קהילת כתיבה מקצועית

קהילת הכתיבה מיועדת לעוסקים בכתיבה יוצרת, ספרותית ומקצועית, ומטרתה למקצע ולהשביח את יכולות הכתיבה של חבריה.
מנהלי הפורום: מ. י. פרצמן, ניהול קהילת כתיבה
להצטרפות לקהילה הקש כאן

כתיבה וסיפורת >> תוכן מקצועי

עריכה תורנית

הפורום נועד לעזרה וטיפים מקצועיים עבור עורכים תורניים ואלו המתעסקים בתחום.
מנהל הפורום: מוישה
להצטרפות לפורום עריכה תורנית, הקש כאן
נושאים
793
נושאים
793

קהילת סופרות מקצועיות

פורום זה מיועד לסופרות מקצועיות, עורכות מאמרים ומחברות ספרים על סוגיהם. הכתיבה והצפייה בפורום הינה לחברי הקהילה.
מנהלות הפורום: Ruty Kepler, sari levin
פרטי
טרם נפתח נספח, אז כרגע אני הנספח. במקום שאין נספחים - השתדל להיות נספח.
א. האם גם לדעתכם האתגר יומרני מדי, או שלא ירדתי עד סוף כוונתו?
ב. השאפתנות מוצאת חן בעיני מאד. מי שלא ירצה להיות שר בטחון לא ייבחר לראשות מועצת יש"ע. ומי שלא רוצה לייצר ז'אנר לא יצלח לכתיבת ברכה לבת מצווה...
ג. אם אני מבין נכון, זהו לא אתגר קלאסי כחבריו בפורום, בו כל אחד מעלה את הגיגיו, אלא רק ניק אחד נבחר - זה שהצליח ליצור בעשר אצבעות ז'אנר מהניילונים.
ד. האם לך
@ידידיה חבר , יש כמה ז'אנרים בקנה, או שבצר לך אתה שולח אותנו לכרות אותו?
ה. ולסיום, בעיה: יש כאן אובדן טוטאלי של זכויות יוצרים מרגע צאת הז'אנר לאור. לו יהי שמתגלה פה מישהו שהוא רבי נחמן מברסלב בגירסת תשע"ט (כמובן מהפן הספרותי. לא הרוחני), מעלה את זה לאתגר, למחרת כולם כאן רבי נחמן מברסלב.
מה ישמור על זכויותיו כבעלי הז'אנר כל עוד הוא לא הוציא אף ספר/סיפור מהנ"ל. ומי יזכור מהאשכול בפרוג כאשר כל עם ישראל ירוץ להעתיק ולחקות?
במקום הראשון - @מ"ם !
במקום השני - @רבקי פרידמן
ובמקום השלישי (על חודו של קול - קולי שלי..) - @מכונתכתיבה

כל הכבוד! איזה יופי של עבודות, איזה יופי על עבודה של כולם!

מיד נגש להפקת ההגשה לקהל הקוראים הרחב.
פרגנו לזוכים!
רחל סרולוביץ submitted a new Article:

הסערה שלפני הסדר

הגיע הזמן לצאת לדרך מעשית, לאחר ההכנות המעמיקות שעשינו בהבנה שלרעיון טוב מקדימה דרך ברורה, ועלינו להתחבר למוצר או ללקוח ללא חסמים אישיים. כעת, אנו ניצבים בפני גיליון וורד חלק ומלא תקווה, או לחילופין אוחזים בכלי כתיבה מוחשי ומתאפקים מלכסוס אותו.

למעשה, הכלי המרתק שעשוי לעזור במצב כזה, הוא 'סיעור מוחות'. זוהי גישה נהדרת המסייעת לפתירת כל בעיה, ובמקרה שלנו- חיפוש רעיון הוא בהחלט בעיה. בהגדרה הבסיסית, סיעור מוחות הוא כלי לשימוש קבוצתי, בו נאסף צוות וכלל המוחות המשתתפים עורכים סיעור ומעלים...

Read more about this article here...
  • תודה
Reactions: מ"ם1 //
2 תגובות
<<<>>><<<>>><<<>>><<<>>><<<>>>

יש לי הרבה "נערוון" בפרסום הבדלה הזו. מצד אחד עד היום היא התפרסמה רק במשפחה, ושם מאוד אהבו אותה.
מצד שני במשפחה מכירים אותי, ואתם לא כ"כ, ונסיתי לקרוא אותה ולחשוב מה הייתי אומר אם מישהו אחר שאינני מכיר היה כותב אותה, ונראה לי שהייתי מאוד מתעצבן.
לכן אני מוכרח להוסיף הבהרה חשובה [מתנצל מראש על האריכות]:
הכנסתי אותה לתוך ציטוט כדי שלא יפריע בעינים.

ואני מבקש ומזהיר:
אין להעתיק את הבלדה ולהוציאה מחוץ לגבולות פרוג, או להראותה למישהו שלא יוכל להבין את כל הנ"ל.

הקטע שפניכם עוסק בנושא רדיפת הכבוד, ודמות ה"קרבן" שבו החליט הכותב להתעלל בו הוא מגיד שיעור מרביץ תורה. למה בחרתי דווקא מרביץ תורה?
א. פשוט מאוד, העולם בו אני חי היום מוקף באברכים, מו"צים, מגידי שיעורים וכו'. מימיני, משמאלי, בכולל, בבנין, במשפחה, זו הסביבה שלי, וזה מה שקרוב אלי.
ב. רופאים ועורכי דין וכיוצא בהם, שמתנהגים ברדיפת כבוד, זה דבר שהרבה פחות צורם מאשר יושבי בית המדרש. אצלם, המושג כבוד הוא בכלל לא דבר שלילי.
אצלנו, כולם מכירים את המסילת ישרים [פכ"ב] "והכבוד אינו אלא הבל הבלים המעביר את האדם על דעתו ועל דעת קונו ומשכחו כל חובתו, ומי שמכירו ודאי שימאס בו וישנאו"
ולכן זה מפריע יותר לראות אנשים שנגועים בזה.

הבעיה בבלדה הזו, שכביכול יש בה ריח של ביזוי תלמידי חכמים. ולכן אני חייב להודיע בשער בת רבים: חלילה וחס! אל תיחסו אלי כאלה כוונות נוראיות! אין כאן שום כוונה לפגוע בלומדי התורה.
ועומדים תמיד לנגד עיני דברי הגר"ח מוולוז'ין [נפה"ח פרקים (אחרי שער ג') פ"ב]:
"האדם העוסק בתורת ה' אפילו שלא לשמה אם כי ודאי שעדן אינו במדרגה הגבוה האמיתית אמנם חלילה וחלילה לבזותו אפי' בלב ואדרבה כל איש ישראל מחוייב גם לנהוג בו כבוד"

זאת ועוד, הדמות המתוארת לא קשורה לשום ראש ישיבה, משגיח, או מגיד שיעור שלמדתי אצלו.
הקטע לא מתאר תופעה נפוצה, אלא בתופעת לוואי של אחד ל... ממש מיעוטא דמיעוטא דמיעוטא דמיעוטא.

ועוד נקודה, הבלדה לא נכתבה כדי לתאר "בעיה" של אדם פלוני או אחר. היא נוגעת לכל אחד, כי כמעט לכל אחד יש שייכות לדבר הזה אם מעט ואם הרבה.
ומלבד זאת, כמו שניסיתי לעשות גם ב"שמור על הניקיון", "הרצחת וגם דרשת", "הקרון שהפך לקטר", ו"חכם להרה" [שנערך ע"י המערכת ל"חכם הרזים"], אני מנסה גם לספק פתרונות.
התכוונתי שיצא מזה חיזוק. בבלדה ציינתי "מראה מקום" למשנה באבות. בכוונה לא פרטתי את התוכן, כי כשכתבתי את זה התכוונתי שאדם שיקרא את זה ילך לארון הספרים ויפתח בעצמו לראות מה כתוב.
במשפחה הקרובה זה עבד [ואפילו קבלתי הערה שהציון אינו מדויק לגמרי].

