קהילת כתיבה מקצועית

קהילת הכתיבה מיועדת לעוסקים בכתיבה יוצרת, ספרותית ומקצועית, ומטרתה למקצע ולהשביח את יכולות הכתיבה של חבריה.
מנהלי הפורום: מ. י. פרצמן, ניהול קהילת כתיבה
להצטרפות לקהילה הקש כאן

כתיבה וסיפורת >> תוכן מקצועי

עריכה תורנית

הפורום נועד לעזרה וטיפים מקצועיים עבור עורכים תורניים ואלו המתעסקים בתחום.
מנהל הפורום: מוישה
להצטרפות לפורום עריכה תורנית, הקש כאן
נושאים
793
נושאים
793

קהילת סופרות מקצועיות

פורום זה מיועד לסופרות מקצועיות, עורכות מאמרים ומחברות ספרים על סוגיהם. הכתיבה והצפייה בפורום הינה לחברי הקהילה.
מנהלות הפורום: Ruty Kepler, sari levin
פרטי
זֶה לֹא מְשַׁנֶּה
שֶׁאָמְרוּ לָךְ לָלֶכֶת.
לְהַפְסִיק לִהְיוֹת,
לַחְדֹּל.
זֶה לֹא מְשַׁנֶּה
שֶׁהִקְטִינוּ אוֹתָךְ.
בִּקְּשׁוּ מִמֵּךְ כְּבָר
לִגְדֹּל.

זֶה לֹא אִכְפַּת.
וְזֶה לֹא מְשַׁנֶּה.
בִּכְ
לַל.

זֶה לֹא מְשַׁנֶּה
שֶׁחָסְמוּ לָךְ אֲוִיר.
שֶׁחָנְקוּ.
חָתְכוּ מִמֵּךְ פִּסּוֹת,
חַיִּים.

זֶה לֹא מְשַׁנֶּה
שֶׁהִדְבִּיקוּ עָלַיִךְ
תָּוִיּוֹת.
וּכְרָזוֹת עֲנָק
סִפְּרוּ עָלַיִךְ,
עָשׂוּ בָּךְ שְׁמוֹת.
שִׁפְטוּ אוֹתָךְ
עַד כְּלוֹת.

זֶה לֹא אִכְפַּת.
וְזֶה לֹא מְשַׁנֶּה.
בִּכְ
לַל.

זֶה לֹא מְשַׁנֶּה
שֶׁלֹּא בִּקְּשׁוּ לָךְ
מָקוֹם.
שֶׁלֹּא מִלְּאוּ בָּךְ
חֹם.
זֶה לֹא מְשַׁנֶּה
שֶׁלֹּא הָיָה לָךְ
כְּלוּם.
שֶׁלֹּא נוֹתַר בָּךְ
מְאוּם.

זֶה לֹא אִכְפַּת.
וְזֶה לֹא מְשַׁנֶּה.
בִּכְ
לַל.

שֶׁלֹּא נִשְׁאַר עַצְמֵךְ.
שֶׁלֹּא נִשְׁאַר בְּשָׂרֵךְ.
וְרַק גְּוִיָּתֵךְ נוֹתְרָה
בְּאֶמְצַע עִיר.
וְכֻלָּם רוֹקְדִים סְבִיבֵךְ,
חוֹגְגִים.
כֻּלָּם נוֹשְׁמִים רֵיחֵךְ,
מְלַהֲגִים.

זֶה לֹא מְשַׁנֶּה
שֶׁכֻּלָּם
לֹא רוֹאִים בָּךְ מָוֶת.
לֹא רוֹאִים חָלָל.
זֶה לֹא מְשַׁנֶּה
שֶׁכֻּלָּם
רוֹאִים בָּךְ שֶׁקֶט.
וְאֵין דִּמְעָה בַּקָּהָל.

זֶה לֹא אִכְפַּת.
וְזֶה לֹא מְשַׁנֶּה.
בִּכְ
לַל.

אֲפִילּוּ לֹא קְצָת.
אוּלַי רַק כִּמְעַט.
אוּלַי רַק עַד שֶׁאַתְּ
תִּשְׁתַּנִּי.
תְּשַׁנִּי עַצְמֵךְ.
תִּתְּנִי לָהֶם כְּבָר
לָקַחַת אוֹתָךְ
מִמֵּךְ.

זֶה כֵּן אִכְפַּת.
וְזֶה יִהְיֶה מְאֹד
חַ
בׇל.

תמר.
בס"ד
עלה כבר באתגר דו שבועי אבל נראה לי שזה גם קטע בפני עצמו.

אחח. שוב זה קרה. למה הם לא מתחשבים בה? יכולה רק לדמיין את התגובות שיגיעו בימים הקרובים, שיציפו אותה.
והן לא יהיו טובות.
בכלל לא.

אוף! כשהתחילה את דרכה בעיתון, לא דמיינה את תוצאותיו. היא פותחת את המייל, אימייל חדש. שופכת דיו דיגיטלי, כותבת עצבים, מוחקת. כותבת שוב. 'שליחה', המייל נשלח ליעדו.

בערב מצלצל הנייד. רותי העורכת, כך מודיע הצג. היא מרימה. "למה את לא עונה למייל? תגידי, ככה לכתוב ולהיעלם מהרדאר? באמת אני שואלת!" הופה! הצליחה להרגיז את העורכת המהוללה! איזה יופי.

"סליחה, לא ישבתי על המייל מאז" היא מתנצלת, "אבל יכולת להתקשר, לא?" נזהרת לא לעבור את הגבול.
"זה מה שעשיתי, באמת! טוב נו, לא משנה" העורכת מתקרקעת, "בכל אופן - את רצינית במה שכתבת? את יודעת שאת לא דייקת בכמה פרטים, אנו עושים ככל שביכולתנו, וזה לא מעט".

"יודעת, יודעת. אבל הפעם הגבול נחצה. הקוראים יאכלו אותי בלי מלח! ככה לטעות?" עצביה ניעורו "עד עכשיו הבלגתי בהבנה, בסדר, קורה, בני אדם טועים. אבל עכשיו? אחרי הטעויות המחרידות האלה - איני יכולה עוד לשתוק", התפלספה בפשטות. "אה, וזה סופי" הוסיפה מהר. החלטתה כבר התקבלה.

טוב", נאנחה העורכת, "ננסה לתקן וללמוד מהשינויים, שיהיה לך הצלחה בדרך החדשה". שוין, ימצאו מישהו אחר, היא בטוחה. למרות התגובות הנלהבות שהגיעו עליה ועל מדוריה.

"תודה לך, יום טוב".

השיחה נותקה, ועל הצג הופיעה, שלא במפתיע, שיחה נוספת. תמר. "הלו?"
"כן, עדינה?" היא הייתה מסוייגת, "לגבי הסיפור שלך בעיתון, אה.."

"אני יודעת", היא קוטעת אותה, "היו שם שגיאות רבות, אבל הן לא באשמתי, רוצה לדבר עם העורכת?"
. . .

בבוקר היא שוב על המחשב, קוראת שוב את המייל הנזעם ששלחה אתמול, מסכימה שוב עם כל מילה. היא מרוצה מההחלטה ובטוחה שזה ישתלם לה. נזכרת שוב בשיחות הרבות שהדפה אמש. נאנחת.
רואה גם את ההודעות המופתעות של העורכת. מכתב פרידה. מרגש.

מנחם מסכים איתה, "את צריכה לעשות מה שטוב לך, אם העניין של העריכה מפריעה לך - זכותך לעזוב!"
מעולה. והיא עזבה. בימים הקרובים יגיעו הצעות חדשות. דרך חדשה לפניה. היא בטוחה בכך.
. . .

אבל ההצעות לא הגיעו. יבש מעיין הרדיפה אחריה. ימים חלפו, ושבועות, אבל משום מה אבדו הבקשות. הסופרת המוערכת, זאת שקיבלה אינספור פניות מכל המגזינים המכבדים את עצמם, זאת שהעורכים כולם כבר ידעו שאין להתעסק איתה, היא רוצה עבודה מושלמת, זאת שהזדעזעה מכל טעות וגרמה כאב ראש לא קטן לאלו שערכו את כתביה - מצאה עצמה לבד.

את מנחם זה לא הדאיג. "את צריכה אולי לחשוב על כיוון אחר, לא להמתין לשווא לאלו שמחפשים אותך, לא לחכות באפס מעש שירדפו אחרייך" אמר יום אחד בארוחת הערב, "תתחילי לשלוח בקשות ותראי שזה היה רק זמני. כשייזכרו בך, הם יקפצו על המציאה. אני בטוח".

טוב, היא שמעה לעצתו והחלה שוב לפרסם, לשלוח בקשות, להציע את עצמה בתור כותבת ועורכת.

זה הוכיח את עצמו. למחרת הגיעה הצעה מפתה של מגזין מכובד מאד החפץ בעורכת למוספי החג שלו. היא הלכה על זה. שולחת אישור. דוגמאות. הצעת מחיר, פירוט.

היא לקחה את המשימה. החומרים זרמו אליה והיא החלה לעבוד. דף אחר דף, מילה במילה. העריכה שלה מהנוקשות הן, והיא הוכיחה את העובדה הזו, באינספור מחיקות. תיקונים, טיוטות. המקלדת שלה עבדה על פול מרץ והתקתוקים דפקו בקצב.

בסוף עמדו לפניה קבצים מלאים. על הכל היא עברה. שיפרה. שיפצה. זה השתלם לה. היא הביטה במעשי ידיה ותחושת סיפוק מילאה אותה. רפרפה בקבצים, מדמיינת אותם מודפסים. עם הריח הכה אהוב עליה, דפים של עמל שיראו אור ויביאו פידבקים.
. . .
לזה היא לא ציפתה. מיד במוצאי חג ראשון היא קיבלה את השיחה הראשונה, והיא הייתה רחוקה מלהיות טובה.
האיש הנזעם מעבר לקו גרם לה לרוץ אל המחשב. לפתוח מייל.

השולח הוא 'מערכת מגזין עתיד' והתוכן לא מלהיב. בלשון המעטה. את הצרחות שהתבטאו במילים, ניתן היה לשמוע ולהתחרש. אחרי גל האשמות וגידופים הגיעה ההודעה הלקונית כי היא מועפת אחר כבוד. המגזין לא רוצה יותר שום קשר עמה.

חיוורת, היא פתחה שוב קבצים, מדפדפת כאחוזת טירוף. עוברת שוב על התוכן הערוך. מילה במילה. הכל מושלם! היא לוקחת נשימת הרגעה. אנחת הקלה בוקעת מגרונה. מה לא טוב בזה, למען ה'? איפה היא טעתה?

רגע! פותחת שוב מייל. נזכרת במשהו. 'נשלח', היא נכנסת. רואה את מה ששלחה למגזין. אלוקים!! היא שלחה לדפוס את התוכן הלא ערוך! לא! זה לא קורה לה! זיעה קרה שוטפת את גופה, מעבירה בה צמרמורת. איך, לכל הרוחות, זה קרה לה? איך??
. . .

בבית זה מגיע. גל בכי עובר בה, נוטל עמו כאב ותסכול. היא בוכה את נשמתה אל מול הטישויים שמנחם מגיש לה. הדמעות זולגות בחופשיות, היא מתייפחת. מנחם לצידה, שותק. תומך. נותן לה לפרוק. הבכי עושה לה טוב. רגשות קשות נפלטות החוצה, בדמעות ספוגות כעס עצמי ומרירות אינסופית.

