קהילת כתיבה מקצועית

קהילת הכתיבה מיועדת לעוסקים בכתיבה יוצרת, ספרותית ומקצועית, ומטרתה למקצע ולהשביח את יכולות הכתיבה של חבריה.
מנהלי הפורום: מ. י. פרצמן, ניהול קהילת כתיבה
להצטרפות לקהילה הקש כאן

כתיבה וסיפורת >> תוכן מקצועי

עריכה תורנית

הפורום נועד לעזרה וטיפים מקצועיים עבור עורכים תורניים ואלו המתעסקים בתחום.
מנהל הפורום: מוישה
להצטרפות לפורום עריכה תורנית, הקש כאן
נושאים
793
נושאים
793

קהילת סופרות מקצועיות

פורום זה מיועד לסופרות מקצועיות, עורכות מאמרים ומחברות ספרים על סוגיהם. הכתיבה והצפייה בפורום הינה לחברי הקהילה.
מנהלות הפורום: Ruty Kepler, sari levin
פרטי
הבכור שלי נולד.
כרגע גם המז'יניק. אבל ימים יגידו...
3ריקוד מז'ורי.png

כבר לפני כמה שנים, כשמאסתי בכל ספרי ה'טיפול רגשי' שהיו לא תואמים מציאות במקרה הטוב, או שרלטנים במקרה הגרוע.
הבטחתי שאכתוב סיפור טיפולי, עלילתי, נאמן למקור.

התחלתי לכתוב.
היה משהו מאד מלמד בלקחת את המסר שאני רוצה להעביר לקוראים. להניח אותו בצד.
להתקדם ולפתח רק את גיבורי הסיפור, את העלילה, את האישיות של כל אחד מהם.
למחוק עוד סצנה טיפולית. ועוד סצנה טיפולית.
ולסמוך על הקוראים שהם מספיק אינטליגנטים. אני לא צריכה לכתוב בכל עמוד כמה טיפול רגשי הוא חשוב. או לתאר לפרטי פרטים סיטואציות טיפוליות.
נתתי לגיבורת הסיפור להוביל אותי דרך החוויה שלה.
ובסופו של דבר, היא הביאה את המסר שלי בסאב-טקסט שלה.
כי אם בניתי היטב דמות שעברה וחוותה טראומת טרור, שכול, כאב וחיבור. כל השאר פשוט יבוא מעצמו.
משחקי תפקידים שעשיתי לה/איתה.
שאלונים וראיונות בלי סוף.
הביאו אותה אותנטית כל כך והיא כתבה את עצמה.
למרות שלפעמים היא החליטה לשתוק. כמה שדחקתי בה שעורכת העיתון מעיפה אותי עוד שניה מכל המדרגות. ואני מבטיחה לה שאם היא לא חוזרת לעצמה, אין ספר. אין.
היא ידעה להפגין, אז הייתי צריכה לכתוב לבד.
הרגישו את ההבדל.
כשהיא חזרה בתשובה, חזרה לעצמה. ביקשתי ממנה לתקן את הפרקים שכתבתי לבד.
והיה מרתק למצוא את ההבדלים בין הפרקים בעיתון לפרקים המעומדים לספר.

החלק המסויט ביותר, היה בהוצאה לאור כספר.
לעדן ניסוחים, לרכך סצנות.
עורכת ספרותית.
עורכת לשונית.
גרפיקאית לכריכה.
מגיהה.
כריכה.
מעמדת.
כריכה.
מגיהה.
כריכה.
מעמדת.
פריסת דפוס.
העתק שמש.
מעמדת.

והבטחתי שבספר הזה, לא ימצאו שום שגיאה לשונית או דקדוקית. שום.
מצאו כבר. אפשר לשבת רגוע.

זהו, הספר יצא לאוויר העולם.
אחראית על הכריכה
@סטודיו מנטה האלופה.
אחד הדברים המיוחדים בעיני זה שיתופי העבודה הנוצרים בבמת פרוג המכובדת
גם בזכות האשכול המפורט של @מ. י. פרצמן יכולתי להרגיש בטוחה יותר במרחב.
לדוג' להגיד: "ומה עם העתק שמש, מה הצפי?" כי לולי האשכול, לא בטוח שהייתי יודעת שיש מושג כזה:oops:

מילה אחרונה והמלצה ממני?!
תבחרו לכם גיבורי סיפור נחמדים וחמודים. או שאתם אוהבים אותם אהבה עזה, או שונאים אותם באותה מידה.
שתי הרגשות האלו חיוביים מאד.
תכינו להם תעודות זהות.
תעבירו אותם ראיונות עבודה וקבלה קשוחים.
שבו איתם על ספסל בגינה.

ועוד משהו קטן,
איומים על גיבורי ספר לא מועילים הרבה.
יציאה משותפת של הסופר/ת עם גיבור/ת הסיפור לכותל או להבדיל לוופל בלגי, הוכח כיעיל הרבה יותר.
לפניכם הסיפור ששלחתי לתחרות הסיפורים של יתד נאמן.
שאמנם לא נבחר
אבל לא אתן ליתד להיתקע בגלגלי המוטיבציה הספרותית שלי,
הסיפור יפהפה ויש בו מסר, ואני תקוה שלפחות בעיני קוראי פרוג תגבה קרנו קצת יותר.

ותגביה קרנינו

ברק סגול ורעם נהרות קשרו למתניהם אזור עור נמר חגיגי, היום נפתחת עונת הציד, והם השכימו לבצע את רקוד הצבאים אל מול השמש העולה ומסתרי כוחות הטבע המתעוררים.
הכל היה כבר מזומן מאתמול, גולגולת של תאו, שתי קרני צבי מסועפות, עין של פיל ושלשה זנבות שועל טריים.
עוד בטרם הזריחה הם עלו אל הגבעה הקטנה הטבולה בדמדומי שחר ובידיהם כל הכבודה יוצאת הדופן.
באור החיוור היה ניתן להבחין בדמויות נוספות מעפילות אל הגבעות הסמוכות נושאות בידיהם את הדרוש לטקס,
עוד ועוד צלליות זרמו למעלה והתקבצו על הרמות סביב סביב,
המחנה התרוקן מכל הגברים, זהו יום חשוב, רק הנשים והילדים נשארו לעמוד בפתחי האהלים והתלחשו בהתרגשות.

רעם נהרות החזיק בגולגולת כשברק סגול קושר אליה את עין הפיל באמצעות הזנבות הלחים עדיין, ונועץ את הקרניים אל הנקודה המדוייקת שבין עצמות הלסת.
כשהעסק היה מוכן, הם אחזו במשא המוזר בשתי ידיים, התייצבו כשפניהם אל אזורי הציד והמתינו לזריחה.
עם הנץ האור הראשון, התנערו מעמידתם הקפואה והניפו את כל הכבודה קדימה ואחורה אל מול היערות.
הניפו שוב ושוב, קדימה ואחורה קדימה ואחורה תוך כדי קריאות קצובות
"שנטה פיגטה מון מון מון גוהההררא"
לאחר מספר דקות הם שינו את כיוון ההנפה,
וגם את מילות השיר.

"זהו, עד עכשיו הם קראו לעדרי הצבאים להתאסף אל אזורי הציד, ועתה זה ריטואל המיועד להרחיק חיות טורפות מן היער" לחש מייק ראש צוות הצילום של נאשיונל ג'אוגרפיק שהיה מוסתר בשיחים על ראש הצוק הגבוה לצלם השזוף והבלתי מגולח הצמוד למצלמה הטלסקופית.

"קרצ'ו מולו ררררא בזז בזזז" עלה ההד מן העמק.

השמש שאך זה עלתה הטילה זוהר צהבהב ומסתורי על אלפי הדמויות המתנועעות בדבקות על הגבעות למטה.
והקרניים המבהיקות שבידיהם הטילו צללים ארוכים ומוזרים סביב.
תריסר ילידים עטורי נוצות אדומות וכחולות ליוו בתופים גדולים את השירה שבקעה מאלפי הפיות ועלתה בגלים קצביים אל השמים כחולי הבוקר שנפרשו מעל.
במחנה נצמדו הזאטוטים לאימותיהם שהשקיפו מרחוק והתנועעו בשתיקה, עיניהן נוצצות.
הד התופים עוד המשיך להלום שעה ארוכה גם אחרי סיום הטקס.

....

לעת ערב, נערכת קבלת פנים סוערת לציידי השבט השבים עמוסים בשלל ועטורי תהלה.
לעונת הציד היה סיפתח מעולה כפי שיעידו העגלות החורקות תחת משאן, חלק מהצבאים עדיין בחיים, כפותים ברגליהם ועיניהם הגדולות מתרוצצות בפחד.
נשיא השבט הקשיש מברך את הציידים העייפים ומצמיד לקרקפתם את עיטור הנשר הגאה.

