קהילת כתיבה מקצועית

קהילת הכתיבה מיועדת לעוסקים בכתיבה יוצרת, ספרותית ומקצועית, ומטרתה למקצע ולהשביח את יכולות הכתיבה של חבריה.
מנהלי הפורום: מ. י. פרצמן, ניהול קהילת כתיבה
להצטרפות לקהילה הקש כאן

כתיבה וסיפורת >> תוכן מקצועי

עריכה תורנית

הפורום נועד לעזרה וטיפים מקצועיים עבור עורכים תורניים ואלו המתעסקים בתחום.
מנהל הפורום: מוישה
להצטרפות לפורום עריכה תורנית, הקש כאן
נושאים
793
נושאים
793

קהילת סופרות מקצועיות

פורום זה מיועד לסופרות מקצועיות, עורכות מאמרים ומחברות ספרים על סוגיהם. הכתיבה והצפייה בפורום הינה לחברי הקהילה.
מנהלות הפורום: Ruty Kepler, sari levin
פרטי
אם אתם לא יודעים מה זה, זה בסדר, גם אני לא...

אומרים שהדבר הכי נורא וקשה זה להיות אחות בכורה לשיירת בנים.

תסכימו או לא, אני לא מסכים.

הדבר הכי נורא זה להיות אח בכור לשיירת בנים.

למה?

רק כי כולם מצפים ממך להיות זה שמקשר, מגשר, עוזר, דוגמא אישית, מנחם, מקרצף, מחנך, ולא יודע מה עוד. תמשיכו לבד.

זה כשלעצמו נפלא, מדהים ומקסים, מה הבעיה להיות זה שכולם מסתכלים עליו בהערצה של אחים קטנים על אח בכור וגדול?

הבעיה הגדולה היא, שזה תפקיד של אחיות גדולות. לא של אחים!! במיוחד לא של אחים שמגיעים פעם בחודש לבית ובקושי מכירים את האחים הקטנים שלהם.

לא של אחים שלא ממש יודעים מה לעשות עם האחים המעצבנים שלהם. לא של אחים שבקושי זוכרים איך קוראים לאחים שלהם, בני כמה הם, באיזה ישיבה\שיעור\כיתה הם.

אולי בגלל שאני לא ממש מצליח בתפקיד הזה, של להיות אח בכור אחראי, מבין וכל העניינים האלה כל האחים שלי כל הזמן אומרים לי שאני טיפש.

טוב, מי מתייחס אליהם בכלל, בכל אופן אני בן תשע עשרה וחצי, בישיבה יש לי הרבה חברים, ואף אחד לא אומר לי שאני טיפש. אני יודע שאני חכם.

אז בבית אני טיפש. בישיבה לא.

לא נורא בכלל.

אה, ומצטער על הרמה של הכתיבה. כן, אני יודע שכותבים את זה או בהתחלה, בתור אזהרה מראש, או בסוף, בתור התנצלות, לי זה נפל באמצע, לא נורא.

אז בטח אתם לא מבינים מה נפלתי עליכם. אני אסביר. לא יודע אם בקצרה, אתם תחליטו מה זה היה.

אומרים שאם מדברים הרבה, זה מראה על טיפשות. אז סיכמנו שאני טיפש. חצי טיפש, יותר נכון. החלטתי לשבור את הטיפשות שלי, אני אשתוק. אבל זה קשה, אתם יודעים, יש כאלה שהמילים ממלאות להם את כל הגוף עם שהם מתפוצצים. מה שקורה אז זה שכל המילים יוצאות להם בלי שליטה. זה לא נחמד. מניסיון, החלטתי לשפוך את כל המילים לכאן. מקווה ששרדתם אותי עד עכשיו.

לא יודע אם יהיה המשך. נראה עד כמה אני אשרוד בשתיקה שלי.

נ.ב. קוראים לי שמשון

נ.ב.ב. אבל זה רק שם חיבה במקום שמעון.
כשיגיע יום אחרון
ואני אבהל ואצרח
"לא הספקתי כלום"

צל כהה יחצה את העיר
ריח חמוץ וקר יתפשט באויר
ודמות מטושטשת תקרב אלי

"את נשמתך" יאמר המלאך
ויעטה כפפות גומי

"לא הספקתי כלום" אלחש בתחינה

"כלום"

והוא ימשוך בכתפיו

המטבח שלי, האמבטיה,
האלבומים, המבחן בחומש

הצ'יפס...
יש צ'יפס בתנור

השניות נחלשות,
התקרה מתערפלת
אני מחייך כי אינני מוצא הבעה אחרת
הוא מחייך חזרה "מצטער, רק עושה ת'עבודה שלי"

צפצוף דק מן הדק שעולה ובא ממימד אחר
וגל קר מאד
האויר עומד כאבן.

להסב מבט לחלון
החלון הותיק שלי,
חתיכת השמים בין המרפסת של זילבר והברוש.

"סליחה" אני אומר, ולא יודע למה.

נזכר בטיול ההוא כשהייתי נער,
שנרטבנו מרסיסי המפל, אני והוא,
ולא אמרתי מה שרציתי.

אני לא מצליח לזוז יותר, ושלוה גדולה ננסכת על כולי.

"שלוה"?! אני קורא

הוא עומד בגבו אלי עסוק בסידור כליו במזודה השחורה

"תשכח מכל מה שספרו לך על מוות"

האור הולך ודועך, ועם זאת משהו מזדהר, משהו נפתח לאטו,

שער.

הוא מסתובב אלי, מבטו מעשי מאד.
"נשימה עמוקה בבקשה"

"אני...אני... לא נושם בכלל"

"מעולה" הוא סוגר את המזודה בנקישה ומושיט לי יד

"בוא, הולכים"
חשיפה!
הצעדים הדרמטיים שצה"ל מוכן לעשות כדי שהחרדים יחתמו על חוק הגיוס.
מתוך טיוטה שהציג צה"ל לוועדה המיוחדת שהוקמה לטובת קידום חוק הגיוס החדש
נדגיש כי ההסכמות אינן סופיות ולכן יש להניח שצפויים לא מעט שינויים עד להחלטה הסופית.

כדי לאפשר את הקמת החטיבה החרדית יוקמו בצה"ל היחידות הבאות [רשימה חלקית] -

יחידת מבו"ע [משגיחים בשר ועוף] – תחת היחידה הזו ישרתו בכל גדוד צוותים שידאגו לחלוקת בשר ועוף בארוחות לפי ההכשרים המהודרים השונים לעשות כרצון איש ואיש.

יחידת תר"ט [המקבילה ההלכתית ל- 669] - תהיה אמונה על חילוצים מיוחדים ממצבי חירום הלכתיים, מציאת היתרים מוסמכים הוראות ופסקי הלכה מגדולי הרבנים בתיאום עם המק"ר הגדודי.

יחידת ליול"י – [לא יקום ולא יהיה] - תדאג לטהר את המרחב החטיבתי ממי שאינו אמור להיות שם...

יחידת צב"ה – [צבא השם] - תפעל לשכנע את המתגייסים להמשיך לאחר השירות ללימוד בישיבות ובכוללים.

