קהילת כתיבה מקצועית

קהילת הכתיבה מיועדת לעוסקים בכתיבה יוצרת, ספרותית ומקצועית, ומטרתה למקצע ולהשביח את יכולות הכתיבה של חבריה.
מנהלי הפורום: מ. י. פרצמן, ניהול קהילת כתיבה
להצטרפות לקהילה הקש כאן

כתיבה וסיפורת >> תוכן מקצועי

עריכה תורנית

הפורום נועד לעזרה וטיפים מקצועיים עבור עורכים תורניים ואלו המתעסקים בתחום.
מנהל הפורום: מוישה
להצטרפות לפורום עריכה תורנית, הקש כאן
נושאים
793
נושאים
793

קהילת סופרות מקצועיות

פורום זה מיועד לסופרות מקצועיות, עורכות מאמרים ומחברות ספרים על סוגיהם. הכתיבה והצפייה בפורום הינה לחברי הקהילה.
מנהלות הפורום: Ruty Kepler, sari levin
פרטי
אז איך קרה הדבר הזה?

אולי עדיף להתחיל מן ההתחלה...
לפני כמה שנים באחד מלילות חנוכה יצאו להם זוג נחמד לטיול חנוכיות.
האישה, שלמדה בצורה מקצועית כתיבה יוצרת שנים לפני כן, והרגישה שחיידק הכתיבה לא נותן לה מנוח, העלתה את הנושא במהלך הטיול. בעלה, שהחזיק מעצמו עוד מימיו כתולעת ספרים אובססיבית, כותב מעולה ומבקר ספרות משכמו ומעלה, הסכים נחרצות שצריך לעשות משהו עם הכישרון המבוזבז הזה.
הגיע הזמן לכתוב ספר.
על מה?
זה חייב להיות משהו חדשני, יצירתי, משהו מסעיר!!
הרהור לפה, מחשבה לשם, והאישה זורקת – אולי ספר פנטזיה!
הבעל, שחיבב פנטזיה על שלל סוגותיה עוד משחר נעוריו הנהן בהתלהבות.
הם עשו סיבוב פרסה, חזרו הביתה, הקלסר מימי החוג נשלף, כוס קפה, דף חלק ו... תקציר העלילה כבר מקבל צורה.
נכתב קטע אחד, ועוד אחד ואולי אפילו שניים ו...העסק נתקע.
מה קרה? החיים עצמם.
ילדים, עבודה, חגים וכו' וכו' מידי פעם הנושא עולה, נכתבים כמה פרקים ו... נשלחים למגרה.
ואז... יום אחד במהלך בירור יסודי באינטרנט על התקנת ספסל אחורי ברכב סטיישן, אני (כן, ניחשתם נכון!) נתקל בפורום כתיבה של פרוג.
נרשם לאתר, ממתין שלושה חודשים, מתקבל לפורום כתיבה ו...מתמכר קלות לעולם הכתיבה. (ומה עם הספסל אתם שואלים? בסוף קנינו רכב 7 מקומות. הפחידו אותנו מידי מתאונות שרשרת...)
אני משכנע את אשתי לנער את האבק מהסיפור ההוא ולהעלות את מה שכבר נכתב לפורום, הרי בלאו הכי הספר לא ממש זז.
היא משתכנעת והסיפור עולה.
קטע ועוד קטע מתפרסמים ואנשים מגיבים, ובעוצמה!!
אני מתפתה לשלוח את ידי גם כן בכתיבת קטעים בספר, למרבה הצער התגובות על מה שכתבתי חיוורות בהרבה, ואני נאלץ להודות ביני לבין עצמי שעדיף להותיר את הכתיבה למוכשרת שבינינו (אל דאגה! הקטעים ההם נמחקו או שוכתבו עמוקות בגירסא הסופית).
התגובות עושות את שלהן, אשתי ממשיכה לכתוב במרץ, ואני זז באלגנטיות למשבצת המבקר/ יועץ. הספר ממשיך להיכתב, להשתכלל, לעבור כמה וכמה עריכות יסודיות, ולקבל תפניות שהופכות אותו ליצירה חדשה לגמרי.
והנה הספר הגיע אל משפט הסיום.
פקקי השמפניה נחלצים (שוופס בטעם ענבים), מוזמנת הסוויטה הנשיאותית של מלון "פור סיזנס" היוקרתי (שבת אצל ההורים) ו...הגיע הזמן לחפש הוצאה לאור.
מכיוון שסוכם עוד בשלב מוקדם שהיא הכותבת, ואני ה"אמרגן", אני משנס מותניים ומגבש רשימת אופציות להמשך. עורכים, מגזינים(כסיפור בהמשכים) הוצאות לאור פרטיות וממוסדות
אחרי כמה ימים השגנו כתובת מייל כלשהיא שקשורה ל"אור החיים", ניסחנו את הפנייה בצורה המושכת ביותר, ו...שלחנו.
אחרי פחות מחצי שעה! קיבלנו תגובה ידידותית מאוד שמזמינה אותנו לשלוח את כתב היד או פרקים מתוכו + תקציר מפורט, הם יישלחו ללקטורים מטעמם ובמקרה והספר ייבחר הם יצרו קשר.
חולפים כמה ימים ואני משכנע את אשתי שלפי מה שאני מתרשם מניקים שונים בפרוג, הסיכוי להיבחר על ידי הוצאת ספרים הראשונה ששלחנו אליה היא קטנה מאוד.
החלטנו ללכת על עריכה ואז לנסות שוב. פנינו לכמה עורכים, גיבשנו עמדה, וכמעט סגרנו עם עורכת. ברגע האחרון ניסינו את מזלנו במייל נוסף ל"אור החיים", שתהה בנימוס תוך כמה זמן בערך נקבל תשובה, כי חשבנו ללכת לעוד כיוונים וכו' וכו'.
שוב התגובה לא איחרה לבוא - "מאוד ייתכן שכן, נעדכן בימים הקרובים".
עצרנו כמובן את סגירת החוזה עם העורכת, המתנו בקוצר רוח משווע, הכולל תיזוז עצבני בסביבת המחשב, וריענון של דף המייל אחת לדקותיים, כן, גם בשעות שהתרנגול מכחכח בגרונו לקריאת השכמה, והנה ההודעה סוף סוף נוחתת.

הספר נבחר.

מתואמת שעה לשיחה טלפונית, ובה מתוודעת אשתי לראשונה עד כמה זכינו.
מסתבר שישנו פרויקט (כבר שנה שלישית) בהוצאת אור החיים בשם "פרויקט הכוכבים סופרי העתיד" במסגרתו ממיינים לקטורים מטעם ההוצאה את עשרות (האמת, על פי ראיון שמצאנו באיזשהו אתר עם הבוס - מדובר במאות! בשנה) כתבי היד שנשלחים אליהם, ובוחרים מתוכם ששה ספרים שראויים בעיניהם לתואר סופרי/סופרות העתיד ושזכאים למעטפת הנרחבת שמעניקה ההוצאה.
מבלי לדעת הגשנו את הספר להתמודד לתואר והוא אכן זכה.
עברנו כמה ימים גדושי אופוריה ולחץ לסירוגין, כשבסופם נחתם חוזה נדיב בין אשתי להו"ל, ומכאן קווינו שהדברים יתחילו להתגלגל.
אבל הבורא חפץ אחרת...

לא אלאה אתכם בפרטי העיכובים שנוצרו, חופשה של המו"ל, בחירת עורכת, חגי תשרי, ואז אסון שמחת תורה והמלחמה שבעקבותיה, חילופי עורכות עקב אי התאמה, ועוד ועוד. כל אחד מהנ"ל גרר עיכוב של שבועות!!
ושעון החול ממשיך לטפטף בעקשנות לעבר הדד ליין שנחקק בחוזה...
אבל הנה, סוף טוב הכול טוב, עם המון סייעתא דשמיא והרבה מאמץ אינטנסיבי מצד כל הנוגעים בדבר הסתיימה העריכה (עם העורכת שוודאי מוכרת לרבים מכם
@ליאורהA ) העימוד המושלם(על ידי @Carrot ) והכריכה המרהיבה בביצועה של אוריה עומר, כשהגות הכריכה ופיקוחה על ידי גב' יהודית היימן.

הספר הוגש למו"ל ולנו נותר לנשום עמוק, וסוף סוף - להירגע.
בימים שנותרו המתנו בקוצר רוח עד שצו איסור הפרסום מטעם המו"ל הוסר, ושחררנו את האצבעות על המקלדת...
לכם נותר לרוץ לחנות הספרים הקרובה. (זהירות בכביש) או לחילופין, לתפוס תור בספרייה (בתקווה שהתור יגיע לפני שייצא הספר הבא ...)

