כל חוות דעת תתקבל בברכה, אשמח בעיקר לדעת האם הכיוון מובן והגיוני. וכן האם למישהו יש ניחוש לגבי הסוף, (לאלו שהבינו לאן הסיפור חותר)
תודה רבה ובהנאה
כתבו עלי בעיתון
פרק א: העיתון
האינטליגנציה מזהה מה שקרה;
הגאונות מזהה מה שיקרה.
ג'ון צ'ארדי
"...זה לא דבר פשוט, ואני מבין את זה. לגדל ילד עם בעיות, ובטח אמרו לך, יש את זה להרבה, אבל תמיד כל הורה מרגיש כאילו זה נברא רק בשבילו. אבל תשמע לי: הפרעת קשב וריכוז היא לא הדבר הכי נורא שיכלת לקבל משמיים. לי לדוגמה..."
"רגע רגע", מרים אלישע את היד כדי לעצור את החברותא הממהר, "על מה אתה מדבר?"
"על הבן הגדול שלך - ראובן. שמע, אני ואשתי דיברנו על הצרה שלך, על מה שאמרת לאשתך שהוא גורם לעצמו נזק שכל שני וחמישי מעיפים אותו מהישיבה..."
"כן, אני יודע מה קורה עם הבן שלי. השאלה היא מאיפה אתה יודע?"
"מה זאת אומרת? דיברנו על זה שאתה לא מצליח להתמודד אתו, שלפעמים אתה חושב על לשלוח אותו לאומנה. שהוא הורס לך את החינוך בבית".
"לא סיפרתי לך כזה דבר אף פעם. שהבן שלי הוא עם בעיות. אני לא יודע מאיפה אתה לוקח את השטויות האלה. הבן שלי הוא בחור חמד, הר"מים מהללים אותו. נכון הוא עף פעם פעמיים, אבל אתה לוקח דברים בלי שום פרופורציה. מתי בפעם האחרונה דיברתי איתך על הבן שלי? ודאי לא לשלוח אותו לפנימייה. זה מגוחך".
"תקשיב, אני זוכר שדיברנו. עובדה שאני יודע את זה. זה לא שאמרתי פה משהו לא נכון".
"זה בדיוק הבעיה! אתה מדבר על דברים שאתה לא אמור לדעת עליהם".
מישאל נרתע, "טוב, אם אתה רוצה שלא לדבר על זה אני מבין. היית צריך לפרוק את עצמך ואתה לא רוצה שאני יזכיר לך את הצרות שלך. רק שתדע שאם בכל זאת תרצה - אני יכול לעזור לך".
"תעזור למישהו אחר. תבחר מישהו, תמציא עליו עובדות, ותתחיל לשגע לו את השכל. באמת אני חושב שהגיע הזמן לחזור וללמוד".
"אבל מאיפה אני יודע את כל זה?"
כן, זוהי השאלה. מאיפה הוא יודע? הפרטים היו מדויקים. ראובן באמת היה צרה צרורה. לפעמים אפילו הוא חשב לשלוח אותו לפנימייה. אבל זה לא היה ברצינות, ברור שהמחשבות לא יותר מהשתעשעות. אף אדם שפוי לא יספר לחבר שלו כזה דבר שיכול להזעיק מיד את שירותי הרווחה. והאיש מדבר על זה כאילו בא אליו מלאך משמים ואמר לו: לאלישע יש בן שמתקשה, גש אליו, תשגע לו את השכל.
וזה לא פתאום שהוא בא אליו והתחיל לדבר על דברים סודיים. כבר בבוקר ניגש אליו הגבאי והזכיר לו שיש לו גמ"ח "ואתה יודע שאם אתה רוצה אפשר לסדר לך פריסת תשלומים נוחה במיוחד".
ואותה שאלה הגיעה כבר אז: "על מה אתה מדבר?"
"זה לא סוד שפיטרו את רעייתך, והמצב הכלכלי שלך ממש דחוק. שמעתי גם שאבא שלך גם נמצא בחובות עם הערבות שחתם עליה. נורא ואיום. אבל אתה יודע - אתה לא צריך להגיע למצב של קרן. זה יהיה מוגזם, שלא לדבר על זה שקופת העיר לא מאשרת כזה דבר במהירות. אבל אנחנו, החברים שלך, מוכנים לעזור לך לעמוד חזרה על הרגליים".
