לזה בדיוק התכוונתי כשכתבתי חילול ד'.נכתב ע"י קומיקו;2076828:שנה שעברה בדיוק ביום הזכרון נסענו ברכבת
הקרון היה עמוס בחיילים ,
אבל 2 דקות לפני הצפירה היו עיני כולם נשואות למקום אחד -
לזוג הזה, החרדי שיושב לו שם בפינה צדדית עם 2 ילדים.
היה כזה מתח בחלל וכולם הביטו לראות מה נעשה
כשהתחילה הצפירה ונעמדנו, נבוכים, לא יכלנו לפספס את אנחת הרווחה
(או האכזבה, תלוי על מי מסתכלים) שנשמעה כמעט בקולניות.
ברור וברור שחייבים לעמוד כשנמצאים בסביבה חילונית -
אין כאן שום שאלה.
הם רק מחכים לתפוס אותנו ולא צריך לתת להם שום סיבה. זה אפילו ענין של סכנה.
( כשנגמרה הצפירה אחד החיילים ניגש לבעלי חיבק אותו באהבה - ''אתה בסדר, אחי...'')![]()
נכתב ע"י ronitg;2076842:הלוואי ונהיה רגישים כ"כ לציבור שלנו - על כל זרמיו, סגנונותיו והפרעותיו
באמת, אני בעד רגישות לזולת - כל זולת שהוא.
אבל האובר-אובר רגישות הזאת דווקא לציבורים מסוימים, מריחה קצת התייפיפות.
נכתב ע"י קומיקו;2076828:שנה שעברה בדיוק ביום הזכרון נסענו ברכבת
הקרון היה עמוס בחיילים ,
אבל 2 דקות לפני הצפירה היו עיני כולם נשואות למקום אחד -
לזוג הזה, החרדי שיושב לו שם בפינה צדדית עם 2 ילדים.
היה כזה מתח בחלל וכולם הביטו לראות מה נעשה
כשהתחילה הצפירה ונעמדנו, נבוכים, לא יכלנו לפספס את אנחת הרווחה
(או האכזבה, תלוי על מי מסתכלים) שנשמעה כמעט בקולניות.
ברור וברור שחייבים לעמוד כשנמצאים בסביבה חילונית -
אין כאן שום שאלה.
הם רק מחכים לתפוס אותנו ולא צריך לתת להם שום סיבה. זה אפילו ענין של סכנה.
( כשנגמרה הצפירה אחד החיילים ניגש לבעלי חיבק אותו באהבה - ''אתה בסדר, אחי...'')![]()
נכתב ע"י בלון;2076702:לא מתערבת בדיונים כאלו בדרך כלל.
אבל על המשפט הזה לא יכלתי להחריש.
יש לך חלקיק קטן של מושג, איזה סבל הזוי, לא נתפס, הם עברו?
התמיהה היא על אלו שכן הצליחו להקים בתים ולהעמיד דורות.
גם אלו שפרקו עול תורה ומצוות אחרי השואה, לא יבואו על כך לדין.
את יודעת שכל אחד ואחד, גם חילוני, שניצל מהשואה, זה אומר שהיו לצידו 2 מלאכים לשמרו?
יש לך מושג מה זה לאבד אישה וארבעה ילדים, ולהמשיך לחיות?
זוכרת את הטרגדיה הבלתי נתפסת של אביבה שאער מרחובות, שאיבדה את בעלה וכל ילדיה?
תנסי להכפיל את זה במליונים, ולהוסיף לזה רעב נורא, חוסר וודאות מטריף, עינויים, הרג בסיטונאות מול העיניים, המלטות בלתי פוסקת, וזה רק מדגם קטן.
גבורת הנפש היא מצד כל אחד שלא רץ לגדר וסיים את חייו (וגם אלו שבחרו בזה, היו גיבורים! ועמדו באלפי סיטואציות אחרות והמשיכו לחיות), עצם זה שהמשיכו בכלל לחיות, זו גבורת נפש בלתי נתפסת.
אז נכון, יש כאלו שהצליחו גם להקים בתים, אבל זה מוריד מאלו שלא?
ועוד נקודה עצובה:
יש כאלו שלא הקימו בתים כי ידעו שהנאצים פגעו ביכולתם להעמיד דורות.
נכון, יש משמעות עצומה לנישואים בפני עצמם, אבל כעת זה קצת מובן יותר, נכון?
נכתב ע"י תקוה;2076864:כתוב שצריך למצוא חן בעיני אלוקים ואדם.
כשל יושבי הרכבת יבקשו לצפות בזוג ההוא מחללים שבת, הם לא יחללו!
אבל לעבור על מצוה של-ובחוקותיהם לא תלכו, מותר?
נכתב ע"י קומיקו;2076873:כן, מותר, ותשאלי כל רב.(אני שאלתי אח''כ רב מקו ישיר להלכה, אבא שלי במקרה)
יש הבדל גדול מאד בין חילול שבת ל''ובחוקותיהם'' מה בדיוק נקרא וכו'
נכתב ע"י קומיקו;2076883:או.קי.
