קהילת כתיבה מקצועית

קהילת הכתיבה מיועדת לעוסקים בכתיבה יוצרת, ספרותית ומקצועית, ומטרתה למקצע ולהשביח את יכולות הכתיבה של חבריה.
מנהלי הפורום: מ. י. פרצמן, ניהול קהילת כתיבה
להצטרפות לקהילה הקש כאן

כתיבה וסיפורת >> תוכן מקצועי

עריכה תורנית

הפורום נועד לעזרה וטיפים מקצועיים עבור עורכים תורניים ואלו המתעסקים בתחום.
מנהל הפורום: מוישה
להצטרפות לפורום עריכה תורנית, הקש כאן
נושאים
793
נושאים
793

קהילת סופרות מקצועיות

פורום זה מיועד לסופרות מקצועיות, עורכות מאמרים ומחברות ספרים על סוגיהם. הכתיבה והצפייה בפורום הינה לחברי הקהילה.
מנהלות הפורום: Ruty Kepler, sari levin
פרטי
סיפור ארוך למדי, שהיה מן הראוי לחלקו להמשכים, אבל נדמה שזה היה הורס את האפקט שלו.

אני מניחה את הטלפון על השולחן בדפיקה חזקה. זו הייתה שיחה מהמורה של מירי, העסק לא טוב.

ידי האחת תומכת בסנטר והשנייה משחקת בירקות החתוכים שבצלחת מבלי להרימם אל הפה.
הדמיון מתפרע.
אני רואה את מירי בעוד חמש שנים, בעוד עשר. תמונות מזעזעות. אני יודעת שאלו חזיונות שנוצרים מתוך פחד, שמוחי בודה אותן בלי היגיון.

וכמו תמיד אני הולכת לחלון, לשאוף קצת מציאות.

דרכים רבות יש כשמבקשים להתקרקע, להיאחז בעובדות ללא פרשנות, לחזור למבט ריאלי.
לי יש חלון, זו הדרך שלי לצפות בקיום הרציונלי ולהתמזג בו.

חלוני מכיל כל טוב, שפע של אלמנטים ממשיים ונוכחים. אני מבלה הרבה מול החלון.
במרחק - בניני ענק מלאים ריבועי אור. העץ הגדול מימין חסר עלווה לחלוטין אבל זקוף וגאה כמו נסיך קדום.
זלצמן במרפסת, תולה את הכביסה שלא-תגמר-לעולם. בחצר הבניין מאחורי קוביית בטון גדולה ומכוערת, ילדים מאובקי מכנס משחקים חמש אבנים. העין עוקבת אחרי הברזלים המתעופפים, הפה פעור במקצת, פאץ' הכפלה. תורךָ...
רכב ירוק בהיר יוצא לאט לאט מהחניה, הנהג מסתכל לכל הכיוונים וידו תרה אחרי חגורת הבטיחות.
והכי חשובה, כמובן, היא פיסת השמים שנותרה לי בין רבי הקומות.
הו, אל הוד התכלת הזה, נפשי הולכת שבי, כמהה אל הבלתי-נתפס-בחושים.
זוהי דלת סתרים בין עולמות.
משם, אני מדמה - כתר זהב בראשו, כינור בימינו וחרב בשמאלו - יבא המשיח.
משאית ענקית של תנובה נכנסת לרחובנו הצר, הרכב הירוק בהיר עושה רוורס לאפשר לה לעבור.

מירי תהיה בסדר, כל הילדים משתובבים בנקודה זו או אחרת.
דפיקות חלשות על דלת הכניסה תולשות אותי מהחלון. זו נעמה. השכנה מלמעלה. הדפיקות חסרות הבטחון הללו, המתחננות.
נעמה רגישה לגלוטן, היא השקיעה רבות במציאת מזון חלופי ועם הזמן היא התגלתה ככישרון של ממש, המתכונים שלה התפרסמו, והיא החלה להפוך את תחביבה למקצוע, היום היא מנהלת את חברת גלוט־אין, משווקת מוצרים, יועצת, מעבירה סדנאות יקרות, ומוציאה לאור מגזין רב תפוצה.
מדי פעם היא נכנסת אלי למבחן ניסוי קולינרי חדש.

אני פותחת את הדלת ונעמה צועדת אחריי למטבח בידה קערת זכוכית (לא פלסטיק, בחיים לא פלסטיק) מכוסה בנייר כסף.
היא מניחה אותה על השיש, מתרחקת קצת, משלבת ידיים ונשענת על המקרר - המקום הקבוע, התנוחה הקבועה.
ואני יודעת בדיוק מה עומד לקרות עכשיו.
ובכן מה חשבתם, שנעמה עם אלפי מעריצותיה, זקוקה ל'מבינות' שלי על מתכון חדש?! באמת...
הטעימה היא רק כיסוי למטרה האמיתית של הביקור - שפיכת הלב.

נעמה אינה רגישה רק לגלוטן, היא רגישה באופן כללי. היא פגיעה וחלשה ומתפרקת לרסיסים מכל מכה קטנה שהחיים מפילים עליה.

אני זוכרת את הביקור הראשון שלה אצלי. עם עוגת רולדה מדהימה תפוחה ורכה נטולת גלוטן, הממולאת בקרם חלומי שאין בו ולו פירור סוכר. אכלנו אז יחד פרוסות עבות בכפיות קטנות מתוך צלוחיות (זכוכית אלא מה) והמהמנו בשביעות רצון.
כשסיימנו הניחה נעמה את הצלוחית שלה על השיש מבלי להסיר את המבט ממני, ונכנסה למין פוזה שכזו, קפואה עם ראש מוטה שמאלה.
הבטתי בה בשאלה. האווירה הלכה והתקדרה. נעמה לקחה נשימה ארוכה ארוכה שלקראת סופה כתפיה החלו לרעוד. מיהרתי להניח בצד את שארית פרוסת הרולדה בטרם היא צנחה אל הכסא ושפתיה לחשו: "כלום אין לי בעולם הזה, כלום".
קיוויתי שהיא תוסיף, "מלבדך".
היא לא הוסיפה.
היא רוצה לבכות, אבל הבכי לא יוצא.
שתקתי את השתיקות הנכונות, חבקתי באופן הנכון, מילה פה מילה שם.
ואז לקחתי אותה... אל החלון.

"אין לך כלום בעולם?" בחנו שתינו את העולם שבחלון. והמציאות חזרה לתפוס את ההגה, הדברים שנמצאים כאן ועכשיו. כל כך נמצאים. וזה כל מה שיש.
המסך של הצגת החרדות שלה ירד לאט, לקול תשואות חלשות. האורות נדלקו באולם, והממשיות של הרגע הזה החזירה את הנפש המבוהלת לאיזון.
נעמה עלתה הביתה עם הצלוחיות הריקות.
ואני רצתי לארון האסור, לחטוף קובית שוקולד לבן. אחרי הכל העוגה הייתה קצת חמצמצה.

מאז הסיפור חזר על עצמו.
פעם היא מביאה פשטידת בצל ותרד פריכה, והשתפכות נוגעת ללב על חרדה מרוב האזנה לחדשות הרודפות טרגדיה אחרי טרגדיה.
ופעם מרק אספרגוס עם קרוטונים מקמח תירס, ונופלת על כתפי ברוגז עגמומי. היא מתארת את גברת בלייגמן, ה"חברה" המבוגרת שנדבקת אליה ומסבירה לה בהתנשאות מחופשת לרחמים איך היא אמורה לנהל את ענייניה, אגב פגיעה בכל עצב חשוף אפשרי, והוצאה של החשק לחיות.
והכי עצוב זה כשנעמה מספרת על הבדידות שלה.
זה התחיל בלחמניות שום פריכות בציפוי קצח ושומשום שחור, ונמשך במנות גורמה מכל קשת מסורות התרבות הקולינרית בעולם, שאחריהן מגיע הפזמון הנוגה: 'כלום אין לי בעולם, כלום'. נעמה היא גרושה ואם לשני קטנים, וכשהם הולכים לישון בערב, הבית משתתק, החלונות מאפילים, והבדידות הנוראה מזדחלת פנימה, כדי להישאר שם עד הבוקר.
כשנעמה מתארת זאת בקול נשבר, זה מכמיר לב במיוחד. צריך הרבה 'זמן חלון' בשביל לעמעם את המלנכוליה הזאת.

***​

גם היום ציפיתי לתסריט דומה, לא ניחשתי שזה הולך להיות אחרת.

אני מסירה את נייר הכסף ומביטה בצבעים העזים שבקערה. מרחרחת, עוצמת עיניים, ואומרת לאט:
"אמ... קוביות תפוחי עץ גרנד, סילאן, קליפת לימון מגוררת, אמ... יין אדום כמובן. שברי שקדים, ו... ו..."
"ו...?" מחייכת נעמה בהתרסה.
"לא יודעת, בואי נטעם קודם".
אני מוציאה שתי כפות מהמגרה, ואנחנו מברכות וטועמות יחד.
זו הייתה מכה לחושים. הטעם והארומה היו יוצאי דופן. מעיפים את התודעה למקום אחר. בעל כורחי נפלט ממני "ממממ" מסתלסל.
כשנרגעתי קצת גלגלתי את המעדן בין הלשון והחך כדי לחקור אחרי מרכיבים נסתרים.
"פלפל שחור... גרוס?"
"נכון" אומרת נעמה בניגון של הערכה.
"ו... בזיליקום?"
"יפה", קוראת נעמה ורוקעת ברגלה בשמחה.
"ו... ו... יש פה עוד משהו", אני אומרת ולוקחת כף נוספת, "אמממ...."
"בחיים לא תנחשי", זורחות עיניה של נעמה.
"נו, טוב, נכנעת"
נעמה מרימה אצבע ומנופפת בדרמטיות, מכחכחת בגרונה וקוראת: "פרורי גבינת גורגונזולה!"

"פפוו!" אני מתכופפת ויורקת את התכולה לכיור.
"מה קרה?" נבהלת נעמה.
"השתגעת אני בשרית".

אני שוטפת את הפה. נעמה נבוכה מאוד. "מצטערת, כל כך מצטערת, לא חלמתי שבשתים עשרה בבוקר..."
"טעמתי ממרק העוף שהכנתי לצהרים".
"אויש, איזו טיפשה אני, הייתי צריכה לומר לך מראש", הכתה על מצחה באגרוף קמוץ.

תפסתי את ידה. "את לא אשמה, וגם אני לא. לא היינו יכולות לדעת. בואי נשתה משהו ונירגע".
"אולי משהו חם?" שאלה נעמה והוציא מכיס החלוק שלה חופן שקיקי תה צבעוניים. "הנה, לימונית ולואיזה עם ג'ינג'ר ודבש, מתאים לך?"
"מאוד. זה גם יהיה כמו הגעלה לפה שלי".

לגמנו במנוחה מספלי החרסינה.
"אמנם זה היה אסור, אבל הטעם גן עדן ממש, שילוב מהמם. כל הכבוד, נעמה".
"תודה רבה", היא לחשה והניחה את הספל שלה על השיש.
עיניה לא מפסיקות להביט בי. היא ניצבת בתנוחה הזאת, הקפואה, ראש מוטה שמאלה.
היא לוקחת נשימה ארוכה ארוכה ו....
- פורצת בצחוק!

אני לא יודעת איך להגיב. מסתכלת עליה במבט מבולבל שרק גורם לה לצחוק עוד יותר.
היא טופחת על כתפי. "בואי נשב רגע, אספר לך על הסדנה החדשה שאני הולכת אליה".

***​

אני שולפת שני כיסאות ממגדל כיסאות הפלסטיק שבפינת המטבח. היום זה הולך להיות ארוך.

"סדנה לחשיבה חיובית", פותחת נעמה, " כל מוצאי שבת במתנ"ס. אני אומרת לך, זה משנה חיים".
"זה הכול? חושבים טוב - והכול נפתר?!"
"תשמעי", מתלהבת נעמה, "מה תעשי אם כל פעם שאת עוברת ליד הקיר הזה, נניח, את נדקרת במחט שבולטת מהמשקוף? את מתחילה לקחת איתך קופסת פלסטרים, לומדת להתמודד עם כאבים, קונה חולצה ארוגה מסיבי פלדה - או שאת פשוט מפסיקה לעבור ליד הקיר הזה וגמרנו?"
"לא בטוחה שהבנתי", אני אומרת לה ומביטה בשעון.
"בסדנה למדנו להתרכז בדברים חיוביים ופשוט להתרחק ממה שעושה לנו רע. זה מצחיק כמה שזה פשוט, במקום להתיש את עצמך בקרבות עם הבעיות, ולרוקן עליהם את כל האנרגיה, את פשוט עוברת מהצד ומשאירה את כל המשאבים שלך לפיתוח הדברים המשמעותיים והחיוביים בחיים".
"אהה, אם תתעלמי מהבעיות מספיק זמן - הן ייעלמו. מזכיר לי קצת את שיטת בתיה..."
"בתיה?"
"שם חיבה לבת יענה".
"לא. זו לא טמינת ראש כשמגיע אליך טורף", מתרגזת נעמה, "זה לחפש שביל עוקף אחר ביער. איך כתוב בכרזה שעל הקיר בסדנה? 'לפעמים הדרך להתקדם היא לרדת מהדרך'. וזה בדיוק מה שאת בעצמך עושה לי כל פעם עם החלון שלך, לא? להתעלם מהבעיה ולהתרכז בדברים אחרים".
אני רוצה להעמיד אותה על טעותה, אבל היא נלהבת מדי. היא מניחה את שתי ידיה על ברכיי כדי שלא אפסיק אותה וממשיכה לדבר.

"זוכרת שהתאוננתי שמהדורות החדשות מכניסות אותי לחרדה? נו נחשי - הפסקתי לשמוע חדשות, ודי.

"וגברת בלייגמן המעצבנת - איפה אני פוגשת אותה? בגינה ובמכולת. אז הפסקתי ללכת לגינה והחלפתי מכולת. אני קונה עכשיו במינימרקט יעקובי. קצת רחוק, אבל הירקות שם, ואו, כמו נלקחו מציורי הרנסנס".
"גם העגבניות?" אני נדרכת.
"לא, לא. העגבניות גם שם נראות כמו שרבוט של פיקאסו".

נעמה בהיי. היא מדברת בתנועות ידיים מוגזמות והעיניים שלה מבריקות. אבל לי, קטנת אמונה שכמותי, הברק הזה נראה קצת מלאכותי.

"ובלילות, נעמה, מה הפתרון לבדידות? את הולכת לישון בתחנה המרכזית?"
"הרבה יותר פשוט", היא צוחקת. "אני הולכת לישון מוקדם, עם הילדים, וזהו. בזמן השינה לא חשים בדידות. גאוני, אה?"
נעמה מסיימת ונשענת לאחור, בוחנת את תגובתי לגאונות השיטה.
"את לא מתלהבת". היא אומרת אחרי חצי דקת דומייה.
אני קמה ומושיטה לה יד. "בואי". סוחבת אותה אל החלון.

"תזהרי מהמחט", היא קוראת בשובבות כשאנחנו עוברות ליד הקיר.
"אמרת ששיטת ההתעלמות שלך היא כמו החלון שלי. ובכן, היא לא", אמרתי לה כשהסטתי את הווילונות מהפתח המלבני הגדול שאורות העולם שבחוץ פרצו ממנו לחדר. חיוורון הבוקר הוחלף בשמש של צהרים, ותחושה של משהו גדול ומוצף בהירות מילאה את הבית.

"גישת החלון אינה בריחה מקשיים, לא התעלמות מבעיות ועקיפת מכשולים. היא מודעות מוגברת, סקירת המציאות בראייה מפוכחת, הכרה בעובדות בלי פרשנות רגשית מדומיינת. זה מיינדפולנס. למעשה זה בדיוק הפוך מבריחה".

על הגגות בערו קולטי השמש באור מסנוור. זלצמן תלתה סדין גדול ונגבה את מצחה בשרוולה. "אתה נפסלת כבר באחדים להחלפות", צועק ילד מלמטה, גבו שעון על הבטון האפור. הקוביה המכוערת הזאת תקועה ממש באמצע שורת הפיקוסים והורסת את יפי הגדר החיה. איזה חוסר טעם, היעדר אכפתיות גמור מצד הוועד.
המשאית של תנובה עדיין עומדת במנוע מגרגר. הנהג שלה נעלם, ובעל המכונית הירוקה השלים עם העובדה שהוא תקוע, והוא מושך שיחה משעממת בטלפון ומעשן. הראש מחוץ לחלון, כדי שריח העשן לא ידבק בריפוד.

"את יודעת את מה הסדנה שלך מזכירה לי? את הצ'ופצ'יק האפור!" אני אומרת לה.
"הצ'ופצ'יק?"
"כן, בואי ואספר לך. נשב עכשיו על הספה בסלון, זה סיפור נחמד. אולי עוד תה?"
נעמה שולפת שקיקים מהכיס: "היביסקוס עם קמומיל ומליסה הולך?"
"הולך".

אנחנו צונחות על הספה. בידינו ספלים מדיפי ריח מוזר, ואני פותחת במעשיית הצ'ופצ'יק האפור.

"זה התחיל עם המתקן המשוכלל שבעלי הביא בוקר אחד והבטיח שכשיחזור בצהריים יסביר לי איך משתמשים בו.

"הוא יסביר לי, הבנת? לטפשה עם השתי-ידים-שמאליות. ובטח הוא מפטיר בארמית מתחת לשפמו בלחישה מתנשאת: 'שלא עשני אישה', או דבר דומה.

"ובכן, אני יודעת דבר או שניים על טכנולוגיה ומסוגלת להתמודד עם המתקן המסתורי הזה ולהפעיל אותו לבד.
"הקרטון נפתח, הסרתי את הקלקרים את הניילונים, ושבעה שקיקים קטנים שמכילים חלקי חילוף או משהו, והגעתי סוף סוף לחוברות.

"חוברת אחת צבעונית בעובי שישה סנטימטר, שחציה הראשון כתוב בסינית וחציה השני בדיאלקט אחר של סינית.
"ארבע–חמש חוברות קטנות נוספות, מלאות בתרשימים מסובכים ובהערות בצרפתית, בספרדית ובגרמנית ובעוד שפה מפותלת שנראית כמו מישהו שהתעטש על הנייר בפה מלא מקרוני.
"ספרון זעיר נוסף עטוף בניילון לצד בורג מוזר, שיש להיעזר במיקרוסקופ כדי לדעת באיזה שפה הוא כתוב.
"ולבסוף נייר בודד ומוכתם בעברית עילגת, שמבהיר לקורא הנבון באופן שאינו משתמע לשתי פנים כי:
"אחת: אין לטבול את המכשיר במים או בכל נוזל אחר. (אוף, כבר מילאתי לו אמבטיה של מיץ גזר.)
"שתיים: אין לסובב את מכוונן הציר הסקולרי המאונך בשעה שפילטר הביטחון התלת זרועי מלא באוויר דחוס.
"שלוש: קרא היטב את כל ההוראות טרם ההפעלה.
"בכל בעיה יש להתקשר ל... כאן מופיע מספר בן עשרים וארבע ספרות שחלקן מטושטשות, מתובל במקפים ובלוכסנים לרוב, בסולמיות ובכוכביות חסרי פשר ובשאר אמצעי הצפנה שנראה שהועתקו מספרי ריגול ישנים.
"ולסיום: 'תודה שבחרתם ב...' וכאן מופיע שם המותג בסינית מנדרינית.

