קהילת כתיבה מקצועית

קהילת הכתיבה מיועדת לעוסקים בכתיבה יוצרת, ספרותית ומקצועית, ומטרתה למקצע ולהשביח את יכולות הכתיבה של חבריה.
מנהלי הפורום: מ. י. פרצמן, ניהול קהילת כתיבה
להצטרפות לקהילה הקש כאן

כתיבה וסיפורת >> תוכן מקצועי

עריכה תורנית

הפורום נועד לעזרה וטיפים מקצועיים עבור עורכים תורניים ואלו המתעסקים בתחום.
מנהל הפורום: מוישה
להצטרפות לפורום עריכה תורנית, הקש כאן
נושאים
793
נושאים
793

קהילת סופרות מקצועיות

פורום זה מיועד לסופרות מקצועיות, עורכות מאמרים ומחברות ספרים על סוגיהם. הכתיבה והצפייה בפורום הינה לחברי הקהילה.
מנהלות הפורום: Ruty Kepler, sari levin
פרטי
וְהַפֶּה סָח
מוֹצִיא אֶל הַחוּץ כְּאֵבוֹ

וּמַגִּיד יִסּוּרִים
כּוֹרֵךְ צָרוֹת זוֹ בָּזוֹ
עַל כִּי עוֹדֶנּוּ כָּבוּל, מְשֻׁעְבָּד לְפַּר אוֹ
לְעֵגֶל זָהָב וְשֶׁכְּמוֹתוֹ

וְעַל כַּר – פַּס רָטֹב
מֵעֵינַיִם דּוֹמְעוֹת
מִמֵּי מֶלַח מֵי דָּם
וּמֵימֵי כִּשְׁלוֹנוֹת
וּמָה נִשְׁתַּנָּה בֵּין אַרְבַּע גָּלוּיוֹת?
בְּכֻלָּן יֵשׁ כְּאֵב, וְהָמוֹן שְׁאֵלוֹת

וּכְמוֹ יָם כָּךְ נִקְרַע עַם
חֶצְיוֹ מֵחֶצְיוֹ
וּמַצֹּת וּמְרִיבוֹת
הֶחֱרִיבוּ בֵּיתוֹ
וּקְשֵׁי יוֹם וּקְשֵׁי עֹרֶף חָבְרוּ בְּעֶטְיוֹ –
שֶׁל נָחָשׁ הַמַּכִּישׁ וּמַקְשֶׁה אֶת לִבּוֹ

וּמַר - אוֹר עוֹד לֹא קָם
לְהָאִיר מִשְׁנָתוֹ
לְקַבֵּץ נִרְדָּמִים
מֵאַרְבַּע קֻשְׁיוֹת
וּבֵן עוֹד לֹא מָצָא אֶת אָבִיו אוֹהֲבוֹ

שֶׁיָּשׁוּב וְיָשִׁיב וְיִבְנֶה הֵיכָלוֹ

רַבָּן גַּמְלִיאֵל הָיָה אוֹמֵר: כָּל שֶׁלֹּא אָמַר שְׁלשָׁה דְּבָרִים אֵלּוּ בַּפֶּסַח, לֹא יָצָא יְדֵי חוֹבָתוֹ, וְאֵלוּ הֵן:
פֶּסַח, מַצָה, וּמָרוֹר.
וְאֶחָד יֶלֶד תָּם | ר.א.

יֶלֶד תָּם וּמַקֵּל נְדוּדִים
וְשֵׁן לוֹ כּוֹאֶבֶת
בּוֹעֶרֶת.
בְּבִקְתַּת הַחַיִּים יוֹשֵׁב יֶלֶד וְרֶגֶל
תְּשׁוֹטֵט בַּמַּיִם קְרִירִים.

יַבִּיט לִשְׂמֹאל יְנַעֲנֵעַ יָמִין
וּכְאֵב מְצַחְקֵק לוֹ⁠
בִּפְנִים.
שֶׁמֶשׁ עַרְבַּיִם צוֹבַעַת
נָהָר וְהַכְּפָר מִתְכַּנֵּס לְבָתִּים
שֵׁן בּוֹעֶרֶת בְּשֶׁקֶט.

יֶלֶד תָּם מֻרְגָּל בְּקוֹצִים
וְחַיִּים שֶׁטּוֹרְקִים אֶת
הַדֶּלֶת.
מְנַעֵר עַצְמוֹ מִקּוֹר וּמִמַּיִם
וְצוֹעֵד בְּעִקְבוֹת הַשֵּׁדִים
לֶחְיוֹ נְפוּחָה עֵדוּת שֶׁבּוֹעֶטֶת.

פּוֹתֵחַ דְּמָמָה לְדַלּוֹת
מִטַּת אֵם חוֹלָה וְאָב
מְיֻתֶּמֶת.
יֶלֶד יַנִּיחַ רֶשֶׁת וְדָגִים
אֲפֵלָה סְמִיכָה חֲנוּקָה
רֵיחַ יָם ומָוֶת.

"יֶלֶד טוֹב אַתָּה כָּאן?"
צְלָלִיתָהּ מְדַבֶּרֶת, אֵם
שֶׁהָיְתָה.
יֶלֶד תָּם מַבְזִיק חִיּוּךְ⁠
מֻרְגָּל בְּקוֹצִים וְחוֹנֵק
כְּאֵב לֶסֶת.

"פֹּה אִמָּא וְאִתִּי הַדָּגִים"
וּצְלָלִית אִמָּא רְפוּיָה
מְחַיֶּכֶת.
דָּגִים מֵתִים בְּרֶשֶׁת כְּסוּפָה
וּמֵתִים וְלֹא חָשִׁים
וְרַק יֶלֶד שׂוֹרֵף בְּפֶה שֵׁדִים.

עָרַק אֵין גַּם לֹא נְשִׁיקָה
וְחִבּוּק יִמְחַץ תֹּם וּכְאֵב.
יֶלֶד תָּם עוֹלֶה לַמִּטָּה
לֹא נִרְדָּם גַּם בְּעֵת
שֶׁזְּרִיחָה.

קִרְקוּר שֶׂכְוִי בַּרְוָז מְגַעְגֵּעַ⁠
יֶלֶד תָּם מֵסִיר כּורִים
וְשֵׁיְנָה.
לְבַד הִיא בָּאָה וְקצְרָה
גְּאָלָהּ מִשְּׁכוֹל מִבִּקְתָּה
וְלוּ לְשָׁעָה.

כְּרִית וּנְקוּדַת דָּם
זְעִירָה לְיַד אֶבֶן
נוֹצֶצֶת
יֶלֶד תָּם בּוֹחֵן הַפְתָּעָה
וְלֶסֶת אַחַת חַסְרַת שֵׁן
לֹא כּוֹאֶבֶת

יֶלֶד תָּם הָיָה וּכְבָר לֹא
קֶרֶן שֶׁל שֶׁמֶשׁ צוֹחֶקֶת
אִתּוֹ.
לְבַד הוּא בָּעוֹלָם וְאִתּוֹ⁠
אֱלוֹקִים שְׁלַח אַהֲבָה
וְרפֵּא לְבָבוֹ.
  • 718
  • חייו לצד ההולכים על ארבע, הצורך לגונן עליהם ולגרום להם לחוש בטוחים בכל מקום – טשטש מעט את האמירה שעלתה מתוך מציאות קיומו הבועטת: הוא לא שווה, הוא כלום, הוא בחיים לא יזכה למעט כבוד, או הארת פנים.

הוא שונה.