"מאיפה שמעת על זה?"
"לא הייתי אמור לדעת. רק שאתה יודע, אשתי היא מנהלת של בית ספר, ומישהי כנראה סיפרה לה. אבל היא לא תספר לי. מה שכן, שמעתי אותה מדברת בטלפון עם חברה אחרת. כמובן דיברתי איתה על זה שאסור לומר לשון הרע על אחרים. אבל ככה אני יודע".
אשתו של הגבאי הייתה מנהלת חשובה - לא באותו בית ספר בה עבדה אשתו של אלישע. האם כל פיטורים מתפרסמים אצל כל המנהלות? הופכים לשיחת היום?
מהגבאי הוא עוד התחמק באמירת תודה. אבל מה קרה פה עכשיו? פרטים שאף אחד לא יודע עליהם מתפרסמים בריש גלי. ויקליקס מיוחד בעבור אלישע ארנפלד. בליל שישי מודיעים להם ש"לצערינו לא יהיה ניתן יותר להעסיק אותך בבית ספרינו. אם תתפנה משרה נפנה אליך ראשונה". גם כן נחמה. מצאו את הזמן להעביר את הבשורה, שבת שחורה עברה עליהם. בגלל זה הוא עדיין לא דן איתה על האבחון של הילד.
וביום ראשון הראש כולל מדבר אתו על כסף. מישאל חופר לו על ראובן. החברים מסתכלים עליו במבט מוזר כזה של "אני מסתכל עליך כי אני מדבר עליך, אבל אני לא רוצה שתראה שאני מסתכל עליך כדי שלא תבין שאני מדבר עליך".
לגשת לשאול במה העניין הוא התבייש, סוף כל סוף הוא אברך מכובד. רק כנראה עם בעיית פיצול אישיות סטנדרטית שגורמת לו להרים בלילה טלפון לכל החברים, לספר להם את כל הפרטים המביכים של חייו. ובבוקר לשכוח מהכל.
או שמישהו אחר מספר?
ומי יכול לדעת עליו דברים שכאלה?
הכי נועז היה בן השכנים ששיבח אותו על מה שכתב, במילים ובמנגינה: "אתה כותב טוווווב!".
נהדר, תמיד נעים לשמוע שבחים. אבל מאיפה לבחורצ'יק בן השתיים עשרה הבנה בסוגית "צרות" – הנושא עליו כתב את הספר שיצא לפני שנה? וגם איך בדיוק הילדון יודע איפה הסתירו הגבאים את הספר שלו - אותו היו מוכרחים להכניס ל"אוצר" רק בגלל שהוא מתפלל בבית הכנסת.
"נהנית?" גישש.
"כן! אחותי חושבת שאתה גאון! היא אמרה שהיא בחיים לא ידעה שהסיפור חיים שלכם כזה מרתק. היא התפלאה למה לא שמת שמות אחרים ואז היא אמרה שבטח בגלל שחשבת שאנחנו נזהה אותך ולכן שמת שמות אחרים ואז זה לא אתה, כי מי שם את השם שלו?..."
"על מה אתה מדבר?"
"...אבל אנחנו עלינו על ההפוך על ההפוך שלך. קלטנו מה עשית וככה הבנו שזה אתה".
"על מה אתה..."
"על הסיפור שכתבת בעיתון 'במגזר'".
"אני - כתבתי - סיפור - בעיתון - 'במגזר'".
"אתה לא רוצה לדבר על זה?! בסדר. אבל כולם יודעים שלאשתך קוראים מהבית סילבר, שבעברית קוראים את זה כספי. אז אבא אמר שהוא לא יודע למה אברך כמוך צריך להתבזות בכתיבת סיפורים. אבל אם אין לכם כסף הוא מבין אותך יותר. הוא גם אמר משהו על פשוט בשוק או משהו בסגנון".
זה השני שמדבר אתו היום על המצב הכספי שלו. "רגע אחד. בוא נתחיל מהתחלה. יש איזה סיפור בעיתון שאני כתבתי על עצמי?"
"כן?" על הברנש יש מבט תמיהה מסוים. "בעיתון 'במגזר'. למרות שאני חשבתי שאתה לא מכניס את זה הביתה".
"באמת אני לא. אתה יודע מה – תביא לי את העיתון. אני רוצה לראות על מה אתה מדבר".
