כללי קטלוג פונטביט 2011

• פותח הנושא קופירייט
  • פורסם בתאריך
  • הוסף לסימניות
נכתב ע"י ariels;476038:
יש כמה וכמה פונטים לועזיים עם "הסלסולים האלה"
לדעתי יש בזה משהו אלגנטי, למשל בשימוש באות אחת או שתיים מתוך הפונט הזה, כפתיח או כחלק מלוגו (למשל בדומה לקליגרף פתיח)
אבל ברגע שכולם ישתמשו עם אותם עיטורים זה כבר לא מיוחד (בדיוק כמו קליגרף פתיח...)
עדיף ליצור לבד משהו דומה אבל ייחודי, אם יש צורך
אהבתי את טאקו
את גפן
את המרים במשקל דק בלבד
ואת אזמל
דבש וחלב החזיר אותי לימים של פעם, כשלאחי הייתה בר מצווה. ההזמנה עוצבה וצויירה ביד כמובן...

הם ממש לא התכוונו שישתמשו בכל האותיות עם הסלסולים אלא באות אחת ביחד עם הפונט המתאים לה ללא הסלסולים.

דווקא אהבתי.
אהבתי גם את כתבי היד שהם די יפים בעיני וגם את גפן. חשבתי אחר כך שיכל להיות יפה להשתמש בו במגזין במקום הספוילר אבל אולי בשנה הבאה.

נס שסיכמתי מראש כשקניתי, שאקבל גם את החדשים של 2011

• הוסף לסימניות
מעניין איזה חידושים יהיו לפונטביט להציע בשנת 2040 למשל ;)

• הוסף לסימניות
צר לי על תגובתי הראשונה באשכול. גם אם זו דעתי לגבי הקטלוג, אכן, מן הראוי היה, כיון שמאחורי הקטלוג עומד אדם שיצר אותו, לעדן את הביקורת.
בכל אופן כמי שעומד בשורה הראשונה של קוני הפונטים מפונטביט, שרכש מהם מאות רבות של משקלים במשך השנים למעלה מעשר שנים, אני כן מרשה לעצמי לומר מספר הערות:
א. כבר אמרתי גם בפני נדב עצמו לפני שנים לא מעטות, וגם בפני יוצרי פונטים אחרים, שנדב עזרא מבחינתי ואני חושב שיש קונצנזוס בנושא הוא בכיר יוצרי הפונטים בישראל, הרבה אחריו נמצאים כולם.
יש טובים (טוב) ממנו ביכולת הטכנית המתלווה לפונט לאחר גמר עיצובו. אין טובים ממנו ביצירת הפונט במגוון הז'אנרים והצורות, החל מכתב טקסט ועד לאותיות ראווה ויד.
זוהי דעתי והיא לא השתנתה.

ב. עם כל זאת, ואולי בגלל זאת, התאכזבתי מאוד מהקטלוג הנוכחי. לא ראיתי בו בשורות (אלא אם כן נקרא לסלסולי הגופנים שבו "בשורות").

ג. למעט אמפטיקה, דבש וחלב וטאקו לא מצאתי בו יצירה חדשה בעלת מעוף כזו שתכריז באוזניי: "נפרצה דרך חדשה". גם לא למצער: "נוספו פונטים יפים ברמה כזו שכדאי לרכוש חבילה חדשה".

ד. לגבי גולת הכותרת, כדברי נדב, של הקטלוג: האות "גפן".
אני אישית מאוד מעריך אנשים שמקדישים מזמנם על מנת לשכלל את האות העברית, את משקליה, את צורותיה ואת אפיוניה המקצועיים. ייתכן (וסביר להניח) שהאות גפן היא מקצועית לעילא ולעילא, ברמת קריאות שאינה בנמצא בפונטים אחרים. לא בדקתי זאת בשטח ומקובץ PDF קשה מאוד להתרשם. אך בכל זאת הערה מהצד: האות "גפן" מספיק דומה ומזכירה, לדעתי, את האות פרנקריהל ברמה כזו שמונעת ממני לרוץ לקנות אותה כמשפחה נפרדת וללא חבילה. כמובן שהשינויים בה לא מעטים, אך לא כל שינוי באותיות הוא יפה/נצרך/מתאים (מחק המיותר) או משנה מהותית את הדימיון.
במסגרת חבילה, סביר להניח שהייתי מצרף את משפחת גופן אליה, ולו רק מחמת עדותו של היוצר שהמחשבה וההשקעה בה אדירים ואני סומך על נדב שיוציא דבר מתוקן מתחת ידו. דא עקא שכרגע אני נמצא במצב שאין לי שום צורך ביותר מכמה עשרות בודדות של משקלים (ואפילו בפחות) כך שחבילה כרגע ודאי לא באה בחשבון ואינה נצרכת.
שוב - אני מדבר מהזווית שלי, אדם שיש לו מאות משקלים של פונטביט, ונמצא במצב של "מילא כריסו". אדם אחר שעדיין מחפש ובודק - הכתובת הראשונה שיש לי להציע לו היא "פונטביט".

בהצלחה

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י prog;476481:
שלום לכולם.