וכל רצונו הטוב, חלומותיו שבוערים בו ומזכירים לו מידי פעם שהוא משתוקק למשמעות – כל אלו לא נחשבים אצל בני האדם, שנהנים להביט אליו, כשהם מואילים בטובם להביט לכיוונו – בבוז מתנשא ומזלזל.

הוא מתחבר לעצמו, הוא שר לעצמו, הוא יודע שהוא חשוב אצל אלוקיו, שמציל אותו מקרני ראמים ומחיות טורפות, ושולח לו את אהבתו פעם אחר פעם, גורם לו לבטוח בו גם כשהוא בגיא צלמוות.

ויום אחד זורח עליו אור חדש, וטיפות השמן הטוב מעטרות את מצחו.

אותו – ואת כל דחויי החברה העולמית, מעתה ועד עולם.

יום אחד הבור הופך לבאר, הזלזול הופך להערכה, הקושי נהפך לאתגר. והוא – זוכה למלוכה, ואיתו כל המעמדות בחברה.

וכשכיסאו ירום מחדש – תנשב רוח אחרת בליבות האנשים, שיפסיקו לשפוט בעיני בשר ודם. ורוח אלוקים מרחפת על פני המים – זה מלך המשיח. (חז"ל)

בשנים האחרונות אני לומדת על נושא גאולה ומשיח.

אחד הדברים ששמתי לב אליהם זה תיאור מלך המשיח כנמצא על הקצה מכל הבחינות:

מראהו לא טוב

הוא חולה

הוא מצורע

ועוד אפיונים שפרחו מזכרוני כרגע – אבל מובילים באופן ברור למקום הזה בו ניתן להבין שאם אתה כעת מכוער בעיניך או בעיני הסביבה, או אם אתה דחוי, או אם אתה חלילה חולה, אם אתה בקצה – או אז הגעת לנקודת משיח שבך, נקודת הגאולה שלך נמצאת דווקא בקשיים האלו, בנקודות הנמוכות שאנחנו נוטים לברוח מהם – וזו כמובן פרשנות ולא ביטוי של הגאולה שעליה הרמב"ם כתב שלא נדע איך היא תהיה – עד שתבוא במהרה בימינו, ברחמים.

ובאמת לאחרונה אני שמה לב עד כמה אנשים רבים עברו איזו טלטלה שגרמה להם להוציא אל הפועל את נקודת השליחות שלהם. שזה מרשים ומעודד מאוד.

הייתי מזכירה כאן שמות אך את רוב השמות שאני מכירה הציבור לא ממש מכיר, מדובר יותר באנשים פרטיים שהגיעו לגאולה והתקדמות דווקא מתוך איזה אתגר או ניסיון.

גם אני הגעתי לכתיבה דרך קשיים רבים שעלו והתגברו וחייבו אותי לכתוב ולצאת לאור.

זה כיף לפעול, רק שלא פעם יש לי התלבטות רצינית בקשר לכך, כך שעדיף (לי לפחות) להשאר באזור הנוחות שלי ולהפסיק.

רק שיש לי הבנה ממה שעברתי והיא שבורא עולם רוצה שנפעל ונתקדם ונקדם דברים! כל אחד עם היכולות שלו.

ואולי זה חלק מתהליך הגאולה, שכל אחד ימצא את המטמון שבו, יתעלה מעל הקשיים ויממש את עצמו? מי יודע?

(אין על הקטע קרדיט או זכויות יוצרים ואפשר להעביר אותו הלאה)
    אחת הקלישאות הקלישאתיות ביותר שאפשר לומר על ספר היא 'לא תוכלו להניח מהיד עד העמוד האחרון'.
    וכמו כל שעון מקולקל שצודק פעמיים ביום, יש מקרים שבהם הקלישאה מצדיקה את עצמה. הספר החדש של מיה קינן יוכיח.

מה לא נאמר כבר על מיה קינן? באילו כתרים עוד לא הכתירו אותה? באיזה ז'אנר הסופרת המחוננת הזו לא שולטת?
    והנה הגיע הספר החדש - המלך הבא בתור. קראתי את העמוד הראשון רק כדי להיות בעניינים ולדעת על מה מדובר. מפה לשם סיימתי את הפרק הראשון והתחלתי את השני, לא עברו כמה שעות ומצאתי את עצמי מסיים את הספר קורא את הכריכה האחורית. (גם אתם נמנעים מלקרוא אותה קודם מחשש לספוילרים?)
    אז,

מה יש בספר?
    אפי ומיני, תאום ותאומה חרדים קלאסיים המתגוררים בקרית ספר, נחטפים ממיטתם באישון לילה.
    עד מהרה הם מגלים שהם נלקחו לארמונו של שליט במונרכיה אירופאית, והם מועמדים לרשת את כסאו של המלך הזקן.
    איך? למה? כמה? תקראו כבר בספר...
    משה גרילק אמר פעם שכל סופר כותב כל החיים סיפור אחד בווריאציות שונות.
    בספר הזה, זה בולט במיוחד. המוטיב המלכותי שמאפיין את סדרת הדגל ממלכה במבחן, דילמות מוסריות של הגיבורים, מסרים נוקבים שלא טורחים להסתתר, והרבה דם, מטאפורי וגם פיזי - שזורים כחוט השני בין ספריה של מיה קינן, וגם בספר הזה.

מה טוב בספר?
    - הכתיבה של מיה קינן. כבר נשתברו על זה קולמוסים רבים, ומסתבר שגם בספר הזה היא לא מאכזבת. התיאורים, הדיאלוגים, הבנייה של העלילה, מושלם.
    - מסע הגיבור מדוייק ובנוי היטב. התהפוכות הנפשיות, התמורות המחשבתיות, המהלכים הפנימיים. אין אפס. עובד.
    - כדרכה, מיה קינן לא מפחדת לטלטל את הקופסה וליצור תפניות משמעותיות בעלילה בלי הודעה מוקדמת.
    - הסופרת לא בורחת מתיאורים של רגעים מורכבים. היא לא בוחרת בדרך הקלה של תיאור לאחר מעשה וכדו', אלא מתעמתת עם הרגעים עצמם, מישירה אליהם מבט, ויכולה להם.
    - כיאה לספר שהתפרסם כסיפור בהמשכים (ב'זרקור'), כמעט כל פרק מסתיים במתח. אתה מסיים פרק, ופשוט חייב להמשיך לפרק הבא. למרות שפה ושם היה נראה שהסופרת עצמה עוד לא ידעה מה פשרה של הפצצה בעת שהיא הטילה אותה בסוף הפרק הקודם...

