קהילת כתיבה מקצועית

קהילת הכתיבה מיועדת לעוסקים בכתיבה יוצרת, ספרותית ומקצועית, ומטרתה למקצע ולהשביח את יכולות הכתיבה של חבריה.
מנהלי הפורום: מ. י. פרצמן, ניהול קהילת כתיבה
להצטרפות לקהילה הקש כאן

כתיבה וסיפורת >> תוכן מקצועי

עריכה תורנית

הפורום נועד לעזרה וטיפים מקצועיים עבור עורכים תורניים ואלו המתעסקים בתחום.
מנהל הפורום: מוישה
להצטרפות לפורום עריכה תורנית, הקש כאן
נושאים
793
נושאים
793

קהילת סופרות מקצועיות

פורום זה מיועד לסופרות מקצועיות, עורכות מאמרים ומחברות ספרים על סוגיהם. הכתיבה והצפייה בפורום הינה לחברי הקהילה.
מנהלות הפורום: Ruty Kepler, sari levin
פרטי
את המאמר הזה כתבתי לפני כמה חודשים לטור שלי ב'יחידה'. את חציו הראשון העליתי כאן, ואת חציו השני, שנשא את הביקורת עצמה, בחרתי לגנוז.
בעקבות האשכול הזה, מעלה כאן את הביקורת.
מדגישה: השיר לא נכתב על ידי תושבת הפורום (הגם שפורסם בהסכמתה כמובן), ומי שמעוניין לדלג על הניתוח מוזמן לעשות זאת ולהמשיך בחייו בשמחה וברוגע.
האשכול מיועד לחובבי ביקורת/ניתוח.

טיפ: מומלץ לקרוא את המאמר המלא
"בעיניי זו ירידת הדורות כשכותבים שיר ללא חריזה". כך כתבה מ. דודי בתגובה להזמנת פתיחת דיונים במאמרנו הקודם. "אפילו חריזה שטחית ופשוטה מספיקה. מה הטעם בשורות ספורות? זה כמו לכתוב תובנה ומחשבה בקצרה. אשמח לשמוע על כך תגובות".

לפני שנדבר על חריזה, הבה נדבר על שירה.

מהי שירה?

"שירה היא מיטב המילים במיטב סדרן", כך הגדיר אותה המשורר והמבקר קולרידג'. בחירת המילים ובחירת המיקום שבו משבצים אותן הן אלו שיוצרות את השיר.

למעשה, קשה להגדיר במדויק מהי שירה. במשך שנים רבות ניסו האמנים להגדיר מהו הגבול בין כתיבה ספרותית מסוגים שונים לבין שירה, אך מעולם לא נבנתה התבנית המדויקת.

שירה מורכבת מטקסט, אך לא ברור מה בדיוק ההבדל בין טקסט פרוזה לטקסט שירה. האומנם השורות הקצרות והחרוזים הם אלו שהופכים את הטקסט להיות שיר?

התשובה היא שלילית. שורות קצרות אינן יכולות להפוך טקסט לשיר, כיוון שאם כן כל רשימת מכולת הייתה שיר. (עגבניות, עוגיות, ערגליות ושקיות, והרי לנו שיר...)

חרוזים גם הם אינם יכולים להפוך טקסט לשיר, כיוון שחרוזים אינם תוכן. הם צורת הגשה, וצורת הגשה אינה שיר.

מה, אם כך, הופך טקסט להיות שיר?

שמעתי פעם משפט נחמד: ההבדל בין שיר לסיפור הוא שבסיפור כותבים הולכת על המדרכה, ובשיר כותבים הוֹלְכָה על המדרֶכֶת. J

המשפט הזה דווקא אינו מופרך, והוא יובן יותר בהמשך בעז"ה.

טקסט נוצר מתוכן. שיר, לעומת זאת, נוצר מתוכן ומאמנות בולטת.

שיר מורכב משילוב התוכן המילולי עם אלמנטים אמנותיים בולטים. סיפור, לדוגמה, מורכב ברובו מתוכן ובמקצתו מאלמנטים אמנותיים. השפה צריכה להיות טובה ועשירה, נכונה ומתאימה לז'אנר, אך האמנות אינה הכלי הבולט בה, כי אם התוכן הוא העיקר.

שיר מורכב בעיקר מאמנות. התוכן מובא אך ורק בצורה אמנותית, העשויה מאלמנטים אמנותיים שונים היוצרים את השיר.

מהם האלמנטים האמנותיים המרכיבים את השיר?

לפני שנעבור למבחר האלמנטים האמנותיים העומדים לרשותנו, נדגיש כי הבסיס האמנותי בכל כתיבת שיר חייב להיות המקצב. משקל המילים ומשקל השורות המשתלבות זו עם זו – משפיע על המקצב, כך שגם אם אין לשיר מנגינה, הקורא עדיין ישמע את מילות השיר כמנגינה. לכן קוראים לו שיר. המצלול של מילות השיר, החריזה, השורות הקצרות, האונומוטופיאה (מצלול/תצליל) וכל יתר האלמנטים חייבים לשרת את המקצב הבסיסי והנעים של השיר.

לאחר שהגדרנו את הבסיס, הבה נעבור הלאה.

כאן, סוף סוף, מגיע תפקיד החריזה. לחריזה יש תפקיד חשוב ומשמעותי בכתיבת שירה, כיוון שהיא אלמנט בולט מאוד, שתופס את העין מיד ומעלה את התוכן מתוכן בלבד לאמנותי.

שורות קצרות גם הן אלמנט בולט, ואפילו הכרחי, כיוון שהן יוצרות מקצב צלילי נעים לאוזן. זוהי צורת מבנה מגדירה; השורות הקצרות, מלבד האמנות שהן מוסיפות, גם נושאות מעין שלט שאומר "אני שיר".

הצימוד גם הוא כלי הדומה לחריזה בגלל היסוד הצלילי שלו, ותורם לאמנות של התוכן.

אלמנט נוסף ומשמעותי מאוד הוא האמצעים הפיגורטיביים[1]. השימוש במטפורות, דימויים, האנשות, מטונימיות (החלפת שמות), אוקסימורונים (צירוף מושגים הסותרים זה את זה כך שצירופם יוצר משמעות חדשה) ועוד, מעשירים את אופן הבאת התוכן והופכים אותו לשירה.

כנ"ל שיבוץ: שילוב והטמעה של חלקי פסוקים או להבדיל ביטויים ביצירה; אנלוגיה: הקבלה בהצגת הבדלים בין שני סוגים שונים, או את המשותף להם; אירוניה: צורת ביטוי דו משמעית; ועוד הרבה כלים נוספים.

כל אלו ועוד אמצעים אמנותיים, שלוקחים את התוכן המילולי, משלבים אותו במקצב בשילוב אלמנטים ויוצרים ממנו שיר. הם אומנם לא התוכן עצמו, אבל הם חלק מרכזי ובסיסי מאוד בכתיבת שירה.

איך משתמשים באלמנטים האמנותיים?

כמו שצייר אינו משתמש בכל הצבעים שבכַּן הציור שלו בכל ציור שהוא צובע, כך גם משורר אינו משתמש בכל האמצעים האמנותיים העומדים לרשותו. בכל ציור הצייר יבחר באלו צבעים להשתמש, המתאימים לאותו ציור.

כך גם המשורר. כתיבת שירה היא מלאכת אמנות מיוחדת, כיוון שמלבד השימוש הנכון באמצעים האמנותיים, המשורר צריך גם לבחור באלו מהאמצעים הוא ישתמש.

וכאן אנו חוזרים לנושא החריזה. חריזה היא אלמנט בסיסי ומשמעותי מאוד. כמו שצייר, שלרשותו צבעים רבים בדרך כלל יבחר להשתמש בכל ציור בצבע לבן או שחור, כיוון שאלו הם צבעים שימושיים ובסיסיים, כך בשירה בדרך כלל משוררים יבחרו להשתמש בכלי החריזה. החריזה היא צבע יסוד משמעותי מאוד, וכמעט תמיד יבוא לידי שימוש יעיל.

זאת הסיבה שמ. דודי מרגישה כי שיר ללא חריזה איננו שיר, כיוון שאכן, רוב השירים משתמשים באלמנט החריזה הבסיסי. אלא ששיר אינו חייב להשתמש באלמנט הזה. כמו שאכן יהיו ציורים שלא יכילו את הצבע לבן, כך גם יהיו שירים שיכילו אלמנטים אמנותיים שונים, אך לא חריזה.

מה שבטוח – כמו שכל ציור חייב להיות מורכב מצבעים, ובלי צבעים אין ציור; כך כל שיר חייב להיות מורכב מאלמנטים אמנותיים, ובלי אלמנטים אין שיר.

מהי חריזה?

את ההגדרה המילולית כולנו מכירות. חריזה היא טכניקה שירית המבוססת על חזרה של צליל דומה בסופי מילים.

לא נרחיב כעת על סוגי החרוזים מחוסר מקום, ננסה למנות את הדפוסים הנפוצים בקצרה:

• חריזה צמודה: א, א, ב, ב
  • חריזה צלובה-סרוגה: א, ב, א, ב
  • חריזה חבוקה: א, ב, ב, א

ישנם עוד סוגי חריזות שונות, הבאנו כאן דוגמאות לסוגים הנפוצים בשירה בת ימינו.

איך משתמשים בחריזה?

הנקודה החשובה והעיקרית ביותר ב"איך משתמשים בחריזה", היא איך לא משתמשים בחריזה.

ידועה ההמלצה המפורסמת של האבן עזרא "לא תחרוז שור בחמור". מדוע?

חרוז הוא כמו יהלום. יהלום בא להעצים את היופי, להוסיף חן והדר.

כשיהלום משובץ בכתר, אחד הדברים שעליהם האמן נזהר הוא להקפיד כי היהלום יכנס בדיוק לחור שבו הוא מיועד. שישתלב שם בתוך יצירת הפאר, שיוסיף חן ויופי.

ברגע שהיהלום לא שולב נכון ובולט מעל הכתר בצורה מעוותת – היצירה נהרסת. היד המלטפת את הכתר אינה חשה ביופי, אלא נשרטת ומדממת. במקרה כזה – עדיף שהיהלום לא יהיה שם מלכתחילה. הוא מאבד את המטרה שלו, כיוון שאינו מוסיף יופי אלא גורע ממנו.

קיימת בימינו תופעה נפוצה, הלוקה בהעמסת יתר של חרוזים. השיטה דוגלת ב"בואו בהמוניכם, יש מקום לכולם!" החרוזים מתגלגלים במורד השיר, אוטמים בו כל שורה ומותירים אותנו ללא כל תוכן אלא עם חרוזים בלבד.

חריזה היא מלאכת אמן יצירתית ורגישה. כשלא משתמשים בה נכון – לא רק שהחרוז אינו מוסיף יופי, אלא שהוא הורס את השיר!

לדוגמה: למילה כדור אולי יש שמונה עשר חרוזים. זה לא אומר שחייבים להשתמש בכולם בשיר אחד. הרכבת טקסט מהמילים הדור; חדור; סדור; נדור – אינה הופכת את הטקסט לשיר. הצורה אמורה לשרת את התוכן, לא התוכן את הצורה.

ובמשפט אחד: אל תבנו שיר על פי חרוז, בנו חרוז על פי השיר.

[1] אמצעים פיגורטיביים הם כלים רטוריים המשמשים להמחשת מושג או תיאור באמצעות יצירת תמונה מילולית המתאימה או מקבילה אליו. (ויקיפדיה)

וקדימה, לביקורת!