צוות הצילום המתין בסבלנות לסיום הרקודים הסוערים סביב למדורות הענק, ולגימת קנקנים רבים של "מצ'יאקנטי" - משקה חגיגי שהמתורגמן הרזה והחולמני שהתלווה אליהם קרא לו דם-שמחת-הקיץ-נטול-הפחד, למעשה היה זה אלכוהול רפואי שנגנב ממרפאת הצלב האדום ועורבב עם מי סוכר ותמצית סלק.

עם דעיכת המדורות והתרוקנות חבית המצ'יאקנטי חוזר ברק סגול העייף הביתה ומוצא בפתח אהלו את צוות הנאשיונל ממתינים לו בבגדי חאקי וכובעי קש, הם רוצים לשוחח אתו, בידיהם מתנות צבעוניות ונוצצות (שנרכשו ב'הכל בדולר') ולצדם ניצב בענווה המתורגמן החכם השולט בשלשים ושש הניבים המקומיים אך באנגלית קצת פחות.
בניע ראש בלתי מורגש קורא ברק סגול לרעם נהרות להצטרף למפגש, הוא לא שש להשאר לבדו עם לבני העור גם אם זה יעלה לו בלהתחלק בחצי מהמתנות.
לאחר שלוק קטן וצורב מכוסית המצ'יאקנטי, שעתים של שיחת נימוסין מרובת שתיקות וסירוב חד משמעי של האורחים לטעום מהכיבוד - שהתבסס על אברי בעלי חיים לא מזוהים צלויים למחצה ברוטב מבחיל - התגלגלה השיחה אל 'רקוד הצבאים'.

"אז אתם מאמינים שהנפת ה... דברים האלה, מזמינה את הצבאים לבוא"?
"יודעים"
"יודעים?! כלומר... אמממ..."
"יודעים במאה אחוז, זה בדוק ומנוסה, זה מדע אמפירי"
(המתורגמן הזיע כסוס עד שהגיע להחלטה שהמונח הקרוב ביותר באנגלית ל"ויקירוסקימולטנפושואה ג'ונביק" הוא 'מדע אמפירי').
רעם נהרות התבונן משועשע בפיות הפעורים מולו, וכשהניח שהם לא עומדים להסגר בטרם יקבלו הסבר מספק, נאנח ואמר
"ובכן אספר לכם הכל מהתחלה,
לפני שנים רבות מאד, כשפרחי 'ארגמן התבונה' טרם נכחדו, ו'הרי הקרח הנצחי' בצפון היו עדיין מכוסים בקרח נצחי,
והאנשים הלבנים לא הסתכלו עלינו מגבוה, ובעצם לא הסתכלו בכלל.
הגיע יום אחד לעמק אדם לבן קירח חביב ופיקח מאד בשם הנרי ויסנשאפטלר...
"ויסנשאפטלר" לחש ברק סגול גם הוא ביראת כבוד, ושניהם גחנו ונשכו את מרפקיהם שלש פעמים.
המתורגמן ניסה להסביר שויסנשאפטלר זו אינה מילה אינדיאנית אלא שֵם של אדם, אבל אנשי הנשיונאל קטעו אותו
"הנרי ויסנשאפטלר? באמת?!"
מי לא שמע על החוקר הדגול הזה שנעלם לפני שנים בשטחי הפרא ולא נודע מה עלה בגורלו,
"הוא היה פה?!"

הצלם השזוף החל להתגרד בגבו, אך למעשה בדק אם האקדח שלו בחגורה שמתחת לחולצה דרוך, מדמיין לעצמו את ברק סגול ורעם נהרות בעוד עשרים שנה יושבים עם אורחים ומספרים על צוות צילום שנקלע אליהם לפני שנים ונעלם.

מייק בעינים פעורות סימן לרעם נהרות להמשיך
"ובכן הנרי חקר את חיי הצבאים וגילה דברים מדהימים, למשל ש...."
המתורגמן בפרצוף חמצמץ התפרץ והתחנן לרעם נהרות לחוס עליו ולהשמיט חלקים לא רלונטיים מהסיפור
"מה הפירוש רלונטיים"? תמה רעם נהרות,
"ספר רק מה שנוגע לעיקר, בלי כל הקישוטים והתאורים האינסופיים מסביב, כבר מאוחר ואני רוצה להגיע עוד הלילה לגבעת הירח השותק, כבר שבוע לא הייתי בבית"
"או קיי, אז נגש ישר לענין, הנרי גילה למה משמשות קרני הצבי, כלומר מה המטרה האמיתית שלהן מלבד להסתבך בענפי עצים נמוכים ולקשט בהן את פתחי נשיאי השבט, הן משמשות לתקשורת!"
"תקשורת"?

רעם נהרות חייך בחמלה ומזג לעצמו עוד כוסית מצ'יאקנטי אדומה וחריפה,
ברק סגול התנדב להסביר ללבנים הנבערים
"על גלים ביו מגנטיים שמעתם?"...
מעודד מהשתיקה העמוקה ומהמבטים הנדהמים, המשיך
"כמו שבני אדם מסוגלים לתקשר ביניהם במרחקים גדולים דרך מכשירי רדיו המשדרים וקולטים גלים אלקטרו מגנטיים, כך הצבאים מעבירים מידע זה לזה באמצעות גלים ביו מגנטיים, והקרניים משמשות כאנטנות, הנרי ויסנשאפטלר (שלש נגיסות במרפק) הצליח לפצח את ההצפנה של השדורים הללו, ואף לחקות אותה, הוא לימד אותנו להניף קרני צבי טריות בקצב מסוים, ואף הצמיד אותו לשיר כדי להקל על ההמונים לשדר באותו קצב "שנטה פיגטה מון מון מון גוההרא" שפירושו....

רעם נהרות הזדקף בכסאו ונתן בו זוג עינים רושפות.
"אה, נכון, סליחה"
"אסור לנו לפרש את השיר הזה ללבני עור" פלט רעם נהרות קצרות.

"תנודת הקרנים קדימה ואחורה בסנכרון הנכון ובידי אלפי בני השבט, פולטת שדר צבאי ביו מגנטי ברור - 'בואו בהמוניכם'.
והם באים, בהמונים.
ראיתם את השלל, לא?!"
מייק ששכח לנגב את הריר שנזל מפיו הפעור והצלם ששפשף את ערפו עד שהאדים הצליבו לרגע מבט מבולבל ומיד השיבוהו לרעם נהרות המגחך, ומלמלו
"וגולגולת התאו? ועין הפיל? ו... "
"זה בשביל לדחות טורפים, המצאה של הצ'יף שלנו 'מותני ברדלס' (נגיסות מרפק), אך במקרה הזה רק זקני השבט מבינים את המנגנון, שנאסר לפרסום מחשש לשינוי יותר מידי דרסטי בשרשרת המזון.

"ובכן לבנים יהירים ומטומטמים" סיכם ברק סגול "קודם חשבתם שאתם יודעים שאנחנו מאמינים, ועכשיו אתם כבר מאמינים שאנחנו יודעים"
המתורגמן הסחוט דילג ברוב טאקט על ה'מטומטמים' לא רק ממבוכה אלא בעיקר מהסיבה ש'מטומטם' מהוה תרגום חיור מאד ולא ממצה לעומת המשמעות המלאה והאמתית של מה שברק סגול אמר.

כשדידו החוצה מהאהל רדומי רגליים מהישיבה הממושכת על מחצלות הקנים, לחש הצלם "נשבע לכם שראיתי את "אסטרופיזיקה למתקדמים" מציץ מתחת אחת הכריות"
"ואני עברתי ליד המטבח וראיתי את כל המתנות שלנו מושלכות אחר כבוד לפח"
"נו מה ציפית מאנשים הבקיאים במדע מודרני שתלהיב אותם עט בארבעה צבעים?!
"פראים פרימיטיביים הא?!"

...

גדול הוא המדבר ומתמשך עד אין קץ, מאז שפילס הג'יפ שלהם את דרכו בסבך הצמחיה אל מחוץ לסאוואנה העבותה הם נוסעים ונוסעים עכשיו כשסביבם רק אדמה ושמים שקו אופק מטושטש ביניהם.
מייק מנווט ביד מיומנת בכביש המחוספס והסדוק, ובידו השניה מוחה ללא הרף את מצחו המטפטף לתוך עיניו, המזגן כבוי כדי לחסוך בדלק, ארוכה וקשה היא הדרך חזרה לציויליזציה,
הצלם שקוע במפה ולפתע מרים את המשקפת ומצביע על נקודה רחוקה, סימני ישוב.
ענן אבק עולה כשהם פונים בזוית חדה ומדהירים את הצמיגים הבלויים לכיוון העיר ההולכת וגדלה באופק.