אז אני מבקש, מודיע ומזהיר:
א. רוב ככל לובשי הפראק שאני מכיר, הם אנשים נפלאים ויקרים, שהכבוד רודף אחריהם בעל כרחם, ומגיע להם בצדק שכן "הכבוד האמיתי הוא ידיעת התורה באמת" [מסילת ישרים פי"א], ורחוקים מאוד מהדמות שבבלדה.
ב. מי שחושד בי שהתכוונתי למשהו אחר- שיחשוש לנפשו מרביצת האלה של "החושד בכשרים...." [שבת צז.]
ג. אין להעתיק את הבלדה ולהוציאה מחוץ לגבולות פרוג, או להראותה למישהו שלא יוכל להבין את כל הנ"ל.

ותעשו טובה, תפתחו את הקישור שהבאתי לקראת סוף הבלדה, ותבדקו מה אתם יכולים ללמוד ממנו. כי כמעט בטוח שגם בך יש משהו מזה.
בתפלה שלא תצא תקלה מתחת ידי, ותגרום בלדה זו רק להעלאת חיוכים ולתועלת רוחנית.

בתפלה שלא תצא תקלה מתחת ידי, ותגרום בלדה זו רק להעלאת חיוכים ולתועלת רוחנית.

<<>><<>><<>>
ועוד הבהרה, למי שבמקרה לא יודע ולא מבין [מנסיון, יש כמה כאלו]:
ימים= "ימים על ימי מלך תוסיף שנותיו כמו דור ודור". פסוק בתהלים [סא, ז] שמקובל לשיר כשאישיות תורנית נכנסת לאירוע. בהברה אשכנזית זה נשמע "יוֹמִים". מלעיל, כמובן.

זהו, מתחילים! להדק חגורות [אולי בעצם עדיף שלא...]

זעליג אמזלג (לשעבר שמרל)

<<<<>>>><<<<>>>>><<<<<>>>>><<<<<>>>>><<<<<>>>>>

שבר בא מפראק
או: Chemdasyomim
הפיסוק באדיבות @פנס בערפל

הדוקטור סטיב ג'רי, ההוא מהקרטטה,
חוזר אלינו שוב.
הפעם יושב מולו במרפאה,
מרביץ תורה חשוב.

הדוקטור שלנו מסביר לפציינט,
תוך כדי שהוא מתחיל לכתוב:
"אין לי שום הסבר הגיוני-
למה אתה לא מרגיש טוב!

תשמע אדוני, כבר בדקתי דם,
ועל הדרך גם בדקתי כינים.
מצאתי הרבה והוצאתי הרוב,
אך שאר הממצאים - תקינים.

לרפואה הרגילה אין מה להציע.
תנסה אולי דרך אחרת-
כמו דיקור מוח, סיני אחד,
או הוצאת עין הרע בעופרת..."

הרופא הביט בפציינט המאוכזב
שהסתובב לצאת מול פניו,
שני כפתורים במרכז חליפתו
צדו לפתע את עיניו.

ד"ר ג'רי היה רחוק מעולמם
של בעלי כובע וחליפה,
אך בכל זאת משהו נראה לו מוכר
ופתאום זה בא לו בשליפה:

"רק רגע אדוני, אם יורשה לי לשאול
שאלה קצת חפרנית,
האם זה נכון שאולי, בעבר,
נשאת משרה תורנית?"

האדון הנכבד הסתובב חזרה,
אפוף מבוכה ובלבול:
"כן, אה.. כן, זאת אומרת... כן,
בעצם קלעת בול!

מסרתי שיעורים מספר שנים,
בישיבה גדולה די קטנה.
הישיבה נסגרה, שלחו אותי הביתה
ומאז אני בהמתנה"

"זהו זה, מובן", זרח הדוקטור.
"יש את כל הנתונים והסימפטומים!
הסיבה לכך שאתה לא מרגיש טוב,
היא מחלה שנקראת חֶמְדַסְיוֹמים-

בעודך בתפקיד היית רגיל,
שכשאתה נכנס לאירועים-
מיד פוצחים בשירת 'יָמים'
רוקדים סביבך ומריעים.

מאז שפוטרת, בכל אירוע-
החֶמְדַסְיוֹמִים קופץ ועולה.
זה גורם לכאבי בטן וראש,
ולכן אתה מרגיש חולה.

יש גם מכנים זאת 'דלקת פראקים'
ולפעמים- 'שבר בא מפראק'.
היא אינה מופיעה בספרי הרפואה,
אך גלה זאת יהודי מבני ברק

הבני-ברקי גם הסביר לי איך לרפאות,
לא כדורים, לא זריקות כואבות.
רק תיגש לארון הספרים ותקח-
משניות מסכת אבות.

את המשנה פרק ד' משנה כ"א........................................ [**בקצת דפוסים משנה כח]
תלמד תשנן ותחזור,
לפחות שלוש פעמים ביום,
ואז זה אמור לעזור.

ובינתים, עצה. עד שהכאב
יתחיל ללכת, ולפחות.
תכנס בערך פעם בשבוע,
לתוככי אולם שמחות.

תגש לחתן ותתפוס בידיו,
ותצעד עמו אחורה קדימה.
תראה איך מיד 'ימים' יבואו
כמו שהיה מימים ימימה"...

<<<>>>

אז אם בחתונה נכנס פראק לא מוכר,
ו"ימים" מתחילים לנגן,
אולי זה מקרה של חֶמְדַסְיוֹמִים.
אז אנא... תרקוד, תפרגן!

זעליג אמזלג (לשעבר שמרל)
ילד.

אני אוהב עכשיו רק את המשפחה שלי. כל החברים האלו בכלל לא חברים אמיתיים. למה איך שהתחלתי לצרוח הם מיד ברחו?! אפילו כשהמנהל שאל אותם מה קרה לי הם ענו לו לאט, ולא היה אכפת להם שבנתיים אני סובל. והכי הכי אני שונא את נפתלי. כי הוא היה הראשון שברח וכולם ברחו אחריו ועזבו את הקרשים, ובגלל זה כל הקרשים נפלו עלי.

עכשיו אני מחכה לאמא בלובי של טר"ם. הכי כיף זה להיות לבד עם אמא כשהיא יוצאת באמצע העבודה, כי אז יש לה את התיק של העבודה והיא מביאה לי משם סוכריות מנטה, אח"כ היא קונה לי רוגלע ענק בקיוסק וכל הדרך אני מספר לה והיא מחייכת לי. אבל עכשיו היד שלי כואבת ואני לא רוצה בכלל שהיא תקנה לי כלום, רק שהיא תבא ותחבק אותי חזק כי כואב לי מאד, ורק היא יכולה להבין כמה זה כואב לי.

אבל במקום אמא הגיע המנהל של החיידר, והוא חייך חיוך גדול אבל לא שמח, אני חייכתי לו בחזרה כדי לא להעליב אותו, אבל בכלל לא רציתי בכלל שהוא יהיה איתי. והוא שאל אותי מה קרה, וסיפרתי לו כל מה שתכננתי לספר לאמא, ובגללו ירדו לי דמעות שרציתי שאמא תראה אותם ולא הוא בכלל.

ואז הוא ליטף לי את הלחי וזה לא היה כיף בכלל, כי הוא לא אימא ויש לו יד של זקנים.

מנהל.

שאף אחד לא יספר לי שזו סתם עבודה של 'כבוד' ו'שטעלע'. כי לפעמים מה שמנהל אחד עושה, גם עשרה רעבעס' לא יכולים לעשות, כמה חימם לי את הלב לראות את חיוך של ילד קטן שמחכה לבד לאמא שלו שתחזור מהעבודה, ואין בינתיים מישהו שיושיט יד מלטפת. ואיך שהילדים נפתחים - זה מדהים! תוך כמה רגעים והוא כבר בוכה ומוציא הלב הכל.

וגם האמא שלו בוודאי מאד נרגעה כשראתה אותי שם, כי לך תדע מה הילד רואה ומבין כשהוא נמצא במקום כזה המוני ללא השגחה, אבל כשרואים שהמנהל נמצא אותו זה כבר מרגיע ונותן תחושת בטחון,

כך שלהיות מנהל חיידר זה ממש לא מה שחושבים, זה עניין של אחריות ושל הבנה לנפש התלמיד, ובעיקר זה הכישרון לדעת מה הטיימינג הנכון לכל זה, כמו שהוכחתי היום.

