קהילת כתיבה מקצועית

קהילת הכתיבה מיועדת לעוסקים בכתיבה יוצרת, ספרותית ומקצועית, ומטרתה למקצע ולהשביח את יכולות הכתיבה של חבריה.
מנהלי הפורום: מ. י. פרצמן, ניהול קהילת כתיבה
להצטרפות לקהילה הקש כאן

כתיבה וסיפורת >> תוכן מקצועי

עריכה תורנית

הפורום נועד לעזרה וטיפים מקצועיים עבור עורכים תורניים ואלו המתעסקים בתחום.
מנהל הפורום: מוישה
להצטרפות לפורום עריכה תורנית, הקש כאן
נושאים
793
נושאים
793

קהילת סופרות מקצועיות

פורום זה מיועד לסופרות מקצועיות, עורכות מאמרים ומחברות ספרים על סוגיהם. הכתיבה והצפייה בפורום הינה לחברי הקהילה.
מנהלות הפורום: Ruty Kepler, sari levin
פרטי
מעלה כי הבנתי שהבוס החדש אוהב שירה

ויושיע לכל החוסים בו.../סיפור

גם בימי הוד, בשנות עבר,
בדור דעה, לפני זמני צער.
היה הרבי הזקן מנדבורנא - רבי איתמר,
ידוע בגדולתו שלא תתואר.

יושב היה בטשערנוביץ בירת האיזור,
ומורה לכל יהודי את הדרך בה יש לבחור.
היו שפתותיו נוטפות אהלים ומור,
וכל יהודי הסביבה דבקים בו, ניאותים לאור.

כל זמן שנפשם בקדושה חשקה,
עולים היו בצל קורתו, ללמוד מתורתו בשקיקה.
ובצאתם, על ידו הקדושה נושקים נשיקה,
ופוסעים לאחור במורא, בשתיקה.

מבין חסידיו ידוע היה ומוכר,
ר' אלתר שבאחד מכפרי הסביבה היה גר.
בכל עת בא ובידו מנחה מן המובחר,
מזון וצידה לבית הרבי, מזג בל יחסר.

היה זה לילה שקט, חורפי ואפל,
כל בני הבית נמו מכבר את שנת הליל.
לפתע נשמע קולו של הרבי שואל,
כיצד ניתן לישון, כעת יש להתפלל.

הן ר' אלתר אהובנו נמצא בצרה,
רק תפילה תעמוד לו, להינצל מהרה.
עמדו הרבי והרבנית להתפלל, ודמעתם ניגרה,
עד אשר במזרח, בקעה קרן אורה.

לפתע, על דלת הבית נשמעו נקישות,
חושו פיתחו, זעק אי מי נואשות.
את הדלת מיהרו לפתוח, זוהי סכנת נפשות,
ובדלת עומד ר' אלתר, בפנים חוששות.

יצאתי לגבות חובותיי, כך סיפר,
מאחד הערלים שלא שילם לי כבר שנה ויותר.
עם בואי אליו אמר: את העניין יש לסדר,
את פניך כבר לא נראה כאן יותר.

ביד מחוספסת תפס בבגדיי,
ולהשחיז סכינו החל מול פניי.
לא הועילו בכיותיי, גם לא טענותיי,
כי אמחול לו החוב, רק לשלל ייתן את חיי.

אמרתי כבר וידוי, קראתי את שמע,
והוא הניף עלי את סכינו ובעיניו משטמה.
אך לפתע, מהחצר עולות זעקות,
השקצים, ילדיו, את אמם החלו פתאום להכות.

הוא פנה לראות על מה קול השאון,
ואני מיד זינקתי לברוח, אל מעבר לחלון.
לברוח לביתי חששתי, הן יודע הוא היכן המעון,
על כן באתי לבית הרבי, תחת כנפיו לשכון.

ומכל זאת לנו, מוסר השכל ייחקק,
כל הדבק בצדיק, לא יינזק.
ואם גופו של אדם, ינצל בזכותו,
על אחת כמה וכמה שתישמר נשמתו.

כבר אמרו צדיקים על דברי חכמינו, לברכה זכרונם,
כי לא יניח אברהם אבינו ליהודי, ליפול אל הגיהינם.
ואם אחר המוות כך עומדת לנו זכותו,
וודאי שבחיינו יצילנו שלא נבוא כלל לחטוא.
כמה דקות אחרי תשע אני יוצא מהבית, מבליע שיהוק קטן בטעם קפה וממלמל ברכה אחרונה.

אני מציץ בשעון תוך כדי דילוג במדרגות, ובהלה דקה נמסכת בי. המחשבה הקבועה שצריך לצאת שתי דקות קודם ניצבת שם, מאשימה כהרגלה. כשאני פורץ מהבניין אל הרחוב שטוף האור, רגליי כבר נכנסו להילוך מוגבר, על גבול ריצה של ממש. הכל כרגיל.

את מאתיים המטרים עד לתחנה אני גומא בעוד אותה בהלה דקה מתעבה עוד ועוד. בכביש לצדי חולפים טנדרים מגושמים של מוסדות לימוד, הם יורקים עשן בזעם ומסריחים את הרחוב בספיחי בנזין. על המדרכה עוברים ושבים אימהות עם עגלותיהן, אברכים עם תפיליהן, סייעות עם שיכפוליהן, ואני מתפתל ביניהם במרוצה, כמדי יום.

מכמה חצרות בוקעים רחשי פזמונים מזויפים ומריבות זאטוטים בחסות גננותיהם. אני חולף ביעף סמוך לפרגולה צרובת השמש של הגנון הפיראטי בו מופקדת בת השנתיים, ולרגע מטושטש אחד נדמה לי שהבחנתי בה רוכנת בחצר על צעצוע צבעוני במיוחד. אין זמן לברר. האוטובוס נושף בעורפי.

וכשאני מדדה בריצה עילגת מטרים ספורים מהתחנה, רואה את הארץ המובטחת וכבר יכול לדמיין את הנסיעה הצפופה, המטלטלת וחסרת הבלמים למחוז חפצי הקבוע, בא לי אשר יגורתי ממנו ימים רבים: האוטובוס הגיח מאחור ואפילו לא האט לכבוד התחנה השוממה.

לשווא ניסיתי לסמן בתנועות נואשות ופרצוף אומלל.

המשכתי לרוץ את המטרים הספורים מכוח האינרציה, אבל כל שנותר לי היה להתבונן באחוריים של האוטובוס המתרחק ברעש גדול, ולארגן מחדש את נשימותיי המטורפות שעיוותו את פניי עד לשורשי הריאות. מולי התרחקה פרסומת מפויחת של "שבילי השן - מרפאת שיניים שמחייכת בשבילך", שבמרוצת התקופה הספיקה להתקלף בצדדים.

וכעת עמדו לרשותי עשרים דקות ריקות עד לאוטובוס הבא, במהלכן אני פנוי לקלל את מזלי, לבַכות את הריצה המייזעת המיותרת שתהרוס לי את כל היום, גם לגלות שעל דופנה האחורי של התחנה יש גרפיטי עקום של נ-נח-נחמן מאומן, ושספסל הפח שבה שמוט אל תוך מערבולת שיחי בר שמתפרצים מן המשתלבות עד שנראה כלשון כחולה חרוצה מבין שפתיים חרבות, כלפי העולם.

אבל אז גלש קליין עם הטרנזיט שלו למפרץ, ועל רקע יהודה גרין שפרט על מיתריו וקרא לנשמהל'ה 'קום אהיים', הוא פינה את הניירות והסלקלים מהמושב לידו וצרח בחיוכו המקסים "בוא נוסעים לכוילל".
ובכן...כח..כח.. אפצ'י...

מורי ורבותי גבירותי ומורותי..

נבחרתי אני לבשר את הבשורה, בוודאי כולם ראו ושמעו..
אולי לא..

אך באמת בצער רב, וביגון קדרורי, ובקידור יגוני,
הננו לבשר, להודיע, לבכות, לתנות, לצעוק, להתעצבן, לקרוע, לזעוק חמס, לרקוע ברגליים, להכות בידיים, ולחרוק בשיניים.

כי ידידינו ומנהלנו הגבאי האהוב והמסור,

נשתחחה קומתו ופרסם פוסט, מזוויע, מעצבן, גרוע,
אי שם באא"ר

על עזיבתו הקדורנית, ללא שום מילה, אמירה. כאן אצלנו.

רגע..
שקט.
מה אתם צועקים שם? תנו לדבר!

ובכן כפי שאתם מבינים הדבר לא מקובל עלינו כלל ועיקר
לא ניתן לכך יד, לא נפשוט על כך רגל.

על כן בהתאם לנסיבות ומכורח המציאות,
הננו להכריז על החלטות הועידה כדלהלן:
חברי פורום כתיבה וסופרות המהולל
דורשים בזאת מהרב הנכבד והדגול הרב
@נתן גלנט לעמוד פה על בימת הכבוד
ולפרסם פוסט פרידה...
כן כנהוג בפורומנו מזה שנים..
להסביר, להבהיר, להעביר, לנמק, לשכנע, לצעוק, לפרט, לפרוט, להלום, לדפוק, להדפיק,

רגע... רגע.. בואנה מה אתה גונב את המיקרופו...

"הלו נתן יא נעל מה אתה חושב אתה יכול לברוח ככה?
כמו איזה בוזבוז, כמו איזה משתכנז פחדן, כמו מאפיונר מתחזק, כמו טחינה מפיתה, כמו רכבת מפסים
כמו כמו.. כמו.. בוא גבר עמוד מולנו נראה לך מאיפה הדג אוכל במבה."

סליחה אנו מתנצלים על ההתפרצות, אחד מהצופים פרץ לבמה, שומרים להוציא את המתפרע. מבקשים מכולם לשבת רגוע
ובכן אנו ממשיכים את הדיון המכובד..

חבר המושבעים והנאמנים של פורומנו החליט
באם הרב @נתן גלנט לא ייענה לבקשתנו\דרישתנו הנחרצת
ועד הפורום אינו מאשר בזה ובבא למר נתן לפרוש מהפורום ולו למנוחה קצרה.

נו...
הרב @נתן גלנט
נשיפה, אחריה עוד אחת. מזיגה, וצפצוף. זהו! הקפה מוכן.

הוא נוטל את הכוס מהמגש הכסוף נזהר לבל יכווה. התאורה צהובה אבל עדיין חזקה עד כאב. הקיר נצבע כולו בכחול עדין אבל עכשיו הוא נראה ירוק יותר, חופשי כזה. אלא שהמקום הזה רחוק מלהכיר את המושג 'חופש'. למעשה העקרון הראשון של המקום הוא: לגרום לסרבנים לפטפט מרצון או לצעוק שלא מרצון. את החופש יראו, או שלא. כנראה שלא.

הוא שורק לעצמו שיר איזה נכשל. עכשיו הוא מחליק את הכרטיס ודוחף את הדלת הכבדה.

הקיצוניות יוצרת בלב האדם תחושה של ניכור, אבל בין הררי התיעוב והסלידה יש איזה נצנוץ של אירוניה מסקרנת. כי הכל נעשה פתאום אפור וקריר, החדר היה מרובע בלי רהיט אחד לרפואה. מנורה קטנה אחת הוברגה למרכז החדר מכוונת על ההוא שהיה שרוע שם.

'קום!'. הרעים קצרות.

הברנש התיישב בזריזות עיניו שרוגות בנימים אדומות. הוא מבקש בעדינות איזה משהו להתחמם, הוא לא נענה. אחר כך בודק אפשרות להתעדכן היכן הוא נמצא, ועל שום מה, רק שהאיש יושב מולו ולוגם טיפין טיפין מכוס גדולה וריחנית, שוקט ושותה.

'אדיר!' יורה פתאום האיש בעברית.

הוא פוער עיניו בהפתעה 'דיברת בעברית?'

עכשיו המצב מתהפך ואדיר שואל כמה שאלות והוא לוגם קצת ומשיב תשובות קצרות, רק אז אדיר שם לב שהדלת נשארה פתוחה ובן שיחו קצת שתקן אבל בסך הכל נעים שיחה, בהתחשב במצבו. הוא מנסה שוב לברר אודות המקום שבו הוא שוהה, ומדוע כואב לו חזק הראש. האיש יוצא לרגע ושב עם שמיכה סגולה עם הכיתוב 'זהירות' ומכסה את אדיר.

'תרצה לשתות משהו חם?' הוא שואל לפני שמתיישב בשנית.

אדיר רוצה תה ומבקש בעברית. האיש שב עם כוס וכמה עוגיות על צלוחית. 'תאכל משהו'. הוא מציע וממהר להתנצל, זה מה שיש לנו כאן בטח זה קצת יבש. אבל תגיד תודה, בשבוע שעבר היה כאן רק טונה.

אז מה הסיפור איתנו? שואל אדיר אחרי שהרגיע את בטנו.

טוב זה קצת מסובך, האיש מגרד את עורפו. הכל מתחיל ביום שנפלת כאן בניו יורק.

--

'חה...' ליעג מרקוס ולגם בירה. 'תראה אותנו תראה' הוא שב על דבריו באופן כפייתי, אך עדיין היה מהאנשים המרתקים שעוד נותרו בדרום.

תביט סביבך, מה יש לנו כאן, עיר למופת, תראה תראה. ג'ון מסתכל סביב בהכנעה, לא! זה לא מענין אותו. לא מענין אותו מה זה ההר הענק שמתנשא מולו אי שם באופק, לא מעניין אותו הנחל הקריר שזורם מתחתיו קרוי על שם כובש נועז או על שם נכבש חסר מזל. מה זה משנה? הוא שואל בשקט ומוסיף 'אבא! אני מעוניין לעבור לצפון!' הוא מטיל את הפצצה בפעם השביעית להיום אבל ללא הצלחה. 'תפתח לי את זה' מגיש האבא בקבוק בירה ביד צפודה. הוא ממהר לפתוח ולהפציר.

'מה תמצא שם בני? מה?' הוא משתעל לתוך הבקבוק.

'אולי עבודה טובה?' מציע ברנד בזהירות.

'אבל יש לך כאן הכל... ה-כ-ל!' הוא מצביע על הצריפים שנקדו את האחוזה הגדולה. 'יש לך כאן מרעה מעולה, מערכת השקייה מילה אחרונה, כבשים בריאים, יבול משובח. עצירה כדי לנשום. 'רק תגיד מה חסר לך אני ישיג לך' קולו של האב נסדק והוא איגרף את חזהו. ומה יהיה לך שם הא? שם כולם גונבים אחד את השני, אתה לא רואה מתי יום מתי לילה, אתה לא רואה כלום. אתה נושם רק פיח של רכבות תחתיות. בני, מה עובר עליך?.

עכשיו היה תורו של מרכוס להתעטף בשתיקה ארוכה, מנסה הוא לאמוד מתי החלה הנסיגה הריגשית של ג'ון. גם ג'ון לא ויתר על חלקו ושתק אף הוא. מחשבותיו היו במקום אחר לגמרי, לא באריזונה, וגם לא בניו- יורק. הוא הביט בריכוז על אגלי המים שנשרו מהבקבוק, יש לו משימה והוא יעמוד בה.

בחצי אחר נשען צעיר על סקודה שחורה ופטפט בקול לתוך טלפון כשר.
    • נעול
    4K
  • שלום לכולם.