הג'יפ המאובק עוצר ליד מבנה גדול ומרשים, החברה יורדים למלא את המימיות.
"מה לעזאזל מתרחש כאן" מלמל הצלם בעיניים מעוגלות כשהביט דרך דלתות הזכוכית המעוטרות אל האולם המפואר.
אנשים רגילים לגמרי, בני תרבות, בחליפות אלגנטיות ונעליים מצוחצחות, עמדו שורות שורות ונופפו בצרור עלים ירקרק
שמאל ימין קדימה אחורה למעלה למטה

"אלה יהודים" הסביר לו חברו בלחישה, "הם מאמינים שהריטואל המטופש הזה עוצר רוחות רעות ומביא להם גשם"
הצלם הניח יד על כתפו "אני כבר לעולם לא אעז לקרוא 'מטופש' למשהו, רק בגלל שאני לא מבין אותו"...
בס"ד
שלום לכולם,

כסופרים אנחנו אוהבים מצבי קצה.
כאלה שגורמים לסערה, להתרגשות, לצחוק, לדמעות ולזעם.
מצבים כאלה שנתקעים בראש ולא מאפשרים לקורא להתרכז אח"כ בכלום.
רגעים שגורמים לקורא להסתובב בחדר כארי בסוגר,
לקרוא שוב ושוב את הסצנה, ולשים לב לעוד משהו.
אנחנו נהנים באמת מהדקות הארוכות שהקוראים
מתייסרים מחולשותיהם של אנשים,
מטיחים את הראש בקיר או צוחקים עד דמעות.
הו אז אנו מחככים ידיים בסיפוק.
השגנו את זה!

למה זה קורה?
לא בגלל שאנחנו אכזריים, בכלל לא.
אלא כי הצלחנו באמצעות מילים ורק מילים,
לגעת בנקודת החיים, בלב הפועם בלי כפפות.
להשתחל לשם ולהעביר משהו מחיותנו שלנו - לקורא.

הרגעים האלו הם פסגת העונג ואולי גם השליחות של כל סופר.

ולאתגר.

עליכם לכתוב על רגע קצה כזה.
דיאלוג בין אדם הנוטה למות, גוסס ממש, לבין אדם אחר שכועס עליו.

הם יכולים להיות חברים, אויבים, אנשי מעלה וגסי רוח, איכר, תלמידה, עוזרת או נסיך.
הקטע יכול להכיל אהבה ישנה, שנאה חדשה, מרמור על העתיד לבוא, צביעות, פחד, שקט פנימי, בלבול או בוטות.
הוא יכול להתרחש ברחוב, בחנות, בשדה או בסמינר.
אבל הוא חייב להיות רגע קצה של סגירת או פתיחת חשבון חדש בחיים.
רגע שממנו שום דבר לא יוכל להישאר אותו דבר.
פעימת חיים עוצמתית.

השיפוט יינעל בד' תשרי.

סקרנית מאד לאן זה ייקח..
בהצלחה!!

וזה ה
נספח

סיפור שנכתב במקור ל
אתגר סיפורי חג הסוכות שעלה לפני שנתיים, אבל מבחינתי לא הושלם, והתקשיתי להוביל אותו למשהו גדול יותר. פרסמתי אותו באשכול קשקשתי את זה פעם, ושם נטען שהוא עומד בפי עצמו גם ככה. אז הנה הוא כאן:

בועז היה זה שהכניס אותי לכל העסק. עם ההתלהבות שלו, אקסטזת העשייה וחזות הבולדוזר. "אתה שם כאן מאייה, וכאן ממש כלום", הוא אמר. תמיד מדבר בקיצורי מילים, קודים. צריך להיות מרוכז מאוד כדי לעקוב אחר השטף. "נדל"ן זה ההווה והעתיד, שם שוכב הכסף הגדול".

הוא היה הכוח. המנועים. המדחף. אי אפשר לומר לו לא, אמר לי פעם אחד המתווכים שלנו בחיוך זועם. ובאמת אי אפשר היה. כשהוא היה משכנע בחיוך המשומן שלו, מדבר בתנועות ידיים נלהבות ובקול גבוה, אף אחד לא הצליח למצוא פרצה. אף אחד לא העז. רכבת הבטחון דהרה במלוא הקיטור, ואיש לא יכול היה לה.

אני הייתי המוח. זו הסיבה שהביא אותי אחרי קריירה ענפה ומפוארת, אותה סיים כפי שנכנס אליה, בתוספת עול נחמד של חובות שהשתרגו על צווארו כצמח מטפס. "אני רואה את ההזדמנויות, טוב בתמונה הגדולה", הסביר לי אז, "אבל מה, מפספס את החורים הקטנים. שם אני נופל". והוא צדק, והחורים לא תמיד היו כל כך קטנים.

לקח לי בדיוק שבועיים לתפוס את העניין, ועוד שבוע לאהוב את זה ממש. נהיינו צוות מנצח. אני שועל, חורש את התקנונים וכל האותיות הקטנות והקטנטנות, סוגר את כל הפינות אצלנו, ומוצא אצל כולם את הבורות. בועז הוא המתכנן וההוצאה לפועל. כל מי שבעסק הכיר אותנו. כל מי שבעסק פחד מאתנו, ובאותה נשימה התפלל שאנחנו נהיה השותפים הבאים שלו לעסקה.

בסך הכול הייתי מרוצה ממש. מהעסק, מהכסף שזרם, ומהכוח שמעולם לא חשבתי שיהיה לי בין הידיים.

**

סוכות אצל סבא. כשירושלים של מעלה עוד הייתה ירושלים של מעלה וסוכה הייתה סוכה. ענקית, כזו שמכילה ברווח את כל המשפחה ועוד משאירה מקום לאורחים. עם וילונות רקומים ועשרות שרשראות, ריחות של ענפים לחים ונסורת עץ, וכמובן האוכל של סבתא. סבא שיושב מעל שולחן עץ עתיק ומפואר רכון על ספר, ומבטו משוטט באהבה על ברכת השם שלפניו. סבא ששולח לחלל האוויר ציטוטים מקהלת ומהלל. "סוף דבר הכל נשמע" הוא מנגן. "טוב לחסות בהשם מבטח באדם".

בלילה נחבטים מזרנים ברצפה כמו ערבות של הושענא רבה, בערבוביה ורעש הנכדים בוחרים מקום לישון. תמיד מצאו מקום לכולם, גם אם קצת בדוחק. היינו שוכבים ומפטפטים, ואז מקשיבים לשירים ששמענו מסוכות מרוחקות, ומסתכלים לסכך ומחפשים כוכבים. תמיד היה צרצר מעצבן שהפריע, והיינו מחקים אותו או מנסים לנחש איפה הוא יכול להתחבא או איך, בעצם, נראה צרצר. בבוקר היינו מתעוררים עם קרני שמש שמגרדות את הפנים בצחוק, רעש של תפילה. סבא כבר חזר מותיקין, מסתכל עלינו, מחייך ואומר "נו, לקום קינדרלעך. לקום. היום אומרים אהבתי כי ישמע השם את קולי".

היום הכול נגמר. הצאצאים גדלו ופרשו איש לדרכו, והסוכה של סבא קטנה משנה לשנה. הקישוטים אינם, גם הריחות והטעמים, וכך גם סבתא שקבורה כבר כמה שנים תחת מצבת אבן מפוארת בהר המנוחות. רק סבא עוד יושב בסוכה הקטנה, כאילו הניחו אותו ואת קהלת ובנו סביבם עיר. ובאמת העיר עוד נבנית ונבנית, והוא יושב במקום עם עוד כמה עשרות קמטים שלא היו לו קודם, ומחייך חיוך שהוא לועג ומבין ואוהב בעת ובעונה אחת.

הוא מקבל אותי בסבר פנים יפות. אני מביא גם את האוכל, מסדר יפה על השולחן הקטן שנדחק בקושי לסוכת ד' על ד'.

"מה נשמע, סבא?" אני שואל, והוא מחייך את החיוך שלו ואומר כרגיל: "ברוך השם שלא נתננו טרף לשיניהם". רעש של דחפורים מפריע לשמוע מה בדיוק הוא אומר, אבל אני לא באמת צריך לשמוע את מה שאני יכול לצטט גם מתוך שינה.

"סבא, למה אתה לא מתנגד לכל הבניות?" אני שואל כשהרעש מתחיל שוב. "אתה כבר לא צעיר, זה לא עושה לך טוב".

סבא מניף יד: "היה פה איזה אדם, הביא ככה וככה ניירות, הסביר כל מיני. רוצה להרחיב, צריך לחתן את הילדה. אני חתמתי, ואז התברר שעכשיו הוא יכול לבנות מה שירצה. אני לא באמת מבין בזה, יינגאלע". הוא מניף יד שוב: "נו, כל האדם כוזב".

בלילה אני דוחף בקושי מזרן ומנסה להירדם בסוכה. מחפש ריח של ענפים טריים ועץ, שירים מסוכות מרוחקות וצרצר, אבל יש ריח של מלט וברזלים וחומרי בניין, ובבוקר מי שמעירים אותי הם הפועלים.

אני מחליט לטלפן לבועז. אם אני בעסק - לפחות שסבא שלי ירוויח מזה משהו. בועז יבדוק מי החברה שמנהלת את העסק וישלח לי את החוזים, אני כבר אמצא את הדרך לתפור אותם באופן שיגרום להם להתחרט על הרגע שהחליטו להתעסק עם סבא שלי.