אמא.

אוף, אני אמא גרועה לפעמים. בושות שאין לי במקפיא אוכל מוכן למקרים כאלו. במקום תזונה בריאה אני קונה לו שטויות בקיוסק, שלא לדבר על היחס שאני לא מצליחה להעניק לו בזמנים כאלו, כל הראש שלי בעבודה ואני לא מצליחה להתרכז במה שהוא אומר, ממש רחמנות על הילד.

והמנהל הזה, איש טוב שירבו כמותו. אבל לא ידעתי שהם חייבים ללוות את התלמיד עד שהאמא מגיעה, אם הייתי יודעת לא הייתי מאחרת, ממש בושות. לא יודעת מי המציא את המנהג הזה אבל זה ממש מיותר, מסכן, בטח זה על חשבון המשפחה שלו.

----
ביקורות בכיף
ראשית, שוב תודה לכל התומכים, מעודדים, מאמינים, חולמים, שורקים, מייעצים, וכל גולשי פרוג שעזרו להגיע עד פה.
כפי שכבר עודכנתם, בשעה טובה הספר הושלם.

למעשה, בימים אלו מספר מבקרים מוערכים עוברים עליו על מנת לנפותו מכל טאות ושגיעה. מייד לאחר מכן הוא גם יישלח לניקוי לשוני, בעזרתו יתברך. מזכיר לכם, דרך אגב, שיש פרק שלם לקריאה,
כאן.
(וכמובן. @שי קיש 2 ממשיך לאייר במרץ, והוא אפילו משקיע יותר מידי, בינינו...)

בקיצור. אחרי שכולכם תמכתם ועזרתם ובזכותכם הגענו לאן שהגענו, פתאום חשבתי... ש... חבל לא לנסות למכור אותו בחנויות הספרים שלנו, אתם לא חושבים?
על כן, ידידיי, אודה לכל בדל של עצה בעניין. מה אתם מציעים? לפנות להוצאות? מפיצים? ובכלל. מה הנפק"מ ביניהם, למען ה'?
וכמובן - עם מי מומלץ לעבוד? עם מי לא (באישי, באישי)?

נתן
  • 1K
  • אימי המלחמה טרם משו מזכרונו, מוראותיה עוד חלפו לנגד עיניו, דווקא המצב השקט ואווירת הרוגע הזמינו לו מחשבות רבות לביקורי פתע.

הוא חש עצמו עדין מסתתר בנקיק הסלע כשפן סלעים מפוחד, ממתין באימה שגדוד חיילי האויב יחלפו יעבורו, מייחל בכל לבו שאף חייל לא יקצר דרך שן הסלע הסמוכה, גם כעת נאנח הוא את אנחת הרווחה ההיא שנפלטה בדממה אל כף ידו הגרומה המכסה באדיקות את פיו כשחלפו על פניו מבלי משים.

כעת הנו עומד ממש מול גופתו המרוטשת של מפקדו הבכיר, המפקד הנערץ כל כך שהיה להם כאב רחום, אף אחד לא באמת ידע כיצד זה קרה, הגדוד כולו היה הלום צער, לא היו רגשות שידעו להכיל את גודל הכאב, דווקא עכשיו כשהמצב התהפך והמערכה נוטה לטובתינו… חלפה גם כעת מחשבה אפופת יגון בראשו, קורעת את חוטי השלווה שרקם בשנה החולפת כאילו מתו מוטל לפניו כעת.

עודנו רואה בעיני רוחו את חיילי האויב כנחילי דבורים זועמות המוכנות לאבד עצמן לדעת על מנת לבצע משימתן, לעולם לא ישכח את התמונה המאיימת של נהר האדם הזורם אל עבר העיר בה התבצרו ומתנפל בשאגות אימה אילי קרב, בתפקידו כזקיף בראש מגדל שמירה הוא חזה בהם לראשונה מבצבצים מבין הרי יהודה כנחש פתן אימתני מתוך מאורתו.

"הזכרונות לעולם לא ירפו" הרהר לעצמו ביאוש "חבל על הניסיונות" דחק בעצמו בפעם המי יודע כמה…

זיעה קרה כיסתה את גופו, "אוי קלי" לחש תפילה באלם קול "סלק את הזיכרון, תפקידו לסייע לא להזיק, אנא קלי, מחק את זכרון העבר"

בערב מצא עצמו עולה להר הבית, חשב שקרבת האלוקים תיטיב עמו,
    למען האמת היא אכן היטיבה.

הוא הביט בחומות בערגה, "אחח איזו קדושה, אילו ניחוחות, כמה היית חסרה לנו ירושלים כאשת נעורים השבויה בביתה - אל מול עיני בעלה המושפל", תחושתו התרוממה קמעה, "שנה חלפה מאז חזרנו הנה, מאז הסרנו את עולו המכביד של האויב, תודה לך אלוקי שהשבתנו לנווה ביתך כבראשונה"... יד הונחה על כתפו, "מה לך נערי"? הוא ניתר בבהלה מזהה בחשכה את מורו ורבו עומד מחויך מעליו "אהה, ששלום עליכם מורי ורבי" ענה בגמגום קל "עליכם השלום, מה לך יקירי" הקשה שוב הרב, והוא סיפר, את הביעותים, הסיוטים, החזיונות שלא מרפים, הרב עמד והקשיב דקות ארוכות ובסיומן נפנה לתלמידו, "זיכרון הוא מתנה גדולה מאת הבורא, צריך לדעת כיצד להשתמש במתנה זו, אם תשכיל ליטול את הזיכרון למחוזות של הודיה ותקווה, לא תמצאהו מזיק, אדרבה, רק ברכה הוא יביא לך, הנה, כעת שכבשנו שוב את ירושלים, כשהר הבית בידינו, כשסילקנו מרחבת הכותל את אחרון האויבים, ישנו עניין כל שהוא שלא מרפה ממני, שנה שלמה הנני חוכך בדעתי הכיצד היה עלינו לנהוג לאחר סיום המלחמה, הלא לא יתכן שזכר הנס הגדול שעשה עמנו האלוקים יעלם בתהום הנשייה, למעשה דווקא כעת אחר שיחתנו מתחדדת בקרבי המחשבה שמוטל עלינו לעשות זכר לנס, ועל ידי זה ינותבו הזכרונות הקשים להודות ולהלל על ניסיו ונפלאותיו של הקל.

ובכה' לחודש כסליו באותה השנה תקנו החכמים את מצוות הדלקת נרות חנוכה, להודות ולהלל על ניסיו ונפלאותיו, או אז הגיעו זכרונתיו למנוחה והנחלה.

★★★★★​

זכרונות ביעותים, שינה מדירים,
    עומד הוא באמצע הקרב.
    מסתתר בנקיק מאימת אבירים,
    כמו פתן נחש או עקרב.

קלי אדון הזכרונות,
    מחק נא התמונות,
    כי לא אוכל כך לחיות,
    לי לעולם.

בשלווה סערה גופה קרירה,
    מפקדו הנערץ הוא איבד.
    מהלומה איומה אבידה אדירה,
    הלא כבן לאביו אותו כיבד.

עד מתי הזכרונות,
    אפפוני דמיונות,
    אם לחדול או להיות,
    כאן לעולם.

כעת למולו נחיל חיילים,
    איומם כדבורים נרגזות.
    צרים מתבצרים לכיבוש מיחלים,
    אויה קלי על מה זאת?

כן לעולם הזכרונות,
    ילווני חזיונות,
    של אנשים כמו חיות,
    עדי עולם.

ערב ירד לפתע צעד,
    בחיק אלוקיו להסתופף.
    אל מול חומה עמד נרעד,
    בית אלוקיו עליו חופף.

הנה עולים הזכרונות,
    בבית הקל אין קרבנות,
    מזבח הרוס דמעו חיות,
    חשך עולם.

או אז האירו ניסיו של הקל,
    מעט יראים צבא נורא.
    חשמונאים נלחמים רק במקל,
    הניסו אויב ללא מורא.

אז מציפים הזכרונות,
    במזבח יזו שוב מתנות,
    אך אבוי חוללו פחיות,
    היאיר עולם?