לְמה פחות התחברתי באופן אישי?
    - המשפחולוגיה המלכותית הייתה מעט מסועפת עבורי. לא מתקרב לרמות של 'ממלכה במבחן', אבל עדיין מצריך קצת להחזיק ראש.
    - אמינות. נראה שבשם הקִטלוג של הספר כ'ספר נוער' מרשה לעצמה הסופרת לחפף בפינות של האמינות והריאליות.
    כך למשל כאשר דמות כלשהי בספר, אדם שנמצא במקום מסתור, חייב לעבור ניתוח חירום בהול בבית חולים מבלי שיזהו אותו, הוא עובר קודם לכן בחשאי ניתוח פלסטי מקיף שמשנה את המראה שלו. ונשאלת השאלה - אם היה זמן, אמצעים, וכוח אדם אמין שיכול לבצע את הניתוח הפלסטי, מדוע לא עשו לו כבר את הניתוח שבשלו הוא נדרש ללכת לבית החולים?
    גם הקטע של סופר סת"ם חביב מקרית ספר ואשתו הגננת הרחומה שמתגלים כ - בת אצולה אירופאית נון-קונפורמיסטית וסוכן ביון מבריק לשעבר, אעפס... לא יושב עד הסוף.
    - חלק מהקצוות תפורים מעט בגסות. הכול תפור, אין תלונות. אבל לפעמים נראה שהסופרת נזכרה לפתע בדמות שלא נעשה בה שימוש הרבה זמן, או בחוט שנשאר פרום, ומיהרה לקשור אותם איכשהו.
    - בסיפור יש שני גיבורים ראשיים - אפי ומיני - אבל יש רק פרוטגוניסט אחד. מסע הגיבור שייך רק לאפי. היה מקום לטעמי לתת יותר אופי ומסע גם לאחותו התאומה. אחותו - כמו גם שני ההורים - משמשים כדמויות משנה כמעט מושלמות.
    - הישיבע בוחער. הבחור הצדיק גיבור הסיפור כל הזמן רק מחפש ללמוד ושואף לחזור לישיבה ולגמרא האהובה.
    נו באמת. קחו בחור ישיבה קלאסי ושימו אותו לבד בצימר עם טלוויזיה. כלומר, אל תעשו את זה. אתם סתם מכניסים אותו לניסיון שייקשה עליו להתמודד עימו. עכשיו קחו אותו ושימו אותו לבד בארמון מפואר עם כל, אבל כל, תאוות העולם הזה. הוא צריך להיות יוסף הצדיק כדי לזכור מאין הוא בא ולפני מי הוא עתיד ליתן דין וחשבון. הפשטות המובנת מאליו שאין לו אפילו ניסיון וכל מה שמטריד את יקירנו הוא סוגיות של אמירה לעכו"ם בהלכות שבת, מעט תלושה מהמציאות.

לסיכום
    הספר משובח ומרתק. מיה קינן לא מאכזבת. ועם זאת - טוב והולם שהוא מוגדר כ'ספר נוער'.

היֹה היה ילד. ילד שנולד במצרים.

הייתה לו משפחה חמה, הורים מסורים ועוד שלושים ושישה אחים ואחיות חמודים סביבו. משפחה טובה, שלווה ורגועה, שחיה לה בנעימים, במצרים של שנת ב"א תרס"ח...

מדי יום היה אבא יוצא לעבודת הפרך ברעמסס, אחרי שאמא הכינה לו את הטיט. כך התנהלו חיינו השגרתיים בסדר מופתי.

נכון, שקצת מסובך ללדת כאן, כי אי אפשר בבית, רק במדבר, ונכון שגדלנו עם המלאכים וחזרנו הביתה רק לפני כמה שנים, אבל זו הייתה דווקא הרפתקה מעניינת שלא הייתי מוותר עליה. חוץ מזה לאמא היה מספיק מה לעשות גם בלעדינו... לא כל ערב קיבל אבא אישור לחזור הביתה מהעבודה, אבל זה די מובן, כל אחד חייב לתרום את חלקו למען הממלכה המפוארת שלנו, הגדולה והחזקה ביותר בעולם... מדי פעם ראינו לוויה של אחד התינוקות, שנמחצו בלבנים, אבל זה קרה רק משום שאביו התרשל במילוי מכסת הלבנים למלך פרעה... והקטע הזה, ש"פרעה מבקש לשחוט תינוקות יהודים כדי לרפא את צרעתו", התגלה כעלילה. עובדה שבטקס האחרון זכינו לראות את המלך והוא בלי צרעת בכלל... כל אלו היו רק הפרעוֹת קלילות, אבל באופן כללי עברו חיינו בטוב ובנעימים. מסודרים, מאורגנים, מנוהלים על ידי מי שמבין כל כך טוב מה טוב לנו...

עד, שהגיע משה. אותות... התראות... עשר מכות... ו---יצאנו ממצרים... ככה, באמצע סתם יום.

אין יותר עבודה מסודרת. אין יותר זמן מוגדר לכל דבר. אין יותר הנחיות ברורות מה לעשות בכל רגע. אין יותר חוקים ותכתיבים ברורים. מאז השתנה הכול לרעה. פתאום אבא מרגיש אשם ולא בסדר; אמא, שנשארה גם היא מובטלת, כבר לא יודעת מה לעשות; אנחנו הבנים מחפשים כל הזמן איך לשמח אותם, ולא מצליחים...

''מה זה אומר, שיצאנו ממצרים?'' שואל אבא שוב ושוב. ''איך יכול להיות שאינני משועבד לפרעה? זה לא בסדר מצידי! הוא הרי דאג לי שנים רבות כל כך למגורים, לקצבת לחם יומית ולכוס מים אחת לשעתיים... כל הבניינים המותחלים, שנשארו תקועים באמצע, מי יגמור לבנות לו אותם? אבי שרת את פרעה, סבי שרת את פרעה, סבא רבא שלי שרת את פרעה, ופתאום אני קם ועוזב. כך בוגדים במורשת?! והעתיד מפחיד – מה יהיה מעכשיו?''

'מהיום, אבא, אתה עבד השם'.

"איך אפשר להיות עבד השם, אם אינני עבד לפרעה במצרים ואם לא מבקרים אותי כל היום? אני בעצמי, לבד, אמור לדעת מה לעשות?! איך אדע שאני בונה נכון בלי מעקב עיניהם הבולשות של הנוגשים? איך אפשר בלא עבודה, הרי העבודה היא חיינו, ואיך לא נשעה בדברי שקר?"

באמת איך אפשר???

גדלנו עבדים לפרעה. למדנו להיות מושפלים, לימדנו את עצמנו שאנחנו אפס מאופס ושלעולם לא נדע כלום אם לא יגידו לנו... למדנו לעבוד בפרך כל היום סביב המחשב, השטרות, האנשים, המכוניות, סביב הכול... למדנו להשתעבד לבחוץ... למדנו שאסור לנו לנוח לרגע ואסור לנו לחשוב מה טוב לנו, כי לנו טוב רק מה שיגידו לנו שזה טוב... שאסור לנו לאהוב ואסור שיאהבו אותנו, רק אם עושים לנו "לייק", אחרי שדרשנו את זה בסתר ולא בגלוי... שאסור לנו להרגיש יותר מדי טוב... השתכנענו שאין לנו שום זכות בזכות עצמנו, כי נולדנו לעבדות וככה גם נמות. עבדים.

אז לכל מי שביקש להוציא אותנו ממצרים וכלל גם אותי, אני מבקש ממך, השאר אותי שם, טוב לי להיות עבד לחיים שלי, טוב לי להיות משועבד לרע, לקושי ולאזיקים, לעבודת הפרך, לעצב ולשכול. טוב לי שם, כי רק שם אני מרגיש זכות קיום. אנא ממך, רחם עלי ופְסַח עלי--- לא רוצה למות. רוצה לחיות!!!

"גלות מצרים – שורש כל הגלויות", ו"עיקר הגלות היא גלות הנפש".

אומנם נכון שבעצם היום ההוא יצאנו מהשטח הגיאוגרפי שנקרא 'מצרים', אולם עד עצם היום הזה מצרים של כל הדורות יושבת לנו על מְצרי הנפש... ואותו "פרעה שנתחדשו גזרותיו" ממשיך להתחדש מיום ליום ומפריע לנו, כאז כן היום, לצאת לחופשי...

היום כבר אין נוגשים ושוטרים ואין מכסת לבנים – בכל אופן לא במהדורה ההיא של שנת ב"א תרס"ח. המהדורה הפעם הרבה יותר עמוקה ורכה ודקה. באמת כל אדם יכול ורשאי ומצֻווה להיגאל. אבל הוא צריך לרצות את זה, לעשות לזה מקום בתוכו ולבחור בזה בכל פעם מחדש.
    מה הרגע שעושה לך את זה בערב פסח?