"אל תדאג סבא, אני על זה. הם עוד יתחרטו". אני אומר לו, הוא כבר אחרי ותיקין, יושב על הספר.

סבא רוצה לומר משהו, אבל בסוף מחייך.

אני מתקשר לבועז. גם הוא כבר ער ונשמע עסוק עד למעלה ראש. "תבדוק לי מי בעסק של השכונות החדשות ליד בתי אונגרין".

אני שומע רעש של מכוניות צופרות. "הפרוייקט החדש? זה החברה של וייס, הרצבך. למה, מה יש?"

אני נושך שפתיים "לא כלום, עזוב. חג שמח".

"ביי הרצבך, טייק קר".

החברה של וייס עובדת אתנו, ואם כך, את החוזים שהם החתימו את סבא אפילו שופט עליון לא יצליח להפריך. אני עצמי ישבתי ודקדקתי ודייקתי וחשבתי וחשבתני כל סעיף ותג ופסיק בחוק ובחוזה. מי שחתם עליו בדעה צלולה הכניס עצמו בבלי דעת למלכודת מוות, פלוס חובה לשלם עליה בריבית דריבית ולהגיד תודה.

אני מסתכל על סבא, סבא מסתכל עליי, ואני רואה מהמבט שלו שהוא כבר הבין.

"לך, לך לשחרית", הוא אומר לי ברכות. "היום אומרים צרה ויגון אמצא, ובשם השם אקרא".
בין קניית הלולב לקטיפת הערבה, בין בחירת האתרוג לברירת ההדסים, בין הרכבת הדפנות לסיכוך הגג, בין תליית הקישוטים לחיבור הנורות— בתוך כל ההכנות הקדחתניות האלו לדירת הארעי, שנצטוינו לצאת אליה למשך שבעת ימים.

ליד כל הקונים-קוטפים-בוחרים-בוררים-מרכיבים-מסככים-תולים-מחברים יש גם כמה וכמה נשמות יקרות, שאין להן ולא כלום עם כל ההכנות האלו.

כמה נשמות, שאין להן צורך "לצאת" מדירת קבע לדירת ארעי, משום שאין להן כלל דירת קבע. כאלו, שהארעיות היא לחם חוקן הקבוע – נשמות ממתינות, מצפות, מחפשות…

ממתינות לחצי השני, מצפות לבית משלהן, מחפשות את הדבר האמיתי שלמענו ראוי לחיות… כמה נשמות כאלו הולכות להגיע לחג הזה – בודדות, ריקות, כואבות?! כמה נשמות הולכות להכניס את החג הזה והן חצויות, חסרות ולא מוצאות מנוח לכף רגלן?!

שוב פעם מגיע החג העליז הצבעוני והמרהיב הזה, שעומד בסימן "ושמחת בחגך" ומיועד לכל האזרח בישראל וגם לגר אשר בשעריו, אבל בהן הוא לא מצליח לגעת. ההתרגשות, ההכנות, ההתרוצצויות, ההתאבזרות, הקניות – כל אלו לא מדביקות אותן. הן חשות מחוץ לכל זה. כולם משקיעים זמן וכח וכסף ביציאה בת שבעת הימים אל דירת הארעי, שתזכיר את ההליכה במדבר בארץ לא זרועה, והן לא מבינות מה הטעם לצאת מדירת ארעי לדירת ארעי-דארעי?! האם עד כה הן לא במדבר?! האם הן לא בילו בארץ-לא-זרועה במשך כל השנה?!

בהיכנס החג, כשכולם יבקשו שיפרוס עליהם השם את סוכת שלומו והאוויר יתמלא בניחוח, בחן, ביופי, במלכות, בשירה, בשמחה, באהבה, ובעיקר – במשפחה. כן, בעיקר – במשפחה. בזוגיות, בהורות, בקשר, בשייכות. כשכל זה יקרה, הן שוב פעם ירגישו בחוץ. עם הכאב, הדממה והלבד. בתוך הסוכה הריקה, החסרה, שהעיקר נפקד ממנה, ויש לה להציע שפע של בדידות…
ומה יש לה לבדידות להציע? כלום. גם היא בודדה כואבת תלושה ומרחמת. גם היא לא יודעת איך מנחמים. גם היא לא יודעת איפה קונים את ספוג הפלא הזה, שיכול לנגב וליבש את הכאב הגדול הזה, שנשפך עם הכנס החג על השולחן הריק, הנרות הדולקים, ועל הסיר היתום שאין בו כמעט כלום, חוץ מבשר יבש שיש בו רק כדי לקיים את המצווה "בבשר ויין".

גם הן, כמו כולם, כל כך חלמו השנה לשיר "אשת חיל" ולהצטנע בענווה מדומה, שעה שישמעו "ואת עלית על כולנה"…
גם הן רצו שסוכתן תמלא קולות רעש ובלגן של ילדים צוהלים, אפילו מתקוטטים, העיקר ילדים אמיתיים, לא מדומיינים…
גם הן רצו שיהיה להן את הבית הנכסף לצאת ממנו לדירת ארעי ולקיים בכך את המצווה בהידור…
ותחת כל זה? -"שלום עליכם" שמושר מפה יחיד, חלוש ורפה, שמתחנן מהמלאכים לקורטוב אנרגיה…
סוכה דמומה שמציעה שפע של מקום בהיעדר אנשים… ודירת ארעי שהיא המשך ישיר לדירת הארעי הקודמת…

ככה הן הולכות להעביר את שעות החג, בסוכה או שלא… בדממה ובדידות-לא-מזהירה בכלל, מאחלות חג שמח לעצמן, מספרות לכאב את סיפור החג, מנגבות את המחנק בגרון עם הקידוש (שהן כמובן עושות לעצמן)…
איש לא יוכל להבין או להכיל את הכאב העמוק הזה.
גם לא הכלום שיילך איתן לישון, יקום איתן באשמורת הבוקר לעוד יום חדש כמו הקודם לפניו.
ככה עד, עד שתשקע השמש, ושכנים טובים יזמינו להבדלה בסיומו של יום, שנקרא בעצם "חג".

נשמע הזוי? מתקרבן? מוגזם?

טעות! יש לי היכרות קרובה עם כמה וכמה נשמות מהסוג הזה, שהן טובות ואהובות ויקרות לאין שיעור, וזו בדיוק שגרת חגן.
הן מסתובבות ממש בינינו, כמה מהן אולי אפילו בדירה שמולך. ומנסיון אישי, רציתי לבקש, אנא, אל תאחלו להן זיווג הגון עוד השנה בקרוב (בד"כ מול קהל אנשים בבית כנסת או ברחוב), אל תשפריצו עליהן מאמרי חיזוק ואמונה, שהשם גדול טוב ומיטיב ורחמיו על כל מעשיו, ושעדין לא הגיע הזמן וכשזה יבוא זה יבוא, אל תספרי להן סיפורי השגחה מנסיונכם האישי והמרגש עד דמעות, אל תטיפו להן שיש ענין להתחזק בצניעות/ בקבלת שבת מוקדם/ בכיבוד הורים/ בשמירת הלשון וכו' וכו', אל תביעו רחמים משָל היו מקרה סוציאלי (למרות שהן כן).
רק תסתכלו אל מאחורי העינים, תפגשו את הכאב, תחשבו רגע, מי יכול ללמד את מי, מה זו אמונה בהשם, ומי צריך להתחזק, ובעיקר – תתפללו. הן בחג הסוכות הזה למשך שבעה ימים יש לכם את הכח שיש להן 365 ימים בשנה – כוחם של "עוברי דרכים", השוהים בדירת ארעי. אז תתפללו עליהן, כי להן לא נשאר כח אפילו לזה.​
ר' נוחעם בעל 'האתרויג' #1#
ר' נוחעם בעל 'האתרויג' #2#

שנה חלפה, באזני בני הקהילה של ר' נוחעם עדיין מהדהדת ההבטחה של ר' נוחעם מסוכות שעבר - "חכו חכו שנה הבאה, איזה אתרויג אני יביא לכם'...

האתרויג שקטף ר' נוחעם אשתקד מהעץ המאובק שבפרדס השמוט בדרום
העלה בזמנו לא מעט תהיות בקרב המתפללים באשר למראהו, נקודותיו, ובלעטלאכיו
אז, ר' נוחעם יצא ללחום את מלחמתו, והליץ יושר וחביבות על האתרוג הקדוש [בקדושת שביעית] לו זכה אחרי מאמץ רב שכלל יום שלם בשטח תחת השמש הקופחת, ולא מעט דקירות קוצים חסרי רחמים בכל פעם שניסה לשלוף אתרוג שלא שזפתו עין מליבת העץ.

מאז ועד היום הזה שוכן האתרוג אחר כבוד בפח השמיטה שהחביא ר' נוחעם במחסן הבניין, לשם הוא נכנס מידי פעם לבקרו, ולהפיס את דעתו למראה האתרוג המעלה שכבת עובש הגונה שמעלימה באלגנטיות את הנקודות השחורות וכתמי הבלאטלעך
מתברר באופן וודאי, כך לטענת ר' נוחעם - שמדובר בסך הכל ב'מום עובר'! מה שהופך את האתרוג למפרע למהודר ממש, גם בלי כל התירוצים שטרח לחדש בסוכות שעבר.