היא מצאה עצמה בשפל הכי גדול שאליו בן אנוש מסוגל להגיע. הבניין שהקימה בעשר אצבעותיה, המגדל העצום שבנתה ביזע, קרס אל תוך עצמו, מקריס גם אותה אל תוך עצמה. העריכה המוקפדת המפורסמת שלה, חזרה אליה בבומרנג כואב ושורף שלא נותן מנוחה.

הדמעות מיטיבות עמה. היא מרגישה את זה. מוציאה מעצמה אשמה. מתמלאת רצון עז לתקן, להתחיל מחדש. להיבנות מהנפילה, לקום מהכישלון. להתרומם מהקושי.
. . .

והיא הצליחה. זה לקח אמנם זמן, ואכזבות. אבל היא התמידה. כשבעלה מעניק לה תמיכה וגב, כשהרצון שלה עז מתמיד. שולחת התנצלות עמוקה לרותי, בתוספת בקשה. מצרפת גם סיפור כאוב, על רצון לצפצף על כולם, על תחושת ביטחון מזויפת, על נפילה וכישלון מחפירים. ובעיקר על קימה והתאוששות. על לקיחת אחריות.

על למידה מהטעויות.

אשמח לתגובות והערות.
  • 278
  • כבר כמעט חודשיים לא כתבתי כלום.

כלום.

ככה פשוט.

זה לא שאין לי זמן...

יש לי זמן בשפע. לא על חשבון לימודים. לא על חשבון עבודה. ועדיין- יש.

זה לא שאין לי איך...

קיימות מספר אופציות. פעמים זה עט/ עיפרון ודף דפדפת. פעמים אלו האותיות במקלדת.

וזה לא שאין מה...

יש לי כל כך הרבה. הלב שלי מלא- מלא.

ו..כן. למרות הזמן, למרות האפשרויות ולמרות כמות הגודש בלב-

לא כתבתי.

כל כך הרבה רגשות, כל כך הרבה מילים, כל כך הרבה טיוטות, כל כך הרבה תווים.

וכלום.

החלטתי להרפות, לשחרר, אולי כך יתפרץ ממני הכל?

אבל גם זה לא עזר. הכל נשאר כלוא בתוכי ממאן לצאת בכל תוקף🤦‍♂️

ושוב עיפרון ביד, דף בצד וידיי רצות על המקלדת. כל האפשרויות יחד- העיקר שיצא כבר משהו!

אני על סף שיגעון🤯

כבר התחלתי לפחד. אולי זה פשוט נעלם ממני? אולי לא אחזור לכתוב שוב? לעולם? 😨

ככה פתאום ללא התרעה? ללא הכנה מראש?

ואולי...

אולי זה בכלל חלק מתהליך? אולי זו דרכו של הלב?

מתמלא מתמלא לפני שמתפרק?

עולה על גדותיו ובסוף מתפרץ לצונאמי ענק שישטוף את הסביבה, יציף אותי, יציף את הכל?

ואחר שהלב יתרוקן, יתנקה ויטהר, יהיה לו מקום גדול יותר, יפתח לו צוהר רחב יותר, כזה שלא הכרתי לפני, כזה שלא היה קיים לפני...

של רעיונות, תחושות, מחשבות, כתיבה זורמת ללא גבולות...

אולי זו בעצם תחושתה של התחדשות? 🤷

ימים יגידו...
  • 318
  • במעבה הענן מתחילות הטיפות לגבש את אישיותן. עד לפני דקות אחדות הן לא היו. או יותר נכון הן היו סתם מים, שהפכו לאדים. עכשיו הן מקבלות הזדמנות חד פעמית לחוות חיים עצמאיים.

כטיפות אינדיבידואליות שאינן כפופות לשרירותה של קהילת מים אחידה, הן יוכלו לממש את עצמן עם מעוף וחזון חופשיים.

לפני רגע ההגשמה הגדול, תרתי משמע, מרכז אחראי הענן את כל הטיפות שנמצאות תחת פיקודו לתדריך קצר וחשוב מאין כמוהו: "תכף תנשרו מהענן אחת אחת ותזכו להזדמנות נדירה של חווית חיים קצרה מאוד", הוא אומר בהגבהת קול שמנסה להתגבר על הרחש של הטיפות שלא יודעות את נפשן מהתרגשות, "שימו לב, החיים שניתנים לכן הם קצרים מאוד. הם ייגמרו ברגע הפגיעה שלכן על הקרקע", הוא מוסיף ומשליט בענן תחושת רצינות כבדה "בהינתן האות ולאחר תיאום מראש עם החזאים בארץ, תתחיל הענן לנוע על פני מרחבים שונים. כל אחת מכן תוכל לבחור את הנקודה שבה היא רוצה לרדת לארץ, ואת אופן ההשפעה של חייה הקצרים על העתיד", הוא חותם את דבריו ומותיר את הטיפות מהורהרות לגבי עתידן.

הרגע הגדול מגיע וכל טיפה מפרישה את עצמה מהענן בדרך למימוש החזון החד פעמי:

הטיפה השטותניקית בוחרת לצנוח דווקא על חוד אפו של דיפלומט מעונב בעיצומה של הצהרה חשובה.

הטיפה חובבת האקסטרים בוחרת ליפול על פסגת גג רעפים, משם היא נהנית לגלוש עד למסילת המרזב, היישר למגלשה חשוכה שבקצה שלה חתול צמא.

הטיפה נטולת חדוות החיים מנווטת את עצמה לזגוגית המשקפיים של נערה אחת, מתוך תקווה שמהר מאוד יספחו אותה לתוך מטלית או טישו, בדרך ליציאה בטוחה ממחזור המים האין-סופי והמעייף.

כל שאר הטיפות נופלות היישר לתוך זרמי מים שוצפים, וחוזרות להיות סתם מים חסרי אישיות. עוד חלקיק מים קטן וחסר משמעות מתוך אין ספור.

רק הטיפה החכמה מנצלת את ההזדמנות כהוגן. היא מרחפת על הענן בסבלנות, עד שהיא מזהה פרדס ריחני. באותו רגע היא מזנקת בחדווה מהענן. היא מרווה את האדמה וממלאת אותה באישיותה העוצמתית. בכוחה יצמחו בקרוב תפוזים עסיסיים, שמהם יצמיחו עוד דורות רבים של תפוזים ריחניים.

הטיפה התבונית מסרבת לבזבז את חייה בהבלים ריקים. היא לא מוכנה להיסחף בזרם, להחטיא את הקליע היחידי שיש לה בקנה ההשפעה. היא מנציחה את קיומה לעד. מותירה חותם כתמתם וטעים ומורשת עשירה של אלפי ברכות 'בורא פרי העץ'.
    היא הייתה, לא ראו אותה.

אנשים הלכו בעולם. חיו. נשמו, נשפו, אוויר.

רצתה להיות. השילה מעליה גוף. הייתה לאוויר.

אנשים הלכו. מהר.

עברו בתוכה. לא שמו לב. לא ראו אותה. לא יכלו לשים. הייתה אויר.

וכאב לה הלב. חזק.

לא בכתה. הייתה אוויר. אויר נושב. הולך. עף ברוח. לא בוכה.

אנשים גנבו אותה. שאפו לתוכם חלקים ממנה. נשפו החוצה.

אוויר שהייתה התרסק, נמעך בין ושט לקנה.

אנשים שאפו לתוכם. הייתה. אנשים נשפו. התרסקה. הייתה אוויר. וחלקליקים.

וכאב לה הכל. כולה.

ריחפה בין כולם. ניסתה למצוא מקום לרוח שהייתה. לא מצאה.

הייתה אוויר. ומים. חמצן ופחמן. הרתיחו אותה צרבו בקור. הקפיאו בה מחטים.

שאפו אותה. צרבו בה חום. עלתה באדים חזרה להיות אוויר.

מסך ערפל כיסה עליה. חסם לה ראוּת. ראוֹת. חסם לה נשימה. נשיפה.

לא הייתה נצרכת יותר. חלקליקי אוויר שהייתה התפזרו. עלו . פרחו.

פרחה גם היא. לא הייתה אוויר. הייתה כלום.

לא חיה. לא נשמה, לא נשפה.

וכולם היו, וכולם נשמו. נשפו. שאפו.

היה אחד. ראה בה כלום. ראה בה הכל.

תפס כלום ביד גדולה.

מעך.

הלך.

קמה לתחיה. הייתה לגוף.

אשמח לתגובות.

תמר.
    כן. נכון, זה אולי יהיה מוכר לכם מכאן- והמבין יבין.
    חברה שלי קראה את זה והכריחה אותי לכתוב נורמלי ומובן😉... כתבתי שוב, העלתי שוב,
    מקווה שעכשיו זה יהיה מובן יותר.
    (היא טענה שהכותרת מעצבנת- "והמבין יבין"😡. סליחה.... מתנצלת. שיניתי.
    אשמח לביקורת.
    אשמח לדעת אם עכשיו מובן יותר.
    הנושא רגיש שימו לב.

---
    היא הייתה, לא ראו אותה.
    אנשים הלכו בעולם. חיו.
    נשמו. נשפו. אוויר.
    השילה מעליה גוף. הייתה לאוויר. רק רצתה שירגישו אותה.
    אנשים הלכו. מהר.
    עברו בתוכה.
    לא ראו אותה.
    לא שמו לב. לא יכלו לשים. הייתה אוויר.
    וכאב לה. חזק.
    לא בכתה.
    אוויר נושב, הולך, עף ברוח, לא בוכה.
    אנשים גנבו אותה. שאפו לתוכם חלקים ממנה. נשפו החוצה.
    אוויר שהייתה התרסק, נמעך בין ושט לקנה.
    אנשים שאפו לתוכם.
    הרגישו אותה.
    אנשים נשפו.
    התרסקה. הייתה לפיסות.
    וכאב לה הכל. כולה.
    ריחפה בין כולם. ניסתה למצוא מקום לרוח שהייתה. לא מצאה.
    הייתה לאוויר. ולמים.
    נשמו אותה, צרבו בה קור.
    הקפיאו בה מחטים.
    נשפו אותה, צרבו בה חום.
    עלתה באדים.
    חזרה להיות אוויר.
    הייתה לחמצן ופחמן.
    ומסך ערפל כבר כיסה עליה.
    חסם לה ראוּת. ראוֹת.
    חסם לה נשימה. נשיפה.
    לא הייתה נצרכת יותר.
    חלקיקי אוויר שהייתה התפזרו. עלו . פרחו.
    פרחה גם היא. הפכה לכלום.
    לא חיה.
    וכולם חיו.
    וכולם נשמו. נשפו. שאפו.
    היה אחד.
    ראה בה כלום.
    ראה בה הכל.
    תפס כלום ביד גדולה.
    מעך.
    הלך.
    קמה לתחיה. הייתה לגוף.
    ---
    היא הלכה לישון. בתוך גוף.
    כל הלילה היתה בתוכו.
    היה לה כבד וכואב.
    היה לה מרגיש.
    קמה.
    פתאום שמו לב. ראו אותה.
    כבר לא אוויר.
    הייתה בתוך גוף.
    נַשמה אוויר.
    פחד עלה בה.
    לא רצתה לנשום אוויר שהייתה.
    אוויר יכול להיות אנשים,
    לא רצתה להכאיב להם.
    נשמה, רק קצת, רק למלא גוף.
    שאלו אותה לשלומה.
    לא ידעה מי היא.
    לא ידעה לענות להם.
    לא ענתה.
    והיה לה מוזר הגוף הזה, וזר.
    רצתה לחזור לאוויר.
    זכרה כאב, לא חזרה.
    נשארה להיות.
    ונכון שכאב לה אימה.
    ונכון שגוף הכביד.
    למדה לחיות בתוכו.
    למדה לסחוב אותו.
    למדה את שלומה. למדה לענות אותו.
    למדה אנשים.
    הם ראו בה. גוף, זר.
    ביקשו ללמד אותה להיות.
    והיה לה קשה ללמוד.
    והיה לה קשה למעוד.
    לשבור ברך. להרגיש כל סדק שבה.
    להיות גוף.
    ולרגעים חשבה שוב, לפרוח. להתאדות. להיות אוויר.
    ולרגעים הרכינה ראש, בכתה. פחדה מעצמה. פחדה לעזוב גוף.
    ולרגעים כאב לה.
    לרגעים.
    ---
    פעם אחת פגשה אויר אחר, אפוף ערפל.
    הפסיקה לנשום, לא רצתה להכאיב לה.
    ראתה רק אותה. באוויר.
    שכחה עצמה, שכחה גוף שלה, לא הכניסה בו אוויר.
    שכחה שהיא קודמת.
    וגוף שהייתה כבר התאדה.
    היתה שוב לאוויר.
    וכאב לה. הכל כאב.
    גוף שנשאר מאחור צרח לה לחזור. צרח לה די.
    וכאב לה. הכל כאב.
    אנשים המשיכו לנשום אותה. כמו אז. כמו שהיתה אוויר.
    וכאב לה. הכל כאב. רצתה למות.
    הוא הגיע שוב. ראה בה כלום ואוויר.
    מעך אותה בין ושט לקנה. הזכיר לה גוף ששכחה. רצתה לחזור לשם.
    ושוב,
    מעוכה.
    ושוב,
    הייתה לגוף.
    ושוב.
    גוף נושם.
    גוף מפחד להכאיב.
    גוף לא רוצה למעוך בין ושט לקנה.
    גוף לא רוצה לנשום.
    גוּף.
    אַוִיר.
    כּלוּם.
    מַעוּך.

