קהילת כתיבה מקצועית

קהילת הכתיבה מיועדת לעוסקים בכתיבה יוצרת, ספרותית ומקצועית, ומטרתה למקצע ולהשביח את יכולות הכתיבה של חבריה.
מנהלי הפורום: מ. י. פרצמן, ניהול קהילת כתיבה
להצטרפות לקהילה הקש כאן

כתיבה וסיפורת >> תוכן מקצועי

עריכה תורנית

הפורום נועד לעזרה וטיפים מקצועיים עבור עורכים תורניים ואלו המתעסקים בתחום.
מנהל הפורום: מוישה
להצטרפות לפורום עריכה תורנית, הקש כאן
נושאים
793
נושאים
793

קהילת סופרות מקצועיות

פורום זה מיועד לסופרות מקצועיות, עורכות מאמרים ומחברות ספרים על סוגיהם. הכתיבה והצפייה בפורום הינה לחברי הקהילה.
מנהלות הפורום: Ruty Kepler, sari levin
פרטי
נהיגה בלילה היא אחת מזמני ההרפיה הטובים ביותר. החושך, השקט והרעש המונוטוני של חיכוך הצמיגים בכביש, ובעיקר התנועה הדלילה, כך מתאפשר לנסוע ברוגע, לתת למכוניות לעקוף ולמחשבות להשתלט על הנתיב.

יש עוד דבר בנהיגה בלילה, השוטרים. ביום, כשנחל המכוניות זורם, הסיכוי שיעצרו דווקא אותך אפסי. אבל בלילה, כשאני שועט את הירידה של מבוא חורון ומזהה שוטר עומד בתחתית הירידה, מכוון לייזר לרכב היחידי על הכביש.
אני לא בטוח שבדקו פעם תוך כמה זמן טויוטה מאטה מ120 ל60 קמ"ש. אבל אני אספר לכם שזה קצת יותר מחצי שניה. לאחר רגע נוסף השוטר לימד אותי שלהאט מ60 ל0 לוקח פחות מחצי שניה.

השוטר מתקרב אל הרכב, מיד ראיתי שהוא חובש כיפה, אבל במצבים כאלה אי אפשר לדעת אם זה יעזור או יזיק. מלמלתי פרקי תהלים, למרות שידעתי שיש לי אוברדראפט שם למעלה.
התווכחתי, לא ממש עזר, ניסיתי לפנות ללבו, אבל רק קיבלתי שיחת מוסר שאני צריך להיות דוגמא, ולשמור יותר על החיים, ונשמרתם, לא.

הוא בוחן את הרישיון, מנסה להבין האם פג תוקף הביטוח, משהו לא מסתדר לו עם התאריכים, יותר מידי זמן הוא עסוק בחשבונות. אני מעיף מבט על התג מנסה לקרוא את שמו, אלברט, אלברט איינשטיין... ניסיתי לעצור את החיוך, נזכרתי במה שאיינשטיין אמר "שני דברים הם אינסופיים היקום והטיפשות, ואני לא בטוח לגבי הראשון", חשבתי, שיש סיכוי שהשוטר הזה, הוא ההוכחה של איינשטיין לחלק השני.

הוא מוציא את פנקס הדוחות, אני מבין שכלתה אלי הרעה ושואל את השוטר ספק בלעג ספק ברצינות, איינשטיין? באמת? הוא מתבונן בי ושואל אתה באמת רוצה לדעת, כי זה ארוך.
אני מקווה שאולי כך הוא ישכח מהדו"ח ועונה באמת רוצה לשמוע.

השוטר מדליק סיגריה ומספר. האמת קראו לי אלברט כהן, כשסיימתי את השרות הצבאי שלי חיפשתי עבודה, הייתי בלי בגרות, עם ניסיון של טבח צבאי, מצב שלא מקדם אותך כלום באזרחות, אפילו לא במטבחים. מצאתי עבודה בקפיטריית "איינשטיין" באוניברסיטה העברית בהר הצופים.

איינשטיין הוריש הרבה לאנושות, אבל לאוניברסיטה העברית הוא נתן הרבה כסף, אמנם לא במזומן אלא את זכויות היוצרים של כתביו, שמו, וכדו’. ככה זכיין בית הקפה משלם גם על המקום וגם על המותג.

מה אני אגיד לך קשה לעבוד במקום כמו אוניברסיטה, וקשה יותר לייצג את איינשטיין, אתה מכין כוס קפה לסטודנט, הוא שואל אותך האם היחס בין הקפה לסוכר תואם לתורת היחסות, או שהוא מבקש מכסה לקפה, למען שימור האנרגיה, יענו רוצה שהקפה יישאר חם.

אבל מה, תוך שנה נהפכתי למומחה לאיינשטיין ואמירותיו, כי בית הקפה היה מדפיס על הכוסות, מפיות, שקיות, ציטוטים של איינשטיין. פעם הדפיסו על כוסות התה את "פרדוקס עלי התה" עם איזה שלושים מילה, ישבו לי שם סטודנטים וערבבו את התה, לראות שכל העלים מתרכזים באמצע הכוס, אמרתי להם מה עם שימור האנרגיה?! אתם מקררים את התה.

יום אחד ישבתי עשיתי שש בש, אתה יודע לפעמים יש זמן, עובר איזה סטודנט צועק לי איינשטיין אמר "אלוקים לא משחק בקוביות" התעצבנתי אמרתי לו למה, מאיפה איינשטיין יודע? הוא היה שם?
הוא אומר לי לא הבנת, הפוך, איינשטיין התכוון שבטבע לא קוראים דברים אקראיים, יענו הכל מכוון מלמעלה, האמת קניתי.

ב31 ביולי 2002, תאמין לי אני זוכר את זה כמו היום, שעת צהרים, אמצע המשמרת, שיא העומס, אני מכין קפה, עומד עם הפנים לקיר, פתאום פיצוץ מטורף, אני נהדף אל הקיר, עפים ונופלים עלי דברים, לא שומע כלום, כאבים בכל מקום, דם על הפנים והידיים, אבל מה שחשוב, חי.
אני מסתכל מסביב תאמין לי לא יכול לספר לך מה ראיתי שם, גיהינום. אני מתבונן בהרוגים והפצועים ששוכבים על הרצפה בין הכסאות ההפוכים וכוסות הקפה השפוכות, אני מושיט את היד לקחת איזה כוס, מנסה לקרוא את המשפט המודפס עליה, חלק מהמשפט מכוסה בדם, אני קורא "אלוקים לא משחק", התעלפתי.

