@בת-7 @רוגעל'ה
קצת ארוך...
אני לא רוצה לקבוע דברים מוחלטים בנושא הזה, כי הוא באמת מורכב
מצד אחד ההורים [והילד] מעוניינים בהצלחה, שזה אומר ריכוז התנהגות נכונה לימוד טוב ציונים טובים, התמדה וכו'
[גם המלמד\הר"מ תכלס' אוהב שהילד לא מתפרע ויושב יפה..]
מצד שני המחירים שלפעמים משלמים הם יקירם מידי, מחירים בדימוי עצמי ["מה אני שווה בלי הריטלין", "הריטלין הצליח במבחן- לא אני.."], מחירים נפשיים, [דכאונות, ירידה בתקשורת חברתית, וכו'], פיתוח תלות בריטלין כדי להצליח,
והכי חשוב תלות דתית!! בריטלין, הילד מגיע למצב שכשאין לו ריטלין, אוטומטית הוא פחות ביראת שמיים כי הוא פחות בלימוד\תפילה\התמדה..., ואז כשהוא מחליט [אולי] להפסיק לקחת- הוא מתחיל להדרדר רוחנית, ומשם מתחילות הבעיות,
חלק גדול מהמדרדרים מהישיבות הם בעלי קש"ר, שלא מוכנים בשום צורה להמשיך לקחת ריטלין, כי הם סבלו ממנו, ולא מוכנים להמשיך לשלם מחירים כבדים על מזבח ההצלחה שלהם.
העיקרון לדעתי הוא כזה, הטיפול צריך להיות משולב, ז"א לא רק ריטלין כל בוקר ולשכוח מהילד, אלא לשים לב טוב שיהיה לו ליווי ריגשי נכון, מודעות לעצמו מה הוא רוצה ומרגיש, דימוי עצמי טוב, קשר מתמיד עם הצוות והילד בהקשר הזה, ולא להסס לחפש תרופות חדשות, או מינונים חדשים שייטיבו עם ההרגשה הכללית שלו [גם על חשבון הריכוז או ההלחה!!].
תזכרו טוב!! הילדים האלו בחזקת סכנה אם לא תשימו לב אליהם כל הזמן, לא ללחוץ או לדחוף, אבל כן לשים לב
אם לא תשימו לב תאבדו אותם [וחמור מזה- את הלב שלהם], הרבה יותר מהר ממה שאתם מסוגלים לדמיין [לא כותב כדי להלחיץ, אלא כדי לעורר]
אשמח לעזור אם יש עוד שאלה
תודה.
קראתי כל מילה.
עם הרוב אני ממש מסכימה, אם כי:
מצד אחד ההורים [והילד] מעוניינים בהצלחה, שזה אומר ריכוז התנהגות נכונה לימוד טוב ציונים טובים, התמדה וכו'
[גם המלמד\הר"מ תכלס' אוהב שהילד לא מתפרע ויושב יפה..]
נכון, אבל גם הילד!! רוצה את ההצלחה, וברגע שהוא מתחיל להצליח הוא מבין את העוצמה שבכדור, ובוחר בזה מעצמו.
מצד שני המחירים שלפעמים משלמים הם יקירם מידי, מחירים בדימוי עצמי ["מה אני שווה בלי הריטלין", "הריטלין הצליח במבחן- לא אני.."],
ברוב המקרים, הדימוי העצמי דווקא עולה כשלוקחים ריטלין, כי חווית ההצלחה, מעלה את הדימוי העצמי. גם בעיני עצמך וגם בעיני החברה.
וברור שצריך לתווך את זה לילדים בצורה נכונה, אם אני נותנת לילד הרגשה שהוא לא שווה בלי ריטלין הוא באמת לא ירגיש טוב עם זה.
אבל אם אני אומרת לילד, 'אתה גאון, יש לך שכל, ועמקות, ופלפליות' פשוט יש לך כל מיני מפריעים שקשה לך להתרכז בגללם, בא נסלק אותם, וכל הדברים הטובים שלך ייצאו החוצה. תוכל ללמוד כמו שצריך, להצליח. וזה באמת קורה כשהם מקבלים ריטלין, כי ילדי קש"ר הם באמת ילדים חכמים בד"כ.
אז כשהם מקבלים את זה בצורה הזאת, אז לא הריטלין הצליח במבחן, אני הצלחתי במבחן כי הצלחתי להתרכז ולהוציא את כל הכוחות שלי לפועל.