השנה, החליט ר' נוחעם, הוא יקיים את ההבטחה, לפחות ישתדל...
ובנוסף, הוא לא ייפול בפח שיוצרת ה'פזיזות דקדושה' שלו שבכל שנה דוחפת אותו לקנות את האתרוג המושלם לשעתו, כשכבר במרחק שני דוכנים מהיכן שרכש אותו, נתקל ר' נוחעם בלא משים בצורת גידול מעניינת וידיו מאיליהן ניגשות לפשפש אחר ניקיונו, או אז מתברר שיש נקי ויש נקי...
מיד לאחר מכן מפתח ר' נוחעם מהלך הלכתי שיפסול את האתרוג הקודם בכל מיני טענות ומענות שהמו"ץ שבמקום מנסה, אך לא מוצא להם סמך, גם לא לטענת ה'מקח טעות' אליה נזקק ר' נוחעם לצורך שכנוע מירבי
בחוסר ברירה קונה ר' נוחעם גם את האתרוג השני, וכן הלאה, נתקל ר' נוחעם שוב ושוב במציאות של יהלומים ומוסיף עוד ועוד אתרוגים למסכת הנענועים שיסיים אי"ה ביו"ט ראשון הרבה אחרי שתסתיים תפילת מוסף.

ר' נוחעם גמר בליבו שהשנה הוא יעבור על כל השוק קודם כל, וירשום לעצמו את האתרוגים המובילים ורק אח"כ הוא יקנה את הנבחר מביניהם, כך מצא את עצמו ר' נוחעם מעקם את אפו לסוחרים הממולחים שכל שנה מצליחים להפיל אותו עם אתרוגים שאח"כ מתברר שהם לא הכי הכי...

הידור מיוחד חידש ר' נוחעם בשנה זו, לקחת אתרוג תימני שגדל בפרדס אשכנזי ונמכר ע"י סוחר מרוקאי, כך, סבר ר' נוחעם, אין כל חשש שתצטרף נגיעה עדתית למגדל או לסוחר שתגרום לו לעגל פינות בניקוי מוגזם של נקודות שאחרי יום יומיים הופכות לכתמים חומים.

כבר לפני יו"כ הוא היה אצל צדוק שמוכר אתרוגי חזון איש מהפרדס של רביבו ליד נתיבות, וגם ביקר במקלט אצל זלצבך שמוכר אתרוגים מורוקאים מהפרדס של סינוואני ממושב שתולים, והצליח להיכנס גם אל ה'אוצר' ששם הסוחר הממולח דוד יפרח מוכר את האתרוגים התימניים מהפרדס של וינפלד מבית חלקיה.

בכל מקום בו היה הוא רשם על דף את סימני האתרוג המובהקים שטביעות עין של ת"ח כמוהו תכיר גם אחרי משמוש הידיים של עשרות קונים שיבואו אח"כ, ויצא אל המכירה הבאה שלבטח תמציא בפניו אתרוג טוב יותר, ואם לא... כך חשב, הוא ישוב למקומות הקודמים, 'האתרוג שלו' לבטח יחכה לו יפה ונקי כיהלום.

אך ר' נוחעם חשב משהו אחד, והאתרוגים ויותר נכון מוכרי האתרוגים חשבו משהו אחר...

עוד לא נמצא הסוחר שיסרב לעוד 50₪ שמוצעים לו מעבר למחיר היקר גם ככה, שנקבע מראש ע"י הסוחר
וכך, אחד אחרי השני, כל האתרוגים שנשמרו כביכול עבור ר' נוחעם שיחזור אולי לקנות אותם אחרי המסע הארוך שלו, נמכרו בזה אחר זה למהדרים במצוות שלא יכלו לעבור לאתרוג הבא אחרי שחזו באתרוג שר' נוחעם הכניס אותו לרשימותיו.

וכך, בשעה 14:00 בערב החג ימצא ר' נוחעם את עצמו רץ לשוק העיר, ובוחר לעצמו אתרוג מן השאריות של השאריות ב60 ₪ כשהוא כבר מכין את סוללת התירוצים ההלכתיים באשר לעניין הגדול לקחת השנה אתרוג שיש בו את כל הפסולים שפסולים בדר"כ ביום הראשון אבל השנה שיו"ט חל בשבת הם כשרים למהדרין לשאר הימים.

את ההבטחה, אל דאגה, שומר ר' נוחעם לשנה הבאה...
  • 606
  • הסיפור הזה נכתב לפני מספר שנים, ופורסם במוסף סוכות שלך "הדרך" של שנת תש"פ או תשפ"א.
    אחר כך שלחתי אותו להשתתף בעריכת הסיפור הקצר בבית העורכים, והוא זכה לעריכה חלקית (בטח תשימו לב שהחצי הראשון טוב יותר).

גוי של סוכה

רחובות שיראז היו ריקים בשעת בוקר מוקדמת זו. השמש העולה פיזרה נגוהות רכים של שחר על פני הגגות העגולים והמתכת המוזהבת, שציפתה את המפוארים שבהם, החזירה בוהק זוהר.

פראמרז דרדריאן, בעל חנות השטיחים, מביט כמידי יום מבעד לחרכי התריסים אל הרחוב השקט. שומע קולות הליכה נוקשים בצעד קצבי ומהיר על מדרכת האספלט המאובקת. כוס התה, המונחת על אדן החלון, מילאה את אפו בניחוח הל מודגש, בשעה שהתכופף כדי לראות טוב יותר למי שייכים זוג הנעליים החומות השרוכות היטב.

היה זה שכנו היהודי, מנצור טוביאן, השב מתפילת שחרית, פיסת בד לבנה מעוטרת פסים בקצותיה מונחת על כתפיו, שוליה מתנופפים כמו גלימה מלכותית.

פראמרז בחן אותו בעניין, רואה כיצד מנצור פותח את דלת הבית בברכת "סוֹבְּהְ בֵּחֵיְר" – בוקר טוב האיראנית. עיניו של פראמרז נצצו בסקרנות בלתי נלאית. בדרך כלל השכן היהודי שב מהתפילה עם תיק רקום באותיות עבריות, והיום התיק איננו. האם יתכן שבגלל שביום שבת הם לא לוקחים את התיק לתפילה? הגיוני למדי .

הוא פותח את התריסים, למרות שקרני השמש נופלות עליו בזווית מסנוורת, ומטה את אוזנו לשמוע את קולות הפיוט והזימרה הנשמעים מביתו של מנצור.

סוחר השטיחים אוהב מוזיקה, עיניו נעצמות בערגה כשהצלילים המתרפקים של שכנו מפלסים את הדרך אל אוזנו. אם יש לו אוצר כזה ליד הבית, אין סיבה שלא יאמץ אותו אל ליבו.

פראמרז שם לב שההתעניינות באורח החיים של השכן מוסיפה טעם לכוס התה של הבוקר. חיוך רחב מופיע על פניו כשהוא מבטיח לעצמו להמשיך לעקוב אחר מנהגי שכנו היהודי . ההחלטה הבלתי שגרתית מוסיפה צבע לשגרה האפרורית של ימיו.

היהודי, מנצור, תמה במשך השבוע, על מה ולמה עיניו של השכן החביב עוקבות אחריו בתשומת לב מחויכת, ולמה הוא זכה, ביום בהיר אחד, לקבל במתנה - עד פתח הבית - שטיח קטן לכניסה.

נו, טוב. פראמרז אדם טוב ועליז, מעולם לא עשה לו בעיות. מנצור חש שאין צורך לפחד מההתעניינות שהוא מפגין ושפניו לשלום. מחשבה זו מובילה אותו למסקנה כמה טוב יהיה כשירושלים תיבנה ותיכונן ואז כל עמי העולם יכבדו את כל היהודים. לא רק לו מגיע כבוד שכזה.

*

במשך הזמן נעשה פראמרז אובססיבי למנהגים המשונים בבית שכנו היהודי.

בחנוכה היתה זו החנוכיה המאירה שבכל יום התווסף לה נר נוסף. כשהאזין היטב, יכול היה לשמוע את הד שירת הפיוטים וקולות הזמר ששלחו לרחוב את נעימת "מעוז צור", בניגון פרסי מרטיט לב.

בפורים היו אלו משלוחי המנות המדיפים ניחוח תבשילים מסורתיים מעוררי תיאבון והעידו על האחווה היהודית, והיו גם התחפושות המעניינות לדמויות מרתקות.

פראמרז ניסה להבין מדוע לאחת הדמויות המחופשות יש אוזניים גדולות ואף מעוקל. כשהוא ניסה לשאול את מנצור מה מייצגת הדמות נענה במשיכת כתף מבוהלת.

נו, טוב, פראמרז אינו רוצה לגרום למנצור לחשוש ממנו. הוא נפרד ממנו בחיוך ידידותי, שומר את תהיותיו לעצמו.