התעוררתי בביה"ח, הגיעו לראיין אותי מהתקשורת, שאלו אתה חוזר לעבודה ב"איינשטיין"? עניתי אני לשחק סיימתי, עכשיו אני מתקרב לאלוקים. אמרה לי המראיינת אתה יודע שלא ברור שאיינשטיין האמין באלוקים, אמרתי לה כנראה שאני יותר גאון מאיינשטיין. אתה מבין, בסה"כ לקחתי לאיינשטיין את השם, הוא גנב ממני את הגאונות .

נסעתי משם ללא דו"ח כמובן, אבל עם הרבה מחשבות, חשבתי, אם הוא לקח רק את השם, אולי הגאונות נשארה פנויה...

מעונין מאוד בביקורת.
בסייעתא דשמייא

קטע שכתבתי תוך כדי נשנוש סוגים שונים של חטיפים,
אולי לכן יצא קטע בכמה טעמים...
בתאבון!

על משקלי בלילות, אחרי ניקוי החלונות, ביקשתי את שאהבה בטני -
מלוח חמוץ ומתוק, קריספי פריך ונמס, ולאו דווקא בכוס...

כולם אכילים, [לא]כולם בריאים, כולם טעימים, כולם נגמרים, מהר מאוד.
וכולם, מתקבלים בברכה זה אחר זה, הקטן והגדול, הדל והעשיר, בלא משוא פנים,
הלוא כבר נאמר- 'ודל לא תהדר בריב[ת]ו'.

ההתמודדות היומיומית הזו, אין מה לומר, מפרכת ומשביעה,
היא דורשת מאמץ רב של שרירי הפה שלא רגילים לעבוד שעות נוספות ובנוסף גם משמרת לילה,
ובל נשכח שיש קושי עצום בלשלב את כל זה בין הניקיונות,
אמנם שוקולד מרוח על האצבעות לא נחשב חמץ מבחינה הלכתית, אבל חמץ גמור מבחינה ניקיונית,
מעבר לכך יש בהחלט מגוון רחב של חטיפים
שפירוריהם חייבים כליה ושריפה כדין חמץ,
ושאריותיהם בבטן יחייבו אותי בשריפת קלוריות, שהשם יעזור לי.

היכולת של הגוף לעמוד במעמסה שנפלה עליו היא מופלאה,
איך המשגיח היה אומר, 'כשרוצים אז יכולים', הנה הראייה.
תשאלו אותי אם אני רוצה? כן בהחלט! ולא רק אני...

השוקולדים קרצו לי כל אימת שפתחתי את המזווה,
אפשר לומר להם לא?
על העוגיות ניכרת הייתה התרגשות בכל פעם שנכנס למטבח מישהו עם צורה של פה,
ויש לי פה, פה גדול.
גם לסוכריות החמצמצות שהגיעו בכמויות במשלוחי מנות באריזות צלופן קטנות, התייחסתי יפה,
לא יכולתי לאכזב אותם.
רק הערגליות נשארו קשוחות, טוב, זה רמה אחרת.
החטיפים חייכו כשרק הפניתי אליהם מבט סתמי,
ראיתם פעם ביסלי מחייך?
עם דוריטוס בזמן האחרון אני בקצר, ההם שם בחברה עשו את שלהם, ומודעות הרחוב עשו את שלהן.

עוד חודש בשנה משנה את כל המאזן,
התכנון לאחרי החגים היה מתוכנן כך שעד פסח ההיסטוריה אמורה לחזור בחזרה אל הימים הטובים והקלילים במשקל הרצוי בייחס לגיל והגובה.
אז מה אם הוא תפס גובה? המשקל.
הוא אמור לדעת שיש עוד חודש השנה שהביא אתו משלוחי מנות מועשרים באלפי קלוריות?

מצאתי את עצמי מתעסק בטבלאות, לא! לא טבלאות אקסל, אני אברך! מה לי ולזה,
גם לא בטבלאות המלאות בהוראות מדוקדקות של כללי תזונה מרעיבה, שמכין לי הדיאטן של הקופה מידי חודש .
טבלאות השוקולד המשובחות נאכלו להן בזו אחר זו, עד תומן.

היצר הטוב המפרגן, המשחרר היה אומר לי בשקט באוזן,
מה קרה, שבועיים תשחרר קצת את החגורה, תן לגוף את שלו,
למה למנוע אותו מלהתפתח, למה לעצור את הגידול הטבעי,
את הרצון לפרוץ עוד ועוד גבולות ומידות,
הקשבתי לו, בינתיים אני זורם איתו
אם ממש ארגיש שעברתי את הגבול, זה יהיה בטח כבר ממש בערב פסח
אז, באווירת החג אתחיל דיאטה אביבית / קיצית,
כזאת שמשלבת מצות עם מצות, מצות עם חסה, ומצות עם כלום.

לא אצטרך להתאמץ כדי לא לאכול עוד ועוד מהקמח הלבן בצורתו המצתית.
זה הרגע הנכון לפרוץ במבצע דיאטטי, כשעוד לא נטחן הקמח ממנו ייצרו אחרי הפסח את בצק העלים הממכר.

זה הרבה יותר קל כשגם לא נשארו בסביבה מפתחי ציפיות מהפחמימה הנוראית – תפוח האדמה. הירק המיותר איבד את התקווה ויכולת להמציא את עצמו מחדש.
פלפל שחור גרוס ומלח, גם אם נגוון כשפעם אחת המלח ייבזק ראשון ולאחריו הפלפל, ובפעם השנייה הפלפל יתפוס את מקומו ראשון בין פרוסות התפודים, זה לא ישכנע לאכול ממנו כמות שמאיימת על משקלי.
אופס... איך שכחתי, אפשר לגוון גם עם בצל, וזה כבר מסוכן.

