- הוסף לסימניות
נכתב ע"י נחל;2086294:מסכימה. אבל חושבת שהעונש הוא אופציה כאן, לא התשובה העיקרית.
וגם ובעיקר - ילד שאין לו משמעת פנימית, אלא הוא רק פוחד מהעונש, יהיה גם פחות מוגן. כי למשל, אם ישתחררו מהלימודים והוא ידע שההורים לא ידעו, הוא ישוטט עד השעה שבה הוא צריך להיות בבית.
לעומת ילד שהתחנך למשמעת, ולא רק לפחד מעונשים, אז על פי רוב הוא יחזור הביתה, למרות האופציה שהייתה לו לרמות.
אני מעורבת בטיפול בנוער נושר, ונוכחת שוב ושוב במשמעות ארוכת הטווח של הבדלי הגישות הללו. הורים שפועלים בעיקר דרך עונשים (ופרסים), מאבדים את הילדים בהתבגרותם. לא כי העונשים היו מרחיקים מידי, אלא בעיקר בגלל שהילדים לא התחנכו למשמעת עצמית.
זה בעצם העדר סמכות הורית. עונש הוא לא סמכות.
למי שמתעניין בנושא, לרב יעקבוזון יש כמה הרצאות מעולות על חינוך למשמעת, ועל ההבדל בין חינוך להפעלה (פרסים ועונשים זו הפעלה. לא חינוך. הם כלי עזר לחריגה מגבולות, אבל הם לא מקנים ערכים. כהורים פרקטי להעזר בפרסים, כשרוצים שהילדים ישכבו בשקט, למשל, אבל כשבוחרים את זה כדרך קצרה, כדאי לזכור שהילדים לא מתחנכים ככה, במידה רבה אפילו להיפך)
אני מסכימה אתך שפרסים וענישה הם לא השקפה חינוכית, ומומלץ שהקו החינוכי של הורים ומורים יהיה מתוך חיבור לעולם הרגש, השכל והחושים של הילד. אבל יש מקרים קיצוניים, או מקרים של חוסר הצלחה לחנך ולהטמיע הרגל חשוב ובסיסי, בהם ניתן, בהחלט, להפעיל מערכת חיצונית ליצירת מוטיבציה. לא ממקום של ניתוק מהילד, אלא ממקום של אהבה ודאגה תוך שיתוף הילד. ילד לא נולד עם משמעת פנימית. הוא רוכש אותה עם הזמן. אנחנו רוצים להנחיל לו משמעת פנימית ע"י חוויות חיוביות והסברים, אבל לעיתים צריך להזדקק גם לאמצעים חיצוניים עד שהילד יוכל להבין את החשיבות של ההתנהגות הרצויה ולרכוש משמעת פנימית - "מתוך שלא לשמה בא לשמה".
אגב, לענישה יש קונוטציה מאוד שלילית, אבל בז'רגון המקצועי של העוסקים בתחום ההתנהגות, ענישה משמעותה תוצאה של התנהגות לא רצויה שמביאה להפחתה של ההתנהגות לאורך זמן, וממש לא פעולה של "אני אראה לו מי קובע פה".
ענישה היא באמת מוצא אחרון, ואם יש צורך בשימוש באמצעים חיצוניים עדיף לנקוט במתן תגמולים שמעודדים התנהגות רצויה אלטרניטיבית או למנוע את היווצרות ההתנהגות הלא רצויה, מאשר לנקוט ב"עונשים" שמפחיתים התנהגות זו.
כמובן, שהצלחה של תוכנית התנהגותית נקבעת כשניתן להדהות עם הזמן את הצורך במחזקים או במענישים ולא להיות תלויים בהם.
הנושאים החמים