לקראת נורוז ההמולה היתה רבה. השטיחים בביתו של מנצור נוערו היטב, כיסאות נשטפו במרפסות, כלים הוברקו. ניכר היה שביתו של השכן היהודי מקבל מראה חדש לגמרי.

וגולת הכותרת: הלחם הדק הזה שתהליך הכנתו דרש כל כך הרבה דיקדוקים והשקעה, תוך כדי שימת לב מוגזמת לשעון.

"חג הנורוז לא מחייב אותנו כמו החג שלהם, תסתכלי כמה מנצור משקיע וטורח", מלמל ספק לעצמו ספק לאשתו.

זהיהן, שהבחינה כבר מזמן בהתעניינות המוגזמת שבעלה מקדיש לשכן היהודי, הגיבה בכעס.

"רק שלא תחליט שאתה רוצה להיות יהודי". עקצה אותו. המילים המתריסות שלה לא מצאו חן בעיניו.

"תזהרי איך שאת מדברת אלי".

"רק הערתי ". נרתעה זהיהן.

"אז אני עונה לך שזו הערה חצופה. אני מאמין בדת שלי וגאה בחג שלנו".

הזמן עבר, ולקראת שבועות היתה זו זהיהן שהבחינה בביתו של היהודי.

"תראה איך הם מקשטים את הדלתות והקירות בפרחים רעננים. הבא גם אתה פרחים ונקשט את הבית".

פראמרז שמח שאישתו משתפת איתו פעולה בתחביב החדש שמצא לעצמו, ויצא להשיג פרחים צבעוניים לקשט בהם את הבית.
    "שימי לב, הדסה, דרדריאן מקשטים את הבית כמונו, האם יתכן שיש להם שורשים יהודים?" מנצור המשתאה בחן את דלת השכנים המקושטת בפרחים רעננים.

"הם נראים מוסלמים גמורים. רק שאין לדעת", הדסה נראתה נדהמת לא פחות.

"אין להם מזוזה", אמר מנצור בקול מהורהר.

בפסיעות קטנות ניגש לסיר הרחב ורחרח את התבשיל המכונה 'חורשט', בו צפו עלים ירוקים למכביר. מאכל אותו נהגה אמו להכין לכבוד חג השבועות, ואשתו הדסה הלכה בעקבות מנהגם המשפחתי.

"בכל זאת אשאל את פראמרז אם יש לו רקע יהודי ועל מה ולמה דלת ביתו מעוטרת בפרחים".

במהלך השבוע לא ראה מנצור את פראמרז, אך לקראת שבת הבחין בו בשוק הדגים.

"פראמרז, אפשר לשאול אותך שאלה?"

זיק התעניינות ניצת בעיני השכן המבוגר קמעה. "וודאי".

מנצור חיפש את המילים הנכונות, "אמ... ראיתי שקישטת בפרחים על הדלת שבוע שעבר. יש לכך סיבה?"

פראמרז חייך חיוך רחב. "אני מאוד אוהב פרחים. פרחים זה יפה. ועל הדלת זה מאוד מוסיף לאווירה, גם אתה קישטת את הדלת שלך", השיב לו.

מנצור מצא את עצמו מהנהן, משתדל רק לחייך ולא לפרוץ בצחוק, כדי ששכנו לא יפרש את צחוקו כמלגלג עליו.

"יפה מאוד", הוא מילמל לעבר שכנו, נזכר במתנה שקיבל ממנו, וחושב שוב שכנראה השכן הוא חסיד אומות העולם.

*

אחר כך באו ימים רגילים על ביתו של מנצור.

פראמרז וזהיהן הקפידו לעקוב בעניין אחר כל שינוי. היו אלו שבתות עם דגים וזמירות, והיו ימי החול עם תפילות ותיק באותיות רקומות.

הימים היו ארוכים ונעשו מעט כבדים, עת הבחין פאמרז שסבר פניו של מנצור עגום למדי והוא אינו נושא את קולו בזמר בסתם יום של חול, ומתהלך ועיניו כבושות בקרקע.

האם הוא זקוק לעזרה?

פראמרז ניגש לשאול את שכנו היהודי מה קרה, והאם יש משהו שהוא יכול לסייע.

מנצור המופתע מצא את עצמו מספר לשכנו המוסלמי על בית המקדש שחרב לפני מאות שנים, ועל הצער שהוא חש בגינו. פראמרז התעניין, ורצה להבין יותר.

"האם בית המקדש היה עושה אותך עשיר? מה יעזור לך להתאבל על בית שנחרב? הוא יחזור?"

"כן, אני מאמין שהוא יחזור ", הפתיע אותו מנצור, והאור שהופיע בעיניו שיכנע את פראמרז להאמין שהשכן היהודי מתכוון ברצינות לכל מילה.

"אם אתה מאמין, גם אני מאמין", מצא את עצמו פראמרז עונה. מנצור המופתע חייך גם הפעם, רק שהפעם היה חיוכו מאופק ולא הביע על שמחה מלאה. "אנחנו ממעטים בשמחה בחודש מרדאד", הסביר לשכן העליז.

*

החודשים עברו, ובראש השנה האזין פראמרז לקול תקיעת השופר שנישא בחלל הרחוב. תקיעה, שברים, תרועה.

ליבו לא נע ולא זע, לא הבין מה הרעש הזה, הרי מה לו ולתקיעה שופר. אבל, למרות זאת, הוא חש ברטט של התרגשות בלתי מובנת, כשהבחין בלהקת יונים איראניות המעופפות בהמיה לקול הצלילים העמוקים.

זהיהן טענה שהוא מגזים, ושיפסיק כבר להתעניין כל כך במנהגים של העם היהודי. שיתרכז בביתו שלו.

ופראמרז חש שהוא לא יכול להפסיק לחשוב על החיים השונים כל כך של מנצור, ועל הלב הטוב והחם של היהודים.

בין כסה לעשור הבחין פראמרז בשכן הסוחב ענפים ענקיים, המסדר קרשים ובונה ביקתה בחצר.

"מנצור, אתה בונה מחסן?" מצא את עצמו שואל את השכן, " ולמה בצורה שכזו? תבנה מתחת לעץ. זה יהיה יותר יציב, וגם לא יתפוס הרבה מקום".

"מה פתאום מחסן, פראמרז!" הסביר מנצור, "אני בונה סוכה!"

"סו – כה?" ניסה פראמרז לבטא את המילה החדשה.

"כן, כן. יש לנו חג".

"אההה". פראמרז נותר עוד מספר רגעים לעמוד, עקב בעניין אחרי מנצור העובד במרץ מתוך שמחה של מצווה.

"מה אתה עושה בסוכה , מותר לדעת?" שאל לפני שהלך לדרכו.

"כתוב בספרים הקדושים: בסוכות תשבו שבעת ימים. אני גר בסוכה".

"כמו בית נופש כזה? כמו מחנה. איזה כיף לכם", רעש דפיקות הפטיש בלע את מלמולו של השכן, ומנצור לא שמע אותו
    המשיך הוא בבניית הסוכה מתוך שמחה של מצווה, ילדיו הקטנים מסייעים לו. זה מביא לו פטיש, וזה עוזר לו לתפוס ולייצב את הקרשים, הכל מתוך זמר ושיר.

*

פראמרז נכנס מהורהר לביתו.

"זהיהן," קרא לאשתו, "מה דעתך נבנה בית של נופש כמו אותה סוכה של טוביאן?" שאל.

"בית נופש?" הרעיון מצא חן בעיני זהיהן, במיוחד אחרי שהיא הביטה מהחלון אל 'בית הנופש' של משפחת טוביאן.

"רוצים שנבנה בקתה כמו שלהם?" פראמרז ציפה לשאגות השמחה של ילדיו, ואלו לא אחרו להגיע.

"נבנה סוכה יותר יפה משלהם", אמרה זהיהן בקול גאה, "נקשט אותה בשטיחים הכי יפים".

השמחה של בני ביתו הוסיפה לפראמרז מרץ בלתי נדלה. הוא בירר, וסחב, ותיכנן, וקנה, והשקיע את כל כוחו בסוכה הכשרה של פראמרז הגוי.

מנצור ובני ביתו עקבו בחיוך אחר השכן המעניין הבונה סוכה במרץ. בליבם חשו רצון להביע תודה גדולה לבורא עולם על שנתן את תורתו ואת מצוותיה.

*

עבור פראמרז העניינים היו יגעים. החום היה כבד, וההנאה שחשב שיפיק מהקמת הסוכה לא היתה קיימת כלל.

הוא יצא אל ביתו של מנצור בצעד נמרץ, הציץ אל הסוכה של שכנו בסקרנות.

קישוטים יפים תלו בסוכה החגיגית, ונראה כי החום הכבד לא מנע משכנו לשבת על כריות נוי וללמוד מתוך ספר עבה בעל אותיות צפופות.

"הי, מנצור, החג שלכם עכשיו?"

מנצור נשא עיניים מהספר, "חג שמח פראמרז, איך בסוכה שלך?"