כמו כן יופצו נהלים חדשים שישפיעו בין השאר על זמני הפעילויות והתפקוד השוטף
הנהלים שנחשפו לעת עתה הם:

'נוהל זק"ש' [זמן קריאת שמע] - בצה"ל כבר דואגים להרגיע שלמפקד בשטח תינתן הזכות לקבוע אם הזק"ש יהיה לפי מג"א או גר"א.
'נוהל פרוסטער' - באם ייתפס אחד המפקדים בקולא יתירה, יותר לחיילים לנהוג לפי ראות עיניהם, ובלבד שלא יהיה 'חשש יוהרא'.
'נוהל אישיות' - מלשבי"ם לא יוכלו לפנות בדיבור למגוייסים בפועל, הכבוד למבוגרים חייב להישמר גם בגילאים מוקדמים כנהוג בעולם הישיבות.
'נוהל שטייגען' – הצו שאוסר על מפקד בכל דרגה שהיא להפסיק חייל מתלמודו, הצו מוגבל ללימוד דף היומי ו/או ההספק הלימוד השבועי בעיון ו/או בבקיאות.
'נוהל צ'ולענט' – בליל שישי יחולק צ'ולענט, כמיטב המסורת.
'נוהל שישי' – ביום שישי לא יהיה מסדר בוקר, הצבא ימליץ על סדרי יום, אך לא יאכוף אותם.
'נוהל בין הזמנים' – השירות יהיה במקביל ללימוד בישיבות, מתוך הכרה בדרך של עולם הישיבות שזמן זה זמן, ובין הזמנים זה בין הזמנים ואין לשנות!

מתוך הבנה והכרה בציבור שלימוד התורה הוא בראש מעייניו, נאות הצבא להכניס לתכנית הפיקוד החטיבתית סדרי לימוד יומיים שיכללו -
שעתיים עיון בשעות הבוקר לא כולל שיעור יומי מהמג"ש שיימסר במשך 45 דקות
שעתיים בקיאות בשעות אחרי הצהריים
ולאור תנועת המוסר של ר' ישראל סלנטר יוקדשו עוד 30 דקות יומיות ובחודש אלול - 15 דקות נוספות, [בשונה מהשעות שניתנות להספקי הלימוד בעיון ובקיאות, במוסר לא תהיה אפשרות לצבור דקות מיום ליום].
לימוד הלכה הוא רשות ולצורך כך תינתן שעה במהלך כל היום ושלושים יום קודם החג תינתן מחצית שעה נוספת.

וועדת המינויים בצה"ל תאשר שורה של תפקידים חדשים בנושאי הלכה והמסתעף...
ולראשונה בחטיבה החרדית יתווסף למש"ק דת וחינוך גם 'מש"ק השקפה' שידאג לעתידם הרוחני של המתגייסים.

בין התפקידים החדשים אפשר למצוא למשל את אמו"ש –אחראי מידות ושיעורים, פב"ב - אחראי פתיחת בקבוקים בשבת, המק"ר - 'מתאם קשרי רבנים', וכמובן איך לא, את המק"ק [- משגיח קטן קטן] האהוב מהישיבה.

מתוך התחשבות עם המנטליות השונה של כל חלקי הציבור החרדי תחולק החטיבה החרדית לשלושה גדודים, הגדוד הספרדי [גע"מ], הגדוד החסידי [גכ"ח], והגדוד הליטאי [גד"ל].
בגדוד הליטאי יישמרו 30% מהמקומות לספרדים, תנאי הקבלה יהיה - הפעלת פרוטקציה כל שהיא אצל האנשים הרלוונטיים...
עם הרחבת החטיבה יתפצלו או יתווספו גדודים נוספים, לפי הצורך הפנימי של הגדודים...

בעניין המדים ישנה מחלוקת בין גורמי הצבא לחרדים, כאשר הצבא מתעקש על צבע זית ולא מוכן להתפשר על זית בצבע שחור...
גורמים המעורים בעניין מעריכים בזהירות שהצבא יתקפל גם בנושא זה לחרדים ויאפשר שינוי דרמטי במדי צה"ל בכל הנוגע לחטיבה החרדית, כשמסתמן שמדי א' יהיו שחור לבן ומדי ב' יהיו שחור לבן עם בטנה בצבע זית.

בתקווה שהדמיונות לא יהפכו למציאות...
בהמשך לאשכול דמעה דוממת הוותיק שננעל , כאן יתפרסמו פרקי ההמשך בס"ד.

לפרקים קודמים -
"מים רבים לא יוכלו לכבות את האהבה"

בשנת הרנ"ב ביום המר והנמהר ט' באב נגזרה גזרת גירוש על כל יהודי ספרד, אלא א"כ ימירו את דתם רח"ל. בצעד של מסירות נפש העדיפו רוב היהודים לעזוב מאחוריהם בתים מפוארים מלאים כל טוב, גינות ופרדסים, נכסים וחיים של נוחות, וליטול לידם את מקל הנדודים למצוא להם ארץ אחרת בה יוכלו לקיים את מצוות ה' בגאון.

בין הגולים היה יהודי צדיק שאף הוא ככולם הותיר מאחריו חיים שלמים, ויצא ברשפי אהבת ה' למסע תלאות ונדודים, יחד עם רעייתו ושני ילדיו.

המשפחה הקטנה צעדה אל הנמל בעיר ברצלונה שם עלו על אוניית נוסעים קטנטנה ומוזנחת, לא לפני שנפרדו כמעט מכל תכשיטי הזהב אותם נטלו כצידה לדרך, כתשלום לבעל הספינה.

את האמת לא בטוח שאפשר היה לקרוא לחבית העבשה הזאת ספינה, אך במצב הנתון אף אחד לא העז להתלונן ולהתרעם על כך.

האוניה החלה בהפלגה אל הים הפתוח, רבים מהנוסעים חלו במחלת ים, ואף אשתו של מיודענו הצדיק הייתה ביניהם, ומאחר שכל ימיה הייתה רכה וענוגה ולא הורגלה במסעות כעין אלה, הלך מצבה והדרדר עד של"ע נפחה את נשמתה על פני בעלה וילדיה.

האב הצדיק חיזק את בניו ועודדם, באמונת אומן שכל מה שה' עושה לטובה הוא עושה, ובהדי כבשי דרחמנא למה לן.

האוניה המשיכה במסעה אל עבר טורקיה, שפתחה את דלתה ליהודים המגורשים, והשכילה לרותמם לכלכלתה המתפתחת.

יום אחד בשעת בוקר מוקדמת, זעקה אדירה פילחה את חלל הספינה. המלח הצופה שעמד בראש התורן הבחין בסערה אדירה המתקרבת אל הספינה מקצה האופק.

רב החובל אסף באופן מיידי את כל האנשים בספינה וחילק ביניהם תפקידים לקראת הסערה הקרבה ובאה, ההתגייסות הייתה מלאה אך מאומה לא עזר, גשם כבד החל לרדת הספינה, וגלים אדירים התנחשלו לעברה, האוניה הטלטלה מעלה ומטה כאילו הייתה קליפת אגוז.

אילו הייתה זו אוניה ראויה לשמה יתכן והייתה צולחת את הסערה, אך האוניה המדוברת אפי' במים רגילים זקוקה הייתה לנס על מנת שלא תתפרק, כל שכן וכל שכן בסערה שכזו.

ואז זה קרה.

רעם אדיר התגלגל ברקיע וגלי הים התנשאו לגבהים חדשים, נושאים את האוניה אל על, ומטילים אותה בעוצמה אל המים. כאן כבר כשל כוחה של הספינה והיא התפצחה לשניים בקול חריקה צורמני, מטילה את כל יושביה אל לב הים. זעקות שבר אדירות עלו מכל עבר, אנשים נלחמו על כל פיסת קרש שתיתן להם עוד מספר דקות לנשום מעל פני המים.

אט אט הים דמם, הסערה חלפה כלא הייתה, והמים הרגועים לא סיפרו על מה שהתחולל לפני שעות ספורות.

באי מרוחק מעט ממקום האסון, פלט הים את גופתו המעולפת של אותו יהודי צדיק, אל החוף, בהשגחה פלאית ומיוחדת נזדמן לו דף של ספינה כר"ע בשעתו, והייתה לו נפשו לשלל.