חברים יקרים,
ברצוני להגיב על רוח הדברים שעולה מתוך מגוון התגובות לפונטים החדשים 2011. תגובה זו אינה מיועדת עבור הכותבים עצמם שכבודם ודעתם במקומם מונח, אלא עבור כלל הגולשים הנחשפים להלך הדברים.

מזה 12 שנים שאני מקדיש את עצמי ואת זמני לחקר האות העברית דרך מגוון רחב של רמות ושימושים ובהחלט יצירה של פונטים הינה דבר מרתק ומקודש והיא צופנת בתוכה גילויים רבים ומפתיעים.

מאז ומתמיד ניגשתי לעבודה זו בתום לב ובאהבה גדולה לעיסוק ובעיקר מתוך הכמיהה להעניק לכם ולאחרים את הכלים הטיפוגרפיים הטובים ביותר שאני מסוגל להפיק מתוכי ומתוך הידע הרב אותו צברתי במשך השנים. אות גפן לדוגמא, הינה פסגת עשייתי בתחום זה והיא מציגה את סופו של פרויקט מחקר עטור משאבים, תובנות וגילויים שהחל לפני חמש שנים.

נכון להיום, האות היחידה שמאפשרת קריאה בקו האמצע היא הפרנקריהל ובכך טמון כוחה, לעומת אותיות ספר אחרות. אות גפן נשענת על תובנות אלו ואחרות ומביאה אפשרות יוצאת דופן לעימוד ספרים ובעלת חווית קריאה טובה במיוחד ובכך היא מהווה בשורה של ממש. את המחקר סביב אות גפן תיעדתי ברישומים רבים ובכוונתי להוציא לאור ספר בנושא זה בעתיד.

קצת מאכזב לפגוש תגובות שיש בהם מן הזלזול בעשייה זו, שהרי פונטים טובים דורשים העמקה והתבוננות רבה, הדבר נכון עוד יותר במיוחד כאשר מדובר בפונטים שיצרתי לשנת 2011, פונטים שטומנים בחובם עולם שלם של תובנות ופיתרונות חדשים (כמובן שהנני מתייחס לאותיות הטקסט). מאז ומעולם התייחסתי בכבוד לדעותם של אחרים, גם כאשר הן נובעות מהיעדר ידע בתחום, אבל תחושתי היא שנעשה כאן סוג של לינץ' לא מכובד, וברצוני להזכירכם שבכל השנים בהם אני יוצר פונטים, עוד מההתחלה היו תמיד אלו "החכמים" שידעו לקפוץ מהר ולטעון שכלום לא חדש וסתם משעמם, אבל בסופו של יום, עובדה היא שעשייתנו בתחום מחדשת וצובעת כל פינה טיפוגרפית בארצנו...

אז אנא מכם, בבואכם להגיב, זכרו שפונטביט היא חברה המורכבת מבני אדם פשוטים ורוח הדברים העולה כאן, איננה ראויה. בספריית פונטביט קיימים פונטים טובים רבים שעדיין מחכים להתגלות בפניכם ומעל הכול אין איש היכול לנבא הצלחה של פונט כזה או אחר.

היו מבורכים.
נדב עזרא.

נדב היקר.
אין ספק כי את הבשורה שהבאת לעולם הטיפוגרפיה העברי מהיום הראשון שהתחלת לעסוק בתחום אי אפשר לתאר במילים, וכיין ההולך ומשתבח כך יצירותיך עלו והשתבחו וקפצו מדרגות רבות עד שהעפילו לפסגה.
קשה עד בלתי אפשרי לתאר את עולם העיצוב ללא הפונטים של פונטביט.
וכל מעצב ישראלי יוכל לומר לך שאני לא מגזים בשום מילה. אולי להפך.

לגבי הקטלוג החדש והתגובות הציבוריות כלפיו, אני חושב שכדי להבין את הציבור עליך לצאת מעמדת הטיפוגרף ולהיכנס לתוך משקפי המעצב הסטנדרטי שהורגל לקבל מידי שנה פונטים אייכותיים במסות, וכבר הבין שנדב עזרא לעולם לא יפסיק לחדש, ואז הוא מחליט שפונטים זה כמו בגדים, קונים ומשתמשים עד העונה הבאה, ואז נדב מייצר קולקציה חדשה.
ואם תגיד לו שהוא ממש טועה, הוא יענה לך שהוא לא המציא את השיטה הזו, כך הוא רואה בעיתונים ובמודעות של משרדי הפרסום הגדולים בארץ.
תוסיף על כך שכל שנה הקטלוג החדש מצטרף לידידו הישן ונעשה כחלק ממנו, עד שבשנת 2010 הפונטים של 2004 והפונטים של 2009 עומדים כשווים בין שווים.
וממילא התובנה הפשוטה היא שהפונטים של 2011 גם יטמעו בהמשך ויהיו רק 'חלק' מהספריה ולא מהמובילים שבתוכה.
וכל התגובות שראית באשכול זה, לפי השערתי נובעות מהעובדה שכולם מסתכלים בצורה הזו על הפונטים - מחפשים קולקציה חדשה ורחבה.