האמון והסיכוי שאני נותן בעצמי שואף למספר נמוך בהרבה מהיעד הקילוגרמי שלי
בכל אופן אני מאחל לעצמי
בהצלחה
הגם שזו מילה בעייתית שקוראת לי למלאות אותה בכל טוב,
בעצם, אפשר גם בירקות.

שמישהו יעצור אותי מלכתוב, כי לתחושתי זה לא הולך להסתיים,
'הו' תודה,
זהו עצרתי.

תודה שהקשבתם לי,

תאכלו טוב,

אתם בטוח עובדים קשה עכשיו.
בזמן שעם ישראל עסוק בקרצופים ונקיונות לפסח, מצאנו את עצמנו מושקעים עד מעל לראש בפרויקט ייחודי – הקמה מאפס של מגזין תוכן חדש ואיכותי, בדד ליין הזוי וכמעט בלתי אפשרי - מגזין @אשכולות / עמלנו מבית גולשי פרוג, בהפקת @קסת הו"ל ובחסותם הנדיבה של בני הזוג דיקמן.

אל המערכת נשלחו תכנים רבים, והצוות עמל לבנות בריף מוקפד, עם רעיון מרכזי ותתי-רעיונות, בצורה שתפיק חומר קריאה מרתק יחד עם תוכן מאוגד בקפידה.
השלב הבא היה לבנות את תמהיל המגזין, ללקטר את החומר, למיין, לסנן ולהחליט איזה תוכן נכנס ואיזה ייאלץ להישאר בחוץ או לחכות למגזינים הבאים אם וכאשר.
לאחר מכן נעשתה עבודת אומנות מסיבית של עריכה ספרותית ועריכה לשונית, יחד עם העורכת הלשונית האלופה @ליאורהA , ותחת ניהולה המוקפד של העורכת הראשית @מ. י. פרצמן.

וכך, בין ניקוי מסילות תריסים לבין אמבטיית משחקים, גנבנו זמנים לא זמנים לסקל שגיאות, לכתוב כותרות, להשביח ניסוחים, לחדד אמירות, להחליף פסקאות, וכל הכיף הגדול והמעייף של עריכה ספרותית ולשונית.

לאחר שהתוכן היה מוכן, הגענו לשלב עיצוב המגזין. על תחום העיצוב הגרפי הופקדה @EPaP שניצחה על גדוד שלם של מאיירים ומעצבים והביאה תוצאה מדהימה, שלא לומר גאונית.
המגזין מעוצב בסגנון ייחודי, שונה ומרענן. לא שוב הקלישאות העיצוביות שראינו כל כך הרבה פעמים. הקונספט העיצובי שנבחר, המבוסס על איורים בסגנון ויטראז', יחד עם הגריד היצירתי והנועז, סט הצבעים שנבחר בקפידה והפונטים המותאמים בשלימות, יוצרים תוצאה שהיא חגיגה לעיניים לכל מי שמבין דבר או שניים בעיצוב.

אחד השלבים הסיזיפיים היה שלב ההגהות לאחר העיצוב. העיתון כבר היה צריך לרדת לדפוס, והצוות כולו עבד בהיסטריה על סבבי הערות, תיקונים ושינויים בלתי נגמרים, על מנת שבסופו של דבר המוצר יהיה כמה שיותר קרוב למושלם.

ואכן, התוצאה הסופית מרהיבה.
מגזין תוכן שיתופי, מקורי וייחודי, הכולל שלל עשיר של כתבות, מאמרים, סיפורים, טורים, איורים, שירים ומתכונים, כאשר כל המשתתפים הם מבין הניקים בפרוג.
והדובדבן שבקצפת - כתבה מרתקת ותקדימית על... טוב, לא נגלה הכול. נשאיר משהו למגזין עצמו. מי שממש סקרן יכול לעיין בהפניות השער של המגזין שפורסם פה.

אז בסוף הגענו לישורת האחרונה. מי היה מאמין.
דיבורים באוויר, תוכניות ורעיונות גדולים היו הרבה. אבל הנה סוף סוף מיזם שפשוט קרם עור וגידים והפך מרעיון מדהים על הנייר, ל-רעיון מדהים על הנייר.
"שלום וברכה לכל הנאספים הנכבדים, כבוד העיתונאים והסופרים - צוותי מערכות העיתונים החרדיים.
אתכבד בזאת להזמין את חברי פורום כתיבה מקצועית לבית פרוג לשאת דברים, ולהחכים אותנו לקראת עיתוני החג הקרבים ובאים".

ובכן, עליתם, כחכחתם בגרונכם, התאכזבתם לגלות שעמית סגל לא בקהל, ונרגעתם כהבחנתם כי הוא בעצם לימינכם על הבמה, הנואם הבא בתור.

עכשיו הזמן שלכם ללמד אותם מה טוב ומה לא, מה מעניין ומה לא, מה מוצלח, לעניין ומתאים, ומה לא ממש.

נא פרטו:
1. מהו התחום האהוב עליכם - תורני, תחקירני, סיפורת, הסטורייה, ראיונות, מוספי נשים, מוספי ילדים, וכו' וכו'.
2. מה נקרא הצלחה בכך - כלומר, אם מדובר על מאמר תורני - מהו מאמר מוצלח, אם מדובר על תחקיר - מהו תחקיר מוצלח, וכו' וכו'.
3. טיפים: ניתן לצרף עד 2 'עשה', ו'לא תעשה' 1.
ולסיום:
זו ההזדמנות שלכם להזמין מוצר בהתאמה אישית. בקשו מסופר פלוני היושב כעת מולכם פעור פה וכרוי אוזניים, שיכתוב על...
(בקשו מפלוני שיערוך תחקיר על אמינות פרסומי משרד הדתות, מאלמוני שינפץ מיתוס על ההיסטוריה של פוטין ורצונותיו הטובים, מפלמונית שתמשיך את הסיפור שכתבה אי אז, וכו' וכו'.)

אנא, נא, בבקשה, בתחינה, אל תכתבו שום מילת / רמז גנאי על עיתון, סופר, סגנון או השקפה כלשהם!!
הודעה ראשונה שלי בפורום "החכמים כותבי העיתים".
מעונין מאוד בביקורת.