וכשהחל להודות להשם להלל,
    על שעשה ניסים, נפלאות .
    ניסיו לפרסם גבורותיו למלל,
    לאהבתו אותנו הם לאות.

עתה נאים הזכרונות,
    תשועות ניסים ונחמות,
    פח שמן חתום באות,
    האיר עולם.
    בעקבות סדרת הביקורות של הניק המאוד מאוד מוכשר @ראש לשועלים
    התפתח דיון סוער. חלק צידדו בביקורת וחלק הזדעזעו ושללוה מכל.

אני בעד. חד וחלק.

ויותר מכך, כמנהל הקהילה הזאת, אעודד מאוד את קטעי הביקורת האלה ואגן עליהם.
    למה? הרי לכאורה מדובר בקטעים נשכניים, ואיש את רעהו חיים בלעו, והדבר מדמה טינוף האדם ברשות הרבים, ועוד ועוד טענות.
    יודעים מה? לא נתווכח. לא נדון בנושאים שעליהם אנו לא מסכימים. ההיפך, בואו נדבר על איזה נושאים אנחנו כן מסכימים.
    כולנו מסכימים שאנחנו פה הלקוחות. אנחנו משלמים כסף שעמלנו עליו ומצפים לתמורה ראויה.
    כולנו מסכימים, שיוצרים זכותם המלאה ליצור כאוות נפשם, מה שיירצו, על פי כללי ההלכה.
    כולנו מסכימים, שראוי להיות סוג של דיאלוג בינינו - הקוראים, לבין היוצרים. העובדה שאנשים "קונים", היא לא דיון אמיתי, אלא כלי להצלחה כלכלית. אין שום קשר בין תקשורת בין יוצר לקהל, לבין העובדה שיצירותיו נמכרות. כי גם לחמניות קונים וגם שקיות אשפה. קונים מכל מני סיבות, ואנחנו כקוראים לא מתקשרים באמת עם היוצר.
    כולנו מסכימים שיוצרים לא יכולים לשמוע כל אחד ואחד מקוראיו. נבך אם כן.
    כולנו מסכימים, שאנחנו רוצים לקיים דיון לא רק עם היוצר, אלא גם קורא עם רעהו. יצירה ספרותית מעודד שיחה, מעוררת מחשבות ויוצרת תענוג מעצם השיחה על החוויה. עכשיו, וזו נקודה חשובה, אין לסופר טענה שקוראים מסוימים לא אהבו. היצירה היא אישית אצל היוצר, הוא מגיש אותה אלינו, הצורכים, ואנחנו מחליטים אם אנחנו אוהבים או לא.
    כולנו מסכימים שיש הבדל בין דעה על טעם אישי והשקפת עולם, לבין הטחת עלבונות, פוגעניות ולשון הרע. למשל, מותר לך לומר שאתה לא אוהב אבוקדו, בלי לפגוע באבוקדואים. מותר לך לומר שלא אהבת את מנת הפלאפל, אם לא אהבת את מנת הפלאפל. מותר לך אפילו לומר להרבה אנשים שאתה אישית לא אהבת את המנה, אם אתה אומר שזה לא היה לטעמך.
    כולנו מסכימים שללא משוב והעמקה וחיפוש מתמיד אחר שיפור, דברים מתנוונים. וקומלים, ומיטפשים. לולא מישהו נמצא ומשגיח שדברים יעמדו ברמה גבוהה, דברים פשוט מתעפשים.
    היוצא מכל אלה, שביקורת ספרות נצרכת. ממש. אנשים רוצים לדון על ספרים ללא שישאגו בפרצופם שהם פוגעניים. סופרים מראש מניחים שחלק מהאוכלוסיה לא יאהב.
    יבוא הטוען ויטען שיכול להווצר פגיעה ממשית במכירות הספר. ובכן, אין דבר כזה פרסומת שלילית. כל העלאה של מודעות לנושא היא דבר טוב מאוד למוכר, לטווח קצר וארוך. יותרמזה, ישנו מושג בעולם של מוצרים שמבקרים לא אהבו אבל נמכרו היטב. כי לפעמים, על אף שביקורת היא "שלילית", האיפקט שלה היא איכותית ועצמתית. יותר מזה, ספר שזוכה להתעלמות מצד המבקרים, סובל הרבה יותר מספר שנקטל על ידי המבקרים.

ויותר מכל זה, ידידנו @ראש לשועלים כתיבתו מעודנת אך שנונה, רבת אבחנה והבחנה, ועטו לא דוקר, אלא מאיר פינות מאובקות ומרענן מחשבות שהיו לנו רק בזווית הראש.

ואני תומך בו. אמרתי לו, שבמקרה שההתקרבות לקו הדק שבין ביקורת לבין העלבה תחצה - נהיה שם כדי לתקן ולעדן.
    דעתכם, רבותי?
     תגובה אחרונה 
    חיים דיקמן submitted a new Article:

הסיפור האמיתי שלנו, הסיפור של השבוע, סיפור אנושות!

אז הנה הגיע לו סופשבוע ורציתי לשתף. לספר על מה שעברנו השבוע בפרוג.
    מתבקש בטח שאספר לכם את סיפורי ההצלחה של השבוע בפרוג וכל זה, אה?

אולי לספר על כ 60 תלמידות חדשות שהצטרפו השבוע למשפחת פרוג בבני ברק ובירושלים, בקורסי צילום, והדמיות אדריכליות.
    או על הגשת ביניים של תלמידי עיצוב פנים בירושלים בקורס יחודי מסוגו בעולם: עיצוב בתי כנסת. הגשות היו אתמול, הקורס משולב בתוך מסלול הלימודים שלהם.

לספר לכם עם סדנת צילומי מזון מקצועית שהתקיימה אתמול בבני ברק לתלמידי הקורס, עם השף חיים ברנשטיין ותוצרתו....