ולכן כשאתה מייצר סגנון אות לאחר השקעה ארוכת טווח המהווה כלשונך בשורה של ממש המציגה את סופו של פרויקט מחקר ענק, אמנם טיפוגרף יוכל לזהות את הפוטנציאל הגלום בה, אולם מעצב סטנדרטי (בפרט כשמדובר באות טקסט) לא יוכל לקבוע את רמת האיכות של הפונט עד שהוא לא יעשה בו שימוש, או לפחות שבקטלוג בו מוצגת האות תהיה תצוגה רחבה יותר במקום כמה שורות בודדות בגדלים שונים.
ולכן עליך להציג בפני המעצב ציון חלקי של הנקודות העיקריות במחקר שאם לך לאחר התעסקות מקיפה בתחום הוא ארך 5 שנים, אל תצפה ממעצב סטנדרטי לעלות על פרטיו לבד.

בכל אופו אני מתנצל אם יצאה שגגה ממקלדתי.

בהצלחה ידידנו, ואל תשכח שההצלחה שלך היא ההצלחה של כולנו.

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י אוהב0ישראל;476587:
צר לי על תגובתי הראשונה באשכול. גם אם זו דעתי לגבי הקטלוג, אכן, מן הראוי היה, כיון שמאחורי הקטלוג עומד אדם שיצר אותו, לעדן את הביקורת.
מצטרף בזה לאוהב ישראל.

נדב עזרא הרגיל אותנו, לאיכות, יופי ומבחר שלא חלמנו שאי פעם יהיו לנו
המיוחדות שלו מתחלקת לשניים:
1) המבחר הגדול והחידושים המפתיעים בכל שנה ושנה.
2) הדיוק המפליא שהיו לתווים שהוא יצר. <O:p
שניהם הוסיפו להתרגשותנו כשפתחנו את הקטלוגים.<O:p
<O:p
הציבור גם הוא מחולק לשניים: אלו שאוהבים מבחר וחידושים, ואלו שאוהבים דיוק.<O:p
<O:p
השנה, החליט נדב להשקיע את כשרונותיו ומאמציו בתחום הגימור והתיאום בין אות לאות, משהו שבהחלט לוקח שנים ללמוד ולבצע. אבל, עובדה זו גם גוזלת ממנו זמן יקר בו הוא צריך להשקיע בגופנים חדשניים. <O:p
כמובן, שאלו שחיפשו תמיד את המקצועיות בפינישים - התלהבו מאוד השנה.<O:p
אבל אלו שהתרגלו לרוץ ולקנות את הקטלוג מיד כשזה יצא, כדי לבצע את העבודה הבאה שלהם עם הגופן החדש, ושכולם יתפעלו, ויצעקו "וואו! מי עשה את זה"? התאכזבו. קצת לפחות.<O:p

• הוסף לסימניות
נדב - תודה.
הפונטים שלך מדהימים, ניכרת ההשקעה הרבה.
כמו כל מעצב, וכל יוצר - תמיד יהיו את הדברים המיוחדים יותר ופחות,
תמיד יהיו אנשים שלא יאהבו חלק זה או אחר של יצירתך
ברור שאתה כיוצר מחוייב למה שאתה רואה כעיצוב מעולה, ותכל'ס - אני בטוחה שגם אלה עם הביקורת החריפה (יותר או פחות) - כולם ללא יוצא מן הכלל משתמשים בפונטים שלך, וימשיכו להשתמש בהם.

גם אני אשמח מאוד אם תוכל לכתוב רשימה קצרה שמפרטת את מעלותיו וייחודיותו של הפונט החדש גפן, לא כדי "להוכיח" משהו (כי ברור שאם השקעת בפונט הזה 5 שנים - זה לא סתם) אלא פשוט כי מעניין אותי, בתור מעצבת שאוהבת פונטים, ואוהבת ללמוד על פונטים. וגם איך נוצר המשקל הנטוי שלו, ששונה משמעותית מהרגיל? (רק בשביל ה-ג' הזו אני מזמינה את כל המשפחה....)

לטל -
אני משערת שהמייל הוא
<לא ניתן לפרסם מיילים באופן פומבי>

• הוסף לסימניות
ונתנו: לא שאני יודע בבירור.
אבל נראה לי שהנקודה בקטלוג 2011 (גפן) היא לא סביב הגימור או ההתאמה בין האותיות, אלא ביחסי הגומלין בין האותיות בטקסט הרץ.
ממה שאני כן מבין, המחקר נע סביב זרימת העין שנגרמת ע"י זוויות של פנים האות חוץ האות, סריפים ועוד כל מיני אלמנטים שמצויים באות.
לא שאני יודע לגמרי על מה שאני מדבר, צריך לשאול את היוצר בעצמו.

הסיפור של ספייסר כפי ששמעתי אותו.
כשספייסר יצא לאור לראשונה הוא כמעט לא נמכר, אנשים הסתכלו עליו כעל יצור מוזר מידי.
אבל אחרי שיצא הקמפיין של בזק הוא נהפך ללהיט.

מוסר השכל: יש דברים שפשוט צריכים להתרגל אליהם. אחרי שלב ההתרגלות, מתחילים לראות ביתר בירור את סגולת האות.