"אני – יש לי זמן
וסבלנות
ומיומנות
וכושר אבחנה
ויכולת ניתוח.
(אוהו, נעמה, ליכולת הזאת יהיה תפקיד קריטי בהמשך...)

"ראשית היה עליי לקבוע איך מניחים את המכשיר על השיש. על איזה צד?

"על הצד שבו נוריות החיווי – לא, כי אז לא יראו אותן.
"על הצד של הלחצנים – ודאי שלא.
"על הצד של פתח ההכנסה – גם מסתבר שלא.
"על הצד עם הצ'ופצ'יק האפור – לא, כי כך הוא מתנדנד מאוד.
"על הצד שעליו מופיעה מדבקה אדומה: 'יש להרחיק את פתחי האוורור מהקיר 45 אינצ'ים לפחות' – מובן שלא.

"לא נותרה ברירה כי אם להניח אותו על הצד בעל הרגליות הקטנות המצופות גומי. כל הכבוד.

"טפחתי לעצמי על השכם, עד כמה שמפרקיי הנוקשים אפשרו זאת, והמשכתי למשימה הבאה – לגלות מה תפקידו של המכשיר הזה.

"הכנסתי את התקע, לחצתי על הכפתור הגדול ביותר והתרחקתי, כשאני מסוככת על פניי. מאומה לא התרחש.
"התקרבתי אליו שוב, ופתאום נדלקה נורה ירוקה. קפצתי בזהירות לאחור, לא לפני שציינתי לעצמי לזכור את מה שהנורה הזאת מסמלת – דהיינו #17.
"לאחר שתי דקות כבתה הנורה, והיה נראה שהתנאים בשלים לסיבוב נוסף של ניסוי וטעייה.
"העברתי את הידית למצב €°~ ולחצתי שוב על הכפתור הגדול.
"שתים עשרה נוריות אדומות נדלקו. שלוש קבועות והשאר מהבהבות, וקול צרוד החל לגנוח מבפנים במחזוריות.

"לא אלאה אותך, נעמה, בכל פרטי המחקר שלי. אינני כה אכזרית.

"סיכומו של דבר, לאחר שעתיים שבהן נוסו כל הצירופים האפשריים והוכנסו למכשיר שלושה קילו תפוחי אדמה מקולפים,
ערמת צלחות לשטיפה,
דפים סודיים לגריסה,
פולי קפה טריים,
כביסה מלוכלכת,
נסיכת הנילוס קפואה,
זיתים שחורים מגולענים,
זיתים שחורים לא מגולענים,
גלעינים של זיתים שחורים,
חורים של זיתים מגולענים,
גולענים של שחורים לא מזויתים,

(אפשר לקבל כוס מים, בבקשה?)

זהו.

ידעתי כל מה שיש לדעת על המכונה!
ברוך השם.

"הוצאתי את הפקקים מהאוזניים, החזרתי את המטף למקום, פשטתי את סינר האלומיניום וצנחתי מרוצה אל הכורסה.

"מרוצה אמרתי?! ובכן, לא ממש. נשארה תעלומה אחת בלתי פתורה:

הצ'ופצ'יק האפור!

"הוא מזדקר בצורה גמלונית ומקשה מאוד על הגישה לכפתורים, הוא תקוע כמו עצם בגרון. האצבע שלי כבר שותתת דם מהניסיונות לעקוף אותו, שלא לדבר על הנזק האסתטי ועל כך שכל רגע הוא מפיל לי בקבוק אחר על השיש.
"שום תועלת אין בו, בצ'ופצ'יק הזה, רק צער ומכאוב, אֵבל ויגון. אך למרבה המזל הבעיה הזאת איננה בלתי הפיכה.
"הזכרתי כבר את כושר הניתוח שלי? קדימה! מלאת אתגר נערכתי לביצוע הכריתה.

"לקחתי את הסכין האיכותית (זו שהמוכר לחש לי שבנאס"א משתמשים בה, וגם בדאעש) וגם פלייר־פטנט, מסורית פלדה, מפתח שבדי, ג'קסון, בלנדר מקל ופטישון בלגי (סתם הוספתי 'בלגי' להפחיד. זה היה פטישון רגיל).

"טוב, נעמה, אני מניחה שאת מנחשת את ההמשך. שכשבעלי חזר הביתה וראה את המכשיר הגידם הוא החוויר ושאל איפה הצ'ופצ'יק. כשהצבעתי על הפירורים האפורים שעל הרצפה הוא נאחז במקרר כדי לא ליפול.

"מתברר שבלי הצ'ופצ'יק האפור המכשיר היקר הזה יכול רק להיעטף במפית תחרה יפה ולהיות מוצב בפינת הסלון בתור מעמד לעציץ".

***​

כשגמרנו שתינו לצחוק לגמנו את שארית ההיביסקוס, ונעמה הביטה בשעון ושאלה: "אז איך הסיפור הזה מתקשר אליי?"
"אני מבינה שאת ממהרת", אמרתי לה.
"כן, מתקרב הזמן לקחת את הילדים מהגן".
"חבל, רציתי לתת לך נאום שלם.
"רציתי לדבר על בלוטות השקדים, שאינן תכנון לקוי של מבנה הצוואר, מין חומר מילוי שתכליתו היחידה היא לשמש מצע לגידול סטרפטוקוקוסים.
"ועל המעי העיוור, שאינו שריד חסר מטרה, חלילה. ורציתי... נו לא משנה".

"אני דווקא רוצה לשמוע", מחתה נעמה.

"טוב, אגיד בקיצור", אמרתי תוך שאני מחזירה את ספלי החרסינה למטבח ונעמה פוסעת אחריי.
"העידן החדש מלא בתכנים של חשיבה חיובית על כל סוגיה. מלמדים אותך טכניקות שמפחיתות כל דאגה וחרדה ולחץ, ומסבירים לך שזה בעצם המצב הטבעי של האדם (ומשמיעים לך כהוכחה צחוקו של תינוק). ונותנים לך להבין שכל דאגה היא לא רק בלתי מועילה, אלא בכלל היא טעות.
"יופי. אז למה אנשים סובלים, סבלו ויסבלו כל כך?
"למה נוצר מנגנון הבהלה הזה?
"ובכן, 'זה פגם בייצור', הם עונים לך. זה צ'ופצ'יק אפור! השתתפו נא בקורס חשיבה חיובית ותכרתו אותו..."

הסתובבתי לנעמה ואחזתי בכתפיה.
"אז זה מה שאני רוצה לומר לך –

"זה לא פגם בייצור!

"יבין כל יצור כי אתה יצרתו. השם רוצה שנפנה אליו, שנתפלל. זוהי הדרך שבאמצעותה אלוקים שומר אותנו קרוב אליו. מי שהולך לסדנה במקום לסידור מנסר לעצמו את הצ'ופצ'יק האפור".

נעמה בהתה בי בלא אומר.

"גם אם נניח לרגע בצד את הקטע הדתי", המשכתי בתנופת הפתוס שאחזה בי, "מבחינה פסיכולוגית טהורה, להתעלם מהצ'ופצ'יקים האפורים בחייך זו טעות גדולה. עקיפת המכשולים והימנעות ממפגש עם הגורם רק מדחיקה את הבעיה, והיא עלולה לצוץ מחדש בעתיד בצורה חמורה יותר. וגם אם נניח שתצליחי להתחמק ממנה כל חייך – האם לא הפסדת הזדמנות?

"יש מטרה לקושי הזה, יש בו ברכה; הזדמנות לפתח מיומנויות חדשות, לחזק את הביטחון העצמי, ללמוד איך מתמודדים; להתקדם, לצמוח, לקבל אחריות על החיים שלך.

"הטרגדיות שבחדשות יכולות לבנות בתוכך רבדים של אמונה, של הבנת העולם והתהליך האלוקי ההיסטורי.

"ההתנהלות עם גברת בלייגמן תפתח אצלך כישורים חברתיים ואסרטיביות בריאה, ושעות הבדידות יכולות להיהפך לזמן איכות עם... עצמך. כן, את לא לבד, את עם עצמך. זה הזמן ללמוד על העומקים שבתוכך, להכיר את הנעמה שבפנים. אין כמו שעות השקט של הלילה כדי לפענח צפונות נפש".

נעמה נדה בראשה, מהורהרת. "הרבה חומר לעכל", אמרה ולקחה מהשיש את קערת הסלט הגרנדיוזי שלה. "חייבת לזוז".

"הנה לדוגמה", לא ויתרתי, "הרגישות שלך לגלוטן. היית יכולה לעקוף אותה, לאכול כל היום פריכיות אורז ומלפפונים ולפתוח כל חמש דקות את המקרר במבט רעב. אבל את מימשת היטב את הרעיון ש'כל בעיה היא הזדמנות מחופשת' והפכת את גלוט־אין לאימפריה שמביאה לך כסף, הערכה ושגשוג".

נעמה חייכה סוף סוף. היא הסתובבה אליי ונשענה על הקיר, עיניה אורו בתודה. המסר התחיל לחלחל.

"את לא נזהרת מהמחט שבקיר!" קראתי בבהלה מעושה.

נעמה צחקה. "אולי זו לא סתם מחט, זה מזרק. מזרק של מרץ ועוצמה".

הבחורה הפנימה.

אחרי שנעמה הלכה לקחתי לי קוביית שוקולד אגוזים מהארון הסגור, להעביר את מרירות ההיביסקוס, והלכתי לעמוד קצת מול החלון שלי.

חלון בהקיץ.

הרחוב מלא בצהלת פעוטות החוזרים מהגנים, ענפי העץ הגדול פונים לכל הכיוונים וכאילו מצביעים: 'תראו, תראו'. ויש הרבה כל כך לראות: צבעים וצורות, חומר ורוח, מנוחה ותנועה. הכבסים של זלצמן נעים בעדינות כמו דגלי שלום; חלונות נסגרים, מזגנים מופעלים, אימהות חולפות מחדר לחדר, אוספות את הילדים לארוחת צהריים.
ומעל הכל, טהרת השמיים זהובי השמש הפורשים כנפי תכלת שקטה על חי וצומח, דומם ומדבר.
"איפה אני אוחז?" שואל ילד משולהב היושב בשיכול רגליים. "אתה בקוגס של קון שני", עונה חברו. "נו, שחק כבר ותפסיק לחלום".
המשאית של תנובה יוצאת סוף סוף מהרחוב, ונהג הרכב הירוק מרים את רגלו מהברקס ולוחץ באנחת רווחה על הגז.
הוא שכח שהרכב נמצא עדיין על רוורס.

הרכב טס לאחור, לעבר הילדים המשחקים בחמש אבנים, ורעש נורא של פגוש מתרסק מחריד את הרחוב.

עצמתי את עיניי.
וכשפקחתי אותן הבנתי כמה חשוב תפקידה של קוביית הבטון האפורה והמכוערת.

אחר כך הדלת נפתחה, ומירי נכנסה הביתה.
חבקתי אותה בחוזקה, נישקתי את ראשה ולחשתי לתוך שערותיה משהו שחשבתי שהיא לא שומעת.
אבל בערב היא אמרה לבעלי בחיוך משתאה:

"אבא, אימא מצחיקה, היא אמרה לי היום שאני הצ'ופצ'יק האפור שלה".

הסיפור עלה כבר באתגר
כאן, אבל הוא סיפור די יפה, כך שאני חושב שמותר לי להעלות אותו שוב... מה גם שהוספתי לו מסר.

הכיסא הקטן, עדות אילמת לסערות רגש רבות, סיפח אליו את ישראל הצעיר. דמעות חמות טפטפו על רגליו, נבלעות באיטיות בסיבי העץ הישן.

האם זה מה שמגיע לי? נקרה השאלה במוחו של ישראל, לשבת בחדר ריק ואפלולי כשבחוץ מאיר לו אור היום?

מחשבותיו של ישראל התרוצצו, כמו פרפרים לכודים בצנצנת זכוכית. הוא שב אל אירועי השעות האחרונות, אל הרגע שבו השמש עוד האירה על פניו, הרגע שבו היה בבית, מוקף בחום המשפחה.

***​

מספר שעות קודם לכן, בבית החם והמוכר, ישראל ישב על ספת הסלון, שקוע בהרהורים. לפתע, קולו של אביו, שהפנה את מבטו בדיוק באותו רגע מהחלון, קטע את שלוותו.

"ישראל!" קרא האב באחת, פניו נראים לחוצים ביותר, "ה'מתקלקלים' כאן!".

ישראל התרומם בבת אחת, זעם מציף את גופו הצנום. "די אבא!" צעק לעבר אביו, "אתה יודע שאני לא אוהב שקוראים להם ככה! הם חברים שלי!".

"חברים?!" האב התקרב אליו בצעדים מהירים, פניו קשים ומאיימים, "איזה חברים ואיזה נעליים! כנס מיד לחדר השמור!"

"למה תמיד אתה לרעתי?" ישראל הרגיש כאילו לבו עומד להתפוצץ מרוב כעס, "תן לי לצאת אליהם פעם אחת!"

"לא!" שאג האב, תופס בזרועו של ישראל וגורר אותו לעבר החדר הקטן והאפלולי, "אתה נשאר כאן עד שאני חוזר, ואתה לא יוצא עד שאני מרשה לך! הבנת?!"

"אוף!" ישראל בעט בדלת בעוצמה, דמעות של תסכול זולגות על לחייו, "אתה אף פעם לא מרשה לי כלום! אתה סתם אבא רע! אבא רע!"

קולו של ישראל הדהד בחדר הריק, נבלע בחשכה. הוא התיישב על הכיסא הקטן, מרגיש בודד ואומלל מתמיד.

למה כולם צריכים תמיד להיות נגדי? למה?...

לאחר שעות ארוכות של בדידות, דפיקות חזקות על הדלת קטעו את מחשבותיו. הוא קם אל עבר הדלת בצעדים מדודים, פותח אותה באיטיות הססנית.

בשנייה שלאחר מכן, פיו של ישראל נפער בבהלה, מחוץ לדלת עמד אביו, כתפו השמאלית חבושה בתחבושת מאולתרת, פניו חיוורים אך נחושים.

"מסתבר שה'חברים הנחמדים' שלך לא כל כך נחמדים", אמר האב בקול שקט, "הם רצו להרוג אותנו ולקחת את כל מה שיש לנו. כשאמרתי לך להתרחק מהם, אפילו אני לא שיערתי שהם יהיו כאלה מסוכנים. אבל לא משנה, אתה יכול לצאת עכשיו, חמוד".

ישראל הביט באביו, מופתע וכואב. "יש כאן תחבושת, אבא", הוא הצביע על בד לבן וגדול שהיה מקופל בראש כיסא הדמעות, "קח אותה".

ישראל ניגש במהירות אל עבר הכיסא, מביא לאביו את התחבושת, נותן למוח לחזור להרהוריו.

יכול להיות שעד היום הוא טעה, שלא היה צריך לכעוס על כולם על כל דבר נתון, שהיה צריך להתחשב יותר בדעותיהם של אחרים ולא להתמקד כל הזמן רק בעצמו?

ניצוץ של הבנה הבליח במוחו, כנראה שכן.

בחוץ המשיך להאיר לו היום, מאיר גם פינות חשוכות בלבבו.

חיוך רחב עלה על פניו של האב, ישראל חייך גם הוא, מצטרף לדבר שמאיר גם לאחרים לבבות.

חיוך.

*

לעיתים, אנו כועסים על המקרים שקרו לנו במהלך היום, וחושבים שאם ה' עשה לנו כך, זה כי "לכאורה" הוא שונא אותנו. אם נטרח להתבונן מעט, נבין כי ה' הוא גם אבא שדואג לנו ואוהב אותנו תמיד, ואם הוא עושה משהו - גם אם המשהו הזה נראה לנו רע בהתחלה - תמיד בסוף הוא יתברר לנו כטובה כלשהי מאת ה' יתברך.

גם להבדיל לגבי בני אדם זה כך, קורה שמדי פעם אנחנו נוטים להתבצר בעמדותינו ולכעוס על אחרים מבלי להבין את מלוא התמונה. חשוב לזכור שלכל סיפור יש שני צדדים, ושכדאי להקשיב ולנסות להבין את נקודת מבטם של אחרים לפני שאנו שופטים אותם.
  • 871
  • זה היה אמור להיות טור ביקורת על השיר 'תמיד אוהב אותי' אך תוך כדי שהתחלתי לכתוב אותו, שמעתי שוב פעם את הילדים החמודים שגרים בדירה הסמוכה לביתי, שרים בהתלהבות 'ה' יתברך תמיד אוהב אותי ותמיד יהיה לי רק טוב' אז החלטתי לשנות את הטור, אך עדיין הוא נשאר ביקורתי...
    נ.ב. אין בנכתב כוונה לפתוח דיון שאיננו מקצועי בקהילה

אחרי שגם מבקרי השירה בעיתון الارض (הארץ בלע"ז) מצאו לנכון לחוות את דעתם על השיר שפרץ אל תוך חיינו בחצי שנה האחרונה, ולאחר שנכתבו לא מעט אייטמים סקירות וראיונות עם יוצרי השיר והזמרים השונים שמבצעים אותו, הגיע הזמן לביקורת שירה חרדית איכותית, כזאת שנוגעת ומטפלת בכל העצבים החשופים שהותיר השיר

פולמוס זו מילה קטנה שלא ממש מצליחה לבטא את מה שהשיר הזה עשה ברחוב החרדי, הביקורת הרבה שהביא עמו השיר טובעת בגלי אהבה עליהם הוא נישא, היא נאבקת כדי להישאר ואנחנו כאן בשביל לעזור לה, כמה שאפשר...

אז נכבה לכמה דקות את השיר 'תמיד אוהב אותי' שמתנגן בלופים בכל מכשיר שמסוגל להשמיע מוזיקה שנמצא בסביבה שלנו, ונתחיל לטפל בבעייה! והבעיה העיקרית שיש לשיר היא לא העובדה שהוא כבש את הרחבות... הבעיה האמיתית היא, שהוא כבש את הלבבות...

נעזוב לרגע בצד מכתבי רבנים וציטוטי חז"ל השייכים לסוגיות עמוקות באמונה ובדרגות שונות של 'בטחון', ולהבדיל, נשאיר בצד גם את כל אלה שמה שהפריע להם בשיר זה הקשר המוזר בין 'אבטיח' ל- 'חג'... ונתעסק עם העובדות!

כמות האנשים שהתחילו לדבר על הקב"ה בזכות השיר הזה היא עצומה, השיר שמתיימר לדבר על 'אמונה' החזיר ללקסיקון את צמד המילים ה'כפרני' – יהיה טוב...
    הוא הצליח להכניס לפאניקה את מי ששכח שיש דבר כזה – 'טוב', ובאותה מידה הוא טלטל את נפשם של אלו ששכנעו את עצמם שהם יודעים מהו – 'טוב'.