Read more about this article here...
    הייתי בדרך ממאפיית האחים, שם קניתי חלות מהסוג שאני מכור אליו, כאלה שממלאות את כל האוטו בריח טוב של אפייה, כאלה שמוציאים אותם ישר מהתנור, ורק העובד שם של החלות יודע לשלוף אותן מהתבנית בידים חשופות, ולהטיל אותן לתוך קרטונים מיוחדים שהעובדות מקפלות לבד בגינת התבלינים הקטנה שנותנת למקום תחושה של בית קפה.
    וחיכינו שם יותר מדי זמן לחלות, כי בטעות לקחנו חלה מתוקה, ואנחנו אוהבים חלות רגילות, חוץ מאבינעם שקרא את המסע המופלא של אביגדור, ומאז אוכל רק לחם מקמח מלא, ויהי מה.
    ויש איזה גברת שרוצה את החלות של השלוש בשלוש-עשרה, כי היא חיה לבד, והכלב שלה לא אוהב חלות, אבל אני יודע שהיא תתאכזב, כי העובד אמר לה שאם היא היתה באה בעשר בבוקר, אולי היה נשאר לה איזה חלה אחת של השלוש עשרה. אין לי מושג איך היא הגיבה, כי הייתי עסוק בלהרחיק את עקיבא ואליק, שלא תדבק להם היד לאיזו תבנית שם.
    וכשחזרנו דרך הכביש הסודי שלנו, שהוא קיצור דרך שחותך את כל גדרה דרך הרחובות הכי יפים שלה, עם ירידות ועליות מטורפות, ושיחי ביגונווילה, הרכבתי משקפי שמש כי הם מדגישים את הכחול של השמים והלבן של העננים, וכולנו בסטיישן דוהרים בירידות ונזהרים שלא תשפך הלימונדה, והריח של החלות עושה סטלה קלה בראש, והנה האולפנה, ושם זה הבסיס, ופה עוד מעט יבנו קניון דלוח ושומם, ויהרסו את האזור הפראי שמאחורי הבסיס, וזה עצוב.
    ואחרי שנגמרת הדרך קיצור חוזרים לכביש הראשי, ושם אני מראה לאליק את הצבע של האדמה בדיוק ברגע הקריטי שהיא קיבלה מנה של גשם, ומתה לעוד מנה שתסדר לה את הראש, וזה צבע חום כזה שאין כמעט אף פעם בשנה, רק בין שני גשמים של תחילת העונה, משהו נדיר.
    ואם חשבתם שהגיע הסוף אז אתם טועים, כי פתאום נכנסתי למושב וראיתי את השדה הדסים של דויטש משתולל מול הצריף הישן, ההדסים גדלים איך שבא להם, כי הגשם עלה להם לראש.
    מיד עצרתי את האוטו ליד החצר של בנדיקט, ודפקתי רוורס איזה עשר מטר, נגד כיוון התנועה, עצרתי באמצע הכביש, פתחתי את הדלת, שלפתי את הטלפון, מצאתי נקודה בוצית במיוחד בתחילת השדה הדסים,ושם התכופפתי וצילמתי את התמונה הזאת.
    ובגללה נתעכבתי מלהגיע הביתה.
    ומה שקרה אחר כך בבית..
    מתלבט אם לספר.
    אבל אני הייתי עצבני כמו כל יום שישי בחורף, וגם התכוננתי מוקדם והלכתי לקניות אתמול במקום לשתות בירות עם חברים ולשבת כמו אפנדי מול המחשב, התרוצצתי באושר עד ובחרתי סלק וקולורבי למרק של שבת.
    ואיך זה שהבית נראה ככה איזה שתי דקות לפני שבת?!
    ורדיו קול חי ניגן את השיר שלפני האחרון, שאני מגביה בו את הווליום כי אני אוהב את העבודה של הבס שם (גוט שאבעס מלחיים טיש) וכל הכיור היה עדיין מלא בכלים, ואני שואג כמו איזה מטורף, וכל הילדים שאמורים לרעוד ולהצטנף על הספה עם רגלים למעלה, התרוצצו חצי לבושים וזרקו אחד על השני דברים.
    ומרוב צעקות כמעט שהתפרק הבית, ובדרך מופת השלמנו זה עם זה בשירת אשת חיל מרגשת במיוחד, ולא זו בלבד אלא שלמרות הכל חני הספיקה להכין צ'ולנט עם אסאדו, ומרק עוף עם קניידלך מעשה אומן, ועוף בתנור משהו משהו עם פטריות ותפוחי אדמה קטינים שהבאתי לה מאושר עד.
    ואני הכנתי מושט ברוטב מיוחד שיש בו צלפים, ואנשובי, וזיתי קלמטה, וזיתים מצומקים כמו שאכלנו פעם בקידוש של הבית כנסת של אבא של אהרן הלא הוא גדי זרביב, ועגבניות מיובשות וטריות וזרעי כוסברה, ושורש סלרי ופטרוזיליה, שום, ויין לבן, בקיצור חגיגה.
    ולא אלאה אתכם במתכוני, רק אבקש שתעשו לייק לתמונה, ואל תפרקו את הבית ביום שישי, לפחות לא ביום שישי של חורף.
    נוף בית חלקיה.jpg
    את הטור הבא כתב נער/ בחור בן 18, חבר של קרוב משפחתי.
    שמו אינו ידוע לי, מעלה הטור לבקשתו.
    אנא, השקיעו מזמנכם מעט וקראו את הטור. כל תגובה שלכם תוכל לכוון אותו בתחילת דרכו...
    מרגש, לא?

-----------------
    -----------------
    בני ברק. את העיר בני ברק כולנו מכירים, יודעים את החסרונות שבה, וגם את המעלות שבה(נע בין 35 ל40 מעלות)...
    סתם, סתם, יש שם הרבה דברים טובים. (קו 400, 402, 422, מלאאא דברים טובים יש פה). מה שרציתי לכתוב לכם, זה שסוף סוף, מצאתי את המקום שלי בבני ברק, ואני אסביר:

רק בבני ברק תוכל לשמוע את השיחה הבאה-
    שכנה א: "יש לך להלוות לי 5 ביצים וכוס קמח?"
    שכנה ב: "בשמחה, הנה קחי. פשש איזה ריח, מה את מכינה?"
    שכנה א: "אני מכינה פשטידת פטריות, אהה ויש לך גם שנים שלושה בצלים?
    בואי, בואי, תתקרבי. את חייבת לטעום".
    שכנה ב: "וואו. מעדן, את חייבת לתת לי את המתכון",

וזה יכול להמשיך כך.... והאמת- זה לא יכול, זה ממשיך כך שעות...

ולא, זה לא מדאיג אותי, שכולם חופרים ומכירים את הקישקס של השני.

את האמת גם אם זה מדאיג, זה הרבה יותר מפחיד, שכל הדיאלוג הזה נערך דרך חלונות המטבח הצמודים של שתי שכנות טיפוסיות, בני ברקיות בערב שבת, ובכל זמן אחר!!!

ידועה הבדיחה שבבני ברק, בין בנין לבניין יש......... אז לא נכון!!
    אתם טועים, בין בנין לבנין בב"ב אין כלום, פשוט כלום!!!

מה שאני בא לומר בעצם הוא שלא כל כך כיף פה בלשון המעטה, ואין פה לאף אחד פרטיות [אפילו הווצאפ(!!!) לא זיהה את המילה פרטיות במילון, כי הוא קלט שאני בבני ברק, אמיתי לגמרי].

אבל לפני כמה חודשים זה קצת השתנה.
    ירדתי עם אחיין שלי לגינה.
    אחיין שלי הלך למגליצ'ות (כן, אומרים מגליצ'ות אני בני ברקי גאה), ולי היה קצת משעמם. אז הסתובבתי בגינה ולתומי שמתי לב שמאז שהייתי ילד, הרבה דברים השתנו בגינה. החליפו את החול בגומי כזה מוזר, צבעו את המגליצ'ות, בצבע צהוב מבריק. המשכתי לשוטט. עברתי את מגלצ'ת הגלים וראיתי שגם היכן שפעם היה את הסוס הארוך, הישן, והטוב, שמתנדנד; הסוס שעליו היינו אוכלים ארוחות ערב, יש היום כמה ספסלים, בצורת ח', שצמודים לקירות המדרגות של חסידות נדבורנה. וחשבתי לעצמי, זה יכול להיות פינה ממש נחמדה לשבת בלילות, לדבר עם עצמך,לדבר עם אלוקים. פינה שהיא רק שלך.החלטתי לרדת למחרת לנסות. והאמת- היה נחמד!
    ומאז זאת הפינה שלי, זה המקום שלי, לשם אני בורח, וקצת שוכח.

אם זה היה נגמר כאן, לא הייתי כותב לכם, אבל
    לפני כמה ימים ירדתי למקום הקדוש שלי, אני נכנס לגינה, פונה שמאלה לכיוון הספסלים,עובר את מגליצ'ת הגלים הצהובה, כבר התכוננתי לקצת שקט. תוך כדי הליכה, אני רואה מזווית עיני, שמישהו יושב על הספסל שלי. בחור צעיר שנראה כבן 14-15 תפס את הפינה שלי, יושב לו בנחת, כאילו זה המקום שלו. חזרתי הביתה מתוסכל, זה לא פייר....
    עד שמצאתי לי פינה משלי. מה כבר רציתי, קצת שקט, קצת רוגע....

תוך כדי עליה במדרגות, לכיוון ביתי הבנתי משהו...

כמו שאני רוצה פינה בעולם הזה, גם לבחור ההוא מגיע מקום משלו, מקום שישב שם. קצת יירגע, קצת יחשוב עם עצמו.
    וזה מה שיפה בפינה כזאת- היא מכילה את הכול, ואת כולם. מקשיבה בשקט לכל הצרות, לכל הכאבים. היא נותנת לך תחושה שהיא רק שלך אבל האמת היא. שהיום היא שלך, ומחר היא של האחר ובכל זאת כל אחד מרגיש שזה רק שלו!!
    בס"ד
    רשות הדיבור מכאן, לבן דוד שני של סבתא של השכנה מקומה רביעית. בבקשה לתת כבוד להיסטוריה המשפתחתית וד"ל:

הכותב אינו משורר, אם בכל זאת חשתם עצמכם קוראים שיר ו/או נפגעים נא ראו הודעה זו כמבוטלת. אם זה בכל זאת שיר, הוא ראשון בחיים, מן הסתם גם אחרון.