• הוסף לסימניות
שלום

נדב עזרא הנכבד
קניתי בחברת פונטביט חבילה של 120 פונטים אני נהנית מהם מאד
חושבת שהמלאכה שאתה עושה אין הרבה דומים לה
העיצוב של האותיות שלך מדויק האותיות שלך מאוזנות ז"א יש שיווי משקל
אם אתה מבין למה אני מתכוונת
אני נהנית מאד להשתמש בהם
בכל אופן לא ממש בשורות חדשות יש ב-2011
אבל כמובן עד שיצא קמפיין של תנובה של בזק של אורנג' וכו'
עם אחת האותיות האלא אז האות תהי'ה מודרנית יותר
למרות שאני חושבת על הרבה מהאותיות האלא שהם מפעם או לא ממש מיוחדות
אכן גפן צד את עיני מן הרגע הראשון כאות יפיפיה אני לא יודעת למה היא דומה
היא יפיפיה
צל"ש על העבודה ועל זה שאתה לא מתיאש אפילו שלפעמים אתה שומע ביקורת
בקשר לריווחים ניקודים הסדרים בין האותיות
יש לנו בעיה אליהו פריד הרגיל אותנו כבר ליותר
אבל קח את בקלות
בא נראה שאתה מציע פה את גפן במחיר מבצע לפרוגיסטים ויש מי שנשאר בלי לקנות
קח את הזמן
וכל האותיות האלא יהפכו למודרניות והכל יבוא על מקומו בשלום
מומחיות של מעצב היא כשהוא רואה אותיות חדשות הוא לא קוטל אותם על הרגע
הרבה הצלחה
כולנו כאן נהנים מהשקעתך

• הוסף לסימניות
אני באמצע בחירה של חבילה שרכשתי בערך מוסף אוכל לצרף לחבילה גם את החדשים של 2011?

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י אליהו פריד;476693:
אלא ביחסי הגומלין בין האותיות בטקסט הרץ.
ברור.

• הוסף לסימניות
נדב היקר שלום
בניגוד לרוח ה"לינצ" הכללית, חפצתי להעלות נקודה שלא נאמרה כאן במפורש ובכל זאת ניכרה בין השיטין. אני מניח שיהיו כמה וכמה שיצטרפו לדעתי.

בשוק הטיפוגרפיה העברי המצומצם כל כך, קשה שלא להבחין בחידוש שהביאה עמה "פונטביט" או במילים נכונות יותר "נדב עזרא". התחושה היא, ואפילו של הדיוט כמוני שלא מספיק "קרוב לצלחת", שהנה קמה חברה שלא פועלת מתוך אינטרסים כלכליים צרים אלא מאהבה וחיבור אמיתי לאות העברית. קטלוג פונטביט מצטיין במקצוענות ויושר שקשה למצוא כמוהם בתחום.
למרות שאיני טיפוגרף ולא השכלתי ב"בצלאל" לימוד אומנות חזותית, ראה ראיתי כי קטלוג פונטביט מתאמץ להכיל בקרבו אך פונטים איכותיים ובעלי ייחוד ובשורה. ניכר כי כל בכל אחד מהם הושקעו שעות רבות וסונן בשבעים נפות בטרם יוכנס למשפחת פונטביט המכובדת.

אבל מה לעשות, השנים עושות את שלהן...
מעקב קטן אחרי ספריית פונטביט מעלה כי עם השנים מתחזק יותר ויותר הפן העסקי-רוחי ומכורח הדברים נחלש והולך הפן המקצועי טיפוגרפי.
ובמלים פשוטות: טיפוס האות "אלפי" מתוך קטלוג 2011 למשל. אין ספק כי הוא חינני ונחמד "בעל אופי מתון וטווח שימוש רחב המיועד למיתוג". כל הכבוד.
וכאן המקום להציג שאלה: האם פונט חינני ונחמד שכזה היה זוכה לכבוד רב כל כך בדמות ארבעה(!) משקלים תמימים לו היה נוצר כמה שנים קודם לכן? למשל בקטלוג 2005...

רצוני לומר כי ניכר הנסיון לריבוי כמותי של פונטים וחוכה עליו שיבוא בדמות ירידה באיכותם. נדמה לי שבשנים המוקדמות יותר, נפוצים מאוד פונטים בעלי משקל בודד או כפול, ואילו כיום כל פונט מקבל ארבעה משקלים ויותר, כאילו מנסים להכניס בכוח לחבילת הלקוח עוד ועוד משקלים, מעשה שנעשה בקביעות באחת החברות הנפלאות שאין צורך לנקוב בשמה, ולא פלא שמחזיקה באמתחתה קטלוג כה מנופח ומלא בטיפוסים שונים ומפחידים...

• הוסף לסימניות
יהודה כתב:
"מעקב קטן אחרי ספריית פונטביט מעלה כי עם השנים מתחזק יותר ויותר הפן העסקי-רוחי ומכורח הדברים נחלש והולך הפן המקצועי טיפוגרפי."

"רצוני לומר כי ניכר הנסיון לריבוי כמותי של פונטים וחוכה עליו שיבוא בדמות ירידה באיכותם. נדמה לי שבשנים המוקדמות יותר, נפוצים מאוד פונטים בעלי משקל בודד או כפול, ואילו כיום כל פונט מקבל ארבעה משקלים ויותר, כאילו מנסים להכניס בכוח לחבילת הלקוח עוד ועוד משקלים"

מאיפה אתה לוקח את הדברים שאתה אומר????? ומי גילה רזים אלו????