כשהקיץ היהודי מעלפונו וידע את כל אשר נעשה, שנותר הוא בודד בעולם ללא אישה וילדים, על אי בודד באמצע האוקיינוס, בלי אוכל לאכול ובגד ללבוש, פרצה זעקה אדירה מליבו.

הוא פנה אל ה' יתברך וזעק "את הכל אתה יכול לקחת ממני, את אישתי, את ילדי, את בגדי, את כל אשר לי, אך דבר אחד לא תוכל לקחת ממני – את אהבתי אליך! אני אוהב אותך אבא בכל מצב! ושום דבר לא יוכל לשנות את זה".

---
למעיינים שבנינו:
בחובת הלבבות (שער אהבת ה' פ"א) מביא ציטוט דומה וז"ל "כמו שנאמר על אחד מן החסידים שהיה קם בלילה ואמר אלהי הרעבתני ועירום עזבתני ובמחשכי הלילה הושבתני ועוזך וגדלך הוריתני אם תשרפני באש לא אוסיף כי אם אהבה אותך ושמחה בך. דומה למה שאמר (איוב ג) הן יקטלני לו איחל".

נפשי חולת אהבתך!
מהרגע שיצאתי לאור עברתי מסלול רציני.
אחד הפערים הגדולים איתם נדרשתי להתמודד היה הרצון והידיעה שאני עומדת לכבוש את העולם בספרים שלי. הם יחוללו שינוי וימכרו במיליוני עותקים. האמת שמיליונים היה קטן עלי כי תודעתית הייתי במיליארדי עותקים.

התוצאה ביחס לדמיון היתה דלה.

האמת שהשאיפות הביכו אותי כי עודדתי בספרים הסתפקות במועט ושמחה במה שיש בעוד שאני תודעתית כבר עמדתי בראש הסולם...

אט אט התפכחתי.

ובגלל שהמקום הטבעי שלי זה לא מיליארדי קוראים, ההתפכחות היתה נצרכת ומבורכת. (אם כי הפסדתי הרבה כסף בכל התהליך עד שלמדתי את מקומי, אני מחשיבה את הכסף בתור דמי לימוד, כמו שאדם שלומד באוניברסיטה צריך לשלם, ככה הלימוד בבית הספר של החיים דורש תשלום).

הבנתי שאני הייתי זו שכל העת שכנעתי את עצמי שזה יקרה כי התוכן של הספרים שווה! הוא יכול לשנות ולקדם את העולם! זה לא אני, זה התוכן והמסע שלי!

אבל אף אחד לא חתם איתי על חוזה שזה יקרה.

ויותר מכך - עם הזמן - כשאני פחות מתלהבת מהכתיבה שלי אני רואה את הספרים כמו שהם. ויש להם חסרונות.

התהליך של ההתפכחות היה איטי, והבנתי שהמציאות רחוקה מהדמיונות.

כעת הספר "סדר הפוך" לא זוכה להתעניינות.

אני עושה הרבה רעש אבל בתכל'ס אין תוצאות כרגע.

האמת שזה המקום שייחלתי אליו.
מדובר כאן בחופש אמיתי.

ההבנה שזו האמת, והיא המציאות, השחרור מהכבלים שגורמים לנו לחשוב שאנחנו דבר-מה או שיש לנו בשורה חדשה לעולם.

ויחד עם זה הידיעה שצריך לפעול בכל הכח ולא לנוח ולא להתייחס לתוצאה כי העולם זקוק לנו, וגם אם העולם לא זקוק לנו זה מה שצריך לעשות. כי אם כל אדם יגייס את עצמו לטובת קידום העולם, מתוך תחושת מצוקה וקבלת אחריות אמיתית, אז העולם יהיה חייב להשתנות.

את הספר "סדר הפוך" אמשיך לשווק באהבה ובשמחה.
מתוך הבנה שזו אני - הייתי ונשארתי בנקודת האפס. אף פעם לא אהפוך לאחד כי אחד יש רק אחד.

לעומתי- הספר ראוי. הוא לא שלי אלא יש בו מתנה לי ולעולם כולו!

כאן אני רואה יתרון גדול בהפרדה שאנו עורכים בינינו לבין ה'פירות' שלנו.

כי בעוד הערך שלנו נשאר יציב גם אם נצליח וגם אם פחות, הרי שהערך של הפירות שלנו יכול להשתנות.
כי לא מדובר ברכוש שלנו - אלא במתנה ובערך רוחני שניתן לנו מאת בורא עולם.
ואם הערך של הספרים ישתנה וגם אם לא - נקודת החופש להיות רחוקים מכבלי הקהל, המעמד וכו' -
כי זו האמת וכולנו שווים לחלוטין תמיד -
היא נקודת ציון ראויה ומלאת משמעות לדעתי יותר ממיליארדי קוראים.

*

למה אני משתפת את כל זה?
קודם כל כי אני שברתי לעצמי מיתוס (שאני אמורה לשנות/שיש לי בשורה) וחשוב לי לשתף.
שנית,
במשך תקופה ארוכה אני 'מעלה לכאן מאמרים על החשיבות ביציאה לאור, במימוש כישרונות וכו'.

זה נראה כאילו אני סתם משתלטת על המרחב (יש בזה משהו... באמת לא חייבים לקרוא או להקשיב לאף אחד,
וכשאנחנו קוראים מישהו אנחנו מחליטים מה זה יתרום לנו בלי קשר מי כותב את הדברים שאנחנו קוראים)

אני חושבת שזה ממש חשוב לצאת לאור, בתור מטרה ולא בתור אמצעי. העולם שכנע אותנו שבמידה ואנחנו מרווחים כסף/כבוד/קהל -שווה לצאת לאור.
אבל המסע שלי - מוכיח לי שלא חשוב הכסף, הקהל, הכבוד, וכו'.
כי האדם שמגשים את הכשרונות שלו יוצא מורווח מעצם היציאה לאור בלי קשר לתוצאות..
אני רואה איך שהשתניתי, בזכות התהליך והכתיבה שלי, וזו המתנה הכי גדולה שיכולתי לתת לעצמי.
העובדה שאני מצליחה לתקשר עם הסביבה ולחיות בשלום עם עצמי.

חשוב שכמה שיותר אנשים יאבקו על הזכות להשמיע את קולם, אף אחד לא חייב להקשיב להם, אבל הקול של כל אחד חשוב.
זה קצת מורכב, מקווה שהצלחתי להסביר את עצמי היטב.

*
הערה מעניינת שקשורה לתחושת המצוקה והמחסור:

לפני מספר שנים קראתי שארכיאולוגים מצאו פיסת בד ארגמן שאריות של בגד מתקופתו של דוד המלך.
פיסת הבד היא סימן לעושר שהיה באותה תקופה. כי צבע ארגמן נוצר מחומר נדיר מאוד.

בתקופה שלנו יש בדים בכל הצבעים. אנחנו מולטי מיליונרים.

לפני 100 שנים היה יום מיוחד לכביסה שכלל עבודה קשה, רק לעשירים היתה כובסת.
היום יש גם לעניים מכונת כביסה מעולה ויעילה ועוד המון מכונות יעילות שלא היו לעשירים בעבר.

הכותבים של פעם נאלצו להסתפק באפשרות שהחברים יקראו אותם ואם יתמזל מזלם או הם יהיו מספיק נחושים הם היו מוציאים לאור ספר. במרבית הפעמים הספר היה יוצא לאור רק לאחר פטירתם.

בדורנו יש המון במות להגיש את הכתיבה שלנו.
והכי חשוב גם אם אין בנמצא אפשר להקים כזו במה בעצמנו.

הוכחה שאנחנו רק צריכים לפתוח את העיניים ולהביט על הקיים, להעריך את הטוב ולהסתובב בתחושת הודיה.