השיר הזה ובעיקר ההצלחה שלו... עצבנו סוג מאוד מסוים של אנשים...
    מסוג האנשים שהפעם האחרונה שהיה אפשר לשמוע מהם משהו 'טוב', הייתה בהקפות של שמחת תורה כשהם שרו וחזרו ושרו כמה פעמים 'טוב לי טוב לי...' רק כדי לצאת ידי חובה, וגם אז לאחר שתי דקות של שירה מאולצת הם התחננו לגבאי שיחליף כבר שיר...

אותם אנשים שקמים כל בוקר עם חיוך מריר ומציפים את העולם במרמור שלהם, הם אותם אנשים שמעקמים את האף כשאיזה ברסלבר שר על 'טוב' – בלשון עתיד... 'שומו שמים!'

התגובות ברחוב החרדי נעו בין 'יאלל'ה עוד איזה נחנח שחושב שהוא שמח', לבין 'הזדעזעי ארץ ישראל ת"ק פרסה על ת"ק פרסה מרוח הכפירה שחדרה למחננו'.

מדהים לראות כמה עמל ויגע השקיעו המבקרים בלימוד מעמיק של מילות השיר, כאילו מדובר בשירו של ר' אלעזר הקליר, הדיוקים והשימוש בכל מידות הדרש כדי לתהות על קנקנו של השיר הובילו לא מעט למדנים לומר מהלכים מחודשים שלא נאמרו מעולם ויסודות עצומים שלא הניח אדם, ההסברים שהוענקו למילות השיר מפי היוצרים לא ממש מצדיקים את הרצינות התהומית בה נבחנים הדברים.

מפתיע היה לגלות הסכמה מסוימת בין הצדדים, כאשר על פי עדותו של הזמר ויוצר השיר - 'השיר הזה מבחינתי היה מטופש מאוד'...
    אך הוא אמר דבר נוסף - 'לא האמנתי בשיר הזה'...
    בפועל השיר הפך להמנון ולסיפור הצלחה, אז כנראה שהוא טעה, הוא גם מודה בכך, אך זה מעלה תהיות בקשר לאמירה הראשונה שלו - אולי גם בה הוא טעה? והשיר הזה מתברר כשיר טוב, וממש לא מטופש!

ואליכם, המבקרים שתקפו את השיר מכל פינה אפשרית, ומצאו אותו מתנגן בכל פינה אפשרית...
    בטח אתם לא מרגישים לגבי זה רע, שהרי אתם חיים במודעות גמורה ש'הכל טוב' ולא שייך לבקש 'יותר טוב'...
    אז מבקרים נכבדים, תהנו לכם, מהשיר ה'טוב' הזה ואל תצפו לשיר יותר טוב...
    ובכן, חבריי לכתיבה, הנה אני כאן בציון דרך היסטורי חסר תקדים ובעיקר חסר תכלית: ההודעה ה-4000 שלי!
    אז חשבתי לעצמי – מה אפשר לכתוב לכבוד המאורע? שיר הלל? מונולוג דרמטי? פרק נוסף בסדרת סיפורים מצוצים? ואז הבנתי: זה בדיוק הזמן לטור מצחיק. כי אם כבר חוגגים, אז בסטייל - או לפחות עם כמה בדיחות גרועות...

אך לא לפני שאכתוב תשובה לשאלה שבוודאי מנקרת בראשכם (כן כן, אני יודע מה אתם חושבים):
    "למה? למה חשוב לספרן לשבור את ההיסטוריה של עצמו..?"
    שאלה מצוינת! וגם אני שאלתי אותה לפחות 3999 פעמים בדרך לכאן, אבל כמו תמיד,
    מילים הן כמו גרעינים - ברגע שאתה מתחיל, אי אפשר להפסיק.
    מילים הן כמו טור נוסף מבית היוצר של
    @שועל ספרות - ברגע שאתה מתחיל לצחוק אתה לא מפסיק.
    מילים הן כמו סיגריות - ברגע ששאפת אחת, השנייה והשלישית.. בוא יבואו.
    מילים הן כמו ספרים.. (הופסס..) - כשאחד נופל, סימן שכל השאר בדרך אליך (הארון קרס..)
    מילים הן כמו הנפש בעצמה - מתרחבת והולכת בלי גבול ומידה.
    מילים הן כמו בבואה של הנפש - טוב הגזמתי עם המילים...

נתקדם הלאה.
    עם כל הכבוד למילים.. כשאני מנסה למדוד 4000 הודעות שמכילות מילים ורק מילים.. אני מבין שזה גדול עלי..!
    כי זה מספיק כדי לכתוב את כל העיתונים והמגזינים החרדים (משפחה, בקהילה, יתד נאמן, המודיע, המבשר, מרווה לצמא, המחנה החרדי, כפר חב"ד, הפלס, בית משיח, שחרית, קול העיר, העדה, רגע, זמן, כדור, טעימות, קול פליי, זרקור ועוד ועוד) שיצאו בחודש האחרון..
    לתעד את כל העיצובים ש@כלבוניק החליף משניה לשניה..
    למלאות את כל האשכולות ש@מרשמלו מחקה..
    לפתח סיפורים מהתגיות של פרוגמטי...
    להתחרות במלל שנשלח לנו מרשימת התפוצה המדהימה של @הדוויג..
    לכתוב 5 ספרי בישול עם מתוכנים של @ה. בקר - כולל בדיחות בצד (מי לא אוהב מתכון עם פאנץ'?).
    לתת במתנה הודעה לכל ניק שנרשם אי פעם לפרוג..
    ואפילו להתחרות במספר הלייקים ש- @אוראל סולטן מרעיף כאן על החבר'ה..
    או במספר ההודעות ש @א. פרי כתבה על הוצאות הספרים ומעלליהם..
    או במצעד הפרגונים בקהילת הצלמים.. 'אלופה. מהמם. ממיס וכו' וכו'". הבנתם את הכיוון...
    וכמובן.. גם מספיק כדי שכל חברי הקהילה יכתבו יחד ספר אחד על... נניח, "איך לשווק סיפור גרוע..."

אבל בואו נהיה כנים – 4000 הודעות זה בעיקר הרבה מאוד מילים. מילים שנשפכו על המסך, מילים שחיפשו מוזה ומילים שגררו ביקורות כמו "זה נחמד, אבל חסר לי עומק בדמות של שפיגלמן". או "זה סיפור מדהים. אבל יש עוד משהו לשפר, לשנות, לשכתב, לנסח". ובמילים אחרות למחוק מה שכתבת..

אז תכלס' מה זה 4000 הודעות? סך הכל, עוד דוגמה למישהו שלא יודע מתי להפסיק...

"ומתי אותו גאון שלא מפסיק לקשקש.. הגיע לכאן?", ובמילים אחרות "איך הכל התחיל?" אתם שואלים בסקרנות עד אימה..
    אוקיי, שאלתם יפה תקבלו תשובה הגונה...
    הספרן' התקבל לקהילה בתאריך 11/1/24 ב- 18:20 בערב
    זו הייתה שורת פתיחה קצרה וצנועה באשכול - חתמתי ונושעתי..
    משם, כלומר כבר באותה הודעה... - זה התגלגל לראיון משעשע במיוחד (בעיקר את עצמי..?), שהתואר - "שורת פתיחה קצרה וצנועה" מוטל בספק - בעיקר התיאור האחרון..

ומאז זה המשיך במספר הודעות עטורים בחמישה סימני שאלה, שלושה סימני קריאה, ויותר מדי התנצלויות על כך שאני מפריע.
    אבל כמה הודעות אחרי זה כבר הרגשתי בנוח, ושיתפתי סיפור שהסתיים במשפט הדרמטי -
    "בפניה הראשונה הוא שבר את ההגה בתנופה נמרצת לכיוון ההפוך ממנו הוא בא,
    חזרה לשורשו, חזרה לביתו, כעת הוא חוזר לבית אבא..."

עד היום אני לא בטוח מה זה בדיוק אומר... אבל זה נשמע עמוק. תודו!

ובין לבין הגיעו התגובות..
    לצד הפרגונים הרבים גם ביקורת בונה, יסודית, מוצקה, נחושה, הורסת, משדרגת, מאכזבת, מפרגנת, מזלזלת, קנטרנית, נחמדה, חסרה, מלאה, צוננת, חמה, מזוייפת, מתחנחנת, חסרת טעם, חסרת ריח, דלגתי, שכחתי, תשלימו, נגמרו לי המילים.. כמו:
    "יפה, אבל המשפטים הללו קצת קלישאתים", ו"הסוף חזק, אבל מה עם ההתחלה?" או, "הכתיבה ברמה מאוד גבוהה אבל הכתיבה ספרותית, ובאיזשהוא שלב זה נהיה קשה לקריאה..." , או, "ואוו, הכתיבה ממש ברמה גבוהה, כיף לקרוא אותה. אין הרבה כאלו בימינו. איך לא עלו עליו? כזאת קריירה לא אמורה להיות ארוכה", וגם, "הפריעה לי בעיית קצב. שים לב לסלנגים שהשתחלו לסיפור", וכן, "לא כ"כ ברור שזה פתיח", וכמובן התגובה הקלאסית, "כמה תגיות כתבת? זה דורש הרבה יצירתיות"...

אבל מה שהורג אותך.. מחשל אותך, ובכל פעם מחדש הבנתי – הכתיבה הזו היא לא רק תחביב, היא צורך הישרדותי, בערך כמו מוקי התוכי.. בשבילי.

מכאן לשם, מצויד במלאי פרגונים, וביקורות בונות עד להתפקע.. המשכתי הלאה במסע הכתיבה..
    עוד טקסט קצר, עוד ביקורת בונה, עוד הערה שובבה, עוד טור ארוך לנשות חסרי דעת, עוד דיון בלתי נגמר, עוד דיאלוג של 20 שורות שנמחק כי "זה לא באמת קורה ככה במציאות". עוד אתגר שנמחק - כפי שחוקק אדון מרפי. עוד 18 שורות שמחציתם נמחקה, והפעם לא על ידי... עוד כותרת דרמטית שנמחקה בעקבות פניות מהציבור...
    עוד אנקדוטות משעשעות מחיי היומיום וטורים שבהם ניסיתי להעצים "תינוקות" בהומור בוטה , כמו -
    אתה חשוב
    למרות שאת
    האשפה
    הורדת שוב..

אתה מתחשב אובר..
    למרות שבספונג'ה

אתה עובר...

ואפילו תובנות אפלות מבית היוצר..
    אדם חי על זמן שאול,
    גורלו לוטה בערפל סמוי
    והוא מגלם תפקיד ניצב,
    במשחק הגדול של חייו

הפרצוף האמתי שלך,
    זה לא מה שאתה סוקר במראה,
    או מה שאתה משקף לסביבה
    אלא מה שאתה מרגיש עמוק

בתוך לבבך

הספרן במקצועו מתמחה בקטלוג ספרים,
    החייט במקצועו מתמחה בתפירת בגדים
    הסנדלר במקצועו מתמחה ביצירת מנעלים
    אתה כגבר מהווה בסיס למשפחתך הקטנה
    אתה כגבר תופר את עלילות ילדיך במו חייך
    אתה כגבר מתמחה בקטלוג חיים של רכים ונבוכים
    שמחפשים מסדר ומכונן בחייהם הצעירים

וכמובן – כל אותם פוסטים שבהם השקעתי יותר מדי מילים כדי להגיד משהו פשוט כמו "אני אוהב את הסיפור/השיר הזה". או "למה לא מגיבים לי" או "למה חשוב לא להגיב לי"...

כמו כל כותב בקהילה, נתקלתי ברגעי שיא במסע הזה... ולרגל המאורע.. החלטתי לשתף אתכם - מעריצי הרבים....
    כשקבלתי מייל מהאקר ערבי - "אדוני מעוניין לקבל הצעת עבודה או שעבודה מערפי לא טוב?"
    שליחת צ'ק ללא כיסוי בעקבות תביעה משפטית שקבלתי מ @קראנצ' פיסטוק על פוסט שלטענתה הוציא את דיבתה רעה..
    כשכתבתי שיר על תגיות, להצדיק את קיומם, ולמחרת נמחקו הבתים הראשונים...
    כשמישהו התבטא על הפוסט "גאוני וחכם לקח מצוין מפורים, לאו דווקא על בעל ואשה"
    כשמישהי כתבה בתגובה לשיר 'העצמה' שכתבתי: "כמעט בא לי להיות גבר עם כאלו העצמות. חזק ברמות שלא הכרנו". (לא כדאי!)
    כשמישהי כתבה בתגובה להעצמה: "אני היחידה שהמשפט הזה צרם לה?" ומעטים החרו אחריה...
    כשחטפתי על הראש: "תמהני כיצד העליתם על דעתכם כי בנושא כה קריטי והרה גורל של הדקדוק בסגולות קלה כבחמורה, אשר יסודתו בהררי קודש - על זה נאמר: "טובל ושרץ בידו!!!!"
    אותו רגע שבו הבנתי שכתבתי תגובה של 800 מילים על טקסט שמורכב מ-50.
    לקבל תגובה על טקסט שחששת לפרסם, במיוחד כשהתגובה היא: "מדהים! שילוב של הומור חצוף עם מסר עמוק!"...

כשמאמר שכתבתי - "עת לצחוק ועת לבכות - סיפורו של סרטון אחד קטן". על קצין בשם מוטי שמיר ז"ל שלחם בגבורה בשביעי באוקטובר, הגיעה לידי האלמנה רויטל שמיר שטרחה להגיב עליו כמצורף כאן-

או הרגע שבו מישהו שלח לי הודעה פרטית:
    "רק רציתי לספר לך
    שהס' שלך על
    משפחת ביבס ריגש אותי מאד מאד..
    כבר עבר זמן מאז שבכיתי על המצב,
    החזרת אותי לשם.
    שה' ישלח לנו את הגאולה בקרוב. אמן!"

כשכתבתי לאם שכולה סיפור על בנה שנפל במלחמה.

בהחלט מרגש, ומדהים, מה שמילים יכולות לעשות.

אבל איך אפשר בלי טפיחה על השכם...
    כשמאמר שכתבתי, קיבל תשע סקירות, מאות תודות, ועשרות הפניות בפרוג...
    או מאמר שהתברג לראשונה בניוזלטר של פרוג..
    " זה אות כבוד!" כתב לי @הכלבויניק
    ומאז, קבלתי מדליה נוספת על המאמר - הסכסוך ישראלי פלסטיני מבוסס על רקע דתי או לאומי?

אבל לא הכל דבש..
    כי במסע הארוך הזה עברתי לא מעט תסכולים.. כמו קטע שכתבתי באחד האתגרים, קטע שנון ומוצלח שזכה לעשרות פידבקים, כפול ומשולש מרוב הכותבים.. ובאיזה מקום זכיתי...? עדיף שלא תשאלו..
    ואם כבר מדברים על מסע מרתק שעברתי.. כדאי לרפרף על מסע לא פחות מרתק, המסע של גבריאל..

והמסע הארוך, הסיזיפי והמייגע כל כך.. גרם לי להבין כמה דברים. לדוגמא..:
    אם לא הייתי כותב כאן, כנראה הייתי מסיים לפחות שני ספרים. אבל בינינו, למי יש זמן לכתוב ספרים כשיש כל כך הרבה הודעות לכתוב?
    כשאתה מגיע להודעה ה-2000, אתה מבין ששלושים אחוז מההודעות שלך הן תגובות בסגנון "מסכים לגמרי!".
    אם כתבת סיפור וחשבת שבזה סיימת, הפורום יזכיר לך שלעולם לא באמת סיימת. תמיד יש עוד משהו לשפר, לשנות, לשכתב, לנסח, ובמילים אחרות למחוק מה שכתבת..
    שיש הצדקה לכתוב העצמה גברית גם בפורום שרובו נשים. אבל אל תהיה צודק תהיה חכם..
    שגבר יכול לעשות אינסוף טעויות ועדיין הוא יוכל למשוך 'מהעצמה' עידוד והעצמה....
    שיש מושג כלאים שנקרא 'הַסְגַּבְרָה' (באנגלית: Mansplaining, הלחם בסיסים של המילים "הסברה" ו"גבר") מצב שבו גבר מנסה להסביר לאישה דבר מה באופן מתנשא, ובייחוד בנושא שבו היא מתמצאת יותר ממנו.
    שישנם נשים שהשכלתם התורנית עולה פי כמה מאשר גברים. ומנגד, גברים שהשכלתם הקולינרית עולה פי כמה מאשר נשים.
    שיש לי הרבה כח לדבר עם עצמי...
    אם מישהו כותב "נחמד, אבל לא התחברתי" – זו לא הזמנה לפתוח מאמר תגובה של 12 פסקאות.
    דיאלוגים טובים הם כאלה שגורמים לקוראים לחייך או להזדהות – אבל תמיד יימצא מישהו שיגיד לך, "זה נשמע קצת מאולץ".
    שהביקורות הכי קטלניות מגיעות תמיד אחרי שאתה משוכנע שסיימת לערוך את הסיפור "לגמרי".
    שאנשים תמיד ינסו למצוא משמעות עמוקה בהודעות שלך, גם אם ניסית רק להצחיק.
    לפעמים הסיפור שלך באמת טוב, אבל כולם עסוקים מדי במריבות על "האם מותר לכתוב עם רווח כפול?".
    אין דבר כזה "יותר מדי סדנאות כתיבה". תמיד יש עוד זווית להאיר, עוד טיפ לגלות, ועוד דרך לשכנע אחרים.. שפשוט "אין להם את זה"....
    כותבים בפורום הם קהל מיוחד. הם יודעים להחמיא, לבקר לפרגן ולצחוק – בעיקר עם עצמם ותו לא...!
    אל תשלב בסיפורים - טקסט בערבית, שלא תקבל הצעת עבודה מפתה שתזרוק אותך למרתפי השב"כ...

אבל אם יש דבר חשוב שבאמת למדתי - זה שכותב אמיתי תמיד שואל את עצמו: "למה אף אחד לא מגיב לי?!"
    כי בואו נודה באמת – אין דבר מביך יותר מלפרסם סיפור שהשקעת בו שעות, ימים, או (אם אתה כמוני) שנים, ואז לראות איך הוא יורד מטה ברשימת הפוסטים, נטוש ובודד כמו מוקי תוכי לאחר מקלחת..

לצורך כך כתבתי מספר תגובות שיכולות לשפר את המצב.. (לא לשכוח אחר כך להחליף שם משתמש..)
    'איזה 'פאנץ' מדהים! מדהים איך הצלחת לשלב בין מסר עמוק להומור חצוף'...
    או, 'תודה לעצמי על הפרסום הזה, ממש נהניתי לקרוא את זה שוב'..

אבל זה מה יש.. ואסור לקחת ללב. כי זה שהכותבים בפורום לא תמיד מגיבים, זה לא אומר שהסיפור שלך לא מצוין. זה אומר שהם פשוט... נו, אנשים...
    אה.. עוד דבר שלמדתי.. אין דבר כזה הודעה שאי אפשר לסיים עם אימוג'י של 🤔.