---
    תמר.
    שלום ליומני היקר..

היום, זה היה שוב יום של מבחנים.
    שיעור ראשון היה מבחן בהיסטוריה ישראלית. כאילו שממש צריך לעניין אותי מתי פרצה מלחמת ששת הימים. אני לא הייתי חייה בזמן הזה בכלל.
    וכמובן אמא תמיד אומרת, "טוב לדעת קצת על תולדות המדינה שלנו. גם אם זה לא נצרך לחיים" ואז אני שואלת "למה" ואמא לא עונה.
    לסיכום במבחן הזה אני בטוח לא עוברת את השישים אחוז.

שיעור שני היה מבחן באנגלית. טוב אנגלית אני די אוהבת וגם די טובה, כך שאין לי תלונות.

שיעור שלישי, לא היה מבחן, היה חזרה למבחן בתורה, שיתקיים בעוד שבוע. (עוד מבחן מעצבן, אוף למה כל היום מבחנים, על מה יש לעשות כל כך הרבה מבחנים?. אם אנחנו בקושי לומדות בגלל ׳המבחנים׳ )

שיעור רביעי, היה מבחן כמובן בהיסטוריה כללית. המקצוע הכי שנוא עלי. לא די בהיסטוריה ישראלית, גם דוחפים לנו סיפורים על השואה וכדו׳. אתה בטח כבר מבין לבד שהתוצאות יהיו מקסימום שלושים (גם זה אם המורה תוותר לי על חצי מהטעויות.)

מה שקצת (בקושי) מנחם, שהשתחררנו מוקדם. ואני יכולה סוף סוף לשבת על הסיפור שאני כותבת. בשקט וברוגע, אתה בטח זוכר שבימי רביעי אף אחד לא נמצא בבית בשעות הצהריים.

טוב אני חוזרת לסיפור. עברה כבר שעה מאז שהגעתי הבייתה.
    להתראות יומן נתראה בערב.
  • 283
  • אדם רגיל ירגיש לא נעים לקבל ביקורת.

לעומתו אדם עם אגו פגוע ירגיש כמו חיה פצועה לשמע ביקורת.

בנוסף, תחושת נחיתות ישנה תצוף לפתע עם שלל תחושות ממש מעניינות ששווה לחקור (כמו: רצון להוכיח כמה אתה שווה באמת ועוד..)

למעשה אדם עם אגו פגוע חי כל הזמן בתחושה על הקצה כך שאפילו רמז לביקורת יכול לגרום לו להשתוללות פנימית, לתחושת סוף העולם, כאוס וסערת רגשות. (התגלמות של נרקסיזם).

איך אפשר להתמודד מול כל המצב הזה?

על ידי חיזוק עצמי תמידי.
    על ידי העלאת הביטחון העצמי והערך העצמי באופן יומיומי, כמו ויטמינים לגוף כך לשנן לעצמנו מילים טובות שמחזקות את הנשמה.

דבר שני להסתכל על המטרה ולהבהיר אותה לעצמנו.
    לבחון מה המטרה שלי, בעצם.
    והמטרה האידיאלית היא להגיע לטוב.

אם ככה, יתכן שטוב לקבל ביקורת. כי ביקורת יכולה לקדם אותי.

ואם המטרה היא להגיע לטוב אז עדיף לחיות בטוב,
    להביט על העולם ממבט גבוה יותר. במקום לחוש קטנים ופגיעים אפשר להבין פשוט שכולנו שווים לגמרי, וכפועל יוצא מכך ביקורת או רמז לביקורת לא נועדה להקטין אותי אלא נועדה לכוון אותי לדרך הטובה.

באופן של החשיבה הזו אנחנו הופכים לבעלי עוצמה פנימית לא מנוצחת בסיעתא דשמיא, כי לומדים להתייחס לכל תחושה כאילו היא כלי בארגז הכלים - כשאנחנו המנהיגים של הכלים הללו נחוש תחושה יציבה ונהדרת.

ויתכן שאלו שמעבירים ביקורת, במקרים רבים, חיים בעולם מסוים, פנימי עם חשיבה עצמאית, שלא קשורה אלינו כלל.

מותר לכל אחד לחיות בעולם משלו ולהבין שכדאי ושווה לכבד עולמו של הזולת!

באופן הזה נגיע לאחדות אמיתית
    יש שני סוגי עונשים בעולם הזה. יש את העונשים האקטיביים, אלה שניתנים על ידי ברי סמכות למי שלדעתם חרג מהשורה. ויש את העונשים הפאסיביים, אלה שמשתלבים בחיים בצורה אורגנית ומופיעים בצורות שונות בלי שאף אחד ייקח עליהם אחריות. דוגמה טובה לעונש מהסוג האחרון, היא נסיעה במעלית עם גורם עוין, כלומר עם השכן השחצן שברחוב ובמכולת אתה עושה הכול כדי לא להצליב איתו מבט, אבל במעלית אתה נאלץ להרגיש את הבל נשימותיו מוטח בפרצופך.

לי יש שכן אחד כזה, קוראים לו זליקובסקי. הנסיעות המשותפות איתו במעלית הן סיוט מתמשך שמרגיש כמו נצח. הוא עומד שם עם הגב לקיר, עיניו קפואות ופניו חתומות כמו פסל החירות, ואני מתכווץ לתוך עצמי כמו תינוק בן יומו. לפעמים מרגיש לי שהוא אורב לי בכוונה בפינה, ומגיח ברגע שאני מזמין את המעלית. אחרת אין לי איך להסביר את העובדה ש – 65% (משוער) של הנסיעות שלי במעלית, הן עם מעלת כבודו.

לא פעם ניסיתי לשבור את הקרח עם מר זליקובסקי. קידמתי את פניו לשלום, שאלתי לשלומו, המצאתי שאלות דוחק בניסיון נואש להתניע שיחה, אך אפס. הוא לא הניד עפעף. אפילו אי נוחות קלה לא הצלחתי לזהות אצל גוש הקרח. לרוע מזלי שנינו גרים בקומות גבוהות, כך שהבילויים המעיקים בחברתו ארכו הרבה יותר מהרצוי. תמיד היו גם שכנים טובים שהזמינו את המעלית לקומה שלהם, וכשהאחרונה עצרה הם כבר לא היו שם. ראיתי בהם אידיוטים שימושיים של הגורל המרושע. תפקידם היה להאריך את מצוקת הנסיעה בעוד כמה עשרות רגעים נצחיים.

כשהבנתי שזה לא ילך בטוב, ניסיתי להחליף אסטרטגיה: עם שחצן תשתחצן! מהיום אני בדיוק כמוהו, אנהג כלפיו בקור ובניכור מופגן, החלטתי. כל זה החזיק עד לשנייה הראשונה של הנסיעה הבאה. איך שהוא נכנס למעלית, האסטרטגיה שלי קרסה כמו תיקי נתניהו. התחלתי לקוד קידות מוזרות ולשגר מבעים מרצים מלאי טיפשות. ככה זה כשנמושה מנסה להתחזות לאריה.

יום אחד קיבל כל הסיפור הזה תפנית מפתיעה ומסעירה. זה קרה במהלך שיחה סתמית עם שכן נעים שיחה מהבניין, איתו טיפחתי יחסים טובים. מפה לשם עלה שמו של זליקובסקי והתנהגותו במעלית, כשאני מפרק את תסכולי הרב בפני השכן הנחמד. האחרון שמע, צחק ואמר "חחח זליקובסקי? מה אתה רוצה, הוא עיוור-חירש" סירבתי להאמין "מה פתאום, זה ממש לא נראה ככה" טענתי בתוקף, אך השכן עמד על שלו "לא נראה, לא נראה, אבל זה המצב".

התגלית המסעירה הכתה אותי בהלם טוטאלי. הנסיעה הבאה עם מר זליקובסקי הייתה המשוחררת ביותר בימי בחיי. הרגשתי בנוח להתנהג בחופשיות מלאה, כאילו שאני לבד במעלית. הרשתי לעצמי לעשות את מה שאנשים עושים בדרך כלל כשהם לבד בקופסה המתניידת. קודם כול בדקתי במראה בפעם המי יודע כמה, אם יש לי חור בשן הכי פנימית, לאחר מכן פתחתי את הפה הכי גדול שאפשר כדי לראות אם השקדים שלי לא גדלו מאתמול. לקינוח החלטתי לפרק את התסכול שצרבתי בתוכי זה כמה שנים, ופצחתי בסדרת פרצופים מתריסים כהוגן מול עיניו הפקוחות אך הלא רואות של מר זליקובסקי.

ואז שמעתי לראשונה בחיי את קול הבס העמוק והמרעיד של החירש-עיוור: "הכול בסדר מר מילה כתובה, אתה חש בטוב? אולי כדאי שתיגש להסתכלות" הוא קבע. פני נצבעו בגווני טורקיז וסלק. הרגשתי את המוח שלי מיטגן בשמן עמוק. איך שהדלת נפתחה נמלטתי החוצה וקרסתי למיטה ל – 4 שעות.