ו.. כן, למה לא? תמיד להשתדל להתקדם יותר.
  • 487
  • קרה לכם פעם שנגררתם אחרי סוס? כן, במקום שהוא יהיה רתום לרצונכם, אתם הייתם רתומים אליו.
    לא מכירים? טוב שכך, אבל הקשיבו לאלו שכן עברו את זה.

אין מה לומר, זאת חוויה, כמו שיש אנשים שנהנים להיזרק בין שמיים וארץ, להיות מטולטלים במהירות הקול מצד לצד, להפוך את מעיהם שוב ושוב ולבסוף לרדת מהמתקן ולהקיא את נשמתם.
    אה, וגם לשלם על התענוג הזה שנקרא "לונה פארק".
    אז אולי יש כאלו שיקראו למירוץ המטורף הזה חוויה. אולי יש אנשים שנהנים מלחיות בלחץ, אולי.

כשאתה רתום לסוס אימתני, אין אתה חש דבר מלבד הצורך העז לרוץ ולרוץ ולא להפסיק לשניה.
    אחרת, הסוס ידהר לדרכו ויותיר אותך הרחק מאחור שרוע על האספלט.
    וכך אתה ממשיך לדהור בקצב של הסוס. אין לך פנאי לשים לב לרוח שעל פניך, לנופים שסביבך, לאנשים שבדרך.
    אתה טרוד במשימתך הבלתי אפשרית. עליך להחזיק חזק את המושכות ולהמשיך לרוץ טרוף נשימה.
    הלחץ העצום כמעט וחונק אותך. המשא הכבד על הכתפיים כמעט גורם לך לשמוט הכל ולנחות על הקרקע, מובס.
    אבל כוח ההכרח דוחף אותך בעל כורחך, להמשיך עד אין סוף.

איך דבר כזה קורה אתם שואלים? ובכן, בכל פעם יש שלל סיבות שונות ומשונות.
    פעם היו עסוקים בטעינת העגלה ושכחו להשקיע עוד דקה בקשירת הסוס אליה, פעם היו עסוקים בכלל בדברים אחרים ולא יצאו לדרך בזמן, ופעם העגלה היתה כבדה מידי למשא עבור הסוס והוא החליט לפתוח בקריירה עצמאית משלו.

זה לא כיף לעשות את הדרך בכזאת צורה, אבל איכשהו בכל פעם בסוף זה ככה, המרוץ טרוף החושים הזה, שמוציא כל חשק וטעם לעשות משהו, עכשיו ובכלל.
    אתה מגיע אל היעד ברגע האחרון, עם הלשון בחוץ, מייחל לטיפת רוגע, שלוה וסדר בחיים האלה.
    תמיד אתה חושב שזה המסע האחרון שלך בצורה כזאת כי בקושי הצלחת לשרוד אותו. עד הפעם הבאה..

פעם חשבתם למה בעצם לא לוותר על התענוג? להניח לו לסוס הפרא הזה, שיברח לאן שיחפוץ לו, לספוג את המכה וסופסוף לשבת ולנוח.
    השאלה הזאת, עבור מי שרץ היא מחשבה בלתי אפשרית, בלתי מושגת, כמעט חלומית.
    הלא הסוס באחריותך, זאת חובתך הבלעדית, ואין איש שיעשה זאת.
    זה מה שעוד יותר מלחיץ, ועוד יותר גורם לך לחזק אחיזה, ועוד יותר גורם לך לרצות לעזוב אותה בשם היד שלך, האדומה ממאמץ, ברגע זה. וחוזר חלילה.

וכך נותרת בין הפטיש לסדן, לא יכול לעזוב ולא יכול להמשיך. ומה עושים עכשיו???
    שערו הארוך התבדר ברוח.

"אתה לא נורמלי!!" בן שאג עליו.

"למה?" האיש החזיר לו בשאגה משלו, כל קמטוט בפניו זורח.

"כי..." בן איבד מילים לרגע, מסוחרר. מצביע ביד לא יציבה לעבר המחוגים, שנסקו לגבהים שלא הכיר. לא ממש מתכנן להתרסק בעתיד הקרוב. ובמחשבה שניה, גם ברחוק.

האיש רק חייך.

בן דימה לראות בחיוכו את כל העולם. ניצוצות של חופש, של אושר, בערו שם. משלהבות את עיניו הדבשיות למדורה אחת בוערת. הוא דמם, מובס. נותן לאושר של חברו לעוט גם עליו. מרגיש את החיוך משתלט עליו לאט לאט.

הנופים טסו לידם במהירות כמעט על קולית, ובן בכל זאת השתנק כשהאיש לקח סיבוב חד מדי, מייצב את האופנוע בעונג, קורץ לו. נהנה מכל שניה.

'כמו ילד' חלף הרהור תועה במוחו, והוא צחקק לעצמו כשהציץ על ידיו המקומטות משהו של האיש שישב לפניו.

ה'טיסה' נעצרה בחריקה צורמת. הם ירדו, כשחיוך עז על פניהם, שותקים. האיש אסף את שערו הגלי, כשבן חייך לעצמו לכשהבחין בניצוצות החלודים שהסתתרו פה ושם.

הם היו בסיגריה החמישית, כשבן פלט
    "תודה."

ממש אשמח להערות הארות וביקורת.
    הערה חשובה: אין טעם לשאול מה הפשר, כי גם לי אין מושג.
    ווואאוווווו!!!
    אחד הגדולים!
    לא הצלחתי להבין מה כל התגיות האלה עושות פה ;)
    תודה!
    אתה לא הראשון ששואל
    בגדול כל התגיות שלא קשורות לכאן, זה ממחצית הבתים שפשוט נמחקו לי (לא ברור לי על ידי מי)
    ובכ"מ אשתדל לכתוב (מחר כנראה..) בית על התגיות בכללותם שיצדיקו את קיומם... (מקווה שעד אז לא יימחקו הבתים הראשונים)
    גם אם הקולמוס עצר מלכת,
    והמחר עזב לתהום הנשייה,
    אך הבטחות צריך לממש,
    לא רק בשבילו, בשבילה, בשבילם,
    אלא טרם כל בשבילך,
    למען מילתך שלא תלך ריקם
    בשביל ללא מוצא

20 תגיות באשכול העצמה גברית#00:
    אהרלה, אישה, אפס, בהומור, בעל, ברוך המן, גבר, הספרן, העצמה, העצמה גברית, העצמה מינוס, העצמה פלוס, הפרצוף האמיתי, זרש, חרבות בטחון, מקלף, פורים, שלום בית, תאמין בעצמך, תשקר לעצמך

בניגוד לרושם חיצוני של אזובי קיר
    בתוכך, אתה מכיל המון ולמכביר
    כמו תגית שמופיעה בקטן
    ומאתרת מכל מרחב
    כך אתה בליבך הרחב

בזמנים קשים,
    כשאתה מרגיש נבוך ומבולבל,
    כמו רשימת תגיות אומללה
    שמופיעה כאן ושם בערבוביה
    שים לבך אל העתיד, וזכור,
    די בצעד אחד לאתר את הדרך
    ולשנות את המצב לאין עֵרֶךְ
    אז נא אל תכרע ברך

כשאתה מתייג את עצמך לטב ולמוטב
    אתה מצמצם את חייך במילה אחת

הפרצוף האמתי שלך,
    זה לא מה שאתה סוקר במראה,
    או מה שאתה משקף לסביבה
    אלא מה שאתה מרגיש עמוק
    בתוך לבבך

אם אי מי טען שאתה מכסה על שקריך,
    והשקר הוא נר לרגליך,
    זכור, כי כך רק הוא חושב,
    והאמת שזה עוד שקר כוזב