בכל פורום כותבים. אז למה קוראים לפורום שלנו פורום כתיבה?

כי:

- אנחנו נותנים חשיבות לכל מילה שחברי הקהילה מעלים. כל קטע שתעלו - ישימו אליו עין בוחנת ולב פתוח. זו זכות גדולה אבל גם חובה.
    פה מילים נשקלות.

- כאן כותבים. כפועל הווה ממושך. הזכות להיות חבר בקהילה מותנה להשתדל להשתתף באופן פעיל למדי. לא מנסים לסחוט ממכם מוזה - פשוט גם לכם יהיה יותר נעים כשיגיבו באופן פעיל על ההודעות שלכם. ראו בזה השקעה זעירה במשוב יקר.

- כתיבתכם תעבור ביקורת, לעתים נוקבת, לעולם לא פוגענית. אתם תעבירו ביקורת על אחרים, ואחרים יבקרו את ביקורתכם. כך נגדל. ניק שקשה לו לשמוע ביקורת, שלא יעלה. מי שמעלה - מסכים מראש לשמוע משוב רציני ומגוון. ואין טענה ולא בסיס להעלבות אם הביקורת עניינית, אפילו אם היא חריפה. חושב\ת אחרת? אדרבה - תגיב.

- אין כאן שום מקום ל: פוליטיקה, מחלוקת, אלימות, חוסר צינעה, לשון הרע לענפיו והשתלחות אישית מכל סוג שהוא.

- כתיבה על רבנים, קדושה ויהדות באופן כללי תיעשה באופן מכבד. כן, אנחנו מגוייסים לרבות קידוש השם. לעומת זאת, חוויות אישיות ומעניינות הנושאים האלה יתקבלו בשמחה רבה.

מנהלי הפורום הם
    @אבימי ו @ידידיה חבר .
    ההשקעה של המנהלים בפורום באה לא מחיפוש רווח או טובה אישית, אלא מחזון של ריבוי והעשרת העולם שלנו באמצעות כתיבה. ונעשה המון למען זה - כולל להקשיב לבקשות שלכם מכל סוג. הצעות ורעיונות יתקבלו בהתלהבות.

יהי נעם ה' עלינו.
    השמועות החלו להתרוצץ ברשת באופן כמעט מיידי. כרגיל מצאו העיתונאים דרכים שונות לעקוף את האיסור החמור למרות הצנזורה הצבאית שנקטה ביד קשה למפרי נהלי האבטחה, וכך כמעט לא היה מי שלא שמע על המבצע הצבאי הנועז שנערך קדות ספורות קודם לכן ברצועה.
    לא חלף זמן רב עד שהחלו התמונות להגיע. על פי פרסומים זרים, כמובן. החיסול היה טוטאלי. ממוקד. המבוקש הבכיר שכב מרוצץ איברים, כששאריות גופו עולות אט אט באש.
    הכותרות היו מדהימות. מסתבר כי בדקות האחרונות ביצע צה"ל בשיתוף מידע מוקדם של השב"כ את אחד החיסולים היותר נועזים, מבריקים ומתוחכמים מזה שנים.
    המבוקש ניסה להתחמק. בהחלט. אך שורת תקלות בלתי צפויות מנעה ממנו את יכולת התמרון בשטח הצר של החניה בו הוא עמד. הנהג לא שהה ברכב בשעת הסיכול הממוקד, מה שמנע ממנו להתניע ולהימלט מהמקום.
    פרשננו הצבאי הבהיר כי צה"ל העביר מסר חד וברור; ישראל לא תמשיך להתנהל בשתיקה אל מול מאות עפיפוני הנפץ והתבערה המומטרים בהמוניהם על שדות הישובים. לא עוד. מדובר בעליית מדרגה משמעותית בכל הקשור לפעילות הצבאית - הן ברמה הטקטית והן בזו האסטרטגית.
    בבית הדין הבינלאומי בהאג העביר התובע מסר מאיים לישראל: "אנו שוקלים את צעדינו מול התקיפה הברברית והאכזרית. נשקול ברצינות רבה לתבוע באופן אישי את החיילים שפיקחו על מל"ט הפיקוד שחיסל את המבוקש. על ראשי מדינת ישראל להפגין אורך רוח וסבלנות רבה יותר ביחסם ובהתנהלותם אל מול אוכלוסיה אזרחית שלווה ורגועה - אחרת יאלצו למצוא את עצמם מועמדים לדין על פשעי מלחמה".
    בניגוד גמור העניקה ניקי היילי נאום חד, צלול וברור. "על ישראל להגן על עצמה", כך אמרה, "אל מול מתקפות אכזריות על אוכלוסיה אזרחית בידי ארגון טרור איסלאמי חסר גבולות כמו חמאס. כל מדינה היתה נוקטת בדרך דומה -אם לא גרועה בהרבה- למול התנהגות שכזו על גבולותיה". אגב, לצידה עמד איש צעיר בעל בלורית שחורה והנהן בראשו בהתלהבות. חדי מבט ועזי זכרון זיהו אותו כדני דנון, בכיר במפלגת הליכוד הישראלית, ושגריר ישראל באו"ם עד למינויה של היילי.
    ערוצי החדשות הטלוויזיונים פתחו את מהדורותיהם בזה אחר זה בשידור מיוחד מאזור החיסול האולטמטיבי והמרעיש. אחידות הדעים ששררה בין כל הכתבים הצבאיים והפרשנים למיניהם אמרה כי מאז ימות מבצע אנטבה עוד לא שמענו עלהצלחה שכזו לצה"ל ולשב"כ. "השילוב המצויין שבין מודיעין נהדר לביצועים מושלמים של חיל האויר העניק יכולת מרשימה לביצוע פעולת סיכול מדהימה", אמרו כשבשל החלטת הצנזורה הם מנועים מלהרחיב על פרטי האירוע והמחוסל.
    בישיבת ועדת השרים העניק ראש הממשלה התייחסות רשמית פומבית לנושא: "מדינת ישראל תרדוף ותתקוף כל מי שינסה לפגוע בחיי השגרה השלווים של אזרחיה, מדרום ומצפון. תדע כל אם ערביה כי אם תחנך את בנה בדרכי הטרור, הרצח והדם - ידם הארוכה של כוחות הביטחון תגיע גם אליהם".
    בכירים בצבא בחרו להדגיש את הפעילות ההומאנית שבלטה במסגרת החיסול. בעוד חמאס מונע מישראל כל מידע אודות החיילים והאזרחים הנעדרים, ישראל השאירה את שרידי המבוקש בתוך שטח הרצועה. לדבריהם השתמש חיל האוויר בטילים מדוייקים שמנעו מכל האזור לעלות בלהבות השמימה. "אפילו לוחית הזיהוי שניצבה על גופו נשארה שלימה", שחו בהתרגשות, וחדי עין אישרו כי בתמונות מבצבץ תג הרישוי בינות להריסות.
    מצה"ל נמסר כי "בימים האחרונים הזהיר צה״ל וביצע מספר תקיפות בסמוך לחוליות האחראיות להצתות ולהשחתת השטחים בישראל. מדובר בפעולות טרור שמסכנות את תושבי הדרום. צה"ל נחוש להמשיך ולפעול בעצימות עולה ומתגברת כנגד פעולות טרור אלה ככל שיידרש ובמגוון כלים. ארגון הטרור חמאס אחראי לכל הנעשה ברצועת עזה וממנה והוא שיישא בהשלכות".
    רק למחרת היום הסירה הצנזורה את האיפול כולו מהמבצע המדהים.
    הלא יאומן קרה.
    צה"ל השמיד את רכבו של אחד ממובילי חוליות העפיפונים. הרכב הושמד כליל - למעט לוחית הרישוי, כאמור. לבעל הרכב שלום. לביטוח קצת פחות.

לא מאמינים שכך זה עובד? לחצו על השורה הבאה. היא כוללת גם את הודעת דובר צה"ל, שלא התבייש לספר על כך כידיעה דרמטית שמעבירה מסר ברור לחמאס. הציטוט המדוייק שלו הועתק והובא לעיל.
    /
    www.jdn.co.il/breakingnews/1012193
    בס"ד

דלת המרפסת נפתחה לאיטה, ובני המשפחה הצוהלים הסבו את מבטם.
    סבא הגיע!

הוא נכנס בהילוך איטי, חיוך זורח שרוע על פרצופו, הילוכו אומר שמחה.
    הוא חייך, והרים שני מקלות מחופים, שבראשם כעין כדור מכוסה.
    תראו תראו, הבאתי מתנה לחתן יום ההולדת, אמר.

נכדיו נעצו בו עיניים סקרניות:
    מה סבא הביא?
    מהי מתנתו?

הוא הניף את ידיו, וביצע ריקוד עממי בעוד ידיו מנענעות את המקלות.
    מחיוך ומאושר, הוא התקרב לשולחן החגיגה, בעודו נזהר לשמור על מכנסיו שלא יתלכלכו משום דבר במרפסת הקטנה.
    הוא כובד בכיסא מכובד, הושקה במשקה קל, הוטעם בעוגת יום ההולדת, והגיש לחתן השמחה, ילדון צעיר כבן 9, את צמד המתנות.

ההורים התלהבו, במיוחד האשה. היא הייתה בטוחה לחלוטין:
    אבא, אני בטוחה שקנית למרפסת גופי תאורה חדשים, נכון?
    בעלה חייך לתוך זקנו, והפטיר:
    אני הייתי מהמר על שני דגלים.

חתן השמחה לא התלבט לרגע, הוא הפנה את גוו לסביו, התנפל בלהט על צמד המתנות הזהות, קרע את עטיפתן, ושלף משם בפרצוף מבולבל...

שני מגבים קטנים. זהים למגבי רצפה רגילים, אך קטנים יותר, מותאמים לילדים.

מבולבל, הוא הפנה מבט תמה לאמו ולאביו: מה אעשה עם המתנה הזו?
    סבא ניגב מסנטרו המגולח למשעי את פירורי העוגה האחרונים, ניקה את לחייו מקרם השוקולד שנמרח בצדדים, והסביר לנכדו:

מוישל'ה, אתה והאחים שלך צריכים יותר לעזור בבית...
    אדיר מתעורר ליום שטוף שמש וזיעה. הוא סוקר את החדר מימין לשמאל ונח על השעון המעורר.

'אחת עשרה?' הוא מעיף את שמיכתו לקצה החדר. רק אז אדיר נזכר להציץ בסלולארי כדי לגלות שמקס ניסה לתפוס אותו שלושה פעמים, לא רק טלפונים, גם הודעות שלח הברנש, כולן מסתיימות בשלושה סימני שאלה זועמים.

העבודה הזו היא חלום חייו, והיום כאשר שלושים וקצת שנים מאחוריו הוא יודע שהגיע הזמן לעבוד ולא רק לדשדש באוניברסיטה בלי סוף. את לימוד המשפטים הוא התחיל בצליעה, ולסיומם הוא הגיע בזכות קשרים טובים וכריזמה. היום הוא עוזר של מקס קרוז ממייסדי משרד העורכי דינים 'קרוז אנד פיינסטיין'. בהתחלה הוא רק סחב לו את הניירת לבתי המשפט אבל יום אחד הוא העיז להפריע את תשומת לבו של קרוז ולהציע לו כיון חדש שלא עלה בשלב ההגנה. קרוז מתרשם ובאותו רגע מטיל עליו עוד טון או שתיים של ניירת סטטית ומשעממת. 'תעבור על זה ותמסור לי את מסקנותיך' הוא אומר לו יום אחד. למתי אתה צריך את זה?, שואל אותו אדיר ונחרד לגלות שהוא צריך להעביר את הערותיו עוד לפני השקיעה.

השקיעה של מנהטן לא מורגשת ברחובות החשוכים, וגם מהקומות הגבוהות היא לא מרשימה במיוחד. תשאלו את אדיר, הדבר שהוא הכי שונא, ממש שונא, זה השקיעה. אדיר מסתער על הררי המסמכים, סורק בעיניו במהירות, מקמט ומשליך, הדף הבא, סקירה קצרה כיווץ ולזבל.

כעבור השעה עיניו כבר אדומות ושערו מרוט כמו ליצן חרוך, מרבד לבן כיסה את הפרקט, ושכבה שניה של כדורי נייר נערמה לה אט אט, מתעבה היכן שעמד פעם הפחון האל-חלד.

הסיפור פחות או יותר, אדיר מקליד בראשו כותרת ומדגיש אותה. Maivakash file (תיק מייבאקאש).
    אדיר פותח שורה חדשה.
    בחור צעיר קוראים לו ג'ון ברנד, מחליט יום אחד להעתיק את מגוריו מטוסון אריזונה, לסטטן איילנד בצפון. משפחה אין עדיין, והוא מגיע רק עם כמה מזכרות וג'יפ מאובק, קצת מקרטע. למה זה חשוב, נוזף אדיר בעצמו וממהר למחוק את השורה האחרונה.

הצעיר מגיע לעולם חדש, אקלים חדש, סגנון חדש, הכל חדש לו. ממעגל העבודה הוא נושר במהירות ומצטרף אחרי תקופה לכנופיה מקומית שמבצעת מבצעי שוד קטנים ולא מרשימים כהכנסה צדדית. הוא מכונה שם 'דור'. ברנד בוחר בכינוי הזה כי הוא טוב בלפרוץ דלתות. ואז הוא מוצא את עצמו מוזעק למסבאה מקומית שמשמשת כביתו השני של הבוס. את שמו של הבוס הוא לא מכיר אבל הוא גם לא מתענין. הוא מרבה לשתוק ולהנהן קצרות לאות שהוא מבין את הנאמר.

באותו לילה נאמר לו שעליו לחבור לשני ברנשים מגודלים ולהמתין ליד חנות בשם 'אסטור מרקט 24' ברובע קווינס בתוך רכב תובלה של ניקוי יבש. כאשר יגיע האות על הקבוצה להתפצל. שני הבטונדות יאגפו את שביל הגישה בזמן שהוא ישכנע את המנעול המאולתר שמוצמד שם למיכלית אדומה עם הכיתוב 'סמארט' להפתח בקלות בלי להרגיז. הוא מהנהן וברנש אחד זורק עליו סרבל ירוק 'תלבש את זה' הוא מהנהן שוב.

הטלפון צלצל כמה שיכל עד שאדיר התנער מהדפים. הוא הביט סביב במבט רפוי. הטלפון צלצל שוב, הוא ענה.

'למה אתה לא עונה' ירה הבוס בקול גרוני.

מר מקס זה אתה? מה זה המספר הזה? הוא הביט שוב על הצג.

'שאלתי למה אתה לא עונה' מהרשרושים ניתן לשמוע שהוא אוכל איזה 'מזון מהיר' כלשהו.

'אני עובר כאן על החומר שנתת לי אני בקושי בחצי'

הרשרושים פסקו והקול הונמך. 'טוב! תעזוב הכל ובא אלי אני צריך לדבר איתך בדחיפות'

'אני בא' הוא מקפל את משקפיו על מסעד הכסא 'אתה במשרד, כן?' וידא.

'לא! אני בחניון, תזדרז! אני חייב לעוף מפה', הוא הנמיך את הקול עוד יותר. 'תשאיר את הנשק במשרד! אל תביא אותו! קולו נחנק קצת והוסיף במהירות. 'כשתגיע אל תחזור למספר הזה כי אף אחד לא יענה לך פשוט תמתין לי שם.