• הוסף לסימניות
יהודה, אם תבדוק בפונטים מחו"ל תראה גם פונטים של 16 ו-20 משקלים, ואפילו יותר
כך ש-4 משקלים לפונט זה ממש לא יותר מדי, להיפך, יש פונטים "ישנים" שהיה עוזר אם היו מוסיפים להם משקלים
ובלי קשר, אתה כלקוח בוחר מה שמתאים לך, אתה לא חייב לקחת את כל הפונט, ואם בא לך רק משקל רגיל וכבד, אף אחד לא יתנגד או יעצור אותך
אישית ראיתי שכשיש לי פונט מסויים רק ב- 2 משקלים אני אשתמש בו פחות

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י קופירייט;476603:
נדב היקר.

ולכן כשאתה מייצר סגנון אות לאחר השקעה ארוכת טווח המהווה כלשונך בשורה של ממש המציגה את סופו של פרויקט מחקר ענק, אמנם טיפוגרף יוכל לזהות את הפוטנציאל הגלום בה, אולם מעצב סטנדרטי (בפרט כשמדובר באות טקסט) לא יוכל לקבוע את רמת האיכות של הפונט עד שהוא לא יעשה בו שימוש, או לפחות שבקטלוג בו מוצגת האות תהיה תצוגה רחבה יותר במקום כמה שורות בודדות בגדלים שונים.
ולכן עליך להציג בפני המעצב ציון חלקי של הנקודות העיקריות במחקר שאם לך לאחר התעסקות מקיפה בתחום הוא ארך 5 שנים, אל תצפה ממעצב סטנדרטי לעלות על פרטיו לבד.

על פרויקט גפן - מאת נדב עזרא.

קבצים מצורפים

• פרויקט גפן.pdf
    KB 138.6 · צפיות: 33
  • הוסף לסימניות
כדאי לתקן שגיאות כתיב צורמות במאמר (וגם תחביר פה ושם).
תודה על המידע.

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י יהודה בבלי;477887:
וכאן המקום להציג שאלה: האם פונט חינני ונחמד שכזה היה זוכה לכבוד רב כל כך בדמות ארבעה(!) משקלים תמימים לו היה נוצר כמה שנים קודם לכן? למשל בקטלוג 2005...

רצוני לומר כי ניכר הנסיון לריבוי כמותי של פונטים וחוכה עליו שיבוא בדמות ירידה באיכותם. נדמה לי שבשנים המוקדמות יותר, נפוצים מאוד פונטים בעלי משקל בודד או כפול, ואילו כיום כל פונט מקבל ארבעה משקלים ויותר, כאילו מנסים להכניס בכוח לחבילת הלקוח עוד ועוד משקלים, מעשה שנעשה בקביעות באחת החברות הנפלאות שאין צורך לנקוב בשמה, ולא פלא שמחזיקה באמתחתה קטלוג כה מנופח ומלא בטיפוסים שונים ומפחידים...
ההפך!
ככל שיש יותר משקלים, כך קל יותר לעבוד ולעצב עם פונט.
העיצוב הרבה יותר מסודר, נקי ונכון כשיש פונט אחד עם 4 משקלים, מאשר 4 סוגי פונטים עם משקל אחד.
לא ככה?

• הוסף לסימניות
דווקא הנקודה של המשקלים היא נקודת חוזק!

יש פונטים שהייתי רוצה שיהיו להם משקלים נוספים ואין...

• הוסף לסימניות
תלוי במי תלוי במה
תלוי באיזו כמות של משקלים לפונט וכמה *באמת* השוני ביניהם....

נכתב ע"י mig;481964:
דווקא הנקודה של המשקלים היא נקודת חוזק!

יש פונטים שהייתי רוצה שיהיו להם משקלים נוספים ואין...

• הוסף לסימניות
נכתב ע"י אוהב0ישראל;482013:
תלוי במי תלוי במה
תלוי באיזו כמות של משקלים לפונט וכמה *באמת* השוני ביניהם....

אכן. לאחרונה רכשתי פונט מסויים ממאסטרפונט, ולצערי אין כמעט הבדל בעובי האות בין שלושת משקליו. זה מתסכל והופך את העבודה עם הפונט לבלתי אפשרית.

(אז למה קניתי?! שאלה טובה באמת...)

פרוגבוט

תוכן שיווקי
פרסומת

פוסטים חדשים שאולי לא קראת....