אז תעשי מה שאמרו לך
כל רב ופסיקותיו.
נכתב ע"י גלבוע;2076909:תקוה, מותר לי 'לחשוד' שאולי את לא מצביעה בבחירות?
נכתב ע"י תקוה;2076910:מה ענין שמיטה להר סיני?
נכתב ע"י גלבוע;2076909:תקוה, מותר לי 'לחשוד' שאולי את לא מצביעה בבחירות?
א. יום העצמאות לא קשור לכאן משום כיוון.נכתב ע"י תקוה;2076762:ויום העצמאות שתיכף יבוא יחייב אותי בעוד קריוז כי זהו חגם הלאומי?
כילדה גדלתי בבבית שכל המדינה וגרורותיה לא נכנס פנימה. לא אמרו בבית מעולם את המושג יום השואה או יום הזיכרון. כמו שלא הזכירו את יום חגם של האמריקאים או הרוסים. אין לנו קשר אליהם ואורחם ושיגם.
ובימים האלו התנהלנו כהרגלינו ללא שינוי.
1. רגש זה לא הא' - ב' ביהדות - צודקתנכתב ע"י זלפה;2076766:1. רגש זה לא הא'ב' של היהדות.
אצלינו משליטים את השכל על הרגש.
2. עם כל הכבוד, הרגש הוא לא סיבה לעמוד בצפירה:
א. כמו שאמרו לפני הסבירות למצוא ניצולים ואפילו בני הדור השני ברחוב מולי בדקת הצפירה היא אפסית. עכ"פ לרוב הציבור החרדי.
ב. כי אם כבר רגש, אז הרגש שלי זועק: אתם, אתם שהעדפתם שסבי וסבתי וכל משפחתי ירצחו באירופה, העלמתם עין מכל הרציחות, וכל זאת למען המטרה של 'מדינת ישראל', וגם כי רציתם שהחרדים לא ישרדו, אתם תגידו לי מה לעשות כדי לזכור את הנרצחים? אתם תגידו לי מה אני צריכה לעשות?
ג. אם אני רוצה להעלות את זכרם של ניצולי השואה, לכאוב את כאבם, אנ לא חייבת לעשות זאת דווקא היום. אפשר לכאוב את הכאב שלהם גם כל ימות השנה. לדאוג להם, לבקר אותם, לזכור אותם. לתת להם יחס טוב. ולא להיזכר רק ביום השואה כדי לעלות לסבא סבתא לבקר....
לגבי ההתחלה - את צודקת, ותראי מה כתבתי קודם.נכתב ע"י זלפה;2076800:מסכימה איתך שביהדות יש מקום של חיבור,
אבל השכל אמור להוביל את הרגש ולא ההיפך,
כלומר השכל יאמר לי איזה רגש נכון ואיזה רגש אני אמורה לפתח.
לפי דעתך יש מקום לפתח את הרגש כלפי ניצולי השואה וצאצאיהם הכואבים את יום השואה ולהזדהות עם כאבם.
אני מבינה אותך,
אולם דעתי שונה בהחלט.
א. האם הרגשות שהחילונים מעבירים ביום השואה הוא בכלל הרגש שאיתו אני רוצה להזדהות? (ממש לא נראה לי)
ב. כמה יהודים אכן כואבים ביום הזה את השואה? (כואבים ולא צועקים שהלכו כצאן לטבח, ולא שמחים שיש לנו היום מדינה) האם גם כשיהודי סאטמער אבלים על רבם שנפטר את מפתחת רגשות כאב לאות הזדהות? (לא נראה לי שמדובר במס' יהודים מופחת)
ג. למה אני אמורה לפתח את הרגש שלי בדרך שהם רוצים? כבר כתבתי לעיל, אני רוצה לפתח את הרגש כלפי ניצולי השואה ולבוא להתענין בהרגשתם לפחות פעם בשבוע, להעניק להם יותר כבוד במהלך השנה, לכבד אותם ואת הוריהם כל השנה. לכאוב- אני רוצה גם לפתח את הרגש שלי כלפי בית המקדש החרב וכלפי היהודים הסובלים כבר אלפיים שנה...
לסיכום:
למה אם משדרים ביום מסוים בטלוויזיה ראיונות עם ניצולי שואה אני אמורה לכאוב ביום הזה?
(נראה לי עדיף פי עשרת מונים לפתח את רגש הכאב על פטירת תלמידי רבי עקיבא)
אם כבר, יום הזיכרון לחללי צה"ל נראה לי הרבה יותר לענין להזדהות עם הכאב, אז הם אכן כואבים, ויש עם מי להזדהות. ביום השואה רוב הציבור הישראלי לא באמת כואב.
ושוב:
אם יצא לי להיות במקום חילוני בשעת הצפירה אעמוד כמובן.
אבל לא רואה מקום לפתח כאן רגש.
זה שהחילוני צועק : החרדי לא רגיש, זו סיבה בשבילי לעמוד ולא לגרום לחילול ד'. זה לא סיבה למה אני אמורה לפתח רגש כזה.