נקודת מבט

האמת נמאס לו מכל זה, הוא רצה רק לקנות חליפה בר’ עקיבא. אבל המבטים האלה של כולם הרגו אותו, מבט כזה קצר, ואז הסטת העיניים, כאילו לא ראו את זה, כאילו הוא לא שם.

לפעמים, כמו אז בחנות המשקפיים יש את הילד ששואל בקול "אמא למה יש לו פנים מצחיקות", חיים רצה לחייך לילד הזה, אבל ידע שזה רק יעוות את פרצופו יותר. הוא לא היה צריך את הילד הזה בשביל לדעת " שהמלך הוא עירום", אלפי מבטים בכל מקום אמרו והזכירו את זה.

זה לא דבר קל לקנות חליפה כשכל משפט שלך יוצא מעוות, וצריך לחזור על כל בקשה שלוש פעמים, והמוכר מסתכל עליך בסבלנות, אבל גם ברחמים. המקום היחיד שפרצוף כזה יכול לעזור, זה אם תבקש הנחה על החליפה. הוא החליט לחכות עם קנית החליפה, אולי החבר חדר שלו יסכים לבוא איתו.

חיים נזכר באותו בוקר, בשיעור ג’ ישיבה קטנה, כשקם והרגיש שאיבד תחושה בחצי מהפנים. הם הלכו לרופא שאמר שזה לא נורא, ואפילו יש לזה שם "שיתוק בל", ותוך שלושה שבועות עד שלושה חודשים זה יעבור, מאז עברו יותר משלוש שנים.

הוא נזכר בדברים של הוריו שניסו לנחמו, ובעיקר במבט שלהם שאמר חיים אם היה אפשר ההינו מתחלפים איתך. אבל הם לא יכלו להתחלף איתו בשום מקום, לא ברחוב עם המבטים, לא בקניות, לא בישיבה, ואפילו לא במבחן לישיבה גדולה, כשאתה מנסה להסביר לשלושה רמי"ם חשובים שיושבים מולך, מה זה "קנין לאחר זמן", ואתה מבין שגם לאחר זמן, הם לא יבינו מה אמרת עם הפה העקום שלך.

לאחר שלוש וחצי שנים של עמידה מול המראה ועשית תרגילים של פרצופים משונים, הרופא מבשר לחיים, שעצבי הפנים חזרו לעבוד בזכות התרגילים, אך כיוון שהפרצוף המשיך לגדול גם בזמן שהיה משותק, העיוות נשאר. וישנה אפשרות לעשות ניתוח פלסטי, שיתקן את המראה.

חיים נוסע לבאר שבע, העסקנים הרפואיים שהתייעץ איתם, המליצו לו על פרופסור אילן רבי מבאר שבע, שנחשב המומחה הגדול בארץ לניתוחים פלסטיים בפנים. הוא מגיע לכתובת שרשומה לו על דף, כדי שלא יצטרך להסביר עשרים פעם לאן הוא צריך להגיע. לא נראה לו שהוא במקום הנכון, הוא נמצא בשכונה מוזנחת ומזעזעת, כמו שרק בבאר שבע יכול להיות, לא יתכן שכאן נמצאת מרפאה של רופא כל כך חשוב, אבל השלט, פרופ’ אילן רבי מנתח פלסטי, לא משאיר מקום לספיקות.

חדר ההמתנה נראה קצת כמו נקודת איסוף לנפגעי הכור בצרנוביל, לראשונה הוא חש מבטים אחרים, מבטים של שותפות. המזכירה מכניסה אותו לחדרו של הרופא, חיים מביט בו בתדהמה, הוא רוצה לצאת לבדוק שוב, אם הוא קרא נכון את מה שכתוב בשלט, צלקת גדולה מעטרת את לחיו השמאלית של הרופא, חתך עם סימני תפירה גסים. הוא לא יכול שלא לחשוב על זה, שלא רק שהסנדלר הולך יחף, הוא גם ממשיך לקבל תיקונים.

הרופא מביט בו, בוחן את פניו, מבקש ממנו לעשות מספר תרגילים עם הפנים, ואומר, אני מצטער חיים, אני לא יכול לעשות את הניתוח, לא כל עצבי הפנים חזרו לפעולה, נחכה שנה שנתיים, תבוא שוב אולי אז יהיה אפשר לנתח.

שתיקה שוררת, חיים מרגיש איך השיתוק מתפשט לכל גופו, הוא רוצה לצעוק ולהסביר לרופא שזה לא יכול להיות, לא נראה לו שהרופא הזה יכול להבין את המשמעות, של זה שאין לו חברותא כבר שנתיים, כי מי יכול ללמוד עם מישהו שהוא לא מבין מה הוא אומר, הרופא גם לא יבין, את זה שהוא מעולם לא שאל את הר"מ שאלה בשיעור,או את זה שבשולחן בחדר האוכל הוא מעדיף לא לדבר, או את השידוכים שעוד שנתיים הוא יתחיל, וחוץ מלקנות אנצלקופדיה של כל המחלות, כדי להבין מה מציעים לו, אין לו מה לעשות.

הוא רוצה לצעוק, אבל יוצאות לו הברות לא ברורות, של זה לא יכול להיות, כבר היה רופא שאמר לי שזה יסתיים תוך שלושה חודשים, עברו מאז שלוש שנים, אז אתה אומר לי עוד שנתיים, רבש"ע למה? למה?

הרופא מביט בו בהשתתפות, ואומר, גדלתי כאן בשיכון ד’ בבאר שבע, שכונת פשע מהידועות בארץ, אבא שלי נהרג במלחמת כנופיות, גדלנו שני ילדים ללא אב, ועם אמא שעבדה ברוב שעות היממה, אחי הגדול גדל בהתאם לשכונה, והצטרף לארגון הפשע של הדוד שלנו יצחק רבי, אמא שלי ניסתה להלחם בזה, אבל לא הצליחה, ובמקום זה החליטה להלחם עלי, היא בדקה כל יום שאני הולך לבית הספר, שלחה אותי לחוגים, וזה כמעט הצליח.