אוקיי צחקנו, גלגלנו עיניים, פרגנו, הרמנו גבה, ואף התרעמנו.. אז מה הלאה אתם מהרהרים לעצמכם..
    אז האמת, אני לא יודע מה יביאו ההודעות הבאות, אבל אני די בטוח שהן ימשיכו לכלול צחקוקים על טורים הומוריסטיים, אנקדוטות מחיי היומיום, טורים שמעניינים רק אותי, סיפורים גדולים על החיים, פאנצ'ים חדים, ובעיקר - לדחוף את עצמי להפסיק לתקן כל הודעה פעמיים אחרי שפרסמתי אותה...

אז תודה מראש לכל אחד מחברי הקהילה כל אחד בשמו הטוב יבורך, שקרא, כתב, הגיב, ביקר, פרגן, התווכח, צחק, גלגל עיניים, עיקם אף, הרים גבה, ולבסוף סימן לייק, בלעדיכם, המסע הזה היה הרבה פחות מעניין.
    וכמובן תודה מובהקת למנהלים היקרים @מ. י. פרצמן @ניהול קהילת כתיבה שמשקיעים ממרצם ומזמנם לטובת החברים. כמו גם מנהל פורום מאמרים @הדוויג שיש לי כלפיו הרבה הכרת טובה.

אז יאללה קדימה, לעוד 4000 הודעות של יצירה, כתיבה, ובעיקר – בכיינות על חוסר פידבק....
    :unsure:
    שנת תש"ס.

שבועיים אחר חתונתם של מוישי ונחמי שטיצל במזל"ט.

צלילי שירי החתונה עוד הצטלצלו באוזניהם, 'כשם שאני רוקד כנגדך' (הראששיב'ע כעס מאוד) 'וזכני לגדל' ('מקווה שלא ראו את דמעותיי מתחת לזגוגיות הענק של משקפיי' הרהר מוישי) שעה שישבו יחד לדון כדת מה לעשות בכסף שנתון נתנו להם הוריהם היקרים.

הם לא נתנו הרבה, גם כך הייתה עליהם מעמסה כספית שנשארה מחתונות קודמות. (איזה מאתיים אלף שקל! זוועה!)

אז ההורים של מוישי נתנו מאה חמישים וההורים של נחמי מאתיים חמישים אלף שקל.

קשה.

בקושי דירה בבני ברק,

אולי דירה וחצי בקרית ספר!

"לא יישאר לנו כלום להשקעה!" לחשו בעצב.

אבל מה לעשות? זה מה שיש.

הטלפון צלצל. על הקו הדוד חיים, המייבין.

"מוישי, קודם כל, מזל טוב! דבר שני אני מתנצל על כוס הקולה ששפכתי עליך בחתונה, רק רציתי לנענע לך את היד חזק, אתה יודע..."

"הכל בסדר!"

"יופי. אז הנה הדבר השלישי. קבלתם ארבע מאות אלף שקל משני ההורים, נכון?"

"מה, מאיפה אתה יודע?"

"לא משנה, בקיצור, אל תקנו עכשיו! במחירים האלה? חכו כמה שנים, עוד תראו, הפער יכסה לכם את כל השכירות שתשלמו כל השנים! תסמכו עליי, אני מבין בזה!"

היום בכל שמחה של המשפחה הוא עושה סבב טלפונים לבדוק מתי הם יוצאים, כדי שהוא יוכל להיכנס...

-------------------

שנת תשפ"ה.

שבועיים אחר חתונתם של דניאל ועדי שטינווירט במזל"ט.

צלילי שירי החתונה עוד הצטלצלו באוזניהם, 'עוד יותר טוב ועוד יותר טוב' (הראששיב'ע כעס מאוד) 'אמן על הילדים שלי' ('מקווה שלא ראו את דמעותיי מתחת לזגוגיות הענק של משקפיי' הרהר דניאל) שעה שישבו יחד לדון כדת מה לעשות בכסף שנתון נתנו להם הוריהם היקרים.

הם לא נתנו הרבה, גם כך הייתה עליהם מעמסה כספית שנשארה מחתונות קודמות. (שני מליון שקל כולה...)

אז ההורים של דניאל נתנו מאתיים חמישים וההורים של עדי חצי מליון שקל.

הפלאפון צלצל. על הקו הדוד שלום, המייבין.

"דניאל, קודם כל, מזל טוב! דבר שני אני מתנצל על כוס הקולה ששפכתי עליך בחתונה, רק רציתי לעשות סלפי בשביל הדודה ברכה..."

"הכל בסדר!"

"יופי. אז הנה הדבר השלישי. קבלתם שבע מאות חמישים אלף שקל משני ההורים, נכון?"

"מה, מאיפה אתה יודע?"

"לא משנה, בקיצור, אל תקנו עכשיו! במחירים האלה? חכו כמה שנים, עוד תראו, הפער יכסה לכם את כל השכירות שתשלמו כל השנים! תסמכו עליי, אני מבין בזה!"

עוד עשרים שנה, בכל שמחה משפחתית הוא יעשה סבב סקירות מוחיות עם רובוט הבינה מלאכותית שלו, לבדוק מתי הם יוצאים, כדי שהוא יוכל להיכנס...

מסקנה שלי: ברור לסמוך עליו! הוא הרי אומר במפורש שהוא 'מבין בזה...'
    אנקות האנשים מזעזעות את אוזניי.

'בום. שוב אני כאן.

כל פעם מחדש אני מוצא את עצמי, ולא מבין איך זה קורה לי.

למה? למה אני חייב כל פעם ליפול מחדש?'

אנחה שוברת לב מאחד שעובר עכשיו עינוי גופני, מעבירה רטט בגופי שלי.

'למה אני כאן?

נכון, אני מבין שטעיתי, זה ממש לא מחייב שאני צריך להיות כאן בגלל זה!'

אחד צונח לידי, פרצופו המיוסר צובט את ליבי.

'זה כואב, כי כולם יודעים שכל אחד אחר שהוא לא אנחנו שהיה עושה את אותו מעשה, היה ממשיך את יומו כרגיל ורק אנחנו שוב ושוב כאן.

סובלים.

אבל זה מה שנגזר עלינו, אז גם אם אנחנו לא מבינים זה טוב'.

אני מתכונן, תכף גם אני שם.

אני רואה את המכשירים. בחילה שוטפת אותי.

"על מה הפעם נחצ'ה?" צעק לעברי יורם תוך שהוא מדדה לכיווני.

"טשולנט ליל שישי שהידרדר..." אמרתי בכאב.

"תגיד תודה, אתה אוטוטו יוצא, אני, יש לי עוד זמן..." מלמל תוך שהוא מחפש היכן יוכל להניח את גופו הדואב.

"למה? על מה אתה כאן?" מלמלתי ברחמים.

"סופגניות". הוא פלט.

"סופגניות? ברבים? וואי!" צעקתי לרגע.

"זה לא וואי, זה וואי וואי! בדקתי, כל סופגניה זה פך שמן, לפחות שעה במכשיר הכי קשה כאן! במכשיר ריצה? זה שעתיים לאחת!""
    בדרך כלל הסיפורים שלי עם מסר כלשהו.. כי בכל דבר אמור להיות לקח כלשהו...

הסיפור הבא הוא ללא מסר. לאחר שכתבתי ניסיתי למצוא איזו אמירה, אך לא מצאתי. (אולי מסר עקיף על קלות דעת?)
    האם אתם מוצאים כאן מסר? ומה דעתכם על סיפורים ללא מסר?

מעשה באיכר צרפתי שכשרונו העיקרי היה בהכנת גבינות משובחות.

באחת הפעמים הכין האיכר כמות גבינות מגוונת ואיכותית לכבוד חתונת ביתו.

לקראת החתונה התפשט ריח קל ולא מזוהה מכיוון הגבינות.

התברר שאיכרנו עטף את הגבינה המגובנת בעטיפה חדשה של ניילון במקום הבד המסורתי.

הגבינה העלתה צבע ירקרק שחרחר בקצוות וריחה כמו דשן לאחר חורף באסם.

"ריח טוב", התפעל האיכר עד עמקי נשמתו, והעדיף ללכת מספר צעדים לאחור.

"ריח טוב", הסכימה האיכרה בשלווה, סותמת את קצה אפה בסינר משובץ ויוצאת החוצה לשאוף קצת אוויר.

"עליתי על סטאראפ חדש", שמח האיכר, "ליד יין לבן, מי יכול לסרב לנתח גבינה עם ניחוח כה עמוק וצבע כה יפה?"

לקראת חתונת בת האיכר, סערו הרוחות באיזור.

האיכר יצא בהכרזה שהוא עומד לחשוף גבינה צרפתית חדשה שעברה מדור לדור, נשכחה, ורק לאחרונה סבתא שלו הסכימה לגלות לו את המתכון.

כפרי הסביבה היו כמרקחה, כולם התכוננו בהתרגשות לטעום מהגבינה המשובחת.

בכל יום ניגש האיכר לסיר הגבינה, הביט בהתפעלות על הירוקת ואמר בשמחה: איזו גבינה נהדרת, איזו גבינה טעימה!"

שירים חדשים החלו להלחין סביב הגבינה החדשה, המסתורית, כולם השתוקקו כבר לטעום את טעמה החלומי.

וסבתא של האיכר באה לראות את הגבינה שנקשרה סביב דמותה, העיפה מבט וחשה חרדה.

"זה.. זה..." גמגמה לאיטה, מחפשת מילים מתאימות.

"...זה כמו הדבש של הבננה", סגר איתה האיכר חשבון.

הסבתא הביטה לעברו וחיוך האיר פניה הקמוטות, "כן זה כמו הדבש של הבננה", חרקה בקולה.

בחתונה נרשמה התפעלות חגיגית סביב הגבינה החדשה, במיוחד מכיוון שהאיכר סיפר שלפי המסורת, זו הגבינה המועדפת על מלכי צרפת.

האיכרים כה התפעלו מטעם הגבינה, ועודדו אותו להציג אותה ביריד הגבינות הגדול בעיר הבירה.

כשהאיכר הגיע לפריז להציג את המצאתו, נכונה לו אכזבה, "יש כבר גבינת עובש פופולארית", נאמר לו, "והיא אפילו נחשבת לגבינה עם עובש בריא, ולא רק זה, יש סביב הגבינה הזו חוק בלעדיות!"

חזר האיכר לכפרו וסיפר לכולם שהמתכון להכנת הגבינה נמכר לחברת גבינות פופולארית.

שמח האיכר על כי זכה להאדרת שמו,
    שמחו האיכרים על שגבינת העובש התגלתה בכפרם,
    שמחו כולם.
    החלטתי להתמסר לספורט. כלומר, לא לריצה או משקולות – אני לא כזה קיצוני – אלא למשהו פשוט יותר. הליכה. משהו עם קצב. בקצב של אריה רעב שמביט בג'ירפה קצת איטית.

אז קניתי נעלי ספורט מקצועיות. (אחותי: "מצחיקות איך שהן עולות על הרגל, כמו צב עם פנסים...") המוכר הבטיח שהן ישנו לי את החיים לטובה, ואני האמנתי לו. אחרי הכל, הוא לא נראה כמו מישהו שהולך הרבה.

בבוקר הראשון, אחרי ששפכתי חצי כוס קפה על הנעליים החדשות, יצאתי בצעד קליל. בתחילה הכול הלך חלק. הרחובות היו שקטים, השמש עוד ישנה, ואני הרגשתי כמעט כמו מתעמל אולימפי.

ואז, בערך בקילומטר השני, הבנתי שלמעשה אני לא מתעמל אולימפי, אלא בעיקר מתעמל בהישרדות. הפקקים התחילו להתעורר, והכביש נראה כמו המשחק מחשב הזה שבו אני הדמות שצריכה לא להידרס.

אחרי שעה, הגעתי הביתה. התיישבתי על הספה עם חיוך קטן, כמו גיבור שעבר מסע אפי. פתחתי את החיפוש כדי לבדוק כמה קלוריות שרפתי.

המונה הראה: 37 קלוריות.

מה?! הסתכלתי שוב, אולי פספסתי איזה אפס.

לא. שלושים ושבע. זה אפילו לא עוגייה. זה חצי עוגייה.

אז עכשיו אני אוכל שתי עוגיות, בכל פעם שאני יוצא להליכה. ככה אני לפחות שומר על איזון.

המשכתי עם שיטת ה"הליכה-שתי עוגיות" שלי במשך שבועיים, אבל כמו כל משטר אימונים טוב, גם הוא דרש ממני להעלות את הרף.

בפעם הראשונה שהוספתי עוגייה שלישית, הרגשתי מסופק, כאילו גיליתי את סוד החיים. חשבתי: אם שתי עוגיות מחזיקות אותי בקצב סביר, עוגייה שלישית יכולה להכניס אותי למצב ספרינטר.

אבל אז, יום אחד, הלכתי יותר מדי רחוק.

זה התחיל בבוקר רגיל. הנעליים עלי, העוגיות בתיק, ואני צועד ברחוב כמו איזה ספורטאי אולימפי בדימוס. אחרי קילומטר בערך, שלפתי עוגייה ראשונה. החיים היו יפים כרגיל.

בקילומטר השני, הגעתי לעוגייה השנייה. תחושת ההצלחה הציפה אותי – המון קלוריות נשרפו היום! אולי אפילו 40!

אבל בקילומטר השלישי... זה קרה.

אני יודע שזה יישמע מוגזם, אבל אני מבטיח לכם שזה קרה: מרפי חזר ובגדול, מסמן לי בעיניו על דוכן שווארמה גדול ובשרני.

האף שלי זיהה אותו לפני העיניים שלי. הריח הזה – של בשר צלוי, צ'יפס חם ופיתה מושלמת – פגש אותי כמו חבר ותיק שבא להחזיר אותי לימי הישיבה הקטנה.

בזמן הזה הייתי כבר עייף מרוב הליכה, מתנשם ומתנשף כאילו טיפסתי על האוורסט. דוכן השווארמה קרא לי. צעדתי אליו בהחלט של סיירת מובחרת, וכבר הזמנתי שווארמה בלאפה עם צ'יפס – אם כבר, אז כבר.

"אתה בטוח?" שאל אותי המוכר, כאילו ידע על הדיאטה והעוגיות.

"בטח בטוח. אני מתאמן", עניתי, כאילו השווארמה היא חלק מתוכנית האימונים שלי.

היא הייתה טעימה. טעימה מדי. ובסוף הארוחה, כשעמדתי שם עם ידיים שומניות ופרצוף מרוצה, קלטתי שמשהו השתנה.

המד צעדים שלי צייץ.
    הצצתי בו: שמונה קלוריות נשרפו.

הסתכלתי למטה - לא הבנתי איך זה אפשרי.
    אך אז שמתי לב שהפסקתי ללכת מהרגע שהגעתי לדוכן.

המסקנה הייתה ברורה: או שאני מפסיק ללכת לגמרי, או שאני מוסיף שווארמה לכל הליכה.

למחרת, עשיתי מנוי לחדר כושר.
    לפחות יש מזגן – וגם מכונות אוטומטיות עם חטיפים 😏.
    זה התחיל כשדינה מהקומה השלישית נכנסה לחדר המורים עם קופסת אוכל. אבל לא סתם קופסה – זו הייתה קופסה שהעידה על השקעה. תיקי ניילון, נייר כסף, וקופסה שבתוכה שלוש שכבות: סלטים, קציצות עוף, ולמטה אורז שנראה כאילו ציירו עליו עם סרגל.

"מה זה, חתונה?" שאלה שלומית.

"לא," אמרה דינה, עם חיוך של מי שניצחה את החיים. "זה פשוט ארוחה נורמלית. את יודעת, לא כל יום חייב לחיות מפיתות עם קוטג'."

שלומית נעלבה, בצדק. גם כי היא חיה בדיוק מפיתות עם קוטג', וגם כי היא כבר בתור למיקרוגל עם הפיתה ביד.

היא הכניסה את הפיתה למיקרוגל ולחצה על 1:30 דקות. המיקרוגל התחיל לזמזם, דינה נדרכה.

"את לא רצינית", היא אמרה.

"מה לא רצינית?"

"את מחממת פיתה לפני האוכל שלי? את יודעת שזה לא חוקי, נכון?"

"איזה חוקי? מה את, יועצת למיקרוגלים?"

"לא", היא אמרה, "אבל זה ידוע שבמיקרוגל, אוכל אמיתי קודם ללחם ריק."

שלומית הביטה בה, מופתעת. היא ניסתה לשמור על קור רוח, אבל אפשר היה לראות את החשש שלה מתעורר לחיים.

"מיקרוגל זה קודם כל שירות ציבורי", אמרה שלומית. "ואני הציבור."

"ואני לא ציבור?" דינה ענתה.

"את ציבור, אבל עם קופסה. קופסה דורשת תכנון. אני באתי עם פיתה – אני ספונטנית."

חדר המורים כבר עצר את נשימתו. נשים באו לשתות קפה רק כדי לא להחמיץ את ההתפתחויות.

המיקרוגל צפצף, ושלומית שלפה את הפיתה שלה. "הא, תראי, אפילו המיקרוגל חושב שאני צודק."

דינה, מצידה, קמה בהחלטיות, לקחה את הקופסה שלה וניגשה למיקרוגל. היא פתחה אותו בתנועה דרמטית והכניסה את הקופסה. ואז לחצה על 8:88.

"מה את עושה?!" צעקה שלומית.

"מחממת," היא ענתה.

"אבל זה יותר מדי זמן! את הולכת לפוצץ את זה!"

"זה הזמן המדויק," היא אמרה ברוגע, "להביא את האורז לנקודת ההתפשטות האופטימלית שלו."

ואז זה קרה.

המיקרוגל התחיל לזמזם מופעלת. קולות לא מוכרים בקעו מתוכו – כמו של רובוט קיבל התקף זעם. אנשים התחילו להתרחק, אבל דינה עמדת שם בנחישות, כמו טבחית מהפכנית שמגינה על המנה שלה.

ואז – בום.

המיקרוגל כבה. הקופסה יצאה בשלום, אבל חדר המורים הוצף בריח של שרוף. שלומית הביטה בה בתדהמה.

"את רואה מה עשית?!"

"עשיתי?" היא ענתה, מצחקת, "זו הייתה הפיתה שלך שהתחילה את זה."

בסוף, כולם נשארו רעבים.

המנהלת הכריזה על חוק חדש: חימום רק עד שתי דקות.

ובשבוע שלאחר הגיע, הגיע מיקרוגל חדש – עם מנעול קוד.

"לא ייאמן," אמרה שלומית, לועסת פיתה קרה.

"מה?" שאלה דינה.

"איך הצלחת לשכנע את כולם שהכול באשמתי."

"כי אני לא מחממת לחם," היא אמרה, בחיוך רחב.

הקטע נכתב בעזרת GPT, בעריכתי הנדיבה
    בשנים האחרונות די ניהלתי מלחמה פנימית שבאה לידי ביטוי גם בכתיבה שלי - המלחמה היתה נגד האגו:
    נגד תחושת הגדלות ונגד ה'אני'. גם מתוך מצוקה וגם מתוך הבנה שצריך להיכנע לפני בורא עולם כי הוא הכל ואנחנו כלום.

