שאבא או אמא עם ילד או שניים זה לא אתגר
אבל שימו לב
בעוד אתם בונים על ההורים לרוב פסח ולכן מכשירים פיסת שיש קטן לפינת קפה. מדף במקרר. ובארון
כי מילא רוב החג נהייה אצל ההורים
ההורים והרווקים בבית קורעים את עצמם [תזכרו זה לא היה כזה מזמן]
כן אמא שלך לא נחה כבר 3 שבועות

להפוך בית שלם 100+ מטר של ארונות כיורים שולחנות מטבח סלון כיסאות מזווה מיטות
לכשר לפסח
לאפשרות שאתם וילדכם הסתובבו בחופשיות עם מצה ואפיקומן שסבא קנה
לא נכנסתי להוצאות המטורפות שקצת עוברות לידכם. למה שתקנו מצות יין או חסה או נייר כסף לציפוי המטבח
ושוב לא בהאשמה ולא בטרוניה אלא כנתון מציאותי
אז זו''צ יקר קצת שימת לב
לפרגן לבוא לעזור חצי יום
לפרגן ארוחה לעובדים בבית [הבית שלך חמץ המטבח שלהם במרפסת שרות]
לתת מילה טובה או שוקולד
והחשוב מכל
מעשרות להורים
הם חשובים יותר מכל כולל ארגון או קמחה דפסחא הם ההורים שלך

והם יממנו לך את ארוחות וסעודות החג
בס"ד

ההבדל בין נוכלות לבין כישלון

לפני כחודש נערך בבני ברק מיפגש מאוד מעניין של גוף הנקרא "הפורום להגנת הצרכן" והוא עסק בעיקר בדרכים למניעת נפילות נדל"ן בהם הציבור החרדי "מומחה" ליפול חזור ונפול.

הנוכחים, מומחים איש איש בתחומו, תיארו את הנוכלויות הרווחות היום ותיארו בצבעים קודרים ואמיתיים את המצב בכי רע, היו שם גדולי הדיינים שדיברו על הצורך להבטיח שהדור השני לא עושה שטויות עם הדירה שקיבלו מההורים וכן הלאה.

כאשר ר' איצ'ה דזיאלובסקי העניק לי את רשות המילה האחרונה (בגלל שאיחרתי – הרגל נעשה טבע) בקשתי מהנוכחים שלא יישפכו את התינוק אם המים, כלומר שלא יביאו אנשים למצב שבו הם חושדים בכל מה שלא זז שהוא נוכלות, הדבר הזה טענתי עלול להביא לשיתוק מוחלט של שוק השקעות הנדל"ן החרדי אשר היה והינו הקטליזטור הראשי של הציבור החרדי בדרכו לנישואי ילדים ברוגע ושלווה, המסר המרכזי של שתי דקות הנאום שלי זה מה שאתם הולכים לקרוא באלף מילים הבאות: לא כל עסקה כושלת היא אשמת המשווק!

צרות אחרונות משכחות את הראשונות וכך שכחתי מזה לגמרי, אלא שהשבוע פורסמה כתבה בעיתון 'דה-מרקר' (מי שלא מכיר לא הפסיד - מלא באהבת כסף ושנאת חרדים) כתבת תחקיר עומק אודות תופעת העוקצים בציבור החרדי הכרוכים במבצעי 10/90 הזכורים לשימצה.

מה שלא אהבתי זה ההתמקדות במתווך חרדי מסוים כאילו הוא שורש הרע בעולם כולו ואיך מלאו ליבו כביכול, ומעשה שהיה כך הווה בעשרות עותקים ברחבי הארץ שרובם מוכרים לי היטיב:

אברכים שחושבים שהם אנשי-עסקים פותו בידי אנשי-עסקים שחושבים שהם אברכים לקנות דירות פאר בערים שהם מכירים רק מחלונות האוטובוס בדרך למירון, נתניה ובת ים מככבות בכתבה אך זה לאורך כל הארץ בערים אשר אברך ממוצע מכיר את שמותיהם רק מהתרעות פיקוד העורף (או מהנפילות שאחריהן) ומעולם לא ביקר בהן.