בלילה מאוחר / מעשה שהיה כך היה

בלילה מאוחר יצאתי,
    כוכבים לא מצאתי.
    חפנתי חול מהרצפה
    והחילותי בוכה בחוצפה:
    מה שווים החיים,
    אם אין להם כוכבים?!

מלבדי כולם צוחקים
    לא יגביהו ראש
    להביט בכוכבים.
    ראשם נמוך,
    אני יודע.

"אחי, שמעת מה שמעתי?"
    לא אחי, רציתי לומר,
    ודבר לא שמעתי.
    את מי מעניין,
    הצץ למעלה,
    כוכבים אין.
    מילא לא יבין.

על ידי עוברים, רצים
    הראשים הנמוכים
    נוגעים כמעט פוגעים,
    אבל בינינו נראית
    תהום פרועה,
    פעורה באין רואים.
    לא אפול בה.

אני לבד שמתי לב,
    עליו פחד גדול מתיישב.
    קור הגיע פתאום לרחוב,
    אפו אדום, אצבעותיו קפואות,
    חיפש להבריח פחדנים.
    האמת? רציתי לברוח.

השעה קטנה בלילה,
    הלילה גדול.
    מעיל פרווה חולף במרחק,
    יהודי בפנים -
    תקווה קטנה
    אולי יציל המצב.

האיש וכובע הגרב
    זימרו לעצמם שיר מוזר.
    קור ברח ראשון, אצבעותיו הפשירו
    חתול נשתתק באלם,
    רחב ליבי, ניצל המצב:
    יש כוכבים.
    בס"ד

אין כאן אזהרת ספוילר, משום שאני סבור שסיפור קצר לא חי מהעלילה שלו, אלא ממשהו אחר. אז לא יקרה כלום אם תכירו את הסיפור מראש. אם למישהו זה בכל זאת אכפת, אז הנה אזהרה.

שמעתי מישהו חכם אומר, כאשר ביקשו ממנו לחזות עתידות: נבואה ניתנה לשוטים, אבל לא לכל השוטים. כעין זה, לא מראים לטיפש חצי מלאכה, אבל כנראה יש כאלה ויש כאלה. בעוונותיי קראתי את חלקו הגדול של הספר אנשים מספרים על עצמם 8. ואני מוצא עצמי מותח עליו ביקורת, בהסתמך על העובדה שהוא מורכב סיפורים סיפורים ולכן ניתן ל ח ל ו ק ה.

סינדרום נתניהו. עשרים שנה. שלושה מבצעים צבאיים. הסכם שלום אחד. שלושים מנדטים. הרבה מאד כוח וכבוד שמביא בנאדם יום אחד לחשוב שהוא יכול לירוק לאנשיו בפרצוף ולהסביר להם שזה גשם כי "יש לי מידע שאין לכם". אז הוא מגלה להפתעתו שממשלתו עומדת להתפרק על זה בלי לשאול אותו רשות (ומצליח להציל אותה ברגע האחרון). נתניהו - לא היחיד שהחל לחשוב כך. איך הגדיר זאת טראמפ, בלשונו הישירה, בצדק ובחן אופייני – גם אם ארסס אנשים בשדרה החמישית, לא אאבד את תומכי.

חיים ולדר אמנם לא נבחר בשום פריימריז, וגם כך אין לי חלילה כוונה להשוות אותו לצמד האישים לעיל (גם לא להשוות אותם זה לזה...). אבל איכשהו, רושם חזק של סינדרום נתניהו נשב לעומתי מדפי הספר הזה.

זה התחיל עם הגרפיקה של הכריכה, ולא שיש לי הערה על הביצוע היפה הזה, שהוא מקצועי ומכובד. אבל בעולם של כריכות אדומות עם תבליטי זהב שצועקות ללקוחות את זעקת הסופר המרושש (שלא עבד עם האקסל של
    @רותי קפלר ) "אנא רכשו בעין יפה" ראיתי בכריכה האנמית הזו שמצוץ של התנשאות. מן זלזול בלקוח, מסוג החנויות שסוגרות בשעות הפתיחה, לא עונים בטלפון אף פעם וצריך להתחנן כדי שיסתכלו עליך ויסכימו לעשות ח ש ב ו ן (מי דיבר על לתת שירות לאזרח). הרגשה של איש שבטוח (כנראה בצדק) שירדפו אחריו גם אם ימכור ספרים משוחזרים על נייר ממוחזר ללא כריכה.

לא נשלם על פרסומת
    טובי הסופרים היום, החלו להשתכר מקידום מכירות, כותבים סיפור טוב עם המסר המתאים, ושולחים אותו בתוך חוברת צבעונית בהפצה רוויה 200,000 עותק עד הבית. החוברת הזו לא רק נשלחת בחינם, היא מפוזרת על המדרכות, בבתי הכנסת, במבואות המרכזים המסחריים ובכל מקום שאולי תואיל בטובך להרים אותם משם. אפילו "סיור עיתונאי" במפעל החומוס של שטראוס צריך להיות היום תחת הטייטל של איזה סופר נודע. נגמרו הימים שהיה חתום שם א.א. בן יהודה, שזה בעצם סמנכ"ל מגזר חרדי באגף השיווק. זוכרים את הסערה שהתעוררה עם "הראל" שעשו עלינו סיבוב בחוברות הסיפורים לחג? זוכרים, בטח.

אז בטח תבינו שלא נעים לגלות ששילמת 60 שקל כדי שמישהו יעשה עליך פרסומת, כדי לקבל במחיר מלא מה שזרקת מהתיבת דואר ישר לאשפה. למישהו קוראים "איחוד הצלה" וזה ארגון מתנדבים והצלת חיים ועבודת קודש וכל זה. אבל היום כולם יודעים (ולא צריך לפתוח על זה פה דיון עכשיו) שהמלכרי"ם הם חלק בלתי נפרד מהמגזר העסקי ומכללי המשחק שלו, שכוללים בין היתר פרסום באפיקים מקובלים. אגב, להזכירכם, "הבטחתי ונושעתי" שהיה יצירה ספרותית די מכובדת, עם כל השמות הגדולים – חולק במאסות אדירות ח י נ ם. היה ברור אז, מה שצריך להיות ברור גם היום – לא משלמים על פרסומת.

האמת, שכבר הסיפור הראשון ("אלה ברכב, ואלה בסוסים") מיחצ"ן יפה מאד את "ערכים". יגידו, עוד מעט תגיד שתיאור על "סמיר רכש גרנולה ופחית קוקה קולה" הוא גם פרסומת לקוקה קולה, ערכים זה הקוקה קולה של ההחזרה בתשובה!, יכול להיות. תאמרו גם, שיש הרגשה יותר מציאותית כשהשמות אוטנטיים, ולא הכל "נח שוורצברגנדרוביץ" שקצת מוציא אותך מהאוירה, גם יכול להיות. אבל בכל זאת, מורגש כאן טעם לוואי של אינטרסים. אנחנו הולכים לספרות בשביל לשכוח מזה, לא לגלות שזה חדר גם שם.

אחרי כל כך הרבה כרכים – הגיע הזמן לשנות
    הייתי משנה את שם הספר מאנשים מספרים על עצמם, לסיפורים חוזרים על עצמם. שוב ושוב אותו בחור שנכנס לישיבה, ולא הסתדר בחברה, בסוף כן הסתדר. או הפוך. הדז'ה וו שהיה פעם מעקצץ כשקראת את סיפורי וולדר, הפך טורדני מתמיד.
    לא יודע אם האשמה ברבי חיים האגדי. ייתכן פשוט שהז'אנר מיצה עצמו, ואין באמת אפשרות לייצר כל כך הרבה סיפורים בסטייל הזה. כמו שלישיית ספרות שמסוגלת להגיע לתשע מאות תשעים ותשע ווריאציות, והוא כנראה הגיע לזה. אפשר שצדקו הרבע'ס בחיידר שאיימו שאם נדבר הרבה – יגמרו לנו המילים כי לכל בנאדם יש מכסה קצובה של מילים לדבר בחיים. ולוולדר נגמרו המילים, כמה חבל (מי ששמע כאן נימת הספד – על אחריותו).