עד אותו הלילה, הייתי לבד בבית, אימי עבדה משמרת לילה, אחי היה בעסקים הרגילים שלו בלילות, נכנסו שני רעולי פנים, הם חיפשו את אחי, וכשלא מצאו אותו הם השאירו לו הודעה, את ההודעה הם השאירו על הפנים שלי, אמרו שהוא כבר יבין. ישבתי שם ודיממתי כמה שעות, עד שאימי חזרה ולקחה אותי לסורוקה, לאחר כל כך הרבה זמן כבר לא יכלו לתפור את זה מושלם, וגם לא ידעו לתפור את זה מושלם.

זה לא היה דבר יוצא דופן להסתובב בשכונה שלנו עם צלקות כאלה ואחרות, אבל במקומות אחרים כן, לא קיבלו אותי בשום תיכון מחוץ לשכונה, למרות שאימי מאוד רצתה, אז למדתי בתיכון בשכונה, שהיה יותר מוסד לעברינים צעירים ופחות מוסד חינוכי, כשהגעתי לגיל גיוס אפילו בצבא לא רצו לקחת אחד ממשפחת רבי מבאר שבע, עם צלקת על חצי פנים, יותר מידי צרות זה יכול לגרום.

כך מצאתי את עצמי בגיל 17 ברחוב ללא מסגרת או עבודה, אבל עם פנים שנראות כמו עבר פלילי, בסוף היה אחד שהסכים להעסיק אותי, האשכנזי היחיד בשיכון ד’, מוסך רוז, תמיד הוא היה אומר לי "אל תצא מוסכניק" אבל אני חשבתי עדיף לצאת מוסכניק גנב, מאשר להיות גנב רכב.

כשהגעתי לגיל 20 אמר לי רוז, אילן תקשיב, אתה לא תצא מוסכניק, הבאתי לך מתנת יומלדת, הוא מגיש לי מעטפה ובתוכה ספר ועוד מעטפה, הוא אומר, הספר הזה נקרא "האדם מחפש משמעות", כתב אותו ויקטור פרנקל, פסיכיאטר יהודי, שהיה מאבות תורת הפסיכולוגיה, פרנקל נשלח בתקופת השואה למחנה ההשמדה אושוויץ, ולאחר מכן כתב את הספר הזה, בו הוא מספר את מה שראה ולמד שם.

לא הבנתי מה רוצה ממני אדון רוז, לקחתי את הספר והמעטפה, והתחלתי לקרוא את הספר, זו היתה משימה לא פשוטה, הרבה תיאוריות ומילים גבוהות, בסוף הספר היו מספר שורות מודגשות, שבהם כתב פרנקל כך:

האדם מכונן בכוח ההגדרה העצמית, לבור את דרכו וגורלו, כמובן במסגרת נתוניו וסביבתו. במחנות הריכוז, במעבדה חיה זו, ובמגרש ניסוים זה, ראינו אחדים מחברינו מתנהגים כחזירים, בעוד אחרים מתנהגים כקדושים, אפשרויות אלה ואלה, גנוזות באדם, איזה מהן יגשים, דבר זה תלוי בהכרעות ולא בתנאים.

אחרי הכל האדם הוא אותו יצור שהמציא את תאי הגזים של אושוויץ, אבל הוא גם אותו יצור שנכנס קוממיות אל תאי גז אלה, ועל שפתיו תפילת שמע ישראל.

פתחתי את המעטפה השניה מספר הרופא לחיים, היו שם 20,000 שקל, ומכתב מרוז, "אילן היקר בודאי למדת מפרנקל שלא משנה היכן גדלת, מה עשו לך, באיזה נסיונות אתה מתנסה, עדיין הבחירה בידך, כלשונו של פרנקל "תלוי בהכרעות ולא בתנאים", קח את סכום הכסף המצורף שישנה לך קצת את התנאים לעשות את ההכרעות הנכונות".

לקחתי את הכסף, הלכתי ללמוד, והנה אני כאן היום, פרופסור. השארתי את הצלקת הזו, שידעו כולם, שאני אזכור ושאתה תבין לא הנסיבות והתנאים ישפיעו, אלא ההכרעות, כן, וגם אתה חיים, במקום לשאול למה?, תתחיל לשאול מה?, מה אתה יכול לעשות.

אז חיים נתראה בעוד שנה שנתיים, תבוא לעשות את הניתוח, חיים מהרהר ואומר, טוב, במידה ואני עדיין ירצה לעשות את הניתוח...

מאחורי הסיפור
הדרכתי טיול מטעם ארגון של חולי סכרת נעורים חרדים, היו שם בחורים נפלאים ומוצלחים, ומאוד מאוד מתוקים,
והנושא הזה היה ברקע כל הזמן, למה אנחנו? במה חטאנו שיש לנו את ההתמודדות הזאת?
השאלה הזאת ניקרה במוחי זמן רב, עד שהבנתי למה?
ככה...
זה מה שהוחלט מלמעלה, את המתנה הזאת אי אפשר להחזיר, אבל את דרך ההתמודדות אפשר.
(תוכלו גם לעזור למתוקים במיזם שהעלה איש רב פעלים
@אברימי פה)

צלקות
תמונה שהעלתי בעבר בקהילת הצלמיםIMG_77911.jpg
בָ''הּ

וְהָיוּ הַגְּדֵרוֹת גְּבוֹהִים וַחֲסוֹנִים

שׁוּרוֹת שׁוּרוֹת

שֶׁל מִלִּים וְדִקְדּוּקֵי סוֹפְרִים חֲמוּרִים

אֵין יוֹצֵא וְאֵין בָּא

וְהָיוּ הַשָּׁעוֹת צְפוּפוֹת

שָׁעָה אַחַר שָׁעָה

אֵין יוֹצֵא וְאֵין בָּא.

וְעָמְדוּ הַחוֹטְאִים וְשָׁאֲלוּ:

יֵשׁ לָנוּ מָקוֹם?

מֵעוֹלָם לֹא נָטַשְׁנוּ, טָעֲנוּ.

מֵעוֹלָם אָהַבְנוּ.

וְהַקּוֹל נִשְׁמָע:

חֲטָאתֶם!

אֵין לָנוּ מָקוֹם,

אֵין לָנוּ שָׁעָה עֲבוּרְכֶם.

מֵרָחוֹק תּוּכְלוּ לְהַבִּיט בָּנוּ,

לִתְמֹךְ בָּנוּ.