אז איך משכנעים אברך כולל חסידי בן 22 שקיבל מההורים חצי מיליון ₪ לצורך יחידת 'סליחה' בביתר, לרכוש פנטהוז בהרצליה בארבע מיליון ₪ ?

מספרים לו שזה מבצע מיוחד שהתגלה רק למתווך בגילוי שמימי וכעת צריך רק לשלם עשרה אחוז שזה ארבע מאות אלף שקל ואת המאה הנותרים להביא למתווך על הגילוי הנפלא.

ואיך הדלפון שלנו יממן את מה שעשירי טבריה מתקשים?

כאן מגיע החלק השני של הגילוי אליהו – המתווך יודע לנבא כי בעוד שלוש שנים, כשיצטרכו להשלים את הרכישה הדירה תהיה שווה חמישה מיליון, ואז האברך דנן יתברר כסוחר מוצלח ביותר אשר ימשוך חזרה את הארבע מאות ועוד מיליון רווח נקי וכך לא יצטרך לגור בדירת הסליחה אלא בדירה גדולה המרחיבה דעתו של אדם ומרחיבה ארנקו של המשווק.

אז איפה הקצ'?

שעכשיו זה "אחרי שלוש שנים" ומתברר כי המחיר הכי גבוה שאפשר לקבל על הדירה הוא שלוש וחצי מיליון ואחרי ההוצאות מגיעים לשלוש מאתיים נטו ביד, מה שאומר שלפעמים עדיף לאותו אברך לעשות "ויברח" ולהותיר את הארבע מאות אצל החברה והמשווק ולחזור ליחידת הסליחה אבל וחפוי ראש, והפעם כשוכר...

זה פחות או יותר המסלול שאותו עוברות בחודשים אלו מאות משפחות מאנ"ש שכל מה שהם רצו זה לחתן את הילדים בכבוד וכעת הם מרוסקים לחלוטין וייקח להם שנים רבות אם בכלל כדי להתאושש מהתהום הכלכלית שהם הוכנסו אליה בידי משווק פלוני.

אך עשרת הקוראים כאן יודעים שעד כאן הייתה רק ההקדמה, כעת נתחיל עם הניתוח הכואב של הנתונים ואת הצד של לימוד זכות:

ובכן, קודם כל צריך לדעת שרבים מאוד הרוויחו בפריסיילים ותכניות דומות הרבה כסף, פגשתי ועודני פוגש כל יום אברכים צעירים ומבוגרים שהרוויחו סכומים אגדיים בשנים האחרונות כתוצאה מהפטנט הזה, לא ערכתי מחקר עומק אך מהתרשמותי המרוויחים רבים בהרבה על המפסידים וחבל שאת זה שומרים בסוד מאימת המצ'ינגים, הסיבה היחידה שמספרים לי על כך זה או כדי לשאול איך לעשות את הסיבוב הבא או כדי להתייעץ איך לצמצם את המסים העצומים (ברוך השם, כשיש מס סימן שיש שבח).

כל מי שקנה דירה בירושלים במחירי פריסייל של עשרים ומשהו אלף עשה את המיליון הזה, כך גם רבים שהשקיעו בחלק מהפרוייקטים בבן שמן וכך גם במקומות נוספים אשר המחירים עלו שם דרמטית ולקחו איתם את המשקיעים כלפי מעלה.

אז מה קרה בכל הפרוייקטים הכושלים?

שני דברים, הראשון שלא ידוע לי אם קרה זה הקפצת מחירים, מאוד ייתכן שמשווק מסוים יבוא לקבלן שיש לו כבר פריסייל ויגיד לו במקום למכור ב3.9 אביא לך קונים בארבע מיליון ואז מקבלים תרי זוזי: מאה אלף מהקבלן ועוד אחד מהלקוח, חד גדיא דזבין את אבא.