הכותרת לא באה להתריס היא באה להדגיש מצב
ולא לא באתי לומר שאבא או אמא עם ילד או שניים זה לא אתגר
אבל שימו לב
בעוד אתם בונים על ההורים לרוב פסח ולכן מכשירים פיסת שיש קטן לפינת קפה. מדף במקרר. ובארון
כי מילא רוב החג נהייה אצל ההורים
ההורים והרווקים בבית קורעים את עצמם [תזכרו זה לא היה כזה מזמן]
כן אמא שלך לא נחה כבר 3 שבועות

להפוך בית שלם 100+ מטר של ארונות כיורים שולחנות מטבח סלון כיסאות מזווה מיטות
לכשר לפסח
לאפשרות שאתם וילדכם הסתובבו בחופשיות עם מצה ואפיקומן שסבא קנה
לא נכנסתי להוצאות המטורפות שקצת עוברות לידכם. למה שתקנו מצות יין או חסה או נייר כסף לציפוי המטבח
ושוב לא בהאשמה ולא בטרוניה אלא כנתון מציאותי
אז זו''צ יקר קצת שימת לב
לפרגן לבוא לעזור חצי יום
לפרגן ארוחה לעובדים בבית [הבית שלך חמץ המטבח שלהם במרפסת שרות]
לתת מילה טובה או שוקולד
והחשוב מכל
מעשרות להורים
הם חשובים יותר מכל כולל ארגון או קמחה דפסחא הם ההורים שלך

והם יממנו לך את ארוחות וסעודות החג
בס"ד

ההבדל בין נוכלות לבין כישלון

לפני כחודש נערך בבני ברק מיפגש מאוד מעניין של גוף הנקרא "הפורום להגנת הצרכן" והוא עסק בעיקר בדרכים למניעת נפילות נדל"ן בהם הציבור החרדי "מומחה" ליפול חזור ונפול.

הנוכחים, מומחים איש איש בתחומו, תיארו את הנוכלויות הרווחות היום ותיארו בצבעים קודרים ואמיתיים את המצב בכי רע, היו שם גדולי הדיינים שדיברו על הצורך להבטיח שהדור השני לא עושה שטויות עם הדירה שקיבלו מההורים וכן הלאה.

כאשר ר' איצ'ה דזיאלובסקי העניק לי את רשות המילה האחרונה (בגלל שאיחרתי – הרגל נעשה טבע) בקשתי מהנוכחים שלא יישפכו את התינוק אם המים, כלומר שלא יביאו אנשים למצב שבו הם חושדים בכל מה שלא זז שהוא נוכלות, הדבר הזה טענתי עלול להביא לשיתוק מוחלט של שוק השקעות הנדל"ן החרדי אשר היה והינו הקטליזטור הראשי של הציבור החרדי בדרכו לנישואי ילדים ברוגע ושלווה, המסר המרכזי של שתי דקות הנאום שלי זה מה שאתם הולכים לקרוא באלף מילים הבאות: לא כל עסקה כושלת היא אשמת המשווק!

צרות אחרונות משכחות את הראשונות וכך שכחתי מזה לגמרי, אלא שהשבוע פורסמה כתבה בעיתון 'דה-מרקר' (מי שלא מכיר לא הפסיד - מלא באהבת כסף ושנאת חרדים) כתבת תחקיר עומק אודות תופעת העוקצים בציבור החרדי הכרוכים במבצעי 10/90 הזכורים לשימצה.

מה שלא אהבתי זה ההתמקדות במתווך חרדי מסוים כאילו הוא שורש הרע בעולם כולו ואיך מלאו ליבו כביכול, ומעשה שהיה כך הווה בעשרות עותקים ברחבי הארץ שרובם מוכרים לי היטיב:

אברכים שחושבים שהם אנשי-עסקים פותו בידי אנשי-עסקים שחושבים שהם אברכים לקנות דירות פאר בערים שהם מכירים רק מחלונות האוטובוס בדרך למירון, נתניה ובת ים מככבות בכתבה אך זה לאורך כל הארץ בערים אשר אברך ממוצע מכיר את שמותיהם רק מהתרעות פיקוד העורף (או מהנפילות שאחריהן) ומעולם לא ביקר בהן.

אז איך משכנעים אברך כולל חסידי בן 22 שקיבל מההורים חצי מיליון ₪ לצורך יחידת 'סליחה' בביתר, לרכוש פנטהוז בהרצליה בארבע מיליון ₪ ?

מספרים לו שזה מבצע מיוחד שהתגלה רק למתווך בגילוי שמימי וכעת צריך רק לשלם עשרה אחוז שזה ארבע מאות אלף שקל ואת המאה הנותרים להביא למתווך על הגילוי הנפלא.

ואיך הדלפון שלנו יממן את מה שעשירי טבריה מתקשים?

כאן מגיע החלק השני של הגילוי אליהו – המתווך יודע לנבא כי בעוד שלוש שנים, כשיצטרכו להשלים את הרכישה הדירה תהיה שווה חמישה מיליון, ואז האברך דנן יתברר כסוחר מוצלח ביותר אשר ימשוך חזרה את הארבע מאות ועוד מיליון רווח נקי וכך לא יצטרך לגור בדירת הסליחה אלא בדירה גדולה המרחיבה דעתו של אדם ומרחיבה ארנקו של המשווק.

אז איפה הקצ'?

שעכשיו זה "אחרי שלוש שנים" ומתברר כי המחיר הכי גבוה שאפשר לקבל על הדירה הוא שלוש וחצי מיליון ואחרי ההוצאות מגיעים לשלוש מאתיים נטו ביד, מה שאומר שלפעמים עדיף לאותו אברך לעשות "ויברח" ולהותיר את הארבע מאות אצל החברה והמשווק ולחזור ליחידת הסליחה אבל וחפוי ראש, והפעם כשוכר...