אז כפי שכתבתי, לולי העידוד, הפירגון, וההערות המדייקות, סביר שהספר היה נותר להצהיב במגירת קובץ הוורד ולא היה זוכה לחזות בנועם זיו המכבש והדיו. על כך נתונה לכם תודתנו העמוקה.
בנוסף אציין שהרבה מאוד מן הידע שצברנו לוקט מן המאמרים העשירים והמחכימים שבפורום הזה (בפרט המאמר של @מ. י. פרצמן על איך מוציאים ספר. וגם של @ליאורהA על צורת העבודה מול עורכת) ומדיונים נרחבים בנושאים מגוונים, אז תודה לכל הכותבים באשר הם.

לעת עתה אני מתכוון להיעלם מן הפורום ולהניח לכם לפרגן/לבקר/ או סתם לרכל בנחת מאחורי הגב.
בעזרת ה' אני מקווה ביום מן הימים להעלות מאמר, בו אפרט את הטיפים שליקטנו לאורך המסע של הספר, מן המחשב - אליכם בערסל שבגינה.

ועד אז היו שלום!
היום חברים, נציץ אל הצד השני בסיפור המגילה.

במהלך ההיסטוריה זכה המן האגגי לקיתונות של בוז. ילדים למדו לשנוא אותו, לבוז לו, להגות את שמו בצירוף כינויים שליליים במיוחד ולהשוות אליו את ההמנים שבכל דור.

גם בציורים, תמיד השתדלו לצייר אותו מרושע, חמדן ותאוותן. ועם זאת, מוזנח ומטופש.

הגיע הזמן לתקן עוול היסטורי!

ספרו לי על הצד של המן בסיפור במגילה. הכניסו להיסטוריה את מהוויו האנושיים ורצונותיו המשותפים לכל בני האדם.
אפשר להתמקד באפיזודה מעברו וילדותו.
אולי לתאר בכנות ובאומץ, את התמודדותו עם אישה דומיננטית כזרש.

בגלל פערי הדורות והעדר חומר תיעודי, מומלץ להכניס לתוך אפיון דמותו המורכבת של הצורר, מוטיבים ידועים של צוררים אחרים. עדיף מההיסטוריה הקרובה.
(אפשר אפילו איזה צוררון אישי כמו השכן שסגר לכם את החניה לטובת יחידת דיור)

סיפורים מבינה מלאכותית יתקבלו בברכה, בפורום המתאים לכך.

האתגר יינעל בג' אדר ב'. מספיק לפני פורים, שתספיקו לכתוב את הברכות המושקעות שלכם למשלוח מנות למורה לפסנתר.

לנספח לחצו
כאן
  • 373
  • השגרה.
    אחרי שקצת התעכבה,
    היא הגיעה באיחור ולא התנצלה,
    אבל לא הייתה לה ברירה אלא להמשיך במעגל השנה.
    היא התחילה בחנוכה, הוא היה קצת מביך.
    אבל סלחנו לה,
    היא הייתה אז רק בתחילת התהליך.
    המשכנו קצת, עברנו את עשרה בטבת שדי התאים לתקופה.
    והגענו לט''ו בשבט, שהביא פריחה יפה.
    אבל אחרי שפרחו השקדיות, שגרה קצת חששה.
    כעת היא צריכה לשנות גישה.
    עכשיו מגיע חודש שמח, כזה שמשנה אווירה.
    ולה אין כוח, אבל נו, אין לה כל כך ברירה.
    ראינו את החשש שלה והחלטנו להתחשב
    הוספנו לה חודש, קיווינו שיעבור בו הכאב.
    השגרה קיבלה את המחווה בתודה וחיוך
    אבל אפילו המתנה לא הוציאה אותה מדכדוך.
    הימים חלפו ועברו והגיע אדר ב',
    חודש מגניב ומגוון, יש בו הרבה צחוק ופאן.
    אבל מה ששגרה לא לקחה בחשבון,
    שיש חודש נוסף, איך קוראים לו? אה, רמדאן.
    שגרה נבהלה, לא אהבה את הרעיון.
    אבל אין מה לעשות, לבעיה אין פתרון.
    היא תאלץ פשוט להכיל את החודש הזר
    לתת לו להתפרע ולהתנהג מוזר.
    וכך היא עושה.
    רמדאן משתולל והיא אדישה.
    רמדאן דוקר אבל היא קשה.
    ממשיכה בשלה, ולא משנה ממה שקבעה.
    אפילו שבתוך תוכה יש איזושהי תקווה.
    תקווה שהיום לא יהיה פיגוע בו ירצחו יהודים,
    ושמחר הרחובות לא יתמלאו בדמים.
    ושביום הבא, זה שיגיע אחרי מחר
    לא תהיה היא זאת שתפגע.
    ב''ה

אַף עַל פִּי שֶׁנַּפְשֵׁנוּ יוֹצֵאת לֵלֵךְ לִמְקוֹם הַסַּכָּנָה

כְּדֵי לִפְצֹעַ אֶת הָרֹעַ בְּרֹאשׁוֹ.

כְּדֵי לַעֲצֹר בְּגוּפֵנוּ אֶת חַיּוֹת הַמִּדְבָּר -

שֶׁשּׁוֹאֲטִים אֱלֵי בָּתֵּינוּ

הַחֲשׂוּפִים לְמַאֲכֹלֶת טַרְפָּם.

נַפְשֵׁנוּ יוֹצֵאת - לְהָשִׁיב מִלְחָמָה שַׁעְרָה.

אֲבָל נִצְטַוִּינוּ לַחֲטֹב עֵצִים,

וְלֵשֵׁב תַּחַת הַתֹּמֶר לְמִשְׁפָּט.

נִצְטַוֵּינוּ לְהָרִים יָדֵינוּ לִשְׁמֵי רוּם. וְגָבַר יִשְׂרָאֵל.

אַף עַל פִּי שֶׁנַּפְשֵׁנוּ מִתְאַוָּה לִלְחֹם כָּתֵף אֶל כָּתֵף עִם אַחֵינוּ הַגִּבּוֹרִים

שֶׁנּוֹתְנִים אֶת נַפְשָׁם עַל קִדּוּשׁ שְׁמֶךָ.

שֶׁדָּמָם הַטָּהוֹר נִשְׁפַּךְ אֵלָי סֶלַע קִיּוּמֵנוּ.

חֲזָקָה עָלֵינוּ מִצְווֹת הַמָּקוֹם

וְיוֹשְׁבִים אָנוּ עַל הַכֵּלִים מֵאָחוֹר.

כִּי נִצְטַוִּינוּ לַחֲטֹב עֵצִים,

וּלְיַשֵּׁב תַּחַת הַתֹּמֶר לְמִשְׁפָּט.

נִצְטַוֵּינוּ לְהָרִים יָדֵינוּ לִשְׁמֵי רוּם. וְגָבַר יִשְׂרָאֵל.

וּבְכָל שָׁעָה וְשָׁעָה

שֶׁאָנוּ חוֹטְבִים בָּעֵצִים

דַּעְתֵּנוּ עֲלֵיהֶם וְדַעְתָּם עָלֵינוּ.

וּבְכָל פֶּרֶק וּפֶרֶק שֶׁאָנוּ הוֹגִים בּוֹ,

דַּעְתֵּנוּ עֲלֵיהֶם וְדַעְתָּם עָלֵינוּ.

יְהִי רָצוֹן מַלְפָנֶיךָ אִישׁ מִלְחָמָה וְיוֹדֵעַ תַּעֲלוּמוֹת

שֶׁלֹּא יִשָּׁכְחוּ הֵם מֵעִמָּנוּ וְלֹא נִשְׁתַּכֵּחַ אָנוּ מֵהֶם.

לֹא בָּעוֹלָם הַזֶּה וְלֹא בָּעוֹלָם הַבָּא.
  • 407
  • איי איי איי
    איך שעולם מסתובב לו
    מסתובב ומסתובב
    פעם למטה פעם למעלה פעם ימינה פעם שמאלה
    אין לאף אחד שליטה על זה!
    גם כשאני מנסה להחזיק חזק, לא משנה במה, אני נופל...

איי איי איי
    איך שעולם מסתובב לו
    קירות בטון, עמודי ברזל, כיסאות, שולחנות, מיטות זהב וכסף
    הכל מסתובב
    אפילו התקרה נראית כאילו שהיא עומדת ליפול
    אבל היא לא נופלת
    היא רק מסתובבת.