זה נורא לשמוע שיש דברים כאלו וטיפש מי שנופל לכך אך מי שיותר טיפש ממנו הוא מי שמאמין שאפשר למנוע דבר כזה באמצעות בירור אם המתווך אמין: גם המתווך האמין ביותר לא יעמוד בפני ניסיון של מאתיים אלף ₪ רק מלאך יוותר על זה ולא ניתנה תורת העסקים למלאכי השרת.

אך הדבר הזה לא מתקיים בדרך כלל משום שרוב הקונים יודעים לבדוק בערך את המחיר בסביבה ולא נופלים לבורות עמוקים, מה שכן קורה זה הדבר השני ועליו ברצוננו לדבר:

המחיר פשוט לא עלה, ולפעמים אפילו ירד.

כן רבייסיי, מחירי דירות לא רק עולים, לפעמים הם גם יורדים, כגון למשל בתקופת מלחמה.

עד מלחמת שמחת-נורא המחירים בנתניה למשל אכן השתוללו כי הצרפתים קנו שם בהמוניהם והוא הדין בצפת שהאמריקאים עטו עליה כי אצלם אין הבדל בין ירושלים לצפת, באמריקה זה מרחק סביר לנסיעה יומיומית לעבודה, אז מישהו משווק להם את זה כירושלים לעניים והם קנו וקנו והמחירים עלו ועלו והייתה היתכנות מסויימת לעלייה צפוייה.

ואז הגיע המלחמה ואין חוצניקים, ועוד מלחמה ועוד מבצע ושום דבר לא חזר לעצמו ואפשר לקלל את איראן (מגיע להם) ואת החמאס (עוד יותר מגיע) אך זה לא יעזור לעובדה הפשוטה שמחירי המגדלים שיועדו בעיקר לאוכלוסיות אלו צולל.

לא בהרבה, אך מספיקה ירידה של 8% כדי שכל העסק יהפוך להפסד.

זה נכון שמעצבן שהמשווק ניבא שהמחירים יעלו והם לא, אמנם אמרו חז"ל שנבואה ניתנה לשוטים אך האמונה כי יש למישהו נבואה ניתנה לשוטים גדולים עוד יותר... כל בר דעת העושה עסקים יודע שבכל הקשור לניבוי עתידות - המשווק ועטיפת המסטיק יודעים לנבא באותה מידה ומי שמסתמך על הבטחות אודות העתיד (כולל אלפי אברכים שנופלים היום בפריסייל של המחר שנקרא פינוי בינוי המבוסס על אותה נבואה כמעט) אין לו לבוא בטענות אלא על עצמו, לא המשווק נשך לשונרא.

מקווה שהצלחתי להסביר: לא כל עסקה כושלת היא נוכלות ולא כל ירידת מחירים היא עקיצה, בכל עסק ייתכן מאוד הפסד ומי שלא מוכן לכך שלא ייכנס לעולם ההשקעות.

אז להפסיק להשקיע בנדל"ן?

חלילה, כמה שיותר להשקיע בנדל"ן וכל המרבה הרי זה משובח – ואם ירצה השם ויהיה זמן נרחיב אולי בטור הבא על "מה כן" – אך רק עסקאות נטולות הימור על כל הקופה, כך שגם אם נגזר עליך להפסיד זה יהיה רק קצת ורק זמני.

ברור לי שכל הדברים האמורים כאן ברורים לכל אחד מעשרת הקוראים וסליחה שבזבזתי את זמנכם אך אם זה ירגיע אבא סוער אחד -שכועס בכל ליבו על המתווך שכאילו הפיל את החתן שלו - והיה זה שכרי.

גילוי נאות: לכותב אין ולא היה שום אינטרס כלכלי בשום פרוייקט של פריסל והוא אינו קשור היום לשום שיווק לא במישרין ולא בעקיפין, המידע מובא ללא כל אינטרס כלכלי אלא כצדקה ושירות לציבור, לשאלות ספציפיות ניתן לפנות למייל והתשובות שם חינם וללא אחריות.
סיכום אירועים: איראן בלהבות - מהמחאות ועד לסף עימות עולמי

הרקע וההתפרצות (סוף דצמבר 2025):

המחאות החלו ב-28 בדצמבר 2025 בטהראן, על רקע משבר כלכלי חריף וצניחה חדה בערך הריאל. מה שהחל כזעקת סוחרים ואזרחים על יוקר המחיה, הפך במהירות לגל הפגנות חסר תקדים ב-187 ערים הקורא להפלת המשטר.