זה פחות או יותר המסלול שאותו עוברות בחודשים אלו מאות משפחות מאנ"ש שכל מה שהם רצו זה לחתן את הילדים בכבוד וכעת הם מרוסקים לחלוטין וייקח להם שנים רבות אם בכלל כדי להתאושש מהתהום הכלכלית שהם הוכנסו אליה בידי משווק פלוני.

אך עשרת הקוראים כאן יודעים שעד כאן הייתה רק ההקדמה, כעת נתחיל עם הניתוח הכואב של הנתונים ואת הצד של לימוד זכות:

ובכן, קודם כל צריך לדעת שרבים מאוד הרוויחו בפריסיילים ותכניות דומות הרבה כסף, פגשתי ועודני פוגש כל יום אברכים צעירים ומבוגרים שהרוויחו סכומים אגדיים בשנים האחרונות כתוצאה מהפטנט הזה, לא ערכתי מחקר עומק אך מהתרשמותי המרוויחים רבים בהרבה על המפסידים וחבל שאת זה שומרים בסוד מאימת המצ'ינגים, הסיבה היחידה שמספרים לי על כך זה או כדי לשאול איך לעשות את הסיבוב הבא או כדי להתייעץ איך לצמצם את המסים העצומים (ברוך השם, כשיש מס סימן שיש שבח).

כל מי שקנה דירה בירושלים במחירי פריסייל של עשרים ומשהו אלף עשה את המיליון הזה, כך גם רבים שהשקיעו בחלק מהפרוייקטים בבן שמן וכך גם במקומות נוספים אשר המחירים עלו שם דרמטית ולקחו איתם את המשקיעים כלפי מעלה.

אז מה קרה בכל הפרוייקטים הכושלים?

שני דברים, הראשון שלא ידוע לי אם קרה זה הקפצת מחירים, מאוד ייתכן שמשווק מסוים יבוא לקבלן שיש לו כבר פריסייל ויגיד לו במקום למכור ב3.9 אביא לך קונים בארבע מיליון ואז מקבלים תרי זוזי: מאה אלף מהקבלן ועוד אחד מהלקוח, חד גדיא דזבין את אבא.

זה נורא לשמוע שיש דברים כאלו וטיפש מי שנופל לכך אך מי שיותר טיפש ממנו הוא מי שמאמין שאפשר למנוע דבר כזה באמצעות בירור אם המתווך אמין: גם המתווך האמין ביותר לא יעמוד בפני ניסיון של מאתיים אלף ₪ רק מלאך יוותר על זה ולא ניתנה תורת העסקים למלאכי השרת.

אך הדבר הזה לא מתקיים בדרך כלל משום שרוב הקונים יודעים לבדוק בערך את המחיר בסביבה ולא נופלים לבורות עמוקים, מה שכן קורה זה הדבר השני ועליו ברצוננו לדבר:

המחיר פשוט לא עלה, ולפעמים אפילו ירד.

כן רבייסיי, מחירי דירות לא רק עולים, לפעמים הם גם יורדים, כגון למשל בתקופת מלחמה.

עד מלחמת שמחת-נורא המחירים בנתניה למשל אכן השתוללו כי הצרפתים קנו שם בהמוניהם והוא הדין בצפת שהאמריקאים עטו עליה כי אצלם אין הבדל בין ירושלים לצפת, באמריקה זה מרחק סביר לנסיעה יומיומית לעבודה, אז מישהו משווק להם את זה כירושלים לעניים והם קנו וקנו והמחירים עלו ועלו והייתה היתכנות מסויימת לעלייה צפוייה.

ואז הגיע המלחמה ואין חוצניקים, ועוד מלחמה ועוד מבצע ושום דבר לא חזר לעצמו ואפשר לקלל את איראן (מגיע להם) ואת החמאס (עוד יותר מגיע) אך זה לא יעזור לעובדה הפשוטה שמחירי המגדלים שיועדו בעיקר לאוכלוסיות אלו צולל.

לא בהרבה, אך מספיקה ירידה של 8% כדי שכל העסק יהפוך להפסד.

זה נכון שמעצבן שהמשווק ניבא שהמחירים יעלו והם לא, אמנם אמרו חז"ל שנבואה ניתנה לשוטים אך האמונה כי יש למישהו נבואה ניתנה לשוטים גדולים עוד יותר... כל בר דעת העושה עסקים יודע שבכל הקשור לניבוי עתידות - המשווק ועטיפת המסטיק יודעים לנבא באותה מידה ומי שמסתמך על הבטחות אודות העתיד (כולל אלפי אברכים שנופלים היום בפריסייל של המחר שנקרא פינוי בינוי המבוסס על אותה נבואה כמעט) אין לו לבוא בטענות אלא על עצמו, לא המשווק נשך לשונרא.

מקווה שהצלחתי להסביר: לא כל עסקה כושלת היא נוכלות ולא כל ירידת מחירים היא עקיצה, בכל עסק ייתכן מאוד הפסד ומי שלא מוכן לכך שלא ייכנס לעולם ההשקעות.

אז להפסיק להשקיע בנדל"ן?

חלילה, כמה שיותר להשקיע בנדל"ן וכל המרבה הרי זה משובח – ואם ירצה השם ויהיה זמן נרחיב אולי בטור הבא על "מה כן" – אך רק עסקאות נטולות הימור על כל הקופה, כך שגם אם נגזר עליך להפסיד זה יהיה רק קצת ורק זמני.