קלף מעצמך בעצמך
    את השכבות,
    כי כל מקלף אחר
    מעולם לא צלח קליפת אנוש

אם ביטחונך חרב ומושפל,
    הנף את חרבך אל על
    כתר את החורבה
    בצור את חומתך
    ומנע את חורבנך

אהרל'ה אהרל'ה צא החוצה..
    לעולם על תישבר
    כמו בערל'ה אל תתחפר
    ולנצח תתגבר

אדם חי על זמן שאול,
    גורלו לוטה בערפל סמוי
    והוא מגלם תפקיד ניצב,
    במשחק הגדול של חייו

גבר, אתה לא חפץ,
    אל תשכח את עצמך
    בטרמינל של החיים

מה המכנה המשותף בין אישה גבר ותוכי?
    תוכי ניחן בכושר חיקוי,
    אישה בכושר דיבור,
    וגבר, בכישרון לחקות את שניהם... (סליחה גברים)

העבר לא מגדיר אותך הוא מחדד אותך
    ההווה לא חומק לך הוא ממתין איתך
    העתיד לא רחוק ממך לו רק תושיט לו יד

אם האדם עץ השדה והילד שתיל רך,
    והנער לנטיעה פורה והבחור כפריחת האילן
    אז האמא היא הטל שמוריד חיות על כולםן..
    ואתה האבא מסד הבית, שורש האילן המפואר - שמצל על כל בני המשפחה
    זכור זאת ואל תשכח!

ילדים כמו מבוגרים
    פועלים על פי אינטרסים ומטרה
    ההבדל הוא רק באומנות ההסתרה...

הספרן במקצועו מתמחה בקטלוג ספרים,
    החייט במקצועו מתמחה בתפירת בגדים
    הסנדלר במקצועו מתמחה ביצירת מנעלים
    אתה כגבר מהווה בסיס למשפחתך הקטנה
    אתה כגבר תופר את עלילות ילדיך במו חייך
    אתה כגבר מתמחה בקטלוג חיים של רכים ונבוכים
    שמחפשים מסדר ומכונן בחייהם הצעירים

חודש אדר זה עתה התדפק על דלתותיך
    אך פרצוף תשע באב עוד מרוח על פניך
    אתה עצוב ומדוכא לאור המצב ובכלל
    אבל ידידי נא אל תשכח לרגע
    שעוד יבוא יום וירחק הפגע
    והאושר יתנחל בלבבות כולם
    לנצח!

'ברוך המן ארור מרדכי'
    הן בשגגה המרת בין אוהב לשונא,
    אך זכור להתעשת חיש מהר,
    ברגע שדעתך תתבהר

לדעתך
    "זכית" באשה בדמות זרש?
    נרגנת ומקטרת ללא הרף
    פשפש בתוכך ברוגע ללא קצף
    אם לא זה שאתה
    מגלם בעצמך
    את תפקיד המן
    בייחס לרעייתך

אתה שכור ולא מיין,
    צוהל ושמח בהצלחה רגעית,
    אך שוכח ומזניח את התכלית,
    תתאפס על עצמך בנאדם,
    שלא תמצא את עצמך תלוי על עץ הנאשם

אתה לא אפס אחד (0),
    ולא אפס נקודה אחת (0.1)
    לו רק תדע לשנות את מיקום הנקודה
    ואז לעולם תהיה מספר אחד!
     תגובה אחרונה 
  • 592
  • להלן תוכנית שילוב חילונים בצבא.
    התוכנית יוצאת לדרך לאחר שיקולים רבים, הבנה שבכל זאת גם הם חלק מהמדינה, ולחץ של הסבים והסתות שזוכרים את הימים בהם נלחמו על גיוס של עוד חרדי.
    התוכנית תכלול כדלהלן:
    1- הקמת יחידות מבוססות בינה מלאכותית, שהמפקחים עליהם יגיעו מעולם ההיטק, בהם יוכלו להשתלב גם חילונים. יחידות אלו יפעלו בשבת באופן אוטומטי ללא צורך בחילול שבת, והחילוני לא יחוש בכפיה דתית.
    2- הקמת אגף החילונים במודיעין, בו יבדקו התרעות לפיגועים נגד חרדים מצד החילונים. זאת לאור העברת תיקון מס' 11265 לחוק הלאומנות הקובע כי התעללות בין אנשים, על רקע דתי, יחשב כארוע לאומני. באגף זה ישולבו בעיקר חילונים מתחזקים שיבינו את הלך רוחם של החילונים.
    3- הקלות למתגייס שיצהיר על עצמו כחילוני. הקלות אלו יכללו- פטור מהנחת תפילין רבנו תם, הבדלה במוצאי שבת לא לפי שיטת רבנו תם, הכרה בלימודי ליבה כ12 שנות לימוד לכל יחידה המצריכה זאת.
    הבטחתי וקיימתי, מוזמנים להוסיף
    אז..
    אני חדשה בקהילה, רק היום הצטרפתי(:
    וזה השיתוף הראשון שלי..
    את הקטע הזה שלחתי לניהול הקהילה ואשמח לביקורת.

אני יושבת בסלון, חושבת על ילדותי היפה.
    או.. אז, אז היינו תמימים. לא ידענו צרות מהם. היינו משחקים, נהנים, רצים בשמש..
    או.. היטב אני זוכרת את כל המחנות שעשינו, ה'מחניים' הגומי ואפילו אפילו-
    הדלגית הורודה שצילה הביאה..
    או איך שהתרגשנו מהחבל החזק והחדש.. גם הרבה אחרי שהיה חדש, גם כשהיה בלוי ושרוט עדיין היה בשבילנו אוצר יקר, דילגית חזקה ומיוחדת..
    כשאני רואה את הנכדות משחקות, נפתחות לי העיניים מקנאה. אין על הילדות. תקופה יפה, ורודה, קסומה.. פשוט להתגעגע.
    "סבתא, סבתא, את לא שאלת אותי מה שלומי!"
    "בטח מתוקה שלי, בטח! מה שלומך יקרה? איך בלימודים? ו.. מה אתם משחקות?"
    נכדתי היקרה ענתה לי בארשת פנים רצינית;
    "אוו סבתא את לא מבינה.
    יש לנו מבחן בחשבון מחר,
    עוד שבוע עבודה בעברית,
    אתמול היה הכתבה באנגלית,
    איך נוכל לשחק?"
    'מיידעלע מיידעלע,
    לא נורא. משחקים זה לא העיקר בחיים. איך עם החברות?" אני שואלת בחיוך רחב..
    "סבתוש, עדיף לא לדבר על זה, רחלי הזו--- כל הזמן משתלטת!! והיא מסיתה את כול.."
    "נו נו בלי לשון הרע. העיקר המשפוחה"
    "משפחה? הלוואי. חוץ מלעשות בייביסיטר על האחים שלי אין לי שנייה של משפחה! אין דברים כאלה סבתא. כל הזמן לחץ, לחץ, מבחנין, עבודות בית, אני גמורה!!'
    הקשבתי לנכדתי ברוב קשב. הנהנתי במקומות הנכונים, ובעודי תוהה מה לומר עכשיו היא קמה ממקומה וסיימה בזריזות
    "טוב סבתא, היה נחמד לדבר איתך.. אני חייבת לעוף - יש לי מבחן עכשיו!" ואז בנימה קטנה של קנאה הוסיפה
    "איזה כייף לך סבתא. את.. יש לך זמן בשפע, לדבר עם הנכדים, להנות מהחיים, הלוואי עליי!
    זה נראה לי תקופה קסומה.'
    אז ילדות/סבתוש
    פשוט תקופה קסומה!!
    "רוצה?"

הוא מושיט לי קוביה חסרת צבע, וידו נשארת תלויה ספק לכיווני ספק לעבר ישות בלתי נראית בפאתי הרקיע.