הטבח והחשכת המידע (ינואר 2026):
  • דיכוי אלים: המשטר האיראני הגיב באכזריות יוצאת דופן. לפי נתוני ארגון זכויות האדם HRANA, נכון ל-23 בינואר, מספר ההרוגים המאומת עומד על למעלה מ-5,000 בני אדם, בהם 4,716 מפגינים ועשרות ילדים.
    יש דיווחים לא מאומתים מצד האופוזיציה האיראנית על מעל 60,000 הרוגים!

• מעצרים המוניים: למעלה מ-26,500 בני אדם נעצרו, וקיים חשש כבד להוצאות להורג המוניות בבתי הכלא.

• חסימת אינטרנט: החל מה-8 בינואר הוטל מצור דיגיטלי כמעט מוחלט על המדינה כדי למנוע זליגת תיעודים מהטבח.

המעורבות האמריקנית - "הארמדה של טראמפ":
הנשיא טראמפ, שחזר והזהיר את טהראן מפני המשך הטבח, הכריז ב-22 בינואר כי "ארמדה" אמריקנית (צי ספינות מלחמה, כולל נושאת המטוסים אברהם לינקולן) עושה את דרכה למפרץ הפרסי. טראמפ הבהיר כי ארה"ב בוחנת אפשרויות תקיפה ישירות נגד מטרות שלטוניות אם לא ייפסק הדיכוי. ולאחר הדלפות על ממדי הטבח, הכריז "העזרה בדרך".

הזווית הישראלית והאזורית:
  • כוננות שיא: ישראל נמצאת בדריכות עליונה מחשש שהסלמה אמריקנית תוביל לתגובה איראנית ישירה או באמצעות שלוחיה (פרוקסי).

• איומי נתניהו: ראש הממשלה נתניהו הזהיר כי אם איראן תבצע "טעות" ותתקוף את ישראל, היא תפגוש עוצמה שטרם הכירה.

• איומי טהראן: המשטר האיראני הודיע כי במקרה של תקיפה, בסיסים אמריקניים ויעדים בישראל יהיו "מטרות לגיטימיות".

באשכול זה נמשיך לעדכן סביב השעון בכל התפתחות, דיווחים מהשטח ופרשנויות ביטחוניות.
עודכן אדר תשפ"ד
ראשית, גופי הכשרות
ברוב אשכולות בנושא 'השקעות בשוק ההון' בפרוג, משתרבב עניין הכשרות.
למען הסדר באשכול זה נעלה עדכונים בנושא כשרות.
אני אשתדל לסכם ולתמצת ככל האפשר.

יש 4 גופי כשרות
  • בד"ץ העדה החרדית - על פי פסקי הרב יעקב בלוי זצ"ל שהיה בקיא גדול בתחום שוק ההון והוא שהביא את פסקיו ועל פי פסקים אלו נוהגים עד היום בגוף כשרות זה. היום הכשרות בראשות הרב שלמה זאב קרליבך.
  • גלאט הון - על פי פסקי רבי ניסים קרליץ והרב שמואל ואזנר. שסמכו ידיהם על הרב יעקב לנדו שמכיר את שוק ההון לעומקו. הרב משה שטרנבוך ראב"ד העדה החרדית הוא מרבני 'גלאט הון'.
  • תשואה כהלכה – הרב שמואל דוד גרוס, רב חסידי גור אשדוד ועוד רבנים מוכרים וידועים בכל שכבות הציבור החרדי.
  • כלכלה על פי ההלכה- הרב אריה דביר, על פי פסקי הרב יוסף שלום אלישיב.