איי איי איי
    איך שעולם מסתובב לו
    גם מתוך שינה, גם על המיטה
    העולם מסתובב, נע על צירו
    ואני השתיין שמחפש לברוח מהחיים האלה
    נמצא על הגלגל הענק, מסתובב איתו ביחד, אל הלא נודע...

איי איי איי
    איך שעולם מסתובב לו
    אנשים באים, אנשים הולכים
    אנשים עולים, אנשים יורדים
    אנשים נכנסים, אנשים יוצאים
    אויש, למה אמרתי יוצאים...
    הנה! עכשיו גם זה... עומד לצאת
    אוי לא! לא!!!
    אני שומע אותם צועקים
    מה קרה לו? לא קרה לו כלום!
    תביאו מים! תזמינו הצלה!
    התפילות בוקעות את השמים שמסתובבים גם הם, עדיין...

איי איי איי
    איך שעולם מסתובב לו
    לפני שעה הוא רקד
    לפני שעתיים הוא היה מאושר
    לפני שלוש שעות, אני זוכר, הוא דיבר ממש לעניין...
    תראו אותו איך הוא שוכב כאן
    מתחת השולחן
    איי איי איי

איי איי איי
    איך שעולם מסתובב לו
    כן, כן, שתיתי, לא מעט, אולי אפילו יותר מידי...
    אלו החיים!
    אדם שותה ושותה ושותה ושותה
    באמצע הוא גם קצת אוכל
    ואז הוא נרדם!
    לנצח!
    שוכח את כל מה שהיה וקם לתחייה לבוקר חדש!

אמיתי! אני לא זוכר כלום!
    דבר אחד אני זוכר
    היין היה ממש טוב!
    [שבת יפה, נושאים את הצ'ונט המוטל כאבן בקיבותינו אל האויר הצח של שכונה ירושלמית שקטה,
    ובתרדמת אילן ואבן, שבויה בחלומה, העיר אשר בשלווה יושבת ובליבה... נהמת מנוע מתקרב]

תראה אותו, אופנוע... חייב לעבור בשכונה?! לא יכול לסוע מסביב?! כזו מין רשעות!!
    תרגעי אסתי

אני רגועה רק מרגיז אותי ש...

ששש. להיות רגוע זה אומר לא להתרגז.

יאללה אתה גם כן, תמיד לצידם!

אני לצידך אסתי, תפסיקי עם זה...

אז מותר לך להפגין קצת עצבים, כהזדהות!

ואו תראי איך את מתלקחת, וממה?! מכלום...

זה לא כלום! זה לא כלום! זה הכל!!! זה ה"ביחד" שמתפורר.

זה הכי ביחד! שאת מרתיחה ואני מצנן, ומתפשרים בצוותא. רק את טובתך אני מבקש, תדוני אותי לכף זכות אסתי.

דנה דנה. אתה חושב שאנלא יודעת שאתה מוכן לרוץ יחף על ים של סכינים למעני?! סתם התחרפנתי, תן לי דקה להתאפס.

ואם כבר מתאפסים, אז גם אותו צריך לדון לזכות.

את מי, את האופנוען?

כן, אולי הוא לא יודע שאסור.

אין יהודי בישראל שלא יודע שאסור לנסוע בשבת.

אולי הוא לא יהודי.

הבנתי אותך! הבנתי.

מה, אסתי.

אתה מנסה לפצות אותי על מקודם!

לפצות??

אתה יודע שאני חובבת פרדוקסים, אז ארגנת לי אחד.

מה הפרדוקס?
    אל תתמם, אם הוא גוי כבר לא צריך לדון אותו לכף זכות, אז אפשר כבר לומר שהוא יהודי, אבל אם הוא יהודי אז כן חייבים לומר שהוא גוי, וכך עד אין קץ.

לא חשבתי על זה, אבל שמח שאת נהנית.

במחשבה שניה מי אמר שגוי לא דנים לזכות?! נראה לי דוקא שצריך. ואל תתחיל לי עכשיו עם ה"יא שמאלנית אחת" שלך...

אומרים שאדם מושפע ממראה עיניו, והרואה סוטה בקלקולה יזיר עצמו מהיין, שמעתי שמטרת הציווי לדון לכף זכות היא כדי שכך לא תשפיע עליך ההתנהגות הרעה שלו, כי הפכת אותה במחשבתך להתנהגות טובה. אם זה הטעם אז אין הבדל בין יהודי לגוי.

אז אתה מחזק את דבריי?

תמיד!

חבל, אבדנו פרדוקס חמוד.

עוד לא. אני נזכר עכשיו! הפסוק שממנו לומדים לדון לכף זכות הוא "בצדק תשפוט את עמיתך" פרט לגוי.

גוי הוא לא עמיתך?! הגזמת...

חכי שניה שמאלנית שלי....(אחח, איי, אמרתי לך אלף פעם, המרפק שלך כואב יותר ממה שנדמה לך, אחחח), עמיתך זה 'עַם שֶאִתְּךָ במצוות', זהו קריטריון סקטוריאלי לא סוציאלי.

הרגע המצאתָ את זה...

לא, זה כתוב זה כתוב, אולי לא בנוגע לפסוק הזה, אבל הרעיון מופיע איפשהו.

מילא, אבל יש לי מחשבה חדשה.

נו בטח כשהמעיין שלָך מתחיל לקלוח אין כח שיסכור אותו.

חנפנצ'יק, תקשיב. גם אם אין לדון גוי לכף זכות, עדיין אני חייבת להחליט שהאופנוען הוא גוי, כי כך יוצא שיש יהודי אחד פחות בעם ישראל שמחלל שבת, אז אני דנה בעצם את העם היהודי לכף זכות ולא את הגוי.

אוה, זה קצת גדול מידי.

מה הבעיה?

אם יש מצווה לדון את הכלל לכף זכות, אז את יכולה גם כשאת לא רואה כלום, סתם לשבת ולחשוב שאף יהודי לא מחלל שבת היום, ולקיים מצוה.

ומה רע? הנה אני מתיישבת לחשוב.

אסתי תרדי הרגע מתיבת החשמל, ואל תעשי לי בושות.

ואתה, תנמיך תטון!! מי שמדבר על בושות...

תקשיבי, בהלכה מונים שש מצוות תמידיות שאדם יכול לקיים בכל זמן ובכל מצב, אילו היית צודקת בלימוד זכות על הכלל, היתה זו המצוה השביעית.

ומה הן ששת המצוות?

אהבת השם יראת השם ו... לא זוכר.

אז אולי היא אחת מהן?
    היא לא, תסמכי עלי.

כמו שסמכתי עליך שתכבה את המרק ביום ששי?!

הנה הוא! שוב עובר... נעכס כזה. ממש אויפצילוחעס.

אבל סיכמנו שהוא גוי?!

סיכמנו שלא דנים גוי לזכות, אז הוא יהודי.

סיכמנו שזה נקרא לדון את כלל ישראל

סיכמנו שאין דבר כזה אחרת זו היתה מצוה תמידית

זו לא מצוה תמידית.

למה לא?

כי לדון לכף זכות זה רק כשיש מאורע שבא לדיון לפנינו, כמו האופנוען, ואז אנו דנים את העַם לזכות ומחליטים שהבחור גוי. אבל סתם לשבת על תיבת חשמל ולומר 'אף יהודי לא מחלל עכשיו שבת' זו פנטזיה לא דיון, ובהחלט אין מצוה כזו.

אז למה היא מנויה בשש מצוות תמידיות?!

מנויה??? אמרת שהיא לא!

סתם סתם צוחק... הנה חזרנו הביתה עם מסקנה, הוא גוי נקודה.

עכשיו תעצום עינים תפתח תפה ותברך שהכל.

או קיי... אאוץ' אאוץ' מה זה?!

דנתי אותך לכף זחוג.

(כל שבת אותו סיפור)

• 161
  • ב"ה

ראש חודש אדר ב' – עכשיו אין תירוצים, מדוע אינך מרבה בשמחה???

זה הזמן לזכור את הניסים והחסדים, זה הזמן להתפלל על ונהפוך הוא,

אשר יישלטו היהודים המה בשונאיהם, זה הזמן לקוות לראות במפלת רשעים.

אבל השמחה ממני והלאה, ולהיפך, עצבות גדולה וצער עמוק שוכן בלבבי, מתפרץ הוא לעת ערב עם בואה של החשיכה.