עיניו קטנות וצוחקות אלי מתוך יער אפור וסבוך של תלתלים אפורים זקן פרא גבות עבותות בלורית מתפרצת ושפם כבד, הבאים זה בגבולו של זה.
    אני מביט כה וכה, כאילו מחפש את הבמאי המסתתר או את התסריטאי.
    "רוצה?"
    בלי הגבהת קול, בלי טיפת חוסר סבלנות, ניכר עליו שהוא עומד לחזור על המילה שוב ושוב עד שתיבש ידו.
    "מה זה?"
    אני מעיז לעשות צעד לכיוונו, מכווץ גבות מניח יד על הצואר, משווה לפני ארשת של עיתונאי או אנתרופולוג.
    "רוצה?"
    אני לוקח.
    כדי לא להיראות טפש או פחדן או אנטיפת.
    אשליך את זה בהמשך...

"תודה" אני אומר באגביות תוך כדי שאני מזייף חצי פיהוק ומביט בשעון בשעמום, כאילו אני רגיל לקבל קוביות מסתוריות מעוברי אורח אקראיים בכל רבע שעה.
    "תלקק אותה"
    הוא קורא אל גבי המתרחק, אני מהנהן מבלי להסתובב.
    עורפי מעקצץ.
    אחרי כמה מאות מטרים אני פונה לסמטא, ואז ליתר בטחון עושה פניה נוספת, ומשליך לפח המוצב ליד בית קפה.
    ברוך שפטרנו.

"סליחה... אדון"
    בחורה עם סינר שחור וקול מרושע יוצאת אלי מעבר לדלפק
    "זה לא פח צבורי זה"!
    "אה... סליחה, באמת חח"
    אני מגחך אליה בתנועה סחבקית של יאללה-למי-אכפת.
    אבל היא לא מוכנה להשתתף בהצגה,
    "מה סליחה?! תוציא את זה, אבנר..."
    "א ב נ ר"
    אבנר מגיח מדלת זכוכית מעופשת, הפרצוף שלו נותן לך להבין, שזה עתה הוא הטמין את מה שנותר מהגופה של הקודם שזרק משהו לפח הפרטי שלו...
    "בסדר בסדר אני מוציא אני מוציא"
    אני אומר מהר מהר, ומוציא את הקוביה מהפח.
    אני מחייך אל שניהם, אבנר מגרד בערפו ומגרגר כמו בולדוג שכוּל והבחורה מביטה בי בעיני דג מת.

הלכתי בצעדים איטיים, מנסה לעצור את סנטרי מלרעוד, מתלבט אם כדאי לשרוק קלות, או שזה יהיה שקוף מידי...
    הנשימה שלי החלה להסתדר כשיצאתי מטווח האש, הבטתי בקוביה שבידי, ופתאום בדחף בלתי נשלט שהופיע משומקום, הכנסתי אותה לפי ובלעתי.

הידעתם שעמודי חשמל אינם כה קשים וחזקים כפי שהם נראים?!
    הם ניתנים לכיפוף בקלות
    עובדה.

הידעתם שאם נושפים מספיק חזק מהאף יוצא עשן סמיך מהנחיריים?!
    הה, משחק נחמד.

הידעתם שלעת ערב השמים בירושלים נעשים אדומים?!
    מצחיק שלא הבחנתי בכך עד היום.

הידעתם איזו מפלצת אני?!
    כן, ודאי. אחרת לא הייתם נמלטים לכל עבר בצווחות אימה.

זה נעים להיות מפחיד

חחח

זה מדגדג לי בעורף.

אני מתמתח באושר מוזר וחש באנרגיה גועשת המתבקעת אל כל אבריי, פלומות שיער חדשות צצות פה ושם, שריריי מתקשים וצפרני מתעקלות, חום כבד במרכז בטני, כמו כור גרעיני מתחמש.

הורררא

אבנר
    כן, אני חושב שנלך לבקר את אבנר...

רגלי הענקיות חורשות תלמים במדרכה כשאני פונה אל בית הקפה ההוא, ונהמה מחרישת אוזן פורצת מחזי המתנפח,
    זה מענג לראות את השמשות מתנפצות,
    ועוד יותר מענג לראות את אבנר המבוהל דוהר החוצה מסוכך על ראשו במגש קוראסונים,
    בשתי ידי אני מניף את הטויוטה הראשונה שנקרית לידי אל על, ובטרם אספיק להשליך אותה עליו בחימה שפוכה, אני מסובב את ראשי לשמע קול מוכר,
    "אמרתי לך ללקק! לא לבלוע"
    ההומלס מביט בי משועשע מתוך הסבך האפור שלו, ומוציא מכיסו מבחנה עם נוזל כחלחל, תוסס,

לא
    אני לא יודע איך לסיים את הסיפור הזה בצורה מוצלחת

נו זה היה ברור מראש שאני הולך להיתקע פה באיזה שלב

מי שרוצה להשלים, מוזמן...

ב"ה

-השנה צריך להתחיל מוקדם.

-למה?

-כי אנחנו לא יודעים מה יילד יום.

-נו, אז?

-נראה לך שנשב בממ"ד ונסדר כולנו את הארונות?

-רעיון טוב, אבל למה שנשב בממ"ד?

-עזוב, אתה מתחיל להתווכח איתי, אני יודעת מה שאני מדברת, ואתה הרי יודע שאני תמיד צודקת.

-אוהו, יודע, בטח שיודע, את תמיד צודקת, והמילה האחרונה, תמיד שלך.

-אני לא אמרתי כלום, רק אמרתי שצריך להתחיל.

-אוקיי, אז בואי נתחיל, נתחיל מהממ"ד.

-אבל אני לא יודעת ממה להתחיל, תראה מה הולך כאן.

-כן אני רואה, ערמת כביסה שלא מביישת את שולחנות זארה בסופעונה, ואין מקום בארון.

-חייבים לפנות מקום.

-אתה יודע מה, קח את הקטנים לטיול, תחזרו אחרי ארוחת ערב, תקנה להם פיתות, באגטים, ממרח לוטוס, לא יודעת מה.

טוב ששלחתי אותם, עכשיו אני יכולה לשתות קפה, להציץ בחדשות, היי מה עברה כבר שעה, ועוד לא התחלתי, אני רק מדמיינת אזעקה, איפה אני שמה את כולם.

טוב, צריך להוציא את מה שיש בארון, אבל איפה אני אאכסן את כל הפיצ'יפקס המעורבבים הללו, תיק למחשב, חוט ישן, תאורת חירום, למה הכל נמצא כאן.

יש לי רעיון אני אפנה את המדפים בחדר של הבנים, ויצופף יהיה מקום לעוד מקום.

-ששששלוםםם, חזרנו.

-בואו תשטפו ידיים, מה זה, שקית עם פיתות באגטים, חלות, עוגות, למה הבאתם את זה?

-את ביקשת שניקנה.

-טוב, איפה אני אאכסן את זה עכשיו?

את המקפיא ניקיתי.

-אמא איפה נישן, יש בגדים על המיטות.

-חמודים בואו תזיזו אותם לצד של המיטה תפנו לכם מקום לישון.

בשקט לעצמי, למה יש כל כך הרבה בגדים, אני הולכת להעביר הכל לגמ"ח.

-עכשיו עוד הפסקה לקפה, ועוגה, ושוקולד מתוק ומרגיע את הנפש.

-היי, לא הספקתי כלום היום.

-אשתי, איפה אני אשן?

-אמרת משהו?

-לא, לא, הכל בסדר, עברנו את פרעה נעבור גם את זה.
    "האנשה, שנקראת בלעז אנתרופומורפיזם, היא ייחוס תכונות אנושית למי שאינו אדם: בעלי-חיים, חפצים דוממים, איתני הטבע, וכן הלאה. בפרוזה נעשה בהאנשה שימוש מורכב יותר מאשר בשפת היומיום או בשירה. במסגרת זו הופך החפץ, החיה, או המושג המואנש לדמות של ממש בסיפור, לעיתים אף הדמות המרכזית."