- - - אגב, זה נושא מעניין: מקובל לומר שיש לכתוב כמה שיותר, כדי לקבל מיומנות וכו'. אבל לא מאזכרים את הזווית הזו, שלכאורה מעיינות היצירה מתייבשים בשלב כלשהו - - -

וחזרה לאמע"ע, אם היה סופר מבקש ממני להכריע בדילמה הזו, ולעוץ לו עצת אחיתופל משתלמת, הייתי מציע לו להחליף סגנון, כובע, פראק. להתלבש אחרת ולצאת לרחוב, לקוות שהציבור לא יצחק. מה באמת היה קורה אם ולדר היה יוצא מחר בספר שמזכיר עד להחשיד את עמיתו הקרית-גתי מוישה? (הפוך זה כבר קרה כידוע) במקום זה ממשיך הנ"ל עם אותה הגברת באותה האדרת, שעה שזו כבר זקנה קצת מקשישה, חסרת שיניים, עטויית שאל מחמם ושיניה החסרות נוקשות מקור. ייאמר ביושר: זו הגברת שהביאה את התהילה הגדולה, הכסף והפרסום. אבל ריפרש לפעמים הוא דבר לא נמנע. יש תחושה שהקטע הזה מוצה. הוא באמת לא חייב להסכים אתי. וכמו בכל מבחן אמריקאי טוב, יש אפשרות שלישית: מרוב מלל הרב כבר לא ממש ז ו כ ר מה עלה על הכתב ומה עדיין לא, ולא צריך להיות דמנטי כדי לא לשלוט בעשרים אלף עמודים כתובים כפול שש שפות.

השגחה פרטית
    שלא תבינו לא נכון, ואתם תבינו לא נכון: אין לי חלילה שום בעיה עם סיפורים שמספרים את ההשגחה העליונה על כל יציר נוצר. ההפך המוחלט הוא כמובן הנכון. אבל יש לי בכל זאת שני השגות על רבי חיים וולדר, שספרו עמוס מזן אל זן בסיפורי מופתים של השגחה פרטית מופלאה, שמסדרת את כל הפינות במכה אחת ומפגישה את הרוצח, הנרצח, עורך הדין, העדים והשופט לפגישת פסגה אחת מפתיעה בחניון תת קרקעי נידח בתל אביב.
    • מן הראוי שסופר יכריז על מרכולתו בצורה ברורה, ויבהיר את טיבו של הספר שכתב. היתה פעם סידרה מאלפת (בהמודיע ואחר כך בספרים) בשם "ונפלאותיו לבני אדם", (את שם הסופר איני זוכר וחבל, כי אלו היו ספרים "מהטובים"). הכלל, כמו שאומר ולדר, אותה סדרה הכריזה גלויות וברורות שמטרתה להביא לעם היושב בציון החריבה סיפורי נפלאות של השגחה פרטית. ולדר משום מה נוטה להסתיר את זה, וחבל.
    • מקובל לחשוב, אולי בטעות, שעם שספרי "ילדים" ו"אנשים" מספרים על עצמם אמורים לתאר מקרים שהתרחשו, אין הכוונה שהסיפורים אמיתיים "ממש", אלא שהסופר בבואו לפנטז סיפורי בדיה, לא נטל השראה מגלי הים הרוחשים או מהרחוב השוקק שנשקף מחלון ביתו. כי אם ממעשים שהיו ונבראו, מהם נטל את הגרעין אותו הלביש מחלצות כראוי. לא נבון אם כן ללמד אותנו השכל על הנסים והנפלאות האמיתיים שעושה אתנו בחסדו האמיתי הבוי"ת, בעזרת ראיות שלא היו ולא נבראו. יש בזה משהו פתטי שמזכיר לי "יצירות" שאני בטוח שר' חיים לא היה רוצה להזכיר לי.

אז מה יש לנו
    הצ'אלמער חוזר אלינו עם עלילה שבלונית מאד, אבל מסוקר בהרבה הומור כדבעי, שווה לקרוא ("המכה היא התרופה"). מיד אחריו סיפור ("ההגה בידיים של משה") חתרני משהו על בחור מסכן שרצה להוציא רשיון נהיגה וקיבל תמיכה מפתיעה מהרב עובדיה יוסף נגד רבני הישיבה. מסתיים גם הוא עם נס כמעט גלוי שהתחולל סביב הבחור. "ים של מוות, ים של חיים" שכבר הזכרתי, כולו יחסי ציבור לאיחוד הצלה ולתרומות (רק 1-800 חסר). עוד מופת ("גלגולו של זר") עם אברך שהבליג על מידותיו בעצת הרב, ומקבל עד היום על החשבון 7,000 ₪ כל חודש, כן יהי רצון על כל עם ישראל. "מכה אחת יותר מדי" זה קלאסה של סיפורים חוזרים על עצמם, הבחור העדין ההוא שלא היה לו בטחון עצמי ומעמד חברתי עד שהתברר לפתע שהוא בריון השכונה. "אבידה שכזו" - סתם סיפור. "תעתועי אושר עושר" מסתיים בסוף נאיבי מאד, אבל עם תובנות חזקות מאד על עשירים ועניים ועל אי אלו אנשים. "סימנים של אמונה" על אשה שהיתה מאד מסכנה עד שה' הושיע אותה בעזרת זוג גויים שהתגייר לכבוד העניין. "הבדל של שמים וארץ" גם מלא השגחה פרטית, ומסר חזק נגד האגואיזם שמתפספס על סכסוך דתיים חילונים (תקראו כבר בפנים). "באשר נלך ילך" ו"ברגע הנכון" עושים קולות של סיפור אמיתי לגמרי, אז נעזוב אותם לנפשם.

"אליך הוא קורא", הוא גולת הכותרת של הספר הזה, והראשון שמצדיק את שמו של הסופר המהולל. לא ניתן שום ספוילרים, כי זה משהו שחובה לקרוא. לא לשכוח להסתגר בחדר סגור ולקדם בממחטות את בואו של הסיפור ה מ י ו ח ד הזה. "כוחה של אהבה" עוסק באחת הבעיות החמורות, נשתמש בלשון הסופר, התנתקות קרחון של זוגות צעירים מהציבור החרדי. הוא גם מציע פתרון אידיאלי, לדעתי לא ישים בעליל, אבל נניח אותה בצד. "איך שגלגל מסתובב" מביא אתו מסר מוזר וחשוד שמקל בדינו של מי שביצע תאונת דרכים בשכרות. מלבד זאת, הסיפור מסתיים בסנדקאות של גיבור א' בברית לבנו של גיבור ב', אין לדעתכם מגבלה על כמות הסיפורים שיכולים להסתיים בסנדקאות? אני שואל בתום, אולי באמת אין.

המשך אולי יבוא, אחרי שהטיפש יראה את המלאכה המושלמת (ואולי יחזור בו).
    עד אז, יום טוב לטיפשים די בכל אתר ואתר.
    בואו נצבע לעצמנו קצת את החיים...

הרבה פעמים, כשאנחנו קוראים ספר חדש של סופר לא מוכר, ויש באזור מישהו בעניין, ברגע שאנחנו סוגרים את הספר אנחנו עוברים מיידית לנידון: בסגנון של מי הוא כותב? של Xהסופר או דווקא בז'אנר שהמציאה הסופרת Y. ושבוע אחרי שאנחנו מחליטים בסוף שזה בעיקר מזכיר את הקו ה סוחף של הסופר Z - נודע לנו שכבוד הסופר המוכשר לא המציא את הגלגל, אלא פשוט ייבא אותו מהספרות הכללית.

טוב, זה באמת לא פשוט ליצור ז'אנר חדש. והאמת, הרבה יותר לא פשוט לשכנע את הקוראים שזה אכן ז'אנר חדש...

אז בקיצור: הכותבים המוכשרים מכובדים לנסות וליצור את הז'אנר הלהיטי הבא במגזר!

רגע, שימו לב: ז'אנר חדש זה לא איזה שם של חסידות שעוד לא נהגה, או סיפור על איזה כפר נידח בבוצוואנה שאפילו במפות גוגל עוד לא הגיעו אליו, אלא - משהו חדש באמת!