אבל ככל שאני יותר מבינה את האדם אני מבינה שהאגו הוא מתנה.
    הוא מתנה עבור האדם. עבור העולם. האגו הוא מתוק כמו דבש.
    בלעדי האגו ותחושת ה'אני' אנחנו הופכים להיות חסרי אישיות.

אבל צריך להבדיל בין אגו לאגו כמו שמבדילים בין קודש לחול.

יש אגו פחות רצוי.
    זה שרואה את עצמו בלבד, שחי בתוך חשיבה רעילה, שלילית, ששם את עצמו במרכז ורוצה טוב רק לעצמו, ששומר את המשאבים שלו ואת הכסף שלו ואת הטוב שלו עבור עצמו ועבור קבוצה שהוא מאמין שצריך לטפח, ומוכן גם לקחת אנרגיה מאחרים. (זה לא אגו שלילי אלא לא רצוי, כי הרי בעולמנו קיים מקום כזה, ואולי בלתי אפשרי למחוק אותו אלא להתיידד איתו ולנסות לכוון אותו).

ויש אגו מתוק, אגו של אדם שאוהב את עצמו, ומשלים עם חסרונותיו, מוכן להתחבר לעובדה שהוא חלק מהכלל ויש לו תרומה לעולם
    אדם שמוכן להיות קשוב לטוב האמיתי שלו, אגו של אדם שחי את עצמו באמת ונהנה להתקדם, ומסכים שגם בחושך של עצמו - קיים אור.

זה אדם שה' הוא המלך שלו, והוא מכיר בכך שה' לא רוצה לתת כבוד או טוב או חכמה דווקא לאדם מסוים או לקבוצה מסוימת, אלא הוא קיים אצל כל הבריאה בשווה, ורוצה שיהיה טוב לכולם, לכל הבריאה.
    זה אגו בריא ושמח.

חשוב לי לציין בענווה רבה: אני לא שייכת לאגו הבריא דווקא!
    נראה שזה מסע של יציאה מעבדות - אגו שלילי (שיש בו את הפלוסים שלו, לכן קשה לצאת ממנו), לכיוון חירות, שזה אגו חיובי (שקשה כמו קריעת ים סוף להגיע אליו, או להסכים איתו).
    כי מאוד מאתגר להגיע למקום כזה של חירות וחשיבה נדיבה כלפי העולם כולו - בלי כוכביות - ולהסכים להיות בו.
  • 94
  • שלום לכל החברים!!!
    רציתי לשתף אתכם מאמר שכתבתי על הפרשה, נסתי מאוד שהסגנון יהיה סגנון ספרותי קליל ומעניין שיתאים לעלון שאני מוציא לשבת, אף על פי שייתכן שהדברים קצת עמוקים.
    אשמח מאוד מאוד לשמוע את דעתכם על סגנון הכתיבה של המאמר!!!​

פרשת וישב

יסוד הרוח בחיי יעקב ויוסף

לעיתים התורה אינה מכריזה, אלא לוחשת חרש, ופסוקיה כמו טיפות גשם זעירות הנושאות עימן סערה של משמעות. כך הוא הפסוק שבתחילת פרשתנו "אלה תולדות יעקב, יוסף היה רועה את אחיו בצאן" לכאורה פסוק פשוט, יעקב הוליד בנים, ויוסף בנו האהוב היה רועה עימם. אך מאחורי המילים הפשוטות, מסתתרת אמת עמוקה. כיצד ניתן לומר שיוסף הוא "תולדות יעקב" הרי ליעקב היו שנים-עשר בנים, למה יוסף לבדו מתואר כתולדותיו?

הזוהר הקדוש מכניס אותנו למסע אל עומקם של דברים. דמותו של יוסף, נאמר, הייתה כצורת פניו של יעקב. לא מדובר כאן רק בדמיון חיצוני, אלא במהות פנימית עמוקה הקושרת את יעקב ויוסף זה לזה, כמי שחולקים יחד את יסוד, יסוד הרוח, אותה אנרגיה פנימית, בלתי נדלית, המניעה את החיים. כמו אש שמסתתרת בגחלת, וכמו להבה שמתפרצת ברוח חזקה, כך יעקב ויוסף – שני קצוות של אותה השראה, המגולמים בשני הדמויות הללו ובמורשתם הנצחית.

יסוד הרוח: אומץ מול פחד

יסוד הרוח, אינו עוסק בכוח גופני או בתקיפות נפשית, אלא במהות עדינה ורוחנית יותר: האומץ. זהו כוחו של אדם לעמוד מול פחד, לשאת ראש ולהמשיך לנוע גם כאשר הכול נראה אבוד. ומעניין לגלות את מקומו של האומץ הזה בחושי האדם, רבי שלמה אבן גבירול אומר, שמידת האומץ נעוצה בחוש המישוש. הידיים, הן שלוחות של האדם אל העולם, ומביאות את תנועת האדם לסביבתו, והן המקום שבו מתבטא יסוד הרוח. ולכן התורה כותבת את הרפיון והחולשה "ידיים רפות" (ישעיהו לה, ג), ואילו האומץ והחוזק ב"יש לאל ידי" (בראשית לא, כט).

יעקב מתגלה לנו ביסוד זה כבר בלידתו, כאשר "וידו אוחזת בעקב עשיו". תנועה זו אינה רק פעולה פיזית – היא הצהרה על נחישות רוחו של יעקב. גם יוסף ממשיך את אותו עיקרון: שהצלחתו נמדדת בידו שנא' "מצליח בידו". היא תולדה של רוח חזקה. הידיים הן שמבטאות את הרצון הפנימי, את האמונה שלא מרפה, ואת הכוח להיאבק ולנוע קדימה.

האות אל"ף ותנועת הרוח

יסוד הרוח, על פי ספר היצירה, נברא מהאות "א". לאות זו צורה ייחודית, שני קווים קטנים היוצאים מגופה הארוך, כרמז לשתי ידיים המחוברות לרוח האדם. יש כאן עוד עומק, האות אל"ף ראשה מורה כלפי מעלה, ושתי רגליה יציבות על הקרקע, כמי שבאה לסמל תנועה, הליכה. האות "א" מלמדת על חיבור בין נדודים ועשייה, כך גם יעקב ויוסף, שניהם נדדו במקומותיהם ‑ יעקב בחרן ובכנען, יוסף במצרים ‑ אך כל אחד נשא עימו את אותה אל"ף של רוח, תנועה מתמדת בין גלות לעשייה, בין מאבק ליצירה.

מעגליות הטבע ופריצת הגבולות

למרות תנועתה הישירה של הרוח, יש בה גם מעגליות טבעית. החיים, כמו הרוח, נעים במעגלים – יש בהם עליות ומורדות, רגעים של צמיחה ושל רפיון. ועל כן נבין למה יעקב ויוסף דיברו על העגלות של המשכן, ולמה "ותחי רוח יעקב" כשראה את העגלות ששלח יוסף, כי זה לא היה רק מעשה טכני. העגלות, שנועדו להחיות את רוח אביו [ועליהם גם דיברו לפני גלות של יוסף], נשאו עימן מסר עמוק: החיים אינם קו ישר. גם כשנדמה שהכול חשוך, המזל יתהפך כעיגול המסתובב; גם כאשר האדם נופל, ניתן לקום מחדש.

עגלות אלה, שסימלו תנועה והתחדשות, הצליחו לגעת בנקודה העמוקה ביותר שבין יעקב ליוסף ‑ יסוד הרוח, אותו כוח המוביל לשינוי ולתקווה. "ותחי רוח יעקב" – כי הרוח, הנעה במעגלית, מלמדת על העיגול של הנהגת העולם, שפעמים למטה ופעמים למעלה, ומביא להתחדשות ותקווה.

אש ולהבה: ההבדל בין יעקב ליוסף

אם יעקב ויוסף חולקים את אותו יסוד ‑ יסוד הרוח, מה ההבדל בין יעקב ליוסף, מה יוסף מוסיף על יעקב?

כדי להבין זאת, עלינו להתבונן בספירות. יעקב מייצג את ספירת התפארת, הנמצאת במיקום גבוה יותר ומבטאת עקרונות רוחניים עמוקים. התפארת, במרכז הספירות, עוסקת בעיקר בעבודת האדם על עצמו, בשאיפה לשלמות פנימית, לתיקון עצמי, ולמילוי חובותיו כלפי אחרים. יוסף, לעומתו, משתייך לספירת היסוד, השלב הנמוך יותר בספירות, אשר מתמקד בעולם המעשה.

תפארת ויסוד: הרוחני מול המעשי

יעקב, בספירת התפארת, חי ופועל מתוך גישה של שלמות פנימית. תפארת היא האיזון בין החסד לדין, בין נתינה לדרישה, אך עיקרה מופנה פנימה, כלפי האדם עצמו. כך אנו רואים שיעקב מעיד על עצמו "בכל כוחי עבדתי את אביכם" (בראשית ל"א, ו'). הוא עובד בבית לבן, אדם רמאי, אך אינו דורש ממנו דבר. כל מאמציו מופנים למילוי חובותיו האישיות, גם כאשר הסביבה אינה הוגנת כלפיו. יעקב שואף לשלמות פנימית, אך אינו מבקש לשנות את הסביבה.

יוסף, לעומת זאת, פועל מתוך ספירת היסוד. היסוד, הקרוב יותר לעולם העשייה, מתמקד בהשפעה על אחרים, בדרישה מהם לשפר את דרכיהם ולהגשים את תפקידם. יוסף אינו מסתפק בעבודה פנימית – הוא דורש תיקון מהעולם שסביבו. כך הוא מביא את דיבת אחיו רעה לאביו, תובע מהם לעמוד בסטנדרטים מוסריים גבוהים. גם במצרים הוא פועל באותה רוח: הוא מצווה על העם למסור את רכושם לפרעה, לשמור על סדר נוקשה, מל אותם, מעביר אותם בתים ואף מגביל את חירותם: "בלעדיך לא ירים איש את ידו ואת רגלו בכל ארץ מצרים" (בראשית מ"א, מ"ד).

אש ולהבה: יעקב ויוסף בעבודת הרוח

כעת מתבהרת לנו משמעות הפסוק בנביא עובדיה: "והיה בית יעקב אש ובית יוסף להבה". יעקב, התפארת, הוא הרוח שמלבה את האש. אש זו יציבה, בוערת במקומה, ומאירה את הדרך לאדם עצמו. כמו יעקב, אש זו מתמקדת בפנים, בעבודת האדם על שלמותו האישית.

יוסף, לעומת זאת, הוא הלהבה, רוח חזקה המניעה את האש ומפיצה אותה לכל עבר. להבה זו פורצת קדימה, אינה מסתפקת במקומה, אלא משפיעה על כל מה שסביבה. היסוד, שמוציא את כוחה של התפארת אל הפועל, הופך את האש ללהבה.

עבודת האדם: פנימיות וחיצוניות

יעקב ויוסף מלמדים אותנו על שתי דרכי עבודה משלימות. יעקב מסמל את העבודה הפנימית, את עיצוב האדם עצמו, ואת השאיפה לשלמות מוסרית בתוך עולמו הפרטי. יוסף, לעומתו, מייצג את העבודה החיצונית, כיצד לתעל את כוחותיו של האדם להשפעה על סביבתו, לדרוש מהעולם להיות טוב יותר וליצור שינוי רחב היקף.

שתי הדרכים הכרחיות, והחיבור ביניהן הוא יסוד הרוח עצמו. אש ולהבה – הפנימיות המובילה לעשייה חיצונית, והעשייה החיצונית המזינה את הפנימיות. כך יעקב ויוסף ממשיכים לפעול בתוכנו, מדליקים אש בלבבות ומפיצים אותה כלהבה לעולם כולו.
    הוּא נִמְצָא כָּאן כְּבָר תְּקוּפָה, הִתְרַגֵּל לַמְּצִיאוּת הָרְטֻבָּה הַזּוֹ.
    יָמִים רַבִּים הוּא חַי כָּךְ בְּתוֹךְ הַמַּיִם הָעֲמֻקִּים הַלָּלוּ. הִסְפִּיק לְהַכִּיר וְלִלְמֹד עַל פֶּה אֶת כָּל הַשִּׁיטוֹת לֹא לִטְבֹּעַ, לֹא לִפֹּל עָמֹק – עָמֹק אֶל תּוֹךְ הַקַּרְקָעִית הַחוֹלִית. לֹא לְהִסָּחֵף עָמֹק- עָמֹק אֶל תּוֹךְ מְעַרְבּוֹלוֹת.

בְּעֶצֶם כְּשֶׁהוּא חוֹשֵׁב עַל זֶה, הוּא בְּכָל מִקְרֶה נִמְצָא בַּקַּרְקָעִית. בַּבֹּץ. הוּא בְּכָל מִקְרֶה כְּבָר נִסְחַף רָחוֹק- רָחוֹק. הַרְבֵּה יוֹתֵר מִשֶּׁדִּמְיֵן...
    זֶה הָיָה בְּיוֹם קַר, אָפֹר וְגָשׁוּם לְהַחֲרִיד. הָרוּחוֹת הַחֲזָקוֹת וְהַיָּם הַסּוֹעֵר כְּאִלּוּ עָשׂוּ יָד אַחַת בִּכְדֵי שֶׁהָאֳנִיָּה לֹא תַּחֲזִיק מַעֲמָד, תְּשַׁבֵּר תִּתְפָּרֵק וְתִצְלֹל עָמֹק אֶל תּוֹךְ גַּלֵּי הַיָּם הַסּוֹעֲרִים, וְהוּא רַב הַחוֹבֵל- הָפַךְ לְשֶׁבֶר כְּלִי, נָע וָנָד, נוֹתֵן לְגַלֵּי הַיָּם לַעֲשׂוֹת בּוֹ כִּרְצוֹנָם.

לִפְנֵי תְּקוּפָה הִגִּיעַ לְמַרְגְּלוֹתָיו שֶׁל אִי בּוֹדֵד. הוּא אֲפִלּוּ לֹא עָלָה לַיַּבָּשָׁה. בְּעֶצֶם כֵּן. לְשֵׁנָה בִּלְבַד. בִּשְׁעוֹת הַיּוֹם נִמְצָא הוּא בַּמַּיִם, חוֹוֶה אֶת אוֹתָם רִגְעֵי הַסְּעָרָה מֵחָדָשׁ וּכְשֶׁמַּחֲשִׁיךְ הוּא מִתְקָרֵב אֶל הַחוֹף וּמְנַסֶּה לָתֵת לְעַצְמוֹתָיו מְנוּחָה. רַק מְנַסֶּה. כָּךְ, כְּמוֹ שֶׁהוּא, אֵיךְ שֶׁהוּא וַהֲכִי הֲכִי קָרוֹב לַמַּיִם.

עָבְרוּ הַיָּמִים, הִתְחַלְּפוּ הָעוֹנוֹת וְאֶל אוֹתוֹ הַחוֹף וְאֶל אוֹתוֹ הָאֵזוֹר הִגִּיעָה אֳנִיַּת מִסְחָר גְּדוֹלָה. אַחַד הַמַּלָּחִים שֶׁעָמַד עַל הַסִּפּוּן, רָאָה אוֹתוֹ, נִסָּה לְסַמֵּן לוֹ, לִקְרֹא לוֹ בְּקוֹל, אַךְ הוּא הָיָה שָׁקוּעַ, עָמֹק בְּתוֹךְ עַצְמוֹ, עָמֹק בְּתוֹךְ הַמַּיִם...אַחֲרֵי דַּקּוֹת אֲרֻכּוֹת נִפְגַּשׁ מַבָּטָם וְהַמַּלָּח הַמָּסוּר זָרַק לְעֶבְרוֹ חֶבֶל- גַּלְגַּל הַצָּלָה בִּקֵּשׁ שֶׁיּוֹאָחָז אַךְ הוּא סֵרֵב. סֵרֵב לְהוֹשִׁיט יָד, סֵרֵב לֶאֱחֹז, לָצֵאת מִתּוֹךְ הַמַּיִם אֶל הַיַּבָּשָׁה, אֶל הַחַיִּים.

לִפְעָמִים אֲנַחְנוּ נִמְצָאִים בְּמָקוֹם קְצָת נָמוּךְ...בַּמַּיִם הַחַיִּים הָעֲמֻקִּים, הַסּוֹעֲרִים. מַחֲלִיטִים שֶׁזֶּהוּ. דַּי. אֵין לָנוּ יוֹתֵר כּוֹחוֹת לְהִתְמוֹדֵד, לַחֲווֹת, לִשְׂרֹד.
    זֶה בְּסֵדֶר, אֲנַחְנוּ בְּנֵי-אָדָם. מֻתָּר לָנוּ לִפְעָמִים לְשַׁחְרֵר, לְהַרְפּוֹת וְלָתֵת לַגַּלִּים לְהוֹבִיל אוֹתָנוּ. אֲבָל יַחַד עִם זֹאת בְּשׁוּם פָּנִים וָאֹפֶן לֹא לָתֵת לָהֶם לְנַהֵל אוֹתָנוּ. לָשִׂים לֵב שֶׁמִּדַּי פַּעַם מַגִּיעוֹת לְיָדֵינוּ הִזְדַּמְּנוּיוֹת שֶׁיְּכוֹלוֹת לְהָרִים אוֹתָנוּ לְמַעְלָה וְאָסוּר לָנוּ לְפַסְפֵס אוֹתָם, אָסוּר לָנוּ לְסָרֵב.

כִּי הִזְדַּמְּנוּיוֹת לֹא נִשְׁאָרוֹת עוֹמְדוֹת לְעוֹלָם, צָרִיךְ לָדַעַת לִתְפֹּס אוֹתָן. צָרִיךְ לְהַסְכִּים לִתְפֹּס אוֹתָן.

אשמח לביקורות (בונות😉) משהו...
    היא נכנסה בהיסוס.

"כן, את יכולה לשבת".

"תודה".

"את שלומית, נכון?"

"כן".

"קראתי את המייל שלך. אז הבנתי מה שנקרא, בכותרות, את הסיפור שלך. בואי תספרי לי קצת יותר באריכות..."

"כן, תודה. תראי, אני לא מאשימה חס וחלילה אף אחד. אני אשמה!"

"אוקיי".

"אז ככה, כשאני ראיתי אותו לראשונה..."

"מתי זה היה, אגב?"

"לפני שנה בערך".

"אוקיי, תמשיכי".

"בקיצור, כשראיתי אותו על המבט הראשון הרגשתי שמצאתי כל מה שדמיינתי, הוא היה נראה פשוט מושלם!"

"מה זה כל מה שדמיינת, נראה טוב?"

"ממש לא! לא התכוונתי רק למראה! הוא היה נראה חזק, את יודעת חסון כזה..."

"את ממשיכה על המראה..."

"שנייה, הנה, גם המידות שלו היו נראות לי מצוינות!"

"אבל את יודעת שמידות אי אפשר מדי לראות... בשביל זה מבררים!"

"נכון, אבל הייתי מתלהבת כזו".

"ומה גילית?"

"המידות, זוועה! שלא תביני לא נכון, הוא יפה, חסון, אבל המידות שלו..."

"אני מבינה".

"אז מה עושים?"