תודה לוויקיפדיה על ההסבר המחכים. במחשבה שנייה, אני מניח שגם להודות לאנציקלופדיה וירטואלית זה סוג מסויים של האנשה, אז הנה לנו דוגמה חיה ונושמת של האנשת ישות שאינה חיה ונושמת.

הייתי מנסח פה עכשיו מגילה שלמה על מגוון האפשרויות הנרחב שהאנשה פותחת בפנינו, על יכולות ההבעה שהיא מאפשרת, על ההזדמנות שהיא מעניקה לנו להתמקד על דברים מהצד וכו' וכו' אבל פורים כבר מרים את היד לדפוק בדלת ולמי יש זמן. אז אני רק אומר שממש בדומה לתחפושות אפשר למצוא כאן הרבה עומק פילוסופי, אבל בסופו של דבר זה פשוט ממש נחמד.

אז איפה היינו? האנשה. רוצו על זה.

האתגר ייסגר בעז"ה במוצאי שבת כ' אדר ב', אחרי שכל התחפושות כבר יהיו בארון או איפה שתחפושות נמצאות אצלכם, מה אני יודע.

האתגר כאן. ויכוחים על כך שמצינו כבר בתורה שצריך להכיר תודה ליאור - בפסח. או פשוט
    שם.

קצת להסיח דעת מהמצב..:(

הוא התיישב לאיטו על המיטה, מנדנד רגליים יחפות באוויר הקר. הצמא הציק לו בגרון, משתלט לאיטו על כל הגוף. הוא צמא. ממש. אבל בשביל זה להעיר את דוקטור קאלי?

יוזף הסיט את מבטו לכיוון החלון, מביט בעיניים גדולות בחושך השורר בחוץ. שום כוכב לא הציץ מבעד לזכוכית המלאה באדי קור.

געגוע פתאומי צבט אותו, גורם לו לתחושה עמוקה של חוסר אונים.

פעם, לפני לא כל כך הרבה זמן, היה לו אבא. אבא שחיבק אותו תמיד, שאהב אותו. שהיה מוכן לעשות הכל, אבל הכל, בשבילו.

אבל מאז מה שקרה, הכל השתנה.

העיניים של יוזף מלאו דמעות, שהחלו לטפטף לאיטן על הלחיים.

הי! הוא כבר לא ילד קטן, וגם דוקטור קאלי הוא לא אבא כל כך גרוע.

יוזף ניגב במהירות את הדמעות, מתעלם מכך שקצה השרוול של הפיג'מה החומה האהובה עליו, נרטב כולו. הוא נעמד בהחלטיות על הרצפה, מצטמרר לרגע מהקור העז.

הוא כבר בן חמש. הוא גיבור, והוא יכול להתמודד עם הכל. הכל!

טוב, אולי לא עם הכל. עם צמא מציק, לדוגמא, לא. מה לעשות שהכיור כל כך גבוה, ואפילו עם השרפרף האפור המקולף הוא לא מצליח להגיע אליו ולמזוג לעצמו מים.

כתפיו השתופפו לתוך עצמן, והוא נאנח. אין ברירה.
    הוא ילך להעיר את דוקטור קאלי.

"אני לא יודע, אברשה. אני פשוט לא יודע". דוקטור קאלי ישב על ספסל העץ, מכורבל במעיל צמר אפרפר.

אברשה הניד בראשו. "אני.. אני חושב שכדאי שלא".

"לא?" תשוקה נשקפה מעיניו של דוקטור קאלי, מעורבבת בפחד מפני הבלתי נודע. "איך נוכל לומר לא לכוח העצום שיש בידינו?" עינו הסגולה בערה באור מהפנט. "תחשוב רק מה יקרה, אם עוד ארבעים ושבעה דופליקטים חדשים יצטרפו אלינו. נוכל ביחד להפוך את העולם, ממש ככה!"

"אדוני - " אברשה השפיל עיניים, מצטער להיות בעמדה מנוגדת לדוקטור שכה העריץ.
    "אתה הוא זה שאמרת לי לפני כמה ימים, בליל התגלית, שהנך חושש להיות נובל השני.
    אם תיתן להם לגעת בכדור, זו תהיה דרך אל חזור. וזו דרך מסוכנת, מאד". אברשה הצמיד את כפות ידיו זו לזו במהירות, מאפשר לבבואתו לרחף באוויר מסביבם.

"הם ילדים כה קטנים. ההידפלקטות הראשונית, והכאב העצום שנגרם ממנה, יכולים לגרום לגופם נזק בלתי הפיך, אתה לא חושב?" הוא הרים את מבטו, עיניו מלאות תמימות ונאמנות מוחלטת.

דוקטור קאלי הנהן, מבטו עייף.

"אתה צודק. אני צריך לחשוב על זה עוד קצת".

יוזף הלך בחשש במסדרון הארוך, הרעשים של נעלי הבית שלו ליוו אותו בקצב. טק. טק. טק. טק - -

רגע. למה הוא לא מוצא את חדר השינה של הדוקטור? הוא היה אמור כבר להגיע אליו ממזמן!

הוא נאבד. במקום הענק הזה.

ההבנה שחלחלה בו, ביחד עם החרדה וחוסר האונים, התפרצו בבכי היסטרי קולני שהרעיד את כתפיו, וגרם לפיגמ'ה החומה להתרטב כולה.

יוזף התיישב על הרצפה, נואש ואבוד כולו. הוא ילד גדול. אז מה. בכל מקרה אין כאן אף אחד שרואה אותו.

קרן אור סגלגלה צדה לפתע את עיניו, גורמת לסקרנות המפעמת בו להידלק. הוא ספג את דמעותיו בשרוול החום, ונעמד במהירות.

היא יצאה מתחת לדלת עץ ענקית וכבדה, ששלט גדול היה תלוי עליה.

יוזף התרומם על קצות אצבעותיו, בוחן את השלט בעניין. איזה נס שאבא לימד אותו לקרוא!

"חדר עבודה, ד"ר קאלי".

*

דוקטור קאלי עצמו לא היה שם. חבל.

אבל הדבר האחר שכן היה שם, השכיח ממנו כל תחושת צמא, יאוש, פחד ואובדן.

זה היה כדור. אבל לא כדור מקולף ואפור כמו של הילדים הגדולים שמשחקים בחצר, כדור אחר. סגול!

יוזף התקרב אל הענן האוורירי, מביט מהופנט בכדור הזוהר שריחף בתוכו.

ידו נשלחה כמו מעצמה לגעת בכדור, מכושפת. הוא דמיין איך יעמדו מחר כולם סביבו במעגל אחד ענק, ורק ירצו לגעת בכדור שהוא, יוזף! הביא. הוא יהיה מלך החצר, זה בטוח. אפילו בוריס הגדול יסתכל בו בעיניים מעריצות ויבקש לגע - -

צרחה נוראית בקעה מפיו, וגופו עף אחורה, נחבט בדלת העץ. הכרתו התערפלה מעוצמת הכאב.
    - -
    -
    - - -
    - -

יוזף מצמץ בעיניו, והתיישב לאיטו. הוא התנשף, תומך בראשו הכואב.

הי! זה - זה - - אני!

הוא התרומם, נדהם. מביט, משותק, בדמותו השניה.

הוא לא ידע, אבל הוא חווה כרגע את ההתגלות הדופליקטית השלישית בעולם. ההידפלקטות שתגרום לד"ר קאלי להכריע סופית את ההתלבטות. ולהפוך את בית היתומים כולו לדופליקטים.