שלחתן שירים נהדרים, מלאים בתוכן מרתק ונוגע. בחרנו להתמקד בשירה של נחמה גלינסקי, שממחיש את רעיון החריזה והאופנים השונים בשימוש בה.

פְּרִיחָה שְׁקֵטָה Ɩ נֶחָמָה גַלִינְסְקִי

טִפּוֹת מְחוֹלְלוֹת כִּבְמָחוֹל שֵׁדִים,
עָבִים כְּבֵדִים מְחַדְּשִׁים מִטְעָנִים
וְרוּחַ שׁוֹבֶבֶת, הוֹדֶפֶת, סוֹחֶפֶת,
מְשַׂחֶקֶת בַּיְּקוּם תּוֹפֶסֶת.
הַגִּבְעוֹלִים מַרְכִּינִים רֹאשָׁם,
שַׁבְּלוּלִים נוֹדְדִים עוֹזְבִים אֶת בֵּיתָם..
בְּשֶׁקֶט,
בָּאֲפֵלָה, נִבְקַע פִּתְאוֹם הַשַּׁעַר,
מֵצִיץ מִתּוֹכוֹ בִּפְלִיאָה, הַסַּהַר:
עַל מָה כָּל הַסַּעַר?
לֹא בְּרַעַשׁ
וְלֹא בְּרוּחַ.
לֹא בְּכֹחַ מְקַדְּמִים תַּהֲלִיכִים
לֹא בִּמְהוּמָה נוֹבְטִים הַפְּרָחִים..
בְּשֶׁקֶט,
מִלָּה אַחַת שֶׁחָדְרָה
אֶל תּוֹךְ לִבִּי,
הֵנִיבָה פֵּרוֹת נִפְלָאִים.

בשיר ממחישה נחמה בתיאורים מלבבים את עוצמת הסערה ואת הרעש שהיא יוצרת. מתוך המהומה בוקעת האמירה הנוקבת שלה: לא בכוח מקדמים תהליכים. דווקא בשקט, מתוך הרגיעה, דווקא אז נובטים הפירות.

המשל שבו משתמש השיר מקסים וכל כך נכון. הוא מובא בצורה בנויה ועקבית, כשהצגת המשל נעשית בתחילה, והנמשל בסוף. אלא שבאמצע, קורה לנו לפתע משהו בלתי ברור: פתאום נבקע השער, מתוכו מציץ בפליאה הסהר, ושואל על מה הסער.

השאלה "על מה כל הסער" מובנת, המשפט הזה בא להגיד לנו שאין כל סיבה לסערה וכי דווקא בשקט נובטים הפירות.

אם כך, מיהו הסהר המסתורי? ואיזה שער נבקע לו בפתע פתאום?

כשחושבים על זה, מגלים שלשורות הללו אין כל משמעות תוכנית מאחוריהן, אלא הן כאן עבור התפאורה.

החרוזים 'שער', 'סהר' ו'סער' הם חרוזים איכותיים המצטלצלים טוב, וניתן על נקל להבין מדוע קורץ לשבץ אותם בשיר. אלא שעלינו לזכור שמהות השירה היא הצגת התוכן על ידי שימוש באלמנטים אמנותיים. אם האלמנט האמנותי אינו בא להציג תוכן – מקומו אינו איתנו.

מלבד שתי השורות האלו, כל שורה כבודה במקומה מונח. מכניסה לאווירה, מוציאה אמירה.

אלא שאם נתייחס לכל חרוז במיקרו, נגלה שהם יוצאים ידי חובה בלבד. שדים/מטענים, סוחפת/תופסת, ראשם/ביתם וכן הלאה. "חרוז עובר" הוא חרוז שהעיצור והתנועה שלפניו מתחרזות, אבל הוא אינו "חרוז ראוי" וקל וחומר שאינו "חרוז משובח".

בשיר איכותי שכזה המציג תהליך אמנותי מקסים, כדאי להוסיף השקעה בחרוזים כך שישלימו אותו ביהלומים איכותיים, ויוסיפו אמנות לכתר. בהצלחה!

ממתק, לסיום:
השיר עבר עיבוד על ידי הכותבת שקיבלה את הביקורת, ולהלן גרסתו הסופית:

פְּרִיחָה שְׁקֵטָה Ɩ נחמה גלינסקי

טִפּוֹת מְחוֹלְלוֹת כִּבְמְחוֹל שֵׁדִים,
עָבִים כְּבֵדִים מַמְטִירִים אֲשָׁדִים
וְרוּחַ שׁוֹבֶבֶת, תּוֹפֶסֶת, הוֹדֶפֶת,
מְשַׂחֶקֶת בַּיְּקוּם, סוֹחֶפֶת.
הַגִּבְעוֹלִים מַרְכִּינִים כּוֹתַרְתָּם,
שַׁבְּלוּלִים נוֹדְדִים עוֹזְבִים אֶת בֵּיתָם.
אַךְ בְּשֶׁקֶט,
אֲנִי חוֹשֶׁקֶת.
לֹא בְּרַעַשׁ
וְלֹא בְּרוּחַ.
לֹא בְּכֹחַ מְקַדְּמִים תַּהֲלִיכִים,
לֹא בִּמְהוּמָה נוֹבְטִים הַפְּרָחִים.
בְּשֶׁקֶט,
מִלָּה אַחַת שֶׁחָדְרָה
אֶל תּוֹךְ לִבִּי,
הֵנִיבָה פֵּרוֹת נִפְלָאִים.
חיים הם בתוכנו
מהלכים בינותינו
מתמודדים עם נפשם
מקפצת מפה לשם

יש ימים יפים
בהם לא מתעייפים
שמחתם לשחקים מרקיעה
ממוססים כל מניעה

יש תקופות קשות
רוחם אבודה נואשות
הכל נראה שחור
קוברים עצמם בבור

המשגיח אליו סר
קורא מבעלי המוסר
ימי אהבה חולפים
ימי השנאה תוקפים

ממצבו כבר נבהל
אל הרופא הובהל
לעצבות קרא דיפרסיה
את השמחה כינה מאניה

נכנסו חייו לשגרה
תרופות לכל צרה
לרוב האיזון נשמר
לעיתים קצת נגמר

יש הרבה ימים רגילים
כאחד האדם מתנהלים
קמים השכם בבוקר
לא זקוקים לשוקר

ואז הקושי מתחיל
האם את עצמו מכיל
האת נפשו מכיר
אולי נאטם בקיר

האם אתמול ומחרתיים
הוא הוא גם בינתיים
שמא זו המחלה
העושה בו כבשלה

יתכן וכשמתפרצים הרגשות
הוא נעלם מבושות
מצבי הרוח משתלטים
בלי הרף משתטים

נשמע כמו תירוץ
מתוך הלב קרוץ
תמיד נשאר הוא
גם באיזון לא משהו

הוא זה וגם זה
בהקיץ וכן בהוזה
הוא לא נעלם
רוחו בו לעולם

אך שמא בגלל הכדורים
אין הם אלא אחרים
אין ביטוי לקיומם
השתלטו על מקומם
ראובן לא מבין מה זאת אומרת "לא הגיע", "אז תדאג שיהיה עכשיו. אני לא מכניס שבת בלי חלות של ויז'ניץ. ואתה יודע את זה".
בעל המכולת נאנח. "ראובן, קח פעם אחת אולי לכבוד שבת הגדול, ברמן או עינת. תאמין לי, עם הסלט לא תרגיש כלום".
ראובן לא טרח לענות. המהם משהו תחת שפמו, ויצא עם פנים זועפות לכיוון הטמבור ממול, לאסוף את 'שיחת השבוע' כהרגלו מדי שישי.

כל הבלגן הזה נחת עליו משום מקום. וירוס שמירוס.
ראובן הוא איש של עקרונות אשר יצק בעקשנות עם השנים. מנהגים שנבחרו בקפידה, מנהג אחר מנהג. והמנהג הראשון שלא לוותר על אף מנהג.
פשרות עושים עם גושי קרח. לא עם הרגלי חיים. איש של צורה הוא ראובן. צורה של איש.

יש דברים פשוטים שכל אחד אמור לזהות ולהבין.
מקווה למשל זה רק 'טבאלצע', כל השאר הם בורות דלוחים. בריכות שחיה לדגים.
אולם נורמלי נניח, משהו בשביל להתחתן פעם אחת כמו שצריך, זה רק 'קדשך'. האחרים סתם בתי תמחוי לקבצנים.
חליפה הגונה רוכשים רק בbrb. המתחרים כולם הם אוסף של שעטנז מ'אלטע זאכן'.

אלו בסה"כ דברים זוטרים שכל בר דעת עם קצת שכל יבין. באמתחתו של ראובן מונחים עניינים מיוחדים הרבה יותר. כאלו שרק יחידי סגולה כמוהו בעלי אבחנה טהורה ומזוקקת, יוכלו אט אט להפנים במשך החיים.
כמו 'א שמעק טאביק' של זולדן, רגע לאחר ברוך שאמר בבוקר השבת. ומי שרגיל - יודע.
או המקום בספסל הפינתי בבית הכנסת, ההוא עם המשענת החלקה על יד תריס המזגן. ורק בקיץ.
חורף זה לגמרי סיפור אחר. רק 'נץ'. ב'ניצני אורה'. "נכון, החזן שם לא משהו בלשון המעטה", הסביר פעם לשכנו לספסל - של הקיץ, "אבל את הטשולנט לא אוכלים אחרי 12 בשבתות קצרות כאלה. ואתה יודע את זה".

זו הייתה הסיומת לכל הסבר תמציתי על פנינה כלשהיא.
"לא אוספים אף פעם טרמפיסט שעומד לך על הכביש. ואתה מבין את זה לבד".
וח"ו שרצה ראובן לפגוע אי פעם במישהו בסביבתו, מסיבתו שלו, "אבל חמודי, אבא משתמש דווקא בשמפו הזה, וכדאי שתיקח לעצמך אחר"..
כורח הנסיבות ואילוצים שונים הם שגרמו לו להיות חשדן ונרגן לעתים. "בכנות, הייתי מוותר על רבים מן ההרגלים הללו", אמר פעם לאשתו ברגע של גילוי לב, כשישב בחצר סמוך לעץ האפרסק האהוב עליו, "אבל מה אפשר לעשות. אין תחליפים לכל דבר. ודווקא את מודעת לזה". 'עושה רצונו' הנהנה בראשה, מזגה לו כוס שתייה (פאנטה דיאט) ושתקה.

בערב פסח השנה, הכל התפוצץ. חודש של סבל ותסכול מתמשך טיפסו וגאו עד לקץ עשתונותיו. הוא עמד בפתח המקווה. לקיים את המצווה כהרגלו. וטבילה עושה מצווה. גם ככה סגרו לו את הגעלת הכלים הקבועה בפינת מהרש"ם. גם ככה ביטלו לו את מכירת החמץ בבית הרב. גם ככה לא נסע למירון ערב ר"ח, ולא ארגן מנין משניות על אביו. גם ככה ודייי! אטם את אוזניו. עצם את עיניו. ושימשיכו כל השכנים לאיים בהלשנה חמורה. לא הפעם.

השוטר שהגיע למקום, התחיל לגבות פרטים רק לאחר שהאמבולנס התרחק. המילים האחרונות שזעק ראובן אל הנוכחים לפני שהתמוטט בפתאומיות - "דחמתיה ודלא חמתיה", הפחידו מספיק את כולם כדי שייעלמו מהמקום במהירות.

בפסח הזה אין מנהג שלא מפספס ראובן. על כל הסעיפים פסח. מדלג על ההרים מקפץ על הגבעות. בין שמים לארץ, מורדם ומונשם. הנגיף מכה בו ללא רחם. וראובן היחידי שלא מודע למתרחש סביבו. לא מודע לכלום.

"אבא, להגיש עכשיו את המרק? חבל, אמא אומרת שאתה אוהב את זה רותח", לוחש לו הבחור באוזן.
ראובן לא שומע דבר, עיניו עצומות והוא ממשיך בלהט לדבר, "ולכן דווקא עכשיו ליל ל"ג בעומר, בסעודת ההודיה, רציתי לספר לכם שמהרגעים האלו, מהתקופה המבולבלת הזאת, אני את ה'כתר' ייקח איתי תמיד. כי כל יהלום הוא יפהפה, וכל יהלום נושא עמו תכונות שמיוחדות ומותאמות אך ורק בשבילו, אך אם לא יידע להשתלב עם חבריו לכתר, המלך לא יתגאה בו ולא יוכל לשבצו. כך אתם ואני - חברים יקרים, עומדים בעז"ה מהיום ואילך להשתלב יחד. ללא מנהגים שרירותיים, וללא שבילים חד סטריים שמובילים את האדם אל שום מקום טוב, בעולם הזה ובעולם הבא".
ב"ה

/לנוע קדימה

החברות שלי, צוות מדהים של מורות לחנ"מ, חזרו היום לעבוד.
אני חושבת על הנסיגות שהן הולכות להתמודד איתן ונהיה לי רע.
והכי אני חושבת על נועה.

קיבלתי את נועה מ'יד שלישית'.
שתי הידיים הקודמות ישבו לצידי בישיבת תל"א, מגלות לי טפח רק בגלל שאין להן שניים.
הן הורישו לי מעט אינפורמציה, הרבה תסכולים, והיו נדיבות ביותר כשהגיעו לשלב חלוקת סימני השאלה.
התיק הכבד והלא פתור הונחת עלי דווקא מהפיזיותרפיסטית:
C.P. בת חמש. זוחלת על הבטן, מניעה את עצמה על בימבה, הולכת מעט באמצעות הליכון,
בתכנון ללמוד לפדל על אופניים מותאמות. זה הדבש.
והעוקץ: את כל הנ"ל היא עושה ב'רוורס'. זחילה אחורנית, גם ההליכה בהליכון היא לאחור
והיא נשארת בהילוך הזה גם כשהיא על הבימבה.

קלינאית התקשורת: היא מבינה הוראות. לא שם הבאג.
המרפאה בעיסוק: כפות ידיה מתפקדות היטב יחסית. האחיזה שלה בהגה או בידיות ההליכון די טובה. הפיזיותרפיסטית: למעט בזחילה, היא משתמשת בסדי רגליים שמייצבים אותה, ואמורים להקל עליה.
ועכשיו אמורה להגיע הצהרת התל"א: נועה תלמד לזחול קדימה, ללכת קדימה באמצעות הליכון, ולפדל על אופניים.
אבל הן כבר שנתיים אומרות את זה. אז עכשיו הן שתקו והביטו בי. עכשיו תורי להיכנס לתמונה.

אהבתי את התמונה. בכלל, תמונות של פלונטרים עושות לי את זה:
הן גורמות לי לרצות לפרק את המסגרת, לנפץ את הזכוכית ולהסתכל לצבע בעיניים. אחרי זה כבר לא נשאר לפלונטר מקום.
-"אני צריכה קצת זמן להכיר אותה. לא יכולה להצהיר עכשיו הצהרות."
-"הנה דו"ח תפקודי חינוכי. קחי, תעברי עליו."
-"לא...אני צריכה להכיר א ו ת ה . את האופי שלה. יקח לי כמה ימים, אולי שבועיים. אח"כ נראה איפה עומדים." הצוות הפרא רפואי החליף מבטים מסוג מאד מסוים. לא הייתי צריכה להיות נביאה כדי לתמלל את פסקול המחשבות שלהן.
זה בטח הלך ככה: אופי?? על מה היא מדברת. ילדה בת 5. סי פי, יונוואווו. מי מדבר על אופי בבית ספרנו המיוחד?

אבל בקול כולן הסכימו איתי. כאילו שהיתה להן ברירה.

נועה.

ביום הראשון היא נראתה אדישה. כאילו כלום לא מעניין אותה. בשני נראתה מנותקת, כאילו כלום לא קשור אליה. בשלישי אני לא זוכרת. אבל התחלתי לחשוד בה שהיא מסובבת אותי על האצבע. פשוט כך.
היא ממש מטעה אותי ואת כולם. מה הסיפור שלה?
חלפו מספר ימים והבנתי שהיא פשוט מתעצלת. אנושי כמו שזה נשמע.
למה להתאמץ להניע את השרירים בזחילה קדימה, אם אפשר להיגרר אחורה בהרבה פחות מאמץ?
למה ללכת עם ההליכון קדימה, לבצע תמרונים כדי לא להיתקל בחפצים ולאמץ את שרירי הרגליים?
אפשר להיתלות על ההליכון, לקחת תנופה אחורית שכזו ושהמורות ישגיחו שהיא לא תיפול או תיתקל במשהו.
עוד כמה ימים ועוד כמה סיטואציות והחלטתי סופית שזו הסיבה. עצלות.

בעיקרון, מה שצריך לעשות על מנת לטפל בעצלות זה להפוך את המשוואה.
אם קדימה=קשה, צריך ללמד אותה שקדימה=קל או אחורה=קשה.
הפתרון קרץ אלי מהחצר.
יצאתי איתה ל'אימונים' ברחבה משופעת בצורה מתונה. (רמפה בלע"ז) ההליכון מוצב ארצה, פניו כלפי הירידה.
עכשיו נראה אותה.
עמדתי מולה, מעודדת אותה לבוא אלי. היא חייכה את החיוך המתוק שלה וניסתה להיגרר אחורה.
זה לא עבד. ניסתה שוב, ושוב. הפנים שלה האדימו ממאמץ, עד שהתייאשה והפסיקה לנסות. לא בשבילה לעבוד. הושטתי לה את ידיי ועזרתי לה קלות להתקדם. היא הופתעה מהקלות בה הצליחה, וכמעט דרסה אותי.
יש.

לא...המהפך לא היה כזה מהיר, בילינו שעות ארוכות על הרמפה עד שנועה למדה להתקדם.
ועכשיו...רק לא עוד רוורס.
ב"ה.

3.jpg
אם אתם רוצים לדעת מי זה הבן אדם, תשאלו מה הוא שותה.

אני, רק סודה. של טמפו. הכי טוב כשר לפסח כי שמה הגיזוז יותר חזק. סודה קר של טמפו. רק עם מים וחמצן. הרי זה מה שבנאדם צריך כדי לחיות: מים וחמצן.

היה פעם אחד. כשהיינו בחורים נסענו שלושה ימים למירון ושכחנו להביא סודה. אל תשאלו. שלושה ימים היינו צריכים לחיות רק על מים. ואוכל. זה לא כמו היום שיש לך תחנות דלק בכל מקום.

חבר שלי יענקלה, גם הוא היה איתנו אז. הוא אוהב לספר את זה על שנסענו שבוע במדבר לראות את הר סיני, לפני שהיה ההסכם שלום, ולא לקחנו פותחן לבירה. אבל הוא טיפוס של קוקה קולה קר. לנדא מזיע, כמו שהוא קורא לזה. לכן הוא ככה מנפח וממתיק את הסיפור כמו ימבמבם. אני איש של סודה ואני אומר לכם מה היה באמת. זה היה למירון.

דווקא באותה נסיעה למדתי שמים זה לא כזה גרוע. אפשר לחיות עם זה. הרי מה זה מים בסך הכול, סודה בלי גזים.

...והנה אנחנו יושבים ויענקלה שואל: אז מה הפאנץ'?

מה זה פאנץ'? נשענתי לאחור.

בוכקע רכן להשיב. הוא מתכוון לפאנץ' ליין. שורת המחץ. מה קרה בסוף הסיפור?

זוכמיר. הוא מזכיר לי את ההונגרי שסיפרו לו שפעם לא היה מניין אז לקחו חמישה אנשים ושמו אותם מול המראה של בנויס ירושלים, האולם שמחות. וכך היה מניין. חה. אז כשסיפרו את זה להונגרי הוא שאל: נו, און בסוף האט מען געדאווענט? בסוף התפללו? חה.

יענקלה, הסיפורים שלו תמיד עם מלא פאנץ'. הוא מספר לכולם על אבא שלו מהפלמ"ח ואיך שהוא עצמו היה על טנק בשיישת הימים. רק אני יודע את האמת שישבנו יחד במקלט עם המשפחות, הוא ואחים שלו אכלו פופיטעס וארבעס עם טרנזיסטור צמוד לאוזן ושאלו כל רגע: נו, הערבים כבשו כבר את תל אביב?

4.jpg

ככה זה, אנשים אוהבים להמציא דברים. עכשיו עם הקורונה אנשים יושבים בבית משועממים, ממציאים כל הזמן בדיחות. למשל אחד בדיחה טובה: הקורונה זה כמו טיסות. כולם רואים סרטים והחרדים כל הזמן מארגנים מניינים.
זה אהבתי דווקא. לא כמו הבדיחה על ההוא שהשנה בשריפת חמץ זרק לשירותים גם את הלולב וההושענות.

אבל אפילו שאהבתי, אני בטיסה בזמנו לא הייתי צריך מניינים. התארגנתי מראש כמו המלך קינג ג'ורג'. מעריב בזכרון משה, שחרית בבורו פארק. לידי יושב אחד שנוסע לאותה מטרה כמוני, אבל בבלגיה. בווילרייק ובאה-די געם. אם ילך טוב ייסע גם ללונדון.

כשהוא שומע שאני טס כמוהו, ל"מבצע מזוזה", הוא צוחק. מספר לי.

פעם בווילרייק, שזה הרחביה של אנטוורפן, היו שני שכנים יהלומנים. אחד יהודי אחד גוי. יום אחד אמר הגוי ליהודי: איך זה שאני משלם כל חודש הון טוטפות לכל השמירה, מוקד 99, שמירה כהלכה, כלבים עזי נפש, ואתה כלום? אתה לא פוחד מגנבים?

אומר לו היהודי: יש לי מזוזה. חמישים אירו וסוגר את הפינה. הלך הגוי קנה גם כן. אחרי שבוע מבקש להחזיר את המזוזה. אומר לו היהודי: מה, זה לא עבד? לא, עונה לו הגוי. מאז ששמתי את המזוזה דופקים כל הזמן בדלת מבקשים צדקה... חה.

ואז עברו הדיילים עם העגלה של המשקאות.

5.jpg

בשביל זה אני אוהב להיכנס לבית הכנסת בַּלַתַּנְיֶא, ימינה מרחוב מפעל הש"ס. למה שמה ר' צבי חנון יודע להביא לי תמיד סודה קר. סודה קרה, כמו שהוא קרא לזה. ככה הוא דואג לכל מי שנכנס לשם להתוועדות, בין אם זה איש חשוב ובין אנשים כמוני. אבל אני מחזיר לו טובה, אני מספר לכל מי שרוצה את המסר: אם לוקחים בקבוק סודה סגור שעוד לא נפתח אף פעם ושמים בפריזר שעתיים ככה, הוא לא קופא! אתה מוציא אותו והכל רגיל, הסודה זז מצד לצד ושקוף. רק אם אתה פותח את הבקבוק, בום! בבת אחת הוא קופא באוויר ונהיה לבן. המסר הוא שסודה לא מתפעל מהקור סביבו. לכן.

עוד היה שם צלחת עם קצת משולשים דוכסוסטוס. זה דבר שאני מסוגל לאכול ליד הסודה, אבל רק את הטעם הטבעי. לא בטעם גריל ובטח שלא נאצי מקסיקני או חמוץ-מתוק.

מסתכל ברחמים על אלו ששותים את כל המתוק-מתוק הזה. כל הקריסטל והסופר דרינק והתן לשתות והתפוזינה של הביוקר. כשיש מצב ורוח אני שואל אותם: למה לתפוזינה אין פקק דק, כמו של הסודה? הם לא יודעים אז אני מראה להם: אם היה פקק דק, היה נופל לתוך הבקבוק. ואז איך תסגור את הסודה.

אז יש סודה, יש דוכיטוס טבעי, אפשר לספר משהו טוב.

בוכקע יושב מאחוריי, תמיד מוכן לעזור. בוכקע הזה יתומ'ל מגיל צעיר, מסכן. כרוך אחריי כמו החתולות אחרי חוה'לה קצ'לה שמביאה להם את הקוטג' אחרי התאריך. תמיד נמצא לידי. תמיד מקשיב לסיפורים וגם מלווה אותי ברחוב ועוזר בקניות. אף פעם לא דיברנו כלום מזה, זה פשוט קורה.

חוץ ממתי שאני טס לאמריקה. אין לי כסף לכרטיס בשבילו. גם ככה אני יושב צפוף בקלאס של העניים עם חניית בינתיים. וגם לחשוב חשבונות ולשדך הבנות.

"נו, שמשן, ספר משהו". אומרים החברים סביב השולחן. בשולחן הזה כולם כמוני, פחות או יותר. אבל כל אחד שותה משהו אחר. אז אני מספר.

שַׁמְשְׁן, כן? כמו בינת ג'בל. ובוכקע זה ברוך, אתם כבר יודעים.

אז מספר להם את הסיפור מהמטוס. היו פעם שכנים יהודי וגוי. הגוי היה שם מלא כסף על שמירות והיהודי לא. יום אחד הגוי שאל את היהודי, מה? אמר לו היהודי, לך תקנה מזוזה חמישים אירו. חה. חושבים שזה יכול לעזור גם לגוי הרי כתוב בפירוש שוימר דלתות ישראל.

שוין. המהומים מסביב. לא ממש צוחקים. זוכר שבמטוס זה היה יותר מצחיק, כנראה בין שמים ובין בארץ הכל שונה. מה גם שבסוף בדיוק צבי חנון התקרב אז היה צריך להעלות את הרמה.

יודעים מה, קחו סיפור עליי עצמי. כשהייתי באמריקה, בבית של אחד הגבירים.

הרוטשילד הזה, שיהיה בריא, לא היה טיפוס של סודה. הוא יש לו עגלה של משקאות, כולם חריפים, כולם בצבע של 777, כל אחד עם מספר שנים על הבקבוק כמו הכולסטרול שלי, בלי עין הרע.

האידיש שלו לא הייתה משהו והלועזית שלי, כמו שאומרים, עייפה אך רצוצה. אז קשקשנו בינינו במילים בינעירוניות מפה ושם.

קופי? טי? הוא שאל בחביבות. זו עוד סיבה שאני מעדיף להתרים באמריקה ולא בלונדון. שם היו שואלים את אותה שאלה, אבל בנימוס. לאמריקאים יש לב טוב אמיתי, בילד אין.

וגם כסף. בשביל לב טוב לא הייתי נוסע עד בורו פארק. יש הרבה גם במיישרים.

ניין, לא, נואו. הבהרתי. סודה!

הוא חייך חיוך רחב. סודה, נו פרובלם. קולה? ספרייט? פאנטה? פרסקה? ג'ינג'ר? דוקטור פפר?

הסתכלתי עליו באלכסון. רוטשילד רוטשילד אבל לא מבין מה מדברים אתו. הצבעתי על בקבוק הסודה הקטן שעמד על השולחן. סודה. כזה!

אההה. הוא חייך חיוך רחב חושף חיוך אמריקאי. סלצר!

עכשיו, שלא תבינו. אני מכבד מאוד את סלצר. הוא אפילו היה צלם בחתונה של הבן הקודם שלי. הכלה ביקשה, כי הוא ממש מקצועי ויקר שכל החברות שלה. אני עצמי לא בין מה רע בחתונה כמו שלנו, ב'בנויס' עם פויקער. למה צריך איזה מוישה גרויס שוקי לרר. טוב שלא שואלים אותי בדברים האלו.

אז הוא תרם לך בסוף, לא תרם, מה הפאנץ'? יענקלה תמיד מזלזל בסיפורים שלי.

מה זה פאנץ'? התרווחתי לאחור. זה בלועזית?

בוכקע התכופף קדימה והשיב.

6.jpg

תקשיב טוב יענקלה, אמרתי לו. אין פאנץ'. זה לא כמו איזה טילון שאתה בסוף מגיע לשוקולדה. זה לא כמו קארטאפל קוגעל שאתה מגיע לשרוף. לא כמו האהאהאא שמגיע להמלך. זה לא.

זה כמו סודה. אין לזה סוף, זה פשוט קורה.
אבא של עזרא לא ידע הרבה. גם את המעט שידע היה רוצה לשכוח.
אבל דבר אחד אבא של עזרא ידע, ולא רצה בשום אופן לשכוח.

"עזרא חיימוביץ' עוד ילמד בפונוביז'". "עזרא חיימוביץ' עוד יגור בפונוביז'". כן, אמרתם פונוביז' - דיברתם על חיימוביץ'.
אבא של עזרא ידע את זה. אמא של עזרא ידעה מזה. וכל השכונה ידעה על זה.

עזרא חיימוביץ' (חיימוב במקור) היה בגדול ילד של ציונים טובים. תעודות טובות. חברים טובים. ובכללי ילד חיובי וטוב.
ואם כך החשבון שעשה אבא של עזרא, היה פשוט - ילד טוב + בית טוב = ישיבה טובה.
תמיד על דפי הקשר והמבחנים היה חותם אבא: "נחת! ראוי הילד לישיבה, וראויה הישיבה לילד!".
היו המלמדים בתחילת השנה מבליעים את החיוך למקרא המחמאה על הילד והישיבה, ומעודדים את עזרא בדרכו הבטוחה, ובסיומה של השנה, היו מביטים בעצב אחר עזרא המונף בזרועות אביו, המפזז לו בשמחה עם הבחור העילוי מפונוביז'.

לישיבה קטנה נכנס עזרא חיימוביץ' בהתרגשות רבה. אמנם עדיין לא ממש פונוביז', "למה שהילד צריך עדיין את הבית ולא כדאי שיסע לבני ברק", כמו שאמר המנהל. אבל אוטוטו, ואבא כבר לוקח את עזרא אל פונוביז' הגדולה אתו באוטו.

אוטוטו וכולם כבר באוטו. עזרא נוסע לפונוביז'! וכל המשפחה המרוגשת מצטרפת לנסיעה.
טוב, לא ממש מדויק, עזרא בינתיים רק נוסע להיבחן בפונוביז', אבל אבא של עזרא מתרגש מאוד, למה שבמסמכים היה כתוב - גם עזרא יבוא, גם אבא יבוא. "כשאני הייתי צעיר", מספר אבא לכולם בנסיעה, "נסעו לבני ברק אולי שלושה תלמידים מכיתה אולי שנים, והאבא? האבא שלהם אפילו לא רצה לבוא, והאמת שגם לא קראו לו, ועכשיו רוצים שם בפונוביז' שגם אבא של עזרא יבוא. כבוד". הילדים הביטו מוקסמים על עזרא ועל הכובע החדש שלבש אבא. כבוד.

בדרך חזור, היה יותר שקט ברכב. הילדים נרדמו. אבא של עזרא הסתכל ישר על הכביש, אמא הסתכלה בחלון, ועזרא היה שקוע באצבעותיו. עזרא חיימוביץ' איך שזה היה נראה, לא הולך שנה הבאה לפונוביז'.

בישיבה החדשה נהנה דווקא מאוד עזרא. אלול היה חזק, וזמן חורף התחיל עם התלהבות, אבל רק אבא, אבא של עזרא הסתובב במבט כבוי, למה שאם לא עזרא חיימוביץ' מי יכול ללמוד בפונוביז'? מי. עזרא היה שותק, וממעט לבוא הביתה ככל האפשר, לא רצה לראות את אבא מצטער.

ואז פתאום בבין הסדרים, מתי שעזרא רגיל לשבת עם השו"תים הכבדים שהמג"ש תמיד מחביא בארון, הגיעה ההוראה "כולם נוסעים הביתה". קורונה. איזו מילה מפחידה.

עזרא היה עצוב, ואבא היה עצוב. לא רק שעזרא לא בישיבה של פונוביז', עזרא עכשיו לא בישיבה בכלל. עצוב.

פסח עבר, ניסן גם חלף. ובוקר אחד כל הרחוב רעד מהצרחה במרפסת - גם עזרא חיימוב לומד בפונוביז'!!!

ניסנבאום השכן מהבניין ממול, כונן בתפקידו, שמע 'חיימוב', תפס מיד את הציוד ושעט במדרגות, אחריו הצטרפו בריצה גולדשמיט, יעקובזון, אבוחצירא ועוד חצי מהרחוב. כשהגיעו, הדלת כבר הייתה פתוחה, אבא של עזרא עומד על כיסא מחזיק את ליבו ומסמן לכולם - "בסלון" "בסלון"..

בסלון על יד החלון, עמד עזרא עם הסטנדר מנותק מכל סביבתו, אוזניות פשוטות של פנסוניק משתלשלות מאוזניו אל פלאפון קטנטן, רק לפני כמה דקות חייג אבא רועד 077-5476876, ועכשיו גם עזרא חיימוביץ' לומד כמו כולם בפונוביז'.
שלום פולנסקי הבן היה קם כל יום מוקדם מאוד, לפני שהשמש זרחה.
הוא היה מסתובב במטבח יחף, מכין לעצמו תה צמחים מעשבים שאסף בצד הדרך, מוסיף איזה כפית או שתיים של דבש, ולוגם אותו באיטיות, תוך כדי רביצה על הספה הישנה בסלון הצנוע, מול החלון הגדול של המרפסת, מכאן היה אפשר לראות את השמש זורחת מעל שדה החיטה.
איך היה כועס על הקוצרים שבאו עם המקצרות הענקיות, הופכות את הקמה הזהובה לערימות מסודרות של מספוא, והופכות את הבקרים העצלים שלו להרבה פחות יפים.
שלום היה דתי בלב, ולפעמים היה קם, לוקח את התפילין הישנות שלו מהארון, מניח אותן בזמן שהקריין היה מקריא את קריאת שמע ופרקי אבות, אבל לרוב הוא היה רק מקשיב לרדיו.
הוא התנגד לטלויזיה, ולמרות שאשתו התחננה שיקנה לה פלזמה לסלון, הוא דחה אותה בקש, ושלח אותה לרכוש לעצמה טלויזיה על זרוע, ותתלה מול מיטתה. שתפטם היא את ליבה במיני תכניות וחדשות, הוא רוצה לראות את הזריחות מעל השדה.
מכיוון שהיה בקבוצת סיכון, למרות שהקפיד על הבריאות שלו בקנאות מפחידה, למעט כפית או שתיים של סוכר בתה הצמחים הסודי שלו, הוא לא נישנש ולא הכניס לפיו שום מוצר שאיננו טבעוני ואורגני, והיה חופר לכל קרוביו במיילי שרשרת ארוכים, בהם מזהיר אותם מאכילת מזון מתועש, ביצים או חלב.
"חלב זה לא מזון לאנשים!" היה מטיף באופן קבוע, "זה אוכל של עגלים", דיקלם במרץ לילדים שלו כשבאו לבקר. "אני כבר ארבעים שנה לא נוגע בחלב, ואני בריא כמו שור הבר ולוויתן בו זמנית".
המגיפה לא הפחידה אותו, הוא בעצמו היה יוצא מזמן מהבית, למרות שהוא כבר בן שבעים, רק שנמאס לו לראות את מבטי הצעירים הננעצים בו, מבעד למשקפים מכוסי אדים ומסכת N95 תקנית ויקרה, נוזפים בו על עצם זקנתו, ושולחים אותו הביתה מתוך חמלה.
אשתו היתה מציקה לו בחביבות, "רק בגלל כל האוכל הבריא הזה שאתה אוכל, הגעת לגיל הזה, ולכן אתה כרגע בקבוצת סיכון, תחשוב על זה, אם היית קצת נהנה מהעולם, ונפטר כבר מזמן, לא היית צריך עכשיו להיות תקוע בבית".
"להיות תקוע בקבר זה גם לא א' גרויסע מציאה", היה משיב לה מהספה.
הוא השתגע מלהיות בבית, הספה כבר למדה את מבנה הגוף שלו, והייתה משתוקקת אליו ומזמינה אותו לרבוץ בחיקה, ואוצר התמרים והשקדים שבארון התדלדל במהירות מטרידה.
הוא השתוקק לצאת החוצה, לעלות על הטרקטור הכחול שלו, ולהסתובב בחלקות השום האורגני שגידל, למרות שלהקת התאילנדים שלו עשתה עבודה לא רעה בכלל, הוא ידע שבלי המגע שלו, היבול לא יהיה מוצלח כמו בשנים שעברו, התאילנדים לא יקפידו על איסוף עדין כמו בשנים הקודמות, והסחורה המהוללת שלו, לא תיכנס למטבחיהם הקפדניים של השפים הגדולים.
הוא התנחם בכך שרוב עולם המסעדנות מושבת כרגע, ובכל מקרה לא יהיה ביקוש גדול לשום אורגני מעולה כמו "שום פולנסקי", והוא יאלץ למכור אותו בזול בשרשרת הפצה מאולתרת לבשלנים חובבים מהמושבים הסמוכים.
בכל יום הניח התאילנדי על המרפסת הקטנה שבחזית הבית, ארגז קטן של שום, והוא היה מכין ממנו מטעמים שונים, מחמיץ בצנצנות זכוכית, מועך וכותש, מערבב בשמן ומכין מיני איולי וקרמים מעולים, עד שהיה המקרר שלו מלא צנצנות שונות.
"אתה יכול לצאת החוצה", אמרה לו אשתו בעת מריבה קלה, "גם ככה אף אחד לא יתקרב אליך מניחוח השום שעולה ממך וממלא את הבית ואת החיים שלנו."
היה לו מה לענות, אבל הוא שתק, הוא ישמור את הטענות שלו לזמנים רגועים יותר, ככה היה נוהג על פי עצה של חכם עתיק, והיה מתגאה בכך שזאת התכונה שגרמה לו להאריך ימים.
הוא ספר את הימים, השעות והדקות, היו לו תוכניות רבות, מה יעשה כשתיגמר המגיפה, הוא הכין את האקורדיון שלו על כיסא ליד הדלת, מוכן לפעולה. הוא דמיין את המעגלים הגדולים בחצר המשק הישנה, ואיך הוא עומד על הטרקטור הכחול ומנגן שירים שמחים, וכל הצעירים במעגל גדול רוקדים הורה בשדה הקצור.
וביום אחד נגמרה המגיפה, הוא זוכר את הרגע הזה, סיפר לנכדים, איך הוא ישב על הכורסא, והתבונן בקירות הבית שמזמן לא ראו צבע טרי, והרהר באיזה צבע כדאי לצבוע אותם, ואז הוא שמע את השדרן ברדיו מודיע באופן רשמי שהסתיימה המגיפה.
הוא קם מהספה והציץ מהחלון, לא היה אדם אחד בחוץ.
הוא לבש את המעיל המשובץ שלו, חבש קסקט, והכניס את זרועותיו אל כתפיות העור של האקורדיון.
הוא הרגיש פתאום את הכובד של האקורדיון על הכתפיים שלו, שמזמן כבר לא הרימו שום דבר משמעותי.
בארון המפתחות המתין לו המפתח של הטרקטור, הוא נעץ אותו בסוויץ' והתניע בקול טרטור רם ועליז.
ברחוב המרכזי הוא כמעט שלא ראה נפש חיה, חוץ מאמא אחת שהסיעה את הילד שלה לחוג, וילד אחר ששיחק עם מקל בחול.
הוא נסע לכיוון המרכול, גם שם שקט מוחלט, חתולים מנמנמים בשמש הצהריים, ועורב שניסה בלי הצלחה לפצח אגוז פקאן שמצא.
איפה כל האנשים שיוצאים לחגוג את קץ המגיפה? הרהר, אבל ככל שעמד שם בכיכר המרכזית על הטרקטור, הבין שאם הוא לא יתניע את המסיבה, לא תהיה כאן מסיבה.
האצבעות שלו היו מונחות על קלידי האקורדיון, אבל הוא חשש להתחיל לנגן על ריק.
לאט לאט הוא הצליח להוציא מנגינה קלושה, שהתגברה והפכה לשיר עם עליז. הוא נכנס לקצב, ניגן במרץ, וחיכה להמוני האנשים שימלאו את הכיכר.
והנה מקצה השביל הופיעה משפחה נחמדה, אב ושני ילדים, אחד נוסע על תלת אופן, והשני מורכב על הכתפיים הוא לא הכיר אותם, כנראה חברים חדשים מההרחבה, הם ראו אותו, התלהבו ומחאו כפיים בקצב המנגינה.
הוא ניגן וניגן, והם עמדו והקשיבו, חייכו ושמחו ככל שהשיר הגיע לשיאו.
הוא סיים את השיר, וקד לעברם בהתרגשות.
האב הוציא מכיסו ארנק, פשפש בתוכו, והוציא מטבעות של שקל, אחד לכל ילד, שם להם בידים, והם מצידם התקרבו אליו והושיטו את הידיים הקטנות לעברו בחיוך רחב.
החיוך שלו התחלף בעלבון, הוא התניע את הטרקטור, צפר להם שיתרחקו, ותוך דקה הוא היה בקצה השדרה, משאיר להם עשן מחניק ואבק סמיך.
את המשך היום הוא העביר בכורסא, מקשיב בחצי אוזן לרדיו המקשקש, הוא לא יכל להתרכז, והחמיץ כמה פעמים את תחזית מזג האוויר.
הוא הבין שהעולם שהכיר כבר נעלם, הוא שייך לדור אחר, שכנראה כבר נעלם, ולא יחזור לעולם.
בבוקר הזה הוא קם מאוחר, זה לא קרה לו אף פעם, אבל כבר לא היה אכפת לו מהשמש והזריחה, מצידו שלא יהיה שדה, ולא יהיה שום, ולא משנה לו בכלל מה יגידו ברדיו, ומה יהיה מזג האוויר.
בשעה שמונה הוא קם מהמיטה, בלי לרחוץ את הפנים, גרר את עצמו לכורסא, עדיין בכפכפי הצמר, ורגע לפני שקרס, הוא ראה מחזה שלא ראה מעולם.
כל החצר שלו היתה מלאה ילדים ונערים צעירים, לבושים בבגדים לבנים.
לראשיהם זרים ירוקים, ובידיהם תופים, והטרקטור שלו היה מקושט בהדר רב, בפרחים ובחציר ובסרטים צבעוניים.
וברגע שראשו הזקן הציץ מהחלון, כל הילדים פרצו בשירה, ובמעגלים גדולים מילאו את השדה הקצור.
ובתוך כל המעגלים, דמות אחת עמדה, על כתפיה ילד, ולידה עוד ילד קטן, ומבטם היה מופנה לכיוון דלת הכניסה.
ופתאום על הרגלים של שלום ננעלו המגפיים, והמעיל המשובץ נרכס על הפיז'מה, והאקורדיון היה כל כך קל כשנשא אותו בריצה מהכיסא שליד הכניסה אל המושב המקושט של הטרקטור, והצלילים היו כל כך נעימים, והמעגלים נפרשו על כל השדה, נפתחים ונסגרים, וכולם שרים.
ואיש אחד עם ילד אחד על הכתפיים וילד אחד שעמד לידו, חייך לעצמו ושמח.
שדה.jpeg
הרבה זמן לא כתבתי, מקווה שתחבבו:)

=================================

"אנחנו אבודים" מבטו הקודר של הדובר הסגיר אותו ללא קרב. "ימים שחורים באים עלינו" הדובר דיבר בנחת, והדגיש מילותיו בנשימות רועשות. כפי שניתן לראות, הוא אהב קלישאות.

בן שיחו ששמו היה 'צודיק', הנהן בחוזקה למרות שחזקה עליו שלא הבין מאומה.

"העולם לא ישוב להיות מה שהיה" נאנח האיש. חיבתו העזה לקטסטרופות נצנץ כמו לבה וואלקנית מתפרצת. "עוד נתגעגע לעולם שהיה" הוסיף בעודו מולל את 'כרשכי' חולצתו.

צודיק רק שתק. אבל הנהן.

אפלוליות החדר לא תרמה לתחושת הנכאים. להפך, השניים הלכו והתכסו בשמיכת ביעותים עבה ומחניקה. מה שהוביל את האיש להמשיך הלאה במשנתו האפוקליפטית. תיכף יחלפו יומיים שלא אכלו כהלכה, ושינתם גם היא חצויה לשליש ולרביע. הייאוש עמד וריקד בינהם, ואך פסע עמד טרם והצטרפו גם הם למחול השעירים.

מאורתם של השניים הסתכמה בארבעה מטרים רבועים, שרופדו בגרוטאות מקיר לקיר. אור קלוש נזרק מהכניסה, וטחב ריחני ריחף בתדירות. השניים התפלשו בסחבות דהויות, וברוב הזמן התמידו בגירוש יתושים שממש כמותם, שיוועו למאכל הגון.

"אתה לא מתגעגע?"

צודיק קפץ והביט כה וכה, רק אז נזכר להביט בבן שיחו. עיניו היו גדולות ורכות, תמימות. אישוניו התרוצצו, ואפשר שגם נפערו עוד יותר, לבסוף גאל אותם הבזק הנהון. כאומר כן, אני מתגעגע.

הייתה שתיקה.

ראשו של האיש הלך ונשמט, והוא נלחם בעייפותו למרות שלא מצא לכך טעם. השקט היה מעיק, אבל לא מוחלט.

רחש קל נשמע מעבר לדלת. צליל מוזר אבל ממש מוכר.

קרשששש.... קרשש....

השנים התנערו ממקומם. "מי זה שם?" צעק האיש והתרומם על מרפקיו.

הוילון הוסט, וקופרשטיין פסע בחגיגיות מופגנת "הפתעה!!"

קופרשטיין הוא האיש. הוא הכי חשוב ביישוב, משפחתו המשפחה הכי טחונה בשכונה. הוא מתהלך תמיד הדור ומחוייט, גוו זקוף וחיוך מאופק. הוא בעצם הברז של קבצנים כמונו. הנה למשל, במנין של שמונה וחצי, קופרשטיין יושב אחרי הבימה ופשוט מפזר מטבעות גדולות לידינו, אפשר אפילו פעמים. הוא אף פעם לא החזיק שטרות, אבל לא אחת היה מחלק סכומים גבוהים יותר משטרות. (לא משטרה. שטרות.)

ידו של קופרשטיין הייתה קפוצה. היה בה כמות די גדולה של מטבעות. צודיק היה משוכנע שהוא שומע רק עשרות. אבל קופרשטיין עשה בדיוק כמונו, טלטל את היד בעגה קבצנית, המטבעות קשקשו בצליל צרוף.

"מה זה"? שאל צודיק בקול מחוספס כמעט כמו טרטור מנוע. עבה ועמוק עוד יותר מחברו. "מה יש לך קופרשטיין?

הוא נכנס עוד קצת, והתיישב על ארגז. "תראו" פתח. "הקורונה הזאת הפכה את היוצרות. משפחתי שהייתה רגילה עד כה לאספקה קבועה של מצרכי מזון. אתם יודעים, יש לנו עוזר בבית. אבל במצב הזה הוא לא עובד, אז אני הייתי צריך לעמוד בתור חצי שעה, כדי לקנות את הגבינה שהייתי רגיל" הוא נקף אצבע לשכנוע. "לעומת זאת, השכן מולי - מר שוורץ. אין לו משרתים, והוא עושה הכל לבד, וגם שהצעתי לו עזרה היה גוער בי, ודווקא הוא שאסור לו לצאת מהבית, מקבל שירות מ'פיקוד העורף' מדלת לדלת! אתם קולטים? עד הדלת הוא מקבל גבינה, לחם וחלב" קולו של קופרשטיין רעם וניכר שהוא נרגש. "פתאום הבנתי שהכל התהפך פה. ואז נזכרתי בכם. אתם חלק בלתי נפרד מבית הכנסת שלנו, אתה צודיק" הצביע קורשטיין "אתה חתיכה אחת עם הכניסה הדרומית, אתה והכיסא שלך. וגם אתה, אין לי פסוקי דזמרה בלי ה'בוקר טוב' שלך. ופתאום..." הוא טפח בידיו זו על גבי זו. "פתאום הכל סגור! אין בתי כנסיות. וכשאין בית כנסת..." גלגל קופרשטיין את ידיו

"אין אותנו" אמר האיש, וצודיק הנהן.

קופרשטיין הסביר שאם הכל מתהפך, אז גם הצדקה מתהפכת. בזה הוא סיים את דבריו, ושלף זוג כריכים משקית ניילון מגוהצת. "הבאתי לכם פה כמה דברים" אמר, ושלף גבינות, חלב, שוקו, ושתי קולה ללא סוכר. בסוף כשסיים לשטוח את ההרינג והקרקרים, הוא נעמד ופנה לצאת. ואז אמר "רגע... שכחתי משהו" הוא טמן את ידו בכיסו שקרקש עד מאוד, והוציא חופן, אחת לצודיק, ואחד לאיש השני.
 תגובה אחרונה 
  • 322
  • אוי, המסכה הזאת זה פשוט נורא. נורא ואיום. היום ובכל יום.
    כמו בכל בוקר, השכמתי, שתיתי קפה חם, חבשתי את המסכה הנוראה וירדתי רענן לתפילת שחרית.
    הנחתי תפילין,
    איך-שהוא הצלחתי להשחיל את רצועות התפילין בלי שיסתבכו עם הגומי המציק הזה.
    שלב ראשון עבר בהצלחה.
    והנה הופ! אני בא לנשק אותם אבל לא הולך.
    היד שלי נוגעת אוטומטית במסכה. הסתפקתי האם יש טעם לנשק את המסכה. הכרעתי לוותר.
    לא נורא, נתמודד. אולי אזכור אחרי התפילה לנשק את היד, חשבתי.

ואז, כשהגעתי לסיום קריאת שמע,
    אני לוחש בקולי-קולות "אני ה' אלוקיכם אמת",
    למי שלא מבין בזה - זה סוג של סימון כזה: מסתמא חיכית לי אז הנה סיימתי.
    אבל זה לא הולך בלי הנשיקה הרועשת שבאה אחרי זה.
    אני בא לנשק את הציצית. והופ! שוב פעם נתקע כל העסק.
    נשברתי.

כשהרמתי את הזרת בהפגנתיות לכיוון ספר התורה המורם (תוך-כדי אני פוזל על יענקל ההוא שטען לי שאין לזה מקור),
    באתי לנשק אותה.
    וגם שם נתקע לי.
    זהו, זה כבר כבד עלי.

אחרי שחרית הגבאי אמר לי שאני הוא זה שאגש לפני העמוד לקבלת שבת.
    וואו. התרגשתי.
    התחלתי להתאמן בבית, זה היה מדהים.
    הבאתי ל'לכה דודי' מנגינה של 'כד יתבין', לטעמי זה ממש מקורי ומפתיע.
    אחר כך מישהו אמר לי שכולם עיקמו את האף.
    אבל אני לא האמנתי לו,
    לך תוכיח, אמרתי לו, כולם עם מסכות.

וכשהגיע הרגע המכריע:
    "וישב ה' מ-ה-ה-ה-ה-ל-ך לעולם",
    צרחתי את זה בדיוק כמו שהתאמנתי בבית.
    אבל כל האפקט ירד עם המסכה הזו.

ולא נדבר על החזנות המרשימה שעשיתי ב"עההועההועהההווווווד ינובון בשיבה",
    הציבור פספס. בגדול.
    עם המסכה הזאת הכל נשמע הרבה פחות מחיקוי. זה לא אני האמיתי.

כשעלה הזקן שבבניין לנאום את נאומו לאחר קבלת שבת, נרעש ונרגש,
    נתקלתי בעוד אין-ספור בעיות.
    רציתי לחייך חיוך מאולץ כשאמר איזו אמירה ספק מבדחת,
    שזה סוג של סימון מוסכם כזה שאומר: אין טעם לחזור על זה שוב, כי זה באמת היה מבדח מאוד כבר בפעם הראשונה.
    ראיתי שהוא לא קולט.
    כי המסכה חצצה בין החיוך שננסך על פני לבין עיניו הדואגות.

כשהוא הגיע לפאנצ' עם המסר הנוקב על חורבן בית המקדש השלישי – בית מקדש מעט,
    רציתי להזדהות אתו באמצעות הטיית האוזן,
    סוג של תנועה סמלית שאומרת – כן, אני מקשיב.
    אבל אז גיליתי שיותר ממה שהיא מוטית עכשיו עם הגומיות המציקות – זה כבר יגביל את שדה הראייה שלי.

כשסיים את הדרשה,
    הרעשתי עם הכסא מעט לעורר את כל השומעים,
    ועשיתי כזה 'פששששש.......' סוג של סימון שאומר "וואו. איזה מדהים שסיימת".
    והוא נפגע מאוד.
    עד שקלטתי שמבעד למסכה זה יצא פסססס.... וזה היה נשמע כמו אופס.
    טוב.

הקש ששבר אותי לגמרי הגיע בהפטרה.
    התיישבתי על הכסא,
    הרמתי ידיים כלפי מעלה,
    ובאתי לפתוח פי בפיהוק שמזעזע את ארץ ישראל ת"ק על ת"ק,
    אבל הכל נתקע.
    אין, הלך.
    הלך הפיהוק המסורתי של ההפטרה.
    למה לי חיים.

כשהשחתי צערי למשגיח-קטן שלי,
    הוא הרגיע.
    תחשוב חיובי, הוא אמר.
    תראה, אתה הולך ברחוב בלי לנשום את האווירה של הרחוב,
    אתה עובר ליד כל-מיני, ואתה לא יכול אפילו להריח ריח של גשמיות. ריח של עולם הזה.
    אבל אפילו אם תחשוב יותר שטחי - יצאת מסכנת המוות הנוראה שמנחיתים עלינו כל המעשנים שמקטירים את רעליהם בשער בת רבים.
    זה שווה את זה.

נחמתני נחמתני.

באשכול אחר כתבתי את זה בקיצור.
    הייתי שמח לשמוע דעתכם איך הולך טוב יותר:

בעיות המסכה:
    א"א לנשק את הציצית. והנשיקה המסורתית של 'אני ה' אלוקיכם אמת - נשיקה'. אוי, להתגעגע.
    א"א לנשק את הזרת אחרי 'וזאת התורה'.
    א"א לבדוק האם המקום נקי ללא ריח רע.
    א"א לירוק כשאומרים "שהם משתחווים להבל וריק" (למי שנוהג. אני לא).
    א"א לחייך בנימוס בשמיעת הבדיחה המסורתית של הדרשן שבין קב"ש למעריב. זה אגב נורא פוגע.
    א"א לעשות את התנועה האופיינית של הטיית האוזן כאות הזדהות עם הדרשן. פשוט האוזן גם ככה מוטית מספיק.
    א"א לשרוק שריקת הערכה משהו כמו "פשששש.....", זה יוצא פססססס....., וחבל.
    א"א להנהן בחיוך בברכת יישר כח לחזן המעולה.
    א"א לעקם את האף על חזן שמביא מנגינה של 'כד יתבין' ל'לכה דודי'.
    א"א לשאוג 'וישב ה' מ - ל - ך לעולם'. המסכה מורידה תשעים אחוז מהאפקט העוצמתי שהחזן מתרגל לעצמו כבר שנים. ומי מדבר על ה"עההועההועההוד ינובון בשיבה".
    א"א להריח את ה'שמע'ק טאבע'ק' אחרי קבלת שבת. קשה. קשה מאוד.
    א"א לפהק ב'הפטרה'. אפשר בעצם, אבל כל העוצמה זה עם פה פעור לרווחה, ואת זה חסר. וזה ממש חסר.

אבל אסור לשכוח את המעלות:
    א"א 'לנשום' את האווירה של הרחוב.
    א"א להריח ריח של 'גשמיות'.
    א"א לקנח את האף בלי טישו. בעצם גם עם טישו אי אפשר, אבל זה כבר ממש מתגמד.
    א"א לעשן ברחוב. מספיק כבר עם הרציחה הזו לאנשים חפים מפשע.

טוב, עדיין כף החובה מכרעת. ולכן לאחר שיכלול הנתונים, עדיף בלעדיהן.
    אבא ובן.JPG
    וילכו שניהם יחדיו

כְּשֶׁצָּעַדְנוּ בְּאִישׁוֹן לַיִל
    נֶפֶשׁ לְיַד נֶפֶשׁ
    פָּנֵינוּ הָיוּ מְכֻסּוֹת
    אֲבָל הַלֵּב הָיָה גָּלוּי
    עִם מַסֵּכוֹת
    בְּלִי מָסַכִּים
    וְהָיִיתָ שָׁם רַק בִּשְׁבִילִי
    הֲטֶלֶפוֹן לֹא צִלְצֵל
    הַוַוטְסְאַפּ לֹא צִיֵּץ
    אָז לָמָּה אַבָּא
    צָרִיךְ לָלֶכֶת אַחַר הַלֵּב
    וְלֹא בַּבַּיִת בְּחֵיקְךָ
    וְנִהְיֶה שָׁם שְׁנֵינוּ
    רַק אֲנִי וְאַתָּה?!
    עמנואלקו לא מראה כיווני שינה.
    השנה וחצי שלו לא עובדות בקשר לשנת בוקר, ולוח שעות השינה שעליזה מטיפת חלב נתנה לנו טבע בשירותים ממש לפני הסתימה האחרונה.
    אולי בגלל זה משש בבוקר הוא על הרגליים שלו ועל הראש של כולם, ושש שעות אחר כך, כלומר עכשיו, הוא שש אלי קרב כאילו הרגע פקח עיניים.

על השולחן בסלון שאריות ארוחת בוקר- לא אני הרשיתי- על ארון הספרים עומדת בזווית מסוכנת תערוכה ניידת בנושא חיי האנדיאנים בצפון קוריאה במלחמת העולם השניה או משהו, ועל הספה זוג רגליים ארוכות, שמחוברות לבעל הבית הזה בעצמו.

בין הרי הלגו שמנסים לדמות את הרי אררט לתיבת נח קרטונית שאמורה לנוח עליהם עם סיום המבול ומשום מה מחליקה ברעש אימים כל חמש שניות, אני מנסה להוביל קערת כביסה ריחנית, מה שחוסם את שדה הראיה שלי וגורם לי להיתקל בקרוקס ורוד עם פרפר בולט.

כשאני מרימה את הכביסה מטפטף ממנה נוזל שמזכיר מאד את כוס השוקו הבוקרית שקלטתי מזוית העין בקצה השולחן רגע לפני האסון, ואני עושה אחורה פנה וממלאה את המכונה שוב באותה הסחורה.
    רק שלא תקיא.

השאגות שעולות מחדר הבנים מספרות שהשמיכה של מתתיהו שוב נגעה בסדין של עקיבא, מה שמבטיח שהוא יקום כדי לחבוט במתתיהו ולהתחיל סוף סוף את הבוקר שלו ואת ריצת הבוקר של אחיו.

קול נפץ וקריאת מזל טוב מהמטבח ממדווחים לי שזה הרגע שלי לדחוף את המיטות זו תחת זו, את המצעים להוסיף לערימת זה-לא-אני-פיזרתי של אתמול, ולעוף משם.

אחרי שאני אוספת את השברים,
    הכל נראה כמו לא-יכול-להיות-יותר-גרוע אחד גדול וקולות המורות הבוקעים מכמה טלפונים מתוך האינספור שהצטיידנו בהם עושים לי צמרמורת.

"אני לא מבינה את התרגיל הזה!" נחמהלאה בוכה.
    "מה קרה, שוב חילוק ריש ארוך?"
    "לא! זה התעמלות! אני לא מבינה אם היא אמרה לעשות ככה-" נחמהלאה מתכופפת עד שראשה נוגע ברצפה, יד ימין למעלה ושמאל אחורה באלכסון,
    "או ככה" היא בוכה, מסתובבת מתכופפת שוב, מורידה את הראש, יד ימין אחורה באלכסון ויד שמאל מונפת אל על. הדמעות מטפטפות דרך המצח שלה והשערות אל הרצפה ורחמיי נכמרים.
    "את לא חייבת!" אני אומרת לה, ובטוחה בתמימותי שזה מה שירגיע אותה.
    "אני כן!!! עכשיו זה המבחן!!" היא מייללת.
    "די, די. בואי נראה" אני מקישה כוכבית שמונה ל'פעולות המקשים בעת שמיעת קובץ'
    "הנה, זה 4." אני אומרת לה. "העברתי לך חמש דקות אחורה. עכשיו תשמעי שוב".
    ופתאום החדר מסתחרר סביבי ונחמהלאה במקום להמשיך לתרגל, הולכת בצעדים מהירים אחורה, כשפניה אלי, נבלעת בחדר הבנות.

הי, עמנואלקו שהיה לידי הרגע התאדה, ואני שומעת אותו מקלף את העציץ המסכן מהפרחים שעליו.
    מה זה? הוא עשה את זה לפני חמש דקות!

מבט מהיר לכיוון המטבח מראה שהצלחת ההיא עוד לא נשברה, והאסימון נופל לי במהירות שלא תיאמן.

אני עוברת במהירות ובשקט בין חדרי הבית. אפילו לא בודקת אם זה נצרך. פשוט תולשת בלחץ מסמרים עם שעוני הקיר שעליהם, ומרביצה לחיצות מהירות על מקשי הנייד שביד.

4- קול השאגה של עקיבא עולה שוב, אני רואה אותו מזנק מהמיטה שוב.
    לא שווה את זה.

עוד 4-
    טריקת מכונת הכביסה וריח השוקו באצבעותיי.
    איכס.

4 נוסף- רעש מפולת הלגו, שרהלה מורטת את שערותיה עקיבא משתחל חזרה למיטתו.
    אולי שווה, כי חזקיהו מדיח את הכלים? הוא מטפטף על כל הסביבה, אז אני מחליטה להמשיך.

4-
    עקיבא עוד ישן
    4,4,4,4,4,4,4,4,4,4
    שרהלה ונחמהלאה לוקחות קורונפלקס בלי רשות אני עושה ת'עצמי ישנה, והספה עוד ריקה.

4,4,4, 4,4,4,אני מקישה ברצף, נותנת לרעשים שעולים לגווע בטרם יגיעו לאוזניי, ועוצרת לשמע טפיפות הרגליים הקטנות של עמנואלקו.
    כן, זה ממש מתאים.

איזה יופי! שש בבוקר, הוא מחטט במגירה של האיפור, אבל זה לא נורא. כולם ישנים, והוא לא לקח משם כלום בסוף, רחשי החיטוט דווקא ממש טובים לי עכשיו.
    זהו.
    שקט.

אני מיטיבה את הכרית מתחת לראשי, פותחת את הספר שמחכה לי כבר ארבעים יום ולילה, מניחה את הטלפון בזווית המתאימה, אצבעי מונפת בהיכון מעל לוח המקשים.

בשניה שפיהוק ההשכמה שלי ממלא את אוזניי אני מקישה שוב 4,
    וככה אני מבלה לי עד שייגמר הכל.
    פרוג הוא הבית של היוצרים החרדים. אין חולק על זה. אז זהו כנראה שיש.

כבר מאז היותי ילד רך בשנים המסתובב וסופג הכל בנייר חדש, הוקסמתי מתיאור נחיתתו של ניל ארמסטרונג המנוח על הירח.
    אך אז כשהתוודעתי אל תוספת הקונספירציה שנלוותה אל הסיפור, הוקסמתי שבעתיים.
    אין כמו קונספירציה טובה ועסיסית הנותנת הילה וזוהר סביב ארוע מסוים, שגם כך לא היה יבשושי בלעדיה.

גם בימים אלו ממש, עמלים טובי המוחות ב'מכון העולמי לקונספירציה'
    למצוא ולפענח את הסיבה המסתורית לעיתוי ופשר הופעתו של נגיף הקורונה.

חובבי קונספירציה קוראים להם. בושה. איזה זלזול זול ורדוד. קונספירציה אי אפשר לעולם לחובב.
    קונספירציה היא לחלוטין לא עסק של חובבנים.
    היא עסק של מקצוענים שעושים ממנה קריירה. (וזו כבר קונספירציה נפרדת כשלעצמה).

משכך, כיון שזכינו וחוסים אנו תחת כנפיה של קהילה 'מקצועית' ומבטיחה,
    בואו וניתן הזדמנות לכל סוג של ארוע בעולמנו וחיינו לייצר לעצמו קונספירציה מושלמת.
    ארוע שהיה או שיהיה. ארוע שיכל להיות או שעוד יוכל להיות.
    כל ארוע, ובלבד שצופן בחובו *'תאוריית קשר' - אמיתית כמו שלא אוהבים אצלנו לומר.

(*כפי שנקראת בויקפדיה - האויבת אגב מספר 1 של הקונספיריוצים. מקור אחי. מ ק ו ר.)

בהצלחה לכולם. וזכרו - שינוי קטן לאדם. שינוי גדול לעולם!

הנספח
    כאן
    שלום לכולם!

אשמח לביקורת על המאמר הבא.
    ביקורת - בסעיף זה, משמעותה ביקורת מקצועית ביחס לצורת הכתיבה וכדומה, ולא ביקורת ביחס לתוכן!
    בעז''ה אעלה את הפוסט לפורום קורונה אחרי הערותיכם, ושם תוכלו לכתוב ככל העולה על רוחכם.

''מבט למצלמה, השידור מתחיל! שלש, שתים, אחד, אקשן''

''ערב טוב צופים יקרים, כבכל ערב נדבר על הפן הכלכלי של הקורונה, ובעוד רגעים ספורים יכנס לכאן בעל עסק מהדרום, ויספר לנו על ההשלכות הכבדות של הנגיף על בית העסק שלו''.
    (לאולפן נכנס גבר בשנות הארבעים לחייו)
    שדרן: ''ערב טוב אדוני''
    מרואין: ''ערב טוב גם לך ולצופים בארץ ובחו''ל''
    שדרן: ''ספר בבקשה על הפגיעה בעסק שלך''
    מרואין: ''ובכן, אני בעל עסק בדרום כבר שנים רבות, התחלתי כעובד זוטר לפני עשרות שנים, עד שהתקדמתי ופתחתי עסק מצליח בזכות עצמי, ההצלחה מאירה לי פנים בימים כתיקונם, אבל עכשיו נאלצתי לסגור''
    שדרן: ''למה נאלצת לסגור? אמנם יש הגבלות, אבל אפשר להשאיר את העסק פתוח בצורה מסוימת''
    מרואין: ''תבין, אני עובד כבר עשרות שנים במתכונת מסוימת, פתאום מגיעים שוטרים, אומרים לי א''א בצורה הזאת, היום עובדים רק במשלוחים, רק מהבתים''
    שדרן: ''ולמה באמת שלא תעבור לעבודה מהבית?''
    מרואין: ''מה אני אגיד לך? אני לא הטיפוס לעבודה מהבית, אני צריך את העובדים, את החברה, את הלקוחות...''
    בשלב זה המרואיין פרץ בבכי מטלטל "אנשים אומרים לי, 'אין מה לעשות, יש מגיפה, תשתמש באמצעים שאפשריים' אבל אני לא יכול, לא פתחתי את העסק אתמול, אני רואה את לפיד הולך להפגנה צפופה ולא מבין למה נופלים דוקא על העסקים הקטנים"
    השדרן לא האמין שזה קורה לו, הוא שדרן ותיק, ראיין אינספור מקרים קשים, אבל את הדמעות בזווית העין כבר אי אפשר להסתיר מהמצלמה‎‏...
    שדרן: ''באמת מצב קשה, נצא להפסקת פרסומות ומיד לאחריה נמשיך''

----

שדרן: ''חזרנו אליכם, נעדכן שהראיון הזה מכה גלים בכל שדרות הציבור, ראה''מ התקשר אישית לטלפון הפרטי של המרואין ותמך בו.
    ראש הממשלה הבטיח לו כי יעשה כל שביכולתו על מנת לסייע לו ולשאר בעלי העסקים הקטנים לצלוח את משבר הקורונה. "ראיתי אותך ונגעת מאוד ללבי. אני אעזור לך, נעזור לכולם. אני מבין שיש פערים, דברים שעדיין לא התבצעו כמו שצריך ואנחנו נדאג לבצע אותם. יותר מכל אני חייב לומר לך – נכנסת לי עמוק לתוך הלב וכך גם לכל עם ישראל. אני מחזק אותך, אנחנו נתגבר על זה ביחד" דברי ראה''מ''

''גם בני גנץ התייחס לראיון, וצייץ בחשבון הטוויטר שלו:
    "דבריו קורעי הלב הם אות אזהרה לנו מנהיגי הציבור – לא לבזבוז מיליארדי שקלים במערכת בחירות רביעית. כן להקמת ממשלת חירום לאומית שתטפל בנגיף הקורונה ולא פחות חשוב, במשבר הכלכלי שמאיים על מיליוני ישראלים שלא יסלחו למי שיגרור אותם לבחירות בתקופה הזו כדי לקושש כמה מנדטים"
    ''כפי שאתה רואה, העם ומנהיגיו תומכים בך לחלוטין!''
    מרואין (עדין עם דמעות...): ''אני ממש שמח לראות ולשמוע את זה''
    שדרן: ''עדין לא סיפרת לנו על העסק שלך, נשמח לשמוע כמה מילים...''
    מרואין: ''אה, כן, אני ראש כולל באופקים, לצידי לומדים עשרות אברכים יום - יום... הי!
    למה נכבו האורות?---
    מאת @kiwi

אומנם אנחנו, כחרדים וכיראים לדבר ה', לא מחזיקים מהציונות בגלל הפער הגדול מהתפיסה שלה לתפיסה שלנו (אין לי הבנה בזה כ"כ) למרות זאת אי אפשר להתעלם שאנחנו הגענו לארץ ישראל, וכן, שיש לנו הכרת הטוב למי שצריך. שזה בורא עולם הטוב והמיטיב, ושליחיו. הקטע הבא הוא מתוך הסיפור (שקצת נתקעתי בו לאחרונה ... ) שאני כותבת כעת המכיל גם טעימות מהעבר.