והפרס?!
    אני חושב שמי שיצליח לסחוף כאן את הקהל עם ז'אנר חדש - זה הפרס הגדול ביותר!! עתידו מובטח לו ככוכב זוהר בשמי הספרות החרדית. כל שאר הדרך שעליו לעבור עד הבבמה זה רק עניין טכני.

יאלא, להפגיז!!

להזכירכם: האשכול הזה נועד רק להעלאת חומרים. במידה ויהיה צורך יפתח אשכול נספח לאתגר.
    טררררר, טררררר, טרררררר.
    הלו?
    שלום, זה משפחת וייס?
    כן!
    אפשר את אבא?
    מי רוצה אותו?
    תגיד לו שזה גלעד מהבנק, הוא ידע כבר.
    אבא לא נמצא!
    (נשיפת כעס)
    אתה רוצה אולי את רוני, אחי הגדול?
    טוב נו... שיהיה, תביא את רוני.
    רוני לא נמצא!
    ייילללדדד!!! (צעקה) אתה רוצה שאני אספר את זה לאבא שלך?
    אבא לא נמצא! הוא הלך?
    לאיפה הוא הלך?
    לא יודע, הוא הלך עם רוני, אחי הגדול!
    (שתיקה ארוכה) מתי אבא חוזר?
    אנ'ליודע!
    מה אתה כן יודע? האאא? שתהיה בריא.
    אני יודע למה מדליקים שמונה נרות!
    (שתיקה)
    אתה יודע למה מדליקים שמונה נרות?
    הההה.... כן! עם הסביבונים וזה...
    (צחקוק ילדותי) מפית'ום!
    ילד...! אתה לא תלמד אותי מה זה חנוכה.
    כן? מה זה חנוכה?
    אמרתי לך, סובבו סביבונים!
    למה?
    כי נגמר השמן!
    למה?
    אההה... כי שמו הכל בסופגניות!
    (צחוק מתגלגל)
    לא זה לא נכון?
    לא!
    אז מה באמת התשובה?
    בגלל נס פך השמן.
    אהה... נכון!
    אתה יודע מה היה הנס?
    (גמגום קל) אה... אה... כן בערך.
    מה?
    טוב! לא יודע!
    בגלל שפך השמן החזיק שמונה י...
    מים!
    כל הכבוד! (צהלה)
    אבל מה כבר נס בזה? אה ילד?
    אתה רוצה תשובה?
    כן!
    (אנחה מדומה) טוב, רק תגיד לי משהו...
    מה? (צליל תמיהה)
    מאיפה אתה מתקשר?
    ילד!!! (צליל אזהרה) אתה עושה ממני צחוק?
    לא! זה חשוב! מאיפה אתה מתקשר?
    מהטלפון שלי!
    יופי! (צהלה) וכמה בטריה נשאר לך?
    שתיהיה לי בריא... (לחישה)
    נו?!...
    טוב... נשאר לי עוד 9%
    ומה תעשה אחרי שיגמר לך הבטריה?
    אני יטעין אותה!
    וכמה פעמים ביום אתה מטעין את הבטריה?
    אההה... פעמיים! פחות או יותר.
    ואם אני יגיד לך שהבטריה שלך תחזיק שמונה ימים בלי להטעין?
    זה שטויות!
    יופי! (שוב צהלה) ככה היה אם השמן.
    איזה שמן?
    על השמן בבית המקדש שמעת?
    אההה! (צליל של אסימון נופל) אוייש! מה קשר, בטריה, שמן?
    עכשיו אתה מבין את הנס!
    (קורת רוח) יפה מאוד ילד!
    אתה רוצה את אבא?
    מה?
    רצית את אבא?
    אמרת שהוא הלך, לא?
    כן הוא הלך ועכשיו הוא חזר!
    אה כן! אבל עזוב, זה בסדר, אני אתקשר בפעם אחרת.
    אבל אבא ממש פה? (תחינה)
    לא לא! זה בסדר, פעם אחרת...! לא חשוב עכשיו!
    צליל ניתוק.

אבא! מישהו רצה אותך מקודם.
    מי רצה?
    גלעד מהבנק.
    (אבא מחויר)
    מה הוא אמר?
    הוא אמר שנגמר השמן בגלל הסופגניות!
    מה??? (בהלה) מה הוא אמר בדיוק.
    הוא לא ידע מה היה נס חנוכה.
    אז מה?
    אז אמרתי לו!
    ו... (עדיין בהלה)
    וזהו! הוא אמר שבסוף זה לא חשוב. שהוא יתקשר פעם אחרת.
    (הקלה) אוייש... ילד צדיק שלי! (נשיקה)

אולי מעניין אותך גם...

הצטרפות לניוזלטר

איזה כיף שהצטרפתם לניוזלטר שלנו!

מעכשיו, תהיו הראשונים לקבל את כל העדכונים, החדשות, ההפתעות בלעדיות, והתכנים הכי חמים שלנו בפרוג!

לוח מודעות

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!

תהילים פרק כה

אלְדָוִד אֵלֶיךָ יי נַפְשִׁי אֶשָּׂא:באֱלֹהַי בְּךָ בָטַחְתִּי אַל אֵבוֹשָׁה אַל יַעַלְצוּ אֹיְבַי לִי:גגַּם כָּל קוֶֹיךָ לֹא יֵבֹשׁוּ יֵבֹשׁוּ הַבּוֹגְדִים רֵיקָם:דדְּרָכֶיךָ יי הוֹדִיעֵנִי אֹרְחוֹתֶיךָ לַמְּדֵנִי:ההַדְרִיכֵנִי בַאֲמִתֶּךָ וְלַמְּדֵנִי כִּי אַתָּה אֱלֹהֵי יִשְׁעִי אוֹתְךָ קִוִּיתִי כָּל הַיּוֹם:וזְכֹר רַחֲמֶיךָ יי וַחֲסָדֶיךָ כִּי מֵעוֹלָם הֵמָּה:זחַטֹּאות נְעוּרַי וּפְשָׁעַי אַל תִּזְכֹּר כְּחַסְדְּךָ זְכָר לִי אַתָּה לְמַעַן טוּבְךָ יי:חטוֹב וְיָשָׁר יי עַל כֵּן יוֹרֶה חַטָּאִים בַּדָּרֶךְ:טיַדְרֵךְ עֲנָוִים בַּמִּשְׁפָּט וִילַמֵּד עֲנָוִים דַּרְכּוֹ:יכָּל אָרְחוֹת יי חֶסֶד וֶאֱמֶת לְנֹצְרֵי בְרִיתוֹ וְעֵדֹתָיו:יאלְמַעַן שִׁמְךָ יי וְסָלַחְתָּ לַעֲוֹנִי כִּי רַב הוּא:יבמִי זֶה הָאִישׁ יְרֵא יי יוֹרֶנּוּ בְּדֶרֶךְ יִבְחָר:יגנַפְשׁוֹ בְּטוֹב תָּלִין וְזַרְעוֹ יִירַשׁ אָרֶץ:ידסוֹד יי לִירֵאָיו וּבְרִיתוֹ לְהוֹדִיעָם:טועֵינַי תָּמִיד אֶל יי כִּי הוּא יוֹצִיא מֵרֶשֶׁת רַגְלָי:טזפְּנֵה אֵלַי וְחָנֵּנִי כִּי יָחִיד וְעָנִי אָנִי:יזצָרוֹת לְבָבִי הִרְחִיבוּ מִמְּצוּקוֹתַי הוֹצִיאֵנִי:יחרְאֵה עָנְיִי וַעֲמָלִי וְשָׂא לְכָל חַטֹּאותָי:יטרְאֵה אוֹיְבַי כִּי רָבּוּ וְשִׂנְאַת חָמָס שְׂנֵאוּנִי:כשָׁמְרָה נַפְשִׁי וְהַצִּילֵנִי אַל אֵבוֹשׁ כִּי חָסִיתִי בָךְ:כאתֹּם וָיֹשֶׁר יִצְּרוּנִי כִּי קִוִּיתִיךָ:כבפְּדֵה אֱלֹהִים אֶת יִשְׂרָאֵל מִכֹּל צָרוֹתָיו:
    נקרא  2  פעמים
    למעלה