היום בכל החברות יש מסלולים כשרים, שמאושרים לפחות ע"י אחת מהכשרויות.
בין החברות שנמצאת ברשותם תעודת כשרות אפשר למצוא את:
אלטשולר שחם, אינפיניטי, הפניקס, הראל, כלל, מגדל, מור, מיטב דש, מנורה.

רשימות קרנות כשרות:

הצטרפות לניוזלטר

איזה כיף שהצטרפתם לניוזלטר שלנו!

מעכשיו, תהיו הראשונים לקבל את כל העדכונים, החדשות, ההפתעות בלעדיות, והתכנים הכי חמים שלנו בפרוג!

לוח מודעות

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!

תהילים פרק כה

אלְדָוִד אֵלֶיךָ יי נַפְשִׁי אֶשָּׂא:באֱלֹהַי בְּךָ בָטַחְתִּי אַל אֵבוֹשָׁה אַל יַעַלְצוּ אֹיְבַי לִי:גגַּם כָּל קוֶֹיךָ לֹא יֵבֹשׁוּ יֵבֹשׁוּ הַבּוֹגְדִים רֵיקָם:דדְּרָכֶיךָ יי הוֹדִיעֵנִי אֹרְחוֹתֶיךָ לַמְּדֵנִי:ההַדְרִיכֵנִי בַאֲמִתֶּךָ וְלַמְּדֵנִי כִּי אַתָּה אֱלֹהֵי יִשְׁעִי אוֹתְךָ קִוִּיתִי כָּל הַיּוֹם:וזְכֹר רַחֲמֶיךָ יי וַחֲסָדֶיךָ כִּי מֵעוֹלָם הֵמָּה:זחַטֹּאות נְעוּרַי וּפְשָׁעַי אַל תִּזְכֹּר כְּחַסְדְּךָ זְכָר לִי אַתָּה לְמַעַן טוּבְךָ יי:חטוֹב וְיָשָׁר יי עַל כֵּן יוֹרֶה חַטָּאִים בַּדָּרֶךְ:טיַדְרֵךְ עֲנָוִים בַּמִּשְׁפָּט וִילַמֵּד עֲנָוִים דַּרְכּוֹ:יכָּל אָרְחוֹת יי חֶסֶד וֶאֱמֶת לְנֹצְרֵי בְרִיתוֹ וְעֵדֹתָיו:יאלְמַעַן שִׁמְךָ יי וְסָלַחְתָּ לַעֲוֹנִי כִּי רַב הוּא:יבמִי זֶה הָאִישׁ יְרֵא יי יוֹרֶנּוּ בְּדֶרֶךְ יִבְחָר:יגנַפְשׁוֹ בְּטוֹב תָּלִין וְזַרְעוֹ יִירַשׁ אָרֶץ:ידסוֹד יי לִירֵאָיו וּבְרִיתוֹ לְהוֹדִיעָם:טועֵינַי תָּמִיד אֶל יי כִּי הוּא יוֹצִיא מֵרֶשֶׁת רַגְלָי:טזפְּנֵה אֵלַי וְחָנֵּנִי כִּי יָחִיד וְעָנִי אָנִי:יזצָרוֹת לְבָבִי הִרְחִיבוּ מִמְּצוּקוֹתַי הוֹצִיאֵנִי:יחרְאֵה עָנְיִי וַעֲמָלִי וְשָׂא לְכָל חַטֹּאותָי:יטרְאֵה אוֹיְבַי כִּי רָבּוּ וְשִׂנְאַת חָמָס שְׂנֵאוּנִי:כשָׁמְרָה נַפְשִׁי וְהַצִּילֵנִי אַל אֵבוֹשׁ כִּי חָסִיתִי בָךְ:כאתֹּם וָיֹשֶׁר יִצְּרוּנִי כִּי קִוִּיתִיךָ:כבפְּדֵה אֱלֹהִים אֶת יִשְׂרָאֵל מִכֹּל צָרוֹתָיו:
נקרא  2  פעמים
למעלה