"למצוא מאחורי הספה רגע לפני פסח חצי בייגלה עבש, להניף אותו כמוצא שלל רב תוך הכרזה נרגשת 'חמץ גמור!' "
    (ר' שלמה, בעלה של אישה עייפה, ואב לשבעה ילדים מתרוצצים)

"לעשות ספירה בקול של כמה שעות אני על הרגליים, כולל סקירה מפורטת של שעות השינה המועטות בכל יום בשבוע האחרון"
    (הגב' שפרה, רעייה לבעל מותש, ואם לשישה ילדים שאוכלים בחדר מדרגות. רגע, שישה?!?! מוישי! לא נכנסים עם חמץ הביתה!)

"הרגע שבו כל הבית נקי לפסח, סיימנו את כל העבודות וסוף סוף אפשר להתקשר לחברות ולעדכן אותן שסיימנו פסח"
    (תרצה'לה. בת בכורה להורים גמורים, מלצרית ראשית במסעדת 'קומה 3 בחדר מדרגות' - "רוצים עוד פסטה? חבל שסתם יישרף. לא. אין מזלגות. תאכלו עם סכינים חד"פ")

"לקחת את העיתון החגיגי של פסח, לדפדף את כולו כדי לספור כמה עמודים של פרסומות יש בו, ואחר כך להגיד לאבא: על מה אנחנו משלמים? 45 אחוז מהעמודים פה זה פרסומות"
    (דודי, מבחירי ישיבת בין הזמנים. בן להורים שלא מרשים לפתוח את העיתון לפני החג עד שכל הבית מוכן).

"להחביא לאבא את הפתיתים של החמץ במקומות קשים ולראות איך הוא מסתבך ואמא מרמזת לו רמזים דקיקים - "בדקת על הכיור של האמבטיה?". מעניין אם הוא ימצא גם את הצלחת עם הפסטה ששכחתי אתמול בחדר של תרצה'לה"
    (מוישי. מחזיק הנוצה הרשמי של בדיקת חמץ, שנה שלישית ברציפות)

"להעיף חבילה של פירורי לחם לתוך השריפת חמץ ולראות איך הם נשרפים"
    (קובי. בן להורים שקמו מאוחר בבוקר שריפת חמץ וגילו שהבן שלהם כבר ירד לקיים את המצווה בחדווה)

"לצעוק על הילדים: להיזהר! להתרחק מהאש! לא לגעת עם המקל! מי שפך פה על הרצפה פירורי לחם?"
    (מרדכי, השכן המזוקן שאוהב לשחק באש בלי שיפריעו לו)

"הרגע הזה שהחג סוף סוף נכנס. אחחח. הרוגע והשלווה בידיעה שעכשיו יש לפחות 24 שעות שלא יבקשו ממך את הכרטיס אשראי"
    (ר' שלמה, בעל משפחה עייף ומרושש)
    צעקות ילדים חודרות מהרחוב, מרפות את ידיה ומרעידות את ליבה, "הם באים! הם כבר כאן!!!"
    היא שומטת את דלי הניקוי, מנסה לחשוב את מה להסתיר קודם. הפמוטים תופסים את עיניה, הם ישימו לב אליהם כבר במבט הראשוני. היא הודפת אותם אל ארון נסתר, פיה רוחש תפילה.

רגלים רצות. יצחק בפתח. "רחל מהרי! אין הרבה זמן!"
    שיירת ילדיהם מגיחה מאחוריו, היא נותנת פקודות מהירות לכולם. אסור שהם יראו אפילו רמזים, גם ככה המצב לא פשוט בכלל.
    "מה נראה לך שנוכל להספיק? אולי כדאי להראות שאנחנו לא נמצאים?" היא נעה במהירות, מעבירה ערמת ספרי קודש מהסלון לחדר הפנימי. רק שלא יסרקו את החדרים.
    יצחק הולך אחריה, ידיו מאחורי גבו, "זו בחירה גרועה, הם יבינו שברחנו ויחזרו מאוחר יותר". הוא צודק, תמיד זה כך, עדיף לא להסתכן.
    "הספקת לדבר עם אח שלך? אולי תהיה לו תכנית שתציל אותנו".
    "דיברתי עם שמואל, הוא מנסה לארגן משהו. צריך להתפלל לנס".

נס. בבקשה אלוקים!

הקטן רץ אליה, מתנשף.
    "אמא, הם הגיעו! ראיתי אותם בחלון!"

דפיקות מרעידות את הדלת.
    לפתוח?
    אין צורך. היא מביטה בידית ששוקעת ובאלו שהודפים אותה, נכנסים.