נוּכַל פְּעָמִים לְחַיֵּךְ אֲלֵיכֶם.

מִמֶּרְחָק.

רְחוֹקִים שֶׁנִּתְקָרְבוּ הִנְּכֶם.

מֵעוֹלָם לֹא תִּהְיוּ שֶׁלָּנוּ,

לְעוֹלָם תִּשָּׁאֲרוּ זָרִים.

וְהָיָה הָעוֹלָם חָצוּי.

מֶחֱצָה רָחוֹק מֶחֱצָה קָרוֹב,

מֶחֱצָה לָהֶם וּמֶחֱצָה לַשֵּׁם.

וְהָיָה הָעוֹלָם כָּבוּי.

מִמֶּרְחָק נִשְׁמַע נִגּוּן

כּוֹבֵשׁ, מְדַבֵּר עַל מַשֶּׁהוּ פְּנִימִי.

קִיּוּמִי.

דַּק.

שָׁם, בַּנְּקֻדָּה הַלָּזוֹ,

היוּ כֻּלָּם יחד,

אֵין פְּעָרִים,

אֵין מַדָּדִים,

אֵין מַעֲשִׂים.

מַתְמִידִים וְשֶׁאֵינָם,

לַמְּדָנִים וְשֶׁאֵינָם.

אַחִים.

פֶּתַע הֵחֵלּוּ מַעְגָּלִים מַעְגָּלִים

אִישׁ בְּכָתֵף רֵעֵהוּ,

וּבְלַהַט הַמַּעְגָּל

לֹא הָיָה לוֹ רֹאשׁ וְסוֹף

אִישׁ שְׂבַע יָמִים וְתִינוֹק בֶּן יוֹמוֹ

חוֹטֵא מִשֶּׁכְּבָר וּמַתְמִיד מְבֻגָּר

יָד בְּיָד אָחֲזוּ.

וְהָיָה הַקָּדוֹשׁ בָּרוּךְ הוּא

מִתְעַלֶּה עַד אֵין קֵץ.
מדי שנה עולים כאן בפורום ובאתר אינספור קולות הקוראים להפיק מוסף חג מאת חברי הפורום.
יש כאן כוחות עצומים, כשרונות נדירים, ותוצרים שלא היו מביישים את גדולי המגזינים של ימינו.
מה עוצר אותנו מלהפיק מגזין חג פסחי חגיגי, מושקע ומקצועי - מתוך הבית פנימה?
עד עכשיו, הרעיון נפל תמיד כשהגיע לסעיף הפיננסי. השנה לא עוד.

אחד הניקים כאן יצא באופן מעשי במיזם אקלוסיבי וראשוני: הפקת מגזין חג חגיגי מאת חברי אתר פרוג. כן, זה אתם.
הפקה, עיצוב, דפוס, הפצה, זה עליו. מימון, לוגיסטיקה והפקה בפועל.
התוכן - ובכן, זה עלינו.

זה הולך להיות המגזין שלנו. של כל אחד מאיתנו.
הפרויקט שייך לאתר פרוג כולו, אבל מטבע הדברים - קהילת הכתיבה שלנו הולכת להיות השחקנית הראשית:
מוסף חג פסחי מלא בסיפורים, כתבות תוכן, מאמרי אקטואליה, צרכנות, כלכלה ועוד, כיד הדמיון הטובה עלינו.

ולהלן הכדור בצד שלנו:
מהי יד הדמיון הטובה עלינו?
המגזין הזה הוא שלנו, ולכן כל אחד מאיתנו הולך ליצור אותו. כל תרומה שלנו תוסיף לו נופך. שפכו כאן רעיונות, שברי רעיונות, מיזמים, הארות, ביקורות, כל פידבק שהוא הקשור לנושא המדובר. מה הייתם רוצים לראות במוסף? אילו מדורים יעניינו אתכם?
אם יש כאלו שרוצים להיות אחראיים על פרויקט כלשהו - נא הפשילו שרוולים ותרמו את עצמכם. (רעיון באוויר: מה דעתכם על פרויקט חג? לבחור נושא פסחי כלשהו, ולכתוב עליו חומרים מסוגים שונים. מישהו רוצה ליטול את היוזמה?)
ועוד רעיונות משלכם, כאן למטה.

איך זה הולך לעבוד:
החל מהיום, ועד למוצאי שבת לאחר פורים, ה19 במרץ,
אתם מפציצים את תיבת המייל prog.magazineאין לכתוב כתובת מייל בהודעות.
סיפורים, כתבות, מאמרים, מתכונים, מדורים קצרים, כל מה שאתם רוצים.
יתרה מזאת רעיונות, יוזמות, שיתוף פעולה ולקיחת אחריות, כל דבר יתקבל בברכה.

שימו לב לכתוב באופן ברור את השם שתחתיו אתם רוצים לפרסם את החומרים: ניק / שם מלא / שם עט, וכן השאירו מספר טלפון ליצירת קשר (לשימוש העורכים והמפיקים, במקרה הצורך).

במוצאי השבת בשעה 20:00 הבאסטה נסגרת. כל חומר שישלח לאחר השעה הזו לא יוכל להיכנס.
החומרים יעברו עריכה מקצועית, עניינית ובלתי מתפשרת, כיאה לעיתון מקצועי ומכובד כשלנו מאת צוות העורכים:
עורכי התוכן יהיו הניקים
@ליאורהA ו @הדוויג,
עורכת ראשית תהיה אני.
ניקים בעלי ניסיון בעריכה שירצו להציע את עצמם לנשיאה בנטל - יתקבלו בברכה.

מכאן והלאה הכדור עובר למשקיע, שיחד עם הצוות שלו יפיק לנו מגזין מעוצב ברמה הכי גבוהה, וידפיס אותו בקול תרועה.
המגזין יחולק לפני החג בנקודות חלוקה ברחבי הארץ, פלוס - אפשרות למשלוח ישיר עד הבית בתוספת כמה שקלים.