"תקשיבי, עם כל הרצון הטוב אני לא יכולה להחליף לך ארון את היית צריכה לבדוק מידות מדויקות מראש!"
    הסבא שמגיע לזמר ומודיע לו להנמיך כאילו מנמיכים במיקרופון שלו (או שהוא חושב שזה בקול מידי כי הזמר צועק חזק לתוך המיקרופון? צריך עיון)

הילד שמקפיד לעבור את כל המעגלים ולהרוס את הקצב למען הסר ספק שיהיה איזשהו מעגל שישרוד.

השמן שאחרי סיבוב אחד צונח באפיסת כוחות על כיסא כשמזיעתו הניגרת היה אפשר למלאות את הכינרת (לא באמת, פוי!)

הרזה שמתזז מתחילת החתונה ועד סופה בלי מאמץ והשמן הנ"ל מסתכל עליו בעיניים כלות.

הבחור שכל רגע ניגש לתמורת ומסמן להם עם ידיו תנועות הקפצה שהרי בלעדיו שום דבר לא יזוז.

הבחור שבכל פעם שנכנס אדם מעל גיל ארבעים ושמונה/בעל זקן מלבין רץ בהיסטריה לתזמורת לעבור ל'ימים' בדחיפות.

הבחור שכל רגע מושיב את החתן על כיסא למרות התנגדותו הנחרצת של הנ"ל.

המסכן שכל רגע נתקע ברגליים של ההוא שרוקד לידו.

הדוד שעומד בצד ומוחה כפיים בחיוך רחב.

השמן מלמעלה שמסיים סיבוב נוסף בקריסה טוטאלית אבל טורח לסמן בידיו לרוקדים להמשיך לרקוד (הרי אם לא, ברור שכולם יבואו איתו לשבת בצד...)

הבחור שלא משאיר דקה שבה הציבור ישכח חס וחלילה שהוא יודע לרקוד קדאצ'ק'ה.

הבחור שאת הריקוד במעגל חייב לקפץ בתנועות הכי עדכניות לאומללותם של העומדים לצדדיו.

התימני שמדגים בצד לאיזה מישהו איך נראה ריקוד תימני אמיתי.

הנמוך שבריקוד רכבות נתקע מאחורי האדם הכי גבוה באולם.

ההוא שלא מצליח לעמוד בקצב ריצת הרכבות ובגללו כל האולם מתמלא בשברי רכבות מה שגורם לו מראה של סוריה פוסט מלחמת האזרחים.

הדוד הרציני שעושה מעגל של אנשים שרוקדים כמו פעם.

ההוא בתוך המעגל של הדוד הרציני שבכל פעם מעיף את הרגל גבוה יותר מהפעם הקודמת.

הדוד הנ"ל שדורש לעומדים סביבו על הריקודים הזוועתיים והשירים הגרועים שנכנסו לתוך מחננו משל היה מוטקה בלוי בשיאו.

פרקי התהילים של אם החתן שמסתכלת מעזרת הנשים על ההוא שמקפץ עם בנה על כתפיו לקול עידודם של חבריו.

ה'מזמור לתודה' של ההוא שהרים את החתן על הכתפיים ברגע שבו הציבור סוף סוף אישר לו להוריד אותו מעל כתפיו הדואבות.
    'אני לא מאמינה על דבורית שווימר הזאת! איזה בלנדר מקל היא מכרה לי! בושה!' חשבה לאה בכעס.

'הוהו איזה שפכטל אני הולכת לשפוך עליה!'

היא חייגה.

בטעות למספר לפני 'שווימר דבורית'.

"הל..."

"תתביישי לך!" התפרצה.

"מ..?"

"מה, את רוצה לשאול? את לא מתביישת? הוא פשוט דפוק!"

"מ..."

"מה קרה את בטח שואלת, אז אני אספר לך. כבר מהתחלה קלטתי שהוא לא טוב כמו שתיארת אותו!"

"ק..."

"חכי! אתמול, הוא מתחיל להשתולל לי כאילו אני לא יודעת מה... תפסתי אותו ממש חזק, איכשהו, נרגע".

"א..."

"שנייה! הלוואי וזה היה הסוף! היום, הוא התחיל לקפוץ לי ולהשפריץ על כל הבית! היית צריכה לראות איזו זוועה!"

"מ..."

"וזה לא הסוף, אחרי שהוא סיים לקפץ הוא התחיל לזוז ימינה ושמאלה ולהידפק בלי שהצלחתי להשתלט עליו..."

"ל..."

"תקשיבי! פחדתי שיקרה לו משהו, אז נתתי לו כמה מכות, את יודעת לא מדי חזקות אבל שיירגע"

"נ..."

"את כבר מנחשת, נכון? הראש שלו השתחרר מהמקום! מת!"

היא שמעה את השפופרת נופלת בצד השני, אז צעקה לתוך הפומית:

"ושלא תחשבי שאני לא יודעת שידעת מראש על הבעיות שלו! רק כסף היה בראש שלך!"

היא הסתכלה על הצג וראתה לזוועתה 'השיחה עם 'שוויגער' הסתיימה'.
    סיפור שהתפרסם בגיליון סוכות של 'שלום לעם' ומפני שהרב @הדוויג לא הסכים להעלותו בתור מאמר משום 'עבר זמנו בטל ענינו', אני מעלהו כאן:

איז'ו היה צייר מפורסם. הוא היה יושב בקרן הרחוב מצייר על בדי קנבס מתוחים, בעוד תרמילו מונח ברישול. הוא היה אדם מוכשר ואיש אשכולות, בעל זקן פרוע ועיניים נוצצות. ציוריו היו תלויים במוזאונים נחשבים ברחבי העולם, מכיוון שהם היו יצירות אומנות בעלות מרקם עשיר של צבעים עזים. הן כללו בתוכן משיחות מכחול נועזות וקומפוזיציות מורכבות. הוא היה אומן של טכניקה, מומחה בצבעים יקרים ובעיקר בעבודות על הקנבסים הענקיים. כך עבד במשך שנים ארוכות עד שהפך למפורסם בקנה מידה עולמי, ומכל רחבי העולם באו לקנות את ציוריו.

למרות כל כישרונותיו הרגיש איז'ו ריקנות גדולה. הוא חיפש משהו מעבר ליופי החיצוני של ציוריו, משהו עמוק שיעניק משמעות פנימית ועמוקה יותר לחייו. הוא הקדיש למציאת המהות הזאת ימים שלמים ושעות ארוכות, קרא מאות ספרים, שרף שעות במחשבות נוגות והרגיש כיצד שעון החול של חייו הולך ואוזל בלי משמעות פנימית ומטרה לחיים.

באחד הימים, במהלך טיול על חוף הים הסוער, נתקל איז'ו בנער צעיר שצייר על החול הרטוב שעל החוף. הנער, בשיער בלונדיני מתולתל וחולצה מלוכלכת בצבעים, השתמש בחול הרטוב ובקונכיות כדי ליצור ציורים פשוטים אבל מלאי חיים. הוא צייר ספינות שוחות בינות הגלים, ציפורים עפות בשמיים ושמש שוקעת באופק. איז'ו התבונן בציוריו של הנער והתפעל. הוא ראה את היופי הטמון בפשטות, את החמימות הטובה שנבעה בתוכם. הוא עמד והביט בהם ללא הפסקה ונדהם למראה הרבדים הנוספים והעומק שהוא הצליח למצוא בציורים הפשוטים.

"איך אתה מצליח ליצור ציורים יפים כל כך בכלים וצבעים פשוטים כל כך?" שאל איז'ו את הנער, תוך כדי שהוא מתיישב לצידו. "אני מצייר מהלב", השיב הנער בחיוך זרחני ומלא תמימות, "אני לא חושב על הצבעים או על המכחולים, אני פשוט מנסה להעביר את הרגשות שלי. כמו שהגלים נעים או כמו שהרוח נושבת "…המשמעות של הדברים הבריקה פתאום במוחו של איז'ו והכתה בו כרעם ביום בהיר. הוא הרגיש שהוא מצא ברגע אחד את המטרה שהוא כל כך מחפש.

איז'ו חזר לפינת הרחוב האהובה שלו והחל לחשוב על דברי הנער. הוא התבונן במכחולים היקרים שלו, בצבעים הטריים ובקנבסים הלבנים, והרגיש רחוק מהאמת הפשוטה. הוא הבין שטעה כל הזמן. תמיד הוא חשב שיופי הוא רק עניין של טכניקה ושל חומרים יקרים. אך האמת היא שיופי אמיתי נובע מהלב, שמשמעות מצליחים ליצור רק כשמשקיעים את הנשמה. ולא, זה לא תלוי בטכניקות או בחומרי הגלם, זה תלוי בנפש של האומן ובמשמעות שהוא מכניס בתוך הציורים, כי ציורים ללא לב הם גוף ללא נשמה.

איז'ו החליט לנסות משהו חדש. הוא יצא אל הגן שמאחורי הדירה שלו, מצא פינה שקטה מתחת לעץ תאנה עתיק והתיישב על הדשא הרך. הוא הוציא מהתיק קנבס קטן וצבעי פסטל רכים. הוא לא השתמש במכחולים מיוחדים, אלא באצבעותיו. הוא לא חשב על יצירת מופת, אלא פשוט נתן לרגשות שלו להנחות אותו. הוא צייר את העץ, את השמים הכחולים ואת העננים הלבנים המתגלגלים ברוח. הוא צייר את אורה של השמש, את מרבית הציפורים ואת השלווה ששררה סביבו. כאשר הוא סיים את הציור, הוא התבונן בו בהשתאות. זה היה ציור פשוט, אך הוא היה מלא בחום, באור ובשלווה. זה היה הציור הכי אמיתי שצייר בחייו.

מאותו יום המשיך איז'ו לצייר, אך הוא כבר צייר ישירות מהלב. הוא צייר את הנופים שראה ואת האנשים שפגש, והצליח להעביר לתוך הקנבסים הלבנים והדוממים את הרגשות שחש. הוא צייר במוזאונים ובסמטאות, בחופים ובמדבריות. ציוריו הפכו פשוטים יותר, אך הם נגעו בלבבות האנשים יותר מכל הציורים האחרים שיצר בעבר.

*
    הסוכה צריכה להיות נאה ויפה, אבל עיקר המצווה הוא דווקא בפשטות שבה. הענפים הפשוטים שמכסים את גג הסוכה ומותירים חריצים של חיבור אל כיפת השמיים, מזכירים לנו את הפשטות והתמימות הנדרשות מאיתנו. עיקר מצוות הסוכה הוא לא החיצוניות שלה, אלא דווקא הפנימיות, לבוא אל הסוכה עם כל האיברים וכל החושים, פשוט לבוא, לשבת בתוכה ולהתחבר למהות הפנימית שלנו.

(שלום לעם, גיליון 1152, סוכות תשפ"ה.).
    לסיפור באתר.
    את הרגע הזה לא אשכח בחיים. הוא ירדוף אותי לעד.

התחבאתי מאחורי הדלת הטרוקה של חדר השירות הקטנטן, דלת דקה מעץ עתיק שהייתי נועל לולא ידי העמוסות כל כך.

בידי האחת שני קרמבואים וניל ואחד נוסף מוקה, בידי השנייה דבוקת חמצוצים, מרשמלואים, שוקולדים ועוד מק"טים רבים של מיני מתיקה טעימים להפליא.

הפה שלי היה דחוס בעיסה לא מזוהה של סוכרים וצבעי מאכל. הוא התקשה לעמוד במעמסה שהטלתי עליו. שרירי הלסת שרפו ונתפסו בזה אחר זה. אם היו יכולים היו מגישים מכתבי התפטרות מופגנים.

למרות הלעיסות האינטנסיביות, שמרתי על שקט מקסימלי, כמו גנב מיומן הצועד על בהונותיו בחצי הלילה בבית זר שבחר רנדומלית.

ואז זה קרה. הדלת נפתחה והדמות שעמדה מולי מחויכת הרצינה באחת. בדקה הבאה שרר שקט בחדר, כאשר רק המימיקות של העומד מולי הולכות ומחריפות; מרצינות לכעס, מכעס לזעם, ומזעם לפקעת עצבים בלתי נשלטת.

ואני עומד מולו חסר ישע עם ידיים עמוסות ודבוקות ופה כבוי שחדל מלתפקד, ובתוכו תכולת סוכרים אדירה בנפח מוערך של כ-421 גרם. תכולה תקועה שאני לא מצליח לירוק וגם לא לבלוע.

ואז באו גם ממטרי המילים הזועמות: "אתה תמיד אוכל במסתור את כל הממתקים בבית? עכשיו אני מבין לאן לעלמים כל כך הרבה דברים טעימים. כמה היה לך מכל דבר? אני רוצה לדעת הרגע כמה ממתקים לקחת לך".

ואני עומד שם עם עיניים מושפלות כמו ילד נזוף, לא משיב דבר.

אבל אז התאפסתי על עצמי כשלפתע ההבנתי שמשהו לא תקין בסיטואציה.

"מושי אל תהיה ילד חצוף" צעקתי בעזרת צלילים חדים במיוחד שבגבורתם לא נדבקו למיתרי הקול המסוכרים "לאבא מותר לאכול כמה ממתקים שהוא רוצה והוא לא חייב לך דין וחשבון. וחוץ מזה לא התחבאתי. אמא ביקשה ממני להפעיל מכונה, ותוך כדי נשנשתי קצת. ועכשיו עוף לחדר לאסוף את המשחקים. אהה חצוף כזה!"
    ב''ה

לַנֶּפֶשׁ יֵשׁ רַק שָׁאוֹן.

נִקְרַעְנוּ לִשְׁנַיִם, לִרְסִיסִים רְסִיסִים נַעְשֶׂנּוּ, וְהָיִינוּ לְבוֹדְדִים. יֹאמְרוּ הַבְּרִיּוֹת: זֶה צָפוּי הָיָה. יֹאמְרוּ הַבְּרִיּוֹת: זֶה מִתְקַבֵּל עַל הַדַּעַת. יֹאמְרוּ מְבִינֵי דָּבָר: זוֹ הַגָּלוּת שֶׁאַלְפֵי שָׁנִים נֶעְדֶּרֶת הָאֱמֶת מִלְּהָאִיר, אֵין כּוֹכָבִים בַּשָּׁמַיִם, אֵין מִי שֶׁיְּלַכְּדֵם לִכְדֵי לֶהָבָה אַחַת, לִהְיוֹת כֻּלָּם דְּבֵקִים בְּמַשֶּׁהוּ שֶׁלְּמַעְלָה מֵהֶם. כָּזֶה שֶׁיִּקַּח מֵהֶם אֶת עֲנִיּוּת דַּעְתָּם, יִטֹּל אֶת אֹפִי שִׁירָתָם, יְזַכֵּךְ אֶת צוּרַת נַפְשָׁם הַשּׁוֹנָה זוֹ מִזּוֹ.

וְגַם עַל מִלּוֹתַי אֵלֶּה יִהְיוּ הֵמָּה מְרִיבִים זֶה עִם זֶה: וְכָל קוֹרֵא יֹאמַר לַחֲבֵרוֹ רְאֵה נָא מִלּוֹתָיו שֶׁל זֶה, הֲרֵי הֵם תּוֹאֲמִים לְהַפְלִיא לְךָ וּלְשֶׁכָּמוֹתְךָ.

וַאֲנִי מָה אֶעֱשֶׂה? הָפַכְתִּי לִמְשֻׁגָּע שֶׁכַּזֶּה. שֶׁאֵינוֹ שָׂם עַצְמוֹ בְּאַחַת מִקֻּפְסָאוֹת הָעִיר. הֵיכָן שֶׁאוֹרְזִים אֲנָשִׁים לְפִי צְבָעִים, לְפִי כּוֹבָעִים.

אֲנָשִׁים אוֹהֲבִים סֵדֶר, צוֹעֲקִים בְּאָזְנַי. אוֹהֲבִים צִיּוּרִים סִימֶטְרִיִּים, אוֹהֲבִים מִנְיָן שֶׁמַּתְחִיל וּכְבָר נוֹדַע מֵרֵאשִׁית אַחֲרִית, אֵימָתַי יִסְתַּיֵּם וְיָשׁוּבוּ הָאֲנָשִׁים הָרְעֵבִים לְבָתֵּיהֶם לִסְעֹד אֶת לְבָבָם. לְבָבָם שֶׁאֵינוֹ עוֹמֵד בְּעֹמֶס הַשָּׁעָה הַשְּׁבִיעִית שֶׁמַּזָּל אָדֹם מֵאִיר בָּהּ. וְנַפְשָׁם אֶל הַדָּג הֶעָשׂוּי הֵיטֵב לִכְבוֹד שַׁבָּת וְלִכְבוֹד עַצְמָם.

וְיֵלְכוּ הָאֲנָשִׁים לִמְצֹא מַרְגּוֹעַ לַנֶּפֶשׁ וּבָנוּ לָהֶם בֵּית אֲרִיזָה גָּדוֹל. וְכָל הָאֲנָשִׁים וְכָל הַמִּשְׁפָּחוֹת נֶאֱרָזוֹת בְּזֶה אַחַר זֶה. לְפִי אֶרֶץ מוֹצָא, לְפִי יְשִׁיבָה, לְפִי סְמִינָר. וַאֲנִי מֵעוֹדִי לֹא שָׁמַעְתִּי נֶפֶשׁ מְרֻבַּעַת מָה הִיא? מֵעוֹדִי לֹא שָׁמַעְתִּי נֶפֶשׁ עֲטוּיָה סְפּוֹדִיק, מֵעוֹדִי לֹא שָׁמַעְתִּי תְּפִלָּתוֹ שֶׁל שָׁעוֹן. מְשֻׁגָּע זוֹעֲקִים בְּאָזְנֵי, וַאֲנִי הִנְנִי מַסְכִּים, לַנֶּפֶשׁ אֵין כְּלָלִים, לַנֶּפֶשׁ יֵשׁ רַק שָׁאוֹן.
    וואו כמה זמן לא הייתי פה
    (הבתים לא אמורים להיות במנגינה של השיר, אולי במקצב)

אברהם אברהם

יום אחד מאור כשדים יצאה שיירה
    תרח, לוט, אברהם ושרה
    מסיבות השמורות באמתחתם
    עזבו עם כל משפחתם

ארזו מטלטלים,
    טיפסו על הגמלים,
    שמו פעמיהם אל חוף מבטחים

רצו להגיע אל ארץ כנען
    שם תכננו שיהא המען
    אך לפתע...
    משמים....
    קול יורד כהמון מים...