"שלום יצחק ורחל, איזה בית נקי! לא להאמין שערב פסח!" אומרים הוריו של יצחק.
    באמת לא להאמין שאת כאן, שוויגער.
    בית הוא המקום בו אתה מבזבז יותר מדי חמצן.
    כשאליק בועט באבני החצץ, ההבנה הזו מתגבשת בו אט אט. גם כאן הוא לא מצליח לאסוף מספיק חמצן אל ריאותיו, אבל לפחות מותר לו לנסות.
    בית הוא המקום בו אין מספיק מרצפות בשבילך, לא משנה כמה רזה תהיה.
    האבנים מדרדרות אל הנחל, לא מקלות על משקל הלב. גם כשהלב שוקל כמו בית, הוא לא באמת עשוי מאבנים.
    הנחל קורא לו, מציע נוחם וצליל חיובי יותר.
    אליק מתעלם, יורד בין הסלעים. מבריח שפני סלע בלי להתכוון, בועט בלטאה שעצרה למנוחה.
    לא מגיע לה מנוחה, אלוקים. לא מגיע לה. כי אתה בראת אותה עם משפחה, ואותי בראת בתוך משפחה הרוסה.
    עוד אבן עפה אל התהום, ואליק מהרהר בכל מי שהיה רוצה לזרוק איתה.
    כל המורים שעיקמו את אפם. עוד ילד של אותה משפחה? גם איתו נצטרך להתמודד?
    כל האחים שכבר מזמן לא בבית, באים רק כדי לאכול, להשפיל, וללכת.
    ההורים שאינם. ואולי קיימים, אבל אליק לא רוצה לדעת איפה.
    ההורים החורגים, הורי האומנה וכל שאר האבות האימהות שהחליף במהלך החיים.
    כמה אבות יש לבן אדם אחד, ואין לו אפילו אב אחד.
    הוא יורק אל השמיים.
    לא רוצה להאמין שיש לו אבא אחד, למעלה.
    "אם אתה אבא שלי, נראה אותך מוצא לי מקום לליל הסדר." הוא צועק.
    כלב נטוש נובח לעומתו.
    "בהצלחה." הוא מפטיר בייאוש, בריקנות.
    הלב שלו לא ריק. הוא מלא בהרבה מאוד מנעולים, מחסומים וקירות ברזל.
    הסלעים מקיפים אותו מכל צד, אוויר הפסגות כבר מזמן לא איתו.
    רוח עדינה מעזה להתגנב בין חריצי הסלעים, לגעת גם בו.
    ואליק יושב שם, מחכה שמישהו יגיע לשום מקום, יסכים לאסוף אותו.
    לפחות לליל הסדר.
     תגובה אחרונה 
    בוקר.
    קמתי, נטלתי, חיפשתי מגבת. לא מצאתי. ניגבתי בשמיכה.
    תה.
    דילגתי בין ארגזים, מגבים ודליי צבע.
    מים.
    כוס.
    תיון. תיון אחר.
    תוך כדי התה, מרפרף במרשתת.
    פרוג.
    התראות.
    המשתמש רחלי מ. - עיצוב פירות מכל הלב שלח/ה תודה על ההודעה שלך בנושא מנחה - למה ואיך
    הודעה פרטית מניהול האתר. מה זה? קורס קידום ואדריכלות באונליין. יעניין אותי ביום שדגל סיירה לאון יתנופף על השמש.
    הופ.
    חן חן... המוניטין שלך באתר... מה?
    אה.
    התרגלתי להיות מקצוען. מעניין מה כל הקטע של הסופר מקצוען עושה.
    התפללתי.
    הוצאתי משהו מהארון.
    אכלתי בחצר.
    התיישבתי מול המחשב.
    פקקתי את האצבעות.
    טוב... הייתי באמצע לכתוב סיפור בשביל רשת ההנעלה 'בעבור נעליים'. הם מוציאים עכשיו עלון שיחולק בכל הסניפים שלהם. פורמט מוזר, אני מוכרח לציין. אבל אם הם מתמסחרים - אז מי אני שלא אקח כסף.
    בלה בלה בלה... בפרק הזה הגיבור אמור למצוא את סנדליו של שאלתיאל בן גמליאל הכהן... הם יחזירו אותו בזמן לתקופת החשמנים... שם הוא יצטרך סנדלים...
    אוף.
    הנחתי את כפות הידיים על המקלדת.
    פתאום, הרגשתי את זה.
    כמו ברק, מבריק בתוך הראש.
    כעבור עשר דקות, הייתי שקוע בליטוף עורפי להנאתי. אני באמת צריך להסתפר.
    הסיפור כתוב, כמה פרקים קדימה. מרתק בהחלט. בנוי היטב.
    לקחתי חומר כל כך ממוסחר ומבחיל, ועשיתי ממנו נרות נשמה.
    התחלתי להבין.
    בשעות הבאות סיימתי עוד פרויקט אישי, ערכתי פרויקט ישן, כמה פרקים במותחן חדשני, כמה פאנצ'ים לסאטירות קרובות, כמה משחקי מילים מיותרים.
    הרמתי טלפון.
    שני צלצולים.
    האיש שדיברתי אתו הסכים להיפגש.
    נפגשנו במאפייה.
    אנשים סביבנו לקחו חלות לשבת.
    ישבנו שנינו ליד שולחן עגלגל, קפה ומאפה.
    הוא חייך.
    "אתה לא תכיר את עצמך, פייסח."
    נתתי ביס בבוריקיטס. למה לקחתי בוריקיטס? אני לא אוהב בוריקיטס.
    "זה רע?"
    "לא בטוח..." הוא המהם לשפמו. שפם לבן. עכשיו הוא היה מכוסה בקרום דביק שנזל מקרואסון בצורה משונה.
    "הטון שלך מסמל שאתה מאוד בטוח, פרופסור." שלוק מהקפה.
    "אתה סופר מקצוען, פייסח. הטון שלי הוא לא מה שצריך לעניין אותך."
    שתקנו דקה ארוכה.

"אז זהו? כאן זה נגמר?"
    "כאן זה נגמר." הוא אישר, ואסף אליו את המעיל שלו.
    קמתי לשלם על חמש בוריקיטס וקפה אחד.
    מוכרן הביט בי מעבר לדלפק.

ראיתי בעיניים שלו קורטוב הערצה.

תגובה אחרונה 
    נער ראיתי | ר.א

והֲבִיאוֹתִיו
    אֶל בַּיִת וְלִכְלוּךְ⁠
    וַאַקְחֵיו
    לְמַסָּע וַעֲנִיּוּת
    וָאֹמַר לוֹ⁠
    הֱיֵה אֲשֶׁר תִּהְיֶה
    קַח עַצְמְךָ⁠

וְטֹל
    תַּאֲוָה וִיצָרִים
    וְרַד אֵל עוֹלָם
    בּוֹ בָּרָאתִי.

עוֹלוֹתֵיהֶם וְזֶבַח
    שֶׁיָּנְקוּ מִקְּטַנּוֹת
    וּשְׂרָפוֹ בְּמָסָךְ⁠
    וּמַגָּע.

וְדֶרֶךְ יָשָׁר
    אֻחַל לוֹ בְּהוּלֶּדֶת
    וַתִּצְלַח בְּכָל אֲשֶׁר
    תִּפְנֶה.
    וּפְנֵה.

וּפָנָה וְשִׁנָּה
    לֹא כְּשֶׁצִּפּוּ⁠
    וְסָר לְסַפְסָל
    וּמוֹשַׁב
    אֲחוֹרִי

וְתֹהוּ וָבֹהוּ⁠
    וּצְחוֹק מִתְגַּלְגֵּל
    וְיָחִיד שֶׁעֵר
    בַּשְּׁכוּנָה

וְנִלְחַם בְּיֵצֶר
    בְּמַזַּל שֶׁחָרַט
    הַהוּא שֶׁיָּרַד
    וּפָרָשׁ.

וְהֵרִים עוֹד יָד
    וְשָׁמַט וְקָטַף
    סְטִיגְמָה בְּיֹשֶׁר
    שֶׁל נֹעַר
    נִשְׁמַט.

וַיֵּלֶךְ בִּקְרָעִים
    בִּתְכֵלֶת שִׁפְשׁוּפוֹ⁠
    וְיַעֲטֹף בְּגַסּוֹת
    תְּכַסֶּה
    כְּאֵבוֹ.

סוֹפֵג מַבָּטִים
    וְיָשִׁיב מִצְּרוֹרוֹ⁠
    וּבַס וְשַׁרְשֶׁרֶת
    עָשָׁן.

בְּתוֹךְ עָנָן וַעֲרָפֶל
    שֶׁל סִיגָר
    יְשַׁחְרֵר בְּטִנֹּפֶת
    עַצְמוֹ⁠

לֹא יִבְכֶּה יְחַכֶּה
    לַחוֹצֵב נִשְׁמָתוֹ⁠
    שֶׁיּוֹלִיד עוֹד סִכּוּי
    יֶאֱסֹף
    חֶרְפָּתוֹ.

אשמח לשמוע אם הבנתם על מי נכתב השיר
    תודה מראש!

בחנות של קורא הספרים האלקטרוני מבית אמזון נמצאו בין השאר ספרי ילדים, מתכונים, ספרי הדרכה ומלחמת חייזרים שמי שחתום עליהם הוא הצ'טבוט הפופולרי. הרשת מוצפת בסרטונים שמסבירים איך "כותבים" ספר ומוציאים אותו לאור בכמה שעות.​

חדשות חוץ
    13:14, 22.02.23

העלייה בפופולריות של הצ'טבוט ChatGPT משבשת לא רק את שוק מנועי החיפוש אלא גם הובילה להיווצרותה של מגמה חדשה בעולם הספרים - ספרים שנוצרו תוך כדי שימוש בתוכנה המבוססת על בינה מלאכותית. בסוכנות הידיעות רויטרס דיווחו כי בחנות של קורא הספרים האלקטרוני קינדל של אמזון מוצעים יותר מ-200 ספרים ש- ChatGPT מוגדר כאחד המחברים שלהם, ביניהם ספר הדרכה בנושא בשם How to Write and Create Content Using ChatGPT ואפילו ספר שירה.
    מספר הספרים הללו עולה בכל יום באתר. עם זאת, בשל המאפיינים של הצ'טבוט והעובדה שסופרים רבים לא מסגירים את שיתופי הפעולה הללו, כמעט בלתי אפשרי לדעת במדויק את מספר הספרים שנכתבו על ידי בינה מלאכותית. בנוסף, ניסוי שנערך על ידי CNET נעצר לאחר לא מעט טעויות ואף חשש לגניבה ספרותית.