דופליקטים שישנו את העולם.
    נשמח מאוד לקטעים מהספר!
    אולי דרך כאן זה יצא בסוף לאור.
    אל ייאוש!
    מי אחראי?

צעד ראשון – לקיחת אחריות.

לקיחת אחריות משמעותה מקוממת לכאורה.

לא משנה מי אשם, אנחנו זוג, ולכן הבעיות שלנו משותפות; אם לך יש בעיה, אז גם לי יש בעיה.

באמת יש לי בעיה – הקושי להסתדר איתך.

המשוואה הזאת היא מתמטית. כל עוד אנחנו שותפים, עלינו להתמודד ביחד, ולכן בעיה של אחד משליכה על השני.

אנחנו יכולים לבקש מהשני לפתור את הבעיה; אבל כל עוד היא קיימת, הבעיה היא של שנינו.

ההבדל ביו האשמה ללקיחת אחריות, הוא, שבהאשמה אנחנו מצביעים על הבעיה וזהו.

בלקיחת אחריות אנחנו מודעים לבעיה, אבל במקום לגרום לה להיות מפרידה בינינו, מרגיזה ופוגעת, אנחנו קודם לכל מכירים בה.

מה המשמעות של להכיר בבעיה?

כשמשהו לא מסתדר לנו, אנחנו מגיבים; התגובה היא רגשית, ולכן, הרבה פעמים, היא יוצאת מפרופורציה.

גם אם התגובה הרגשית היא בפרופורציה, התגובה הרגשית מקשה עלינו לתמחר את הבעיה.

מה פירוש?

כשמגדירים בעיה אפשר להתמודד איתה, - אבל כשמגיבים רגשית לבעיה, הרבה יותר קשה להתמודד, - בגלל שכל התמודדות נוגעת להיקף של הרגשות שלנו: אנחנו מציגים את הבעיה בחומרה ואנחנו מוסיפים לה מלח ופלפל וגם פפריקה חריפה, לפעמים אנחנו אפילו מתקשים להציג את הבעיה בגלל שקשה לנו לבטא רגשית עד כמה היא מפריעה לנו.

לכן חשוב מאוד להגדיר לעצמינו את הבעיה, ההגדרה נותנת פרופורציה ומתייחסת לנושא באופן יותר ענייני מעבר לפרשנות הרגשית שלנו.

הפרשנות היא אכן מאוד מרכזית כי זוהי התחושה בה אנו קולטים את העניין, והיא הכי משמעותית עבורנו, אולם חשוב להבחין בין המצב האובייקטיבי לתחושה הסובייקטיבית, על מנת שנוכל למקד את העניין.

כשאנו מגדירים בעיה, אנו תוחמים אותה.

בעיות צריך לפתור.

ישנם כמה סוגי בעיות:

בעיה באישיות.

בעיה בתקשורת.

בעיה בהתנהגות.

בעיה אישיותית מורכבת, תחייב בהכרח פניה לאיש מקצוע לטיפול.

לעומת בעיית תקשורת או בעיית התנהגות, שהיא ניתנת להתמודדות, - בכוחות משותפים אנחנו יכולים להגיע למצב שאנו מסתדרים.

כאן השאלה שאתם צריכים לשאול את עצמכם היא כזאת:

האם מדובר על בעיה שגובלת בהפרעה נפשית ברמה הקיצונית שלה, או שמדובר על משהו שקשור להרגלים שונים, לחוסר הבנה או אפילו לכעס, עצלות שתלטנות ועוד מידות שלא נעים לנו איתן, ואשר לכולנו יש מי מעט ומי הרבה מקום לתקן אותם?

שאלה נוספת:

האם אתם מרגישים שהבעיה היא בעיה משותפת או שאתם משליכים את האחריות ממכם והלאה?

שימו לב

אם השלכתם את האחריות, גם אם הבעיה אינה שלכם, היא תהפוך להיות בעיה שלכם.

אם לקחתם אחריות, גם אם הבעיה היא לא שלכם, אתם תצליחו למצוא פתרון שיהיה טוב עבורכם.

מילה עם חיוך

את הבעיות שלנו, קל לטשטש; אבל את הבעיות של השני, אי אפשר לטשטש.

אולי מעניין אותך גם...

הצטרפות לניוזלטר

איזה כיף שהצטרפתם לניוזלטר שלנו!

מעכשיו, תהיו הראשונים לקבל את כל העדכונים, החדשות, ההפתעות בלעדיות, והתכנים הכי חמים שלנו בפרוג!

לוח מודעות

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!

תהילים פרק כה

אלְדָוִד אֵלֶיךָ יי נַפְשִׁי אֶשָּׂא:באֱלֹהַי בְּךָ בָטַחְתִּי אַל אֵבוֹשָׁה אַל יַעַלְצוּ אֹיְבַי לִי:גגַּם כָּל קוֶֹיךָ לֹא יֵבֹשׁוּ יֵבֹשׁוּ הַבּוֹגְדִים רֵיקָם:דדְּרָכֶיךָ יי הוֹדִיעֵנִי אֹרְחוֹתֶיךָ לַמְּדֵנִי:ההַדְרִיכֵנִי בַאֲמִתֶּךָ וְלַמְּדֵנִי כִּי אַתָּה אֱלֹהֵי יִשְׁעִי אוֹתְךָ קִוִּיתִי כָּל הַיּוֹם:וזְכֹר רַחֲמֶיךָ יי וַחֲסָדֶיךָ כִּי מֵעוֹלָם הֵמָּה:זחַטֹּאות נְעוּרַי וּפְשָׁעַי אַל תִּזְכֹּר כְּחַסְדְּךָ זְכָר לִי אַתָּה לְמַעַן טוּבְךָ יי:חטוֹב וְיָשָׁר יי עַל כֵּן יוֹרֶה חַטָּאִים בַּדָּרֶךְ:טיַדְרֵךְ עֲנָוִים בַּמִּשְׁפָּט וִילַמֵּד עֲנָוִים דַּרְכּוֹ:יכָּל אָרְחוֹת יי חֶסֶד וֶאֱמֶת לְנֹצְרֵי בְרִיתוֹ וְעֵדֹתָיו:יאלְמַעַן שִׁמְךָ יי וְסָלַחְתָּ לַעֲוֹנִי כִּי רַב הוּא:יבמִי זֶה הָאִישׁ יְרֵא יי יוֹרֶנּוּ בְּדֶרֶךְ יִבְחָר:יגנַפְשׁוֹ בְּטוֹב תָּלִין וְזַרְעוֹ יִירַשׁ אָרֶץ:ידסוֹד יי לִירֵאָיו וּבְרִיתוֹ לְהוֹדִיעָם:טועֵינַי תָּמִיד אֶל יי כִּי הוּא יוֹצִיא מֵרֶשֶׁת רַגְלָי:טזפְּנֵה אֵלַי וְחָנֵּנִי כִּי יָחִיד וְעָנִי אָנִי:יזצָרוֹת לְבָבִי הִרְחִיבוּ מִמְּצוּקוֹתַי הוֹצִיאֵנִי:יחרְאֵה עָנְיִי וַעֲמָלִי וְשָׂא לְכָל חַטֹּאותָי:יטרְאֵה אוֹיְבַי כִּי רָבּוּ וְשִׂנְאַת חָמָס שְׂנֵאוּנִי:כשָׁמְרָה נַפְשִׁי וְהַצִּילֵנִי אַל אֵבוֹשׁ כִּי חָסִיתִי בָךְ:כאתֹּם וָיֹשֶׁר יִצְּרוּנִי כִּי קִוִּיתִיךָ:כבפְּדֵה אֱלֹהִים אֶת יִשְׂרָאֵל מִכֹּל צָרוֹתָיו:
    נקרא  2  פעמים
    למעלה