"חם מאוד. עדיף להיות בבית", השיב השכן ומחה את זיעת מצחו כדי להדגיש את כוונתו. והוסיף "רק אם מזג האויר יתבהר אוכל להינות מהבית היפה שבניתי. לא חם לך כאן?"

"אם החום יהיה בלתי נסבל – אכנס לבית, לצערי", השיב מנצור. "בינתיים זה נסבל".

"אני, לשמחתי, נכנס לבית ", אמר ונמלט משם כל עוד נפשו בו. חושב לראשונה על גדלות כוחם של שכניו.

מושל העיר, רסתם כלימאן, הבחין ביום השני של חול המועד בסוכות הנאות המעטרות את החצרות היהודים.

"יפות הסוכות, אה?" אמר ליועציו שהיו עימו.

"ככה, בלי לבקש אישור מהמושל", אמר לו מחמוד בקול מרושע.

רסתם כלימאן הקשיב לדבריהם של שאר יועציו, גם הם אמרו לו שכמובן שמדובר בבניה בלתי חוקית, ושכדאי ואף חובה לקחת מס ולמלא את תיבת העיר הריקה.

המושל נענה לעצה הנכלולית.

עד מהרה יצא כרוז בכל העיר, שמי שלא משלם על הסוכה כך וכך כסף, יאלץ לפרק אותה מיד, ללא דיחוי.

מתוך כניעה וידיעה שזה רצון הבורא, ניסו היהודים להעביר את רוע הגזירה אצל המושל, אך הצלחתם היתה חלקית בלבד. משפחות עניות ישלמו רק חלק מהסכום. למרות זאת, המס עדין היה גבוה, והיהודים ניגשו לשלם אותו בראש מורכן.

מנצור שב מבית המושל לאחר ששילם את הסכום, בידו אחז איגרת החתומה בידי רסתם כלימאן המצהירה על שיש בידו של אוחזה תעודה את הזכות להחזיק בסוכה למשך חודש ימים. הסבריו שלו ושל שאר היהודים, שהם צריכים את המבנה רק לשבוע לא הורידו את סכום המס.
    בביתו, ראה את שכנו מפרק את הסוכה שבנה, כאשר ילדיו מסייעים לו במרץ.

"מזג האויר נעשה נעים, פראמרז. מדוע הינך מפרק את הסוכה?" הבליע מנצור חיוך מתחת לשפמו.

"אני לא חושב לשלם את הכסף לרסתם הסחטן", השיב פראמרז בכעס "והביקתה לא שווה את זה. מה יש לי לעשות בה? לא מבין אתכם היהודים על שאתה נכנעים ככה".

"זה רצון הבורא, פראמרז. הוא ציווה אותנו לשמור את המצווה הזו. כתוב לנו בתורה 'בסוכות תשבו שבעת ימים".

"בכל מקרה, אני חושב לתת את הקרשים לביהר הקבלן. אין לי צורך בדבר הזה יותר". פראמרז אומר את הדברים בקול רם ומוסיף, "לא מבין למה התחלתי עם כל הבנייה של הביקתה. רק כאב ראש זה עושה לי".

"חג שמח, פראמרז", נפרד ממנו מנצור, ניגש ישר אל הסוכה, תולה בה את האגרת החתומה בידי המושל.

פראמרז מצא את עצמו עומד עוד רגעים ארוכים בלי תזוזה, מקשיב לנעימות הפרסיות העולות מהסוכה של שכנו היהודי, מחשבות שונות מתרוצצות במוחו.

רחובות שיראז ידעו באותו חג סוכות, את צליליה הקסומים של הסוכה. קולות הזמר של היהודים ששילמו במיטב כספם עבור הזכות לקיים את מצוות הבורא ללא הפרעה, התנשאו באוויר הפרסי בין סמטאות שיראז וצבעו את השמים בגוונים של שמחה של מצווה.

סיכום / מוסר השכל:
    לעתיד לבא יבואו הגויים ויבקשו מהקב"ה שיתן להם את התורה, והקב"ה יגיד להם מי שטרח בערב שבת יאכל בשבת, ומי שלא טרח איך יאכל? למרות זאת, מצוה קלה יש לי וסוכה שמה, לכו וקיימו אותה וכו'. מיד כל אחד ואחד נוטל והולך ועושה סוכה בראש גגו, והקב"ה מקדיר עליהם חמה בתקופת תמוז, וכל אחד ואחד מבעט בסוכתו ויוצא.

הפירוש על זה, שיהודי מצטער אם הוא פטור מהסוכה ואילו הגויים יבעטו בה ובכך יוכיחו שאין ליבם באמת לשם שמים.
  • 1K
  • בס"ד

סוכות בעוד פחות משבוע, זמן של שמחה.

היום בבוקר התחלתי לחשוב. אני רוצה להיות מוכנה. להיות בשמחה.

זוהי לא שנה ראשונה שאני מנסה. כל שנה בהגיע החג אני אוזרת עוז ותעצומות ומחליטה נחושות: השנה אהיה שמחה.

כל שנה אני מתחזקת, מתאמצת, שמחה לבסוף. כל שנה במוקדם או במאוחר השמחה שוככת. עוד לא קרה שהצלחתי להתמיד.

הפעם אני חייבת. החלטתי. נחושה. בוודאי יש נוסחה כזאת, מתכון סודי, לשמחה אמיתית ותמידית. לא יכול להיות שהיא כל כך חמקמקה. יש דרך, אני רק צריכה למצוא אותה.

יצאתי למבצע חיפושים.

בראש ובראשונה פתחתי את מחברת משפטי המוטיבציה שלי, רעיון שקבלתי מחברה טובה ומאז משתמר בשקדנות.

עברתי משפט אחר משפט, מחפשת משפטים בהם מופיעים ערכים כמו: "שמחה" ו"אושר".

מצאתי.

"אין דרך אל האושר, האושר הוא הדרך", "אל תנסה להיות מאושר, פשוט תהיה", "תמצאי את השמחה אצלך, תפסיקי לחפש אותה במקומות אחרים".

קראתי את המשפטים האלו פעמיים ושלוש. מנסה להתעמק. אולי כאן טמונה השמחה שלי, ההכנה לחג הסוכות.

ניסיתי להבין את המשפט הראשון. באיזו דרך האושר טמון, אם כתוב כאן שאין כזאת? לא הבנתי.

עברתי למשפט הבא. חייכתי בדמוי אושר, מנסה לסלק ממחשבתי ניסיונות, פשוט להיות. לא הייתי.

במשפט השלישי טרקתי את המחברת. אין לי זמן בשבילו. סוכות בעוד פחות משבוע, אני צריכה להיות שמחה עד אז והמשפטים עשו עלי רושם שלא מהם תבוא הישועה.

לאן עכשיו? הרי המתכון לשמחה נמצא איפה שהוא. רק אמצא אותו, ואשמח באמת.

הנגן קרץ אלי מהשידה, ליד המחברת. נזכרתי ששמורה לי שם תיקיה שלמה הנושאת את השם: "שירי שמחה". חיברתי אוזניות. הדלקתי. פתחתי.

הצלילים נשפכו אל אוזני, חיוך קל עלה על שפתי. כמו מבלי משים התקפלה לה ערימת כביסה שחכתה על מיטתי מהבוקר, מרץ וערנות גרמו לי להלך בצעדי ריקוד אל הסלון ורגש מאיר התפשט לו בתוך ליבי. עצרתי שניה, זיהיתי אותו. שמחה.

מצאתי.

המתכון המנצח בידי. אחזתי בו נרגשת. סוכות בעוד פחות משבוע, הנגן מלא בשירים משמחים. בעזרתו יתברך, אני אהיה מוכנה.

דקות מספר התהלכתי עוד עם האוזניות. שירים התחלפו בקצב, ואני? שמחתי.

הנגן הבהב ונכבה. ריק מוזר פשה בי. נאנחתי. עד שמצאתי.

השמחה לא עזבה. ישר. דקות ארוכות חלפו עד שהבנתי ששפתי כבר לא מעוקלות כלפי מעלה. עוד כמה שניות והבנתי שאני שוב חושבת על ההפרעה של נחמי ועל המינוס בבנק. על החור בשיניים של יענקי ועל הפרויקט בעבודה. אוי, כמה שהתאכזבתי.

זו אמנם שיטה משמחת. אין ספק. אך זהו לא המתכון המנצח. אני רוצה מתכון שיחזיק מעמד, לא שיהבהב ויכבה.

התיישבתי על הספה. לוותר? לא? חבל. החלטתי. לוותר אוכל גם בעוד קצת פחות משבוע, באם עד אז לא אמצא את המתכון. בינתיים, כדאי להמשיך לנסות.

על השולחן מולי נח הספר: "בדיחותא". הסתכלתי על הכריכה שלו וחייכתי. מלא סמיילים עליזים וזוהרים, מבטיחים בלי מילים שכך אראה לאחר קריאת הספר. נעניתי לקריאתם וניסיתי.