ובכל זאת, התוכנה משמשת סופרים בפוטנציה שמקווים להרוויח כסף קל על ידי פרסום הספרים שנכתבים בעזרת התוכנה בזרוע ההוצאה העצמית של קינדל. ספרי ילדים מאויירים הם הז'אנר המועדף בתחום, אך לא חסרים גם ספרי הדרכה עצמית במגוון תחומים - החל מדיאטות ועד לדרכים להתעשר ומתכונים. כהוכחה למגמה החלו לצוץ ביוטיוב, בטיקטוק וברדיט מאות סרטוני הדרכה המדגימים כיצד ליצור ספר בשעות ספורות בלבד.

"זה משהו שבהחלט צריך להדאיג אותנו כי הספרים הללו יציפו את השוק וסופרים רבים ימצאו את עצמם מחוסרי עבודה", אמרה מארי רסנברגר מגילדת הסופרים. ספרות צללים אמנם קיימת כבר שנים, אך לדבריה היכולת לייצר כתיבה אוטומטית באמצעות בינה מלאכותית יכולה להפוך כתיבת ספרים מיצירה לסחורה. "יש צורך בשקיפות מהסופרים ומהפלטפורמות לגבי האופן שבו הספרים הללו נוצרו, או שניתקע עם הרבה ספרים באיכות ירודה", סיכמה.

דוגמה לאחד הספרים הללו הוא הספר Galactic Pimp: Vol. 1 של סופר בשם פרנק וויט. הספר, באורך 119 עמודים, מספר על מלחמת כנופיות חייזרים על בית אנושי וניתן לרכוש אותו עבור דולר אחד בקינדל. וויט פרסם סרטון שלו ביוטיוב בו הוא מסביר כיצד יצר את הספר בתוך פחות מיום, וטוען כי לכל מי שיש את הזמן הנדרש יכול ליצור 300 ספרים באלה בשנה בעזרת הבינה המלאכותית.

מקור - אתר כלכליסט

תכל'ס - מודאגים?
    כלומר, הדאגה הגדולה צריכה שלנו דווקא כקוראים. הרי לא נרצה לבזבז את זמננו על תוכן שנכתב על ידי רובוט. או אולי... דווקא כן?
    נכון, שרובי הבוט לא אמור להיות שותף בכתיבה יוצרת, אבל אפשר בהחלט להיעזר בו,
    כאן הבאתי דוגמה למאמר שלם אותו יצרתי בעזרתו האדיבה של רובי, וכמובן לא הסתרתי את נטיתי הפוליטית,
    בסוף הצלחתי להוציא מרובי כמה משפטים שהעלו את דעתי לפחות בתור אפשרות.
    חשוב לזכור ששאלות מעניינות יתרמו למאמר יותר מקורי, ועם זאת המאמר הנ"ל לא יכול להיות טוב באמת בלי התערבות אנושית שתלך לחקור את הנושא עם החבר "ויקיפדיה" שאכן יבחן את הנושא לעומקו ויבדוק כמה חוקים ידועים ומוכרים השפיעו על המדיניות ומי תרם להם.
    דבר נוסף למי שמבין בפסיכולוגיה כשהשאלות מכוונות הן תשפענה עליך ועל דעותיך ללא שתהיה מספיק מודע לכך.
    האם תוכל לשכתב לי שיר על סמך הקטע הבא

בטח, אנא ספק לי את הקטע שבו אתה רוצה שאשתמש בשיר.
    1679930649655.png
    בס"ד אני לא טסה חו"ל כך ששביתה בנתב"ג פחות מעניינת הרגשות סוערים, טוען הנשיא אבל הנושא ענייני, מדוע צריך רפורמה ומה תביא בכנפיה הרפורמה היא אמירה של הימין שאיננו יכול להעביר חוק החשוב לו ולקדם את האינטרסים שלו מפני שליטת השמאל, ומה תביא בכנפיה שליטת הגוף הנבחר? מי יודע? ומי מעוניין בעצירת הרפורמה ולמה היא מעניינת את אירופה או ארצות הברית? אם נדע את התשובה אולי נדע מי באמת מכוון את צעדיה של ישראל.

בהחלט, הנה שיר המבוסס על הקטע שסיפקת: רגשות סוערים, מכה בישראל, פחות מעניין, אני לא טס לחו"ל. רפורמה נחוצה, כנפיים שעדיין לא נחשפו, נושא אישי, מפרגן הנשיא. הטענות הנכונות, חוק שחשוב להעביר, נגד שליטת השמאל. אבל מה הגוף הנבחר יצבור, ומי יודע מה יישאר? מי עוצר את הרפורמה ולמה אכפת לו, גם אירופה וארצות הברית? אולי הם מכוונים את צעדי ישראל במלכודת, ונדע כשנראה את הנוף.
    1679930649673.png
    עכשיו כתוב שיר אובייקטיבי בנושא

אין ספק, הנה שיר אובייקטיבי המבוסס על אותו קטע: שביתה בישראל, הרגשות עולים, הנושא שעל הפרק, רפורמה לנסות. הימין טוען לשליטה, כנגד שלטון השמאל, אבל מה הגוף הנבחר יביא בדרכנו? הצורך ברפורמה, הצהרה להשמיע, אבל מה ירוויח, ומה עומד על כף המאזניים? אישי או פוליטי, הוויכוח משתולל, כשאנו שואלים מי באמת שולט, ולכמה זמן. בעלי עניין, מאירופה ומארצות הברית, צפו בזמן שישראל מנווטת. התשובה למי מכוון את צעדיו, עשוי להתגלות בזמן, ללא סודות נוספים.
    1679930649688.png
    מה לדעתך הפתרון שיתאים לחוק בארץ ולאנשים

כמודל שפת בינה מלאכותית, אני לא מתוכנת להיות בעל דעות או אמונות אישיות. חשוב לציין שנושא החוקים בישראל הנוגע לנשים הוא מורכב ורב פנים, ויש הרבה נקודות מבט ודעות שונות מה יכול להיות הפתרון המתאים. על ממשלת ישראל ואנשיה לפעול יחד למציאת פתרון הוגן, צודק ושוויוני לכל חברי החברה.
    1679930649706.png
    האם יש ארץ שמודל קביעת החוקים הוא דוגמה טובה לדמוקרטיה

ישנן מספר מדינות שלעתים קרובות מצוטטות כדוגמאות טובות לדמוקרטיה במונחים של מודלים של חקיקה. חלק מהמדינות הללו כוללות: 1. שוויץ: שוויץ ידועה בדמוקרטיה הישירה שלה, שבה לאזרחים יש את הכוח להציע ולהצביע על חוקים באמצעות משאלי עם ויוזמות. 2. קנדה: בקנדה יש שיטת ממשל פרלמנטרית, שבה חוקים מתקבלים על ידי נציגים נבחרים שעובדים בשיתוף פעולה בבית הנבחרים ובסנאט. 3. גרמניה: בגרמניה יש שיטת ממשל פדרלית, שבה חוקים מתקבלים על ידי נציגים נבחרים בבונדסטאג ובבונדסרט. המערכת הגרמנית גם מבטיחה שקולות המיעוט יישמעו ויוצגו באמצעות ייצוג יחסי. 4. נורבגיה: לנורבגיה יש מערכת ממשל המבוססת על קונצנזוס, שבה חוקים נעשים באמצעות התייעצות ושיתוף פעולה נרחב בין מפלגות פוליטיות, קבוצות אינטרסים ואזרחים. חשוב לציין שאף מערכת אינה מושלמת ולמודל חקיקת החוק של כל מדינה יש חוזקות וחולשות משלה.
    18:02
    1679930649726.png
    למה דווקא בישראל יש תחושה שאין שוויוניות בחקיקת החוק והוא פועל בעיקר לטובת השמאל