כאב גדול לופת אותי.

על אכזריות גדולה שפגעה בבני עמי, ביום החיתום, שמחת התורה.

אלו שנגדעו ואין יודע.

על בחורי חמד עם עיניים נוצצות שהקריבו את חייהם למען עם ישראל וארץ ישראל.

על חיילים במצבים קשים שהקריבו את גופם והפכו לנכים גיבורים.

על אנשים טהורים שהפכו ברגע אחד לקדושים.

ועל בני משפחותיהם.

בתוך עמי אנוכי יושבת, ורואה וחשה את עומק הכאב, כאב שלא שייך לזמן רחוק מאיתנו, אלא ממש קרוב אלינו, עכשיו ממש.

כי איככה אוכל וראיתי ברעה אשר ימצא את עמי. (אסתר ח', ו',)

האם הצער שלי הוא באמת על עמי? אולי אני סתם מדוכדכת, אולי העומס של החיים הדרישות והדברים שלא מסתדרים הוא שמשפיע עלי?

אולי.

אבל בנוסף לכך אי אפשר שלא לחוש את הכאב הסמיך כמו החושך במכת מצרים שאפשר היה למשש אותו.

שמחת תורה עבר, חג חנוכה מלא האור עבר, ועתה אנו עומדים לפני חג פורים, ככיפורים.

ואני עדיין אוחזת שם, ביום הכיפורים.

ריבונו של עולם, בלב מרותח, בצער איום, בכאב שאין כמותו.

תהפוך לנו, יגון לשמחה, אבל ליום טוב.

בתחנונים, בתפילות, תהפוך לנו, אנא, תהפוך לנו.
    0 תגובות
    בסיעתא דשמיא הספר "סדר הפוך" מודפס בימים אלו.

"סדר הפוך" הוא ספר מתח ייחודי ומשעשע, שמביא עלילה יצירתית ועצמאית.
    כרגע החלטתי להדפיס 100 עותקים בלבד, גם כי לא מצאתי הפצה לחנויות וגם מכיוון שאין לי כרגע אפשרות לממן הדפסה של עותקים נוספים.
    ובמידה ויהיה ביקוש לספר אדפיס עותקים נוספים אי"ה.

מבחינה אישית, הפקת הספר היא סוג של סגירת תקופה בשבילי.
    היום אני הרבה פחות נאיבית ממה שהייתי בתחילת הדרך, אני מכירה את עצמי יותר ויודעת שמה שהכי מפחיד אותי זה להפסיק להיות 'אני' - האותנטית, לכן אני גם חוששת מהצלחה גדולה כי אני מבינה שכשאתה מצליח אתה מפסיק להיות 'אתה' והופך ל'אישיות'.

אני מאמינה שאנחנו מאוד דומים ומאוד שווים, וההצלחה היא רק של בורא עולם, ולא שלנו, כבני אדם.

דוגמה:
    את הכריכה של "הצעה לסדר" עשיתי בבית הדפוס. אני לא מבינה בכריכות ולא בגרפיקה, כך שהגרפיקאית של בית הדפוס עשתה מה שביקשתי ממנה, והתוצאה: כריכה פשוטה עם כמה אלמנטים: כנסת ישראל, מגבעת וכתר.
    לא למדתי מטעויות, וגם את הכריכה של "סדר הפוך" ביקשתי מבית הדפוס לעשות...
    אבל בורא עולם עזר לי ובאותה תקופה בית הדפוס יצר שיתוף פעולה עם מעצב מקצועי והכריכה יצאה מקצועית להפליא.

מבחינתי - היתה זו אותה פעולה, לבקש מבית הדפוס ליצור כריכה - אך ההצלחה היא של בורא עולם, שסובב כריכה מקצועית ומתאימה.

*

אני חושבת שבהוצאה לאור של ספר יש שני רבדים: הרובד של התהליך של הכותב מול עצמו והרובד של התהליך של כתיבת הספר עצמו, שנכתב ואמור להיות מוגש לציבור הקוראים.

התהליך של הסופר זה תהליך חשוב מאוד, אבל פחות רלוונטי לקוראים.
    היום אני מבינה שהתנאי לכתיבה טובה זה מודעות אישית שהיא חלק מכריע בתהליך.
    כשאתה, ככותב, עובר תהליך של מודעות אישית, אתה לומד ולומד ולומד על טבע האדם. על המניעים, המחשבות, תהליכים וכו'.
    הכתיבה נעשית עמוקה יותר, ובה בעת היא יכולה להשאר שיטחית וקלילה.
    מודעות אישית זה תהליך קצת מביך, כי קשה להיות מודע ל... ול...
    ולעובדה עד כמה אני משקר אפילו לעצמי.

בעניין זה: אתמול היתה לי שיחת טלפון עם קרוב משפחה, תלמיד ישיבה שעבר בחיים וכיום מתמודד.
    דיברתי איתו וניסתי לעזור לו ותוך כדי כך הבנתי עד כמה כיף להיות מודע לעצמך באופן נכון ובריא!
    הגעתי איתו למסקנה שהרבה מהבעיות שלו נובעות מכך שהוא מעביר על עצמו ביקורת.
    "לא להעביר ביקורת על עצמי? אז איך אדע להיות בסדר?" שאל.
    "האמת שהאדם מטיבעו שואף להיות בסדר, אנחנו טובים. הטבע שלנו זה לא לדבר לשון הרע, בטבענו אנחנו רוצים להיות טובי עין. הביקורת היא זו שגורמת לנו להתעסק ברע... תפחית את הביקורת העצמית ותקבל על עצמך את מצוות התורה כי זה בריא וטוב לך, ולא לאף אחד אחר", אמרתי לו.
    אני חושבת שמודעות אישית מספרת לנו עד כמה אנחנו לא-מי-יודע-מה, כך שהתנאי למודעות הזו היא לשלב עם אהבה עצמית וחוסר שיפוטיות כלפי עצמנו (וגם חוסר שיפוטיות כלפי הזולת), מתוך הבנה שאנחנו טובים מעצם טבענו, ומצוות התורה מכוונות אותנו לטוב אמיתי.

לגבי הספר - "סדר הפוך" הוא מציג ז'אנר של ספרות ספקולטיבית.
    היום, לאחר כתיבת שלושה ספרים, אני כבר לא יכולה לומר אם הספר טוב או לא כי אני מבינה שאני משוחדת... בה בעת שאני מודעת לחסרונותיו המובהקים.
    ראוי לציין שקוראי הבטא שקראו את הספר שיבחו וציינו שמדובר בספר חשוב עם מסרים טובים ועלילה יצירתית,
    והעובדה שהם היו מסוגלים לקרוא את הספר במלואו כבר מעידה שהספר טוב, לדעתי.

ומשהו שקשור לפרוג: בקרדיט בספר לא שכחתי לציין תודות לקהילת הכתיבה בפרוג.

אמנם הספר יופק כרגע ב- 100 עותקים אך כמובן שבכוונתי להדפיס עוד במידה ויהיה ביקוש, כך שאשמח אם תוכלו להיות המשווקים של הספר. שיווק עולה הרבה כסף, ואין כמו שיווק של הקוראים.
    כך שאשמח אם תפיצו את המידע על הספר ועל אתר המכירות החדש שלי (קישור לאתר בחתימה) לכמה שיותר אנשים.

ואם הספר יודפס בעותקים נוספים אשתדל לעדכן בהמשך אי"ה.
    עוד לפני שיצא 'פדהאל' הסתובבה הסצנה הזאת אצלי בראש, בתוך הלב הייתה לי ציפייה לפגוש משהו דומה לה בספר, כשראיתי שרק אזכור קטן הופיע על מותו של יקוואל החלטתי לכתוב אותה בעצמי.
    ---
    הצהרה חשובה כיאה לכללי עולם הפאנפיקשיין: הדמויות אינן שלי, הן כולן שייכות למיה קינן בלבד.
    ---

כמו גרעין טמון עמוק באדמה, מתפתח לאט בחושך ורק קצהו מבצבץ מעל הרגבים התחוחים - סודות כך לימדה אותו אמא שלו כשהיה קטן הם כמו צמחים. שים גרעין אחד עמוק באדמה, השקה אותו במים והמתן. הוא כבר יצמח, יתפתח ויוציא עלעלים קטנים.

הסוד לעולם לא יישאר כמו שהיה כששמעת עליו לראשונה, גולמי, חזק וראשוני. הזמן שעובר בונה עליו תוספות חדשות, השלכות גדולות ותילי תילים של השערות וגם אם תתאמץ מאד עדיין יבצבץ לו מבעד לפניך לפעמים.