המגזין הפטריוטי הראשון מבית פרוג יהיה אצלנו בבית בחג הפסח,
ולאחר החג, כדרכנו בקודש, נוכל להעלות להנאתנו ביקורות ספרות מסמרות שיער, רק קחו בחשבון להיות עדינים, זה אתם כתבתם את זה, הלו.
אתם מתעוררים בוקר אחד ומגלים חפץ חדש שהתווסף לכם בבית, הוא חפץ גדול ודי מפתיע. מפתיע בעצם קיומו או מפתיע בעצם קיומו דווקא אצלכם. לא אתם הזמנתם אותו. אולי מישהו אחר מבני הבית הזמין, אולי מישהו שלא מבני הבית הזמין אותו במיוחד בעבורכם, אולי הוא בכלל הגיע בטעות.

ובואו ניקח את זה צעד אחד קדימה (תודה
@מ. י. פרצמן על השידרוג! ואם את כבר כאן- תוכלי לנעוץ?)
אל תזכירו את החפץ הזה בקטע באופן מפורש, תנו לנו להבין לבד במה מדובר.

לנספח
בואו ננסה לעשות זאת. לדמיין. זה ייקח רק כמה דקות. שווה!!

כולנו הולכים סחופים ודוויים אחר מיטתו של מרן הגר"ח קנייבסקי זצ"ל. מאות האלפים מתהלכים באיטיות מעציבה. ארשת פני כולם מביעה את המתרחש בלב פנימה. הלב שבור מהחסר. דואב מהחלל. דואג מהמחר.

מחיאות הכפיים הנשמעות חדשות לצמתים, אינן מביעות שום שמחה. להפך, אות הוא שיש צורך בעזרה. מלאכים בכתום ממהרים לקול המחיאות, אחריהם רצים כמה סקרנים, אולי יוכלו לראות ולבייש את מי שזקוק לעזרה ולשקט.

המיטה של ר' חיים כבר עמוק עמוק בחזון אי"ש [בחייהם ובמותם לא נפרדו], ולפתע - - -
נפתחת דלת הרכב של ר' חיים. ר' חיים פותח את עיניו הרכות והטובות ומביט אנה ואנה כאומר 'היכן אני ומדוע לקחו את הגמרא משולחני'...

ר' חיים שואל בלחש את היושבים ברכב: "מדוע צריך מאות שוטרים סביב הרכב? האם לא ניתן לסמוך על הציבור שלנו שינהג בזהירות ולא יסתכן בדחיפות פראיות? הרי כבר עברנו בשנה האחרונה כמה וכמה טרגדיות, ונפרדנו מכמה מניינים מטובי בנינו. לא כך"?

שקט שרר ברכב.

ר' חיים מביט לימינו, אל עבר חומות בית החיים. מבחין הוא במאות בני תשחורת המחרפים עצמם לפרוץ אל ארץ לא להם. "מדוע להם?" תוהה ר' חיים. "האם אין היגיון בסגירת שערי בית החיים למשך שעות אלו? האם לא למעננו עשו זאת? ואם יקרה משהו לזקנים שבעם הנמצאים במקום, מי מהפורצים יוכל לומר שידיו לא שפכו את הדם הזה"?

ר' חיים מביט לשמאלו. רואה הוא בעצב עשרות רבות של סמארטפונים המצלמים בהשתאות את המחזה הפלאי. ר' חיים סופק כפיו ואומר בעצב: "הרי בחיי הם לא היו מעיזים לבוא לחדרי ולצלם באמצעות המכשירים הטמאים הללו, כשכולם ידעו את דעתי ואת מה שפסקתי עליהם, ועכשיו, פסקה הבושה והלכה לה הכלימה"...

ר' חיים מביט נכחו. רואה את המלווים הרבים ושומע שוב ושוב ויכוחים חסרי תועלת ומשמעות: 350.000 / חצי מיליון / 750.000 / מיליון. ר' חיים לא מבין למה זה כל כך משנה. כדאי פחות להתעסק ב"כמה היו" ויותר ב"למה היו".

ואז, ר' חיים מסתכל למרחוק. מעבר לאלו שדוחפים. לאלו שמצלמים. לאלו שסופרים את המשתתפים. לאלו הפורצים. ורואה את מאות האלפים האמיתיים. אלו שביטלו תלמוד תורה מפני לוויית המת. אלו בני התשחורת האמיתיים שבאו לחלוק כבוד אחרון, לרבם האחרון שדומה הוא לראשון. לאלו העמלים בתורה מתוך הדחק. אלו היודעים עיקר ותפל מהו. אלו שלוקחים בחשבון כמה שעות נסיעה ללווייה והרבה מעבר לכך לחזרה משם. המאמץ שווה להם. הם השקיעו המון שעות בשביל ללוות את ר' חיים. יודעים הם שר' חיים השקיע בהם הרבה יותר. כי ר' חיים לכשעצמו די היה לו בקב כרכי הש"ס משנה לשנה. כל ההפרעות, התמונות, הברכות, הקמיעות, היינות, התעודות, ההתרמות, כל אלו היו בשבילם. לא בשבילו. אז הם לא יחזירו אהבה וגם אם היא כרוכה באי-נוחות גדולה?!

ור' חיים, שתמיד ידע להבחין בין העיקר והתפל, ראה והבין שכל התופעות הפסולות שהיו בהלווייה, אינן מייצגות את הציבור הענק, שכולו ככולו עשה כבוד גדול כראוי למלכי-רבנן.

ר' חיים חייך שוב את חיוכו המפורסם. דלת הרכב נסגרה. אלו שעמדו בסמיכות עוד הספיקו לשמוע את ר' חיים לוחש בו"ה.
  • 435
  • קינה ממני קטן שבקטנים,
    השזורה בחלק משמות ספריו הרבים של רבינו הגדול שר התורה

אוֹי
    בָּא הַחֹשֶׁךְ בַּצָּהֳרַיִם

כְּזֹהַר הָרָקִיעַ הִזְהִיר לָנוּ
    כְּכוֹכְבֵי הַשָּׁמַיִם הָיָה לָנוּ
    אוֹר בָּהִיר בַּשְּׁחָקִים
    מְפַעְנֵחַ נֶעֱלָמִים.

אוֹי
    וְתֵרֵד עֲלָטָה וְתִזַּל עַיִן

עַל שׁוֹנֶה הֲלָכוֹת
    וּמַסֶּכְתּוֹת קְטַנּוֹת
    לֹא הִנִּיחַ זָוִית וּפִנָּה
    שֶׁלֹּא עָדַר וְהִשְׁקָה.