ובכן, בסוף העיתון, יש סיפור בהמשכים חדש. ''קולו של ההר' הוא נקרא, מאת א. כספי. ובו מפורט שמו של הגיבור החדש: אלישע ארנפלד. על המצוקה שיש לו בימים האלה בגלל שאבא שלו בחובות ואשתו בדיוק פוטרה ועוד כמה פרטים חסויים עליו, לתפארת המשפחה כולה.
להמשיך ולעמוד במדרגות כשהוא קורא בעיתון כזה לא היה אפשרי, "אני יכול לקחת את העיתון?" שאל.
"בטח", משך הילד בכתפיו, "אבל תחזיר לנו אחרי זה, אנחנו רוצים לשמור את העמודים של הסיפור כדי שלא נצטרך לקנות בסוף את הספר".
"אם אני הסופר", קרא אלישע כשהוא פותח את דלת הבית, "לא תהיה לכם בעיה שכזו".
פרק ב: הטלפונים
אל תהיה מופתע ממה שאינך יודע;
תהיה מופתע ממה שאתה יודע.
הפילוסוף המפורסם moshe moshe
לא היה מקום להתפלא כשראה את אשתו באמצע שיחת טלפון עם הרבה אמוציות, התנצלויות הסברים והכחשות.
"לא אמא, לא. זה לא הייתי אני שכתבתי את הסיפור. כן, אני מבינה שכל השכנים כבר הספיקו לדבר איתכם על זה. לא אמא, זה גם לא אלישע". היא כיסתה את הפומית בידה ולחשה: "זה אמא שלי".
"כן", הפטיר, "איך שהוא ניחשתי את זה".
היא חזרה לטלפון: "אלישע לא ישלח את ראובן מהבית. אמא, אין לך מה לדאוג. לא מכל דבר צריך לעשות סיפור", שתיקה של דקה לטעינת צעקות, "אני מבינה שאת כועסת כי לא סיפרתי לך. אבל אני ילדה גדולה ואני חושבת שאני יכולה להסתדר לבד. שמתי לב שאמרתי הרבה: אני. אבל זה לא היה קורה אם לא היית מתעקשת להפוך את ה'אני' שלי לשלך". ובלחישה לראובן: "תוכל להכין לילדים אוכל? כל הבוקר אני פה בטלפונים מכל העולם ואשתו".
"בעיקר אשתו. אבל אל תדאגי, אני אדאג לאוכל".
ביד אחת שעדיין מסתירה את הטלפון, בעיקר את האפרכסת, "הא... ותסתיר את העיתון. הילדים לא צריכים לדעת שאנחנו מכניסים אותו הביתה, גם אם מדובר במקרה מוזר שכזה, במיוחד אם מדובר בכזה מקרה".
"אין בעיה", פנה לחדר השינה, מחביא את העיתון מתחת לכרית. לא מחבוא מוצלח אבל דיו לבינתיים. כשהסתובב לכיוון הדלת מצא את ראובן שלו נשען על המשקוף.
"אז אתה יודע".
"כל העולם יודע. המשגיח ניגש אלי הבוקר והציע לי לצאת מוקדם אם אני רוצה להתחמק מכל החברים".
"ומה עשית?"
"נשארתי, למדתי כל הבוקר בהתמדה כדי שאף אחד לא יעז להפריע לי".
זה היתרון של ישיבה קטנה, עדיין יש כבוד למי שלומד, לפחות ברמה הדרושה כדי לא להפריע לו. "אני גאה בך, אבל באמת יכולת לצאת".
"לא תודה, אם הייתי בורח השאלות היו מחכות לי למחר ולמחרתיים. לא יכולתי לברוח לחודש".
"זה הבן שלי".
"אבא..."
"באמת התכוונת..."
"מה פתאום? התכוונתי למכור אותך לניסויים רפואיים. ככה לפחות הייתי מחזיר כסף על ההשקעה שלי".
"תודה אבא, זה מרגיע אותי".
"אבל מה דעתך באמת לעבור לישיבה עם פנימייה..."
"אבא!"
"צוחק, צוחק. עכשיו בוא תעזור לי לערוך את השולחן".
במטבח עדיין הייתה דינה בשיחות ארוכות, "לא כתבתי את הסיפור הזה, לא אף אחד מהמשפחה שלי. לא קראתי לך המרשעת של הדור. לא, גם לא אכזרית. גם אנחנו מתפלאים מי יכול לכתוב כאלה דברים. אני מבינה שעכשיו לא תוכלי להחזיר אותי לעבודה ושזה לא בגלל מה שכתבתי או לא כתבתי". "המנהלת", הבהירה.
"גם זה ברור" מלמל אלישע.
"אבא", ריקי, הבת הקטנה. "מי כתב עלינו בעיתון?"
"חמודה, אבא ואמא מנסים לברר את זה. אתה יודע", פנה לראובן שהיה עסוק בלגלות מאיפה פותחים את הניילון - הצד השני כמובן, "כשהייתי ילד תמיד היה לי חלום להיות בעיתון, הפרסום, איך שכל מי שרואה את התמונה שלי מזהה מיד: זה אלישע ארנפלד. המאמרים על ההצלחה, ההתחלה מהבראשית הצנועה עד למעמד שיש לי היום. זה היה חלום רציני".
"ומה קרה?"
"אני עדיין בבראשית הצנועה. אפשר לומר שהתבגרתי. ואפשר לומר שניתבתי את החלומות האלה למשהו יותר פרקטי. לדוגמה, שיגידו על מהלך בגמרא: ה'מהלך' של 'ר' אלישע'. תאמין לי, מעולם לא חשבתי על פרסום כזה".
"מה אנחנו מתכוונים לעשות?"
"אתם? כלום! תנו לי ולאמא למצוא את הדרך לטפל בזה".
רק שלא הייתה כזו. הם ישבו בשתיקה אחד מול השני. מנסים למצוא את הדרך המתאימה.
"זה צריך להיות מישהו שמכיר אותנו".
"תראי מה כתוב פה, זה לא סתם מישהו שמכיר אותנו, זה מישהו שחי איתנו בבית ברמה האישית", הושיט לה את העיתון הפתוח:
קולו של ההר - פרק 1
לאלישע ארנפלד לא היו אויבים בחיים, אולי למעט בעל המכולת שהחוב אליו הסתכם בכמה אלפים. היו לו: אשה, שזה עתה פוטרה מעבודתה. דירת שלושה חדרים נחמדה באזור הצפוני-מערבי של העיר. ששה ילדים, וכובע ששימש לשבת וליום חול גם יחד.
יש ואדם לא מכיר את אויביו וצרותיו כלל. הם יכולים להגיע בדיוק ברגע הנזק הפוטנציאלי המרבי, או כפי שאלישע עצמו אמר פעם: "למה עכשיו, למה?"
השאלה האמיתית היא: מהי הצרה. אפשר לקרוא לבן הסורר שלו כצרה. אולי כך אפשר להבין למה הוא שוקל ברצינות לשלוח אותו לישיבה עם פנימייה. מישהו אחר יתמודד עם הטראבל מייקר (עושה צרות) הזה.
אבל ילדים הם צרה ישנה. אי אפשר לקרוא להם כמי שמחכים לשעה המתאימה להכות. הם עסוקים במלחמת התשה תמידית ונוראה. אלי הם ינצחו - לא מכוח ההפתעה.
גם אם אלישע לא יודע על הבליטה המרובעת בכיס של בנו ראובן. ומדובר בסיגריות - לא בפלאפון. וגם אם יום אחד ידע - עדיין הצרה הכללית היא צרה תמידית. אם כן עדיין נשאר לו להבין מהי הצרה שלו.
אבא שלו חתם על ערבות ולכן הוא מסובך בחובות. מצבו הכספי נוראי ואין לו מושג איך הוא ישלם את המשכנתא בחודשים הקרובים. נשארו לו עוד מספר שנים להשלמת החוב ואין טעם לסגת דווקא כשהוא קרוב לסוף.
אך צרת הכסף, כמו צרת הילדים, שניהם מגיעים מגזירה עתיקה שימיה כמעט כימות עולם. ועדיין נותרה התמיהה: מהי הצרה?
אולי עדיף לשאול: מהו קולו של ההר?
"הוא ממש מדייק, אבל אני חושב שיש לי דרך לגלות מי הכותב של הסיפור הזה".

Reactions: בונדש, ד. מ., בשלנית ועוד 83 משתמשים86 //