הרבה פעמים חשב לספר לה. בסיום סעודת שבע הברכות האחרונה שלהם כשהזכירה לראשונה את יקוואל או כשהגיעו לטירה ואונמר בעליזות שאפיינה אותה הצהירה שאין שום סיכוי בעולם שיקוואל יסכים לבוא לבקר אותם בחור הנידח הזה כשיחזור.

לא הרבה הזכירו בני משפחת המלוכה את הנסיך הנעלם, אבל הזמן שחלף מאז נישא לאונמר, לימד את אולה כי על אף שהציגו פנים אחידות ביחסם כלפי בן המשפחה המרדני, מתחת לפני השטח היו הדברים שונים.

מיכאל שלא ראה את יקוואל מאז עזב את כוזר ואונמר שטענה באוזניו מספר פעמים כי אופייה המרדני השתווה ליקוואל לעיתים, לא הסכימו עם דעתו של המלך. מילים לא נאמרו במפורש מעולם אבל בפעמים היחידות בהן הזכיר מישהו את שמו של הנסיך, יכול היה אולה לראות את מיכאל משפיל את מבטו ואת שפתיה של אונמר מתהדקות בהבעת כעס שלמד עם הזמן לזהות.

בזמנים כאלו הייתה החלטתו הראשונית שלא לספר לאף אדם על מותו של יקוואל מתחזקת מחדש. כי גם אם יתעלם מנסיבות מותו של יקוואל ולא יספר על האנשים איתם נלחם בקרב האחרון של חייו. בעובדת מותו יהיה מספיק בכדי להצית אש של ממש בין אחיו ואחיותיו וגורם לכך לא רצה להיות.

אונמר הייתה סיפור אחר. סוד כבד המרחף בין יסודותיו של הבית אותו הקימו לא היה רעיון נבון במיוחד אבל כל פעם שפתח את פיו ורצה לומר משהו, מצא סיבות חכמות ומנומקות למה כדאי יותר לשתוק.

בתחילה היה הכול חדש, העיר, הטירה והאנשים. וכמו כל זוג טרי וצעיר בשנתם הראשונה התמודדו עם הרבה מכשולים, קטנים וגדולים. לא היה זה הזמן ולא המקום המתאים לפתוח נושאים כבדים כגון אלו, תפקידו בשנה הזאת אחרי הכול היה לשמח את אשתו אשר לקח, לא להכניס לחייה מוות ושכול.

אבל הימים חלפו להם וגם החודשים, ולילה אחד, עת ישב בחדר עבודתו ממצמץ בעייפות מול רקיע זוהר ומלא כוכבים, נזכר אולה כי היום בלילה תמלא בדיוק שנה לנישואיהם. ושוב החל מצפונו מתעורר.

בארוחת הערב סיפרה לו אונמר בהתלהבות על מכתבה של רנה שהגיע באותו היום ועל הביקור שהיא מתכננת באחוזה, ובוקר יום הנישואין שלהם שהפציע למחרת בוודאי לא היה הזמן המתאים להעלות את הנושא. אבל שבוע אחר כך עת הזכירה אונמר בגעגוע את חיבתו של יקוואל לסוסים, חיבה ששיתפו גם היא ואיסתרק מאז ומתמיד, לא יכול היה יותר לשתוק.

"יקוואל—" אמר ונתקע משפיל את מבטו, המילים הסדורות אותן תכנן לספר לה במהלך השנה האחרונה מסרבות לצאת מפיו.

"יקוואל", חזרה אונמר, מנופפת במזלגה ומחכה שימשיך.

"הוא יכול שלא לחזור אף פעם, את יודעת". בזהירות הרים את עיניו לכיוונה, בוחן את פניה.

אונמר מגלגלת את גביע היין בין אצבעותיה, "הוא יחזור", היא אומרת בביטול.

"הוא—", שוב פעם נתקע, מה למען השם הוא אמור לומר לה? אחיך אינו יכול לחזור הביתה גם אם ירצה וזאת מפני שמתים מתקשים במקצת להתהלך ממקום למקום ולא רק בשל התכריכים המכבידים על צעדיהם?

ממקומה בוחנת אותו אונמר בריכוז ושניים עשר חודשים של נישואים ועוד שבוע תמים גורמים לה להזדקף במושבה.

"אתה יודע משהו", קולה שקט מאד ומבטה התכול נעוץ בעיניו.

רגע משפיל אולה את עיניו אל דוגמת התחרה שעל המפה, מתחבט מה יאמר וברגע שלאחר מכן הוא קולט שישירות כנה גם אם כואבת תהיה הבחירה הנכונה. "איני יודע אם את זוכרת" הוא פותח בשקט, "אבל לפני חגיגות מועד קביעת הנישואים נשלחתי להילחם בהתקוממות האזרחית באחוזת בנטליאן".

אונמר מהנהנת, ידיה קפוצות בחוזקה על גביע הבדולח צר הרגל.

"אחרי הקריסה הגדולה", הוא אומר, שמח לגלות שהיא מעודכנת בפרטים, "מצאנו שניים מהשודדים שחוללו את ההרס הזה, אחד מהם היה -"

"יקוואל", היא לוחשת.

"יקוואל" הוא מאשר בכבדות.

שקט שורר בטרקלין, עמוק ומחריש אוזניים, ובדממה הזאת אפשר לשמוע היטב את ציוצי הציפורים וקולות הבוקר שמגיעים אליהם מחצר הטירה.

"הוא חי?", קולה של אונמר שקט כל כך עד שהוא לא בטוח כי שמע נכון את שאלתה.

"כבר לא". הוא אומר, מכריח את מבטו להישאר נעוץ בפניה.

עיניה של אונמר גדלות וצבען התכול הופך למודגש על רקע פניה הבהירות. "מת-מת?" היא שואלת, קולה צרוד.

"הוא נפצע קשה מאד", הנוזל השקוף בזוויות עיניה של אונמר מקשה עליו להמשיך לדבר. "הפציעה הייתה חמורה מידי בשביל להזעיק עזרה. הוא מת במקום".

עיניה של אונמר נוצצות שוב, אבל לחייה יבשות עדיין. "אז קברת אותו בשקט, בלי לספר לאף אחד" היא קובעת וקולה יציב באופן מפתיע.

"הוא לבש את מדי הצבא של האביר בעל המגפיים המלוכלכים", חשוב לאולה להבהיר את האמת "איני יודע מה הוביל את הנסיך להילחם כתף אל כתף עם אויבי עמו ומשפחתו, אבל לא רציתי לחלל את זכרו ולספר למלך מה היו מעשיו האחרונים".

"אלוקים" אומרת אונמר ודמעה אחת גדולה גולשת ונושרת על לחיה.

אולה בולע גם הוא, מביט בפניה החיוורות של רעייתו. "אולי הכריחו אותו", הוא מציע, משתף אותה באחת מאין ספור התאוריות אותן הגה מאז פגש את הצעיר המרוטש שהתגלה אז כאחיה של ארוסתו. אונמר מוחה את עיניה בגב ידה ושותקת. הוא מושיט לה את המפית הרקומה שליד צלחתו ונשען קדימה.

"לפני מותו הספיק לומר לי שכוונותיו היו טובות", עיניו בוחנות את פניה, מחפשות רמז למחשבותיה, אבל אונמר רק מהדקת את שפתיה ושותקת.

"את כועסת" הוא קובע.

"לא עליך", אונמר לוגמת לבסוף מכוס היין האחוזה בידיה מאז תחילתה של השיחה. "כלומר, היית יכול לספר לי לפני, אבל אני מבינה למה לא רצית".

"הוא לא אשם" קולו של אולה עדין, "הוא לא אשם, אונמר, הוא ניסה כל שביכולתו כדי לאהוב את יקוואל ולתת לחייו משמעות".

אונמר לא עונה אבל שפתיה מתעקמות בהבעה כואבת. שקט שורר ביניהם שוב.

"הוא נכשל", היא לוחשת לבסוף ועיניה מתמלאות דמעות, "וגם אם עשה הכול כדי להשאיר את יקוואל בארמון, לעובדה שאיש לא שמר לפחות על צעדיו מאז עזב את אתיל, אחראי רק איסתרק".

אולה שותק, מכיר באמת שבמילותיה, המלך אכן פעל רבות כדי לעזור לאחיו הצעיר, אבל דעתו לאחר בריחתו של יקוואל הייתה חדה ומוחלטת ואולה עוד זוכר את הצבעתו של אביו בעניין.