'אתה בס...' השיחה נותקה.

אדיר עמד שם נטוע, מוחו הכה בו בחוזקה. מיכלית אדומה, ניקוי יבש, קווינס, כל אלה הסתחררו עם קולו המוזר של מקס שבהילוך איתי נשמע פתאום מאיים ומנוכר. הוא עיסה את רקותיו ושב להכות אליהם בתסכול. נו! תתאושש כבר. דחק בעצמו, אבל רגליו לא נשמעו לו והוא צנח שוב על הכיסא, ראש נשמט לאחור.

פתאום הכל הוחשך, גם המיכלית האדומה התמוגגה.

'זהו! הוא מעולף' נשמעה קריאה בקשר רק קומה אחת מתחת.
    שלום חברים
    היו כותבים מצטיינים ממש - שחבל שלא השלימו את הסדרה,
    כי אמרנו בפירוש שהתנאי הוא השתתפות בכל החלקים.
    (שומעים,
    @קדיתא ? @הלל ? @אשר שרבר ?)
    הכותבים המוכשרים שעלו לגמר, כלומר, העלו קטעים לכל האתגרים המה:

@ידידיה חבר
    @נתן גלנט
    @הגשש
    @יואב ברק

(הגשש נכנס בקושי - העלה את אותו קטע לשתי אתגרים. לתחרות הוא נכנס אך הציון ירד משמעותית באתגר אחד)
    דירגתי את הקטעים שכל אחד העלה בין 1-5 והציונים הסופיים הם -

במקום השלישי -
    יואב ברק - 12
    וידידיה חבר - 12

במקום השני
    הגשש - 13

במקום הראשון
    נתן גלנט - 15

ברכותי!
    נתן זכה באיור לסיפור פרי עטו בהתאמה אישית.
    בהצלחה לכולם בהמשך.
    שלום ידידי המוכשרים להדהים

הסתפקתי קשות אם לאתגר אתכם באתגר הזה, או לבחור משהו קליל יותר.

משהו כמו - תקומה, ספה, ציוץ, חישוק או נקניק.

ואז ניערתי כגבר כרבולתי. מה! שאני אתרום איור מושקע לסיפור על פי בחירתו של הכותב - סתם ככה כמו כל גזבר קולבים ג'ינג'י כוזרי בגיל טרום הדישדוש?
    לא לא לא לא. דמעות של דם יזיעו פה. זיעה של דמעות ידממו פה. דימום של של זיעה י(מה?) פה.

אז ככה, הנה האתגר הדרקוני המגרגר באיום:

מהסוף להתחלה.

כן. כמו שזה נשמע. אתם אמורים לכתוב קטע, שמושג הזמן בו - הוא הפוך!

קודם את סוף הסיפור, אחר כך את אמצעו - ורק אחר כך את תחילתו. בשלוש קטעים נפרדים , בשתיים או בחמישה.

אני לא אביא דוגמה כדי לא להגביל את הדמיון שלכם - אבל תחשבו - אתם יכולם לקחת ולהשתמש כאן באלמנט ההפתעה, אתם יכולם להשתמש בכלי הזה כדי להעצים דרמה שקטה, ואתם יכולים לספר סיפור מסוג חדש לגמרי.
    תשנו על זה לילה או שתיים.
    נראה אתכם!
    (מחכך ידיים כמו מדען מטורף בדרך להשתלט על העולם)
    צליל.

הפסקה.

שוב צליל. קצר ועמוק

הפסקה ארוכה ולאחריו רשרוש קל, ואז קול מתכתי.

השיחה מועברת לתא הקולי...

אין סיכוי לתפוס אותו, רטן מנחם והשיב את הנייד לכיסו הקדמי. מה הוא חושב את עצמו כאילו הוא ראש עיר. מנחם שב להוציא את הטלפון והחל מדפדף ביומן השיחות.
    עכשיו אמצע הסדר אבל מנחם עומד בחוץ, מעשן. לפעמים יחד עם הקפה ופעמים בלי.

מה אתה עושה בחוץ, הוא שמע את ר' אליקים מדשדש מאחוריו.

הרב הראש כולל, הוא לחש בקול. רק שיחה קצרה ואני נכנס, הוא סימן לו בראשו לכיון הכניסה תוך שהוא מניח יד על הפומית.
    אבל השיחה הקצרה התארכה לעוד כמה נסיונות לתפוס את מיסטר 'טו לה ליס' שנכשלו בצליל מרגיז.

ואז הגיע רגע השבירה.

צליל.

הפסקה.

רשרוש, קול מתכתי.

אנא השאירו הודעה לאחר השמע הצליל,

שלום לך מיסטר 'טו לה ליס', פתח מנחם בצרידות ניקוטית.

'אני מחפש אותך בדחיפות כבר למעלה מחודש וללא הצלחה. אשמח ותחזור אלי כשתשמע את ההודעה. אני זמין בכל שעה. שיעול קצר קטע את ההודעה, הוא רצה להוסיף משהו אבל התחרט.
    מנחם ניתק והשיב את הטלפון לחזית חולצתו.

ושוב הסתחרר לו עשן הסגריה עם הבלו של הקפה, עלה והתערבל לו מעל כיפתו של מנחם.

המחוג הקטן ניצב לו בין אחת לשתיים.

קול השאון פסק. עשרות אברכים נפרדים כעת מהספר בחיבוק בהבטחה לשוב בעוד שעתיים. גם מנחם מועך את הסגריה מנתק את השיחה ונע באיטיות לאסוף את מטלטליו.

ואז הטלפון הרטיט את לבו.

הוא שלף אותו בקפיצה, מעיף את קופסת הסגריות. על הצג הופיע בברור ובכתב גדול ובוהק,

'מיסטר טו לה ליס'

הוא נשם נשימה עמוקה ולחץ.

הקול דיבר במהירות. שלום מנחם.

הו שלום עליכם. הוא התנשף, חיפשתי אותכם בלי סוף כמעט ולא ניתן להשיג אותכם. היה בקולו צליל תלונה.

כן נכון אני ממש עסוק, אמר הקול. אבל ראיתי כמה זה חשוב אז באתי אליך לכולל.

מנחם הסתובב בבהלה, איפה אתם. הוא העיף את פניו לכל עבר.

אני כאן ממש מאחוריך בכניסה לבנין הכולל. מנחם נעצר וסב על צירו עד שנעצר באימה.

ר' אליקים? זה אתה. זיעה סמיכה הרטיבה את עיניו והוא כמעט ונפל מתעלף.

ר' אליקים השיב את הטלפון לכיס הפראק ופנה לדרכו אחריו נשרכים כמה אברכים מופלגים,.

כאלה שמוסיפים מהקודש על החול.
    אחר שרעינו אשר כלבבנו @אבימי העלה את נושא השירה על ראש התורן, ובפרט לאור המאמרים הנעלים שזיכה בהם אותנו ידידינו הרב @מוישה שליט"א בשגב מעלת השירה - מציע אני ההדיוט הקופץ בראש להעלות באשכול זה את שירת לבבכם ונשמתכם.

יהי זכרנו ברוך.
    לאור בקשתו המפורשת של רבינו @אשר שרבר שליט"א וכו', אני מעתיק את הסיפור 'כלי של מסירות נפש' שהעליתי לאתגר הרביעי כקובץ מצורף, בגלל טענתו הצודקת שאנשים לא אוהבים להספים את המחשב שלהם בקבצים.

כמה שזה לא נעים!

לא נעים?! זו לא הגדרה בכלל! סיוט?! אולי מתחיל להתקרב לתחושה...

מי שלא חוה את זה, כנראה גם לא יכול לדמיין כמה שזה נורא. אבל הם כן חוו את זה. נורא!!!

כשאנחנו באים לתאר יום שעבר, בדרך כלל נקודת הפתיחה היא איך קמנו. זאת משום שמלבד הסדר הכרונולוגי, זו כנראה לפעמים הנקודה המשפיעה ביותר ביום.

אז איך זה לקום בבוקר, לפתוח את העיניים, ולגלות ש... כל הבית הפוך לגמרי, ולא כי איציק לא מצא את החולצה שלו, אלא כי... גנבים פרצו לבית בלילה.

• • •​

יש גם גנבים שלימזלים. כזה היה הגנב שפרץ לביתם של משפחת קרעפלמאכער'ס באותו לילה. השלימזל בזבז יום עבודה, כאילו ליל עבודה, על בית שכל תכולתו לא שווה את הדלק של האופנוע בו נסע לשם, ספק אם את הבלאי של הצמיגים.

אז נכון שזה היה הבית שהכי קל לפרוץ אליו, אבל פורץ מנוסה אמור לרחרח איפה יש בשר, כנראה שאפילו כלב הוא לא.

אחרי ספירת מלאי מדוקדקת, התברר שהנעבאך לקח כשלל את שרשרת הגולדפילד של אמא - שעלתה ,29.99 בתקופה שזה עוד היה חוקי למכור במחיר בעל סיומת 9 אג'. את המחזיק מפתחות של שלוימי - כי היה בו פנס מהכל בשקל שהיה נראה כמו שלט של רכב, ואת הספר טלפונים שהיה מונח על השולחן - כי הוא היה בטוח שבתוכו החביאו את הדולרים שעוד לא נבראו...

היה גם גליל של נייר טואלט שנפקד מקומו, כנראה שהאומלל לקח אותו אתו בשביל לנגב את הזיעה שמילאה אותו כשהבין איזה עסק ביש הוא עשה.

ובכל אופן, זה ממש לא נעים. תודו. קודם כל אף אחד לא אוהב שאנשים זרים חופרים לו בארגז הכביסה ובסלסלת הגרביים (פדיחות, היה שם זוג לא תואם...). חוצמזה, הבלאגן שהקוקו הזה עשה, לא קורה אפילו בערב פסח אחרי חצות הלילה, וזה לא קורה אפילו במשפחות הכי טובות...

רגע, כמעט שכחנו. היה עוד משהו שנעלם, אבל לא סתם משהו - הגביע!

אם היה חפץ בעל ערך בכל הבית, זה היה הגביע. מעבר להיותו מוערך בשווי כספי שהיה למעלה מהשגתה של משפחת קרעפלמאכער'ס, היה זה השווי הרגשי של הגביע שנסק אף מעל לשווי הכספי הבלתי מבוטל שלו.

הגביע, נמסר במשפחה מדור לדור כארבע מאות שנים, ובני המשפחה, למעט אבא, ידעו שמסתתר מאחוריו סיפור בלתי שגרתי בעליל. למה 'למעט אבא'? כי בשונה מהם, אבא כן ידע את הסיפור, אלא שהוא מעולם לא סופר על ידו. הסיבה שהוא לא סיפר אותו מעולם, לדבריו, היא לא בגלל שהוא מסתיר את הסיפור, אלא שסיפור כה מיוחד וחשוב יש לשמור להזדמנות מיוחדת במיוחד. והיא עדיין לא קרתה. עד היום.

ברגע שקלטו כולם שהגביע איננו, הדבר הראשון אותו עשו היה לשאת עיניים אל עבר אבא, לראות את תגובתו. וכאן ארע משהו מוזר, מוזר מאד.

אבא היה רגוע בצורה קיצונית. לא ממש רגוע, הוא נלחץ מעצם הפריצה לפחות כמו כולם, אבל נושא הגביע ממש ממש לא הטריד אותו. אמא למשל, כמעט התעלפה כשהבינה שהגביע איננו, אבל אבא, זה שבמשפחתו עבר הגביע עשרות דורות, זה שידע את הסיפור שמאחורי הגביע - כלום!

היה אולי ניתן לחשוד אותו שהוא התחזק במידת הביטחון, אבל דווקא המכנסיים והסיגריות שלא נמצאו בהתחלה כן הטרידו אותו. אבל הגביע לא. הגביע, זה שבפעם היחידה שמוציאים אותו, בערב פסח לקראת ליל הסדר, כמעט בוכה אבא מהתרגשות, הגביע שאפילו אמא לא מבריקה אותו, רק אבא בעצמו - עכשיו אבא לא מבכה את העדרו?! תמוה ביותר!!!

כעבור כמה דקות, כשהמכנסיים, הסיגריות, והשעון המעורר נמצאו, הורה אבא לכולם להתפזר ללימודים. והגביע?! הוא אפילו לא הזכיר אותו, תמוה. מאד.

• • •​

כששבו כולם בצהריים הביתה, המתינה להם הפתעה על השולחן בסלון.

אבא, שלא חש הבוקר בטוב (ולא בגלל הגביע, לא!), שב מהכולל באמצע הבוקר, כשנכנס לבניין נענה לקול הקריאה הפנימית שאמרה לו שכדאי לבדוק מאחורי הבניין אם הגנב לא השאיר שם משהו.

והגנב באמת השאיר שם משהו, רק משהו אחד. לא את השרשרת המרוטה, לא את המחזיק מפתחות שאפילו מפתח לא היה בו, ואפילו לא את הספר טלפונים, רק את - הגביע!

למה?! אם נחפש סיבות טבעיות, יתכן והיה זה המראה העתיק שלו, בתוספת העובדה שמאז פסח הוא לא צוחצח, שהעניקו לגנב את התחושה שמדובר בגרוטאה מנירוסטה או פח. אבל תודו שיש כאן משהו לא הגיוני ומוסבר. ואת החלל הבלתי מוסבר הזה, הלך עכשיו אבא למלאות.

אבא המתין עד שכולם ישובו הביתה ויסיימו לאכול את ארוחת הצהריים, כשלאחר מכן הוא כינס את כולם בסלון סביב השולחן, וביקש להקשיב היטב ולא להפריע בשאלות באמצע דבריו.

דממה בלתי שגרתית השתררה בחלל החדר.

אבא עומד לגלות את הסוד שמאחורי הגביע.

• • •​

ליל שבת בעיירה קוריסטשוב, שבחבל ז'יטומיר, אוקראינה, שנת ה'שס"ד.

בראש שולחן השבת ההדור עומד לו ר' זלמן דוד כמלך בגדוד. בניו כשתילי זיתים סביב לשולחנו, אשתו כגפן פוריה בירכתי השולחן, וכל הבית כולו נסוך היה בהוד קודש של שבת מלכתא.

ר' זלמן דוד מילא את גביע הכסף הממורק ביין אדום, אשר ניחוחו העז די היה בו בכדי לפתוח את קיבתם של כל הסועדים ולסייע בעדם בקיום מצות עונג שבת בהידור רב.

'ויכלו השמים...' החל ר' זלמן דוד לסלסל בנעימה מרגשת, אותה קיבל הוא מאבותיו במסורת עתיקה, ו....

טראחח... בווום... קולות חבטה ונפץ נשמעו מעם פתח הבית. טרם התעשתו בני הבית, וקודם אשר הבינו את סיבת הרעש, פרצו לביתו של ר' זלמן דוד חבורת קוזאקים בריונים, עיניהם האדומות ממשקה יורקות שנאה עזה ונדמות כשותתות דם, ובידיהם גרזנים, מכושים, קלשונים, ושאר כלי משחית פרימטיביים. פרימטיביים אמנם, אך די במכה הגונה אחת באחד מאלו, בכדי להפוך 'גברא' ל'חפצא'.