לאחר בקרת נזקים ראשונה, רצתי לשכן "נעים השיחה" כדי לסגור איתו חשבון. שש הדקות הראשונות הוקדשו לצרחה אחת ארוכה. רק לאחר מכן הוא הצליח להשחיל משפט ששינה לי את המבט על 'שחצנים' לנצח – "התכוונתי לכך שהוא חירש ועיוור רגשית, ותאמין לי שזו נכות לא פחותה מנכות פיזית מקבילה".
    שיעול.
    ככה זה התחיל.
    'זה' הכוונה למלחמה הגדולה, שהתפרסה על כמה חזיתות.
    כן - זה התחיל בשיעול קטן, כשהייתי בטוח שזה בגלל משהו שנתקע לי בגרון.
    אבל אז הגיע עוד שיעול, ועוד שיעול, והאף טרח להזכיר מדי פעם שהוא גם קיים באמצעות אפצ'ים רועמים.
    כמובן שמיד יצאתי לקרב מנע, מחטתי את האף בקצב הולך וגובר, וביד השניה דחפתי לפה כל מיני שיקויים מבית סבתא רבתא נגד שיעולים.
    ואז האויב הגיב בשתי מישורים.
    דבר ראשון הוא צבע לי את האף בסגול זורח, ומיד אח"כ הוא שלח לי צמרמורת קשה מכיוון הגב התחתון.
    אני לא נרתעתי.
    הרי פיתחנו את כיפת ברזל בדיוק לזה.
    עשיתי לעצמי כוס תה עם לימון, מרק עוף רותח, מרק ירקות חמים, בצלים חיים, ועוד כמה אמצעי מנע מפורסמים.
    לקחתי גם שתי אופטלגין, אבל לא נראה לי שזה עובד באמת - זה סתם פסיכולוגי.
    האויב המר נרתע קצת, אבל אז הוא התעשת ופתח זירת קרב בחזית נוספת.
    ראשי החל להלום בכאב, ותוך כדי הרגשתי שאני מתחמם והולך כמו כיריים חשמליות.
    כאן קרסתי.
    פשוט נכנעתי.
    במעמקי הראש זמזם לי מישהו "אל תיכנע! תילחם עד לניצחון המוחלט", אבל אני כבר שכבתי במיטה, רגע לפני הירדמות מוחלטת.
    כן, זה מה שאני.
    גיבור גדול מול החמאס חיזבאללה ואיראן, אבל לא מסוגל להתמודד מול נגיף שפעת קטן.
    נכתב מתוך מיטת חוליי...
    זה נושא שיש להאריך בו טובא, ואני מקצר מאד.

הרבה פעמים באים אלינו עם תלונות על אחרים.
    אשתי... הבוס שלי... השכנים... הילדים... כל העולם...
    זה שבא אלינו הוא "הנפגע", והוא רוצה שנטפל "בהם", האלה שבחוץ.

והמטפל אומר:
    נו, הרי אין לנו שליטה במה ש"הם" עושים, אנחנו יכולים רק לטפל באיך אתה מקבל את זה.

גם אני נהגתי כך הרבה, אבל לאחרונה תפסתי כיוון שונה קצת.

האמת היא שאדם בוחן את המציאות באמצעות הנחות ותפיסות מסוימות.
    ואותה אמונה פנימית ייחודית שלו מנהלת אותו בכל השטחים, גם ביחס לעולם הפיזי, גם ביחס לערכים מה טוב ומה רע, גם בשפיטת התנהגויות של אנשים, בייחוד האנשים הסובבים אותו, וגם ביחס לעצמו...

כן, בעצם לא "גם" ביחס לעצמו, אלא בעיקר ביחס לעצמו.
    או ליתר דיוק הכל מתחיל מהיחס לעצמו.

אם מישהו מתלונן שאשתו רעה, אז כל העולם קצת רע בעיניו, והוא גם תופס את עצמו כרע!

וטיפול בו, אוטומטית יתקן גם את אשתו.
    ואת כל העולם.

אז שימו לב בפעם הבאה שמישהו בא ואומר "השכנים שלי קודרים, והבוס שלי טיפוס אפל, אני עובד בעבודה שחורה, ואשתי אפרורית.
    תגידו לו:
    "תסיר שניה את משקפי השמש שלך"...
    החדר ריק, ארי יושב על מיטתו, נשען על הקיר ובוהה בקיר שמולו, הוא ממולל סיגריה בידיו.
    מילר נכנס לחדר, רואה את ארי "אה שיינר? מה קורה?"
    ארי עדין בוהה בקיר ואומר בהיסח הדעת "מה?"
    מילר ממשיך "למה אתה לא בחדר אוכל?"
    ארי מפנה את ראשו לעבר מילר ועונה "למה אתה לא בחדר אוכל?"
    מילר "אני שאלתי קודם, ומחוץ מזה אני עוד שניה יורד"
    ארי ממלמל "לא רעב", הוא עדין ממולל את הסיגריה
    למילר נתפס המבט על הסיגריה ואומר "מסכנה עזוב אותה"
    ארי בבלבול "את מי?"
    ואז קולט את המבט של מילר על הסיגריה , ארי גם מביט כמה שניות ארוכות על הסיגריה , נראה שהמחשבות שלו נוסעות אותו רחוק
    מילר לא מבין מה הסיפור של ארי ואומר "תעשן אותה כבר!"
    ארי מרים את ראשו כמתנער ואומר "עישנתי מדי הרבה היום"
    ומחזיר את הסיגריה המרוטטת לכיסו. רואים שמחשבותיו פזורות.
    מילר מסתכל עליו עוד כמה שניות, וכשהוא רואה שארי לא מגיב , וזה מוזר, הוא מתיישב על המיטה שמול ארי ואומר "נו"
    ארי "מה נו?"
    מילר "יאללה ספר, שפוך, דבר"
    ארי "מה לספר, לשפוך, לדבר?"
    מילר "בגלל מה אתה נהיה כ"כ חולמני"
    ארי לא עונה ורק מחייך חיוך קטנטן וסתום
    מילר "נווווווווווווווווו"
    ארי "יש דברים שנודעים רק אח"כ"
    מילר קוטע אותו בסקרנות "אחרי מה?"
    ארי ממשיך בלי להתייחס למילר וממשיך בהתפייטות "ויש דברים שלא נודעים לעולם"
    הוא קם והולך לכיוון הדלת
    מילר בפליאה "לאן זה?"
    ארי לא מפנה את ראשו לאחור ועונה שפניו לדלת "עשית אותי רעב"
    מילר מתעצבן וזורק את הכרית שלידו לכוון ארי , הכרית פגעה בדלת שנסגרה ונפלה על הרצפה.
    מילר קם באוף עצבני, עוקף את הכרית , לא מרים אותה, פותח את הדלת ויוצא גם הוא לחדר אוכל.
    בחדר אוכל הוא מתיישב בחבטה ליד שוורץ ששקוע באמצע לאוכל
    שוורץ מרים שניה את מבטו לראות מי נחת לידו וכשהוא רואה שזה מילר הוא מחזיר את מבטו לצלחת
    מילר לא מתרגש ומקרב את ראשו לצלחת לראש של שוורץ עד כדי כך שהוא כמעט פוגע בצלחת
    מילר בשקט "תגיד, יש מצב שקורה משהו אצל שיינר ואנחנו לא יודעים?"
    שוורץ מגחך לאוכל ואומר "אנחנו לא יודעים?"
    מילר תוקע מבט תובע בשוורץ שעדיין לא מרים את מבטו מהאוכל "הוא סיפר לך משהו?????"
    שוורץ "לא"
    מילר "אז מה…?"
    שוורץ סוף סוף גמר לאכול , הוא נעמד, טופח על הכתף של מילר ואומר "הוא איש מלא סודות,במקודם או במאוחר נדע" והולך
    מילר נשאר יושב מתוסכל על הכסא ורק פולט "אוווווווווווף!"
    החבר שלידו שומע את האוף ואומר למילר "מה קרה?"
    מילר בתסכול "כלום, יש לי חברים מעצבנים!"
    החבר מגחך "סוף סוף קלטת את זה"
    אדם בלבוש מרופט ישב על ספסל מוצל המונח לצד עץ מרובה עלים וקרקש בכלי שבור, נתנאל הלל נרכן לעברו ונתן לו שטר של עשרים שקלים.

"תהיה בריא", איחל לאיש, שלבושו נראה סותר באופן מפתיע את עיניו הצלולות המנצנצות בערנות.

"שב כאן רגע", ביקש הלה, אוחז את השטר בהערכה, "אני רוצה לומר לך משהו".

נתנאל הלל נענה לבקשה והתיישב, "אני, איך שאני נראה לך, אני לא ככה באמת, המדינה הובילה אותי למקום הזה", אמר האיש, "כלפי חוץ המדינה נראית נדיבה ומתפקדת, אבל האמת היא שיש פערים גדולים בין עניים לעשירים, אם אתה לא עשיר ואתה נופל – אין מי שירים אותך. אתה צריך להיות תמיד חזק. לאנשים כמוני אין אופק מבטיח".

נתנאל הלל שתק לרגע ארוך, "אולי אינך מעודכן, אבל האנרכיה פתחה אפשרויות רבות לאזרח הפשוט, כל אדם שרוצה להתנדב או לפתח את הכשרונות שלו זוכה לתקציבים ולסיוע נכבד", אמר, "האם פנית למשרד לפיתוח האזרח?"

"שמעתי על האנרכיה, תקופה מסוימת זה עבד, אבל מאז שהשלטון חזר לקדמותו הכל נעשה בירוקרטי, אני לא מוצא את עצמי מתנהל מול אנשי ממשל מעונבים שרואים בי מטרד, אני איש של חופש, אני לא איש של אנשים".

"איך קוראים לך?"

"מנחם".

"נעים מאוד, שמי נתי".

"נעים גם לי, אני לא רוצה להטריד אותך, נתי. רק רציתי לספר לך מה עובר איש כמוני".

נתנאל הלל סקר אותו, "אני רוצה להבין יותר", אמר, "ואתה לא מטריד אותי. חשוב לי להבין מה מפריע לך להתקדם?"

האיש השתעל קלות, "אני אזרח, אין לי דירה, אין לי עבודה, צריך לאסוף כסף בשביל להתקיים, אין לי אופק, אני לא יכול לחיות חיים ראויים, לא משנה אם יש משרד לפיתוח האזרח או אין, לי זה לא יעזור".

"למה?"

"בגלל שאני סוחב איתי סיפור חיים מורכב, נתי. אדם כמוני בורח לחיים לא נורמטיביים כי זה מה שהוא יודע. אף אחד לא מסתכל עלי במדינה. אף אחד!! אתה שומע? אדם לאדם זאב. אף אחד לא חושב שאני צריך שיקום. השיקום של ביטוח לאומי זה בדיחה, שולחים אותי לעבוד במפעל תמורת כמה שקלים לחודש. אף אחד לא יודע לתת לאנשים כמוני שיקום. אני צריך טיפול כללי, גם נפשי גם רגשי גם כלכלי גם חברתי. מגיע לי להיות כאחד האדם, ולא להיות מתויג כאדם בעייתי.

אני לא יודע כלום, מרגיש זר ומוזר בעולם. מרגיש לא שייך למרקם החברתי. כולם פה הולכים, מטיילים, מתלבשים טוב, נהנים לתקשר עם הזולת, ורק אני חי בשוליים של החיים. אין לי מכרים וחברים, אין לי קורת גג, אין לי אף אחד לאהוב. אני חי כאן ברחוב, אנשים מקשיבים לי לפעמים, אבל אני רואה בעיניים שלהם שהם רוצים שאסיים לדבר כדי שהם יוכלו ללכת לקנות קפה ולצחוק עם אנשים ברמה שלהם. אנשים כמוני צריכים לצפות בחיים של אחרים מהצד כמו שצופים בהצגה, אבל אנחנו לא יכולים ליטול חלק בהצגה הזו".
    נתי הקשיב לאיש בעודו סוקר את הרחוב הרחב שהיה שקט למדי, צמרות העצים נעו בהדר שקט האופייני לשעת בוקר זו, ממרחק מה הבחין בבניין של בית המשפט המחוזי, מולו בית קפה הומה אדם, למען האמת הוא מעולם לא נתקל באדם כזה, כמו מנחם, היושב על ספסל עם לבוש מרופט ומספר בכנות מדהימה על העובר עליו.