הוא פותח את פיו וסוגר אותו שוב, אבל אף משפט מנחם לא עולה במוחו. המשרתת שנכנסת פנימה, מגש עם פירות אפויים בידיה מצילה אותו מן הצורך לדבר.
    ---

זה שיתוף ראשון שלי בקהילה, התלבטתי אם להעלות יצירה כזאת דווקא בפעם הראשונה, אבל הרצון לכתוב את הסצנה היה חזק.
    אשמח לביקורת.

לקובץ PDF של הסיפור(כל הפרקים).
    TO GET LOST
    אֲנִי רוֹצָה לָלֶכֶת לְאִבּוּד

לְהַפְסִיק לְפַחֵד מִמֶּנּוּ
    לְהַצְלִיחַ לִשְׁהוֹת בּוֹ
    וְלִנְשֹׁם
    נְשִׁימָה כָּזֹאת עֲמֻקָּה.
    לֹא לְהַרְגִּישׁ אֶת הַפַּחַד הַזֶּה
    אֵימְתָנִי
    גָּדוֹל
    שָׁחֹר
    מְעַרְבֵּל לִי אֶת הַבֶּטֶן
    הַמַּחֲשָׁבוֹת הָאֵלּוּ, עַל;
    מָה יִהְיֶה אִתִּי בַּסּוֹף,
    וְעַד כַּמָּה אֲנִי יְכוֹלָה לָלֶכֶת רָחוֹק.

אֲנִי רוֹצָה לְהִזָּרֵק אֶל יַעַר שֶׁל אַלְפֵי דּוּנָמִים
    וּלְהַרְגִּישׁ כְּאִלּוּ זֶה הַדָּבָר הֲכִי טוֹב שֶׁיָּכוֹל לִקְרוֹת לִי
    הֲרֵי;
    פֵּרוֹת עֲסִיסִיִּים גְּדֵלִים בִּי לְמַכְבִּיר,
    יֵשׁ לִי מַעְיָן לִשְׁתּוֹת מִמֶּנּוּ
    וַאֲנִי יְכוֹלָה לְהַגְבִּיהַּ אֶת מַבָּטִי וְלִרְאוֹת שָׁמַיִם תְּכוּלִים, מְלֵאִים בַּעֲנָנִים מְרַחֲפִים.

אֲנִי רוֹצָה לָדַעַת:
    יֵשׁ בִּי כֹּל.

אֲנִי רוֹצֶה לְהַפְסִיק לְפַחֵד
    לָלֶכֶת לְאִבּוּד

כִּי מָה כְּבָר יִקְרֶה
    מַקְסִימוּם אֶתְקַיֵּם עַל פֵּרוֹת וּמַיִם,
    מָה עוֹד אֲנִי צְרִיכָה.
    בס"ד

הבוקר שאחרי הרגיש מוזר. מוזר מדי בשביל להסביר את המיטה המסודרת של שירי.
    מצמצה לקרן שמש שהתגנבה לחדר שלה, פסעה אל החדר של שירי. רק בשביל לוודא שהכל קרה באמת.

החדר היה ריק. הסדין מתוח. פירורי אבק הספיקו לאייש מקום על כיפת הפלסטיק של מנורת הלילה. לפני שבועיים שירי קראה לאורה ספרים בנושא הבית היהודי. אהבה לראות אותה רכונה אל המילים, לוגמת אושר.

הביטה בחדר הערום. הבינה שהכל קרה באמת. באמת הייתה חתונה בשבוע שעבר. באמת כולם שרו ורקדו ושמחו ושתו ואכלו. באמת היא פסעה עם שירי על השביל הלבן.

כל זה קרה באמת.

בפעם המי יודע כמה, פתחה את המגירה השלישית. הוציאה את המכתב של שירי. רפרפה על עשרים ושתיים שנים שהתקבצו לפתק אחד, ארוך.

"תודה על הכל, אימוש", כתבה לה שירי בכתב יד מסודר השמור רק לה. ולא יכלה להתעלם מהפרידה שנדבקה למילים הללו.

שירי היא בת. ותמשיך להיות כזו. לפני חופה ואחריה.

כעסה על עצמה בזמן שמחתה דמעות מול ציפורים מרחפות בשמים. ניסתה להילחם בגעגוע, אך ככל שהרהרה בו הוא רק התנפח בתוכה. המשיכה להיזכר בתמונות מהעבר: אמא ובת נשאבות לשיחת נפש ביוגרטיה: אמא ובת צוחקות בהליכה: אמא ובת קונות נדוניה לחתונה.

התמונה האחרונה הייתה שלה לבד: אמא מחכה לבת. מחכה לטלפון.

המשיכה בסדר יום שכפתה על עצמה. הלכה לעבודה, חזרה. העמידה סיר או שניים. הייתה עסוקה. והכי פנויה ביקום לשמוע את שירי.

ושירי לא התקשרה. גם לא ביום המחרת.

המתינה לערב. כל צלצול טלפון הניע מיתר בליבה. אף מספר לא היה מזוהה עם המספר של שירי.

וחיכתה לבוקר. ושוב הטלפון אכזב.

והמשיכה להיות אמא. המשיכה להתגעגע, המשיכה לאהוב.

- - - - -

זה קרה בשש עשרים ותשע בערב. המחוג המהיר נע בין שתיים עשרה לשלוש בזמן שהטלפון צלצל. שירי הייתה על הקו, אמרה: "אימוש התגעגעתי".

עפעפה אל הרחוב שהתכסה בשמיכת עלטה. לא אמרה 'גם אני'. לא רצתה לשתף פעולה עם קלישאות. אמרה רק "שירי נכון שלא שכחת אותי? אני נשארת אמא. לתמיד".
  • 580
  • משנכנס אדר מרבים בשמחה!

עשר שעות לפני...
    השעה 00:13
    ר' נוחעם היה עייף אך מרוצה המאמץ היה שווה, הוא הרגיש בחוש את הטעם המתוק של הפתגם החז"לי – יגעת ומצאת תאמין!
    מבחינתו, לא רק כל העולם נברא בשבילו...
    גם המאמר הזה כוון בדיוק לרגע הזה שבו הוא עומד מול המראה אחרי חודש של חזרות מתישות לקראת הרגע הגדול בו הוא יפזר אל חלל העולם את החיוך האדרי שלו.
    היגיעה הייתה יגיעה, אך המציאה הייתה שווה את הכל...
    גם את הביזיונות של ר"ח אדר א' כשכל הבית מדרש דיבר על החיוך העקום שלו
    וגם את האומץ לב שנדרש ממנו באמצע שמו"ע של השבת האחרונה אז ניסה ר' נוחעם להדביק את החיוך הרחב עליו התאמן, על הכוונה המיוחדת שלו ב'ושמח נפשנו בישועתך'...
    אם תשאלו את ר' נוחעם, זה דווקא עבד יופי, ואפילו גרר אותו לחשש ריקוד בשבת, ועוד באמצע תפילת הלחש...

כעת, הוא רואה את עצמו מאיר כמו פרוז'קטור, כשעל פניו מרוח חיוך מאוזן לאוזן
    מבחינתו של ר' נוחעם עם החיוך הזה הוא המציא את השמחה מחדש, שהרי לא ייתכן שהשמחה של פורים השנה תהיה כמו פורים שעבר.

ר' נוחעם עלה על יצועו, כשמאחוריו חודש של הכנה לרגע הגדול של המולד שיתרחש בעיצומו של סדר א' למחרת
    הוא לא שם לב, אבל הוא נרדם כשהחיוך עליו עמל כל כך הרבה נסוך על פניו, מקדים את זמנו...

ר' נוחעם ננער, החושים החדים שלו הרגישו שמשהו לא כשורה, הוא עדיין נאמן להחלטתו לנהוג כדעות 'המקילים' להרבות בשמחה רק מהמולד של אדר ב', והוא לא ייתן לעצמו להיכשל בחיוך שלא לצורך בשעות האחרונות של אדר א'
    הוא מחק את החיוך מעל פניו, ושב למנוחתו
    אבל לחיוך היה תוכניות אחרות, עד מהרה הוא שב על פניו של ר' נוחעם
    לא נאריך במאבק האיתנים שהתחולל במיטתו של ר' נוחעם כל אותו הלילה עד הבוקר, אז קם ר' נוחעם עייף כשם שהיה עייף טרם עלה על יצועו.