אברהם! אברהם! ויאמר הנני
    אברהם! אברהם! ויאמר הנני
    לך לך ממולדתך ויאמר הנני
    מארצך ומבית אביך ויאמר הנני
    אברהם! אברהם! ויאמר הנני
    אברהם! אברהם! ויאמר הנני

אני רוצה שתעזוב את כל התוכניות
    תודיע לכולם על התפניות
    תעזוב את אמונותיך הקודמות
    ותלך אחרי בעיניים עצומות

מהו המקום אינך יודע
    אך אני רוצה אותך לשמוע
    שבי אתה בוטח במאת האחוזים
    שתעזוב את ההבל שבו כולם אוחזים

ואברהם...
    קם...
    עומד וצועק, עונה הוא לבורא העולם

אברהם! אברהם! ויאמר הנני
    אברהם! אברהם! ויאמר הנני
    לך לך ממולדתך ויאמר הנני
    אל הארץ אשר אראך ויאמר הנני
    אברהם! אברהם! ויאמר הנני
    אברהם! אברהם! ויאמר הנני

לאחר מכן,
    אחרי שאברהם אמר 'כן'
    הקדוש ברוך הוא לו גילה
    מהו המקום הנעלה

אל ארץ כנען אותו כיוון
    לשם מלכתחילה אברהם תכנן
    ואם תשאל, הלא השם רצה
    שילך אל המקום אליו הוא יצא
    אז למה לסבך ולומר לך
    בלי לשאול למה ואיך
    יכול היה רק לתת אישור
    לך להיכן שרצית לגור
    טמון כאן יסוד חשוב מאוד
    שממנו כולם צריכים ללמוד

גם כשקשה ונראה כביכול
    הכל תקוע, העולם לא עגול
    אתה רוצה את העבודה הזאת, או את השידוך הזה
    ובשום התקדמות אתה לא חוזה

דע לך...
    זה יבוא...
    אם תאמין רק בו

אברהם! אברהם! ויאמר הנני
    אברהם! אברהם! ויאמר הנני
    לך לך ממולדתך ויאמר הנני
    לך לך ואברכך ויאמר הנני
    אברהם! אברהם! ויאמר הנני
    אברהם! אברהם! ויאמר הנני
    סיפור לפרויקט בנושא בין אדם לחברו
    אשמח לשמוע את חוות דעתכם המקצועית
    ועל הדרך שאלה- איך למען השם מוצאים כותרת מתאימה לסיפור/מאמר/קטע?......
    קשה לי ממש עם העניין הזה, אשמח לשמוע עצות רעיונות וכו'
    __

אל תהי בז לכל אדם.

--

כן, אני יודע שאני לא בנאדם, אני יודע.

ובכל זאת, אל תגידו שזה לא מעליב שאומרים עליכם שאתם מכוערים ומיושנים ממש.

"כדאי להעיף את העמודון הזה, ומהר. הוא מיושן כל כך, סבתא! והעיטורים המוזנחים האלו לא ישתלבו בעיצוב המדהים של הדירה החדשה. אז אפשר לזרוק אותו, נכון?". זה הציטוט המדויק, אם התעניינתם.

כששמעתי את זה- כמעט התעלפתי. מטאפורית, כמובן. שככה יזרקו אותי כאילו לא שירתי אותם בנאמנות במשך ארבעה עשורים וחצי, כאילו לא הכלתי בתוכי את המסמכים הכי רגישים ואת צרורות המפתחות שהם הסתירו מהילדים הקטנים ואחר כך מהנכדים השובבים....

אני לא מוכן לזה.

היא לא יכולה לדבר ככה, הנערה הצעירה והחוצפנית הזו. היא נולדה כאשר אני הייתי כבר בגיל העמידה וכבר ראיתי דבר ושניים בחיי.

והיא- פשוט באה ומשכנעת את הסבתא לזרוק אותי!....

הדור הצעיר, נו נו....

__

ואל תהי מפליג לכל דבר

__

המשך השיחה ביניהן גורם לי לזקוף את עמודות העץ שלי מעט. אך לא לאורך זמן.

"למה, שירה? תסתכלי איזה מוצר נחמד, אני נזכרת כשקנינו אותו, זה היה כשדוד אשר נולד.... היינו זוג צעיר ונלהב ומצאנו אותו בחנות רהיטים יוקרתית בחצי מחיר", אומרת הסבתא ושוקעת מעט בהרהורים, ואני מחייך לעצמי, מטאפורית כמובן. אני גם זוכר את היום הזה, בו עברתי דירה, עמודון צעיר, חלק וגאה, לבית של הגולדמנים. זה היה יום חג בשבילי, אחרי שבועות ארוכים שישבתי, ריק לגמרי וחסר מעש עוד יותר לגמרי.

"נו באמת, סבתא, מה יש לכם לעשות אתו? שום דבר! הספרייה שקניתם לפני שנתיים מהממממת ויש בה מספיק מקום לכל מה שהייתם שמים ב....דבר הזה" את המילים האחרונות היא אומרת בלגלוג מסוים.

אני כועס עכשיו מאוד. ממש בוער מכעס. מטאפורית, כמובן. אבל זה ממש מרגיז לשמוע שאומרים עליך שאתה חסר תועלת ושימוש, ואני שוקל להיעלב.

__

כי אין לך אדם שאין לו שעה

__

אפילו שאני לא בנאדם, ואולי דווקא בגלל זה, אני מזהה סכנה באוויר.

ותוך שניות אני גם מגלה מהי, ונשימתי נעצרת, מטאפורית כמובן. כי ערמת ארגזים שנארזו על ידי הסבתא והנכדה החוצפנית מתנודדים קלות מאחורי הגב של הנכדה הצעירה, ועומדים ליפול עליה. ואני לא יגזים אם אני אומָר שהם שוקלים לפחות 60 קילו עם כל הספרי קריאה שארוזים בקפידה.

וזה, איך לומר, עלול להכאיב לבחורונת הזו. מאוד. ולא רק להכאיב אלא גם לפצוע.

ברגע הראשון אני חושב להתעלם, כי אני בסך הכל עמודון. ולא סתם, אלא מכוער, לפי דיבוריה של הילדונת.

אבל ברגע השני אני מתעשת ומפיל את עצמי בקול רעש גדול קרוב-קרוב לרגלים של הסבתא, גורם לה ולנכדה לקפוץ קפיצה מרשימה אחורה. מציל אותן מערמת הארגזים שמתרסקת שנייה אחרי זה בדיוק במקום בו הן עמדו. ואפילו שאני שוכב עכשיו עם פרצוף ברצפה בלי יכולת לזוז ויודע שהן לעולם לא תבנָה שזה היה אני, הלב שלי מלא בסיפוק ושמחה. מטאפורית כמובן.

__

ואין לך דבר שאין לו מקום

__

"אמהלה סבתא מה זה היה?!" סופסוף היא מצליחה להוציא מילים משפט שלם מהפה, מחזיקה את ליבה בהלם.

"וואו, זה היה... ממש מסוכן", הסבתא לוגמת מים מכוס שהנכדה מגישה לשניהן, ומביטה, מוטרדת, על הספרים שזרוקים על הרצפה.

"וכל הארגזים שסגרנו יפה נקרעו...." הנכדה קצת עצבנית, אני מבחין. "אבל בוא נראה, אני אלך לגמ"ח ארגזים להביא חדשים, עד אז נסדר פה. אולי נשים לבנתיים את הספרים בעמודון ה.... נחמד הזה?" היא מרימה אותי בעדינות, ואני פוער פה מטאפורי כמובן. מה קרה פה בשניות האחרונות?!

לאט לאט אני מתמלא, ושוב המדפים שלי לא ריקים ועצובים.

אני לא יודע מה יהיה איתי מחר או אפילו היום בערב, אבל כשאני מביט על עצמי ועל הנכדה הזאת ועל הכל- אני יודע שיהיה לי טוב, אז אני שוקע בנמנום רגוע, מטאפורי כמובן.
    ב"ה

כשבני שלום עמד לחגוג 19 שנים הוא פנה אלי בשאלה, אמא, באיזה יום ובאיזה שעה נולדתי.

היות ואני לא משננת את התאריכים וגם זיכרון פנומנלי אין לי, לא זכרתי את התשובה.

רק כאשר שלום ציין בפני כי הוא כנראה נולד בין שמונה לשתיים עשרה בלילה, התחלתי לנסות להיזכר מה היו הנסיבות באותו הזמן.

מהר מאוד נזכרתי.

אבי שיחיה, ראש ישיבה וגם אחראי על הכספים היה נוהג לצאת פעם בשנה לחו"ל, נפגש עם הורי תלמידים ונדיבים, ובעזרת ה' היה מצליח להחזיק את הישיבה למשך השנה.

תאריך חזרתו היה ביום חמישי בערב, ואני ממש רציתי שאם יתברר כי התינוק שעתיד להיוולד בעזרת ה', הוא בן, אבי יזכה להיות בברית.

כך יצא שהגעתי לבית החולים, לקבלה, שבוע אחרי הזמן, הודעתי למיילדת כי אני חפצה ללדת אחרי שקיעה, של יום חמישי כמובן, עוד שבוע אבי יהיה שוב בארץ.

המיילדת שהתפלאה מאוד על הבקשה, וכי איזו אישה מבקשת להתעכב בשעה שכזאת, למרות זאת היא הגיבה בחיוך, והעבירה את ההודעה למיילדת האחראית.

וכמו שביקשתי כך הצוות כיבד את בקשתי, כשכולנו מתבוננים על השעון הגדול והדקות שחולפות, אם שקיעה היתה בשבע ועשרים, אז עבר גם צאת הכוכבים, גם לפי דעת רבינו ת"ם, הגיעה השעה שמונה ועשרים וברוך ה' נולד שלום.

תינוק מתוק וחמוד עד מאוד.

זכינו לקיים את הברית במועדו ביום שישי ערב שבת שבוע לאחר מכן, בהשתתפות אבי, הסב המאושר, שזכה לנחות בארץ הקודש ישר לנחת, וללכת מחיל אל חיל.

עכשיו כשנזכרתי בפרטים היה לי מאוד קל לשחזר את היום, יום חמישי, ואת השעה, שמונה ועשרים.

נכון, אמרתי לשלום כמה שעות מאוחר יותר, אתה נולדת בין שמונה לשתיים עשרה בלילה, בליל שישי.

אבל תגיד לי, שאלתי מסוקרנת כולי, איך חישבת זאת?

ושלום הסביר בקצרה, כדרכו.

בכל תשע עשרה שנה, התאריך העברי והלועזי מסתנכרן אבל בשנת שמיטה יש פיגור של יום, למרות זאת אצלי לא היא פער, אם כך חייב להיות שנולדתי בין שמונה לשתיים עשרה, שאז יש את ההבדל בין היום העברי ללועזי.

טוב, לקח לי כמה דקות להבין מה הוא הסביר לי.

ועוד כמה דקות להבין שהתינוק הקטן והחמוד הזה שנולד, כבר הפך להיות בוגר, וכבר יכול לחשב את השעה בו הוא נולד, בלי שנגלה לו זאת.

האמת, כשחיכינו במתח לראות באיזה שעה ייולד לא חשבתי שעוד תשע עשרה שנה יבוא התינוק הקטן בכבודו ובעצמו וייחשב את שעת לידתו.

תרשו לי לחרוג מהכללים, מעבר לסיפור המדהים כשלעצמו, ולכתוב את המסר הנלמד ממנו,

לפעמים אנשים מחכים למשהו מסוים, מחכים מאוד, לפעמים ההמתנה ארוכה וקשה, לפעמים נדמה כי אין לה סוף.

אבל חשוב מאוד לזכור כי כל דבר מחושב לפרטי פרטים אצל בורא עולם, וגם כמות ההמתנה מדויקת להפליא.

הכל מדויק, ומחושב, גם הישועה מדויקת ומחושבת.

כשנזכור שבורא עולם הוא המסדר את הזמנים, בְּחָכְמָה פּוֹתֵחַ שְׁעָרִים וּבִתְבוּנָה מְשַׁנֶּה עִתִּים וּמַחֲלִיף אֶת הַזְּמַנִּים, וּמְסַדֵּר אֶת הַכּוֹכָבִים בְּמִשְׁמְרוֹתֵיהֶם בָּרָקִיעַ כִּרְצוֹנוֹ.

מסדר את המזל, וקובע גם שנוכל לשנות את המזל.

מנהל את העולם בהשגחה פרטית מופלאה.
     תגובה אחרונה 
    אני יודעת שהסיפור הבא קצת דרמטי... אבל המטרה שלו היא לאפיין דמויות ולתת ביטוי לקולה של ההיסטוריה.
    היום הוא לא הגיוני; אבל אז - דבר כזה יכול להסתדר.
    אשמח לשמוע את חוות דעתכם על הסיפור, ואם היחסים ההיסטוריים בין המחתרות וכו' ברור מספיק. [שישמש עבור למידה...]

חלק א
    השמיים היו תכולים, בורקים ומתזזים בתכול עמוק ומרחיב נפש. אבל את נפשה שלה הם רק עינו, גורמים לה לנשוך את שפתיה ולנצור את המילים הלא מתאימות העומדות על קצה לשונה.

דלת משרד התעסוקה נסגרה מאחוריה בטריקה שהעלתה דמעות בעיניה. ממצמצת מול השמש החזקה, היא ירדה את שלושת המדרגות בכתפיים שמוטות, מושכת באפה. מנסה לעצור את הדמעות.

שהיא, רחל, תבכה? אפילו כשהודיעו לה על גירוש כל בני עירה שבפולין אל יעד לא ידוע – לא נע שריר בפניה.

"ד' זן ומפרנס לכל", קול חורק מזוקן עלה לצידה. אישה מבוגרת, תמניה למראה, הניחה יד מעודדת על כתפה. "לא קיבלו אותך, הא? רק תגידי 'פותח את ידך ומשביע לכל חי רצון', צדיקה, וד' יענה לתפילות שלך".

רחל כלאה את האוויר בריאותיה במאמץ, מנסה לעצור את רגשותיה. "הם לא יקבלו אותי, לפחות לא כל עוד אני משתייכת לאצ"ל", ירקה בתסכול, נראית נואשת. "הכל בגלל הסיזון הארור. פיטרו אותי מהעבודה לפני שבועיים בגלל שאני חברת אצ"ל, ולא מוכנים לתת לי לעבוד באף מקום אחר. חושבים לשבור אותנו ככה". קולה מריר. מלא אכזבה, נבגדות.

צל חלף בעיניה של התמניה הזקנה. "לא טוב להיות באצ"ל, צדיקה, לא טוב. התורה לא מסכימה. אדמה לא שווה דם של יהודי. תעשי טובה, צדיקה, ותצאי מהאצ"ל. ככה גם תהיה לך פרנסה וגם לא תעשי עברה".

זה בדיוק מה שחסר לה. "תודה, גברת", רחל חייכה באדיבות, חשה את רגליה מעקצצות. "איך אמרת שהפסוק הזה הולך? 'פותח את ידך ומשביע לכל חי רצון'?" תמיד אמרו לה שהזיכרון שלה שובר שיאים. ניחא, אולי הוא יבוא עכשיו לידי שימוש. אם לעבודה לא מוכנים לקחת אותה.

התימניה נדה בראשה בשביעות רצון. "יש לך זיכרון טוב, צדיקה. ד' יעזור לך ויביא לך את הפרנסה שלך מהר מהר", ברכה אותה בלבביות, מחייכת וממשיכה במורד הרחוב בצעדיה המדשדשים.

רחל בהתה אחריה כמה רגעים ואחר פנתה שמאלה, לכיוון ההפוך. איך היא אמורה לשלם בסוף החודש את שכר הדירה שלה? ומאיפה יהיה לה כסף לכלכל את עצמה? אבן כבדה התיישבה על ליבה. תקופה קשה באה עליהם עכשיו, לאיש מבין חברי המחתרת אין פרנסה בשפע. היא לא יכולה ליפול לנטל על אף אחת מחברותיה. עגלות חלפו לידה ומכוניות, דוהרות על הכביש. חולפות במהירות, כל אחד ממהר ליעדו.

ורק היא מסתובבת סביב עצמה, אבודה.

למה הם עושים להם את זה? למה אנשי ההנהגה הציונית וההגנה יורדים לחייהם, משתפים פעולה עם הבריטים ורודפים אחריהם? כל כך הרבה לוחמי אצ"ל הוסגרו בשבועות האחרונים. מאות איבדו את מקור הפרנסה שלהם. ומילא אם מדובר רק בצעירים חסרי עול! משפחות שלמות נותרו עתה רעבות ללחם!

הם לא יהודים?

דמעות חדשות עלו לעיניה, מטשטשות את הבתים הדו-קומתיים שעמדו כחיילים משני צידי הרחוב. רגליה הוליכו אותה מאליהם אל החדר שהשכירה, עולה את המדרגות אל הדלת החיצונית. פותחת את הדלת וכושלת פנימה, זורקת את תיקה לקצה השני של החדרון.

שום דבר לא הולך!!

אבל אחרי עשרים דקות של בהיה בקיר, רחל מבינה שעדיף לה לצאת החוצה. אולי תתנדב שעות נוספות עבור האצ"ל, מילא אין לה עבודה או חיים אחרים. היא לא אחת שתבלה עם חברות במסיבות ובהוללות.

מעברו השני של השביל היוצא מן הדלת של החדר שלה הייתה דלת לבנה ומקולפת, וגיבוב סמרטוטים נח על יד המדרגות העקומות. רחל לא הכירה את שכניה, רק ראתה פעם אחת ילדה צעירה ורזה, כבת תשע, יוצאת מהבית כשצרחות נשיות בטונים מבהילים הודפים את הדלת מאחוריה.

היא עמדה להסתובב ולצאת אל הרחוב, כשתנועה לא צפויה מערמת הסמרטוטים לכדה את תשומת ליבה. עד כמה שהיא יודעת, סמרטוטים שייכים לעולם הדומם, ואינם אמורים לנוע מעצמם. מישהו מתחבא שם? דריכות מילאה את עורקיה. ערבי?

בצעדים זהירים היא התקרבה אל ערמת הסמרטוטים, אינה מסירה את עיניה מהגיבוב המתנועע. הערבים די שמרו על שקט לאחרונה. מי זה יכול להיות?

רק כשעמדה ממש מעל ערמת הסמרטוטים עיניה ראו את הדבר.

יותר מדויק, את הדברים. או את השתיים, כי לא נהוג לכנות אנשים כחפצים.

רחל כרעה על ברך אחת, עיניה גדולות מפליאה. "ילדה, אני יכולה לעזור לך?" שאלה בקול נמוך, שלא להפתיע את בת התשע לערך. שכנתה.

הילדה, שערותיה מדובללות ופניה מלוכלכות, הרימה עיניים כשל עכבר מבוהל. "לא, גברת", אמרה והרימה את השמיכה שעליה אל כתפיה.

מכסה את התינוק השוכב בחיקה, הבחינה רחל. מפחדת שיתגלה, שומרת עליו. למה? מדוע היא שוכבת בחוץ? התינוק נראה, מהמבט הקצר שנתנה בו לפני שהוא כוסה, כבן שבועיים. לכל היותר. איפה אמא שלו?

דוחקת כל מחשבה מראשה, היא התרכזה בפנים הצעירות והמבוהלות ובעיניים הענקיות והמבוגרות שננעצו בה. "מה אכלת לארוחת צהריים?"

הילדה בעלת עיני השקד שתקה. מעפעפת.

רחל התרוממה באחת ונכנסה הביתה בלי לומר מילה, חוזרת כעבור רגעים ספורים עם מה שייעדה להיות ארוחת הערב שלה. "מתוקה, אני רוצה שתאכלי", אמרה והניחה על הקרקע את הצלחת עם שתי פרוסות הלחם, מחצית כוס החלב ופרוסת עגבניה.