אוֹי
    וַתֵּרֶב אֲנִיָּה וּדְמָעוֹת כַּמַּיִם

עַל מְצָרֵף וּמְטַהֵר -
    גּוּפוֹ בְּתוֹרַת אֱמֶת
    יוֹשֵׁב וְשָׁקוּעַ בְּאֹהָלִים
    וְרֹאשׁוֹ מֻנָּח בֵּין סְפָרִים.

אוֹי
    כִּי בָּא הָאֹפֶל וַיְהִי אַיִן

עַל בָּקִי וְרָגִיל בְּמִכְמַנֶּיהָ
    שָׂשׂ וְשָׂמֵחַ בְּמִשְׁעוֹלֶיהָ
    חֲכַם חֲכָמִים
    לוֹ נִתָּן חֵן עֲנָוִים.

אוֹי
    מִי יַטְעִימֶנּוּ טַעֲמָא דִּקְרָא
    מִי יִפְתַּח לָנוּ שַׁעֲרֵי אֱמוּנָה.
    מִי יִתֵּן אוֹמֵר
    מִי יְלַמְּדֵנוּ אָרְחוֹת יֹשֶׁר

אוֹי
    מִי יַשְׁמִיעֶנּוּ פֶּרֶק בַּשִּׁיר
    מִי חֲרוֹן אַף יָסִיר.
    מִי יוֹלִיכֶנּוּ בְּדֶרֶךְ אֱמוּנָה
    מִי יַצְעִידֶנּוּ בְּדֶרֶךְ חָכְמָה.

אוֹי
    מִי יִבְנֶה לָנוּ קִרְיַת מֶלֶךְ
    מִי יְבִיאֵנוּ בְּשַׁעַר הַמֶּלֶךְ
    מִי יִהְיֶה לָנוּ לְמִשְׁעָן
    מִי יַעֲבִירֶנּוּ נַחַל אֵיתָן.

אוֹי
    מִי יַשְׁקֶה דּוֹר עָנִי וְצָמֵא
    מִי יַצְמִיחַ אֶת שִׂיחַ הַשָּׂדֶה
    מִי יְתַקֵּן וְיַגְבִּיהַּ חוֹמוֹת הַדָּת
    מִי יַרְאֵנוּ יִשּׁוּב הַדַּעַת.

הַצַּדִּיק אָבַד וְאֵינֶנּוּ
    אֲנַחְנוּ נִשְׁאַרְנוּ בְּעָנְיֵנוּ...

אולי מעניין אותך גם...

הצטרפות לניוזלטר

איזה כיף שהצטרפתם לניוזלטר שלנו!

מעכשיו, תהיו הראשונים לקבל את כל העדכונים, החדשות, ההפתעות בלעדיות, והתכנים הכי חמים שלנו בפרוג!

לוח מודעות

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!

תהילים פרק כה

אלְדָוִד אֵלֶיךָ יי נַפְשִׁי אֶשָּׂא:באֱלֹהַי בְּךָ בָטַחְתִּי אַל אֵבוֹשָׁה אַל יַעַלְצוּ אֹיְבַי לִי:גגַּם כָּל קוֶֹיךָ לֹא יֵבֹשׁוּ יֵבֹשׁוּ הַבּוֹגְדִים רֵיקָם:דדְּרָכֶיךָ יי הוֹדִיעֵנִי אֹרְחוֹתֶיךָ לַמְּדֵנִי:ההַדְרִיכֵנִי בַאֲמִתֶּךָ וְלַמְּדֵנִי כִּי אַתָּה אֱלֹהֵי יִשְׁעִי אוֹתְךָ קִוִּיתִי כָּל הַיּוֹם:וזְכֹר רַחֲמֶיךָ יי וַחֲסָדֶיךָ כִּי מֵעוֹלָם הֵמָּה:זחַטֹּאות נְעוּרַי וּפְשָׁעַי אַל תִּזְכֹּר כְּחַסְדְּךָ זְכָר לִי אַתָּה לְמַעַן טוּבְךָ יי:חטוֹב וְיָשָׁר יי עַל כֵּן יוֹרֶה חַטָּאִים בַּדָּרֶךְ:טיַדְרֵךְ עֲנָוִים בַּמִּשְׁפָּט וִילַמֵּד עֲנָוִים דַּרְכּוֹ:יכָּל אָרְחוֹת יי חֶסֶד וֶאֱמֶת לְנֹצְרֵי בְרִיתוֹ וְעֵדֹתָיו:יאלְמַעַן שִׁמְךָ יי וְסָלַחְתָּ לַעֲוֹנִי כִּי רַב הוּא:יבמִי זֶה הָאִישׁ יְרֵא יי יוֹרֶנּוּ בְּדֶרֶךְ יִבְחָר:יגנַפְשׁוֹ בְּטוֹב תָּלִין וְזַרְעוֹ יִירַשׁ אָרֶץ:ידסוֹד יי לִירֵאָיו וּבְרִיתוֹ לְהוֹדִיעָם:טועֵינַי תָּמִיד אֶל יי כִּי הוּא יוֹצִיא מֵרֶשֶׁת רַגְלָי:טזפְּנֵה אֵלַי וְחָנֵּנִי כִּי יָחִיד וְעָנִי אָנִי:יזצָרוֹת לְבָבִי הִרְחִיבוּ מִמְּצוּקוֹתַי הוֹצִיאֵנִי:יחרְאֵה עָנְיִי וַעֲמָלִי וְשָׂא לְכָל חַטֹּאותָי:יטרְאֵה אוֹיְבַי כִּי רָבּוּ וְשִׂנְאַת חָמָס שְׂנֵאוּנִי:כשָׁמְרָה נַפְשִׁי וְהַצִּילֵנִי אַל אֵבוֹשׁ כִּי חָסִיתִי בָךְ:כאתֹּם וָיֹשֶׁר יִצְּרוּנִי כִּי קִוִּיתִיךָ:כבפְּדֵה אֱלֹהִים אֶת יִשְׂרָאֵל מִכֹּל צָרוֹתָיו:
    נקרא  2  פעמים
    למעלה