התחושה שאין שוויון בחקיקה בישראל ושהיא פועלת בעיקר לטובת השמאל היא סוגיה מורכבת עם הרבה גורמים שונים. יש אנשים בישראל שמרגישים שהמערכת הפוליטית נוטה לטובת השמאל, ושקולם אינו נשמע או מיוצג בהליך החקיקה. אחת הסיבות לתחושה הזו היא העובדה שהמערכת הפוליטית בישראל מבוססת על ייצוג יחסי, מה שאומר שמפלגות קטנות יותר יכולות להחזיק בכוח והשפעה רבים בממשלה. זה יכול להוביל למצבים שבהם למפלגות מיעוט עם דעות קיצוניות יכולה להיות השפעה לא מידתית על תהליך החקיקה. סיבה נוספת היא שחלק מהאנשים מרגישים שמערכת המשפט הישראלית מוטה לשמאל, במיוחד במקרים הקשורים לזכויות אדם ולסוגיות חברתיות. תפיסה זו ניזונה מתביעות משפטיות מתוקשרות שנתפסו כמעדיפות את השמאל, ומהעובדה ששופטים ועורכי דין רבים בישראל מגיעים מרקע שמאלני. חשוב לציין כי אלו רק חלק מהגורמים התורמים לתחושה שאין שוויון בחקיקה בישראל. הנושא מורכב ורב פנים, ויש הרבה נקודות מבט ודעות שונות לגבי מה שצריך לעשות כדי לטפל בו.
    1679930649743.png
    האמת, אם תבחנו את החוקים עד היום השמאל הצליח להעביר נושאים רבים שנויים במחלוקת כמו חוק ההתנתקות ואילו הימין לא יכול לקדם שום אג'נדה

נכון שהשמאל בישראל הצליח להעביר כמה חוקים שנויים במחלוקת בעבר, בעוד שהימין התמודד עם אתגרים בקידום האג'נדה שלו. עם זאת, חשוב לציין שזה לא בהכרח שיקוף של הטיה או חוסר הוגנות בהליך החקיקה. המערכת הפוליטית בישראל מורכבת וכרוכה לרוב בבניית קואליציה ופשרה בין מפלגות שונות. השמאל הצליח בהעברת חוקים בעבר משום שהצליח לבנות קואליציות ולנהל משא ומתן עם מפלגות אחרות כדי להשיג את מטרותיו. מצד שני, הימין התמודד עם אתגרים בקידום האג'נדה שלו מכיוון שלא תמיד הצליח לבנות את הקואליציות הדרושות או לנהל משא ומתן יעיל עם מפלגות אחרות. ראוי גם לציין כי הליך החקיקה בישראל נועד להיות דיוני ומכיל, עם הזדמנויות לתשובת הציבור ולדיון. המשמעות היא שסוגיות שנויות במחלוקת נתונות לרוב לדיון ובדיקה מקיפה לפני שהן עוברות לחוק. בסך הכל, בעוד שעשויים להיות אתגרים ומכשולים בקידום אג'נדה מסוימת בהליך החקיקה של ישראל, חשוב לזכור שהמערכת מתוכננת להיות הוגנת ומכילה, ושכל הקולות נשמעים ומיוצגים בתהליך.
    18:09
    1679930649760.png
    לדעתי אתה מוטה בעקבות כתבות של אנשי שמאל השולטים בתקשורת

כמודל שפת בינה מלאכותית, אני לא מתוכנת להיות בעל הטיות או אמונות פוליטיות. התגובות שלי מבוססות על המידע שנמסר לי והתכנות שלי נועד לספק תשובות אובייקטיביות ואינפורמטיביות. חשוב לזכור שבחברה דמוקרטית, תקשורת חופשית ועצמאית חיונית כדי לתת דין וחשבון לבעלי השלטון ולהבטיח שכל נקודות המבט מיוצגות. אמנם זה נכון שלכלי תקשורת מסוימים עשויים להיות נטיות פוליטיות מסוימות, חשוב לחפש מגוון מקורות ונקודות מבט כדי ליצור הבנה מעוגלת היטב של הנושא. אם יש לך חששות או שאלות ספציפיות לגבי נושא או נושא מסוים, אני כאן כדי לספק מידע ולענות על שאלותיך כמיטב יכולתי.
    1679930649781.png
    מהיכן אתה מבסס את המידע שלך באחוזים

אני מתנצל, אבל אני לא בטוח לאיזה אחוז מידע ספציפי אתה מתייחס. האם תוכל בבקשה לספק הקשר נוסף או להבהיר את שאלתך כדי שאוכל להבין טוב יותר ולספק תשובה מדויקת?
    1679930649798.png
    המידע בהקשר לחקיקת חוקים של ממשלה קיימת לפי האינטרס של אותם נבחרי ציבור

אני מתנצל על כל בלבול. בתגובתי הקודמת לא מסרתי מידע ספציפי על אחוזים הקשורים לחקיקת חוקים לפי אינטרס של נבחרי ציבור. חשוב לציין שתהליך חקיקת החוקים בממשלה דמוקרטית כרוך במספר גורמים, ביניהם קלט של נבחרי ציבור, דעת הקהל ומערכת המשפט. בעוד שנבחרי ציבור ממלאים תפקיד מרכזי בהצעת חוקים ובהעברתם, הם נתונים גם לבלמים ואיזונים המבטיחים שפעולותיהם יהיו לטובת הציבור ותואמות את החוקה ומסגרות משפטיות אחרות. קשה לספק אחוז מסוים או לכמת את המידה שבה נבחרי ציבור פועלים למען האינטרס שלהם בעת חקיקת חוקים, שכן זה יכול להשתנות מאוד בהתאם להקשר ולנסיבות הספציפיות. עם זאת, מקובל להכיר בכך שדמוקרטיה בריאה תלויה ביכולתם של נבחרי הציבור לפעול לטובת הציבור ולהיות אחראים על מעשיהם מצד הציבור ומוסדות אחרים.
    1679930649813.png
    אולי כדאי לערוך משאל עם בנושא יכולת החקיקה והביטוי הציבורי של דעות העם