הקוזאקים ניגשו תחילה אל מקום עמדו של בעל הבית, והחלו פולטים קללות באוקראינית גסה, כמו היו סכר של נהר מזוהם שעלה על גדותיו. המילים 'זידו', 'בנדיט', 'סמערט' (מוות), 'סובאקא' (כלב), נשמעו שוב ושוב מבצבצות בחריפות עזה מתוך בליל האש שירקו וסיננו מבין שיניהם הצהובות-שחורות והשבורות.

בני הבית רעדו מאימה. הם ידעו היטב שאלו אין כוחם יפה בפה, ואדרבה דומה הוא שמוחם מצוי הוא בכפות ידיהם, וחיש קל עשויים הם לבצע את ה'סמערט' ל'סובאקא' ה'זידו' ה'בנדיט'. הם כמו התאבנו וקפאו על עומדם מבלי יכולת להניד עפעף.

המעניין היה, שדווקא ר' זלמן דוד, מי שהיה תחת ברזילי כלי המשחית של הפורעים, לא חדל ולו לרגע כמימרא מאמירת הקידוש. אף נעימתו לא נפגמה כחגירת ציפורן, וטיפה זעירה לא גלשה מכוסו. הוא עמד איתן, ידיו וקולו לא רעדו, וכאילו שחיות הוודקה הללו אינם בנמצא כלל. פלא.

לפתע הושלך הס. לא לחלוטין, משום שקולו של ר' זלמן דוד נשמע היטב מנעים באמירת 'ושבת קדשך באהבה וברצון הנחלתנו', אולם קולותיהם הצרודים והחלולים של הלומי השכר נדם באחת.

הפורעים שמטו את כלי זינם, והחלו יוצאים מהבית שפופים, כשכליהם מוטים אל עבר רגליהם, כאילו ומנסים היו להחביאם בתוך מכנסיהם הרחבים.

נס!

ר' זלמן דוד סיים את הקידוש, מזג את היין לכוסות המסובים, כשהוא מאחל 'לחיים' לכל אחד ואחת בקול שליו ורגוע, שלא היה נשמע בו ולו אף שמץ של זכר לכך שזה עתה ריחפה עליו סכנת מוות מידית, וראשו מונח היה בין הסדן לפטיש.

אחר ששתו כולם, זירז אותם ר' זלמן דוד ליטול ידיים משום חשש 'הפסק', כשהוא מבטיח שתיכף אחר שיאכלו יותר מכביצה פת יסביר להם את פשר שלוותו המופלאה.

הכריחו הנוכחים את עצמם לאכול מהחלה העריבה, אף שקיבתם עסוקה הייתה בלהירגע מהחוויה הכה קשה, למען יתחיל כבר אביהם ב'מעשה הנורא' שהבטיח להגידו לאחר אכילתם פת.

• • •​

מחוץ טרם תשכל חרב, אולם בחדרים כבר שוררת אימה.

טרוייש, שנת תתנ"ו, אשמורה שלישית שבלילה.

רבי משולם ב"ר נתנאל, מלומדי בית מדרשם של בעלי התוספות בתחילת תקופתם היה, ומגדולי וחכמי קהילת טרוייש המעטירה. דבר לא היה לו בעולמו מלבד לימוד התורה וקיום מצוותיה, ואף להתעטר בכתר הרבנות לא אבה, כי אם לשבת על התורה ועל העבודה בכל כוחו, וללמוד מרבותיו וחבריו אשר בראשית תקופת הראשונים.

כעת חנו המוני הבערים הנוצריים בראשותו של פטר הנזיר השוטה ואווזתו המכושפת סביב לעיר, ממתינים לאור ראשון של בוקר בכדי להסתער על העיר, ולכרות את ראשיהם של היהודים ה'כופרים'.

איש לא העז להוציא את קצה חוטמו אל מעבר לכותלי ביתו. די היה בפורע אחד שישתה יותר מכשיעור ויכנס לעיר בגפו, בכדי שבעל החוטם המבצבץ ישלם במחיר חייו בעד חוטמו זה.

אולם לר' משולם תכניות אחרות היו.

הדבר שבשעה זו הטריד את מנוחתו יותר מכל, לא היה חייו הנתונים בסכנה רבה, עד שספק אם מחר יזכה לומר קריאת שמע של ערבית או שיקדים לעזוב את העולם באמירת 'שמע ישראל' קודם לכך. מה שהעיק על ליבו של ר' משולם למעלה מן הכל, היו ספרי התורה.

עשרים וששה ספרי תורה, כמנין שם הוי"ה, שכנו בבית הכנסת הגדול של טרוייש. יודע ידע ר' משולם כי האיכרים צמאי הדם לא ירוו את צמאון שנאתם אך ביהודי העיר, אלא שחזקה על שונאי ישראל שכמותם שייטלו את ספרי התורה הקדושים, וינהגו בהם באופן שאין ניתן להעלות אף על הכתב.

את גופו מוכן היה ר' משולם למסור על קידוש ש"ש בשמחה ובחדווה, אולם על כבודם וקדושתם של ספרי התורה, על כך לא הסכין לוותר כמלא נימה. ויהי המחיר אשר יהיה.

חולה ברגליו היה ר' משולם באותה העת. הזקנה שקפצה עליו שלא טרם עיתה הכבידה על רגליו, ונאלץ הוא מזה תקופה להלך שעון על מקלו. ועם זאת לא העלה ר' משולם על קצה דעתו לבקש מבנו הצעיר ברוך, אשר נודע לימים כר' ברוך ב"ר משולם מטרוייש, ואשר שהה עמו בביתו באותו העת, לילך אל בית הכנסת ולהציל את ספרי התורה, שכן אין הדבר דוחה פיקוח נפש. אך חזקה עליו היה ליטול את מקלו וללכת הוא עצמו להציל את ספרי התורה לבל יחולל כבודם.

לא הועילו בכיותיהם והפצרותיהם ושידוליהם של מרת חנה רעייתו ובנו ברוך, שלא יסכן עצמו בהליכתו לבית הכנסת. מנוי וגמור היה עמו לילך, ולו יהיה הדבר במחיר חייו.

יצא הוא איפוא חרש מן הבית, ופסע בלאט אל בית הכנסת החשוך. בהגיעו אל בית הכנסת, פתח הוא ה'תיבה' המכונה בימינו 'ארון הקודש', הוציא כל ספר בפני עצמו, נישקו וגיפפו והרטיב את מעילו בדמעותיו, ואחר העלהו אל עליית הגג, אשר פתחה מוסתר היה מאחורי התנור והוילאות במערב בית הכנסת.

לכשסיים להטמין את כל ספרי התורה, עלה שוב אל התיבה, סגר את הפרוכת, נישקה בדמעות ובבכי סוער, ונשא תפילה על בני עדתו שינצלו מיד המשחית. אחר ירד מן התיבה כשפניו אל ההיכל, ופנה אל עבר ביתו.

בהגיעו לביתו שעה קלה קודם עלות השחר, קיבלוהו רעייתו ובנו בדמעות, כאשר בנו אוחזו בידו בכל כוחו, משל מבקש הוא להישאר כרוך עמו בחייו ובמותו.

ר' משולם הדף את ידו של בנו, ופנה אליו באמרו שלא עת לרגשות עתה, וחפץ הוא לשוחח עמו בדברים העומדים ברומו של עולם.

הם התיישבו זה למול זה, ואחר הושיט ר' משולם את מקלו לידי ברוך, אשר לא הבין מדוע מושיט לו אביו את מקלו. אולם אביו לא נענה לתמיהתו, ופתח ואמר: 'טול בני את מקלי, ועמו שא את רגליך וברח מן העיר. אני זקנתי ושבתי, ואין כוחי במתני ליטול עתה את מקלי ולברוח, אולם עתה צעיר אתה, טול את מקלי, וברח מהרה'.

'אך מה צורך לי במקל, הן צעיר הנני?!' תמה ברוך.

'וכי איך חושב עתה להינצל מן הפורעים המקיפים את העיר?!' השיבו אביו בשאלה, והמשיך: 'מקל זה, הוא כלי אשר נעשה בו מסירות נפש. כלי אשר בו נעשה מסירות נפש למען כבוד שמיים, כוח יש בו לשמר הן על עצמו והן על השומר עליו', הסביר ר' משולם. ואחר הוסיף 'טול בני את מקלי, ישמור הוא עליך, ואתה תינצל לחיים'. אחר נשק לו, וזירזו לצאת את העיר טרם יאיר השחר.

• • •​

ר' זלמן דוד לגם מכוס המעד שהייתה לפניו, נטל את הגביע בהתרגשות, והרימה כלפי מעלה. 'טלו, טלו בניי היקרים את גביעי זה, גביע שנעשה בו מסירות נפש על קידוש שם שמים, מסירות נפש על קידוש על היין שלא ייפסק באמצע הברכה, שמרו עליו וישמור עליכם'.

והוסיף 'תמהתם מדוע כה רגוע הייתי, אומר לכם. ר' ברוך ב"ר משולם זקנינו הוא, בידי מגילת יוחסין כבן אחר בן עד אליו, וממנו עד רבינו הקדוש. ר' ברוך, או ברוך כפי שכונה בעת ההיא משום שעודנו בחור היה, נטל את מקלו של אביו ר' משולם הי"ד, אשר למחרת היום מסר את נפשו על קידוש ד' בגבורה עם רוב בנין ומנין של קהילת טרוייש, ובזכות המקל אשר בו מסר אביו את נפשו למען כבוד שמיים היכה ד' את עיני הפורעים בסנוורים ולא הבחינו בו. ר' ברוך נמלט לפולין, שם כיהן כרבה של אחת הקהילות הגדולות והמפוארות דאז, ואת מקלו של אביו הקדוש העביר לבנו אחריו, שהעביר לבנו אחריו, וכן הלאה עד אלי'.

עוד לגימה קלה נטל ר' זלמן דוד מכוסית המעד, והמשיך: 'את המקל המופלא שילבתי כרגל בשולחן עליו אנחנו מסובים כעת, למען יהיה לנגד עיני תמיד בעבור אזכור את כוחה של מסירות נפש על כבוד שמיים, ולמען יישמר המקל היקר בבטחה ובכבוד. כאשר באו הפורעים, נתתי את עיני אל המקל העתיק שניצב למרגלותי, והתחזקתי בבטחון בהי"ת שיצילני בזכות הבטחתם של אבותי הקדושים, ובזכות מסירות נפשם למען כבוד שמו ית'. ויותר משהיה לי המקל להבטחת שמירה, שימש לי הוא כעד עד היכן גדול כוחה של מסירות נפש למען כבוד שמים, ונסך בי הדבר אומץ לא לירוא ולפחוד ולהמשיך בקידוש כלא היה דבר'.

ר' זלמן דוד סיים, באמרו 'טלו בניי איפוא גביע קידוש זה. הן את המקל המופלא יוכל רק אחד מכם לרשת בבוא העת, יהיה מעתה גם הגביע הזה לשמירה על מי מצאצאי שישמור עליו'.

• • •​

אבא שתק לרגע, ושוב הפר את הדממה.

'הגביע, הוא הגביע שעבר דור דור כארבע מאות שנה, מר' זלמן דוד עד אלי. סבי זצ"ל עבר עמו את כל מאורעות השואה, כשכל הזמן חש הוא היאך זכות מסירות הנפש של אבותיו מגינה עליו מלבוא בשערי מוות'.

'עכשיו ודאי אתם מבינים למה הייתי כ"כ רגוע, במוחי הדהדו כל הזמן מילותיו של זקני הקד' ר' משולם ב"ר נתנאל 'כלי אשר בו נעשה מסירות נפש למען כבוד שמיים, כוח יש בו לשמר הן על עצמו והן על השומר עליו'. והנה אתם רואים בעיניכם איך מתקיימת הבטחתו הקדושה למעלה מדרך הטבע'.
    רויטל משכה בשפתיה שלוק קפה, הניחה אותו על השולחן, והעבירה את העינים על החדר, מתמקדות בסוף התהליך על גיטה.
    היא חייכה.
    גיטה חשבה שזה החיוך שהיא שומרת למפגשים עם אנשים שונים ופרמיטיבים אבל ראויים ליחס שווה מהאדם הלבן. אולי בנפאל היא חייכה ככה לילידים שחיים שם בהרים. אולי באפריקה, ללהקת המתופפים שניגנה על תיירים.
    גיטה חייכה מהמחשבה לכיוונה.
    אז, אמרה רויטל ושמה שלוש נקודות. למה עברתם לפה?
    למה עברנו לפה. גיטה הוצפה לרגע בתמונה של בקבוק רוטב סויה מתנפץ, בהילוך איטי, זכוכיות מסתחררות כמו רקדנים ורוטב כהה פוגש משטחים ומתפרק עליהם.
    שוש, היא מלמלה. השורוק שבמילה נשאר על שפתיה ועיגל אותם.

שלוש שנים אחורה.

זה כאילו שאין באמצע, או סופר ענק ומוצף בפלורוסנטים תעשייתיים שחוזרים מטורים טורים של מוצרים מבריקים.
    או המכולת מתחת הבניין שלהם.
    מכולת של שלושה בנינים, ממוקמת בבית השחי של הבנין. הכניסה מוצפת מוצרים וארגזים של בקבוקים שכאילו מחכים שיסדרו אותם בפנים, אבל בעצם הרחוב הוא הארון שלהם. כל שטח המכולת הוא שיבוש גיאומטרי בצורה בלתי אפשרית, צר ומתפתח בכיוונים לא צפויים. מאחורי הדלפק, שמשמש בעצמו מעמד לכמות לא סבירה של סוגי מסטיקים ומני מתיקה לעיסים, עומד שימעון וסיגריה כבויה תלויה על בלימה מסוכנת בפיו. הוא מתקתק מחירים בחשבוניה מכוסה בניילון אטום וצהוב ומחורר, ועוצר לחשב בראש כל כמה שניות, כאילו הוא זה עושה את עיקר עבודת החישוב, ולא המכונה, שנדמה שבכל לקוח חדש דורשת ברעבתנות גליל נייר חדש, שהוא מוציא מארון שכאילו נברא באותה שנייה ששימעון מחפש אותו, ונעלם מיד לאחריו.
    מאחוריו שומר שימעון את היקר מכל - קופסאות הממתקים של שמרלינג - קופסאות קסומות ומלוכלכות מדורי דורות של תולעי סוכר חמוצים בצבעים לא טבעיים, שילדי הבניין מוכנים למכור אצבע כדי להשיג אחד מהם.