ברור לי שכל הדברים האמורים כאן ברורים לכל אחד מעשרת הקוראים וסליחה שבזבזתי את זמנכם אך אם זה ירגיע אבא סוער אחד -שכועס בכל ליבו על המתווך שכאילו הפיל את החתן שלו - והיה זה שכרי.

גילוי נאות: לכותב אין ולא היה שום אינטרס כלכלי בשום פרוייקט של פריסל והוא אינו קשור היום לשום שיווק לא במישרין ולא בעקיפין, המידע מובא ללא כל אינטרס כלכלי אלא כצדקה ושירות לציבור, לשאלות ספציפיות ניתן לפנות למייל והתשובות שם חינם וללא אחריות.
סיכום אירועים: איראן בלהבות - מהמחאות ועד לסף עימות עולמי

הרקע וההתפרצות (סוף דצמבר 2025):

המחאות החלו ב-28 בדצמבר 2025 בטהראן, על רקע משבר כלכלי חריף וצניחה חדה בערך הריאל. מה שהחל כזעקת סוחרים ואזרחים על יוקר המחיה, הפך במהירות לגל הפגנות חסר תקדים ב-187 ערים הקורא להפלת המשטר.

הטבח והחשכת המידע (ינואר 2026):
  • דיכוי אלים: המשטר האיראני הגיב באכזריות יוצאת דופן. לפי נתוני ארגון זכויות האדם HRANA, נכון ל-23 בינואר, מספר ההרוגים המאומת עומד על למעלה מ-5,000 בני אדם, בהם 4,716 מפגינים ועשרות ילדים.
    יש דיווחים לא מאומתים מצד האופוזיציה האיראנית על מעל 60,000 הרוגים!

• מעצרים המוניים: למעלה מ-26,500 בני אדם נעצרו, וקיים חשש כבד להוצאות להורג המוניות בבתי הכלא.

• חסימת אינטרנט: החל מה-8 בינואר הוטל מצור דיגיטלי כמעט מוחלט על המדינה כדי למנוע זליגת תיעודים מהטבח.

המעורבות האמריקנית - "הארמדה של טראמפ":
הנשיא טראמפ, שחזר והזהיר את טהראן מפני המשך הטבח, הכריז ב-22 בינואר כי "ארמדה" אמריקנית (צי ספינות מלחמה, כולל נושאת המטוסים אברהם לינקולן) עושה את דרכה למפרץ הפרסי. טראמפ הבהיר כי ארה"ב בוחנת אפשרויות תקיפה ישירות נגד מטרות שלטוניות אם לא ייפסק הדיכוי. ולאחר הדלפות על ממדי הטבח, הכריז "העזרה בדרך".

הזווית הישראלית והאזורית:
  • כוננות שיא: ישראל נמצאת בדריכות עליונה מחשש שהסלמה אמריקנית תוביל לתגובה איראנית ישירה או באמצעות שלוחיה (פרוקסי).

• איומי נתניהו: ראש הממשלה נתניהו הזהיר כי אם איראן תבצע "טעות" ותתקוף את ישראל, היא תפגוש עוצמה שטרם הכירה.

• איומי טהראן: המשטר האיראני הודיע כי במקרה של תקיפה, בסיסים אמריקניים ויעדים בישראל יהיו "מטרות לגיטימיות".

באשכול זה נמשיך לעדכן סביב השעון בכל התפתחות, דיווחים מהשטח ופרשנויות ביטחוניות.
עודכן אדר תשפ"ד
ראשית, גופי הכשרות
ברוב אשכולות בנושא 'השקעות בשוק ההון' בפרוג, משתרבב עניין הכשרות.
למען הסדר באשכול זה נעלה עדכונים בנושא כשרות.
אני אשתדל לסכם ולתמצת ככל האפשר.

יש 4 גופי כשרות
  • בד"ץ העדה החרדית - על פי פסקי הרב יעקב בלוי זצ"ל שהיה בקיא גדול בתחום שוק ההון והוא שהביא את פסקיו ועל פי פסקים אלו נוהגים עד היום בגוף כשרות זה. היום הכשרות בראשות הרב שלמה זאב קרליבך.
  • גלאט הון - על פי פסקי רבי ניסים קרליץ והרב שמואל ואזנר. שסמכו ידיהם על הרב יעקב לנדו שמכיר את שוק ההון לעומקו. הרב משה שטרנבוך ראב"ד העדה החרדית הוא מרבני 'גלאט הון'.
  • תשואה כהלכה – הרב שמואל דוד גרוס, רב חסידי גור אשדוד ועוד רבנים מוכרים וידועים בכל שכבות הציבור החרדי.
  • כלכלה על פי ההלכה- הרב אריה דביר, על פי פסקי הרב יוסף שלום אלישיב.

היום בכל החברות יש מסלולים כשרים, שמאושרים לפחות ע"י אחת מהכשרויות.
בין החברות שנמצאת ברשותם תעודת כשרות אפשר למצוא את:
אלטשולר שחם, אינפיניטי, הפניקס, הראל, כלל, מגדל, מור, מיטב דש, מנורה.

רשימות קרנות כשרות: