קהילת כתיבה מקצועית

קהילת הכתיבה מיועדת לעוסקים בכתיבה יוצרת, ספרותית ומקצועית, ומטרתה למקצע ולהשביח את יכולות הכתיבה של חבריה.
מנהלי הפורום: מ. י. פרצמן, ניהול קהילת כתיבה
להצטרפות לקהילה הקש כאן

כתיבה וסיפורת >> תוכן מקצועי

עריכה תורנית

הפורום נועד לעזרה וטיפים מקצועיים עבור עורכים תורניים ואלו המתעסקים בתחום.
מנהל הפורום: מוישה
להצטרפות לפורום עריכה תורנית, הקש כאן
נושאים
793
נושאים
793

קהילת סופרות מקצועיות

פורום זה מיועד לסופרות מקצועיות, עורכות מאמרים ומחברות ספרים על סוגיהם. הכתיבה והצפייה בפורום הינה לחברי הקהילה.
מנהלות הפורום: Ruty Kepler, sari levin
פרטי
  • 384
  • באולם החלו מחיאות הכפיים. השר הסמוק הנהן בתודה כשירד מהפודיום. ומסיבת העיתונאים תמה.

בתוך דקה דקותיים הבשורה החדשה התפשטה לה כבר כנגיף חסר עכבות. מפה לפה, ומאיש לאשתו.

'הטבה משמעותית' צעקו הכותרות לאזרחים המאושרים. "פשוט. קל. וישים". חזר במנטרה המנכ"ל, מערוץ לערוץ באותו ערוץ.

'כל איש (הנוסח בלשון זכר מטעמי נוחות והשתייכות בלבד) אשר רואה עצמו נפגע נפשית מתקופת הקורונה זכאי למענק ופיצוי'.

מושלם. עושה צדק. מביא שינוי. כל המילים הטובות והיפות.

"בניהו, תדפיס את הדיווח נראה מה יש לנו שם".

נפגע נפשית. מענק ופיצוי. אהה.

"חבר'ה, כולם אצלי במשרד ב12. שאף אחד לא יעז להחסיר".

"אוקיי חברים. זה המסמך. מונח לפניכם אתגר גדול, ואני מבקש שתתעלו על עצמכם. ללא ספק זוהי תקופה קשה ואנחנו עושים הכל בשביל לצלוח אותה על הצד הטוב ביותר".

"חלוקת עבודה: קובי, אתה לוקח את התאריכים. צחי הולך על מחוזות וערים. ששון בשבילך יש לי את רשימת המאבחנים. ודידי אתה בונה את הטפסים. מה שנשאר לנו זה רק האתר עם הבאגים. זה בשביל דורון, הוא חולה על זה. אה, יש גם את הפינישים של הקוד וכל הקטע הזה".

"בהצלחה לכולם".

משתמש יקר.

ברוך הבא לאתר מענק הפיצויים לנפגעי הנפש בתקופת הקורונה.

באם עוד לא נפגעת? זה הזמן. פנה אלינו. אנו עושים הכל בכדי שתפגע בהקדם.

לכל פניה ניתן לפנות אלינו בטלפון לקבלת המענה. נכון, בטלפון נציע לפנות דווקא באתר. אך אצלנו תמיד יש כפל מבצעים.

באם הנך בטוח שהשעתיים הבאות פנויות בשבילך נוכל להתקדם. לאט אבל בטוח.

האם אתה בטוח? תרצה לשקול שוב? אוקיי נזרום.

שם___ שם נוסף___ שם קודם___ שם משתמש___

טלפון___ טלפון נייד___ טלפון נייד נוסף____

יודע מה? בוא תתן מייל____________

עקשן אתה, מה? בוא נתחיל להידרדר.

צרף.

הוסף.

תקן.

בדוק.

המתן.

שלח.

בטל.

מעבד נתונים. מעבד נתונים. מעבד נתונים. מאבד נתונים.

צר לנו. אך בקשתך נמצאת איפשהו שם. תודה על הסבלנות והמשך יום טוב.

"בניהו, גוד ג'וב. מה העדכון הבא?"
    לכל אדם יש את ההנאות שלו. אחד נהנה מכוס קפה עם רוגלע, אחר נהנה מקטע חזנות של יוסלה, ושלישי נהנה מכוס וויסקי עם שברי בייגלה.
    כל אחד והנאותיו הוא.
    גם ליוסל קלוצמאך יש כמה הנאות. הוא אוהב גאלע עסיסי ורוטט, הוא אוהב לצעוק על ילדים שעושים לו רעש מהחלון, הוא אוהב לרכל על הבנים של אלמליח. אבל הדבר האהוב עליו ביותר הוא להלשין, למסור לרשויות, לתקן את העולם.
    הוא לא שטינקר. נראה לכם שהוא כמו מוישה חשין השטינקר? ממש לא. הוא פשוט דואג. אכפת לו.
    אכפת לו שאנשים לא יעשו הרחבות בלתי חוקיות, זה יכול להיות מסוכן ולא בטיחותי. אז הוא מתקשר לעירייה. רק ל ו ו ד א שהמרפסת האחורית של סירוטה מעודכנת אצלם ברשימות.
    אכפת לו שהסמינר יהיה איכותי. אז הוא שואל את המנהל אם הוא מודע לעובדה שהבת של ויסנשטרן שנרשמה לטי"ת לשנה הבאה, הולכת לה באמצע גאולה עם אייס קפה כמו כל האמריקאיות המודרניות.
    פשוט סוג בן אדם אכפתי. אכפת לו מהצביון, מקדושת המחנה, מטוהר העדה.
    ואם על הדרך הוא גם נהנה מזה, אז מה? ואם זה ממלא אותו באושר צרוף, מה יש? זה אומר שזה לא בסדר?

ולאחרונה, לאחרונה הוא מצא בקעה נוחה וקלה לגדר בה את התחביב שלו.
    לרגל הקורונה הוא הכניס הביתה מחשב. שלא ישעמם לילדים. השעמום הרי מביא לידי חטא, ויוסל לא רצה שהילדים שלו יגיעו לידי חטא חלילה. שלא יתחברו עם הפרחחים של אלמליח.
    אז קנו מחשב. לא לספר לאף אחד, כן?
    ובמחשב יש כל מיני אתרים ופורומים חרדיים. רק חרדיים, שיהיה ברור, כן?
    אבל אוי לכאלו חרדים. רחמנא ליצלן. פורומים שלמים של אנשים עם השקפות מעוותות. נו, מה כבר יכול לצאת מכאלה "חרדיים" במרכאות שיושבים כל היום על האינטרנט.
    נורא ואיום מה שהולך שמה.

ומאז, כמה כיף, הוא יושב כל היום ומדווח על תוכן שלילי.
    מעין עולם הבא.
    האדמה רעדה תחת רגליה. היא ניסתה להתייצב אך לא הצליחה. ואז היא ראתה אותו. אברהם. הוא היה לבוש בחולצה לבנה ומכנס שחור. כמו תמיד. הוא לא התקדם. רק עמד שם עם חיוך קטן כמעט בלתי נראה על שפתיו. מרים קפאה במקומה למראהו. הוא נראה כל כך אמיתי. כל כך מציאותי. דמעה קטנה זלגה מעינה, היא התקדמה מעט לכיוונו, אך עם כל צעד שלה היא הרגישה שוב בלתי יציבה. היא השפילה את מבטה לרצפה. חששותיה התאמתו. האדמה נפערה ברגע תחת רגליה והיא הרגישה שהיא מאבדת שיווי משקל. "אברהם" היא צעקה. הוא לא ענה, וגם לא התקדם. המשיך לעמוד שם. ולרגע היא לא הייתה בטוחה שמדובר בו. אבל זה היה הוא. כי אותו היא רצתה לראות. למה היא לא מצליחה לשלוט בכלום?

היא מעדה על האדמה הקשה, ערפל התחיל לעטוף אותה כשנפלה לתוך בור באדמה. זה כאב לה אבל היא לא צעקה, היא לא בכתה. היא לא באמת הייתה שם.

היא פקחה את עיניה במהירות. העייפות הייתה ממנה והלאה כשראתה שהיא נמצאת בעבודה. איך היא הרשתה לעצמה להירדם כך?

"היי" היא שמעה קול לידה. היא הסתובבה בחדות.

"טליה, הבהלת אותי." היא פלטה במהירות.

"מצטערת." טליה התנצלה בחיוך.

"נרדמתי."

"אני מאמינה." היא נאנחה. חברות טובה היא חברות לא שופטת, היא חברות מבינה ומכילה, אך עם זאת מייצבת ובלתי מתפשרת. קשה למצוא חברים כאלה. בלתי אפשרי כמעט. אבל טליה היא משהו מיוחד. יש בה את כל התכונות האלו. היא תמיד רצתה חברה כזאת, ועכשיו יש לה. עכשיו זה הגיוני שיהיה לה.

"חלמתי על אברהם." היא משתפת. קשה לה לדבר על זה אבל היא יודעת שהיא חייבת. היא לא יכולה לשמור את הכל בלב. היא לא מסוגלת.

"את צריכה להפסיק עם החלומות הצלולים. את בורחת מהמציאות כל הזמן, נכון, החיים הם לא מושלמים, אבל אם את מחכה לברוח לדמיון, לאשליות מאשר להיות פה; את צריכה להפסיק עם זה."

מרים הנהנה בראשה. טליה צדקה. אבל היא לא יכלה להפסיק. זאת התמכרות. אבל איך אפשר להאשים אותה בהתמכרות לרצון לחיות חיים טובים יותר? כשאברהם טבע טליה אסרה עליה לנסות לפגוש בו. זה יהיה לה יותר מידי כואב. ככה היא אמרה. אבל עכשיו, עכשיו היא פוגשת בו. והוא לא עושה דבר. כאילו מחכה שהיא תעשה את הצעד הראשון. וכשהיא מנסה, היא תמיד נכשלת. תמיד בסופו של דבר מתעוררת.

"בכל פעם ופעם שאני חולמת עליו. אני כמעט מגיעה אליו, הוא כמעט מדבר, הכל כמעט קורה. כאילו שאני מפספסת משהו חשוב שאני צריכה לעשות בכדי שיקרה משהו." היא אמרה בכאב. ליבה נשבר רק מהמחשבה הזאת. מהמחשבה שיש רק משהו אחד קטן שהיא צריכה לעשות ומפספסת גם אותו.

"זה אומר שאת מפספסת משהו גם במציאות." טליה מלמלה וקמה ממקומה. "בואי נלך לשתות משהו." היא אמרה ולא חיכתה לתגובתה של מרים. היא החלה ללכת כשמרים בעקבותיה.

"אברהם מת בטביעה. למה אני אף פעם לא חולמת על זה?" היא המשיכה לשאול.

טליה הסתובבה אליה. "מרים, הפסיקי לחשוב על זה בבקשה, זה בשבילך. את מענה את עצמך במו ידיך, לא חבל?"

מרים נאנחה לעצמה. "צודקת." הן נכנסו לקפיטריה, ומרים התיישבה על אחד הכיסאות. "אבל את תראי; יום יבוא ואני אצליח לתקשר איתו." הבטיחה. היא לא הייתה בטוחה למי הבטיחה זאת. לטליה, לעצמה, או.. אולי לאברהם?

השעות הבאות עברו באיטיות בלתי נסבלת. היא הרגישה עייפה נפשית. היא רצתה רק לחזור הביתה וללכת לישון.

הלב שלה היה מלא ברגשות. געגועים, אשמה. היא רצתה לדבר איתו פעם אחת, לדעת דברים, דברים שאולי הסתירה מעצמה.

היא חטפה ביד אחת את התיק שלה ואת כרטיס העובד ביד השניה. החתימה את הכרטיס. ויצאה הביתה.

האוטובוס היה מלא באנשים. חלקם היו נערים. הם נראו אנרגטיים מאוד ומרוצים. וחלקם נראו כמוה, סחוטים ועייפים נפשית. הם רק רצו לחזור הביתה להיות עם משפחתם. ואילו היא... היא רק צריכה לחזור לבית מלא בזיכרונות כואבים. לא הזיכרונות אלו שגורמים לה להצטער. אלה הידיעה שכל היופי שהיה, נגמר ונעלם. ומה שנשאר הוא עדות כואבת.

היא ירדה בתחנה המוכרת. להקלתה היא הייתה קרובה לבית ולא נדרשה לה הליכה ארוכה.

היא עלתה במעלית. האורות סנוורו אותה, והיא השתדלה לעצום עיניים. היא גרה בקומה ראשונה ועולה במעלית. היא לא עצלנית, רק קשה לה.

כשהיא נכנסה הביתה שמואל רץ אליה וחיבק אותה חזק. היא החזירה לו חיבוק קטן. קטן אבל אוהב. והוא יודע את זה. היא לא מראה לו כל כך, אבל הוא יודע שהיא אוהבת אותו. היא ילדה אותו, איך היא יכולה שלא?

"אכלת ארוחת ערב, שמואל?" היא שאלה את בנה בן השבע. הוא אמנם צעיר אבל בוגר ועצמאי.

"כן." הוא חייך אליה. הייתה לה הרגשה שהוא מנסה לרצות אותה. היא לא ידעה למה היא מרגישה כך. היא לא ביקשה ממנו כלום.

"קדימה, בוא נלך לישון." היא אמרה בחיוך קטן.

"לא." הוא הזעיף פנים. היא רצתה להעיר לו על כך שסירב לה. הוא המשיך לדבר והיא לא יכלה לקטוע את דבריו. "לא ראיתי אותך כל היום." הוא חזר ואמר.

"אני יודעת, מתוק, אתה עדיין צריך ללכת לישון." ייאוש נשזר בקולה. כבר לא היה לה כוח.

"אין לי כוח"

"לישון?"

"כן"

היא נאנחה והתקדמה לכיוון מיטתו. יודעת שהוא הולך אחריה.

"אני שונא לישון. זה משעמם אותי. אני בכלל לא נמצא במציאות." הוא המשיך לדבר.

"לפעמים נחמד לא להיות במציאות. הדמיון הוא כלי. הוא מתנה."

"את יודעת אמא, מאוד כיף לי לדבר עם פומי. אבל איתך הכי כיף לי לדבר בעולם."

"החבר הדמיוני?"

"הוא לא דמיוני. זה שהוא פיל מעופף לא אומר שהוא לא קיים." הוא המשיך לכעוס. הוא נעלב כנראה, בשביל החבר שלו, שאפילו לא קיים.

היא הביטה בו לרגע. עיניי הדבש הענקיות שלו שירש מאברהם נצצו אליה, היא לא רצתה שיבכה אבל היא הרגישה קפואה פתאום. כמו שהרגישה כשעמדה מול אברהם. היא הבינה לפתע מה היא פספסה.

"אתה צודק." היא אמרה וקולה נשבר. יחד עם ליבה. הדמעות החלו לזלוג בחופשיות על לחייה. "זה לא אומר שהוא לא קיים. זה אומר שבחרנו להתעלם ממנו." עכשיו היא פרצה בבכי. היא הרגישה את כל הכאב והצער נשטפים מליבה. כל מה שאצרה בתוכה. כל מה ששמרה על עצמה להיות חזקה. הכל לפתע פרץ והתערבב יחד עם דמעותיה. עם דם ליבה. "הייתי כל כך עיוורת." היא רכנה לשמואל וחיבקה אותו בחוזקה.

"חיפשתי מישהו שלא יחזור במקום להיות עם מי שצריך אותי כל כך, עם בני." היא לחשה לו. "בבקשה, סלח לי." היא מלמלה.

"אמא?" שמואל שואל לפתע.

"מה?" היא מלמלה מבעד למסך הדמעות.

"פומי אומר שאין לו אוויר." הוא אמר בשקט.

"אה" היא התנתקה מהחיבוק וחייכה אליו.

"רוצה שוקו?" היא שאלה אותו.

"פומי עייף." הוא פיהק. הילד המסור שלה.

"לא, אני לא רוצה שנלך לישון עכשיו," היא אמרה בקול מתחנן. התהפכו היוצרות, עכשיו היא זאת שלא רוצה לישון. "בוא נישאר קצת ככה. עוד קצת לפני שנצטרך ללכת. עוד קצת לפני שנצטרך לחזור.

עוד קצת... קצת לפני שנצטרך להתעורר מההזיה הזו למציאות האמיתית והעגומה. והפעם- לתמיד."
     תגובה אחרונה 
    תחינה ובקשה שלוחה לכל אלו המבקשים\ות להתקבל לפורום. שימו לב בבקשה לשורה זו:
    להצטרפות לפורום יש לשלוח את שם הניק, השם המלא, כתובת וטלפון + קטע כתיבה מקצועי בן כ-200 מילה למייל המופיע בכותרת הפורום: <לא ניתן לפרסם מיילים באופן פומבי>
    אנו מקבלים ב"ה עשרות פניות, פותחים את המייל הנ"ל, והנה הוא ריק כחרס מיובש.
    מנהלנו
    @מ"ם כבר התריע בשערים על העניין, ללא תועלת.
    מנסה את מזלי גם כן...
    אני נאלצת לשלוחת הודעה אישית לכל אחת: "שלחת 200 מילים?" רובן פותחות זוג עיניים וירטואליות לבקשה המוזרה... אה? מה? מילים? למה? לאן? לא, לא שמו לב.
    אז אני מסבה את תשומת הלב ומבקשת שוב. צרפו את הפרטים.
    כעת אנו מוחקים את כל הניקים שהגישו בקשה וטרם אושרו. אם הגשתם בקשה בלי הפרטים הללו, הגישו שוב בתוספת הפרטים.
    תודה רבה!
    נ"ב
    נודה לכם אם תפרטו בשלב הגשת הבקשה את המגדר.
    למי שעקב פה - אני באמצעו של פרויקט של כתיבת סיפור יומי על-פי מזמור תהלים (לפי הסדר).
    בשעה טובה הגעתי למזמור נ', שכמדומני הוא הראשון שנאמר מפיו של אסף. אלא שהדעות חלוקות מיהו אותו אסף, ובכל אופן - איני מצליחה למצוא סיפור אודותיו שיתאים לרעיון של המזמור.
    וכאן אתם באים לעזרה: האם אתם מכירים סיפורים מעניינים על אסף מבני גרשון בן לוי, או על אביאסף מבני קורח? (אם כי כבר כתבתי סיפור אחד על בני קורח).
    או לחלופין - אם יש רעיון לסיפור בן ימינו שיכול להתקשר לרעיון של הפרק (שהוא "תוכחה נגד החנפים והצבועים שהיו עושים תועבות גדולות ומראים את עצמם צדיקים ע''י הבאת קרבנות רבים", כדברי המלבי"ם) - אשמח לשמוע...
    אני צריכה עד סוף היום להספיק לכתוב את הסיפור...
    תודה מראש!
    אעריך כל תגובה...

מצרפת כאן את הפרק, למען נוחיותכם:
    {א} מִזְמוֹר לְאָסָף אֵל אֱלֹהִים יי דִּבֶּר וַיִּקְרָא אָרֶץ מִמִּזְרַח שֶׁמֶשׁ עַד מְבֹאוֹ: {ב} מִצִּיּוֹן מִכְלַל יֹפִי אֱלֹהִים הוֹפִיעַ: {ג} יָבֹא אֱלֹהֵינוּ וְאַל יֶחֱרַשׁ אֵשׁ לְפָנָיו תֹּאכֵל וּסְבִיבָיו נִשְׂעֲרָה מְאֹד: {ד} יִקְרָא אֶל הַשָּׁמַיִם מֵעָל וְאֶל הָאָרֶץ לָדִין עַמּוֹ: {ה} אִסְפוּ לִי חֲסִידָי כֹּרְתֵי בְרִיתִי עֲלֵי זָבַח: {ו} וַיַּגִּידוּ שָׁמַיִם צִדְקוֹ כִּי אֱלֹהִים שֹׁפֵט הוּא סֶלָה: {ז} שִׁמְעָה עַמִּי וַאֲדַבֵּרָה יִשְׂרָאֵל וְאָעִידָה בָּךְ אֱלֹהִים אֱלֹהֶיךָ אָנֹכִי: {ח} לֹא עַל זְבָחֶיךָ אוֹכִיחֶךָ וְעוֹלֹתֶיךָ לְנֶגְדִּי תָמִיד: {ט} לֹא אֶקַּח מִבֵּיתְךָ פָר מִמִּכְלְאֹתֶיךָ עַתּוּדִים: {י} כִּי לִי כָל חַיְתוֹ יָעַר בְּהֵמוֹת בְּהַרְרֵי אָלֶף: {יא} יָדַעְתִּי כָּל עוֹף הָרִים וְזִיז שָׂדַי עִמָּדִי: {יב} אִם אֶרְעַב לֹא אֹמַר לָךְ כִּי לִי תֵבֵל וּמְלֹאָהּ: {יג} הַאוֹכַל בְּשַׂר אַבִּירִים וְדַם עַתּוּדִים אֶשְׁתֶּה: {יד} זְבַח לֵאלֹהִים תּוֹדָה וְשַׁלֵּם לְעֶלְיוֹן נְדָרֶיךָ: {טו} וּקְרָאֵנִי בְּיוֹם צָרָה אֲחַלֶּצְךָ וּתְכַבְּדֵנִי: {טז} וְלָרָשָׁע אָמַר אֱלֹהִים מַה לְּךָ לְסַפֵּר חֻקָּי וַתִּשָּׂא בְרִיתִי עֲלֵי פִיךָ: {יז} וְאַתָּה שָׂנֵאתָ מוּסָר וַתַּשְׁלֵךְ דְּבָרַי אַחֲרֶיךָ: {יח} אִם רָאִיתָ גַנָּב וַתִּרֶץ עִמּוֹ וְעִם מְנָאֲפִים חֶלְקֶךָ: {יט} פִּיךָ שָׁלַחְתָּ בְרָעָה וּלְשׁוֹנְךָ תַּצְמִיד מִרְמָה: {כ} תֵּשֵׁב בְּאָחִיךָ תְדַבֵּר בְּבֶן אִמְּךָ תִּתֶּן דֹּפִי: {כא} אֵלֶּה עָשִׂיתָ וְהֶחֱרַשְׁתִּי דִּמִּיתָ הֱיוֹת אֶהְיֶה כָמוֹךָ אוֹכִיחֲךָ וְאֶעֶרְכָה לְעֵינֶיךָ: {כב} בִּינוּ נָא זֹאת שֹׁכְחֵי אֱלוֹהַּ פֶּן אֶטְרֹף וְאֵין מַצִּיל: {כג} זֹבֵחַ תּוֹדָה יְכַבְּדָנְנִי וְשָׂם דֶּרֶךְ אַרְאֶנּוּ בְּיֵשַׁע אֱלֹהִים:
  • 415
  • ביער הגדול דרו להם בנחת ובשלווה כל חיות היער, כמעט כולם הסתדרו זה עם זה. כבש עם זאב, חתול עם עכבר וצב עם ארנבת. למרות ששונים היו בהליכותיהם, בסגנונם וסיגם הצליחו לחיות בדו-קיום (ואף הרבה יותר מדו). רק מין אחד לא התערב עמם כראוי. הפילים.

הפילים מטבעם שמרנים יותר ועל כן אין ביכולתם לקחת חלק בחיי היער התוססים והם משתדלים לבדל את עצמם כמה שיותר. מטבע הטבע, כאשר ישנה קבוצה חריגה המתבדלת מן הכלל, מתעוררים בקרב הכלל כל מיני רגשות שליליים כלפיהם. מה גם שאורח חייהם מרוחק מעיני הציבור ועל כן יש כר נרחב עבור ספוקלציות וקונספירציות להתפתח ולהעשיר את השיח אודותם. כך עם השנים נוצר ריחוק ואיבה בין כלל החיות לבין הפילים.

הפילים שסבלו מתדמית שלילית בעיני החיות, ניסו מעת לעת להאיר פנים לשאר החיות, אך עדיין לא היה בכך מספיק כדי לטהר את שמם ולאפשר קשר סביר בינות לצדדים.

יום אחד, יצא פילפילון עדין ומתקתק לסיבוב ערב ביער. כאשר חלף הוא על יד הנהר, הבחין בכמה טליים אשר עומדים מצד אחד של הנהר ואילו אמם הכבשה עומדת על גדות השפה השניה. ומבין להמולה והצעקות הבין פילפילון כי האמא חצתה אל העבר השני בעזרת גזע עץ ענק שהשתרך מצד לצד ואילו הטליים לא הספיקו לחצות בטרם הגזע נחצה לשניים ושקע במצולות נהר.

פילפילון, לא חשב פעמיים וחיש מיד נחלץ לעזרתם, ניגש אליהם וברוך ועדינות הציע להם לעלות על גבו והוא יסייע להם להגיע על עבר הנהר. בתחילה הם נבהלו מפניו, הן הוא שייך למשפחת הפילים, והם, כידוע חיות פרימיטיביות ואלימות, מספיק רק להביט בשריריו ולהתחלחל. אך אט אט, עם הבנת גודל מצוקתם וכן אבחנתם כי פילפילון זה דווקא לא מתנהג כמו כל הפילים ויש בו עדינות וטוב לב הם נאותו להסתייע על ידו. לאחר שסיים לפרוק את כולם על יד אמם, הם הודו לו נרגשות ואמרו כי אם רק כל הפילים היו כמוהו העולם היה נראה טוב בהרבה. כל ניסיונותיו של פילפילון לשכנעם כי רוב ככל אחיו הפילים מתנהגים כמוהו, נפלו על אוזניים ערלות.

פילפילון איחל להם ערב טוב, נפרד לשלום והמשיך בסיבוב הערב שלו. האוויר הנעים ושמחת המצווה הביאו אותו לחשיבה צלולה וזכה. בתחילה התקשה כיצד זה שכל החיות משוכנעות בביטחה כה רבה כי אכן כל הפילים נוראיים ורק הוא במקרה יצא בסדר? הדבר הוקשה עליו ביתר שאת מאחר והוא לא הראשון שזכה לקבל מחמאה מסוג זה - אם רק כולם היו כמוך.., ובכל זאת מתעקשים כולם לראותם כיחידים ולא כמייצגים.

המשיך הפיל במחשבותיו ואז החל בחשבון נפש, האין הוא ואחיו לוקים גם כן בתסמונת הקונצנזוס ביחס לעצמם? הלא כמה פעמים קרה והוטל טאבו על נושא מסוים מאחר ו'לא מקובל לדבר על זה אצלנו'? וזאת למרות שכל מי שפילפילון שוחח עמו בנושא הסכים שאכן לדעתו אין כל בעיה לשוחח מכך, רק אמרו שאין זה מקובל ב'ציבור הפילים'. כמה פעמים התרחש ועדר הפילים נווט דרך שביל קוצים ודרדרים על ידי נסיך הפילים הכסיל? ולא שפילפילון חשב שהוא ראוי לנווט אותם ביערות העבותים, גם כל מכריו לא חשבו כך, אך אמרו שמאחר ו'ציבור הפילים' כן נוהה אחריו אין ביכולתנו לשנות סדרי עולם אלא מוטב ונעשה כמו כולם.

ואז הבין פילפילון שהשינוי צריך לבוא מתוכם. כאשר הפילים ידעו להיות מספיק כנים עם עצמם ועם דרכם. ידעו לבחון את המציאות עד דק באופן אישי ופרטני ולא רק לנהות אחר ה'קונצנזוס', אזי, יקל עליהם להאיר את קרנם אף בעיני שאר חיות היער.

מוקדש ל
    יוסל קלוצמאך, שר הקונצנזוס בדורנו.
    פטישו של יו"ר הסתדרות המורים העלה ענן של נסורת מהשולחן. מורים ממושקפים מתווכחים בקולניות מבעד למסכות.

"ש----ק-----ט", צווחה מורה אחת עם מסכה של הלו-קיטי, ומשכה לוח מחיק מפינת החדר.

"התכנסנו כאן היום לדון בבקשה האנטישמית שהועלתה השבוע על ידי משרד החינוך", נאמה בפאתוס וחרצה קו אדום ומצמרר לרוחב הלוח.

"הבקשה הזדונית מתיימרת לכפות על בתי הספר להאריך את שנת הלימודים בכמה ימים שלמים. תגידו לי אתם, עד היכן אפשר לרדת?"

עובדי ההוראה מהנהנים ודמעות בעיניהם, מוחאים כפיים לאות תמיכה.

"איך אנשי הכלום מהמשרד, שעובדים בכל יום 8-9 שעות, לוקחים עבודות הביתה ועובדים בכל שנה גם ביולי-אוגוסט, באים לאדם שרגיל לעבוד חצי יום ולחפוש ביולי-אוגוסט ואומרים לו תשנה את ההרגלים שלך? הלא זו חוצפה".

מחיאות כפיים סוערות.

"עתה יעלה נציג משרד החינוך להבהיר את עמדתו", הכריז היו"ר.

קולות מהומה עלו מפינת החדר, "כבוד היו"ר", אמר אחד המאבטחים מתנשף, "מצאנו את נציג משרד החינוך תלוי בחדר הסמוך כשבידו פנקס בו רשום 1000 פעמים- 'אני מתחייב שלא להפריע למורים לעולם'.
    זה התחיל אתמול, שמתי לב שהיה לחשושים, היה דיבורים, ולפי מקצב היד זה היה נראה ממש עקרוני,
    היום, כבר כל האזור היה מלא בפשקווילים, אתמול בלילה מישהו דאג לפזר את זה לכולם...
    אנחנו גרים באזור של יחידות פרטיות, אין פה בניינים, ובוודאי לא כמה קומות.
    לאחרונה, היו כמה מהאזור שקראו תיגר, נמאס להם שיש לנו ממשל דקטטורי,
    לנו זה דווקא לא אכפת, אבל להם זה היה נראה ממש בוער, תכל'ס כל מה שרוצים מקבלים, ביום יום זה לא מפריע לאיש, אבל, הם טוענים שגם אם הכל טוב, צריך להיות בחירות, לא ייתכן שהם כל דבר יחליטו, בלי לבדוק מדי פעם אם הציבור רוצה אותם בכלל.
    היום זה כבר עלה רמה, מסתם לחשושים שהיה, הם החליטו להתחיל לפעול.. הם שאלו את התושבים מה לדעתם צריך להיות..
    ת'אמת לדעתי כל מה שהם רוצים זה שלטון, כי כמו שאמרתי לכולם היה טוב פה, עד היום.
    עד היום אמרתי? כן, כי מהיום זה נראה שהם עושים פה טרור, הם משתוללים ומציקים וכמובן מפגינים.
    התחיל קטסטרופה...
    יש לציין שהממשל דווקא ניסה להיכנס איתם לדיאלוג, אבל הם אפי' לא טרחו לתאם פגישה, פשוט התריסו עד הסוף, זה נראה שלא מעניין אותם כלום, העיקר להפיל את הממשל, גם אם המחיר יהיה כבד לכולם, והם כמובן בראש...
    אבא אמר לי לא לצאת החוצה כלל, גם בגלל שמפחיד... וגם בגלל שאנחנו בעד הממשל אז עדיף לא להוציא את האף החוצה בימים כאלו, רוב השכנים שמעתי את אבא אומר לאמא בלילה, הם פשוט עומדים מהצד לראות איך יפול דבר.. מעדיפים לא לקחת צד,

...
    ...
    ...

אוי מצטער, שהרבה זמן לא יכלתי לכתוב לכם..
    פשוט תבינו את המצב שהיה פה, אימאל'ה פחד מוות, פשוטו כמשמעו ממש..
    טוב, רק כדי שלא תישארו במתח, אני כתבתי בקצרה,
    אז ככה, נמשיך מאיפה שעצרנו, לבסוף הוחלט לעשות ניסיון ולראות בדיוק מי הצודק..
    איך שהם הסכימו, הם כמובן התחילו לחגוג בניצחון של הדמוקרטיה... והיה זיקוקים וכו',
    טוב, הם היו בטוחים שהם הולכים לנצח, היה נאומים חוצבי להבות, בקיצ'ר, עד השעות הקטנות של הלילה זה היה נראה כמו 12 בצהריים...
    בבוקר הם לבשו את החליפות שהם תפרו, ובאו לכיכר המרכזית.. כולם היו שם.. אפי' אנחנו הלכנו בהיסוס, אבא הרכיב אותי על הכתפיים, וכך יכלתי לצפות היטב במתרחש..
    לפתע... ראינו את המנהיג הדגול, כן ההוא שסיפרתי לכם מהממשל, זה שנותן לנו את כל כולו למעשה.
    הוא גם הגיע לשם גם, לא, לא היה לו נשק ולא שומרים,
    הוא הגיע בגפו, רחש היה בקהל כשהוא הגיע.
    ואז הוא פנה אליהם שיפסיקו, וזה רק הורס לכולם... אבל הם כמובן בתגובה התחילו לצחוק עליו, אני לא יכול לספר לכם בדיוק מה הם אמרו שם, כי אבא מיד סתם לי את האוזניים, הוא אמר לי שהוא לא רוצה שאני ישמע כאלו דיבורים, אבל כן ראיתי, שהיו כאלה שממש התגלגלו מצחוק, והיו כאלה שבתגובה כעסו וצעקו להם... אם זה לא היה עצוב הייתי כותב שהלך 'שמח' שם...
    בסוף החליטו לעשות את הנסיון...
    ואז.. לפתע...
    פתאום האדמה רעדה...
    היה קולות נוראיים ומפחידים, ממש כאילו האדמה התחילה לדבר...
    ברעש מפחיד...
    כולם התחילו לברוח משם...
    היה צעקות ופחד עצום...
    אני בגלל שהייתי על אבא, יכלתי להמשיך להסתכל למרות שאבא לפת אותי ופילס דרך גם לברוח...
    כן, ראיתי את זה במו עיניי, האדמה פתאום נפתחה..
    אמאל'ה..
    ופשוט היו אנשים שהתחילו להישפך לתוכה, הם נפלו עשרות מטרים, תוך כדי צווחות אימה, גם הילדים שלהם,
    כן, ראיתי את חבר שלי מהכיתה...
    אוי, אני נזכר בזה ומצטמרר, הוא ניסה להיאחז בכל מיני חפצים, אבל שום דבר לא עזר לו, הוא פשוט גם החליק ונפל...

טוב, אני יגלה לכם שלפחות איתו זה לא נגמר רע, הוא כן הצליח לצאת ממש מיד אחרי שהוא נפל..
    אני בימים הקרובים ישאל אותו איך בדיוק הוא ניצל,

אל תדאגו, אני ייעדכן...
    פגשתי אותך בתחנה. ממול.
    את צרחת לי לשלום. שאגת. את שם החיבה שלי שכבר הספקתי לשכוח.
    אולי נסית להרתיע את רעם האוטובוס, אולי סתם התחשק לך לרכז אליך את העיניים ברחוב.
    היד שלי נפנפה בזהירות. אני מודה. שלא יראו.

"מה נשמע???" אחת אפס טובתך. כל הרחוב שמע.
    הנהנתי בראש משהו לא מחייב.

חצי דקה ואת לידי. הכביש כבר לא עומד ביננו. אבל הקול שלך לא שמע על זה.

"לאיפה את הולכת? לקניות? אה, חסר לך בגדים? האמת, הבגד שלך לא משהו, תסעי לשוק! שם יש מציאות משהו משהו! הנה, זה משם" את מראה לי את הבד שעוטף אותך. דוחפת לי את קצה העליונית כדי שארגיש את האיכות. "את רואה? זה בגד!"

כעת גם הבחורות שליהגו לידי בתחנה כבר לא מלהגות יותר. אני מנסה להאציל אליהן מבט שאני לא קשורה למעצבת האופנה הזאת אך הם קשוחות מולי. ומולך.

"היום, כל מה שמוכרים בחנויות בגדים זה ז-ב-ל!" את מדגישה את האחרונה. לא נלאית.

הצצה לשעון. עוד רבע שעה האוטובוס. אין סיכוי.

"את שקטה היום" את מודדת אותי מהערפל בזגוגיות המשקפיים שלך. "אני זוכרת אותך דווקא ילדה שלא גומרת לברבר.." את שולפת מעגלת תנובה שקית מרשרשת בתוכה בקבוק סופר-דרינק מקומט "תעני אמן"

נתזי מים מגרדים לי את היד. ואת התיק. ואת הפנים.

"צריך לענות בקול של המברך!" את גוערת בי ללא רחמים, שופכת את שארית המים לתוך קערית קטנה ומניחה לחתולה שייללה מהצד. החתולה מאושרת. גם את.

תלמידה שלי משנה שעברה פוסעת נמרצות לעברי. את ממשיכה ללטף את החתולה וביד הפנויה להסביר לי איך נוסעים לשוק.

הצבע האדום אזל בסקלה שלי. אין יותר לאן להסמיק.

הנהג מתפרקד על שני מושבים באמצע האוטובוס. יש עוד עשר דקות. ילד טס מולי על אופניים, איכשהו מתחשק לי לתפוס עליו טרמפ.

"הווו, סוף סוף!!!" הכעס בקולך מקפיץ אותי. אני מתנערת.

זוג עיניים נוסף נכנס למעגל הצרחות. הן מתבוננות בי במבט מתנצל. אני מחייכת אליהן, אל הנערה האדיבה שמולי. היא רוכנת אליך.

"עכשיו את מגיעה?? עכשיו?? נותנת לי להיצלות במנגל הבני ברקי הזה???" את ממש שואגת על הנערה וגם החתולה מתחמקת ממך ומזנקת מעבר לגדר "את רואה? בגללך ברחה החתולה! מסכנה, היא הייתה נורא צמאה!!"

הנערה שולפת מהעגלה בקבוק נוסף, אין עליו תווית. היא מוזגת לתוך הקערית. "בואי, נלך לחפש אותה, באמת חם כאן" טיפות שקופות מפלסות נתיב על המדרכה הכהה.

מוצאת את עצמי מהופנטת. העיניים שלי דוקרות את הבחורה שמסתובבת אלי בשאלה.

"כל הכבוד" אני רושמת לה על השפתיים. היא משיבה לי מבט סתמי. בא לי להמשיך לדבר איתה אך היא מסתובבת.

"נוווו, בואי כבר!!" אין לך כוח לחכות. את חייבת הכל. כאן. ועכשיו. לא מצליחה לכבד אנשים שגומלים לך טוב. "את לא רואה שכואבות לי הרגליים??" המבט שלי נוחת ללא שליטה אל רגליך היחפות. קצת כואב לי בשבילך. המדרכה לוהטת.

"אני באה" הקערית בידיים שלה רועדת מעט. היא מאופקת.

העגלה בידיך חורקת. את לא מחייכת למתנדבת המלאכית שאיתך. את לא מחייכת בכלל.

דלתות מלבניות קראות לי לעלות לאוטובוס.

אני מטה את ראשי אחורה כדי לשמוע את המבט הנוגה לוחש לך,

"אני מתנצלת שהתעכבתי...אמא".

הדלתות נסגרות.

הן גרות ארבע בניינים אחרי, המלאכית והאמא.
    ראיתי אותן בתחנה. לא עמדתי בזה.
    האם אני הייתי נוהגת ככה? כנראה שלא.
    אבל מה?
    יש נשמות טובות בעולם שלנו. יש.
    תשובה

א.

זילגבוים הזה חכם דווקא. היא שומעת על הקול שלו. זה רק מעלה לה את רף העצבים.
    אני לא מבין, אומר פתאום זילגבוים והשרירים שלה, למרבה ההפתעה, מחייכים חיוך קטן.
    אני לא מבין, אז מה בעצם את שואלת? הוא מוכשר וטוב לב ורציני ועם ראש ישר ומשפחה טובה. מה הצד השני כאן, שמישהו יסביר לי.
    היא שותקת.
    אבא לידה, משחק עם האגודלים. היא מחפשת את העיניים שלו לתמיכה, אבל הן מתעמקות בפצע קטן ליד הציפורן. כועסת ואין לה על מי. מה זה היועץ הזה בכלל, מי נתן לו רישיון.
    הוא צודק, והיא רק רוצה להקיא.

זילגבוים אומר לה, מחפשת אישור ללהוריד? תורידי, בכבוד. זה החיים שלך, את יודעת. אבל את כבר לא בת תשע-עשרה, וההצעות לא הולכות ומשתפרות עם הזמן. איזה מספר בחור הוא שלך? ככה? נו, ואם אחרי כל כך הרבה עדיין לא מצאת את המתאים, את צריכה להתחיל לבדוק מה הבעיה שלך, גברת, לא של אחרים.
    "הוא בעובי של דף", היא אומרת בקול קטן.
    "אני מכיר זוגות שהאישה יותר עמוקה מהבעל. לא קרה כלום".
    היא משתנקת. גם זילגבוים משתתק.
    בסוף הוא אומר, רק דבר אחרון, גברת פולק.
    זאת בחירה שלך, הוא אומר, אבל אם תחליטי שכן, קחי קבלה של ברזל: לעולם אל תתני לו להרגיש שאת יותר חכמה ממנו.

היא לא מצליחה להתאפק יותר.
    אני יודעת. אוף, אני יודעת. אבל אתה מבין, זה מה שאני הכי מפחדת ממנו.
    נו, אומר זילגבוים, אז את באמת חכמה. ובינינו, לא צריך יותר מזה. ואני אשמח אם תזמינו אותי לחתונה.

ברכב היא יושבת, קפוצת שפתיים. אבא מתופף קלות על ההגה.
    "את לא חייבת כלום, כבי. את יכולה להוריד".
    היא מהנהנת אבל לא פותחת את הפה. זה יכול להיות מסוכן.
    "אז... מה את עונה?"
    היא מסתכלת לאבא בעיניים. יש לו שם דבש, כמו לה.
    תגיד להם כן. היא אומרת בסוף. כן, אבל רק לניסיון חוזר.
    העיניים שלה עצומות חזק-חזק.

היא לא חייבת, אבל היא קצת כן.

ב.
    זה בית מלון יפה. שקט כזה. ויש ממטרה באמצע, היא אוהבת את הצליל של המים.
    הוא מאחר. היא לא ציפתה אחרת, הוא מאחר כרוני. זה דווקא בסדר מבחינתה, אין לה בעיה עם בחורים שמאחרים ומתנצלים. היא לא מצליחה שלא להגיע בזמן, אבל דווקא מחבבת את הדקות האלה של הלבד, לפני כל השעות של הביחד.

כשיצאה היה קריר, ברגע האחרון שמה צעיף. זה טוב, הוא מתחכך לה בלחי כשנשענת על ספת קטיפה בורדו. עוצמת עיניים, מעבירה אצבעות על הבד החלק. כמה חבל שהוא לא ישן ומגורד ועם ריח של זקנים; הייתה קוברת בו את הפרצוף ונושמת את הפירורים והגעגוע.

כשהבחור מתקדם לעברה כבי בוחנת אותו. פתאום יש בה תקווה; אולי הסיוט באמת עומד להיגמר.
    הוא נאה, זה מקשה עליה וגם מקל, תלוי מאיזה כיוון מסתכלים. יהיה לה בעל נחמד וחלק ונראה טוב ואולי יקרה נס והילדים יהיו דומים לו ותהיה להם משפחה חלקה ומהקטלוג ולתפארת מדינת ישראל. רק שהיא לא תכער את הנוף.

מתנצל מעומק הלב והיא מחייכת, אין צורך. אתה פה זה שמגיע מחוץ לעיר. אני לא הייתי שורדת, שונאת אוטובוסים. הוא צוחק.
    זוג מבוגר ניגש אליהם, אולי הם יודעים איפה המעליות פה למען השם, איזה מן מלון זה שאין בו שילוט. כבי מכוונת אותם, הבחור לוקח את המזוודה. המבוגרים מודים מעומק לב, הוא זורק משפט נחמד. יש לו את זה.
    שניהם פונים ללובי, כבי מרגישה את המבט של המבוגרים עוד עוקב אחריהם.
    הבחור אומר, איזה ספות יפות. פעם הייתי במלון כזה מגעיל, כל הספות בו היו מתפוררות ועם ריח של זקנים.

ממרחק שומעת את האישה אומרת לגבר, איזה זוג יפה.

ג.
    אבא מתקשר. היא מהדקת שפתיים, עוד רגע יש לה ישיבה.
    מתפתל לה בטלפון, אבא. פגישה מתקדמת, ועוד נגמרה באחת בלילה, ועכשיו עשר בבוקר. כן, ברור היא צריכה לחשוב קצת. זאת אומרת, כבי צודקת לגמרי. זה רק... הם לחוצים, את מבינה?
    קולט פתאום את המצב ומתנצל. מה פתאום, אני אגיד לשדכן שיחכה קצת. מה זה השטויות האלה.

ושניה לפני שאבא מנתק, כבי אומרת, רגע.
    השקט צורח לה באוזן. היא לוחשת, יש לי תשובה.
    אפילו צליל הנשימות משתתק מעבר לקו.
    "תגיד להם... תגיד להם לא".

תמיד היא עולה לגג בשביל לדבר, ועכשיו בוחנת את השמיים ומגלה שלא נפלו עליה. העיניים שלה צורבות, אבל זאת יכולה להיות השמש, היא מסנוורת נורא.
    זה הרגע בו אבא צריך לומר שהיא לא צריכה. שתחכה קצת, שתחשוב על זה. ממתי עונים תשובה כל כך מהר. אבל הוא רק ממצמץ, הקלה מפתיעה מציפה אותו. פתאום מבין שידע כל הזמן; לא היה לזה סיכוי מעולם.
    עומד ברחוב העמוס אליו יצא כדי לדבר ומביט בעוברים ושבים. מי אתם אנשים שמסתובבים ככה באמצע בוקר. איך זה עובד, לחיות בלי שום עול על הכתפיים.
    "אני... אני שמח, כבי".
    צחוק רועד עונה לו. שנים הוא אבא שלה ועדיין לא מבדיל אצלה בין בכי לצחוק. לפעמים נדמה לו שזה אותו הדבר.
    "תחזרי הביתה, כבי. תלכי לישון".
    "אני לא יכולה", הקול שלה קטן. "יש לי ישיבה"
    "את חולה".
    גיחוך עצוב. "זאת כנראה מחלה שלא עומדת לעבור מידי מהר, אבא".
    דחף עולה בו, לתפוס ברכב הקרוב ופשוט לנסוע אליה. לקחת אותה בידיים ולהשכיב במיטה ולכסות. אבל הוא רק עומד שם, מתבונן ברחוב השמשי ובאנשים והחנויות והרעש, ובצד השני של הקו יש ילדה שנושכת עכשיו שפתיים על גג איזה בניין; מחזיקה הכל על הכתפיים ועדיין עומדת זקוף.

היא נשענת על מעקה הבטון. היד שלה מזיעה והטלפון מחליק ממנה לאט. תיכף תצטרך לרדת, לסדר את האיפור, להתנצל בנחמדות על האיחור. להתחיל את הישיבה ולקוות שלא תיגמר לעולם, כי אחריה יבואו זעקות השבר והטפות המוסר וכל הנשמות האוהבות שמעולם לא חשבו ולו לרגע, שהיא רוצה בעצמה כמו שהם לעולם לא ירצו בשבילה.

החור השחור כבר מתחיל לגדול לה בבטן, כמו בכל פעם שתקווה מתנפצת. הרצון הזה, ללכת לישון ולא לקום עד שהכל ייגמר.
    אבל עכשיו היא עומדת, העיר נשקפת תחתיה, רוח קלה נוגעת לה בלחי והשמש מלטפת בשיער, חמימה אבל לא מייבשת. והדמעות שלה, לשם שינוי, זולגות בחופשיות.

הייתי עוד תוך כדי לימודים כשהתחלתי לעבוד. צוות עמוס בצעירות חרדיות, רווקות ונשואות טריות. זיכרונות ראשונים של החיים עצמם, בלי כיסויים.
    בחורה שהייתה צריכה להתחיל איתי החליטה לשנות את תאריך ההתחלה. החלטה לא קבילה, כך פסק הצוות. מכל הכיוונים שמעתי על המוזרות של X, וכמה משונה שהיא. ואיזה טיפשי זה, באמת.
    ההלם עוד זכור לי עד היום.
    הייתי צעירה, שתקתי. כמה כעסתי.
    כל כך הרבה שכל יש לכן, אבל - כן, כן, לא תאמינו - גם היא לא טיפשה. מה, היא הראתה לכן את היומן שלה, אתן יודעות על תחביבים או בן משפחה שחולה או נסיעה משפחתית. כמה מעט אתן יודעות, בקושי צבע שיער, וכמה מהר חשות בעלות על שיקול דעתה.

היה הפוסט היפיפה
    כאן, וחשבתי לעצמי על ציוני-לגיטימציה, ומאין לנו. ואיך נדע כמה מאמץ, כאב וניסיונות עומדים מאחורי כל החלטה.
    מה אנחנו מבינים בבחירות של אחרים.

ואולי בכלל הייתי צריכה לשים את הסיפור בנושא החודשי. כמה ענווה נדרשת כדי לכבד את אותו מסתורין בעולמו של השני.

תודה שקראתם,
    אשמח מאד לביקורת.
    לתגובות באישי: sheinab.write בג'ימייל

אני תקועה בבית.
    רועדת כמו תרנגול לשחיטה.
    שיהיה בריא שמעון שלי, בא מידי פעם לראות שאמא שלו חיה.
    עיניים של אמא.

פסדר... בינתיים אני בבית.

ז'וז'ו, מנוחתו עדן, תקע אותי בעיר הזו והלך.
    השאיר אותי עם קלמנוביץ מלמעלה, שטרנבוך מלמטה.
    ואני, ז'קלין בוזגלו. ככה בלי קשר.
    ועכשיו הקורונה הזו תקעה אותי פה.
    עם כל הילדים ובני הדודים של לנציצקי ושוורץ.
    אבל העיקר הבריאות, ככה ז'וז'ו אמר. זיכרונו.
    בהתחלה הכל היה סוכר.
    הילדים באו, הביאו איתם קוסקוס של זוהרה, מעדן.
    אבל, חלאס! כמה אפשר?!

הבניין שלי הפך לבית כנסת – וחרדים מתפללים המון.
    שלוש פעמים ביום לפחות, ספרתי.
    בשקט ככה אני אגיד, הם מצפצפים על השני מטר של ליצמן.
    מבלבלים לכם ת'שכל עם תפילות מהמרפסת.
    אבל רק מי שחי פה יודע.
    בבני ברק שני מטר זה כינוי למקום שגרים בו. לא משאירים אותו ריק,
    ככה סתם.
    בשני מטר מאכלסים 5 קומות, 14 משפחות עם מנין ילדים כל אחת.
    יש פה ניסים בבני ברק.

אבל לא מתלוננים.
    אבא של ז'וז'ו היה רב אז הוא יודע מה הוא אומר.

יש גם חלקים טובים בבידוד הזה.

הקטן של שוורץ התחתן, ככה קטן, אולי 21. מבטיחה.
    מה עשה, מי עשה, התחתן.
    לא מתערבת.

אבל מה? יש בעיות, יש עוצר, סגר או אנערף.
    אין מקום לעשות חתונה.
    אני, מזל שלי, שיש לי קיר משותף עם שוורץ.
    שמעתי שיש בעיות, מיד אני מטלפנת לחדווה.
    אומרת לה: "חדוה נשמה, למה יש בעיות?
    יש חצר גדולה למטה, קצת ניקיון והיא בובה של אולם"
    כנראה שזה היה רעיון מוצלח.

שבוע אחרי זה אני עם הבגד מהחתונה של מרסל.
    צדיקים, עשו את האירוע מתחת למרפסת שלי.
    היה נחמד, חתונות של אשכנזים זה לא משהו.
    אלוקים ישמור אותם, אבל היה שמח.

אני עדיין בבידוד, ככה, חודשיים שלוש, לא סופרת.
    הילדים כבר הפסיקו לבוא. מבינה.
    הילדים של קלמנוביץ מחייכים לי מהמרפסת.
    ילדי קורונה משועממים.
    נשארתי אני והקוסקוס של זוהרה.
    אבל לא משעמם.
    דואגים שיהיה פה שמח.
    ולא שאני בוכה או משהו, פשוט זה מרגש.
    אתמול דפק פה ילד אחד.
    אולי של שוורץ או של שטרנבוך, זה לא משנה.
    העיקר דפק.
    השאיר לי שקית עם דברים כאלה שעושים לי רטוב בעיניים.
    מתחת למסכה גדולה גדולה הוא שלח לי חיוך.
    אני ראיתי.
    הוא אמר "אמא שלחה".
    וזה הספיק לי.
    טוב לי בבני ברק.
    לא רוצה לעזוב.
    הוא גם ניצח אותי, ז'וז'ו.
    כי הוא צדק.
    במקום הכי צפוף בעולם, אין מסכות.
    ולא יהיו.
    כי לא צריך.
    מילה של מרוקאית, תאמינו.
    הסיפור שלנו מספר על ילדה, אמנם קטנה בגיל, אך ענקית במידות,
    שמשום מה (...?) קשה לה 'במיוחד' לוותר על הטיטול שלה ולהתנהג כגדולה, גם בתחום הזה.
    היא אמנם מעדיפה את הטיטול, אבל הזנחה, בשום אופן היא לא מוכנה שתהיה פה בבית,.
    לכן, במסירות ובהתמדה, עם הרבה אהבה ולא מעט אמונה,
    היא מלמדת את הבובה שלה לעשות בשירותים שלה,
    ואף שזה לא פשוט ללמוד את זה ביום אחד, היא לא מתייאשת.
    הבטחות על חמצוצים, מלא הסברים משכנעים, פרצופים מזהירים, ומבטים מעודדים...

אחרי כמה דקות, שהיא הספיקה להשתכנע שאכן הבובה עשתה את כל המאמצים מבחינתה כדי לעמוד במשימה שהושתה עליה -
    בשביעות רצון רבה מהתוצאות, היא לקחה כסא לטפס,
    כדי לקיים את הבטחתה לבובה.
    במסירות נפש ומאמץ עיקש,
    רק כדי להראות ולהוכיח לכל שהיא תעמוד במילה שלה - על אף שיתכן שקשיים יכרכו בכך, ומהמורות רבות יצוצו בדרכה, -
    מדיבורה, היא לא תיסוג...
    - הושיטה ידה לארון,
    ולקחה את הקופסא של החמצוצים המובטחת,
    ובהרגשת חשיבות ששייכת רק למצליחנים כמוה -
    הושיטה לחניכה הטריה את הפרס המובטח...
    _ _ _

אך ההפתעה הגדולה רק עכשיו התחילה...
    הבובה היקרה 'עומדת האתגרים',
    התגלתה במלוא הוד תפארת מדותיה הטובות דווקא בשעה זו..
    כשהחמצוץ הטעים והמתוק-חמוץ, הממלא את הפה ברוק, והמטיף מרירו לסנטר, המגרה את כל חושיה של הבובה העדינה והטובה...
    _ _ _

זה אמנם היה לה קשה נורא...
    מחשבות לכאן ומחשבות לשם התרוצצו במחשבתה, 'כן', 'לא', ספיקות, התחבטויות והתלבטויות קורעות כל שביב של יסוד מוצק ושליו,
    נקרעת לגזרים מעוצמת ההחלטה העומדת לה כעת מול עיניה הטהורות...
    עוד רגע קט, והיא חלילה קורסת תחת כובדו של הנסיון הגורלי, העומד מולה למוטטה ארצה, מיואשת ומרוסקת...
    _ _ _

ואז זה קרה.
    בהחלטה של רגע, בעוצמה יהודית, במסירות שלא תיאמן,
    הושיטה הבובה זכת הנפש וטהורת הלב את החמצוץ היקר למורתה המסורה...

מילים לא יתארו את גודל הרגע,
    בו מתגלה טוהר פנימיות נשמה יהודית מה היא,
    קולמוסים לא יכילו את עוצמת השמחה המתפרצת כל גבולות שהיה שם...
    איי... איי... מי שראה ראה,
    ומי שלא ראה, גם אילו כל הימים דיו וכל אגמים קולמוסים לא יוכלו לו,
    לא יוכלו למעמד מרגש ונורא הוד כזה...
    _ _ _

אך סיפורינו לא נגמר כאן.
    המורה המאושרת, נדהמת כולה מעצמת הנדיבות שגלתה תלמידתה, -
    התלמידה שהיא עמלה רבות בימים בחינוכה, וכעת היא רואה את מאמציה נושאים פרי,
    ועוד איזה פרי...!
    - כמובן לא יכלה לסרב לתחנוניה האילמות,
    המבקשות ללא קול,
    דבר אחד,
    'אנא קבלי את תשורתי אלייך, מורה יקרה וטובת לב',
    כמובן מיד נגסה בהתלהבות בחמצוץ הטעים,
    חמצוץ שכמה מצוות נעשו עליו...
    גם חינוך טהור מתוך שימור הגחלת העוברת בבנות ישראל הצדקניות מדור לדור,
    גם מאמץ טהור מצד החניכה המוכשרת,
    וכמובן התוצאה המדהימה של שמירת הבית היהודי בנקיונו, - לבל התלכלך חלילה בצרכיה של התלמידה,
    לסיום כמובן, את הנדיבות הנדירה בסופו של דבר של התלמידה המופלאה...
    _ _ _

אך סיפורינו הנפלא כ"כ, עדיין לא תם.
    המורה היקרה, לאחר שראתה את גודל מסירות נפשה של תלמידתה, החליטה שגם מצידה נדרש כאן משהו...
    כי היא,
    לא תשב בחיבוק ידים לנוכח טוהר לב מסוג כזה...
    ומתוך החלטה אמיצה,
    הושיטה לה חמצוץ חדש מהקופסא...
    שלא תרגיש חלילה שהפסידה משהו מהמצוה שעשתה.
    גם זה כמובן היה אך ורק לשם חינוכה הטוב של תלמידתה,
    למען תזכור לעולם ועד, ש- 'ממצוות, לא מפסידים!'
    _ _ _

קוראים יקרים... קוראים אהובים......
    תהיו מוכנים להמשך המעשה העוצמתי שהתרחש לו דווקא כאן, בבית די פשוט ורגיל, בצפת עיר הקודש...
    הגיבורה האדירה שלנו, שכבר גילתה את צדקות נפשה היום פעם אחת,
    החליטה להראות לו ליצר האכזר, מה היא עוצמתה של נפש יהודיה, פשוטה ככל שתהיה..
    - - -
    כן, כן, הבנתם נכון...
    החמצוץ השני שהיה לה ביד,
    הועבר גם הוא, ללא מאמץ, לידה החביבה של המורה...

לא נלאה אתכם קוראים יקרים יותר מדי,
    אבל הסיפור עדיין לא נגמר,
    הפלא הנורא המשיך והמשיך,
    המורה והתלמידה, שתיהן עמדו בגבורה בנסיון הכבד שניסה אותם הק-ל, סתם כך פתאום, ביום קייצי בהיר, ללא שום הכנה מוקדמת...
    התלמידה מתחבטת ומתחבטת, ולבסוף מעבירה את הפרס יקר הערך - המגיע לה בצדק ויושר - למורתה,
    והמורה גם היא,
    על אף שזה חורג לגמרי מהכללים שהציבה לתלמידותיה,
    שוב ושוב, מוציאה חמצוץ ומעבירה לתלמידה היקרה,
    כי חינוך חשוב מכל, והחינוך אומר כאמור, ש-
    'ממצוות, לא מפסידים!'

הסיפור לא נגמר, והוא גם לעולם לא יכול להיגמר,
    אלא אם כן,
    אקנה סוף-סוף מנעול לארון
     תגובה אחרונה 
    חשוון תשע"ד.

היו אלו ימים כואבים לציבור הליטאי. השסע האיום היה בעיצומו. אנשי 'הפלג הירושלמי' הריצו לראשונה את מפלגת 'עץ' בערים החרדיות, ובזה הגיע לשיאו הקרע הקשה בציבור. משפחות התפצלו, חברים נפרדו, וכל אחד הגדיר לעצמו מחדש את המושג 'אמונת חכמים'.

אבל בחתונה שהתקיימה ב'ארמונות וולף' באותו ערב, לא היה זכר לכל זה. חברי החתן רקדו בעוז, כשהם מתאמצים בכל כוחם לשמח את חברם, המלך ליום אחד.

לפתע נפסקה התזמורת באחת, בפתח הופיעה דמותו המאירה של הגר"ש אויערבאך זצ"ל, כשהוא אוחז בידו של המשב"ק.

הבחורים הביטו זה על זה בהפתעה. מסתבר שאבי החתן הוא אחד מתלמידיו של ראש ישיבת 'מעלות התורה', שראה לנכון להגיע לשמחתו.

לא לקח זמן רב, ושתי שורות של בחורים מקפצים הסתדרו מאליהם, כשהם מוחאים כפים במרץ, ושרים בכל הכח "י-מ-י-ם על י-מ-י מלך, תוסיף", "יפרח בימיו, בימיו, צדיק", כמיטב הרפרטואר השמור ל'גדויילים'.

לאחר כמה דקות ארוכות, פנה הרב ומשמשו לכיוון הפתח, כשבחורי הישיבה הנרגשים מלווים אותו לרכב, כשהם מבקשים ממנו ברכות לעלייה בתורה, ולזיווג הגון.

אחד מקרובי הכלה הנרגשים, פנה לאחד הבחורים ובירר: "מאיזו ישיבה אתם? חדרה או פוניבז'?"

"אנחנו מישיבת 'ארחות תורה', ישיבתו של הגראי"ל שטיינמן"...

אולי מעניין אותך גם...

הצטרפות לניוזלטר

איזה כיף שהצטרפתם לניוזלטר שלנו!

מעכשיו, תהיו הראשונים לקבל את כל העדכונים, החדשות, ההפתעות בלעדיות, והתכנים הכי חמים שלנו בפרוג!

לוח מודעות

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!

תהילים פרק כה

אלְדָוִד אֵלֶיךָ יי נַפְשִׁי אֶשָּׂא:באֱלֹהַי בְּךָ בָטַחְתִּי אַל אֵבוֹשָׁה אַל יַעַלְצוּ אֹיְבַי לִי:גגַּם כָּל קוֶֹיךָ לֹא יֵבֹשׁוּ יֵבֹשׁוּ הַבּוֹגְדִים רֵיקָם:דדְּרָכֶיךָ יי הוֹדִיעֵנִי אֹרְחוֹתֶיךָ לַמְּדֵנִי:ההַדְרִיכֵנִי בַאֲמִתֶּךָ וְלַמְּדֵנִי כִּי אַתָּה אֱלֹהֵי יִשְׁעִי אוֹתְךָ קִוִּיתִי כָּל הַיּוֹם:וזְכֹר רַחֲמֶיךָ יי וַחֲסָדֶיךָ כִּי מֵעוֹלָם הֵמָּה:זחַטֹּאות נְעוּרַי וּפְשָׁעַי אַל תִּזְכֹּר כְּחַסְדְּךָ זְכָר לִי אַתָּה לְמַעַן טוּבְךָ יי:חטוֹב וְיָשָׁר יי עַל כֵּן יוֹרֶה חַטָּאִים בַּדָּרֶךְ:טיַדְרֵךְ עֲנָוִים בַּמִּשְׁפָּט וִילַמֵּד עֲנָוִים דַּרְכּוֹ:יכָּל אָרְחוֹת יי חֶסֶד וֶאֱמֶת לְנֹצְרֵי בְרִיתוֹ וְעֵדֹתָיו:יאלְמַעַן שִׁמְךָ יי וְסָלַחְתָּ לַעֲוֹנִי כִּי רַב הוּא:יבמִי זֶה הָאִישׁ יְרֵא יי יוֹרֶנּוּ בְּדֶרֶךְ יִבְחָר:יגנַפְשׁוֹ בְּטוֹב תָּלִין וְזַרְעוֹ יִירַשׁ אָרֶץ:ידסוֹד יי לִירֵאָיו וּבְרִיתוֹ לְהוֹדִיעָם:טועֵינַי תָּמִיד אֶל יי כִּי הוּא יוֹצִיא מֵרֶשֶׁת רַגְלָי:טזפְּנֵה אֵלַי וְחָנֵּנִי כִּי יָחִיד וְעָנִי אָנִי:יזצָרוֹת לְבָבִי הִרְחִיבוּ מִמְּצוּקוֹתַי הוֹצִיאֵנִי:יחרְאֵה עָנְיִי וַעֲמָלִי וְשָׂא לְכָל חַטֹּאותָי:יטרְאֵה אוֹיְבַי כִּי רָבּוּ וְשִׂנְאַת חָמָס שְׂנֵאוּנִי:כשָׁמְרָה נַפְשִׁי וְהַצִּילֵנִי אַל אֵבוֹשׁ כִּי חָסִיתִי בָךְ:כאתֹּם וָיֹשֶׁר יִצְּרוּנִי כִּי קִוִּיתִיךָ:כבפְּדֵה אֱלֹהִים אֶת יִשְׂרָאֵל מִכֹּל צָרוֹתָיו:
    נקרא  2  פעמים
    למעלה