גיטה חיכתה בתור מאחוריה. אשה עם ארבעה ילדים מתוך התשעה, מטופחת למחצה, בעלת מבע קפצני ועייף בו זמנית.
    גיטה, עקומה בגלל ארגז פחיות האקסל שעמד באוויר המעבר הצר, איפשרה לאנשים להכנס למעי החנות.
    לפניה האשה התמקדה בשלושה מוקדי רעש שונים שילדיה יצרו, כל אחד נאחז בתשומת ליבה לחליפין. מוצרים נשלפו מכל עבריה על ידי הילדים, והותזו חזרה בתנועות עצבניות על ידי האם בעודה משקיטה מוקד בלגאן נוסף של ילד אחר.
    רק ילד אחד, הקטן ביותר, בן גיל לא ברור שבין שלוש לחמש- משך בשמלתה קצובות ואמר אמא אמא אמא אמא. הוא החזיק שקית שוש. במבה מתוקה, הם קראו לזה. עיגולים ורודים שנמעכים לתחתית הנעל ולתוך השן ולפינת הסלון. אמא אמא אמא אבל אני רוצה שוש. אמא שלו הדפה אותו בקלות והמשיכה להתנהל מול שימעון שתקתק את המוצרים בדרכו הנחרצת והעייפה.
    בשלב מסוים הילד עבר לנסיון אינטנסיבי יותר להסכמת האם. הוא משך בשמלתה וסדק צר של גרביון נגלה לגיטה ממותני האם.
    האם פלטה "היי!" הסתובבה בחדות אל הילד, התכופפה ממש מולו וצרחה לו בפנים, מה אתה עושה, מטומטם!!
    אתה לא רואה שאני באמצע לשלם!!
    להבה התלקחה בבטן של גיטה. עיגול של אש בתוך החושך.
    האם המשיכה לשאוג , מי שמפריע לאמא חוטף סטירה, אתה שומע אותי! תפסיק תיכף ומיד, טיפש!
    פניה של האם התעוותו, ורידים הסתמנו על צווארה, והשרשרת היקרה שענדה נתקעה לה בסוודר, וליבתה את חמתה.

הילד עמד, חיוור, בהלם, וזוויות פיו השתפלו בעווית, אישונים גדולים בפרצוף לבן.

האם המשיכה לצרוח, ותפסה את פרק היד של הילד, מרימה את ידה הכבדה, ומנחיתה מכה חריפה על ידו. היא הרימה את היד שוב. הלחץ בראש של גיטה התפוצץ.

גיטה אחזה את בקבוק הסויה כבד הזכוכית שהיא אחזה, והטיחה אותו בתנועה חלקה אל מעמד הברזל, ליד ידה של האם. הבקבוק התנצפץ במעיכה מצלצלת.
    בחנות השתרר שקט פתאומי, צלול, כבד.
    האם הזדקפה והסתובבה אליה, וגיטה התקרבה אליה, מקרבת את פניה אל פני האם. האם התעקמה לאחור, פעורת עיניים. גיטה הרימה אצבע אחת, מיקמה אותה בין עיניה של האם, בין עיניה שלה.
    שיניה נעולות, גיטה חשפה שיניים ונהמה מילה אחת. "אל".

גיטה התיישרה, הוציאה שוש מהמדף ושמה לילד ביד. ראשה פעם. בחנות המלאה והדוממת, היא התקדמה לכיוון היציאה.
    היא נעמדה תחת משקוף היצירה, סובבה את ראשה אל שימעון, שבהה בתרחיש, מסובב את הראש ממנה אל החנות המוכתמת בסויה, וחזור.
    עשרים עיניים בהו בה כשפתחה את הארנק, הוציאה שטר צהוב, קיפלה אותו ושלחה אותו בפליק אל המשקל המטונף.

היא חזרה הביתה, עולה דרך חדר המדרגות המקושקש כולו, מדלגת על אופניים שנקשרו למעקה, מרטיבה בדמעותיה את הילדים שישבו ואכלו ארוחת ארבע בכל השטח שמול דירה 18, עקפה את חלקי הסוכה של שימונוביץ , והשתחלה ליחידה שלהם.
    על השולחן נחו המסמכים של ההחזר על הטיפול האחרון. ביובש הם הודיעו שהסכום יעבור לחשבונם תוך 14 ימי עסקים, בהתאם לפרטי החשבון שנמסרו על ידי המבוטח.

גיטה התישבה על רצפת הסלון, משעינה את הראש על תנור האפייה ובכתה עד שעיניה נהיו שתי גולות נפוחות וקצה האף שלה האדים. אחרי זה היא נעמדה והכינה לשולעם בר את המוקפצים והחליפה את הסויה במיץ לימון.

בערב, שולעם בר ישב מול הצלחת לעס ואמר שזה מתכון מוצלח מאוד. הוא לעס קצת ואמר, לגבי המכולת. היא קפאה קצת. הוא בלע את המוקפץ. סידרתי את זה עם שימעון.
    הוא הרים אליה את עיניו, ואמר, קשה לך? היא הנהנה בלי קול. את כל נשמתה היא שמה בשרירי הצוואר ובתנועה הזאת. הוא נאנח רק עם הכתפיים.
    שולעם בר חזר אל הצלחת ואמר. יש רעיון מעניין. חבר של אבא שלי התקשר היום.

שלוש שנים אחרי זה

לא הסתדנו עם העיר, היא אמרה לרויטל, עדיין מחייכת, עושה תנועה בידה, כאילו התנועה תסביר את כל הפנים והאספקטים שבעניין.
    רויטל נטלה את הקפה ואמרה, ועם המושב אתם כן מסתדרים, הה הה?

גיטה תפסה את שולעם בר בשבת האחרונה, אחרי הצהריים, בשעה הרביעית שהוא יושב ולומד, היא קמה מהמנוחה, ומרחוק, מדלת חדר השינה, היא ראתה אותו במרפסת הוילה, פניו אל השמש, ידו על הגמרא, ופניו רכות ופרושות אל קרני השמש, עיניו עצומות. הרוח מהיער וההר עברה בפאותיו, וציציותיו הסתחררו סביבו.
    כמה דקות עמדה כך, עד שהוא התנער, מצמץ, וחזר לרכון על הספר.
    היא הכינה לו תה.

עכשיו קצת יותר טוב, אמרה גיטה.

אין לי שום אמירה או שפיטה לגבי אי אלה מההתנהגויות במתוארות בטור הזה.
    בבקשה חוודעתכם. כל מילה שלכם נחשבת ומשפיעה עלי הרבה.
    תודה,
    אבימי
    באמת שאנ'לא בא לחפור לאף אחד בצלחת. אבל מה לעשות, נתקעתי עם מאמר שבסוף לא התפרסם.
    אולי כאן לפחות מישהו יהנה מהמאמץ שלי...

* * *
    אגדת עם עתיקה מספרת, על אותו לץ העיירה שרצה ואפשר לומר אף השתוקק לעשות ליצנות מגדול שוטי העיירה. לא שהוא ידע מי הוא, אולם הא בהא תליא.

הסתבכתם?! לא נורא, הנה:

נכנס הלץ אל בית הכנסת של העיירה בין מנחה למעריב, דפק על השולחן, והכריז בקול רם: 'יקום הטיפש! ומיד!'.

תוך רגע כמימרא נעמד קצ'קס, כפי שכונה העגלון המקומי דשם, כשכולו סמוק, והחל רועם 'אתה לא מתבייש לבייש אותי?! ברבים?! שייגע'ץ! לייץ! לך מפה!' זעק בגרון ניחר, והמשיך זועק עד כי גלי הצחוק שרטטו בבית הכנסת הושיבוהו על מקומו נכלם.

זוהי רק הקדמה.

מי שבשורות הבאות ימצא את עצמו מזדהה באופן אישי, נפגע, כועס, רוגז, רוטן, או כל תחושה אחרת שאיננה נעימה - אינו אלא קצ'קס.

קריאה נעימה.

במשפחת זייערפרום הכירו כולם את המוטו היטב: 'כשרע'ס זה מעל הכל!'.

כמובן שהם לא הקפידו רק על כשרע'ס. היה גם צניע'ס, והשקופע, ודעת תיירה, וכל מיני מילים כאלו שהם לא הבינו בדיוק מה זה אומר, אבל כשרע'ס, ידעו כולם - מעל הכל!

מאליו מובן הדבר, שכשהודיעה אם המשפחה מרת יענטא הדר תחי' על התחלת החיפושים לנופש הקיץ באופן רשמי, ידעו כולם שכשרע'ס זו מילת המפתח, ועל פיה ייפול דבר.

הם לא שכחו כמובן לחשוב גם על נושא הצניע'ס והמה יאמרו, רק את הדעת תיירה וההשקופע הם שכחו לקחת בחשבון, אבל לא נורא - העיקר שיהיה כשרע'ס.

אחרי בירורים מאסיביים, שכללו בין היתר כמה לושנורע'סל'ך קטנים, ועוד אי אלו בירורים, ניצבו בפניהם האפשרויות הבאות:

נופש במרומי הרי הטטרה, בכשרות בד"ץ 'שיא הכשרות וההידור'.

חבילת נופש במישורי הסרנגטי בטנזניה, בהכשר 'בד"ץ דקהילות החסידים דק"ק טורה בורה'.

והאפשרות השלישית, נופש חלומי במלון חמישה כוכבים השוכן בפסגות הרי ההימלאיה, בכשרות הגאון הגדול הרה"ג ר' זבולון זבולנוביץ' שליט"א מלאס וגאס.

הפכו והתהפכו בני משפחת זייערפרום על משכבם בימים, למען דעת מי הוא זה ואיזה הוא אשר יזכה שמאכלי הכשרע'ס המהודרת שלו יעלו על שולחן מלכים, ומאן מלכי רבנן.

לצורך כך, ליקטו בני המשפחה עוד כמה לושנורע'ס, חייגו לעוד כמה עסקונים שליט"א שמבינים עניין, עד שנפל הפור.

היה זה בארוחת צהריים חגיגית שנערכה בחצות לילה בבית המשפחה שליט"א, אז הודיע האב הרה"ג ר' גיא זונדל שליט"א, ש'אחרי בירורים יסודיים ומדוקדקים, החלטתי לקחת את הנופש של הרב זבולונוביץ''.

'למה?!' שאלו כולם, שלא זכו להבין מה רב חיליה דהאי גברא, ובעיקר מה הבעיה באותם שלא זכו...

'אז ככה' שחרר הגרג"ז לחלל החדר הסמיך מעשן המרלבורו האדום, 'שיא הכשרות וההידור, לכאורה זה הכשר לא רע, אבל פאס'ט נישט, זה לא השפיץ, הם לא מקפידים על ספק ספיקא של תערובת של מיעוט שאינו מצוי בשומשום של חמץ שלא נטחן לאחר הפסח, למשל. א'קיצער, ס'פאסט נישט'.

'ובד"ץ טורה-בורה?!', נזעק אחד הבנים, בפנים אדומות מלעיסה + שתיה + עישון + עיתון + קו נייע'ס באזניות + ליבון ההשקופע השולחנית כעת.

'אחחח...' נאנח הגרג"ז, 'הם אמנם מחמירים בהכל, אבל הרבנים שם הם לא משלנו, אתה יודע לך תסמוך, הם אולי יראי שמיים אבל הם לא בני תיירה, זה לא מה שאנחנו צריכים'.

בשלב זה התעורר האב לחיים, שאף עמוקות מהנקסט שבידו ('צריך לחנך את הילדים להסתפקות במועט, לא רק מרלבורו', נהג לשנן באזני הרבעצ'ן), ואמר: 'ר' זבולון, עליו אנחנו יכולים לסמוך! דבר ראשון, הוא מחותן של בן דוד של החברותא שלי שליימ'ה, אתם מבינים שזה אומר שהוא בעניין. חוצמזה, שמאז שהוא עזב את הארץ ללאס וגאס, שכמובן משום לשה"ר אני לא אגיד מדוע, הוא עושה את השטייגען הכי חזק בלאס וגאס'.

'אבל, אבל מה עם הצניע'ס?!', הקשתה אשת החיל.

'זה בסיידר גמור' הכריז האב, 'הם פרסמו במודעה שהבריכה בשעות נפרדות לנשים ולגברים'.

'נווו, ב'מת' התפלאה הרבעצ'ן, 'יש איזה נופש חרדי עם בריכה מעורבת?! זה הרי סתרי דתרתי?!'.

'לא הבנת! א'ודאי שכולם עושים רחצה נפרדת, אבל הם גם טרחו לכתוב את זה במודעה, ז'ת'ומרת שאכפת להם צניע'ס', סיים הגרג"ז את טיעונו המנצח.

בזאת הוחלט על דעת כל היושבים כי פניהם אל ההימלאיה, תחת אדרתו הנאדרת של הכשרע'ס של הרה"ג ר' זבולון זבולונוביץ' שליט"א, ראש וראשון לכל דבר שבקדושה בלאס וגאס ובכל אתר ואתר.

ובעיצומם של ימי תשעת הימים החמים והמיוזעים הפליגה משפחת זייערפרום לנפוש ולהצטנן במרומי ההימלאיה.

ואכן, לאחר טיסה מפרכת שאין כאן המקום להרחיב בה, זכו בני המשפוחע הקד' להגיע אל מחוז חפצם הנעלה.

אלא שאז החלו החריקות צורמות ומתחרקות באזניהם הנעלות.

ראשונה הבחינה בכך הרבעצ'ן תליט"א, שחושיה המחודדים היו לשם ולתהילה בקרב בנות הסמינר המפורסם בו לימדה. 'מה זו האורווה הזו, בית מלון?! המחסן של הקרשים של סוכות יותר יפה ממנו! איפה החמישה כוכבים שהבטיחו - בשמיים?!'.

ר' גיא זונדל ניסה להרגיע אותה 'יענטא הדר, בשביל הכשרע'ס צריך למסור נפש! ככה הילדים ילמדו ששווה להגיע עד ההימלאיה ולהיות באורוות סוסים - העיקר לשמור על הכשרע'ס!'.

יענטא הדר נרגעה קמעא, ופנתה לסקור ולסדר את החדר. תחילה פתחה את החלון, ונחרדה לגלות שהחלון פונה אל עבר הבריכה, אפילו בלא מרחק של ד' אמות.

'תתקשר עכשיו לר' זבולון, תגיד לו שיש כאן בעיה של צניע'ס', נזעקה אל עבר בעלה.

'השתגעת?!' נזעק אף הוא, 'ר' זבולון לא עונה לטלפונים, הוא כל הזמן לומד!'.

'אז איך הוא מתפעל את הכשרע'ס שלו?!'

'הוא בודק טוב טוב את המשגיחים, אם הם נראים משלנו ורציניים ויר"ש אז הוא לוקח אותם להיות משגיחים, והוא סומך שלא תצא תקלה תחת ידם', הוא החל להיזכר.

'אבל חייב להיות שהוא עונה במקרים דחופים, רוץ למשגיח' התחננה.

ר' גיא חיפש את המשגיח ארוכות, עד שמצא אותו נוחר עמוקות במיטתו. הוא לא היסס, והעיר אותו משנתו - צניע'ס הרי כמעט מעל הכל!

המשגיח התיישב באיטיות, כשכל פניו מעורבבות מכרית מהולה במבע של חוסר שביעות רצון על השינה שנקטפה בצעירותה, והחל מסדר את הפיג'מה הרבנית שלבש.

לכשהתיישב, נדמה היה לר' גיא זונדל שהוא מכיר את המשגיח מאי שם. אחר כך הוא נזכר, זה היה מחדר הקפה בכולל השכונתי, שם היה המשגיח דמות בולטת בהחלט. אפשר ואף שם רכש את רזי תורת הכשרע'ס.

לאחר כמה שעות בהם חשו בני המשפוחע כאילו והם שוכנים במערות ונקיקי טורה-בורה בגלל הוילון הסגור, הגיע המשגיח שליט"א לחדרם, כולו פרצוף כרית, ואמר בקול מנומנם ש'ר' זבולון מאמעש הזדעזע, הוא אמר שלא יקום ולא יהיה, צניע'ס זה לפני הכל, ולכן שחס ושולעם אף אחד לא יפתח את החלון, וגם מי שקשה לו וכן יפתח שחס ושולעם חס ושולעם לא יסתכל על מה שאסור להסתכל'.