מבלי משים, אמר, "אתה יודע, למשיח קוראים מנחם".

האיש צחק צחוק ספונטני והשפיל את פניו לעבר הכלי שבידו, כרוצה לבחון כמה מטבעות יש בו. "אולי אני המשיח? אפשרות הכי דפוקה לומר לאדם במצבי". ענה לו לאחר שתיקת מבוכה, "רק זה חסר לי, עם כל הצרות שיש לי, גם להכניס לי את המחשבה שאני משיח".

נתנאל הלל חייך מבלי משים, "אתה באמת משיח, מנחם, וגם אני משיח, כל יהודי נחשב משיח", אמר, "לכל אחד מאיתנו יש שליחות, גם לך. כל אדם מגיע לאן שמגיע כדי שיוכל לאסוף את עצמו ואת נקודת המשיח שלו ודרכה להאיר את העולם".

"מילים גבוהות אני לא מחבב", רטן האיש, "הייתה לי פעם הוצאה לאור, כתבתי והוצאתי ספרים לאור, הארתי כבר את העולם, אני הוגה דעות, וזה מה שנשאר ממני... נכנסתי לחובות כי רציתי להגיע רחוק... אם אתה נופל אתה נופל, ואין מי שירים אותך, כי העולם מחייך רק למוצלחים. אבל אני מכבד אותך, אתה יודע? כל אדם צריך ללמוד להקשיב לזולת".

נתנאל הלל קם ממקומו, "שמחתי לדבר איתך".

"וגם אתה הקשבת לי, אתה נראה לי אדם טוב", המשיך האיש לומר, "אולי תוכל לתת לי את מספר הטלפון שלך?"

נתנאל הלל היסס לרגע, ואז החליט שזה בסדר. הוא רשם לאיש את מספר הטלפון בפנקס קטן שהוא הגיש לו ונפרד ממנו לשלום.
    כשהתחיל להתקדם הלאה, הביט לאחור לראות את האיש על הספסל, וגילה שהספסל ריק.

האם הכל היה דמיון? או שמא האיש הזה נשלח לעקוב אחריו?

מחשבות רבות החלו להתרוצץ במוחו, כמו בכל פעם, הוא חש שמישהו רודף אותו, הוא עמד לרגע, נושם עמוקות ומשכנע את עצמו שהכל בסדר. דווקא מכיוון שהאיש היה כל כך אותנטי ואמיתי, ושום שחקן לא יכול לזייף את המילים וההבעה שלו.
    הוא הגיע קרוב למשרדים הממשלתיים ואמר לעצמו שהגיע הזמן להתקשר לאבנר חסון, לומר לו שהוא נמצא קרוב ושהוא רוצה להיכנס לשוחח איתו.

אבנר חסון ענה לו מיד, הקשיב לו ואמר שישלח מישהו להכניס אותו פנימה.

נתנאל הלל שם לב שהוא לא היה נשמע מופתע כשהודיע על בואו והוא שאל את עצמו מה כבר השב"כ יודע עליו ועד כמה.
    כתבתי פעם מכתב לאחד מארגוני הכלכלה החרדיים הגדולים עם שאלה נוקבת.
    לא קבלתי תשובה מהם.
    אחר כך פרסמתי אותו בפרוג בפורום כלכלה והתקבלו מאות תגובות.
    מישהו אמר לי שבלי קשר לעצם הנושא, יש למכתב הזה ערך ספרותי וכדאי להציג אותו גם בקהילה שלנו.

אז הנה בבקשה:

שלום לך הרב אריה.
    נדמה שאתה הכתובת המתאימה ביותר לשאלה שמציקה לי זמן רב, שאלה שמן הסתם אין מי שניסה לנהל תקציב והיא לא חלפה במוחו, גם אם רק במעורפל.
    אנחנו משפחה ברוכה ועליזה השבח לא-ל, עם השנים צברנו חובות כמו כל משפחת אברך שאין לו אבא יהלומן, ושאת דפי הבנק הוא משליך לפח מבלי אפילו לנסות לפתוח את המעטפה.
    רשימת הגמחים בקריה היתה ארוכה ארוכה, ואפשרה לגלגל ולגלגל בלי לחשוב יותר מידי קדימה, כמו שאומר הפתגם "הכנסות אין והוצאות כהרף עין והעתיד עדיין, דאגה מנין".
    בהמשך נפרצו גבולות הקריה והתחלתי לצאת ולארגן אספקת מזומנים מירושלים ומבני ברק, ואותות ראשוניים של חוסר נוחות החלו לערער את השאננות שלי.

ואז התחלנו ברוך השם לחתן, ונורה אדומה מאד התחילה להבהב.
    גיליתי להפתעתי שדרך הגלגול אינה משתרעת לאופק לנצח אלא יש לה קצה, ובקצה תהום עמוקה פעורה, תהום שאני דוהר אליה בלי בלמים.
    והבנתי שבמקום לנסות לאתר גמחים בטבריה, או גרוע מזה- לפנות לבנקים, עלי לגשת לעזרה מקצועית.
    פניתי לכמה ארגוני יעוץ כלכלי, וגם עברתי סדנה ארוכה, והתחלנו לנסות לנהל תקציב.
    כל זה לא שייך ישירות לשאלה שלי, רק ספרתי קצת על עצמי למען הנמוס.

הבעיה שמטרידה אותי, ר' אריה, היא זו.
    מה היית אומר למשל על משפחה שלקחה את ענין התקציב המסודר ברצינות רבה מביטים על כל שקל בזכוכית מגדלת, כל פעולה פיננסית מתועדת בשלשה עתקים והיד אינה מתקרבת לארנק בלי אישור של תוכנת התקציב הממוחשבת המשקללת את כל ההוצאות הצפויות והבלתי צפויות בחמש השנים הבאות.
    יופי.
    אה, חוץ מענין פעוט אחד שאינו ממש לפי הכללים, את אחד משמונת כרטיסי האשראי (ההוא התכלת עם התמונה של עננים המתפזרים ברוח החפשית) הם מחליטים להשאיר מחוץ לחוק, בו הם קונים בלי לחשוב פותחים הוראות קבע בשפע מרביצים עסקאות תשלומים מלבלבות וכמובן לא בוחנים דפי חשבון ולא יודעים איזו חברת אשראי זו בכלל.
    אבל חוץ מהכרטיס הזה, הכל פיקס.

חייכת לעצמך?

או קיי בא נראה מה קורה במציאות.
    לאזן תקציב זה תהליך לא קל אבל אפשרי בהחלט גם למשפחת אברך, גם אם היא ברוכת נפשות, עם קצת טריקים של הגדלת הכנסות והקטנת הוצאות מצליחים להגיע מתנשמים בכבדות לסוף החודש עם חלומות בלתי מוגשמים ועם שפתים נשוכות עד דם.

אבל

אז מגיעות החתונות!

מול החתונות כולם נופלים כזבובים, חיוכי המומחים הכלכליים נמחקים כלא היו, מלווי המשפחות מחוירים, והמחשבונים הדיגיטליים נתקעים. שום ניהול תקציב לא יושיע גם אם המשפחה תסתפק בפרוסת לחם יבשה ביום ותשתה רק מהברז של הגינה הסמוכה.

לבן שלנו שהתחתן לא מזמן הצעתי להתחיל כבר מעכשיו לחסוך לחתונות ילדיו.
    "שים בצד 500 שח כל חודש, ובעוד עשרים שנה יהיה לך, הממ, יהיה לך....
    אפשרות לחתן רבע בת בערך.

ובשביל שאר 9.75 הילדים, נשתמש בכרטיס התכלת".

אז אחת מן השתים, או שעושים חלוקה ברורה בין תקציב המשפחה המפוקח באדיקות לבין תקציב החתונות הפוחז והפרוע ותהא ססמתינו "חיים ממה שיש ומחתנים ממה שאין"
    ואז יהיה גורלנו כגורל בעל כרטיס האשראי המוחרג מהתקציב שספרנו עליו, נרכיב בכניסה פלדלת עם רב בריח מוגן ירי ומצלמות במעגל סגור ושני כלבי בולדוג אכזריים, אך את דלת המרפסת נשאיר פתוחה.

או

שלא מחתנים מבלי תכנית ברורה וברת השגה עד האגורה האחרונה של האוטובוס חזור מהשבעברוכעס האחרון.
    ואז תשבנה בנותינו עד שילבינו קוקואיהן או עד שאיל נפט סעודי ישתגע ויוריש לנו חמישה מליון, או שתיבנה שכונת חרדית מצריפי קרטון ליד אום אל פאחם שיהיה ניתן לרכוש שם דירת חצי חדר במשכנתא נטולת רבית בהחזר של שבעים שנה.
    אל מול רעם תותחי הנישואים צלצולי ה'פעמונים' נדמו, גבורת 'יד שמשון' נעשית דלילה, ומושיטי ה'סייעתא' מקבלים סיוטא.

זה בסדר, אני יודע.
    אני יודע מה שאומרים בשם הרבנים, שבענין החתונות מתרחשים ניסים.
    ושכל נושא נשואי הילדים מתנהל מעל הטבע.
    ומכיון שניכר שזו ההנהגה כיום משמים עם צבור היראים, הרי שאפשר להצטרף לטרנד ולהתחייב בלי לחשוב יותר מדי.

רק שאם כך הם פני הדברים, יש מקום להרהורים, האמנם הנסים הללו מתרחשים רק בשטח החתונות ולא בשאר שטחי הכלכלה הביתית? מה ההגיון בזה?

אם יש נסים אז הכל נסים. והלא הדברים קל וחומר, אם המליונים נוצרים יש מאין, אז הכמה מאות שקלים החודשיים הם בעיה? מי שאמר לחומץ שידלק לא יאמר לשמן לדלוק?!

וחוץ מזה הן ברור שיש זליגה פיננסית בין התחומים ואיפה בדיוק נציב את הגבול?

נניח שבסוף חודש אנו מגלים חריגה שלילית של מאתים שח מתקציב המזון (נו, בגלל ההתפרעות ההיא בחנות הבאגטים הבשריים), אין בעיה! נשלוף מאתים מתקציב הפרחים לכלה ונכניס לסעיף המזון, ודי. והפרחים? תקציב הפרחים הן יתמלא אוטומטית מהאנרגיה הניסית השופעת ואופפת את תחום החתונות, ובא לציון גואל. ואנחנו נבא בשלום לבאגטוסט פעמיים בשבוע לפחות עם כל המשפוחה.

ואם לדבר בלשון פילוסופית, חבל שקצהו האחד אינסופי וקצהו השני בידינו, גם אם נחתוך ממנו עוד ועוד, האורך שלו ישאר תמיד אינסופי.
    נמצא שמכיון שכל הוצאות ה'כלולות' הן כלולות בתקציב הרגיל, אין טעם שלא לשלח רסן ולגהץ ביד קלה עם כל שמונת הכרטיסים המבריקים.
    או שאתה מחליט לחיות בשליטה מלאה, ולחכות לזכיה בלוטו או שסבא יתמנה לשר השיכון, ועד אז להשתמש בצבעי-שער לקוקואים המכסיפים.

כתבתי קצת בהומור כי בלעדיו אי אפשר לנהל תקציב משפחתי או כל מערכת רווית רגשות אחרת, אבל ההומור הזה מסתיר מאחוריו המון כאב תסכול ובלבול שאני בטוח שהרבה מהצבור שותפים לו, והייתי שמח לשמוע ממך אם והיכן טעיתי.

תודה
    נהגים יקרים, שימו לב!