בדיחה, ועוד אחת, ועוד. פרק שני, ושלישי. חייכתי וצחקתי. אין ספק. הספר הזה הצליח לשמח אותי, באמת. קראתי עד העמוד האחרון וסגרתי במצב רוח משופר בהחלט. עם הספר הזה ודומיו- אוכל להגיע מוכנה לסוכות. כמעט הייתי בטוחה.

טוב שרק כמעט, כי התאכזבתי.

לכמה זמן יכולה להחזיק שמחה? כמעט שקראתי בתסכול. דקה? שתיים? עשר? אני צריכה שבוע! ועדיף תמיד.

אם כך, מה המתכון? הזה הנצחי?

היום נגמר. מולי היו מחברת טרוקה, נגן חסר סוללה, ספר שהסמיילים שעליו כבר לא מבטיחים דבר.

עזבתי.

אני צריכה לעשות עוד דברים לקראת סוכות. הוא עוד פחות משבוע, והשמחה- ככל הנראה- חמקמקה באמת. לא מצאתי את המתכון לשמחה. אחפש, אפוא, מתכון למנה עיקרית לסעודה ראשונה של חג הסוכות.

אותו דווקא מצאתי בקלות, באחד מספרי המתכונים שקבלתי לפני שנים.

בדקתי שכל החומרים נמצאים והתחלתי בבישול.

הפשרתי את הבשר, הרתחתי מים בסיר והנחתי בזהירות בעזרת כף גדולה.

הוצאתי מהמקרר כורכום, פפריקה ועוד כמה תבלינים, וחייכתי לעצמי כשנזכרתי במשפט הקבוע שליווה כל בישול אצל סבתי: "התבלינים נותנים טעם בשביל שתאכלו, האוכל הטוב הוא מתחתם, שתשבעו באמת".

עצרתי פתאום, הפסקתי לחייך. לאחר מחשבה שניה, המשכתי.

אחזתי את מכלי התבלינים בידי, הסתכלתי עליהם והבנתי.

תבלינים. תבלינים חשובים, אבל תבלינים.

משפטי מוטיבציה, שירים, בדיחות, רחפו מולי בבהירות. הם תבלינים טובים, טעימים.

את השמחה האמתית אני מכירה. לא צריכה לחפש. יודעת מה פרוש שמחה של מצווה, חווה בעצמי שמחה אמיתית בתפילות של עומק, ברגעים של קרבה.

התבלינים חשובים, נועדו בשביל שאבלע אל קרבי את העיקר.

נועדו בשביל שאביא את עצמי לשמחה.

ואז, כשאהיה בשמחה, אוכל לשמר אותה בתוכי. בשמחה של מצווה, בפיקודי ה' משמחי לב, לקיים באמת: "ושמחת בחגך, והיית אך שמח".

סוכות בעוד פחות משבוע, אני רגועה. מצאתי את המתכון המנצח.

מגישה אותו באהבה גם לכם.

מיותר לציין שגיבורת הסיפור היא לא באמת אני, אין לי כרגע ילדים עם השמות: יענקי ו: נחמי וגם לא מחברת משפטי מוטיבציה, למרות שזה באמת רעיון שקיבלתי מחברה טובה...
    בהמשך לאשכול הזה - https://www.prog.co.il/threads/צלקות-העתיד.819108/

המון זמן.
    חשבתי אולי להחזיר את הסיפור, אבל לפני כן -
    שאלה לי. שאלה מעט מוזרה אחרי 4 פרקי סיפור, אבל בכל זאת, אשמח לתשובותיכם.

לאן אתם חושבים שהסיפור עומד להתקדם מכאן? מה אתם צופים ומצפים בהמשך?
    תודותי.
  • 672
  • השיר הזה הוא האחרון בסדרת שירים שכתבתי בשנה שעברה לפרויקט מסויים, ביניהם זה וזה וגם זה
    שנזכה לנצל את הימים הקדושים האלו, לסליחה ומחילה, לחיזוק ולהתקרבות לקב"ה.

וּכְמוֹ בְּסֶרֶט אֵימָה
    מָצְאָה אֶת עַצְמָהּ
    שׁוּב וָשׁוּב
    עַל אוֹתָהּ הַבָּמָה
    עוֹמֶדֶת בִּמְקוֹמָהּ
    נוֹשֶׁמֶת נְשִׁימָה
    וְהַסִּדּוּר רָטֹב
    וְדִמְעָתָהּ חַמָּה
    הִיא בּוֹכָה אֶת הַנְּשָׁמָה
    מִתְחַנֶּנֶת עַל עַצְמָהּ
    בְּסִפְרָהּ כָּתוּב
    נִמְצְאָה אֲשֵׁמָה
    שָׁנָה שְׁלֵמָה
    הָיְתָה אֲטוּמָה
    סְגוּרָה בִּכְלוּב
    מֵאֲחוֹרֵי הַחוֹמָה
    וְאוּלַי שֶׁמָּא
    בִּכְלָל נִרְדְּמָה
    לִבָּה שָׁכוּב
    נִשְׁמָתָהּ דְּמוּמָה
    וּמָה
    עַתָּה נַפְשָׁהּ הוֹמָה
    וְהַזְּמַן קָצוּב
    לְבַקֵּשׁ עַל עַצְמָהּ
    וּמֵעֹמֶק הַנְּשָׁמָה
    הִיא זוֹעֶקֶת בִּדְמָמָה
    שׁוּב וָשׁוּב
    תֵּיטִיב הַחֲתִימָה

אולי מעניין אותך גם...

הצטרפות לניוזלטר

איזה כיף שהצטרפתם לניוזלטר שלנו!

מעכשיו, תהיו הראשונים לקבל את כל העדכונים, החדשות, ההפתעות בלעדיות, והתכנים הכי חמים שלנו בפרוג!

לוח מודעות

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!

תהילים פרק כה

אלְדָוִד אֵלֶיךָ יי נַפְשִׁי אֶשָּׂא:באֱלֹהַי בְּךָ בָטַחְתִּי אַל אֵבוֹשָׁה אַל יַעַלְצוּ אֹיְבַי לִי:גגַּם כָּל קוֶֹיךָ לֹא יֵבֹשׁוּ יֵבֹשׁוּ הַבּוֹגְדִים רֵיקָם:דדְּרָכֶיךָ יי הוֹדִיעֵנִי אֹרְחוֹתֶיךָ לַמְּדֵנִי:ההַדְרִיכֵנִי בַאֲמִתֶּךָ וְלַמְּדֵנִי כִּי אַתָּה אֱלֹהֵי יִשְׁעִי אוֹתְךָ קִוִּיתִי כָּל הַיּוֹם:וזְכֹר רַחֲמֶיךָ יי וַחֲסָדֶיךָ כִּי מֵעוֹלָם הֵמָּה:זחַטֹּאות נְעוּרַי וּפְשָׁעַי אַל תִּזְכֹּר כְּחַסְדְּךָ זְכָר לִי אַתָּה לְמַעַן טוּבְךָ יי:חטוֹב וְיָשָׁר יי עַל כֵּן יוֹרֶה חַטָּאִים בַּדָּרֶךְ:טיַדְרֵךְ עֲנָוִים בַּמִּשְׁפָּט וִילַמֵּד עֲנָוִים דַּרְכּוֹ:יכָּל אָרְחוֹת יי חֶסֶד וֶאֱמֶת לְנֹצְרֵי בְרִיתוֹ וְעֵדֹתָיו:יאלְמַעַן שִׁמְךָ יי וְסָלַחְתָּ לַעֲוֹנִי כִּי רַב הוּא:יבמִי זֶה הָאִישׁ יְרֵא יי יוֹרֶנּוּ בְּדֶרֶךְ יִבְחָר:יגנַפְשׁוֹ בְּטוֹב תָּלִין וְזַרְעוֹ יִירַשׁ אָרֶץ:ידסוֹד יי לִירֵאָיו וּבְרִיתוֹ לְהוֹדִיעָם:טועֵינַי תָּמִיד אֶל יי כִּי הוּא יוֹצִיא מֵרֶשֶׁת רַגְלָי:טזפְּנֵה אֵלַי וְחָנֵּנִי כִּי יָחִיד וְעָנִי אָנִי:יזצָרוֹת לְבָבִי הִרְחִיבוּ מִמְּצוּקוֹתַי הוֹצִיאֵנִי:יחרְאֵה עָנְיִי וַעֲמָלִי וְשָׂא לְכָל חַטֹּאותָי:יטרְאֵה אוֹיְבַי כִּי רָבּוּ וְשִׂנְאַת חָמָס שְׂנֵאוּנִי:כשָׁמְרָה נַפְשִׁי וְהַצִּילֵנִי אַל אֵבוֹשׁ כִּי חָסִיתִי בָךְ:כאתֹּם וָיֹשֶׁר יִצְּרוּנִי כִּי קִוִּיתִיךָ:כבפְּדֵה אֱלֹהִים אֶת יִשְׂרָאֵל מִכֹּל צָרוֹתָיו:
    נקרא  2  פעמים
    למעלה