בני המשפוחע ניסו לנשום לרווחה אחרי שקיבלו הוראה מפורשת מר' זבולון, אלא שאז נזכרו שלא טעמו כלום שעות ארוכות, ופנו אל חדר האוכל.

הם התיישבו בחדר האוכל, לא לפני שמילאו את צלחותיהם בכל טוב הרי ההימלאיה, שמחים שלפחות האוכל מפצה קצת על האורווה שנפלו בחלקה.

אלא שלא הספיקו להשביע את רעבונם, כשאחד הבחורים הבחין שהחסה לא רגועה. הוא הפנה את תשומת לב היושבים לצידו, ואלו מצידם הבחינו שגם הכרוב לא נח בשלום על משכבו.

הירקות רחשו ובחשו וזמזמו, והיוו מטאפורה מושלמת למושג 'ירק חי'.

ר' גיא זונדל נאלץ לקום מהמזרח של שולחן האוכל, ולגשת שוב אל המשגיח שליט"א.

המשגיח האזין לדבריו ברבע אוזן עד שכילה את דבריו, או אז קיפל את זקנו אלי פיו, ואמר בפסקנות: 'הירקות כאן הם בחעזקא'ס נקיים, עשינו גם בדיקה מדגמית של שלושה עלים לכל משלוח, אז גם אם מצאתם עפע'ס משהו, זה א'ודאי מיעוט שאינו מצוי, זה בסיידר גמור!', פסק. ושב אל צלחותיו העמוסות בחסות רוטטות וכרוב בהנעה עצמית.

למותר לציין שבירקות עלים הם כבר לא נגעו, ולא בגלל בעיית הכשרע'ס שכבר נפתרה, אלא מטעמים אסתטיים גרידא. בכל אופן יותר נעים לאכול ירקות שהם בבחינת 'צומח' ולא 'חי'.

כשהם ניגשו כבר לאכול סופסוף, היה זה תורו של ר' גיא לתקוע את התהליך. הסכו"ם שלמרגלותיו, לא היה זהה לבני דודיו שעיטרו את מקומותיהם של שאר יושבי השולחן. מעניין.

במטבח שהה אז רק מנהל המטבח המקומי בעל העיניים המלוכסנות עד אופקיות, שלא הבין בדיוק מה הוא רוצה, למרות ששניהם שלטו באנגלית היטב.

'וואט פרובלם?!' שאל המקומי, 'כאן הכל בארפה (פרווה)!' הצהיר כשידיו על ליבו.

'איך השניצל בדיוק פרווה?!'.

'אתם יהודים, לא אוכלים בשר חלב, רק בארפה - ביחד, לא?!' הקשה בתמימות.

נדמה היה לר' גיא שהתקרה נופלת עליו. הגויים כאן דאגו להם להכל פרווה, דהיינו בשר וחלב ביחד, כפי שהם הבינו.

כמעט והוא רץ שוב למשגיח, אבל לפני שהוא הכשיל את המשגיח ב'הפסק' נוסף בסעודה, הוא הסיק שאין טעם, כי ודאי שהמשגיח יגיד שזה בסיידר, הרי יש כשרע'ס של ר' זבולון, לא?!

לא נאריך חלילה בלושנורע'ס, רק נציין שבני המשפחה גם מסרו את נפשם על צניע'ס והלכה, כאשר גילו שאין מחיצה בבית הכנסת המאולתר שהוקם באחד ממחסני המלון.

כאן אמנם היה יותר קל להפריע למשגיח שליט"א כי בביהכנ"ס הוא לא אכל או ישן, והוא אפילו הסכים לנסות להפריע לר' זבולון, שבהשגחה פרטית בדיוק לא היה באמצע ללמוד.

הפסק של ר' זבולון היה ש'בגלל שאין ספר תורה כשר, וזה גם לא ביכנ"ס קבוע, אז אפשר להקל בדיעבד לשים הפסק של כסאות בין הגברים לנשים'.

את החיזוק שהיה להם באלול של אותה שנה, לא ישכחו בני משפחת זייערפרום לעולם.

הם ישנו וישנו ונחרו, עד שהם הרגישו שהתחזקו מספיק.

אחח', כוח של מסירע'ס נפש!
    נקישות מקלדתו של הצלם הפורש נחשפות שוב, הפעם בחברת המוזיקאים.

האריה והשועל היו אכולי שיעמום, הלכו ביער וחיפשו מה לעשות.
    אמר השועל לאריה: "אתה חושב על מה שאני חושב?"
    בהה האריה בטמטום בדשא הקמול שבקרחת היער, והמהם לתוך הרעמה שלו: "על מה אתה חושב הפעם?"
    השועל לא איבד זמן: "בוא נלך להרביץ לשפן"
    "שוב להרביץ לשפן?" אמר האריה בקול עצל, "אין לך משהו מועיל יותר לעשות?"
    השועל לא ענה על השאלה: "נלך ונדפוק לו בדלת, אם הוא יהיה חבוש בכובע, נשאל אותו למה הוא חובש כובע, ונפליא בו את מכותינו!"
    "אתה מתכוון - תפליא בו את מכותיך", רטן האריה, "בעוד אתה תעמוד בצד ותחכך ידים בסיפוק", האריה עצם את עיניו לכמה שניות, ושוב פתח: "ומה אם הוא לא יחבוש כובע? מה תעשה אז?"
    "חחחה", השתעל השועל בצחוק, והתגלגל על חלקת הדשא הנבול, "אז נצעק עליו למה הוא אינו חובש כובע, ותפליא בו את מכותיך".
    "טוב נו", אמר האריה. הוא התמתח, פיהק, והחל לצעוד לעבר ביתו של השפן.

הגיעו לבית, השועל דפק בדלת, והשפן הנוירוטי הציץ דרך הקוקר ואמר: "אבא לא בבית".
    "תפתח כבר שפן!" התגרה בו השועל, והשפן שחשש מדחיה חברתית, הסיט את כל הבריחים בקול שקשוק, ופתח את הדלת, ראשו גלוי למעט כיפה קטנה מעור, שהידלדלה על פדחתו, מחוברת בסיכה.

"למה אתה בלי כובע?" שאל אותו השועל.
    "אמרו לי בהפקה להוריד את הכובע", גמגם השפן.
    "אז אמרו", נהם האריה, "בוא הנה, ותוריד את הידים מהראש".
    לקח האריה סרגל מתכת גדול, והחל להכות בו את השפן, בעוד השועל עומד בצד ונהנה.
    התחנן השפן אל האריה, שיחדל להכות אותו.
    הסכים האריה, והוא והשועל נמלטו מהמקום בשאגות צחוק.

בינתיים התחוללה סערה זוטא בתקשורת, והתקרית שתועדה גרמה לנזק תדמיתי לאריה והשועל, כך שהם הפכו למנודים בחברה, והיו מסתובבים בחברת צבועים חסרי שם, בוזזים פירות וירקות מחלוקות חסד, פושטים יד ורגל, ובאופן כללי עושים חיים.

עברו שבועים, הסערה שככה, והשועל שוב התמלא בשעמום. ישב על סלע, עישן סיגריה והשתעל.
    "למה אתה משתעל ככה?" שאל האריה שניסה להירדם.
    "זה מהסיגריות", ענה השועל בשיעול, "אין לי מה לעשות, אז אני מעביר את הזמן בעישון", הסביר.
    "הלוואי והיינו יכולים ללכת להרביץ קצת לשפן", אמר האריה בערגה, "היו תקופות", סיכם בעצב.
    "מי מונע ממך להרביץ לו", התקומם השועל, "העיתונאים הצבועים האלה? הנחשים מהתקשורת? כל העופות שבזים לנו כל היום?" הוא נעמד על רגליו ודיבר בלהט: "מה שלא נעשה לא יהיה טוב להם! מספיק עם הניסיונות לרצות אותם!"
    "הם שונאים את מה שאנחנו עושים", אמר האריה, "הם לא שונאים אותנו".
    "שטויות!" נזף בו השועל, "תראה את כל השועלים החדשים, מתחנפים לתקשורת כל היום, ובכל זאת שונאים אותם.."
    "נכון", הסכים האריה, ומרט שערה לבנה שצצה ברעמתו.
    "אז אתה מגיע להרביץ קצת לשפן?"
    "אם אתה הולך, אני מגיע איתך", הסכים האריה, "אבל נראה לי שהוא לא יפתח לנו, הוא מכיר כבר את הטריקים שלנו.."
    "באמת?!" אמר השועל: "בוא תראה את הטריק החדש: אני הולך לבקש ממנו סיגריה, אם הוא יביא לנו סיגריה בלי פילטר, נצעק עליו למה הסיגריה בלי פילטר, וכמובן נכה אותו כמו שכתוב. ואם הוא יביא לנו סיגריה עם פילטר, אז כמובן שנכה אותו", הסביר השועל.
    "הבנתי", אמר האריה, "טוב, נצא לדרך".
    צעדו לבית של השפן, השפן ישב בחצר והתעסק עם גזרים, מיין אותם, קצץ אותם לגפרורים, הכין צימעס לראש השנה, ובדיוק כשטבל את אצבעו בתוך הרוטב של הצימעס, הוא הרים את ראשו וראה את פרצופו הענקי של האריה, מציץ אליו מתוך הגדר החיה.
    "יש לך סיגריה?" שאל האריה.
    "ממתי אתה מעשן?" שאל השפן, ניסה למשוך קצת זמן.
    "אני צריך בשביל להוריד את הצ'ולנט משבת", ענה האריה.
    "הא", הבין השפן, "אתה רוצה סיגריה בלי פילטר, או עם פילטר?"
    קפץ השועל מבין השיחים, הסתכל על האריה המבולבל, האריה החזיר לו מבט, ולפתע התנער האריה והחטיף לשפן סטירה מצלצלת.
    "למה אתה חובש כובע?"
    חברים יקרים - אתם גדולים מהחיים!
    חומרים משובחים ביותר!

כאן מקום לקריאה לכולם- קחו חלק באתגר. נהיה יפה פה.
    השיפוט הוא על הפגנת יכולות בכל 4 החלקים (הקודמים - תפנית עלילתית ודג מחוץ למים)
    (שומע
    @קדיתא ?)
    המנצח באתגר ייזכה פרס מוחשי (לגלות?).

החלק השלישי באתגר יהיה על הנושא התחלה מחדש.

תנו לנו טור איכותי ורענן על משהו או מישהו שמתחיל משהו, או מישהו, מחדש.
    קבר עבר, ומקים הווה ועתיד.
    מהו העבר? איך כלה? מאיפה מצא כוחות להתחיל מחדש? ומה הוא משנה כעת?

הבו בראש כמיטב יכולתכם.

הבהרה למה ייחשב ייתרון באתגר -
    המחשה איכותית של העבר וההוה והשונה.
    אם הנושא לא מקורי - שהמבט יהיה ענק ולא צפוי. או ההגשה.
    פצו על הנושא הצפוי עם הפתעה אחרת.
    או בחרו נושא מקורי.

בהצלחה!!

תגובות בנספח -
    https://www.prog.co.il/threads/נספח-סוער-ברוח-אבימית-קייצית.361822/
    אין כמו שבתות בקיץ, אמר מי שאמר, והלך לנמנם תחת המזגן.
    נו, לא לכולם יש מזגן, ולא כולם יכולים לנמנם שעות רבות כל כך.
    מה נשאר?
    ללמוד תורה, וגם גמ', וקצת ספרי חסידות, מוסר, ופרקי אבות, ועוד ספר תהילים.
    אמרתי הכל, מלמלתי ברצף, הספקתי לא מעט.

ואחר כך, עדיין נשאר זמן.
    כך היא טיבה של שבת קייצית.
    ובכן, מצאתי רק פתרון אחד:
    ספרים.
    אין כמו ספרים טובים, כדי לענג את השבת.

לא, לא עיתונים, בבקשה.
    מאז טראומת עיתוני החג אני לא מסוגל אפילו לראות את העטיפות של העיתונות המפוארת שלנו.
    רק ספרים, ורצוי טובים.

פרשתי את כפותיי בתחינה לה' יתברך, ומשום מקום צנחו לזרועותיי הפשוטות שלושה ספרים.
    שלושה, לא פחות.

ובזו אכבד לכתוב עליהם מילות ביקורת, בזה אחרי זה.
    א: בואי הרוח, חיים סבתו.
    ב: מגישה הרהור, גב' רינה יגר.
    ג: צדיק סופית, שמחה פשיטיק.

נתחיל מהראשון, שכבר כתבתי עליו בעבר סוג של ביקורת כאן בפרוג.
    תעשו לעצמכם טובה, ידידיי, ותשיגו לכם קצת סבתו לשבת.
    נכון, הוא לא "משלנו", והכיפה הסרוגה לראשו לא בדיוק להיט במחוזותינו, אבל עדיין...
    מדובר ביהודי בר אוריין, ת"ח עצום, יהודי משכמו ומעלה, ומעבר לכל - סופר בעל עט זהב, נדירה ומענגת כל כך.
    הסגנון שלו ייחודי בכל קנה מידה, ומרגש, מרגש, נוגע בנפש, צובט, מזיז שם כל מיני חלקים. כן, מבטיח. ממש מזיז. תתארגנו עם הדבק, כי חלקים בנפש משנים מיקום.
    היהודי היקר הזה - יודע לגעת במקומות שרק יהודי בר אוריין כמוהו יודע שהם קיימים בכלל.

הוא כתב כמה ספרים, כולם טובים.
    ספרו הראשון שקראתי (וגם דמעתי, אבל אל תגלו לאף אחד) היה הלהיט הגדול שלו:
    תיאום כוונות.
    ספר מטלטל, עוצמתי, נוראי.
    הספר אומנם מספר על חוויותיו של המחבר ממלחמת יום כיפור, אך הכל מזוויות תורנית מאוד, מוצף וטבול בפסוקים, בהשקפה יהודית, בחמימות של יראת שמיים נדירה.

ספרו 'בואי הרוח' מתאר את חוויותיו של המחבר בתור ילד עולה, שגדל בשיכון עולים 'בית מזמיל', בשילוב סיפורו של הרב פרקש, דמות ססגונית של עולה מהונגריה, סוג של דמות אב עבור הילד חיים סבתו.

בסוף הספר, יש פינאלה אמיתית, שבו מתאר המחבר כיצד הוא מעניק סידור לבנו של הרב פרקש הנזכר, וככל הכרנאה הפינאלה אמיתית לחלוטין.

בתוך כל הספרות הרדודה המציפה אותנו, טוב שיש סבתו.

ב:
    אינלי מושג איך הספר הזה הגיע לידיי.
    אולי צנח מהמאדים, אולי מנוגה, אולי מהקומה למעלה.
    ראיתי את הכריכה, קראתי את הכריכה האחורית, ונבעתתי:
    ספר דביק! נשי! מלא רגש מעצבן! בלתי קריא! ספר טעון במוסר צדקני מעצבן! ספר שנכתב ע"פ קורסים מטופשים לכתיבה יוצרת! ספר שמיועד לחצי מסויים של האוכלוסייה בלבד...