את תפילת ראש חודש הוא עוד הצליח איך שהוא לעבור, את ההלל הוא קרא כמובן בעמידה וגם כך נזקק להלכה שמתנמנם יצא דלא גרע מקריאת המגילה
    לסדר א' הוא הגיע בשעה 09:15 באפיסת כוחות ממש, הוא התיישב על יד הגמרא, מרגיש שכל רגע הוא עלול לקרוס על הדפים ולשקוע בשינה, הוא נחרד, מילא לישון, אבל החיוך מה יהא עליו? הוא כבר חודש עובד עליו...
    כשר' נוחעם רוצה להילחם ביצר, הוא יודע, אבל הפעם העייפות הכריעה אותו, מה גם החברותא עוד לא הגיע, אז הוא נשאר לבד, הוא הגמרא והעייפות.
    שעה וקצת הוא נאבק בהצלחה ולא נרדם, אבל הקרב האחרון גמר עליו, שטיפות הפנים, ההתנדנדויות וארבע כוסות הקפה לא ממש הועילו, ראשו צנח על צידו היישר על דפי הגמרא.

אך אל דאגה, בדיוק ברגע בו הורה השעון בבית מדרש על השעה 10 ו13 דקות ו6 חלקים, נפרס חיוך ענק על פניו של ר' נוחעם הישן עמוקות, היה זה אותו חיוך בדיוק עליו עמל כל כך הרבה.
    איך אמר הראש כולל כשהוא עבר ליד המחזה הספק תמוה ספק משמח – 'אצל ר' נוחעם 'דקדוק הלכה' זה בין ער בין ישן'.
    'אולי כדאי להעיר אותו', התייעץ החברותא של ר' נוחעם שהגיע סוף סוף, עם ראש הכולל, 'הרי ר' נוחעם יהיה בצער גדול כשהוא יתעורר ויגלה שהוא הפסיד את ה'זמן שמחה' הראשון', הראש כולל טפח על שכמו ואמר לו 'תנוח דעתך, ר' נוחעם כבר ימצא הסבר שיניח את דעתו'...

השעה הייתה 13:00 הדפיקה של הגבאי על הבימה, העירה את ר' נוחעם, החברותא עדיין ישב לידו מסיים לעיין בדין המתנמנם בקריאת המגילה.
    לקח לר' נוחעם כמה רגעים להבין מה קורה איתו, החיוך עדיין נסוך על פניו ממאן להיפרד, גלגלי מוחו החלו בניסיון למצוא תשובה הלכתית שתייישב בקלות את מה שקרה איתו בשלוש שעות האחרונות
    הוא דפק על הסטנדר בעוצמה, וצעק כמו שהוא יודע לצעוק רק כשהוא מיישב קושיא של ר' עקיבא איגר -
    'נכון!' הוא זעק מקירות ליבו - 'מצוות צריכות כוונה! אבל מותר לשמוח גם בלי להתכוון!!!'
    הוא ניגש לשאול את הראש כולל, הוא רצה להיות רגוע
    הראש כולל כבר היה מוכן...
    'ודאי ודאי, זה גם מדויק בלשון' השיב לו ראש הכולל -
    'הרי כתוב - משנכנס אדר מרבים בשמחה, לא כתוב מרבים בשמחה 'של מצווה', ומכאן פשוט ששמחה אין צריכה כוונה... א גוטע חודש ר' נוחעם'.
    היא כבר הרבה זמן לא מדברת.

בימי שישי היא חוזרת שמחה מהגן
    מבשרת על החברה שלבשה מטפחת וחילקה ממתק
    משוויצה עם הספר שבחרה מהספריה
    פשוט ילדה שמחה
    טוב לה

מדיי פעם היא שומעת סיפורים על המלחמה
    על אנשים שנמצאים בשמיים, יותר מקרובים להשם
    קצת נעצבת. נרגעת מייד ואומרת
    הכל לטובה
    מחזקת אותי לפעמים יותר מכל אדם אחר.

היא גם אוהבת לשחק
    משחקים של סתם
    עם חברות או בלי
    היא מסוגלת לשבת שעות ולשחק
    ולאסוף וללכת לישון

יש דברים בודדים שהיא מפחדת מהם
    אזעקות ובומים. מובן לגמרי
    גם אני כזאת לפעמים

לפני כמה ימים טיילנו בחוץ
    היא בחרה ברד, אני דוגלת במים (היה קצת חם וקפצנו טרמפ על זה).
    פתאום - -
    בום.
    בום.
    בום.

הופתעתי, אבל המשכתי ללכת רגיל, כבר מזהה את הנפצים בעל פה.
    היא נעצרה
    עם פה חתום ועיניים פעורות
    ציפתה לראות אותי כמוה

אמרתי- מה קרה?
    שקט
    מה קרה, ילדה?
    שקט.

חיבוק. נסיונות דיבוב.
    כלום.

שמעתי צחוק מתגלגל מאחורה, והבנתי גם אותו. ילדים אוהבים לחגוג
    ומה יותר מתאים מפורים בשביל זה

אבל
    בכל זאת.
    ציפיתי למשהו אחר.

חזרנו לבית מזמן. לגן, ולחברות.
    והיא לא מדברת.
    כבר הרבה זמן.
    בלי הקדמות ובלי מבוא, מוזמנים לחפש את האבידה לבד.. כל השאר בס"ד בוא יבוא
    יותר מאשמח לשמוע ביקורת בונה אם ישנה (על הכל! בשביל זה הצטרפתי לקהילה)

פרק א'

שתיים לאחר חצות, דרום אמריקה

רעש מנוע עוצמתי קרע את דממת הלילה ששררה עד לאותו רגע בשכונה היוקרתית.
    רכב מפואר דהר במהירות על פני הרחובות המצוחצחים ונעצר בסמוך לבית דו קומתי מהודר, די אופייני בשכונה של עשירים.

הנהג בחור צעיר שזה עתה חוזר ממקום בילוי, החנה את הרכב סמוך לבית הוריו, דומם את המנוע ויצא לכיוון הבית בפסיעות חרישיות,
    בלאט סגר אחריו את הדלת ושמר על שקט דממה, נזהר לא להפריע למנוחת בני הבית שזה מכבר עלו על יצועם,
    ובתכלס גם לא באמת נעים לו שידעו באיזו שעה מאוחרת הוא שב הביתה מעוד בילוי ריקני,
    העומד בניגוד לעקרונות שחונך בבית הוריו החמים,
    הוריו, משפחה מיוחסת בקהילת שומרי תורה ומצוות, ראו בעיניים כלות איך בנם מדרדר, וביתר שאת מעת פטירתו של הסבא האהוב על גבריאל,
    הסבא שעד ליום פטירתו כיהן כרב קהילה, והיה אהוב על המקום ועל הבריות, דמות מופת לאנשיו שנכבשו בקיסמו האישי,
    אבל למגנת לבם הוא נפל למשכב ממנו לא קם, ובאחד הימים הם בכו על לכתו, רחוקים משמירת תומ"צ כקרובים.

גם הנכד גבריאל שהיה קשור אליו בעבותות אהבה ומינקותו הסתופף בצלו, בכה באותו יום בכי תמרורים ומאז מצבו הרוחני רק התדרדר עד למחוזות הביבים, מחוזות שבחור מבית טוב לא אמור להגיע, והוא בהחלט הגיע כאשר הוא מגייס לעזרתו גם את האמרה "הפילוסופית" 'חיים רק פעם אחת',
    ובניסיון לטרוף את החיים שרף לילות וימים על בילויים ארוכים בכל מרחבי העיר,
    אבל כל פעם התאכזב לגלות מחדש שהחיים לא נטרפים, ודרוש לו מזון חדש להזין את נשמתו הרעבה, רק שברגע האמת המיר אותו בבילוי נוסף, בפורקן הגוף, גם לשכוח את החיים.. וגם להשכיח מלבו את פטירת הסבא היקר לו כל כך.

כל תחנוני הוריו הכאובים שיחזור בו מסורו, נפלו על אזנים ערלות, הוא עמד על שלו בכל תוקף,
    'בדרך זו בחרתי ואין חזרה, אם תרצו קבלו אותי כמו שאני ואם לא אחפש מקום אחר בשבילי' היה מחציף לעומתם בהתרסה.
    ולמרות זאת הם החליטו לא לסלקו מביתם ולהמשיך להעריף עליו אהבה בתקווה שעוד יחזור למוטב

התגלגלו הדברים עד שהכיר מיודענו בחורה מקומית, גויה.
    בתחילה הוא חשב להסתיר זאת מהוריו, אך לאחר תקופת מה כשגמר אומר להתחתן איתה, הוא כבר לא מצא טעם להסתיר זאת מהוריו, ובאחד הלילות הטיל בפניהם פצצה וחשף את רצונו להינשא בקרוב ל'בחורה מקומית' שהכיר.