קריעה ריצדה בעיניה הגדולות של הילדה. מצד אחד ניכר היה כי היא רעבה מאוד, מצד שני היא פחדה. ידה התהדקה סביב הגוף הקטן שלצידה, יבבה קטנה בוקעת מצידו.

לבסוף, הרעב גבר על החשש. הילדה התרוממה, מכסה היטב את התינוק, והתנפלה על האוכל בלי לומר מילה. היא אכלה בשתיקה, גומרת את הפרוסות בהינד עפעף ובהינד השני – פרוסת העגבנייה נעלמה. רק בכוס החלב היא לא נגעה.

"למה את לא שותה?" קולה של רחל עדין, אכפתי. "את לא אוהבת חלב?" קשה לה להאמין. הילדה מורעבת, במצב שלה לא עושים חשבונות של טעים או לא. אוכלים הכל.

עיניה של הילדה הושפלו, ואז היא הרימה בהיסוס את התינוק המייבב ואחזה אותו בידיים לא אמונות, נוטלת את כוס החלב ומשקה בזהירות את שפתיו הזעירות. רוב המשקה הלבן ניגר משני צידי פיו, ידיה של הילדה מרעידות. "נו, תמר, תשתי", התחננה בת התשע כשדמעות עולות בעיניה. "אמא אמרה שהיא לא מביאה לך כלום עד מחר. את לא יכולה לשפוך!"
    ההוא שיושב ומספר לכל הסובבים על חתונה יוקרתית שהוא השתתף בה.

ההוא שמקטר על האוכל ומספר סיפור זוועה על מה שראה פעם במטבח של קייטרינג.

הקומבינטור שמסדר לעצמו לחמניות מהמקומות שעדיין ללא מתיישבים.

ההוא שלא מפסיק לבקש שיעבירו לו דברים.

ההוא שמנסה לקחת חומוס מרחוק לבד ומפיל עם בטנו כוס קולה מה שמקפיץ באחת את כל יושבי השולחן.

ההוא ששולח עשר פעמים את המלצר להביא משהו שחסר לו.

המלצר ששם שפע רוטב בנדיבות יתר בדיוק על המנה של ההוא שלא סובל רוטב.

ההוא שאולי מאוד אוהב רוטב אבל לא כשהוא נשפך על חליפתו רותח היישר ממגשו של המלצר המובך עד אוזניו.

ההוא שרוצה עוד מנה ובהרגשת תחכום אינסופית אומר למלצר לשים מנה למישהו (והוא תוקע שם! גאון!) שעוד מעט יגיע.

ההוא ששעה מתלבט בין המבחר כששאר יושבי השולחן מביטים עליו בתחנונים שישחרר ברחמיו את המלצר אליהם.

ההוא שעוקב בדאגה לאורך כל חלוקת המנה לסובבים שיישאר לו בלינצ'ס אחד לרפואה.

המבוגר שלוקח את הדבר שאף אחד לא מעז לגעת בו.

הדאוג על הבלינצ'ס הנ"ל שלבסוף לא נשאר לו בלינצ'ס ויושב בפרצוף אבל וחפוי ראש עם מוסקה.

ההלם האינסופי של ילד שמגלה שהבלינצ'ס במילוי ירקות.

השמן ששולח את הילד הקורבן התורן ללכת להביא לו מהמזרח את הפפסי מקס.

ההוא שיושב ומנסה במשך שעה לנסות להסתיר עם העניבה והחליפה את כתם השמן והפפריקה שהוא קיבל מתפוח אדמה סורר.

הצווחה של המזל טוב המתפרצת אחרי התנפצות צלחת שנפלה מידו של מלצר אומלל.
    העולם נחלק לשתי קבוצות. הכלבויניק, וכל השאר..
    סקרנים לדעת איך זה בא לידי ביטוי? אז יאללה קדימה לסיור קצר מאחורי הקלעים...

כשהשנה התקרבה לסיומה,
    @הכלבויניק (או כמו שחברי פרוג קוראים לו מאחורי גבו, "מעצב ללא הפסקה"..) הכריז כהרגלו לצוות המשרד,
    "זהו חברים, הפעם פרוג לא יהיה סתם אתר – הוא יהיה חוויית חיים! בלי קשר לחיים דיקמן"...
    הוא כחכך בגרונו והוסיף בפאתוס:
    "אנחנו הולכים להדהים את המשתמשים בעיצוב מהפכני שלא היה מעת בריאת העולם"...

יונתן, המתכנת הראשי, שאל בזהירות:
    "הכלבויניק, בלי לבאס, זה באמת רעיון נהדר, אבל... למה באנר נע עם אנימציה של פיל רוקד?"

הכלבויניק הביט בו במבט חד,
    "כי פיל רוקד מעביר מסר של קלילות ואלגנטיות. זה פסיכולוגיה בסיסית, יונתן!"
    יונתן הנהן בראשו בכבדות של פיל.. זה הבוס שלו, טיפוס כזה שלא יודע מה זו מנוחה. אפילו כשהכיסא הסתובב לרגע, הוא ניסה לשדרג את הפונקציונליות שלו עם כפתור סיבוב טורבו...
    אז הוא שתק וקדימה לעבודה.

לא עברו יומיים והכלבויניק קפץ לאולפן בעיניים נוצצות:
    "המצאתי משהו גאוני! משתמשים יוכלו להחליף את צבע האתר לפי מצב הרוח שלהם! כחול - רגוע. אדום - עצבני. ירוק - מקובע"....

שירה, המעצבת גרפית, הרימה עיניים מהמסך.
    "ומה אם מישהו במצב רוח קודר?" שאלה את הבוס המהפכני..

הכלבויניק חייך חיוך זדוני.
    "שירה זה באמת קל! נשלב ערפל דיגיטלי ומוזיקה של צפרדעים בלילה גשום"...
    הצוות, שמזמן כבר הבין שאין טעם להתווכח, התחיל לעבוד במרץ. עיצוב חדש? יאללה. גרפיקה מתקדמת? למה לא.
    וב@משך שבועות עמלו על ערכת עיצוב חדשה. פיצ'רים חדשים נוספו, כפתורים עוצבו, וחוויית הגלישה עברה לפחות עשר מהפכות בשבוע אחד.

היה גם מקרה שהכלבויניק בא עם פיג'מה למשרד, עם חיוך מאוזן לאוזן.
    "תקשיבו, הלילה חלמתי על כפתור מיוחד בשם 'אני לא מבין איפה אני', מה דעתכם חברים? הברקת המאה לא?!... ספק שאל ספק קבע.
    "מה ייעודו?" ניסה @פרוגמטי הפרגמטי לקרקע בשאלה מתקילה את הדמות המפוג'מת שנחתה במשרד כמו חוצן חיוור...
    "נו באמת, לא ברור לך מה תפקידו? להחזיר משתמשים לדף הבית אחרי שהתבלבלו...!"
    פרוגמטי נאנח, והכלבויניק רץ ליונתן המתכנת, לבדוק שהבין אותו בלי להתבלבל....

ביום ההשקה, הכל היה מוכן. הכלבויניק המרוגש שהפעם עלה על חליפת יוקרה.. ביקש לחגוג את הרגע הקרב ובא..
    "שירה תביאי את הקברנה סובניון שנת 1025.. מהמדף העליון, על חשבוני..". אמר בנדיבות אופיינית.
    הוא נעמד מול המסך הראשי במשרד, לחץ על הכפתור הגדול שסימן את העלאת "העיצוב הכי טוב בהיסטוריה של העיצובים", וצעק:
    "פרוג 2025 – לכבוש את העולם!"
    שמפניות נפתחו, ובלונים התפוצצו..

הקהילה געשה. מאות תודות הומטרו על הפוסט שלו שהיה עמוס במידע,
    ונראה שהוא הצליח לשלב בו כל תכונה אפשרית חוץ ממתכון לסופגניית שוקולד....

אבל אז התחילו להגיע התגובות בקצב מסחרר.
    תגובה ראשונה: "וואו, עיצוב מדהים! אבל איפה הכפתור לכניסה לפורום? נעלם לי מתחת לגלריית הפיל הרוקד."
    תגובה שנייה: "מגניב ממש! אבל אפשר לכבות את צלילי הצפרדעים שנשמעים כשמעבירים עכבר על פוסט?"
    תגובה שלישית: "הצילו, עזרה! איך אני חוזר לעיצוב הישן? כפתור 'אני לא מבין איפה אני' לא עובד!"
    תגובה רביעית: "תודה על העיצוב החדש, אבל פיל עם מטריה מתבוסס בשלולית מלאה בצפרדעים (ברררר..) זה חלק מהעיצוב?!"

הצוות הביט בעינים כלות בכלבויניק שהצטנף בפינה. פרוגמטי ושירה לחששו ביניהם, "אמרנו לו שזה לא רציני"...
    אבל הכלבויניק מהר חזר לעצמו.. גירד בראשו וניסה להרגיע: "כנראה פספסנו כמה דברים קטנים"...

"קטנים?!" יונתן המתכנת כמעט נחנק. "אני לא מצליח להיכנס לפורומים מהטלפון שלי! הפיל רוקד גם על כפתור 'כתבו תגובה'!"...
    מרגע לרגע הדברים הסתבכו.. מה שלא השאיר ברירה לכלבויניק להוריד הילוך.. להתיישב מול המסך ולכתוב הודעה לחברי פרוג:

"חברים יקרים, אנחנו עכשיו בתקופת הרצה. נשמח לשמוע תובנות, הערות, ופידבקים. ובעיקר, אם מישהו יודע איך עוצרים פיל רוקד, אנחנו נשמח לעזרה. תודה על התמיכה וההשתתפות הפעילה!"

הצוות נאנח, אבל הכלבויניק כבר נפנה להתרגש מהפיתוח החדש: עיצוב 2026 – עכשיו גם עם צ'יוואווה מתעטש!...
    "שירה נשאר משהו מהקברנה סובניון 1026?"....

תתחדשו!
    לפני שאתם קוראים חשוב לי לציין שזה בסדר.
    זה בסדר לומר "כפרה עליו".
    וזה בסדר לומר "ביבי המלך".
    זה בסדר לחשוב "אני מעדיפה לעשות קניה דווקא בסופר ולא במכולת".
    זה בסדר להתלהב מאנשים, או ממושגים פופולאריים.
    גם אני כזו, זה העולם, ולא באתי להעביר ביקורת, אלא לייחל למציאות בה נחיה באהבה אמיתית, נכונה, ולא אהבה שיטחית וסלקטיבית.

* * *

"אני לא יכולה... איזה מהמם זה".
    "שימדורה איזה חומד".
    "הבית שלה נוצץ 24 /7"
    "כל העולם מעריך אותו"...
    "איזה מפורסמת היא..."
    "זה העיתון הכי פופולארי".....

כל אותם משפטים ודומים להם, שממלאים אותנו חיצונית, הם חוסר אהבה.

כן כן.

משפטים ריקים.

כי אהבה פשוטה, מלאה, היא אהבה לפנימיות. להכנעה שגם אם הבית לא סוף הדרך וגם אם ה... לא פופולרי וגם אם 'היא' ההיפך ממפורסמת וגם אם 'אף אחד לא מעריך אותו' - יש הערכה עמוקה, פנימית, שממלאת את הלב בשמחה פשוטה והערכה כנה גם לחוסר שלימות.

עצם זה שיש עיתון/ספר/שיר או כל דבר אחר, זה יפה מאוד, כי פופולרי זה לא שבח. העיקר שיש.

מקסים שהמכולת פועלת ומוכרת לי מוצרים, היא לא צריכה להיות של טייקון או של רשת עם פרסומות נוצצות, היא צריכה לשרת אותי.

ודווקא חנוכה הוא חג שמזכיר לנו מה זה אהבה אמיתית. אור פשוט, עמוק, שהולך ומתגבר בכל יום באופן קבוע. בלי צלצולים או דרמות או אהבה אינטרסנטית.

כמה התרחקנו מעצמנו? מאהבת הבריאה הפשוטה והטהורה, מחיים בלי תשבחות או רושם חיצוני?

וכמה עוד נאלץ לעבור בדרך, כדי להכנס לשער של האהבה הפשוטה, זו שאוהבת את כל הבריאה כולה, שנשמתנו משתוקקת כבר לחוות?

אהבת אמת לכל יצור, לכל אדם. אהבה אמיתית כזו בלי מסכות ובלי הגדרות ובלי רצונות.

סתם אהבה כזו שנכנסת לכל מקום כמו מים שזורמים ומחפשים כלים להכנס בהם.
    אהבה בלי מטרה, בלי מחשבות, בלי חישובים מה יצא לי מכך שהעולם יזכה באהבה שלי.

להביט על הבריאה ולומר: איזה יופי. אנחנו לא צריכים להיות חשובים או פופולריים או חכמים כדי לזכות לאהבה.
    היא חינם, האהבה, לכל דורש. היא כאן בהרגשה. בהבנה שכולם אהובים מאוד מאוד.

כי אנחנו רק צריכים לחיות בה.

באהבה רבה.

* חשוב לי לציין שאמנם יש כאן בקטע הנ"ל הבנה מה זה אהבה, אבל אני עדיין לא שם! אני חושבת שאפשר לחיות בתוך קשת של רגשות שהם לא אהבה, כמו: קנאה, כעס, תסכול, הכל זה לגיטימי כי זה חלק מאיתנו, אבל לזכור שכל המניע של הכל - זה הרצון להגיע לאהבה.
    כן כן, כל החיפושים שהדור שלנו עובר הם כי נולדנו לתור חסר עמוק של אהבה, שהתבטאה בהישגיות, בביקורת, בתחושות שליליות.
    וזה המסע שלנו כל הזמן, הרצון להגיע לאהבה אמיתית לכל הבריאה, בלי תחושת נפרדות.
    התיישבתי.

הוא סידר את משקפיו בארשת חשיבות.

"שלום" הוא פתח בקול סמכותי "אני מרדכי אבל אתה יכול לקרוא לי מוטי, איך קוראים לך?"

"שלום מוטי, אני משה" עניתי נבוך.

"משה? שם יפה. כן, על מה באת להתייעץ?"

"אז כך אני בן אדם שנעלב מהר ואז מתפרצים לי כעס..."

"אוקיי. זה פשוט. הכלל הראשון..."

"שנייה, אני רק אסיים..."

"הכל טוב. כלל ראשון, הקשבה! אתה חייב ללמוד להקשיב לשני עד הסוף!"

"אני מקשיב לשני, אבל תבין לפעמים אני לא מצליח להקשיב..."

"אין כזה דבר לא מצליח, מה זה לא מצליח? לא מבין את זה! הכלל השני, הבנה! לנסות להבין את השני!"

"השאלה היא מה השני אמר. כשהוא אומר דבר נגדי..."

"זה לא משנה! מבחינתך, הצד השני אמור להיות תמיד צודק!"

"לדעתי..."

"אין לדעתי! זהו שבשביל זה אני פסיכולוג ואתה לא... בקיצור הכלל הבא הוא 'בחיים אל תקטין את הפרטנר שלך!'"

"אני מכבד, אבל מה עם לכבד אותי?"

"כלל בסיס, אתה בחיים לא אמור לבקש כבוד!"

"סליחה?"

"אם תוכל לשתוק כשאני מדבר, אני הפסיכולוג שלך, קצת כבוד!!"

"בקיצור? אתה רוצה להקשיב לי שנייה?"

"חצוף! לא מאמין! אתה מבין? זו הבעיה שלך! אם היית מיישם את הכללים שלי מזמן היו מפסיקים לך ההיעלבויות ובעקבותיהם התפרצויות הכעסים! אני סיימתי כאן!"

אולי מעניין אותך גם...

הצטרפות לניוזלטר

איזה כיף שהצטרפתם לניוזלטר שלנו!

מעכשיו, תהיו הראשונים לקבל את כל העדכונים, החדשות, ההפתעות בלעדיות, והתכנים הכי חמים שלנו בפרוג!

לוח מודעות

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!

תהילים פרק כה

אלְדָוִד אֵלֶיךָ יי נַפְשִׁי אֶשָּׂא:באֱלֹהַי בְּךָ בָטַחְתִּי אַל אֵבוֹשָׁה אַל יַעַלְצוּ אֹיְבַי לִי:גגַּם כָּל קוֶֹיךָ לֹא יֵבֹשׁוּ יֵבֹשׁוּ הַבּוֹגְדִים רֵיקָם:דדְּרָכֶיךָ יי הוֹדִיעֵנִי אֹרְחוֹתֶיךָ לַמְּדֵנִי:ההַדְרִיכֵנִי בַאֲמִתֶּךָ וְלַמְּדֵנִי כִּי אַתָּה אֱלֹהֵי יִשְׁעִי אוֹתְךָ קִוִּיתִי כָּל הַיּוֹם:וזְכֹר רַחֲמֶיךָ יי וַחֲסָדֶיךָ כִּי מֵעוֹלָם הֵמָּה:זחַטֹּאות נְעוּרַי וּפְשָׁעַי אַל תִּזְכֹּר כְּחַסְדְּךָ זְכָר לִי אַתָּה לְמַעַן טוּבְךָ יי:חטוֹב וְיָשָׁר יי עַל כֵּן יוֹרֶה חַטָּאִים בַּדָּרֶךְ:טיַדְרֵךְ עֲנָוִים בַּמִּשְׁפָּט וִילַמֵּד עֲנָוִים דַּרְכּוֹ:יכָּל אָרְחוֹת יי חֶסֶד וֶאֱמֶת לְנֹצְרֵי בְרִיתוֹ וְעֵדֹתָיו:יאלְמַעַן שִׁמְךָ יי וְסָלַחְתָּ לַעֲוֹנִי כִּי רַב הוּא:יבמִי זֶה הָאִישׁ יְרֵא יי יוֹרֶנּוּ בְּדֶרֶךְ יִבְחָר:יגנַפְשׁוֹ בְּטוֹב תָּלִין וְזַרְעוֹ יִירַשׁ אָרֶץ:ידסוֹד יי לִירֵאָיו וּבְרִיתוֹ לְהוֹדִיעָם:טועֵינַי תָּמִיד אֶל יי כִּי הוּא יוֹצִיא מֵרֶשֶׁת רַגְלָי:טזפְּנֵה אֵלַי וְחָנֵּנִי כִּי יָחִיד וְעָנִי אָנִי:יזצָרוֹת לְבָבִי הִרְחִיבוּ מִמְּצוּקוֹתַי הוֹצִיאֵנִי:יחרְאֵה עָנְיִי וַעֲמָלִי וְשָׂא לְכָל חַטֹּאותָי:יטרְאֵה אוֹיְבַי כִּי רָבּוּ וְשִׂנְאַת חָמָס שְׂנֵאוּנִי:כשָׁמְרָה נַפְשִׁי וְהַצִּילֵנִי אַל אֵבוֹשׁ כִּי חָסִיתִי בָךְ:כאתֹּם וָיֹשֶׁר יִצְּרוּנִי כִּי קִוִּיתִיךָ:כבפְּדֵה אֱלֹהִים אֶת יִשְׂרָאֵל מִכֹּל צָרוֹתָיו:
    נקרא  2  פעמים
    למעלה