עם כניסתכם לתחומי העיר, חלה עליכם חובת ציות לחוקי התנועה בכפוף לנוהג המקובל בעירנו...
    אי לכך ובהתאם לזאת עליכם לקרוא היטב את ההנחיות הבאות.
    במידה וקראתם
    אנא אשרו קריאתכם בלחיצה ארוכה על צופר הרכב למשך 15 שניות (אורך הצפירה הממוצע שנמדד בבני ברק משנת 2000 ברציפות]
    צפרו וסעו לשלום!
    או כמו שאומרים אצלנו - צפרא טבא!

הוראות כלליות:

כמו בכל כלל בכלל ישראל, גם לכללי התנועה יש יוצא מן הכלל!
    משכך,
    במידה ומצאתם סיבה מספיק טובה לדעתכם לעבור באופן חד פעמי על חוק מחוקי התנועה, לכו על זה! או יותר נכון - סעו על זה...
    אתם רשאים לנהוג בחופשיות...

אך זכרו!
    האחריות על כל נזק שייגרם ו/או דו"ח שיינתן היא עליכם ורק עליכם!

כעיר המלאה בישיבות ולמדנים סביר להניח כי יינתנו פרשנויות מרחיקות לכת לחוקי התנועה שלא לומר - 'יגדירו' אותם מחדש!
    העיר מכבדת את כל הצדדים ומכריזה בגאווה כי 'אלו ואלו דברי אלוקים חיים!'

רק לאחרונה יצאו מבתי הדין פסקי הלכה דרמטיים שהתקבלו בברכה בציבור הנהגים
    כמו למשל - רכב 'אברייכי' בלי טסט יוכל לעבור באדום מדין 'אין איסור חל על איסור'...
    כמו כן, 'במקום צורך גדול' ניתן לחצות רמזור אדום בפחות פחות מד' אמות, ואין חילוק בזה בין נהגי רכב להולכי רגל אלא שנהג ירא שמים טוב שיעביר את הרכב למצב 'ניוטראל' כדי שייחשב בזה 'שב ואל תעשה, עדיף'...
    קחו בחשבון, שהפקחים המסורים של העיר פחות מזדהים עם שיטת הלומדס' הישיבתית ויותר ויותר נצמדים ללשון החוק היבש...

בשונה מערים בהם מקדשים עמודי ברזל עם צורות משונות...
    לתמרורים בבני ברק אין שום ערך מקודש, וכבר אמר מי שאמר שבבני ברק - תמרורים הם הלצה, ורמזורים רק המלצה!
    לבני ברקי מצוי, תמרור - עצור! זו בדיחה לא מוצלחת של עמוד ברזל שמנסה ליצור קשר עם בני אנוש האמצעות הנפת יד לשלום...
    המקסימום הנדרש ממכם הוא להיות נחמדים אליו גם כן, ולהניף את היד בחזרה ולהשיב בשלום ליד האדומה המנופפת לכיוונכם.
    בכלל, המושג לעצור הוא לא חינוכי בעליל, וכמו ברוחניות כך גם ברכב - או שמתקדמים או שהולכים אחורה! אין אפשרות לעצור ולעמוד במקום... אלא אם כן אתם תקועים בפקק אינסופי בגלל משאית זבל...

כעיר שדוגלת בשוויון זכויות אמיתי, זכות הקדימה ניתנת לכולם בצורה שווה, כשגם לפי המחמירים לצמצם את זכות הקדימה לבאים מימין, אין אפשרות מעשית להשתמש בזכות הזו מאחר ורוב ככל תושבי העיר באים מ- גוש הימין...

כשיש תמרור שמסמל את האות - T, המשמעות היא שאין אפשרות יציאה מן הרחוב, למרות זאת, אם אתם מרגישים מספיק מיומנים כדי לפרסס בכביש חד סטרי עם מכוניות חונות ברישול משני הצדדים - אתם מוזמנים לנסות, הלוא - אין חכם כבעל הניסיון...

אין דבר העומד בפני הרצון!
    והאוטו שלכם.
    ולכן אם יש תמרור - אין כניסה! זה לא אומר שאתם 'לא יכולים' להיכנס, זה אומר שאתם 'לא רוצים', וזו, כבר בעיה שלכם!

גם בבני ברק יש תמרור שמראה על כביש חד סטרי
    אך כעיר יהודית המעודדת בחירה חופשית -
    בשונה מרוב הערים בהם כופים על הנהגים את כיוון התנועה, אצלנו נותנים לכם את הזכות לבחור את הכיוון הרצוי מתוך רצון וחופש מוחלט...

נהגים יקרים!
    זכרו!
    חשוב לזכור את חוקי התנועה, אך חשוב יותר להגיע הביתה וכמה שיותר מהר!
    אז תעשו את השיקול הנכון שיגרום לכם להגיע הביתה, ובשלום!

נסיעה טובה!
    עירנו הינה מוקד לעלייה לרגל.
    כן, יש שנהגו אף לכתוב פעיה"ק ב"ב.
    בני ברק היא עיר הקודש החמישית, אחרי ירושלים, חברון, צפת וטבריה, באה גם בני ברק.
    כל ההקדמה הזאת לא באה אלא כדי להזכיר שאומרים- עליה לרגל, ולא עלייה לרכב.
    ולהלן מספר עניינים הנגזרים ממטבע לשון זאת.
    *ראשית- אם חפצים אתם לצאת מהרחוב אליו נכנסתם- את הרכב תשאירו בחוץ. אחרת תתקעו שם לעולמי עולמים מבלי יכולת לצאת ימינה/ שמאלה/ אחורה/ קדימה.

*אם חשבתם שלשם כך העמיד משרד התחבורה קווי אוטובוס עירוניים המיועדים לנשיאת אנשים ממקום למקום- הרי טעות בידכם.
    שכן לשם כך לא העמיד המשרד אוטובוסים, כי אם "עגלות צב" מימי התנ"ך, בשילוב של קופסאות סרדינים מהסופר הקרוב, אבל גדולות יותר.

*מכיוון שהמדרכה מיועדת לעומדים- שכן בכל עיר אחרת, הרוצה לעמוד- עומד בה- והכביש מיועד להולכים בדרך זאת או אחרת- מנהג המקום הוא שרכבים עומדים ואנשים הולכים. אי לכך ובהתאם לזאת, הכביש לאנשים, והמדרכות לרכבים, וכל הבאים בתלונות על עמידת הרכבים ועל ירידת האנשים מגיל 5 לכביש- עדיין לא הגיע לקצה קציה של הבנת מהלכי העיר.

*עוד נגזר מכך שמכיוון שבנוהג שבעולם דרך רכבים שלא להתרגש מכל בור קטן בדרכם, וכן אינם פוחדים ממיני חולדות ובני דודיהם והמסתעף- הללו מוצאים את מקומות הטבעי והמיועד להם מששת ימי בראשית על המדרכות בעירנו הקדושה.

*ולאחר כל זאת- העיר שלנו היא, מקומינו היא, ולעולם לא נחליף באחרת.
    זו היתה אמורה להיות
    חופשה.

אפילו הבוסית העניינית שלי קראה לזה כך
    והיא תמיד מדייקת בהגדרות.
    חופשה זו חופשה, מחלה זו מחלה,
    ועבודה זו עבודה.
    כמובן.

קולגות שלי נפרדו ממני לפני החופשה
    בהתרגשות.
    זיהיתי מעט קנאה בין המילים.
    אחחח חופשה.
    איזו מילה קסומה.

אחותי
    התלהבה מהחופשה
    היא בדרך כלל מבינה עניין
    משהו קרה לה.
    התחילה להתקשר אלי
    לדרוש בשלומי
    ולדרוש אם אפשר
    שאקח את הילד שלה לגן
    כי היא ממהרת לעבודה
    ואני בבית.
    בחופשה.
    שאשמור לה על הילד
    כי היא חייבת לצאת. להתאוורר.
    ואני הרי
    בחופשה.

ככה היא אמרה.
    חופשה!

גם אמא שלי קראה לזה חופשה
    היא תמיד מפרגנת לי
    ומשתדלת כל כך לעזור.
    בכל מקרה, לדעתה
    מקומה של אמא הוא בבית.
    אימוש,
    אם לא אעבוד
    איך אצא מהעבודה
    לחופשה?!

האמנתי לכולם
    הייתי אופטימית
    או נאיבית

אז יצאתי לחופשה
    תיכף אשוב

אני רק שאלה
    שיסבירו לי כולם
    בבקשה
    מה חשב מי שהצמיד שתי מילים
    קבע את הביטוי
    חופשת-לידה
    והרי זה דבר והיפוכו

דבר אחד אני יכולה להבטיח
    הוא היה גבר
    רווק
    להבה - אלגוריה.
    הרחק מגלקסיית שביל החלב, במערכת כוכבים שלא נצפתה מעולם, שכן לו כוכב אחד – כחלחל ויפהפה, מואר ונעים. הכוכב היה מרהיב עין, היו בו מים ואדמה, צמחייה עשירה ואוסף בלתי נגמר של בעלי חיים, ואפילו בני אדם.

במרכזו של הכוכב, בין הרים נישאים ופראיים, בתוך נוף מסתורי – שאיש לא עמד על סודו מעולם, נוף שלעיתים נדמה כמו ערבה ולעיתים כמו לבה רותחת. לעיתים כמו ים, ולעיתים כמו לוע פעור של אריה שואג, בתוך אותו נוף שאיש לא ידע אם הוא חומר או רוח, אם יש בו ממשות או שהוא תעתוע מסחרר – בערה הלהבה.

הם, יושבי הכוכב, קראו לה להבה – רק כי לא היה שם שמסוגל לתאר אותה. זה היה כינוי חיוור, קלוש, שלא היה בו די כדי להבין את תכונותיה. היא אמנם בערה, בעירה בלתי מובנת – אש שחורה על גבי אש לבנה, אבל היא לא הייתה אש במהותה. היא דמתה יותר למים. שקטה, נובעת, לא מתייהרת.

בתחילה, כשהיא התגלתה, ידעו כולם – שהיא הכוח שמחייה את החומר. היא האש, והיא המים. היא הרוח, והיא האוויר. היא החיבור אל כל מה שקיים, אבל לא נראה. נמצא, אבל לא מורגש. היא השביל שבין היצירה והיוצר, היא המפתח לסודות העמוקים ביותר שמעולם לא נחשפו.

כשקיבלו ראשוני בני האדם את הזכות לטעום ממנה, הם הסתנוורו מעוצמתה. כשגילו שהיא שלהם, שהיא כאן כדי להישאר, הם ניסו לחדור אליה, לשאוב ממנה, להתקיים מכוחה. הם רצו זאת, בכל נים ונים ממיתרי ליבם. הם היו מוכנים ללכת במדבר, לנטוש כל מימד של חיים גשמיים על פני האדמה.

אולם אז, הם גילו את המחיצה...

מחיצה בלתי נראית, בלתי ניתנת לתחושה. מחיצה שהיא לא אבן ולא פלדה, לא עצם ולא יהלום. מחיצה שדחתה את כל מי שהתקרב, מנעה ממנו לגעת בלהבה, להריח את ריחה, להתעצם מכוחה.

בדורות הראשונים, עוד נלחמו הרוב לחדור אל מאחורי המחיצה. קרבות קשים, מתסכלים, מעוררי ייאוש. הדורות הללו ניצחו, הם חדרו פנימה והוארו מכוח הלהבה. היא בערה בליבם, והם הורשו ליטול ממנה. באמצעות שליחיה, היא שלחה אבוקות אל כל קצוות תבל. היא הלהיטה כל עיר וכל ארץ, והיא עצמה... לא חסרה דבר.