הוריו נחרדו עד עמקי נשמתם. "וכי אין נערה יהודייה כלילת מעלות ממשפחות הקהילה שתוכל להקים איתה בית בישראל"? זעקו לעברו בכאב, אבל הוא אטם את אזניו משמוע, וסירב להרהר שנית בדבר,

ואביו שעד לאותו זמן התנהג עמו בכפפות של משי, כסבור שבחלוף הימים ימצא הבן את דרכו חזרה,
    כעת בעקבות החלטת בנו לנתק עצמו משולשלת עם הנצח, גמר בלבו לנקוט בצעד כואב וקשוח,
    לתת לו להחליט סופית אם רצונו להמשיך לדור בביתם, להיות חלק ממשפחתם, אזי עליו לנתק כל קשר עם הבת נכר..
    ולא! יאולץ לעזוב את בית נעוריו.

כשהאב הציב את התנאי בפני בנו, העדיף הלה לנטוש את בית נעוריו, יצרו גבר עליו "קורא לו והוא בא".. אלא שכאן הוא צעד לעבר פי התהום..
    ובלי להשתהות לרגע נטל את מטלטליו, התניע את רכבו והשאיר מאחור את בית ילדותו, נזהר לא להפנות את עיניו לעבר מבטם של אמו ואחיו שצפו עליו מהחלון בדמעות.
    אתה חשוב
    למרות שאת
    האשפה
    הורדת שוב..

אתה בעל טוב
    למרות שנכנסת לבית
    בבגד רטוב...

אתה מתחשב אובר..
    למרות שבספונג'ה
    אתה עובר

אתה מונח
    גם אם שמת לשרל'ה
    את המעיל של אהרל'ה

יש לך כתפיים רחבות
    גם כשמדי פעם
    אתה
    אובד עצות

אתה תומך
    למרות שבעצמך
    אתה צריך סומך

אתה מסודר
    למרות שהחולצה
    לא פעם משתרבבת לך
    מהסודר

אתה אלוף
    על אף שאצבעותיך
    (במקום הירקות)
    עברו קילוף

אתה גיבור כארי
    על אף שאתה חש
    כגדי לא בריא

אתה נדיב במיוחד
    למרות שבכיסך
    אין ולו גרוש אחד

אתה תותח
    גם אם אינך
    נחשב לחתיכת
    ת"ח

אתה שנון
    גם אם כולם
    קוראים לך
    חנון..

אתה חרוץ
    על אף שבפתק
    היה כתוב סתם תירוץ

אתה מבריק
    אפילו שרוב דבריך
    הלכו לריק

אתה מוצלח
    גם אם את התכשיטים
    זרקת לפח

אתה פעיל
    למרות שעד הערב
    נשארת עם מעיל

אתה איש חינוך
    למרות
    שפע הפינוק

אתה יעיל ופעלתן
    למרות הרביצה מידי פעם
    על הספה

אתה נראה מדהים
    למרות החור
    במעיל

אתה אדם גאוני
    למרות שהינך
    רחפן כרוני

אתה נועז
    למרות שנפלת
    אז ואז

אתה אמיץ
    למרות שלאשתך
    הוצאת את המיץ
    (חכה חכה..)

אתה רגוע
    גם כששום דבר
    אינו ידוע

אתה רצוי
    גם כשמאחורי דלת נעולה
    אתה מצוי

אתה רגיש
    גם כשאת התריס
    שכחת להגיף

אתה לארג'
    גם אם את כל הממתקים
    החבאת בפגאז'

אתה עוד יותר.. לארג'
    גם אם ראית עני
    ושמת גז

אתה ערני
    גם אם אתה
    במצג ישנוני..

אתה עדיין גבר
    גם אם אתה
    חסר בטחון כמו קבר
    וחושש מכל שבר

אתה חכם
    למרות שאתה לא יודע
    להסתדר עם החם
    ומעדיף להעמיד פני תם

זכית בשידוך משמיים
    על אף שאשתך
    עושה לך צרות
    כפליים

(לא להיפגע מדובר
    על המן)

אתה בר מזל
    למרות שקנית חתול בסל..
    במחיר כלל לא מוזל
    שלמחרת הוא עוד הוזל,
    והחתול הפך לז"ל... וד"ל

ולמרות ועל אף,
    ואולי דווקא בגלל,
    זה מה שעושה אותך לגבר באידאל,
    שלצד כל חולשה יש חוזקה

ולו תמקד את המבט
    ותשאב כח מה'יש'
    אז תבין כי לכך נוצרת
    ולעולם לא תתייאש

(ובמילים אחרות, חבר כדאי שתשלים עם המצב ומהר...)

@הספרן נכתב גם רק בזכותך וד"ל....
     תגובה אחרונה 

אולי מעניין אותך גם...

הצטרפות לניוזלטר

איזה כיף שהצטרפתם לניוזלטר שלנו!

מעכשיו, תהיו הראשונים לקבל את כל העדכונים, החדשות, ההפתעות בלעדיות, והתכנים הכי חמים שלנו בפרוג!

לוח מודעות

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!

תהילים פרק כה

אלְדָוִד אֵלֶיךָ יי נַפְשִׁי אֶשָּׂא:באֱלֹהַי בְּךָ בָטַחְתִּי אַל אֵבוֹשָׁה אַל יַעַלְצוּ אֹיְבַי לִי:גגַּם כָּל קוֶֹיךָ לֹא יֵבֹשׁוּ יֵבֹשׁוּ הַבּוֹגְדִים רֵיקָם:דדְּרָכֶיךָ יי הוֹדִיעֵנִי אֹרְחוֹתֶיךָ לַמְּדֵנִי:ההַדְרִיכֵנִי בַאֲמִתֶּךָ וְלַמְּדֵנִי כִּי אַתָּה אֱלֹהֵי יִשְׁעִי אוֹתְךָ קִוִּיתִי כָּל הַיּוֹם:וזְכֹר רַחֲמֶיךָ יי וַחֲסָדֶיךָ כִּי מֵעוֹלָם הֵמָּה:זחַטֹּאות נְעוּרַי וּפְשָׁעַי אַל תִּזְכֹּר כְּחַסְדְּךָ זְכָר לִי אַתָּה לְמַעַן טוּבְךָ יי:חטוֹב וְיָשָׁר יי עַל כֵּן יוֹרֶה חַטָּאִים בַּדָּרֶךְ:טיַדְרֵךְ עֲנָוִים בַּמִּשְׁפָּט וִילַמֵּד עֲנָוִים דַּרְכּוֹ:יכָּל אָרְחוֹת יי חֶסֶד וֶאֱמֶת לְנֹצְרֵי בְרִיתוֹ וְעֵדֹתָיו:יאלְמַעַן שִׁמְךָ יי וְסָלַחְתָּ לַעֲוֹנִי כִּי רַב הוּא:יבמִי זֶה הָאִישׁ יְרֵא יי יוֹרֶנּוּ בְּדֶרֶךְ יִבְחָר:יגנַפְשׁוֹ בְּטוֹב תָּלִין וְזַרְעוֹ יִירַשׁ אָרֶץ:ידסוֹד יי לִירֵאָיו וּבְרִיתוֹ לְהוֹדִיעָם:טועֵינַי תָּמִיד אֶל יי כִּי הוּא יוֹצִיא מֵרֶשֶׁת רַגְלָי:טזפְּנֵה אֵלַי וְחָנֵּנִי כִּי יָחִיד וְעָנִי אָנִי:יזצָרוֹת לְבָבִי הִרְחִיבוּ מִמְּצוּקוֹתַי הוֹצִיאֵנִי:יחרְאֵה עָנְיִי וַעֲמָלִי וְשָׂא לְכָל חַטֹּאותָי:יטרְאֵה אוֹיְבַי כִּי רָבּוּ וְשִׂנְאַת חָמָס שְׂנֵאוּנִי:כשָׁמְרָה נַפְשִׁי וְהַצִּילֵנִי אַל אֵבוֹשׁ כִּי חָסִיתִי בָךְ:כאתֹּם וָיֹשֶׁר יִצְּרוּנִי כִּי קִוִּיתִיךָ:כבפְּדֵה אֱלֹהִים אֶת יִשְׂרָאֵל מִכֹּל צָרוֹתָיו:
    נקרא  2  פעמים
    למעלה