"צביה רייניץ, לכי לבית כעת", המורה הביטה לכיווני במבט קפדן, יכולתי לזהות ניצוץ כעס בעיניה, "ספרי לאמך על מה שעוללת היום בכיתה".
    "הכיתה" לא היתה אלא חדר פנוי בביתה של המורה, ו"המורה" לא היתה אלא אחת האמהות שהתנדבה ללמד אותנו – שש בנות מהשכונה בגילאים שונים בשכונת "נווה איתמר" בנתניה.
    הימים – ימי שנות החמישים, שנתיים אחרי שהוכרז על הקמתה של מדינת ישראל.
    התרוממתי באדישות למראית עין, הכנסתי את המחברת היחידה שלי לתוך ילקוט שאימי תפרה מבגד ישן, בתוך ליבי עלתה תחושת רווחה מפתיעה.
    לא התכוונתי כמובן לספר לאימי ששחררתי מקק מעופף בחלל הכתה, לא רציתי לעמוד מול עיניה המאוכזבות, וביותר חששתי ממבטו הזועם של אבי. אולי בני הדור הצעיר לא מסוגלים להבין זאת, אך די היה במבט קצר מצד אבי כדי לגרום לי להסתתר מיידית עד יעבור זעם.
    היתה לנו יראת כבוד.
    יצאתי החוצה. האויר היה מעורב בריח עז של חולות ים, בריזה קרירה עלתה מכיוון הים והלחות היתה עדיין נסבלת. ידעתי שעוד מספר שעות מזג האוויר יהפך לכבד יותר.
    לא רציתי לשוב לבית בשעה הזו, אז בהחלטה של רגע רצתי לכיוון מרחב החולות שקרצו לי מכל עבר.
    החולות היו טובעניים, וממרחק הנקודות השחורות שנראו כקוביות רחוקות קראו לי. לשם רציתי ללכת.
    הדרך היתה מפרכת יותר משחשבתי. לא דומה הליכה על אספלט להליכה על גבי חולות רכים מידי, הנכנסים לכל מקום וממלאים את האויר בערבוב של אדמה ושמים.
    ככל שהתקדמתי ההליכה נעשתה מסורבלת יותר וכבר הספקתי להתחרט על המקק ששחררתי, ואפילו על כך שלא שבתי לבית מיד.
    ככל שהתקדמתי נעשתה ראייתי מעורפלת יותר, למרות זאת בנחישות הוספתי ללכת, עצרתי בהפתעה רק כשהבחנתי שאני עומדת מול שורה ארוכה של צריפוני פח, שוקקי חיים.
    הכל התערבל מול עיני בצבעוניות מפתיעה.
    "קוראים לזה מעברה", תסביר לי אמא מאוחר יותר, כשתברר למה אני שבה לבית עם מלאי חול וצמות סתורות ודביקות. לא העזתי לשקר לה וסיפרתי את האמת. למזלי היא לא כעסה. "אנשים שבאו לארץ ישראל ואין להם עדיין דירה מקבלים מגורים בצריפים ואוהלים בינתיים"
    "לוי אשכול מהסוכנות היהודית הקים את המעברות", ישמח גם אבא ללמד אותי בינה. עד אז הם סברו שאני לא צריכה לשמוע על כך, כשהם סיפרו לי נזכרתי ששמעתי דיבורים על המעברות הללו בשכונה לא פעם.

אך כעת, רק עמדתי. עמדתי והתבוננתי בחוסר אמון.
    ליד כל פתח צריף עמדה פתילייה עליה מונח היה סיר גדול, מעלה ריחות אותנטיים, רוכל עבר עם מריצה ומכר ירקות, בצד ישבו מספר נערים ושיחקו, אמהות תלו כבסים, ילדים קטנים הלכו בין החולות, רודפים אחרי נמלות-חוף ארוכות רגליים, וברקע, מאחד הצריפים שנראה גדול יותר מהשאר, נשמע קולם של אנשים בעלי מבטא לא מוכר, מנעימים את האוירה במקצב יוצא דופן.
    ילדות קטנות עמדו ליד ברזייה והשפריצו מים. כל כך רציתי להצטרף אליהן. עד שאחת האמהות, בצעדים מסורבלים קמעה, התקדמה לכיוונן וביקשה שתפסקנה.
    מתוך אחד הצריפים יצאה ילדה שנראתה בגילי.
    עיניה היו שחורות בעלות מבע סקרן והתלתלים שלה היו סתורים ובלתי מטופחים.
    היא חייכה אלי. "איך קוראים לך?" שאלה אותי בקול חלש. ביישני.
    עצמתי את עיני למספר שניות. כשפתחתי אותן היא עדיין עמדה מולי, ילדה ממש כמוני, שמתגוררת בצריף פח בתוך כל הבלגן הזה. והיא רגילה לגמרי.
    "קוראים לי צביה. איך קוראים לך?"
    "קוראים לי ויקטוריה"
    שם מצחיק. היא ממש מוזרה. וכל המצב הזה מוזר מאוד.
    אבל היא חייכה אלי, אז השבתי לה חיוך והמתנתי שהיא תזמין אותי לבית שלה ותציע לי לשתות. זה לא קרה. אולי בגלל שלא היה זה בכלל בית. אולי בגלל שאי אפשר לארח בצריפון פח.
    מרחוק נופפה לנו לשלום דמות חייכנית, שהביטה לכיווננו מתוך עירבוביה של שטיחים צבעוניים פרוסים על חבלי כביסה מאולתרים לצד נחילי מים שזרמו מהברזייה. היא, כך נראה, עסקה בכיבוס הבגדים בתוך קערת מתכתית לא יציבה, לצדה שכנות שכיבסו גם, משוחחות ביניהן, שברי שפה לא מוכרת הגיעו לאוזני.
    "זו אמא שלי," אמרה לי ויקטוריה, "באנו לארץ ישראל מלוב".
    כשהיא אמרה "ארץ ישראל" חיוכה התרחב ועיניה נצצו באושר.
    היא רכנה אל החולות, עוקבת אחרי הנמלים הענקיות שעמלו ללא הפסקה.
    "אנחנו בארץ ישראל", שבה ואמרה, "אבא שלי כל בוקר מנשק את האדמה"
    היום, אני יודעת שהוא קיים את הפסוק "כי רצו עבדיך את אבניה ואת עפרה יחוננו"
    אך באותו רגע התחושה שלי רק היתה, שאני גדלתי כאן, ואולי לכן לא מבינה את עוצמת האושר שלהם.
    לגור בצריפוני פח, בלי תנאים מינימליים, ולהיות מאושרים.
    זו היתה ההיכרות הראשונה שלי עם המעברה.

אולי מעניין אותך גם...

הצטרפות לניוזלטר

איזה כיף שהצטרפתם לניוזלטר שלנו!

מעכשיו, תהיו הראשונים לקבל את כל העדכונים, החדשות, ההפתעות בלעדיות, והתכנים הכי חמים שלנו בפרוג!

לוח מודעות

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!

תהילים פרק כה

אלְדָוִד אֵלֶיךָ יי נַפְשִׁי אֶשָּׂא:באֱלֹהַי בְּךָ בָטַחְתִּי אַל אֵבוֹשָׁה אַל יַעַלְצוּ אֹיְבַי לִי:גגַּם כָּל קוֶֹיךָ לֹא יֵבֹשׁוּ יֵבֹשׁוּ הַבּוֹגְדִים רֵיקָם:דדְּרָכֶיךָ יי הוֹדִיעֵנִי אֹרְחוֹתֶיךָ לַמְּדֵנִי:ההַדְרִיכֵנִי בַאֲמִתֶּךָ וְלַמְּדֵנִי כִּי אַתָּה אֱלֹהֵי יִשְׁעִי אוֹתְךָ קִוִּיתִי כָּל הַיּוֹם:וזְכֹר רַחֲמֶיךָ יי וַחֲסָדֶיךָ כִּי מֵעוֹלָם הֵמָּה:זחַטֹּאות נְעוּרַי וּפְשָׁעַי אַל תִּזְכֹּר כְּחַסְדְּךָ זְכָר לִי אַתָּה לְמַעַן טוּבְךָ יי:חטוֹב וְיָשָׁר יי עַל כֵּן יוֹרֶה חַטָּאִים בַּדָּרֶךְ:טיַדְרֵךְ עֲנָוִים בַּמִּשְׁפָּט וִילַמֵּד עֲנָוִים דַּרְכּוֹ:יכָּל אָרְחוֹת יי חֶסֶד וֶאֱמֶת לְנֹצְרֵי בְרִיתוֹ וְעֵדֹתָיו:יאלְמַעַן שִׁמְךָ יי וְסָלַחְתָּ לַעֲוֹנִי כִּי רַב הוּא:יבמִי זֶה הָאִישׁ יְרֵא יי יוֹרֶנּוּ בְּדֶרֶךְ יִבְחָר:יגנַפְשׁוֹ בְּטוֹב תָּלִין וְזַרְעוֹ יִירַשׁ אָרֶץ:ידסוֹד יי לִירֵאָיו וּבְרִיתוֹ לְהוֹדִיעָם:טועֵינַי תָּמִיד אֶל יי כִּי הוּא יוֹצִיא מֵרֶשֶׁת רַגְלָי:טזפְּנֵה אֵלַי וְחָנֵּנִי כִּי יָחִיד וְעָנִי אָנִי:יזצָרוֹת לְבָבִי הִרְחִיבוּ מִמְּצוּקוֹתַי הוֹצִיאֵנִי:יחרְאֵה עָנְיִי וַעֲמָלִי וְשָׂא לְכָל חַטֹּאותָי:יטרְאֵה אוֹיְבַי כִּי רָבּוּ וְשִׂנְאַת חָמָס שְׂנֵאוּנִי:כשָׁמְרָה נַפְשִׁי וְהַצִּילֵנִי אַל אֵבוֹשׁ כִּי חָסִיתִי בָךְ:כאתֹּם וָיֹשֶׁר יִצְּרוּנִי כִּי קִוִּיתִיךָ:כבפְּדֵה אֱלֹהִים אֶת יִשְׂרָאֵל מִכֹּל צָרוֹתָיו:
    נקרא  2  פעמים
    למעלה