השליחים הנאמנים, נושאי האבוקות, היו לאגדה. הם התרוממו מעל כל יצור חי, הם זכו לכבוד והערצה. כולם ידעו את קושי המלחמה. כולם הבינו את המאמץ הכביר שנדרש מהם, מאמץ שהוא מעל ליכולותיו של בן תמותה.

לא קל היה להם, לנושאי האבוקה. הם נדרשו לשמור על עצמם, על האבוקה שהם נושאים איתם, מכול לכלוך ומכל פגם. הם הבינו היטב את גודל האחריות, וידעו – שאם תתערב הלהבה בחומר ותתלכלך בעפר, היא תתלהט ותשרוף. היא תכלה ותשמיד.

במשך מאות ואלפי שנים, נשמר הכבוד אל הלהבה ואל נושאיה. במשך מאות ואלפי שנים, נשמרה ההערצה לאלו שהקדישו את חייהם לתכלית הגדולה מכול – אלו שחדרו מבעד למחיצה, למרות האתגרים והדחיות. אלו שהתאחדו עם הלהבה, והיא נעשתה לחלק בלתי נפרד מהם.

אולם אז, ימים אפורים הופיעו. סופות, גזירות, מלחמות. נושאי האבוקה התפזרו, לא היה בכוחם להגן על סביבתם. הם התמעטו, כוחם – שתמיד היה באחדותם, הלך והתפורר. אבוקות רבות כבו, ערים ומדינות הוחשכו. רק הלהבה המקורית נותרה לבעור. היא שם מאז ומתמיד, והיא תהיה שם לנצח נצחים. היא אינה משתנה, אינה מושפעת, אינה דועכת לעולם.

במציאות העצובה שהתגבשה אחרי דורות רבים של מלחמות, כבר לא הייתה הלהבה נחשקת. בעולם שבו כל דבר נקנה בהון תועפות, היא נותרה בקרן זווית, מושלכת, מופקרת. בני אנוש חלפו לצידה, ולא העיפו לעברה מבט. אוי להם לבריות מעלבונה...

האבוקות כבר אינן מאירות בכל כפר ובכל בית. הלהבה אינה בוערת בכל חלון ובכל מגדל. החשש מפני כיבוי האבוקות האחרונות מעולם לא היה מוחשי יותר. אם היה החשש מתאמת – הרי שהתוצאה הייתה הרת אסון. בלי הלהבה, לא יוכל החומר להתקיים. הוא יתפרק, ימס, יזל, יתכנס לתוך עצמו ויעלם כלא היה...

העולם הלך והוחשך. הקור והערפל כיסו כל חלקה טובה. האנושות חלתה, ולא היה לה מושג במה היא חולה. הנפשות גססו, דרשו את הלהבה, ולא ידעו מה הן רוצות.

מנהיגים רדודים צצו מכל פינה. הם הבטיחו להילחם באפלה. הם הבטיחו להקים מערכות תאורה, לחמם את הבתים, אבל אלו לא הצליחו לגרש את הלילה הבלתי נגמר, את הקור הפנימי – שלא הושפע במאומה.

שרלטנים הבטיחו הצלחות. הם סחפו אחריהם אלפים, גררו אותם אל נהרות מזוהמים, שלמשך רגעים ספורים נתנו תחושה כאילו הלהבה בוערת. הציבור החולה נהה אחריהם כעדר, מחפש למלא את הצורך, אבל לא מוכן להתמודדות מול המלחמה הגדולה. הם שתו והקיאו, שתו והתעלפו. הם נפלו שדודים, חסרי כוח, חסרי כול.

מעטים שמרו אז על האבוקות. מעטים, שלא יכולים היו להושיע את חבריהם הנמקים. בודדים מהם נטשו את מקומם, והשתמשו במעיינות הידע שלהם כדי לרפא באופן חלקי את אלו שמזלם לא שפר עליהם. בודדים אחרים, יצאו לשכנע את החולים לגשת אל המקום היחיד בו תהיה להם רפואה.

אולם הרוב המכריע, נותר לשמור על האבוקות. לחזק את הלהבה, לשתות ממימי הידע שזרמו תחתיה. זו הייתה הדרך היחידה בה ניתן היה להציל את העולם. ככל והתחזקה הלהבה, הלכה השפעתה והתרחבה. היא יצרה סביבה מטריית הגנה. הגנה מפני החולי, מפני הכאב, מפני החוסר שאינו מתמלא לעולם.

אולם אז, אירעה הטרגדיה הגדולה מכולן.

קבוצות שונות, שהעבירו בחשכה את ימיהן, הבינו את הטעות. הם הבינו שהאבוקה חסרה להם, הם הבינו שהם מוכרחים להתחבר אל המעיין שבו מוסתרים הסודות הגדולים. הם ביקשו להתקרב, אבל הם היו חלשים מכדי להילחם.

הם רצו לקעקע את המחיצה בלי להתאמץ. הם רצו גישה אל הלהבה, אבל הם לא כיבדו אותה, ובוודאי שלא אהבו אותה. הם ניסו לכבות אותה, במחשבה שניתן יהיה להשתמש בגחלים שלה – כאשר מעטפת ההגנה כבר לא תעמוד לה.

גם כשלא אירע דבר למעטפת החיצונית, הם לא התייאשו. הם השתמשו בכל דרך אפשרית. הם גזלו את האבוקות מידי אלו שהגנו עליהן לאורך אלפי שנים. הם ניסו ללבות אותן, אבל גילו שהאבוקות רק דועכות. הם שברו, הרסו, לכלכו, טינפו, הם התמרדו, אבל לאורך ימים ושנים התבררה להם האמת. האבוקות אינן פועלות לבד. הן מחוברות לשורש אחד, ואת השורש אי אפשר לנתק.

המלחמה האחרונה, מצאה את העולם במצב נורא. האבוקות נזנחו, הושלכו בכל פינה. המנהיגים המאוכזבים דרסו אותן, השפילו את מי שאחז בהן. אף אחד לא העז לספר בקול שהוא חושק להיות נושא אבוקה. החושך הלך והעמיק. ההגנות אבדו. אסונות נוראיים היכו את העולם. מלחמות נגד אויבים מבחוץ, שבלא הגנה – כילו הכול. נדמה היה שהמציאות הולכת אל קריסה.

אולם, דוקא ברגעים החשוכים הללו, זרח אור קלוש של תקווה. אור של מיעוט שבמיעוט, שסירב להיכנע. שסירב לבזות את כוחן של נושאי האבוקות. אור שהלך והתפשט.

שוב, חזרו המודעות הגדולות אל הכיכרות, קוראות למתנדבים שייצאו אל המאבק. שוב, החלו צעירים נלהבים בניסיון לפצח אותה, לחדור את מחיצתה. הם נלחמו על עצמם, על עתידם, על עתיד העולם. הם נלחמו, כי לא הייתה להם ברירה. הם נלחמו מלחמת חרמה, כדי שהיא לא תישכח...

הם נלחמו וניצחו. הם פיצחו את המחיצה וחדרו מבעד לה. הם גילו שם אושר והנאה. הם אהבו אותה, והיא השיבה להם אהבה עשרת מונים. הם לא היו נקיים וטהורים כמו בני הדורות הראשונים. הם לא ידעו איך ללבות אותה, כפי שעשו זאת הקדמונים. אבל בתקופה העצובה ההיא, הם היו כל מה שהיה לה, והיא הייתה כל מה שיש להם בעולמם.

הם ריחפו בעולם החשוך, מאירים כל פינה בכוחם. הם הביטו בבוז על בני אדם שהסתובבו סביבם, על בני אדם שהיו מוכנים לשפוך את כל ממונם בשביל להשיג טיפת אושר, בזמן שקרוב אליהם מאוד, נמצאת פסגת האושר הנצחי, תלויה רק בפיהם ובלבבם. הם ניסו לשכנע, להסביר. הם ניסו להיטיב, לקבל. אולם מעטים כל כך השתכנעו לנסות, והרוב המכריע – ניסה להכות במחיצה העבה, והתייאש מיד.

אבל נושאי האבוקות לא התייאשו.

הם חינכו את בניהם להכות במחיצה בלי להתייאש. הם לימדו את תלמידיהם כיצד ניתן לעשות זאת. פתאום, ניתן היה לראות ברחובות צעירים שבתוכם דולק ניצוץ קטן, להבה מזערית, התחלה של התלהטות.

שוב החל העולם להאיר.

האור גדל, ערים שלמות התמלאו בנושאי אבוקות. אור גדול הלך והתרחב, חומות בלתי נראות הפרידו בין נושאי האבוקות לבין הסכנות שבחוץ. המנהיגים הנוכחיים, נכדיהם וניניהם של מי שהיו נושאי אבוקות בעצמם, חששו להיכנס אל מעטפת האור, פן ייראה הלכלוך הנורא על בגדיהם ועל נשמתם. ועם זאת, הייתה בהם ההגינות – שלא לחזור על טעויותיהם של קודמיהם. הם בזו בליבם, וכיבדו בשפתיהם. הם זממו רעות, אבל לא הוציאו אל הפועל את מחשבותיהם.

דומה היה שהעולם מתחלק אט – אט לשתי קבוצות. הקבוצה המוארת, זו שלכל הפחות ניסתה להתמודד מול הקושי שבחדירה אל הלהבה, מול הקבוצה שהעדיפה את החושך. הקבוצה שהכירה והעריכה את אלו שעמדו באתגר, שפרצו פנימה, מול זו שבזה לעצם המאמץ וגיחכה בילדותיות מולו.

ואז, הגיעה זמנה של המלחמה האחרונה.

דווקא כשנראה היה שאין מי שימנע מכל מי שיחפוץ להתמודד מול האתגר – לצאת אל המאבק הגדול של חייו, דווקא כשנדמה היה שיותר ויותר בני אנוש מתקרבים, בחשאי או בפרהסיה אל האור הגדול, דווקא אז – הגיעה המלחמה, שאמנם לא הייתה הקשה ביותר או המסוכנת ביותר, אבל בהחלט הייתה המטופשת והמיותרת ביותר.

אלו שהניעו את המלחמה, לא היו מעוניינים בכיבוי הלהבה, משום שהיא לא הייתה חשובה בעיניהם. הם עסוקים היו בלשכנע את עצמם שהם מאושרים. הם בזו לנושאי האבוקה, מבלי להכיר ומבלי לדעת דבר על אודות הלהבה, ומה היה עמה ועם נושאיה במהלך ההיסטוריה. הם בטוחים היו, שהם המשכילים מכולם, שהם אלו שהצליחו לפצח ולהבין סודות עמוקים. הם התעקשו לנסות וללבות במאמץ אדיר את זנבות הגחלים שהותירו קודמיהם, זנבות גחלים שהיטנפו, הושחתו, ואיבדו את תכונתם. להם היה נר, לחבריהם הייתה שמש. להם היו טיפות, לחבריהם היה מעיין.

ודווקא אז, כשהם היו עסוקים בהצלחתם ובגאוותם, החליטו כמה מהם ללחום. בלי שום עומק, בלי שום אסטרטגיה. מלחמה עבור תשומת לב. מלחמה, כי כמה ממסתופפי האבוקות לא היו אהודים עליהם. מלחמת חורמה, מלחמת שיסוי איש ברעהו. עדר מוסת, ששוכנע בלא שום טענה – שהלהבה אינה טובה בעבורו. מלחמה של חושך באור. מלחמה בעד הסרת ההגנה, במסווה של שמירה עליה.