מחירים נפשיים, [דכאונות, ירידה בתקשורת חברתית, וכו'],
לא כולם סובלים מדכאונות, ומי שסובל שיחפש תרופה אחרת, ההיצע היום ממש רחב ב"ה.
ירידה בתקשורת החברתית? בדיוק הפוך, ילד שמקבל ריטלין התקשורת שלו עולה, עד עכשיו החברים ראו בו ילד שעושה שטויות ומציק, ולא נעים להיות לידו. ופתאום הוא מקבל צורה של ב"א אפשר לדבר איתו, לשחק איתו. אני ראיתי שינויים ענקיים מבחינה חברתית אצל הילדים שלי.
והכי חשוב תלות דתית!! בריטלין, הילד מגיע למצב שכשאין לו ריטלין, אוטומטית הוא פחות ביראת שמיים כי הוא פחות בלימוד\תפילה\התמדה..., ואז כשהוא מחליט [אולי] להפסיק לקחת- הוא מתחיל להדרדר רוחנית, ומשם מתחילות הבעיות,
זה הגיוני, כי ילד בלי ריטלין, קשה לו מאד ללמוד, היה קשה לו לפני שהוא התחיל, וקשה לו כשהוא מפסיק. זה לא יעזור. (בשקט בשקט אני יגיד לך, כאמא, שבתור ילדה קופצנית לא קיבלתי ריטלין, בזמני זה לא היה במודעות בכלל, ועד היום אני מתמודדת עם בעיות הקש"ר, בארגון של הבית וכד'.
אם הייתי מקבלת ריטלין הדברים היום היו נראים אחרת? הייתי יותר טובה או פחות טובה? לא נראה לי. אולי הייתי יוצאת עם מקצוע קצת יותר מכניס ביד, לא יותר).
חלק גדול מהמדרדרים מהישיבות הם בעלי קש"ר, שלא מוכנים בשום צורה להמשיך לקחת ריטלין, כי הם סבלו ממנו, ולא מוכנים להמשיך לשלם מחירים כבדים על מזבח ההצלחה שלהם.
זה נכון שמתמודדי קש"ר הם יותר חשופים לנשירה, אבל זה לא בגלל שהם לקחו ריטלין, ההיפך, זה בגלל שהם לא לקחו. אם הם היו לוקחים ,היה להם טוב חברתית ולימודית, הם היו חווים הצלחה, ומקבלים פידבקים מהחברה ומהצוות החינוכי. והיו רואים את הנחת שהם מסבים להורים. וזה היה שווה להם. והם היו ממשיכים לקחת.
העיקרון לדעתי הוא כזה, הטיפול צריך להיות משולב, ז"א לא רק ריטלין כל בוקר ולשכוח מהילד, אלא לשים לב טוב שיהיה לו ליווי ריגשי נכון, מודעות לעצמו מה הוא רוצה ומרגיש, דימוי עצמי טוב, קשר מתמיד עם הצוות והילד בהקשר הזה, ולא להסס לחפש תרופות חדשות, או מינונים חדשים שייטיבו עם ההרגשה הכללית שלו [גם על חשבון הריכוז או ההלחה!!].
תזכרו טוב!! הילדים האלו בחזקת סכנה אם לא תשימו לב אליהם כל הזמן, לא ללחוץ או לדחוף, אבל כן לשים לב
אם לא תשימו לב תאבדו אותם [וחמור מזה- את הלב שלהם], הרבה יותר מהר ממה שאתם מסוגלים לדמיין [לא כותב כדי להלחיץ, אלא כדי לעורר]
כל מילה!!!!
אגב, תקף גם לילדים שהם לא קש"ר, ילדים צריכים הרבה חום ואהבה, הרגשה שאתם בשבילם כל הזמן, לדאוג, לפנק! לפנק! לפנק! ולאהוב.
ולומר כל הזמן, כמה נחת יש לי ממך, כמה עונג אתה מסב לי.
ילדים רוצים לראות שההורים מרוצים מהם, הם מוכנים לעשות המון בשביל זה. (אפילו אנחנו בתור נשואים, נהנים לשמוע שאנחנו עושים נחת להורים, ושווה לנו להשקיע בשביל זה).
ודבר אחרון, אולי הראשון, כל הילדים ובמיוחד ילדים כאלה, צריכים הרבה תפילות, אוהו כמה תפילות, בסוף בסוף, רק הוא יכול לעזור לנו.