נכתב ע"י ronitg;2076842:הלוואי ונהיה רגישים כ"כ לציבור שלנו - על כל זרמיו, סגנונותיו והפרעותיו
באמת, אני בעד רגישות לזולת - כל זולת שהוא.
אבל האובר-אובר רגישות הזאת דווקא לציבורים מסוימים, מריחה קצת התייפיפות.
נכתב ע"י זלפה;2076861:מסכימה עם כל מילה.
במיוחד שאני עדיין לא מצליחה להבין עם איזה רגש אני אמורה להזדהות.
אם מדובר ברגשותיהם של הניצולים ושל צאצאיהם (שאגב גמני נמנית עימהם) לכאורא אמורים לעמוד גם בבית?! (וכן אמורים לפתח לפחות את אותה רמת רגישות גם כשיהודים אחרים כאובים.)
אם מדובר ברגשות של החילונים שעומדים יחד איתי בשעת הצפירה ברחוב, אני מתארת לעצמי שרובם רק מצפה שהדקה הארוכה הזו כבר תעבור. דווקא עם הרגש הזה די קל לי להזדהות...
נכתב ע"י למען דעת;2077032:
rhon.co.il
מעכשיו, תהיו הראשונים לקבל את כל העדכונים, החדשות, ההפתעות בלעדיות, והתכנים הכי חמים שלנו בפרוג!
חלה שגיאה בשליחה. נסו שוב!
לוח לימודים
מסלולי לימוד שאפשר להצטרף
אליהם ממש עכשיו:
תהילים פרק כה
אלְדָוִד אֵלֶיךָ יי נַפְשִׁי אֶשָּׂא:באֱלֹהַי בְּךָ בָטַחְתִּי אַל אֵבוֹשָׁה אַל יַעַלְצוּ אֹיְבַי לִי:גגַּם כָּל קוֶֹיךָ לֹא יֵבֹשׁוּ יֵבֹשׁוּ הַבּוֹגְדִים רֵיקָם:דדְּרָכֶיךָ יי הוֹדִיעֵנִי אֹרְחוֹתֶיךָ לַמְּדֵנִי:ההַדְרִיכֵנִי בַאֲמִתֶּךָ וְלַמְּדֵנִי כִּי אַתָּה אֱלֹהֵי יִשְׁעִי אוֹתְךָ קִוִּיתִי כָּל הַיּוֹם:וזְכֹר רַחֲמֶיךָ יי וַחֲסָדֶיךָ כִּי מֵעוֹלָם הֵמָּה:זחַטֹּאות נְעוּרַי וּפְשָׁעַי אַל תִּזְכֹּר כְּחַסְדְּךָ זְכָר לִי אַתָּה לְמַעַן טוּבְךָ יי:חטוֹב וְיָשָׁר יי עַל כֵּן יוֹרֶה חַטָּאִים בַּדָּרֶךְ:טיַדְרֵךְ עֲנָוִים בַּמִּשְׁפָּט וִילַמֵּד עֲנָוִים דַּרְכּוֹ:יכָּל אָרְחוֹת יי חֶסֶד וֶאֱמֶת לְנֹצְרֵי בְרִיתוֹ וְעֵדֹתָיו:יאלְמַעַן שִׁמְךָ יי וְסָלַחְתָּ לַעֲוֹנִי כִּי רַב הוּא:יבמִי זֶה הָאִישׁ יְרֵא יי יוֹרֶנּוּ בְּדֶרֶךְ יִבְחָר:יגנַפְשׁוֹ בְּטוֹב תָּלִין וְזַרְעוֹ יִירַשׁ אָרֶץ:ידסוֹד יי לִירֵאָיו וּבְרִיתוֹ לְהוֹדִיעָם:טועֵינַי תָּמִיד אֶל יי כִּי הוּא יוֹצִיא מֵרֶשֶׁת רַגְלָי:טזפְּנֵה אֵלַי וְחָנֵּנִי כִּי יָחִיד וְעָנִי אָנִי:יזצָרוֹת לְבָבִי הִרְחִיבוּ מִמְּצוּקוֹתַי הוֹצִיאֵנִי:יחרְאֵה עָנְיִי וַעֲמָלִי וְשָׂא לְכָל חַטֹּאותָי:יטרְאֵה אוֹיְבַי כִּי רָבּוּ וְשִׂנְאַת חָמָס שְׂנֵאוּנִי:כשָׁמְרָה נַפְשִׁי וְהַצִּילֵנִי אַל אֵבוֹשׁ כִּי חָסִיתִי בָךְ:כאתֹּם וָיֹשֶׁר יִצְּרוּנִי כִּי קִוִּיתִיךָ:כבפְּדֵה אֱלֹהִים אֶת יִשְׂרָאֵל מִכֹּל צָרוֹתָיו:
הנושאים החמים

Reactions: אבסולוט פרימה בלרינה, חלומות ירוקים, Harmonyapro ועוד 113 משתמשים116 //