עצוב היה לנושאי האבוקות ולאלו שציפו להיות כאלו - באותם ימים אפלים. מצד אחד, הם נאלצו להחזיק מעמד מול האתגר הבלתי פוסק, האתגר של חייהם. ומצד שני, הם נאלצו להתמודד מול הקושי ומול העוני. מול הלחץ ומול הסחיטה הרגשית. היו מהם שלא היו חזקים דיים. הם שקעו אל האפלה, רק כדי לגלות מאוחר מדי – שהם למעשה בחושך.

היו מנושאי האבוקות שחיפשו תשובות, היו מאלו שעדיין לא הגיעו אל התכלית – שניסו להבין. הם הביטו בלהבה, אהבתם ומושא כמיהתם. הם שאלו אותה, בלי קול, למה?! למה זה כל כך קשה?!

והיא רק הביטה בהם, ושתקה.

הבעירה, חיממה, מילאה, אבל שתקה...

-

בלילה אחד, הוא יצא מן העיר. נער צעיר, בודד. נער שהשקיע את כל חייו בניסיון לחדור פנימה, והשיג עד כה מעט מאוד. נער שברגעים אלו היה מבולבל ותוהה, נער שהסתובב סחור – סחור סביבה, שותק את שרצה לומר, חושש מפני המחשבות שחשב, רועד מפניה – אבל רוצה את קרבתה.

״למה זה כל כך קשה?!״ הוא הגה.

ואז, מבלי שום תכנון מוקדם, מבלי שום הבנה כיצד זה ייתכן, ומדוע דווקא הוא הצליח היכן שכולם כשלו, בהפתעה מוחלטת – הדהד קול בין ההרים. קול מדבר, בשפה שאינה מילים. אותיות פורחות שחדרו אל הבנתו.​
    האש התגברה, והוא התקשה להבין מה הוא רואה. אבל אז פרשה הלהבה כנפיים, וסוככה עליו. הוא חש שלווה שמעולם לא חווה. שלווה שהתפשטה בכל איבריו. דמעות עמדו בקצה עיניו.

״למה?!״ הוא שאל שוב.

והיא השיבה. מילים קצרות, שחדרו אל תוך מוחו וסחררו אותו.

״זו אני,״ היא אמרה. ״בגללי הם משפילים אותך״.

״הלהבה בוערת בך״, המשיך הקול והדהד. ״משהו ממני – רסיס לוהט, שנושא את הכוח שלי. אור שמופרד ממני, אבל מקושר אליי ואל מקור הכוח שלי.

״הם רואים בך אותי, ולכן הם מתייחסים אליך – באותה המידה שהם מתייחסים אליי. הם השליכו אותי להתפלש בעפר, ולכן הם משליכים גם אותך. הם לא מסוגלים להכיל אותי, ולכן הם אינם מכילים אותך. הם מסתנוורים מהאור שלי, ולכן הם מנסים לכבות את האור שלך״.

העצב שבמילים היה נורא, והוא התקשה להכיל אותו. הדמעות זלגו על עיניו, המחשבות פרצו ממנו – כאובות, שבורות. ״מה יהיה בסוף?!״ הוא שאל. ״איך אפשר לשכנע אותם?! איך אפשר להסביר להם, אם הם לא רוצים לשמוע?! אם הלב שלהם אטום?!״

רגע אחד של דממה, והקול הרעיד את היקום מסביבו. קול עוצמתי, שונה כל כך מהקול המלטף ששמע קודם לכן:

״יום יבוא,״ הכריז הקול, ״יום שבו האור יזרח ולא ישקע. יום יבוא, ובו תיפול החומה, כאילו הייתה אבק. ביום ההוא, הקושי יתפוגג בן רגע, החסמים כולם יסתלקו, והמעיין יכסה את הבריאה כולה. יום יבוא, והם יתכנסו לכאן כולם. הם ישאבו בדליים, ובכוסות, ובידיים, וינסו למלא את המאגרים. אז, אהיה אני היכן שנועדתי להיות. אז, כל אלו שהתפלשו איתי בעפר, שהתלכלכו איתי, שנרמסו כמוני במגפיהם של העוברים והשבים, יהיו סביבי. אז, יכבדו אותם – בגללי. יעריצו אותם – בגלל החלק ההוא מתוכי, החלק הלוהט ההוא - שבגללו הם הושפלו והוכו״.

הוא חש תחושה של רוגע. רוגע אמיתי. ״ומה יהיה עד אז?!״ שאל.

הקול השיב לו, חזק ועוצמתי. ״עד אז,״ התלהטה הלהבה, ״כל זמן שאין רשות לפרוץ את המחיצות, כל זמן שתהיו זקוקים לי ולהגנתי, לאורך כל הזמן הזה – אתן לכם להתגונן מאחורי המחיצה שלי. היא תלווה אתכם, היא תגן עליכם.

הם יכאיבו לכם, יבזו וישפילו אתכם. הם יפגעו בכבוד שלכם, בזכות שלכם להאמין. הם יקשו עליכם את ההתנהלות, הם יפעילו עליכם לחצים כבירים...

אבל הם ישרטו רק את הקליפה.

הלהבה שם, והיא לא תדעך. היא תמשיך לבעור, למרות הכול, אם רק תרצו, אם רק תמשיכו להאמין. מים רבים לא יוכלו לכבות אותה, ונהרות לא ישטפוה...״

=

הוא פקח את עיניו, שמש חמימה ליטפה את פניו.

״זה חלום...״ עלתה בו מחשבה מאוכזבת.

אבל אז, רטטה הלהבה שבתוכו. הוא הניח את כף ידו על ליבו, חיוך של רוגע עולה על פניו.
    בס"ד

טראמפ או קאמלה?
    אי אפשר להשחיל מילה.

הכול מסביב סוער,
    היקום כולו התעורר,
    כמעט התעוור.

אחרי מי הוא נוהר,
    ולאן הוא דוהר,
    אפשר רק לשער.

ביום הבוחר,
    אולי יתברר,
    ויתבהר.

מי מתעשר,
    ומי מחזר.

השדרן מצטער,
    גם הסוקר.

העם התבגר,
    כבר אינו נוער.

אני כבר מסתחרר,
    מהסער הסורר.
    למי בדיוק הוא עוזר?

והערוץ אינו מפסיק לשדר,
    מתי כל זה יגמר?

ואז הוא מסתער,
    גורם לו להסתגר.

אבל אינו עוצר,
    וממשיך לדבר.

השר המשורר,
    מתחיל להתנער.

מי עכשיו מתקשר,
    האיראנים מאיימים לשגר.
    מתי היקום כבר יסתדר?

מחפש חומה להתגדר,
    אולי גם בגד, להתגנדר.

עוד מעט הקלפי ייסגר,
    מי מוכן להתגשר,
    אף אחד אינו מסכים להתפשר.

האם הצורר,
    חלילה יתפאר?

לא יעזור להגר,
    לא להחזיק במעדר.

את העם לא נבתר,
    בשום אופן לא נוותר!
    לא בודדים ניוותר,
    ואחש'לי עוד מנגן בפסנתר.

והנה מגיע שוטר,
    את מי הוא עוצר?

אנחנו רק נישמר,
    בכל כוחנו ניזהר.

ת'אמת? זה ממכר,
    ואפילו זוהר.
    אצבע זוקר,
    עיניים מנקר.

מה הוא עוקר?
    בשביל מה הוא דוגר?
    ולאן הוא גורר?
    מה, הוא גערער?

קולות עידוד עולים בקשר,
    וכולם צמאים להבין את הפשר.

התנודות משפיעות על הגשר,
    ואני קורא את הקטע ושואל:

"למען השם, מה הקשר???"...

(נכתב ביום הבחירות ברגע מרומם ועילאי, של שעמום הדעת והשממת החושים כפי שוודאי שמתם לב.

אה! ואל תשכחו ללחוץ על השלטר, ולהתעורר בבוקר, בלי להיתקע בבונקר...

ולא כתבתי על עופר וינטר, ועל בירה נשר ודוקטור פישר, אבל אני זוכר, ואוגר, ושומר.
    זה כל כך מבדר.
    וכנראה כבר לא אהיה גראמער, או שוזר. רק אומר...)

@השווער?...

אולי מעניין אותך גם...

הצטרפות לניוזלטר

איזה כיף שהצטרפתם לניוזלטר שלנו!

מעכשיו, תהיו הראשונים לקבל את כל העדכונים, החדשות, ההפתעות בלעדיות, והתכנים הכי חמים שלנו בפרוג!

לוח מודעות

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!

תהילים פרק כה

אלְדָוִד אֵלֶיךָ יי נַפְשִׁי אֶשָּׂא:באֱלֹהַי בְּךָ בָטַחְתִּי אַל אֵבוֹשָׁה אַל יַעַלְצוּ אֹיְבַי לִי:גגַּם כָּל קוֶֹיךָ לֹא יֵבֹשׁוּ יֵבֹשׁוּ הַבּוֹגְדִים רֵיקָם:דדְּרָכֶיךָ יי הוֹדִיעֵנִי אֹרְחוֹתֶיךָ לַמְּדֵנִי:ההַדְרִיכֵנִי בַאֲמִתֶּךָ וְלַמְּדֵנִי כִּי אַתָּה אֱלֹהֵי יִשְׁעִי אוֹתְךָ קִוִּיתִי כָּל הַיּוֹם:וזְכֹר רַחֲמֶיךָ יי וַחֲסָדֶיךָ כִּי מֵעוֹלָם הֵמָּה:זחַטֹּאות נְעוּרַי וּפְשָׁעַי אַל תִּזְכֹּר כְּחַסְדְּךָ זְכָר לִי אַתָּה לְמַעַן טוּבְךָ יי:חטוֹב וְיָשָׁר יי עַל כֵּן יוֹרֶה חַטָּאִים בַּדָּרֶךְ:טיַדְרֵךְ עֲנָוִים בַּמִּשְׁפָּט וִילַמֵּד עֲנָוִים דַּרְכּוֹ:יכָּל אָרְחוֹת יי חֶסֶד וֶאֱמֶת לְנֹצְרֵי בְרִיתוֹ וְעֵדֹתָיו:יאלְמַעַן שִׁמְךָ יי וְסָלַחְתָּ לַעֲוֹנִי כִּי רַב הוּא:יבמִי זֶה הָאִישׁ יְרֵא יי יוֹרֶנּוּ בְּדֶרֶךְ יִבְחָר:יגנַפְשׁוֹ בְּטוֹב תָּלִין וְזַרְעוֹ יִירַשׁ אָרֶץ:ידסוֹד יי לִירֵאָיו וּבְרִיתוֹ לְהוֹדִיעָם:טועֵינַי תָּמִיד אֶל יי כִּי הוּא יוֹצִיא מֵרֶשֶׁת רַגְלָי:טזפְּנֵה אֵלַי וְחָנֵּנִי כִּי יָחִיד וְעָנִי אָנִי:יזצָרוֹת לְבָבִי הִרְחִיבוּ מִמְּצוּקוֹתַי הוֹצִיאֵנִי:יחרְאֵה עָנְיִי וַעֲמָלִי וְשָׂא לְכָל חַטֹּאותָי:יטרְאֵה אוֹיְבַי כִּי רָבּוּ וְשִׂנְאַת חָמָס שְׂנֵאוּנִי:כשָׁמְרָה נַפְשִׁי וְהַצִּילֵנִי אַל אֵבוֹשׁ כִּי חָסִיתִי בָךְ:כאתֹּם וָיֹשֶׁר יִצְּרוּנִי כִּי קִוִּיתִיךָ:כבפְּדֵה אֱלֹהִים אֶת יִשְׂרָאֵל מִכֹּל צָרוֹתָיו:
    נקרא  2  פעמים
    למעלה