רגע לפני שהשלכתי את הספר בעווית של אחד שאלרגני לבוטנים ובטעות אכל ארגז של חטיפי בוטנים, החלטתי, כמה מרגש מצידי, לתת לספר צ'אנס.
    טוב, לא בדיוק צ'אנס.
    יותר בכיוון של צ'אנסון.
    כן, צ'אנסון.
    קטנטנן, זעיר, פיצקל'ה, קטן קטן.

פתחתי בזהירות את הכריכה, דילגתי על ההקדמה, התחלתי לקרוא.
    בום.
    טראח.

נשאבתי פנימה!
    תהיתי:
    למה?
    מדובר בספר נשי במובהק, והוא אמור להיות בלתי קריא לחלוטין למי שמברך בכל בוקר שלא עשני אשה...

המשכתי לקרוא, ניסיתי להבין למה.
    המשכתי לקורא, המשכתי.
    לבסוף, אני חשוב שעליתי על משהו.

בספרות הנשית הרגילה, יש כמויות מוגזמות לחלוטין של רגש.
    רגש לא טבעי, רגש סינטטי, רגש אוטופי. לא אמיתי, לא אמין, מיותר.
    וכמו חומר דוחה כרישים, הרגש הדביק הזה מניס כל קורא גברי, כמובן.

אך בספר זה, המצב שונה.
    סיפורי החיים הכתובים שם, כתובים בצורה שונה, וללא רגש מזוייף.
    לא יודע למה, הוא מרגיש אותנטי, וקריא לחלוטין.
    מה זה קריא, אפילו נחמד וטוב.
    בספר יש סיפורי חיים, בעיקר התמודדויות, ואכישהו העסק לא דביק מידי גם לקורא הגברי.
    בעיניי, זה מעיד בהחלט על טיבו של הספר, ועל האמת הפשוטה שלו.

שורה תחתונה: ספר מומלץ בחום לחצי אוכלוסיה, ואולי גם לחצי השני.

ג:
    את שמחהל'ה פשיטיק הכרתי דרך הפורום.
    לא, לא היה לי מושג קודם מי הבחור, בתור אחד שאין לו שכנים חסידי גור, וממילא אין לו ממי לפלח עיתון המודיע...
    ידעתי שהבחור כתב ספר, אפילו ראיתי אותו בחנויות הספרים, ובזו הסתיימה ההכרות שלנו.

וכעת, נדלג קדימה בזמנים.
    לפני זמן קצר, זכיתי לערוך מגבית מטורללת בפורום.
    באמצע מהמגבית, צץ מר שמחה פשיטיק, ותרם בלי למצמץ כמה ספרים למגבית. כן, פשוט כך.
    נו, כזה יהודי בעל חסד מצדיק יחס!
    פניתי אליו, נתתי לו הרבה יחס.

מה אומר ומה אדבר?
    גיליתי יהודי של טעם. יהודי שעסוק בחסד, בלימוד, ובעוד עניינים נשגבים כאלו ואחרים.
    וכן, יהודי שיודע לכתוב, בכשרון בלתי אפשרי בכלל.
    כשרון מדהים, שמעמיד בצל רבים וותיקים ממנו.

ברגע שהבנתי שיש פה פוטנציאל, שיניתי פאזה לגמרי, והחלקתי לו מחמאות חלקלקות. המון, המון מחמאות, לא כנות בעליל.
    הוא קנה את זה!
    מה זה קנה? האמין לכל מילה.

שורה תחתונה:
    התכנית האסטרטגית הצליחה מעל המשוער, וקיבלתי את ספרו בחינם, כולל הקדשה אישית!..
    אין, אין כמו לקבל דברים בחינם, תאמינו לי.
    תנסו, זה כיף בלתי רגיל.

שמרתי את הספר לשבת, לא לפני שנופפתי עימו אל מול מכריי והכרזתי בגאווה כי מיטב הסופרים החרדיים מכירים אותי ומעניקים לי את ספריהם בהקדשה אישית...
    פחח, הם האמינו לי, התמימים, שיהיו בריאים.

ובכן, בתחילה, התאכזבתי נואשות, ושקעתי עמוק בביצת הייאוש:
    אבוי. הספר לא קריא.
    נורא, מתוחכם, מעמיק.
    בלתי אפשרי!
    כל כולו משחקי לשון חכמים, מליצות, רבדים על רבדים.
    ואני - איש עצל, חדל אישים. עצלן כרוני, בטלן מוכר.
    איך אתאמץ ואתעמת עם הספר??

שבת יצאה, וטעם האכזבה ליווה אותי קשות.
    בצר לי, פניתי לידיד לעזרה.
    התקשרתי, אמרתי לו בדמעות:
    שמחה פשיטיק.
    רחמנות על יהודי אומלל.
    הצילו.
    רחמנוע'ס.
    אני לא מצליח לקרוא את ספרך. כל כולו מליצות מתחכמות, כל הדמויות וההתרחשויות כתובות בצורה חדשנית, מרהיבה, מסולסלת, מעורבת, מנוערת, מצוללת, מגוננת, מתנגנת, מעשירה, מאשירה, מלאת שירה...

אמרתי לו:
    רבי שמחה (המסכן פשוט שתק בהלם!):
    אתה כותב בחסד עליון, ואתה מבריק בצורה נדירה עד מטורפת, אבל קצת קצת יותר מידי.
    הכתיבה שלך מחודדת מידי.

ניצלתי את השתיקה הדמומה וההמומה מעבר לקו, ורעמתי לתוך השפוף:
    בכל שורה יש לפחות שתי מילים חדשות.
    כן, מילים חדשות, לא קיימות.
    הטיות מרנינות של מילים, משחקי מילים יוצאי דופן.
    הברקות לשוניות מטלטלות, והומור קטלני שמסתתר היטב היטב מתחת למכבסת המילים.

וכאן, פרצתי בבכי נוראי.
    שמחה, אחי אהובי. יקירי, מושא קנאתי.
    אני חושב שהעסק, פשוט, לא קריא.
    שמחה ידידי, אי אפשר לקרוא ספר שכל כולו משחקי לשון מרוכזים כל כך. פשוט לא.
    תבי -

הוא קטע סוף סוף את המלל האינסופי המיילל והמייבב מצידי.
    נתן!
    שמעת פעם על רבי נתן מברסלב??

למה הייאוש??
    כבר מוותרים?
    רבי נחמן היה כמעט מתבייש במה שעשית כאן...

הוא הוסיף ועודד את רוחי עוד שעה ארוכה, ובסופה, שלחני למשימה מסויימת.
    הוא כתב לי את הסיפורים המדוייקים שלטעמו יחליקו בקלות.

ניגבתי את הדמעות, והלכתי בלי טיפת אמונה אל הספר. פתחתי בסיפור המומלץ ("מנפצי החלומות")
    פתחתי אותו באיטיות נבובה, והגעתי אל הסיפור המומלץ, אחד מתוך כמה.

קראתי בתדהמה.
    קראתי שוב, בתדהמה עמוקה.
    קראתי שוב, ותדהמתי התעמקה לה בעמקי עומקה של הנפש, עד אשר מילאה בחדווה את כל יישותי, וכמדומה שכל ישותי נעשתה לה כתדהמה אחת גדולה ולהוטה.

הסיפור - היה - מדהים!
    מכל כך הרבה סיבות!

ובכן, נפרט קצת.
    1 - העושר הלשוני. עושר רוטשילדי. עולם שלם של הבעה.
    2- המסרים הישירים. מסרים של הבנה, הכלה, אמפטיה, סבלנות, התגברות, עבודת המידות, נתינה, הענקה, פרגון, עין טובה - הכל בפנים, חבר'ה.
    3- ההבנה בנפש. כן, הבחורצ'יק שלנו יכול להחליף ובהצלחה כל מיני ג'ורג'ים קזאחיים. הוא טוב יותר מהם, וללא השוואה כלל.
    בכל הדמויות גיליתי עמוקים על גבי עומקים, והתנהגות יהודית ייחודית כל כך, מלאת רוך, עדינות, ועבודה פנימית.

ויש עוד הרבה.
    ולכן, אני מסיים עם מסקנה אחת קשיחה:
    הספר שווה את המאמץ, חד וחלק.
    אז תעשו לעצמכם טובה, ידידי, ותקראו קצת פשיטיק.

ואם מכריכם יגידו לכם בתמיהה:
    מיום מיומיים?
    מאיפה העדינות הזו פתאום?
    תהנהנו, תסבירו בענוות חן:
    היום הספקתי הרבה פשיטיק.

שורה תחתונה:
    צדיק, סופית.
    ועכשיו ברחתי לבונקר:)
    כמה ששעיה המנגן בכה שם ליד הקיר כשזיגדון ממשמרת הצניעות בא והוציא לו את השקע של ההגברה, "שייגעץ!!" הוא קרא לעברו בע' דגושה, "תתבייש לך ככה אתה מרקיד מעורב!!" צעק עליו מול כולם, "זה השטן שמתערבב, ומתערבב, ומתערבב עם הריקוד הזה!!"

כל הנוכחים בשמחת בית השואבה בהו בו בהלם, וזיגדון פירט ברחל ביתך הקטנה, איך עמדו שם וריקדו במעורב, "פירוט יתר!" צעק לו איש ליטאי עם סוודר שנשאר לו מאז החיזוק בעזתה, "נוירא ואויום!" מחה אדם אחר, "צריך להעיף מפה את הפושטק הזה תכף ומיד".

ושעיה בכה ליד הקיר, כשעומר דמתי אסף את הכבלים מהבמה, פירק את הסטנדים, ועדיין זיגדון המשיך לטחון את הסיפור באוזני הקהל, "בנות בעקבים שעומדות ורוקדות.. וגברים!" נשמע קולו מתוך ההתאספות, "הוא לא יעמוד כאן בבית כנסת וינגן מה אהבתי תורתך!! לא יקום ולא יהיה!!"

וזה בכלל לא משנה שהסיפור היה לגמרי שונה, וזה סרטון טפשי שעשה עם אחיותיו, וחבל שלא שמע לקול אמו שביקשה למחוק את זה, וזה התגלגל ברשת ובפורומים שונים, "שעיה מילר מרקיד מעורב", היתה כותרת בכיכר השבת, "כנסו והביעו את דעתכם".

"שמתערבב, ומתערבב, ומתערבב..." חזר הקול של זיגדון בתוך ראשו, הוא טמן את ראשו בין הידים, מנסה להסתיר את עצמו מהקהל האוהד לכאורה, אבל לא הגן עליו מחרב השיימינג שנחתה עליו.

ומאז הוא התגרש וחי בדירת חדר עם המקולקל של לישינסקי, והוא שכר את מנשה שיינין היחצן שיזים את השמועות עליו, וברוך השם הוא עושה עבודה טובה, ובבני ברק כבר חזרו לקחת אותו לאירועים, ובינואר יש לו כבר אירוע בתמיר, ובעזרת השם אחר כך אפילו בבית ישראל.

הוא כבר יודע שכולם מסתכלים עליו כמו מומר לתיאבון, וזיהו אותו כשאכל במקדונלס, והדבר היחיד שהפריע לו שהעבירה שלו לא הייתה על משהו יותר טעים מקציצה עם קצת ירק וגבנ"צ בין שתי לחמניות, לגמרי מומר לתיאבון.

והוא שמח שהוא מומר לתיאבון, ולא להכעיס, כי הוא לא היה להכעיסניק, להפך, כל פעם שאכל כשר הוא שמח והיה מדבר עם השם ואומר לו: "הנה תראה אני לא להכעיס, עכשיו אני אפילו מברך", אבל את ברכת המזון הוא שכח בסוף לברך, כי חברים הגיעו והביאו וודקה, הם שתו והלכו למסיבה, שעיה חובש כובע שמכסה לו את הפיאות, למרות שהמקולקל של לישינסקי אמר לו שהכובע לא יעזור, "יזהו אותך שאתה לא שייך, אל תתווכח עם עשר שנים של ניסיון ועוד כמה של ביזיון".

ובסוף המסיבה הם עמדו ועשו סרטון שהם שרים "יה אכסוף" במבטא חסידי, ואם לא היו שומעים את המבטא לא היה אפשר לנחש מרוב קעקועים וקרחת ועגילים שהיו עליהם. ושעיה חשב שזה טפשי וזה רק בשביל המצלמות והקטע הזה של 'אני חרדי שלא שומר מצוות', והאמירה ש'חרדיות זה בסך הכל תרבות חברתית', שרבים כל כך המתקשטים בה, ולדעתו זה בא משעמום ופוזה של "אנשים חושבים", זה עייף אותו, אז הוא לקח מונית לדירה ונכנס למיטה לישון.

ויום אחד הם ביקרו אצל עמרם קלצקין, שהוסיף לשמו את הכינוי "הרוזן יואכים עמרם קלצקין", בתעודת הזהות ואפילו בדרכון הניגרי שהיה לו בזכות גרושתו, הוא היה קודר וגותי באופן יוצא מן הכלל, ומאוד אמנותי עד מאוד, על קירות הלופט שלו נתלו משפטים רבים מן הקינות, ותמונה של ר' שלום שבדרון עם בלון דיבור שבתוכו נכתב בפונט וילנא: "עדיף שני גויים על מזרוחניק אחד" היתה תלויה מעל המיטה שלו.

ושעיה נכנס לשירותים שהיו יצירת אמנות בפני עצמה, כל הקירות כוסו בפשקווילים וסטיקרים מהעולם החרדי, והניאגרה היתה מכוסה בקרטון של בורסלינו, שעיה חיפש את הידית להוריד את המים ומצא סטיקר "דבר עם השם והכל יסתדר", אחר כך הוא נזכר בו כשהיה בדרך לאירוע בוולף

ובגלל ההפגנות הוא לא מצא פינה להחליף את הטישרט שלו לחולצה לבנה, ולשלוף את הקפיטה מתוך הקולב שלה, ואז הוא דיבר איתו, ואיך שהוא ההפגנה התפנתה והוא טס לתחנת דלק להחליף בגדים, ושימען האמרגן של 'המזמרים' ראה אותו והרים גבה, אבל היחצן מנשה שיינין עשה עבודה טובה, הוא פרסם שהוא מתחזק, ואפילו הדליף תמונה שלו לומד חברותא עם איזה אברך, ואחר כך התרעם על כך שמדליפים חומר אישי מתוך בית פרטי. שיינין הוא יחצן מעולה, אז לא הכל הסתדר, אבל הרוב".

ואחרי חופה ארוכה וקשה שהוא היה צריך ללוות בה חזן מתיש בנגינה מונוטונית של פסנתר חשמלי, הוא התיישב ליד הטיירוס 5 והתחיל לנגן את השירים של המנה הראשונה, ופתאום הוא התחיל לדבר אל השם דרך השירים, הוא אמר את המילים כמו תפילה, "והנה השם ניצב עליו", הוא כמעט בכה, והתעשת, "מלא כל הארץ כבודו, מביט עליו בוחן כליות ולב, עם עובדו כראוי...." הוא שר ברגש, ושם לב שהרבה עינים מתנתקות מהאמנון מרשת הדייג ברוטב הדרים וזוקיני, וננעצות בו, ילדים מתאספים מסביבו, וזה באמת עובד.

ואחר כך הוא בדק את זה שוב, זה עבד שוב.