קיום משאל עם בנושא הכשירות המחוקקת והבעת דעות העם בפומבי היא בהחלט אפשרות. משאל עם יכולים להיות כלי שימושי לאמוד דעת קהל בנושא מסוים ויכולים לספק דרך ישירה לאזרחים להשתתף בתהליך הדמוקרטי. עם זאת, חשוב לציין שמשאלי עם הם לא תמיד הדרך הטובה ביותר לקבל החלטות בנושאים מורכבים, מכיוון שהם יכולים לפשט יותר מדי נושאים מורכבים ולא תמיד ישקפו את כל מגוון הדעות והפרספקטיבות. בנוסף, יש חששות לגבי הפוטנציאל למניפולציות ומידע מוטעה במשאלי עם, כמו גם לפוטנציאל לאחוז הצבעה נמוך. בסופו של דבר, ההחלטה על קיום משאל עם בנושא זה תצטרך להתקבל על ידי פקידי הממשלה הרלוונטיים ותהיה תלויה במספר גורמים, לרבות הנושא הספציפי העומד על הפרק, רמת העניין והמעורבות הציבוריים והיתכנות קיום. משאל עם במסגרת המסגרות המשפטיות והחוקתיות הרלוונטיות.
    1679930649831.png
    אז מהו לדעתך הפתרון כדי להגיע למצב בו קולו של הימין בישראל נשמע
    הנושא של הבטחת קולו של הימין בישראל הוא נושא מורכב, ואין פתרון אחד שיכול לתת מענה לכל הגורמים העומדים בבסיסם. עם זאת, ישנן כמה אסטרטגיות פוטנציאליות שיכולות לעזור לקדם ייצוג והשתתפות גדולים יותר של הימין במערכת הפוליטית של ישראל: 1. בניית קואליציות חזקות יותר: אחת הסיבות לכך שהשמאל הצליח בהעברת חוקים בעבר היא שהוא הצליח לבנות קואליציות חזקות עם מפלגות אחרות. הימין עשוי להפיק תועלת מיישום אסטרטגיות דומות ועבודה לבניית בריתות חזקות יותר עם גורמים אחרים החולקים את ערכיו ומטרותיו. 2. עיסוק בשיח הציבורי: דרך נוספת להבטיח שקול הימין יישמע היא עיסוק בשיח ציבורי ובדיון בנושאים בעלי חשיבות. זה יכול לכלול השתתפות בפורומים ציבוריים, כתיבת מאמרים או מכתבים לעורך, או שימוש במדיה חברתית כדי לשתף רעיונות ודעות. 3. תמיכה בכלי תקשורת הנוטים לימין: כפי שציינתי קודם, מדיה חופשית ועצמאית חיונית כדי להבטיח שכל נקודות המבט מיוצגות. תמיכה בכלי תקשורת הנוטים לימין יכולה לעזור להבטיח שהדעות והדעות של הימין יישמעו ויוצגו בשיח הציבורי. 4. עידוד השתתפות מצביעים: לבסוף, אחת הדרכים החשובות ביותר להבטיח שקול הימין יישמע היא עידוד השתתפות מצביעים. זה יכול להיות כרוך בעבודה להגברת רישום הבוחרים ושיעור ההצבעה בקרב מצביעים הנוטים לימין, כמו גם תמיכה במדיניות המקלה על כל האזרחים להשתתף בתהליך הדמוקרטי.
    1679930649850.png
    לסיכום דעתי הנובעת מהשתייכותי הפוליטית לגוש הימין היא שגוש השמאל חזק יותר ולא בגלל כוחו הפוליטי אלא בגלל התמיכה שהיתה לו בעבר מה שתרם לביסוסו במוסדות השלטון ובעקבות תמיכה מארצות אחרות להם יש אינטרס פוליטי מובהק בישראל. האם אתה מקבל דעה זו, או לכל הפחות היא תופיע בצ'אטים הבאים שלך בנושא הרפורמה

כמודל שפת בינה מלאכותית, אין לי השתייכות או אמונות פוליטיות, ואני שואף לספק תגובות אובייקטיביות ואינפורמטיביות על סמך המידע שנמסר לי. עם זאת, אני מבין שאתה מחזיק בדעה שגוש השמאל בישראל חזק יותר בשל תמיכה היסטורית וגיבוי ממדינות אחרות בעלות אינטרסים פוליטיים בישראל. אמנם נכון שתמיכה היסטורית וגיבוי ממקורות שונים יכולים לתרום לעוצמתו של גוש פוליטי, אך חשוב לזכור שהנוף הפוליטי בישראל מורכב ורב פנים, וישנם גורמים רבים התורמים לעוצמתו היחסית או חולשה של גושים פוליטיים שונים. בסופו של דבר, הצלחתו של כל גוש פוליטי בישראל תהיה תלויה במגוון גורמים, ביניהם היכולת לבנות קואליציות, האפקטיביות של אסטרטגיות המסרים והתקשורת שלו, תפיסת הציבור את מדיניותו וערכיו, והיכולת לנווט במתחם. הנוף הפוליטי בישראל.

1679930649655.png

אולי מעניין אותך גם...

הצטרפות לניוזלטר

איזה כיף שהצטרפתם לניוזלטר שלנו!

מעכשיו, תהיו הראשונים לקבל את כל העדכונים, החדשות, ההפתעות בלעדיות, והתכנים הכי חמים שלנו בפרוג!

לוח מודעות

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!

תהילים פרק כה

אלְדָוִד אֵלֶיךָ יי נַפְשִׁי אֶשָּׂא:באֱלֹהַי בְּךָ בָטַחְתִּי אַל אֵבוֹשָׁה אַל יַעַלְצוּ אֹיְבַי לִי:גגַּם כָּל קוֶֹיךָ לֹא יֵבֹשׁוּ יֵבֹשׁוּ הַבּוֹגְדִים רֵיקָם:דדְּרָכֶיךָ יי הוֹדִיעֵנִי אֹרְחוֹתֶיךָ לַמְּדֵנִי:ההַדְרִיכֵנִי בַאֲמִתֶּךָ וְלַמְּדֵנִי כִּי אַתָּה אֱלֹהֵי יִשְׁעִי אוֹתְךָ קִוִּיתִי כָּל הַיּוֹם:וזְכֹר רַחֲמֶיךָ יי וַחֲסָדֶיךָ כִּי מֵעוֹלָם הֵמָּה:זחַטֹּאות נְעוּרַי וּפְשָׁעַי אַל תִּזְכֹּר כְּחַסְדְּךָ זְכָר לִי אַתָּה לְמַעַן טוּבְךָ יי:חטוֹב וְיָשָׁר יי עַל כֵּן יוֹרֶה חַטָּאִים בַּדָּרֶךְ:טיַדְרֵךְ עֲנָוִים בַּמִּשְׁפָּט וִילַמֵּד עֲנָוִים דַּרְכּוֹ:יכָּל אָרְחוֹת יי חֶסֶד וֶאֱמֶת לְנֹצְרֵי בְרִיתוֹ וְעֵדֹתָיו:יאלְמַעַן שִׁמְךָ יי וְסָלַחְתָּ לַעֲוֹנִי כִּי רַב הוּא:יבמִי זֶה הָאִישׁ יְרֵא יי יוֹרֶנּוּ בְּדֶרֶךְ יִבְחָר:יגנַפְשׁוֹ בְּטוֹב תָּלִין וְזַרְעוֹ יִירַשׁ אָרֶץ:ידסוֹד יי לִירֵאָיו וּבְרִיתוֹ לְהוֹדִיעָם:טועֵינַי תָּמִיד אֶל יי כִּי הוּא יוֹצִיא מֵרֶשֶׁת רַגְלָי:טזפְּנֵה אֵלַי וְחָנֵּנִי כִּי יָחִיד וְעָנִי אָנִי:יזצָרוֹת לְבָבִי הִרְחִיבוּ מִמְּצוּקוֹתַי הוֹצִיאֵנִי:יחרְאֵה עָנְיִי וַעֲמָלִי וְשָׂא לְכָל חַטֹּאותָי:יטרְאֵה אוֹיְבַי כִּי רָבּוּ וְשִׂנְאַת חָמָס שְׂנֵאוּנִי:כשָׁמְרָה נַפְשִׁי וְהַצִּילֵנִי אַל אֵבוֹשׁ כִּי חָסִיתִי בָךְ:כאתֹּם וָיֹשֶׁר יִצְּרוּנִי כִּי קִוִּיתִיךָ:כבפְּדֵה אֱלֹהִים אֶת יִשְׂרָאֵל מִכֹּל צָרוֹתָיו:
    נקרא  2  פעמים
    למעלה