כשהיה שר במלוא הגרון את המילים כפי שהן, איש כמעט לא השגיח בשירתו, מעטים הציצו לעברו. ואילו כשהיה מכוון גם להתפלל, קהל גדול היה מאזין לו, ובשביל נגן-זמר כמו שעיה זאת היתה זריקת אנרגיה, הוא בער באנרגיה עד סוף הערב, ובחורים מישיבה קטנה באו והתפעלו מה"מצב" שהוא עשה.

ולפעמים הוא שכלל את הטכניקה, והיה טובל במקווה לפני האירוע, אבל לא במקווה של חרדים, כי פעם אחת הוא עשה טעות ושכח את הקעקועים שעשה ברוח שטות, ואיזה זקן ממאה שערים בהה בהם בתימהון.

ואחרי טבילה במקווה הוא היה מסתלסל סביב עצמו בכוונות, "אהודנו, אהודנו!!" היה מכריז בדבקות, מכוון בכל מילה, והלב שלו מתחבר עם הכל, עם התפילה, עם הריקוד הנשגב של האדמו"ר והצדיקים בדבוקת הקהל שברחבה. ואדים של זיעה דקדושה הוציאו ממנו אגלי זיעה שנטפו על מצחו ונספגו בציצית הצמר שלו, ולחייו להטו בהשתוקקות עם כל מחיאת כף מצד הקהל שצעק "אשרייכם תלמידי חכמים" לאחד הרבנים שרקד בעינים עצומות ושמחה עצומה.

ובסוף ההרקדה הוא כבר צלל לתוך הסמארטפון ובדק באובססיביות את מצבם של אתרי האוכל שעקב אחריהם באדיקות, וכבר ידע מה הוא הולך לאכול בסוף הערב, וזה לא היה כשר.

היתה לו נקיפת מצפון אחת קטנה אבל הוא כיבה אותה עם שלוק מהערק, הוא ימשיך לנגן עד שיסתיים המצוה טאנץ, ואז ילך למסעדה ביפו, אם ישאר בכלל משהו כשהם יסיימו.

פעם אחת הוא חשב לדבר על זה עם השם, אבל הוא התבייש לדבר על זה, ואין מה לעשות בנידון, עד שלא תחטוף אומץ, הוא אמר לעצמו, לא תבין שאפשר לדבר עם השם על הכל, אבל הוא נזכר שלחשוב כאלה מחשבות בתוך מסעדה טריפה עם בחורה שלא הכיר בשידוך זה קצת אבסורדי, אז עדיף להתעלם מזה וזהו.

וכמו בכל סיפור חרדי טוב, הגיבור בסוף חוזר בתשובה ומחזיר איתו בתשובה את סוכן השב"כ, אבל כאן הבחורה שהוא לא הכיר בשידוך וגייר בתהליך ממושך היתה קצת פחות נלהבת מהעניין, וברחה מהארץ רגע אחרי שהתגרשה ממנו במפתיע, וכך הסטטוס שלו היה אולי הגרוע ביותר במגזר, גרוש מגיורת.

ושעיה נפל מזה לגמרי, ואחר צהרים משעמם אחד הוא עלה על הרכבת הקלה אל השוק, ושם טיפס לדירה של עמרם קלצקין, ובכה לו על מר גורלו, עד שעמרם קלצקין זרק את כל הפוזה והשפם המחומצן וכל התחפושת, והושיב אותו על הספה ונאם לו בגילוי לב: "כל היואכים והזה זה פוזה בשביל חרדים, אצל חילונים זה לא תופס, אבל עזוב אותך, איך שאני מכיר אותך מתאים לך להישאר במגזר החרדי, גם אם אתה גוי וכוייפר, כי אין לך בית אחר, זה הבית שלך, זה המקום שלך וזה הכי טוב לך".

ושעיה שהיה קל להשתכנע, הסכים עם עמרם קלצקין, אבל עמרם קלצקין כבר לא היה איתו, הוא נעלם בתוך ענן קנביס סמיך, עצם עיניים בשלווה ואמר לו: "תעשה את הטוב שאתה יודע לעשות"

שעיה כבר הכיר את יואכים עמרם קלצקין, והבין שזאת הדרך שלו לרמוז לו לצאת, מה שהתברר כלא נכון, אבל לא רלוונטי לסיפור, כי שעיה יצא אל הרחוב.

ומאז הוא עובר בכל מיני מחנות קיץ למינהם, ומספר את סיפור החיים המופלא שלו ורבים מוחים דמעה, ומו"ל ידוע בא אליו והבטיח לו הרים וגבעות אם יכתוב עבורו את הסיפור, ובינתיים הוא שוקל את העניין, ומדבר הרבה עם השם, ומידי שנה בחנוכה הוא מביא לעמרם קלצקין חנוכיה חדשה שהוא מעצב עבורו מחומרים נפסדים, כל חנוכיה עם רעיון, לא סתם חנוכיות.

והם שרים ביחד מעוז צור, בלי מצלמות, רק הוא ועמרם, והוא אומר בכוונה, ועמרם ממש לא, ושעיה מתחיל לבכות ועמרם מוציא אותו לרחוב, וסוגר אחריו את הדלת.

ובטפח הסמוך לפתח מוציא שעיה סיגריה, מצית אותה בטקסיות רבה, ובדרכו לתחנת הרכבת הקלה, הוא מסריח את הסמטאות הירושלמיות בעשן של מלבורו לייט מהדיוטי פרי.
    הוא נכנס לחדר שיעורים, ארבעים זוגות עיניים בגוונים שונים מביטים בו, תחילת שיעור א' ריח של חדש באוויר, גמרות נדרים כרוכות, עם חוטים שעדיין מציצים מהדבק השחור.

הוא בוחן אותם רגע לפני שמתיישב, מסמן עם היד, שבו, מביט שוב, מושך את הכיסא לאחור ומתיישב, השקט נשמע ברמה, אין מתח, הוא נינוח, גם הם, אבל ההתרגשות, אולי קצת חשש של התחלה, נישא באוויר.

הוא מביט שוב, ופותח את הספר המונח לפניו, פרק שלישי, הם ילמדו הזמן הזה, הוא מהדק בידיו את המרכז של הספר, מגהץ את הדפים, שלא יסגרו, פעם עם היד קמוצה, ופעם היא פתוחה, שוב ושוב, כאילו היא מחכה לו שירגע עליה, שתמסר אליה, הוא מלטף, ומאט את הקצב מרים את עיניו, ומתחיל בשיעור.

הם מביטים חלקם בספרים שלפניהם, חלקם בו, עדיין כולם מרותקים, חולפת בו מחשבה, או משתדלים להיות קשובים, הוא לא מניח למחשבות האלו לעכשיו, בחורף הוא ידון בהם, עם עצמו, מתי זה נעלם, באיזה שלב העיניים מתעייפות מלהביט כל הזמן, מתי הוא צריך להתחיל ללהטט כדי ללכוד את המבטים.

ארבעים זוגות עיניים, בשיעור אחד זו אומנות, הם צעירים בני שלוש עשרה ארבע עשרה בסך הכל, שעות אחר הצהריים לא קלות להם, ובישיבה כמו בישיבה כבר לא משחקים, פאסט נישט, ישיבעבוחרים, בעוד בבוקר הברק תופס מקום נרחב, הלומדעס' הכישרון, הצ'יקב מעורר את הענין, השעות הרעננות, והיוקרה, הכל יחד מתכון להצלחה, אחר הצהריים, כבר אחרי שבועיים אפשר לחלק את הקבוצה לשלושה חלקים, לצערו לא סימטריים, המתמידים, הכשרונות, והשאר.

יש כאלו שיחלקו את זה לשלוש קבוצות אחרות אלו שלומדים, אלו שמפריעים, והשאר.

הוא מעדיף כך

המתמידים, הם רכונים על הספר, פה שאלה, שם הנהון, עטים רצים במהירות על מחברות צפופות, ורצינות, המון רצינות, באים מספר פעמים באמצע המבחן לברר בדיוק למה הוא התכוון, באים בזמן לשיעור ולסדר, בקיצור בחורים רציניים. לא כולם מוכשרים, חלקם אפילו בכלל לא, אבל רציניים, כבר אמרנו.

הכישרונות, בבוקר הם המובילים, וגם המעמד החברתי שלהם בדרך כלל מוביל, הראש ישיבה אוהב אותם, ובישיבות צוות הם תמיד עוברים חלק מצד לצד, כמעט לא דנים בהם, אולי כשיש ארוע חריג שגם הוא נסלח בדך כלל, אבל אחר הצהריים, אחר הצהריים הם הסיוט, לחלקם כבר פג תתוקפו של מה שצריך לקחת, חלקם לא נאה להם לקחת, ורובם לא צריכים, אבל יש להם מספיק פלפל כדי לתקוע אותו באף של איזה סוס שיתחיל להשתולל בחמש אחר הצהריים כשהשמש עומדת לשקוע, והמזג אוויר עומד במקום, והעיניים קצת בוהות במגיד השיעור.

הקבוצה השלישית כבר רחבה יותר, בינונית חלשה, בדרך כלל נגררת, חלקה עם הכישרונות, חלקה עם המתמידים.

פרדוקס נוצר כאן, בבוקר, מפנים אותם להביט אל הכישרונות, ואחר הצהריים הוא מייקר את המתמידים, אבל אולי זה מלחמת השכל והרגש, הלב והמוח.

ולמה אני מספר את כל זה

כי הרב מגיד השיעור יקירנו, פיתח שיטה, פדגוג אומן הוא, כבר אמרנו, איך להעביר את קבוצת השאר, אליו, או יותר נכון למתמידים, אמרנו כבר שבישיבה קטנה אין ממתקים, רק פרסים גדולים על מבצעים, אז אמרנו, גם אמרנו שאין משחקים, זה לא חיידר, וזה פאסט נישט, אז אמרנו.

רבינו הפדגוג, שרב אומן הוא, מחלק קובית שוקולד, למשקיע במבחן, נכון הוא לא מסתפק שוקולד של עלית או של ורד הגליל, תמיד יהיה זה שוקולד משובח, ממולא בקרם נוזלי, מיוחד, שערב לליבותיהם של תלמידיו.
    ביזיון נכון? פאסט נישט, אה? מה אתם שחים, שאלו נא את תלמידי שיעור ג שלפני שנתיים היו אצלו, הם עדיין ניגשים מידי פעם בחיוך נבוך לספר על הצלחה, ומקבלים קוביה בודדת, "זאת תורת השוקולד" הם אומרים בחיבה, כך הוא קרא לזה, והם כיוונו שזה יהיה לשמה.

גם לשחק הוא יוצא איתם, נכון הם לא משחקים בחצר הישיבה, זה פאסט נישט, והם גדולים, אבל כשהוא מרוצה, כשמבטו נח ברוגע על פניהם הם כבר יודעים זאת, בדרך כלל בסוף סוגיא, הוא אומר להם בחיוך שיצאו. בחוץ ממתין אוטובוס, יש מגרש בצד השני של העיר, משום מקום הוא שולף כדור, זורק לאמצע המגרש, פושט את מיקטורונו, מוציא ספר, ונשכב על הדשא, מחייך.

אחרי שעתיים הם חוזרים.

זהו הוא לא צריך הרבה יותר, גם הם לא.

רק רוגע, הוא רגוע, הם רגועים, וקובית שוקולד.

אמממ אני מכיר גם ראש קיבוץ שנותן טופי לבני עשרים ושתיים, שם קוראים לזה "הטופי הקדוש". והיכרתי מפקח בחיידר שהיה נותן רבע טופי, הוא היה מגלגל חתיכה קטנה, צביטה בלחי, וחיוך, כולם עמדו בתור. ויש גם ראש כולל שנותן כמה שקלים לאברך בן שלושים.

כולנו צריכים כדור לבעוט בו מידי פעם

וקוביית שוקולד, אבל שידעו איך לעטוף לנו אותה.

אולי מעניין אותך גם...

הצטרפות לניוזלטר

איזה כיף שהצטרפתם לניוזלטר שלנו!

מעכשיו, תהיו הראשונים לקבל את כל העדכונים, החדשות, ההפתעות בלעדיות, והתכנים הכי חמים שלנו בפרוג!

לוח מודעות

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!

תהילים פרק כה

אלְדָוִד אֵלֶיךָ יי נַפְשִׁי אֶשָּׂא:באֱלֹהַי בְּךָ בָטַחְתִּי אַל אֵבוֹשָׁה אַל יַעַלְצוּ אֹיְבַי לִי:גגַּם כָּל קוֶֹיךָ לֹא יֵבֹשׁוּ יֵבֹשׁוּ הַבּוֹגְדִים רֵיקָם:דדְּרָכֶיךָ יי הוֹדִיעֵנִי אֹרְחוֹתֶיךָ לַמְּדֵנִי:ההַדְרִיכֵנִי בַאֲמִתֶּךָ וְלַמְּדֵנִי כִּי אַתָּה אֱלֹהֵי יִשְׁעִי אוֹתְךָ קִוִּיתִי כָּל הַיּוֹם:וזְכֹר רַחֲמֶיךָ יי וַחֲסָדֶיךָ כִּי מֵעוֹלָם הֵמָּה:זחַטֹּאות נְעוּרַי וּפְשָׁעַי אַל תִּזְכֹּר כְּחַסְדְּךָ זְכָר לִי אַתָּה לְמַעַן טוּבְךָ יי:חטוֹב וְיָשָׁר יי עַל כֵּן יוֹרֶה חַטָּאִים בַּדָּרֶךְ:טיַדְרֵךְ עֲנָוִים בַּמִּשְׁפָּט וִילַמֵּד עֲנָוִים דַּרְכּוֹ:יכָּל אָרְחוֹת יי חֶסֶד וֶאֱמֶת לְנֹצְרֵי בְרִיתוֹ וְעֵדֹתָיו:יאלְמַעַן שִׁמְךָ יי וְסָלַחְתָּ לַעֲוֹנִי כִּי רַב הוּא:יבמִי זֶה הָאִישׁ יְרֵא יי יוֹרֶנּוּ בְּדֶרֶךְ יִבְחָר:יגנַפְשׁוֹ בְּטוֹב תָּלִין וְזַרְעוֹ יִירַשׁ אָרֶץ:ידסוֹד יי לִירֵאָיו וּבְרִיתוֹ לְהוֹדִיעָם:טועֵינַי תָּמִיד אֶל יי כִּי הוּא יוֹצִיא מֵרֶשֶׁת רַגְלָי:טזפְּנֵה אֵלַי וְחָנֵּנִי כִּי יָחִיד וְעָנִי אָנִי:יזצָרוֹת לְבָבִי הִרְחִיבוּ מִמְּצוּקוֹתַי הוֹצִיאֵנִי:יחרְאֵה עָנְיִי וַעֲמָלִי וְשָׂא לְכָל חַטֹּאותָי:יטרְאֵה אוֹיְבַי כִּי רָבּוּ וְשִׂנְאַת חָמָס שְׂנֵאוּנִי:כשָׁמְרָה נַפְשִׁי וְהַצִּילֵנִי אַל אֵבוֹשׁ כִּי חָסִיתִי בָךְ:כאתֹּם וָיֹשֶׁר יִצְּרוּנִי כִּי קִוִּיתִיךָ:כבפְּדֵה אֱלֹהִים אֶת יִשְׂרָאֵל מִכֹּל צָרוֹתָיו:
    נקרא  2  פעמים
    למעלה